agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Ortanca (Hydrangea) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1969.htm)

Adalet Yağcı 01-06-2009 17:08

Ortanca konusunda yeni bilgiler geldi, ben denemedim ve hangi oranlarda kullanılacağını bilmiyorum, bu işte anlayanlar bize tarif ederler.

Metilen Mavisi
Potasyum Permangenat
Anilin Blue
Bunlar bitkinin çiçeğini mavileştirirmiş.

Karmen kırmızısı
Şeker boyası
Bunlarla da kırmızı olurmuş.

Aktarlarda, Petshoplarda, Akvaryumcularda bulunabilirmiş.

Haydi iş başına, araştırın ne kadar doğru bir uygulama olduğunu hep birlikte öğrenelim.

celalsungur 01-06-2009 18:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 435036)

Potasyum Permangenat

Saç boyası katalizörü değil mi bu?;)

celalsungur 01-06-2009 18:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 434882)
Bu mavi değil resmen lacivert :)
Böylesini ilk defa gördüm, çok güzelmiş :)

Seracı, bu yıla kadar sattıklarımız boyamaydı, bu hakiki mavi dedi, Nevsune Hanım'ın dediği gibi bu yıl bu güzelliği yaşamak 20 liraya değer. Hepinizi Dikili'ye bekleriz. Ortanca turuna.;) (Eskiden Kilis'e giderdik radyo, teyp almak için)

Koyu yeşil 02-06-2009 16:06

Benimki de bionem sayesinde küllemeden kurtuluyor sanırım. Yukardaki mesajdan buyana geçen 5 günde gelişme iyiye gidiyor. Yeni yapraklar oldukça sağlıklı gelmeye başladı. Yalnız suyunu fazla mı kaçırdım ne, yapraklar açık yeşiller. Biraz suyunu azaltmalıyım galiba.
Eklenti 82876

Bu yıl çiçek göremem gibi geliyor bana. Neyse kurtulsun da bari.[/QUOTE]

Sevgili Nevsune, kurtulmuş gerçekten de. Birazcık demir takviyesi iyi olur gibime geldi.

nevsune 02-06-2009 16:11

Evet koyu yeşil, biraz toparlansın diye bekledim. Yarından sonra şeker gübresi vermeyi düşünüyordum. Önerinizle demir takviyesi de yapayım biraz. İkisinin birarada olması bir sakınca yaratmaz umarım.

Bionem gerçekten çok etkili oldu küllemenin geçmesinde.

emrezgi 03-06-2009 16:58

1 Eklenti(ler)
*** arkadaşlar ortancamın bazı yapraklarında sararma var burda okuduğum kadarıyla fazla sulamadan dolayı ya da demir eksikliğinden dolayı sararma oluyormuş suyunu azalttım demir için toprağına paslı çivi koydum başka yapabileceğim birşey var mı acaba bana yardımcı olabilir misiniz :confused: yoksa bunlar normal bi sararma mı :confused:

Başbahcivan 03-06-2009 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emrezgi (Mesaj 436790)
*** arkadaşlar ortancamın bazı yapraklarında sararma var burda okuduğum kadarıyla fazla sulamadan dolayı ya da demir eksikliğinden dolayı sararma oluyormuş suyunu azalttım demir için toprağına paslı çivi koydum başka yapabileceğim birşey var mı acaba bana yardımcı olabilir misiniz :confused: yoksa bunlar normal bi sararma mı :confused:

Yaptığınız gayet doğru arkadaşım ayrıca sulama yaparken toprağını parmağınızla kontrol edin, çamursu kalmasın nemli olması yeterli olur, buda toprağın durumuna göre izmir gibi sıcak bir bölgede 2 -3 günde bir sulanması yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

celalsungur 08-06-2009 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emrezgi (Mesaj 436790)
demir için toprağına paslı çivi koydum başka yapabileceğim birşey var mı acaba bana yardımcı olabilir misiniz :confused: yoksa bunlar normal bi sararma mı :confused:

