View Full Version : Adenium (Çöl gülü)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
Sayin can17can hersey cok guzel gorunuyor, sahsi merakim aldiginiz Thai socotranum tohumlarinin akibeti ! ne durumdalar buyumelerine dair fotograflariniz var mi ?
Saygilar
drhegeli
20-12-2012, 18:12
Amaç : 2-4 aylık fidelerin kışı atlatmasını sağlamak.
Teorik Bilgi : Güneş (yaz, öğle, açık ve kuru hava) = 10.000 lumen/ft2/saat = 100.000 lux/saat
(Yetişkin) Adenium ışık isteği (gelişme dönemi) = 4.000-8.000 lumen/ft2/saat = 40.000-80.000 lux/saat
(Yetişkin) Adenium ışık isteği (dinlenme dönemi) = 1.000 lumen/ft2/saat = 10.000 lux/saat
Güneşlenme süresini 12 saat olarak alırsak, yetişkin bitki için günlük ışık isteği (dinlenme) = 12x10.000 = 120.000 lux/gün
Kaynak :
Kitap : "Adenium : Sculptural Elegance, Floral Extravagance; Dimmit Mark"
Site : <i>Adenium</i> Culture: Producing Large Specimens Quickly (http://adenium.tucsoncactus.org/large.html)
Kullanılan malzeme : Standart plastik hal kasası (1 ad), bambu çubuk (4 ad), 1200 lumen-6.500 kelvin-22 watt tasarruflu ampul (4 ad), yeteri kadar kablo-duy-fiş-galvenizli tel vb., mekanik zaman ayarlayıcı.
Uygulama :
356217
Ampuller, adeniumların 20-25cm üzerinde olacak şekilde yerleştirildi. Günde 16 saat açık kalıyor. Düzenek (16x1200x4=) 76.800 lux/gün ışık sağlıyor. Kasaya 35-40 kadar (7x7) saksı sığdı. Bitkiler, ısıtılan ve güneye bakan bir odada, pencereye yakın duruyor. Yak. 4-5 saat (var olan) güneş ışığını da alıyor. Oda ısısı ort. 20 derece. Ayrıca, (kasa) alttan karbon film ile ısıtılıyor.
Maliyet : Sadece ampullere ödeme yapıldı. Tanesi 6,00TL. 4x6 = 24,00TL harcandı. Diğer malzemeler, elde mevcut olanlardan kullanıldı.
Sonuç : Henüz 15-20 gündür kullanıyorum. Bitkilerde yeni yaprak çıkarımı var. Daha önemlisi, çıkan yaprakların yüzü ışık kaynağına (ampul) dönük. Bakalım nasıl sürecek... :)
Ben de adeniumlariçin bir ısıtmalı sera yaptım. Teknik ayrıntılar.
Onu da sonra anlatırım:D
Isıtma sisteminin verimini kontrol ediyorum şimdilik. Aydınlatma konusunda sonucu sanırım bir süre sonra anlayacağım.
Drhegeli, Sakakiyle takıldığımız konu bir metre karede kaç ampul olması gerektiği. Bir t8 floresan 2700 lümen civarı. Bu durumda bir metrekare yere 3 ampul gerekecek gibi bir sonuç çıkarıyoruz. Ne dersiniz.
Sn. drhegeli,
Paylaşımınız ve detaylı bilgiler için çok çok teşekkürler.
Kullandığınız kasanın yarım metrekare olduğunu varsayarsak ve bu alan için 4800 lumen aydınlatma yaptığınızı hesaba katarsak. Günışığı aydınlatma değeri olan 10,000 lumen/m2 (doğrudan güneş ışığı altında değil) değerine neredeyse tam uymuş gibi görünüyor sizin düzenek.
Doğru muyum?
Hemen ben de işe girişeyim bu hafta sonu :)
Tekrar teşekkürler, sağlıcakla kalın.
drhegeli
20-12-2012, 21:10
Kasanın ebatları 35cmx55cm. Yarım m2 bile değil. Ancak sağa, sola ve yukarıya kaçan ışığı hesaplarsak eğrisi doğrusuna denk gelmiş gibi görünüyor. Işığı, bitkilere doğru odaklamak için birşeyler bulmalı... Tabii ki para harcamadan... :)
Kasanın ebatları 35cmx55cm. Yarım m2 bile değil. Ancak sağa, sola ve yukarıya kaçan ışığı hesaplarsak eğrisi doğrusuna denk gelmiş gibi görünüyor. Işığı, bitkilere doğru odaklamak için birşeyler bulmalı... Tabii ki para harcamadan... :)
Straforları önce marketten alacağınız aliminyum folyo ile kaplayın.Folyonun parlak yüzeyi dışa baksın (lambalara doğru).Kasanın etrafını bunlarla çevirerek kaplayın, plakaların tabana bakan kısımlarını boş bırakın, hava sirkülasyonu olsun.Isıyı ve ışığı en kayıpsız ve ucuz bu şekilde yansıtırsınız.
Mehmet
can17can
21-12-2012, 05:49
can17can
adeium toprak karışımınız nedir ?
Çok merak ettim. Çünkü resimlerden cocopeat gibi geldi bana.
Yoksa kırmızı toprak mı?
kumlu toprak, pomza taşı, kokopit ve keçi-koyun gübresi kullandık seradaki beğonvillerle beraber bolca suladık bu yüzden kök çürüklüğünden çok kaybımız oldu ama kurtarabildiklerimiz çok iyi gelişti. şu an sulamayı çok azalttığımız için gelişmeleri nerdeyse durdu.
aslında suyu çok seviyor ama kök çürüklüğüne karşı çok hassas
suyu kestinizde kök çürüklüğü neredeyse olmuyor ama gelişimide duruyor diyebilirim.
zira su olmayınca toprak kuruyor ve bitki kuru topraktan besin alamıyor diye düşünüyorum
can17can
21-12-2012, 05:52
Sayin can17can hersey cok guzel gorunuyor, sahsi merakim aldiginiz Thai socotranum tohumlarinin akibeti ! ne durumdalar buyumelerine dair fotograflariniz var mi ?
Saygilar
sayın garuda ışık ve ısı isteklerini karşıyamayacağımızı düşünerek henüz dikmeye cesaret edemedik zira antalyada bir hafta devamlı yağmur yağdığı oluyor şubat veya mart gibi tohum atmayı düşünüyoruz.
kumlu toprak, pomza taşı, kokopit ve keçi-koyun gübresi kullandık seradaki beğonvillerle beraber bolca suladık bu yüzden kök çürüklüğünden çok kaybımız oldu ama kurtarabildiklerimiz çok iyi gelişti. şu an sulamayı çok azalttığımız için gelişmeleri nerdeyse durdu.
aslında suyu çok seviyor ama kök çürüklüğüne karşı çok hassas
suyu kestinizde kök çürüklüğü neredeyse olmuyor ama gelişimide duruyor diyebilirim.
zira su olmayınca toprak kuruyor ve bitki kuru topraktan besin alamıyor diye düşünüyorum
anladım.
Kök çürüklüğünün olmaması için ben de az az suluyorum.
Kışı atlatabilseler bahar ve yazda sıkıntı olmaz diye umuyorum.
selamlar
İyi bir makine ile adeniumlarımın fotolarını çektim ve ekliyorum.
Boyları uzamaya devam ediyor.Gerçi bahar ve yazdaki gibi hızlı bir uzama yok ama yinede yeni yaprak çıkarma ve boy atma devam ediyor.
Bu bitkimin yaklaşık 1ay önce kazık kökünü kestim. Üst ana dalını kestim.
Çok az su veriyorum. 10 günde bir veriyorum. Şu an kestiğim ana dalın yanından yeni bir sürgün veriyor. Gövdenin üst tarafından da yeni bir sürgün çıkmaya başlıyor. Bu da fotoğrafı.
bunlarda yeni ektiklerim ve yaklaşık 1 ay önce ektiğim bitkilerim.
Baharda bunların kazık köklerini kesip öylece şaşırtacağım.
drhegeli
21-12-2012, 13:32
Neden kazık kökleri kesiyorsunuz ki? Tercihinizdir anlarım. Ama kazık kök kesimi bir mecburiyetmiş gibi algılanıyor. Adenium bakımında böyle bir gereklilik yok. Kazık kökün toprağa tutunma işlevi yanında (adeniumda) su depolama görevi de var. Kazık kökün kendisi o çok sevdiğimiz değişik gövde şekilleri oluşturmak için yeterli...
Aşağıdaki fotoğraflarda önlü-arkalı görülen adenium bana 1 ay kadar önce geldi. Köklerine herhangi bir manipülasyon uygulanmamış. Kazık kökü, bir şekilde çatallanmış, kendi üzerinde dönerek spiral ve hoş bir görüntü oluşturmuş. :)
356383356384
Saksı harcı olarak nemli, (1:1) oranında çam kabuğu ve kum kullanıldı. O günden beri sulanmadı. Uçlarda tomurcuklanma başladı. :) Aşağıdaki gibi çiçek açması bekleniyor.
356385
[QUOTE=drhegeli;1072366]Neden kazık kökleri kesiyorsunuz ki? Tercihinizdir anlarım. Ama kazık kök kesimi bir mecburiyetmiş gibi algılanıyor. Adenium bakımında böyle bir gereklilik yok. Kazık kökün toprağa tutunma işlevi yanında (adeniumda) su depolama görevi de var. Kazık kökün kendisi o çok sevdiğimiz değişik gövde şekilleri oluşturmak için yeterli...
Aşağıdaki fotoğraflarda önlü-arkalı görülen adenium bana 1 ay kadar önce geldi. Köklerine herhangi bir manipülasyon uygulanmamış. Kazık kökü, bir şekilde çatallanmış, kendi üzerinde dönerek spiral ve hoş bir görüntü oluşturmuş. :)
Saksı harcı olarak nemli, (1:1 ) oranında çam kabuğu ve kum kullanıldı. O günden beri sulanmadı. Uçlarda tomurcuklanma başladı. :) Aşağıdaki gibi çiçek açması bekleniyor.
QUOTE]
Vallahi ne yalan söyleyelim kazık kökün neden kesildiğini tam olarak da bilmiyoruz.
Forumlarda herkes kazık kökün kesilerek hem diğer köklerin daha da kalınlaşacağını hem de gövdenin kalınlaşacağını yazıp durdular. Ve ben de ona istinaden kazık kök kesmeye niyetlendim.
Sizin gönderdiğiniz resimlerde kazık kökü nasıl böyle 2ye ayırmışlar merak ettim doğrusu
Vallahi ne yalan söyleyelim kazık kökün neden kesildiğini tam olarak da bilmiyoruz.
Forumlarda herkes kazık kökün kesilerek hem diğer köklerin daha da kalınlaşacağını hem de gövdenin kalınlaşacağını yazıp durdular. Ve ben de ona istinaden kazık kök kesmeye niyetlendim.
Sizin gönderdiğiniz resimlerde kazık kökü nasıl böyle 2ye ayırmışlar merak ettim doğrusu
:)
Sanırım bonsaiciler olarak biz sizin kafanızı karıştırdık biraz :)
Kusura bakmayın eğer yanlış izlenim uyandırdıysak ama kazık kökleri (kendi adıma konuşayım) adeniumları bonsai yapmaya karar verdiğinizde, ileride sığ saksılara alırken zorluk yaşamamak ve bonsai saksısında güzel yüzey kökleri elde etmek için kesiyoruz.
Onun dışında drhegeli'nin dediği gibi kesmenize gerek yok.
gayet açıklayıcı oldu. Teşekkürler
can17can
21-12-2012, 19:35
Amaç : 2-4 aylık fidelerin kışı atlatmasını sağlamak.
Teorik Bilgi : Güneş (yaz, öğle, açık ve kuru hava) = 10.000 lumen/ft2/saat = 100.000 lux/saat
(Yetişkin) Adenium ışık isteği (gelişme dönemi) = 4.000-8.000 lumen/ft2/saat = 40.000-80.000 lux/saat
(Yetişkin) Adenium ışık isteği (dinlenme dönemi) = 1.000 lumen/ft2/saat = 10.000 lux/saat
Güneşlenme süresini 12 saat olarak alırsak, yetişkin bitki için günlük ışık isteği (dinlenme) = 12x10.000 = 120.000 lux/gün
Kaynak :
Kitap : "Adenium : Sculptural Elegance, Floral Extravagance; Dimmit Mark"
Site : <i>Adenium</i> Culture: Producing Large Specimens Quickly (http://adenium.tucsoncactus.org/large.html)
Kullanılan malzeme : Standart plastik hal kasası (1 ad), bambu çubuk (4 ad), 1200 lumen-6.500 kelvin-22 watt tasarruflu ampul (4 ad), yeteri kadar kablo-duy-fiş-galvenizli tel vb., mekanik zaman ayarlayıcı.
Uygulama :
356217
Ampuller, adeniumların 20-25cm üzerinde olacak şekilde yerleştirildi. Günde 16 saat açık kalıyor. Düzenek (16x1200x4=) 76.800 lux/gün ışık sağlıyor. Kasaya 35-40 kadar (7x7) saksı sığdı. Bitkiler, ısıtılan ve güneye bakan bir odada, pencereye yakın duruyor. Yak. 4-5 saat (var olan) güneş ışığını da alıyor. Oda ısısı ort. 20 derece. Ayrıca, (kasa) alttan karbon film ile ısıtılıyor.
Maliyet : Sadece ampullere ödeme yapıldı. Tanesi 6,00TL. 4x6 = 24,00TL harcandı. Diğer malzemeler, elde mevcut olanlardan kullanıldı.
Sonuç : Henüz 15-20 gündür kullanıyorum. Bitkilerde yeni yaprak çıkarımı var. Daha önemlisi, çıkan yaprakların yüzü ışık kaynağına (ampul) dönük. Bakalım nasıl sürecek... :)
hasan bey bu nasıl sevgi ?
aşk da diyebiliriz herhalde!
evde kıskanan olmuyormu?
doktor hassasiyetiyle yaptığınız paylaşımlar için size ne kadar teşekkür etsek azdır diye düşünüyorum.
sağolun, varolun
Emre Kuzu
21-12-2012, 21:45
Kazık kök su toplama özelliği sadece adenium'a özgü değildir bir çok caudiciform bu yapıya sahiptir kazık kök kesimi düzgün saçak görüntü elde etmek için ve küçük saksılarda muhafaza için mecburi veya tercihidir, bu doğal olmayan muamele bitkiye zarar vermez ama kayıplarda göze alınmalı, geniş bir toprakta yaşayan örnekle bütün kökleri sıkılmış kazık kökleri boğulmuş kayalar arasında yaşayan örnek arasında cidde oranda gövde boyu farkı vardır.
drhegeli
22-12-2012, 10:37
...ileride sığ saksılara alırken zorluk yaşamamak ve bonsai saksısında güzel yüzey kökleri elde etmek için...
Güzel bir örnek...
356630
Avustralya Adenium Derneği Yahoo Grubunda alıntıdır.
