![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sevgili ortanca dostları biliyorsunuzdur ancak tekrar hatırlatıyım dedim.Toprakta ki PH seviyesine göre ortancalar renk değiştirir.Asidik ortamdakiler pembe ,bazik ortamdakiler de mor ya da mavi açarlar.Nereden biliyorsun diyecek olursanız labaratuarlarda çalışmalarımızda ph seviyelerinde ortancaları kullanmıştık.Yani ortamına göre renk değişimi oluyor.
|
Alıntı:
|
|
Svgili Ortanca :) siz ortancalarınızın ortasına oturunca ortancalarınız size sizde ortancalarınıca çok yakışmışsınız fotografta.Dilerim benimde bu güzellikte olur baktığım ortancalar:=)zevklisiniz...
sevgilerimle... |
Bu arada bilginize;ortancaların saksısına **** topragına buz kalıpları atmak çok işe yarıyor.Yaprakları çok diri ve renkli çıktı.Bana önerilmişti bende denedim işe yaradı...
|
1 Eklenti(ler)
Büyük ortancalarımın arasında kalmış ufacık bir dalda açmış tek çiçek. Rengi hepsinden güzel :)
Eklenti 95514 |
Sn limon, ortancanızın gerçekten enfes bir bir rengi var. Aldığınızda bu renk miydi, yoksa sonradan mı oluştu?
|
Evde bulabildiğim en gölge yere koymama rağmen kuruttum, o kadar sıcakki... Hala bir umut suluyorum, yeniden canlanma ihtimali var mı? Yeşil aksam tamamen kurudu, kök nasıl bilmiyorum?
|
5 Eklenti(ler)
"Bu ortancalar benim" demek için neler vermezdim ama benim değil,halamın.:(
Ben resimleri çekerken kendimden geçtim,bir de benim olsalardı ne yapardım bilemiyorum.;) Bir iki haftadır siteye girmediğim için resimleri anca yükleyebiliyorum,büyük ihtimal ortancalar şimdi solmak üzeredir.:( İlk resimdeki ortancanın boyu 1,75 cm. Rengi ne eflatun ne mavi,şimdiye kadar böyle bir renk görmemiştim ama resimde tam rengi çıkmamış. Diğer ortancaların da boyları 1 ile 1,5 m. arası. Yanlış hatırlamıyorsam en az 10 yıllık ortancalar bunlar.. |
5 Eklenti(ler)
Ev orman içinde olduğu için sürekli gölge.
Bu resimleri çektiğim günlerde hava sıcaklığı dışarıda 35-36 dereceyi bulurken,gece yattığımızda üşüyoruz ve sabaha karşı evin içinde yorgan avına çıkıyoruz.:p |
Merhaba sirius50,
Sirke ile pembe ortanca elde edilebileceğini yazmışsınız ama sirke bilindiği gibi asetik asidtir.Eğer yumuşak bir sulama suyunuz varsa ortam pHsını kolaylıkla aside kaydırabilir (yani pH'yı düşürür). Suyunuz eğer sertse(sertliğine göre) sirke ilavesiyle 7.0- 7.5 (ki alkali değil, nötre yakın alan) civarında kalabilmek mümkün tabii. Renk için hazır satılan preparatların daha kolay sonuca ulaştırabileceklerini düşünüyorum.Ben bu sene baharda diktiğim ortancalarıma da Rhododendron ve açelya için hazır satılan gübrelerden verdim,kocaman çiçekli ve harika mavi renkte oldular.(Aynı gübreden manolyama da veriyorum onda da çok iyi sonuç veriyor) |
Jel77, aynı gübreden ben de verdim. Çok çiçeklendiler ama vermesem de çiçekleniyorlardı zaten. Renklerindeyse hiç bir değişiklik olmadı, yine pembe açtılar. Az mı geliyor acaba verdiğim gübre diye düşünmeye başladım. Bir köke bir avuç (kutuda öyle yazıyordu) atıp, çapayla toprakla karışmasını sağlıyorum.
