agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

cetiner 09-09-2013 21:27

Bu gün iki ziraat mühendisine yaprak numunelerini ve fotoğrafları gösterdim ,magnezyum eksikliği olduğunu söylediler.

cetiner 09-09-2013 21:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 1197449)
sayın çetiner toprak analizinizde çinko ve potasyum değerleri nasıl? eksikse potasyumlu ve çinkolu gübreleme yaptınızmı ?

yaprak kenarlarında kurumalarla birlikte resimde çok net olmasada yaprak ayalarında sararmalarda var yanılıyormuyum?

birde enson ilaçlamayı ne zaman yaptınız ne ilacı kullandınız ??

Maalesef toprak tahlili yaptırmamıştım,kışın bordo bulamacından başka ilaçlama yapmadım.

cetiner 09-09-2013 21:47

3 Eklenti(ler)
Diğer resimler

formullaone 10-09-2013 12:38

3 Eklenti(ler)
Bir çok fidanda sürgün gelişimi bahar tadında devam ediyor.Sulamayı kestim,umarım kış erken gelmez :p

dere1974 10-09-2013 12:55

Merhaba Arkadaşlar

5 yaşındaki ceviz bahçemde yabani ot mücadelesinde bu güne kadar; fidanların yakın diplerinde, belleme ve çapalama ile, ekim ayında topladığım damlama hortumlarını mayıs ayında yeniden serdikten sonra ise herbisit ilaçlarla mücadele ettim. Herbisitleri kullandıkça toprağı zehirlediğim duygusuna kapıldım.

Ağaçlarımın taç izdüşümü 3-4 metre çapını geçti ve bol gölge yaptığı için taç içerisindeki otlar eskisi kadar fazla değiller.

Sıra aralarını ise taç altına da biraz nüfuz edecek şekilde Traktöre takılan Yaylı Kültüvatör ile temizledim. Toprağım milli kumlu olduğu için kültüvatör ayakları 20-25 cm kadar toprağa batıyor.

Yaşar Akça Hocamın kitabını okuduğumda; kılcal köklere zarar vermemek için, toprak işlerken 15 cm. derinliği aşmamamız gerektiği yazıyor.

Mehmet Şen Hocamın kitabında ise; ceviz derin kök yapar toprak işleme derinliği önemli değildir yazıyor.

Sayın Lilium' la konuştuğumda yaylı kültüvatör sorun çıkarmaz devam et diyor.

Ekiz Fidancılıktan Sayın Kamil Okyaz' la görüştüğümde sakın ha 5-6 cm. den fazla işleme, en iyisi malçlama yap diyor. (Yeni dikilmiş 1-3 yaşlı fidanlar için en doğrusu diye düşünüyorum ama benim fidanlar artık kocaman ağaç oldu)

Anlayacağınız Koskoca doçentler Proflar bile anlaşamıyor. Gel de çık işin içinden!

bozy 10-09-2013 14:38

sayin dere 1974 kultuvatore devam ,bende ozellikle sifir aldim en guzel toprak isleme ve inan cok faydasini gordum toprak havalaniyor agaclar neseleniyor ...

mustafa431 10-09-2013 14:52

Ceviz: Para Dedektifi - 24.08.2013 - 24.08.2013 19:00:00 - Para Dedektifi - izleyin

ömür-uşak 10-09-2013 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dere1974 (Mesaj 1197970)
Merhaba Arkadaşlar

5 yaşındaki ceviz bahçemde yabani ot mücadelesinde bu güne kadar; fidanların yakın diplerinde, belleme ve çapalama ile, ekim ayında topladığım damlama hortumlarını mayıs ayında yeniden serdikten sonra ise herbisit ilaçlarla mücadele ettim. Herbisitleri kullandıkça toprağı zehirlediğim duygusuna kapıldım.

Ağaçlarımın taç izdüşümü 3-4 metre çapını geçti ve bol gölge yaptığı için taç içerisindeki otlar eskisi kadar fazla değiller.

Sıra aralarını ise taç altına da biraz nüfuz edecek şekilde Traktöre takılan Yaylı Kültüvatör ile temizledim. Toprağım milli kumlu olduğu için kültüvatör ayakları 20-25 cm kadar toprağa batıyor.

