agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Ortanca (Hydrangea) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1969.htm)

gulsenmerkez 13-06-2015 20:28

Merhaba Kupecim,

Ortanca icin ozel ortanca topragi diye birsey mi var gercekten? 1 ay kadar once bir ortanca aldim ve aldiktan sonra farkettim ki 3-4 yapraginda delikler varmis. Aldigimda topraginin ne topragi oldugunu bilmiyorum. Toprak cinsini anlamak icin bir yol var mi?

Kolay gelsin
Gulsen

kgursan 15-06-2015 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulsenmerkez (Mesaj 1387295)
Merhaba Kupecim,

Ortanca icin ozel ortanca topragi diye birsey mi var gercekten? 1 ay kadar once bir ortanca aldim ve aldiktan sonra farkettim ki 3-4 yapraginda delikler varmis. Aldigimda topraginin ne topragi oldugunu bilmiyorum. Toprak cinsini anlamak icin bir yol var mi?

Kolay gelsin
Gulsen

ortanca toprağı dedikleri: PH değeri (asiditesi) 5-6 olan biraz humusca zenginleştirilmiş, kireçsiz bir toprakdır. PH değeri 7 nin üzerinde olan topraklarda ortanca toprakdan Fe (Demir) elementini alamaz. Bu nedenle yaprakları sarı olur. Fe elementini alması için toprağın PH değeri 5-6 olmalıdır. Bu da kayın yaprağı çürüntüsü olan topraklardır. bunlara ortanca toprağı derler.

kupecim 22-06-2015 02:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1387877)
ortanca toprağı dedikleri: PH değeri (asiditesi) 5-6 olan biraz humusca zenginleştirilmiş, kireçsiz bir toprakdır. PH değeri 7 nin üzerinde olan topraklarda ortanca toprakdan Fe (Demir) elementini alamaz. Bu nedenle yaprakları sarı olur. Fe elementini alması için toprağın PH değeri 5-6 olmalıdır. Bu da kayın yaprağı çürüntüsü olan topraklardır. bunlara ortanca toprağı derler.

Sayın kgursan benim de balkonumda yetiştirdiğim bir ortancam var. Maalesef iki senedir yaprakları beyazlaşip kısa süre sonra dökülüyor. Ortanca için özel toprak aldım ozel sıvı besin aldım, yarı bölgede duruyor ama yaprakları maalesef ki sağlıksız. Ne yapmam gerekir yardımcı olabilir misiniz bana???

musk 22-06-2015 11:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kupecim (Mesaj 1389615)
Sayın kgursan benim de balkonumda yetiştirdiğim bir ortancam var. Maalesef iki senedir yaprakları beyazlaşip kısa süre sonra dökülüyor. Ortanca için özel toprak aldım ozel sıvı besin aldım, yarı bölgede duruyor ama yaprakları maalesef ki sağlıksız. Ne yapmam gerekir yardımcı olabilir misiniz bana???

Beyazlaşma dediğiniz yaprak üstlerinde küfümsü bir durumsa, küllenmedir. Mantari bir sorun. Topas isimli ilacı kullanabilirsiniz. 2-3 hafta arayla tarifine uygun 2 kez uygulayın.

kupecim 22-06-2015 17:29

Teşekkür ederim sevgili musk en kısa zamanda bir tane edineceğim.

kupecim 24-06-2015 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 1389665)
Beyazlaşma dediğiniz yaprak üstlerinde küfümsü bir durumsa, küllenmedir. Mantari bir sorun. Topas isimli ilacı kullanabilirsiniz. 2-3 hafta arayla tarifine uygun 2 kez uygulayın.

Sevgili musk bugün Topas isimli ilaçla demir sülfat aldım. Ancak satıcı nasıl kullanmak gerektiğini yarım agiz söyleyince bir de size sormak istedim. Topas i nasıl kullanmak gerekiyor? Demir sülfatı nasıl kullanayim??:confused:

musk 24-06-2015 20:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kupecim (Mesaj 1390357)
Sevgili musk bugün Topas isimli ilaçla demir sülfat aldım. Ancak satıcı nasıl kullanmak gerektiğini yarım agiz söyleyince bir de size sormak istedim. Topas i nasıl kullanmak gerekiyor? Demir sülfatı nasıl kullanayim??:confused:

Şişe üzerinde yazıyor olması lazım. 10 lt suya max. 5ml olarak hesaplayın.
Demir sülfatı yapraklar sağlığına kauştuktan sonra verseniz daha iyi olur. O da litre basına bir çay kaşığı olarak.