Adeniumlar için evde bir sera yaptım. Garajın içinde olduğu için aydınlatma gerekti. İşyerinde kalan iki yüz kadar fidanı da alıp hepsini yerleştirdim. İçim rahatladı sonunda.
Adeniumlar için evde bir sera yaptım. Garajın içinde olduğu için aydınlatma gerekti. İşyerinde kalan iki yüz kadar fidanı da alıp hepsini yerleştirdim. İçim rahatladı sonunda.
Abi senden çok ben sevindim şu işyerindekileri getirmene.Sera için destek lazım olursa istemen yeterli, biliyorsun.
Mehmet
birde resmini ekleseniz de biz de görsek:)
gülenmelek
24-12-2012, 08:54
Bu sefer olacak galiba ;)
Gövdelerine bakıyorum, buruşma başlamışsa su veriyorum. Onun dışında yok onlara su. Kazık kökü kesmeyi düşünürken, yazdıklarınızdan sonra kesinlikle vazgeçtim. Zaten doğan elimde kalıyordu, kökünü de kesince hiç şansları olmazdı galiba. Bu şekilde şimdilik mutlu görünüyorlar ;)
Bu minikleri Bahar gelince ayırayım değil mi ?
Biraz daha sera montajı işim var, onu da halledip gün içinde fotoğraflamak istiyorum.
Emre Kuzu
24-12-2012, 11:53
Bu sefer olacak galiba ;)
Gövdelerine bakıyorum, buruşma başlamışsa su veriyorum. Onun dışında yok onlara su. Kazık kökü kesmeyi düşünürken, yazdıklarınızdan sonra kesinlikle vazgeçtim. Zaten doğan elimde kalıyordu, kökünü de kesince hiç şansları olmazdı galiba. Bu şekilde şimdilik mutlu görünüyorlar ;)
Bu minikleri Bahar gelince ayırayım değil mi ?
Buruşma oluşunca su vermeniz yanlış bir uygulama daha doğru bir yol uygulamanızı öneririm yoksa kayıp olması muhtemel toprak geçirgen olduğu sürece üst taraftan 1, 2 cm. kuruyunca sulamada sakınca olmaz ama bu ev sıcaklık şartları için geçerli 15, 18 derece gibi sıcaklıklarda ise daha fazla kuruyabilir 2 günde bir sulayabilirsiniz.
toprak eğer geçirgen bir toprak ise kum oranı fazla ise sulama sıklığınızı artırabilirsiniz.
Belki iki ay boyunca sulanmamış durumda, işyerinden getirdiğim fidanlara az önce su verdim. Hiçbirinde gövdede buruşma gibi bir durum yok. Buruşmanın sulamayla değil köklerle ilgisi olduğunu düşünüyorum.
356932
Bunları bir hafta önce topraklarından çıkarıp bu kabın içine koydum. Üstlerini örtecek kadar bir malzeme var. Hiç bir bozulma göstermediler.
gülenmelek
24-12-2012, 14:29
Kendimce doğru yolu buldum derken yine mi yanlış yapıyorum yani :( Siz bitkilerle oynarken (bu kötü anlamda değil, topraktan çıkarma, kök kesme, yeniden dikme v.s. ) ben daha emekliyorum galiba.
Aslında böyle yapmamda buradaki 1609. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/1038633-post1609.htm) önayak oldu diyebilirim. Aynı bu şekilde olan bir bitkim vardı, buruşmuş, susuz kalmış, büyümeyen. Onu diatomite aldım ve hem gövdesi şişkinleşti hem de yaprak vermeye başladı. Kendimce susuz kalınca böyle olduklarını düşündüm :( Hala ve kısaca, size imreniyorum bu bitki konusunda ;)
vallahi bazen kafamız karışmıyor değil yani!!
Bazı arkadaşlar 2 aydır sulamadım bişey olmadı yazıyor.
Bazı arkadaşlar 2 günde bir sulayın yazıyor:)
Gelişme olduğuna göre durum iyi demektir. Kış içinde sulamada çok dikkatli, sıcaklıkta da hassas olmak gerek.
Bu arada benim çeşitli biçimlerde öldürdüklerimi konu etmediğim için durumum çok parlak görünüyor sanırım, fazla ses çıkarmayacağıım.
gülenmelek
24-12-2012, 14:48
Bence Adenium ilginç bir bitki. Çok dayanıklı oldukları kesin de, acemiler (yani ben) öldürebiliyor işte.
Ben sulama konusundaki uygulamamı, uygun bir zamanda video çekip o şekilde anlatmaya çalışacağım ;)
Emre Kuzu
24-12-2012, 16:14
vallahi bazen kafamız karışmıyor değil yani!!
Bazı arkadaşlar 2 aydır sulamadım bişey olmadı yazıyor.
Bazı arkadaşlar 2 günde bir sulayın yazıyor:)
Evet çeşitli tespitler yapılıyor ancak herkes eşit şartlarda muamele uygulamıyor büyük ihtimal 2 ay sulamadığını söyleyen kişinin toprağı su tutan kapasitedeydi benim tespitim ise fotoğraftaki toprağa bakarak oldu toprak çok geçirgen ne kadar kesin sonuçta olsa buruşma da sulamak doğru değildir bu seferde kök kaybı olur, iyi gelişmez unutmayacağımız şey bu bitkilerde saksılarda yetiştiriyoruz herkes kendi şartlarına göre bakım periyodunu gözlemleyerek uygulasın.
Emre Kuzu
24-12-2012, 16:17
Belki iki ay boyunca sulanmamış durumda, işyerinden getirdiğim fidanlara az önce su verdim. Hiçbirinde gövdede buruşma gibi bir durum yok. Buruşmanın sulamayla değil köklerle ilgisi olduğunu düşünüyorum.
356932
Bunları bir hafta önce topraklarından çıkarıp bu kabın içine koydum. Üstlerini örtecek kadar bir malzeme var. Hiç bir bozulma göstermediler.
Toprak nasıldı? Bu önemli belki de buruşma devresine gelmiş olmayabilirler.
Emre Kuzu
24-12-2012, 16:18
Genelde çürüme gövde göçmesiyle ortaya çıkıyor benim tespitim bu ya da bazı durumlarda buruşma kök kaybından meydana geliyor.
Sayın meh 12 den gelen Adenium'lar toprakla buluştu
356989
Mini sera olmadı ama şimdilik idere edecek gibi
356990
Altı adet Adenium sera içindeki yerini aldı.
356991
Sabırla beklemek zamanı
gülenmelek
24-12-2012, 22:31
Gayet güzel olmuş bence, daha ne olsun ;)
Umarım hepsi fire vermeden çimlenir ve büyür.
Toprak karışımı mı yoksa torf mu bilemiyorum ama buradan gayet yumuşak, sıkmayan bir karışım gibi duruyor.
(Bu arada 2. fotoğrafta sizi de gördük sanki ;) )
Gayet güzel olmuş bence, daha ne olsun ;)
Umarım hepsi fire vermeden çimlenir ve büyür.
Toprak karışımı mı yoksa torf mu bilemiyorum ama buradan gayet yumuşak, sıkmayan bir karışım gibi duruyor.
(Bu arada 2. fotoğrafta sizi de gördük sanki ;) )
Sayın gülenmelek
Tohum altında birer ölçü toprak, torf, kum, ince pomza taşı ve vermikülit karışımı tohum üstünde ise(tahmin ettiğiniz gibi ) çimlendirme torfu var.Temenniniz için ayrıca teşekkür ederim.
Sera üzerideki ise maalesef bemim (sonradan fark ettim)
gülenmelek
24-12-2012, 22:49
Bu toprak karışımını okuyunca ben bile mutlu oldum, tohumlar da gayet sevecek eminim ;) Gelişmeleri de paylaşırsınız umarım. Ve sizi bu kadar gördük, mutlu olduk. Maalesef demeyin lütfen ;)
Ankara toplantısında sayın tturt tarafından hediye edilen Adenium fidemi tüm çabalarıma rağmen kaybettim. :( Sukulentler mi beni sevmiyor, ben mi dillerini çözemiyorum bilemedim. Başarıyla yetiştiren herkesi tebrik ediyorum..
Ankara toplantısında sayın tturt tarafından hediye edilen Adenium fidemi tüm çabalarıma rağmen kaybettim. :( Sukulentler mi beni sevmiyor, ben mi dillerini çözemiyorum bilemedim. Başarıyla yetiştiren herkesi tebrik ediyorum..
Sayın Sudenur
Bu gibi durumlar sizi yıldırmasın hepimizin kaybettiği bir sürü fide, çelik veya tohumdan çimlendiremediklerimiz var,onun için denemeye devam diyelim.
Haklısınız adneser bey lakin "Neden büyütemiyorum?!" diye çok takıyorum kafama. :( Adenium fidemi kaybedeli bir hafta oldu, baş ağrım hala geçmedi, günlece ilgili sayfaları okuyup araştırma yapmaktan gözlerimi fazla yordum, müzmin baş ağrısı yaptı, boynumun tutulması da cabası. :) :o
nılgun_dogan
25-12-2012, 00:52
Aynı üzüntüyü bende menekşelerde yaşamıştım sayın Sudenur çok fazla ilgiyi sevmiyorlar diye düşünüyorum.
Mevsim kış. Bitkinin adı çöl gülü.
Bu mevsimde başka tohumu çimlendirmek de uygun değil aslında. Kış içinde tohumun çimlenmesini mucize saymak gerekir. Çimlenenin büyümesi de ayrı mucize. Isıtmalı aydınlatmalı bir ortam yaptık diyelim. Kış içinde gelişmeye zorlayacağız. Yaz gelip asıl iklime uygun gelişme başladığında bitki yorgun düşmüş olacak. İlkbaharda uygun şartlarda çimlendirmek gerekirdi.
Mevsim kış. Bitkinin adı çöl gülü.
Bu mevsimde başka tohumu çimlendirmek de uygun değil aslında. Kış içinde tohumun çimlenmesini mucize saymak gerekir. Çimlenenin büyümesi de ayrı mucize. Isıtmalı aydınlatmalı bir ortam yaptık diyelim. Kış içinde gelişmeye zorlayacağız. Yaz gelip asıl iklime uygun gelişme başladığında bitki yorgun düşmüş olacak. İlkbaharda uygun şartlarda çimlendirmek gerekirdi.
Sayın Mehmet bey
Bu mevsimde çimlendirme uygun değil demekte haklısınız fakat adenium'ların çimlendirme şartlarına (3-20 derece arasında) ve malumunuz bulunduğum bölge uygun olduğundan çimlendirme işene başladım,umarım başarırım.
Uyarınız için ayrıca teşekkür ederim.
drhegeli
25-12-2012, 08:37
... adenium çimlendirme şartlarına (3-20 derece arasında)...
Bunu nereden duydunuz? :)
Tayvan'dan adenium siparişi başlığında karınca70 158 no.lu masajını buraya da taşımakta fayda var.
Adenium Çimlendirme ve Yetiştirme Bilgileri
--------------------------------------------------------------------------------
En kolay ve en kolay Bonsai türlerinden birisi olan Adenium ağacını tohumdan kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. %80 çimlenme oranına ulaşmak için aşağıdaki önerileri yerine getirmelisiniz:
1. Kaliteli torf, perlit ve kum karışımı bir toprak kullanılacak. Bu toprağın özelliği geçirgen olması.
2. Tohumlar ekilmeden önce 2-4 saat su içinde bekletilecek.
3. Tohumlar yatay şekilde 1 cm derinliğe ekilecek.
4. Tohumlar %50 gölge bir ortama yerleştirilecek (direkt güneş almayacak).
5. Çimlenmenin olması için gece ve gündüz 20 ile 3 derece arasında sıcaklık olacak.
6. İlk 10 gün boyunca bol miktarda ve aralıklarla spreyleme ile sulama yapılacak. İlk iki yaprak çıkıncaya kadar toprak sürekli nemli tutulacak. 3. günden itibaren çimlenme başlayacaktır.
7. İki yaprak olduktan sonra; her iki sulama arasında toprağın kuruması beklenecek.
8. Tohum ekildikten sonra iki ay sonunda 1-2 cm çapında minik Bonsai'ye sahip olacaksınız.
9. Toprağı gübrelemek yerine; 4-5 günde bir NPK karışımı gübreli su ile bitkiyi spreylemek tercih edilmelidir.
10. Ağaç gövdesi kalınlaşması ile birlikte üzerinde budama yapabilirsiniz. Hatta hibrit Adenium türlerini aşılayabilirsiniz.
11. Bonsai yapmayacak olanlar süs bitkisi olarak salonlarında veya camekanlı balkonlarında güzel çiçekleri için yetiştirebilirler. Adenium Pink, dona dayanıklı değil. Bahçede yetiştirilecekse, kışın içeri bir ortama taşınmalıdır.
Sayın drhegeli
Bu başlık altında 14. mesaj
SÖYledikleriniz doğru.
Ben yaklaşık 60 tohum ektim. 12 gün oldu şu anda çimlenen 5 tane var. Ya mevsim kış olduğundan ya da tohumların çimlenme sorunu var diye düşünüyorum.
Başka bir yerden de 10 adet tohum aldım. Aynı ortamda aynı şekilde çimlendirdim. 10 taneden 8 tanesi çimlendi.
O zaman şöyle düşünüyorum. Son aldığım tohumlarda çimlenme sorunu var demekki diye düşündüm.
Sayın drhegeli
Bu başlık altında 14. mesaj
Orada bir hata olmalı, 20- 23 derece biçiminde olmalı.
drhegeli
25-12-2012, 09:02
5. Çimlenmenin olması için gece ve gündüz 20 ile 3 derece arasında sıcaklık olacak
Burada bir hata var. Bir sıfır unutulmuş sanırım. "20 ile 30 derece arası" denilmek istenmiş olmalı. 3 derecede adenium çimlenmez. İdeali 28-32 derecedir. O da toprak ısısıdır, hava ısısı değil. Bu mevsimde, bu ısıya ulaşabilmek için alttan ısıtmak gerekir.
Kaynak: Dimmit Mark; Adenium: Sculptural Elegance, Floral Extravagance; Safya: 134
gülenmelek
25-12-2012, 09:38
Çok karışık çook :(
Galiba en iyisi, zamanla edinilen tecrübe.
Burada bir hata var. Bir sıfır unutulmuş sanırım. "20 ile 30 derece arası" denilmek istenmiş olmalı. 3 derecede adenium çimlenmez. İdeali 28-32 derecedir. O da toprak ısısıdır, hava ısısı değil. Bu mevsimde, bu ısıya ulaşabilmek için alttan ısıtmak gerekir.
Kaynak: Dimmit Mark; Adenium: Sculptural Elegance, Floral Extravagance; Safya: 134
o zaman bu mevsimde kalorifer peteğinin üzerine koyup çimlendirmek en başarılı olanıdır anladığımız kadarıyla
Çok karışık çook :(
Galiba en iyisi, zamanla edinilen tecrübe.
Hiç zor değil inanın bana!
drhegeli'den aldığım tohumların bir kısmını zamansız çimlendirmeye çalışmıştım ve ondan bir sene öncekileri de! Ve tabii ki başarısızlık yüzdesi yüksek olmuştu.
