agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Ortanca (Hydrangea) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1969.htm)

Yılmaz Yalçın 10-05-2010 14:40

Bir bilene soralım köşesinde Mine Pakkaner'e sorarsanız en sağlıklı bilgiyi alırsınız.Güneşi hiç sevmiyorlar hatta benim ortancalar hiç güneş görmüyor ama oldukça güçlü oluyorlar.Bol su seven bir bitkidir ortanca ve toprağınız su tutmuyor olabilir yani torf benzeri topraksa ve toprak hızla kuruyorsa,su tutucu özelliği yoksa oluşabilir bu sararma.

a1919 10-05-2010 14:41

Zeynep Hanım,
Gerçekten çok acayip bir durum sizinkisi. Okurken acaba bahçe toprağından mı dedim ama saksılarda da aynı sorun var diyorsunuz. Bildiğim kadarıyla ortanca güneşi fazla sevmiyor. Benimki balkonun direk güneş gelmeyen bir köşesinde. Bir ihtimal güneştendir. Ya da aldığınız yerdeki sardunyalarda genel bir sorun olabilir. Hep aynı yerden mi alıyorsunuz? Belki bir de farklı bir yerden almayı deneyebilirsiniz. Gerçekten çok fazla bakım istemiyor. Umarım birgün istediğiniz ortancaya sahip olursunuz.

gilan 10-05-2010 15:22

Sorun sulama eksikliği olabilir mi? Ortanca çok su sever. Sabah akşam sulasanız itiraz etmez.

zeynep dila 10-05-2010 15:57

Ortanca yetiştirmedeki başarısızlığım siteyi kullanmada da devam ediyor.Yeni üyeyim ve daha nereden nelere ulaşabilirim pek kavrayamadım.Mesela bir bilene soralım köşesine hiç rastlamadım.Sanırım benim bu konuda da yardıma ihtiyacım var.
Ortancalarıma gelince kesinlikle hepsini aynı yerden almıyorum.Komşumun evinden kocaman saksıyla getirdiğim yılların ortancalarına bile ben aynı sonu yaşatıyorum.Artık her ortancaya farklı muamele yapıyorum.Yani deneme yanılma metodu ki ben hepsinde yanılıyorum.Kimi az sulu,kimi sabah akşam sulu,bazısı yarı gölge,bazısı gölge vs.
Mine Pakkaner'e ulaşarak derdime çare bulabilme olasılığını düşünmek bile çok güzel.Teşekkürler.

a1919 10-05-2010 16:21

Burdan erişebilirsiniz bir bilene soralım sayfasına ;)

Hhatice 10-05-2010 16:43

Ortancalar için özel besin var onlardan kullansanız belki faydası olur.

Pat(i)ilker 16-05-2010 15:12

kimse benim ortanca sorunumu çözemeyecek sanırım ?

gilan 17-05-2010 13:08

Sayın Pat(i)ilker,

Sağlıklı görünen ve bol bol yeni sürgün veren ortanca resimleri eklemişsiniz. Nasıl bir sorununuz var da çözülemiyor anlamadım açıkçası. ;)

Pat(i)ilker 17-05-2010 16:37

Bir budama işlemi yapmalımıyım dallarda yoksa böyle devam etsinmi bu arada tomurcukta pembe oldu :)

gilan 17-05-2010 16:45

Bu sene budamak için geç oldu. Gelecek sene Şubat gibi isterseniz budarsınız. Budamayı tercih eden veya etmeyen arkadaşlarımız var.

zeynep dila 17-05-2010 17:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Pat(i)ilker (Mesaj 639500)
kimse benim ortanca sorunumu çözemeyecek sanırım ?

Merhaba Pat(i)ilker,
Sürekli ortancalarla sorun yaşayan birisi olarak sizin probleminizin ne olduğunu merak ettim. Bir de konu olan ortanca resimleri nerede acaba ben kaçırmışım da.

Pat(i)ilker 17-05-2010 18:40

teşekkür ederim sayın gilan

sayın zeynep dila #654 nolu mesajda, sadece ortancamı budarsam daha hızlı büyür mü daha çok tomurcuk verir mi diye sormuştum

limon 18-05-2010 10:14

Ortancanızı eğer zamanında budasaydınız, hem daha gür görünüp, hem daha bol tomurcuklu olacaktı ama şimdi budama zamanı olmadığını arkadaşlarımız da yazmışlar.

Sanırım mucize bir mesaj bekliyorsunuz, "şunu şunu yap hemen bodurlaşsın, bol çiçeklensin"

Bu iş aynı olta balıkçılığı gibi sabır işidir, doğru zamanda, doğru şeyleri yapıp, sonucu bekleyeceksiniz. Bu sene doğru zamanı kaçırdıysanız, sabredip gelecek yıl doğruları uygulayıp, sonucu göreceksiniz.

Şu anda budarsanız bu yılı hiç çiçeksiz geçirirsiniz, hiç bir işe de yaramaz. Bu yazı böyle geçirsin, açacağı kadar açsın, çiçekleri kurusun, kışa öylece girsin, Şubat ayında derin bir budama yapın. Dipten 20 cm kalsın yeter. Şubattan sonra ona uygun gübrelerle besleyin, hava ısınmaya başlayınca dibi hep nemli kalacak şekilde suyunu ihmal etmeyin. Gölge veya yarı gölge bir yere yerleştirin, evin içinde olmaz. Sonra, bu aylarda yemyeşil, iri yapraklı, yapraktan dallarının görünmediği, bol tomurcuklu Ortancanız olsun.

Pat(i)ilker 18-05-2010 16:04

teşekkürler sayın limon ben ilk ortancam olduğu belirtmiştim o yüzden ne zaman budanacağınıda bilmiyordum neyse öğrenmiş oldum herkese teşekkürler

zeynep dila 22-05-2010 16:07

5 Eklenti(ler)
Merhaba,
Sizlere ortancalarımın başına gelenleri fotoğraflarla göstereyim.
Birinci fotoğraftaki ortancayı bu sene mart ayında aldım kocamandı ama yaprakları kuruya kuruya bu hale geldi. Yeni çıkan yapraklar da hemen kurumaya başlıyor.

İkinci saksı geçen yıl seradan aldığım bir ortanca. Aldığımda çiçekliydi. Bu yıl martta bayağı yeşerdi, büyüdü fakat aynı şekilde yaprakları kurudu ve sonuç görüldüğü gibi.

Üçüncü saksı da bu sene alındı. Yemyeşil yaprağı bol bir orancaydı ama o da yaprak uçlarından kuruya kuruya bu hale geldi.

Dördüncü saksı geçen yıl çiçekliyken alınmış büyük bir ortancaydı. İki hafta öncesine kadar hiç bir kıpırtı görülmedi sonra yaprak çıkarmaya başladı ama çıkan yaprak sapsarı.

Büyük olan ortancayı nisan ayında bir arkadaşım verdi yemyeşildi geçen haftadan beri onunda yaprakları kurumaya başladı. Aynı son onu da bekliyor.

Bu sene o büyük ortanca gibi beş büyük ortancayı da yok ettim. Onların resimlerini çekmemiştim.

Ortancalarım gölgede duruyor ve ben onlara duyduğum her takviyeyi yapıyorum. Gerçi artık acaba burda daha mı iyi olur diye güneşe, yarı gölgeye çıkardıklarım da var ama sonuç hiç değişmiyor. Yani aylarca yıllarca arkadaşlarımın evinde sağlıklı olan ortancalar benim bahçeme geldiklerinde kuruyup yok oluyorlar.

Bu süreç üç yıldır aynı şekilde devam ediyor. Ben her yıl nerde ortanca görsem onu alıyorum ama gelin görün ki bir tane ortancam yok.

