agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

m.gökhan 06-06-2013 11:48

Selamlar , bu hafta sonu 30 adet tüplü maraş18 i toprakla buluşturmayı düşünüyorum . Yalnız fidanı getiren kişi fidanın güneye gelicek kısmının aşı noktasının budanan kısmı olduğu söyledi. Aklım karıştı biraz . Aşı noktasının güneye gelmesi lazım denilen şey "sürdüğü " kısmın mı , yoksa anaçtan budanan kısmın mı güneye gelmesidir?

Çamtepe 06-06-2013 14:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi m.gökhan (Mesaj 1166293)
Aklım karıştı biraz . Aşı noktasının güneye gelmesi lazım denilen şey "sürdüğü " kısmın mı , yoksa anaçtan budanan kısmın mı güneye gelmesidir?

Benim de aklım karıştı, ikisi de aynı şey değil midir :) Sürgün anaçtan alınan parçadan çıkmıyor mu?

m.gökhan 06-06-2013 14:16

Yani bu fotoğraf'a göre sol taraf mı , yoksa sağ taraf mı gelicek güneye ?

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/i...cmWwmwjtaiv1Bh

yolgezer2001 06-06-2013 20:51

kırmızı boya tarafı güneye yeşil dal tarafı kuzeye

eko35 06-06-2013 21:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi m.gökhan (Mesaj 1166394)
Yani bu fotoğraf'a göre sol taraf mı , yoksa sağ taraf mı gelicek güneye ?

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/i...cmWwmwjtaiv1Bh

sayın m.gökhan bizim burada hertürlü ağaca aşı yapılırken güney tarafına aşı yapılır. aşılı fidan alınırsa aşı sürgünü (senin resimdeki yeşil tarafı) güneye gelecek şekilde dikilir. kuzeyden yapsak olmazmı olur ama hakim rüzgar (güçlü rüzgar) lodos güneyden estiği için aşı kuzeyde olursa koparması daha kolay güneyde olursa kopmaz.

m.gökhan 07-06-2013 06:44

2 cevap2 farkli yorum :) . Hangisi dogru acaba ?

ncp1963 07-06-2013 06:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi m.gökhan (Mesaj 1166709)
2 cevap2 farkli yorum :) . Hangisi dogru acaba ?

selam aslında iki arkadaşta haklı hakim rüzgar nereden esiyorsa sürgün (yeşil aksam) o yöne gelmeli şöyle düşünelim sürgünü güneye çevirdik diktik sert bir kuzeyli rüzgar esti sürgün ne kadar kolayca gövdeden ayrılır değilmi. ama tersi olsa kuzeye dönük dikseydik gövdeden ayrılması o kadarda kolay olmayacaktı.

sonuç hakim sert rüzgarlarınız ne yönden eserse o tarafa sürgün gelecek... kuzey tarafına bir kazık çakılacak kazığa fidan fidan bağlama ipi ile sekiz yapılarak bağlanacak. hem rüzgar kökleri sallayamayacak hem sürgünümüz kırılmayacak.

bunlar iyiniyet temennileri. tabi mutlaka bazı terslikler olacak bizlerde uğraşacağız değilmi ???

kolaylıklar diliyorum

cupressus 07-06-2013 08:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 1166711)
selam aslında iki arkadaşta haklı hakim rüzgar nereden esiyorsa sürgün (yeşil aksam) o yöne gelmeli şöyle düşünelim sürgünü güneye çevirdik diktik sert bir kuzeyli rüzgar esti sürgün ne kadar kolayca gövdeden ayrılır değilmi. ama tersi olsa kuzeye dönük dikseydik gövdeden ayrılması o kadarda kolay olmayacaktı.

sonuç hakim sert rüzgarlarınız ne yönden eserse o tarafa sürgün gelecek... kuzey tarafına bir kazık çakılacak kazığa fidan fidan bağlama ipi ile sekiz yapılarak bağlanacak. hem rüzgar kökleri sallayamayacak hem sürgünümüz kırılmayacak.

