View Single Post
Eski 25-07-2018, 23:50   #112
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Havalandırma kanalı bırakılan tandırlar farklı bir uygulama. O tandırlarda çalı çırpı yanarken yan duvarlara yapıştırılan hamurlarla tandır ekmeği yapıyorlar. O tandırlarda kuyuya topraktan yapılmış (küp benzeri) bir kap gömülüyor o kapın alt yanında hazır deliği var hava kanalına bağlantı için.Bizim bu taraflarda ben görmedim kanallı tandırı. Sizin yapmakta olduğunuz tandır tamamıyla et pişirmek için kullanılan bir tandır ancak ölçüler standart değil, daha küçük bir tandırınız olmakta. Bence madem bu işe kalkıştınız cantlardan vaz geçin ustasını bularak kuyuyu büyütün çeperini de tuğlayla ördürerek halis bir tandıra sahip olun. Bu tandırlarda ateş önce ağız açıkken yakılıyor köz oluştuktan sonra et asılarak üstü sıkıca kapatılıyor. Ancak merakım sebebiyle çok inceledim kuyu tandırları nette, amatör işi uğraş denemez, koca kuzuyu usulüyle telleyerek bir kalın ağaca asarak ateş üzerine yerleştirmek, kapatılan kapak sonrası zamanı kestirerek eti oradan pişmiş ve sağlam şekilde yukarıya almak çok zor işler. Bir bütün kuzu nereden baksanız 20 kg dan az değil yani yaklaşık 1.000 lirayı heba etmek bahis konusu...
Yola çıktınız devam edin ama bir fırın yapmak daha uygun olur bahçenize diye düşünüyorum...

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön