agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Ortanca (Hydrangea) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1969.htm)

sirius50 07-07-2009 00:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sirius50 (Mesaj 445925)
sevgili begonvil 14
kahve fincanı tanımı tabii ki turk kahvesi için kullandıklarımızdan zira diger kahveler kupayla hatta cola bardakları ile servis yapılıyor biliyorsunuz. sulamadan sonra 15- 20 günde bir aşagıya çıkmayacak şekilde verilmeli.
ortancanın toprağının pH değerine göre renklendiğini daha önce yazmıştım pH değerlerine göre çiçek renkleri
pH =7.0-7.5 pembe ve kırmızı(goodpink-red)
pH=5.5-6.5 mavi (blue)
oluyor. bu sene daha ortancalarım yeni çiçekleniyorlar geçen sene çektiğm resimleride bulamadım bulursam en kısa zamanda sizlerle paylaşaçağım.

ortanca sever dostlar sanıyorum yorumları okumuyorsunuz. bir dost a yanıt olarak yazdığım yukarıya alıntıladığım ve daha önce 620 nolu yorumda da açıkladığım şekilde ortancalarınızın renk değişimlerini sağlayabilirsiniz. ortancaların rengi topraklarının PH değerleri ile ilgilidir.

fellez 07-07-2009 07:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 457346)
Ben hem Ortanca gübresi hem saçıkıbrıs verdim ama yine de pembe açtılar.

Fellez, Nazlı, kırmızı dediğiniz ton kopkoyu pembe-gülkurusu tonu muydu yoksa bildiğimiz bayrak kırmızısı mı? Kırmızı ortancayı sadece internette gördüm ve hayran oldum. Hiç bir çiçekçide raslamadım.

Çiçekçiler hep iddia ediyorlar "ithallerin rengi değişmez" diyorlar. Kendi deneyimime mi güveneyim onlara mı? :) 4 yıl önce aldığım tüm ithallerin rengi pembeye döndü. Gerçi mavi tonunu çok soğuk ve soluk buluyorum, pembe tonu daha neşeli geliyor bana.

Koyu pembeydi,ama baya koyu.Bence deneyimlere güvenmek gerek bana da rengi değişmez demişlerdi...

Fatih 07-07-2009 20:24

Sevgili ortanca dostları biliyorsunuzdur ancak tekrar hatırlatıyım dedim.Toprakta ki PH seviyesine göre ortancalar renk değiştirir.Asidik ortamdakiler pembe ,bazik ortamdakiler de mor ya da mavi açarlar.Nereden biliyorsun diyecek olursanız labaratuarlarda çalışmalarımızda ph seviyelerinde ortancaları kullanmıştık.Yani ortamına göre renk değişimi oluyor.

sirius50 07-07-2009 22:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatihbrk (Mesaj 457757)
Sevgili ortanca dostları biliyorsunuzdur ancak tekrar hatırlatıyım dedim.Toprakta ki PH seviyesine göre ortancalar renk değiştirir.Asidik ortamdakiler pembe ,bazik ortamdakiler de mor ya da mavi açarlar.Nereden biliyorsun diyecek olursanız labaratuarlarda çalışmalarımızda ph seviyelerinde ortancaları kullanmıştık.Yani ortamına göre renk değişimi oluyor.

sayın fatih ortancaların renkleri konusu bu forumda defalarca yazıldı ve toprağın PH ile ilgili olduğu ancak sizde ters olarak ifade etmişsiniz. asidik topraklarda ki PH değerleri 5,5-6,5 arasıda seyreder ortancalar MAVİ renkli olurlar. bunu sağlamak için sulama suyuna alüminyum sulfat ilave edersiniz.eğer asitliği fazla kaçırırsanız çiçeklerin MORardığını görürüsünüz. bazik topraklarda ki PH değerleri 7,0 -7,5 arasında dır renleri PEMBE olurlar sulama suyuna sirke ilave ederseniz PH değerelerini artırarak koyu pembe veya kırmızıya yakın bir pembe elde etmiş olursunuz. saygılarımla

ayferaksit 16-07-2009 20:52

ortancam pembeymiş:p

http://picasaweb.google.com.tr/ayfer...67669424122706

mcbush 18-07-2009 23:59

Svgili Ortanca :) siz ortancalarınızın ortasına oturunca ortancalarınız size sizde ortancalarınıca çok yakışmışsınız fotografta.Dilerim benimde bu güzellikte olur baktığım ortancalar:=)zevklisiniz...
sevgilerimle...

mcbush 19-07-2009 00:03

Bu arada bilginize;ortancaların saksısına **** topragına buz kalıpları atmak çok işe yarıyor.Yaprakları çok diri ve renkli çıktı.Bana önerilmişti bende denedim işe yaradı...

limon 29-07-2009 17:41

1 Eklenti(ler)
Büyük ortancalarımın arasında kalmış ufacık bir dalda açmış tek çiçek. Rengi hepsinden güzel :)
Eklenti 95514

Lonicera 29-07-2009 18:26

Sn limon, ortancanızın gerçekten enfes bir bir rengi var. Aldığınızda bu renk miydi, yoksa sonradan mı oluştu?

berduray 29-07-2009 18:38

Evde bulabildiğim en gölge yere koymama rağmen kuruttum, o kadar sıcakki... Hala bir umut suluyorum, yeniden canlanma ihtimali var mı? Yeşil aksam tamamen kurudu, kök nasıl bilmiyorum?

ardabora 29-07-2009 18:52

5 Eklenti(ler)
"Bu ortancalar benim" demek için neler vermezdim ama benim değil,halamın.:(

Ben resimleri çekerken kendimden geçtim,bir de benim olsalardı ne yapardım bilemiyorum.;)

Bir iki haftadır siteye girmediğim için resimleri anca yükleyebiliyorum,büyük ihtimal ortancalar şimdi solmak üzeredir.:(

İlk resimdeki ortancanın boyu 1,75 cm. Rengi ne eflatun ne mavi,şimdiye kadar böyle bir renk görmemiştim ama resimde tam rengi çıkmamış.

Diğer ortancaların da boyları 1 ile 1,5 m. arası.

Yanlış hatırlamıyorsam en az 10 yıllık ortancalar bunlar..

ardabora 29-07-2009 18:59

5 Eklenti(ler)
Ev orman içinde olduğu için sürekli gölge.

Bu resimleri çektiğim günlerde hava sıcaklığı dışarıda 35-36 dereceyi bulurken,gece yattığımızda üşüyoruz ve sabaha karşı evin içinde yorgan avına çıkıyoruz.:p

Eser İlhan 29-07-2009 19:58

Merhaba sirius50,
Sirke ile pembe ortanca elde edilebileceğini yazmışsınız ama sirke bilindiği gibi asetik asidtir.Eğer yumuşak bir sulama suyunuz varsa ortam pHsını kolaylıkla aside kaydırabilir (yani pH'yı düşürür). Suyunuz eğer sertse(sertliğine göre) sirke ilavesiyle 7.0- 7.5 (ki alkali değil, nötre yakın alan) civarında kalabilmek mümkün tabii.
Renk için hazır satılan preparatların daha kolay sonuca ulaştırabileceklerini düşünüyorum.Ben bu sene baharda diktiğim ortancalarıma da Rhododendron ve açelya için hazır satılan gübrelerden verdim,kocaman çiçekli ve harika mavi renkte oldular.(Aynı gübreden manolyama da veriyorum onda da çok iyi sonuç veriyor)

limon 29-07-2009 22:09

Jel77, aynı gübreden ben de verdim. Çok çiçeklendiler ama vermesem de çiçekleniyorlardı zaten. Renklerindeyse hiç bir değişiklik olmadı, yine pembe açtılar. Az mı geliyor acaba verdiğim gübre diye düşünmeye başladım. Bir köke bir avuç (kutuda öyle yazıyordu) atıp, çapayla toprakla karışmasını sağlıyorum.

Ardabora, çok çok güzelmiş halanızın ellerine sağlık.

Lonicera, hiç hatırlamıyorum böyle bir Ortanca aldığımı ama eğer aldıysam da hiç gelişmemiş, topraktan incecik bir dal çıkmış, tamamen diğerlerinin altında kalmış, ucunda da bir tek bu çiçek var. İnşallah geliştirmeyi başarırım.

pinarbickin 29-07-2009 22:21

merhaba ortanca trakyada olurmu acaba kışın buzlanırmı dışarda balkonda yetiştrmeyi düşünüyorum

almira 29-07-2009 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ardabora (Mesaj 470899)
"Bu ortancalar benim" demek için neler vermezdim ama benim değil,halamın.:(

Ben resimleri çekerken kendimden geçtim,bir de benim olsalardı ne yapardım bilemiyorum.;)

Bir iki haftadır siteye girmediğim için resimleri anca yükleyebiliyorum,büyük ihtimal ortancalar şimdi solmak üzeredir.:(

İlk resimdeki ortancanın boyu 1,75 cm. Rengi ne eflatun ne mavi,şimdiye kadar böyle bir renk görmemiştim am resimde tam rengi çıkmamış.

Diğer ortancaların da boyları 1 ile 1,5 m. arası.

Yanlış hatırlamıyorsam en az 10 yıllık ortancalar bunlar..

Sayın Ardabora; Halanıza komşu olmak isterdim. Resimleri hayranlıkla izledim. Halanızın size olan mesafesi ne kadar bilmiyorum ama sanırım bahçesinde başka güzelliklerde var. Onlarıda resimlerseniz görmek isteriz. Halanızın ellerine sağlık. Gerçekten muhteşem ortancalar. Yetiştirme ve üretim konusundaki tecrübelerinden de yararlanmak isteriz. Uzun süredir böyle güzel ortanca resimleri gönderen olmamıştı.İçim açıldı. Sanki benim bahçemdelermiş gibi.

ardabora 30-07-2009 17:37

Sevgili almira,
Halamın bu evi Trakya'da.

Tekirdağ-Saray-Bahçeköy...Muhteşem güzel bir köy,ormanın içinde,Kırklareli-Vize yolu üzerinde.

Halam yaklaşık 30 yıldır ileri derecede şeker hastası ama çok metanetli bir kadın.

Babannem gibi o da toprak delisi,eline ne geçerse ekiyor dikiyor,üretiyor ama daha çok sebze...Çiçeklerle uğraşacak ne vakti var ne de hali...20 yıl önce evi ilk yaptıklarında muhteşem bir bahçesi vardı ama hem şeker hem de kötü bir bel fıtığı artık onu çok engelliyor ve çiçeklerle fazla uğraşmıyor.

Bir de orman içinde olduğundan gölgede fazla çeşit çiçek yetişmiyor ama ortancalar için çok iyi bir ortamı var.

Çiçek olarak fazla çeşidi yok aslında. Gül,haseki küpesi,bir iki kök clematis,papatyaları falan var. Genelde çok yıllık çiçekler var ama cam güzellerini çok seviyor ve her yıl onlardan bahçede mutlaka oluyor. Bir de sabah sefası...

Bildiğim kadarıyla ortancalar için pek bir şey de yapmıyor. Suni gübre falan kullandığını hiç görmedim. Bulundukları köyde manda yetiştirildiği için köylülerden gübre alıyor ve tüm bahçeye bunu kullanıyorlar. Ayrıca ortancaları buduyor,o kadar...Kışa girerken de ortancaların diplerinden yeni sürgünleri alıp hemen bulduğu ilk yerde çelikleri toprağa sokuyor,bir sürü ortancası daha oluyor.;)

Çok sevdiği için en çok yetiştirdiği şey ahududu.Yaklaşık 15 mt. uzunluğunda tünel şeklinde ahududu bahçesi var. İçinde kaybolup ahududu topladık en son gittiğimizde. Ama ahududu yiyeceğim derken resim çekmemişim.:p

Bahçenin genel fotoğrafları var ama bu sayfayı o resimlerle doldurmak istemiyorum.Kısmet olur da seneye kendi bahçemin sayfasını açarsam,orada hem halamın hem de teyzemin bahçe resimlerini eklerim mutlaka. Ya da vaktim olunca galeriye eklerim.
sevgiler...

didem erdinç 30-07-2009 19:12

ortanca

Arkadaşlar ; geçen gün yapı markete gittim ve ortancam için gübre baktım.Ortancaların rengini mor yapan gübre vardı.Bende mor renkli ortancalarım olsun istiyorum :( ama uçuk bir pembe(neredeyse renk yok).Yanlız gübrenin fiyatı 41,50 türk lirasıydı.O fiyatı görünce vazgeçtim.Ortancamı aldığım satıcı mürekkeple rengi değişiyor,mor renk yapabilirsiniz demişti.İnanayım mı?

almira 30-07-2009 20:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ardabora (Mesaj 471556)
Sevgili almira,
Halamın bu evi Trakya'da.

Tekirdağ-Saray-Bahçeköy...Muhteşem güzel bir köy,ormanın içinde,Kırklareli-Vize yolu üzerinde.

Halam yaklaşık 30 yıldır ileri derecede şeker hastası ama çok metanetli bir kadın.

Babannem gibi o da toprak delisi,eline ne geçerse ekiyor dikiyor,üretiyor ama daha çok sebze...Çiçeklerle uğraşacak ne vakti var ne de hali...20 yıl önce evi ilk yaptıklarında muhteşem bir bahçesi vardı ama hem şeker hem de kötü bir bel fıtığı artık onu çok engelliyor ve çiçeklerle fazla uğraşmıyor.

Bir de orman içinde olduğundan gölgede fazla çeşit çiçek yetişmiyor ama ortancalar için çok iyi bir ortamı var.

Çiçek olarak fazla çeşidi yok aslında. Gül,haseki küpesi,bir iki kök clematis,papatyaları falan var. Genelde çok yıllık çiçekler var ama cam güzellerini çok seviyor ve her yıl onlardan bahçede mutlaka oluyor. Bir de sabah sefası...

Bildiğim kadarıyla ortancalar için pek bir şey de yapmıyor. Suni gübre falan kullandığını hiç görmedim. Bulundukları köyde manda yetiştirildiği için köylülerden gübre alıyor ve tüm bahçeye bunu kullanıyorlar. Ayrıca ortancaları buduyor,o kadar...Kışa girerken de ortancaların diplerinden yeni sürgünleri alıp hemen bulduğu ilk yerde çelikleri toprağa sokuyor,bir sürü ortancası daha oluyor.;)

Çok sevdiği için en çok yetiştirdiği şey ahududu.Yaklaşık 15 mt. uzunluğunda tünel şeklinde ahududu bahçesi var. İçinde kaybolup ahududu topladık en son gittiğimizde. Ama ahududu yiyeceğim derken resim çekmemişim.:p

Bahçenin genel fotoğrafları var ama bu sayfayı o resimlerle doldurmak istemiyorum.Kısmet olur da seneye kendi bahçemin sayfasını açarsam,orada hem halamın hem de teyzemin bahçe resimlerini eklerim mutlaka. Ya da vaktim olunca galeriye eklerim.
sevgiler...

Sevgili Ardabora; öncelikle Halanıza geçmiş olsun. Sizin bu güzel satırlarınızı okudukça sadece Halanıza değil sizede komşu olmayı istedim. Şimdi sizi daha çok merak ediyorum. Halanız,teyzeniz,siz. Sanırım sizin genlerinizde var güzel bitkiler yetiştirme. Formda zaman zaman bahçenizden küçük ipuçlarına raslıyorum. Sizinde harika bir yetiştirici olduğunuz ortada. Niçin kendi sayfanızı açmıyorsunuz? Sizin bahçenizi her haliyle satır satır görmek isteriz. Bence biran önce başlayın ARDABORA'NIN BAHÇESİ'ne.

Nilgün Eran 06-08-2009 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 42497)
Kuruduysa da canınız sağolsun.Bu sizin bitki şevkinizi lütfen kırmasın. Bir daha sefere en baştan birlikte müdahale ederiz. Hepimiz birbirimize destek ve yardımcı olmaya hazırız. :)

Mine hanım merhaba,
Ben komşumun çok güneşe dikip kurudu, öldü dediği bir ortancayı, daha gölge yere aktardım, dallarını budadım, bir süre sonra dipten filiz verdi. Ben de3 size acaba ortancayı saksıya diksem olur mu, iyice büyüyünce saksıda problem yaratır mı diye soracaktım. Teşekkürler.

beyaz orkide 07-08-2009 11:03

Arkadaşlar bundan 1 ay önce bir ortanca buldum.Tabii hemen evlat edindim.Saksısı yoktu ama kökleri topraklıydı.Cıcekleri gecmek üzereydi.Uclarında kararma vardı kestim ve vitamin verdim.Dallarında tekrar yapraklanma başladı hatta topragına yakın yerdeki dalları kurumuş vaziyetteydi.İncelmiş ve ufalanıyordu bu kurumuş yerler ama buralarda bile yapraklanma başladı fakat sorunum devam ediyor uc kısımları kararmaya devam ediyor ve yenı cıkan yapraklarıda kuruyor.Bu durumda ne yapmalıyım sizce?

Kiraz 07-08-2009 11:12

Zamansız dikildiği için olabilir, suyunu eksik etmeyin. Bir de aspirinli su deneyebilirsiniz. Kökleri bu mevsimde yer değiştirmeye hassastır, kurtulamayabilir. Dalları yeteri kadar varsa bir kaç adedinden çelik alarak çoğaltmayı deneyebilirsiniz.

beyaz orkide 07-08-2009 11:56

Bu mevsimde celik alınıyor mu?ben kışın oluyor sanıyordum.

Kiraz 07-08-2009 12:46

Bu konu hakkında yazı var, işinize yarayabilir. Ben iki boğumdan denedim, biri toprağa gömülü, diğer yapraklı olan boğum hemen toprağın üzerinde. Suyunu ihmal etmezseniz tutuyor.

beyaz orkide 07-08-2009 13:26

Teşekkür ederim.Bende denemeliyim.İthal bir ortanca cicekleri iri ve iki renkli olanlardan.

Nilgün Eran 07-08-2009 23:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bulut (Mesaj 52505)
Ortancalar saksıda katkısız çam gübresiyle harika gelişiyorlar.
Yapraklarının uçlardan başlayıp kurumasının en büyük nedeni
fazla sulamaya baglı mantar hastalıgı.
Ayrıca sudaki kireçte kökler için büyük sorun oluşturmakta.
Direk güneşide hiç sevmez.
Bu yıl ilk defa çelik yetiştirmeye başladım,90 kadar çelik diktim
hemen hepsi köklendi sanırım.
Önümüzdeki yıl rengarek bir ortanca cenneti yaratmak istiyorum .
YAŞAMDAKİ HERŞEY ÇİÇEKLER KADAR GÜZEL OLSA.

Sevgili bulut, ortancaların için çelik yaptığınızı söylüyorsunuz, şimdi yapsam olur mu ve çeliği ne şekilde yaptınız, yani nasıl kestiniz dalı? Bana bilgi verirseniz sevinirim, teşekkürler.

k0900 07-08-2009 23:40

1 Eklenti(ler)
517 nolu mesajdaki ortanca, renk değiştirici gübre kullanılmadığında bugünkü rengi;

Nilgün Eran 07-08-2009 23:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bulut (Mesaj 52505)
Ortancalar saksıda katkısız çam gübresiyle harika gelişiyorlar.
Yapraklarının uçlardan başlayıp kurumasının en büyük nedeni
fazla sulamaya baglı mantar hastalıgı.
Ayrıca sudaki kireçte kökler için büyük sorun oluşturmakta.
Direk güneşide hiç sevmez.
Bu yıl ilk defa çelik yetiştirmeye başladım,90 kadar çelik diktim
hemen hepsi köklendi sanırım.
Önümüzdeki yıl rengarek bir ortanca cenneti yaratmak istiyorum .
YAŞAMDAKİ HERŞEY ÇİÇEKLER KADAR GÜZEL OLSA.

Sevgili bulut size ortancada çelik dikimini sormuştum fakat, daha önceki 390 nolu mesajda bu bilgi varmış, sizi yormak istemiyorum, teşekkürler. Yeni üye olduğum için ve zamanım kısıtlı olunca tüm mailleri okumak mümkün olmayabiliyor, sevgiler.

Sevgi Durul 07-08-2009 23:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beyaz orkide (Mesaj 476072)
Arkadaşlar bundan 1 ay önce bir ortanca buldum.Tabii hemen evlat edindim.Saksısı yoktu ama kökleri topraklıydı.Cıcekleri gecmek üzereydi.Uclarında kararma vardı kestim ve vitamin verdim.Dallarında tekrar yapraklanma başladı hatta topragına yakın yerdeki dalları kurumuş vaziyetteydi.İncelmiş ve ufalanıyordu bu kurumuş yerler ama buralarda bile yapraklanma başladı fakat sorunum devam ediyor uc kısımları kararmaya devam ediyor ve yenı cıkan yapraklarıda kuruyor.Bu durumda ne yapmalıyım sizce?

Sayın Beyaz orkide aynı sorun benim iki ortancamda da var. Yaprakları sararan ortancamın toprağını değiştirdim. Tam üç tane solucan çıktı. Düzelecek diye sevinirken yaprakları hepten kurumaya başladı. Diğeri de tamamen kurudu,sulamaya devam etsem yeşerir mi?

beyaz orkide 08-08-2009 11:49

Sayın sdurul kelin ilacı olsa başına sürermiş.Henuz bir çözümüm yok ama sanırım ben topraga yakın yerden budayacagım.Kökünden yeniden sürgün versin diye yapacagım bunu.Budadıklarımıda celik olarak kullanacagım ama tutacagından cok ümitli degilim.Sonuc olarak dallar yeşil bile olsa siyah siyah hareler üzerinde, hastalıklı oldugunu düşünüyorum.Ortancaların suyu sevdigini biliyorum ama susuzlugada kanaatkar oldugunu da gözlemledim.Uzun süre susuz kaldıgı zamanlarda bile beni bırakmadı kendi ortancam.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025