agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Ortanca (Hydrangea) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1969.htm)

Chatoon 08-05-2015 18:28

Acayip yardıma ihtiyacım var.

Merhabalar, konuya uzun uzadıya göz attım ama aynı soruları buldum sadece, lütfen yardımcı olur musunuz?
2 Adet ortancam var biri mavi biri kırmızı, geçen sene kışa girmeden budadım ve bu sene filizlenmeye başladı.
Biri çok hızlı büyüdü ama bir anda yaprakları sararmaya ve dökülmeye başladı, filizlenmeye devam ediyor.
Diğeri ise filizlenen yapraklarının hepsini döktü bir tane kaldı.
Sulama yaptığımda dallarına doğru küçük sinek benzeri böcekler çıkıyor topraktan. Ne yapacağımı bilemedim.
Bilgisi olanlar lütfen yardımcı olabilir mi?

kupecim 08-05-2015 20:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Chatoon (Mesaj 1376918)
Merhabalar, konuya uzun uzadıya göz attım ama aynı soruları buldum sadece, lütfen yardımcı olur musunuz?
2 Adet ortancam var biri mavi biri kırmızı, geçen sene kışa girmeden budadım ve bu sene filizlenmeye başladı.
Biri çok hızlı büyüdü ama bir anda yaprakları sararmaya ve dökülmeye başladı, filizlenmeye devam ediyor.
Diğeri ise filizlenen yapraklarının hepsini döktü bir tane kaldı.
Sulama yaptığımda dallarına doğru küçük sinek benzeri böcekler çıkıyor topraktan. Ne yapacağımı bilemedim.
Bilgisi olanlar lütfen yardımcı olabilir mi?

İlk önce topragini ortanca topragi ile degiştirin; saksida ise topraginin yarisini bahcede ise önce havalandirip yeni toprak ekleyin. Beyaz sinek bir bitki bitidir kimyasal kullanmadan once forumun ev yapimi ilaclar adi altinda arapsabunlu karisimi uygulayin içinize sinmezse kimyasal kullanabilirsiniz.

Lislina Elinay 19-05-2015 16:17

5 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar, ben bu işte yeniyim. 10 gün önce bir çiçekçiden güzel bir ortanca aldım, ortancanın kırmızı renk olduğunu söylediler. Aldığımda ortanca sağlıklı görünüyordu. Üzerinde daha açmamış ama açmak üzere olan 4 çiçek vardı. Aldığımda saksısıyla beraber aldım ve 'saksıyı değiştirme' dediler. Ben ortancayı açık olan ve güneybatıya bakan balkonuma koydum. Ortancayı balkonun duvarının dibine koydum. Çiçek tam güneşte değil, yarı gölge yarı güneşte duruyor. Balkonum saat 2.30'dan sonra güneş almaya başlıyor ve saat 6'ya kadar devam ediyor. Balkonda hafif rüzgarda var. İki günde bir ortancayı suluyorum, hatta yapraklara suda püskürtüyorum. Bir hafta boyunca ortancam çok güzel bir şekilde açtı ve rengine kavuşmaya başladı. Akşam onu suladım ve sabah onu yaprakları yeşil ama büzüşmüş ve ölü bir şekilde buldum. Bir gün sonra yeşil büzüşmüş yapraklarını dökmeye başladı. Çiceklerde aynı şekildeydi. Acilen onu yerini sevmemiştir düşüncesiyle yatak odamın balkonundan alıp salona koydum. Diğer balkonlar çok esintili olduğu için oraya koyamadım. Ortancam iki gün salonda durdu ama düzelmedi. Daha da kötü oldu. Başkalarının bahçede duran tam güneş alan ortancalar gayet iyi duruyor. Bu forumda okudum ki, ortancalar tam güneşe alışabilirmiş. Dün akşam onu limon tuzu suyuyla suladım. Drenaj deliklerinde su gidene kadar beklettim. Sonra alt tabağını alıp tekrar eski yerine koydum. Bir-iki saat sonra, yapraklar (bazı yaprak dışında) canlanmıştı. Sabah yapraklar tekrar canlılığını kaybetmişti ve bu saate kadar devam etti. Ayrıca fark ettim ki dalların bir bölümünde uzunca koyu kahverengi lekeler var. Durumun ne olduğu daha iyi anlaşılabilmesi için birkaç resim yükleyeceğim. Çiçeği kurtarmak için ne yapabilirim?Eklenti 553811