bunlar iyiniyet temennileri. tabi mutlaka bazı terslikler olacak bizlerde uğraşacağız değilmi ???

kolaylıklar diliyorum

aynen öyle

yolgezer2001 07-06-2013 14:28

benim pek rüzgar sorunum olmadıgı için bu konuyu atlamışım, rüzgar konusunda arkadaşlara katılıyorum bizde de güneşte pişsin diye aşılı yer güneye gelir tabi rüzgar önceliklidir...

alper04 13-06-2013 00:48

Merhabalar Gönen'de 13,dekar bahçem var rakım 500 mt, Bahçe içinde kiraz, ceviz,elma,dut ve ihlamur ağaçları var fakat ben buraya Ceviz bahçesi kurmak istiyorum.Okuyorum sürekli okudukça öğreniyorum yeni bilğiler ediniyorum.Ama nerden nasıl başlayacağım karar veremedim.Ekim ayında fidanları dikmek istiyorum şu an nereden başlamalığım.Sayın Lilium sizinle nasıl görüşebilirim ve diğer arkadaşların konudaki bilğilerinden yarlanmak isterim.

Cemal61 13-06-2013 10:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serdar1 (Mesaj 1164475)
Resimdeki cevizin çeşidini bilecek olan varmı aşının 3 üncü yılı oldukca verimli geldi bana. Cevizlerin bir çoğu 3 lü ve 4 lü halde .

cevizin meyvesini bire bir görmek lazım ancak resimden şebin e benziyor

Lilium 14-06-2013 00:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alper04 (Mesaj 1169149)
Sayın Lilium sizinle nasıl görüşebilirim

Cevize gönül vermiş arkadaşımızı bugün iş yerinde ziyaret ettim, çayını içip sohpet etme şansı bulduk, kuracağı bahçeyi konuştuk, heyecanı hat safhada iyi bir bahçeci aranıza geliyor haberiniz olsun.
Şimdiden hayırlı olsun.

alper04 14-06-2013 01:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1169553)
Cevize gönül vermiş arkadaşımızı bugün iş yerinde ziyaret ettim, çayını içip sohpet etme şansı bulduk, kuracağı bahçeyi konuştuk, heyecanı hat safhada iyi bir bahçeci aranıza geliyor haberiniz olsun.
Şimdiden hayırlı olsun.

Merhaba beni mahçup ettiniz.Ben adres verisiniz gelirim diyordum, ama siz geldiniz; hem mahçup oldum, hem sevindim. Yardımcı olacak birilerinin olmasıda ayrıca beni sevindirdi.Gerçi yağmurun şiddeti bazen bir birimiz duymamızı zorlaştırdı ama oda ayrı bir güzellikti.

Safranlı 14-06-2013 07:58

Ne mutlu sizlere tekrik ediyorum...

gollenbico 18-06-2013 02:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdem (Mesaj 1154182)
Sert kabuğundan çıkarılmış cevizler 3 -5 gün suyunu değiştirerek ıslattıktan sonra ekilecek olurlarsa oda sıcaklığında 7 - 8 günde çimlenirler.

İçi zedelemeyecek şekilde bıçağın ucu ile cevizin kabuğu hafifçe açılıp, bu şekilde 3 - 5 gün suyunu değiştirerek ıslattıktan sonra ekilecek olurlarsa oda sıcaklığında 8 - 10 günde çimlenirler.

Burada önemli olan tohum içerisinde bulunan engelleyici maddelerin yıkanmasıdır. Bu nedenle gün içerisinde bir kaç defa su değiştirilmelidir. Eğer klorlu su kullanılırsa çimlenmeyi engelleyebilir.