Garantili olsun derseniz bence en ideal çimlendirme zamanı Mayıs/Haziran ayı.
Arkadaşlar hepinize katılıyorum genelde çimlenmenin ısısı toprak sıcaklığının 18 ve üzeri olması gerekir doğrudur, ben ilk defa Adenium yetiştiriyorum onun içinde forumdaki konuları okudum ve şartların yazılışına göre hareket ettim.
Elimdeki tohumlardan birer çeşit olarak diktim çimlenirse sevinirim çimlenmesse ki ( bu durumu hep beraber izliyeceğiz her aşamayı fotoğraflıyarak sizlerle paylaşacağım) sağlık olsun derim, o zaman dediğiniz şartların oluşmasını beklemekten başka çare yok.
Konu ile ilgili yorum yapan tüm arkadaşlara teşekkür ederim
evet arkadaslar ben kalorifer üzerinde çimlendirdim 10 günde çimlendiler
Benim Adeniumlar gecen yılı kalorifer üzerinde gecirdi bu kışıda öyle atlatmayı umuyorum .
selamlar
benimde 11-12 gündür çimlenmeyen tohumlarım kalorifer peteğinin üstüne koyunca çimlenmeye başladılar beni sevindirdiler. fotolarını ekleyecem.
Emre Kuzu
28-12-2012, 20:18
Adenium'da Adansonia türü bitkiler gibi soğuğa tahammülü olmayan bitkilerdir bu bitkiler sadece kuraklık yüzünden ölmemek için dinlenme denilen duruma girerler ancak uygun ısı ışık ve nem şartı sağlandığında her mevsim gelişirler. Buradan yola çıkarsak kışın çimlendirme de bir mani yoktur.
Önemli olan ısıyı tutturmak gibi görünüyor çünkü ısı toprak nemini de ayarlıyor.Özellikle üzeri streç naylon ile kapalı ise .Isı yeterli ve düzenli olduğu zaman verdiğimiz su dönüşümlü olarak çimlenmeye kadar idare ediyor.Isı az olunca örtü altında su devir daimi de olmuyor.
24.12.2012 Tarihinde toprakla buluşan Adeniumların son durumları.
Kendisini gösterdi
358919
Üç gün sonraki hali
358920
İkinciside kendisini gösterdi.
358921
Diğerlerinde şimdilik bir hareket yok
can17can
07-01-2013, 06:09
amatör olarak ürettiğimiz ademium'larımızı satmayı düşünüyoruz.
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/29664.htm
bu sayfadan ilanımıza ulaşabilirsiniz.
Diatomitte yetiştirdiğim adeniumlarımı gelişimleri pek iyi olmadığından 1 ay kadar önce toprağa geçirmiştim. 3 hafta kadar her akşam kontrol ettim herşey yolunda mı diye, meğer değilmiş; bugün farkettim :(
361148
2 tanesinin gövdeleri yumuşamış, ve yarılmış gibi olmuşlar. Hemen topraktan çıkardım çürük vb. birşey mi oldu diye. Gövdede pamuk gibi birkaç oluşum vardı... Birkaç damla oksijenli su koyduğum bir bardak suyun içinde bekliyorlar şu an. Bu hale geldikten sonra düzelir mi, ne yapmam doğru olur? Diğer 7 tanesinde bir problem yok gibi gözüküyor, yaprakları yeşil, gövdeleri sert. Birkaçında gövdede yeni gözler oluşmuş hatta...
Sayın Elek
Diğerlerininde resimlerini yüklemeniz mümkünmü?
can17can
14-01-2013, 03:35
şu an pek içacıcı görünmüyorlar ama sağdakinin belki üst kısmını çelik yaparak köklendirebilirsiniz.
Öncelikle kök çürüklüğü olan bitkilerin suda bekletilmemesi gerekiyor. Zaten sebebi su
Çürüyen kısmı çürük bitene kadar kesip temizliyoruz. Bir hafta kadar yaranın kapanmasını bekliyoruz ve köklendirme için uygun bir ortama dikiyoruz. cocopeat bu iş için en uygunu. eğer beyaz kısım görünmüyorsa maalesef bitkiniz ölmüş demektir. aşagıdaki fotoğrafta kök sistemi tamamen çürümüş olan adeniumları çelik olarak değerlendirmemizi görebilirsiniz çoğu köklendi saksıya alınmayı bekliyorlar
uzun boylu olanlar plumeria ( kazayla kırılan daldan ) yanındaki bacaksızlar adenium çelikleri
aynısı benimde oldu.
iki kazık kökü olan adenium fidemin kökleri birbirinden ayrılsın diyerek iki kazık kök arasına çakıl taşı yerleştirmiştim. Tekrardan geçirgen saksı karışımına dikmiştim. Yaklaşık 15 gündür bir sıkıntı yoktu. 2 gün önce gövdelerini kontrol ediyordum fidelerimin. Bu bitkide yumuşama olduğunu hissettim. Ve hemen köklerini kontrol ettim. Kazık köklerden bir tanesi tamamen çürümüştü diğer kazık kök de çürüme başlamıştı. Hemen iki kazık kökü de çürüyen yerleride kestim ve aynı karışıma tekrar diktim. Karışımın su tutma özelliği hiç yok. Zannedersem iki kök arasına çakıl taşını yerleştirirken köklere zarar verdim.
Şu an sulama yapmıyorum. Köklenme olacakmı bakalım kurtarabilecekmiyim.
can17can
14-01-2013, 13:00
aynısı benimde oldu.
iki kazık kökü olan adenium fidemin kökleri birbirinden ayrılsın diyerek iki kazık kök arasına çakıl taşı yerleştirmiştim. Tekrardan geçirgen saksı karışımına dikmiştim. Yaklaşık 15 gündür bir sıkıntı yoktu. 2 gün önce gövdelerini kontrol ediyordum fidelerimin. Bu bitkide yumuşama olduğunu hissettim. Ve hemen köklerini kontrol ettim. Kazık köklerden bir tanesi tamamen çürümüştü diğer kazık kök de çürüme başlamıştı. Hemen iki kazık kökü de çürüyen yerleride kestim ve aynı karışıma tekrar diktim. Karışımın su tutma özelliği hiç yok. Zannedersem iki kök arasına çakıl taşını yerleştirirken köklere zarar verdim.
Şu an sulama yapmıyorum. Köklenme olacakmı bakalım kurtarabilecekmiyim.
sayın sadikenver kökleri temizledikden sonra yaraların kapanması için yaklaşık 1 hafta bekletirseniz daha iyi olur.
yurtdışı uygulamalarının fotoğraflarını ekliyorum. yanlış anlamadıysam 15 günlük bir süreden bahsediyor.
ayrıca aşağıdaki bilgilerin size faydalı olacağını düşünüyorum.
Saksılama aşamaları:
Dikim işlemine başlamadan önce adenium’uzun gelişmesi yeni yaprak veya tomurcuk verebilmesi için ortam Sıcaklığının 10 derecenin altına düşmemesi gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Bitki size çıplak kök olarak ulaştığında Çok büyük olmayan bir saksıya dikin. Toprak karışımınız çok kuru olmasın biraz nemlendirin Aydınlık bir yerde bekletin. İlk başta sulamanıza gerek yok sadece toprağın çok kurumaması,nemli olması için fısfıslayabilirsiniz . Yeni yaprak veya tomurcuk çıkartmaya başladığında ki bu bitkiniz su kullanmaya başladı demektir. ( Bu gelişmeyi görmeden kesinlikle bitkiyi sulamamanız gerekiyor. ) kademeli olarak sulamaya başlayabilirsiniz. Devamında kademeli olarak (alıştırarak) tam güneşe çıkarabilirsiniz. İlk tomurcuk veya yaprak çıkartması 1 ila 3 haftayı bulabilir. Size ulaştığında üzerinde bulunan yapraklar kurursa endişelenmeyin. sulamaya çalışmayın bu yaprakları kesebilir veya kendisinin düşmesini bekleyebilirsiniz.
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Ben çürüyen kökleri kesmiştim yukarıda da belirtmiştim.
Kestikten sonra hemen toprak karışımıma dikmiştim.
Sonuçta 2 kazık kökü de kestim ve hiç kökü kalmadı bitkinin.
O zaman bu yaraların biraz kapanması için bitkiyi dışarıda mı bekleteyim yani topraksız mı bekletmeliyim?
can17can
14-01-2013, 14:37
evet hatta fotoğraftaki gibi asarsanız hava sirkilasyonu ile yaranın daha çabuk kapanmasını sağlayabilirsiniz. şimdi tekrar söküp yaranın durumuna bakabilirsiniz. eğer çürüme devam ediyorsa biraz daha ameliyat yapıp resimlerdeki gibi uygulama yapabilirsiniz. dikim yaparkende yeni harça dikmenizde fayda var zira eski karışımınız enfekte olmuş durumda
tavsiyelerinize uyacağım can17can
o zaman diktiğim yerden çıkartıyorum ve yaralar kapanana kadar topraksız bekletiyorum.
İnşallah kurtarabilirim.
Yardımlarınız için teşekkür ederim. 1811 numaralı mesajımdakileri az evvel kestim. Sağdakinde gövde başlangıcının 1 cm yukarısında beyaz kısmı yakalayabildim, küçücük birşey kaldı ama olsun... Bu ikisi aynı türdü ve en güzel bunlar gelişmişti; sakınılan göze çöp batarmış ya öyle oldu resmen...
Sayın Elek
Diğerlerininde resimlerini yüklemeniz mümkünmü?
Diğer adeniumlarımın toplu fotoğrafı....
361999
Biraz sararmalar var, pek iç açıcı görünmüyorlar ama bana göre toparlandılar aslında :rolleyes: Bahsettiğim gibi dallanma başlangıcı var birkaçında.
362004
362005
Ayrıca, yine bir tanesinde pembe şeffaf oluşumu (ne olarak adlandıracağımı hala bilmiyorum, daha evvel sayın can17can da benzer bir durumla karşılaştığını belirmişti) gördüm. Fotoğrafta ışığın etkisiyle beyaz köpük gibi duruyor ama aslında şeffaf pembe-kırmızı bir rengi var. Toplu fotoğrafta tepeleri uçmuş olarak görünenlerde yazın benzer bir durum olmuştu.
362009
can17can
16-01-2013, 06:07
aşagıdaki sitede hastalıklarla ilgili detaylı bilği var ama ingilizce:( ben gogle chrome'de türkçeye çevir seçeneğini kullanarak cat-pat bişeyler anlamaya çalışıyorum. anlayabildiğim mikro besin elementlerinin çiçek burnu çürüklüğüne neden olabileceği , ingilcesi kuvvetli arkadaşlar belki yardımcı olmak isterler.
Tropica Nursery Adenium, Euphorbia, Desert-Rose, Hybrids (http://www.tropicanursery.com/adenium/problems.htm)
bu siteden sizin rahatsızlığınıza en yakın gördüğüm kısmıda ekliyorum.
Sayın Can17can, resimdeki duruma benziyor gerçekten. Eğer öyleyse bor eksikliği sanırım sebep. İlk etapta topraksızda yetiştiklerinden olabilir, verdiğim sıvı gübrenin içinde mikro elementlere dikkat etmemiştim pek... Neyse, şimdi toprakta olduklarından belki toparlanmaya başlarlar. Olmadı Etibor'un gübresi vardı forumdan öğrendiğim, ona başvururuz.
Çeviri için yardıma ihtiyacınız olduğunda sormaktan çekinmeyin lütfen, vaktim olduğunda bakarım hemen.
aşagıdaki sitede hastalıklarla ilgili detaylı bilği var ama ingilizce:( ben gogle chrome'de türkçeye çevir seçeneğini kullanarak cat-pat bişeyler anlamaya çalışıyorum. anlayabildiğim mikro besin elementlerinin çiçek burnu çürüklüğüne neden olabileceği , ingilcesi kuvvetli arkadaşlar belki yardımcı olmak isterler.
Tropica Nursery Adenium, Euphorbia, Desert-Rose, Hybrids (http://www.tropicanursery.com/adenium/problems.htm)
bu siteden sizin rahatsızlığınıza en yakın gördüğüm kısmıda ekliyorum.
Aşağıda çevirisini ekliyorum:
Kalsiyum (Ca): Sularımızda aslında ne kalsiyum var ne de sulama karışımımıza kireç takviyesi yapıyoruz, dolayısıyla kalsiyum eksikliği konusunda devamlı bir sorunumuz oluyor. Şu anda, kullanmadan önce hindistan cevizi karışımımıza kalsiyum takviyesi yapıyoruz ve bu sayede sorunu bir nebze azaltıyoruz. Eksiklik semptomları arasında yaprak ucu yanması, küçük yaprak oluşumları, sıklıkla gelişmemiş yapraklar, yeni yapraklarda kararma ve yaprak uçlarının ölmesi sayılabilir. Çiçekler düşer ve tohum kapsüllerinde tipik bir şekilde "çiçek ucu çürümesi" görülür. Aşırı kalsiyum mevcudiyeti genelde sorun teşkil etmez, ancak tahminimce magnezyum ve mikro besin elementleri noksanlığına, özellikle de demir eksikliği klorozuna neden olabilen pH değeri yükselmesine de sebep olabilir.
Mikro besin elementleri:
Aşırı bor eksikliği, sert geri budaması yapılmış olan bu Adeniumda tüm yeni sürgünlerin gelişimini durdurmaktadır. Bu problemin çözümünde, bor çözeltisine daldırma etkili olmuştur.
can17can
16-01-2013, 16:36
bu sitede çok değerli bilgiler var hepsini çevirseniz hiç şikayet etmeyiz. duacınız oluruz.:eek:
bu sitede çok değerli bilgiler var hepsini çevirseniz hiç şikayet etmeyiz. duacınız oluruz.:eek:
Sevgili can17can,
Bu kısa bir metin olduğu için beş dakikada çeviriverdim. Dilersen şöyle yapabiliriz; adeniumun bakımı, sulaması, toprağı vs. gibi konular zaten herkesin malumu ama sorunlar/hastalıklar, semptomlar ve çözümleriyle ilgili kısımları bir ara bu ilgili siteden izin almak kaydıyla tamamını çevirir foruma yükleriz, ancak bu da zaman alır biraz.
Önce bir izin alalım bakalım, verirlerse konuşuruz gerisini :)
Sevgili can17can,
Önce bir izin alalım bakalım, verirlerse konuşuruz gerisini :)
Şimdi oturabildim bilgisayar başına. İzin için yazdıysanız ve olumlu cevap gelirse paylaşıp kısa sürede hallederiz evet, başka el atan da çıkar belki ;)
bozo.0606
16-01-2013, 23:21
adeniumlara bu mevsimde sıvı besin olarak ne vermeliyim..?
Ya da bişey vermek uygun mu?
Şimdi oturabildim bilgisayar başına. İzin için yazdıysanız ve olumlu cevap gelirse paylaşıp kısa sürede hallederiz evet, başka el atan da çıkar belki ;)
Sn elek,
İzin alabilmek için gerekli emaili attım.
