Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 06doğaci
Malesef hayatında tarla ile uğraşmamış insanlar hep kağıt üzerinden hesaplama yaparak ceviz yetiştiriciliğine giriyorlar.Her işte olduğu gibi bu iştede çok zorluklar var.Hiç hesapta olmayan giderler çıka biliyor.Bunlardan en önemlisi ilaç giderleri.
|
Haklısınız sn.06doğaci, baştan hesaplanmayan giderler uygulamada ortaya çıkınca çoğu şaşırıyor.Tarımda sadece giderler değil doğa şartları da çok önemli, herşey yolunda derken bir de bakmışsınız sel olmuş dolu yağmış...bütün emekler bir anda gidiyor.
Malesef ülkemizde bilinçli olarak değil modaya göre işletmeler kuruluyor.Siz de bilirsiniz bir aralar deve kuşu modası vardı, her akşam tvlerde deve kuşu yatırımlarından bahsediliyordu.O dönem bir çok kişi bu işe girdi, hatta bana bile ortaklık teklif edildi, İstanbul da olduğum içim düşünmedim memlekette olsam yapardım herhalde

Bir dönem sakız koyunu çıktı, senede iki kez kuzuluyormuş hep ikiz oluyormuş falan..Ama bu koyun hangi iklimde yetiştirilebilir nasıl beslenir yok..Yine yapan çok oldu hatta bizim oradan da alanlar oldu, ama soğuktan çoğu öldü..Aynı şekilde saanen keçi yetiştiriciliği hatta çiğ köfte bile böyle

Adım başı çiğ köfteci açılıyor, bu kadar çiğ köfteyi kim yiyor anlamadım.Bir furya başlıyor herkez de balıklama atlıyor..
Ceviz de son trendlerden biri

Ceviz bahçesi kurulmayan ilçe kalmadı nerdeyse.Bir anda zengin olmak isteyen çok (araştırmasını, hesabını kitabını yapmış bilinçli bahçe sahiplerini ayrı) İnsanlara çok kolay geliyor bu işler, bir de internete bakıp 10 yaşında 100 kg ceviz şu kadar ağaçtan şu kadar para..budama istemez su olsada olur olmasada...yazılarını da görünce tamamdır.100kg alamasam da en az 50kg alabilirim diye düşünüyor dalıyor ceviz işine.
Sonrası...Görüyoruz işte bırakın bir ağaçtan 100 kilo almayı bahçenin tamamından bu kadar alamayanlar bile var.