![]() |
Buket Hanım, benzer durum benimkinde de vardı, kuruyan kısımları kestim.
Çiçeğiniz bana problemli gibi görünmedi ayrıca ortancanızı bahçenize dikerseniz daha güzel gelişir. |
Şu anda dikersem sorun olur mu? yoksa bu mevsimi geçirip seneye mi diksem?
|
Hiç bir sorun olmaz, ortancanız çok daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde gelişir.
|
1 Eklenti(ler)
Bu da benim ortancam.Hafta sonu saksısını bahçeye çıkarttım. Yeni sürgünler vermeye başladı.
|
Şükran Hanım sizinkiler çok güzel. Çiçekleri hangi renk?
|
Sevgili Buket, çiçekleri geçen senelerde lila-pembe arası açmıştı. Bu sene değişirmi bilmiyorum. Ben o rengini çok seviyorum. Toprağına herhangi bir işlem uygulamadım.
|
Iki Renkli Ortancalar
2 Eklenti(ler)
Arkadaslar Selam,
Bu ortancalar oda ortancasimi yoksa bahce ortancasimi bilen varmi ? Yani soguk kis sartlarina dayanikli bahce icin uygun bir cesit mi? Yadimlar icin Tesekkürler |
Selam Arkadasim,
Senin Ortancanin cinsi Tabak Ortanca yani ciceklerin sekli tabak gibi oluyor. Bir diger cesitte Top Ortanca yani cicekler top gibi yuvarlak sekil aliyor. Böyle masmavi olmasi seni aldatmasin gelecek sene beyaz **** pembe renkli cicek verecektir. Eger bu mavi rengi korumasini istiyorsan topraga Aluminyumsülfat serpmen **** Aluminyumsülfali su ile sulaman gerekiyor. Beyaz ve Pembe Ortanca kirecli topraga has bir özelliktir. Senin Mavi Ortancan icin sulama suyunu da kaynatip sogutulmus su vermelisin. Iyi günler. |
Ortanca Örnekleri
3 Eklenti(ler)
Selam Arkadaslar,
Ortanca cesitlerinin daha iyi anlasilmasi bir kac resim ekliyorum Eklenti 33059 Eklenti 33061 Top Ortancalar cicekleri top gibi yusyuvarlak sekil alan Eklenti 33062 Tabak Ortancalar cicekleri tabak seklinde olan |
Ortanca Örnekleri II
4 Eklenti(ler)
Eklenti 33063
Salkim Ortanca Eklenti 33064 Sarmasik Ortanca Eklenti 33065 Eklenti 33066 Kadife Ortanca |
Geçen sene sarmaşık ortancanın 1-1,5 metre boylanmış olanından almak istemiştim. Fiyatı (şimdi hatırlayamıyorum) çok pahalı gelmişti, vazgeçmiştim. Oldukça deneyimli bir fidanlık olmasına rağmen, bu bitkiyle ilgili bilgi sahibi değillerdi. Çiçeği çok kısa süre kalıyor, güneş seviyor demişlerdi. (Doğru mu bilmiyorum) Ben gölgeye dikmeyi düşünüyordum.
Bu arada salkım ortancayı da ilk defa sizin fotoğrafınızda gördüm, gerçekten çok güzelmiş. |
Arkadaşlar bu salkım ortancadan benim vardı öylesine toplu güzel açtı ki; tek dalda kocaman çiçekti nazar değdi kurudu. Aynı cinsten fide aldım. Yeni yeni filizleniyor açarsa tekrar görürüz.
|
Ortancalar Acmaya Basladi
2 Eklenti(ler)
Selamlar,
Bahar geldi Ortancalarim acmaya basladi. Hayat yine renkleniyor. |
merhabalar,
Bugün dayanamayıp ortancadan bir dal kesip çam gübresi hazırladığım saksıya diktim. Biliyorum diceksiniz ki şu an zamanı değil, ama ben gene de şansımı denemek istedim... bu başlık altında yazanları birebir uygulamaya çalıştım. Çam gübresi kullandım, hava kararıken diktim, yapraklarını -ki sadece birkaç taneydi- temizledim. Kafamda tek bir soru işareti kaldı; ne kadar su ve ne sıklıkta vermeliyim. Yetişkin ortancalardaki gibi midir su ihtiyacı? Ortancam şu anda saksısında yardım bekliyo:( |
Toprak **** torf sürekli nemli kalması lazım biraz zamansız olmuş ama yapraksız ise şansı var.
|
Gölge ve 22 derecelik bir odada direk güneş ışığı almayan pencere kenarına koyum. Bir çelik daha koydum bugün yanına. Bakalım bekliyorum :S
|
1 Eklenti(ler)
Ortanca seven arkadaşlar Ortancalarınızı şubatda budama yapın hem güzelleşsin hem kestiğiniz bütün dalları torf karışımı bir toprağa dikin bol bol ortancanız olsun.