Yaşar Akça Hocamın kitabını okuduğumda; kılcal köklere zarar vermemek için, toprak işlerken 15 cm. derinliği aşmamamız gerektiği yazıyor.

Mehmet Şen Hocamın kitabında ise; ceviz derin kök yapar toprak işleme derinliği önemli değildir yazıyor.

Sayın Lilium' la konuştuğumda yaylı kültüvatör sorun çıkarmaz devam et diyor.

Ekiz Fidancılıktan Sayın Kamil Okyaz' la görüştüğümde sakın ha 5-6 cm. den fazla işleme, en iyisi malçlama yap diyor. (Yeni dikilmiş 1-3 yaşlı fidanlar için en doğrusu diye düşünüyorum ama benim fidanlar artık kocaman ağaç oldu)

Anlayacağınız Koskoca doçentler Proflar bile anlaşamıyor. Gel de çık işin içinden!

Sn.Dere benimde 13 yaşında ceviz vişne ağaçlarım var.Burgu ile kazıldı ve dikildi.Kültüvatör ile de sürülüyor 5 li kaydırmalı pulluk ilede sürülüyor.Arada bazı yüzeydeki köklerden çıkan oluyor çıkan yerin kökünü kesiyorum zararını görmedim.Belki kök daha çok uzamadan saçak yapıyordur.ben bir kök zedelersem o yirmi kök atıyor.Yüzeydeki tek tük kök zarar görür ama derine gidenler yeter otlu olmasından iyidir.Ağaç arasında ot mücadelesi zor oluyor mecburen kaz ayağı çekilecek.Ben ayrık ve kanyaş haricinde mücadeleyi sürmekle yapıyorum.Sürme zamanında yapılırsa daha iyi oluyor.Kolay gelsin.

Helot 10-09-2013 20:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1197967)
Bir çok fidanda sürgün gelişimi bahar tadında devam ediyor.Sulamayı kestim,umarım kış erken gelmez :p

cevizleriniz chandler ve 3 yaşındalar mı?

formullaone 10-09-2013 23:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Helot (Mesaj 1198110)
cevizleriniz chandler ve 3 yaşındalar mı?

Evet,çeşitler Chandler ve Fernor.

2011 aralık ayı,açık kök dikim.

Yani, 2. yazlarının son demlerindeler ;)

Lilium 11-09-2013 00:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dere1974 (Mesaj 1197970)

Farkında olmadan denemeden geçmişiz haberimiz yok, Düşüncenizi (Not olarak) da merek etmiyor değilim. Acaba kaç aldım :)

Profların içine beni de karıştırmışsın aman haaa prof kim ben kim. :)

Bu konuyu biraz daha açarak kıt aklımla aklımın erdiğince anlatmaya çalışayım, İşlenmeyen ve sulanan arazilerde kılcal kökler daha yüzeysel gelişirler işlenen arazi de kılcal kökler daha derinde gelişimlerini sürdürmeye çalışırlar, nedeniyse toprak işlendiği havalandırıldığı için kök orada fazla bir nem bulamaz ve nem olan daha derine gitmeye çalışır.

Yalnız işlemeyi iki yıl yapmayayım üçüncü yıl yapayım derseniz yüzeye çıkmış köklere zarar vermeniz içten bile değil. Bilhassa 10 yılın üstündeki ağaçlarda.

10 yıla kadar 20 cm on yıldan sonra 15 cm işlemenin zararı olacağını sanmıyorum ama bu işleme ya her yıl yapılmalı, ve ya işlemesiz tarım tercih edilmeli.

Ot kontrolü başlı başına bir sorun Herbisitler ile mücadele etmenizi hiç önermem toprak için çok zararlı uzun yıllar kalıcılık sağlıyor.

Yaylı kültüvatör (aysan) daha etli topraklarda fazla derine gidemez etli topraklarda aysanla ot mücadelesi yapılabilir, kumsal topraklarda dikkat edilmeli 15- 20 santimden fazla derine salınmamalı.

Ot kontrolü işlemeyle yapılacaksa en az 15 cm işlenmeli (daha yüzeysel işlemelerde otun kökünü bozamassınız otun sırtını kaşır durursunuz)
İşlenmeyecekse ya herbisitlerlerle toprağı ve kendimizi zehirleyeceğiz ya da doğal şekliyle mücadelemizi sürdüreceğiz, tercih siz yetiştiricilerin.