Cevap geldiğinde size bildireceğim. Eğer yardımcı olursanız çok memnun olurum. Sitede çoğu zaman çevirilere ihtiyaç duyuyoruz, hepsine tek bir kişinin yetişmesi de imkansız gibi. Bir grup çalışması iyi olur gerçekten.
Teşekkürler.
adeniumlara bu mevsimde sıvı besin olarak ne vermeliyim..?
Ya da bişey vermek uygun mu?
Ben serin sera ortamında tuttuğum için şu anda neredeyse hiç besin vermiyorum (toprak içeriğindeki kompostu saymazsak).
ben 15 günde bir sulama suyuna 1 lt suya bir kapağın yarısı kadar N:5 P:5 K:5 katıyorum ve öyle suluyorum.
Sn elek,
İzin alabilmek için gerekli emaili attım.
Cevap geldiğinde size bildireceğim. Eğer yardımcı olursanız çok memnun olurum. Sitede çoğu zaman çevirilere ihtiyaç duyuyoruz, hepsine tek bir kişinin yetişmesi de imkansız gibi. Bir grup çalışması iyi olur gerçekten.
Teşekkürler.
Az önce email geldi, izin verdiler :)
Sn elek, eğer o sayfaya (http://www.tropicanursery.com/adenium/problems.htm) bir bakıp, ne kadarını yapabileceğinizi bana bildirirseniz ben de geriye kalanına el atarım.
:) Tamamdır, diseases - hastalıklara kadar ben alayım; pazartesi akşamına yetiştiririm en kötü ihtimalle (hafta sonu şehir dışındayım da :rolleyes:) Başka birşey varsa sizin aklınızda ona da uyarım.
can17can
Dediğiniz gibi yaptıım. Çürümüş kökleri keserek bitkiden tamamen uzaklaştırdım. Topraktaydı topraktan da çıkardım. Şimdi bir peçete üzerine koydum ve güneş gören ( tabi bu havada ne kadar olursa güneş) bir yere cam önüne koydum. Köklerinin kesildiği yer kurumaya başladı bile. Ama bitkinin gövdesinde yumuşama başladı. Yapraklarında hafif solmalar var. Ama bekleyeceğim biraz daha yaralar az daha kapanınca tekrar toprağa dikip azar azar sulama yapacağım.
can17can
19-01-2013, 11:43
sayın saldikenver; yapraklarını kesebilirsiniz. solma varsa zaten onları beslemeyecektir. yumaşama normaldir. kesim işlemini tamamen beyaz kısım çıkana kadar yapmanız gerekiyor. aşağıda verdiğim saksılama aşamalarını bu bitkiniz dede uygulayabilirsiniz. kolay gelsin.
Saksılama aşamaları:
Dikim işlemine başlamadan önce adenium’uzun gelişmesi yeni yaprak veya tomurcuk verebilmesi için ortam Sıcaklığının 10 derecenin altına düşmemesi gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Bitki size çıplak kök olarak ulaştığında Çok büyük olmayan bir saksıya dikin. Toprak karışımınız çok kuru olmasın biraz nemlendirin Aydınlık bir yerde bekletin. İlk başta sulamanıza gerek yok sadece toprağın çok kurumaması,nemli olması için fısfıslayabilirsiniz . Yeni yaprak veya tomurcuk çıkartmaya başladığında ki bu bitkiniz su kullanmaya başladı demektir. ( Bu gelişmeyi görmeden kesinlikle bitkiyi sulamamanız gerekiyor. ) kademeli olarak sulamaya başlayabilirsiniz. Devamında kademeli olarak (alıştırarak) tam güneşe çıkarabilirsiniz. İlk tomurcuk veya yaprak çıkartması 1 ila 3 haftayı bulabilir. Size ulaştığında üzerinde bulunan yapraklar kurursa endişelenmeyin. sulamaya çalışmayın bu yaprakları kesebilir veya kendisinin düşmesini bekleyebilirsiniz. Özellikle kazık kök kesimi yaparak bonsai yapmayı düşünen arkadaşlar konuyu derinlemesine inceledikten sonra bu işe girişmelidirler.
ÖNEMLİ: Birçok bitkide olduğu gibi bitkiyi genelde susuzluk değil aşırı sulama öldürür ki bu yeni başlayanların bitkiyi devamlı gözetim altında tutup toprağın sadece nemli olması gerektiğini es geçip bebek muamelesi yapmalarıyla gerçekleşir. Bebek su istemediği zaman başını çevirir ama adenium bunu beceremez.
Toprak nemli değilde ıslak olduğu zaman bitki nefes ( oksijen ) alamaz ıslak toprakta üremeye başlayan mantarlar nedeniyle bitki kök çürüklüğüne yakalanır ve ölür ne yazık ki bitkinin kökünün tamamına yakını çürümeden bunu anlayamazsınız ilk belirti özellikle alt yapraklardan başlayan sararma ve sonrasında gövdede meydana gelen yumuşamadır. Aynı belirti aşırı susuz bırakıldığında da ortaya çıkar.
can17can
tavsiyelerinize uyacağım ve bitkimi yeniden dikeceğim.
Bir sorum olacak.
1 saksımda bulunan adeniumda yaprakların ucunda saararma ve uçlarında kurumalar oldu. Ama tüm yapraklarda değil eski yapraklarda oluyor.
Bunun gübreleme ile bir ilgisi varmıdır?
can17can
21-01-2013, 11:59
sorununuz için sayın sakaki ve elek arkadaşlarımız 1831 ve 1832 mesajlarda belirttikleri gibi çeviri çalışması yapıyorlar. çok yakında sorularınıza cevap olacak çevirileri burada yayınlayacaklarını umuyorum. sorunuzun mikro besin eksikliğinden kaynaklandığını tahmin ediyorum ama çeviriler sorunlarımızı daha net görmemizi sağlayacaktır. ayrıca fotoğraf ve ne tür gübre kullandığınız da eklerseniz. bilgisi olan olan arkadaşlar daha net cevap verebilirler. kısa ve ayrıntı içermeyen sorulara verilen çevapların da kısa ve tatmin edici olamayacağını taktir ederseniz umarım.
sorununuz için sayın sakaki ve elek arkadaşlarımız 1831 ve 1832 mesajlarda belirttikleri gibi çeviri çalışması yapıyorlar. çok yakında sorularınıza cevap olacak çevirileri burada yayınlayacaklarını umuyorum. sorunuzun mikro besin eksikliğinden kaynaklandığını tahmin ediyorum ama çeviriler sorunlarımızı daha net görmemizi sağlayacaktır. ayrıca fotoğraf ve ne tür gübre kullandığınız da eklerseniz. bilgisi olan olan arkadaşlar daha net cevap verebilirler. kısa ayrıntı içermeyen sorulara verilen çevapların tatmin edici olamayacağını taktir ederseniz umarım.
Üyelerimizden Cymbelina, elek, Charloux ile paylaşarak yapıyoruz. Çoğu bitti azı kaldı. :)
can17can
26-01-2013, 12:12
Adenium’a gönül verip tüm çalışmalarını üşenmeden bizlerden esirgemeden forum sayfalarında yayınlayan Rahmetli İzzet Erişen beyin çalışmalarının kaybolmaması edindiği tecrübelerden herkesin faydalanması için yaklaşık 3 yıl boyunca yaptığı çalışmaların bir özetini çıkartmaya çalıştım. Biz ilk önce dikip onlar gelişirken öğreniriz dedik. Yanlış yapmışız. İlk önce öğrenip sonra işe girişmek gerekiyor. Bu işe yeni başlayacaklar ve Bu sayfayı ziyaret edenler için faydalı olacağını ve burada olması gerektiğini düşündüğüm için yaptığım bu özet çalışmayı paylaşıyorum. Bu çalışmanın tamamını http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/14556.htm bu adresde bulabilsiniz.
Derlemeyi Word programında yaptım, online olarak aşağıdaki adresten bakabilir ya da Dosya Menüsünden bilgisayarınıza indirebilirsiniz. : )
Sevgili İzzet Erisen'in Çalışmalarını görmek için buraya tıklayınız. :rolleyes: (https://docs.google.com/file/d/0B42UpYIGjjDrbE1pMUpwTW42RmM/edit?pli=1)
Yaptığı bazı çalışmaların fotoğraflarını paylaştım. Diğer çalışmalar için dökümana göz atmanızı tavsiye ederim.
izzet erişeni bu vesile ile rahmetle analım
Allah mekanını cennet etsin
selamlar arkadaşlar
bahara girmeden adeniumların topraklarını değiştirmeyi düşünüyorum.
Ayrıca küçük fidelerim var onlarıda şaşırtıp saksılara almayı planlıyorum.
Genelde şimdiye kadar hep toprak karışımı olarak %50 dere kumu+cocopeat karışımı kullandım.
Ama bitkinin geliişimi için yanmış hayvan gübresi ya da bahçe toprağı ilave etmemizin bir sakıncası olur mu? Yani ****** toprağım çok su tutmasını engellememiz lazım ama bitkinin ihtiyacı olan besinleri sadece kum ve cocopeatten alması mümkün değil galiba.
Bu konuda ne yapmak gerekir?
Gübreyi şerbet yapıp sulamada verirseniz hem su tutmama hem de beslenme için çözüm olur.
yani toprağa gübre katmayalım mı o zaman
Sayın can17can,
Çok güzel bir çalışma olmuş. Ellerinize sağlık.
Sayın Saldikenver, sn. Sakaki düzeltmeleri yapıp yayımladığında çeviri yapılan yerden de okuyacaksınız. Orada yetiştirici adeniumlar orta derecede besin ihtiyacı olan bitkilerden oldukları için, en iyi besin tutma kapasitesi düşük ve hatta besin bağlayıcı özelliği olan (bakır içeren) drenajı yüksek topraksız ortamlarda yetiştirilir deniliyor. Yani sitenin çeviri yapılan kısıma baktığımda, ortama direk gübre karıştırmak; benim o bölümün genelinde anladığım kadarıyla tercih edilmiyordu. O bölümde mıcırlı ortamdan bahsediliyor, ekstradan yapılan kimyasal gübrelemeden bahsediyor. Yukarıdaki mesajımı bu bilgiye istinaden yazmıştım.
Ancak bu yetiştiricinin yetiştirme ortamı hakkında yazdıklarına (http://www.tropicanursery.com/adenium/cultivation.htm) daha detaylı bakarsak (burası çevirilen bölümde yoktu, ilk etapta da bakmamıştım); özetle demiş ki;
- Adeniumlar en iyi gelişimi havalandırması çok iyi olmakla beraber ne tutucu karakterde olan ortamlarda gösterirler. Ya sulama alışkanlıklarına göre ortam seçimi yapılmalıdır veya ortama göre sulama düzeni geliştirilmelidir. Mesela sık sulama yapmayı tercih ediyorsanız düşük nem tutacak bir ortam seçmelisiniz.
Uygulamada başarılı olan bazı karışımlar:
- Tayland usulü: Kil, domuz gübresi, hindistan cevizi-ağacının kabuk parçaları, yarı kompostlaştırılmış Samanea saman yaprakları (bizim gülibrişimlere benzettim görsellerde aratınca, bir ağaç) , biraz cocopeat ve kömürleşmiş pirinç kabukları karışımı (linkteki ilk resimlerde görülebilir)
Bu karışımı başarılı yapan hindistan cevizi parçaları - sünger gibi davranıp bir miktar nem çekiyor, ama havalandırmayı sağlayabilmek açısından da yeterli alan bırakıyor. Yaprak parçaları besinlerin yavaş salınımını sağlıyor, kil de tampon bölgeler oluşturarak besinlerin yavaş salınmasına yardımcı oluyor.
- Tayvan usulü: Muhtemelen hindistan cevizi parçalarını tedarik etmek zor olduğundan burada 80% oranında taş parçalarından, kalanı da fern fiber (ağaç ya da ot döküntüleri olsa gerek, tam karşılığını bilemiyorum) ve cocopeatten oluşan bir ortam hazırlanıyor. Hemen hemen tüm yetiştiricilerin tercih ettiği ve iyi sonuç aldığı ortam bu imiş. (forumlarda farklı haberler olduğu notunu da düşmüş; kum, kömürleşmiş pirinç kabukları ve kaya yünü karışımının daha favori olmaya başladığı yönünde tartışmalar varmış)
- Yetiştiricinin usulü:
Uzun bir süre büyükbaş gübresi, yerfıstığı kabuğu ve vermikülit karışımı kullanmışlar; ama verilen gübrenin oranlarını bilemedikleri için kalite anlamında süreklilik sağlanamamış. Bu nedenle son zamanlarda tamamen değişikliğe gitmişler. Ortam bileşenlerini su tutan ve tutmayan olarak 2 gruba ayırmışlar. Nem dengesini sağlamak için her iki gruptan da yaklaşık olarak eşit oranda karışım yapıyorlar. Tozları uzaklaştırmak amacıyla bütün malzemelere eleme yapıyorlar, bu şekilde daha iyi havalandırma sağlanan bir ortam oluyor. Bunları yaptıktan sonra, bitkinin boyuna, kullanımına (ithal mi, tohum anacı olarak mı yetişecek vb) ve mevsime göre karışım yapıp bunu kullanıyorlar.
Ortalama karışım olarak verdiği tablo:
Nem tutan malzemeler:
- 3 ölçü cocopeat
- 1 ölçü vermikülit
- 1 ölçü büyükbaş gübresi
Nem tutmayan malzemeler:
- 2 ölçü ufalanmış styrofoam (izolasyon köpüğü)
- 2 ölçü ufalanmış yer fıstığı kabuğu
- 1 ölçü mıcır
Not olarak, bu yukarıdaki nem tutan/tutmayan dengesinin ne kadar önemli olduğunu fark ettiklerini eklemiş. Bir keresinde, yakın zamanda saksı değişimi yapılan bitkilerde anormal ölüm oranı saptamış; ilk başta kontaminasyondan şüphelenmiş ve mantar ilacı uygulamış; ama çare olmamış. Birkaç hafta sonra bu bitkilerin hepsinin styrofoam köpük eklemesi unutulmuş karışıma dikildiğini farketmiş. Hemen sulama düzenini değiştirip, terlemenin artması için bitkiler arasında boşluk bırakarak çözüm bulmaya çalışmış. Havaların sıcak olmasının da yardımıyla, bitkiler adapte olmuş ve sorunu atlatmış.
Bana göre özetin özeti: "Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı" :D Tecrübem olsaydı da "şunu şunu yaptım, iyi oldu" gibi bir öneri getirebilseydim ama maalesef yok :rolleyes: Ama hala ve hala her bitki için "sulamak iyidir" ön kabulünü aşamadığımdan; ben olsam nem tutan bileşenlerden mümkün mertebe kaçınıp besini sulama ile verme yolunu seçerdim.