Kiraz 22-05-2010 17:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeynep dila (Mesaj 643452)
Ortancalarım gölgede duruyor ve ben onlara duyduğum her takviyeyi yapıyorum.

Bozulma takviyeden önce mi başlıyor, sonra mı?

"Denemediğim hiçbirşey kalmadı:mantar ilacı saçı kıbrısı,kara boya coşturan,çam gübresi vb.Akla gelebilecek herşeyi yapıyorum." bunları ne gibi şikayetlerde yapıyorsunuz?

Mevsimsiz saksı değişikliği yapıyor musunuz?

zeynep dila 22-05-2010 18:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 643489)
Bozulma takviyeden önce mi başlıyor, sonra mı?

"Denemediğim hiçbirşey kalmadı:mantar ilacı saçı kıbrısı,kara boya coşturan,çam gübresi vb.Akla gelebilecek herşeyi yapıyorum." bunları ne gibi şikayetlerde yapıyorsunuz?

Mevsimsiz saksı değişikliği yapıyor musunuz?

Merhaba Kiraz,
Benim saksı değiştirme gibi bir lüksüm olmuyor ki. Ortancalar daha aldığım andan itibaren o olumsuz değişime uğruyor.
Mesela son resimdeki büyük ortanca arkadaşımdan geldi ve ben ona birşey yapmadım. Aynı onun gibi bir büyük ortancam daha vardı bir akrabadan aldığım, o da aynı şekilde bozuldu gitti. Ona akrabanın söylediği gibi bir litreye bir kaşık saçı kıbrısı vermiştim Çünkü aldığım kişiler belli periyotlarla aynı işlemi yapıyorlarmış.
İlk resimdeki ortancanın yaprakları kurumaya başlayınca yaprağı ziraat ilçları satan bir yere götürdüm ve bana mantar ilacı verdi onu kullanınca bir düzelme olmadı diğer yapraklar da kuruyup döküldü. İşte ortancaların son halleri bunlar.

süreyya 30-05-2010 14:07

5 Eklenti(ler)
Merhaba,

Nisan ayı başında aldığım üzerinde yeşil çiçek tomurcukları bulunan ortanca 3 hafta kadar sonra çiçeklendi. Çiçekler yeşil renkte büyüdüler ve sonra pembeye döndüler. Bir süre o güzel çiçeklerin tadını çıkardım. 10 gün kadar önce çiçeklerin bazıları yerleri kurudu.
Çiçeklerin keyfi kaçıyor diye panikleyip formu baştan sona okudum. Önerilen limontuzu uygulamasını yaptım, paslı iki çiviyi de toprağa batırdım. (Kara boyayı yapmadım) İzmir suyu kireçli diye mümkün olduğunca yağmurlu günlerde topladığım yağmur suyuyla sulamaya çalıştım. Çiçeği aldığımda torbadaydı. Üzerinde çiçekler olduğu için kökle uğraşmasın diye torbasından az büyük saksıya geçirdim.

Şimdi bitkide oldukça fazla sürgün var. Bitkinin önceki ve sonraki resimleri:Eklenti 148054

Eklenti 148055

Çiçekler bozulmaya başlıyor:
Eklenti 148056

Eklenti 148057

Sürgünler: (Bu resimden sonra da bir çok sürgün oluştu)
Eklenti 148058

Deneyimli arkadaşlardan yardımcı olmalarını rica edeceğim iki konu var:
*Bu sezon başka çiçek açar mı?
*Sonbaharda çelik almak istiyorum. Sürgünlerin hepsini bırakayım mı ? Seyreltmek gerekir mi?
*Bitkinin ağaç olmayan (henüz yeşil olan) gövde bölümünde kahverengi uzunca noktalar var. Bu normal mi?
Şimdiden teşekkürler :)