Demir eksikliği için saçı kıbrıs (demir sülfat) kullansanız paslı çividen daha faydalı olur.

celalsungur 08-06-2009 12:44

1 Eklenti(ler)
Bu ortanca, Dikili'de, sahilde yaz, kış bir kahvenin önünde duruyor. Tüm öğleden sonra güneşini alıyor. Kahveci, içine sadece saçı kıbrıs atıyormuş. Her sene dikkatimi çeker. Tenekelerin içine dikilmiş. Bu sene tenekenin ebadı büyümüş. Bunlardan kahvenin önünde 5-6 tane daha var, hepsi de böyle gürbüz.
Bize naz yapan ortancalar, tabiatla karşı karşıya kalınca nasıl da mücadeleyi öğreniyorlar.

emrezgi 08-06-2009 12:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalsungur (Mesaj 440207)
Demir eksikliği için saçı kıbrıs (demir sülfat) kullansanız paslı çividen daha faydalı olur.

teşekkür ederim daha önce saçı kıbrıs koymuştum bi tanıdığım tomurcuklar açınca bi daha koyma dedi ben de bir daha koymadım çiçeklere zararlı dedi 15 günde bir sulama suyuma tepeleme bi çay kaşığı atıyorum yeterli ya da fazla olur mu:confused: bana dedikleri gibi zararlı olur mu çiçeklerime:confused::(

limon 08-06-2009 12:52

Yalnız Celal Bey, ne kadar saçıkıbrıs ta atsanız fazla güneş alınca yaprak renkleri böyle oluyor. Bahçede tam gölgede dikili olanların yaprakları hem daha iri hem koyu yeşilken, yanlış yere diktiğim 2 kök ortancanın yaprakları gübre de demir de vermeme rağmen bu tondaydı. Güneşi fazla aldığında da yaprakları pörsüyüp, akşam üzeri yine diriliyordu. Yaz olmasına bakmadan, bel küreğiyle dipten alabildiğim kadar alıp tam gölgeye geçirdim geçen hafta. Bolca suluyorum, kendine gelmeye başladı.

celalsungur 08-06-2009 12:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 440230)
Yalnız Celal Bey, ne kadar saçıkıbrıs ta atsanız fazla güneş alınca yaprak renkleri böyle oluyor. Bahçede tam gölgede dikili olanların yaprakları hem daha iri hem koyu yeşilken, yanlış yere diktiğim 2 kök ortancanın yaprakları gübre de demir de vermeme rağmen bu tondaydı. Güneşi fazla aldığında da yaprakları pörsüyüp, akşam üzeri yine diriliyordu. Yaz olmasına bakmadan, bel küreğiyle dipten alabildiğim kadar alıp tam gölgeye geçirdim geçen hafta. Bolca suluyorum, kendine gelmeye başladı.

Limon kardeşim, aynı şey benim de başımda ama, fotoğrafını koyduğum ortanca yıllardır aynı konumda, zaten kahve batıya bakıyor. Yani dayanıklı olmayı mecburen öğreniyorlar gibi geliyor bana. Bizimkiler hanım evladı.;) Fırsat bulursam, aynı ortancanın öğleden sonra kızgın güneş altında da fotoğrafını çekip koyacağım. Ama, akşamüstü gezmelerinde güneş altında görürdüm ben bu ortancaları ve ortancalar güneş sever zannederdim. Gölge sevdiklerini Foruma üye olunca öğrendim.
Senin yazdığın aynı şey benim de başımda. Ben de önüne sıva filesinden gölgelik yaptım.