Şöyle bir saksı karışımı hazırlasak
%60 dere kumu iri taneli
%10 yanmış büyükbaş hayvan gübresi
%15 milli bahçe toprağı
%15 cocopeat
nasıl olur?
can17can
31-01-2013, 05:41
ben toprak kullanıldığı zaman cocobeat kullanılmaması gerektiğini gördüm.
toprağın içine girdiği zaman hava boşlukları kapandığı için sünger vazifesi görüyor. fazla suyu bırakmadığı gibi havadaki nemide üstüne alıyor sanırım.
harici olarak gübrelenecekse; tek başına, dere miliyle veya ponza taşıyla karıştırılabilir. veya aşağıdaki karışımda toprak yerine kullanılabilir. diye düşünüyorum.
yeni yaptığım karışım.
% 33 bahçe toprağı
% 33 pomza taşı
% 33 hayvan gübresi ( mikroorganizma faliyeti için )
% 1 mangal kömürü tozu ( kök çürüklüğü için )
neticesini gördüğüm zaman burda paylaşırım.
pomza taşını buralarda bulmak zor tabi
yerine kullanabileceğimiz başka bişey olamazmı
Pomza taşının faydası nedir bitkiye ya da saksıya
can17can
31-01-2013, 12:48
pomza taşı hakkında söylentiler muhtelif ben kökün kuşgözü yapmasını engelleyip saçak kökü teşvik ettiği ve kum yerine geçtiği için kullanıyorum.
o zaman pomza yoksa kum da kullanabiliriz
Uzun bir aradan sonra aranıza dönme şansım oldu ve öğrendim ki sevgili abimizi kaybetmişiz çok üzüldüm Allahtan rahmet diliyorum kendisinin çalışmalarını hayranlıkla takip ederdim huzur içinde yatsın... Dostlarıma selamlar :)
Kış bahçesi içinde bulunan adeniumlara site görevlisine defalarca sulama yapmaması için uyarmama rağmen yaptığı aşırı sulama sonucu çoğu 5-6 yıllık 14 adaniumumu maalesef kaybettiğimi dün Sapanca ziyaretimde gördüm.
366903
366904
[QUOTE=tturt;1096172]Kış bahçesi içinde bulunan adeniumlara site görevlisine defalarca sulama yapmaması için uyarmama rağmen yaptığı aşırı sulama sonucu çoğu 5-6 yıllık 14 adaniumumu maalesef kaybettiğimi dün Sapanca ziyaretimde gördüm.
Sayın tturt
Yazık olmuş kurtulma imkanı veya çelik alma şansı yokmu?
Çok biliyorlarya kendi bildiklerinden şaşmıyorlar,ne kadar az çiçek veya ağaç olursa işleri o kadar az olacak onların umurunda değil.
Sayın tturt
Yazık olmuş kurtulma imkanı veya çelik alma şansı yokmu?
Çok biliyorlarya kendi bildiklerinden şaşmıyorlar,ne kadar az çiçek veya ağaç olursa işleri o kadar az olacak onların umurunda değil.[/QUOTE]
Maalesef tamamen yumuşamışlardı.
sayın tturt
5- 6 yıllık adeniumlarınızın ölmesine gerçekten üzüldüm
Üyelerimizden Cymbelina, elek, Charloux ile paylaşarak yapıyoruz. Çoğu bitti azı kaldı. :)
Arkadaşlar Adenium hastalıkları/sorunları ve çözümleriyle ilgili makalenin çevirisi bitti ve aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/sukulent-hastaliklari/30162.htm
NOT: Emeklerinden ve yardımlarından ötürü elek, Cymbelina ve Charlaux'a da çok teşekkür ediyorum!
FatihBahce
11-02-2013, 13:02
Geçen yıl çelikten yetiştirdiğim Adeniumumu kalorifer peteğinin yanına koydum.
Bu mevsimde çiçek açtı.:D
369035
drhegeli
11-02-2013, 13:42
:DGeçen yıl çelikten yetiştirdiğim Adeniumumu kalorifer peteğinin yanına koydum.
Bu mevsimde çiçek açtı.:D
Memet'ten aldığınız adenium mu bu?
Öyleyse memet utansın...:D
Hünerli ellere geçince nasıl çosuyorlar...:D
Tebrikler...
FatihBahce
11-02-2013, 14:53
:D
Memet'ten aldığınız adenium mu bu?
Öyleyse memet utansın...:D
Hünerli ellere geçince nasıl çosuyorlar...:D
Tebrikler...
Asıl hüner Mehmet'in nereden çelik alınacağını bilmesinde.
Açacak dalları bize dağıtmaktan kendine kalmamış olabilir ;)
can17can
11-02-2013, 19:57
çelikten üretim de yine kalın gövde yapma ihtimali varmı ? yurt dışı kaynaklarda pek çelik le üretimden bahsetmiyorlar!
çelikten üretim de yine kalın gövde yapma ihtimali varmı ? yurt dışı kaynaklarda pek çelik le üretimden bahsetmiyorlar!
Aslında bununla ilgili daha önce gözüme takılan bilgiler vardı, hatta bazılarını bilgisayarıma da kaydetmişim:
...It mainly depends on the cultivar you've been growing, however, cutting-grown plants do not tend to develop a desirable thick caudex as quickly (& big) as seed-grown plants...
"Bu durum biraz cinsine bağlı olmakla birlikte, asla tohumdan yetiştirilenler kadar kısa sürede ve kalınlıkta caudex gövde geliştirmiyor..." deniyor!
Yine izmir farkı ;) cok güzel
Bendeki bir tanesi yaprak dökmeye başladı
FatihBahce
12-02-2013, 08:59
Bu konu başlığını okursanız çelikten diatomitte hatta suda bile köklendiğini görebilirsiniz.
Su ile köklendirenler başarılı olmayabiliyor. Ben diatomit (kedi kumu) ile köklendirip Ünal Kaktüs'ten aldığım kaktüs toprağını kullandım.
Karışım içersinde perlit, cocopeat, volkan tüfü (olmasada olur) ve torf var.
Ben karışıma ayrıca hepyeşil (http://www.hepyesilorganik.com/) marka kompost gübre kattım.
Karışımda kum yokmuş. Sanılanın aksine kökleri sıkıştırdığı için kumu tavsiye etmiyorlar.
Ayda bir sıvı çiçek coşturan kullanıyorum.
Bir sene içersinde gerçekten hızlı bir gelişim gösterip, gövde kalınlaşmağa başladı.
can17can
12-02-2013, 17:03
gövde sinin fotoğraflarını görme şansımız varmı acaba 1 yıl içinde katetttiği mesafe nedir
FatihBahce
13-02-2013, 07:04
gövde sinin fotoğraflarını görme şansımız varmı acaba 1 yıl içinde katetttiği mesafe nedir
İlk başta küçük bir saksıdaydı. 6 ayda İki-üç kat büyüdü.
Haziran ayında toprak saksıya aldım 6 ayda üç misli daha uzadı ve kalınlaştı ;)
Asıl büyüme yaz sıcağında oldu.
Ekimden sonra büyüme neredeyse durdu.
Ocak ayında tomurcuklandı.Şubat ayında çiçek açtı.
Kalorifer peteği olmasa çiçek açmazdı.
369528
369529369530
can17can
16-02-2013, 20:36
maşallah çok güzel bir gelişme göstermiş. sulama rejiminiz hakında da bilgi verirseniz bu güzelliğin sırrına da ermiş oluruz.
FatihBahce
18-02-2013, 06:53
maşallah çok güzel bir gelişme göstermiş. sulama rejiminiz hakında da bilgi verirseniz bu güzelliğin sırrına da ermiş oluruz.
Toprak iyice kuruyuncaya kadar tekrar su vermiyorum. Yazın üç günde bir, kışın 10 günde bir en fazla 1 bardak ile suluyorum.
Aslında benim ilk denem. drhegeli (http://www.agaclar.net/forum/members/8416-drhegeli.htm)bu konuda daha tecrübeli ve doğru bilgi verir.
drhegeli, agaclar.net İzmir yaz buluşmasında adeniumlarla ile ilgili bir kitap getirmişti. Sohbet sırasında kitap içeriğinden bahsederek bize çöl gülünü sevdirmişti.
Bu forum başlığındaki arkadaşların yazmış olduğu mesajlar şimdilik size ışık tutabilir.
can17can
18-02-2013, 18:44
teşekkürler.
hasan beyin sevdirmediği kimse yok ki bizim de adenium maceramız hasan beyle başladı. sayesinde de devam ediyor.
teşekkürler.
hasan beyin sevdirmediği kimse yok ki bizim de adenium maceramız hasan beyle başladı. sayesinde de devam ediyor.
Bana da rahmetli İzzet Erişen sevdirdi ve drhegeli başlattı :)
İlk denemelerim hüsranla sonuçlanmıştı, biraz ara verdikten sonra drhegeli'den gelen tohumlarla ikinci maceram başladı ve sonunda bakımı konusunda ayar tutturabilmiştim.
korkmazay
26-02-2013, 23:03
Merhaba arkadaşlar! Tabiatın ve doğanın dostları merhaba..Sitenizi internette dolaşırken tesadüfen gördüm ve incelerken çöl gülünü gördüm ilgimi çekti ve sitenize üye olan can17can rumuzlu ağaç dostu arkadaşımızdan temin ettim.
Elime ulaşınca da anlattıklarından anlattığım kadarıyla saksılara koydum ve bir hafta oldu, hava 10 derecenin altında olduğu içi evin içinde tutuyorum, beş altı kadar fidan diktim fakat bir tanesinde erime süzülme gibi ölmeye başladı sanırım. Bir acemi olarak büyüklerimizin yardımlarını bekliyorum. saygılar.....
(yakın ilgisi nedeniyle can17can için çok teşekkürler, sorunum ile ilgili kendisine mail atmıştım cevabı kısa zamanda geldi )
Sayın korkmazay bitkiniz ne yazıkki ölmüş digerleride bu tip bir topraktaysa eger hemen degişmesi lazım kötü bir toprak .
Adeniumların toprak yapısı süzek ve havadar olmalı .
korkmazay
toprak karışımınız nedir?
bence çok gömmüşsünüz bitkiyi
+
toprak süzek toprak olmalı yoksa kök çürüklüğü nedeniyle içi boşalır.
korkmazay
28-02-2013, 00:02
iris41 ve saldikenver arkadaşlara cevapları için teşekkürler.
Toprak karışımını da bu fideleri aldığım arkadaş gönderdi, kendi kullandığı topraktan.
Bende biraz fazla gömdüğümü düşündüm ve köklerini dün biraz daha yukarı çıkardım bakalım, ama ölen kendini salan dalı kesmeye korkuyorum yanlış bir şey yaparım diye...
drhegeli
28-02-2013, 08:24
Sn korkmazay,
bitkinizi saksıdan çıkarıp köklerini kontrol edin. Kahverengi-siyah, yumuşamış, erimiş bölgeler görürseniz, bu kök çürümesi demektir. Uzaklaştırılması gerekir. Katman katman giderek, sağlam dokuyu buluncaya kadar kesip atınız.
Sağlam dokuya ulaşınca, yaranın kuruması ve callus (nedbe dokusu) oluşturması için 1-2 hafta kadar direkt güneş ışığı almayan, oda ısısında ve havadar bir ortamda bekletin. Sonrasında, hafif nemli taze bir toprağa dikiniz. Toprağınız kurudukça çok hafif sulayın. Yeni yaprak çıkarımı veya dal uzaması görürseniz, bitkiyi kurtardırdınız demektir.
Bol şans...
korkmazay
28-02-2013, 16:29
Arkadaşlar sanırım biraz fazla toprağa sokmuşum fideyi, kökünü inceledim ve köklerinde yumuşaklık ve erime izi renk değiştirme yok, toprağını biraz havalandırdım ve köklerini resimdeki gibi yukarı aldım iki gün içinde o bükülme durdu ve tekrar canlandı. önceki resim ile arasında çok fark var, Şimdilik sanırım iyi durumda saygılar... :D
bence doğru olan bu yöntem.
diğerinde gövdenin neredeyse tamamını gömmüştünüz.
inşallah kurtulur.
bitkinin dallarında yumuşama ya da pörsüme varmı
korkmazay
01-03-2013, 13:45
Gövde ve dallarda hiç bir yerinde yumuşama **** pörsüme, erime belirtisi yok.
Hayırlısı bakalım. Şimdilik güzel gidiyor...
korkmazay
04-03-2013, 14:36
;) Forumu incelediğimde Çöl gülünü sulama konusunda sıkıntı yaşayanlar çok, ne zaman su verileceğini anlamanın en güzel yolu nedir? :cool: Türk milleti olarak çiçeklerimizi suya ihtiyacı var mı? yok mu? diye bakmadan haftada bir sularız, büyüklerimizden böyle görmüşüz. Ancak anladığım kadarıyla bu bizim anladığımız bildiğimiz türlerden çok farklı bir çiçek.
bahara girmek üzereyiz ve havalar yavaş yavaş ısınıyor sanırım bursa'da öyledir.
o yüzden bitkinizi yarı gölgeli bir yerde dış mekanda bulundurmanızı tavsiye ederim.
toprak karışımınız eğer kum %50 ise yani toprağınız süzek bir toprak ise nem tutan bir toprak değilse bence haftada bir sulamanız yeterli olacaktır.
Ben genelde şöyle yapıyorum. forumdan böyle öğrendim.
Kışları özellikle bitkinin gövdesinde hafiften yumuşama hissettiğimde suluyorum. ama çok su vermiyorum.
baharda güneş almaya başladığı zaman bitkim sulama sıklığını artıracağım yani 5 günde bir sulamaya başlayacağım.
ama sulama periyotlarını yine de siz kendiniz tecrübe edinin ve öyle oluşturun.
selamlar
tohumdan yetiştirdiğim adeniumlarımın fotolarını paylaşıyorum
bunların tohumlarını internet üzerinden aldım ve çimlendirdim geçtiğimiz cumartesi şaşırttım ve büyük saksılara aldım hala iç mekanda tutuyorum
bunlarda kışı atlatabilen geçen seneden kalan fidanlarım
saksılarını büyütürken saksı harçlarını da değiştirdim
%60 dere kumu+%20 bahçe toprağı+%10 cocopeat+%10 perlit
kullandım süzek bir harç olduğunu gözlemledim. malum havalar ısınınca dışarıya alacağız ve bitkiler güneş ışığında kalacaklar bu yüzden su tutması için cocopeat ekledim
Yaklaşık iki bucuk ay önce toprakla buluşan Adenium tohumlarından (Meh12 den almıştım) iki taneden biri hızla gelişmeye devam ediyor.
375666
İkincisi ise daha üçüncü yaprağını yeni çkarıyor.
375667
Arkadaşlar şaşırtma(Birinci resim) için biraz daha beklemem gerekirmi?
1.cisini şaşırtabilirsiniz bence ilk çıkanlar hariç 3 yaprak olmuş zaten
1.cisini şaşırtabilirsiniz bence ilk çıkanlar hariç 3 yaprak olmuş zaten
Sayın Saldikenver
Teşekkür ederim, en kısa zamanda şaşırtırım.
Sayın adneser Bitkiyi neden şaşırtacaksınız ? Adeniumu bırakın yerinde rahat rahat büyüsün ;)
sitrese girecek boş yere .