Kaynak : Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Sorularla Ceviz Yetiştiriciliği, ÜÇM, Ekim 2011 : 47

Denedim sayın Erdem

KARŞINIZDA

http://s8.postimg.org/5jvcrn4f9/DSC_0032.jpg

aviator34 19-06-2013 10:14

4 Eklenti(ler)
Tüm ağaç dostlarına selamlar,saygılar

Haftasonu yine bahçeydim genel bir toparlama yapacak olursam mart başından bugüne kadar hummalı bir çalışma yaptığımı düşünüyorum.

-Mart ayında T.K.İ humas'ın humik asitinden bir kereliğe mahsus her fidana 100-150 ml. humik asit ile birlikte tona 1,5 - 2 litre EM-A karıştırarak beraber verdim ardından 20 günde bir EM-A yı toplam 3 kez daha verdim.

-Fungusit hastalıklara karşı ;Sonbaharda ve şubat ayında uyguladığım bordo bulamacının devamında mart- nisan aylarında bakır prepatlarla karıştırdığım mancozeb'i gözlemleyerek toplamda 3 uygulama daha yaptım ve antraknoz belirtisi şu anda yok denecek kadar az.

-Nisanda azot ağırlıklı 21-05-10 ve iz elementler ile destekli suni gübreyi her fidana 200 gram (1 su bardağı)olacak şekilde taç izdüşümüne verdik ve daha sonra mayısın sonunda bu uygulamayı dozajı düşürerek (100-120 gram) tekrar uyguladık.

-Mayıs ayının ortalarında güneyden çok sert esen ve yedi gün süren rüzgarın fidanların yaprak uçlarını bayağı bir yaktığını gözlemledim.Bu dönemde bakım gübrelemesi olarak her fidanın taç izdüşümüne 25'er kilo kompost 2'er kilo leonardit 3-4 'er kilo da çok iyi yanmış ağır gübresi uygulayıp aldığımız çapa makinesi ile bir güzel çapalama yaptım.

-Mayıs ayında yağmur olmamasından dolayı üç kez bol su verildi bunlardan ikincisi enzimli

- İnsektisit olarak; Nisanın ilk haftası yeşil kurt ya da tırtıl diyeyim :) gözlemleyip anında müdahale ile belki de sıfır zarar ile bu zararlıdan kurtulduk ancak şu anda tek sıkıntımın çekirgeler olduğunu ve hala tırmaladığı belirtmek isterim.3 kez decis uygulamama bir kez de dursbant 4 uygulamama rağmen yinede gözle görülür zararlar verdiklerini söyleyebilirim.
Bahçemde 7 çeşit çekirge tespit ettim, bunların yeşil olanlarının iki türü fidanların taze sürgünlerini yiyerek zarar veriyorlar.
Kanatlı Yeşil uçan çekirge = Tettigoniidae olarak bilinen ve bana göre en tehlikelisinin bu olduğunu düşündüğüm,yeşil aksamın içini oyarak ileride merkez lider dal olacak olan bu taze sürgünün kırılmasına neden oluyor bu da fidanı 20 gün 1 ay geriye atıyor.Çekirgeler ile ilgili bazı yeni çalışmalarım var başarılı olursam daha sonra paylaşacağım.

Dört gün öncesine ait bazı fotoğrafları yükledim.

Herek boyları 150 cm 10 cm toprakta olduğunu varsayarsak şu anki boyları 160 cm 180 cm kimiside 120 cm olanları da var.

Eklenti 418948

Eklenti 418949

Eklenti 418950

Eklenti 418951

aviator34 19-06-2013 11:14

-Ayrık otum bahçede çok olduğundan bazı herbisit ürünleri de kullandığımı itiraf ediyorum... :)

ncp1963 19-06-2013 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1171560)
-Ayrık otum bahçede çok olduğundan bazı herbisit ürünleri de kullandığımı itiraf ediyorum... :)

selamlar

ayrıkla mücadelede ne kullanıyorsunuz, başarı oranınız nedir?? benimde biraz başım dertte bu otla :) nasıl uyguluyorsunuz?

kolaylıklar diliyorum..