Sanırım işlenebilirliği işlenemezliği anlatabilmişimdir. eksik kalan var mı bilmiyorum.

dere1974 11-09-2013 13:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1198161)
Farkında olmadan denemeden geçmişiz haberimiz yok, Düşüncenizi (Not olarak) da merek etmiyor değilim. Acaba kaç aldım :)

Profların içine beni de karıştırmışsın aman haaa prof kim ben kim. :)

Bu konuyu biraz daha açarak kıt aklımla aklımın erdiğince anlatmaya çalışayım, İşlenmeyen ve sulanan arazilerde kılcal kökler daha yüzeysel gelişirler işlenen arazi de kılcal kökler daha derinde gelişimlerini sürdürmeye çalışırlar, nedeniyse toprak işlendiği havalandırıldığı için kök orada fazla bir nem bulamaz ve nem olan daha derine gitmeye çalışır.

Yalnız işlemeyi iki yıl yapmayayım üçüncü yıl yapayım derseniz yüzeye çıkmış köklere zarar vermeniz içten bile değil. Bilhassa 10 yılın üstündeki ağaçlarda.

10 yıla kadar 20 cm on yıldan sonra 15 cm işlemenin zararı olacağını sanmıyorum ama bu işleme ya her yıl yapılmalı, ve ya işlemesiz tarım tercih edilmeli.

Ot kontrolü başlı başına bir sorun Herbisitler ile mücadele etmenizi hiç önermem toprak için çok zararlı uzun yıllar kalıcılık sağlıyor.

Yaylı kültüvatör (aysan) daha etli topraklarda fazla derine gidemez etli topraklarda aysanla ot mücadelesi yapılabilir, kumsal topraklarda dikkat edilmeli 15- 20 santimden fazla derine salınmamalı.

Ot kontrolü işlemeyle yapılacaksa en az 15 cm işlenmeli (daha yüzeysel işlemelerde otun kökünü bozamassınız otun sırtını kaşır durursunuz)
İşlenmeyecekse ya herbisitlerlerle toprağı ve kendimizi zehirleyeceğiz ya da doğal şekliyle mücadelemizi sürdüreceğiz, tercih siz yetiştiricilerin.

Sanırım işlenebilirliği işlenemezliği anlatabilmişimdir. eksik kalan var mı bilmiyorum.

Aman yanlış anlaşılmayayım, kimseyi denemeden geçirme amacında değilim, zaten ne haddime; kararsızlığa düştüğüm bir konuda bir kaç kaynak kitapta farklı görüşlere rastladıktan sonra birde güvendiğim insanlara danışayım dedim sadece. Ayrıca çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için.

vetinte 11-09-2013 20:04

Yabani Ot Mücadelesi

Değerli Arkadaşlar,
Ceviz sıraları arasında yabani ot olarak bahçede en fazla dikenli böğürtlen var
Uzadıkça uzuyor, derine dal budak salıyorlar.
Sezon boyunca Nisan ve Temmuz da kazayağı ile 10 cm derinlikte sürerek
işleme ve ottemizliği yapmış oluyorum.
Ancak bu bitki çok güçlü ve dirençli, her yıl tekrar çıkıyor.

Ancak ben ot ile mücadele için kesinlikle ilaç kullanmak tarafları değilim.
Hiçbir şekilde toprağı zehirlemek istemiyorum.
Bu durumda bahçeyi işlemekten başka çare kalmıyor.

Son sulamayı da 31 Agustos ta yaptım.
Gündüzler tekrar sıcak olsa da geceler artık çok serin.
Ağaçların suya ihtiyacı olacağını düşünmüyorum. Artık su vermeyeceğim.

YESHILL 11-09-2013 20:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetinte (Mesaj 1198397)
Değerli Arkadaşlar,
Ceviz sıraları arasında yabani ot olarak bahçede en fazla dikenli böğürtlen var
Uzadıkça uzuyor, derine dal budak salıyorlar.
Sezon boyunca Nisan ve Temmuz da kazayağı ile 10 cm derinlikte sürerek
işleme ve ottemizliği yapmış oluyorum.
Ancak bu bitki çok güçlü ve dirençli, her yıl tekrar çıkıyor.

Ancak ben ot ile mücadele için kesinlikle ilaç kullanmak tarafları değilim.
Hiçbir şekilde toprağı zehirlemek istemiyorum.
Bu durumda bahçeyi işlemekten başka çare kalmıyor.