Eklenti 553812

Eklenti 553813

Eklenti 553814

Eklenti 553815

hira 19-05-2015 17:05

Onlar leke degil bence, benim ortamcamda da var saglıgı yerinde. Benim balkonumda 14 otuzdan sonra güneş alıyor ama ben güneşte asla bırakmıyorum. Ufacık tomurcukları görünmeye başladı, ne renk oldugunu bilmiyor ve çok merak ediyorum. Limon tuzu falan vermedim hiç, sadece bitki besini veriyorum aklıma geldikçe. Saksısı çok küçük olduğundan dolayı az daha büyük bir saksıya aldım dün, fakat toprağını hiç dağıtmadım. Bence ortancanızı açık havaya alın, salon sevmez gibime geliyor.

Lislina Elinay 19-05-2015 17:45

[QUOTE=hira;1380046]Onlar leke degil bence, benim ortamcamda da var saglıgı yerinde. Benim balkonumda 14 otuzdan sonra güneş alıyor ama ben güneşte asla bırakmıyorum. Ufacık tomurcukları görünmeye başladı, ne renk oldugunu bilmiyor ve çok merak ediyorum. Limon tuzu falan vermedim hiç, sadece bitki besini veriyorum aklıma geldikçe. Saksısı çok küçük olduğundan dolayı az daha büyük bir saksıya aldım dün, fakat toprağını hiç dağıtmadım. Bence ortancanızı açık havaya alın, salon sevmez gibime geliyor.[/QUOTE

O zaten açik balkonda duruyordu bozulunca salona aldım,ama 1 gün sonra tekrar balkona aldım. Ve şimdi bakıyorum gidiyor çiçegim.

Lislina Elinay 19-05-2015 20:25

Acaba ortancam saat 14.30 kadar balkonda tutup sonradan odama alsam ve saat 18.kadar odamda duracak sonra tekrar(güneş gittikten sonra) balkona alsam canlanır mı? Bir de 3 dalının çiçekler ve bütün yapraklar bozuşmuş solgun yere doğru eğilmişlerse. Onları ne yapıyım canlanması için? Bilginize ve yardımınıza ihtiyacım var.

Lonicera 22-05-2015 16:56

1 Eklenti(ler)
O kadar asitli gübreye rağmen hala pembe açıyor. Artık mavi renkli olanın denildiği gibi ithal, özel bir tür olduğuna inanmaya başladım.

Karena 22-05-2015 19:35

1 Eklenti(ler)
Bu güzellikte bizim baş tacımız. Balkondaki yerini sevdi. Bol ışık ve çok az güneş alıyor.

TCM 25-05-2015 13:50

1 Eklenti(ler)
Ortancaların son durumu, yayladalar, daha taşınmadığımız için haftada bir anca sulayabiliyoruz. Dün 10-15-15 gübresi verip güzelce suladım. Yapraklarındaki lekeler, siyahlıklar mantar hastalığına benzemiyor mu? Önerisi olan var mı?

gulsenmerkez 27-05-2015 20:34

Ortanca (Hydrangea)

Iyi aksamlar,

Aldigimiz ortancanin bazi yapraklarinda delikler oldugunu eve getirdikten 1 hafta sonra farkettik. Bu ciddi birsey midir? Ve ne yapmam gerekir?

