![]() |
|
![]() |
#91 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bilimsel bir calismada izlenecek yontemin nasil olmasi gerektigini bilecek unvana sahibim, TUBITAK icin de ABD'nin en iyi arastirma kurumlari icin de arastirmalar yaptim. Tesadufe bakin ki ailede de sizin bu calistiginiz konulari kapsayan uzmanlik alanlarinda profesorler var ama burasi bunu konusmanin yeri degil. Sizin jel tabakasinin tohumdan ayrilip saklanmasiyla ilgili bir itiraziniz var mi? Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Surekli usulu degistirir diyorsunuz, oysa bakin Turk Dil Kurumu "yontem" sozcugunun anlamini nasil aciklamis: 1. isim Bir amaca erişmek için izlenen, tutulan yol, usul, sistem, prosedür, politika 2. Bilimde belli bir sonuca erişmek için bir plana göre izlenen yol, metot Sizin bahsettiginiz usul, yontemin ta kendisi. Sizin uyguladiginiz yontem farkli bir yontemdir ve eminim sizin icin tatmin edici sonuclar veriyordur, sizin beklentilerinizi karsiliyordur. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
|
Sn birnefestoprak, Siz fermentasyon ile ilgili makalelerinizi derlemiş olabilirsiniz ve kolaylıkla gözümüze sokabilirsiniz ama bizim de bu birikimleri yapmak için zamana ihtiyacımız var (ben şu anda bir tane okuyorum mesela) eğer sürekli müdahale etmez ve zaman kaybına neden olmazsanız herkesin öğrenmek istediği bilgileri daha kısa zamanda derleyebiliriz. Lütfen istediğiniz kaynakları size sunabilmemiz için fırsat verin. Burası gereksiz çok fazla yazışmayla boğulmuş durumdadır daha şimdiden. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sizin de dediginiz gibi konu artik fermentasyon degil. Surdaki mesajimi gozden kacirmis olabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/1121920-post101.htm Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#95 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
|
Alıntı:
Ziraat meselesinde alaylı çekirdekten yetişmiş biriyim. Sizin ziraat alanında "Bilimsel bir calismada izlenecek yontemin nasil olmasi gerektigini bilecek ünvanınız" nedir açıklayın. Siz kasten mi yapıyorsunuz bunu yoksa, anlam veremiyorum size gerçekten sizinle sohbet etmek girdap resmen kısır döngü abi tekrar tekrar ediyorum zaten biz sizin jeli söküp saklamanıza itiraz ediyoruz. 2 soru sormuştuk cevap vermediniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#96 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
|
Alıntı:
Peki ben gramerde hatalıyım size yanlış aksettirdim şöyle izah etsem anlamanıza yardımcı olur mu? HASAT > FERMANTASYON zar parçalama > STOK > EKİM/ÇİMLENDİRME HASAT > STOK > FERMANTASYON zar parçalama > EKİM/ÇİMLENDİRME Düzenleyen miralay : 16-03-2013 saat 23:38 Neden: yanlış kelime |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
TUBITAK'i ornek verdim ki, hep yurtdisindaki kurumlardan bahsediyor, bizim kurumlari begenmiyor demeyin ![]() Jelin sokulup atilmasina itiraz ediyorsunuz, cok guzel. Simdi de jelin tohumdan ayrilmasinin zararlarini gosteren bir bilimsel referans gosterin bana yalniz referans yukarda ifade ettigim kriterlerde ve bilim dunyasinin genel kabulunu kazanmis bir calisma olacak. Kendi calismaniz olmaz yalniz, bakin Sn cliepy zehir gibi calisip makale okuyor ![]() ![]() Ben bir uzmanlik ispati pesinde degilim, siz unvaniniz nedir dediniz bakin ilk seferde soylemedim, simdi de soylemeyecegim. Ispat pesinde olan, iddia curutmek isteyen siz oldugunuza gore bilimsel kriterleri kullanarak jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin bizim bahsettigimiz yararlarinin var olmadigina bizi ikna etmeniz lazim. Gozlem diyorsaniz adina gozlem deyin, ama jel tabakasinin tohumdan ayrilmasi yanlistir diyorsaniz neyin yanlis oldugunu ispatlamaniz lazim. Jel tabakasinin tohum ustunde birakilmasinin yararlariyla ilgilenmiyorum dikkat ederseniz. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#98 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bunu yayinladiginiz iyi oldu, yontemi nasil degistirdiginiz acik sekilde goruluyor ![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
|
Sn birnefestoprak, Konunun özünden epey uzaklaşmışsınız. Domates tohumu SAKLARKEN jel tabaka çıkarılmamalı. Ekerken çıkarılmalı OK? Bizim savunduğumuz konu bu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#100 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
|
Alıntı:
2010'un en iyi 'bilim resimleri'! (Sayfa 8) - Galeri - CHIP Online Buda 6. sınıf ders kitabından tohumun yapısı bölümü ilginizi çeker 6. Sınıf Çiçekli Bitkilerde Üreme |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
|
Bu tabloyu kaçıncı yayınlamam silinip taşınma gereği duyulmayan 8 sayfa içinde nerden baksan ben diyim 10 sende 14. yeni mi fark ettiniz acaba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Tekrar sorayim: Jel tabakasinin tohumdan cikarilip tohumlarin o sekilde saklandigi durumda daha once bahsettigimiz ve bilimsel sekilde ispatlanmis yararlarinin aslinda var olmadigini mi soyluyorsunuz? Saklama sirasinda jel tabakasi cikarilmamali dediginiz zaman, bilimsel calismalarin yanlis sonuca varmis oldugunu ifade etmis oluyorsunuz. Dogru mudur? Eger dogruysa, ben de savunmanizi hangi bilimsel calismaya dayandirdiginizi soruyorum. "Ben oyle oldugunu dusunuyorum" mu diyeceksiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bircok kez yayinlayinca belki yontemi degistirdiginizin farkina varmissinizdir. Vardiniz mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Tohumu saklama sirasinda jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin zararlarini bu kaynaklarla mi ispatliyorsunuz? Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#105 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
|
Alıntı:
Bülent ecevit üniversitesinin Tohum üzerindeki zar yorumudoc; http://www.google.com.tr/url?sa=t&rc...43828540,d.bGE |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
|
Alıntı:
hani bu zar olmazsa ne olur bunu öngörmeniz amaç. Düşünün 6. sınıf talebelerine verilen derste dahi zarın koruyucu niteliğinden bahsediliyor hayır biz amerkan başkanı dahil tüm otoriteleri arayıp bu konu üzerine devreye sokacağız. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#107 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bir turlu soruya yanit vermiyorsunuz. Ben zarin yararlarindan bahsetmiyorum. Siz diyorsunuz ki, "Saklama sirasinda jelin tohum ustunde birakilmamasi dogru degildir." Ben de size diyorum ki, saklama sirasinda jelin tohumun ustunden ayrilmasi isleminin yararlari bilimsel olarak ispatlanmis, yontem de bu dogrultuda uygulaniyor. Sizden ricam su: Yukarda alintiladigim ifadenizi ispatlayan, daha once kriterlerini verdigim uluslararasi bir yayin gosterin. Zarin tohum ustunde birakildigi uygulama tartisma konumuz degil. Hatta ben diyorum ki, zar tohum ustunde birakilinca ortaya cikan sonuctan siz memnunsaniz, benim icin hicbir sorun yok, ben size uygulamaniz yanlistir demiyorum ama siz israrla benim yaptigim uygulamanin yanlis oldugunu vurguluyorsunuz. Eger, bu sekilde bir iddia ileri suruyorsaniz, bu iddianiza kaynak olan bilimsel referans verin (referansin niteligi yukarda belirttigim sekilde olmali). Veremiyorsaniz, iddia etmenizin bir anlami yok. Alıntı:
