05-05-2012, 16:31 | #91 |
Ağaç Dostu
|
Hazır Tandır Kurulumu - 6
Tandır kurulumunda ufak bir değişiklik yaptık. Soba borusunu çıkartıp yerine ot tuğlalarından bir tünel yaptık. Soba borusunu daha önce tandır kuranlar tavsiye etmediği için değiştirdik. Ot tuğlası daha sağlam oluyormuş. Bugün hava çok güzel olunca sabah erkenden işe koyulduk. Öncelikle tencerede 3 bardak sütü ve 1.5 bardak erimiş don yağını karıştırdık. Daha sonra bu karışımı bir bez ile tandırın iç yüzeyine güzelce sürdük. Bu işlem bir defaya mahsus yapılıyormuş. Tandırın iç yüzeyi daha bir kıvama gelecekmiş böyle. |
05-05-2012, 16:46 | #92 |
Ağaç Dostu
|
Hazır Tandır Kurulumu - 7
Sütçümüzden bir çuval yapmayı(tezeği), içinde yaklaşık 30-35 adetini 3 lira karşılığında satın aldım. Bu yapmaları 2'ye 3'e bölerek dairesel bir alan oluşturarak arasına çalı çırpı serdik. 3 katlı olarak bu işlemi tekrarladık. En üstteki katmana da gazete kağıdı sıkıştırdık. Çırayı yakıp içine koyduk. Böyle 4-5 saat az az yanarak ilk yakma işlemini bitirdik. İçindeki kor sıcakken aniden yağmur bastırdı. Üstünü hemen kapadım. Size tavsiyem yağmurlu bir mevsimde tandır kurulumunu mümkün olduğunca yapmamak Sırada yapılacak işler: - Tandırın etrafına doldurduğumuz toprağın üst kısmı ve açıkta kalan pirketlerin etrafına saman ile güzel bir çamur karıp, sıva yapacağız ama yağmurlar nedeniyle ne zaman yaparız, bilmiyorum. - Tandırı yağmur-kardan korumak için çatı tarzı bir şey yapılacak. |
04-06-2012, 19:26 | #93 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-02-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 1
|
Ankara'da hazır tandır yapan bir yer var mı acaba? küp şeklinde olabilir.. |
09-06-2012, 14:43 | #94 |
Ağaç Dostu
|
Hazır Tandır Kurulumu - 8
Tandır yapımını tam olarak bitiremedik ama geçen hafta cumartesi gün az da olsa denemelik tandır ekmeği, tandır gevreği ve çok çok lezzetli tarifi imkansız tandır böreğini yaptık O kadar lezzetli olmuş ki 1-2 gün içinde hepsi bitti İlerleyen günlerde tandır yapımına kaldığımız yerden devam edeceğiz. |
09-06-2012, 15:01 | #95 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2008
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 742
|
Çok güzel olmuş limon sever maşaALLAH ben bile imrendim . Bizim memlekette tandır kapalı bir yerde olur kışın yazın hep kapalı alanda tandır ekmeği yufka bazlama tandırda kaz ve suyuna pilav pişirilir . Mümkünse etrafına üç tarafına duvar örüp birde basit bir çatı yapılıp kuruluğa alınsa sizinkinede yağmur kar dert olmaz güle güle kullanın ... |
09-06-2012, 21:08 | #96 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim pembegül. Dediğiniz gibi üstüne çatı tarzı bir şey yapmayı düşünüyoruz. Duvar konusunda daha net bir şey düşünmedik. Daha çamurdan pirketlere sıva yapacağız ama toprak tedarik edemediğimiz için hepsi beklemede. |
13-08-2012, 11:35 | #97 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-12-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 76
|
Alıntı:
|
|
13-08-2012, 12:19 | #98 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Aynı temennilerle. Saygılar. |
|
14-08-2012, 01:26 | #99 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tandır konusunda bir görüşün derim... Pratik tandır imalatları var. |
|
18-08-2012, 22:01 | #100 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