Ardabora, çok çok güzelmiş halanızın ellerine sağlık. Lonicera, hiç hatırlamıyorum böyle bir Ortanca aldığımı ama eğer aldıysam da hiç gelişmemiş, topraktan incecik bir dal çıkmış, tamamen diğerlerinin altında kalmış, ucunda da bir tek bu çiçek var. İnşallah geliştirmeyi başarırım. |
merhaba ortanca trakyada olurmu acaba kışın buzlanırmı dışarda balkonda yetiştrmeyi düşünüyorum
|
Alıntı:
|
Sevgili almira,
Halamın bu evi Trakya'da. Tekirdağ-Saray-Bahçeköy...Muhteşem güzel bir köy,ormanın içinde,Kırklareli-Vize yolu üzerinde. Halam yaklaşık 30 yıldır ileri derecede şeker hastası ama çok metanetli bir kadın. Babannem gibi o da toprak delisi,eline ne geçerse ekiyor dikiyor,üretiyor ama daha çok sebze...Çiçeklerle uğraşacak ne vakti var ne de hali...20 yıl önce evi ilk yaptıklarında muhteşem bir bahçesi vardı ama hem şeker hem de kötü bir bel fıtığı artık onu çok engelliyor ve çiçeklerle fazla uğraşmıyor. Bir de orman içinde olduğundan gölgede fazla çeşit çiçek yetişmiyor ama ortancalar için çok iyi bir ortamı var. Çiçek olarak fazla çeşidi yok aslında. Gül,haseki küpesi,bir iki kök clematis,papatyaları falan var. Genelde çok yıllık çiçekler var ama cam güzellerini çok seviyor ve her yıl onlardan bahçede mutlaka oluyor. Bir de sabah sefası... Bildiğim kadarıyla ortancalar için pek bir şey de yapmıyor. Suni gübre falan kullandığını hiç görmedim. Bulundukları köyde manda yetiştirildiği için köylülerden gübre alıyor ve tüm bahçeye bunu kullanıyorlar. Ayrıca ortancaları buduyor,o kadar...Kışa girerken de ortancaların diplerinden yeni sürgünleri alıp hemen bulduğu ilk yerde çelikleri toprağa sokuyor,bir sürü ortancası daha oluyor.;) Çok sevdiği için en çok yetiştirdiği şey ahududu.Yaklaşık 15 mt. uzunluğunda tünel şeklinde ahududu bahçesi var. İçinde kaybolup ahududu topladık en son gittiğimizde. Ama ahududu yiyeceğim derken resim çekmemişim.:p Bahçenin genel fotoğrafları var ama bu sayfayı o resimlerle doldurmak istemiyorum.Kısmet olur da seneye kendi bahçemin sayfasını açarsam,orada hem halamın hem de teyzemin bahçe resimlerini eklerim mutlaka. Ya da vaktim olunca galeriye eklerim. sevgiler... |
ortanca
Arkadaşlar ; geçen gün yapı markete gittim ve ortancam için gübre baktım.Ortancaların rengini mor yapan gübre vardı.Bende mor renkli ortancalarım olsun istiyorum :( ama uçuk bir pembe(neredeyse renk yok).Yanlız gübrenin fiyatı 41,50 türk lirasıydı.O fiyatı görünce vazgeçtim.Ortancamı aldığım satıcı mürekkeple rengi değişiyor,mor renk yapabilirsiniz demişti.İnanayım mı?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Mine hanım merhaba, Ben komşumun çok güneşe dikip kurudu, öldü dediği bir ortancayı, daha gölge yere aktardım, dallarını budadım, bir süre sonra dipten filiz verdi. Ben de3 size acaba ortancayı saksıya diksem olur mu, iyice büyüyünce saksıda problem yaratır mı diye soracaktım. Teşekkürler. |
Arkadaşlar bundan 1 ay önce bir ortanca buldum.Tabii hemen evlat edindim.Saksısı yoktu ama kökleri topraklıydı.Cıcekleri gecmek üzereydi.Uclarında kararma vardı kestim ve vitamin verdim.Dallarında tekrar yapraklanma başladı hatta topragına yakın yerdeki dalları kurumuş vaziyetteydi.İncelmiş ve ufalanıyordu bu kurumuş yerler ama buralarda bile yapraklanma başladı fakat sorunum devam ediyor uc kısımları kararmaya devam ediyor ve yenı cıkan yapraklarıda kuruyor.Bu durumda ne yapmalıyım sizce?
|
Zamansız dikildiği için olabilir, suyunu eksik etmeyin. Bir de aspirinli su deneyebilirsiniz. Kökleri bu mevsimde yer değiştirmeye hassastır, kurtulamayabilir. Dalları yeteri kadar varsa bir kaç adedinden çelik alarak çoğaltmayı deneyebilirsiniz.
|
Bu mevsimde celik alınıyor mu?ben kışın oluyor sanıyordum.
|
Bu konu hakkında yazı var, işinize yarayabilir. Ben iki boğumdan denedim, biri toprağa gömülü, diğer yapraklı olan boğum hemen toprağın üzerinde. Suyunu ihmal etmezseniz tutuyor.
|
Teşekkür ederim.Bende denemeliyim.İthal bir ortanca cicekleri iri ve iki renkli olanlardan.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
517 nolu mesajdaki ortanca, renk değiştirici gübre kullanılmadığında bugünkü rengi;
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın sdurul kelin ilacı olsa başına sürermiş.Henuz bir çözümüm yok ama sanırım ben topraga yakın yerden budayacagım.Kökünden yeniden sürgün versin diye yapacagım bunu.Budadıklarımıda celik olarak kullanacagım ama tutacagından cok ümitli degilim.Sonuc olarak dallar yeşil bile olsa siyah siyah hareler üzerinde, hastalıklı oldugunu düşünüyorum.Ortancaların suyu sevdigini biliyorum ama susuzlugada kanaatkar oldugunu da gözlemledim.Uzun süre susuz kaldıgı zamanlarda bile beni bırakmadı kendi ortancam.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025