Düzenleyen birnefestoprak : 17-03-2013 saat 02:55 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 | ||
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Alıntı:
Genel ve yaygın uygulama çeşitli yayın, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut henüz rastlanmış kanıt olmasa da görüşler söz konusu demişim. Siz yazdığım gibi genel ve yaygın olmadığını, bu doğrultuda yayınlar, pratikler, bilimsel araştırmalar bulunmadığını, böyle yazmakla doğruyu söylemediğimi, insanları yönlendirdiğimi ima ederek söylemiş oluyorsunuz. Savunduğunuz tez için ise kanıtlar olduğunu belirtiyorsunuz. Taraflı olup olmamak konusunda da, tarafsız değil, muteber kanıtlı bilginin tarafındayım. Şimdi, doğruyu söylemediğimi ima ettiğiniz şeyleri gözden geçirelim. 1. Domates tohumu alırken jel tabakanın çıkarılması genel ve yaygın bir uygulama mıdır? Diyelim ki muhtelif firmalara ait 1000 farklı domates tohumu satın aldınız, hepsini sırayla açıp tohumların durumuna baktınız. Paketlerden çıkan tohumların en az yarısında jel tabaka çıkarılmış ise genel ve yaygın bir uygulamadan bahsedebiliriz. Tamamı çıkarılmış ise işin standardı budur anlamına da gelir. Şimdiye kadar amish'ler de dahil olmak üzere satın aldığım yüzlerce domates tohumunun tamamında jel tabaka çıkarılmıştı. Aksini iddia ve ispat ederseniz genel ve yaygın uygulama lafını o mesajdan çıkarırım. 2. Tohumların temizliği, saklanma kolaylığı, ekim sırasındaki basitlik, tohum ile taşınan bazı hastalık yapıcı patojenlerin jel tabaka ile birlikte uzaklaştırılıyor olması gibi çeşitli yayın, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut mudur? Ben olduğunu iddia etmiştim. Siz aslında olmadığını, böyle yayın ve araştırmaların var olduğunu söylersem bunun taraflı yönlendirme sayılacağını, hatta okuyanları bir bakıma kandırmış olacağımı ima ediyorsunuz galiba, ve böyle yayınlardan, pratikten, bilimsel araştırmadan filan bahsetmememi tavsiye ediyorsunuz değil mi? Buradaki kastınızı tam anlamadım aslında. Yayınlar olsa da bunları söylemeyip saklamalı mıydım, Yoksa bahsettiğim yayınlar sizce muteber olmayıp düzmece mi? Hangisi? Ben yine de bazılarını listeyeyim. Siz görmeseniz, faydalanmasanız bile başka görüp anlayacaklar olacaktır. a) Domates Tohumları Alınması - Kaliforniya Üniversitesi,Agriculture & Natural Resources Cooperative Extension Santa Clara County "You don’t absolutely have to ferment the seeds, but it makes the seeds easier to separate from the gel, helps sort out bad seeds, reduces some seed-borne illnesses, and eliminates a germination inhibitor. If you’re going to trade seeds with other people, it’s considered good etiquette to ferment your seeds" "Tohumların kendilerini kesinlikle fermente etmiyorsunuz, fakat jel tabakanın çekirdeklerden ayrılmasını kolaylaştırır, kötü tohumların ayrılmasına yardımcı olur, bazı tohumla taşınan hastalıkları azaltır ve çimlenme engelini tohumdan uzaklaştırır. Başkalarıyla tohum takası yapacaksanız tohumlarınızı fermente etmiş olmanızın yerinde ve uygun bir davranış olduğu düşünülür" b) G.N.Agrios, Plant Pathology, 5.Basım, sayfa.297 (Link veremiyorum, 922 sayfalık bir kitaptır) "An example of fermentation treatment is tomato seed freed from Xanthomonas