![]() |
Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği
Şebin cevizi hakkında yeterli bilgiye ulaşmadım yardım edebilrseniz sevinirim:)
|
Şebin cevizi ile ilginiz nedir?
|
Valla tam olarak ne yapacak oldugumu bilemediğim için direk soruyu yöneltim.Şimdi öteki yapmam gerekenleri yerine getireceğim ama şebin ceviziyle ilgili bilgiye hakikaten ihtiyacım var.Çünkü çok sayıda 1-2 yaşında şebin cevizi elimde mevcut var ve bende en dogru koşulları hazırlamak istiyorum
|
Minta, hazırlamak istediğiniz doğru koşullar yetiştiricilik anlamında mı acaba? Kapama bahçe kurmak mı stiyorsunuz?
|
Şebin cevizinin yetiştiriciliği hakkında bilgi arıyorum dikilecek alan antalyada tamamen organik bir alanda yaklaşık rakımı 850-900mt. sulama imkanı sondaj ile mümkün olacak bi yer
şimdiden ilginiz için teşekkür ederim:) |
Şebin cevizi ile diğer ceviz çeşidinin yetiştiriciliğinde bir fark yok, ancak şebin cevizinin güneş yanıklığına hassas bir çeşit olduğunu dikkate alıp Antalya'da öyle dikmelisiniz. Mutlaka sulamanız gerek.
Şebin cevizi yayvan taç yapar, dikiminde bunu göz önüne alın. Ben sizin yerinizde olsam böyle ciddi ve ticari amaçla yetiştiricilik için kesinlikle Antalya Tarım İl Müdürlüğü ile görüşürüm. |
Teşekkür ederim Mine Hanım
Ancak antalya il tarımdan yardım konusunda yeterli ilgiye ulaşımıyoruz. Birde antalyada diye belirmiştim ancak antalyanın bir yaylası 850-900mt civarlarında dolasıyla denizellikle karasallığın birbirine kaynaştığı nokta da diyebiliriz.Nem orannı oldukça düşük böyle oluncada çok sulama gerekli olacakmıdır sizce 2)birde bahçe telle çevrili ancak rüzgara karşı koruma amaçlı bişey yapılmalı mı,hangileri önerirzsiniz |
Bakın, şebin cevizi iç kurduna hassas, organik yetiştiricilik yapacaksanız yörede bu sorun var mı bilmelisiniz. Soğuklama ihtiyacı karşılanıyor mu, yeterli mi bilmelisiniz. Arazinin bulunduğu yerdeki yıllık yağış ortalamasını bilmelisiniz.Sulama olmadan zaten iyi bir yetiştiricilik yapamazsınız. Çeşit seçiminiz yöreye uygun mu? Bunlara cevap alamamanıza imkan yok. İl müdürlüğünden sonuç alamazsanız arazinin bağlı olduğu ilçe müdürlüğüne gidiniz. Akdeniz Üniversitesi Ziraat fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne gidiniz.
Size ticari organik yetiştiricilik için daha fazla afaki bilgi vermeyi doğru bulmuyorum. Mutlaka üniversite, il veya ilçe müdürlüğü ile görüşmeli ve gerekirse bir ceviz yetiştiriciliği uzmanından da danışmanlık hizmeti almalısınız. |
İyice planlamak gerekir
Ceviz yetiştiriciliğinde özellikle çeşitlerin (özellikle de yerli çeşitlerin) adaptasyonları ile yeterli bilgi yok malesef. Henüz daha araştırma safhasında ya da araştırmalar planlama safhasında. Ben Minta ya tek alternatifinin şebin cevizi olmadığını ve yapacağı yatırımın büyüklüğüne ve işin ciddiyet derecesine göre başka alternatiflerinin de olduğunu hatırlatmak isterim. Ama öncelikle bahçe kurma işine elimde fidan var diyerek girilmez. Bahçeye fidan dikmek işin sadece başlangıcı ve çok az bir kısmıdır. Tıpkı çocuk büyütmek gibi ilgi ister. Ayrıca zaman ayırmak gerekir, işgücü ve para gerekir ve gönül ister.
