agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

denizakvaryumu 02-07-2009 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dtlevent (Mesaj 452645)
Buradaki yetiştiriciler chendler cinsi ceviz ağaçlarının 5 sene sonra bozulmaya başlayacağını bazı fidan yetiştiricilerden duymuşlar konunun aslı var mıdır yoksa cinsi karalamaya yönelik bir söylemmidir ?

Yabancı çeşitlerde; dikim aralığının daha kısa ve verimin daha fazla olduğu söyleniyor, ayrıca ağacın yükselti yapmadığı toplamanın kolay olduğu vs.

Acaba diyorum piyasada yerli-yabancı savaşı var mı da bu söylenti çıkıyor.

Yabancı çeşit ceviz dikenler, bu konudaki tecrübelerini aktarırsa çok iyi olur.

Lilium 02-07-2009 12:11

Alıntı:

Acaba diyorum piyasada yerli-yabancı savaşı var mı da bu söylenti çıkıyor.
Yerli yabancı savaşı varmı bilmiyorum ama, kalite farkının verim farkının var olduğunu biliyorum. Çok değil bir ay sonra arada ki farkları resimliyerek gösterebilirim.

nazlı06 02-07-2009 12:17

Sevgili Lilium, temmuz sonu sizi çelikler için rahatsız edebilirim şimdiden bilgilendireyi istedim.

Lilium 02-07-2009 12:44

Ben de bir kaç çeşit değişimi yapacağım, umarım sizleri unutmam, ben de pek kafa yok siz yine de hatırlatın.

Sebahattin 03-07-2009 09:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dtlevent (Mesaj 452645)
Buradaki yetiştiriciler chendler cinsi ceviz ağaçlarının 5 sene sonra bozulmaya başlayacağını bazı fidan yetiştiricilerden duymuşlar konunun aslı var mıdır yoksa cinsi karalamaya yönelik bir söylemmidir ?

Büyük ölçüde söylenti.
Yalnız sürekli yüksek verim neticesinde ağaçların beslenme şartları iyileştirilmez ise ya da desteklenmez ise kalite sorunlarının başlayacağı kesin. Bu durumu tecrübe etmemize bir kaç yıl var yabancı çeşitlerle olan ağaçarımız henüz yeni.

Sebahattin 03-07-2009 09:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi himmetvermez (Mesaj 455426)
Herkese selamlar .Afyonkarahisar Merkezde 13 dekar tarlamıza ceviz dikmek istiyorum.Bizim buralara Şebin,Bilecik, Yavuz 1 tavsiye ediliyor.Bir miktarına Chandler,Frankette; Pedro,Kaman 1 dikmek istiyorum.Sorun olurmu.Rakım 1021 arazi düz arazi , sulama suyu var.**** değişik bir çeşit önerisi olan arkadaşlar bilgi verirse sevinirim.

-Şebin iç kurduna çok hassas,
-Bilecik meyve kalitesi yönünden iyi
-Şebin ve Bilecik'in verimleri yabancı çeşitlere göre oldukça düşük.
-Yavuz 1 meyve iri , sıcak havalarda iç kararmasına çok müsait, verim oldukça ve oldukça düşük. Ceviz değil kerestelik ağaç yetiştirirsiniz.

Diğer çeşitleri düşünün 1 ya da 2 ana çeşit yanında bahçenizde değişik çeşitleri de bulundurmaya gayret edin. Ekolojinizde ya da mevcut çeşitleriniz ile yaşayasağınız döllenme problemlerini daha kolay farkedebilr ve düzeltebilirsiniz.

Lilium 03-07-2009 11:44

Alıntı:

Bilecik meyve kalitesi yönünden iyi
Kalite olarak bence de iyi, bir arkadaşıma bilecik çeşidinden ceviz bahçesi kurduk, altı yaşındalar geçen yıl ve bu yıl biraz meyve yapmaya başladılar.