Aşşağıda bu yılın çeliklerinden üretilen ortancaları yüklüyorum. |
Teşekkürler Sayın olay9 İllada kendi ortancalarınızdan almanız şart değil o mevsimde çok bahcivan **** ORTANCA sahibi zaten budama yapıp atıyorlar.
Onlardanda alabilirsiniz eğer bulunduğunuz yerde yoksa talebiniz olursa kargoyla naylon poşetlere sarılı çeliklerden olan arkadaşlar mutlaka göndereceklerdir. |
Çok sağolun. Benim yegane sorunum yaşatamamak. Bi yaşatsam üretme kısmı kolay. Kargoda çiçeğin eziyet görmesine gönlüm razı gelmez. Zaten eve yakın fidecimizde var. Boy boy satılıyor. Tekrar teşekürler...
Bu arada siz özel bi bakım uyguluyormusuz... |
özlem hanım inşallah ortancanıza bişey olmaz. Bu konuda ben de acemiyim. Daha önce hiç ortanca yetiştimedim.
Geçen çiçekçide sordum inanması güç ama 50 lira dedi :( Üzerinde 3 tane çiçeği olan bir ortancaydı. Ben de pahalı olduğu için kendim üretmeye karar verdim. Yaklaşık 2 hafta önce dikim zamanı olmamasına rağmen, dayanamayıp 2 adet çelik olarak diktiğim ortancalar gayet iyi durumdalar. Gece içeriye alıyorum. Gündüz ise dışarıya gölge bir yere alıyorum. Yapraklarını koparmıştım ama tepede küçük bir tane filiz vardı, gayet canlı durumda. Toprağını da sürekli nemli tutuyorum. İnşallah tutar. Forumda yazanlar sayesinde bişeyler öğrendim ortancalar hakkında... Bİlgilerini paylaşan herkese teşekkür ederim. |
Teşekkürler Gülşen...
Ben npk 20-20-20 gübresinden veriyorum. Yağmur suyu **** kaynayıp soğutulmuş su veriyorum. Dibine 2 -3 tane arada limon tuzu koyuyorum. Sonuç şahane... Sürgün uçlarında yeni yapraklar çıkıyor. Durumu çok iyi. Antalya ikliminde içeri almanıza gerek yok. Benimki sabah güneşini alan balkonda duruyor. Gecede dışarıda yani... Bu tür bitkileri çiçekçilerden almak yerine toplu fide satan yerlere bakın ve alın. Çiçekçiler çok pahalıya satıyor. Bunu aldığım yer üstü çiçekli gelişmiş ortancayı en fazla 10 ytl ye satıyor. Pazarlık yapsam fiyat düşedebilir. Sevgilerle... |
Arkadaşlar, senelerdir ortanca yetiştiriyorum sürekli de çelikten üretiyorum. Ortancanın istediği iki şey vardır. Birincisi gölge olacak (güneşi hiç sevmez), ikincisi de nem. Dibi her daim nemli olacak. Toprak konusunda biraz asidik toprak sevmesine rağmen çok da hassas değildir. Kırımızı orman toprağı, biraz killi bahçe toprağı onun için yeterlidir. Toprağı hafif asitlendirirseniz değmeyin keyfine. Soğuktan etkilendiğini görmedim. Kıştan çıkarken kuvvetli bir budama bitkiyi coşturur. Çelikten tutma oranı %90'nı rahat geçer.
|
Sevgili MeyveliTepe, benim de ortancalarım var, oldulça da güzeller. İlk iki sene Alüminyum sülfat ile bayağı mavi tutabildim. Ama geçen sene yine aynı şekilde gübrelediğim halde mavi rengi kaybolmaya başladı. Bu sene de Alm.sülfat verdim ama daha çiçek açmadıkları için nasıl olacaklar bilemiyorum. Sizin bu konuda yaptığınız değişik birşey var mı?
|
En son 15-16 yıl kadar önce para vererek 7-8 kök ortanca satınalmıştım. Şu anda üç ayrı bahçede yüzden fazla kök ortancamız var (bu yılın dikilen ve tutan çelikleriyle birlikte). Bu güne kadar ortancalara ne gübre ne başka herhangi bir kimyasal madde verdim. İlginçtir ama kırmızılar hala kırmızı, maviler hala mavi. Dikkatimi çeken şu oldu. Güneş alan bitkilerin rengi klasik pembe ortanca rengine dönüyor (onlar da çok güzeller), hep gölgede kalanlar ve topraktaki nemi hiç kaybolmayanlarda bir renk kaybı olmuyor.