Son sulamayı da 31 Agustos ta yaptım.
Gündüzler tekrar sıcak olsa da geceler artık çok serin.
Ağaçların suya ihtiyacı olacağını düşünmüyorum. Artık su vermeyeceğim.

Değerli arkadaşlar, Otla ilgili bizim tecrübemizi paylaşmak istiyorum. Bizim bahçedede çok ot var. Toprağı zehirlememek için ilaçla ot kontrolu yapmadık. Sıra üzerlerini elle, sıra aralarınıda çapalama makinesiyle ottan arındırmaya çalıştık. Ancak, biz bahçeyı sulayıp gübreledikçe otlar fidanlardan daha iyi gelişti. Temmuz ayında Malç tekstili denemeye karar verdik. 5-6 sırayı malç tekstili ile örttük. İlk izlenimlerimiz;
- Ot kontrolüne kesin çözüm olacak gibi görünüyor ( Örtü altındaki otlar fotosentez yapamadığı için kurumuştu)
- Torak daha nemli kalıyor
- Uygulama yapılan sıralardaki ceviz fidanları biraz daha canlı görünüyor.

Malçın bir faydasıda toprak ısısını korumasıymış. Toprak ısısının etkisini tam olarak bilmediğim için yorum yapamıyorum.
Biz bu sene sonunda tüm bahçeye malç örtüsü uygulamaya karar verdik. Önümüzdeki sene gelişmeleri aktarırırım.
Selamlar

Helot 11-09-2013 20:47

2009 yaz döneminde dikilen Bilecik ceviz ağacından 250 adet toplanmıştır. Yerli ırkımız olan bu ceviz cinsinin verimi sizce nasıl?

Helot 11-09-2013 20:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1198155)
Evet,çeşitler Chandler ve Fernor.

2011 aralık ayı,açık kök dikim.

Yani, 2. yazlarının son demlerindeler ;)

Maşallah cevizlerin gelişimi çok güzel. Umarım verimleri de aynen kendileri gibi olur.

formullaone 11-09-2013 22:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Helot (Mesaj 1198407)
Maşallah cevizlerin gelişimi çok güzel. Umarım verimleri de aynen kendileri gibi olur.

Sağolun,Sayın Helot.

Ürünlerin,standart,istenilen kalibrasyona uygun ve kaliteli olması,ayrıca düzenli ve bol ürün elde edebilmek çok önemli.Aksi taktirde,düşük fiyatlar ve yüksek girdi maliyetleriyle kar etmek imkansız.Hatta kar etmek bir tarafa,yapılan yatırımın da boşa gitmesi kaçınılmaz.

cetinakar 13-09-2013 08:41

Arkadaşlar ceviz hasatının aşladığı şu günlerde hepinize bol ürünlü günler dilerim. Bu başlığı 60ıncı sayfaya kadar okudum, ancak Saygıdeğer ağaçlar.net üyeleri, sizlere bir sorum olacaktı.

Ceviz için ilkbahar don dönemleri çok önemli bildiğiniz gibi.

cevizin ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarına yakalanmaması açısından;
- yapraklanmaya başlama tarihi
- çiçek açmaya başlama tarihi
-dişi ve erkek çiçeklerin olgunlaşma tarihi
arasından hangisini dikkate almamız gerekir.

Ayrıca, örnek veriyorum chandler türü bir ceviz ağacının Balıkesir yöresindeki uyanma, yapraklanma veya çiçeklenme tarihi ile Ankara'daki çiçeklenme dönemi genelde aynı mıdır yoksa iklime ve yükseltiye göre değişir mi?

Yoksa herhangi bir çeşit cevizin uyanma yapraklanma tarihleri hep aynı mıdır? Sağolun. Belki soruyu tam soramamış olabilirim. kusuruma bakmayın.

ermana 13-09-2013 08:56

bahçemizde 7-8 senelik kenar köşede bir ceviz ağacı vardı. tam 12 adet cevizin hasadını yaptım( tohumdan yetiştiği için 12 meyvada birbirinden farklı boylarda).20-30 tanesi de üzerinde kararmış çürümüş. bu kış ona öğrendiğim kadarı ile budama yapacağım gübresini ilacını suyunu vereceğim. bakalım ne kadar değişim olucak hemde uygulamalı ders olucak bana. seneye de üzerinde aşı chandler aşı uygulamaları yapacağım.

orkide01 13-09-2013 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetinakar (Mesaj 1198876)
Arkadaşlar ceviz hasatının aşladığı şu günlerde hepinize bol ürünlü günler dilerim. Bu başlığı 60ıncı sayfaya kadar okudum, ancak Saygıdeğer ağaçlar.net üyeleri, sizlere bir sorum olacaktı.