Hoşuma gitmiyen bir tarafları kabuk çok ince ve biraz kuruyunca dış kabukta aralanma ayrılma yapıyor, içinin hava almasına neden olur, bu da uzun süre depolamaya gelmez diye düşünüyorum. kabuğun ince oluşu çuvallama taşıma esnasında kırılmalara neden olur, düşüncesi ile büyük bahçe kuracaklara bu ırkı pek tavsiye etmem doğrusu.
Bu çeşitteki bu gibi olumsuzlukları görünce arkadaşımada söyliyemiyorum şevki kırılır diye, ben olsam hemen çeşit değişimine giderim.
Alıntı:

Yavuz 1 meyve iri , sıcak havalarda iç kararmasına çok müsait
O halde bu ırkı bölgesi kurak geçen yörelere hiç tavsiye etmemek lazım diye düşünüyorum, kurak geçen bölgelerde kav çabuk çatlayamaz yeşil kabuğun içinde uzun süre duran ceviz iç kararması yapar.

denizakvaryumu 03-07-2009 12:57

Aslında "yabancı çeşit" deyip genelleme yapıyoruz.

Yabancı çeşitler de yerliler gibi ayrı ayrı özelliklere sahip.

denizakvaryumu 03-07-2009 16:24

SERR

Yan dallarda meyve verme oranı % 30-50 arasında değişir ve yapraklanma Payne çeşidinden yaklaşık bir gün daha öncedir. Çok erken çiçeklenir. Hasat zamanı, erken-orta periyot olarak belirlenmiştir. Antraknoza çok hassastır.-İri meyvelere sahip olan çeşidin iç randıman oranı yaklaşık % 60’dır. İç ceviz ağırlığı 7.8 gr, açık renkli iç oranı ise %70-80’dir.

PAYNE

Çeşidin yan dallarda meyve verme oranı % 80-90 dır. Çeşitte polen saçımı ile dişi çiçeklerin reseptiv olduğu dönem iyi çakışmaktadır. Erken çiçeklenen bir çeşittir.-Hasat zamanı Eylül ortasıdır. % 50 iç randımanı olan çeşidin meyve iriliği ise orta-küçük gurup içinde bulunmaktadır. İç ceviz ağırlığı 5.7 gr’ olup kabuk yapışması çok iyidir. Meyve şekli oval olup iç oran %50 ve açık renkli iç oranı ise %50-70 arasındadır.

HARTLEY

Hartley’in yan dallarda meyve verme oranı %5-10 arasında değişir. -Bu çeşidi değerli kılan en önemli özelliği iç ceviz kalitesinin çok yüksek olmasıdır. Geç çiçeklenir. Yan tomurcuklarda düşük oranda meyve veren bu çeşit Payne çeşidine göre 15-17 gün daha geç yapraklanır. Geç yapraklanması nedeniyle bu çeşidin tozlayıcıları da geç yapraklanan çeşitlerden biri olan Franquette’dir. Kalp şekilli meyvelerinde ortalama iç ağırlığı 6.1 gr iç oranı ise %46’dır .

PEDRO
Conway Mayette x Payne melezidir. Erken çiçeklenen çeşitler için tozlayıcı bir çeşit olarak kullanılır. Payne’den 15 gün sonra yapraklanır. Geç çiçeklenir Yan tomurcuklarda meyve verme oranı %65’dir. İç ceviz ağırlığı 5.6 gr, iç oranı %47, açık renkli iç ceviz oranı ise %85’dir. Kabuk yapışması zayıftır. Sıcak bölgelerde meyve kalitesi düşüktür. Ağacı küçük olup gelişme gücünü koruyabilmek için ağır bir budamaya gereksinim duyar.

MİDLAND
Erken çiçeklenen çeşitler için tozlayıcı bir çeşit olarak kullanılır. Çok verimli bir çeşittir. Yan tomurcuklarda meyve verme oranı %75dir. İç ceviz ağırlığı 11 gr, iç oranı % 52, açık renkli iç ceviz oranı ise %75’dir. Geç çiçeklenen bir çeşittir. Sıcak bölgelerde meyve kalitesi düşüktür. Ağacı küçük olup gelişme gücünü koruyabilmek için ağır bir budamaya gereksinim duyar.

FERNOR

Franguetta X Lara melezidir. Geç çiçeklenen Fransız orjinli bir çeşittir. Kesinlikle ilkbahar Geç donlarının problem olduğu ekolojilere tavsiye edilmelidir. Fernette ile tozlanır..Verimli bir çeşittir.