kupecim 25-06-2015 15:39

Yanı bir şişeye koyup yapraklara mı fısfıslayayım bugün yapraklar daha kötü sayın musk...
Kız demir sülfat için ise bir çay kaşığı tozu direkt toprağa karıştırıp sulamak gerektiğini söylemişti. Sulandırılarak da kullanılabilinir mi??

musk 25-06-2015 15:47

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kupecim (Mesaj 1390594)
Yanı bir şişeye koyup yapraklara mı fısfıslayayım bugün yapraklar daha kötü sayın musk...
Kız demir sülfat için ise bir çay kaşığı tozu direkt toprağa karıştırıp sulamak gerektiğini söylemişti. Sulandırılarak da kullanılabilinir mu??

O yapraklar zaten kuruyacak. küllenmeye maruz kalan yaprak artık iyilesmez. Onemli olan bitkinin yeni yapraklarını korumak.
Dediğiniz gibi ince püskürten bir fısfısla bitkiyi ilaçlayın.
Demir sülfatı iki sekilde de kullanabilirsiniz. Suda eritip verirseniz daha homojen dağılır. Çok da önemli değil.
Bu arada sizin demir sülfat diye aldığınız ne sekilde bilmiyorum. Ben alta resmi olan açık yesil renk, toz sekilde olandan bahsediyorum.
Eklenti 561735

kupecim 25-06-2015 16:09

Az önce bir fısfıs şisesine koyup fisfisladim. Peki sadece yaprak üstlerine mi sıkmak gerekiyor yoksa yaprak arkasına da sıkmalı mıydım?? Bir de aynı ilacı güllerime de sıktım çünkü onlar da beyazlaşmisti acaba doğru mu yaptım?? Yoksa güller için ayrı bir ilacı mi vardı??
Evet yukarıda ki yeşil renkli tozumsu bir şey aldım bende. Dediğimiz gibi birkaç gün sonra demir sülfat uygulaması yapacağım. İlginiz için çok teşekkürler..

musk 25-06-2015 17:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kupecim (Mesaj 1390608)
Az önce bir fısfıs şisesine koyup fisfisladim. Peki sadece yaprak üstlerine mi sıkmak gerekiyor yoksa yaprak arkasına da sıkmalı mıydım?? Bir de aynı ilacı güllerime de sıktım çünkü onlar da beyazlaşmisti acaba doğru mu yaptım?? Yoksa güller için ayrı bir ilacı mi vardı??
Evet yukarıda ki yeşil renkli tozumsu bir şey aldım bende. Dediğimiz gibi birkaç gün sonra demir sülfat uygulaması yapacağım. İlginiz için çok teşekkürler..

Küllenme genelda yaprak üst yüzeylerinde olur. Güllere de sıkabilirsiniz. Aslen zaten küllenme en çok güllerde gözükür.

Demir sülfatı kullanırken, dikkat edin her hangi bir yere damlar orda kalırsa derhal bir pas rengi oluşur çıkarmakta da çok zorlanırsınız.. Dolayısyle saksılarınızın da altında kap olsun. Aksi takdirde alttan akan su aktığı yeri boyayacaktır.

TCM 25-06-2015 23:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kupecim (Mesaj 1390357)

Sayfamda yazmıştım; http://www.agaclar.net/forum/1388752-post427.htm

Topas 3 lt. ye 1 cc. (1 ml) gelecek şekilde vermeniz gerek.

kupecim 26-06-2015 00:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1390724)
Sayfamda yazmıştım; http://www.agaclar.net/forum/1388752-post427.htm

Topas 3 lt. ye 1 cc. (1 ml) gelecek şekilde vermeniz gerek.

Tarif için teşekkürler ama 1 ml nasıl hesaplayabilirim yanı hassas terazim yok ve bu ölçüleri anlamakta güçlük çekıyorum. 1 ml bir çay kaşığına mi denk gelir kaba bir ifade ile??:(

musk 26-06-2015 08:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kupecim (Mesaj 1390752)
Tarif için teşekkürler ama 1 ml nasıl hesaplayabilirim yanı hassas terazim yok ve bu ölçüleri anlamakta güçlük çekıyorum. 1 ml bir çay kaşığına mi denk gelir kaba bir ifade ile??:(

Eczaneden 5 veya 10 cc lik bir enjektör alın. En kolayı bu.