Selamlar |
dün üye oldum ancak bir ara aşağıdaki linki bulmuştum.
isterseniz bir görüşün. değişik ceviz çeşitleri hakkında bilgi görünüyor ağırlık % vs. http://ciftci.ksu.edu.tr/cevhat/index.htm |
komşunun bahçesinden biraz yer işgal edip ortaklaşa bir ceviz de ben dikeyim diyorum.
http://ciftci.ksu.edu.tr/cevhat/sutyemez.htm sütyemez1 kazdağ koşullarına dayanır mı acaba? Mehmet beye mail atacaktım problem olustu. 26 gr. meyva ağırlığından bahsediyor. bunun yanında küçük ama sık meyve yapan bir ağaç daha dikeceğim yakınına. bunun yanında cevizi çimlendirdiğimizde aşılamak gerekir mi aynı ceviz mi çıkar? dişi erkek tozlaşmasından bahsediyor. dişisi erkeği aynı zamanda açmayınca meyve yapmıyormuş. konu hakkında daha detaylı bilgisi olan yardımcı olursa yapacağım. bir de suyu sever mi sevmez mi? kanalete 1 metre mesafede dikeceğim. |
TESk
yardımlarınız için teşekür ederim kürşad arkadaşımada yeni bir konu açıp ordan yardım almasını teklif ederim
|
Sütçülerde 50 civarında ve 50 yaş üstünde Ceviz ağacım var. Son yıllarda verimli değiller. Kaldıki çok bakımsızlar. Bu ağaçları kesmeye de kıyamıyorum. Ne yapmalıyım diye düşünüyorum. Ceviz konusunda İlçede doğru düzgün bir çalışma da yapılmıyor. Sadece sincaplar sayesinde bakımsız tonlarca fidan büyümüş.
1- Bu ağaçlarımı budarsam verim alabilirmiyim? 2- Budama hangi aylarda yapılmalı? 3- Yetiştiği arazi de genellikle KÜFEKKİ TOPRAĞI yoğun. Ayrıca arazi etrafında bol miktarda su var. 4- Ağaçlar yaşları nedeni ile artık içleri de koflaşmaya yani içleride boşalmaya başladı. Şimdiden ilginize ve bilgilendirmenize teşekkürler. |
Fotoğraf Var mı?
Mahmut Bey birşeyler yazacağım da bu KÜFEKKİ toprağı nedir?
Bir de ağaçlarla ilgili hiç fotoğraf var mı ya da ağaçların meyve kaliteleri nasıl? Bu ağaçlar sizden öncekilerin ektiği cevizlerden mi oluşmuş ya da ne amaçla kurulmuş bir cevizlik? |
SYılmaz merhaba. Küfekki bir tür lav taşı **** toprağı. Aslında o bölgede ki kayaların bir kısmı KÜFEKKİ. Fakat zamanla kazıla kazıla toprak haline gelmiş.Bir tür doğal Ytong.Ağaçların meyva kalitelerini neye göre kıyaslayayım dersem; bir tür Çetin Ceviz. Meyveleri çok lezzetli. Bu ağaçları dedem ilk gençliğinde öylesine dikmiş.Etrafı çok sulak 50 mt. yukarıdan debisi yüksek bir su çıkıyor ve bahçelerin sulanmasında kullanılıyor. O su tamamen bizim bahçenin sınırlarından geçiyor.Bildiğim en az 20 yıldır doğru düzgün bakım yok.Zamanında babaannemin geçim kaynağı imiş. O bahçeden elde ettiği Fasulye ve cevizlerle geçimini sağlarmış. Birde Babam benim adımı babasının adı olan Mahmut joyunca Babaannem benim için 5 adet ceviz dikmiş bir tanesi devasa bıyutlarda ,diğerleri kurumuş. Yani 54 yaşında bir ağaç diğerleri çok daha yaşlı.
Sütçülere gider gitmez fotograflarını size yollayayım. Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim. |
Cevizler Hakkında
Tarifinizle gözümde bir şeyler canlandı. Tabi tarifiniz olmadan bir şey söylemek mümkün ve doğru olmaz.
Bahçe içerisindeki ağaçların meyve kalitelerini sormamın da özel bir nedeni vardı. Bahçedeki ağaçlar 20 metre boylandı dediğinize göre ana kaya özellikleri ne olursa olsun orada o büyüklükteki bir ağacın yetişmesine uygun ortam sağlayacak toprak oluşumu (muhtemelen suyla birlikte taşınan ve iyi özellikler gösteren bir toprak) var. Bu durum fotoğrafları gördüğümüzde daha net hale gelecek. Eski anlayışa göre cevizler için direk ekim dikim yapılan araziler kullanılmaz. Bizim oralarda da öyledir. Muhtemelen engebeli ve dere yatağı benzeri bir alanda ağaçlarınız. Ağaçlar iyi büyüyebildiklerine göre taban suyu ve su kalitesi ile ilgili bir sorun da yok. Ağaçlarınızın meyveleri ****** lezzetli olacaktır çünkü ceviz lezzetli bir meyvedir. ;). Meyvelerin küçük olması ve bazılarının da kötü olması büyük ölçüde genetik özelliklerinden kaynaklanıyor. Yani tohumların geldiği kaynak da muhtemelen iyi özellikler göstermiyordur. Tohumlardan büyük ölçüde ana ve babadan sapma gösteren bireyler çıkar. Bununla birlikte benzerlik düzeyi yüksek bireylerin çıkma olasılığıda vardır. Populasyon genetiğine fazla girmeden ne yapmak istediğinize bağlı olarak neler yapılabileceğini irdeleyelim. |
Cevizde budama
Bu ağaçlarımı budarsam verim alabilirmiyim?
