PDA

View Full Version : Adenium (Çöl gülü)

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10

mahon67
20-11-2007, 12:08
Arkadaşlar merhaba ; ben bonzailerle ilgilenmiyorum ama internette dolaşırken gördüğüm Latince ilk ismi adenium olan ağacın siz bonzaiciler için biçilmiş kaftan olduunu düşündüm ve buraya yazmak istedim. Google görsellerden adenium yazarak nasıl bir bitki olduğunu görebilirsiniz. Sizce de haklı değil miyim? Bu bitkinin tohumu da
http://www.exotic-seeds-lapalma.com/cgi-bin/shop/shop.cgi sitesinde var.

tourkana
20-11-2007, 19:05
Türkçe adı Çöl Gülüymüş, ficus banyan tarzı bir gövdesi var. Ayrıca baobab ağacına çok benziyor. Paylaşım için teşekkürler.

Oğuzhan
28-11-2007, 17:43
25694

karinca70
16-02-2008, 06:02
Şu anda bir açık arttırmadayım; Tayvan'da taze adenium tohumları getirteceğim. Sadece adenium üretimi yapan bir firmanın bir çok çeşit ürünlerinde açık arttırma içine girdim. Açık arttırmaların bitimine 2 gün olduğu için şu an için tahmini fiyat veremiyorum. Ancak tohum satış sitelerinden daha ucuz olacağını garanti ediyorum.

Adenium tohumları ideal şartlarda 3 günde çimleniyor ve %75 çimlenme oranına sahip.

snowman77
21-03-2008, 17:58
Arkadaşlar 19-03-08 tarihinde 40 adet adenium pink'i viollere ektim gelişmeleri aktarıcam.Bu günlerde yağışla beraber havalar serinledi umarım çimlenmesine engel olmaz...

İklimsiz
21-03-2008, 18:38
Ben de bugün ektim adenium tohumlarımı. Fotoğrafladım da. Gelişmeleri resimlerle ilerleyen günlerde forumla paylaşacağım. Bir kez daha teşekkürler karinca70.

osm_sahin54
25-03-2008, 12:22
Adenium tohumlarının bir kısmını toprakla buluşturdum arkadaşlar. çimlenmesi ni gelişimini fotoğraflamaya devam edeceğim. bakalım neler olacak.

karinca70
25-03-2008, 13:41
Osman Bey, Adeniumları dışarı ekmek için erken bence. Ben içerisi için bile erken görüyorum henüz ekmedim.

osm_sahin54
25-03-2008, 15:39
tohumların hepsini kullanmadım. Adenium pinklerden 250. diğer türlerden 1 er tane sadece tohumları ektiğim yer yarı güneş alıyor eğer sıcaklık düşer ise içeriye alıyoruz. ekim çok güzel ve neşeli oldu pazar günü bütün aile fertleri akrabalar yardımcı oldu. çok hevesliyim şaşırıyorlar. sonunda hepsine baya güzel Adeniumlar vereceğim bakalım hayırlısı.

İklimsiz
27-03-2008, 11:52
Adenium pink tohumlarından 3 tanesi filizlendi, diğer türlerin de eli kulağında :)

Eaglion
27-03-2008, 12:42
Sayın osm_sahin54,

Kullandığını tepsileri nereden ve ne adla temin ettiniz. Benim çimlendirme saksı olarak gördüklerim bunlara benzemiyor ve daha az godeliydi. Sizinki çok kullanışlı görünüyor.

Eaglion
28-03-2008, 12:32
Bilgi için teşekkürler. Koçtaş'ın yolu bana çok ters olduğu için hiç uğramıyorum. Bir gidip bakayım. Her halde, çimlendirme saksısı olarak satılıyordur.

İklimsiz
28-03-2008, 13:06
Sevgili uzman16, tohumlar ekilmeden önce 2-3 saat kadar ılık suda bekletildiler. Sayın karınca70 bu konuyu sipariş başlığında ayrıntılı yazmıştı.

İklimsiz
28-03-2008, 13:09
Tayvan'dan adenium siparişi başlığında karınca70 158 no.lu masajını buraya da taşımakta fayda var.

Adenium Çimlendirme ve Yetiştirme Bilgileri

--------------------------------------------------------------------------------

En kolay ve en kolay Bonsai türlerinden birisi olan Adenium ağacını tohumdan kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. %80 çimlenme oranına ulaşmak için aşağıdaki önerileri yerine getirmelisiniz:

1. Kaliteli torf, perlit ve kum karışımı bir toprak kullanılacak. Bu toprağın özelliği geçirgen olması.
2. Tohumlar ekilmeden önce 2-4 saat su içinde bekletilecek.
3. Tohumlar yatay şekilde 1 cm derinliğe ekilecek.
4. Tohumlar %50 gölge bir ortama yerleştirilecek (direkt güneş almayacak).
5. Çimlenmenin olması için gece ve gündüz 20 ile 3 derece arasında sıcaklık olacak.
6. İlk 10 gün boyunca bol miktarda ve aralıklarla spreyleme ile sulama yapılacak. İlk iki yaprak çıkıncaya kadar toprak sürekli nemli tutulacak. 3. günden itibaren çimlenme başlayacaktır.
7. İki yaprak olduktan sonra; her iki sulama arasında toprağın kuruması beklenecek.
8. Tohum ekildikten sonra iki ay sonunda 1-2 cm çapında minik Bonsai'ye sahip olacaksınız.
9. Toprağı gübrelemek yerine; 4-5 günde bir NPK karışımı gübreli su ile bitkiyi spreylemek tercih edilmelidir.
10. Ağaç gövdesi kalınlaşması ile birlikte üzerinde budama yapabilirsiniz. Hatta hibrit Adenium türlerini aşılayabilirsiniz.
11. Bonsai yapmayacak olanlar süs bitkisi olarak salonlarında veya camekanlı balkonlarında güzel çiçekleri için yetiştirebilirler. Adenium Pink, dona dayanıklı değil. Bahçede yetiştirilecekse, kışın içeri bir ortama taşınmalıdır.

osm_sahin54
28-03-2008, 13:29
Sayın osm_sahin54,

Kullandığını tepsileri nereden ve ne adla temin ettiniz. Benim çimlendirme saksı olarak gördüklerim bunlara benzemiyor ve daha az godeliydi. Sizinki çok kullanışlı görünüyor.

Sayın Eaglion;
Kullandığım tohum ekim tepsilerini zirai aletler ve tohum satan bir tanııdığımdan temin ettim. bir kaç çeşit olduğunu gördüm biraz daha geniş oldukları için bunları tavsiye etti. sağolsun daha sonra daha çok alacağımı söyleyince tanesi 25 ykr verdi + birkaç adenium çiçeğine:D (çok beğendi çiçekleri)
çimlenmesini bekliyorum. tekrar resimlerinin güncelleyeceğim.
Sayın İklimsiz fotoğrafları bekliyoruz merakla:eek: çimlenen tohumların

İklimsiz
29-03-2008, 13:51
Daha çok minikler :)

Eaglion
29-03-2008, 19:38
Sn Eaglion diğer yapı marketlerde de bulabilirsiniz. Çeşitli ebatta olanlar olduğu gibi plastik ve mukavvadan olanlar da var.

Uzman 16,

Beylikdüzü Bauhaus bana çok yakın olduğu için haftada bir uğruyorum neredeyse. Onların ellerinde üç tip var, bir tanesi marketlerde satılan mantarların plastik kapları gibi. Boyutta aynı fiyatı 15 YTL. Ancak 10 tohum sığar. Sizin bahsetiğiniz mukavvalar ise tekli veya 4'lü. Hem maliyet yükseliyor hem de herbirini ayrı ayrı şırınga gibi bir şeyle sulamak lazım.

Resimden gördüğüm kadarıyla Osm-Şahin54'ün kullandıklarında 30 kadar gode var. Ben haftaya 150'nin üstünde tohum ekmeyi planladığım için pratik göründü.

Bugün bir Koçtaş'a uğradım. Ellerinde kalmamış.

Eğer bulamazsam mecburen, daha kışın hazırladığım çimlendirme tepsilerini kullanacağım. Bunların herbiri 50 kadar tohum alabilir. Sadece tohumları ayıracak bir düzenekle uğraşacak vaktim yok. Çimlenenleri ayırmaya kalktığımda tüm saksı etkileneceği için alternatif arıyorum.

izzeterisen
29-03-2008, 21:29
Tayvan'dan adenium siparişi başlığında karınca70 158 no.lu masajını buraya da taşımakta fayda var.

Adenium Çimlendirme ve Yetiştirme Bilgileri

--------------------------------------------------------------------------------

En kolay ve en kolay Bonsai türlerinden birisi olan Adenium ağacını tohumdan kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. %80 çimlenme oranına ulaşmak için aşağıdaki önerileri yerine getirmelisiniz:

1. Kaliteli torf, perlit ve kum karışımı bir toprak kullanılacak. Bu toprağın özelliği geçirgen olması.
2. Tohumlar ekilmeden önce 2-4 saat su içinde bekletilecek.
3. Tohumlar yatay şekilde 1 cm derinliğe ekilecek.
4. Tohumlar %50 gölge bir ortama yerleştirilecek (direkt güneş almayacak).
5. Çimlenmenin olması için gece ve gündüz 20 ile 3 derece arasında sıcaklık olacak.
6. İlk 10 gün boyunca bol miktarda ve aralıklarla spreyleme ile sulama yapılacak. İlk iki yaprak çıkıncaya kadar toprak sürekli nemli tutulacak. 3. günden itibaren çimlenme başlayacaktır.
7. İki yaprak olduktan sonra; her iki sulama arasında toprağın kuruması beklenecek.
8. Tohum ekildikten sonra iki ay sonunda 1-2 cm çapında minik Bonsai'ye sahip olacaksınız.
9. Toprağı gübrelemek yerine; 4-5 günde bir NPK karışımı gübreli su ile bitkiyi spreylemek tercih edilmelidir.
10. Ağaç gövdesi kalınlaşması ile birlikte üzerinde budama yapabilirsiniz. Hatta hibrit Adenium türlerini aşılayabilirsiniz.
11. Bonsai yapmayacak olanlar süs bitkisi olarak salonlarında veya camekanlı balkonlarında güzel çiçekleri için yetiştirebilirler. Adenium Pink, dona dayanıklı değil. Bahçede yetiştirilecekse, kışın içeri bir ortama taşınmalıdır.

Selamlar
Sanırım bu konuda bilginiz var, sizden sormak istediğim bu bitkinin soğuğa ne kadar dayanabildiği. Ayrıca çimlenme isteklerinin kaktüslerle bir bağlantısının bulunup bulunmadığıdır. Ben tohumdan kaktüs ürettim 3 kere, bu bitkiyi tanımadığım için tohumları halen bekletiyorum. Ben de 100 kadar tohum temin ettim, halen ekmedim. Sıcak bir iklimde yaşıyorum ama bu günler soğuk geçiyor. Gerçi içinde bulunduğumuz sıcaklıklar bir Ankara'nın nerdeyse Mayısı gibidir ama.
Teşekkürler şimdiden.

İklimsiz
29-03-2008, 22:18
Adenium tohumu çimlendirmeyi ilk kez deniyorum, o yüzden verilen bilgiler ışığında denemede bulundum. Soğuğa ne kadar dayanıklı sorunuz çimlendirme aşamasında mı? Eğer böyleyse, çimlenmeyi ev şartlarında gerçekleştirdim.

Tohumdan kaktüs çimlendirme denemem de oldu. Adeniumlarla aralarındaki fark, kullandığım toprak karışımında diyebilirim. Kaktüs tohumları ektiğim karışım, torf-dere kumu-bahçe toprağı karışımı. Adeniumlar ise torf-perlit karışımında çimlendi. Çimlenme sıcaklığı istekleri aynı diyebilirim. 20 derece ve üzerinde daha başarılı sonuçlar alınıyor.

Tohumlarınızı gönül rahatlığıyla ekebilirsiniz. Başarılı çimlendirmeler.

İklimsiz
30-03-2008, 21:06
Hızla büyüyorlar:p

Şimdiden gövde yapısı belli oluyor, şişkin bir gövde ve üzerinde minik yapraklar.

Eaglion
31-03-2008, 13:11
Sanırım neden bahsettiğinizi anladım. Ufak tohum saksıları için olanını görmedim ama fidanlıklara bazen büyük saksılar benzer tepsilerle geliyor. osm_sahin54,ün kullandıklarına benziyor ama godeler çok daha büyük ve sadece 6 saksı alabiliyor. Bana istersen al demişlerdi ama o büyüklük işime yaramadığı için almamıştım.

Sizin gördüğünüz bunun küçük ve çok godeli olanları sanırım. Yarın veya öbür gün başka bir Koçtaş'a daha bakacağım.

denizakvaryumu
02-04-2008, 22:19
Bonsai istemeyenler için :)

İklimsiz
02-04-2008, 22:37
Bonsai, hatta mini bonsai isteyenler için :p

habibe
03-04-2008, 09:22
İklimsiz benim miniklerde bu kadar oldular. Sonrasında nasıl bir saksıya alsak acaba? Şöyle düşündüm olur mu bilmem hani dar dikdörtgen balkon saksıları var ya, ona 3 er 3 er diksem. İlerde bir sorun yaşarmıyım ki?

İklimsiz
09-04-2008, 21:21
İki ayrı tohum ekimi denememde, birinci ekim 20 arabium, ikinci ekim 40 pink ve araya serpiştirdiğim, türünü not etmeyi ihmal ettiğim 16 tür, çimlenme oranı gayet yüksek.

Bazı arkadaşlar diğer türlerin çimlenmediğine değinmiş. Belki de, bu türlere nazaran daha geç çimleniyordur.

14 farklı tür tohumları bugün ektim. Sonucu hep birlikte göreceğiz :)

izzeterisen
23-04-2008, 00:36
Arkadaşlar
Aşağıda yazdığım sitede Adeniumdan nasıl bonsai yapılacağı adım adım anlatılıyor.
iyi dil bilen bir arkadaş bu sitedeki bilgileri tercüme edip buraya yazabilir mi?
Bu kadar Adenium tohumu eken arkadaş için büyük bir iyilik olurdu.
http://www.siamadenium.com/#

huzunperest
23-04-2008, 20:53
Ben de adenium tohumlarımı 2 saat suda bekletip sonra ektim. İlk ektiklerim Adenium Arabicum ve hepsi çimlendi. İkinci seferde Fragrant star, Fragrant delght ve apollo türlerini ektim ama onlar biraz şanssızlık yaşadılar.Üzerlerini streç filmle kapatıp yarı gölgede bıraktım. Acil il dışına çıkmam gerekince de onlarla ilgilenen olmadı tabi. On gün sonra döndüğümde tüm olumsuzluklara rağmen soluk benizli ve uzun boylu olarak çimlenip 2 yaprak vermişler. Onları şimdi özel bakıma aldım. Umarım sonrasında bir sorun yaşamam da çiçeklerini görürüm. Tohumlar oldukça kolay ve yüksek oranda çimleniyorlar.(İkinci fotoğraf soluk benizli adeniumlarım:)

venus
24-04-2008, 17:08
merhabalar
:( Ben nasıl oldu da suda bekletme kısmını es gectim ve unuttum bilmiyorum bu kadar okuyup sonra da yapmamak aklım almıyor peki ne olacak suda beklemeyen tohum cimlenmeyecek mi?Bugun 4.gun torf kum ve perlit karısımı ile plastik bardaklara ektim hepsini ama hicbir hareket yok en azından simdilik:( cok uzulurum nasıl olacak simdi biraz daha beklemeli miyim? yoksa cıkarıp suya mı koysam cok mu gec kaldım? tohumlar mutfakta sıcaklık normal evde bebek olduguna gore iyidir herhalde,toprak kesinlikle kuru kalmıyor hergun spreyleme ile sulanıyor ama tohumlardan cıkan yok ne yapabilirim artık....:confused:

dentist48
24-04-2008, 20:32
merhabalar
:( Ben nasıl oldu da suda bekletme kısmını es gectim ve unuttum bilmiyorum bu kadar okuyup sonra da yapmamak aklım almıyor peki ne olacak suda beklemeyen tohum cimlenmeyecek mi?Bugun 4.gun torf kum ve perlit karısımı ile plastik bardaklara ektim hepsini ama hicbir hareket yok en azından simdilik:( cok uzulurum nasıl olacak simdi biraz daha beklemeli miyim? yoksa cıkarıp suya mı koysam cok mu gec kaldım? tohumlar mutfakta sıcaklık normal evde bebek olduguna gore iyidir herhalde,toprak kesinlikle kuru kalmıyor hergun spreyleme ile sulanıyor ama tohumlardan cıkan yok ne yapabilirim artık....:confused:
çimlenir bekleyiniz 1-2 gün geç olabilir normalden

huzunperest
24-04-2008, 20:45
Telaşlanmanıza gerek yok sayın venüs. On adet tohumu suda bekletmeden ekmiştim. 7-8 gün içerisinde çimlendi. Umarım sizinkiler de çimlenir.

