View Single Post
Eski 25-07-2018, 23:23   #111
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
İki tane kocaman kamyon tekerleğinin parçasını bulunca (50 cm. çap 40 cm. derinlik) kuyu tandır yapmaya karar verdim. Parçalar tamamen dökümden ve her biri en az 40 kilo.

Geçen hafta bir tanesini geniş ağzı toprak yüzeyine bakacak şekilde toprağa gömdüm. İçerisinde bolca dal parçası yaktım ve tamamen köz olunca büyükçe bir tavuğu tabağın içerisinde yağlı kağıda sararak dibine yerleştirdim. Ağzını kiremitlerle kapadım ve toprakla açık yerlerini güzelce örtere 1 saat 50 dakika beklettim. 10 dk. daha bekletsem süper olacakmış.

Bugün deliği daha da derinleştirerek tekerin bir tanesini dar kısmı toprağa değecek şekilde yerleştirdim. Akşam olduğu için daha fazla uğraşamadım. Yarın diğer parçayı topraktaki teker ile bu kez geniş yüzeyi aşağıda ve dar yüzeyi üste bakacak şekilde yani diğer parçanın aynı ikiz yüzeyiyle öpüştüreceğim diyelim.

Artık planımda sorun olmazsa ya tavuğu yaptığım gibi içeride köz biriktirip tavuk veya daha büyücek kuzu vs. pişireceğim, ya da ağzı açıkta alevli şekilde yanarken çevirerek pişireceğim. İkinci pişirmede derinlik arttığı (1 m.) içn kuyu dibinde ateş hararetle yanar mı kuşkuluyum.

Üstteki paylaşımlarda havalandırma deliğinden bahsediliyor ancak benim bildiğim kadarıyla (üstteki tavuk örneğinde verdiğim gibi) ateş kuyunun dışında veya içinde yakılarak köz oluşturulur, yani aslında hava almasına gerek yok. Daha sonra tamamen havayla teması kesilerek pişirilir.

Kafama takılan husus; halen tekerin yüzeyi toprak yüzeyinin yaklaşık 10 cm. altında kaldı. Yakarken veya kullanırken bu durum sorun olur mu, yoksa toprak yüzeyiyle sıfırlasam mı? Tabi bu durumda 40 kiloluk tekeri çukurun dibinden çıkarmak tam bir işkence olacak Varsa öneri - tecrübelerinizi bekliyorum.

Name:  4.jpg
Views: 3205
Size:  66.3 KB

Name:  1.jpg
Views: 2529
Size:  58.0 KB

Name:  2.jpg
Views: 2461
Size:  77.0 KB

Name:  3.jpg
Views: 2472
Size:  74.3 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön