agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Ortanca (Hydrangea) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1969.htm)

Kiraz 08-01-2010 19:24

Kış gelmeden ortancalarım yeni yapraklarını çıkarmaya başladı, bakalım kış gelince ne olacak?
Bir kısmının çiçek diplerinden Kasım ayında kesmiştim, çoğuna ellemedim. Çiçekleri kesilenlerin yaprakları daha çabuk gelişmiş.

almira 18-01-2010 13:11

2 Eklenti(ler)
Bu gün bana taaa Trabzon'dan gelen ortancalar. Tam dört kök. Hiç bu kadar büyüyebileceklerini bilmezdim. Bunlar resmen ağaç.:DSevgili İlknurcuğum çook teşekkür ederim arkadaşım.;)

nevsune 18-01-2010 16:13

1 Eklenti(ler)
Ortancamı budamayı bahara bırakmıştım. Kapalı balkona alınca sürgün patlatmaya başladı. Ne zaman ve nerelerinden budamam konusunda yardım gerekiyor:)

Kiraz 18-01-2010 16:22

Sevgili Nevsune, İstanbul'da da dışarıda yapraklanmaya başladılar. Ölü uçlar yoksa dokunma bence, çok dalı yok. Ölü uçları, yaprak patlayacak yerlerin hemen üzerinden kesebilirsin. Dışarıda olsaydı, don tehlikesine karşı elleme derdim ama içeride sanırım sorun olmaz.

nevsune 18-01-2010 16:40

1 Eklenti(ler)
Sevgili Kiraz ben biraz daha bodur bir form alsın istemiştim. Bir de alacağım çelikleri köklendirip saksıyı zenginleştirmeyi planlıyordum.

Ankara'da bir çiçekçinin dışarda saksı içinde duran ortancaları 7-8 cm kalacak kadar budanmışlar. Yazın gördüğümde şekillerini çok beğenmiştim, o formu yakalamaya çalışıyorum:)

Çizgilerden budasam olmaz mı dersiniz? Olmayacaksa bitkiyi hiç zorlamayayım.

salim ünlü 02-02-2010 23:44

Selam sn NEVSUNE .Bende ankarada olduğum için gönül rahatlığıyla fikir verebilirim . Ben 5 yıldır ortanca bakıyorum .Eger dışarı almazsanız problem olmaz.Diğer sürgünler daha fazla uzamadan budamanız, bence form olarak tam istediğiniz şekli vermenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda güçlü gelişen alt sürgünler büyük ve gösterişli çiçekler verecektir size yaz boyu.Yalnız gündüz kapalı balkonu devamlı havalandırın derim ben . Hem dışarı aldığınızda strese girmemiş olacak bitkileriniz hemde gerekli oksijeni almış olacaklar.

salim ünlü 02-02-2010 23:51

1 Eklenti(ler)
bu gecen yılki ortancalarımdan birisi bu kış günü içimiz acılsın biraz:p

Kiraz 03-02-2010 11:38

Soğuk geçen yerlerde ortancanın kısa kalacak şekilde budandığını okumuştum ama bildiğim ve denediğim kadarıyla ortancalar çok derin budandıklarında çiçek sayıları da az oluyor.

salim ünlü 03-02-2010 13:56

Haklısınız çiçek sayısı az olur.Ancak çalı formunda bir bitki oldugu için dip sürgünü coğalır bitki daha tok ve canlı görünüm alıp çiçek boyutları budanmayana nazaran daha büyük olur,kanımca. sn nevsunede böyle bir bitki istemiş sanırım. Hem kök sürgünleriyle gelecek yıl hiç zahmetsiz en az 10 çelik alabilir.

nevsune 05-02-2010 09:55

Sn Salim Ünlü, Ankara'da başarılı bir ortanca yetiştiricisiyle tanışmak iyi oldu. Güle güle büyütün. Deneyimlerinizden yararlanırız. Sizinkiler dış ortamda mı yoksa soğuklarda kapalı kapalı mekanda mı tutuyorsunuz?