Ceviz ağaçlarında meyve gözleri genellikle uç kısımlarda bulunurlar. Genellikle diyorum çünkü ağacın iç kısımlarında (yani yan dallarda) meyve gözleri bulunan ağaçlar vardır. Bu durum genetik bir özelliktir (Belki bu konuyu başka bir gün başka bir başlık altında açıklarım). Büyük olasılıkla ağaçlarınızın ana dalları çok uzamış, kalınlaşmış ve hasat güçlükle yapılıyordur. Yer yer ağaçların gövde yüksekliği ve kalınlığı sebebi ile tırmanmak bile mümkün olmuyordur. Ağaçların ana dallarında kısaltma ve seyreltme kesimleri yaparak ağaç bir miktar gençleştirilebilir. Bunun için en önce ağaçta iç içe geçmiş ve kurumuş ya da hastalıklı ana dallar dipten kesilmelidir. Bunlar odun olarak ya da kalınlıklarına göre belki kereste olarak değerlendirilebilir. Daha sonra geriye kalan dallar üzerinde (düşünerek) meyve dalları (spurlar) oluşturmak için geriye doğru kısaltma kesimleri yapılabilir. Bu ağacın yeni meyve dalları oluşturmasına imkan sağlayacak kısa sürgünlerin oluşmasını sağlar. Böyle bir kesim stratejisi kısa dönemde ağaçta meyvelerin bir miktar irileşmesini sağlar ve de 1-3 yıl içerisinde verimini artırabilir. Çok sert kesimler aşırı dik gelişen çok sayıda sürgünün gelişmesine sebep olur ve ağacın doğal taç görüntüsünün bozulmasına sebep olur. Genel bir kural hiç bir zaman hiç bir ağaçta taç hacminin % 25 inden fazlası kesilmez. Ben sizin niçin bu oranın daha da düşük tutulması taraftarıyım. Eğer daha fazla kesim yapılması gerekiyorsa bunu bir kaç yıla yaymak en doğrusudur. Bununla beraber şunu belirtmeliyim, yapacağınız budama ağacın meyve karakteristiklerini değiştirmez yani küçük, içi zor çıkan, kurtlanan meyveler vs. yine öyle olacaktır. Sadece ağacın tacı seyrekleştirilerek daha iyi güneşlenmesi, yeni meyve dalları oluşturulması sağlanacak ve artan güneşlenme ile meyve gözü oluşumu artacaktır. |
Budama hangi aylarda yapılmalı?
Budama için kesin bir tarih verilemez. Yerden yere ve yıldan yıla olan iklim farklılıkları yüzünden böyle bir tarih veremeyiz. Ama genel kural dormant (durgun) sezonun sonuna doğru yani ağaçlara su yürümeden önceki periyottur. Eğer Sütçüler ekolojisi tahmin ettiğim gibiyse bu (İç Ege ve rakım 800-900 metre civarı) bu tarih yaklaşık şubat sonudur. Pratik olarak elma ağaçlarının budanma zamanını kendinize referans alabilirsiniz. Bir ayrıntı aklıma gelmişken söyleyeyim; Budamadan sonra ya da bazen budama esnasında ağaçların dallarından su akabilir. Bu durum normaldir. Bunun zararını azaltmak için büyük kesim yüzeylerine 'sutut' denilen white latex boya (su bazlıdır) boya sürünüz.
|
Ağaçlar yaşları nedeni ile artık içleri de koflaşmaya yani içleride boşalmaya başladı
Ağaçların gövdeleri mi yoksa meyvelerin içi mi koflaşmaya başladı? bunu iki ihtimali de gö önüne larak cevaplayalım.