venus
25-04-2008, 16:14
Sonunda Bright Gem 1 adet cıktı.Kaldı 36 adet sanırım soylediginiz gibi olacak.Peki bu tohumların üstü kapalıydı acık bıraktım ve 1 adet cıktı acık mı kalmalı acaba?Görünce cılgına döndüm mutluluktan darısı digerlerinin basına sagolun...:)

minka
25-04-2008, 23:30
Sn. İzzeterisen, Ben biraz baktım. Sanırım, Adenium arabicum' un gelişiminden 2-3 ay sonra köklerini budamayla ve kök altına bir parça yerleştirerek, fotoğraflarda görünen toprak üstü kök şekillerinin oluşmasını sağlıyorlar. Ama tabii yeterli bir çeviri yapamayacağım. Bu yeni bir teknikmiş. PVC boru( ? ) var bir de o kullanılıyor. Çizimlerde yaptıklarını gösteriyorlar. Benim de ilgimi çeken 3. bölümdeki çizimde bitkinin tüm kökleri kesilmiş. Bir kaç kez kesilen ve 2. kez oluşan kökler de kesilerek daha çok kök oluşturuluyor gibi. İyi bir çeviri yapacak arkadaşlar ilgi gösterirler inşallah, ilgi çekici aslında.

nkoksal
26-04-2008, 20:06
Arkadaşlar pratik adenium bonsai tekniklerini anlatan siteyi eşim çevirdi.Kök gelişimi ve odunsu kök görünümü için birkaç tekniği çizimli olarak anlatmış. Umarım yararı olur. Yine adenium'larla igili bir başka sitede çimlenen adeniumların 1 ay sonunda veya 6 yaprak olunca tek tek kaplara fidelenebileceği söyleniyordu , en uygun fideleme ortamının gevşek torf olduğu belirtiliyordu. Bu da ek bir bilgi olarak bulunsun

Adenium Bonsai
http://www.siamadenium.com

Adenium bonsai yapma teknikleri:
1- Adenium fidanlarında kök formasyonu kalınlaştırma ve odunlaştırma teknikleri uygulamak lazımdır. Fidanlarda kökler beyaz ve kırılgandır bu yuzden yetiştirme ortamı olarak gevşek torf (özellikle hindistancevizi kabugu, kum ve pirinc kuspesi karışımı) kullanılırsa kokler sertleşir ve koyu renk alır (odunsu gorunum). Ancak odunsu kökler serttir ve şekil verilmesi zordur. kolayca eski haline dönerler. Bu yuzden bazı şekillendirme teknikleri kullanılır. 2,5 cm çapında bir pvc boru 1cm yukseklikte kesilir. bir torbanın icine hazırlanan torf 3/4 yukseklikte doldurulup konik dag şekli verilir. en uste pvc boru yerleştirilir ve uzerine fidan kökler pvc nin etrafından dışarı sarkacak biçimde yerleştirilir. ufak çubuklar ve kurdanlar vasıtası ile kökler biçimlendirilir, şekil verilip organize edilerek sabitlenir. Adenium fidanı da pvc nin uzerinde duzgun duracak biçimde bir çubuka baglanıp sabitlenir. daha sonra kalan torf kökleri kapatacak biçimde doldurulur iyice bastırılır ve torbanın agzı buzulup baglanır.ustten sulama yeri bırakılır.
( AdeniumBonsaiPart2.gif )(en alttaki çizim)
2- Kök biçimlendirme için kullanılan bir teknik de 'kil topagı' teknigidir. Tepe biçimli bir kil topagı yapılır. Adenium fidanının kökleri her yana açılarak bu sert kil topagının uzerine oturtulur. kil topagının uzerine köklerin yerleşecegi biçimde yivler, oyuklar kazılır ve kökler arzu edilen şekilde organize edilip topak uzerinde sabitlenir ve kil topak ile birlikte torfa dikilir.
( AdeniumBonsaiFig1.jpg AdeniumBonsaiFig2.jpg)
3- Adenium fidanlarında kökler zayıf ve az miktardadır. Kalın kök sayısını artırmak için saçak kökler arasindan iri olanlar seçilir ve dibe yakın kesilir. Buradan bitki ikincil kökler yapar ancak bu teknikte kesik köklerin mantar enfeksiyonu riski vardır. kökler kesilip bitki tekrar torfa dikilmeden fungusit uygulaması yapılır. Bu teknikte bitki cok daha gevşek bir ortama dikilmelidir. Tabi yine hindistancevizi kabugu tozu, kum ve pirinç kuspesi karışımı. (AdeniumBonsai01.jpg)

Adenium Bonsai Teknikleri Alıntı:
http://www.siamadenium.com

venus
26-04-2008, 23:40
Yine bir sorunum var cıkan filiz 1 gun icinde renk degistirdi ve gri gibi sonra kahverengi oldu .Sanırım ya curudu... ki o kadar sulu degildi topragı ,ısı degisimi olabilir mi sorun ?
Mutfakta duruyorlar ,yemek pisirirken oda sıcak, sonrasında sıcaklık normale donuyor.Baska birsey gelmiyor aklıma balkona cıkarmalı mıyım? Şu anda İstanbul'dayım malum havalar bir sıcak bir yagıslı gibi bugunlerde 2. filiz cıkmaya basladı ancak renk degistirmez umarım:( saygılar

izzeterisen
27-04-2008, 11:40
Sn. Venus,
Bu bitki hakındaki bazı tecrübelerimi anlatmak istiyorum.
Bu eklediğim resimdeki bitkiler, kotiledon yapraklardan (ilk çıkan yapraklar) sonra ilk gerçek yapraklar çıkmaya başladığı zaman saçak köklerin üstünden keserek yeniden diktim. Amaç bonsai elde etmek idi. Ben bu işlemi 22 nisanda yaptım. bitkiler köksüz olduğu halde o tarihten beri hiç solma göstermedi. Sadece köksüz olmasından kaynaklanan yapraklarının yeşilinde daha koyu bir renk ortaya çıktı. Tam güneşte ve güneye bakan balkonda duruyorlar, hava sıcaklığı da gündüz 25 derece dolayında. Ben bu bitkilerin köklenmelerini bekliyorum. hiç çürüme yok. Bunları anlatmaktan kastım çok dayanıklı birkiler. Ektiğim karışım da şu elemanlardan oluşuyor :Kum + torf + orman toprağı + volkanik tüf + ince kıyılmış kuru ağaç dalları. Oldukça kaba ve havalanır, sulandığı zaman suyu rahatça süzebilir özellikte.

35707

dikim öncesi kesim.

35704

Saksıdaki durumları

Bunları anlatmaktan kastım bitki çok sorunsuz, sürekli sulayıp, aşırı su tutan bir toprağa dikip te sorun yaratmamanız gerek. Sadece kendi başına torf çok aşırı su tutuyor. sorununuz belki ondan kaynaklanıyor. Çıkıştan itibaren toprak yüzeyi hafif kurudukça çok az su vererek devam ettim yetiştirmeye. Büyük bir ihtimalle fideleriniz kök-kök boğazı çürüklüğü hastalıklarından birine yakalandı.
İyi günler

venus
27-04-2008, 17:26
Sn.İzzeterisen,
Oncelikle yardımlarınız icin cok tesekkur ederim.Aslında dunden beri sulamayı kestim filizin biri tamamen curudu ancak 2 .si simdilik yesil tam topraktan cıkmadı sulama yapmaya korkuyorum acıkcası alttan sulama yaptım benim toprak karısımım icinde perlit +kum+torf var fazla sulu olmuyor ancak nemli kaldıgı icin mi problem yasıyorum bilmiyorum.Bu karısımı esit ayarda yaptım sanırım belki de sorun bu..... Aynı sorun devam ederse resim cekmeye calısırım bir de siz gorün cunku 1. tohumu (curumus olanı) maalesef atmak zorunda kaldım...Saygılar

izzeterisen
27-04-2008, 18:07
Sn.İzzeterisen,
Oncelikle yardımlarınız icin cok tesekkur ederim.Aslında dunden beri sulamayı kestim filizin biri tamamen curudu ancak 2 .si simdilik yesil tam topraktan cıkmadı sulama yapmaya korkuyorum acıkcası alttan sulama yaptım benim toprak karısımım icinde perlit +kum+torf var fazla sulu olmuyor ancak nemli kaldıgı icin mi problem yasıyorum bilmiyorum.Bu karısımı esit ayarda yaptım sanırım belki de sorun bu..... Aynı sorun devam ederse resim cekmeye calısırım bir de siz gorün cunku 1. tohumu (curumus olanı) maalesef atmak zorunda kaldım...Saygılar

Zaten bu şekilde çürümüş etkilenmiş olan fideler hiç bir işe yaramaz, hiç bir zaman düzelmezler. Şimdi ölmeseler bile ilerde ölürler, bunları hemen atmanız gerekir.
-Benim aldığım Adenium tohumları karışık çeşitlerdi. Bir kısmı erken çimlendi. Hepsi aynı saksıda idi, ama saksının ayrı ayrı yerlerinde. Çimlenenlerin çıkanların olduğu yerlere toprak yüzeyi kuruyuncaya kadar su vermedim. Sadece çıkışın olmadığı yerlere çaydanlığın ucu ile çok az su verdim veya filit ile su püskürttüm yüzeye biraz.
-Su püskürtmeyi de gözle kontrol ederek verdim, sulamanın saati zamanı olmaz, gerekirse verilir. Bunu da elle ve gözle kontrol ederek tahmin edebilirsiniz. Eğer karışımın suyunun azaldığını düşünüyorsanız, biraz su püskürtün yüzeye, biraz bekledikten sonra eğer gerektiğini düşünüyorsanız biraz daha püskürtürsünüz. Böylece toprasğın(karışımın) fazla su ile doymasını, köklerin havasız kalmasını engellemiş olursunuz. Fidelerin sağlıklı olması yetiştiriciliğin temelidir.
-Bir de çıkış tamamlandıktan sonra şaşırtma yaparsanız eğer köklerde koyu renk görürseniz, bu bitkileri de atın, diğer bitkiler ile birarada kalmasınlar.
Başarılar.

venus
29-04-2008, 01:25
Sn.İzzeterisen,
yardımlarınız icin tekrar tesekkur etmek istiyorum.Toplam 4 tohum cıktı sanırım digerleri de cıkacaklar simdilik sorunsuz ama yavas gelisiyorlar ve renkleride gayet normal...Sanırım sorun sulamadaydı ama sulamayı alttan olmak kosuluyla gerektikce yapıyorum.Benim yanlısım tohum cıkıncaya kadar hergun spreyleme yapmış olmam,bu buyuk yanlıstan son anda döndüm sayenizde....(bu arada tohumları ayrı ayrı bardaklara koydum yani bir digeri ötekini etkilemez sanıyorum).....Saygılar:)

venus
29-04-2008, 01:51
Arkadaslar ,
Sakın korkmayın tohumlar cıkmıyor diye tum bu tecrubesizligime ragmen ben basardıysam.... En azından ilk etap icin 4 tane cimlendirebilmek bile iyi birsey....ilk kez tohum denemem oldu ,celikleme cok yaptım onda iyiyim de bu tohum işi daha ince iş...
Sn.nkoksal Bu bonsai işi benim icin cok karısık, hosuma gitse de benim kafam basmıyor:), basmadıgı icinde İngilizce'den cevirme işi de zor oluyor ama birgun anlarım inşallah ve benim de bir bonsai denemem olur....Saygılarımla

nkoksal
29-04-2008, 23:08
Venüs haklısın anlatılan yöntem ( özellikle pvc borulu olan ) birhayli karışık. Bu yöntemleri daha çok kök kısmını ortaya çıkarmak için kullanıyorlar. Gerçektende o zaman bir hayli görkemli oluyor ama bonsai yapmak için bunları uygulamak şart değil. Bizim de kök kısmı daha sade olan bonsailerimiz olur ne yapalım.

venus
30-04-2008, 01:27
Sn.nkoksal,
Asıl anlamadıgım kökler dısarıda olacaksa bitki ölmez mi?:o Ama yine de denemek istiyorum. Bakalım ne olacak zamanı gelince riske girecegim.Belki uygulamalı olarak gorsem daha kolay olurdu ...;)

burcind
30-04-2008, 08:07
Benimde sadece 2 tane adenium tohumum vardı biri çimlendi galiba diğeride yolda dolayısı ile o bahsettiğiniz bonsai tekniğini uygulamaya cesaretim yok.Peki çimlenen tohumlara hiç dokunmasam ölece saksılarında büyürlermi?Özel istekleri varmıdır?

burcind
30-04-2008, 08:08
İkisinide ayrı saksılaramı almalıyım?

İklimsiz
30-04-2008, 08:29
Bu sayfadaki, 49 no.lu mesajın ilk paragrafında sorularınıza cevap var sevgili burcin :)

burcind
30-04-2008, 08:52
Peki bonsai uygulamazsak acaba neye benzer?Fikriniz varmı?Ayrıca bu tohumlar sizin bana gönderdiğiniz tohumlardır.Birde ben çiçeklerime sevdiğim bende hatrı olan kişilerin,arkadaşlarımın,dostlarımın ismini koyarım bunlardan ilk çimlenenede müsadenizle adınızı koydum;)

İklimsiz
30-04-2008, 08:56
Adenium yetiştirmek sanıyorum hepimiz için yeni bir deneyim. O yüzden, neye benzediğini zamanla gözlemleyeceğiz.

Çiçeklere ve tohumlara, gönderdiği kişinin adlarını vermek ise yaygın bir uygulama :)

izzeterisen
30-04-2008, 12:05
İkisinide ayrı saksılaramı almalıyım?

Şaşırtma için havanın ısınmasını beklemeniz gerektiğini düşünüyorum.
Benim şaşırtmadan sonra 7 adedi öldü. şaşırtmayı yaptıktan 1 hafta kadar sonra hava yağışlı ve oldukça serin oldu. Bu yüzden.

nkoksal
01-05-2008, 09:28
Adenium yetiştiriciliği ile ilgili bir sitede genç fideler 6 yaprak olunca ya da 1 ay sonunda fidelenmeli deniliyordu. Bence buna dikkat edin sn.uzman16

iremre
06-05-2008, 14:06
adenium ların
büyümeleri hızlı olduğu için mi ?
şekilleri itibariyle karmaşık görüntüleri mi ?
yoksa dayanıklı bir bitki olduğu için mi?

bonzai ye uygun ....

İklimsiz
20-05-2008, 19:35
Adenium tohumları eken arkadaşlar, bitkiler ne durumda?

Bir durgunluk var sanki bu başlıkta:)

papatyam
20-05-2008, 20:09
Benim şimdilik iki tanesi yaşıyor ve durumları gayet iyi fakat dört taneyi kaybettim dibinden kararma başladı ve öldüler onlar farklı yerlerdeydi yaşayanlar bol ışık alan ve nemli ortamda yani şimdilik mutfaktalar haziran ayında bir kaç tohum daha ekeceğim ve yaşayan iki fideciği de balkona alacağım.

İklimsiz
20-05-2008, 22:59
Benimkiler de böyle. Sanırım ayırmanın, teker teker saksılara almanın zamanı gelmiştir.

dubief
20-05-2008, 23:13
1000 taneside tuttu hepsi Sayın iklimsizin durumuna geldi hepsi sağlıklılar hatta benim diktiğim yerler dağ yakınında olduğundan gece 5-6 dereceye bile düştüğü oluyor ama MaşaAllah ve Elhamdulillah fidelerime hiçbir zarar gelmedi, şimdi havalar sıcak.

izzeterisen
21-05-2008, 08:56
1000 taneside tuttu hepsi Sayın iklimsizin durumuna geldi hepsi sağlıklılar hatta benim diktiğim yerler dağ yakınında olduğundan gece 5-6 dereceye bile düştüğü oluyor ama MaşaAllah ve Elhamdulillah fidelerime hiçbir zarar gelmedi, şimdi havalar sıcak.