Ankara'da dışarda pek ortancaya rastlanmaz. Ben bugüne dek biri Tunalı'da bir çiçekçinin önünde saksıda, bir de Aşağı Ayrancı'da bir bahçede gördüm. Çiçekçideki ortancaları kış başında budadılar. Ankara soğuklarında baharda budarlar diye düşünüyordum ama geçen yaz da çok güzel çiçek açtıklarını gördüğüm için bir bildikleri vardır diyorum. Diğer ortancayı ise 1 ay kadar önce keşfettim, bırakın budamayı kurumuş çiçekleri bile üstündeydi. Onu da bundan böyle izlemeye alacağım. Yani iki ayrı yetiştirme tarzı:)

Benimki şu anda kapalı balkonda, gündüzleri camı açıp soğuk olsa bile havalandırıyorum. Don tehlikesi geçince açık balkona alacağım. Şu ayazlar geçince budamayı planlıyordum ama sabah baktım, yeni sürgünler patlatıyor. Şimdi budasam zamansız mı olur, ne dersiniz?

Kiraz 05-02-2010 18:31

Ortanca yetiştirmek için şanslı bir bölgede olduğumuzu geç anladım. İstanbul'da çok bahçede görmeye alışkın olduğumuz için çok da önemsemiyordum ama Ankaralıların yazılarını okuyunca çok şanslı olduğumuzu daha iyi anlıyorum.

Sevgili Nevsune, Ankara'daki arkadaşlar, sana yetiştiği ortamı tanımak açısından daha uygun cevabı yazabilirler ama don tehlikesi yoksa budanabilir diye biliyorum.


Evime yakın, sahilde, boş ve kötü durumda bulunan bir yalının bahçesinde, kırık kapının arasından inanılmaz güzellikte ortancalar görmüştüm. Ev bakılmayınca perişan olmuş ama ortancalar tüm ilgisizliğe rağmen muhteşemlerdi.

Geçen sene sonbaharda sadece çiçek kısımlarını budamıştım, bu sene çiçeklerin çoğuna ellemedim, sadece az bir kısmında uçtan budama yaptım (kasım ayında, donlar başlamadan çok önce), her ikisini de karşılaştıracağım. Sık dalları olan gövdelerde aralardan dalları budayacağım.

nevsune 05-02-2010 18:44

Sevgili Kiraz birçok bitkide olduğu gibi ortancada da gerçekten çok şanslısınız. Donma sorunu hadi kapalı balkonla çözülüyor da, işin bir de nem faktörü var. Nem isteyen bu tür bitkilerde biz zorlanıyoruz. Hani diyeceksiniz ki şimdi, sen de kendi koşullarına göre bitki yetiştir. İyi de o güzelim ortanca illaki bende de olsun istiyorum:)

Don tehlikesi olmayınca budanır dediğinize ve kapalı balkonda da don olmayacağına göre sözünüzü tutup,yarın sabah ortancamı budayacağım. Çok teşekkür ederim.

Kiraz 05-02-2010 18:54

İyi şanslar:) Budadığın çelikleri değerlendireceksin değil mi?

nevsune 05-02-2010 18:58

Havalar iyi olsaydı annesinin yanına dikecektim ama şimdi içerde korumaya alıp deneyeceğim:)

Kiraz 05-02-2010 19:05

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=424

Bu mesajda budama konusu da anlatılmış. Özellikle çiçeklenmeyen ortancalar başlığını da okumanı tavsiye ederim.

salim ünlü 05-02-2010 22:25

Sn.Nevsune, evet açık terasta. Ancak ruzgar görmeyen güney cephede, ortancalarım. Her yıl buduyorum,Yaklaşık 15 20 cm den.ortanca tıpkı gül gibi çok erken sürgün veriyor. Ben sadece tecrübemle konusuyorum.Ancak gül kadar soğuğa dayanıklı olmadığı için,budanmadığı taktirde üst sürgünler bitkiyi güçsüzleştiriyor ve bitki zamanla zayıf düşüyor, dondan daha çok etkileniyor. Ben her yıl son baharda budarım,ve saksıyı gübre ve yaprakla doldururum. Burada konumuz budama olduguna göre donma tehlikesi yoksa(ki bitki kapalı alanda) yeni sürgün uçları belirince budanması lazımdır. Sonuçta budamanızda bence bir sakınca yoktur.Ayrıca çelikleride başka bir saksıda köklenndirebilirsiniz. Biraz daha erken olmuş olsa köklenme sansı daha fazla olurdu . Sizin ortanca bu arada yapraklanmış tır bile:) Biraz daha kararsız kalırsanız çiçek acacak uyarırım::p

nevsune 10-02-2010 09:51

Hadi bakalım budadım:) Zaten bir dalın ucundan 20 cm kadar kesebildiğimi görünce de yaptığım yaygaraya kendim güldüm. Onu da sera etkisine aldım, bakalım tutturabilecek miyim. Yazın çiçek açmazsa sevgili Kiraz ya sizden ya da Salim beyden çiçekli ortancalar isterim artık;)