campestris pv. vesicatoria, the cause of bacterial spot of tomato." "Fermentasyon tedavisinin bir örneği domates bakteriyel leke hastalığının sebebi olan Xanthomonas campestris pv. vesicatoria'nın tohumlardan uzaklaştırılmasıdır." c) Hawaii Üniversitesi yayınlarından Tohum Saklanması - Dr.Theodore Radovich "Seed scooped out of fleshy fruits are best processed by fermenting in water to remove closely associated material and germination inhibitors." "Kaşık yardımıyla sulu meyvelerden çıkarılan çekirdekler, yapışık maddeler ve çimlenme engelleyicilerden en iyi su ile fermente edilerek temizlenir." d) Real Seeds Ltd. Yeni Başlayanlar için Tohum Saklama Temelleri (Real Seeds Ltd. aynı zamanda bir yetiştirici de olan uzun süredir ürettikleri nadir hairloom çeşitleri satan, DEFRA'ya kayıtlı bir aile şirketidir) "To collect the seed, allow your tomatoes to ripen fully. Then collect a few of each variety that you want to save seed from. Slice them in half across the middle of the fruit, and squeeze the seeds and juice into a jar. You then need to ferment this mixture for a few days - this removes the jelly-like coating on each seed, and also kills off many diseases that can be carried on the seeds. " "Tohum almak için domateslerinizin tam olgunlaşmasına izin verin. Sonra her çeşitten tohumunu almak istediğiniz domatesleri toplayın. Ortadan ikiye kesin, tohumlarla beraber suyunu bir kavanoza sıkın. Sonra da, bu karışımı bir kaç gün fermente etmeniz gerekir, böylece çekirdekleri kaplayan jel tabaka uzaklaşır ve tohumla taşınan bir çok hastalık da öldürülmüş olur" e) Arizona Pima Bölgesi Kütüphanesi - Tohum Saklama ve Paylaşma "Wet Seed Processing For seeds that grow inside the fleshy fruit of the plant.
"Sulu tohum işlemleri Tohumları sulu meyvelerin içinde bulunan bitkiler için.
f) Dowling Community Garden - Domates Tohumlarının Saklanması "Tomato seeds must be fermented to destroy seed-borne diseases and remove the gel surrounding the seeds that inhibits germination. " "Tohum kaynaklı hastalıkları önlemek ve çimlenme engelleyen jel tabakanın uzaklaştırılması için domates tohumları fermente edilmelidir" g) Restoraton Seeds - Domates Tohumları Nasıl Saklanır (bir organik tohum şirketi) "Fermentation removes germination inhibitors and the gelatinous sheath from seeds, and it may treat some seed-borne diseases. Properly stored tomato seeds may remain viable for over six years." "Fermentasyon çimlenme engelleyicileri ve jelatinli tabakayı uzaklaştırır ve bu bazı tohum ile taşınan hastalıkları engeller. Uygun bir şekilde stoklanan domates tohumları altı yılın üzerinde çimlenebilir olarak kalırlar." Not: Bu işlem tohumların saklanması öncesi için tarifli. h) Away to Garden - Margaret Roach - Atalık Domates Tohumları Nasıl Saklanır (Margaret Roach, "and I shall have some peace here", "The Backyard Parables: Lessons on Gardeninng and life" kitaplarının yazarı. "fermenting the goopy gel and juice first for a few days offers some important benefits: The process may reduce some seed-borne diseases, and it also breaks down a germination-inhibitor in the gelatinous matter around the seed." "Önce yapışkan jel tabakanın fermente edilmesi önemli bazı faydalar sağlar: Bu işlem bazı tohumla taşınan hastalıkları azaltabilir ve aynı zamanda çekirdeklerin etrafındaki çimlenme engelleyici jelatinli maddeyi çözer" i) Ohio Üniversitesi - Plant Pathology - Bacterial Spot, Speck, and Canker of Tomatoes "Management .. 