![]() |
Sn.Venus, ben de iki sene önce aynı yerden üç değişik renk Ortanca almıştım. Çok bol ve büyük çiçeklilerdi alırken, ama Tekin Bey'in bahsettiği gibi sera ortamında büyütüldüklerinden erken açmışlardı, ben de havanın güzelliğine aldanarak bahçeye dikmiştim hemen. Çiçekleri iki hafta bile dayanmamıştı hatta yaprakları bile dökülmüştü. Geçen sene bahçedeki yerli ortancalarla beraber yapraklanıp açtılar, bu yılsa neredeyse benim boyuma gelecekler.
Yalnız ben boylarının uzun olmasını istediğimden bu sene budamadım Ortancalarımı, şu anda çok keyifliler. Forumda, nemi çok sevdiği, dibini devamlı nemli tutmak gerektiği yazıyordu ben de bunu uyguluyorum. Kısaca, zamana ve sabıra ihtiyacınız var. Eğer bahçeniz varsa bahçenin gölge bir duvar önüne dikmenizi tavsiye ederim. Saksıda yetiştirecekseniz, marketten aldığınız saksılarda genelde toprak olmuyor, suladığınızda su hemen alttan çıkıyor, ben bir iki numara daha büyük saksıya, suyu tutacak toprak ve torf karışımıyla dikmenizi tavsiye ederim. Bir de bitki boyundan büyük çiçek açtığından çiçekleri taşıyamıyor, ben aldığımda her dalında bir bambu vardı ve her dal tel ile bağlanmıştı. Sizinkinde destek yoksa dalları çubuklarla destekleyebilirsiniz. |
Ortancadan çelikler alıp bir saksıya sık sık ekmiştim. Çelikler yeni yapraklar verdi. Uzun zamandır da ( en az 3 aydır ) aynı saksıda olmalarına rağmen, yapraklanma haricinde gelişme göstermediler. Çelikleri ektiğim saksıyı başka çiçekler için kullanmak istiyorum. Çelikleri saksıdan alıp bahçeye eksem problem yaşarmıyım?
|
Sn.Abk, çeliklere bu yıl dokunmayın. Gölgede ve hep nemli kalsın. Bu yıl kendilerine kök yapmaya çalışacaklar. İyi bakarsanız seneye çiçek bile açarlar.
Sn.Venüs, toprağını oynatmadan Sn.Limon'un tarif ettiği gibi daha büyük ama içinde su tutan bir saksıya alabilirsiniz. Bu da biraz risklidir. Mevsim geçtiği için kökünü zedelerseniz ölebilir. Ekim-kasım aylarında istediğinizi yapabilirsiniz. Riske girmeyeyim derseniz dışarıda gölge bir duvar dibine altında tabak olacak şekilde yerleştirin ve her gün sulayın. Ortancaya sudan bir şey olmaz... |
Ortancamın sorununu buldum....Suyunu az koyuyormuşum.İki bardak yerine üç bardak su koydum daha mutlu ve çiçekleri düzeldi. Söylediginiz gibi saksı degişimini gerekmedikçe yapmayacagım.Yardımlarınız için çok teşekkür ederim....;)
|
ortancanın çekiciliği
1 Eklenti(ler)
:p resmini gönderdiğim ortancayı sehir pazarından aldık. Çelikleme ile çogaltmayı . so2 ile renklerini değiştirmeyi düşünüyoruz.Yardımlarınız için herkese teşekkürler.
|
3 Eklenti(ler)
Benim ortancam da bu: Eklenti 37684
Ortancamın saksısını değiştirmeyi düşünüyorum. Sizce şu resimdeki sağda duran boş saksıya girer mi? (Yeni saksının çapı biraz küçük ama daha derin.) Eklenti 37685 Bir de dallardaki eklem yerlerinde kararmalar var: Eklenti 37686 Doğal mıdır? Değilse ne yapmam gerekir? |
3 Eklenti(ler)
Selam arkadaslar
Yaklasik 1,5 ay önce 2 Ortanca almistim. Biri koyu pembe digeri de mavi renkliydi. Pembe olan suan cok iyi durumda fakat mavi ortancam iki haftadir kötüye gidiyor gibi. Ciceklerinin bazilari yesilimsi **** sarimsi renk almaya basladi ve sararan cicekleri kendini birakiyor. Diger birkac cicegi gayet iyi görünüyor, renkleri de hala ayni. Acaba bu neyden kaynaklaniyor ve ne yapmam gerekiyor. Yardimci olursaniz cok sevinirim. Ortancami kaybetmek istemiyorum. Ikisi de direk günes almayan yari gölgeli balkonumda duruyor. Pembe ortancam icin iki haftada bir sulama suyuna cok az sirke ekleyip suluyorum rengini korumasi icin. Mavi ortancam icin haftada bir demir agirlikli sivi besin veriyorum. Demirin mavi rengini korumasinda yardimci oldugunu okumustum bir yerde. Eklenti 37753 Eklenti 37754 Bu da pembe ortancam gayet iyi durumda. Eklenti 37755 |
Çok güzeller.Benimkinde faliyet yok daha...