Lonicera 08-06-2009 14:30

Bu arada kahvedeki ortanca paslanmış teneke içinde. Bence tam yerini bulmuş, saçı kıbrısa ne hacet:)

toprak12 09-06-2009 08:25

ortancanın rengini nasıl değiştirebilirim?

toprak12 09-06-2009 21:04

4 Eklenti(ler)
bu da benim ortancam telefonla çektiğim için pek güzel çıkmadı ama yinede paylaşmak istedim:)
acaba pembe açan ortancamla yandaki yaprakları hafif sarısı demir eksikliğinden olduğunu biliyorum ama
pembe açan ortancamın yapraklarıda yuvarlak acaba cinsi mi farklı?

almira 12-06-2009 19:20

Celal beeeey

4 Eklenti(ler)
ARTIK BENİMDE ORTANCAlarım vaaar.:DFarkındaysanız larım dedim.Evet evet şimdilik tam üç saksı ortancam var.ŞİMDİLİK DEDİM.Çünkü iki saksımda ikişer kök ortancam var.Birde büyük bir ortancam varki en az on çelik yaparım bu yıl.Mersin de oturan tüm arkadaşlara duyrulur ortanca arıyorsanız Metropol arkasında bulunan eski otogarın yanındaki köylü pazarında bol miktarda var.Yalnız haftaya taşınacaklarmış acele edin .Farklı türlerde birçok süs bitkisi ve meyve fidanıda var.Oldukça uygun fiyata.

optimus 13-06-2009 08:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalsungur (Mesaj 434458)
Bunlar da benim ortancalarım. Maviyi dayanamadım Dikili'den 20 liraya aldım. Boyama olmadığı konusunda seracı yemin billah etti, bakalım seneye belli olur.

celal beyin mavi ortancaları gerçek renk değil sanırım. dün internette etobur bitki toprağı ararken ortancaların rengini maviye dönüştüren bir gübre gördüm. sizi üzmek istemezdim ama sanırım ortancalarınız verilen bir maddeden dolayı bu mavi renkteler...

Aziz Fayda 13-06-2009 15:56

Çiçek cenneti Bayındır'dan aldıklarım

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,

Ekteki fotograflar Bayındırdan 2 hafta önce aldığım ortancalar. Kırmızılara bayılıyorum. 40 kök kadar ortanca oldu. Arkadaşların görüşlerini bekliyorum.

selamlar

Aziz FAYDA

sirius50 14-06-2009 22:24

mavi ortanca

ortancaların renk durumları topraklarının asitlik ve bazlık durumları ile ilgili olduğunu yabancı bir kaynaktan okumuştum.
benimde 10 adet saksıda yetiştirdiğim ortancalarım var ankara gibi karasal iklimde zor da olsa çok begendiğimden ekimde soğuk seraya kaldırıyorum nisan sonu mayıs başında tekrar terasa alıyorum. ortancaları mavileştirmek için alüminyum sülfat kullanıyorum. yaklaşık bir tatlı kaşığı silme alüminyum sülfatı ya bir litre suda eritip sulama dan sonra saksının altından çıkmayacak kadar veriyorum.
kırmızı renge döndürmek için bir litre suya bir fincan sirke ilave edip bunuda ayni şekilde saksılara veriyorum. eğer herhangi bir işlem yapmazsam pembe renkli çiçekleniyor. benimde mavi olarak aldığım ortancalar sonradan pembeleşmişti bu yöntemle tekrar mavileştiebildim.
demir eksikliği içinde demir sülfat çözeltii hazırlayarak veriyorum.bundanda iyi sonuçlar aldım.

akoman 15-06-2009 08:31

merhabalar bende iki cinsi ve toplamda uc adetvar ama bir tanesi bu sene farkli acti sanki uzerindekiler sadece tohummus gibi acti ve kurumaya basladi

http://img195.imageshack.us/img195/815/dscn2666c.jpg

reimde goruldugu gibi ...

bu ortanca normalde alttaki resimde arkadaki acik pembe ortanca ile ayni renkte ama bu bu sene boyle acti neden oldugunu bilen varsa paylasirsa sevinirim

http://img195.imageshack.us/img195/3464/dscn2667.jpg

Lalezar78 15-06-2009 08:49

Ortancaların renkleri konusundaki sorunuzun cevabı önceki mesajlarda var.:)

celalsungur 15-06-2009 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 440230)

Ben de yerini değiştirmek zorunda kaldım, düzeldi. Bizim hanım evlatları böyle ne yapacaksın. Kitabına göre büyüteceğiz.

celalsungur 15-06-2009 10:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi optimus (Mesaj 444255)
celal beyin mavi ortancaları gerçek renk değil sanırım. dün internette etobur bitki toprağı ararken ortancaların rengini maviye dönüştüren bir gübre gördüm. sizi üzmek istemezdim ama sanırım ortancalarınız verilen bir maddeden dolayı bu mavi renkteler...