Ceviz için ilkbahar don dönemleri çok önemli bildiğiniz gibi.

cevizin ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarına yakalanmaması açısından;
- yapraklanmaya başlama tarihi
- çiçek açmaya başlama tarihi
-dişi ve erkek çiçeklerin olgunlaşma tarihi
arasından hangisini dikkate almamız gerekir.

Ayrıca, örnek veriyorum chandler türü bir ceviz ağacının Balıkesir yöresindeki uyanma, yapraklanma veya çiçeklenme tarihi ile Ankara'daki çiçeklenme dönemi genelde aynı mıdır yoksa iklime ve yükseltiye göre değişir mi?

Yoksa herhangi bir çeşit cevizin uyanma yapraklanma tarihleri hep aynı mıdır? Sağolun. Belki soruyu tam soramamış olabilirim. kusuruma bakmayın.

Sayın çetin akar
Bütün fidanlarda olduğu gibi cevizde de yapraklanma ve uyanma tarihi iklime ve rakıma göre değişmektedir.Kısacası bölge neresi olursa olsun bitkinin uyanmasını ve uyumasını o bölgede iklimsel olarak yaşadığı hava sıcaklığı belirler.
Sizin verdiğiniz chandler ceviz örneğini ele alırsak bu ceviz sıcak bölgelerde nisanın son günlerinde uyanırsa ankarada(karasal iklimde)yaklaşık 10 - 15 gün sonra uyanır.Yaprak dökümüde(uyuma)yine sıcak bölgelere göre 10-15 gün evvel gerçekleşir.Saygılarımla.

cetinakar 13-09-2013 14:53

Sayın Orkide, size ve diğer arkadaşlara bir hususta daha danışacağım.

Ankara'da Elmadağ bölgesi, 1100 rakımda arkası küçük bir tepe, sert rüzgar almayan önü açık bir vadide, eğimli bir arazide, bu chandler tipi cevizler MAyısın ortasında mı uyanır? Siz de Ankaradasınız. Ankara için uygun ceviz fidanı araştırıyorum.

Bu arada, bu günlerde Ankara'da Tarım Fuarı var. Dün gittim. Gerçekten kalabalık ve hareketli bir fuar.

orkide01 13-09-2013 18:03

sayın cetinakar
Elmadağ bölgesini biliyorum o bölgelerde chandler cevizin iklimsel olarak bir sıkıntı yaşayacağını zannetmiyorum toprak ve su tahlil sonuçlarıyla birlikte kesin bir yargıya varılabilir aynı zamanda uzman bir kişi gözüyle çıplak araziyi görmekte fayda var.Benim cevizle ilgili araştırmalarım var ankarada takip ettiğim bahçelerin içinden önemli ölçüde sıkıntı yaşayan olmadı bu bahçelerin hepside chandler ceviz çeşitinden oluşmaktadır.Daha detaylı bilgilendirme için beni arayabilirsiniz.Saygılarımla.

Helot 15-09-2013 18:44

Bulunduğunuz illerde yaşına göre çeşit ve ağaç başı verimler nasıl acaba. Kabuklu ceviz satışı yapan varmı. Varsa kaça sattınız.