Sayın adneser Bitkiyi neden şaşırtacaksınız ? Adeniumu bırakın yerinde rahat rahat büyüsün ;)
sitrese girecek boş yere .
Sayın İris41
İkazınız için teşekkürler.
Adeniumu'mu ilk defa yetiştiriyorum tohum ektiğim saksı küçük (3cm lik saksı) olduğu için şaşırtma yapmam gerektiğini düşünerek sormuştum.
Saygı ve selamlar
Sayın Saldikenver
Teşekkür ederim, en kısa zamanda şaşırtırım.
fotolardan gördüğüm kadarıyla tohumları cocopeat ve perlit karışımına ekmişsiniz herhalde.
Fideniz büyüdüğünde bu saksı harcı bitkinin başına sorun olabilir. Çünkü bu malzemeler suyu çok tutan malzemeler. o yüzden daha süzek bir toprak olmalı şaşırtacağınız toprak.
Yaklaşık iki bucuk ay önce toprakla buluşan Adenium tohumlarından (Meh12 den almıştım) iki taneden biri hızla gelişmeye devam ediyor.
375666
İkincisi ise daha üçüncü yaprağını yeni çkarıyor.
375667
Arkadaşlar şaşırtma(Birinci resim) için biraz daha beklemem gerekirmi?
Birinci resimdekini bence alabilirsiniz .Ama saksı da tek olduğu için burada büyümesi için de kalabilir.
Birinci resimdekini bence alabilirsiniz .Ama saksı da tek olduğu için burada büyümesi için de kalabilir.
Sayın Meh12
Teşekkür ederim bu durumda biraz daha bekleyeceğim heralde.
turkankaragoz
19-03-2013, 14:21
Birşey merak ettim. Yeni üretim yapacak biri olarak soruyorum. Bitki bonzai formda bir bitki fakat gördüğüm bütün resimlerde hemen hemen bitki kendinden çok daha büyük saksılarda.
Nedeni çok fazla saçak kök yapmasımı anlayamadım. Çünkü açıktaki köklerin çekilmiş fotoları beni yanıltmış olabilir. Bence çok daha küçük saksılarda da bakılabilecek bir çiçek.
Birşey merak ettim. Yeni üretim yapacak biri olarak soruyorum. Bitki bonzai formda bir bitki fakat gördüğüm bütün resimlerde hemen hemen bitki kendinden çok daha büyük saksılarda.
Nedeni çok fazla saçak kök yapmasımı anlayamadım. Çünkü açıktaki köklerin çekilmiş fotoları beni yanıltmış olabilir. Bence çok daha küçük saksılarda da bakılabilecek bir çiçek.
Sn turkankaragoz,
Bitki esasında büyük kazık kökler ve caudex yapı geliştiren bir bitki. Sanırım bu yüzden büyük ve derin saksılarda.
Bonsaisi yapılmış adeniumlarda gördüğünüz o sığ kökler ise genelde terbiye edilmiş halleri.
korkmazay
19-03-2013, 15:10
Sanırım arkadaşlar da benim gibi düşünerek kökleri güçlensin ve çoğalsın diye büyük saksılara ekmişler. Bonsai çalışmasına başlayınca kısa saksılara alacaklardır diye düşünüyorum...yanlış düşünüyorsam ikaz ediniz... saygılarımla...:mad::eek:
turkankaragoz
19-03-2013, 18:30
Teşekkür ederim. Sorularımı çok güzel ve ayrıntılı cevaplamışsınız Sn Sakaki ve Sn Korkmazay. İlginize tekrar teşekkürler.
turkankaragoz
19-03-2013, 18:36
Sn Sakaki peki üretimde ve yetiştirmede orkide toprağı diye satılan topraktan kullansam. İçeriğinde hayvansal gübre kömür ve tahta parçaları volkan taşı ve torf var bu karışıma kum ve ince çakıl eklesem nasıl olur.
Sn Sakaki peki üretimde ve yetiştirmede orkide toprağı diye satılan topraktan kullansam. İçeriğinde hayvansal gübre kömür ve tahta parçaları volkan taşı ve torf var bu karışıma kum ve ince çakıl eklesem nasıl olur.
Hiç denemediğim bir karışım şekli olduğu için bir yorum yapamam ama bildiğim kadarıyla orkide karışımları uzun süre nem tutucu özellikte ki bu adenium için iyi olmayabilir.
Benim kullandığım karışımı http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/27347.htm başlığında görebilirsiniz. Bulması ve hazırlaması zor malzemeler de değil ve hiç sorun yaşamadım şu ana kadar.
turkankaragoz
19-03-2013, 22:22
Anladım sn sakaki dediğiniz karışımı uygulayacağım. Hepsi çok kolay malzemeler. Teşekkür ederim.
mehmetçiçek
28-03-2013, 22:38
bildiğim kadarıyla cocopetin hiç besleyici değeri yok. Dışarıdan besin takviyesi gerektiriyor o zaman. Besin takviyesi gerektirmeyecek ayrıca bitkinin sağlığını olumsuz etkilemeyecek bir toprak karışımı tarifi bilen var mı? Ben cocopette çimlendirdim. şimdi ikinci çift yapraklarını açıyorlar. Lütfen yardım.
can17can
31-03-2013, 22:13
geçmiş sayfaları incelerseniz aradığınız cevabı bulabilirsiniz sayın mehmet çiçek
drhegeli
02-04-2013, 09:23
Zor geçen bir kıştan sonra çiçeklenen ilk adeniumum... :)
Adenium obesum 'Shuttle'
384590 384587
Azıcık yaprağı, küçücük tek çiçeği (yak. 4cm) var. Yine de gülümsütüyor... :)
turkankaragoz
02-04-2013, 15:33
Harika drhegeli benim tohumlarda bu hale gelecekmi bakalım.
Tebrik ediyorum. Çok güzel. İnşallah bende böyle açtığını görürüm. Maşallah.
mehmetçiçek
02-04-2013, 16:08
güzel çiçek açmış. Ancak az yapraklı olması sağlıksız olduğunun bir göstergesi. Yerini değiştirin bence.
drhegeli
02-04-2013, 17:14
Aşağıdaki adeniumları ocak ayının ortalarına doğru sevgili can17can'dan almıştım. Dikim esnasında köklerinde çürüklük farketmiştim. Sağlam doku bulana kadar kökleri kesip, ev içinde bir köşede yara (callus) dokusu oluşsun diye kurumaya bırakmıştım. Kah "bugün-yarın" diyerek, kah unutarak bugüne kadar (3 ay) topraksız ortamda dayandılar.
384628
Soldaki arabicum, sağdaki obesum...
3 ay susuz, topraksız dayanmaları yeterince ilginç, ama bitmedi. Yakından bakalım: Tomurcuklar :eek: 384633
Merhabalar,2 nisan günü sayın meh12'den aldığım adenium tohumlarımı ertesi gün ektim.Toplam 13 adet tohumun şuan 5 tanesi yeşerdi.Diğerleride yavaş yavaş çimleniyor.Tohumları saksıya ektim,üstüne şeffaf naylonla seracık yaptım.Pencere önünde ve kalorifer peteğinin üstünde.Bu arada hala kalorifer yanıyor.
Çimlendirmesi çok kolay bir tohum.Umarım adenium ekeceklere faydalı olur.Saygılar.
Adalet Yağcı
10-04-2013, 11:03
[CENTER]Zor geçen bir kıştan sonra çiçeklenen ilk adeniumum... :)
Çok güzel ve şirin, Adeniumların bazı türleri yaprak çıkarmadan çiçekleniyorlar, meyve ağaçları gibi.
Bu sıralar toprağını fazla kuru bırakmayın, dış mekanda ise rüzgar toprağın tüm nemini alacaktır.
Yapraklanması için de biraz neme ihtiyacı olacaktır, tabii fazla abartmayın, yapraklarını fıs fıslasanız bile yeter.
Bugün itibariyle adeniumlarımın 8 tanesi çimlendi.Fotolarını yakında paylaşacağım.
Adalet Yağcı
14-04-2013, 20:52
Bütün kışı balkonda geçiren adeniumum tomurcuklanmış, bolca çiçek göreceğim demektir :)
390332
390333
Bir tanesi yeni yapraklanmaya başladı.
390334
turkankaragoz
20-04-2013, 20:42
392786
392787
392788
392789
392790
turkankaragoz
20-04-2013, 20:44
Bunlarda benim tavşanlarım. 20 günlükler henüz. Sn meh12 ye nasıl teşekkür etsem bilemiyorum. Beni bu tavşanlarla buluşturduğu için.
turkankaragoz
20-04-2013, 20:46
İlk gelen tohumlarımda sanırım havanın azizliğine uğrayıp sadece 3 tanesini çimlendirebildim. İkinci tohumlarım ise hemen hepsi çimlendi diyebilirim. Çünkü kafasını kaldırmasada kök uzantıları mevcut.
mormenekşe
20-04-2013, 22:37
Arkadaşlar, ben çok şaşkınım benim ektiğim 6 adenium tohumundan şuan sadece 1i çimlendi, o da buğday çimi gibi ince . Ben bir yerde hatamı yaptım acaba ?
mormenekşe
20-04-2013, 22:51
fotoğraf yüklemeye çalıştım inşallah başarmışımdır. adeniumun son durumu bu
turkankaragoz
20-04-2013, 23:34
Sn mormenekşe benim camlarım saat 1-2 gibi güneş almaya başlayıp batana kadar güneş içerde adeniumlarımda bu güne kadar bu camdaydı. Gün içinde tohumları 4-5 kez fısfıs ile suladım. Şimdi toprağın üzeri kurudukça fısfıslıyoruz. Fakat ilk tohumlarım 24 tane idi 3 tanesi fide verdi. Onlarda gayet tombul. Ama ben onları diktim ertesi gün hava kapattı nerede ise bir hafta güneş görünmedi kaybımı buna bağlıyorum.
turkankaragoz
20-04-2013, 23:35
Sizin fideniz güneşsiz kalmış sanırım boyunu uzatmış gibi geldi bana
mormenekşe
21-04-2013, 12:06
Sn mormenekşe benim camlarım saat 1-2 gibi güneş almaya başlayıp batana kadar güneş içerde adeniumlarımda bu güne kadar bu camdaydı. Gün içinde tohumları 4-5 kez fısfıs ile suladım. Şimdi toprağın üzeri kurudukça fısfıslıyoruz. Fakat ilk tohumlarım 24 tane idi 3 tanesi fide verdi. Onlarda gayet tombul. Ama ben onları diktim ertesi gün hava kapattı nerede ise bir hafta güneş görünmedi kaybımı buna bağlıyorum.
Teşekkür ederim Türkan hanım, benim ektiğim tohumlar da cam önünde ama o kadar güneş almıyor. İşin kötüsü evimde hiç uzun süre güneş alan bi cam önü yok :( bu durumda ben adenium sahibi olamıycakmıyım ?
turkankaragoz
21-04-2013, 17:42
Bende yeni başladım ama siteden okuduğum kadar bilgi vermeye çalışıyorum. Tohumlar dikildiğinde güneş görmesi ve sık fıffıslama istiyor. Sonrasında evinize gelen güneş benim yeterli olur sanırım. Sonrasında güneşten ziyade aydınlık ve havadar yer istiyor. Tabii bunlar benim araştırdığım bilgilerden öğrendiklerim. Sitenin uzun yıllardır müdavimleri ne der bilemiyorum.
395438
Merhabalar,9'u görünen,1'i de topraktan başını çıkarmak üzere olan 10 fidem oldu.Sabahtan öğleden sonraya kadar güneş alan ve alttan kalorifer ısısı alan pencere önünde,minik bir serada dünyaya geldiler.
Çıkmaya başlayınca örtüsünü açtım.Şuan 2. çift yapraklarını çıkarmaya çalışıyorlar.Pencere önünden aldım.Orta sehpaya koydum.Gün doğumundan batımına dek güneş alıyorlar.Ama tül perde arkasından.
Birinin gövdesinde hafif kızarıklık var.Onun renginin değişik olduğunu düşünüyorum.
Konuyu araştırıp,saksıya geçirme zamanını arayacağım.
mormenekşe
26-04-2013, 22:03
yok yok ben sizinkilere baktıkça iyice umudumu yitirdim, benimki kesin adenium değil :(
ama inanın çok büyük hayal kırıklığı oldu bana. Bir diğer tohumum da çimlendi ama o da aynı :(
drhegeli
04-05-2013, 13:30
Adeium obesum 'Super Star of Tomorrow'
İlk gün çiçeği...(yak. 4-5cm)
399284
Aynı bitkinin bir başka çiçeği... 15.gününde... Renk değişimine dikkat...
399285
Genel görünümü... Yine yapraksız...
399283
drhegeli
04-05-2013, 13:46
Adenium obesum 'Legendary Star'
Sinonim : Star of Legend
399295
Çiçekleri yaşlandıkça renkleri koyulaşıyor... (yak. 5-6cm)
399296
Genel görünüm... Yine yapraksız...:D
399294
Herkese selamlar
Arkadaşlar adeniumları yaklaşık 15 gün önce dış mekanlarına aldım.
Bulundakları yerler yarı gölgeli sadece sabah güneşi ve akşam güneşini 1-2 saat görüyorlar ve balkon kenarındalar.
Sulamayı ihtiyatlı yapıyorum çok su vermiyorum.
Ama bazılarında gelişme çok yavaş ve yaprak döküyorlar.
Bu mevsimde nasıl bir besleme önerirsiniz.
Mustafa Abdal
10-05-2013, 16:56
Herkese selamlar
Arkadaşlar adeniumları yaklaşık 15 gün önce dış mekanlarına aldım.
Bulundakları yerler yarı gölgeli sadece sabah güneşi ve akşam güneşini 1-2 saat görüyorlar ve balkon kenarındalar.
Sulamayı ihtiyatlı yapıyorum çok su vermiyorum.
Ama bazılarında gelişme çok yavaş ve yaprak döküyorlar.
Bu mevsimde nasıl bir besleme önerirsiniz.
Adeniumlar yer ve ısı değişikliğine oldukça hassaslar. Birde çimlendikten sonra kap değişikliği yapılırken kökler zedelenirse gövde az veya çok gömülürse kendilerini kolay toparlayamıyorlar.
Bitkileri bir bebek gibi düşünmek gerekir, ihtiyaçlarını karşıladığınız sürece keyifleri yerindedir ama oyuncak muamalesi yapıp, öpüp koklamayı fazla kaçırırsanız yaygarayı basarlar.
Güneş çok önemli değil ama gölge ile birlikte fazla esinti ve düşük hava sıcaklığı bir arada kötü etkiler. Toprak karışımınızı bilmiyorum ama ben kaktüsler için kullandığım toprak karışımında sulamayı ortalama 4 günde bir yapıyorum. Özellikle genç bitkilerde serin rüzgara dikkat edin.
sağlıcakla kalınız.
can17can
12-05-2013, 20:52
1 yıl sonra saksı değişimi gerekliliği ve kök çürüklüğü şüphesiyle söktüğümüz 1 yaşındaki bebeklerimizin fotoğraflarını sizlerle paylaşmak istedim. :) Sağdaki 2 tanesi obesum, soldaki 2 tanesi arabicum türüdür.