Forumda Ortanca hakkinda birsey yazilmis mi diye baktim ama bulamadim. Cok uzuluyorum cunku hayatim boyunca ortancalari cok sevdim ve bu ilk ortancam. Bilen birisi yardimci olabilirse cok sevinirim.

Kolay gelsin
Gulsen

celalim01 30-05-2015 10:57

1 Eklenti(ler)
Eklenti 556087

İşte benim ortancalar. Şuan keyifleri iyi görünüyor. Ağaçların altına aldım. Fazla güneş görmesinler diye.

armanes 01-06-2015 14:41

Merhaba Nikon,
Ortancamin ciceklerinde kahverengi lekeler olup kenarlari kurumaya basladi. Bu bir hastalik midir yoksa atladigim bursey mi var?

hyg42 02-06-2015 01:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1381163)
O kadar asitli gübreye rağmen hala pembe açıyor. Artık mavi renkli olanın denildiği gibi ithal, özel bir tür olduğuna inanmaya başladım.

Geleçek yıl marta başlayarak mavileştirici vermesseniz oda pembeleşir saygılarımla

Ozlem A 02-06-2015 06:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulsenmerkez (Mesaj 1384146)
Iyi aksamlar,

Aldigimiz ortancanin bazi yapraklarinda delikler oldugunu eve getirdikten 1 hafta sonra farkettik. Bu ciddi birsey midir? Ve ne yapmam gerekir?

Forumda Ortanca hakkinda birsey yazilmis mi diye baktim ama bulamadim. Cok uzuluyorum cunku hayatim boyunca ortancalari cok sevdim ve bu ilk ortancam. Bilen birisi yardimci olabilirse cok sevinirim.

Kolay gelsin
Gulsen

Bir zararlının işidir sanırım. Forumda ilgili bölüme bakmanızı öneririm.

Ozlem A 02-06-2015 06:50

Alıntı:

Yıllar önce lisedeyken pembe ortancayı saksı toprağına daldırdığım bir mavi boya kalemi ile maviye çevirebilmiştim :confused:

mühendis57 02-06-2015 10:01

Alıntı:

Merhaba ortancalarda çiçek rengi toprak ph ile alakalı toprak ph ve topragın demir içeriği değişince rengide değişir.Bulabilirseniz demir sülfat dökün mavi renk alacaktır.Diplerine azar azar sirke dökerseniz daha koyu tonlar olacaktır.Ortancalar hafif asitli toprağı sever

celalim01 03-06-2015 00:57

Bende 2 ortanca var ikisi de pembe ,demir sülfat bulmaya çalışalım bakalım renk değişecek mi ?

Lonicera 03-06-2015 14:11

1 Eklenti(ler)
Sirkeli suyu vere vere kızarttık pembeyi:)))

Mücevher Çalısı 03-06-2015 14:43

Sn Lonicera pembesi daha güzel bence, mavi olunca biraz soğuk görünüyorlar. Ortancanız da istemiyorsa zorlamayın ne olur ne olmaz :)

Lonicera 03-06-2015 14:59

Haklısınız Sn Mücevher Çalısı, mavi renk olanlarını ben de daha az beğeniyorum. Derdim ortancayı boya kullanmadan mavi renge doğru yöneltebilir miyim onu öğrenebilmek. Ben de pembe olanı değil de kırmızıya biraz daha ısındım sanki:))

Lonicera 03-06-2015 15:06

Bu arada hazır söz açılmışken hemen belirteyim bir yanlış anlama olmasın, 1206 no' lu resimdeki pembe ortanca değil sirkeli su ile rengini kırmızıya yaklaştırdığım . Başka bir pembe ortancamı sirkeli su ile suladım geçen yıldan beri. Yoksa öyle çiçek açtıktan sonra renk değiştirmek boya kullanmadan mümkün değil.

nikon_ 03-06-2015 15:38

4 Eklenti(ler)
Ortancaların çiçekleri açıp renklerini göstermeye başladılar.

Eklenti 556865

Koyu pembe olan;
Eklenti 556864

Eklenti 556862

Açık pembe;
Eklenti 556863

Mücevher Çalısı 03-06-2015 15:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1384591)
Derdim ortancayı boya kullanmadan mavi renge doğru yöneltebilir miyim onu öğrenebilmek.