|
Bu tandırlar memleketimizde (Konya) hazır olarak satılıyor. Arayanlar için açık adres veremem ama, Kerkük caddesinin tren yoluna bakan tarafında sıra sıra imalatçısından edinilebilir. Ayrıca Aziziye camisinden Mevlanaya doğru olan bağlantı yolu üzerinde Piri Mehmet Paşa çarşısının yanında da bu tip toprak işlerini satan bir-iki yer var. |
22-12-2014, 13:17 | #101 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1
|
Merhabalar, sorunuzu gördüm bazı arkadaşlar cevaplamışlar ama istenilen cevabı göremediğimden vede ilgi alanınızın da benim ilgi alanım ile bir benzerlik olduğunu gördüm. bu nedenle üye oldum ve sorunuzun cevabını yazayım; 1. yaklaşık olarak 25 kürek kırmızı toprak, 2. Bu toprağı normal bir alaktan geçireceksiniz, 3. 150 -200 gram civarındaki keçi kılını ikişer cm. Makasla keseceksiniz, 4. Bu keçi kıllarını toprakla iyice karıştırıp, su döküp çamur yapacaksınız 5. Bu çamurun üzerini bir naylonla kapatacaksınız ve 15 gün bekleyecek, 6. Has çamur haline geldikten sonra, yatsı ve belirli bir ağırlıkla bir cisimle ( tokmak)çamurun üzerine vurarak bu çamur iyice has bir hale gelecek , gelinen bu aşamada Tandırı istediğiniz boyutta kendiniz yapacaksınız. 7.Yapım esnasında tandırın alt taban kısmına soba borusu çapında bir delik bırakacaksınız ( Kule !!!) daha sonra yapmış olduğunuz b tandır güneş ortamından uzak gölgede kendiliğinden kuruyacak. Not: Neden keçi kılını toprağa karıştırdık kuruduğunda çamur çatlamasın diye. |
22-12-2014, 15:49 | #102 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-09-2011
Şehir: ısparta
Mesajlar: 31
|
Tandırda sadece ekmek mi yapılıyor acaba |
12-07-2016, 02:07 | #104 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-07-2016
Şehir: Aydın
Mesajlar: 1
|
Herkese merhaba. Kuyu tandır mesajı sayesinde yazışmalarınızı okudum ve hem üslup hem de içerik çok hoşuma gitti. Arada ben de sizlere katılmak isterim. Ailecek 20 sene sonra Aydın bölgesine taşındık ve ilk işim çevredeki küçük bahçelere göz gezdirmek oldu. Kısmetse yakın dönemde kendime göre bir tane bulmaya çalışıyorum ve yapacağım ilk işlerden biri de tandır kuyusu açmak ve/veya açtırmak. Aydın, Isabeyli civarında oturup da bu konuda yardım alabileceğim insanlar tanıyorsanız lütfen haberim olsun. tekrar görüşmek üzere, iyi geceler. |
12-07-2016, 09:39 | #105 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-10-2014
Şehir: ADANA
Mesajlar: 268
|
Çamur bulup pişirip tuğla tandır yapımı zor. Yapan firmalarla bağlantı kurun. İntnetten, Tandır imalatı, tandır imalatı konya,Tandır imalatı Hatay gibi arama yaptırırsanız Taşınır Toprak tandır yapan firmaları bulursunuz. |
13-07-2016, 17:51 | #106 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 880
|
Konuyu baştan sona okudum fakat kuyu tipi tandırların içinin (kül vs. ) nasıl temizlendiğini anlıyamadım. Bilen arkadaşlar açıklayabilirse memnun olacağım. |
13-08-2016, 13:19 | #107 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Sayın Dutlubahçe; benim gördüğüm kadarıyla külü tandırın aşağısındaki hava açıklığından çıkarıyorlardı. Eğer hava açıklığı küçükse küçük bir kürek yardımıyla içinden alıyorlar. Ayrıca çok fazla kalın odun yakılmıyor çalı çırpı ve külü çok fazla olmuyor o yüzden her seferinde içini temizlemiyorlar ^^ |
27-10-2017, 13:41 | #108 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 270