Jezebel 30-05-2010 14:25

Sevgili Zeynep Dila ,
nasılsa hepsi kurumuş , kökünü ortaya çıkarsan bir baksan .
Ben de alakasız olacak ama söyliyeceğim , begonya alıyordum (Rex) aynen senin dediğin gibi yapraklar giderek ufalıyordu ve kıyıdan kurumaya başlıyordu .
Artık neyse , tüm saksıdaki bitkiler o kadar ufaldı ki " gel bunları tek saksı yapayım " dedim .
Toprağa karıştırınca bulduklarım beni şok etti .
Toprakta minik kurtlar vardı , solucan değil , kurtçuk .
İnceleyince gördüm ki bunların çok ayakları var , çiyan olduklarına karar verdim .
Gittim Dursban4 aldım , topağa bitkiden 2 kat fazla dökmek gerekiyormuş .
Ama begonyalarımı topakatan tamamen arındırdım ve cocopeat / vermikulit karışımına diktim . Şimdi gelişmeye başladı . Bence sizin dış koşulların hepsi 4/4 lük besliyorsun ,suluyorsun ,gölgede tutuyorsun ...
Lütfen eline eldivenini giy ve toprağı karıştır , köklere bak , sorun bence orada .
Solucan ölmüş dokuları yerken çiyan yavruları canlı bitkiye saldırıp öldürmeden bırakmıyorlar .
Kolay gelsin .

zeynep dila 31-05-2010 00:51

Sevgili Jezebel,
Ortancalarımı yaşatmak için her öneriye o kadar açığım ki bu işlemi hiç üşenmeden yapacağıma emin olabilirsin. Teşekkür ederim. Ayrıca ortancalarla ilgili duyacağım her şey beni çok mutlu edeceği için ; her an, her zaman aktarmak istediğiniz bilgileri bana iletebilirsiniz.

Zeytinci 31-05-2010 19:59

Mavi

1 Eklenti(ler)
Mavi açtırma hüner midir?
Fotoğraf Tire dağ restorandan.

acemifüsun 31-05-2010 20:07

Ortancaların bazı yapraklarının kenarları kahverengi oldu, sizce neden olabilir?

Kiraz 31-05-2010 20:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 649853)
Ortancaların bazı yapraklarının kenarları kahverengi oldu, sizce neden olabilir?

Kireçli su, besin alınmasını engellediği için neden olabiliyormuş ama yine de fotoğrafla beraber uzmana sormakta yarar var.

Yılmaz Yalçın 31-05-2010 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 649847)
Mavi açtırma hüner midir?
Fotoğraf Tire dağ restorandan.

Bazıları çivit bazıları da sirke vererek mavi açtırıyor...

zeynep dila 01-06-2010 02:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 649853)

Merhaba acemifüsun, umarım senin ortancaların da kaderi benimkilere benzemez. Benim ne kadar ortancam varsa yapraklarından kararmaya başlayarak kurudu gitti. Eğer bir çözümünü bulursan lütfen bana da söyler misin?

süreyya 01-06-2010 10:48

Sn. zeynep dila, ortancalarınıza çok üzüldüm. Aslında odunsu gövdeler oldukça iyi görünüyorlar. Acaba köklerine baktınız mı? Ziraat ilaçları satan yer mantar ilacı verdiğine göre (zamanı mıdır bilmiyorum ama) bitkileri topraktan çıkarıp, yıkayıp başka bir toprağa dikseniz nasıl olur acaba?
Arkadaşınızdan geldiğini belirttiğiniz ortanca orada iyi durumdaydı da size gelince bozulduysa rüzgar, güneş vb yer sorunu olabilir veya suyun çok kireçli olması gibi nedenlerle de bozuluyor olabilir.
Limon tuzu uygulamasını yaptınız mı?

