agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Ortanca (Hydrangea) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1969.htm)

serkan_istanbul 14-04-2012 15:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinan yavuzz (Mesaj 942535)
işte bahsettiğim çelikler bunlar..

Ben bu şekilde köklendirmiştim. Fakat suyu biraz az bence ilk sürgnlere kadar doldurun suyu köklenirler merak etmeyin.

serkan_istanbul 14-04-2012 15:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 946713)
İçeri dışarı derken canından olan onlarca ortancadan sonra, soğuğa dayanıklılık testini geçen ortancam. Sayılarını arttıracağım.

Eklenti 282901

Ortanca soğuklara dayanıyo benim bir saksıda var senelerdir dışarda terasta hiç birşey olmuyo

Adalet Yağcı 14-04-2012 15:59

Sevgili Gilan;
Bize hiç acımıyorsunuz her halde, ben bu ortancaların pek çoğunu bahçemde istiyorum.
Hepsi çok güzel ama, Hydrangea paniculata Vanilla Strawberry bir başka güzel.

Lütfen bu bitkilere nasıl sahip olabileceğimiz konusunu araştırın, yabancı dilim olsaydı çoktan bir yolunu bulurdum :)

Ellerinize sağlık, inanılmaz güzelliklerle bizleri buluşturduğunuz için.

Kiraz 14-04-2012 16:11

Hydrangea paniculata benim de favorim ama hiç bir yerde satıldığını görmedim. Üstelik ağaç formu da verilebiliyormuş.

Adalet Yağcı 14-04-2012 16:34

1 for $29.95-2 for $56.95---20 reviews Bu ne demek acaba?
Hydrangea paniculata Vanilla Strawberry için böyle bir açıklama var, görünüşe göre fiyat çok pahalı.
150.00 $ aştığında hediye çeki veriyor diye okudum yanlış anlamadıysam.

Adalet Yağcı 14-04-2012 16:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 946750)
Hydrangea paniculata benim de favorim ama hiç bir yerde satıldığını görmedim. Üstelik ağaç formu da verilebiliyormuş.

Kiraz'cığım, rüyalarıma girecek, her bahçede olmalı bundan.
Toplu alımlarda ucuzluk yaparlar belki :(

Türkiye'ye gönderim yapıyorlar mı onu bile bilmiyorum daha, kendi kendime gelin güvey olup duruyorum :o

Kiraz 14-04-2012 16:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 946763)
1 for $29.95-2 for $56.95---20 reviews Bu ne demek acaba?
Hydrangea paniculata Vanilla Strawberry için böyle bir açıklama var, görünüşe göre fiyat çok pahalı.
150.00 $ aştığında hediye çeki veriyor diye okudum yanlış anlamadıysam.

1 adedi $29.95, 2 adedi $56.95--- 20 adet inceleme

gilan 14-04-2012 21:03

Beğenmenize sevindim. :)

Ben de hem vanilla strawberry'e, hem great star'a, hem de tüm yaz çiçek açan türlere bayıldım.

Bu whiteflowerfarm sitesinin fiyatları genel olarak pahalı. O kadar ki cam güzeli fideleri 8.5 dolar, hostalar 25-30 dolar. Ama güzel yanı inanılmaz bitki çeşitleri var. Site üzerinden Amerika dışına gönderim yapmıyorlar. Zaten sanırım Türkiye için Avrupa'dan bir üretici bulmak gerekir yoksa bitkiler yolu atlatamayabilir.

manolya 17-04-2012 19:22

Sn. Gilan ortancalar çok güzelmiş gerçekten, özellikle çiçekleri gelin buketi gibi olana bayıldım. Site üyelerinden profesyonel olarak çiçekçilik yapanlara duyurulur, bu çeşitleri Türkiye ye getirip üretimini yapsalar biz de alsak ne güzel olur:)

