![]() |
Limoncum özel mesajla yazdıklarım güme gidince hemen kes dediğimi algıladın. Tam tersine ısrarla çiçeklerinin çok uzun süre çiçekli kalacağını kesmemesini yazdım. Sadece eğer çelik almak istiyorsa uç budama Ağustos sonuna kadar yapabilinir. Bunu çiçeklerin solduğu döneme getirirse bir taşla iki kuş misali olur. Hatta senin çiçekleri kurutup vazoya koyduğunu ve çok güzel göründüğünü , ordan kopya çektiğimi de söyledim.;)
|
Yok canım benim, senin kes dediğini düşünmemiştir zaten. Çiçekler telef olmasın diye benim gibi Ankaralı bir ortanca cahilini uyarıyor:)
|
Hiç öyle düşünmedim çünkü mesajında yazdığın ayrıntıları ve zamanı olmadığını yazdığını gördüm. Benden bahsettiğini de gördüm, olaya öyle dahil oldum. :)
Senin bildiğini bilmez miyim hiç Jineop. Ben amatörüm, sen profesyonelsin. Sakın kibarlık edip, itiraz etme... Ben bitkilerin latincelerini bir kaçı hariç öğrenemiyorum, bakıp bakıp yazıyorum. Ha yazıyorum da ne oluyor okuyamadıktan sonra... :D Sen latinceye hakimsindir hem yazar hem okursun. El yazın da aynı doktor gibi zaten. ;) |
Ortancaları çiçekleri şimdi kesilirse, kurutma pek başarılı olmuyor, çiçekler pörsüyor, çiçekler solmadan ama solmaya yakın en iyi sonuç alınıyor. Geçen sene kuruttuklarım hiç bozulmadan kaldılar.
|
Ortancanın değerini geç anlayanlardanım:)Öyle ki şuan oturduğumuz eve ilk taşındığımızda oldukça gelişmiş ortancaları acemiliğimden kurutmuştum.Evin kuzey bölümündeki bahçe hiç güneş almıyor ve orada ortanca hariç hiçbir bitkiyi yetiştiremedim.Ancak bu bahar ortancalarla doldurdum ve çiçekleri uzun süre bahçemi süsleyecek.Benim de merak ettiğim birşey var bazı bahçelerde görüyorum ve merak ediyorum bazı ortancalar oldukça gelişmiş olmasına rağmen çiçeklenmemiş.Bunun özel bir nedeni varmıdır?Seneye tedbirimizi alalım şimdiden:)
|
Alıntı:
Bu tip ortancaları en iyisi benim gibi acımadan yok etmektir :) Çiçek için daha oncede söylendiği gibi her yıl bir onceki yılın dallarında 2şerden 4 göz bırakarak budarsanız mutlaka çiçeklenecektir. Daha fazla göz de bırakabilirsiniz , çiçekler küçük ama çok olur. Bütün mesele bir onceki yılın dallarının dahada altından budamamak. |
Ortanca edinmekle iyi etmişsiniz Sevgili Yılmaz Yalçın. Benim de komşumla aramda 3 m.lik bir yer hiç güneş almıyor, ben taşınmadan önce komşumun diktiği bitkiler ölmüş. Ortanca dikdik, şimdi 2 metreyi geçtiler ve bu sene çok çiçek açacaklar.
Çiçeklenmemenin değişik nedenleri olabilir; hiç güneş almayan ortancalar, güneş alanlar kadar çok çiçeklenmiyor, besin eksikliğinden açmayabilir ama benim en çok gördüğüm budama hatasından. Yanlış zaman ve ve yerden budandığında çiçeklenme engellenmiş oluyor. Bir de yeni ortancalar ilk bir-iki sene açmayabilir. Eski kuruttuklarım. |
Peki aklıma şöyle bir soru geliyor;1 ay önce Koçtaş'tan aldığım ve satıcının yerli dediği (ama yerli olduğu konusunda emin olamadığım!çünkü genelde ithal ortancalar satılıyor) mor ve pembe renkte iri çiçek açan orta boylu ortancalar acaba seneye çiçeklenir mi?