aviator34 19-06-2013 15:11

Bu tip herbisitler dönüm usulü ayarlanıyormuş mesela 1 dönüm yere 100 ml. kullanmamızı söyledi satıcı ancak ne kadar su konacağını söylemedi.Bende göz kararı uyguladım 2 hafta sonra kontrol ettim hiç birşey olmamış :) sonra uygulayan bi abim söyledi 16 litrelik sırt pompasına 1 çay bardağı koy öyle dene dedi ve şu anda uçları sararmaya başladı 1 haftaya sapsarı olurlar.
İlacın ismine bakmadım ama bahçede çalışan arkadaşa sorarım buraya yazarım ismini litre fiyatı 20 tl idi.

Safranlı 19-06-2013 15:42

fidanlarınız gayet iyi görünüyorlar
neticeleri görünce bizlerde sizin adınıza mutlu oluyoruz tebrik ederim

Lilium 19-06-2013 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1171538)

Yapmış olduğumuz uygulamanın yararını görmen beni sevindirmiştir.

İşte ilk yılın fıdanı böyle olmalı, üç dört göz üzerinden vurulan fidan ve verdiği sürgün. Düzgün bir gövde ve düzgün bir ana yandal oluşturmanız daha kolay ve zaman kaybettirmeyecektir.
Bu sürgün yeterli boya gelmisse 120-150 gibi tepe vurmasıyla yan dal oluşumuna teşvik edilmeli, bazısında aynı sezonda yandal uluşumları olabilir olsa bile mart budamaların da lider vurulmalı ki, yandallar güçlü çalışsın.

Alıntı:

Mayıs ayında yağmur olmamasından dolayı üç kez bol su verildi
Fazla sulamalara dikkat.

herbisitler ti pahalı almışsın,

herbisit kullanmanı çok tavsiye etmem, toprak için en zararlısı diyebilirim, bazı koşullarda kullanmadan da mücadele çok zor oluyor, o nedenle Kullanırken toprağa değdirmemeye çalışmak otun özüne yeşil genç aksamına temas etmesi yeterli olur,
herbisitle ot mücadelesi yapılmak şart olmuşsa bir defa iyi yapılmalı ve takip edilmeli ve akabinde görüldüğü anda ilaç sadece bitkinin yeşil aksamına atılmalı, gelişi güzel tüm arazi ilaçlanmamalı, her yıl her yıl atmaktan kaçınılmalı.

aviator34 19-06-2013 16:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1171640)
Yapmış olduğumuz uygulamanın yararını görmen beni sevindirmiştir.

İşte ilk yılın fıdanı böyle olmalı, üç dört göz üzerinden vurulan fidan ve verdiği sürgün. Düzgün bir gövde ve düzgün bir ana yandal oluşturmanız daha kolay ve zaman kaybettirmeyecektir.
Bu sürgün yeterli boya gelmisse 120-150 gibi tepe vurmasıyla yan dal oluşumuna teşvik edilmeli, bazısında aynı sezonda yandal uluşumları olabilir olsa bile mart budamaların da lider vurulmalı ki, yandallar güçlü çalışsın.

Fazla sulamalara dikkat.

herbisitler ti pahalı almışsın,

herbisit kullanmanı çok tavsiye etmem, toprak için en zararlısı diyebilirim, bazı koşullarda kullanmadan da mücadele çok zor oluyor, o nedenle Kullanırken toprağa değdirmemeye çalışmak otun özüne yeşil genç aksamına temas etmesi yeterli olur,
herbisitle ot mücadelesi yapılmak şart olmuşsa bir defa iyi yapılmalı ve takip edilmeli ve akabinde görüldüğü anda ilaç sadece bitkinin yeşil aksamına atılmalı, gelişi güzel tüm arazi ilaçlanmamalı, her yıl her yıl atmaktan kaçınılmalı.