|
Merhaba, Eski ateş tuğlalı yuvarlak sobaları kullanarak, kuyu kebabı yapılabilir mi? Bütün bir kuzu olmaz ama belki bir bacağı pişirilebilir. Sobanın çevresini, altını ve üstünü çam yünü ile izole edersek uzun süre ısıyı muhafaza eder diye düşünüyorum. Yorum serbest, |
27-10-2017, 17:54 | #109 |
Ağaç Dostu
|
Fırsat buldukça hafta sonları fırında tandır yaptığım için görüş bildireyim dedim: Kuyu tandırda köz altta iken eti asıyorlar ve kapağı da çamurla sıvayarak kapatıyorlar. Eti pişiren alttaki közle beraber, eti asma öncesi yanan ateşle ısınan yan çeperdeki tuğla veya taşa ait ısı. Siz ateşi yaktınız ince tuğla ısındı ama ne kadar tecrit malzemesi ile sarsanız da eti pişirecek ısı kalmaz o sobada. Bizim fırınımızda ısınan tuğlanın derinliği 20 cm. e yakın, etrafında da çamur ve taş ile yapılmış ilave örtü mevcut, bu sebepten tava gelince içine konan eti pişirebiliyor, üstelik köze ihtiyaç duymadan. Ancak hakkıyla pişme için en az 6 saat gerekiyor. |
30-10-2017, 15:24 | #110 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 270
|
Merhaba Sn.Hosseda, Yorumlarınız için teşekkürler. Kapak olarak yuvarlak ateş tuğlalar kullanılabilir. Ateş tuğlalar ince olabilir ancak uzun süre ısı tutabileceğini düşünüyorum. Sonuçta Mini Fırın olucak. Ben ümitliyim |
26-07-2018, 00:23 | #111 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
|
İki tane kocaman kamyon tekerleğinin parçasını bulunca (50 cm. çap 40 cm. derinlik) kuyu tandır yapmaya karar verdim. Parçalar tamamen dökümden ve her biri en az 40 kilo. Geçen hafta bir tanesini geniş ağzı toprak yüzeyine bakacak şekilde toprağa gömdüm. İçerisinde bolca dal parçası yaktım ve tamamen köz olunca büyükçe bir tavuğu tabağın içerisinde yağlı kağıda sararak dibine yerleştirdim. Ağzını kiremitlerle kapadım ve toprakla açık yerlerini güzelce örtere 1 saat 50 dakika beklettim. 10 dk. daha bekletsem süper olacakmış. Bugün deliği daha da derinleştirerek tekerin bir tanesini dar kısmı toprağa değecek şekilde yerleştirdim. Akşam olduğu için daha fazla uğraşamadım. Yarın diğer parçayı topraktaki teker ile bu kez geniş yüzeyi aşağıda ve dar yüzeyi üste bakacak şekilde yani diğer parçanın aynı ikiz yüzeyiyle öpüştüreceğim diyelim. Artık planımda sorun olmazsa ya tavuğu yaptığım gibi içeride köz biriktirip tavuk veya daha büyücek kuzu vs. pişireceğim, ya da ağzı açıkta alevli şekilde yanarken çevirerek pişireceğim. İkinci pişirmede derinlik arttığı (1 m.) içn kuyu dibinde ateş hararetle yanar mı kuşkuluyum. Üstteki paylaşımlarda havalandırma deliğinden bahsediliyor ancak benim bildiğim kadarıyla (üstteki tavuk örneğinde verdiğim gibi) ateş kuyunun dışında veya içinde yakılarak köz oluşturulur, yani aslında hava almasına gerek yok. Daha sonra tamamen havayla teması kesilerek pişirilir. Kafama takılan husus; halen tekerin yüzeyi toprak yüzeyinin yaklaşık 10 cm. altında kaldı. Yakarken veya kullanırken bu durum sorun olur mu, yoksa toprak yüzeyiyle sıfırlasam mı? Tabi bu durumda 40 kiloluk tekeri çukurun dibinden çıkarmak tam bir işkence olacak Varsa öneri - tecrübelerinizi bekliyorum. |
26-07-2018, 00:50 | #112 |
Ağaç Dostu
|