eğer ağaçların gözdesinde zararlanma ve çürüme başladıysa en ideal olan ağaçların kerestesi henüz iyi iken kerestelik ve yakacak olarak değerlendirilmesi çok uygun olur.Şayet meyvesi çok kaliteli ve korunmayı gerektirecek kadar iyi değilse. Böylece bahçe biraz seyrekleşecek ve havalanması daha iyi olacaktır ve ağaçların iç içe geçme sorunu da kısmen azalacaktır. Bu kararı bahçe sahibi verecek tabi ki. Bununla beraber eğer koflaşma sorunu meyvelerle alakalı ise bu durum da büyük ölçüde genetiktir ve aynı zamanda besin maddesi yetersizliği de bir sebeptir. Genetik ağırlıklı olmak üzere ikisi birlikte sebeptir diyebiliriz (Biz buna genetik çevre interaksiyonu diyoruz ama sizi bu dille sıkmak istemedim ve anlayabileceğiniz dille yazmaya çalıştım). Bu ağaçlarla ilgili olarak başka neler yapılabilir derseniz o konuda da bir şeyler söyleyelim. |
Neler Yapılabilir
Eğer ağaçların gövdesi çok kalın, boyları da çok uzun değilse bunlarda aşılama ile çeşit değiştirme yoluna gidilebilir. Aslında kalın gövdeli ve yüksek ağaçlarda yapılamadığından değil, ben de doğal gelişmiş böyle ağaçların kesilmesine kıyamam.
Çeşit değiştirme ince gövdeli ağaçlarda gövdenin hemen üzerinden ya da daha büyük ağaçlarda ana dallar üzerine kalem ya da yama göz aşıları vasıtası ile yapılabilirler. Ceviz ağaçlarında çeşit değişimi yapmakta becerilerini ilerletmiş kişiler var. Şayet nerede olduğunu bulabilirsem örnek resimler ekleyebilirim. Çorum ili Oğuzlar ilçesinde yabani ağaçların büyük çoğunluğu çeşit değiştirme aşıları ile kendi yerel çeşitlerine ya da ticari değeri olan başka çeşitlere dönüştürüldü ve halen bu iş devam ediyor. Burada becerikli ustalar, gönüllüler, cevizseverler var. Çeşit değiştirme işlemi ile bu alan verim ve kalite bakımından iyi cevizler veren bir bahçe haline gelebilir. Bu mümkün ama 1-3 yıl içerisinde ve ağaçların şekli eğer iyi bir şekil budaması yapılmazsa kötü olabilir. En iyi alternatif bu ama daha acımasız olunursa ağaçlar hep kerestelik olarak kesilir, satılır, iyi para kazanılır. Dipten çıkan sürgünlere iyi çeşitlerle aşılama yapılarak ya da yeni fidanlarla yeni bir bahçe tesis edilir. Ya da hatıra der öyle bırakırsınız tercih sizin Saygılarımla |
Sevgili SYılmaz önerilerinizi ciddiyetle tekrar tekrar okuyup gözden geçireceğim ve en kısa zamanda fotograflarınıda yollayacağım.
Bütün desteğinize teşekkür ederim. |
Çeşit değiştirmesi yapılmış ağaçlar
3 Eklenti(ler)
Aşağıda çeşit değiştirilmesi yapılmış ağaçlarla ilgili fotoğraflar var. Daha iyi örnekler fotoğraf arşivimde var ama bulup çıkarması benim için çok zaman alıcı. Belki ileride onları da ekleme şansım olur.
Eklenti 6342 Eklenti 6343 Eklenti 6344 |
bu mevsim ve havalarda yüksek rakımlı yerlerde ceviz dikilebilir mi?
Arkadaşlar öncelikle selamlar!
