agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Ortanca (Hydrangea) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1969.htm)

biyologist 14-06-2012 21:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 984742)
Hazır paketler genelde torf olarak satılıyor; hafif olması, içinde lifli yapının bulunması ile topraktan ayırmaya çalışıyorum. Torf çimlendirme için iyi ama bitkiyi besleyemediği için yetersiz. Çimlenme olunca fazla zaman kaybetmeden toprağa geçirmek gerekiyor. Bahçe toprağına bir miktar torf katmak, su tutma kapasitesini arttırdığı için iyi oluyor.

Ben de perlit, ponza taşı kullanmayı denemedim. Ama ortancalar için bunlara ihtiyacınız yok. Bazen çuvalla toprak alıyorum, hazırlarken hafriyat toprağına 1/4 oranında koyun gübresi, 1/4 oranında torf katıyorlar.

Toprağı ıslakken elinize alıp sıkınca, açtığınızda dağılıyorsa kumlu toprak, dağılmıyorsa killi toprak, biraz dağılıp yine de şeklini biraz koruyorsa bir çok bitki için kullanılabilecek toprak olduğunu biliyorum.

Aslında dediğiniz gibi site gerçekten derya, öğrenilecek çok şey var, her yeni uygulama ya da yeni bitki bizi araştırmaya zorluyor, bol bol okumak gerekiyor.

Aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkürler. Benim bahsettiğim toprak da aynen sizin anlattığınız gibi lifli ve hafif. Özellikle diffenbahya için en ideal toprak olduğunu söyledi satıcı. Ziraat odasında ise 1. sınıf torf olduğu söylenen toprakta lif yapısı fazla yok gibi geldi bana.

Yeri değil belki ama bir köklendirme hormonu siparişi verdim; elime ulaştı. Çok hoş bir kokusu var, daha önce hiç görmediğim için soruyorum bu toz indol bütirik asit olabilir mi? Ve bunu toz halinde kullanacağım sanırım. Bilgi verirseniz sevinirim.

Yılmaz Yalçın 14-06-2012 22:14

Sevgili Kiraz,
Dediğiniz gibi biraz önce ortanca kendine geldi:)Nasıl sevindim.Çünkü hemen 10 metre ilerisindeki ortancalar diri idi ama benim ortanca yapraklarını salınca bu kadar yakın iki ortancada farklı haller olamaz diye endişe ettim.Ama Allaha şükür kendine geldi:)

biyologist 14-06-2012 22:25

Hayırlı olsun Yılmaz Bey, güzel çiçekler görmeniz dileğiyle :)

Kiraz 15-06-2012 09:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi biyologist (Mesaj 985034)
Aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkürler. Benim bahsettiğim toprak da aynen sizin anlattığınız gibi lifli ve hafif. Özellikle diffenbahya için en ideal toprak olduğunu söyledi satıcı. Ziraat odasında ise 1. sınıf torf olduğu söylenen toprakta lif yapısı fazla yok gibi geldi bana.

Yeri değil belki ama bir köklendirme hormonu siparişi verdim; elime ulaştı. Çok hoş bir kokusu var, daha önce hiç görmediğim için soruyorum bu toz indol bütirik asit olabilir mi? Ve bunu toz halinde kullanacağım sanırım. Bilgi verirseniz sevinirim.

Köklendirme hormonu kullanmadım, bilemiyorum.

Kiraz 15-06-2012 09:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kartal124 (Mesaj 984989)
Evet benimkiler de aynen öyle.Kendilerini topluyorlar ama bu sıcaklar böyle devam ederse kışın kardan kurtardığımız bitkiler yazın sıcaktan ölecek.

Önceki seneler yaz ortasında bile, sulanan ortancalar bu kadar kendini bırakmamıştı. Sanırım erken gelen sıcaklar, henüz körpe yaprakları daha çok etkiliyor. Sabah (bazen de akşam) suladığım halde, akşam üzeri çok baygın oluyorlar.

ciceksever70 15-06-2012 09:37

Ortancada koza benzeri garip bir olusum

1 Eklenti(ler)
Ortancalarimdan birinin dalinda ve yapraginda koza benzeri bu garip olusum dikkatimi cekti. Yapiskan degil. Ne olabilir acaba?