FERNETTE

Franguetta X Lara melezidir.Fransız orjinli verimli bir çeşittir. Geç çiçeklenir. Fernor ile tozlanır. Karasal iklimin hakim olduğu ekolojilere tavsiye edilmelidir.

CHANDLER
Pedro X UC 56-224 Melezidir. Amerikan menşeilidir.Orta –Geç dönemde çiçeklenir.Verimlidir. Ağaçları küçük taç yapar.İlkbahar geç donlarının problem olduğu ekolojilere tavsiye edilebilir.

http://www.cevizfidan.com/ceviz.htm

RİKO 04-07-2009 13:58

Merhabalar,
İzmir Urla Özbek'te deden kalma fakat devletin el koyduğu 40 dönüm kadar bir toprak var. Şu an kullanımı bizde fakat tapusuz. Eşimle bu toprağı satın alıp bir ceviz bahçesi kurmak istiyoruz. Ancak bu konuda henüz hiç bir bilgimiz yok. Benim öğrenmek istediklerim;
1-Verimli bir ceviz bahçesi bu iklimde kurulabilir mi?
2-Toprağın özellikleri nasıl olmalı?
3-Hangi tür ceviz buraya uygundur?
Kısacası genel anlamda burada bir ceviz bahçesi kurulması uygun olur mu?Muhakkak ki toprak analizi vs... ne gerekiyorsa yaptırılacaktır. Benim öğrenmek istediğim bu işe bu coğrafyada girmek mantıklı mıdır? Uzun vadede dönüşümü iyi olur mu?
Şimdiden teşekkürler....

aydın 04-07-2009 15:21

Meksika pican cevizi yetiştirebilirseniz sizin için çok avantajlı olur.

hatipali74 05-07-2009 23:03

Arkadaşlar, Fethiye'de 960 rakımda olan ( Google earth'a göre) Susuz arazime ceviz dikmek istiyorum.Arazim susuz olduğu için daha önce burada okuduğum bir yazıdan esinlenerek kazacağım 1.5 metrelik çukurların 1 metresini doldurduktan sonra önce ceviz çöğürlerini yetiştirmeyi, daha sonra aşılatmayı düşünüyorum.
1-Ceviz tohumlarının yarım metre çukurda olması bir sakınca çıkarır mı?
2-Cevizleri dikerken su tutucu kullanmak ve malçlama yapmak fayda sağlar mı?
3- Çöğür cinsi olarak balaban cinsini önermişler ama bu cinsi bilmediğim için ben acaba kabuğu dayanıklı olduğu için çetin doğa koşullarına daha çabuk uyum sağlayabilir diye çet ceviz dediğimiz ceviz türünü kullanayım diyorum. Sİzce çet cevizin çimlenme, aşı tutma ve doğa koşullarına uyumu nasıl olur?
4- Sizce bu rakımda kışın 5-10 gün kar yağan rahatlıkla 600-700 saat soğuklama olan bu yerde hangi cinsle çöğürleri aşılamalıyım.
Saygılarımla...

himmetvermez 06-07-2009 14:33

Sayın Sebahattin bey;Diğer çeşitleri düşünün derken chandler ,frankette ; pedro,kaman 1 'imi kastediyorsunuz.Afyonkarahisar'da kışlar sert ve geç donlar da görülüyor.Bu cinslerle bahçe kurmamda bir sakınca olur mu.**** yerli başka çeşit olarak ne tavsiye edesiniz.Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

RİKO 06-07-2009 14:55

Acaba bana ceviz yetiştiriciliğiyle ilgili tavsiye edebileceğiniz bir ya da bir kaç kitap var mı? En azından okur çalışır anlamadıklarımı danışırım sizlere:)
Teşekkürler

06doğaci 06-07-2009 15:26

Sayın RİKO http://www.ceviz.gen.tr/ internet sitesinden alıntıdır."Toplam 12 bölüm ve 344 sayfadan oluşan kitapta tarafmdan çekilen yüzlerce güncel resim, şekil ve tablolarla anlaşılır dilde hazırlanan kitabımda özellikle ABD, Çin ve Fransa'da yeni geliştirilen ve ülkemizde yer almayan yani çeşitlere yer verilerek çeşit sorununa yeni açılımlar getirilmiştir.