BAzı yerlerden öğrenebildiğim kadarıyla sonbahardan ağaçlara su yürümeye başladığı Mayıs ayına kadar ceviz dikilebilirmiş. Ancak ceviz dikecek olduğumuz bölgede de kapama ceviz yetiştiriciliği de çok yeni olması ve bölgedeki ziraatçi arkadaşların da farklı bilgilendirmeleri dolayısıyla bu konuda net bir bilgiye ulaşamadığımızdan bu konuda bilgili arkadaşların bilgi ve önerilerine ihtiyaç duyduk. :confused: Babamlar Batı Toroslarda deniz etkisinden uzak bizlerin yayla olarak adllandırdığı 1200 rakımlı bir yerde 11 dönüme ceviz dikecekler. Denizli'deki bazı ziraat mühendislerinin talimatları doğrultusunda kendisine Aralık ayı sonlarında Yalova3 ve tozlamak üzere Yavuz cinsi fidanlar verilmiş. O günlerde dikilmesi söylenmiş. Benim merak ettiğim konu ise yayla olarak adlandırdığımız bu bölgede bu dönemde (kışları sert ve soğuk, kar yağışlı, ancak şu an için kar sadece yüksek yerlerde) ceviz fidanı dikilmesi doğru mudur? Dikim sonrası can suyu verilmesi **** mevcut hava koşulları dikilen fidanların donlamasına ve zayi olmasına neden olur mu? Dikim için geç mi kalınmıştır? Bilgisi olan arkadaşların bu konudaki bilgi ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler. |
Alıntı:
Şevket bey merhaba; dikim yapacağınız alan 1200m. rakımda. önceliğiniz dikim zamanınından çok dikeceğiniz çeşitler önem arzediyor. Ancak dikim dönemi olarak Mart ayını bekleyebilirsiniz. Vejetasyon (Uyanma) başlamadan dikimi işlemi bitmelidir. Sağlıklı ismine doğru fidanlarla bahçenizi kurabilirsiniz. Dikeceğiniz çeşitler geç yapraklanan çeşitler olmalıdır. |
Alıntı:
İsmail Bey,merhabalar! İlginiz ve bilgilendirmeniz dolayısıyla teşekkür ederim. Dikim zamanından önce dikilecek çeşitlerin önem arz ettiğini belirttmişsiniz. Babama söylendiğine göre kendisine Yalova 3 ve tozlama için Yavuz cinsi fidanlar verilmiş, bu fidanlar bahsettiğim bölge şartlarına uygun ve geç yapraklanan fidanlar mıdır, değilse bu şartlara en uygun fidanlar hangileridir? Yine Yavuz cinsi fidan Yalova 3'ün tozlayıcısı mıdır? Selamlar! |
Arkadaşlar selamlar!
Aşağıdaki sorularımı başka bir konu başlığında yazmış idim ve Sağolsun İsmail Tosun Beyefendi de “dikim yapacağınız alan 1200m. rakımda. önceliğiniz dikim zamanınından çok dikeceğiniz çeşitler önem arzediyor. Ancak dikim dönemi olarak Mart ayını bekleyebilirsiniz. Vejetasyon (Uyanma) başlamadan dikimi işlemi bitmelidir. Sağlıklı ismine doğru fidanlarla bahçenizi kurabilirsiniz. Dikeceğiniz çeşitler geç yapraklanan çeşitler olmalıdır.” Şeklinde cevaplandırmış idi. Ancak sorularıma tam ve net olarak cevap alamadığımı düşündüğümden bu defa “Ceviz” başlığı adı altında daha fazla bilgi paylaşımına ulaşabileceğimi düşünerek yazımı aynen tekrarlıyorum. Bazı yerlerden öğrenebildiğim kadarıyla sonbahardan ağaçlara su yürümeye başladığı Mayıs ayına kadar ceviz dikilebilirmiş. Ancak ceviz dikecek olduğumuz bölgede de kapama ceviz yetiştiriciliği de çok yeni olması ve bölgedeki ziraatçi arkadaşların da farklı bilgilendirmeleri dolayısıyla bu konuda net bir bilgiye ulaşamadığımızdan bu konuda bilgili arkadaşların bilgi ve önerilerine ihtiyaç duyduk. Babamlar Batı Toroslarda deniz etkisinden uzak bizlerin yayla olarak adllandırdığı 1200 rakımlı bir yerde 11 dönüme ceviz dikecekler. Denizli'deki bazı ziraat mühendislerinin talimatları doğrultusunda kendisine Aralık ayı sonlarında Yalova3 ve tozlamak üzere Yavuz cinsi fidanlar verilmiş. O günlerde dikilmesi söylenmiş, ancak henüz dikim işi gerçekleşmedi ve bu günlerde dikmeyi planlıyorlar. Benim merak ettiğim konu ise yayla olarak adlandırdığımız bu bölgede bu dönemde (kışları sert ve soğuk, kar yağışlı, ancak şu an için kar sadece yüksek yerlerde) ceviz fidanı dikilmesi doğru mudur? Dikim sonrası can suyu verilmesi **** mevcut hava koşulları dikilen fidanların sonradan donlamasına ve zayi olmasına neden olur mu? Dikim için geç mi kalınmıştır? Babama söylendiğine göre kendisine Yalova 3 ve tozlama için Yavuz cinsi fidanlar verilmiş, bu fidanlar bahsettiğim bölge şartlarına uygun ve geç yapraklanan fidanlar mıdır, değilse bu şartlara en uygun fidanlar hangileridir? Yine Yavuz cinsi fidan Yalova 3'ün tozlayıcısı mıdır? Başta İsmail Tosun Bey olmak üzere bilgi ve tecrübesini paylaşan herkese teşekkürler, selamlar! |
