agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

Minarislim 08-01-2010 11:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonnefer (Mesaj 556130)
Sevgili Arkadaşlar,
Benim söyle bir sorum var:Bu sonbaharda 6 dönüm ceviz diktim. Daha sonra yan taraftaki 6 dönüm tarlayıda aldım.Orayıda önümüzdeki sonbaharda yani bir yıl sonra ceviz dikersem (12 dönüm)bakanlığın desteklemesinden faydalanabilir miyim?Desteklemeden faydalanmak için tamamının illaki aynı yıl dikilmesi gerekli midir? Bu konuda bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

Sonnefer merhaba.. Benimde daha önce bu konuda araştırma ve çalışmalarım oldu. Bildiğim kadarıyla dikimlerin zamanı önemli değil,önemli olan belirli bir dönümde olması. Bu konuda detaylı bilgi verebilecek bir arkadaşımın mailini yazıyorum. İletişime geçersen yardımcı olacaktır. v_karatepe@hotmail.com

bursaranger 08-01-2010 12:28

2004 yılında BURSA-yenişehir-barcın köyüne 7 dönüme ceviz bahçesi kurdum.ceviz şansa bırakılmaz.sertifikalı fidan anlaşması yapmıştım.fakat köyde duran babam benden önce davranıp,orman işletmesinden emekli olan birinden aşı diye fidanları almış,mecburen onları diktik.bu sene bayağı verim verdi.fakat çoğu şebin çıktı.5 tane kadar kaplan çıktı.ben bu ceviz fidanlığına hiçbir ilaç yapmadım.sadece diplerini hersene belledim.sulamasını yaptım.fidanlar şu anda süper durumda.fakat sertifikalı ceviz almadığımız için işimiz şansa kaldı.ben burdan ceviz bahçesi kuracaklara muhakkak sertifikalı aşı fidan alıp dikmelerini öneriyorum.iklimi soğuk olan iller bilecik cinsi aşı fidan ve tozlayıcısını alsın.forumda bir arkadaş tohumdan üretmek için dik olarak toprağa gömdüğünü söylemiş.ceviz toprağa yan olarak konur.kök aşağıya,fidan yukarıya gider.burada bir hemşerim daha var.forumda gördüm.ceviz bahçesi kurmuş.çok isabetli karar almış.bizim yenişehir ilçesi ceviz için ideal bir yer.benim bahçe kurduğum yerde karga dikimi bir ceviz vardı.süper verim alıyorduk.hatta ceviz fidanı yetiştiricileri ondan aşı çubuğu alıyordu.bende dedim karga dikimi böyle verim veriyorsa aşı fidan nasıl olmaz diyerek o bölgeye bahçeyi kurdum.ceviz meyvesi sırıkla dokunmaz,döküleni toplarsın.güneşte kurutulmaz,gölgede kurutursun.fakat bizim köylerde bunun tam tersi işlem yapılıyor.ceviz ağacına sırık vurursan bir sene meyve verir,bir sene vermez.gözenekler zedelenir.kapama ceviz bahçeleri en ideal dikim şeklidir.yani anlıyacağınız ceviz en güzel yatırım şeklidir.saygılar...

Lilium 08-01-2010 13:02

Sayın bursaranger, sitemize hoşgeldiniz, yazışmalar da bilgi paylaşımlarında bulunmanız bizleri sevindirir.

Ancak sitemiz de güzel türkçemizi ve yazım kurallarına çok dikkat ediyor etmeye çalışıyoruz, sizlerin de bunlara biraz daha dikkat etmenizi rica ediyoruz.

Sanırım buraya buraya bir uğramanız gerekecek,

Kendinizi tanıtırmısınız.

denizakvaryumu 08-01-2010 13:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kaan903 (Mesaj 560063)
Arkadaşlar ben de Edirne civarına kurmayı planladığımız ceviz bahçesi için Chandler düşünüyorum yalnız Franquette ile ilgili aynı bilgilere ben de ulaştım, Chandler'ı tozlayabilecek alternatif bir cins deneyen var mı?

Evet bu bilgiye ihtiyacımız var ama malesef bu ana kadar bir cevap gelmedi.
Acaba yurt dışında da aynı şekilde mi onu merak ediyorum.

Avanos 08-01-2010 13:55

Sayın Bursaranger
Cevizlerin resimlerini eklerseniz.Bizi daha çok aydınlatmış olursunuz.

Avanos 09-01-2010 12:02

Sayın samsunlu55
Yeni yerimiz için ceviz düşünüyorum.
Önerebileceğin fidancı varmı.Herkez badem dikiyor. Ben birazda ceviz dikeyim tam köylü olayım.

Samsunlu55 09-01-2010 19:30

Ben ceviz başlığında yazmaya ilk başladığımdada belirtmiştim aşağıdaki linkte Sahil-1 ve Toros-1 diye belirtilen cinslerden ekeceğimi ve neden bu cinsleri seçtiğimi belirtmiştim. Sizi yanıltmak istemem ama ben bu cinsleri ekeceğim. Yerleri ip çekildi ve işaretlendi. Kuyuları açıp bahara doğru ekmeyi döşünüyorum.

Ceviz Fidanlığı Ceviz Ceviz Yetiştirme Ceviz Fidanları Ceviz dikimi Ceviz Bakımı Ceviz Fotoğrafları

Samsunlu55 09-01-2010 21:39

Her sene binlece ceviz ve meyve fidanı dağıtıyorlar, Allah sonumuzu hayır etsin...

Atakum Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından finansmanı sağlanan ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan Ceviz Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırma Projesi uygulamaya başladı.

Proje kapsamında 52 çiftçiye 75’er adet olmak üzere toplam 3900 adet ceviz fidanı dağıtıldı. Akalan, Çatmaoluk, Şenyurt, Köseli, Taflan, Erikli, Elmaçukuru ve Kurugökçe Köylerinde uygulanacak proje ile 5’er dekarlık kapama bahçeler halinde toplam 260 dekar alanda ceviz bahçesi tesis edilmiş olacaktır.

Akalan Köyünde düzenlenen fidan dağıtım programına Atakum Kaymakamı Salim Demir, İlçe Tarım Müdürü Mustafa Baş, Milli Eğitim Müdürü Seyfettin Mayuk, Mal Müdürü Selahattin Uyuğ, SYDV Müdürü Selahattin Turhan ile köy muhtarları ve yöre çiftçileri katılmıştır.

Programdaki konuşmasında Kaymakam Salim Demir çiftçilerimizin projeye olan talebinin ve fidan dağıtım programına katılımın yoğun olmasının kendilerini memnun ettiğini belirterek projenin başarılı olması için gereken her türlü desteği vereceklerini ifade etmiştir.

İlçe Tarım Müdürü Mustafa Baş proje hakkında bilgi vererek, ceviz çeşidi olarak Chandler, Kaman-1 ve Fernor çeşitlerini kullandıklarını, bu çeşitlerden uygun sayılarla bahçeler oluşturulacağını belirtmiştir. Ayrıca Kaymakam Salim Demir’e sağladıkları destek ve katılımlarından dolayı teşekkür ederek bundan sonra yapacakları tarımsal projelerde desteklerini talep etmiştir

Haber Tarihi:31.12.2009

Kaynak: http://www.samsuntarim.gov.tr/

xmaxx 12-01-2010 00:49

Sayın Lilium, Cevabınız için teşekkürler.Benim arazim yaklaşık 9 dekar ben teşvik kapsamı dışında kalıyorum.

xmaxx 12-01-2010 01:02

Sayın Samsunlu55, seçmiş olduğunuz ceviz fidanı çeşitleri, İzmit-Kandıra arası bölge için uygunmudur.

denizakvaryumu 12-01-2010 09:39

İlçe Tarım Müdürü Mustafa Baş proje hakkında bilgi vererek, ceviz çeşidi olarak Chandler, Kaman-1 veFernor çeşitlerini kullandıklarını, bu çeşitlerden uygun sayılarla bahçeler oluşturulacağını belirtmiştir.

--------------------------------------------
Dağıtılan ceviz çeşitleri;

Chandler, Kaman-1 ve Fernor...

Chandler,Fernorla tozlanıyor bu tamam.Ama bu durumda kaman 1 açıkta kalıyor?
Kaman1 benim bildiğim kaman5 ve pedro ile tozlanıyor.

Samsunlu55 12-01-2010 10:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi xmaxx (Mesaj 561882)
Sayın Samsunlu55, seçmiş olduğunuz ceviz fidanı çeşitleri, İzmit-Kandıra arası bölge için uygunmudur.

Uygundur fakat bulunduğunuz bölgenin soğuklama ihtiyacını bilmediğim için hangi cins daha uygundur birşey diyemem.

Samsunlu55 12-01-2010 10:51

Cevizin altında (ağaca 5-7 metre mesafede) hangi sert kabuklu meyve ağaçları yetiştirebilir? Fındık yetişiyor ama ilerleyen senelerde 5 metre mesafede fındığada etkisi olur mu? 7 metre mesafede bademe zararı olur mu? Bu kunu hakkında bir bilgi bulamadım.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4911

Lilium 12-01-2010 11:21

Ceviz konusunda yaşar hocanın yeni ekim pilanları
http://www.ceviz.gen.tr/haberdetay.asp?HaberNo=141
Eğer ki bu doğru ise bugüne kadar bizlere yanlış bilgilermi verdiler. Bu sistem çit sistemidir, çit sisteminde dallar birbirine geçer, ceviz budamalarında birbirine geçen dalları alacaksın diye öğrettiler, çit sisteminde dallar birbirine geçmiyormu. Ve ya rüzgardan dallar birbirine çarpıp yaralanmıyormu. dörtbucuk metre mesafede dallar ister istemez birbirine geçecektir.
Doğrusu kafam karıştı.

denizakvaryumu 12-01-2010 12:19

Pikan cevizi yetiştirmek isteyip de, ılıman iklimde olmayanlar northern pecan çeşitlere bir göz atsın derim.

http://www.burntridgenursery.com/fru...ept=59&parent=

Samsunlu55 12-01-2010 20:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 561993)
Pikan cevizi yetiştirmek isteyip de, ılıman iklimde olmayanlar northern pecan çeşitlere bir göz atsın derim.

http://www.burntridgenursery.com/fru...ept=59&parent=

Bunu buraya değilde Pikan Cavizi başlığına yazsaydınız arayanlar o sayfadan öğrenmiş olurdu.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=1108&page=3

acemi_caylak 13-01-2010 07:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 561976)
Ceviz konusunda yaşar hocanın yeni ekim pilanları
http://www.ceviz.gen.tr/haberdetay.asp?HaberNo=141
Eğer ki bu doğru ise bugüne kadar bizlere yanlış bilgilermi verdiler. Bu sistem çit sistemidir, çit sisteminde dallar birbirine geçer, ceviz budamalarında birbirine geçen dalları alacaksın diye öğrettiler, çit sisteminde dallar birbirine geçmiyormu. Ve ya rüzgardan dallar birbirine çarpıp yaralanmıyormu. dörtbucuk metre mesafede dallar ister istemez birbirine geçecektir.
Doğrusu kafam karıştı.

Sayın Lililum,

Bence bu şekilde kurulmuş bir bahçe ile normal bahçe arasındaki verim farkını görmeden karar vermemek gerekir.

Kaan903 13-01-2010 11:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 554349)
Arkadaşlar
CHANDLER ı tozlayan FRANQUETTE yerine dikebileceğimiz yerli-yabancı bir tür var mı?

FRANQUETTE nin hem çok büyük taç yaptığı hem de verimsiz olduğu söyleniyor, büyük bahçelerde sorun olmaz da küçük bahçelerde 3-4 tane ceviz dikecekler için FRANQUETTE nin yerine umarım yerli-yabancı bir tür vardır.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kaan903 (Mesaj 560063)
Arkadaşlar ben de Edirne civarına kurmayı planladığımız ceviz bahçesi için Chandler düşünüyorum yalnız Franquette ile ilgili aynı bilgilere ben de ulaştım, Chandler'ı tozlayabilecek alternatif bir cins deneyen var mı?

Bu konu ile ilgili şöyle bir linke rastladım:
http://www.canimdoga.com/faydalibilg...tegoryID05.htm
Burada Chandler'ı tozlayan çeşitler için Franquette haricinde Pedro ve Yalova 1-3-4 cinsleri de verilmiş.
Bunun yanı sıra, Sayın Mehmet Sütyemez'in hazırlamış olduğu bir döküman daha var, sanırım bu konu altında daha önce linki verilmişti, ben tekrar vereyim:
http://dogabilimleri.ksu.edu.tr/sayi...51.148-158.pdf
Bu dökümanda da yerli- yabancı ceviz çeşitlerinin erkek ve dişi çiçeklerinin aktif olma tarihleri ile ilgili deney yapılıp bir tabloya aktarılmış (Tablo 3).
Konunun uzmanı arkadaşlara sorum şu: Çiçeklerin döllenmesi için bahçe içerisindeki erkek ve dişi çiçeklerin aynı dönemde mi aktif olmaları gerekir? Yoksa döllenme çiçekler aktif olduktan bir süre sonra devam eder mi? Her iki bilgiyi yorumlayabilmek için verilecek cevaplar çok önemli.

denizakvaryumu 13-01-2010 11:23

http://www.canimdoga.com/faydalibilg...tegoryID05.htm

Sn.Kaan903
link için teşekkürler.İlk defa nette böyle bir bilgi gördüm.CHANDLER ı pedronun da tozladığı belirtiliyor.

Kaan903 13-01-2010 11:47

Rica ederim Sn. Denizakvaryumu. Ancak yüzyüze görüşmelerde bile insanların menfaatlerine göre oyunlar oynadığı bir ortamda, internetteki bilgilere hemen inanasım gelmiyor, genelde birkaç bağımsız kaynaktan aynı bilgiyi doğrulamaya çalışıyorum. Neticede verdiğim ilk link bir fidancıya ait.
Bu sebeple erkek ve dişi çiçeklerin aktif olması ve döllenmesi ile ilgili soruma gelecek yanıtlar gerçekten önemli. Neticede ortada üniversitede yapılmış bilimsel bir çalışma var. Sadece bu tabloları yorumlayabilirsek, tozlanma ile ilgili daha çok kesin bilgiye ulaşmış olacağız.

Lilium 13-01-2010 12:14

Çiçeklerin döllenmesi için bahçe içerisindeki erkek ve dişi çiçeklerin aynı dönemde mi aktif olmaları gerekir?
Evet
Yoksa döllenme çiçekler aktif olduktan bir süre daha
devam eder mi?
evet bir hafta on günlük bir dönem

Kaan903 13-01-2010 12:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 562468)
İlk defa nette böyle bir bilgi gördüm.CHANDLER ı pedronun da tozladığı belirtiliyor.