Kapama büyük bahçelerin kurulumundan elde ettiğim deneyimler Bahçe kumadan önce dikkat edilmesi gereken önemli konular başlığında işlenmiştir.Sulama,gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat ve hasat sonrası işlemlerde yeni uygulamalara yer verilmiştir. Sulama ve gübrelema konularında uygulama zamanı ve uygulama miktarı hakkında pratik uygulama ilkeleri anlatılmıştır.



Kuşe 100 gr birinci hamur kağıda ( 1 kitap ağırlığı 900 gr) renkli baskıda hazırlanan kitapta uluslar arası geçerliliği olan UPOV kriterleri de tanımlanmıştır.



Kitap iletişim adresi: akca66@gmail.com



Tlf: 0542 6586558



Kitap Ücreti: 25 TL



Kargo ücreti: 4TL Kargo ücreti alıcılara aittir



Hesap:



Yapı Kredi Bankası Tokat Merkez Şubesi



Hesap no: 61402504



Hesap adı: Yaşar Akça



Hesaba EFT yapılıp 0542 6586558 nolu telefona bilgi verenlere 1 gün içinde kitap teslimatı yapılabilmektedir.



Kitabımız www.sahibinden.com ve www.gittigidiyor.com alışveris sitelerinden temin edilebilir."







AKÇA

Sebahattin 07-07-2009 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi himmetvermez (Mesaj 457065)
Sayın Sebahattin bey;Diğer çeşitleri düşünün derken chandler ,frankette ; pedro,kaman 1 'imi kastediyorsunuz.Afyonkarahisar'da kışlar sert ve geç donlar da görülüyor.Bu cinslerle bahçe kurmamda bir sakınca olur mu.**** yerli başka çeşit olarak ne tavsiye edesiniz.Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

Temin edebileceğiniz diğer çeşitleri de bahçeye dahil etmenizde fayda var. Türkiye de Hartley, Howard, Fernoure, Fernette vs gibi bir çok çeşit temin edilebiliyor.

Sebahattin 07-07-2009 11:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hatipali74 (Mesaj 456831)
Arkadaşlar, Fethiye'de 960 rakımda olan ( Google earth'a göre)
1-Ceviz tohumlarının yarım metre çukurda olması bir sakınca çıkarır mı?
2-Cevizleri dikerken su tutucu kullanmak ve malçlama yapmak fayda sağlar mı?
3- Çöğür cinsi olarak balaban cinsini önermişler ama bu cinsi bilmediğim için ben acaba kabuğu dayanıklı olduğu için çetin doğa koşullarına daha çabuk uyum sağlayabilir diye çet ceviz dediğimiz ceviz türünü kullanayım diyorum. Sİzce çet cevizin çimlenme, aşı tutma ve doğa koşullarına uyumu nasıl olur?
4- Sizce bu rakımda kışın 5-10 gün kar yağan rahatlıkla 600-700 saat soğuklama olan bu yerde hangi cinsle çöğürleri aşılamalıyım.
Saygılarımla...

1- Cevizler 1,5 metre derinliğe ekilmezler, o meafeden çıkış yapamaz. Genel prensim tohumlar boyutlarının 2 mi,sli derine ekilmelidir. Yani en büyük boyutu 5 cm olan bir ceviz için ideal dikim derilmliği 10 cm'dir.

2- Kesinlikle fayda sağlar.

3- Balaban daha iyi olur ama çetin cevizler de kaynağına bağlı olarak aşılama için tatminkar sonuçlar sağlayabilirler.

4- Soğuklama ihtiyacını ceviz ağaçları Akdeniz bandı haricinde çoğunlıkla sağlarlar. Daha yolun çok başındasınız çöğürleri ekin, çeşitlere karar vermek için epey bir zamanınız var. Bilgi düzeyinizi artırın, bu anlayışla ceviz bahçesini idare edemez ve devam ettiremezsiniz.