Bir fotoğrafını ekleyemez misiniz? Görmek isterdim. Ben 100 kadar tohumdan 25 kadarını kaybettim.

venus
21-05-2008, 22:18
Benim adenium tohumu katlemelerim :eek: sonucu ,kalan 10 fide kimisi yavaş gelisiyor.2 yapraklısı da ,4 yapraklısı da var simdilik iyi durumdalar ancak şaşırtmada kaybetmek istemiyorum sanırım biraz daha büyümeliler....resimlerim birara...:(

Ferda Ülkümen
21-05-2008, 22:28
Adenium tohumlarını 15-20 gün önce ektim.
Adenium obesum pink'ler hemen çimlendi, diğerleri daha yavaş çimleniyorlar.
2 şer tohum ektiğim Asian star, Dance of butterfly, Small red plum, Dark forest başlarını gösterdi. Big chubbines'te henüz bir hareket yok.

izzeterisen
28-05-2008, 21:23
Sn. Venus,
Bu bitki hakındaki bazı tecrübelerimi anlatmak istiyorum.
Bu eklediğim resimdeki bitkiler, kotiledon yapraklardan (ilk çıkan yapraklar) sonra ilk gerçek yapraklar çıkmaya başladığı zaman saçak köklerin üstünden keserek yeniden diktim. Amaç bonsai elde etmek idi. Ben bu işlemi 22 nisanda yaptım. bitkiler köksüz olduğu halde o tarihten beri hiç solma göstermedi. Sadece köksüz olmasından kaynaklanan yapraklarının yeşilinde daha koyu bir renk ortaya çıktı. Tam güneşte ve güneye bakan balkonda duruyorlar, hava sıcaklığı da gündüz 25 derece dolayında. Ben bu bitkilerin köklenmelerini bekliyorum. hiç çürüme yok. Bunları anlatmaktan kastım çok dayanıklı birkiler. Ektiğim karışım da şu elemanlardan oluşuyor :Kum + torf + orman toprağı + volkanik tüf + ince kıyılmış kuru ağaç dalları. Oldukça kaba ve havalanır, sulandığı zaman suyu rahatça süzebilir özellikte.

35707

dikim öncesi kesim.

35704

Saksıdaki durumları

Bunları anlatmaktan kastım bitki çok sorunsuz, sürekli sulayıp, aşırı su tutan bir toprağa dikip te sorun yaratmamanız gerek. Sadece kendi başına torf çok aşırı su tutuyor. sorununuz belki ondan kaynaklanıyor. Çıkıştan itibaren toprak yüzeyi hafif kurudukça çok az su vererek devam ettim yetiştirmeye. Büyük bir ihtimalle fideleriniz kök-kök boğazı çürüklüğü hastalıklarından birine yakalandı.
İyi günler

Bonsi yapmak amacıyla yukarıdaki mesajımda belirttiğim gibi kestiğim ve diktiğim Adenium'lardan 14 tanesi önce buruştular. ben ölecek sandım, ama sonra filiz vermeye başladılar, (tabii bu arada 4 tanesi çürüdü). Ben şimdi bekliyorum fazla sayıda kök vermelerini, gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz.

38944

izzeterisen
28-05-2008, 21:28
Ektiğim diğerleri ise şöyle:
A.arabicum ve pink durdu. A.arabicum'da gövdede kalınlaşma iyi ama uzama hiç iyi değil. Saat 12:00'a kadar güneşte, akşama kadar da gölgede. pink hepten durdu.
38945

A.arabicum

38946
pink

ama diğerleri çok iyi gidiyor,beşinci çift yapraklarını çıkarıyorlar. Adında süper olanlar gerçekten süper gidiyorlar. Super platinum, super studdet sky, super noble concubine çok güzel gidiyor, havaların ısınmasıyla birlikte hızlı gelişmeye başladılar.

38947
diğerleri.

Adenium tohumunu eken arkadaşlardaki çeşit bazında gelişmeleri merak ediyorum.
Bildirirseniz çok sevinirim

vyssera
28-05-2008, 22:06
Ben karışık diktim, ve de hala 10mm'yi aşmadılar :)

Aytaç Eroğlu
29-05-2008, 16:03
Galiba en şansız benim. Mutlaka hatalı bir şeyler yaptım güler hanım verdiğiniz hiç bir tohumu çimlendiremedim ve bu başıma ilk kez geliyor. Ne kadar bozulduğumu tahmin edersiniz. Neyseki emre imdadıma yetiştide "benimkilerden paylaşırız kardeş" diyerek yüreğime su serpti.

izzeterisen
03-06-2008, 09:39
İnternette Adenium ile ilgili gezerken bir sitede bonsai yapmak için bir yöntem gördüm. Burada bu bitkiyi yetiştiren arkadaşların da görmesini istedim.

39437 39438

39439 39440

39441

izzeterisen
03-06-2008, 09:49
Sanırım ortam aynı , köklerin yanlara yayılması, derine gitmemesi için ince bir elek teli kullanmışlar. sonra da biraz daha ortam eklemişler, köklendikten sonra da altından onu almışlar. Görünüm o olsa gerek.

iremre
03-06-2008, 11:06
Evet kökün aşağı yönlü gitmemesi için elek kulanıp, ki bu elek sanırım dikatli seçilmeli.
Çapı büyük olursa kökün doğrusal ilerlemesi zorlaşabilir.

Ama benim genel bi sorum olacak. Kökünü her daim kesebilirmiyiz???

izzeterisen
05-06-2008, 08:44
Ben kendi kendime olumlu sonuç vereceğin düşünerek bir şey yapayım dedim ve yaptım.Adenium'lar ilk gerçek yapraklarını çıkarırken, bitkileri söktüm, kazık köklerini kestim ve yeniden diktim. Bu nedenle yan köklerde çok iyi gelişme sağladım. Kesmediklerimde (fotoğraf ekleyemedim) kazık kök çok kuvvetliydi, ama yan kökler zayıftı. Keserek diktiklerimi altına çakıl taşı koyarak tekrar diktim. Bakalım ne olacak hep birlikte göreceğiz.

39658

kazık kökü kesildikten sonraki köklenme durumu

39659

Taş üzerine dikim

habibe
19-06-2008, 15:16
Saksılara aldığım adeniumlarım da hiç bir gelişme yok. Hala 6 yapraklı ve cüceler.

memet
19-06-2008, 18:55
Sıcaklar başladı, bitkilerin gelişmesinde yavaşlama olması normaldir. Saksıya aktarmanın sarsıntısı geçsin, toparlanır.

İlkin
27-06-2008, 14:57
Mucip abinin serasından adenium görüntüleri. Muhteşemler değil mi?

Maşallah... :rolleyes:

41787

41788

41789

habibe
27-06-2008, 15:06
Evet ilkin harika görünüyor hepsi de. Benim adeniumlar hala ense yapıyorlar. Kullandığım perlit çok inceydi. Sebebi nedir bilemedim ..

İlkin
27-06-2008, 15:45
Benimkiler de aynen öyle habibe hanım, hala 2 yaprak ama Mucip Abi'ninkileri gördükten sonra sabır dedim kendime biraz. Ustalarınki gibi olması mümkün değil. Bol güneş, az vitamin ve az su istiyorlarmış... ;)

izzeterisen
27-06-2008, 22:01
Benim super noble concubine ile super platinum dallanmaya başladı ama sadece birer tanesi. Serada olsa neler olacakmış kimbilir.

kızılhisar
28-06-2008, 14:12
arkadaşlar, sizin tohumlar direk güneş alan ortamdalarmı?

İlkin
28-06-2008, 15:15
Evet ama maalesef böyle değiller.

cemo
28-06-2008, 19:50
Arkadaşlar, ektiğim adenium tohumları çıktılar.Şu an 2 yaprak halindeler,güneşe ne zaman çıkarmalıyım,6 yaprak olmadan çıkarılabilirmi?(şaşırtmadan önce)

habibe
30-06-2008, 10:47
Evet benimkiler tüm gün güneş altındalar. Sulamasını 3 günde bir yapıyorum. Vitaminden söz etmişsin ilkin. Ne vitamini bu?.

papatyam
30-06-2008, 20:28
Benim adeniumlar tüm gün güneş altındalar fakat hala küçükler bir kaç tohum da kardeşim ekmişti cumartesi günü gördüm öyle büyümüşler ki çok sağlıklılar bir parmak boyunda ve kalınlığındaydılar :)

papatyam
01-07-2008, 09:57
Bu da fotoğrafı, 16 yaprağı var:)

Gülşen
15-07-2008, 14:10
İlk adeniumu eken arkadaşlar, fideleriniz ne durumda? Adenium tohumlarım, bugün elime ulaştı. Ekmek için özel bir zamanı yok sanırım.

vyssera
15-07-2008, 14:17
2 cm kadar oldular, iyiler :)

cemo
15-07-2008, 14:50
Ekebilirsin Gülşen, çok çabuk çıktı benimkiler.3 cm kadar oldu boyları.Güneşede koydum artık.

İklimsiz
15-07-2008, 17:16
Benimkiler de 7-8 cm. kadar var.

Gülşen
15-07-2008, 17:29
Ooo maşallah ne kadar büyümüşler :) Arebicum ve pinklerden bir miktar ben de ıslatayım. Super perfume az:) deneme yaptıktan sonra onları ekerim.

cemo
16-07-2008, 00:40
Kaç ayda 7-8 cm oldular arkadaşlar?Gözüne bakıyorum ben ne zaman büyüyecekler diye de.

Ferda Ülkümen
16-07-2008, 01:08
Benimkiler de 5 - 7 cm kadar oldular.

venus
16-07-2008, 03:55
Ferda hanım,
ne zaman ekmiştiniz acaba?
Ben şubat gibi ektim ancak bu boya erişmiş değiller(sizinkilere maşallah)...Balkonda yarı güneşli yerdeler, aylardır bunun yarı gövdesi kalınlığında ,6 ile 9 yapraklı bir şekilde duruyorlar...:)

İlkin
16-07-2008, 09:33
Benim de 2 tane güzelce tohumlarından çıkmış adeniumlarım var, ilk geldiklerinde perlit türü bir karışma ektim gelişim bu zamana kadar hiç olmadı, 2 yaprakta kaldı. Neden acaba güneş bol, hava sıcak, su da veriyorum diyordum ki sorunun saksı içindeki karışımda olduğunu anladım bir hafta kadar önce, toprak, kaktüs toprağı karışı içine aldım 2 adenium'umu ve gelişimleri hızlandı 3 küçük yaprak göründü... Umarım hızlıca büyürler, sizinkilere yetişirler.

Ferda Ülkümen
16-07-2008, 13:50
Ferda hanım,
ne zaman ekmiştiniz acaba?
Ben şubat gibi ektim ancak bu boya erişmiş değiller(sizinkilere maşallah)...Balkonda yarı güneşli yerdeler, aylardır bunun yarı gövdesi kalınlığında ,6 ile 9 yapraklı bir şekilde duruyorlar...:)

Tohumları mayısın ilk haftasında içinde perlit de olan torfa ekmiştim.

Haziran ortalarında da Biraz koyun gübresi ilave ettiğim bahçe toprağına şaşırttım. (Bizim bahçe toprağı kumlu ve çok süzek.)

Bütün gün güneş alan bir yerde duruyorlar ve günaşırı suluyorum.

Adenium obesum Pink ile diğerlerinin şekilleri farklı.

Adenium obesum pink'ler daha ince uzun büyüyorlar,

Diğerleri daha tombul bir gövde geliştiriyorlar.

venus
18-07-2008, 03:04
Sn.Ferda hanım,
Gübre vermek şart mıdır acaba ben hiç vermedim...bir de sanırım bende sadece 2 tanesi arabicum şimdi ayırt edebiliyorum...
Ayrıca 2 fidenin gövdesinde buruşma var sanırım çürüyorlar, ne yapmam gerekiyor bilemiyorum.Sulamayı kestim aynı saksıda 1'i iyiken öteki nasıl çürür çok sağlıklı görünüyorlardı...:(

burcind
18-07-2008, 16:42
Benim tohumlardan sadece 1 tanesi çimlendi.Fakat burada resimde gördüklerim gibi değiller.Hala 4 yapraklı ve cılız bir gövdesi var.Acaba gölgede olduğu içinmi sağlıklı gelişemiyor?

İlkin
19-07-2008, 09:21
Bol güneş ve bol sıcaklık olacak diye biliyorum, toprağın kalitesine dikkat edin, ben sadece perlite koymuştum hiçbir gelişim olmamıştı. Suyu da toprak kurudukça verin... Bence büyümemesi için bir sebep olmaz ondan sonra.

cemo
19-07-2008, 10:46
Elediğim dere kumu ve bahçe toprağı karışımına ekmiştim tohumlarımı.Şu an 3cm kadar oldular.Bol güneş alan balkonumda duruyorlar,kurudukça toprağı su veriyorum.Şimdilik gelişimleri güzel.Biraz daha büyüsünler,ayrı saksılara alcağım.

Oğuzhan
19-07-2008, 17:09
Benim minikler. :)43377

Oğuzhan
19-07-2008, 17:12
43378

Gülşen
19-07-2008, 17:53
Ben adeniumları 2 gün suda beklettikten sonra 17 temmuzda ektim. Daha suda beklerken beyaz uçlar vermişti. Ekeli iki gün oldu başlarını topraktan çıkardılar. Oğuzhan sizinkiler de maşallah kocaman olmuşlar. Bence; kokulu olanların, şaşırtma zamanı gelmiş.

karinca70
25-07-2008, 09:54
Ben hala kendime ayırdığım Adeniumlarımı ekemedim desem :) Terzi söküğünü dikemezmiş; tohumcu da kendi tohumlarını ekemezmiş :)

Bazı bazı aksilikler ve işlerden ötürü seraya da gidemiyorum birkaç haftadır, diğer fidelerim de ne halde bilmiyorum. En son gittiğimde onlarca değişik kabak türü kabaklarını vermişti; değişik renk ve şekillerde olan süs ayçiçekleri her birisinde onlarca çiçek açmıştı. Domatesler değişik şekillerde ve boyutlarda meyvelerini vermişti ama daha tam kızarmamışlardı. Karışık türlerin olduğu kısım ise birbirine girmişti, şu anda sadece sulama bakımı yapılıyor, umarım ölmemişlerdir. Ağaç fideleri hala viyöllerde; hatta bazı sebzeler ve çiçekler viyöllerden toprağa kök atmıştı, artık orada kalacaklar. 600-700 tür birden ve ön hazırlıksız uğraşınca böyle oldu tabi...

Bu başlık altındaki resimleri görünce çok mutlu oldum, inşallah çiçeklenmiş hallerini de görürüz..

osm_sahin54
31-07-2008, 10:59
Merhaba arkadaşlar,
bende yetiştirdiğin Adeniumların fotoğraflarını paylaşmak istedim. bulundukları tepsilerde daha fazla büyüme olmadığından fidan poşetlerine aldım hepsini yakında yine gelişimini güncelleyeceğim.

Ali H. ALI
31-07-2008, 11:40
Kim bilir belkide bir gun, sizlerin Col gulleride, (adenium) asagidaki likte gorulen, Bali'deki calismalar gibi olur..

http://members.iinet.net.au/~jold/bia/articles/adenium.shtml

izzeterisen
31-07-2008, 15:07
Bir aya yakın zamandan beri bazı adeniumlarım dallanmaya başladılar, en güzel dallanma super noble concubine adlı çeşitte. Artık bu dallarda ne gibi işlermler yapacağımızı bilmemiz gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda yabancı dil bilen arkadaşların yardımlarına ihtiyacımız var. Herkese yardımları için teşekkürler.

44155
Arabicum

44156

super noble concubine

izzeterisen
01-08-2008, 15:51
Bu gün bazı bitkilerimin köklerinin nasıl olduğunu anlamak için üstten biraz toprağını açarak baktım. Daha önce bu bitkileri çakıl taşlarının üzerine dikmiştim. Harika gelişmeler gördüm.
Gördüklerimi sizlerle paylaşmak istedim:
-Derin dikilen adeniumlarda kök gelişmesi zayıf,
-Sıcaklarla birlikte bitkilerde çok hızlı bir gelişme başladı.Tabii bu arada kökler de kalınlaşmaya.
Sanırım önümüzdeki yıl köklerde çalışma yapmamaız gerekecek gibi geliyor bana.

işte resimler :

44234

Pinkte

44235

Arabicum.