Aslında ben de sonbaharda budamayı düşünüyordum ama Murat Plevneli'nin ortancaların illaki ilkbaharda budanması gerektiği ile ilgili yazısı yüzünden ilkbahara bırakmıştım. Annem benden habersiz kendi ortancasını kış başında budayıvermişti de kadıncağıza kızmıştım. Şimdi hangimizinki daha verimli olacak, göreceğim.

limon 10-02-2010 12:12

Nevsune, ben de uzunlu kısalı olan Ortancalarımın hepsinin aynı boyda olmasını istediğim için, dün budadım. Çok güzel Ortancaları olan bahçıvanın, bahçesindeki ortancaları geçen hafta budadığını görünce, zamanlamanın doğru olduğunu düşündüm.

Ortancalarımın uzun boylu olmalarını istediğimden, şimdiye dek sadece çiçekleri solunca hemen altlarından budamıştım. İlk kez tam anlamıyla budama yaptım. Hepsi yapraklarını sürmeye başlamışlardı. Göreceğiz bakalım yazın nasıl açacaklar? :) Tabii bu arada soğuklar geçtikten sonra çiçeklenmelerini teşvik etmek için gübrelemelerini yapacağım.

nevsune 02-03-2010 18:09

5 Eklenti(ler)
Ankara ortancaları:

Kışı dışarda geçirmiş olanlar şu anda gayet iyi durumdalar. İşin garip tarafı bu ortancalar öğlen ve sonrası güneş görüyorlar.
Eklenti 127945Eklenti 127946
Eklenti 127947

Bu annemin, kapalı balkonda kışı geçirmiş ortancası:
Eklenti 127948

Bu da benim çok soğuklara dek açıkta bırakıp donlarda kapalı balkona aldığım ortancam. Dallardaki gözler sanırım geç budadığım için yeni uyanmaya başladı ama dipten sürdü.
Eklenti 127949

Sonuç olarak; en iyi kapalı balkondaki gelişmiş, benimki ve dışarda olanlar yaklaşık aynı yapraklanmalarda. Soğuklar ortancaları etkilemiyor (gerçi bu kış fazla bir soğuk yaşamadık) ve budamanın sonbaharda yapılmasında bir sakınca yokmuş gibi görünüyor.

Bu yaz çiçeklenmelerini de izlemeye çalışacağım.

almira 03-03-2010 15:52

5 Eklenti(ler)
Bunlar sevgili Jineop'un gönderdiği ortanca çeliklerimin bir kısmı.:D

mustafaazizoglu 07-03-2010 20:15

2 Eklenti(ler)
Ortancaların bu aralar budanması gerektiğini duydum. Bizim bahçemizde hayli büyük bir ortanca var. Genişliği iki metreyi buluyor, ama sanırım bu kadar büyük olduğu için beslenmesi zor oluyor. Şimdi üçüncü gözden itibaren budanması lazım ama bizimki şimdye kadar hiç budanmamış galiba, bir ana dalları bir de küçük dalları var, ana dallarından mı budamam lazım. Minik dallarını en uçlarında minik yeşil yapraklar var insan kıyamıyor da. Ama budamak lzım. Ne yapmam gerekiyor acaba?

MeyveliTepe 07-03-2010 20:45

Olabildiğince derin budayın. Ana dallarda en alttaki ilk gözün hemen üstünden budayın. Zayıf sürgünleri en dipten kesin. Çok sağlıklı büyüyecektir. Ayrıca yüzlerce çeliğiniz olur.

mustafaazizoglu 07-03-2010 21:01

Evet çelik kısmını ben de düşündüm. Ama çelik alma resimlerinde yapraklı dallar var, benimkilerin tomurcuk yaprakları ise daha yavru. Yapraklar bu haliyle çelik olur mu acaba? Ayrıca burdan isteyen varsa çelikleri paylaşabilirim.