Ortancayı mavileştirmek için kahveli telveli -pek de tavsiye edilmiyordu- formül okumuştum bir ara internette. Sn mühendis57'ın dediği de işin kiyasallarla oluşması.
Burada Murat Pilevneli'nin yazısında; "Çok koyu pembe-kırmızı tonlar için bir kova suya biraz sirke ilave edin…" diye yazıyor. Araştırmışsınızdır ama belki gözünüzden kaçmıştır...

sıdıkaakgül 03-06-2015 16:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nikon_ (Mesaj 1384598)
Ortancaların çiçekleri açıp renklerini göstermeye başladılar.

Eklenti 556865

Koyu pembe olan;
Eklenti 556864

Eklenti 556862

Açık pembe;
Eklenti 556863

maşallah çok güzeller

Lonicera 03-06-2015 16:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1384599)
Ortancayı mavileştirmek için kahveli telveli -pek de tavsiye edilmiyordu- formül okumuştum bir ara internette. Sn mühendis57'ın dediği de işin kiyasallarla oluşması.
Burada Murat Pilevneli'nin yazısında; "Çok koyu pembe-kırmızı tonlar için bir kova suya biraz sirke ilave edin…" diye yazıyor. Araştırmışsınızdır ama belki gözünüzden kaçmıştır...

Neler denemedim. Sırf renklendirebilmek için bazı yerlerde okuduklarımı uygulayıp 3 tane koskocaman ortancayı kuruttum. En sonunda pes ettim ve artık peşini bıraktım mavileştirmenin. Kendi haline bırakacağım tümünü. Bir sürpriz yapıp da mavimsi bir renk çıkaran olursa tamamen utanmalarına bağlarım artık:)))

celalim01 03-06-2015 22:42

Sayın lonicera ben şansa bırakıp ,renk değiştireyim diye riske etmemek adına nette yazılanların hiç birini uygulamadım. Bizim için sizin gibi denemiş kişilerin tavsiyesi daha önemli. Renk değiştirmek adına kimyasalları da kullanmak istemiyorum. O nedenle sizlerin uyguladığı ve olumlu sonuç veren şeyleri deneriz. Olsun da bizimde mavi ortancamız olmayıversin. Pembe ,koyu pembe ,belki kırmızı gibi bize yeter.

Lonicera 04-06-2015 05:32

Sn celalim01, en iyisini yapıyorsunuz. Ben de pes ettim zaten. Oluruna bırakacağım hepsini.

celalim01 04-06-2015 21:53

Renk cümbüşü olsa sevinirdik ama elimizdeki güzelliği yok etme riskine girmemek en güzeli. Doğal olmayan yollarla elde edilen güzellik zaten fiyaskodur. Kimyasala hayır.

hira 11-06-2015 18:53

Benim ortancamın tek yaprağında vardı böyle bir durum. Yaprak geriye doğru kıvrılıp alttan birleşmiş şekilde duruyordu, sanki örümcek ağ yapmış gibiyi iç kısmı.. Neydi bilemiyorum ama yaprağı koparıp attım ve sorunda kalmadı şükür.

gulsenmerkez 13-06-2015 19:13

Merhaba Kupecim,

Ortanca icin ozel ortanca topragi diye birsey mi var gercekten? 1 ay kadar once bir ortanca aldim ve aldiktan sonra farkettim ki 3-4 yapraginda delikler varmis. Aldigimda topraginin ne topragi oldugunu bilmiyorum. Toprak cinsini anlamak icin bir yol var mi?

Kolay gelsin
Gulsen

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025