Oğuzhan
01-08-2008, 17:30
Çok güzel bir örnek vermişsiniz.Çakıltaşı üzerindeki kök yapısı daha bir gelişmiş.Seneye baya güzel bir gelişme olur gibi görünüyor.

izzeterisen
01-08-2008, 19:35
Herkese selamlar.
İnternette gördüğüm resimlerde kökler hep yan gelişmişti.Ben de bu nedenle kazık kökü keserek bulduğum yuvarlak çakıl taşları üzerine diktim.Ama merakım bundan sonra önümüzdeki yıl ne yapabileceğimiz?
Arkadaşların yetiştirdiği Adenium'ları da çok merak ediyorum.

izzeterisen
01-08-2008, 19:45
Tohumları mayısın ilk haftasında içinde perlit de olan torfa ekmiştim.

Haziran ortalarında da Biraz koyun gübresi ilave ettiğim bahçe toprağına şaşırttım. (Bizim bahçe toprağı kumlu ve çok süzek.)

Bütün gün güneş alan bir yerde duruyorlar ve günaşırı suluyorum.

Adenium obesum Pink ile diğerlerinin şekilleri farklı.

Adenium obesum pink'ler daha ince uzun büyüyorlar,

Diğerleri daha tombul bir gövde geliştiriyorlar.

Sn. Ferda Ülkümen,
Bitkilerinizin görünümü incelendiğinde sanki toprağında tuzlanma var gibi anlaşılıyor.
İnşallah yanılmamışımdır.

muhikan
01-08-2008, 19:56
bunlarda benim adeniumlar. siyah saksıda olan ademium pink, diğerleri adenium arabicum. zamanlama konusunda tam bilgim olmadığı için deneme amaçlı olarak az sayıda tohum ekmiştim. şuan ikinci yaprakları çıkmaya başladı ama arabicum'lar bana uzayıp gidecekmiş gibi geliyor.
arabicumlardan birine izzeterisen'ın yaptığı gibi köküne çakıl taşı koymayı düşünüyorum.
daha önce deneyimi olan arkadaşlar yol gösterirlerse ve bitkilerin durumları konusunda yorum yaparlarsa sevinirim.

izzeterisen
01-08-2008, 20:02
Sn muhikan.
Ben kazık kökü keserek çakıl taşı koyduğum bitkilerden daha iyi sonuç aldım. Yanlara doğru dünyanın kökü gelişiyor. Ama bir miktar bitki kaybedilebiliyorsunuz kesik yerde olabilecek çürümelee için. Ama internette bu çürümelerin önlenebilmesi için uygun bir fungisit püskürtülmesi önerililyor. Bu en azından Captan terkilpili bir ilaç olabilir sanıyorum. Bu konuda mine Hanım'a danışmak gerekir. Ama şaşırtma sırasında kaba ve hafif nemli bir karışım hazırlanır, bitki dikilir, 2-3 gün sonra sulanırsa sorun olmayacağını sanıyorum. Bunlar bildiğimden değil Adenium tecrübelerimden. Ayrıca kültürel tedbir dediğimiz bu tür uygulamalar ilaçlardan çok daha başarılı olabilir.
Başarılar. Lütfen sonuçtan bizleri de haberdar ediniz.

memet
01-08-2008, 21:09
Mangal kömürünü toz hale getirip, kesiğiniz yeri onunla kapatın.

cemo
05-08-2008, 18:24
6 yaprak olan adeniumlarımı saksılara alma zamanı gelmişmidir acaba? Bir bilen bana yol gösterirse sevinirim.

Günüm
05-08-2008, 18:27
Cemo ben 4 yaprak iken saksıya aldım. Bahçe toprağı+kum+torf karışımı kullandım. Artık güneşe koydum hepsini. Hemen gövdeleri kalınlaşmaya başladı. Sorunsuz olarak büyüyorlar. Artık fısfıs ile değil, doğrudan suluyorum ve organik gübre kullanıyorum.

Günüm
05-08-2008, 22:00
bunlarda benim adeniumlar. siyah saksıda olan ademium pink, diğerleri adenium arabicum. zamanlama konusunda tam bilgim olmadığı için deneme amaçlı olarak az sayıda tohum ekmiştim. şuan ikinci yaprakları çıkmaya başladı ama arabicum'lar bana uzayıp gidecekmiş gibi geliyor.
arabicumlardan birine izzeterisen'ın yaptığı gibi köküne çakıl taşı koymayı düşünüyorum.
daha önce deneyimi olan arkadaşlar yol gösterirlerse ve bitkilerin durumları konusunda yorum yaparlarsa sevinirim.

Sayın Muhikan..
Uzun olanlar adenium obesum pink, bodur olanlar adenium arabicum diye biliyorum..

verdoque
08-08-2008, 20:00
Merhabalar,

Ben de haziran ayında adenium pink rose ekmiştim. 10 kadar tohumu çimlendirmekte hiç sorun yaşamadım. Ama çimlendikten ve yaprakları çıkmaya başladıktan sonra tırtıl, böcek ve güvercin saldırılarından sadece 1 tanesi sağlıklı şekilde büyümeye devam edebildi. Çok şirin, minicik, bodur ve de 8 tane yaprağı var:). Aslında ben de bonsai yapmak istiyordum ama hem tecrübem yok hem de dış etkilerden çok fazla kayıp verdiğimden kesmeye korkuyorum. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla bir toplu ekim daha yapıp çıkanlarda denemeler yapmalıyım. Enfeksiyon ve mantar kapma riski gözümü korkutuyor...

verdoque
20-08-2008, 23:47
Merhabalar,

Ben de haziran ayında adenium pink rose ekmiştim. 10 kadar tohumu çimlendirmekte hiç sorun yaşamadım. Ama çimlendikten ve yaprakları çıkmaya başladıktan sonra tırtıl, böcek ve güvercin saldırılarından sadece 1 tanesi sağlıklı şekilde büyümeye devam edebildi. Çok şirin, minicik, bodur ve de 8 tane yaprağı var:). Aslında ben de bonsai yapmak istiyordum ama hem tecrübem yok hem de dış etkilerden çok fazla kayıp verdiğimden kesmeye korkuyorum. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla bir toplu ekim daha yapıp çıkanlarda denemeler yapmalıyım. Enfeksiyon ve mantar kapma riski gözümü korkutuyor...

Son sağlam adenium um da öldü malesef:( Bir sabah baktığımda boynunu bükmüştü. Toprakla destekleyip boynunu düzelttim, kurumuştu sulayıp gölgeye çektim. Akşam eve geldiğimde boynu yine büküktü, toprağı eşeleyince gövdenin toprağa girdiği kısımdan boyun vermiş olduğunu gördüm. Son çare bu konu başlığında bahsedilen bonsai tekniğini uygulama fikri geldi aklıma. Boyun verdiği yerin az üstünden temiz bir bıçakla kestim, altına bir kayısı çekirdeği koyup plumerialarımın olduğu saksıya tekrar ektim, ama birkaç gün içinde tamamen kurudu. Halbuki ne kadar da sağlıklı büyümüştü tıtıllara böceklere aldırmadan :( İşin ilginci bu fideyi aktardığım saksıdaki çok da sağlıklı olmayan plumeriam da aynı şekilde boyun verdi, boynunu büktü ve kurudu. Ben de bunun bir hastalık olduğunu ve bulaşıcı olabileceğini düşündüm. Korkup iyi gelişen plumeriamı tek başına başka bir saksıya aldım. Bu boyun verme durumunun sebebini bilen var mı acaba?

ngunduz71
15-09-2008, 21:20
Merhaba,
Büyük hevesle tohumlarımızı çimlendirip güzel güzel fidelerimiz oldu.
Havalar soğumaya başladı,şimdide kara kara düşünüyorum.
80 adet fide .:-))
Yer problemi,İlk fide satış ilanını ben vereceğim sanırım.

Müjgan Yılmaz
16-09-2008, 09:06
Herkese selamlar.
İnternette gördüğüm resimlerde kökler hep yan gelişmişti.Ben de bu nedenle kazık kökü keserek bulduğum yuvarlak çakıl taşları üzerine diktim.Ama merakım bundan sonra önümüzdeki yıl ne yapabileceğimiz?
Arkadaşların yetiştirdiği Adenium'ları da çok merak ediyorum.

Sayin Erisen

Adeneumlariniz mukemmel gozukuyor.Destekleyici bir urun kullandiniz mi?Bana da bu konuda yardimci olabilirmisiniz,arabicumlar basarili sayilir ama noble lerde pek bir hareket yok ve yavas buyuyorlar,ne onerirsiniz ?tesekkurler

izzeterisen
16-09-2008, 09:13
Merhaba,
Büyük hevesle tohumlarımızı çimlendirip güzel güzel fidelerimiz oldu.
Havalar soğumaya başladı,şimdide kara kara düşünüyorum.
80 adet fide .:-))
Yer problemi,İlk fide satış ilanını ben vereceğim sanırım.

Süs bitkileri ile ilgili bir kitapta zakkumun minimum 15 derece, Adeniumun 10 derece istediği yazıyordu. Bizim diktiklerimiz daha fide, Zakkumu sıfırın altındaki sıcaklıklarda yaşarken çok gördüm, Elazığ'dan 30-40 km. ilerde bir lokantanın önünde tipide yaşayan zakkum görmüştüm .Aralarında ısı istekleri açısından 5 derece var, ben Akdeniz ikliminde sorun yaşamayacağımızı sanıyorum ama bu kış her ihtimale karşı güney balkonda fideleri tutup, çok soğuk havalarda köpükten bir kutu yapıp, bunu bitkilerin üzerine kapatıp sonra da üstlerini halı-kilim ne bulursam kapatmayı düşünüyorum.
Denemek amacıyla 3 tane Adenium fidesini 3 ay önce bahçeye diktim. Bakalım dediğiniz gibi başımıza ne iş gelecek, bekleyecek göreceğiz.
Benim de 60 tane var. Hiçbirisini kaybedesim yok.

ngunduz71
16-09-2008, 14:34
Merhaba,
bir iki kökte ben deneyeceğim.umarım haklı çıkarsınız. balkonda rüzgar almayan bir yerde tutacağım.hadi hayırlısı..:-))

izzeterisen
16-09-2008, 15:20
İstanbulda denememenizi öneririm.bizim iklimimizde kar bile yağmaz, sözkonusu zakkum değil Adenium, tropical iklim bitkisi, biz subtropical iklimdeyiz denemek gerek.

Ferda Ülkümen
21-09-2008, 22:12
Açmasını bekleyemedim...
47934

Ne yazıkki üzerindaki minik sarı böcekleri yok edemedim. iki defa neem azal'la, olmayınca Basudin'le ilaçladım, hala yaşıyorlar.

Arzu Kasapoğlu
21-09-2008, 22:37
Tohumdan büyüttüğünüz adeniumlar mı Ferda Hanım. Bu kadar çabuk çiçek açtığını bilmiyordum.

Günüm
21-09-2008, 22:44
Nasıl güzeller..:) Nazar değmeden kocaman olsunlar inşallah.
Ferda Hanım boyları yaklaşık kaç cm acaba?(Bende olanlar ile kıyas yapabilmem için)

Ferda Ülkümen
21-09-2008, 22:45
Tohumdan büyüttüğünüz adeniumlar mı Ferda Hanım. Bu kadar çabuk çiçek açtığını bilmiyordum.

Ben de şaşırdım, iki tanesinde tomurcuklar var.
Havalar da soğudu, etkilenmesinden korkuyorum.

Ferda Ülkümen
21-09-2008, 22:48
Boyları 14 - 15 cm

Ferda Ülkümen
21-09-2008, 22:58
20 gün kadar önce yaprak mı, tomurcuk mu olduğu belli olmayan sürgünler vermişti.

47938
47939

Artık eminim.

cemo
21-09-2008, 23:09
Benimkiler daha 5 cm:(((
Ferda hanım, güle güle büyütün. Açmış hallerini de görürüz inşllah

Günüm
21-09-2008, 23:17
Boyundan büyük iş yapmış.:)
Tohumdan üretilen Plumeria 3 yıldan önce çiçek açmıyor diye hayıflanırken, adeniumların bu performansı beni pek sevindirdi..

Yeşim
22-09-2008, 00:56
Sayın Ferda Ülkümen,adeniumlarınız çok güzel:Uzun ömürlü
olmalarını dilerim.Tohumlarınızı hangi tarihte dikmiştiniz acaba?
Teşekkürler.

Ferda Ülkümen
22-09-2008, 01:14
Mayıs ayı ortalarında ekmiştim Yeşim hanım

denizakvaryumu
22-09-2008, 07:38
Tebrikler, sanırım Türkiye'de çiçek açan ilk adeniumlar olacak.

Neemin etki etmemesi ilginç neem-su oranını kaça kaç uyguladınız ? Çünkü forumda tam netliğe kavuşmadı.

1ml/1 lt uygulayan var 5 ml neem/ 1 lt su uygulayan var.

Oğuzhan
22-09-2008, 08:21
Tebrikler Ferda Hanım,
Maşallah....
Gübre kullandınız mı?

muhikan
22-09-2008, 08:39
Çiçekleri görmem için yıllarca beklemem gerektiğini sanıyordum. Güzel bir haber benim için. Başarınız için kutlarım sizi de.

Ferda Ülkümen
22-09-2008, 11:16
Tebrikler, sanırım Türkiye'de çiçek açan ilk adeniumlar olacak.
.

Bu cümle beni heyecanlandırdı. Yerlerini değiştirip İstanbula getirdim, havalar değişti, umarım zarar görmazler!

Başarı sayılacak bir özen göstermedim.

Kaktüslere baktığım gibi baktım sadece.

Bahçe toprağına (Bizim bahçenin toprağı kumlu ve çok geçirgen) biraz koyun gübresi ilave ettiğim toprağa diktim, birkaç kere sim organic püskürttüm.

Tam gün güneş alıyorlardı, günaşırı suladım.

Neemazal'ı 1lt suya 5ml olarak hazırlamıştım. Beni şaşırtan da Basudin in etki etmemesi, başarısızlığıyla ilk defa karşılaştım.

Aytaç Eroğlu
22-09-2008, 11:38
ferda hanım yaklaşık 15 cm. dediniz yükseklikleri için peki kalınlıklarını söyliyebilirmisiniz. bana çevresinide verseniz yeterli buradan çap genişliğini teşpit etmek istiyorum. Bonsai olarak değerlendirirken buları bilmek iyi olacaktır.

Ferda Ülkümen
22-09-2008, 11:53
Daha bosai olarak değerlendirecek boyuta gelmediler sanırım.
En geniş yerinde çevresini 9 cm gibi ölçtüm.

Aytaç Eroğlu
22-09-2008, 13:19
uygun işlemlerle her boyutta bonsai için ideal formatlara getirilebilir. Burada amaç ağacımızı daha iyi tanıyıp o çerçefede hareket etmek.
Bu arada sayın iklimsiz galiba bu sitedeki en başarısız adam benim (adenium konusunda ) zira verdiğiniz tohumları çimlendiremedim bile, uygun zamanı bekledim diktim ama olmadı. Emre bendekileri paylaşırız dedi ama onunlada buluşamıyoruz. Eğer elinizdeki fazlalıklarda yapacağımız toplantıya getirebilirseniz sevinirim.

cemboa
23-09-2008, 01:57
uygun işlemlerle her boyutta bonsai için ideal formatlara getirilebilir. Burada amaç ağacımızı daha iyi tanıyıp o çerçefede hareket etmek.
Bu arada sayın iklimsiz galiba bu sitedeki en başarısız adam benim (adenium konusunda ) zira verdiğiniz tohumları çimlendiremedim bile, uygun zamanı bekledim diktim ama olmadı. Emre bendekileri paylaşırız dedi ama onunlada buluşamıyoruz. Eğer elinizdeki fazlalıklarda yapacağımız toplantıya getirebilirseniz sevinirim.