Umarım açarlar... |
Daha önce de yazılmıştı, tekrarlamakta fayda var sanırım. istanbul'da bahçede dikili olan ortancalar henüz tomurcuktalar, açmadılar. 1,5 ay önce çiçek açmış şekilde Yapı-Marketlerden veya kapalı seralardan bol çiçekli almış olduğunuz ortancalar, sera ortamında büyütüldüklerinden, dışarıya çıkarıldıklarında sarsılıyorlar. Luna, sizin mavinin de çiçeği artık solmaya başlamış. Bu sene çiçek ömürleri kısa olacak ancak seneye bulunduğunuz bölgenin iklimine göre davranacaktır.
Ben de aynı sizin gibi 3 yıl önce çok beğenerek yapı marketten bol çiçekli değişik renkli ortancalar almıştım. Hemen bahçeye dikmiştim, çiçeklerinin ömrü çok kısa olmuştu hatta yapraklarını bile zamansız dökmüştü. Geçen sene normal zamanda çiçek açtılar, biraz boy attılar. Bu yıl ise boyları 1-1,5 metre civarında ve şu an bol tomurcuktalar. |
Yardimin icin cok tesekkürler limon. Peki simdi solan cicekleri kesmeliyim dimi, onun disinda budamam felan gerekmiyordur heralde.
|
Sevgili Limon,
Benim ortancayı alalı tam 4 gün sonra 1 ay olacak.İşin güzel tarafı bütün çiçekleri halen üzerinde :) ve daha solma da yok ,harika durumdalar ancak yerini bu kadar sevmesi beni endişelendiriyor hani daha Mugla'ya gidecek ya....Neyse 3 günde bir 1lt su veriyordum ancak bu aralar cok sıcak bugun yine baygındılar 2 güne düştü sanırım sulama aralıgı....Ortancanın çiçegi,clematisin çiçegini geçti vallahi...;)Normal midir ?Hoş onu da bilmiyorum.Hani hem sera çiçegi ol ,bir de günlerce susuz kal ayıl bayıl ve 1 ay çiçekli dur...Neyse mutluyum yani nazar degdirecegim kendi kendime....Saygılar |
Sevgili Luna,
Budama için daha erken ancak kurumuş çiçekleri kesebilirsin sorun olmaz hatta bitkin yorulmamış olur.Eger resimdeki gibiyse çiçekler bırak tam kurusun istersen ki daha çiçeklerin suyu cekilmemiş gibi o zaman kesersiniz derim.Saygılar |
Saksısını değiştirmiş miydiniz Luna? Seralarda torfa diktiklerinden bitki suyu tam olarak alamıyor.
|
Ortanca
Her Sene Saksıda ortanca alıyorum yaz boyu güzel oluyor.Kış geldiğinde kuruyorlar kurumamaları için ne yapmalıyım?Birde bahçeye eksem soğuğa dayanırmı acaba? Bilen arkadaşlar varsa anlatırlarsa çok sevineceğim.
|
Ortanca kışın kuruyormuş gibi yapıp bizi kandırır ama normalde baharda yeniden canlanır. Ben Şubat ayında kuru dalları kökten 1 karış kadar mesafeden buduyorum. Kayseri'nin iklimi konusunda fazla bilgim yok. Ama bence ortanca soğuğa dayanıklı bir bitki. Tabii don olayı hariçtir sanırım. Belki kağalı balkonunuz varsa orda tutabilirsiniz kışın.
