agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni676Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 22-12-2014, 20:56   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2014
Sayın ceviz yetiştiricileri;
Ceviz bahçesi kurmak ve yetiştirmek için yaklaşık 2 yıldır uğraşıyorum. ve bu işe başladığım ilk günden itibaren yaşadıklarımı, korkularımı, düşüncelerimi ve araştırmalarımı not ettim. İlk başta bunu hobi olarak yapıyordum ancak daha sonradan baktım ki bu konuda gerçekten bilgi kirliliği var ve yeterli, doğru bilgi veren Ziraatçilerimiz ortalıkta yoklar, onların yerini başkaları almış ve çiftçiye her şekilde fidan, gübre, aşılama vb satmaya çalışıyorlar. ben bu işe başlarken hiç bir bilgim yoktu halen de bir çok konuyu araştırıyorum ve güvendiğim kişilere soruyorum. size 2 yıl içinde başımdan geçenleri aktarmaya çalışacağım.
1. 24 OCAK 2013 tarihinde bahçeyi aldık. Bahçeyi almadan önce Ankara’nın etrafındaki ilçeleri neredeyse tek tek dolaştım. İlk önce Temelli tarafına gittik burada arsa fiyatları m2 fiyatı 13-14 TL idi ancak neredeyse hiçbir yerde ceviz ağacı yoktu ve burada uzun dolaşmalardan sonra arsa bakmaktan vazgeçtik. Daha sonra Ayaş tarafına gittik burada Beypazarı’na doğru Akkaya bölgesine baktık uygun yerler var gibiydi. Fakat ilhanlı deresi kenarında olduğundan dolayı hiç ceviz ağacı lafı duymadık. Ayaş ilçe tarım müdürlüğüne gittik ve Ayaş’ ta nerede ceviz yetişir diye sorduk onlarda bunu söylemenin etik olmayacağını söylediler ancak ilhanlı deresi yakınları ilkbahar geç donlarından etkilenir burası olmaz dediler. Orada bulunan bir Ziraat Mühendisi bize çok güzel akıl verdi ve bahçe almamızın kaderini değiştirdi diyebilirim. Söylediği şuydu; ceviz bahçesi seçimi çok önemlidir eğer ilk baştan hata yaparsanız bir daha geri dönüşü olmaz, bahçe seçerken arazi eğimli olacak dibi su tutmayacak eteklerde olacak soğuktan etkilenmeyecek soğuk hava su gibidir çukurda toplanır eğer akacak yeri yoksa çukur çok soğuk olur mümkün olduğunca soğuk havanın akacağı istikamet olmalı toprak altında 2-3 m de su olmamalı yoksa ceviz 5-6 yaşına kadar gayet iyi büyür sonra birden kurur çünkü kökleri hava alamaz dedi böyle arsa bulun ondan sonra konuşalım dedi
2. İkinci olarak Akyurt tarafına baktık ve ilçe ziraat ile görüştük bize söyledikleri burada hava diğer yerlere göre biraz daha soğuk olur birkaç köy ismi verdiler buralarda ceviz bahçesi yapanlar var dediler aynı zamanda ağaçlar soğuktan etkilenmesin diye antifiriz dedikleri bir ilaç kullanıldığını söylediler. Akyurtta arazi fiyatları pahalıydı Ayaş’ taki ziraat mühendisinin söylediği gibi arazi bulamadık
3. Oradan sirkeli ve abadan bölgesine baktık buradan arazi bulamadan şu andaki bahçeyi aldığımızdan bir daha burayla ilgilenmedik
4. Tekrar döndük Ayaş’a internetten incelerken bir emlakcı ile görüştük bu şahıs Oltan köyündendi ona ne aradığımızı söyledim ve o bölgede yer olduğunu gelip bakmam gerektiğini söyledi ve Oltan köyünde buluştuk şu andaki arazi hoşumuza gitti karşısında pınar vardı ve yol kenarındaydı. Köylülerle konuştuk burada ceviz yetişiyor mu dedik onlarda burada çok güzel yetişir biz kiraz yetiştiriyoruz işçiliği çok fazla şimdiki aklımız olsaydı ceviz dikerdik bundan yıllarca önce köye incelemek için bir İranlı gelmiş ve burada çok iyi ceviz yetişir demiş. Bizim iki yan bahçede 8-10 yaşında 60 adet kadar ceviz bahçesi olan yer var buranın sahibi ile görüştük. Kendisi benim bahçemde şebin Yalova ve kaman cevizi var bu sene kilosunu 10 TL den sattım şimdiye kadar bir kez don oldu 40 m den su çıkardım bana yetiyor dedi. Köylüler pınarın yaz kış aktığını söylediler. Burasını beğendik ve aldık
5. Ayaş’taki Ziraat Mühendisinin yanına gittim bahçe ile ilgili kağıt üzerinde bir plan çıkarmıştım onun üzerinden konuştuk bana arsa teslim edilince (çünkü üzerinde arpa ekilmişti temmuz ayında biçilecekti) beraber arsaya gidelim orada konuşalım dedi. Kırizmadan bahsetti ilk önce yapacağınız bu olacak dedi yapılış birer metre aralıkla baklava dilimi gibi tarla 60-90 cm den yarılıyor buna dip patlatma da deniyormuş tabi ben ilk defa duyduğumdan ne olduğunu araştırdım dip patlatma işlemi toprağın yıllarca pullukla sürülmesi sonucunda tabanda 40-60 cm de sert bir zemin oluşturuyormuş ve bitki köklerinin derine inmesini engelliyormuş. Ayrıca dikim aralığını 8*8 yap hem işlemesi kolay olur hem de marjinal fayda bellidir bir araziye kaç tane ceviz dikersen dik sonuçta alınan verim aşağı yukarı aynı olur dedi. aynı zamanda devlet hibesi de alırsınız dönüm başına 100 TL dedi 2013 te bu miktar arttı
6. Ayrıca köyde arazisi olan bir aile bizim bahçenin 2-3 km yoldan ileride 100 dönümlük ceviz bahçesi yapmış ve yabancı çeşit dikmiş burasını incelememiz gerekli
7. Bahçe aldığımızı ve ceviz dikeceğimizi eniştem ile görüştük. Kendisi Çorum /İskilip’li Bana tamam arsayı almışsınız şimdi yapacağınız çeşit seçimi dedi ve birkaç kişinin telefonunu verdi bunlardan biriside ŞEN1 cevizinin sahibi Prof. Mehmet ŞEN’di. Nisan ayında İsklip’e gittim burada eniştem ile iskilip’te 3 bahçe gezdik birincisi yeni oluşturulmuştu, 2 ncisi öğretmen tarafından kitaba uygun olarak yapılmış ancak ceviz çeşitleri farklıydı, 3 üncüsü 90 adet 10-15 yaş arasında cevizi vardı ve geçen yıl 40.000 TL lik ceviz sattığını söyledi
(1’nci bahçeyi yeni kuran)
a. Mümkün olduğu kadar oğuzlar 77 dikin
b. Oğuzlar77 de 3 çeşidi var bazısının cevizi küçük oluyor.
c. Şebin Bilecik ve kaman cevizleri iyi büyümedi çok verimli olmayacağa benziyor tercih etmeyin
d. Yiğit ceviz fidanı alın
e. Çukuru 2 *2 m yapın çıkan toprağa yanmış gübre atın
f. Çukurları mümkün olduğunca erken açın beklesin
g. Araları 7*7 olabiliyor

