![]() |
Sn. MSaygın,
Bilgilendirme yazınız ve emeğiniz için teşekkürler. Bu günlerde ortanca'ya merak sardım. Bende çeşitli kanallardan bilgi edinmeye çalıştım, yazınız derli toplu bir özet gibi imdadıma yetişti. "Uzman değilim" diyorsunuz ama ben genede size sormadan edemeyeceğim;) -Arkadaşımdan 3 cm. ile 10 cm. arasından 4 adet çelik alarak (dal parçası), çeşitli özelliklerde toprağa diktim. Daha uzun alabilme şansım yoktu!!! Köklendirme şansım varmı? -Yıllar önce büyütmeyi denemiştim, başaramamıştım. (agaclar.net yoktu o zamanlar...:p) Ankara'da şansımın olması için fazladan ne yapmalıyım? Şimdiden size ve cevap verecek diğer arkadaşlara teşekkür ederim. |
ortancadan çelik yöntemiyle yetiştirmek istiyorum fakat ortancanın neresinden çelik alınır sap uzantısımı gövdedendenme sanırım aldığım çeliği suda bekletip ondan sonra toprağa ekicem,fakat ben çeliği neresinden almam lazım bu işlemi şimdi yapabilirmiyim yardımcı olabilirmisiniz ,yazılanlara bakıyorum ama o kadar çokki şaşırdım yardımcı olabilirmisiniz cevap bekliyorum arkadaşlar
|
Kahverengi kısımdan kesebilirsiniz. Bir dalı bir kaç parçaya bölebilirsiniz. Ben genelde bir- iki gözü toprağın içinde, bir gözü de toprağın hemen üzerinde kalacak şekilde dikiyorum. Aslında çok zor tutmuyor, toprağı kurumadığı sürece tutma şansı çok yüksek.
|
Üzerinde 3 göz olsun ve üçü de topraküstünde kalsın. En alttaki gözden itibaren yaklaşık 3-5 cm uzantılı sap kısmı kalsın ki bunu üretme ortamına daldırın.
En üsteki göz üzerinde yarısı kesilmiş yaprak kalsın ki burdan solunum yapmaya devam edebilsin. (Bitkiler, genel olarak yapıları gereği kökten ve yapraktan faaliyet gösterirler. Kök ile yaprak arasında dengeyi kurmak bu yüzden çok önemlidir. Kökten alıp yapraktan verirler.) |
Teşekkürler Şükran Ayalp, bu bilgilerle tutma ihtimali daha da artmış olacak.
|
1 Eklenti(ler)
Şu kırmızılıkta çiçek açması için ne yapmamız gerekir?
Eklenti 54280 |
Sevgili Limon, sanırım bu bir çeşit hibrit ortanca. Bizim yerli ortancalarımız ya mavi ya da pembe olmakta. Doğal yapısı pembe olan ortanca toprağına alüminyum sülfat eklenerek mavi renk almasını sağlayabilirsin.
|
Sevgili limon, acaba toprağı kırmızı mürekkebe mi boğsak?;);)
|
Şükran Hanım, sağolun. Hiç bu renkte satılan hibrit Ortanca ya rasladınız mı?
Değişik bir köşeye diğerlerinden ayrı diktiğim Ortancaları bu yıl mavileştirmek istiyordum, bilgi için çok teşekkür ederim. Güler Hanım, aklıma takılacak bir şey daha bulunca, yanlız kalmamak için, sizlerin de aklına takılmasını istediğimden fotoğrafını ekliyorum :) |
Gerçekten çok güzel görünüyor sevgili Limon siz bir deneyin bakalım yetiştirebilecekmisiniz **** bulabilecekmisiniz belki arkanızdan gelenler olur:p
|
5 Eklenti(ler)
Merhaba Sevgili Ortanca Sevenler.
Bunlarda benim özenle yetiştirdiğim ortancalarım.Hepsini çeliklerden yetiştirmiştim.Aynı bitkiden olmasına rağmen bazılarının yaprakları biraz değişik oldular. Neyse umarım düzelir. |
2 Eklenti(ler)
Bizim ortancalarımız ya mavi ya da pembe olmakta. Ama bendekiler ne hikmetse sadece pembe.Doğal yapısı pembe olan ortanca toprağına bazı kimyasal maddeler atılıp (özellikle VİLMORİN marka ortanca mavileştirici gübre) mavi renk almasını sağlayabilirmişiz sanırım.Bu sene bunu deneyeceğim.
|
Hyanik, ortancalarınız çok güzel, sarıya dönük damarlı yaprakların nedeni ise kireç, büyük ihtimalle suyunuzdan kaynaklanıyor. Her 3-4 sulamada bir, 1 litre suya 2 tane(nohut büyüklüğünde) limontuzu karıştırarak yapacağınız limon tuzlu karışımla sulayın. Demir gübresini ihmal etmeyin, sorun hallolacaktır.:)
|
Her şey çok güzel, ama benim bir problemim var, burası 120 cm. eninde ve 4 mt. uzunluğunda çiçek alanı, evimin girişi sol taraf.