Belki bir de şunu eklemeliyim. Ortancaları ilk diktiğimiz bahçede çam ormanının dibinden alınmış kırmızı orman toprağı kullanmıştık. Bu toprağın renginden de anlaşılacağı üzere demir yüklü, çamlar ve çam iğnelerinin çürüntüsü sebebiyle de oldukça asidik olması gerekir. Belki bunun etkisi olmuştur. Buradaki ortancaların çiçekleri futbol topu büyüklüğünde ve çivit mavisi rengindedir yıllardır. Bunun dışında, eşim sardunyalar için sirkeli su hazırladığında artanını da ortancalara döker. Asit bakımından bunun da yararı olur. |
Bende Beylikdüzü Bauhause'dan 1 hafta once ortanca aldım.
(fiyatı 17.99 du sanırım merak edenler icin) Malum üzeri cicekliydi cok guzeldi.Ancak gidecegimden dolayı saksısını degistirmedim.Golgede ,sabah guneşi vuruyor ama yine de mutlu degil.Suyunu duzenli veriyorum topragı nemli ama baygın gibiler hava degişip duruyor sorun ne olabilir? Rengide ebruli kırmızı pembe gibi anneme hediye almıstım. Sanırım ona saglıklı bir cicek goturemeyecegim:( |
Normalde Ortancalar çiçek açma zamanı henüz gelmedi sizin aldığınız ortancalar sera ortamında sıcak koşullarda erken çiçeklendiriliyor pazara sunmak için.
Siz aldığınız gibi dışarı koyduysanız alışkın olmadığı ortama aniden çıktığı için şoka uğramış olabilir. Havalar ısınınsaya kadar sıcak bir ortamda bakın. |
Sn.Tekin,
İsin ilginc yanı ,ben ortacayı 2 gun once cıkardım dısarı yoksa iceride golgedeydiler ama hafiften cicekler aşagı sarkma yapınca hava guzelken gunduzden balkona koymustum ve mutluydu . Hatta dısarıda duzeltmisti ciceklerini ama yine aynı durum oldu bu sefer bazı yaprakları da aynı sekilde aşagıya sarktı gibi.Bulundugu ortam az ruzgarlı golge sabah gunesi goruyor oglen saatine kadar ....Ne yapmalıyım bilmiyorum.... mesela saksı degisimi olabilir mi yoksa bu daha cok,ölmesine mi sebep olur?:( |
Su ihtiyacı nasıl su veriyormusunuz resim ekleyebilirseniz daha iyi olur.
|
Ortancanın taze sürgünlerinin boynunu bükmesi ve yapraklarının sarkması yeterince su alamadığına delalet. Saksıdaki toprak hiç su tutmayıp olduğu gibi geçirgen olabilir. Altına derince bir saksı tabağı koyup, saksının dibinden nem almasını sağlayabilirsiniz. Evet, çiçek için henüz erken ama yine de dışarıda bir problem olacağını sanmam. Öğleye kadar aldığı güneş de fazla gelmiş olabilir. Sonbahara kadar yaşatabilirseniz saksıdan bahçeye dikmeniz en iyisi. Şimdilik saksı değiştirmeyin derim. Bunlar ithal ortancalar. İlk yılları adaptasyon açısından problemli olabilir, seneye alışır, siz kurutmayın ve güneşte yakmayın yeter.
|
Acıkcası su koymaya korkar oldum ,adenium tecrubesinden sonra.Su gözümü korkutur oldu.:)Bugun 2 su bardagı su verdim alltan cıkmadı daha fazla vereyim mi? sanırım saksı degisimi gerekecek ,saksı boyu kucuk degil ancak sanki kök yakın zamanda dısarı cıkacak gibi duruyor....
Bir de saksıyı baska noktaya koyayım belki işe yarar.Zaten bugün baktıgımda güneş üstündeydi.Aslında hava cok sıcak degil sadece guneşli gorunuyordu ama o guneş yetmiş olabilir:( Altına tabak fikri iyi geldi onu yapacagım hemen şimdi..... yardımlarınız icin tesekkur ederim. (ah bir de resmini koyabilsem)ama kurtarırsam söz koymaya calısacagım.;) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025