Kiraz 15-06-2012 10:01

Açmaya başladılar

3 Eklenti(ler)
Eklenti 309097

Eklenti 309098

Eklenti 309099

Yılmaz Yalçın 15-06-2012 14:06

Sevgili Kiraz,
Ortancalarınızın tomurcukları değişik.Sanırım ortancalarınızın türü farklı öyle mi?

Eser İlhan 15-06-2012 14:50

1 Eklenti(ler)
Ortanca hastalıkları ile ilgili bilgi ararken aşağıdaki resmi buldum. Yeni üretildiği yazıyordu. Adı "popcorn"muş. Ben çok beğendim, ya siz ;) :confused:

Eklenti 309179

kelebek çalısı 15-06-2012 14:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi biyologist (Mesaj 985034)
köklendirme hormonu siparişi verdim; elime ulaştı

daha önce hiç görmediğim için soruyorum bu toz indol bütirik asit olabilir mi?

Ve bunu toz halinde kullanacağım sanırım. Bilgi verirseniz sevinirim.

Toz halinde olan köklendirme hormonundan odunsu ya da yarı odunsu çeliklemeler söz konusu olduğunda, dip kısmını hafifçe nemlendirerek toz hormana bulamanız ve kaliteli torfa çeliklemeniz yolu ile faydalanabilirsiniz. Sıvı köklendirme hormonunu zaman zaman kullanıyorum. Toz kullanmadım fakat usulü budur. Ambalaj üzerinde de açıklaması olmalıdır.

Kiraz 15-06-2012 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 985322)
Sevgili Kiraz,
Ortancalarınızın tomurcukları değişik.Sanırım ortancalarınızın türü farklı öyle mi?

Evet cinsleri faklı. Ortancalarımı kasım ayında almıştım, açınca çeşitlerini gördüm. Sadece komşumun çeliklerinden çoğalttıklarımın ne olduğunu bilerek diktim bir de annemden hatıra açık pembeyi. Alacalı olan ise başka bir sürpriz.

biyologist 18-06-2012 19:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 985335)
Toz halinde olan köklendirme hormonundan odunsu ya da yarı odunsu çeliklemeler söz konusu olduğunda, dip kısmını hafifçe nemlendirerek toz hormana bulamanız ve kaliteli torfa çeliklemeniz yolu ile faydalanabilirsiniz. Sıvı köklendirme hormonunu zaman zaman kullanıyorum. Toz kullanmadım fakat usulü budur. Ambalaj üzerinde de açıklaması olmalıdır.

Bilgiler için teşekkürler kelebek çalısı.

Birşey daha sormak istiyorum. Bazı gördüğüm ortancaların yaprakları gayet geniş (bir el büyüklüğünde) ve koyu yeşil renkte. Sağlıklı olduğu belli ancak merak ettiğim şey, bu özellik ortancanın cinsiyle mi alakalı, özel vitaminler, toprak ve ışık nedeniyle mi yoksa budamasından mı kaynaklanıyor? Eğer cinsiyle alakalı değilse böyle geniş yapraklı ve sağlıklı bir ortanca elde etmek için nelere dikkat etmeli veya nasıl bir yol izlemeliyiz? Yardımcı olursanız sevinirim.

ardabora 20-06-2012 23:58

3 Eklenti(ler)
Keyfini sürüyorum şu aralar :)

kılıç 21-06-2012 06:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ardabora (Mesaj 987872)
Keyfini sürüyorum şu aralar :)

Şu bahçeyi tümden görsek de bizde keyfini sürsek biraz,uçundan azıcık gösteriyorsunuz.

Türkan 25-06-2012 12:53

2 Eklenti(ler)
merhaba ben yeni uyeyim/ortancayi cok seviyorum.bu halamin
ortancasi pazardan almis banada almak icin soz verdi.erken dogum gunu hediyyesi diyelim.ortanca ciceyi solana kadar yedi renge caliyor diyorlar ama ne kadar dogru bilmiyorum yardim edermisiniz:)

güldeste- 25-06-2012 15:59

Ortanca bir başka güzel

Türkan 25-06-2012 17:33

******* guldestecim.dogumgunum icin sabirsizlaniyorum.cevap yazdigin icin cok sagol.bu arada ben azerbaycandan yaziyorum belki bilmek istersin

güldeste- 25-06-2012 20:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkan/ (Mesaj 989647)
******* guldestecim.dogumgunum icin sabirsizlaniyorum.cevap yazdigin icin cok sagol.bu arada ben azerbaycandan yaziyorum belki bilmek istersin