2.Plant only seed from disease-free plants or seed treated toreduce any bacterial populations. Treatments include: a. fermentation of tomato pulp and seeds at room temperature for 4–5 days;.." "2. Sadece hastalıktan ari bitkilerden alınmş veya uygulanan işlemler ile bakteri popülasyonları azaltılmış tohumları ekiniz. Uygulanan işlemler: a. Tohum ve sıvısını 4-5 gün boyunca oda sıcaklığında fermente etmek;j) Seed to Seed: Sebze Bahçecileri için Tohum Saklama ve Yetiştirme Teknikleri - Suzanne Ashworth (İlgili sayfalarının resimlerini yayınlamıştım. Burada sizin başka bir şey zannıyla, "ben çevirmeyeyim, taraflı zannederler filan gibi söylediğiniz cümleler vardı, sonra sn.birnefestoprak çevirmişti) "In nature the ripe tomatoes fall from the plant and slowly rot. The rotting away of the fruits is a nature fermentation process during which the gel sacks are destroyed. Eventually the fruits totally rot away leaving the seeds on the surface of the soil, ready to germinate when conditions are right. Artificially duplicating the tomato fruit's fermentation is not difficult. In addition to removing the gel sack, fermentation also kills many seed-borne tomato diseases." "Dogada, olgunlasmis domatesler yere duserek yavasca curumeye baslar (zamaninda hasat edilmeyen meyveleri kastediyor). Çürüme, jel tabakasının (tohum etrafindaki) bozundugu dogal bir fermentasyon surecidir. Onunde sonunda meyveler tamamen cururler ve tohumlarini kosullar uygun oldugunda cimlenecek sekilde toprak yuzeyinde birakirlar. Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bir çok domates hastalığını da ortadan kaldırır." Bu örneklerin sayısını arttırmak mümkün. Bu referansların bazıları daha önce de verilmişti fakat görülemiyor sanınırım. Bu sefer ilgili bazı bölümlerini Türkçe'ye de çevirdim, artık ne kadar faydalı olur bilmiyorum. Anlaşılması için muhtemelen başka bir dil olması gerekiyor ama onu da ben bilmiyorum. Şimdi, bu yayınlar, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut mu, değil mi? Mevcut değil ise ve benden başka hiç kimse baktığı halde göremiyor ise ve ben hayal görüyorsam bu ifadeyi de kaldıracağım. Bu referansların hepsinin bir ortak özelliği jel tabakanın tohum saklama öncesi ve tohumları sağlıklı bir şekilde saklayabilme maksadıyla yapılan bir işlem olması. 3. henüz rastlanmış kanıt olmasa da görüşler söz konusu "Ben de cevaben kaynak gösterdim siz de okuyun, faydalanın lütfen. Bu konu hakkında çok hassas ve en ince ayrıntıya değinerek" demişsiniz ama o kaynaklar; Şayet olsaydı faydalanmayı çok isterdim. Ancak, şimdiye kadar yazdıklarınızın içinde bahis konusu jel tabakanın iddia edildiği gibi hastalık yapıcı patojen barındırmayıp aksine dışarıdan patojenlerin tohumlara yerleşmesine engel olduğu, tohumları fiziksel olarak da koruduğuna dair herhangi bir kanıtınızı göremedim. Yukarıda yaptığıma benzer bir şekilde (Türkçeye çevirmek de gerekmez) kaynaklarıyla birlikte listelerseniz faydalanmayı çok isterim. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Birsey eklemek isterim. "Biz de jel tabakasini tohumdan ayiriyoruz, biz size tabakayi ayirdiktan sonra tohumlari oylece saklamayin diyoruz" seklinde daha once yapilmis yorumlara yonelik olarak soyluyorum. Yukarda verilen butun kaynaklardaki uygulama tohum saklama donemi icin cok yaygin olarak gerceklestirilen bir uygulamadir. Neden boyledir? Cunku meyvenin hasati gerceklestigi anda zaten yetistirme sezonunun sonuna gelinmistir. Tohumu alip tekrar topraga hemen ekecek ve yeniden hasat yapacak hava kosulunuz kalmamistir, sonbahar gelmistir. Eger yetistirme ikliminiz benim yasadigim yerdeki gibi ozel kosullara sahipse yani uzunsa ve butun yila yayilmissa bahcenizde, ya da sera ortaminda ya da evinizin ozel isik duzenekleri kurdugunuz ve gerekli sicakligi saglayabildiginiz bir yerinde istiyorsaniz fermentasyon isleminden sonra tohumlari hemen ekebilirsiniz de, ama bu tamamen kisisel tercihe ve imkanlara bagli birsey. Düzenleyen birnefestoprak : 17-03-2013 saat 21:07 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Bu çeşide çok bağlı bir süreç. İnce kabuklu ve dayanıksız bir çeşit daha dalından yere düşmeden fermente olup jel tabaka parçalanmış olabiliyor. Buna karşın kalın kabuklu ve dayanıklı bir çeşit aylarca düştüğü yerde kabuğu bile delinmeden kalabiliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
|
Gösterdiğiniz kaynaklardan biri olan http://www.mastergardeners.org/pdf/i...mato_Seeds.pdf linkinde Fermantation adlı başlığın ilk cümlesi şöyle başlıyor : You don’t absolutely have to ferment the seeds... Tohumları mutlaka fermente etmenize kesinlikle gerek yok. (Sn MeyveliTepe siz bunu yanlış tercüme etmişsiniz, istediğiniz kişiye danışabilirsiniz) If you’re going to trade seeds with other people ... Here's how. Eğer tohumlarınızın ticaretini yapacaksanız... İşte yapılış şekli. (Sn MeyveliTepe siz bunu da yanlış tercüme etmişsiniz, yine danışabilirsiniz) En sonunda da, mesajı sildiğiniz için birebir cümleyi bulamadım lakin sizde kitap mevcut bakabilirsiniz. Seeds are ready to sell for the next year.. Tohumlarınız gelecek sene için satışa hazırdır. Yine gösterdiğiniz kaynakta diyor ki: How To Save Your Own Seed at Home Seed-saving is easy. You'll get better seed than you can buy, even from us. Şimdi: 1-Yukarıdaki yanlış tercümeleri düzeltmemiş olsaydım okuyanlar sizin yazdıklarınızı kabul edeceklerdi. 2-İngilizce bilmeseydim herkesin gözü önünde savunmamı yapamazdım. 3-Madem tohum satan şirketlere güveniniz bu kadar tam yetiştirmekle uğraşmayın gidip organik adı altında satılan herhangi bir yerden herhangi bir domates alın olsun bitsin. (Ama o satılanlar görsel olarak domatese benziyor olsa da taş gibi serttir ne tadı, ne kokusu vardır. Hepimiz farkındayız ki bahçemizde yetişen domates orjinal sebzedir.) 4-Bazı kesim insanlar daha iyisini elde etmek için (birnefestoprak ın tarımı kontrol etmemiz gerek sözü gibi) türlü türlü uygulamalar yapıp yavaş yavaş tüm dünyadaki Allah yapısı ürünleri bu zamana kadar bozdular. Şimdi bilinçlenen kesim ben sanayi tipi ürün yemem kendim yetiştiririm diyor ve seve seve yapıyor. Neden acaba hamallık olsun diye mi? Yapay olan herşeyin farkına varmış olabilirler mi? 5-Bu uygulama ile ilgili jel tabakası çıkarılan tohum çimlenme engelleyici özellikten kurtuluyor (1 defaya mahsus değil nesillerce) ve aşağıdaki resim günümüzde sık sık karşımıza çıkıyor, eski çağlarda bu yoktu. Acaba neden yoktu? Hani kotrol ediyoruz ya herşeyin yolunda gitmesi gerekirdi yapısını bozmuş olabilir miyiz? 6-Son olarak madem doğa bu işlemi bizim tarafımızdan yapılmasına muhtaçtı, insanoğlu daha dünyada yokken bu bitkiler nasıl bunca çağ yaşayabildiler? Gerçekten hayret verici.. Özel soru: Bu konuyu savunan miralay'a ne oldu? Banlandı mı, engellendi mi yoksa başka bişey mi oldu çok merak ediyorum beni de bilgilendirir misiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#114 | ||||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Alıntı:
