![]() |
Bahçeye dikebilir miyiz artık :)[/QUOTE]
Kesinlikle evet :))) |
Ortancalar için ilginç bir bilgi
Bugün K.taş'tan tomurcukları hala yeşil olan açmaya gün sayan ortanca aldım.en sevdiğim bitkilerden biri.Ordaki görevliye rengini sorduğumda mavi olmasını istiyorsan saksıya demir koy,pembe vb renkler istiyorsan kırmızı gübre (ne ki bu) ekle dedi.Bu bitkinin altta 3-4 yaprağı sararmış.Saksının çapı 20 cm.Bitkinin boyu 40 cm civarı.Bir de ortanca coşturan aldım.Neler önerirsiniz dostlar?Yaşasın bitki kardeşliği...
:D |
2 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Bunlar da yeni diktiğim fideler. Balkonda küçük bir ortanca bahçesi yapmaya çalışıyorum :)
Eklenti 209942 |
1 Eklenti(ler)
Bu ortancam boyuna bakmadan tomurcuklanmış rengini mavi yapmak istiyorum ama bunun için hiçbir çabam yok herhangi birşey yaparsam düzeni bozulur diye korkuyorum :)
Eklenti 209946 |
Alıntı:
|
Benim için de bu sene ilk, çiçekli olanını 3 tane çiçeği varken aldım şimdi 7 tane oldu sanırım. Diğer çelikler İzmir'den Nevzat Çiçekcilikten gelenler sağlıklılar fakat tomurcukları henüz yok. İki tomurcuğu olan çeliği arkadaşım Samsun'daki bahçesinden getirmişti. Geldiğinde tomurcuksuzdu ama hızlı davrandı. Darısı diğerlerine.
|
Alıntı:
Bu mesajınızı yeni gördüm :)) Ben ortancaları getirmek için erken davranmışım. Acelecilik işte... Sizinkiler çok sağlıklı maşallah. Erken çiçeklenecek gibi görünüyor. Benimkiler yeni yaprak veriyor ama olsun en azından canlılar, ona şükür :)) |
hep üzücü haberlerle başladım bu bahar önce yılanım öldü şimdide ortancam
15cm ken aldığım ortancama her bahar ortanca gübresi verirdim günü hiç şaşmazdı hep baharın ilk günü ama bu yıl gübre vermeyi unuttuğum ortancamın yanına gittiğimde ölmüştü biraz gübre verip suladım ama nafile hiç bir hareket yokk ortancayı aldığım yere gidip nedenini sordum gübreye alıştığı için vermeyince ölmüş ola bileceğini söyledi inanmadım sizce neden öldü??? |
eğer satıcıya kendi ağzınızla gübre vermediğim için ölmüş olabilirmi dediyseniz satıcı muhtemelen sizi sobelemiştir.benim başıma da başka bir konuda benzer bir durum (damat bohçalarımın ölmesi) gelmişti:)
|
çam gübresini nerden alacaz
|
1 Eklenti(ler)
arkadaslar ortancamı gecen hafta aldım.ilk defa yetistircem.suan uzerinde cicek tomurcukları yok.haziranda cicek aciyor diye okudum.acaba bu haziranda benimki cicek acarmı?yoksa onumuzdeki yılamı kalır?bilgisi olan varsa paylasirsa cok sevinirim.
|
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
buda ailenin yeni fertlerinden.ilk aldigimda cicekleri beyazdi sonrasinda tam istedigim renge burundu.
|
1 Eklenti(ler)
Geçen yıl birkaç tane çiçek açan ortancamın bu sene maşallahı var:)
|
Alıntı:
|
herkese merhaba,
ben sitenize yeni üye oldum.Zirai ilaç satan yerlerde diğer bir adı SAÇIKIBRIS olarak bilinmektedir. |
Ortanca çiçeginden şimdi çelik alsak tutarmı acaba.
Teşekkurler |
Alıntı:
Önemli olan ortancalarınızı direk güneş ışıgından korumak ! Kolay gelsin. |
Ortanca çeliği aldım bende, toprağa sapla tutar dertsizdir o dediler. Şimdi forumu okuyunca tedirgin oldum şuan zamanı değilmiş sanırım. Büyük bir saksıya ektim çelikleri, yaprakları çok cansız. Tutar mı acaba? Sabah güneşi almasında bir sakınca var mı hiç güneş görmemesi mi gerekiyor? Balkonum sabah güneş alıyor, arka balkonda saat 3ten sonra alıyor. Hangi balkona koymam daha iyi olur?
|
4 Eklenti(ler)
Bu yıl pek ortanca resmi eklenmemiş,genelde bu haftalarda bol bol ortanca resimleri süslerdi bu sayfayı.:(
İki ayrı yerde dikili 5 kök ortancam var. 3 yılda sadece 3 kök çelikleyebilmişim.:mad: Aslında bol çelik aldğım söylenemez,ama çok yıllık bitkilere ağırlık veriyorum artık,bu yüzden bu yıl daha fazla çelik almayı düşünüyorum. Eklenti 232089 |
1 Eklenti(ler)
sevgili ardabora ortancalarınız çok güzeller maşallah, bende minicik bir ortanca var rengi biraz soldu kötü bir zamanda dikmiş olabilirim ama yaşatmak için uğraşıyorum. forumu bugün okudum hemen gidip akşama alüminyumlu birşeyler almayakarar verdim.
