Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozy
Sayın musculus haklısınız ben de bunu defalarca yazmıştım ..
Bu arada chandler geç yapraklanıyor dolayısıyla kışa kendini hazırlayamıyor bu yüzden donuyor ise bundan daha da geç yapraklanan fernor ve fernette nasıl oluyor da karasal iklime uyum saglıyor biri bana açıklayabilir mi bunu düşünüyorum bir haftadır....
|
Ankara /Beypazari /Yogunpelit koyu
rakim 650-700
Sebin Bilecik Kaman yaprak dokumu 20-30 ekim
chandler pedro 20-30 kasim
fernor fernette franguette 15-25 kasim
ayni ilaclama programi ile sebin bilecik kaman antraknozdan kurtulamadi
pedro chandler hastalanir gibi oldu fakat sonra duzeldi..
gozlemlerimi yine sicagi sicagina burada aktaracagim..
Sn.bozy çeşitlerin çiçek açma-yaprak dökme zamanları için genel bilgiler var ama bölgeye göre yükseltiye göre bunlar farklılık gösterebiliyor.Mesala Maraş iklimine göre hazırlanan o tabloda chandlerin yaprak dökümü aralık 10 sonrası gösterilmiş sizin chandler ise kasın sonu, ayrıca sizin fernorlar ile chandler arasında yaprak dökümleri hemen hemen aynı.
Yaprak dökümleri arasında fazla fark olmayınca ilkbahar donlarından etkilenme durumu daha ön plana çıkıyor.Geç donlar sebebiyle chandlerlerin zarar gördüğünü hatta kuruduğunu söyleyen çok kişi var.Yaşar AKÇA hoca da chandlerin zarar görebileceği daha soğuk yerlere fernor öneriyor.
Aslında hep aynı noktaya dönüyoruz.Bölgemizdeki bahçeleri gezerek hangi çeşidin uygun olduğunu bulmak ya da bahçemize, uyum sağlayabilecek farklı çeşitlerden dikip en uygun çeşidi seçmek.Sizin bahçeniz bu açıdan çok güzel örnek, 8 çeşit ceviz var