Yukardaki cumleyi ben "tohumlari ille de fermente edeceksiniz diye bir kural yok" diye ceviriyorum. Tek tohum saklama yontemi fermentasyondur, sadece bu yontemi kullanmalisiniz diyen oldu mu? Kaynak dogru soyluyor, tohumlari mutlaka fermente edeceksiniz diye bir kural yok. Tercume ustunden mi kanit sunuyorsunuz? Alıntı:
Ayni kaynaktaki butun bir paragrafi alintilayip cevireyim: Alıntı:
Sizin simdi kendi ektiginiz tohumlariniz gokten mi dustu? Ya bir saticidan aldiniz, ya da aileden gecti. Domatesin anavatani Turkiye' mi ki Amish domates tohumu Turkiye'de bulunsun? Takas yaptigim onlarca insan da bana tohumu fermente ederek gonderiyor. Gondermeyebilir de, insanlar nasil istiyorsa tohumu oyle saklar. Tarimi tabii ki kontrol edecegiz. Kontrol etmek sozunden neyi anliyorsunuz ki? Arazinizde geleneksel bir kavun cesidini yetistirirken, hibrit cesitle yanyana mi yetistiriyorsunuz? Hibrit cesitle yanyana yetistirince, geleneksel cesidi korumak icin herhangi bir onlem almiyor musunuz? Birbirleriyle tozlasirlarsa tozlassinlar, ne olursa olsun diye kendi haline mi birakiyorsunuz? Bunlarin hepsi birer kontrol mekanizmasi degil mi? O zaman domatesin bitkisini bahcede birakalim, her sene kendi kendine tohumlarini atsin, kendi kendine buyumeye devam etsin. Semiz otu mu bu? Ertesi sene ayni cesitten ekmek istemiyorsak, kendi kendine yetismesine mudahale etmeyelim mi? Tohumu alip saklayacagiz, ne ekecegimize plan/program dahilinde karar verip sureci elbette ki kontrol edecegiz. Lafi belden asagi vurarak, kurnazlik yaparak baska yerlere cekmeye calismayin. Hala jel tabakasinin tohumdan ayrilip tohumun saklanmasinin sakincali olduguna dair bir kaynak vermis degilsiniz, kafadan uydurdugunuz kavramlarla olmayan bir seyi savunuyorsunuz. Size tarifledigim yontemi izlemezseniz cok buyuk yanlis yapmis olursunuz, benim yontemim cok ustun bir yontemdir diyen mi var? Ama birseyi iddia ediyorsaniz kaynak gostermek zorundasiniz. Yukarda Sn Meyvelitepe'nin verdigi kaynaklar genel bir uygulamayla ilgili verilmis kaynaklar. Peki genel uygulamaya nasil gecilmis? Cok uzun zaman once, yontemin yararlari bilimsel calismayla kanitlanmis, ustune makaleler yazilmis. Alıntı:
Düzenleyen birnefestoprak : 18-03-2013 saat 18:14 |
||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 | |||||||
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Alıntı:
Dil bilginiz kelime kelime çevirmek ile sınırlı olmasaydı, ilk cümlede tohumları içine alan sıvı ve jel tabakanın fermente edilerek jel tabakanın çıkarılmasının anlatıldığını, ikinci cümlede de "trade" ile kastedilenin takas olduğunu anlayabilirdiniz (döküman tohum satacak şirkete işini öğretmiyor). Şimdi: Alıntı:
Yukarıda verdiğim 10 kaynağı ve orada yazılı olanları gördünüz mü? Ne diyorlar? Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
![]() Alıntı:
Alıntı:
El Netice: 1. Genel ve yaygın bir uygulama var mı? 2. çeşitli yayın, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut mu? 3. jel tabakanın iddia edildiği gibi hastalık yapıcı patojen barındırmayıp aksine dışarıdan patojenlerin tohumlara yerleşmesine engel olduğu, tohumları fiziksel olarak da koruduğuna dair herhangi bir kanıtınızvar mı? |
|||||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn cliepy'e gore yeryuzundeki butun sebze cesitleri kendiliginden oldu bitti. Insanoglu babadan ogula tohumlari seleksiyon yoluyla (yani kontrol ederek) aktarmadi. Domates tohumu, Amerika'nin kesfinden sonra Avrupa'ya ve cok gec sekilde Turkiye'ye gelmedi. Sanki Turkiye'deki tarim uygulamalariyla 20. yuzyilda uretilmis ve bugun geleneksel hale gelmis hicbir tohum yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
