agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Ortanca (Hydrangea) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1969.htm)

ardabora 21-05-2012 18:27

2 Eklenti(ler)
Yerden yüksekliği 1.5 mt. oldu.

2009 ve 2012 arasındaki gelişim çok iyi...Geçen yıl 8-9 çiçek açtı ama bu yıl 30 kadar tomurcuk var.

gilan 21-05-2012 18:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 970115)
Kışın açık balkonda bıraktığım ortancam ne yazık ki öldü. Ankara'da kışın açıkta duran ortancalar olduğunu bildiğim için bu sonuç beni önce şaşırttıysa da durumun güneşle ilgili olduğunu farkettim. Benim balkonum kışın hiç güneş almaz oysa 2 yıldır izlediğim dışardaki ortancalar güneş altında duruyorlar. Gündüzleri aldıkları az da olsa bir sıcaklık onların dışarda yaşayabilmelerine olanak veriyor demek. Şu anda epey bir yapraklandılar ama henüz çiçek görünmüyor. Ankara'da ortanca yetiştirmek isteyenlerin dikkatine.

Nevsun Abla ortancanın değişik türlerinin soğuğa dayanıklılığı farklı. Zone 4'e dayanan türler var, bu da -35 demek, dış görünüşleri tamamen aynı. Belki dışarıdakilerin türü de farklıdır.
Ya da biliyorsun saksıda soğuğa dayanıklılık azalıyor.

nevsune 21-05-2012 20:03

İşin tuhaf tarafı izlediğim 2 yerdeki ortancalar da saksıda. Biri Tunalı-Kennedy köşesindeki çiçekçide, diğeri de Şimşek sokakta bir apartmanın giriş merdiveninde. İkisinde de her yıl hem bitki sayısı , hem saksı sayısı artıp duruyor. İkisinin de çiçekleri geç ama iri iri açıyor. Feriha'nın ortancası da saksıda terasta kuytu bir köşede açıkta duruyor ve donmadan kışı atlattı. Bu saydıklarım hep aynı konumda oldukları için güneş faktörünü düşündüm.

Senin fikrin de doğru. Soğuklara dayanıklı olmayan bir tür olduğu için benimki ölmüş olabilir.

gayealtinel 22-05-2012 19:24

1 Eklenti(ler)
Bu da benim geçen sene Praktikerden alıp, daha sonra çelikle çoğalttığım ortancam. Gerçi geçen sene mor renkli çiçekleri vardı. Bu sene pembe oldular..

nikon_ 24-05-2012 11:00

3 Eklenti(ler)
Ortancalarım ve güzel çiçekleri;)

Bu, bir süre önce aldığım ve hem çiçeklerinin boyutu ve hem de rengi ile çok beğendiğim ortancam;

Eklenti 299840

Eklenti 299839

Bu ise, yıllardır bende olan ve açık pembe renkli çiçekleri ile sevdiğim ortancam;Eklenti 299838

zafer1326 26-05-2012 23:14

1 Eklenti(ler)
Eklenti 301023

siyah lale 04-06-2012 17:08

2 Eklenti(ler)
Bunlarda benım guzellerım

limon 04-06-2012 19:09

Müthişmiş çiçekleri... İğne oyasına benziyorlar. Bayıldım.

siyah lale 04-06-2012 19:23

Düz beyaz acanı henuz acmadı,actıgında onuda resımlerım sızlere

Fatma 05-06-2012 03:18

:eek:Harikalar bayıldım keyifle büyütün ve nerden aldınız acaba?

ahmeter 05-06-2012 09:54

1 Eklenti(ler)
Renkleniyor

mer.cann 06-06-2012 11:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 938186)
Olsun. Elinizdekiler en fazla iki sene içinde bol bol çelik alınacak duruma gelecektir .:rolleyes:

Biliyor musunuz kar hiç zarar vermemiş. Çiçek bile açtı ortancalarım:)

musk 06-06-2012 11:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mer.cann (Mesaj 980147)
Biliyor musunuz kar hiç zarar vermemiş. Çiçek bile açtı ortancalarım:)

Ortanca dayanıklı bir bitkidir. Kar, zarar vermediği gibi çeliği nemli ve soğuk ortamda tutarak korumuştur. Halbuki tam tersi o kadar gün güneş altında kalmış olsaydı o dallar, büyük ihtimalle ise yaramaz hale gelmiş olacaklardı. Sizin adınıza sevindim.
Bu tür ortancaların, her yıl bir evvelki dallarınan çiçeklendiğini de hatırlatayım :)

nevsune 11-06-2012 11:56

2 Eklenti(ler)
Bu yıl Ankara'da ortanca yetiştirmede başarılı olmuşuz, aferin bize:p Yıllardır balkonumda görmek istediğim görüntüye bu yıl kavuşabildim, çok mutluyum:)

Ortanca yetiştiren arkadaşlara bir sorum olacak. Çiçekleri keseyim mi yoksa üzerinde kalsın mı? Bir zamanlar forumda, "ortancanın solan çiçeklerini kesmeyin sonbahara doğru tekrar açıyorlar" diye bir yazı okuduğumu hatırlıyorum. Kesmesem yeni oluşacak tomurcuklara engel mi oluyorum diye düşünüyorum. Ne yapmam gerek?

Eklenti 307346Eklenti 307347

kelebek çalısı 11-06-2012 16:56

1 Eklenti(ler)
Ortanca' nın tam olarak ihtiyaç duyduğu veya sevdiği iklim hangisidir? Ben Marmara' da güzel örneklere şahit olduğumdan Marmara olarak düşünüyorum. Ama Karadeniz de düşündüğümde çok ideal olarak görünüyor.

Dört senedir, ortancamın boy yapması için bekliyorum ama aşağı yukarı aynı boylarda kalıyor. İstanbul' da yetişen boylu ortancalara ise bayılıyorum.

Geçmiş senelere kıyasla aynı, fakat yanlara doğru gelişim yaptı. Son hali de budur. Besin vermedim uzun zamandır, açıkçası besin verdiğim ve vermediğim zaman arasında bir fark görmediğimi söyleyebilirim, bu sezon bu çiçekleri elde ettikten sonra.

Kiraz 11-06-2012 17:11

Ortanca nemi seviyor, Karadeniz ideal, Marmarada da çok mutlu. Boylu olması ortamı yanında cinsi ile de ilgili. Komşum ile araya çit yaptığım ortancaları, 1,4 cm. den budamıştım, şu an 2 m'yi geçtiler. Bu ortanca diğerlerine nazaran daha kalın gövdeli ve iri çiçekli, yakında fotoğraf eklerim. Sizin fotoğrafınızdaki ortanca, Marmara bölgesinde bolca bulunandan, diğeri kadar hızlı gelişmiyor ama yine de dört senede bie metreyi rahatça geçiyor.

Eh, biz güneyin begonviline hasret, siz de bizim ortancalara :) Yine de tebrikler, o iklime rağmen gayet güzel olmuş. Yalnız yapraklarının rengi biraz açık, biraz araştırın isterseniz, takviyeye ihtiyacı olabilir.

jineop 11-06-2012 17:14

Besin derken demir, kalsiyum, potasyum gibi elemente ihtiyacı var olabilir. Yaprak rengi öyle söylüyor.

jineop 11-06-2012 17:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 983088)
Bu yıl Ankara'da ortanca yetiştirmede başarılı olmuşuz, aferin bize:p Yıllardır balkonumda görmek istediğim görüntüye bu yıl kavuşabildim, çok mutluyum:)

Ortanca yetiştiren arkadaşlara bir sorum olacak. Çiçekleri keseyim mi yoksa üzerinde kalsın mı? Bir zamanlar forumda, "ortancanın solan çiçeklerini kesmeyin sonbahara doğru tekrar açıyorlar" diye bir yazı okuduğumu hatırlıyorum. Kesmesem yeni oluşacak tomurcuklara engel mi oluyorum diye düşünüyorum. Ne yapmam gerek?

Eklenti 307346Eklenti 307347

Nevsuncum solmaya başladıklarında kes , vazoya koy. Kurusu bile çok güzel görünüyor. Güzel olan çok uzun süre kuru bile olsa , tek bir çiçek yaprağı kendini bırakmıyor. Yani seyir devam ediyor.
Not: Kesme işini limondan kopyalamıştım:)

jineop 11-06-2012 17:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siyah lale (Mesaj 979020)
Bunlarda benım guzellerım

Çok zarif.

kelebek çalısı 11-06-2012 17:45

Biraz araştırayım bakalım.

musk 11-06-2012 18:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 983253)
Ortanca' nın tam olarak ihtiyaç duyduğu veya sevdiği iklim hangisidir? Ben Marmara' da güzel örneklere şahit olduğumdan Marmara olarak düşünüyorum. Ama Karadeniz de düşündüğümde çok ideal olarak görünüyor.