BayBilig 09-07-2009 13:28

Denizlide ceviz bahçesi
 
İyi günler arkadaşlar. Denizlide veya çevresinde yetişmiş ceviz bahçesi olan varmı? Bende düşünüyorum da örneğini görmek istedim. Yardımcı olursanız sevinirim.

yazokur 09-07-2009 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BayBilig (Mesaj 458567)
İyi günler arkadaşlar. Denizlide veya çevresinde yetişmiş ceviz bahçesi olan varmı? Bende düşünüyorum da örneğini görmek istedim. Yardımcı olursanız sevinirim.

http://www.palhaber.com/haber/yasam/...ci-cerrah.html

(Not: Linkteki haberin ve ceviz bahçesi olan cerrahın benimle herhangi bir ilgisi yoktur.. Link arşivimde bulunduğu ve aradığınız için paylaşmak istedim)

Sebahattin 09-07-2009 20:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yazokur (Mesaj 458704)
http://www.palhaber.com/haber/yasam/...ci-cerrah.html

(Not: Linkteki haberin ve ceviz bahçesi olan cerrahın benimle herhangi bir ilgisi yoktur.. Link arşivimde bulunduğu ve aradığınız için paylaşmak istedim)

Denizli de önce Ramazan Ekiz'e gidin. O gerekirse sizi cerraha da götürür. Cerrahtan önce onunla temasa geçin. Cerrahın bahçesini tek başınıza gezemeyebilirsiniz!

www.ekizfidancilik.com

http://www.ekizfidancilik.com/refera...%20Y%DD%D0%DDT

hatipali74 11-07-2009 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin (Mesaj 457506)
1- Cevizler 1,5 metre derinliğe ekilmezler, o meafeden çıkış yapamaz. Genel prensim tohumlar boyutlarının 2 mi,sli derine ekilmelidir. Yani en büyük boyutu 5 cm olan bir ceviz için ideal dikim derilmliği 10 cm'dir.

2- Kesinlikle fayda sağlar.

3- Balaban daha iyi olur ama çetin cevizler de kaynağına bağlı olarak aşılama için tatminkar sonuçlar sağlayabilirler.

4- Soğuklama ihtiyacını ceviz ağaçları Akdeniz bandı haricinde çoğunlıkla sağlarlar. Daha yolun çok başındasınız çöğürleri ekin, çeşitlere karar vermek için epey bir zamanınız var. Bilgi düzeyinizi artırın, bu anlayışla ceviz bahçesini idare edemez ve devam ettiremezsiniz.

Sebahattin Hocam , cevabınız için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ceviz konusunda, birçok konuda olduğu gibi bilgim çok az.Söylediklerinize gerçekten katılıyorum.Bilinçli yapabilmek için araştırıyor ve soruyorum.Fethiye'nin değişik yerlerin bir kaç parça arazim var.Bu bahsettiğim yer yıllarca ilgiden mahrum bıraktığımız bir arazi. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8830 Bu linkte anlattığım yer.Burada öncülük yapmak ve insanlarımıza buranın da değerli olduğunu farkettirebilmek ve köyümüzün gençlerine turizm işçiliği dışında yapabilecekleri bir şey olduğunu da farkettirebilmek istiyorum.Bahsettiğim yerin yakınında köyümüzün Kozağacı adında bir mahallesi olduğu için ceviz yetişebileceğini düşündüm.
Sebahattin hocam, 1. sorumu yanlış anlamişsınız.Ben bu forumun bir mesajında bir arkadaşımızın yazdığı gibi 1.5 metre kazıp ceviz tohumunu ekip üstünü doldurmadan bırakmayı sormuştum.Yazan arkadaş sebeb olarak çukurun içinin nemini kaybetmeyeceğini ve su ihtiyacının az olacağını yazmıştı.Tabii fidan büyünce çukuru dolduracağız.
Sizden ricam bu konudaki fikriniz nedir?