Fazla derine ekiyor olabilirmisiniz.Belki toprak kuru kalıyordur.Işık konusu ise ben direk güneş görmeyen aydınkık bir yerde çimlendirdim.Çimlendirme çalışmalarımın içinde en kolay çimlenenlerden oldu.Suda bile bekletmeye gerek yok.

osm_sahin54
24-09-2008, 12:42
İşte bendeki Adeniumların son durumu. yalnız bazılarında sarı böcekler oluştu gideremedim bende. baya boy attılar balakım neler olacak. Ferda hanım tebrik ederim bu arada çok güzel görünüyor adeniumlar.

Kemal Kutlu
24-09-2008, 18:48
Bende 1 ay önce ektim, ama çok yavaş gelişiyorlar. Tohumları diktim aradan 2-3 gün geçmeden çimlenmişler :) Çok arsız bunlar.

verdoque
24-09-2008, 20:52
Merhabalar,

Ferda Hanım elinize sağlık, bu kadar çabuk çiçek açmasına çok şaşırdım, çok da sevindim:)

Yaz başında ektiğim adenium (pink) fidelerim birer birer ölmüştü. 2-3 hafta kadar önce tekrar ektim. Perlitli torf bulunan saksıma kayısı çekirdekleri sapladıktan sonra biraz toprakla üstünü kapayıp yeni adeniumlarımı ekmiştim. Hemen arkasından şehir dışına çıkmam gerekti. Saksıyı balkondan içeri alıp bolca suladım ve geri geldiğimde toprağın küflenmiş olduğunu görünce çok üzüldüm. Balkonda güneşli bir yere alıp kendi haline bıraktım. O tohumlardan umudumu kesmiştim. O tohumlarla beraber Atatürk Orman Çiftliğinden toprağıyla aldığım ve yazın bitmesiyle ölen tek yıllık çiçeklerimin olduğu saksıya da birkaç tohum saplamıştım. Bu toprak oldukça sıkı ve içinde dal parçaları olan karışık bir toprak. Birkaç gün sonra iki saksıda da adeniumlar çıkmaya başladılar. Bir haftayı geçtikten sonra kayısı çekirdekleri üzerinde perlitli toprağa ekilen adeniumlar daha tombul ve daha güçlü bir gelişim gösterdiler. Diğer saksıdakiler ince, uzun ve cılız oldular. Arada önemli bir toprak farkı var ama kayısı çekirdekleri işe yaramış olabilir mi acaba?

kızılhisar
25-09-2008, 12:16
sn sahin 54,

adenıumları direk poşete mi diktiniz,yoksa şaşırttınızmı?

osm_sahin54
25-09-2008, 12:25
Sayın kızılhisar;
7 nolu mesajda ilk ektiklerimi resimlemiştim, resimlerini görebilirsiniz. 45 adetlik tepside iken yaklaşık 5-8 cm olduklarında poşetlere aldım. gerçekten hızlı büyüyorlar,eğer kök gelişiminde hemen yerini değiştirmediğinizde büyüme yavaşlıyor. Poşetlere aldıktan itibaren bazıları 15-20 cm'yi buldu. Eğer fazla ekim yapmayacaksanız büyük saksılara ekmenizi tavsiye ederim, kök yer büyük olunca daha hızlı büyüyor.

izzeterisen
04-10-2008, 09:12
Sn.Ferda Ülkümen,
Benim Adeniumların birinde (noble concubine) hareket var. Mercekle baktım ama anlayamadım. Ya dallanıyor **** tomurcuk veriyor.
Siz tecrübelisiniz.Nedir acaba.

48694

Ferda Ülkümen
06-10-2008, 17:33
Tomurcuğa banziyor İzzet bey, ilk gördüğümde ben de karar verememiştim.

izzeterisen
06-10-2008, 17:46
Teşekkürler cevabınız için.
Hala izliyorum tam belli olmadı.
Sanırım çiçek salkımı, beklemedeyim.

polatuz
09-10-2008, 15:56
Tesadüf mü bilmiyorum ama alt dallarını kestiğim bir adenium arabicumun gövdesi diğerlerinden çok daha fazla kalınlaştı. Üst yapraklar da çok büyüdü. Bu durumda gövdesi ince kalmış bir tanesine aynı uygulamayı yaptım. Bakalım aynı gövde kalınlaşması bunda da olacak mı?

günsu
13-10-2008, 23:41
Adeniumlarım, saksısını değiştirsem bu mevsimde problem olurmu:confused:

49726

osm_sahin54
14-10-2008, 12:25
Sayın günsu; problem olacağını sanmıyorum ben yaklaşık 500 tane kadarını tepsilerden poşetlere aldın o gün hava sıcaklığı biraz düşüktü fakat kapalı ortamda değişim yaptım. bu günlerde havalar sıcak gittiğinden değişim yapabilirsiniz sanırım. Adeniumları ayırdığınızda daha hızlı büyüdüğünü göreceksiniz. Kökler geniş yer bulduğunda daha hızlı büyüdüklerini farkettim. şimdiden kolay gelsin.

izzeterisen
24-10-2008, 11:44
50693

Oğuzhan
24-10-2008, 12:08
Gayet sağlıklı ve güzel.Maşallah.Açınca da resmini görmek isteriz.

papatyam
24-10-2008, 12:44
Ferda Hanım, sizinki nasıl açtımı?

papatyam
24-10-2008, 14:32
Bunlarda kardeşimin, ikisinin yaprak yapıları farklı, diğer fotoğraftaki ile aynı zamanda ekildiler fakat bu küçük kaldı.

izzeterisen
24-10-2008, 19:18
Gayet sağlıklı ve güzel.Maşallah.Açınca da resmini görmek isteriz.

Geceleri 10 derecelere kadar düşüyor, çiçeğin gelişimi çok ağır gidiyor, 1-2 gün içinde bekliyorum açmasını, açınca ekleyeceğim.

izzeterisen
26-10-2008, 16:26
[QUOTE=günsu;298931]Adeniumlarım, saksısını değiştirsem bu mevsimde problem olurmu:confused:

49726[/QUOT

Bitkiler sıcakta duracaklarsa halen saksı değiştirmesinin sorun olacağını sanmıyorum. Yaşadığım yerde geceleri sıcaklık 10 derecelere kadar düşüyor. Ama benim Adeniumlar ağır da olsa büyümeye devam ediyorlar. Benim bitkilerim güneye bakan balkondalar. gündüz balkonda sıcaklık belki 30 derecelere kadar çıkıyor ama geceleri sanıyorum dediğim gibi 10 derecelere düşüyor. Korkmayın.
Yalnız karışımınıza bolca kum veya perlit karıştırın. Bu bitkıilerin toprağı ne kadar yumuşak ve geçirgen ise o kadar çok kalın gövde ve kök, boy yapıyor.
Bir saksıya bir bitki dikin, saksıların genişliği 25 cm kadar olsun, tabii bu 2009 için, eğer toplu bir yere şaşırtacaksanız aralarında en az 20 cm. olsun.
Bu arada bildireyim. Bu benim bu yıl edindiğim tecrübe.

Lonicera
29-10-2008, 18:39
ADENIUM AŞILAMA
1. Çok keskin ve steril bir bıçak kullanılacak.
2. Aşı yapılacak kök, topraktan 15cm.yukarıdan düz şekilde kesilecek. Ardından düz kesik atılan yere 1.5 cm uzunluğunda V şeklinde kesik atılıp içerisindeki parça çıkarılacak.
3. İstenilen özellikteki adenium kalemi de ağzı 1.5 cm. V şeklinde kesilip, diğer anaç bitkiye oturtulacak.
4. Bir bant ile aşı yeri sıkıca bantlanacak.
5. Nemi koruyabilmek için, bitkinin tamamını içine alacak şekilde şeffaf poşete sokulacak ve bitki gölge yere alınacak. Poşetin çok ısınmaması ve güneş ışığına direk maruz kalmaması için, istenirse üzerine kağıt kapatılabilir.
6. Aşıdan 10 gün sonra üzerindeki poşet çıkarılacak.
7. Aşıdan 15 gün sonra da aşı yapılan yerdeki bant çözülüp aşının kaynayıp kaynamadığı kontrol edilecek.

KAYNAK:http://bonsai-nursery.blogspot.com/2007/06/adenium-grafting-technique.html

Lonicera
29-10-2008, 18:49
Farklı bir aşılama yöntemi daha..Yine aynı siteden..

http://bonsai-nursery.blogspot.com/2008/03/adenium-grafting-flat-technique.html

expe
01-11-2008, 11:24
selam arkadaşlar bende tohum en sonunda buldum ve bugun elime geçti.Benim kapalı bi bolkonum var,sizce bu mevsimde dikmem uygun olurmu.**** en uygun zaman ne zaman dır

izzeterisen
01-11-2008, 16:10
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21700&c=585

02.04.2008 : tohum ekimi, ilk çiçek açışı : 01.10.2008

expe
01-11-2008, 16:24
yani şu mevsimde dikmemem lazım değilmi.

izzeterisen
01-11-2008, 16:38
Yukarıdaki mesajımda çiçek açan Adenium'um en fazla gelişen Adenium'umdur. Bitki boyu 30 cm. kadar. Çiçek salkımının hemen altından da bir dal veriyor. Bu resimde birazcık görülebiliyor.
Ama asıl dallarını alttan veriyor. Alttan gelen tepe dali ile birlikte toplam 17 dalı çıktı. Bunu burada belirtmekten kastım şudur : Adenium da altta bu kadar dal varken bitkiyi, internet sitelerindeki gibi, şişkin yerin üzerinde dallandırarak mı yoksa bu dalların hepsini keserek üstten dallandırarak mı geliştirmek gerekiyor.

51524
Gerçi kış geliyor, bu sorunun zamanı da değil ama yaza kadar beklemek o kadar kolay değil. Bu kadar tohum eken arkadaş varken biraz da tartışmak, bilgi , görüş alışverişinde bulunmanın zamamnının geldiğini düşünüyorum.
Önerilerinizi beklerim.
Saygılar.

karinca70
04-11-2008, 13:23
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21700&c=585

02.04.2008 : tohum ekimi, ilk çiçek açışı : 01.10.2008

Tebrik ederim :) İlk açan Adenium sizinki oldu sanırım :)

vyssera
04-11-2008, 14:11
Sanırım ağaç alttan dallanmak taraftarı :)

Lonicera
04-11-2008, 14:19
Sn izzetersen, aşağıdaki linkte Adenium için oldukça çok ve faydalı bilgiler mevcut.Resimlerle de desteklendiği için sanırım çiçeğinize şekil verme konusunda da yararlanabilirsiniz.Bu arada nazar değmesin, çiçeğiniz çok iştahlı ve bakımlı.:rolleyes:

http://www.tropicanursery.com/adenium/cultivation.htm

izzeterisen
04-11-2008, 14:59
Tebrik ederim :) İlk açan Adenium sizinki oldu sanırım :)

Hayır. Sn.Ferda ülkümen'in çiçeği açalı aylar oldu.

izzeterisen
04-11-2008, 15:01
Sanırım ağaç alttan dallanmak taraftarı :)
İlginize teşekkürler.
Sanırım ana dalı önümüzdeki yıl kesip internetteki sitelerde gördüğümüz gibi çok kalın bir gövde üzerinde kısa dallar geliştireceğim.
Bunu mu demek istediniz.

Ferda Ülkümen
04-11-2008, 15:08
Hayır. Sn.Ferda ülkümen'in çiçeği açalı aylar oldu.

İzzet bey, ben tomurcuklu adeniumları İstanbula getirdim, yer değiştirince tomurcuklar açamadan döküldü.

Yani ilk açan sizinkiler!

izzeterisen
04-11-2008, 15:10
İzzet bey, ben tomurcuklu adeniumları İstanbula getirdim, yer değiştirince tomurcuklar açamadan döküldü.

Yani ilk açan sizinkiler!

Çok hoşuma gitti. Ama sizin adınıza da üzüldüm.

habibe
04-11-2008, 15:19
İzzet Bey tebrikler.
Hem sizin hem de biz adenium yetiştirenlerin gözü aydın. Havaların soğumaya yüz tuttuğu şu günlerde, bitkileri kapalı alana almalı mı?

vyssera
04-11-2008, 15:31
İzzet bey, aslında güzel bir fotoğrafını çekip, üyelerin çalışmalarına ekleyin bi' bakalım tekrar. Hazır altta dallar var, ama değişik şeyler de düşünebiliriz.

karinca70
04-11-2008, 16:13
İzzet Bey, sizinkisi ilk açan çiçek olduğu için çiçeğin çapını merak ediyorum; ölçüp yazabilir misiniz?

Bu arada çiçeğiniz "Noble Concubine" olarak açtığı için ayrıca mutlu oldum :) [Ben kendi adıma tohumları satın aldığım satıcıya güveniyordum; her bir tohum paketini faturalı ve ihracat sertifikalı olarak gönderiyordu. Ayrıca ebayde binlerce satışı %100 olumlu yorum almıştı; son 1 sene içinde 1 tane bile olumsuz yorumu yoktu) ]

ngunduz71
11-11-2008, 20:06
Kerim Bey,
Tohumları aldığınız firma iyi olduğu kesin çimlenme oranları gerçekten çok iyi.Hediye olarak gönderdiğiniz tohumlarda çimlendi.

Teşekkürler.

İlkin
12-11-2008, 16:23
Yaş sıralaması yapmışlar... Ne diyorsunuz bu duruma? ;)

günebakan
12-11-2008, 18:24
Adeniumdan çelik alınabiliyomu acaba:)

verdoque
12-11-2008, 18:53
Denemeye değer:) Kökünü tümden kesip yaşatabiliyorlarsa bence çelikten üretim çok kolay olmalı (Bkz. Sn İzzeterisen'in 70 nolu mesajı)

Benim adeniumlarım pek büyümüyorlar. Gübrelemeye ne zaman ve nasıl bir gübreyle başlamalıyız?

izzeterisen
12-11-2008, 22:31
İzzet Bey tebrikler.
Hem sizin hem de biz adenium yetiştirenlerin gözü aydın. Havaların soğumaya yüz tuttuğu şu günlerde, bitkileri kapalı alana almalı mı?

Süs bitkileri yetiştiriciliği yapan bir arkadaşımda bulunan yabancı bir kitap, Adenium'un en düşük gelişme sıcaklığını 15 derece olarak belirtiyordu. Bir yerde, sanırım bu sitede Pinkin dona dayanıklı olmadığı yazılı idi. Sizin oralar soğuktur. Tabii ki içeri almanız, dondan korumanız gerektiği anlaşılıyor.

izzeterisen
12-11-2008, 22:33
İzzet bey, aslında güzel bir fotoğrafını çekip, üyelerin çalışmalarına ekleyin bi' bakalım tekrar. Hazır altta dallar var, ama değişik şeyler de düşünebiliriz.

Bitki kışı donmadan geçirir, hastalık kapıp ölmezse önümüzdeki ilkbaharda eklemeyi düşünüyorum birkaç Adenium.
Sayenizde olacak tabii.

izzeterisen
12-11-2008, 22:43
Yaş sıralaması yapmışlar... Ne diyorsunuz bu duruma? ;)

Sn İlkin,
Ben açığa 3 adet Adenium diktim. Dikme nedenim bizim iklimimizde kışın donup donmayacağı idi. Halen 5 cm. kadar boyları.
Siz de Adana şartlarında deneyebilir misiniz?

Günüm
12-11-2008, 22:44

Üretimi tohum veya çelik ile yapılabiliyor sevgili günebakan.

İlkin
13-11-2008, 09:59
Sn İlkin,
Ben açığa 3 adet Adenium diktim. Dikme nedenim bizim iklimimizde kışın donup donmayacağı idi. Halen 5 cm. kadar boyları.
Siz de Adana şartlarında deneyebilir misiniz?

İzzet bey, benim elimde bulunan türlerden çoğu balkonumdaki raflarda duruyor, 3 adet adenium da aynı şekilde dışarıda duruyor. Soğukların bastırması ile birlikte 2 tanesini içeri alacağım bir tanesi de dışarıda kalacak. Bakalım neler olacak haberleşiriz yine buradan...

izzeterisen
13-11-2008, 13:13

İnternette nerede okudum bilmiyorum.
Kesilen çelikler 3-5 gün kadar gölgede bekletiliyor.
Yaralar kuruyunca dikilerek köklendiriliyormuş.
http://www.tropicanursery.com/adenium/propagation.htm.
Bu sitede epey detay görülüyor ama terc-üme edecek birileri lazım.

izzeterisen
13-11-2008, 17:42
İzzet Bey, sizinkisi ilk açan çiçek olduğu için çiçeğin çapını merak ediyorum; ölçüp yazabilir misiniz?]