Dört senedir, ortancamın boy yapması için bekliyorum ama aşağı yukarı aynı boylarda kalıyor. İstanbul' da yetişen boylu ortancalara ise bayılıyorum.

Geçmiş senelere kıyasla aynı, fakat yanlara doğru gelişim yaptı. Son hali de budur. Besin vermedim uzun zamandır, açıkçası besin verdiğim ve vermediğim zaman arasında bir fark görmediğimi söyleyebilirim, bu sezon bu çiçekleri elde ettikten sonra.

Ortanca sabah saat 10-11den sonrakii kuvvetli güneşten hiç hoşlanmaz. ideali yarı gölgedir. Nemi sever. Kuvvetli güneş altında kaldığında çiçekleri ve yaprakları pörsüyüp yere eğilecektir. Ancak aksam serinliğinde yine eski haline döner.
Boyunu yükseltmek sizin budama seklinize bağlıdır. Dalları her sene budadığınızda 2 göz yerine 4-5 göz üzerinden budarsanız gittikçe boylanacaktır. Tabi belli bir yaşa da gelmesi lazım. Benimkiler 35 yaşlarını doldurdu sanırım. Kuvvetli budadığım halde hepsi 1.5 metrenin üzerindedir.

musk 11-06-2012 18:43

5 Eklenti(ler)
Ortancalarda Demir eksikliği sık görülür. Yukarıdaki örneklerde de çok var. Açık yeşil yapraklar ve koyu damarlar. Bunun için ortancamıza açık yeşil yaprakları gördüğümüzde demir sulfat uygularsak koyu güzel yapraklara dönüştüğünü görebiliriz.

İşyerimde saksıda yetiştirdiğim ortancaya uyguladığım demir sulfatın etkisini resimlerle aşama aşama görebilirsiniz. Dikkat edin nasıl yavaş yavaş koyulaştığını göreceksiniz.

İki kez demir sulfat verilmiştir.

kelebek çalısı 11-06-2012 19:02

1 Eklenti(ler)
Besin olarak kullandığım iki ürün, demir sülfat ve ortadaki şişede bulunan asitli toprak ortamını seven bitkiler için olan sıvı besin. Kumkuat besinim de görülüyor aynı karede.

Bu sezon kullanmadım dediklerim. Üşendim doğrusu :D

nevsune 12-06-2012 09:13

2 Eklenti(ler)
Jineopcum çiçeklerini keseceğim eğim yerlerini bir gösterir misin:)
Eklenti 307697Eklenti 307698

nikon_ 12-06-2012 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 983337)
Ortancalarda Demir eksikliği sık görülür. Yukarıdaki örneklerde de çok var. Açık yeşil yapraklar ve koyu damarlar. Bunun için ortancamıza açık yeşil yaprakları gördüğümüzde demir sulfat uygularsak koyu güzel yapraklara dönüştüğünü görebiliriz.

İşyerimde saksıda yetiştirdiğim ortancaya uyguladığım demir sulfatın etkisini resimlerle aşama aşama görebilirsiniz. Dikkat edin nasıl yavaş yavaş koyulaştığını göreceksiniz.

İki kez demir sulfat verilmiştir.

Sayın musk, aynı yaprak solukluğu sorunun bende yaşıyorum. Bu aşamaya ne kadarlık bir sürede geldi acaba? Demir sülfat akvaryum bitkilerinde kulllandığımdan elimde mevcut, ne miktarda ve ne sıklıkla verdiniz gübreyi?

musk 12-06-2012 09:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nikon_ (Mesaj 983646)
Sayın musk, aynı yaprak solukluğu sorunun bende yaşıyorum. Bu aşamaya ne kadarlık bir sürede geldi acaba? Demir sülfat akvaryum bitkilerinde kulllandığımdan elimde mevcut, ne miktarda ve ne sıklıkla verdiniz gübreyi?