Alıntı:
Sırayla alıntıladığımız kısımdaki konulara açıklık getirelim. İsmail Bey'in çeşit tercihi konusundaki uyarısı ya da tavsiyesi son derece önemli ve yerindedir. Meyvecilikte yanlış çeşitle bahçe kurmanın sonuçları çok ağır olabilir. Tabi ki bu durum sadece cevize özgü bir durum değil tüm meyveler için geçerli. Sebebine gelince yanlış tercih yaptığınızı farketmeniz meyve verme dönemine (ağacın 4-12 yaşlarına kadar) sarkabilir. Bu dönemde yanlışın farkına varıldığında ise geri dönmesi, düzeltilmesi zor bir noktada olunacaktır. -Onun için baştan literatürü ya da mevcut kaynakları iyice araştırıp ceviz çeşitlerinin neler olduğunu öğrenmeniz gerekir. Türkiye'de yerli ceviz çeşitleri hangisidir, dünya da hangi çeşitler yetiştirilmektedir, bunların özellikleri nelerdir, hangilerini nereden ve nasıl temin edebilirim sorularının cevabımnı araştırmalısınız. -Yaşadığınız sıkıntılar sadece size özgü sıkıntılar değildir. Bahçe kurmuş ya da kuran kişilerin yaşadığı ya da yaşayacağı sıkıntılardır. Bunun temel nedenlerinden biri Türkiye'de bulunan yerli ceviz çeşitlerinin meyve özellikleri haricinde diğer özelliklerinin tam anlamı ile belirlenmemiş olmasındandır. Ayrıca hangi ceviz çeşidinin hangi bölgelere uyum sağladığının belirlenmesi için gereken adaptasyon çalışmaları henüz tamamlanmamış ya da yapılmamıştır. -Yerli çeşitlerin verim ve yapraklanma (uyanma) tarihi özellikleri tam olarak belirlenmemiştir. Ama çalışmalar devam etmektedir. Yabancı çeşitler için verim düzeylerine ve yapraklanma tarihlerine ait bilgiler tanımlıdır. (İlerleyen zamanlarda çeşitler ile ilgili bilgiler vereceğimi belirtmek isterim, ama bunu İsmail Bey'de yaparsa buyursun daha isabetli olur ve beni de zahmetten kurtarmış olur:p ) -Bahçe kurarken tercih edeceğiniz çeşitlerin verim düzeyleri bahçenin verimi yani yaptığınız yatırımın geri dönüşü açısından oldukça kritik bir öneme sahiptir. Dikeceğiniz çeşidin verimli bir çeşit olması gerekir ki tatminkar bir gelir elde edesiniz. -Verimli bir çeşit aynı zamanda yetiştiriciliğin yapıldığı yerin iklim risklerinden, hastalık ve zararlılardan en alt düzeyde etkilenmelidir. Yani; Ülkemiz için en önemli iklim risklerinden biri ilkbahar geç donlarıdır. İlkbaharda ceviz ağaçları uyandıktan sonra maruz kalacakları sıfırın hemen altındaki sıcaklıklarda çiçeklerinde zararlanma görülür ve o yılın verimini büyük ölçüde kaybedilir(-0,2 C derecede 1-2 saat zararlanma için kafidir). Bu yüzden dikeceğiniz çeşidin yörenizde görülen ilkbahargeç donlarından sonra uyanması tavsiye edilir. çeşidin geç yapraklanması ilkbahar geç donlarından kaçış imkanı sağladığı için oldukça önemlidir. Devam edecek.... |
Selahattin Bey! Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
[ Meyvecilikte yanlış çeşitle bahçe kurmanın sonuçları çok ağır olabilir. .... Türkiye'de bulunan yerli ceviz çeşitlerinin meyve özellikleri haricinde diğer özelliklerinin tam anlamı ile belirlenmemiş olmasındandır. Ayrıca hangi ceviz çeşidinin hangi bölgelere uyum sağladığının belirlenmesi için gereken adaptasyon çalışmaları henüz tamamlanmamış ya da yapılmamıştır. -Yerli çeşitlerin verim ve yapraklanma (uyanma) tarihi özellikleri tam olarak belirlenmemiştir. ......dikeceğiniz çeşidin yörenizde görülen ilkbahargeç donlarından sonra uyanması tavsiye edilir. çeşidin geç yapraklanması ilkbahar geç donlarından kaçış imkanı sağladığı için oldukça önemlidir.] demişsiniz. Zira benim tereddütlerim de bu noktalarda olmaktadır. Yanlış bir fidanla bahçe kurmaktan korkuyoruz. Babamlar da bu hafta sonuna fidanları dikmek istediği için kusura bakmayın acele ediyorum. Bu itibarla, cevizlerle ilgili genel bilgiler değil de bu çeşitlerle ilgili yol gösterici olursanız çok memnun olurum. 1- Yalova3 ve Yavuz (tozlayıcı olarak) cinsi fidanlar bahsettiğim bölge şartlarına uygun ve geç yapraklanan fidanlar mıdır, (Yavuz cinsi fidan Yalova 3'ün tozlayıcısı mıdır?) 2- Değilse, bu şartlara en uygun fidanlar hangileridir? İyi çalışmalar... |