arif göçmen 15-09-2013 23:12

Degerli ceviz dostları buradan önemli bir tesbitimi yazıyorum ceviz dikenlerin veya dikeceklere bir nebze yardımcı olabilir daha önce chantlere franguatleri tozlayıcı olarak satıldı ben buradan frangutteler 8 yaşından önce erkek çiçek açmıyor dedim bu kez fernetteleri tozlayıcı vermeye başladılar tamamda fernorada fernetteleri tozlar demeye başladılar hani fernorlar chantlerden 20-25 gün geç çiçekleniyorsa fernette ya fernoru tozlamaz **** çhantleri tozlamaz çünkü fernorlar dişi çiçek aştıgında erkek çiçek ne kendisinde vardı nede fernettede erkek çiçek vardı fernorlar erkek çiçek bulamadıgından meyve dokümü yaptı ben bu olayı fotorafla tesbit ettim bunun aksini savunan varsa her ortamda ısbatını tartışırım artık yazmayacaktım ama bu önemli tesbitimide buradan paylaşayım ceviz dikenlere veya dikeceklere belki bir nebze faydam olur diye ceviz üreticilerine bol ürün ceviz kadar uzun ömurler diliyorum saygılarımla

formullaone 16-09-2013 00:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen (Mesaj 1199783)
Degerli ceviz dostları buradan önemli bir tesbitimi yazıyorum ceviz dikenlerin veya dikeceklere bir nebze yardımcı olabilir daha önce chantlere franguatleri tozlayıcı olarak satıldı ben buradan frangutteler 8 yaşından önce erkek çiçek açmıyor dedim bu kez fernetteleri tozlayıcı vermeye başladılar tamamda fernorada fernetteleri tozlar demeye başladılar hani fernorlar chantlerden 20-25 gün geç çiçekleniyorsa fernette ya fernoru tozlamaz **** çhantleri tozlamaz çünkü fernorlar dişi çiçek aştıgında erkek çiçek ne kendisinde vardı nede fernettede erkek çiçek vardı fernorlar erkek çiçek bulamadıgından meyve dokümü yaptı ben bu olayı fotorafla tesbit ettim bunun aksini savunan varsa her ortamda ısbatını tartışırım artık yazmayacaktım ama bu önemli tesbitimide buradan paylaşayım ceviz dikenlere veya dikeceklere belki bir nebze faydam olur diye ceviz üreticilerine bol ürün ceviz kadar uzun ömurler diliyorum saygılarımla

Arif bey,cevizin sohbeti bitmez,sizsiz ceviz sohbeti hiç çekilmez,yine yazmışsınız dayanamayıp :D

Bakınız,sayın lilium,tozlayıcı olmadığı halde 7. yaşındaki chandler ağacından 1433 meyve saymış bugün.Bu konuda ne diyceksiniz. ?

Lilium 16-09-2013 01:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1199800)
Arif bey,cevizin sohbeti bitmez,sizsiz ceviz sohbeti hiç çekilmez,yine yazmışsınız dayanamayıp :D

Bakınız,sayın lilium,tozlayıcı olmadığı halde 7. yaşındaki chandler ağacından 1433 meyve saymış bugün.Bu konuda ne diyceksiniz. ?

Evet konuşacağımız cevap aradığımız çok şey var.

Mesela kafama takılan

Bahçemde hiç chandlerin dozlayıcılarından yokken yani geçen yıl neyse bu yılda o, (16 yaşında 2 yalova1 ve 1 tane 7 yaşında pedro) geçen yılla bu bu yıl arasında ki meyva tutumunun fazlalığının sebebi ne? Ağaçların daha büyüdüğündem mi? Kısmende olsa yalova ya da pedronun dozladığımı? böyle olduğunu düşünmek istiyorum gene kafama yatmıyor zira bunların etrafındaki chandler da meyva tutumu daha az,
Dozlama başka yerden geldi desem bahçeme yakın bahçe yok, en yakını ceviz ağaçı ya da bahçe 5-6 km onlarda da franguette, fernette, fernor,(vs) yok.

Geç çiçek açan yabani bir cins varsa bile mesafe en az 5-6 km

Bütün bunlara rahmen geçen yılla bu yıl ki meyva tutumu farkının ağaçların gelişmelerinden ve chandlerin az da olsa kendini dozladığından başka bir şeye bağlayamıyorum.

ömür-uşak 16-09-2013 08:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1199808)
Evet konuşacağımız cevap aradığımız çok şey var.

Mesela kafama takılan

Bahçemde hiç chandlerin dozlayıcılarından yokken yani geçen yıl neyse bu yılda o, (16 yaşında 2 yalova1 ve 1 tane 7 yaşında pedro) geçen yılla bu bu yıl arasında ki meyva tutumunun fazlalığının sebebi ne? Ağaçların daha büyüdüğündem mi? Kısmende olsa yalova ya da pedronun dozladığımı? böyle olduğunu düşünmek istiyorum gene kafama yatmıyor zira bunların etrafındaki chandler da meyva tutumu daha az,
Dozlama başka yerden geldi desem bahçeme yakın bahçe yok, en yakını ceviz ağaçı ya da bahçe 5-6 km onlarda da franguette, fernette, fernor,(vs) yok.