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Ortancalar tek tipmidir?Yani kırmızı-beyaz-mavi skalası toprağın ph değerine göre belirleniyor tamam. ---Ama örneğin katmerli, alacalı, ortanca yok mu? ---Kırmızı-beyaz-mavi skalası dışında başka rekleri de oluyor mu? ---Çiçek büyüklüklerine göre farklı ortancalar var mı? Örneğin şu ortanca alacalı bir ortanca mıdır? |
Herkese merhaba, uzun süredir takip ettiğim ancak pek yorum yazmadığım böylesine faydalı bir site için emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
Benim şöyle bir sorum olacak. Yaklaşık 3 gün önce bir fidan sitesinden 50 cm kada büyüklükte bir ortanca satın aldım. Ancak yaprakları çok sağlıksız yeşilden sarıya doğru bozulmaya uğramış ve küçüktü. İki tane çiçeği vardı ki nasıl açmışlar ben de merak ettim. Renkleri aynı şekilde çok cansız. Bugün yeni saksısına geçirmek için eski saksısından çıkardım gözlerime inanamadım. Saksının içi kurtcuklarla dolu ve birkaç tane de sulacan var. Asıl önemli olan ise cinsini bilmediğim 10larca belki de 50ye yakın sarı renkli küçük yumurtacıklar. Bunlar ne yumurtası olabilir? Yaptığım doğru mu bilmiyorum ama köklerini bu kurtlardan ve yumurtalardan arındırdım, bu arada eski saksı toprağı da tamamen dağıldı, çünkü en ufak aralığı bile bu yumurtalar sarmıştı. 2 litrelik suya birkaç damla çamaşır suyu katıp kökleri bununlar yıkadım. Sonra duruladım. Son olarak da kaliteli saksı toğrağı ile elenmiş bahçe toprağı karışımından (biraz da yanmış ahır gübresi) oluşan toprak ile bir saksıya diktim. Ancak çiçekleri filan iyice pörsüdü. Şimdi benim yaptığım bu uygulama ne kadar doğru? Ayrıca Ortanca eski sağlığına kavuşup, güzel ve sağlıklı yapraklar açar mı? Yaptığım toğrak karışımı ortanca için uygun mu? Yoksa bahçenin gölge bir yerine diksem daha mı akılcı olurdu? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Sevgilerimle... |
Yaz döneminde toprağını dağıtmanız bitkinin kurumasına neden olabilir ama bu sadece benim tahminim, umarım yanılırım. Aynı durumda olsam, bir iki çelik alıp köklendirmeye çalışırdım. Ana gövdeyi kurtulamazsa çelikler kalabilir.
Ortanca, bahçede, saksıdakinden daha iyi gelişir ve sağlıklı olur. |
5 Eklenti(ler)
Konu ile ilgili fotoğraflar
|
2 Eklenti(ler)
Sevgili kiraz cevap için teşekkürler. Fotoğraflara göre bu güzel çiçeği kurtarmak için ne yapmalıyım ?
|
5 Eklenti(ler)
Bahçemizdeki ortancalardan bir kaç fotoğraf.
Eklenti 308322 Eklenti 308323 Eklenti 308324 Eklenti 308325 Eklenti 308326 |
Yok mu bana yardımcı olacak kimse?
|
Alıntı:
Şu aşamada beklemekten başka yapacağınız birşey yok. Büyük ihtimalle toparlayacaktır diye düşünüyorum. O üzerinde çürükleri olan yaprakların hepsini kopartın. Nasılsa kuruyacaklar bari oraya güç gitmesin. Gölge bir yerde tutun ve toprağı da daima nemli olsun. Çiçekleri bozulabilir kesin gitsin. Bahçe her zaman ortanca için daha iyidir ama o işi artık ilkbahara bırakın. |
2 Eklenti(ler)
Bunlarda benimkiler:D
|
Alıntı:
Bu günlerde bir yerlerden ortanca tepe tomurcuğu alıp köklendirme yapmak istiyorum? Bazı yerlerde çelik dikildikten sonra üzerinin pet şişe ile kapatılması gerektiği söyleniyor. Sizce böyle mi yapmalıyım? Köklendirme hormonu kullanmadan köklendirmede başarı oranım yüzde kaçtır sizce? Son olarak da diktiğim çelikler tamamen gölgelik bir yerde mi kalmalı yoksa güneş almayan aydınlık bir yerde mi? Lütfen yanıtsız bırakmayın... |
Alıntı:
|
Bu mevsimde kısa çelikler kolayca tutuyor. Gölgede (doğrudan güneş almamalı- aydınlık ya da koyu gölge olabilir) çelikleyebilirsiniz, toprağı sürekli nemli kalmalı. Hormona gerek yok, nemini kontrol ederseniz, üzerini kapatmadan da yapabilirsiniz.
|
Çok teşekkür ederim musk ve Kiraz. Benim bu konularda pek bilgim ve deneyimim yok, sizlerin bilgi ve tecrübelerinizden faydalanıp kendimce birşeyler yapmaya çalışıyorum. Başarıya ulaştıkça ben de başkalarına faydalı olabilirim umarım.
Çiçekçiden geçenlerde Seltop marka toprak aldım, satarken torf dedi ama saksı toprağına da benziyor. Torf ile saksı toprağını nasıl ayırt edebiliriz? Köklendirme için genellikle torf tavsiye edilmiş. Ben hem çiçekçiden aldığım ile hem de yarın ziraat odasından alacağım az miktar torf ile çelikleri köklendirmeyi deneyeceğim. Yazılan çoğu ürüne biz kolaylıkla ulaşamıyoruz ve bazı kavramları anlamakta güçlük çekiyorum. Örneğin perlit, ponza taşı vs buralarda yok. Aynı şekilde kumlu toprak veya milli toprak derken ne kastedilir..vs Bu site gerçekten büyük bir derya, öğreneceğim çok ama çok şey var. |
Hazır paketler genelde torf olarak satılıyor; hafif olması, içinde lifli yapının bulunması ile topraktan ayırmaya çalışıyorum. Torf çimlendirme için iyi ama bitkiyi besleyemediği için yetersiz. Çimlenme olunca fazla zaman kaybetmeden toprağa geçirmek gerekiyor. Bahçe toprağına bir miktar torf katmak, su tutma kapasitesini arttırdığı için iyi oluyor.
Ben de perlit, ponza taşı kullanmayı denemedim. Ama ortancalar için bunlara ihtiyacınız yok. Bazen çuvalla toprak alıyorum, hazırlarken hafriyat toprağına 1/4 oranında koyun gübresi, 1/4 oranında torf katıyorlar. Toprağı ıslakken elinize alıp sıkınca, açtığınızda dağılıyorsa kumlu toprak, dağılmıyorsa killi toprak, biraz dağılıp yine de şeklini biraz koruyorsa bir çok bitki için kullanılabilecek toprak olduğunu biliyorum. Aslında dediğiniz gibi site gerçekten derya, öğrenilecek çok şey var, her yeni uygulama ya da yeni bitki bizi araştırmaya zorluyor, bol bol okumak gerekiyor. |
Alıntı:
|
Aslında bir çok türü var, katmerli çiçekli, alaca yapraklı, çiçek rengi ebruli cinsler gördüm. Çiçek büyüklüğü, bakımın dışında cinsine göre de değişiyor. Bazılarının çiçekleri benze bile bazıları oldukça farklı; Hyarangea Quercifolia- meşe yapraklı ortanca... gibi. Geniş konu, araştırma en iyisi.
|
Alıntı:
Şu site Amerika'da ünlü bir ortanca satıcısı. Ateş pahası fiyatları var ama çeşit görmek için ideal: Hydrangea Plants, Hydrangea Bushes growing tips, Hydrangea Shrubs photos - White Flower Farm Buradaki türlerden bazılarını ben de tanıtmıştım isterseniz: :) http://www.agaclar.net/forum/calilar...htm#post943201 |
Arkadaşlar,
Bugün akşam eve geldiğimde kötü bir süprizle karşılaştım.4 yaşındaki bol çiçekli ortancanın yapraklarını saldığını gördüm.Bahçenin kuzey ve az güneş alan bölümünde idi ve de 2 günde bir sulanıyordu.Neden öyle oldu anlamadım.Tedbir olsun diye tekrar suladım.Apartman görevlisi sabah sulamıştım dedi ama üzgünüm yapraklarını salmış sanki kuruyacak.Neden olabilir acaba? |
Merak etmeyin, aşırı sıcaklardan oluyor, benimkiler de iki gündür aynı, gece düzeliyor.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Aman o fiyatlar ne öyle.Şaşırdım.Ama gerçekten de güzel çeşitler varmış. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025