Sebahattin 12-07-2009 23:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hatipali74 (Mesaj 459772)
Sebahattin Hocam , cevabınız için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ceviz konusunda, birçok konuda olduğu gibi bilgim çok az.Söylediklerinize gerçekten katılıyorum.Bilinçli yapabilmek için araştırıyor ve soruyorum.Fethiye'nin değişik yerlerin bir kaç parça arazim var.Bu bahsettiğim yer yıllarca ilgiden mahrum bıraktığımız bir arazi. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8830 Bu linkte anlattığım yer.Burada öncülük yapmak ve insanlarımıza buranın da değerli olduğunu farkettirebilmek ve köyümüzün gençlerine turizm işçiliği dışında yapabilecekleri bir şey olduğunu da farkettirebilmek istiyorum.Bahsettiğim yerin yakınında köyümüzün Kozağacı adında bir mahallesi olduğu için ceviz yetişebileceğini düşündüm.
Sebahattin hocam, 1. sorumu yanlış anlamişsınız.Ben bu forumun bir mesajında bir arkadaşımızın yazdığı gibi 1.5 metre kazıp ceviz tohumunu ekip üstünü doldurmadan bırakmayı sormuştum.Yazan arkadaş sebeb olarak çukurun içinin nemini kaybetmeyeceğini ve su ihtiyacının az olacağını yazmıştı.Tabii fidan büyünce çukuru dolduracağız.
Sizden ricam bu konudaki fikriniz nedir?

Bence gerek yok, toprak işleme ve ot mücadelesinde bu yöntem sıkıntı çıkarır. Zaten su imkanı kısıtlı ve yağış rejimi de uygun değilse böyle bir işe girmeyin.

Önemli olan arazide meyveciliğe başlamadan önce dip patlatma yapma ve derin bir toprak işleme. Ondan sonrası gerisi teferruat.

Daha bilgi toplama aşamasında iseniz güzel bir kitap bulup okumanız. İntenet bilgileri üzerinden başkalarına örnek olmayı bırakın kendiniz bir iş ortaya çıkaramazsınız.

Kitap temini için Prof. Dr. Yaşar Akça'nın kitabı için benimle ya da hoca ile tamasa geçebilrsiniz.

osumanu 13-07-2009 19:33

Merhaba,

Uzun zamandan beri bende kapama ceviz bahçesi yapsammı yapmasammı diye düşünüyorum.
Ama ülkemizde malesef üretme fikri çok hoş karşılanmıyor.Devlet ceviz badem vs üreticilerini teşvik etmek için elinden geleni yaparken;bir yandan da her sektörde olduğu gibi ithalatında önüne geçemediği için ceviz üreticilerinin çoğu zaman sene sonunda zarar etmesine engel olamıyor.Kapama ceviz bahçesini düşündüğümden bei nasıl yetişir nerlerde yetişirden daha çok elde edilecek ürünü nasıl pazarlarım nASIL satarım diye uzun uzun arastırdım.Bir çok üretici ile görüştüm.O kadar emek verdiklei bahçelerini devretmek isteyenlerle bile karşılaştım.İçime acaip derecede sıkıntı çöktü.1 seenedir nerelerde yapmalyım ne buyuklukte yapmalıyım,ne kadar sermaye bağlamalıyım diye arastırırken son 2 aydakı ceviz üreticilerinin sıkıntısı ve ıthal edilmiş cevizlerin fiyatlarını ve hatta ve hatta biraz arastırıldığında yurt dısı teslim paketlenmiş ceviz içi fiyatlarına ulaştığınızda bunun karlı bir yatırım olmadığını anlamanız cok uzun sürmeyecektir.yanlış anlaşılmasın yazdıklarım kimsenin hevesini kırmak değil amacım.AMa ben bir senedir bu işi arastırdığımda bu işin çok uzun vadeli bir yatırım olmasına rağmen pazarlamada yaşanacak ve hatta bazı dönemlerde pazarlanamayıp zarar edilecek bir yatırım olduğunu farkettim.yapmayı düşünen arkadaşlar çok iyi arastırmadan girmesinler.herkese başarılar dilerim.

RİKO 14-07-2009 13:44

Çok hayal kırıklıgına uğradım doğrusu...
Peki badem de aynı durumda mı ülkemizde? Hani olmadı badem ağacı ekelim bahçemize ...
Bu devletin bir tarım politikası yok mu? Çiftçiyi teşvik etmezlerse ,yabancı ürüne kota koymazlarsa çiftçi mi kalır ,ağaç mı yetişir bu ülkede? Peki siz sayın Osmanu gerçekten vazgeçtiniz mi ceviz bahçesi hayalinizden??