Havalandırma kanalı bırakılan tandırlar farklı bir uygulama. O tandırlarda çalı çırpı yanarken yan duvarlara yapıştırılan hamurlarla tandır ekmeği yapıyorlar. O tandırlarda kuyuya topraktan yapılmış (küp benzeri) bir kap gömülüyor o kapın alt yanında hazır deliği var hava kanalına bağlantı için.Bizim bu taraflarda ben görmedim kanallı tandırı. Sizin yapmakta olduğunuz tandır tamamıyla et pişirmek için kullanılan bir tandır ancak ölçüler standart değil, daha küçük bir tandırınız olmakta. Bence madem bu işe kalkıştınız cantlardan vaz geçin ustasını bularak kuyuyu büyütün çeperini de tuğlayla ördürerek halis bir tandıra sahip olun. Bu tandırlarda ateş önce ağız açıkken yakılıyor köz oluştuktan sonra et asılarak üstü sıkıca kapatılıyor. Ancak merakım sebebiyle çok inceledim kuyu tandırları nette, amatör işi uğraş denemez, koca kuzuyu usulüyle telleyerek bir kalın ağaca asarak ateş üzerine yerleştirmek, kapatılan kapak sonrası zamanı kestirerek eti oradan pişmiş ve sağlam şekilde yukarıya almak çok zor işler. Bir bütün kuzu nereden baksanız 20 kg dan az değil yani yaklaşık 1.000 lirayı heba etmek bahis konusu... Yola çıktınız devam edin ama bir fırın yapmak daha uygun olur bahçenize diye düşünüyorum... |
26-07-2018, 17:00 | #113 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
|
@ hosseda; bilgiler için çok sağolun. Ailede hanımla kız kuzu yemez, oğlanla ikimiz yeriz. Dolayısıyla 20 kg. luk kuzular bizim neyimize Amacım, tek seferde bir büyük tavuğu pişirelim, (ki tekli olanında da bunu başardık, ikilisinde bunu daha rahat yaparız herhalde) yine tek seferde bir tarafa kuzunun budunun yarısını asalım, yanına da dana eti asıp veya dibine tabağa koyup pişirelim. Yani fırından aşırı beklentimiz yok, arada bir halini soralım yeter. Resimdeki gibi üç farklı şekilde pişirebiliriz. 1 ve 2 de içeride hapsedilen ısının yeterli olması lazım. Teklide tavuğu 2 saatte pişirdiğine göre ikilide işimiz daha zor olacak; ya içerisine dalları daha çok koyacaz ya da daha kalın odun koymamız gerekecek. Olmazsa da bu şekilde yalıtım pek yeterli gelmedi deyip teklide tavuk pişirmeye devam diyeceğiz. Ancak küp gibi koskoca kalın döküm parçalarının geç ısınıp geç soğuyacağını (ekmek yaptığım döküm tencereden biliyorum) ve tuğladan-çamurdan yapılan tandırlardan daha iyi yalıtım sağlayacağını düşünüyorum. 3 nolu pişirme yönteminde ise altta ateş yanacak üstte et dönerek pişirilecek, burada tek sorun ateşin yaklaşık bir metre aşağıda yanıp yanmayacağı. Teklideyken gayet hararetli yanmıştı, hatta ne güzel 'ateş ocağı' olacak diye düşünmüştük. |
26-07-2018, 17:43 | #114 |
Ağaç Dostu
|
Sn. TCM; En alt tabana demir boru içerisinde havanın çıkabileceği bir düzenek ve demir boru yardımı ile dışarıdan bilgisayar fanı veya mutfakta kullanılan cama takilabilen fanlardan kullanarak aşağıdan oksijen alımını sağlarsınız. Tabi üzerine sağlam malzemeden ızgara benzeri bir şey yapmak lazım. Soğuduğu zaman da kalan külleri alabilecek şekilde bu aksamın sökülebilir olması gerekiyor. Ben yapabilirsem dağa gömme mahalle tipi fırın yapmayı düşünüyorum. Bahçede çıkan odunları bu şekilde imha edip gelen giden olursa birşeyleri odun kokulu eski usul yiyecekler ikram edebilmek lazım. Bizim burada bu tip fırın yapanlar var. Hatta eski usul taştan yapanlar var. Arkadaşta eski yapılmış fırın var. Ancak bunları söküp benim oraya monte etmek biraz zor olacak. Kolay gelsin. Afiyet olsun. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|