View Single Post
Eski 15-03-2013, 23:00   #94
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sanirim anlatmak istedigim noktayi ben iyi anlatamiyorum. Sn cliepy de yukarda Sn miralay'in soyledigi seyi tekrar ediyor.

1) Bu konu basligi, fermentasyon yontemiyle domates tohumunun nasil elde edilebilecegini tariflemek icin acildi. Tohum kurutulduktan sonra nasil saklanir konulu bir baslik degil bu.

Fermentasyon yontemini de kullansaniz, tohumu kurutarak da elde etseniz, uygun kosullarda saklamazsaniz, cimlenme oranlari dusecektir.

Sn cliepy, tohumun etrafindaki jel tabakasi inhibitor gorevi goruyor, yani cimlenmeyi onleyici bir tabaka. Tohumun, olgunlasan meyvenin icinde cimlenmemesinin nedeni de bu tabaka. Meyve topraga dustukten sonra curume basladiginda, tohumun cimlenmesi de bu tabaka tohumdan ayrildiktan sonra gerceklesiyor. Fermentasyon yontemiyle yapilan da bu curume islemini taklit etmek, baska birsey degil.

Yani, aslinda fermentasyon islemi cimlenmeyi tesvik eden, cimlenme yuzdesini arttiran bir islem. Bunun yaninda, fermentasyondan sonraki yikama islemine itiraz ediliyor ama bu itiraz da yanlis cunku yikama islemine gelene kadar, tohumlar zaten jel tabakadan ayrilmis oluyor. Yikama isleminin esas amaci, yuzeyde kalan tohumlari ve domates parcalarini temizlemek.

Tohumlarin cimlenme orani 4 sene sonra ne olacak konusunu da tartismiyoruz, kaldi ki o tartismada bile boyle %50 gibi bir oran verebilmek icin ortaya laboratuvar sartlarinda yapilmis bir calismayi, bir kaynagi cikarmaniz gerekir cunku tohumlarin cimlenme oranlarindaki dusme sizin tohum saklama konusundaki baska yanlis bir uygulamanizdan veya bircok dis etmenin biraraya gelmesinden kaynaklanmis olabilir. Bilimsel yontemin asamalarini bilen, doktora tezi yazmis bir insan olarak bu tip sirf gozleme dayanan verileri "yontem curutmek" adina kabul etmem mumkun degil. Gozlem, bilimsel yontemin basamaklarindan birisidir ama sirf gozlem yaparak boyle oranlar veremezsiniz. Burda amaclanan sey, pratik bir bilgi vermek, yontemi tariflemek.

2) Fermentasyon yontemi, dunyada cok yaygin sekilde bu konu basliginin ilk uc mesajinda verilen sekliyle uygulaniyor. Bu kapsamda, cok yaygin olarak uygulanan bu yontemi kendinizce elestirebilirsiniz ama yontem boyle uygulanmiyor diyemezsiniz cunku buna imkan yok cunku bilimsel yayinlara gecen hali de pratikte ev kullanicilarinin da tohum sirketlerinin de kullandigi hali de budur.

Bakin simdi aklima geldi, size bir ornek daha verecegim. Hatta oyle bir ornek ki bu, bana diyeceksiniz ki "bu ornekten kopyalayip mi bu konu basligini actin?" Verecegim ornek Kanada'dan, kucuk bir aile sirketinden. Kendi arka bahcesinde domates yetistirip, kullanim fazlasi tohumlari satan birisinden, yani pratikte yontemi siklikla kullanan birisinden. Aile sirketi dediysem yanlis anlasilmasin, sirketle ilgili butun isler tek bir kisi tarafindan yurutuluyor, hersey ev ortaminda gerceklestiriliyor ve tohumlar sonraki senenin yetistirme sezonu icin satiliyor.

Bu kisinin tohumlarinin kalitesi cok iyi bilinir, cimlenme oranlari da hep cok iyidir. Asagidaki adreste verilenleri anlamak icin yabanci dil bilinmesine gerek yok cunku resimlerden uygulama sekli cok net anlasiliyor. 10. asamadan sonrasini dikkatle inceleyin ve fermentasyon tamamlandiktan sonra tohumlari yikiyor mu yikamiyor mu bana soyleyin. Tekrar ediyorum: fermentasyondan sonra yikayip kuruttugu ve sonraki senenin yetistirme sezonu icin satisa sundugu tohumlarin cimlenme oranlari cok yuksektir.

Seed Saving

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön