![]() |
Sevgili arkadaşlar, Ayvalık'da sizce hangi çeşit ceviz yetiştirilir.İnce kabuklu,beyaz ve içi dolgun bir çeşit olsun istiyorum.Ayrıca bizim poyrazımıza da dayanıklı olsun.
|
Alıntı:
ayvalıkta hangi cins ceviz yetiştirildiğini bilmiyorum ama haddim olmayarak sölüyorum zeytin yetiştirsen daha iyi olmaz mı ?( ticari anlamda soruyorsan) |
Merhaba,
Samsun-Bafra karayolundan 12 Km kadar içerde 800 m rakımda ve kuzeydoğuya bakan yaklaşık 5 dönümlük bir arazide ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Toprak işlemeye çok müsait ve sulama imkanım var. Hayvan gübresi de temin edebiliyorum. Direk denizi görmesi sebebiyle rutubet (çok olmasa da) var. Rüzgar da özellikle kışın hayli şiddetli. Bu araziyi mutlaka ceviz için kullanacağım, tür seçimi kararını bir türlü veremedim. Özellikle kışın yoğun olan sis nedeniyle şebin den uzak durmaya karar verdim. Aklımda Bilecik - Yavuz1 var. Chandler de düşünüyorum ama Bilecik ve Yavuz bu arazide yetişebilecekse onları tercih etmek istiyorum. Saygılar. |
Acil..
Alıntı:
|
Arkadaşlar sorduğunuz soruların cevapları daha önceki yazışmalarımızda bulabilirsiniz, bir göz gezdirirseniz başka yarlanacağınız bilgilerde edinmiş olursunuz.
Ceviz çok seçici bir bitki değildir, bölgenizin iklim şartlarına göre en uygun en verimli olan çeşidi, uygun dozlayıcıları ile birlikte ekebilirsiniz. Hangisi derseniz bu biraz da sizlerin ceviz çeşitlerini iyi inceleyip bölge şartlarına uyanı tercih etmenizdir. |
Alıntı:
Çeşit konusunda madem kararsızsınız fidan teğmini için acele etmeyin. Tahminim anlattığınız yer Kocadağın oralarda. Samsun Tarım İl Müdürlüğünün Samsun'a önerdiği cinsler Şebin ve Bilecik, siz yine önceki sayfaları da inceleyip tekrar tekrar düşünün, öyle karar verin. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sn. magent okuduğum kadarı ile yalova 1 kıyı Ege ve Akdeniz dışındaki bölgelere öneriliyor.
Yalova 3 ve 4 kendine tozlayıcı mıdır acaba?Çünkü ben tek ağaç dikeceğim. |
Kendine tozlayıcı değildir fakat yakılarında tozlamada yardımcı olabilecek başka bir ceviz var ise sorun olmaz.
|
Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi sitesinden aldım işinize yaraya bilir.
YALOVA-3 Dik, yayvan dallı olup, orta kuvvetli bir taç gelişimi gösterir. Salkımda meyveler 2-3'lü oluşur. İnce kabuklu ve ovalimsi bir meyve şekline sahiptir. Meyve ağırlığı 13 gram, iç randımanı %53'tür. Yağ oranı %69, protein oranı %21 olup, kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Kabuktan ayrılması çok kolaydır. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 5-6 kg'dır. Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetiştirilir. Eylül ayı sonlarında hasat edilir. Tozlayıcıları; Yalova-1, Bilecik ve Tokat-1 (60TU-1) çeşitleridir. KAPLAN-86 Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle kıyı bölgelerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveleri elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Normal cevizlerden büyük meyveli olması dikkat çekicidir. Tane ağırlığı 24 gram, iç oranı %40, protein %16, yağ oranı %68'dir. Bir yıl çok, bir yıl az meyve verir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. İçi orta dolgunlukta olup, 15 Ağustos'tan itibaren hasat edilir. Tozlayıcıları; Yalova-1, Yalova-3 ve Şebin çeşitleridir. |
Sert çekirdekli meyveleri, çekirdeğinden yerine dikip, yerinde aşılamak daha iyi olur diye duymuştum doğrumu acaba.
|
Alıntı:
Çekirdeğinden yerine dikip orda aşılamak tabi çok daha iyi olur fakat bakımı zor olur. Çekirdeğinden ekildiği için kökleri sağlam olacaktır ve kurağa daha dayanıklı olacaktır. |
Alıntı:
|
Kaplan cinsinin verimi bildiğim kadarı ile düşük oluyor ve bir sene çok, bir sene az veriyor.
|
Arkadaşlar
CHANDLER ı tozlayan FRANQUETTE yerine dikebileceğimiz yerli-yabancı bir tür var mı? FRANQUETTE nin hem çok büyük taç yaptığı hem de verimsiz olduğu söyleniyor, büyük bahçelerde sorun olmaz da küçük bahçelerde 3-4 tane ceviz dikecekler için FRANQUETTE nin yerine umarım yerli-yabancı bir tür vardır. |
Alıntı:
Türkiye'de belirlenen fındık fiyatı gerçek değerinin çok altında. Dünyada ceviz,fındık,badem,fıstık (kısaca nuts) her zaman çok karlıdır. Bizde ise yandaş tüccarlar ve yabancı tekellerin baskısıyla fiyatlara müdahele edilip değerinin altına düşürülüyor olan Türk çiftçisine oluyor. Türkiye fındık üretiminde dünyada 1. sırada ve dünyadaki fındığın %80ini karşılıyor. Buna rağmen fındık borsası Almanya'da. Yani fiyatlar Almanya'dan belirleniyor bu da çokuluslu çikolata üretilerinin ve Alman vatadanşı yandaş fındık tüccarlarının işine geliyor. Aynı şey pamuktada oldu. Bir zamanlar Adana pamuğuyla ünlüydü bugün Adana'da "beyaz altın" pamuk üreticisi neredeyse kalmadı. Dünyada pamuk değer kaybetmiyor ama bizde kaybediyor, bilinçli olarak kaybettiriliyor. Giresun'da Türk çiftçisi fındık ağacını kökünden sökerken, İspanya'da her geçen gün fındık ekilen alan artıyor. |
Benim bildiğim, Kaplan taze ceviz olarak tüketilir. Kurutursanız içi kof oluyor.
Bizim bahçede kaplan-86 var. Taze olarak tüketiyoruz. |
Desteklemeler Hk...
Sevgili Arkadaşlar,
Benim söyle bir sorum var:Bu sonbaharda 6 dönüm ceviz diktim. Daha sonra yan taraftaki 6 dönüm tarlayıda aldım.Orayıda önümüzdeki sonbaharda yani bir yıl sonra ceviz dikersem (12 dönüm)bakanlığın desteklemesinden faydalanabilir miyim?Desteklemeden faydalanmak için tamamının illaki aynı yıl dikilmesi gerekli midir? Bu konuda bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. |
Herkese sağlıklı,mutlu,kazançlı ve hayırlı yıllar...
|
Alıntı:
|
Normal cevizi yerken zarı soymak gerek. Taze de gerek kalmıyor veya soymak isterseniz kolay soyuluyor.
İçinin koflaşması; etli kısmı kurup yok oluyor, sadece zar kısmı kalıyor. Yani cevizin içi boşalıyor. |
Bir tane ekerim:)
|
Sayın acemi_caylak;
Merhaba, geç yanıtladığım için özür dilerim. İlacı Babam uyguluyor, ona sorup doğru yazayım dedim. Neyse, ölçüsü göz kararı imiş :). Yani mümkün olduğunuca yoğun, olacak şekilde, -ama ilacın iyice eritilmesi gerekiyor- hazırlanırmış. Kapalı bir kapta suyun içine miktarını yavaş yavaş ayarlarsınız. Çok köpürecektir. Köpükler sönene kadar bekleyin. ( ölçüsüne gelince -Bence- 10 lt. suya 0.5 kğ. el deterjanı ve 20 gr. çivit yeter) Ayrıca, FERRGON-40 diye bir tarım ilacı da aynı işe yarıyormuş. Unutmayın bu karışımlar sadece meyveye atılacak. Ağacın gövdesini ve kabukları kuşların yediğini sanmıyorum.Tavşan veya başka bir kemirici olabilir. Çözüm olarak, ağacın gövdesini sönmüş kireç ile -koyu kıvamda bir karışım-badana yapabilirsiniz. Bu bir çok zararlıyı da önleyecektir. 7 ağaç çok değil. Ağaçların gövdesini hasır veya ona benzer bir şeyle sarabilirsiniz. Hoşça kalın. |
Merhaba Arkadaşlar,
Ben yeni üye oldum, İzmit - Kandıra arası Sarıcaali köyü yakınında Arıklar göletinin civarında arazi aldım.Buraya uyumlu ceviz fidanı seçmeye çalışıyorum. Bu bölgede tecrübesi ve bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Bilgilerinizi aktarırsanız sevinirim.Hoşcakalın. |
Yabancı çeşitler içinde sertifika veriliyor. Ama tüm yabancı çeşitler için değil.
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar, hibe desteği için 10 dekar şart mı? Daha az arazisi olan destek alamıyormu?
|
On dekar şart, daha aşağısına destekleme verilmiyor.
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025