Sudenur 18-04-2012 14:46

Merhaba sayın ortanca sevenler,

Önerinize ihtiyacım var, tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Bahçemin hemen hemen hiç güneş almayan, bol ışıklı bir bölgesine dikmek istiyorum bu güzel çiçeği. Hafta sonu gezdiğimiz bir yapı markette bol çiçekli bir sürü ortanca görmüştüm ama tercih hakkımı bol çiçekli dağ kekiki fidesine kullandığım için ne yazık ki almadım. :( Çok pişmanım şimdi çok, nerdeyse ağlayacağım. :( İnşallah kalmıştır ve eşim almış olarak gelir akşam eve. Saksıdan çıkarıp direkt bahçeye eksem büyür mü?

redsonia 18-04-2012 16:19

sevgili sudenur ortancalar çok su isterler... yetiştiği iklim karadenizdir gölge ve bol su... bol sulayacaksanız hemen hemen hergün bahçede büyür...:))

SerDag 18-04-2012 21:21

3 Eklenti(ler)
Çiçekçide gördüğüm masmavi top top çiçeklenmiş ortancayı 2 gün rüyalarımda görüp kaptım getirdim. Yolda koca saksıya öyle bir sarılmıştım ki insanlar tuhaf tuhaf bakıyordu. ;)
Balkonda bir top daha açtı. Daha kuzuma doymamıştım ki bugün bir kum fırtınası kenti kasıp kavurdu. İşyerimdeydim. Ve koskoca, oldukça ağır ortanca saksısını balkonda yere çalmış. Güzelim ortancamın boynu kırılmış. Saatlerce oturdum ağladım:(
Kırılan sapı kestim çiçeğini de kesip yapraklı uzun gövde parçasını toprağa soktum. Umutlu değilim ilk kez ortanca bakmaya başlamıştım. Ana gövdede 5 kalın dal vardı biri böyle gitti. Diğer iki dal kırılmamış ama biraz yatık duruyorlar nedense. Sizce tekrar dik durur mu?
Fırtına halen devam ediyor dışarı koyamıyorum mecburen masamdalar. Diğer pembe beyaz ortancamın 3 çiçek sapı da kırılmış. Onları da kestim. 2 minicik tomurcuk demeti var neyse ki.
Eski resimlerine baktıkça içim cız ediyor. Sizce mavi ortancam eskisi gibi olur mu? Ortası bomboş şu anda.

SerDag 18-04-2012 21:29

2 Eklenti(ler)
Bu da son hali :( ah ah kolum kanadım kırıldı.

Sizce dalları birbirine bağlayayım mı, yoksa bu tembelliğe mi alıştırır?

limon 18-04-2012 22:00

Geçmiş olsun, cana bir şey gelmesin, sağlık olsun.

Ortancalar dayanıklı bitkilerdir, toparlarlar merak etmeyin. Zaten erken açtırılmıs Ortancaların çiçekleri kısa ömürlü oluyor. Mesela şu anda bahçede dikili Ortancalar daha yeni yaprak büyütüyorlar, çiçeklenmeleri Mayıs sonuna doğru olur. Çiçekleri tüm yaz üzerlerinde kalır. Sizin aldıklarınız da gelecek sene bulunduğu iklime adapte olup, normal zamanlarında yapraklanıp, çiçeklenecekler.

Üzüntünüzü hafifletir mi bilmem ama çicekleri zaten uzun süre canlı kalmayacaklardı.

Bitkileri aldığınız saksılarda mi tutuyorsunuz acaba? Eğer öyleyse büyük ihtimalle saksıdaki toprak değil torftur. Bir numara daha büyük saksıya güzel bir karışım yaparak geçirmekte fayda var. Kolay gelsin.

gilan 18-04-2012 22:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sudenurnur (Mesaj 949295)
Merhaba sayın ortanca sevenler,

Önerinize ihtiyacım var, tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Bahçemin hemen hemen hiç güneş almayan, bol ışıklı bir bölgesine dikmek istiyorum bu güzel çiçeği. Hafta sonu gezdiğimiz bir yapı markette bol çiçekli bir sürü ortanca görmüştüm ama tercih hakkımı bol çiçekli dağ kekiki fidesine kullandığım için ne yazık ki almadım. :( Çok pişmanım şimdi çok, nerdeyse ağlayacağım. :( İnşallah kalmıştır ve eşim almış olarak gelir akşam eve. Saksıdan çıkarıp direkt bahçeye eksem büyür mü?

Ortancanın her türü aynı oranda kışa dayanıklı değil. Ben alacağınız türün Ankara kışını çıkarıp çıkaramayacağından endişe ederim. Önceden uyarayım da. :) Eğer denerim derseniz de bence sarıp sarmalayıp, korumaya almakta fayda var.

SerDag 18-04-2012 22:17

Merhaba sayın limon çok teşekkür ederim, bu iyi haberleriniz teselliniz beni mutlu etti.
Evet aynı saksıdalar. Mavi ortancanın saksısı çok büyük diye ellememiştim. Pembe-beyazın saksısı bir ebat küçüğü. Pembe beyaz ortancayı AVMden aldım, tornadan çıkmış gibi aynı gözüken sıra sıra ortancalardan birisiydi, yerli değildir. Toprağı torf gibi gözüküyor.
Diğer mavi gariban bir çiçekçidendi, toprağını adama yarın sorabilirim... Tam anlayamadım torf mu değil mi, epey suladım çünkü toparlasın diye...
Çiçeklenme dönemlerinin bu kadar farkettiğini bilmiyordum. İthallerin çiçeği ne kadar süre duruyor 1-2 ay mı? Ona göre kendimi psikolojik olarak hazırlayayım :p

kelebek çalısı 18-04-2012 23:13

Ortanca asitli toprağı sever diye bilirim. Çam ağaçlarının altından alınan toprak asidik özelliktedir. Çam ağacı gibi ibrelilerin altından alınan toprak ile karıştırılan torf asitli toprak seven bitkilerin saksılarında kullanmak için tercih edilir.

Ortancanın çiçek rengini ise topraktaki ph değeri belirleyecektir. Bu konuda bahcevan.com önerisini dikkate almak gerekir ki, Murat Pilevneli bu hususta şöyle demiş:

'' Ortanca, toprakta asit seviyor demiştim. Dikimde hazırlayacağınız özel karışıma bayılacaktır. Elenmiş toprak, kum, yaprak çürükleri, öğütülmüş kabuk ve gazete kâğıdı parçalarını, yanmış büyükbaş hayvan (at, inek, varsa deve!..) gübresini harmanlayıp ortancayı dikin; mor-mavi açsın. Toprağınız asitliyse pembeleştirmek için ya kireç serpin ya da güvercin, tavuk gübresi dökün.Çok koyu pembe-kırmızı tonlar için bir kova suya biraz sirke ilave edin…Bakalım sonuç istediğiniz gibi olmuşmu?. Gölge kadar önemli bir konu da ortancaların rutubeti sevmesi; susuz kalamazlar. Zaten kalırlarsa hemen yaprağı, çiçeği boynunu büker, kendini belli eder. Hemen sulayın. Üretimi yaz sonunda çeliklemeyle çok basit. Aldığınız dalı, yapraklarını temizleyip toprağa saplayın, gelişecektir. Ama daha garantili bir sonuç için köklendirme tozu deneyin.''

Yazının tamamı için,

Gölgeliklerin renkli çiçekleri, ortancalar : Murat Pilevneli

Çok pratik ve güzel bilgiler.

kelebek çalısı 18-04-2012 23:30

1 Eklenti(ler)
Geçen sezondan kalan ortancamın rengi bu şekilde idi. Renklendirme için özel bir katkı yapmadım. Benim de en hoşuma giden kırmızıya yakın koyu pembe rengi alan ortancalar. Ama ben doğal haline bırakıyorum.

gilan 19-04-2012 00:21

Sevgili kelebek çalısı,

pH ortancanın rengi üzerinde dolaylı olarak etkili.

Ortanca renklendirmeyle ilgili tam kapsamlı İngilizce bir yazı:
Changing the Color of Hydrangeas

Türkçe olarak özet:
http://www.agaclar.net/forum/414384-post516.htm

limon 19-04-2012 06:56

Mesela beyaz çiçekliler renk değiştirmiyor. Yabancı sitelerde bazı türlerde de renk değiştirmez notu düşülüyor.

Ben de kırmızı çiçeklisini arıyorum, gören olursa muhakkak ve lütfen haber versin. :)

gilan 19-04-2012 21:28

Yukarıda linkini verdiğim yazıda kırmızı için "Eğer sıcak bir iklimde yaşıyorsanız kırmızı elde edemezsiniz" deniyor. Ama İstanbul'da olabilir belki sevgili limon.

Ayrıca mavinin ne kadar mavi, pembenin ne kadar pembe olacağı hem bitkinin türüne hem de sıcaklık, nem gibi etkenlere de bağlı. Yılda 2 kez gübrelemek de bitkinin sağlığına iyi geleceği için daha yoğun renklenmeye yardımcı oluyormuş.

zafer1326 19-04-2012 22:13

4 Eklenti(ler)
Geçen yazdan kalma Ortancalarım. Rahat bi 30 seneden fazladır. Bahçedeler. Rahmetli babaannemden hatıralar. Ayrıca bütün kış üstlerinden buz eksik olmadı.

Eklenti 284725

Eklenti 284726

Eklenti 284727

Eklenti 284728

badboy27 06-05-2012 10:58

Bir AVM de gördüm ve ilk önce yapma çiçek sandım sonra yetiştirildiği yer tarsus felan yazısını görünce hayran kaldım bu türe.

Daha önce görmemiştim. Burdaki bilgilere baktığımda bahçemde çam ağacı dibinde çim sulama sistemiyle çok rahat büyüyebilir diye düşünüyorum. Önce ev içinde saksıda bakmayı deneyeceğim.

Bu arada zafer1326 ortancalarla dolu duvar harika görünüyor. Eminim babanneniz de özenle bakmıştır onlara. Dayanıklı türler olduğunu bir kez daha anladık sanırım. Tebrikler.

Adalet Yağcı 06-05-2012 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 949589)
Çiçekçide gördüğüm masmavi top top çiçeklenmiş ortancayı 2 gün rüyalarımda görüp kaptım getirdim. Yolda koca saksıya öyle bir sarılmıştım ki insanlar tuhaf tuhaf bakıyordu. ;)
Balkonda bir top daha açtı. Daha kuzuma doymamıştım ki bugün bir kum fırtınası kenti kasıp kavurdu. İşyerimdeydim. Ve koskoca, oldukça ağır ortanca saksısını balkonda yere çalmış. Güzelim ortancamın boynu kırılmış. Saatlerce oturdum ağladım:(
Kırılan sapı kestim çiçeğini de kesip yapraklı uzun gövde parçasını toprağa soktum. Umutlu değilim ilk kez ortanca bakmaya başlamıştım. Ana gövdede 5 kalın dal vardı biri böyle gitti. Diğer iki dal kırılmamış ama biraz yatık duruyorlar nedense. Sizce tekrar dik durur mu?
Fırtına halen devam ediyor dışarı koyamıyorum mecburen masamdalar. Diğer pembe beyaz ortancamın 3 çiçek sapı da kırılmış. Onları da kestim. 2 minicik tomurcuk demeti var neyse ki.
Eski resimlerine baktıkça içim cız ediyor. Sizce mavi ortancam eskisi gibi olur mu? Ortası bomboş şu anda.

Sevgili SerDag;
Oldukça gecikmiş olsam da geçmiş olsun diyorum.
Sevgili Limon'un yazdığı gibi, sağlık olsun.

Her hangi bir nedenle, fırtına, dolu, aşırı sıcak, yer değişikliği vb. durumlarda bitkiler strese girmişse, Aspirin veriyorum.
Strese girdiğini anlarsınız, bitkiniz bir kaç gün içinde keyifsizleşir, boynunu büker, yaprak ve çiçekleri ölüyor gibidir.

Bu gibi durumlarda 2 adet Aspirini 1 L. suda eritip toprağına veriyorum, yüzde yüz olmasa da iyi sonuçlar veriyor.

Bir kaç yıl önce bir clematisim tarif ettiğim durumdaydı, fark ettiğimde hemen bu uygulamayı yaptım, üç gün içinde toparlandı.

Saksılar küçüldükçe Aspirin miktarını ayarlamak gerekir, meselâ, bir Afrika menekşesi saksısı için ½ Aspirin yeterli olur, gerekirse bir kaç gün arayla tekrarlanabilir.

Bilgiyi nerede okuduğumu hatırlamıyorum, sanırım Mine hanımın başlığından edindim, yazdıklarım kendi deneyimlerim.

memet 13-05-2012 17:56

1 Eklenti(ler)
Bonsai atölyemiz vardı. Gittiğmiz seradan bu ortancayı aldım.

dilek78 20-05-2012 21:09

2 Eklenti(ler)
benim ortancam pembe renk için şimdiden sirkeli su versem olurmu?

mhrslm 21-05-2012 00:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 965377)
Bonsai atölyemiz vardı. Gittiğmiz seradan bu ortancayı aldım.

Sn. memet, bu ortanca melez mi? İlk defa bu rengini görüyorum!

kelebek çalısı 21-05-2012 02:48

2 Eklenti(ler)
Bu sezonun ortancaları da mutlu, o halde ben de mutluyum ;)

nevsune 21-05-2012 17:35

2 Eklenti(ler)
Kışın açık balkonda bıraktığım ortancam ne yazık ki öldü. Ankara'da kışın açıkta duran ortancalar olduğunu bildiğim için bu sonuç beni önce şaşırttıysa da durumun güneşle ilgili olduğunu farkettim. Benim balkonum kışın hiç güneş almaz oysa 2 yıldır izlediğim dışardaki ortancalar güneş altında duruyorlar. Gündüzleri aldıkları az da olsa bir sıcaklık onların dışarda yaşayabilmelerine olanak veriyor demek. Şu anda epey bir yapraklandılar ama henüz çiçek görünmüyor. Ankara'da ortanca yetiştirmek isteyenlerin dikkatine.

Kışın kapalı balkonda korumaya aldığım ortancalarım ise çiçekleniyorlar, hem de oldukça güzel bir şekilde. Gündüzleri havalandırsam da gece oluşan nem ve belli bir ısı, normal ortamlarında alışık oldukları koşulları sağlamış oldu galiba.

Eklenti 298553
Eklenti 298554
Koyu pembenin çiçekleri çok büyük ve çok albenili ama yerli olan açık pembe bana çok zarif geliyor ve çok da verimli. Her dalı çiçekli veya tomurcuklu. Açık pembenin üstündeki raftan, çiçeklerini açmaya hazırlanan maviş uzanıyor. O da açsın görüntü bayağı hoş olacak.

Eser İlhan 21-05-2012 17:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mhrslm (Mesaj 969730)
Sn. memet, bu ortanca melez mi? İlk defa bu rengini görüyorum!

Şu sıra bunlardan çok görüyorum.. Bauhaus'da, marketlerde hatta yerel fidanlıklarda bile rastladım. Bolca geldi yurt dışından herhalde...
Böyle iki renkli kalacağından emin olabilsem hemen alacağım :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025