Şevket bey merhaba; KR-2 çeşidi seleksiyon sonucu seçilmiş standart bir çeşittir. Ancak Yalova ekolojisinde bu çeşit Yalova-3 çeşidinden takribi 10 gün sonra dişi çiçeği aktif hale gelmektedir..Yani çiçeklenme dönemleri çakışmamaktadır. Aslında ceviz de döllenme biyolojisinden çok verimlilik üzerinde durmalısınız, Literatürlerde denildiği gibi kendine verimli de olsa en az 2 çeşitle ama VERİMLİ ÇEŞİTLERLE BAHÇE KURMALISINIZ. BU YIL BİTEN ÜLKESEL PROJEMİZDE ÖN planda olan ÇEŞİTLERİMİZ MİDLAND, PEDRO, HARTLEY ÇEŞİTLERİDİR. AĞAÇ BAŞINA VERİMLER SİZİN ZİKRETTİĞİNİZ ÇEŞİTTEN KAT KAT FAZLA üstelik bu çeşitlerin yapraklanma tarihleride oldukça geç..saygılarımla..
|
İsmail Bey selamlar! Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Bu bilgiler benim açımdan daha aydınlatıcı oldu. İnşallah ilerleyen yıllarda 24 dönümlük başka bir araziye de ceviz dikme planımız var. Yukarıda ismini zikrettiğiniz çeşitleri dikkate alacağım.
Ceviz konusunda yürütülen projeler ve gelişmelerden haberdar ederseniz çok mutlu olurum. Ne demişler; Her zaman işi ehline sormakta ve doğru yapmakta fayda var. Çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar dilerim. Saygılarımla... |
Genel bilgiler vermemdeki gaye sizi doğru düşünceye sevketmektir. Daha sonra doğru tercihler yapmaya işin uzmanlarını arama gayretine ve en iyi çeşitleri bulma yoluna gireceksiniz. Hatta girdiniz bile. İsmail bey'in bahsettiği çeşitlerin temin edilme durumlarını araştırarak çalışmalarınıza devam edin derim ben. Tabi başka çeşit alternatiflerinizin de olduğunu hatırlatmak isterim.
|
Bu çeşitler nelerdir Sebahattin Bey?
|
Evet eksikliğin farkındayım. Bir yazı yazacağım da nasıl olacak. Kapsamı ihtiyaçlara göre kafamda daha da netleşiyor artık. Benim için bu konuda bir şeyler yazmak artık vacip oldu. Siz bir daha söylemeden ben söyleyeyim.
|
Sebahattin Bey, Selamlar! Öncelikle verdiğiniz bilgilerin benim için faydalı olduğunu memnuniyetle belirtmek isterim. Benim genel değil de özellikle sorduğum fidanlar için bilgi istemem işin aciliyetinden dolayıydı. Zira bu siteyle ve sizlerle yeni tanışmıştım, ama babamların fidan dikme konusunda aceleci davranmaları nedeniyle sorularıma bir an önce cevap bulmak istiyordum. Bu arada ceviz konusundaki yazılarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum. Forumu gezerken belli bir format dahilinde ceviz ağacı hakkında detaylı bir çalışmanız olacağını okumuştum. Bu konudaki çalışmanız tamamlandı mı acaba? Eğer öyleyse nereden ulaşabilirim. Paylaşımızın için teşekkürler... İyi çalışmalar!
|
Alıntı:
1- söz konusu ülkesel proje nedir? 2- bu konuda detaylı bilgilere nasıl ulaşabilirim? 3- Ayrıca, babamlar ceviz fidanı araştırırken Muğla, Aydın ve Denizli çevresindeki bazı fidan üreticilerinden sanırım yukarıda adı geçen ithal ceviz fidanlarını da soruşturmuşlar ama bu fidanlar genelde dışarıya ihraç edildiği için pek bulunmadığı, eğer bu fidan isteniyorsa gelecek Haziran ayı için sıraya girilmesi gerektiği söylenmiş. Bu fidanları nerelerden, ne fiyatla bulabiliriz? Sabırsızlıkla cevaplarınızı bekliyorum. İyi çalışmalar! |
ceviz meyvesinin içi neden kararır ve büzülür
selamlar.4 dekar bir bahçem var.ağaçlarımın cinsi aşılı yalova ve 10 yaşında..kitapta gösterildiğine göre cevizlerimin içi altın rengi ve saman beyazı olmalı.2 sene önceki hasatta iç renk tam tuttu saman beyazı çıktı.ama geçen sene cevizlerimin içi daha koyu oldu.esmere yakın.o yüzden satarken zorlandım.2 sene önceki hasatta ıslakkende kuru ikende renk saman beyazı idi değişmedi.ama geçen sene içi saman beyazı olan cevizler kuruduktan sonra esmerleşti.acaba suyu çokmu veriyorum.kabuğun içindeki nemmi esmerleştiriyor.yoksa iyi kurutamıyormuyum.**** bilmediğim bir şeymi var.