Sayın Nikon,

İlk uygulama tarihi 12-04-2012
son resim tarihi 6-6-2012 dir
arada bir kez daha demir uygulanmıştır
Uygulama miktarı litreye tepeleme bir çay kaşığı hesabıyladır.
her iki uygulamada bu ebattaki bitkiye sanırım 2-2.5 litre gibi verilmiştir.

jineop 12-06-2012 10:09

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 983624)

Ben olsam , saksıda olduğu için bu şekilde gerektiği zaman budardım.;)
Eklenti 307733Eklenti 307734

Tekrar açmasını istiyorsan sadece çiçeğin bitimindeki gözün hemen üstünden kesebilir, çiçeklenme bittikten sonra asıl budamayı yapabilirsin.

limon 12-06-2012 10:36

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 983624)

Sevgili Nevsune, neden şimdi kesiyorsun çiçeklerini? En güzel zamanı, yaz sonuna kadar bitkide kalsalar daha güzel olmaz mı?

Murat Plevleni'nin sitesinde Ortanca çiçeklerinin kışın bile kesilmemesi, Şubat ayında derin budama yapılması öneriliyordu. Ben de o yazıdan sonra hep aynı uygulamayı yapmaya çalıştım. GErçi yağışlar başlayınca çiçekleri çok çirkin oluyor diye sadece çiçek kafalarını kesip, Şubatta da derin budama yapıyordum.
http://www.agaclar.net/forum/707050-post1074.htm

Çiçeklerini de kuru olarak vazoda tüm kış kullanmayı sevdiğim için dalında kurumasını bekleyip, yaz sonunda yağışlar başlamadan uzun uzun dallarıyla vazoya yerleştirdim.
http://www.agaclar.net/forum/296298-post65.htm

Bu şekilde çiçeğini taşıyamayan dalları ince bambularla görünmeyecek şekilde destekledim.

Ha ille keseyim dersen kurutacağın çiçeğin dalını uzun kesmeni ve başaşağı kurutmanı tavsiye ederim.
Buradakiler kısa saplı olmuşlar, bu işin esprisi. :)
Eklenti 307739

nevsune 12-06-2012 11:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jineop (Mesaj 983675)
Ben olsam, saksıda olduğu için bu şekilde gerektiği zaman budardım.;)
Tekrar açmasını istiyorsan sadece çiçeğin bitimindeki gözün hemen üstünden kesebilir, çiçeklenme bittikten sonra asıl budamayı yapabilirsin.

Tamam canım şimdi anladım:)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 983682)
Sevgili Nevsune, neden şimdi kesiyorsun çiçeklerini? En güzel zamanı, yaz sonuna kadar bitkide kalsalar daha güzel olmaz mı?

İlk kez ortancalarım böyle çiçeklendiler. Bu konuda hiç deneyimim olmadığı için ne yapacağımı bilemedim.

Bir mesajda kesmeyin diye okumuştum, hatırlıyorum. Diğer taraftan bu çiçekler üzerinde kaldıkça sanki yeni tomurcuklar yapamayacaklar diye düşündüm. İyisi mi bilenlere sormak.

Bu durumda artık kesme diye bir düşüncem yok:) Yaz sonuna dek böyle kalsınlar. Sonra resimde görüldüğü gibi kurutacağım.

Sevgili jineop, sevgili limon ikinize de çok teşekkür ederim. Paniğimi giderdiniz;)

limon 12-06-2012 11:30

Ortancaların önceki yılın dallarından çiçek tomurcuğu verdiğini okumuştum bir yerlerde. Tomurcuklar baharda beliriyor, onlar çiçek açıyor ve çiçekler uzun süre tazeliğini koruyor. Kurusalar da güzel görünüyorlar. Yani mevsimlik çiçekler gibi değiller, bir çiçek açıp 2 günde solup yerine yeni tomurcuklar gelmiyor.

Bunun içindir ki çiçeklerinin kıymetini bil. :) En güzeli boyun eğmesinler diye herhangi materyalle desteklemek, bağlamak. Ve booool bol sulamayı sakın unutma, toprağı her daim nemli olsun. Hatta arada yapraklarını da yıkayabilirsin. Tıpkı sarmaşıklar gibi ıslandıkça keyiflenen bir bitki.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025