agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)




Beğeni Düzeni263Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-03-2013, 19:38   #1
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
"Sebze yetiştiren insanlar nitelik ve verim amaçlı değil birim mesaiden maksimum verimi alabilmek, nicelik bakımından iş yükü azaltmak amaçlı bu yöntemi kullanır yinede tohum üzerindeki zarı yok edecek kadar fermende etmezler tohumların elekten geçebileceği kadar zira çıkan posayı salça yapar insanlar küflendirmeleri mantıklı mı?"

yukardaki ifadeniz dogru degil cunku bu sirketler tohum zardan ayrilana kadar fermente islemine devam ediyor. Benim yontemi anlatirken soyledigim gibi, fermentasyon islemini uzatirsaniz cimlenme oranlarina zarar verebilirsiniz. Bunun belli sicaklik kosullarinda ne kadar sureyle devam ettirilmesi gerektigi uc asagi bes yukari belli ama tohumu toplayan kisi bu iste tecrubelendikce zaten zamanlamayi nasil ayarlayacagini bilir.

"Doğaya rağmen yapılan işlem şu; Sizin yaptığınız katlama tabir ettiğimiz uygulama tohum çimlenmeye alınmadan evvel yapılmalı stoğa alınırken değil."

bu ifadeye gore, tohumlarinin cimlenme oranlariyla ilgili olarak bugune kadar hicbir sorun yasamadigim tohum sirketlerinin tohum toplama/saklama yontemlerinin yanlis oldugunu mu soyluyorsunuz? Bu sirketlerden tohum aldiginiz zaman uzerinde sonraki sene icin paketlendigini yazar. Yani 2014 yilinda alip ekeceginiz tohumu 2013 yilindaki hasattan elde edip paketlerler. Meyveyi saklayip 2014 yilinda fermentasyona ugratmak ve bu noktadan sonra satisa sunmak gibi bir durum soz konusu degil.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2013, 20:27   #2
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Yanlis bilgi vermeye devam ediyorsunuz. Yukardaki resimde lejandi keserek vermistim, simdi ekliyorum.

Name:  IMG55_0002.jpg
Views: 22352
Size:  40.8 KB

Lejand cok net okunmuyor olabilir, asagiya ayrica aktarayim:

Lejand basligi: Watermelon seed extraction, fermentation, and cleaning (Karpuz tohumlarinin cikarilmasi, fermentasyonu ve temizlenmesi)

A) Extracting watermelon seed and pulp by hand (karpuz tohumlarinin ve etinin cikarilmasi)
B) The collected mass of seed and pulp (tohumlar ve posa bir arada)
C) Tom Stearns of High Mowing Seeds with containers of FERMENTING watermelon seed (High Mowing Seeds'den Tom Stearns FERMENTE OLAN karpuz tohumlariyla birlikte)
D) Spray-washing watermelon seed over a wire mesh screen (karpuz tohumlari elekte yikanirken)
E) The washed seed drying on the wire screen (yikanmis tohumlar elek ustunde kururken)

C, D ve E asamalarinda belirtilen resimler de asagida:
Name:  IMG_0006.jpg
Views: 22529
Size:  73.4 KB

Bu arada A, B, C, D ve E asamalari tek bir yontemin asamalari, yani birbirinden ayri ayri zamanlarda izlenmis yollar degil. A'dan baslayarak E'ye kadar devam ediliyor. C asamasinda fermente olan tohumlar, daha sonra fermente olduklari kaptan fermentasyon islemi tamamlandiktan sonra cikarilip D asamasinda yikaniyor. Yani tohumlar karpuzun icinden cikarilip direk olarak yikanmiyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi miralay Mesajı Göster
Sn. birnefestoprak mesele tohum yani doğa büyük şirketlerin hiperoptik basküler dondurucu kullandığını idda etmiyorum

Elbette siz ben nasıl tohum elde ediyorsak şirketler de öyle elde ederler doğal olmak şartı ile aksi söz konusu değil, verdiğiniz resimlerde frementasyon çürütme yok zaten tohumlar yıkanmakta olduğu görünüyor. Bu adamların sırrı stoklamada ambalajı esnasında tohumları havasız ortamda steril bir şekilde saklamaları ile açıklanabilir. Ve siz bu hijyeni evde sağlayamazsınız.

Ben çoğu zaman etrafta bulamayız veya toplarlar yüksek fiyat vermeye kalkarlar hiç uğraşmam sertifikalı tohumlar alır kullanırım ambalajları havasız sterildir alır açarız içerisinde katlama kiti (pasif bakteri kültürü) olan bir ambalaj daha çıkar kullanma talimatına uygun şekilde bakteri kültürünü tohum ile birbirine karıştırır nemlendiririz sizin yaptığınız gibi bu bakteri tohum zarına hücum eder verimi arttırır.

HakanG ve N.Akdas beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025