Çiçek açan Adenium'um 30 cm kadar boyda, köklerin ayrıldığı noktada toprak seviyesinde 5,2 cm, dalların çıkmaya başladığı noktada 4 cm. kalınlıkta (çapta). Ayrıca bir tek çok gelişmiş arabicumum var o da 4 cm. çapında.

52762

(bitkiler saksıda derinde kaldığı için daha detay çekemiyorum)

hypnoposion
13-11-2008, 18:30
Forumda bahsi geçmeyen ancak adenium un kafamda soru işareti oluşturan bir özelliği var ki bilgisi olanlara sormak isterim.Netteki araştırmalarımdan bu bitkinin sütünün son derece zehirli olduğu,zehirli ok yapımında,ceylan avında ve medikal alanda kullanıldığı yazıyor.Yetiştirme hususunda tehlike arzetme olasılığı sizce varmı,yetiştiren üyelerin bu konudaki fikirleri nedir?

karinca70
14-11-2008, 08:45
Çiçek açan Adenium'um 30 cm kadar boyda, köklerin ayrıldığı noktada toprak seviyesinde 5,2 cm, dalların çıkmaya başladığı noktada 4 cm. kalınlıkta (çapta). Ayrıca bir tek çok gelişmiş arabicumum var o da 4 cm. çapında.

52762

(bitkiler saksıda derinde kaldığı için daha detay çekemiyorum)

Teşekkür ederim; ben özellikle çiçeğinin çapını merak etmiştim, onu da yazabilir misiniz?

expe
18-11-2008, 15:20
daha önce sormuştum gerçi ama net bi cevap alamadım.bu mevsimde tohum dikmemde sakınca olurmu.evin içinde bıraksam

berduray
18-11-2008, 16:38
Forumda bahsi geçmeyen ancak adenium un kafamda soru işareti oluşturan bir özelliği var ki bilgisi olanlara sormak isterim.Netteki araştırmalarımdan bu bitkinin sütünün son derece zehirli olduğu,zehirli ok yapımında,ceylan avında ve medikal alanda kullanıldığı yazıyor.Yetiştirme hususunda tehlike arzetme olasılığı sizce varmı,yetiştiren üyelerin bu konudaki fikirleri nedir?

Zakkumun akrabası olduğuna göre zehirli olması olağandır. Yemediğiniz sürece dokunmayla zehirlemez sanırım. Ne der atasözü zehiri zehir yapan dozudur.

izzeterisen
18-11-2008, 16:55
Teşekkür ederim; ben özellikle çiçeğinin çapını merak etmiştim, onu da yazabilir misiniz?

İlk çiçek 10 gün kaldıktan sonra döküldü, 2.çiçeğin petal yaprakları 6 cm. çapında

izzeterisen
18-11-2008, 16:57
daha önce sormuştum gerçi ama net bi cevap alamadım.bu mevsimde tohum dikmemde sakınca olurmu.evin içinde bıraksam
Bitkinin derdi sıcak, istediklerini sağladıktan sonra neden olmasın.

otugay
18-11-2008, 18:06
Benim eylül sonu ektiğim tohumlardan 5-6 cm.lik fidelerim oldu. Şu anda seradalar ve bir problem görülmüyor. Gece minimum 10 derece oluyor. Ev içerisinde suni ışık ihtiyacı olabilir.

karinca70
20-11-2008, 10:40
Bitkinin derdi sıcak, istediklerini sağladıktan sonra neden olmasın.

Gece sıcaklık 20 derecenin altına düşmüyorsa tohumları ekebilirsiniz (ev içinde cam kenarında ekebilirsiniz örneğin). Yoksa ilkbaharı bekleyin..

Baldaş
27-11-2008, 15:05
Ben de ev içinde güneş gören bir yerde saksıya birkaç tohum diktim. Henüz iki gün oldu bir kıpırtı yok. Hayırlısı bakalım. Tohumları bir gün kadar ılık suda bekletmiştim inşallah çimlenirler... ( Tabi ki tüm tohumları ekmedim önce denemem lazım )

eylems
21-12-2008, 15:51
Bu sitede (http://www.tropicanursery.com/adenium/propagation.htm) sanırım aşılama da gösterilmiş. Lisan sebebi ile anlayamadım. Aşı konuşunda bilgisi olan var mı?

Lonicera
21-12-2008, 15:54
Sn eylems, 177 No'lu mesajda aşılama hakkında biraz bilgi mevcut.

günsu
27-12-2008, 10:31
Adeniumlarımı büyük saksıya geçirdim ama sanki gelişmiyorlar.Demir gübresi versem sakıncası olurmu:confused:

57237

izzeterisen
27-12-2008, 18:15
Organic Slow Release:
Since we start with a low nutrient media and do not add a nutrient charge to it, we need a source of slow release fertilizer. The various coated materials like Osmocote etc are either not available here or are too costly. What we use, with surprisingly good results is pelleted chicken manure. A table spoonful or two as a topdressing perks up the plants no end. A small amount is added to the media as well while mixing.

Pelleted chicken manure is commonly used as a top dressing in Taiwan. The growers assured me that no chemical (inorganic) fertilizer is used at all.

I saw this being used in Taiwan where it's used exclusively by some of the best growers and their media is almost all stone chips.

Chemical Fertilizers:
We now use a complete liquid fertilizer containing all Macronutrients (Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Calcium, Magnesium and Sulphur) as well as all Micronutrients (Iron, Manganese, Copper, Zinc, Boron and Molybdenum). This is used at alternate watering at an EC of 1.5mS/cm and is giving us better results than our old system of using only Calcium and Potassium nitrate in the liquid feed. The exact ratios of the nutrients can be varied and we are juggling them to find the best combinations for our conditions. This would also depend on the growth stage and season.

http://www.tropicanursery.com/adenium/cultivation.htm#

Tercüme ederseniz biz de detaylı öğrenmiş oluruz Adeniumun gübrelenmesini.
Gübreye çok iyi tepki veriyor. Ama siz bitkilerinizi kış mevsiminde gübrelemeyin.

memet
27-12-2008, 20:28
Bütün bitkiler gibi kış geldiği çin büyümesinin duraklaması normal. İlkbahara kadar gübre vermeyin.

İzzeterisen'in tavsiyesine uyun.

halilaras
31-01-2009, 12:43
ben yeni adenium pink tohumu ektim.

henüz çimlenip çimlenmediklerini bilmiyorum.

belki 3-4 gün olmuştur ekeli.

odamda duruyorlar. sizce çimlenir mi ve büyütebilir miyim çimlenirse bu mevsimde?

Adalet Yağcı
31-01-2009, 12:48
Sayın Halilaras, ben yaklaşık ikibuçuk ay önce Adeniumları çimlendirmeyi başardım, çimlenme oranı da çok yüksek, sizin tohumlar bu mevsimde daha kolay çimlenir merak etmeyin.
Oda sıcaklığında en geç on gün içinde çimlenme başlıyor, siz yeterki nemi muhafaza edin.

halilaras
01-02-2009, 00:03
Sayın Adalet Yağcı, içimi ferahlattınız.

Bir arkadaşım da aynı günlerde ekti. Onunkiler çimlenmiş. Ben bekliyorum.
Fısfısla su sıkıyorum, nemini koruyor.

verdoque
02-02-2009, 13:38
Merhabalar,

Ben adeniumlarımı çimlendirdikten sonra gövdeleri kalınlaşsın diye çok sığ bir kaba ekmiştim. Ama gelişmeleri çok yavaş. Aylardır çok az büyüdüler. Kalorifere yakın bir yerde pencere kenarında duruyorlar. Suyunu da dipten verdiğimde daha etkili olduğunu farkettim, haftada 1 ya da 2 kere alttan su veriyorum. 1-2 kere sulama suyuna NPK gübre eklemiştim. Arkasından yaprak uçlarında sararmalar oldu. Gübre ağır geldi diye düşündüm. Gelişmelerine bir faydası da olmadı. Büyümelerini sağlamak için ne yapmam lazım?

izzeterisen
02-02-2009, 15:53
Merhabalar,

Ben adeniumlarımı çimlendirdikten sonra gövdeleri kalınlaşsın diye çok sığ bir kaba ekmiştim. Ama gelişmeleri çok yavaş. Aylardır çok az büyüdüler. Kalorifere yakın bir yerde pencere kenarında duruyorlar. Suyunu da dipten verdiğimde daha etkili olduğunu farkettim, haftada 1 ya da 2 kere alttan su veriyorum. 1-2 kere sulama suyuna NPK gübre eklemiştim. Arkasından yaprak uçlarında sararmalar oldu. Gübre ağır geldi diye düşündüm. Gelişmelerine bir faydası da olmadı. Büyümelerini sağlamak için ne yapmam lazım?

Yetiştirirken ne yapılması gerektiğini anladığım, tecrübe ettiğim kadarıyla yazmak istiyorum:

Kışın mecbur olmadıkça su vermeyin,haftada iki kere su çok aşırı.
Sadece yanmış hayvan gübresinin bu bitkinin gübrelenmesinde yeterli olduğu, bir sitede yazıyordu. Fazla gübrelemeyin, benim adeniumlar gibi hastalık buldurursunuz yoksa.
Toprağı olabildiğince kaba olsun, süzek olsun.
Alttan sulamayın, Kök çürüklükleri saksının en aşağısındaki köklerden yani en uç köklerden başlıyor.

İlkin
02-02-2009, 16:37
İlkbahar ve yazın gelmesi ile birlikte büyümeye başlayacaklardır, uyuyorlardır şimdi. Çok sulamayın ışık görsün yeter şimdilik bence ...

orhankemal
21-02-2009, 12:26
Organic Slow Release:
Since we start with a low nutrient media and do not add a nutrient charge to it, we need a source of slow release fertilizer. The various coated materials like Osmocote etc are either not available here or are too costly. What we use, with surprisingly good results is pelleted chicken manure. A table spoonful or two as a topdressing perks up the plants no end. A small amount is added to the media as well while mixing.

Pelleted chicken manure is commonly used as a top dressing in Taiwan. The growers assured me that no chemical (inorganic) fertilizer is used at all.

I saw this being used in Taiwan where it's used exclusively by some of the best growers and their media is almost all stone chips.

Chemical Fertilizers:
We now use a complete liquid fertilizer containing all Macronutrients (Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Calcium, Magnesium and Sulphur) as well as all Micronutrients (Iron, Manganese, Copper, Zinc, Boron and Molybdenum). This is used at alternate watering at an EC of 1.5mS/cm and is giving us better results than our old system of using only Calcium and Potassium nitrate in the liquid feed. The exact ratios of the nutrients can be varied and we are juggling them to find the best combinations for our conditions. This would also depend on the growth stage and season.

http://www.tropicanursery.com/adenium/cultivation.htm#

Tercüme ederseniz biz de detaylı öğrenmiş oluruz Adeniumun gübrelenmesini.
Gübreye çok iyi tepki veriyor. Ama siz bitkilerinizi kış mevsiminde gübrelemeyin.

Organik yavaş yarayışlı (gübre)

Değerli bir toprak karışımıyla başladığımızdan ve herhangi bir besleyici de ilave etmediğimizden dolayı yavaş yarayışlı bir besin kaynağına ihtiyaç duymaktayız. Osmocote gibi çeşitli kaplamalı ürünlere ulaşamıyoruz ya da çok pahalılar. Kullandığımız ise şaşırtıcı derecede iyi sonuçlar veren granüle edilmiş tavuk gübresi. Toprağın yüzeyine serpilen bir veya iki yemek kaşığı gübre bitkileri durmamacasına canlandırıyor. Ayrıca küçük bir miktarı da toprak karışımına ilave ediyoruz. Granüle tavuk gübresi Tayvan’da genellikle yüzeye serpilerek kullanılır. Yetiştiriciler hiçbir şekilde inorganik kimyasal gübre kullanmadıkları konusunda teminat verdiler. Bu yöntemin bazı en iyi yetiştiriciler tarafından son derece etkin biçimde ve neredeyse sadece küçük taş parçalarından oluşan toprak karışımlarıyla kullanıldığını gördüm.

Kimyasal gübreler:
Şimdi tüm makro besleyicileri ( Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum ve Sülfür) ve aynı zamanda mikro besleyicileri (Demir, Manganez, Bakır, Çinko, Bor ve Molibden) içeren komple bir sıvı gübre kullanıyoruz. Bu gübreyi EC 1,5mS/cm değeriyle gerçekleştirdiğimiz alternatif bir sulamada kullanıyoruz. Sadece Kalsiyum ve Potasyum nitrat kullandığımız eski sıvı gübre yöntemimize göre çok daha iyi sonuçlar veriyor. Besleyicilerin kesin yüzdeleri değişebilir ve biz de kendi koşullarımızda en iyi sonuca ulaşabilmek için değişik yüzdelerle denemeler yapmaktayız. Bu yüzdeler aynı zamanda büyüme evrelerine ve mevsimlerine göre de değişecektir.
http://www.tropicanursery.com/adenium/cultivation.htm

johnny guitar
23-02-2009, 20:12
Selamlar Karınca 70 den bir hafta önce aldığım çesitli türlerdeki Adenium tohumlarını ilk defa ektim.6. günde ilk çimlenmeler meydana geldi.Türlere göre çimlenme zamanlarında farklılıklar gösteriyor.Adenium pink ve adenium arebecum biraz daha geç çimleniyor .diğer türler 6.gün tam olarak açıklamalı döküman hazırlıyorum.Yukarıdaki sayfalarda bir arkadaşımız ingilizcesini yazmış ve sağolsun diğer bir arkadaş ta çevirisini yapmış.Elleri dert görmesin.Yabancı Tropica Fidanlığı diye bir fidan yetiştiricileri onların işleri biran önce çimlendirmek ve meraklılarına ulaştırmak.Sonuç eve gelir ve 2 hafta içinde beklenen bozulmalar görülür(Genel olarak)Çimlendirme yapmış arkadaşların tavsiyelere uymak bence daha mantıklı geliyor.Dikkatimi çeken tavuk gübresi oldu Tavuk gübresini daha önce kullanan biri olarak hiç tavsiye etmem hem asit oranı yüksektir hemde tavuklara verilen kimyasal hormonlar ve yemlerden yabancı bilinmeyen bir sürü yabancı ot itiva eder.
Adenium ekimlerinde hiç bir gübre kullanmadım 3 aydan sonra gübreleme yapılıyor diye yazıyor ama bitkide gelişimi normal ise bunada gerek yoktur diye düşünüyorum..Ancak bitki nin ihtiyacı olduğunda gübre verilmesi tavsiye olunur.

johnny guitar
27-02-2009, 21:14
Adeniumlarım 10 günlük oldu ve hızla büyüyorlar.Artık seneye bonzai adayları olacaklar.10 türe kadar çimlendirme % 100 oldu bir tek adenium parfumde çimlendirmede başarılı olamadım .Toprağı karıştırdığımda kabuklar duruyordu fakat çimlenme malesef tamamlanmamıştı.Bunada şükür.Minik adeniumlardan ufak bir kesit.10 türden 5 er adet tohum çimlendirdim(deneme amaçlı)

AyhanMoran
28-02-2009, 14:13
Sn. johnny bende aynı karıcadan aldıgım adenıumları geçtigimiz pazar ektim sizinle aynı gün galiba bugün 6. gün ama hala bir gelişme yok.Benimkinlerin çeşitleri pınk-arebıcum birde star of hiçbirinde faaliyet yok toprak karışımım torf ve dere kumu kullandım hergün sprey sulama yapıyorum ama yok:( siz nasıl yaptınız acaba resimde görünce hayran kaldım.:eek::eek::eek:

johnny guitar
28-02-2009, 17:18
Selamlar sayın AyhanMoran Ekim notlarını lithopslardaki gibi yetiştirme notları hazırlamıştım ama pek ilgilenen olmayınca yükleme gereği duymadım.Aynı kişiden aynı günlerde aldığım tohumlar.Arabicum 10 günde diğerleri 6.günde çimlendi.Arabicum tohumları daha tombul ve kabuğu kalın olduğu için zannedersen biraz daha geç çimleniyor.Süper parfümü ise çimlendiremedim tohumlarda zannedersem bir sorun vardı .Zaten 5 adetti ve çimlenme gerçekleşmedi hepsi tekbir kapta idi 10.günde tek kaplara ayırdım.Kullandığım malzeme karışım:kaliteli torf ,perlit ,coca peat 3 mm kalınlığında akvaryum kumu.
Karışım oraları lithops son sayfada ekim notlarının içinde mevcut.Sadece kaba karışım kullandım.Sizinkilerde kesin çıkar 6 ile 12 gündür şartlara göre uzamada olabilir tohum çimlendirmede ilk kural sabırdır.Tohum kalitesi yüksek Buruşuk ve şekli bozuk olanlar çıkmıyor.
Saygılarımla

AyhanMoran
01-03-2009, 20:45
Sn. johnny bugün 7. gün arabıcumdan bir tane ince uzun 1cm uzunluğunda ucunda küçücük 2 yaprak var.Sizce adeniummudur.:(:(:(

Adalet Yağcı
01-03-2009, 23:04
Arkadaşlar, üç dört ay kadar önce Adenium çimlendirmeyi başardım, biraz dikkat biraz sabır ve biraz da özenle hepiniz başarabilirsiniz.
Şu sıralar ekim için daha şanslı dönemler, hava ısınacak ve minik fideleriniz duraksamadan büyüyecekler.