Geç çiçek açan yabani bir cins varsa bile mesafe en az 5-6 km

Bütün bunlara rahmen geçen yılla bu yıl ki meyva tutumu farkının ağaçların gelişmelerinden ve chandlerin az da olsa kendini dozladığından başka bir şeye bağlayamıyorum.

Ağaçlar 1 yılda çok mesafe kaydediyor.1 yılda büyüdüğünden farklı olarak çok yan dal oluştururuyor.Devamlı bahçede dolaştığımız için az farkına varıyoruz.Ağaçların genişlemesi yana büyümesi bütün çapı düşünürsek çok fazla oluyor.Birde 2012 kışı çok sertti.Ağaçların tomurcuk yerlerini çok hırpaladı.Toprak işlemede eğer erkek çiçek döneminde erkek çiçekler yere düştüğünde dişi çiçek açımının sonuna kadar toprak karıştırılmazsa yere düşen erkek çiçeklerin bile tozlama yaptığı kanaatindeyim.Nasıl derseniz bu sene kuruyan vişnelerimin yerine 20 tane chandler diktim.çok geç dişi çiçek açtılar.Büyük ağaçlarda erkek çiçek kalmamıştı.Yere düşen erkek çiçeklerden 4-5 er tane erkek çiçek salkımını yeni cevizlerin altına attım.Tozlama ve meyve tutumu oldu.Hatta meyveleri koparmadım.İsmine doğruluğunu tespit için.Bunlar benim doğruluğundan şüphe duyduğum gözlemlerim.Benim bahçeye yakın ceviz bahçeside yok.

Selahattin Yılmaz 16-09-2013 09:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1199808)
....

Tamda doğru teşhis bu.

Chandler kendini dölleyebilen bir ceviz çeşidi. Ancak ülkemizdeki ceviz döllenmesindeki en büyük sorun erkek çiçeklerin iklim özellikle de don şartlarından etkilenmesi nedeniyle erkek organların etkilenmesi ve havaların iyi olduğu, şartların daha uygun olduğu ve chandlerin olgun ağaç olarak kendi performansını iyi gösterdiği yerlerde kendine döllenme daha iyi gerçekleşmekte.

Chandler için döllenme gereksinimi dış etkenlerden etkilendiğinde ihtiyaç duymaktadır, yinede riske girmemek için dölleyici şart. Fakat onda da o yörede chandlerin dişi organlarıyla dölleyici çeşidin erkek organlarının aynı anda olgunlaştığı çeşit gereksinimi var, bu da kışın yaşanan soğukların etkisine doğrudan bağlı.

cetinakar 16-09-2013 10:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi orkide01 (Mesaj 1199126)
sayın cetinakar
Elmadağ bölgesini biliyorum o bölgelerde chandler cevizin iklimsel olarak bir sıkıntı yaşayacağını zannetmiyorum toprak ve su tahlil sonuçlarıyla birlikte kesin bir yargıya varılabilir aynı zamanda uzman bir kişi gözüyle çıplak araziyi görmekte fayda var.Benim cevizle ilgili araştırmalarım var ankarada takip ettiğim bahçelerin içinden önemli ölçüde sıkıntı yaşayan olmadı bu bahçelerin hepside chandler ceviz çeşitinden oluşmaktadır.Daha detaylı bilgilendirme için beni arayabilirsiniz.Saygılarımla.

Sayın Orkide, size nasıl ulaşabilirim? teşekkür ederim.

ömür-uşak 16-09-2013 18:08

Ceviz dostları 19-23 eylül tarihleri arasında açık olan izmir tarım fuarına 20 eylül cuma günü gideceğim.Birbirimizle yüzyüze tanışıp biraz laflayalım.Birer çay içelim.Ceviz konularını badem konularını tartışalım.Tarım fuarının kapısında saat tam 15.00 te buluşabilirsek çok güzel olur.Sanal alemde birbirimizi tanıyoruz.Birer çay içelim.Ömür Aynacı 0535 816 63 54 Tel ilede buluşabiliriz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025