Kılcal kökler ve çürük kısımlar çıkartılıp 5 gün gölgede bekletildikten sonra dikildi. Kesilen yerlere elinizle dokundugunuzda tamamen kurudugunu hissetmelisiniz.
Yaklaşık 2 ay kadar sonrada etrafını saran beyaz kartonları alarak yüzeydeki kökleri daha görünür yapmayı planlıyoruz. Amacımız 5. fotoğraf :rolleyes:
Son resimdekide 1 yaşındadır ancak minyatür arabicum oldugu için çok az büyüyor ve yapraklarıda küçük çıkıyor. Yanlardan çok güzel kök yapmış. :) Bir köpüğün üstüne oturup toprak yüzeyine pararel olarak kök yapmasını sağlamaya çalışacağız.
Teşekkürler Sn can17can güzel bir çalışma ve güzel anlatım, elinize sağlık.
Saygı ve selamlar
Çimlenmeyen adeniumların yerine 24 çeşit adenium (aşağıdaki karışımdan) ektim, umarım her birisi çimlenir.
can17can
12-05-2013, 23:26
Teşekkürler Sayın adneser :)
Sayın Kelebek, hayırlı uğurlu olsun ;)
Zorlu kışı atlatan nadidelerimizin fotoğrafları :rolleyes:
Yaklaşık 1 ay kadar önce yapraksız ve çiçeksizdiler yavaş yavaş kendilerine gelmeye başlayan yetişkin adeniumlarımız.:)
403744
Sayın can17can,sanırım havaların etkisiyle ve alttan ısıtmanın son bulmasıyla adenium fidelerimin gelişiminin yavaşladığını düşünüyorum.5.yaprakları anca çıkıyor.Henüz içerdeler.Şaşırtma ve dışarı alma konusunda yardım eder misiniz?Saygılar.
Yaklaşık altı ay önce(24.12.1012) ektiğim adenium tohumlarının gelişmeleri bana göre çok yavaş gibi geliyor ne dersiniz? arkadaşlar yoksa normalmi.
Son halleri.
403798
Bu ufaklık deseni hiç gelişme göstermedi
403799
can17can
13-05-2013, 22:07
Sayın mügem,
Bebekleriniz çok sağlıklı, kotaliten yapraklara ek olarak 2,5-3 yaprak çıkarmışlar yani aktarılmaya hazırlar :)
Sayın adneser,
Harcınızı ve nasıl beslediğinizi öğrenebilir miyim?
turba yosunundan (spagnum ya da peat moss) üretilen hindistan cevizi torfuna göre siyah olan torftan kullanıyorsanız titiz davranmanızı tavsiye ederim. Kuruykende siyahtır sulayıncada. Hindistan cevizi torfu ise kuruyunca açık kahverengi, sulayınca koyu kahverengidir.
Siyah torf kullanıyorsanız köklerde hiç bir tane kalmicak şekilde temizleyin. Suyla yıkayabilirsiniz. Çünkü bitki büyükdükçe köklerin arasına sıkışıyor ve fazla su tuttuğu için çürümeye neden oluyor. Arasına sıkışmasa bile aşırı sulamada çürümeye neden olma ihtimali yüksektir. Hindistan cevizi torfunda hafif silkelemeniz yeterlidir.
Aktarmaya başlamadan öncede karışımınızı test etmenizi tavsiye ederim. Eğer harcınız 8-10 sn içinde tamamen suyla dolmuş saksıdaki suyu direne yani tahliye edebiliyorsa o harç uygundur. Tam emin olmak istiyorsanız harcı bir iki kere kuruttuktan sonra tekrar bu testi yapın çünkü tanecikler yerine oturduktan sonra drenaj azalabiliyor. 7-10 cm saksı yeterlidir.
Sulama konusunda ise, sabah akşam nem oluşturmak amacıyla fısfıslayabilirsiniz ama sulama konusunda biraz cimri olmalısınız.
Bir kere altdan çıkana kadar suladıktan sonra muhakkak yüzeyin kuruduguna emin olduktan sonra tekrar sulayın. Bunlar az büyüyor diye çok sulamanız onları çürütebilir.
Tavsiye edilen iki sulama arasında muhakkak üst yüzey biraz kuru kaldıktan sonra tekrar sulamaktır. Ben genelde en az 1 gün kuru bırakıyorum. "İki sulama arasında biraz kurumaya izin vermek, kök çürüklüğünü engellediği gibi gövdenin gelişmesinide sağlayabilir."
Adenium - Sculptural Elegance, Floral Extravagance, Sayfa 134, İlk paragraf son cümle.
Aktarmayla ilgili videoları aşağıda paylaştım. Bizde aktarmayı bu şekilde yapıyoruz. Ancak köklendirmede kullandıgınız harçtan memnunsanız, örneğin iri taneli kum, kök topunu hiç bozmadanda aktarma yapabilirsiniz hiç bir sakıncası yok.
Köklerde çalışmak istiyorsanız. Köklerin direk aşağıya gitmemesi için altına herhangi birşey koyabilirsiniz. Taş olur, köpük olur. Ayrıca riskli bir işlemde olsa eğer ilerde tek kazık kök değilde 3-5 tane iri kök olmasını istiyorsanız. Kazık kökü kesip öylede dikebilirsiniz. Eğer sulamalar arasında harcınızın biraz kuru kalmasını sağlarsanız riski en aza indirirsiniz. Daha önceki sayfalarda paylaştığım Rahmetli İzzet Erişen'in çalışmalarından bilgi alabilirsiniz.
1. ve 2. video şaşırtmayla ilgili
3. video Adeniumların şekil vermeye nekadar müsait olduğunu gösteren enteresan bir video, sanırım daha önce 1.bölümünü paylaşmıştım buda 2.bölümü.
https://www.youtube.com/watch?v=lxZK0fNyng0
2. video www.youtube.com/watch?v=AONAxiqrCAo
3. video www.youtube.com/watch?v=SzIvVteitRI
Merhaba can bey,açıklamalarınız için çok teşekkürler.
Öncelikle o bahsettiğiniz toprakların sadece ismini duydum.Malumunuz ben köylüyüm,saksı toprağına para vermiyorum :)
Kaktüs ve sukkulentler için şöyle yapıyorum:
Göz kararı 1/4 normal toprak,1/4 bitki çürüğü,1/4 yanmış koyun veya inek gübresi,1/4 iri taneli kum.
Söylediğiniz gibi geçirgen oluyor.Köklerle oynamak istemiyorum.Bu yılı dikildikleri ilk saksıda geçirirler umarım.Seneye tenekeye ya da büyük saksıya alabilirim.
Köyüm şuan ve önümüzdeki birkaç gün nemli ve yağışlı.Fidan dikmek ve saksı değişim için uygun.
mandalinleerik
13-05-2013, 23:31
Merhaba can bey,açıklamalarınız için çok teşekkürler.
Öncelikle o bahsettiğiniz toprakların sadece ismini duydum.Malumunuz ben köylüyüm,saksı toprağına para vermiyorum :)
Kaktüs ve sukkulentler için şöyle yapıyorum:
Göz kararı 1/4 normal toprak,1/4 bitki çürüğü,1/4 yanmış koyun veya inek gübresi,1/4 iri taneli kum.
Söylediğiniz gibi geçirgen oluyor.Köklerle oynamak istemiyorum.Bu yılı dikildikleri ilk saksıda geçirirler umarım.Seneye tenekeye ya da büyük saksıya alabilirim.
Köyüm şuan ve önümüzdeki birkaç gün nemli ve yağışlı.Fidan dikmek ve saksı değişim için uygun.
Sayın Mügem maşallah sizde yok yok. Köyde olduğunuz için şanslısınız burada toprak altın gibi :)
Zaten siteye üye olduktan sonra anladım ki ben çiçeklerimi çok suluyormuşum.Şimdi parmağımla diplerini kontrol edip öyle suluyorum.Anlatımınız ve eklediğiniz videolar faydalı.Tekrar teşekkürler,saygılar.
Sayın mandalinleerik,mütevazi olamadığım bir konuya değindiniz.Evet köyde yaşadığım için çok şanslıyım.Arada İzmir'e gelince insanların büyük avmlerden torba torba toprak aldıklarını görüyorum.Hem şaşıyorum,hem üzülüyorum.Arabanın arkasına birkaç çuval gübre-toprak atıp,geel vatandaş geeel deyip,dağıtasım geliyor:)
mandalinleerik
13-05-2013, 23:43
Sayın mandalinleerik,mütevazi olamadığım bir konuya değindiniz.Evet köyde yaşadığım için çok şanslıyım.Arada İzmir'e gelince insanların büyük avmlerden torba torba toprak aldıklarını görüyorum.Hem şaşıyorum,hem üzülüyorum.Arabanın arkasına birkaç çuval gübre-toprak atıp,geel vatandaş geeel deyip,dağıtasım geliyor:)
Öyle bir sevaba girersiniz ki. Geçenlerde pazarda çiçek satan biri bahçe toprağını yığmış torba torba satıyordu. Güzel midir bilemem ama en azından hazır satılanlar kadar el yakmıyordur. :)
turkankaragoz
14-05-2013, 04:55
Sn mügem ve Sn mandalinleerik ne kadar haklısınız. O torba torba topraklara hem dünyanın parasını veriyoruz hemde binbir özenle büyüttüğümüz gözümüz gibi baktığımız bitkilerimizi o topraklar yüzünden kaybediyoruz. Çünkü sulasan bir türlü sulamasan bir türlü. Eskiden yeni çiçek eve gelince ki bu genelde eş dostan alınan bir budak bir fide olurdu. Hemen bahçeden saksıya ki saksı değil eski çaydanlık tencere yoğurt kabı dikiliverirdi. O çiçek o toprakta özensiz bakıma rağmen coştukça coşardı. Şimdi yok o toprağa onu karıştır bunu karıştır. Bütün bu eziyete rağmen gene olmuyor gene olmuyor. Zaten avmlerden saksı içinde binbir özenle eve getiyoruz. İçine basmışlar hormonu ilk birkaç hafta harika sonra o çiçekten eser yok. Çok haklısınız çok.
Bu boydaki adenium'un kök gelişimi hakkında fikir vermesi için...
2.adenium, bunun gelişimi diğerine göre daha zayıf; kök gelişimi de 1.sine göre daha az...
Bu da 3.adenium. Kök çalışması yapmak isteyenlere umarım kök büyüklüğü ve gelişimi hakkında fikir verir...
FatihBahce
19-05-2013, 21:15
Gövdeden patlayan çiiçek.
Soldaki minik Selcuk44'ün hediyesi;
406534
turkankaragoz
21-05-2013, 10:45
407695
turkankaragoz
21-05-2013, 10:50
Nisan başında diktiğim adeniumlarımın bir kısmının kazık köklerini kesip bonzai yapmak için altına plastik levha yerleştirdim. Kestiğim yerlere tarçın sürdüm ******.Bir kısmını da köklerini dağitarak altına taş yerleştirip tekrar diktim. Yeni başladım bu bitkiyi yetiştirmeye o yüzden fikirlerinize ihtiyacım var. Hepinize bol çiçekli günler dilerim.
can17can
24-05-2013, 15:32
Sayın turkankaragoz,
Fotoğrafları paylabilirseniz çok daha iyi olur. Köklendirme için yüksek nem gereklidir. Karışımınızı kurayana kadar sulamayın, mümkünse kuruduğunda sadece fısfıslayın ve kullandığınız saksının delikli olduğundan emin olun. Çünkü yüksek nemle beraber havalalandırmada çok önemli. Ayrıca çöl gülünüz küçük olduğu için yeni filizler çıkarana kadar yarı gölgede olması onun için iyi olur çünkü kökleri olmadığı için hızlı su kaybedebilirler. Geçmiş sayfalarda paylaştığım Sevgili İzzet Erişen'in çalışmalarınada bakmanızda fayda var.
Benim yaptığım köklendirme fotoğralarını sizlerle paylaşıyorum.
- Kutunun altında ve yanlarında fazlasıyla delik mevcuttur.
- Serada %30 gölgelendirme vardır.
- Yaklaşık 1-1,5 ay kadar önce hiç yaprak ve kökleri yoktu.
- Hindistan cevizi torfu kullanılmıştır.
can17can
24-05-2013, 15:39
Minikler :)
İlginç olan bir tanesi hiç yaprak çıkarmamış olmasına rağmen deli gibi kök yapmış.:rolleyes:
can17can
24-05-2013, 15:51
Bu tarz birşey yapmayı düşünenler muhakkak saksı içinde yapsınlar çünkü kökler kutuya acayip yapışıyor. :o
3. fotoğraf, Dışarda(büyük cam sera içinde) köklenen çöl gülü, uygun hava şartları olursa dışardada köklenebilir. Dışarıya diktiğim diğer köksüzleri kontrol etmedim, iyice geliştikten sonra çıkarmayı düşünüyorum.
şimdilik bu kadar yeter sanırım. ;)
turkankaragoz
24-05-2013, 16:01
Can17can çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Hemen uygulamaya koyuyorum. Güneşe koymama rağmen bir kaybım olmadı çok şükür. Hemen yarı gölgeye aldım. Toprağı kurudukça gövdeyi sakınarak toprağı fısfıs ile suluyorum. Altları da bol delikli evde oldukları için üstlerlerini kapatmıyorum. Şizin fideler çok büyük. Benimkiler bir kürdanın yarı boyundalar henüz. Tekrar teşekkür ederim. Mesajda da belirttiğim gibi benim için çok yeni bitkiler. Fakat tam benlik. Çünkü bitkilerle oynamayı çok seviyorum. Sanırım bu bitkide kendinle oynanmasını seven bir bitki. Fakat kaybetmeside çok kolay. Gelişmelerden haberdar ederim.
can17can[/B];
Sayın adneser
Harcınızı ve nasıl beslediğinizi öğrenebilir miyim?
Sayın can17can
Mesajınızı şimdi gördüm kusura bakmayın
Harcımız az miktarda toprak, iri taneli kum, perlit ve hindistan cevizi torfu sulama
ise on günde bir az mıktarda.
Aslında bu konuları konuşmak ve seranızı ziyarete gelmiştim fakat telefonunuzu almadığım için size (tarifinize göre mavi peyzaj'ın oradaydım) ulaşamadım:(.
Saygılar
hanımeli
30-05-2013, 13:13
hepsi çok güzeller,bayıldım,ben çok miktarda üretmek istiyorum tohumlarını nerden temin edebilirim.zen gardenda var ama miktarı az.
Merhaba.
yaklaşık 12 ay önce diktiğim adeniumların en güzelleri.
Toprak ile ilgili tavsiyeniz varsa sevinirim..
İçlerinde bir tane albino mu var ne :)
zevren07
03-06-2013, 19:43
Geçen yıl aldığım katmerli beyaz açıyor.Aşama aşama paylaşmak istedim.