Kiraz 07-03-2010 21:02

Sn. Mustafaazizoğlu, ortancanız ne kadar zamanda bu boya ulaştı biliyor musunuz? Komşu sınırımdaki bir kaç ortancanın boyunun uzamasını istediğimden, üç hafta önce sadece çiçeklerin altındaki gözden budadım ama dalları sıklaştıkça zayıf olanları dipten budayıp, sağlıklı dalları bırakacağım.

Sn. Meyvelitepe'nin tarifiyle ortancanız gençleşecek ve kuvvetlenecek ama ilk sene çiçek açmazsa dert etmeyin, sonraki sene güzel açar. Toprak kireçli olunca da ortancalar iyi beslenemiyor.

Ortanca çelikleri, susuz kalmadığı sürece genelde tutuyor, şansınızı denersiniz. Yaprakların büyümesini beklersiniz, budamaya geç kalırsınız.

mustafaazizoglu 07-03-2010 21:06

Sanırım dört-beş yaşında belki de daha yaşlı. Ama son üç-dört senedir burda oturanlar hiç bakım yapmamış. O yüzden biraz endişelenmiştim. Ama sayin kiraz'in mesajina bakilirsa hemen simdi budamak sart diye bir durum yok galiba? Ciceklenmeden sonra bile budanabildigine gore? Ama ben bu yil da biraz cicek istiyorum, en dipten budamasam olmaz mi ki sayinmeyvelitepe?

Kiraz 07-03-2010 21:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafaazizoglu (Mesaj 592002)
Ama sayin kiraz'in mesajina bakilirsa hemen simdi budamak sart diye bir durum yok galiba? Ciceklenmeden sonra bile budanabildigine gore?

Yanlış anlaşılmayayım, çiçeklenme sonrası budama isterseniz sonbahara ya da bir sene sonraya budamanız gerekir ama zaten ortancanız beslenemiyorsa, çiçek açamıyorsa ertelemeye de gerek yok herhalde.

almira 07-03-2010 21:28

Ortancanızdan çelik almak istiyorsanız hemen budamalısınız. Çelkleri üzerinde üç göz bulunacak şekilde alın. İlk iki göz toprağın içinde, bir göz toprağın üzerinde olsun. Çelikleri diktiğiniz toprağın nemli kalmasına özen gösterin. Çelikleri Kasım- Aralık ayına kadar yerinden oynatmayın. Daha sonra istediğiniz yere dikebilirsiniz. Çiçekler ikinci resimde gösterdiğiniz uç kısımlarda açacaktır. Bol çiçekli istiyorsanız o kısımları budamayın. İlk resimde görebildiğim kadarıyla daha önce çiçek açıp kurumuş dallar var. O dalları altta üç göz kalacak şekilde budayıp çelik olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca yine birinci resimde altta ince ve karmaşık dallar görünüyor. Onlarıda yine üç göz üzerinden budayıp çelik olarak kullanabilirsiniz. Bitkiniz daha sağlıklı görünecektir. Güle güle büyütün.

mustafaazizoglu 08-03-2010 18:14

Sayin Kiraz, sayin Almira verdiginiz bilgiler icin tesekkurler. Yarin ya da oburgun budama isine girisiyorum. Sanirim 40-50 celik cikacak. Tesvikiye-Topagaci yakininda oturanlar varsa ve ugramak isterlerse paylasabilirim.

mustafaazizoglu 11-03-2010 11:21

Merhabalar yeniden, ortanca'yi hayli asagilardan budadim, zayif dallarini kestim attim. Biraz daha saglikli olanlardan yaklasik 50-60 çelik çıktı. Bunları da ortancanın çevresine onar santim aralıkla diktim. Yani bunların yarısı tutsa bile ortanca tarlasi olacak. Bu çelikler bu yaz çiçeklenir mi acaba? Bekleyip göreceğiz.

Kiraz 11-03-2010 17:04

Çelikler bu yaz çiçeklenmez, seneye de çiçeklenmezse ya da az çiçeklenirse merak etmeyin, sonraki sene çiçeklenir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025