TCM 26-06-2015 14:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kupecim (Mesaj 1390752)

Arkadaşın dediği gibi eczaneden enjektör alarak kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Bu arada damlalık varsa 25 damla yaklaşık 1 ml. yapar.

kupecim 26-06-2015 16:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1390940)
Arkadaşın dediği gibi eczaneden enjektör alarak kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Bu arada damlalık varsa 25 damla yaklaşık 1 ml. yapar.

Sayenizde bir bilgi daha öğrendim. Teşekkürler her ikinize de :p

kupecim 26-06-2015 16:16

Sayın musk ilacladığım tüm o yapraklar dökülünce mi bitkim yemyeşil yapraklara kavuşacak?? Ne kötü bir durum. Daha yeni çiçek vermeye hazırlanıyordu oysa.eskilerin dökülüp Yeni yaprakların cıkması ne kadar zaman alır? Ben ortanca suyu sever diye biliyordum oysa şimdiki durum fazla sulamaya bağlı mantarik bir hastalik. Anlamadım gitti.
Bu arada güllerde ki sineklenme hastalığı için bir ilaç öneriniz olabilir mi bana?? Ben küpe çiçeğini ilacladığım ilaçla güllerimi de ilaçladim ama etkili olmadı küpe Çiçeğinde olduğu kadar??

musk 26-06-2015 22:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kupecim (Mesaj 1390956)
Sayın musk ilacladığım tüm o yapraklar dökülünce mi bitkim yemyeşil yapraklara kavuşacak?? Ne kötü bir durum. Daha yeni çiçek vermeye hazırlanıyordu oysa.eskilerin dökülüp Yeni yaprakların cıkması ne kadar zaman alır? Ben ortanca suyu sever diye biliyordum oysa şimdiki durum fazla sulamaya bağlı mantarik bir hastalik. Anlamadım gitti.
Bu arada güllerde ki sineklenme hastalığı için bir ilaç öneriniz olabilir mi bana?? Ben küpe çiçeğini ilacladığım ilaçla güllerimi de ilaçladim ama etkili olmadı küpe Çiçeğinde olduğu kadar??

Ortanca suyu sever doğru. Ama bitkiyi sularken yapraklarını sulamayın. Yaprakların sürekli ıslak kalması mantari hastalıkları davet eder.
çiçekler büyük ihtimalle açacaktır. Önemli lan sonradan çıkacak yaprakların hastalığı yakalanmaması ve seneye hazırlanabilmesi.
Unutmayın Ortancada çiçek daima bir onceki yılın dalından çıkan sürgünde olur.

Güllerde sinek dediğiniz herhalde yaprak bitleri. Elinizdeki ilaç bu bitler içinse etki etmesi lazım. Belki ölçülerde bir hata yapmışsınızdır. Ya da ilaç o zaralıya etkili değildir.
bitikiniz çok büyük değilse ev yapımı ilaçlara da göz atın. Yaprak bitleri için etkili tarifler bulacaksınız.

hira 05-07-2015 19:57

2 Eklenti(ler)
Teyzemin bahçesinden

gokcemne 10-07-2015 19:08

4 Eklenti(ler)
Merhaba dun 2 tane ortana diktim suda koklendirmedim
.bugun yapraklari solmus cansiz geldi.balkonumda sadece sabahlari gunes aliyorlar.acaba icerimi alsam tutmazda cok uzulurum

YeniGine 11-07-2015 01:01

İnşallah köklenir. Toprağı güzel fakat daha derin bir toprağa dikse imişsiniz ve tamamen gölgede dursun inşallah köklenene kadar... Rastgelsin.

nkutsay 12-07-2015 22:57

Ortancalarim cicekte. Cicegi gecen daldan celik alip koklendirebilir miyim?

Kiraz 13-07-2015 18:55

Ortancaların çiçeksiz dallarının uç kısımlarından yazın köklendirilebilir diye biliyorum. Ben olsam çiçek kestiğimde kalanyeşil saplardan da denerim yine.

omerfengin 14-07-2015 13:49

Merhabalar. Benim ortancalarımla ilgili bir sorum olacak.