ikinci sorumsa:cevizin içi uç kısmına doğru niye büzülür.kırdığım 10cevizden 8 tanesi çok iyi 2 tanesinin içi uç kısmına doğru büzük bir durumda.acaba ne önerirsiniz. saygılar suat bilgin:confused: |
cevizde göztaşı
selamlar.her sene kapama ceviz bahçamize 11.ayda dona karşı göz taşı atıyorduk.bu sene havaların iyi gitmesinden dolayı yapraklar tam anlamı ile dökülmediği için atamadık.acaba bu bizim aleyhimizemi olacak.ve hangi ay atmamız gerekecek.yüzde kaçlık.:o
|
|
Soruda küçük bir düzeltme yapayım.
Göztaşı uygulaması ağacı soğuğa karşı korumak için yapılmaz. Mantar ve bakteri enfeksiyonlarına karşı koruyucu olarak yapılır. Soruyu uzmanlığı ve yetkinliği nedeni ile fmt79'un cevaplaması daha uygun olacak, o yüzden ben bir şey yazmayayım. Diğer soruya cevap yazayım. |
İç neden kararır
Cevizlerde iç kararmasına,
Meyvelerin Ağaç Üzerinde olduğu Dönemde -Meyvelerin hızlı büyüme dönemindeki (Mayıs-Temmuz periyodu) su eksikliği (su stresi) -Meyve gelişme dönemindeki özellikle Temmuz ayındaki yüksek hava sıcaklıkları ve aşırı güneş sebep olabilir. -İç olgunluğunu tamamlamış meyvelerin geç hasat edilmesi iç kararmasına sebep olabilir (Cevizlerde hasat zamanı iç zarın ayrılabildiği ve iki lob arasındaki ayırıcı zarın odunsulaştığı dönemdir. Yeşil kabuğun ayrılması ve çatlaması hasat zamanı ya da kriteri değildir. Özellikle sıcak ekolojilerde (rakımı düşük yerlerde) iç cevizin olgunlaşması yeşil kabuğun çatlamaya başlamasından önce gerçekleşebilir. Bkz. sonraki mesajdaki fotoğraflar Her çeşit ve lokasyon için yetiştirici hasat zamanını kriterlere göre kendisi belirleyebilmelidir). Bu saydığımız faktörler ceviz içindeki dış zarın rengine tesir eden çevresel faktörlerdir. Aslında cevizlerin kararması demek; İç ceviz zarı renginin koyulaşması demektir. İç kararması ya da koyu iç ceviz rengi bazen genetik bir özellik olabilir ama burada Yalova serisi çeşitler söz konusu olduğu için bu ihtimalden söz konusu değil. İç kararmasını azaltmak için yaz döneminde ilave sulamalar yaparak toprak nemini yükseltmek gerekir. Meyveler Hasat Edildikten Sonraki Dönem - Meyveler hasat edildikten sonra yeşil kabuğun geç ayırılması iç rengin koyulaşmasına sebep olur. - Hasat sonrasında meyvelerin yüksek sıcaklıkta ve nemde beklemesi iç zar üzerinde lekelenmelere ve renk koyulaşmasına sebep olur. Bu nedenle meyveler hasat edildikten sonra yeşil kabuk mümkün olan en kısa zamanda (1-2 saat) uzaklaştırılmalıdır. Yeşil kabukla birlikte bekleyen meyvelerin iç sıcaklığı yükselir ve bu durum iç zar üzerinde lekelenmelere ve renk koyulaşmasına sebep olur. Meyveler nemli olarak bekletilmemeli ve hızlı bir şekilde kurutulmalıdır. Mümkünse fırınlama, yoksa gölgede (direk güneş ışığı altında değil) havadar bir yerde kurutulmalıdır. Nemli şartlarda ve güneş altında bekleyen meyvelerde ısınma nedeni ile iç zarda lekelenmeler meydana gelir. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:59. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025