413456
415573
415574
415575
selcuk44
03-06-2013, 22:58
Sayın,FatihBahçe, mesajınızı çok geç gördüm özür dilerim.
İnanın adenium fidanınızın çiçek açmasına hem de gövde den açmasına çok sevindim,umarım oradan bir dal verecektir .
Sağlıklı,huzurlu,başarılı ve mutlu günlerde daha çok çiçeklerini görmenizi dilerim.
İyi Akşamlar,
drhegeli
09-06-2013, 13:34
Bugünlerde çiçek açan adeniumlarım :
Adenium obesum 'Yellow Zodiac'
415586
drhegeli
09-06-2013, 13:35
Adenium obesum 'Wishing Star'
415592
drhegeli
09-06-2013, 13:36
Adenium obesum 'Doxon 2'
415596
Adenium obesum 'Doxon 2'
415596
Yılın ilk çiçekleri çok güzeller Sn drhegeli elinize sağlık.
Selamlar
turkankaragoz
09-06-2013, 18:09
Sn drhegeli ellerinize sağlık. Benim 2-3 cm adeniumları gördükçe imrenerek baktım. Çiçekleriniz bol olsun.
Bu başlığı her açtığımda buradaki güzelliklere hayran kalıyorum.
İki adeniumum vardı biri taşınırken çalındı diğeri de emaneten verdiğim arkadaş tarafından aşırı sulama sonucu cürütüldü.
Şu an yine iki adeniumum var, sevgili sakdağ gönderdi sağ olsun:)
Eğitim toplantılarından birinde sn. selçuk44 de dağıtmıştı, benim de payıma 1 adenium düştü.
Bir gün ben de çiçek göreceğim :)umarım.
415911
Ufak olanı adam olacak mı emin değilim:) biraz ezik ama hala yeşil.
Çıkmadık candan umut kesilmez ya, bekliyorum.
can17can
11-06-2013, 22:38
Sayın zevren07 ve Sayın drhegeli sağolsun sayfayı şenlendirmiş, gerçekten süperler emeklerinize sağlık :)
Arkadaşlar çiçeklenmede sorun yaşayanlar, düzenli olarak gübreleme yapıyorlar mı? Herhangi 15-15-15 gübrede olabilir. Biz 3 15 kullandık ve başarılı olduk. OKuduğum kaynaklarda en çok tavsiye edilense azot seviyesi düşük. 1:2:3 oranı. ( Kaktüslerdede çok benzer tavsiye ediliyor ) Çünkü azot'un yüksek olması bitkiyi dış tehlikelere karşı korumasız bıraktığı gibi çiçeklenmeyide baskıladığını okudum.
Herhangi dengeli bir gübreyle her sulamada etiket değerinin 4de1 tavsiye ediliyor. Özellikle hindistan cevizi torfu, perlit vb. besin değeri bulunmayan bir harç kullanıyorsanız, çiçeklenme için dışardan gübreleme şart diyebilirim.
Bugünlerde çöl gülleri bize çok güzel süprizler yapıyor. Hiç katmerli tohumu almamamıza rağmen katmerli çöl güllerimiz oldu. :)
1. Fotoğraf tohumdan ürettiğimiz ilk katmerli Çöl Gülümüz :)
2. Fotoğraftaki 2. katmerli Çöl Gülümüz. :)
can17can
11-06-2013, 22:43
Çöl güllerimiz :)
can17can
11-06-2013, 22:49
Çöl güllerimiz :rolleyes:
1. Fotoğraftaki kenar çizgilerinde hafiften morumsu bir renk var :)
can17can
11-06-2013, 23:04
Şimdilik bu kadar :)
Adalet Yağcı
14-06-2013, 17:31
Tohumdan yetiştirdiğim 20 kadar adeniumdan üç tane kaldı.
Hepsi de çok sağlıklıydılar, son üç yıldır yaz sonu bitkilerimi emanet edip baharda teslim aldığım komşumun aşırı sevgisine maruz kalıp! çürüdüler maalesef.
Elimde kalanlardan biri açtı, diğeri tomurcukta.
417608
ozbekgokhan
19-06-2013, 22:02
Nisan ayında, kaktüs ve sukulent fuarında hediye ettiği Arabicum ve Tiny ding dong tohumlarından çıkan bebeler...
Bir güzel torun da (obesum) ben yükleyeyim :)
Şu anda tam bir yaşında sayılır; geçen sene drhegeli'den gelen bir tohumdu.
Teşekkürler sn drhegeli...
419423
zevren07
23-06-2013, 12:55
Katmerli beyazdan son bir duruş.
420104
can17can
27-06-2013, 20:17
Katmerli beyazdan son bir duruş.
420104
bence en güzel fotoğraflardan birisini çekmişsiniz. çok hoş
beyaz katmerlilerin kokulu olduğu söyleniyor. bide koklayın isterseniz.
ali kalyoncu
09-07-2013, 13:31
Mehaba;
resimdeki çiçeğin yaprağındaki asimetrik durum dejenerasyonmudur?
benim 1 yaşını geçmiş adeniumlarım bi türlü çiçek açmıyor
neden olabilir?
berfinodabasi
09-07-2013, 15:43
Merhaba
adenium tohumu nedereden edinebilirim. Bilginiz var mi? Ya da fida
turkankaragoz
09-07-2013, 16:19
424607
424608
424609
424610
424611
turkankaragoz
09-07-2013, 16:22
424612
Yaklaşık 3 aylık fidelerim. Bana biraz küçük gibi geliyorlar. Sizce büyümeleri normal mi? Fideciklerimi artık durgun su kültüründe bakıyorum. Gerçi bu durum büyümelerini hızlandırdı.
can17can
16-07-2013, 11:14
Sayın turkankaragoz, gelişimleri normal gayet sağlıklılar. Durgun su kültürü hakkında bilgi verebilirseniz bende denemek isterim. Teşekkürler :)
Sayın berfinodabasi, mesaj atarsanız yardımcı olabilirim.
İlk tohum keselerimizi sizlerle paylaşmak istedim :D
Hepimize hayırlı uğurlu olsun. :)
Sayın Turkankaragoz
Sn Can17can'ın dediği gibi gayet güzel ben yıl başında ekmiştim şu anda sizinkiler kadar.
426815
426816
426817
Sayın Can17can
Gördüğümden bu yana hepsi çok güzel gelişmiş tohuma gelmiş bu durumda seneye tohumlar sizden gelecek, emeklerinize sağlık.
Saygı ve salamlarımla
turkankaragoz
16-07-2013, 15:47
Sn adneser, Sn can17 ilginize çok teşekkür ederim. Tohumdan çok çabuk çıkan bir bitkinin büyümesi daha hızlı olacakmış gibi geliyor. Birde internette 157 günde tohumdan çiçeğe diye bir yazı okuyunca bu bitkiler nasıl çiçek açacak diye düşündüm. Ama beklemek gerekiyormuş anladım. Gerçi çok sevimliler ben onları böylede çok seviyorum. Yapraklar büyüdükçe çok hoşuma gidiyor. İlk kez yetiştiriyorum belkide ondan telaşlanıyorum.Hepinize bol çiçekli huzur dolu günler dilerim.
drhegeli
20-07-2013, 10:31
Bir Demet Adenium
427806
Ne kadar güzeller, benim neredeyse 2 yaşında olan adeniumlarım bu yılda açmadılar. Renklerini görebilmek için bir tek çiçeğe de razıydım oysa. ;)
turkankaragoz
20-07-2013, 11:00
Ah ah bizimkilerin böyle açtığı günleri görebilecek miyiz? Sn drhegeli ellerinize sağlık.
Benim adeniumların son halleri...
İlk fotoğraftakiler 2 yaşında, baharda toprak değişimi yaptım, kum+bahçe toprağı çok sert , gözeneksiz bir yapı oluşturmuştu. Vermikülit ve bir miktar hindistan cevizi torfuyla toprak karışımını hafiflettim. Kum+bahçe toprağı karışımında kökler resmen sıkışmışlardı, kısa kısa kökler vardı.
Ortadakinin köklerini yavaş yavaş toprak yüzeyine çıkardım.
427808
Bu resimdekileri kışın ektim, toprakları vermikülit-kum-bahçe toprağı-hindistan cevizi torfu karışımı. 2 yaşındakilerin gövde kalınlığına erişecekler nerdeyse. Öndekinin gövdesi daha yeşilimsi, açık renk açacak galiba. Bunların hepsinin ayrı ayrı isim kartları vardı ama kayboldular zamanla. Süpriz olacaklar artık. ;)
427809
turkankaragoz
20-07-2013, 11:06
Çok güzeller sakdag güle güle büyütün.
esemeral
20-07-2013, 11:44
İlk tohum keselerimizi sizlerle paylaşmak istedim :D
Hepimize hayırlı uğurlu olsun. :)[/QUOTE]
:rolleyes: Sayın can17can sizi tebrik etmeden sayfadan çıkamak istemedim. Adeniumlarda çalışmalarınızı tohum alarak başarınızı taçlandırmışsınız. Malasef ben geçen yıl elime şans eseri geçen iki adet tohumu çimlendirdim ancak sonrası hüsran. Tohum elde ettiğinizi görünce derin bir ah çektim. Bende en yakın zamanda tekrar denemek istiyorum cesarete geldim. bu kez daha dikkatli olacağım garanti. tohum araştırmasına başlamalı.Umarım bu kez bende sizin gibi başarabilirim.tekrar tebrikler.Bol tohumlu günler dilerim.:rolleyes:
can17can
21-07-2013, 14:08
Herkese çok teşekkür ederim. :)
Ne kadar güzeller, benim neredeyse 2 yaşında olan adeniumlarım bu yılda açmadılar. Renklerini görebilmek için bir tek çiçeğe de razıydım oysa. ;)
Sayın sakdag, bitkileriniz çok sağlıklılar ve Harç değişiminiz isabetli bir karar olmuş.
Çiçeklenmeleri ve daha çok gelişmeleri için gün boyunca direk güneş almalılar. Ve en çok güneşi nerde alabiliyosa orda durmaları daha iyi olur. Daha sonrada her sulama etiket değerinin 1/4'ü kadar herhangi dengeli (15-15-15) gübre veya azot'u düşük gübre ile gübrelemnizi tavsiye ederim.
Ama en önemlisi güneş.
BUgün sizlerle hergün değişik bir renk alan çöl gülünü paylaşmak istedim. Gerçekten hayran kaldım :)
İlk 3 fotoğraf renk değiştiren çöl gülümüzün 1. 2. 3. gün çekilmiş fotoğrafları.
Son 2 fotoğraf başka bir katmerli çöl gülümüzün fotoğrafları :)
drhegeli
01-08-2013, 15:33
Çiçeklenen Adeniumlarım #1
Adenium obesum "Super Star of Tomorrow"
431218
drhegeli
01-08-2013, 15:38
Çiçeklenen Adeniumlarım #2
Adenium obesum "Red Jarussang"
431220
drhegeli
01-08-2013, 15:40
Çiçeklenen Adeniumlarım #3
Adenium obeum "White Cloud"
431221
drhegeli
01-08-2013, 15:44
Çiçeklenen Adeniumlarım #4
Adenium obesum "Lotus Star"
431222
drhegeli
01-08-2013, 15:46
Çiçeklenen Adeniumlarım #5
Yukarıdaki adeniumlar ithal ve aşılılar. Kışı bende geçirdikten sonra bu yaz açtılar. Aşağıdakini ise tohumdan 20 ayda yetiştirdim. Seceresi yalın kat beyaz idi. Pembe açtı, hemi de katmerli... :D
Adını bir arkadaşıma atfen verdim :
Adenium obesum "Zehir Ahmet"
431223
drhegeli
02-08-2013, 10:09
Çiçeklenen Adeniumlarım #6
Adenium obesum "Triple Omo"
431457
turkankaragoz
02-08-2013, 15:18
Harika Sn drhegeli. Ellerinize sağlık.
semracan
02-08-2013, 15:19
Çiçeklenen Adeniumlarım #2
Adenium obesum "Red Jarussang"
431220
Hepsi birbirinden güzel tohumları nereden temin ettiniz?
turkankaragoz
02-08-2013, 17:02
Semra hanım can17 arkadaşımız nette satıyor. Bizim satış sayfasında da bilgi vermiş. Tohum çok uzun bir uğraş. Bence o sayfayı bir inceleyin derim. Hemde çiçeklenme evresine gelmiş bitkiniz olur.
semracan
05-08-2013, 11:27
Semra hanım can17 arkadaşımız nette satıyor. Bizim satış sayfasında da bilgi vermiş. Tohum çok uzun bir uğraş. Bence o sayfayı bir inceleyin derim. Hemde çiçeklenme evresine gelmiş bitkiniz olur.
Çok teşekkür ederim yazınızdan sonra hemen baktım ve ulaştım tekrar teşekkür ederim...
Merhabalar,
Eylül sonunda Adenium tohumunu ekmekte bir sorun olur mu? Çimlenme oranı düşer mi?
Saygılar.
Bendekiler iki yaşında ama daha açmadı. Ek besin kullanmam gerekiyor mu?
turkankaragoz
06-08-2013, 20:44
Sn kelebek çimlenmesi kolay ama tam büyüme kışa denk geliyor. Güneşi seven bir bitki. Bence tohumlarınızı martta dikin. Ben nisan başı çimlendirdim hala 4-5 cm kadarlar.
can17can
07-08-2013, 12:00
Sayın Kelebek, Sayın Turkankaragoz'un söylediklerine aynen katılıyorum.
Sayın Vehibe, saksı harcınızda eğer besin yoksa dışardan gübrelenmeli ve her yıl bir kere saksı ve harç değişimi yapılmalıdır. Eğer saksı ve harç değişimi yapmadıysanız şuan yapabilirsiniz. Eğer saksı harcınızda gübre yoksa, 15:15:15 gübre ile etiket değerinin 4'de 1'i kadar sulamayla birlikte gübreleyebilirsiniz.
Sayın Kelebek, Sayın Turkankaragoz'un söylediklerine aynen katılıyorum.
Sayın Vehibe, saksı harcınızda eğer besin yoksa dışardan gübrelenmeli ve her yıl bir kere saksı ve harç değişimi yapılmalıdır. Eğer saksı ve harç değişimi yapmadıysanız şuan yapabilirsiniz. Eğer saksı harcınızda gübre yoksa, 15:15:15 gübre ile etiket değerinin 4'de 1'i kadar sulamayla birlikte gübreleyebilirsiniz.
Adeneumlada fazla deneyimli olmadığım için bu sıcaklarda saksı değişimine cesaret edemiyordum ama tavsiyenize uyacağım. teşekkürler.
Adalet Yağcı
08-08-2013, 13:44
Sayın drhegeli, can17can;
Adenium konusunda büyük başarılara imza atıyorsunuz.
Kutlarım, hepsi de mükemmel...
can17can
13-08-2013, 12:15
Teşekkürler Sayın Adalet Yağcı,
Bugün sizinle yine renk değiştiren bir çöl gülünü paylaşıyorum. :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.