Öncelikle, bitki bakımı konusunda çok yeniyim. Yaklaşık bir aydır balkonumda üç dört saksıda yetiştirdiğim karanfillerim, sardunyam ve bir de bu mesajımın konusu ortancam var. Üç hafta kadar evden uzak kaldım, emanet ettiğim arkadaşım da pek ilgilenmemiş. Karanfiller ve sardunyanın durumu biraz daha iyi ama ortanca felaket. Neredeyse tamamen kupkuru olmuştu çiçek. Masmavi çiçeklerinden yapraklarına kadar. Kurumuş tüm çiçeklerini ve yapraklarını kopardım, geriye çok ufak filizler ve koca bir çalı demeti kaldı. Güzelim çiçeğim iskelete döndü. Bu halden geri döndürmem mümkün mü? Nasıl bir bakım yapmam gerekir? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Kiraz 21-07-2015 13:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omerfengin (Mesaj 1395919)
Merhabalar. Benim ortancalarımla ilgili bir sorum olacak.

Öncelikle, bitki bakımı konusunda çok yeniyim. Yaklaşık bir aydır balkonumda üç dört saksıda yetiştirdiğim karanfillerim, sardunyam ve bir de bu mesajımın konusu ortancam var. Üç hafta kadar evden uzak kaldım, emanet ettiğim arkadaşım da pek ilgilenmemiş. Karanfiller ve sardunyanın durumu biraz daha iyi ama ortanca felaket. Neredeyse tamamen kupkuru olmuştu çiçek. Masmavi çiçeklerinden yapraklarına kadar. Kurumuş tüm çiçeklerini ve yapraklarını kopardım, geriye çok ufak filizler ve koca bir çalı demeti kaldı. Güzelim çiçeğim iskelete döndü. Bu halden geri döndürmem mümkün mü? Nasıl bir bakım yapmam gerekir? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Ortancalar, sardunya ve karanfiller kadar sıcağa ve susuzluğa dayanıklıdeğildir. Toprağını nemli tutun ve bir süre güneş almayacak şekilde serince bir yerde tutun. Ufak filizler yaşadığına dair güzel haber.

HakanSoyuak 22-07-2015 02:30

Ortanca buketi

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar suan 2 adet ortancam var büyük saksılarda . Ortancalarımı Şubat gibi budayıp elime geçen çelikleri torf ile viyollere ekip ev içinde köklendirsem Nisan gibide bahçeme eksem doğru bir uygulama yapmiş olurmuyum ? Birde bahçemin ortasında büyük ortanca demetleri olsun istiyorum söyle 1-2 metre Çapında 1 metre yüksekliğinde ekteki resimdeki gibi bunun için birkaç Kökü dip dibe mi ekmeliyim? **** 20-30 santim Aralıklı çember şeklinde eksem olurmu?bol çiçek açması için ne tür gübre vermeliyim? Biraz fazla sordum ama umarım yardımcı olursunu☺️

BLATT2007 27-07-2015 10:18

ortanca nasıl ekmeliyim?

Merhaba;

Bircok defa köklendirmeden topraga ektim hic basarılı olamadım, tam gecenlerde filizlenirken gübre verdim tekrar bozulup gittiler.

Şimdi elimde 3-4 tane dal ortanca var 1 tanesi cicekli. Nasıl ekmeliyim hava cok sıcak içerde mi durmalılar dısarda mı ?

bilgi verirseniz cok mutlu olurum.

saygilar...

salih66 29-07-2015 10:39

Ortanama yardım

3 Eklenti(ler)
Arkadşlar hediye olarak gelen ortancam ilk başlarda bol çiçekliydi,galiba aşırı sulanmdan yaprakları döküldü çiçekleride kuruyor,ortancamı kurtarmam konusunda yardımlarınızı bekliyorum.

musk 29-07-2015 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salih66 (Mesaj 1398692)
Arkadşlar hediye olarak gelen ortancam ilk başlarda bol çiçekliydi,galiba aşırı sulanmdan yaprakları döküldü çiçekleride kuruyor,ortancamı kurtarmam konusunda yardımlarınızı bekliyorum.

Ortanca iç ortamda olmaz. Dış ortama, yarı gölge bir yere alın. Kurumuş çiçekleri kesin. Toprağı kurudukça sulayın.

salih66 29-07-2015 11:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 1398700)
Ortanca iç ortamda olmaz. Dış ortama, yarı gölge bir yere alın. Kurumuş çiçekleri kesin. Toprağı kurudukça sulayın.

Cevabınız için teşekkürler sayın musk,üzerindeki kurumuş çiçekleri budadım akşam üzeride bahçeye dikerim,saksıyla topraga gömsem sorun olurmu?kışları bizim burda biraz sert geçiyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025