2’ncisi öğretmen kitaba göre uygulamış

a. Çekirdekten ceviz dikerek başlayın yoksa cevizdeki kazık kök olmuyor ağacın kurumasına sebep olabiliyor
b. Toprağı 2*2 m kepçeye kazdırın
c. Çıkan toprağı bir kenara koydurun bunun üzerine çıkan toprağın 3 te 1 kadar yanmış gübre atın
d. Dikmeden önce toprağı yüzeye tam sıfır yapacak şekilde çukurları doldurun düzeltin. Yoksa ceviz çukur dikimde dibi hava almıyor
e. Cevizleri ekimin 15 gibi dikin
f. Her çukura 3 ceviz olsun. Onlar büyüyünce 2 tanesini alın başka bir yerde büyütün. Alacağınız yeri de daha önceden kepçeye kazdırabilirsiniz
g. Cevizler nisan 15 gibi büyümeye başlar çapanın çatal kısmı ile çapalayın ve 10 günde bir su verin
h. O ceviz ağustosun 15 de aşılanacak kadar olur
i. Aşılama durgun yama aşısı yaptırın
j. Bordo bulamacını yapın
k. Cevizi modifiye lider sistemi olacak şekilde şekil ver
l. Cevizi alttan taçlandırırsan ilk yıllar motorla sürülür köklere fazla yaklaştırma. Sonra traktör girmesin yoksa köklere zarar verir

3’ncü para kazanan

a. Ceviz arsızdır nasıl dikersen büyür
b. Bahçeye 60-70 adet oğuzlar 77 – 50 adet chandler- 15 adet pedro- 5 adet şebin – 5 adet Bilecik gibi dikin hangisinin en iyi verimli olduğunu 3 yıl gözetle sonra en iyi hangisi bölgeye uyum sağlamış o çeşide aşı ile dönersin.sonra şu çeşit daha mı iyi olurdu demezsin . Bölgede en iyi hangisi yetişirse o cevizden de aşılatabilirsin
c. Kaman-bilecik ve şebinden umudum yok ama sen yinede dene. Şebin içi kara oluyor.
d. Chandler geç açıyor dona yakalanmıyor
e. Benim için önemli olan cevizin her dalının uçlarında 2-3 lü ceviz vermesi. Ceviz içi beyaz olacak. Satışı iyi olacak yani para edecek. Bunu yapmayan cevizi keser en iyi hangisi ise onla aşılarım. Bazı ağaçları 3 defa aşıladım
f. 10*10 m dikin tüplü tüpsüz farketmez ceviz yine kök salar. Ceviz çekirdeğinden dikersen 2 sene beklersin 2 yılda aşı yeri uzasın diye beklersin eder 4 yıl.
g. İstersen ceviz fidelerini 10*10 dik. 5 er metresine de yine ceviz çekirdeğini dik sonra aşılattır hangisi iyi olursa diğerini sökersin
h. Ocak ayında % 4 lük bordo bulamacı yazın zeytin büyüklüğünde olunca daha az bordo bulamacı sonbaharda daha az bordo bulamacı yap
i. Senede 2 defa böcek kurt ilacı yap bununla beraber yaprak gübresi de verebilirsin
j. Fidenin yiğidini alabilirsin
Dediler ben muhtemel üçüncü kişinin dediklerini dikkate alacağım.

Çamtepe, ideaid, Muda ve 6 kişi beğendi.
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025