|
Dil bilgim sınırlı (size göre) Yazdıklarım cehaletimi gösteriyor Konuyla çok alakalı yorumlar, hakaret boyutunda... (!!!) İsterseniz yaygın olan yöntemin ne olduğunu bulmak için sitede bir anket düzenleyin bakalım, kim nasıl yapıyor, anket sonucu ne gösterecek? İnsanoğlunun ilk yaşadığı yıllarda dünyada 5000 nin üzerinde domates çeşidi vardı. Biraz birnefestoprakla bilgi alışverişi yapsanız fena olmaz, belki o sizi aydınlatabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#118 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Alıntı:
2. çeşitli yayın, pratikler, bilimsel araştırmalar mevcut mu? 3. jel tabakanın iddia edildiği gibi hastalık yapıcı patojen barındırmayıp aksine dışarıdan patojenlerin tohumlara yerleşmesine engel olduğu, tohumları fiziksel olarak da koruduğuna dair herhangi bir kanıtınız var mı? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
|
birnefestoprak Allah'tan siz öncelikle domatesi sonra da diğer tüm bitki çeşitlerini kontrol ediyorsunuz yoksa dünya halkı ne yapardı. Kaldı ki Amerika'lılar çoban salatadan hala bi haber yaşıyorlar, ürünü kullanmasını dahi bilmiyorlar. İngilizler de 1860 lardan sonra pişirilebileceğini öğrendiler o zamanda dek zehirleneceklerini sanıyorlardı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#120 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bugun dunyada 5000'in ustunde domates cesidi oldugu dusunuluyor. Domatesle ilgili teori ise, meyvesini yiyen deniz kaplumbagalarinin diskilari araciligiyla tohumlarin dagildigi yonunde. Ozellikle 19. yuzyilda ve 20. yuzyilin ilk yarisinda cok sayida domates uretilmistir. O sizin severek yediginizi soylediginiz domatesler gokten zembille inmedi. Icinde uretim olan da, insanoglunun yillar boyunca seleksiyona ugratarak kontrol ettigi, yeni nesillere aktardigi cesit de coktur. Konumuz Turkiye'de domates tohumunun yaygin saklanma yonteminin ne oldugunu bulmak mi? Turkiye'de domates tohumu genel olarak kurutularak saklaniyor, bilmiyor musunuz? Konumuz, dunyada tohum sirketleri ve ev kullanicilari tarafindan yaygin olarak kullanilan bir yontemi tariflemek, yani bakin boyle bir yontem de var, kafaniza yatarsa kullanabilirsiniz demek. Bilgi verdik kabahatli olduk, hayatimda boyle bir olayla karsilasmadim. Kendiniz ima yoluyla, sozcuklerin arkasina acikca soylemediginiz seyleri saklayarak alayci bir tavir kullaniyorsunuz. Bir konu hakkinda iddia ettiginiz seyi ispatlayamadiginizi soyleyince de konuyu baska yerlere cekiyorsunuz. Yukarda kendi alintiladiginiz ve devamini yazmadiginiz paragrafi tekrar yapistirayim: Tohum saklamada ille de fermentasyon yontemini kullanacaksiniz diye bir kural yoktur fakat bu yontem jel tabakasinin tohumdan ayrilmasini kolaylastirir, cimlenmeye elverisli olmayan tohumlari eler, tohumdan kaynakli bazi hastaliklari azaltir ve cimlenme inhibitorunu ortadan kaldirir (jelin cimlenmeyi onleyici ozelligini ortadan kaldirir, cimlenmeyi tesvik eder diyor). Insanlarla tohum takasi yapacaksaniz da, tohumlari fermente etmek insanlara gosterdiginiz sayginin bir olcusudur (cunku tohumlar birbirine yapisik olmuyor, temiz bir goruntuye sahip oluyor, jel tabakasinin donuk ve koyu renkli goruntusu ortadan kalkiyor). Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|