|
Alıntı:
|
arkadaşlar ***. Komşularımın ortancaları açtı benimkinde ses yok acaba bu sene açmayacakmı. zamanı geçtimi acaba diye üzülüyorum. bakımı için çok emek verdim çiçeklerini göremezsem üzüleceğim. bilgilerinizi benimle paylaşırmısınız. teşekkürler
|
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Ortancamın saksısını henüz değiştirdim. Fakat pişman oldum. Daha dar olan saksıya oturtabilmek için biraz toprağını ayıklamak zorunda kaldım. Köklerin zarar gördüğünü zannediyorum. Umarım bir şey olmaz. Eklenti 38475 Eklem yerlerindeki kararmalar devam ediyor. Fakat buralardan süren yeni filizler var. Bir haftalık deneyim sonrası öğrendiğim şu: Ortanca suyu fazlasıyla seviyor. Bir gün su almayınca hemen dalları sarkıyor ve bir çiçeği kaybediyorum. Sulayınca tekrar dikleşiyor. Bugün yapraklarını da elimle su serperek biraz nemlendirdim ve ilk defa sıvı besin verdim. Çelikleme konusunda bir sorum var. Şu anda solan iki çiçeğini kopardığım bir dal var. Buradan çelik alsam olur mu? Önce yeni saksısına alışmasını mı bekleyeyim? Yoksa yeni yerini beğenmeme ihtimaline karşı hemen çelik alıp, kendimi garantiye mi alayım? Çelik alırsam köklendirmesini suda mı, toprakta mı yapayım? Bahsettiğim dal şu: Eklenti 38476 Eklenti 38477 |
Sn.Aykutalp, o güzelim ortancaya özgürlüğünü verseniz ne güzel olurdu. O daracık saksıda pek rahat etmediği belli. Bahçe imkanınız yoksa, şöyle çapı 30-40 cm olan bir saksıda, güzel, biraz killi, organik maddelerce zengin bir toprakta eminim daha iyi hissederdi kendini.
Çelik için sanki biraz zaman geçmiş gibi. Genellikle Mart-Nisan aylarında dikiyorum çelikleri. Ama kazara kırılmış bir dal filan olursa sizin dar saksıda en az iki boğum toprakta olacak şekilde daldırabilirsiniz. Toprak her daim nemli ve gölgede olmalı... |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 38557
Geçen sene ortancalarımın ilk senesiydi, hiç çiçek açmamışlardı. Bu sene hiç budamadım, her dalın ucunda tomurcuk var ve ilki de açtı. |
Arkadaşlar,benim ortancam çiçeklendi fakat çiçekleri neden çok geç renkleniyor.Acaba bir terslikmi var,yoksa bu durum normalmi? Ona istediği herşeyi vermeye çalışıyorum oysaki.
|
Toprağım torf fakat ekerken içine bolca paslı çivi ekledim.Şuan çok hafif pembe renk görünüyor ama uzun zamandan beri böyle,bir türlü renklenemedi.
|
Müge ortancanızın geç renklenmesi zizi endişelendirmesin, bu fizyolojik bir durum. Pembe olmas normal. İzmir'de hem toprak hem su kireçli yani pH sı yüksek. Bu durumda ortanca pembe açar. Toprak nötr olursa beyaz, asidik olursa mavi çiçek alırsınız. Demir ise sadece ve sadece yapraklardaki sararmayı engeller. Sudaki ve topraktaki kireç yüzünden bitki demiri alıp kullanamaz, bu yüzden yaprakları sararır. Çiçek renklenmesini hızlandırmak için fosforlu gübre de kullanabilirsiniz.
|
Mine hanım, İzmir'de yüksek ph'lı olan toprağı dengelemek için limon tuzlu su ile sulayıp demirin emilimini artırmak gerekiyor, doğru mu anladım?
|
Ortancamin yapraklari kurumaya basladi neyden kaynaklaniyor olabilir.
|
Alıntı:
|
Civi koymadim ama demir agirlikli sivi besin veriyorum haftada bir kere. Civi koysam ise yarar mi
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
|
Teşekkürler arkadaşlar.:)
Buket, aslında bu tam rengi değil, flaşsız çektim, flaşlı çektiklerim ise çok açık renk, (akşam akşam balkonda tırtıl avına çıktım, sardunyalarımı begonyalarımı delik deşik etmiş hain tırtıllar.:mad:) balkona çıkmışken ortancamı da çektim.;) Yeni tomurcukları da var, bir de gündüz dözüyle çekerim daha sonra..) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:42. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025