Teşekkürler sayın Lilium, o halde her iki kaynak da Chandler'ı Pedro'nun tozladığını destekliyor.

himmetvermez 27-01-2010 13:58

İyi günler.AFYON'da 990 rakımda 15 dekar ceviz bahçesi kurdum.Fidanları Kasım sonu ve aralık başında diktim.Çeşit olarak Şebin,Bilecik çoğunlukta.Bunun yanında Kaman 1 ,Pedro,Chadler,Maraş 18 (deneme maksatlı)diktim.Hiçbir budama yapmadım.Yalnız Maraş 18 ler 1,5 metreden gövdesi kesilmiş olarak geldi.Sormak istediğim , ilk budamayı nasıl yapmalıyım.Takip ettğim kadarıyla ilkyıl boyunlu gözlerin budaması yapılmalı.Ama bizim burada geç donlar olmakta .Boyunlu göz budamasını ne zaman yapmalıyım;veya nasıl bir budama tavsiya ediyorsunuz.Teşekkürler,herkese selamlar.

agozce 28-01-2010 01:08

2 Eklenti(ler)
Tüm ceviz severlere bir öneri:
( Bu mesajı İsmail hoca okursa gülecek ama....ben yine de yazacağım)

Bahçemizde bir adet farklı ceviz ağacı vardı. Gördüğüm en büyük ve en lezzetli cevizdi. Kaplan-86 dan bile daha büyük. Üstelik ince kabuk. İsmail hocaya sorarak cinsini öğrendim. KR-1 miş. Hoca verimsiz bir tür olduğunu ve tavsiye etmediklerini de söyledi. Ama bizimki son derece verimli. Ticari olmasa bile herkesin bahçesine bir tane ekmesini tavsiye ederim. Tozlayanı Bilecik miş.

Eklenti 123352

Eklenti 123353

Ölçü olması için
Yukardaki ikinci büyük Kaplan-86 en küçük Yalova-1

agozce 28-01-2010 01:15

Biz soyduğumuz ceviz meyvesinin yeşil kabuklarını bahçeye dökmüyorduk. Köylerde zehirli ve ağacı kurutur diye bilinıyordu.

Değilmiş. Hatta bazı yabani otların çıkmasını engelliyormuş.

omer.tuncer 28-01-2010 08:14

Denizakvaryumu demişki:
[Chandler,Fernorla tozlanıyor bu tamam.Ama bu durumda kaman 1 açıkta kalıyor?
Kaman1 benim bildiğim kaman5 ve pedro ile tozlanıyor. ]

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 562506)
Çiçeklerin döllenmesi için bahçe içerisindeki erkek ve dişi çiçeklerin aynı dönemde mi aktif olmaları gerekir?
Evet
Yoksa döllenme çiçekler aktif olduktan bir süre daha
devam eder mi?
evet bir hafta on günlük bir dönem

Böyle olunca Chandler'ı tozlayan çeşitler demiyelim pedro erkek dişi tozlaşması 1 gün çakışıyor halbuki kaman 1 ile 6 gün çakışıyor. (sütyemezin araştırmasında) kafam karıştı kim doğru söylüyor.

Kaan903 28-01-2010 10:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 570159)
Biz soyduğumuz ceviz meyvesinin yeşil kabuklarını bahçeye dökmüyorduk. Köylerde zehirli ve ağacı kurutur diye bilinıyordu.

Değilmiş. Hatta bazı yabani otların çıkmasını engelliyormuş.

Cevizin yeşil kabukları boya ve kimya endüstrisinde kullanılıyor diye biliyorum, bu şekilde yeşil kabukları değerlendirebilen var mı acaba?

agozce 29-01-2010 02:31

Ben bilmiyorum doğrusu, Araştıracağım.

Kaan903 31-01-2010 14:29

Çok ilginç bir haber:
http://www.topraktvnet.com/popup.php?id=54

Lilium 31-01-2010 15:37

2 Eklenti(ler)
Meyve bağladıktan sonra yapılan hatalı budamalarda bu gibi zamansız meyve bağlamaları görülebilir. Randımanlı olacağını tahmin etmiyorum.

Yalova bir ile Chadler arasındaki renk farkı. Açık renk olan Chadler. çekim ceple olduğu için çok net değil.
Eklenti 123692

Eklenti 123693

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025