zeynep dila 01-06-2010 12:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sarius (Mesaj 650162)
Sn. zeynep dila, ortancalarınıza çok üzüldüm. Aslında odunsu gövdeler oldukça iyi görünüyorlar. Acaba köklerine baktınız mı? Ziraat ilaçları satan yer mantar ilacı verdiğine göre (zamanı mıdır bilmiyorum ama) bitkileri topraktan çıkarıp, yıkayıp başka bir toprağa dikseniz nasıl olur acaba?
Arkadaşınızdan geldiğini belirttiğiniz ortanca orada iyi durumdaydı da size gelince bozulduysa rüzgar, güneş vb yer sorunu olabilir veya suyun çok kireçli olması gibi nedenlerle de bozuluyor olabilir.
Limon tuzu uygulamasını yaptınız mı?

Merhaba Sarius,
Bu yılki ortancalarıma mantar ilacı, saçı kıbrısı gibi şeyler yaptım ama limon tuzu uygulamadım. Geçen yıl onu da yapmıştım. Ayrıca geçen yıl kuruyup yok olan ortancalarımızı bahçedeki kuyu suyu ile suluyordum (tabi ki bütün bahçedeki bitkileri de) Herhangi bir ölçüm yaptırmamış olmama rağmen acaba su ile ilgili bir problem mi var diye bu sene hiçbirine kuyu suyu vermiyorum. Kullandığım su da pek kireçli olmayan bir su; ama yine de limon tuzu uygulaması yapsam mı acaba? Artık uyguladığım şeyler de mi bozulmalarına sebep oluyor diye düşünüyorum.

zeynep dila 01-06-2010 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 648914)
Sevgili Zeynep Dila ,
nasılsa hepsi kurumuş , kökünü ortaya çıkarsan bir baksan .
Ben de alakasız olacak ama söyliyeceğim , begonya alıyordum (Rex) aynen senin dediğin gibi yapraklar giderek ufalıyordu ve kıyıdan kurumaya başlıyordu .
Artık neyse , tüm saksıdaki bitkiler o kadar ufaldı ki " gel bunları tek saksı yapayım " dedim .
Toprağa karıştırınca bulduklarım beni şok etti .
Toprakta minik kurtlar vardı , solucan değil , kurtçuk .
İnceleyince gördüm ki bunların çok ayakları var , çiyan olduklarına karar verdim .
Gittim Dursban4 aldım , topağa bitkiden 2 kat fazla dökmek gerekiyormuş .
Ama begonyalarımı topakatan tamamen arındırdım ve cocopeat / vermikulit karışımına diktim . Şimdi gelişmeye başladı . Bence sizin dış koşulların hepsi 4/4 lük besliyorsun ,suluyorsun ,gölgede tutuyorsun ...
Lütfen eline eldivenini giy ve toprağı karıştır , köklere bak , sorun bence orada .
Solucan ölmüş dokuları yerken çiyan yavruları canlı bitkiye saldırıp öldürmeden bırakmıyorlar .
Kolay gelsin .

Merhaba Jezebel,
Dün saksıları boşalttım. Saksıda ve bitki kökllerinde herhangi bir zararlıya rastlamadım. Nasıl olsa o ortancalardan ümidi kesmiştim ya tutarsa misali onları bahçe toprağına ektim. Bu gün de iki ortanca daha aldım. Onları da kurutana kadar keyfini sürüp kendimi mutlu hissedeceğim.

Jezebel 01-06-2010 12:35

yeni ortanca' m

1 Eklenti(ler)
Bu yeni , çiçekçi vahşi tür dedi ...

zeynep dila 01-06-2010 12:48

Merhaba Jezebel,
Yeni ortancan hayırlı olsun. Sanırım mayıs ayında aldığın ortancan artık bol bol çiçek vermiştir. Ne kadar şanslısınız ortancalarınıza zarar vermeden sayılarını çoğaltabiliyorsunuz. Bense sürekli ortanca almama rağmen sıfıra sıfır elde var yine sıfır şeklinde devam ediyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025