Hemen umutsuzluğa kapılmayın, hepinize kolaylıklar diliyorum.

uzman16
02-03-2009, 13:21
Geçen sene mart ayında ektiğim adenium arabicum uzun ince bir form aldı ve 30 cm. boyunda. Normalde tombik gövdeli olacak sanıyordum. İlk başlarda tombik gövdeliyken şimdi boya verdi. Ne yapmalıyım? Bu durum normal mi? Adenium arabicum yetiştirenlerinki ne durumda?

polatuz
02-03-2009, 14:03
Geçen sene mart ayında ektiğim adenium arabicum uzun ince bir form aldı ve 30 cm. boyunda. Normalde tombik gövdeli olacak sanıyordum. İlk başlarda tombik gövdeliyken şimdi boya verdi. Ne yapmalıyım? Bu durum normal mi? Adenium arabicum yetiştirenlerinki ne durumda?

Daha önce link verilen bir yabancı sitede, bol su verildiğinde boy attığı yazılıydı sanırım. Kısa geniş gövde için sanırım verdiğiniz suyu azaltmalısınız.

johnny guitar
02-03-2009, 16:56
Adenium yetiştirme notlarım(acemice)
http://rapidshare.com/files/204435016/ADENIUM_YET__304___350_T__304_RME_NOTLARIM.doc.htm l
Kendi tecrübelerimi anlatan bir dökümanı yayınlıyorum.Yeni başlayan arkadaşlara yardımcı olabilir.İnternet ortamında yazan yazıları pek kaale almıyorum elimde tohum çoktu şimdide küçük adeniumlarım oldu bunlar yetişirken bizde tecrübe sahibi oluruz inşallah.
Sayın AyhanMoran eklediğim resimdekine benziyorsa adeniumdur.Benimkilerin son halinin resminide ekledim
Sayın Adalet Yağcı sizin adeniumlarınızda mükemmel görünüyorlar artık bonsai başlangıç şeklini almaya başlamışlar.Dediğiniz gibi En önemlisi sabırdır.Saygılarımla

İklimsiz
02-03-2009, 17:01
Görünce komplekse girdim vallahi:o

8-10 yaşındalar, tohumdan yetiştirilmiş.

65028

65029

Adalet Yağcı
02-03-2009, 17:20
Sayın Johnny Guitar, sizin adeniumlarınız da güzel gelişiyorlar.

Sevgili İklimsiz, bu fotoğrafları yüklediğiniz çok iyi olmuş, büyüdükçe saksı büyüklüğü nasıl olmalı konusunda kafamdaki sorular cevaplanmış oldu.

İklimsiz
02-03-2009, 17:23
Fotoğraflar gece çekildiği ve benim de görüntü karşısında heyecanımdan olsa gerek, pek net değil.

Saksılar resimde göründüğünden daha büyüktü:)

izzeterisen
02-03-2009, 17:24
Görünce komplekse girdim vallahi:o

8-10 yaşındalar, tohumdan yetiştirilmiş.

65028

65029

Bu bitkiler neredeymiş ?

İklimsiz
02-03-2009, 18:38
İzzet bey, adeniumlar Antalya' da resimlendi.

bulik
03-03-2009, 07:21
Merhaba,

Adenium tohumlarımı yaklaşık 2 hafta önce toprakla buluşturdum.
Çok hızlı ve sağlıklı şekilde çimlenmeye başladılar.
Ama iki gün sonra birden bire çürüdüler
Aradan çıkan yeni bir iki tane var, onlarda da aynı sorunun olmasını istemiyorum

Acaba çimlenir çimlenmez ayırmalı mıyım?
Çok mu su verdim?
Kararsız kaldım :(

Adalet Yağcı
03-03-2009, 08:20
Sevgili Bulik, sanırım sizin de tahmin ettiğiniz gibi sulamadan kaynaklanmıştır, zavallı adeniumların hücre zarını patlattınız anlaşılan.
Tohumları ektikten sonra abartmadan sadece fısfısla nemlendirin, sıcak günlerde günde birkaç defa üç dört fısfıs yapın yeterli.

Toprağın üzerini kontrol edin, kuru ise nemlendirin.

johnny guitar
03-03-2009, 17:30
Merhaba,

Adenium tohumlarımı yaklaşık 2 hafta önce toprakla buluşturdum.
Çok hızlı ve sağlıklı şekilde çimlenmeye başladılar.
Ama iki gün sonra birden bire çürüdüler
Aradan çıkan yeni bir iki tane var, onlarda da aynı sorunun olmasını istemiyorum

Acaba çimlenir çimlenmez ayırmalı mıyım?
Çok mu su verdim?
Kararsız kaldım :(
Sayın Bulik karışımınız hakkında bilgi verirseniz birde buluduğunuz ortam kalorifer sistemi ile mi ısıtılıyor.Bu sorulara cavap verirseniz kesin tanıyı koymak daha kolay olur.
Saygılar

AyhanMoran
03-03-2009, 18:36
Aynı şekilde benim adeniumlarımda 8 gün önce ekmiştim(28 TOHUM) 2 gündür incecik 3 tane bişey çıkmıştı ama bugün baktım başlarını yatırmışlar canlanmaya pekde gönülleri yok gibi neden acaba.?

johnny guitar
03-03-2009, 19:26
Aynı şekilde benim adeniumlarımda 8 gün önce ekmiştim(28 TOHUM) 2 gündür incecik 3 tane bişey çıkmıştı ama bugün baktım başlarını yatırmışlar canlanmaya pekde gönülleri yok gibi neden acaba.?
Sayın AyhanMoran acele etmeyiniz.Üst bölümde yetiştirme notlarımı okudunuzmu? cinslerine göre çimlenme süreleri değişiyor 6.günden 12.güne göre değişiyor.İlk kuralıda unutuyorsunuz sabır.1 cm derine ekerseniz 10 günde çıkar yarım santime ekerseniz çimlenme süresi kısalır.Kabartıları gördüğnüzde karışımı kürdan yardımıyla hafif bir şekilde karıştırırsanız daha kolay tohumların gün ışığına çıkmasına yardımcı olursunuz.Ama eliniz hafif değilsede tohumlara zarar verebilirsiniz.Ben 5 adet süper parfüm ü hiçi çimlendiremedim diğerlerinde sonuç daha önce bahsettiğim gibi % 100 olmuştu .5 gün önce süper parfüm ü yeniden ektim 5 adet bugün 1 tanesi çıkmaya başlamaıştı yarın tamamının çıkacağını zannediyorum.Ortam ve çimendirme malzemeleri çok önemlidir.Tohum kaliteleri % 100 .Biraz sabır edin hepsinin çıkacağını zannediyorum biraz zaman ve sabır
Saygılarımla

bulik
04-03-2009, 07:30
100 tane pink tohumdan sadece 5-6 tanesi çimlendi
5 Platiniumdan da 2 tane...

Ama ben hatanın nerede olduğunu biliyorum, gidip vatandaşın birinin gırtlağını sıkacağım olan o olacak!
Mecbur kalıp, kesme çiçek satan küçük, sıradan bir çiçekçiden torf aldım. Paket olarak yok, bizim kendi kullandıklarımız var biraz kaldı sana da vereyim dedi. Ayy almaz olaydım! içi keçi gübresi doluydu, düşünemedim sorun yaratacağını. Gidip adam gibi perlit, torf aldım, içinden kurtarabildiklerimi kurtardım, karton viyollere koydum. Bakalım şimdilik beklemedeyim. Elbette 100 tane adenium başa bela olabilirdi ama yine de üzüldüm :( En çok üzüldüğümse, o toprakta flying dragon çekirdeklerimin de çürüyüp gitmesi oldu :( :( :(

AyhanMoran
06-03-2009, 14:41
Sn. johnny bugün adeniumları çimlendirmek için tekrar yeniden ekecegim çünkü hiçbirisi tutmadı.Bu sizin super parfumleri çimlendirdiginiz ortam ve çimlendirme malzemeleri nedir acaba yoksa lithopslardakinin aynısımı benide aydınlatırmısınız.:o:(

johnny guitar
06-03-2009, 17:49
Sn. johnny bugün adeniumları çimlendirmek için tekrar yeniden ekecegim çünkü hiçbirisi tutmadı.Bu sizin super parfumleri çimlendirdiginiz ortam ve çimlendirme malzemeleri nedir acaba yoksa lithopslardakinin aynısımı benide aydınlatırmısınız.:o:(

Sayın AyhanMoran 8.sayfada 237 nolu mesajda adenium çimlendirme metodlarım hakkında yazmıştım.Gözünüzden kaçmış herhalde.Aynı kişiden aldığımıza göre ve benimkiler çimlenip sizinkiler çimlenmediyse,sizin ekim metodunuzda bir sorun var demektir.
1-Ortam(güneş almayan ışık alan ve 22 ile 25 derece sıcaklığında)
2-Malzemeler(steril malzemeler olması lazım değilse mantar ilacı ile 1 gün bekletin 1/4 litrelik fısfıs kabına çaykaşığının ucu ile düküp karıştırın(1 ile 1.5 gram)Kum kesinlikle inşaat kumu olmayacak ve 2 ile 3 mm kalınlığında
3-Tohumları suda bekletmezseniz bile çıkar.Tohumları çok derine ektiyseniz bile yine çıkar sadece çimlenme süreci artar.
Aşağıdaki link teki bilgileri okursanız ve uygularsanız çimlenme oranınız %100 olmaması için sadece sizin bir yerlerde yanlış yaptığınız ihtimali kalıyor.

http://rapidshare.com/files/204435016/ADENIUM_YET__304___350_T__304_RME_NOTLARIM.doc

Şuan 4 yaprağı tamamlayıp 6. yaprağa gidiyorlar.Bugün kök gübrelemesine başladım bile.Hepsinin gelişimi aynı değil türlere göre farklılıklar olabiliyor.Bşlangıçtaki hedefim ağustos sonu çiçeklendirmekti.Bakalım başaracakmıyım.
Saygılarımla

Adalet Yağcı
06-03-2009, 18:07
Sayın Johnny Guitar, benim adeniumlarım 8-10 yaprak oldular, üç ay önce başladı maratonum.
Ektiğim tohum tavalarından karton bardak viyollere almıştım, ama çok fazla nem kaybediyorlardı, bu gün hepsini viyolleri ile birlikte küçük saksılara aktardım, ilk defada kök gübresi yaptım.

Sizce benim adeniumlarımın da Ağustos sonu gibi çiçeklenirmi dersiniz?
232 nolu mesajda fotoğrafları var.

johnny guitar
06-03-2009, 18:31
Sayın Johnny Guitar, benim adeniumlarım 8-10 yaprak oldular, üç ay önce başladı maratonum.
Ektiğim tohum tavalarından karton bardak viyollere almıştım, ama çok fazla nem kaybediyorlardı, bu gün hepsini viyolleri ile birlikte küçük saksılara aktardım, ilk defada kök gübresi yaptım.

Sizce benim adeniumlarımın da Ağustos sonu gibi çiçeklenirmi dersiniz?
232 nolu mesajda fotoğrafları var.

Sayın Adalet hanım çok geçirgen karışımda daha çabuk büyüyorlar Ben günde 2kere spreyliyorum çabuk kuruyorlar malum nemin düşük olması.Birkaçını kaktüs karışımına ekmiştim onların gelişimi daha yavaş.Elenmiş kalın torf kalın kum 3-4 mm kaba cocapeat ve 3-4 mm kalınlığında perlit birkaçtanesini ayırırsanız daha çabuk gelişeceklerini görürsünüz yalnız kabı büyültmeyin büyütürseniz köke gidecektir üst gelişim yavaşlar.Erken çiçeklendirmek için anaç kökü ve boya giden dallarda budama yöntemlerini araştırıyorum.Haziranda bu yöntemi deniyeceğim.Yöntemlerde başarılı olduklarımı zaten burada paylaşıyorum.Birde sorum olacak size gübre karışımını hangi maddeleri kullandınız.Sizinkiler ağustos ayında açarlar diye düşünüyorum.Ben kendime hedef belirmeden bir iş yapmam.Genel olarak %90 da başarılı olmuşumdur bakalım bunda ne olacak.

Adalet Yağcı
06-03-2009, 19:08
Sayın Johnny Guitar, benim saksı harcım da oldukça özeldi, orkide toprağı, torf, dere kumu, perlit, yanmış çiftlik gübresi ve çeltik kabuğu karışımını kullandım.

Saksılar 12 şer santimlik, viyollerle birlikte aktardım, üç aydan fazladır sadece fısfıs yapıyordum, bu günden itibaren alttan normal sulama ve sıvı organik gübre verdim.

Mersin'in yaz mevsimi oldukça sıcak geçer, adenium ise sıcağı sever, daha çabuk gelişir diye düşünüyorum, bu nedenle yaz sonu gibi çiçek açmasını bekliyorum.

mel-i
06-03-2009, 19:32
Arkadaşlar tohumlardan çimlendirme yöntemini başarmışlar.
Herkesi tebrik ederim.Çok güzel görünüyorlar.
Bende sayın mehtap gürbüz hanımefendi' den bir Adenium almıştım, ilk başta bir kaç yaprak döktü ama şimdi iyi. Bunu bonsai yapmak istiyorum.

Bonsai bölümünü okudum , fakat adenium ile ilgili bonsai çalışmaları olan arkadaşlar bizimle paylaşabilirlermi?
Adenium dan bonsai yapan yoksa bu konuda fikir verirseniz sevinirim..
Teşekkürler.

vyssera
06-03-2009, 20:48
Fidanlar henüz çok küçük, ondan henüz bir çalışma yok. Sanırım bir kaç sene içinde çok sayıda adenium bpnsai çalışması ortaya çıkacaktır.

AyhanMoran
06-03-2009, 20:53
Sn. mel-i şu an bulundugunuz 9 sayfayı incelerseniz çok güzel bonsai fikirlerini görecek ve okuyacaksınız.

izzeterisen
06-03-2009, 23:42
Sayın Johnny Guitar, benim saksı harcım da oldukça özeldi, orkide toprağı, torf, dere kumu, perlit, yanmış çiftlik gübresi ve çeltik kabuğu karışımını kullandım.

Saksılar 12 şer santimlik, viyollerle birlikte aktardım, üç aydan fazladır sadece fısfıs yapıyordum, bu günden itibaren alttan normal sulama ve sıvı organik gübre verdim.

Mersin'in yaz mevsimi oldukça sıcak geçer, adenium ise sıcağı sever, daha çabuk gelişir diye düşünüyorum, bu nedenle yaz sonu gibi çiçek açmasını bekliyorum.

Sn.Adalet yağcı
Havalar erken ısındı, hazirana kadar nasıl olur bilinmez ama, benim adeniumlarda da hareket başladı. Uçtan yaprak çıkarmaya, yanlardan çıkan filizler de çoğalmaya başladı . Super noble concubine ile bir tane pinkte tomurcuk oluştu. Bende ilk defa bu yılın başlangıcı olarak 15.15.15+ Zn (süper 15.15.15) ile gübreleme yaptım.
Saksılarınız küçük, eğer yaz içerisinde saksı değiştirecekseniz diyeceğim yok ama saksı derin olmayabilir ama geniş olsun. Dar saksıda kökler alta doğru gidiyor.

Adalet Yağcı
07-03-2009, 09:44
Sayın İzzeterişen, gözünüz aydın, demek tomurcuklanma başladı, siz tohumu ekeli kaç ay oldu?
Benimkiler dört aya yaklaştı, umarım ben de görürüm tomurcukları bu sene.
Gübrelemeyi kaç günde bir yapıyorsunuz, ben 15 günde bir yapmayı düşünüyorum.

izzeterisen
07-03-2009, 10:42
Ben geçen yıl 2 nisanda ektim. Geçen yıl noble concubine çiçeklendi. Ama sonradan bitki öldü. Aralık ayında super noble concubine de tomurcuk belirdi. Şimdi de pinkte tomurcuk oluştu.
Bitkilerinizi (adenium) güneşte yetiştirin. Burada bile artık dışarda gelişme başladı. Tamamen dışarda yetiştirebilirsiniz artık . sizin oralar bizden daha sıcaktır. Güneye bakan korunaklı bir yer olursa daha iyi. Gübreleme konusunda bu bölümdeki tercümeyi okursanız çok iyi olur. Bitki sukkulent, potasyum ağırlıklı gübreleme gerektiğini sanıyorum. Ben 1 litre suda 2 gram kadar (göz kararı) 15.15.15 eriterek gübreliyorum. Şimdilerde 15 günde bir gübrelemenin fazla olduğunu düşünüyorum. Sıcak aylarda herhalde normaldir. Bunlar benim düşüncelerim tabii.

Adalet Yağcı
07-03-2009, 10:53
Bitkinizin neden öldüğünü saptayabildinizmi, bu önemli.
Ben çok dikkat ediyorum, bitkinin gübrelemeye verdiği karşılık çok iyi, hemen hareketleniyor.
Bu ayın sonunda tamamen balkona alacağım.

izzeterisen
07-03-2009, 22:10
Benim 70 kadar bitkimden 40 kadarı öldü. Saksının birinin tamamı öldü. Kesin teşhis konulmadı ama Phytophtora sp. olması muhtemel gibi görünüyor. Su istemediği sürece su vermeyin. Ben yazın evden arasıra çıkıp giderken ben gelinceye kadar dayansın diye epey çok sulama yaptım. Hastalık tüm bitkileri sardı. En tipik belirtisi bitkide komple sararma idi. Ama sulamasını iyice kıstığım saksıda hastalık olmadı. Bu bitkiler de bonsai yapmak için iki yapraklı iken kesip tekrar köklendirdiğim bitkilerdi. Mayıs ayı gibi her birini ayrı saksıya alacağım ve "üyelerin bonsai çalışmaları" bölümüne de eklemeyi düşünüyorum. Her birisi ayrı saksıda dursun ki hastalık olursa o saksıdaki bitkiyi öldürsün.
Kolay gelsin.

verdoque
08-03-2009, 19:54
Benim 10-12 kadar tohumdan çimlendirdiğim adeniumum vardı. Zaman zaman gövdelerinde büzüşme-yassılaşma oluyor, sulayınca düzeliyorlar. Sulamayı az da yapmıyorum aslında. Büzüşenlerden bazıları toparlayamayıp ölüyor. Geriye 6-7 tane fidem kaldı. Onlar da çok yavaş büyüyorlar. Gövdeleri kalınlaşsın diye çok sığ bir kaba ekmiştim. O yüzden mi boyları uzamıyor acaba?

Adalet Yağcı
08-03-2009, 21:37
Bence bütün bitkileri, doğal ortamlarındakine yakın yetiştirirsek daha az problem yaşarız diye düşünüyorum.

Sığ kaplar yerine normal boyutlarda saksılar kullanıp, gerektikçe saksı değişimi yapabiliriz, gübrelemeye verdikleri cevap çok şaşırtıcı, ertesi gün hareketleniyorlar.

Sulama konusunda endişem varsa sadece fısfısla nemlendirme yapıyorum.

mel-i
09-03-2009, 10:56
Bonsai yapmak istediğim adenium buydu.

Teşekkürler..

izzeterisen
09-03-2009, 11:46
Bonsai yapmak istediğim adenium buydu.

Teşekkürler..

Toprağına bol kum ekleyin bol bol kök atsın, sanki sadece torfta yetişiyor gibi.

mel-i
10-03-2009, 11:00
Evet sayın izzeterisen , torfu biraz fazlaymış bugün toprak değişimi yaptım hiç kökü olmadığını gördüm.
Daha kumlu bir toprağa geçirdim. Ve kök yapması için beklemeye geçtim.
Çok teşekkür ederim...

izzeterisen
11-03-2009, 22:52
Geçen yıl ektiğim tohumlardan arta kalan iki adet minisize pink çeşidi Adeniumun birini bu gün sökerek menekşe saksısına diktim. Minicik bitkideki kök fazlalığına şaşırmadım değil. Ama kalınlaşmamış kökleri . Uç kök biraz koptu sökerken ama söktüğüm toprağı kuru idi. Köklerinin bu kadar derine gideceğini hiç tahmin etmemiştim. Dikeceğim karışımı da iyice sererek nemini epey aldıktan sonra diktim. Şimdi balkonda. 3-4 gün sulamayacağım. İnşallah çürümez. Bu yıl bu bitkiden çiçek bekliyorum. Bu çeşitten Adeniumu olup ta çiçek açan arkadaş var mı acaba.

66626

66627

egome
12-03-2009, 20:28
Zakkum ile yakın akrabalığı olan çöl gülleri, tropik bitkilerdir. Zakkum (Nerium oleander) gibi dona dayanıklı değillerdir. Ilıman iklimlerde dona dayanıklılığını arttırmak için, çöl güllerini zakkum üzerine aşılarlar. Kaynak: http://www.palmiyemerkezi.com/2004_ayinbitkisi.htm

Aşı olayını denemekte fayda var diye düşünüyorum.

AyhanMoran
12-03-2009, 21:42
Ben anlamadım torf-kedikumu-akvaryumkumu karışımına diktigim tohumlarım bugün 5. günü hiçbir faaliyet yok pınklerden birini kürdanla eşeledim hala aynı duruyor hani 6. günde kendilerini belli ediyorlardı.2. denememde olmayacak galiba:(:confused:ne yapıcam bilmiyorum halbuki çok hevesliydim ama malesef olmayacak galiba.Birde son kez sn.cemboanın çimlendirmesini deneyecegim kağıt peçeteyle:(:(:(

izzeterisen
12-03-2009, 21:42
Merak ettiğim bir konu var: Zakkum için bu denilenler ne kadar doğru bilemiyorum. -15 derecelerde kar, tipi altında yaşayan zakkumlar gördüm. Yaşadığım yerde -6 derecelere kadar sıcaklık düştü. Narenciye, sukkulentler dondu ama zakkumlar hiç bir şey olmadı. Bu bilginin dogruluk derecesi nedir acaba?

Adalet Yağcı
12-03-2009, 21:52
Yazlarımı geçirdiğim yaylanın rakımı 950 mt. komşularımda çok da keyifle büyüyen zakkumlar var, eksi 15 dereceleri görüyor yayla kar da yağıyor tabi, her sene aynı güzellikte çiçeklenmeye devam ediyorlar.

- 6 derece soğukları çok iyi tolere edebilir yani.

Ferda Ülkümen
12-03-2009, 22:06
İzzet bey

Bahçemde 25 senelik zakkumlar var. Bulundukları Gemlik körfezinde - 15 dereceler pek görülmese de çok don olan yıllarda bazı dalları kuruyor, yaprakları kahverengileşiyor.
Havaların ısınmasıyla, kendilerini toparlayıp bol çiçek açıyorlar.

egome
21-03-2009, 19:21
Yeni rosy adenium çiçeklerini gördünüzmü çok daha güzeller. Çiçek yapısı gül gibi olmuş. Tohum için bir kaç siteye mail yolladım hemen cevap verdiler ama tohum satmıyorlarmış.

Şu adreslere bakabilirsiniz.

http://www.siamadenium.com/2007/Rosy-Adenium.html

http://www.thaineodoxon.com/adenium/servlet/index/

Bir kaç resim;

http://www.siamadenium.com/2007/Rosy-Adenium/large/Rosy-Adenium12.jpg

http://www.thaineodoxon.com/adenium/images/gallery/pic2/104.jpg

http://www.thaineodoxon.com/adenium/images/gallery/pic2/013a.jpg

Adalet Yağcı
21-03-2009, 20:06
Rosy Adeniumlar harikaymış, Kırmızı ile lacivertin uyumu muhteşem, bu türün tohumlarına ulaşma şansımız hiç mi yok.

Yurt dışında yakını olan arkadaşlar alıp dağıtım yapabilirlermi?

egome
21-03-2009, 20:45
Kerim beyin bu çeşitlerden haberi var, özel mesaj ile bu tohumlardan getirtmesini rica etmiştim. Lakin çok pahalı olduğunu, ve adenium satıcıları genelde dolandırıcı olduğunu söylemişti.

AyhanMoran
22-03-2009, 11:23
Sn. izzeterisen bonsai adaylarınızın resimlerini görme zamanı daha gelmedimi ? Ben çok merak ediyorum herhalde arkadaşlarda merak ediyorlardır bilhassa köklerini kestiginiz adenıumlar.
Ben nihayet 2 tane adenıum pınk çimlendirebildim:p
Ama sn johny beni çok güzel uyandırdı çimlenmedeki sıcaklık unsuru çok öneml
i galiba. Yukardaki 2 tane rastgele sıcaklıkta çimlendi.68196
Ama 10 tane tohumu pet şişeyi yanlamasına kesip öğle ektim ve kalorifer ve duvar arasına sıkıştırdım.****** pet şişeleri streçledim ve hergün havalandırıp suluyorum bugün 5. gün merakla bekliyorum.Eger olursa evi adenıum cennetine döndürecegim sn.karıncadan biraz daha tohum alıp:rolleyes:1. resimi yükledim ama 2.yi yükleyemedim anlayamadım ?pet şişeli resimdi ama ?

hly999
22-03-2009, 15:28
Benim adeniumlar dan karışık tür 24 adet ektiğim tohumdan (türleri karışık ekmiştim..)
14 adet çimlendi..
2 tanesi boyu çok küçük olduğundan henüz gözükmüyor...

http://img12.imageshack.us/img12/4669/16032009228.jpg

AyhanMoran
26-03-2009, 18:33
Sn. johnny 7 gün önce ektigim 5 adenıum pınkın 2 sini suda beklettigim için çimlendiler diger 3 ünü direk ekmiştim onlardan ses yok.
Ayrıcada 3 harry poter ve 2 tane star of lucktan 2 tane h.p. çimlendi.
Size sorum adenıum çimlendirme uzmanı olarak ;hepsi küçük pet şişenin (250mllik 2 tane şişe 5+5) yanlamasına kesilmiş durumda kalorifer petegi ile duvar arasına streç sararak sıkıştırmıştım şimdi çimlenenler boyca şişenin içine sıgmamaya başladı çimlenenleri aynı toprak karışımı olmak üzere başka bir ortama alabilirmiyim orada yapraklanmaya devam ederlermi çimlendikten sonra(0.5 cm boyunda)sıcaklık kavramı 20 c civarı olurmu yani 3-4 derece aşağısı gibi !
Diğerlerini petek arasında bekliyecegim belki ekilmeden önce ıslanmadıkları için gecikebilirler diye ?
Bana bilgi verirseniz sevinirim.

johnny guitar
26-03-2009, 20:53
Sn. johnny 7 gün önce ektigim 5 adenıum pınkın 2 sini suda beklettigim için çimlendiler diger 3 ünü direk ekmiştim onlardan ses yok.
Ayrıcada 3 harry poter ve 2 tane star of lucktan 2 tane h.p. çimlendi.
Size sorum adenıum çimlendirme uzmanı olarak ;hepsi küçük pet şişenin (250mllik 2 tane şişe 5+5) yanlamasına kesilmiş durumda kalorifer petegi ile duvar arasına streç sararak sıkıştırmıştım şimdi çimlenenler boyca şişenin içine sıgmamaya başladı çimlenenleri aynı toprak karışımı olmak üzere başka bir ortama alabilirmiyim orada yapraklanmaya devam ederlermi çimlendikten sonra(0.5 cm boyunda)sıcaklık kavramı 20 c civarı olurmu yani 3-4 derece aşağısı gibi !
Diğerlerini petek arasında bekliyecegim belki ekilmeden önce ıslanmadıkları için gecikebilirler diye ?
Bana bilgi verirseniz sevinirim.

Sayın Moran ilgi ve alakanıza teşekkür ederim.Ben uzman değilim, sadece değişik metodlarla ve yöntemlerle Adenium çimlendirmeye başladım ve bunları kağıda döküp acemiden yetiştirme notları diye de diğer arkadaşlara yardımcı olması amacı ile gerekli bölüme yükledim.Gelelim sorunuzun cevabına:Kesinlikle ilk çimlendirme kabından ayırmayınız.Bu işlemi ancak bir aylık olunca yapmanız.Ben 15 günde ayırdım ama diğer bitki ve sebzelerden tecrübem olduğu için.Kök gelişimi daha 7 gün olduğu için olgunlaşmamıştır.Diğer bir kaba alırsanız ya ölürler **** zayıf ve cılız olup hastalıklarla direnci olmaz yani yinede ölürler.İş yerinden eve birkaç tane getirmiştim ve arkadaşlarda meraktan istemişler ve vermiştim.Verdiklerimin hepsi ölmüş.Eve getirdiklerim ise daha cılız büyüyor.Ama işyerinde sıcaklığın 24 derece olduğu için daha iyi gelişiyorlar.Bende peçete ile çimlendirip ekmiştim normal ektiklerimle aynı gün toprak karışım yüzeyine çıktılar.Aslında mantıken daha önce çıkmaları lazımdı.Fakat süre aynı idi.7 taneden 5 tanesinin çıkmasının sebebine gelince tohumlar arasındaki fark tan kaynaklanıyor.Ben tohumlar gelince zaten çimlenecek olanları seçiyorum.Mesela 10 tane tohumdan 2 tane ayırıyorum onuda çimlenmeyeceğini bile bile ekiyorum diğer 8 i çimleniyor ve O 2 tanasi çimlenmiyor.Adeniumlarınızı devamlı nemli tutun.Üst kısımları kuru kalmasın sadece spreyleyerek sulama yapın.Ben plastik seffaf bardaklara ektiğim için şu an kök gelişmlerini takip edebiliyorum.Erken kap değişim yaptıklarım, yapmadıklarımdan daha cılızlar.En hızlı gelişen Adenium arebecum türüdür.Başka sormak istediğiniz konu olursa lütfen çekinmeyiniz sorunuz.
Saygılarımla Johnny Guitar

AyhanMoran
26-03-2009, 21:23
Açıklamanız için teşekkürler sn.johnny.

Peki kapları çok sığ ve dar dedigim gibi 250 ml küçük su şişelerini yanlamasına kestim kalorifer arasına girsin diye.Çıkanlar nerdeyse streç boyuna geldi böyle 1 ay sığ kapta kök durumu olur mu yaşar mı ?

johnny guitar
26-03-2009, 21:38
Açıklamanız için teşekkürler sn.johnny.

Peki kapları çok sığ ve dar dedigim gibi 250 ml küçük su şişelerini yanlamasına kestim kalorifer arasına girsin diye.Çıkanlar nerdeyse streç boyuna geldi böyle 1 ay sığ kapta kök durumu olur mu yaşar mı ?

Kök derine gidemezse yana doğru ilerlemeye çalışır bitki daha iyi kalınlaşır.Hiç bir şey olmaz.Ben bir pet su bardağına 5 adet ekmiştim ne güzel büyüyorlar.Strec boyuna geldi ise streci kaldırıp yerine şeffaf naylon koyun.3 kg lık şeffaf naylonu yarım pet şişesine geriçip boşluk bırakıp üstten bağlayın. Artık peteğin arasına koymanıza gerek yok 20 derece şimdi yeterli gelir.Ama sıcaklık sabit olsun.Bir ay boyunca örtü altında tutun daha iyi gelişirler hem nem oranı ayarlanmış olur .Böylece devamlı spreylemenize gerek kalmaz.Bu arada kimyasal ve organik gübre vermeyiniz.