Gördüğünüz gibi, bu sırada bir sarmaşık gülüm, ve adını bilmediğim bir ağaççığım(bütün yaz küçük sarı güller açıyor)ve en kenarda on adet Galla çiçeklerim var. Ortancalarım ise beş tane yaklaşık birer metre arayla dikilmiş, ben bunları bir mavi bir pembe olmasını istiyorum, ayrıca bu sarada iki asma iki de Clematis var(görünmüyorlar). Ortancalara vereceğim Alüminyum sulfat, pembe için vereceğim kireç tozu, diğer çiçeklerime zarar verebilirmi, bundan endişeliyim. burası |
2 Eklenti(ler)
merhabalar ortancamı geçenyıl martta poşet içinde alıp ektim.gelişmediği için bir boy büyük saksıya ektim.3 ay önce ,benimle beraber komşumda almıştı onun ki iki karış oldu üç ay öncede çiçek açmıştı.büyümüyor diye toprağa limon tuzu,çivi,sulamasını hazır suyla yaptım.ama hala bir gelişme yok resimleri de bu
|
Merhaba.
Kasım ayında ortancalardan çelik aldım. Sürekli dışarıda, yağmur suyuyla sulandı. Hiç kuruma olmadı. Şuan üzerlerinde yapraklar çıkmaya başladı. Meraktan çeliklerden birini topraktan çıkarıp baktım. Hiç kök oluşmamış. Sizce bu çeliklerin tutma şansı ne kadar? |
Ortancalar doğal ortamda kırmızı olabiliyor. Nötral veya alkali toprakta kırmızı olabileceği hakkında yazılar okumuştum. Farklı yerele farklı topraklarda ortanca diktim. Hepside yaşıyor, bakalım ne renkte çiçek açacaklar.
|
Sevgili Zeferan, Kasım ayında dikilip susuz kalmayınca yaşama şansı çok ama yerinden çıkarmamak, oynatmamak gerekiyor.
|
Arkadaşlar herşey çok güzelde yalnız ben yıllardır kendim bazı yöntemler denedim,kırmızı,mavi oluyorda niçin kar beyaz olmuyor,beyaz olması için ne yapmamız gerekir.Saygılarımla
|
Sn. Başbahçivan, bende bir adet beyaz açan ortanca var. Cinsinden mi yerinden mi bilemiyorum, hiç renk almıyor. Yazın sık sık salataları yıkadığım sirkeli suyla suluyordum ama diğer ortancalarım mor ve koyu pembe olmasına rağmen bu bembeyaz.
Yerinden de olabileceğini sanıyorum, bulunduğu yere bir saçaktan her yağmurda bol miktarda yağmur suyu akıyor. Aldığı yağmur suyu çok bol ve gölgede kaldığı için uzun süre bu yağmur suyunu kullanıyor. Nedenini bulmanın bir yolu, bundan çelik alıp başka yere dikmek aslında. |
Alıntı:
|
ortancalar
3 Eklenti(ler)
Belçika'da ortancalar pazarda çok güzellerdi.Değişik cinsleri vardı. Ne yazık ki yanımda getiremedim.
|
diğer resimler
2 Eklenti(ler)
Her rengi vardı.
|
Balkonum
2 Eklenti(ler)
Bu güzellerde, balkonumda gülümseyen ortancalarım.
|
1 Eklenti(ler)
Mavi kızım
|
Bu resimlerde Çeşme'deki (bahçem) ortancalarım
3 Eklenti(ler)
:) Sıcağa rağmen güzel açtılar.Geçen yaz
|
1 Eklenti(ler)
iki ay öncede nazlı ortancamın resmini göndermiştim. hala bu halde ne yapmam gerekiyor hiç gelişmiyor. yardımcı olurmusunuz.Eklenti 69687
|
1 Eklenti(ler)
Sayın Başbahcivan, sizin gönderdiğiniz ortanca çeliklerinin bu günkü durumu.
Sanırım çok yakın dikmişim birbirine, bunların köklendiğini düşünüyorum, artık yerlerine dikmemde bir sakınca varmı? Bir de dikerken dikkat etmem gereken hususlar varmı? Teşekkür ederim. |
Alıntı:
|
Çok teşekkürler sayın Başbahcivan, sonbaharı beklesinler, o zaman esas yerlerine dikerim.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:06. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025