yazokur 14-07-2009 13:48

Sn osumanu;
Size zahmet olmayacaksa
Bu konuda edindiğiniz tecrübelerinizi ve izlenimlerinizi elinizden geldiğince bizimle paylaşırmısınız. Zira benimde ceviz yetiştiriciliğine bir girişimci olarak başlamama çok az kaldı. Tüm araştırma ve fizibilite çalışmalarımın sonuna gelmek üzereyim. Sermaye ve Halihazırdaki (Serbes Meslek-ticaret) işimi ceviz işi için gerekli pozisyona getirdim. Bundan sonra resmi müracatların vereceği neticeye göre arazi alımı ve fidan dikimi işlerim kaldı.
Bu işin üretim sonrasını bende kafaya takmış ve araştırmış durumdayım.
Benim karamsarlığım sizinkinden farklı durumda. Çünkü araştırmalarıma göre cevizin üretiminden sonraki kısmında eğer gerekli ve yeterli tedbirleri alırsanız ve iletişiminizi düzgün yaparsanız pazarlama açısından hiç bir sorun yok. Örneğin eğer bu işi ticari boyutta düşünüyorsanız bir soğuk hava deposu ile irtibatınız olmalı.. Toptan kuruyemiş ve ceviz ticareti (tüccarı) kişelerle iletişiminiz olmalı.. Ceviz yaş meyve sebzeye göre saklanma ve nakletme açısından hayli kolay bir ürün olduğu için pazarlama konusunda daha da avantajlıdır.
Benim çekincem şu an moda olan ceviz üretiminin ilerki arzı fazlalaşacağı için ucuzlayacağı yönündedir. Aksi takdirde gerek iç gerekse kabuklu ceviz ithalat fiyatları şu an yerli üreticiyi üzecek seviyede değildir.
Yerli tatlı ve cevizli mamül üreticileride tadı ve aromasından dolayı, özellikle yerli cevize ilgi göstermektedir. Bunuda ayrıca belirtmek istedim.

denizakvaryumu 14-07-2009 13:49

Cevizin, bademin 25 TL ye kilosunun satıldığı hatta iç talep karşılanamadığından ithalatının yapıldığı bir ortamda ceviz yetiştiriciliği neden kârlı değil anlamadım.

copur 09 14-07-2009 17:27

Yıllar önce bir slogan duymuştum. 1 ceviz ağacı, yılda 1 cumhuriyet altını gelir getirir diye acaba fidan satıcılarımı uydurdu, yoksa belirli cinsler için mi geçerli?

osumanu 14-07-2009 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 461472)
Cevizin, bademin 25 TL ye kilosunun satıldığı hatta iç talep karşılanamadığından ithalatının yapıldığı bir ortamda ceviz yetiştiriciliği neden kârlı değil anlamadım.

satabiliyoran bu fiyatlardan ****** karlı..ama satmanın o kadar kolay olmadığını adece iyi ve tercih edilen çeşide sahip olmak malı zamanında pazarlamak anlamına gelmediğini vurgulamak istedim.Amacım kmsenin hevesini kırmak değil.Sonuçda bende böyle bir proje peşindeyim.Ama üreticileri dolaşıp fikir alışverişinde bulunup bu tür uzun vadeli yatırımlara girmenın daha doğru olacağını söylemek istiyorum.

osmanaksoy1 14-07-2009 23:06

selamun aleyküm ben çanakkale yenice pazarköy beldesinden osman aksoy. 2001 yılında diktiğim yalova 1, şebin, bilecik cinsi ceviz bahçemi ancak bu yıl tam bilinçli olarak bakmaya başladım. Tünelin ucunda ışığı gördüm. Ceviz suyu ve bakımı çok seviyor. Bu zamana kadar hiç bişey yapmamışım, nedenine gelince tamamen bilgi eksikliğim den şimdi uzman arkadaşlarımdan aldığım bilgilerle tünelin ucunda ışığı gördüm. Yarın bahçemin fotoraflarını koymaya çalışacağım. Sebahattin Bey özellikle sizden ağaçlarımı gördükten sonra eksik taraflarımı bulmanızı ve önerilerinizi bekliyorum. Saygılarımla ...

osmanaksoy1 14-07-2009 23:22

Sayın lilium biz birbirimize çok yakınız. Bilgilerinizi paylaşmak için lütfen telefonla görüşelim.
benim cep telefonum 0533 500 63 95. Sizin cep telefonunuzuda bekliyorum. Saygılarımla...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025