Doğum gününüz kutlu olsun :)Memnun oldum siz Azerbaycanlılar için özel günlerin çok önemli olduğunu biliyorum... selamlar

zafer1326 25-06-2012 22:14

5 Eklenti(ler)
Ortancaların en coşkulu zamanı.

Eklenti 312159

Eklenti 312160

Eklenti 312161

Eklenti 312162

Eklenti 312163

zafer1326 25-06-2012 22:17

5 Eklenti(ler)
Eklenti 312164

Eklenti 312165

Eklenti 312166

Eklenti 312167

Eklenti 312168

Türkan 26-06-2012 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi güldeste- (Mesaj 989712)
Doğum gününüz kutlu olsun :)Memnun oldum siz Azerbaycanlılar için özel günlerin çok önemli olduğunu biliyorum... selamlar

meraba canim.evet dogru biliyorsun. sana azerice tesekkur edicem(bacim tebrikin ucun coooooooox sagol):)ama dogum gunum 30 agustos neyse erken kutlamis oldun canim sana ve ailenede selamlar

Türkan 26-06-2012 19:05

bu arada kimse cevap yazmadi reng deyistirdikleri dogrumu?ona bu yuzdem burda 7 gozel diyorlar yani 7 renge caldigi icin dogrumu bu?

güldeste- 26-06-2012 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkan/ (Mesaj 990161)
bu arada kimse cevap yazmadi reng deyistirdikleri dogrumu?ona bu yuzdem burda 7 gozel diyorlar yani 7 renge caldigi icin dogrumu bu?

Doğru sanırım :) Sizin mesajınızı okuduktan sonra özellikle inceledim her çiçek ayrı tonda adeta:)

omar 27-06-2012 10:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkan/ (Mesaj 989536)
merhaba ben yeni uyeyim/ortancayi cok seviyorum.bu halamin
ortancasi pazardan almis banada almak icin soz verdi.erken dogum gunu hediyyesi diyelim.ortanca ciceyi solana kadar yedi renge caliyor diyorlar ama ne kadar dogru bilmiyorum yardim edermisiniz:)

Bildiğim kadarı ile ortancanın rengi; toprağının asitli veya alkali olmasıyla, sulama suyu, hava nemi ve hatta güneş durumu ile yakından etkili. Çiçeğin renginde önemli değişiklikler meydana getirebiliyor.

Türkan 27-06-2012 10:43

ikinizede ayri ayri tesekkur ederim.

gilan 27-06-2012 20:18

Sn. turkan/

Ortancanın çiçek açmasından solana kadar gerçekten de rengi çok değişiyor. Şurada vakti zamanında bir fotoğraf paylaşmıştım:

http://www.agaclar.net/forum/595753-post7.htm

Bu fotoğraftaki saksıda beyaz ve pembe olmak üzere 2 kök var. Bir ay kadar böyle capcanlı renkli duruyorlar, daha sonra renkleri solmaya başlıyor. Açık yeşil, çok çekici olmayan bir renk alıyorlar. Eğer kesmeden daha da beklerseniz tekrar renklenmeye başlıyor. Bu sefer de hafif pembemsi-morumsu bir kuru çiçek rengine dönüşüyor.

Aradaki açık yeşil halinin fotoğrafını çekmemişim ama ilk hali ve en son kuru hallerinin fotoğraflarını karşılaştırabilirsiniz.

Türkan 27-06-2012 20:39

oncelikle merhaba.verdiyin bilgiler icin cok tesekkur ederim gilancim.benim icin cok onemliydi.;):)

loveforlife 28-06-2012 19:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zafer1326 (Mesaj 989756)

Zafer Bey harika ortancalarınız... Bursa'yı seviyor bu güzel kızlar herhalde... Benimkiler de sizinkilere rakip olur sanırım... Rabbim nazarlardan korusun...

loveforlife 28-06-2012 19:10

5 Eklenti(ler)
Bunlar da benim ortancalarım...

zafer1326 01-07-2012 21:52

Teşekkürler sevgili loveforlife. Sizin ortancalarınızda bir harika. bu bitkiler kesinlikle gölge ve nemli havadan hoşlanıyorlar. Ayrıca saksı yerine mümkünse yerde yetiştirmek gerekiyor. İnanılmaz büyüyorlar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025