Geçen yıl tepe vurumunu zamanında yapsaydım fidanlarımın şu anda yan dal gelişimlerine başlamış olacaktım. hayırlısı diyorum...
Ayrık otu ilacını aynen yazdığınız gibi sadece otun üzerine, toprağa gelmeyecek şekilde yapmaya çalıştım.Bundan sonrada gördükçe kafasına kafasına sıkacağım :))

Çamtepe 19-06-2013 18:11

Kompost uygulaması yok mu? Onu da yazmak lazım :)

Fidanların gelişimi çok güzel. Eline sağlık :) Ama şu ilaçlardan biraz daha elini çeksen ne güzel olacak :)

Selamlar

Ç.

aviator34 20-06-2013 11:01

O zaman kompost ile ilgili uygulamamızı kompost bölümünde anlatmaya çalışayım :) deşifre olacağız ama neyse...

Çamtepe 20-06-2013 13:01

Sonuçlarını görmeden kaynağı yazmayız olur biter Sn. Aviator34 :)

juglandales 21-06-2013 09:56

Bu haftasonu sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde geçmesi bekleniyor. Cevizlere güneş kremi (KAOLİN) sürmenin vakti geldi sanırım ...

Çamtepe 21-06-2013 10:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1172247)
Bu haftasonu sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde geçmesi bekleniyor. Cevizlere güneş kremi (KAOLİN) sürmenin vakti geldi sanırım ...

Geçti bile Sn. juglandales, ben de kaçırdım bu sene..

juglandales 21-06-2013 10:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1172250)
Geçti bile Sn. juglandales, ben de kaçırdım bu sene..

Ben geç kalındığını düşünmüyorum ki öyle olsa bile şimdi uygulamak çok faydalı olacaktır. Daha önce uygulama yapılsaydı şayet geçen haftaki yoğun yağmurlardan sonra hepsi yıkanmış olacaktı.

alper04 22-06-2013 00:39

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar bahçe hazırlıklarım devam etmekte.Bahçemi bahçemdeki kuru ağaçları kepçe ile devirdik.Daha sonra syn:Lilium ve cemal 61 yardımlarıyla Çift patlatma çektim.Ekleye bilirsem fotoğraflarıda eklemek istiyorum.Yaptığım çalışmaları buradan sizlerle paylaşağım

ism 23-06-2013 00:03

Sayın forum üyesi arkadaşlar.
Ben de forumda tecrübe, bilgilerini paylaşan arkadaşlarımızın önerileri, ceviz alanında bigilerini esirgemeyen akademisyenlerimizin yönlendirmeleri ve bu alanda yazılmış olan birkaç kitabı okuyarak,batı karadenizde 400 rakımda onbeş dekar alanda ceviz bahçemi oluşturdum.Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum
.Forumda sorulan soruların dışında kafama takılan bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.Meşakkatli bir toprak hazırlığı sonucunda açık kök fidanlarımızı dikerken mikaroze mantarlardan ve kök hastalığı koruyucusundan faydalandık(öneriler doğrultusunda) .
Kasım 2012 de diktiğim fidanlarımın gelişiminde herhangi bir anormallik yok.Sorun şimdi başlayacak diye düşünüyorum, çünkü toprah Ph sının 8 inüzerinde olduğunu yeni öğrendim,düşürücü olarak genel görüş kükürt kullanılması yönünde.Fakat,kükürtün mantar öldürücü özelliği, bizim ağaçları dikerken kullandığımız yararlı mantarları da öldürür diye bir fikre kapılıp, damla sulamayla verebileceğim sıvı kükürtü şimdilik askıya aldım bu alanda bilgi ve tecrübesi olan arkadaşlarımızın paylaşmasını rica ediyorum.
Ph düşürücü olarak gübrelemede amonyum sülfat kullanımının uzun vadede etkisi olduğunu yazan arkadaşlarımız oldu,fakat amonyum sülfat damlamada tıkayıcı özelliğinden dolayı kullanılamıyor.Amonyum nitratın uzun vadede böyle bir özelliğinin var olup olmadıgını öğrenemedim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025