O gübreden var bende yıllardır atarım azıcık rengini bozar pembelerin başka işe yaramaz. İnşallah benimkiler gerçek mavidir. Yoksa bu yıl gözümüzün yaptığı bayramla avunacağız.;)

sirius50 15-06-2009 22:05

sevgili begonvil 14
kahve fincanı tanımı tabii ki turk kahvesi için kullandıklarımızdan zira diger kahveler kupayla hatta cola bardakları ile servis yapılıyor biliyorsunuz. sulamadan sonra 15- 20 günde bir aşagıya çıkmayacak şekilde verilmeli.
ortancanın toprağının pH değerine göre renklendiğini daha önce yazmıştım pH değerlerine göre çiçek renkleri
pH =7.0-7.5 pembe ve kırmızı
pH=5.5-6.5 mavi
oluyor. bu sene daha ortancalarım yeni çiçekleniyorlar geçen sene çektiğm resimleride bulamadım bulursam en kısa zamanda sizlerle paylaşaçağım.

Kadir Başkök 16-06-2009 01:11

Resimleri gördükçe içim gitti. Benimde bir ortancam var fakat çiçek açmıyor.Yanılmıyorsam üç yıldır bahçemde, daha çiçeğini görmek nasip olmadı. Öğle saatlerinde birkaç saat güneş görüyor.Onun bir etkisi olabilirmi?

toprak12 16-06-2009 08:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sirius50 (Mesaj 445183)
ortancaların renk durumları topraklarının asitlik ve bazlık durumları ile ilgili olduğunu yabancı bir kaynaktan okumuştum.
benimde 10 adet saksıda yetiştirdiğim ortancalarım var ankara gibi karasal iklimde zor da olsa çok begendiğimden ekimde soğuk seraya kaldırıyorum nisan sonu mayıs başında tekrar terasa alıyorum. ortancaları mavileştirmek için alüminyum sülfat kullanıyorum. yaklaşık bir tatlı kaşığı silme alüminyum sülfatı ya bir litre suda eritip sulama dan sonra saksının altından çıkmayacak kadar veriyorum.
kırmızı renge döndürmek için bir litre suya bir fincan sirke ilave edip bunuda ayni şekilde saksılara veriyorum. eğer herhangi bir işlem yapmazsam pembe renkli çiçekleniyor. benimde mavi olarak aldığım ortancalar sonradan pembeleşmişti bu yöntemle tekrar mavileştiebildim.
demir eksikliği içinde demir sülfat çözeltii hazırlayarak veriyorum.bundanda iyi sonuçlar aldım.

bu renk değiştirme ne kadar sürüde oluyor

celalsungur 16-06-2009 12:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kadir Başkök (Mesaj 446056)
Benimde bir ortancam var fakat çiçek açmıyor. Öğle saatlerinde birkaç saat güneş görüyor.

Öğle saatlerinde bir kaç saat güneş Manisa sıcağında zararlı olabilir. Yakınına gölge yapacak bir fidan dikme imkanınız var mı?

sirius50 16-06-2009 13:06

mavi ortanca

5 Eklenti(ler)
ortancalarda renk değişimleri için yapacağınız işlemlere çiçekler daha tomurcuk iken başalamlısınız. 15-20 gün araylada işlkemlere devam etmelisiniz.
geçen sene çektiğm resimleri sonunda buldum sizlerle paylaşmak istedim.
orman güllerim geçen sene çok güzel açmıştı onlarıda ekledim.

sirius50 16-06-2009 13:10

mavi ortanca

3 Eklenti(ler)
ortanca resimleri devamı

toprak12 16-06-2009 14:17

ayrıca alüminyum sülfat nerden bulabilirim ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025