ortanca, memleketimin(Ardeşen) resmi çiçeği sayılabilir. malum doğası gereği.. dilerim ben de forumdaki rengarenk ortancalar gibi açtırabilirim...fotoğrafta biraz düzenleme var gerçek rengi değil tam olarak ama paylaşıyorum yinede yakında orjinal bir tane daha eklerim: Eklenti 232316 |
Sevgili Mavisedir, bu yıl ben de çelikten ortanca ektim on,onbeş adet kadar. Çelikleri aldığım zaman da tam bir ay öncesiydi, yani çiçeklenme dönemi. Çeliklerin fazla yapraklarını aldım, en üstte 2 yaprak bırakıp saksıya diktim ve her gün saksılara bolca su verdim , bolca sudan kastım, toprağın kuruma durumu ve yaprakların boynunu bükmesine bakarak bazen günde bir bazen de 2 kez toprağı doyurarak suladım. Bugün itibariyle çeliklerim ekstradan yaprak vermeye başladılar, kök oluşumu nasıl bilmem ama ölmediklerini ve yaşamaya da çok hevesli olduklarını da biliyorum. Bu arada benim ortancalar üstü açık teras katındaki balkonumda ve balkonum öğlen üçe kadar güneş alıyor. Gözlemlerime dayanarak (bu arada aynı balkonda yeni aldığım saksısı artık küçük gelmesine ve aynı şartlar altında olan kocaman ortancalarım için de aynı şeyleri söyleyebilirim) ortancaların hakikaten güneşi değil ama suyu çok sevdiklerini söyleyebilirim, güneşte kalsalarda suyla onlara destek olununca mukavemetlerini devam ettirebiliyorlar.İnsan bazı şeyleri okuyarak olduğu kadar tecrübeyle de öğreniyor mesela lobelyanın tam bir gölge çiçeği olduğunu okumama karşın benimkiler güneşte çoştukça çoşuyor. Her okuduğunuza kafanız takılmasın sadece bitkilerinizi sürekli gözleyin onlar ne istediklerini anlatıyorlar bir biçimde zaten.
|
Çok teşekkür ederim emineakman, balkonda olmayacaklar die apartmanın bahçesine geçirmeye niyetlenmiştim, balkonlar güneş alıyor die. Vazgeçtim şuan,balkonda tutmaya karar verdim. Benimkilerin yapraklarıda fazla, onları azaltmam mı gerekiyor o zaman? birde çelikler çok uzundu ben ortalarından kırıp hepsini toprağa sapladım. Umarım bişe olmaz, ortanca yetişirmek çok istiyorum çünkü. Suyuna daha çok dikkat etmem gerekiyor sanırım. Yaprakları toparlanmadılar cansız duruyor ne kadar su versemde dirilmediler. Tutmadı mı acaba?
|
2 Eklenti(ler)
Geçen sene mavi çiçekli aldığım ortanca bu sene ilk çiçeğini mor verdi. İkinci çiçek mavi olacağa benzer.
|
Sevgili Mavisedir, ben forumda okuduklarımı uyguladım çelikleri dikerken, genelde tüm çeliklerde aynı şey geçerli, çeliklerin bünyelerindeki besini, gücü köklenmeye verebilmeleri için fazla yapraklar azaltılıyor en çok 2 yaprak bırakılıyor ki çelikteki besin yapraklara gitmesin ben gül çeliklerime de aynı şeyi uyguluyorum ve ben de 1 senedir okuyarak, sorarak yeni yeni öğreniyorum sizin gibi ve ben de ortancaları çok seviyorum.
Bu arada yapraklar solgun demişsiniz, benim bahçeme köklü olarak 15 cm. boyunda, fide olarak ektiğim ortancalarımda da aynı şey olmuştu, kaybediyorum galiba diye endişelenmiştim yine de üstten 2 yaprak bırakıp kalan bir kaç yaprağı kopardım ve sulamama özen gösterdim. Az önce bahçedeydim şu an durumları gayet iyi. Köklüler diye bir şey olmaz diyordum ama demek yerlerine alışmaları içinde enerji harcıyorlar. Çeliklerin uzunluğuna gelince ben de uzunlu kısalı çelik almıştım, bakıyorum da kahrediyorum keşke hepsini uzun alsaymışım, hepsini ekmeden önce 2'şer yaprak bırakmama rağmen şu anda sağdan soldan yaprak vermiş durumdalar, özellikle uzun çeliklerin sonradan verdikleri yapraklar ilk yapraklarını koparmadan önceki hallerine benziyorlar. Gerçi şu da var terastaki balkonumdaki çeliklerimi günde bazen bir, bazen de 2 kez suluyorum sanırım o yüzden daha canlı ve neşeliler, bahçemdeki yapraklarını sonradan sararıyor diye kopardığım köklü fideler 2 günde bir çimle beraber sulandığı için kalan yapraklar canlı yeşil ama yeni yaprak daha vermediler. Çok uzun oldu ama umarım yardımcı olabilmişimdir. |
1 Eklenti(ler)
Balkonumdan ufak bir kesit :p
|
4 Eklenti(ler)
Bahçemdeki ortancalarım beyaz olanında nedense yaprak bölgeleri az neden olabilir acaba ?
|
Ben beyaz ortancaların sarmaşık ortancadan gen transferiyle üretildiğini düşünüyorum. Çünkü nerede gördüysem böyle boya gidiyor. Açmadan budama yaparak belki daha oturak ve yapraklı bir biçim verilebilir. Seneye deneyelim artık :)
|
Suyu ve gölgeyi çok seviyorlar. Budama yaparken derin budamalarda çiçeklenme daha az oluyor ancak yapraklar daha gür çıkıyor. benim bahçede birsürü ortanca var kısmet olursa en yakın zamanda resimlerini buraya yüklemeyi düşünüyorum.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:43. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025