View Full Version : Adenium (Çöl gülü)
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
johnny guitar
08-01-2010, 17:42
Sayın Skaraca peçete ile çimlenmede 6 .günde kabuğunu terkediyor.29.12.2009 da yoğurt kabına 15 adet adenium pink ektim.bugün baktığımda 10 adedi çimlenmiş hatta streç e kadar dayanmış boyları.Torf yani karışımda çürememin en büyük sebebini sıcaklıkla ilgili olduğunu belirtmiştim.Diğer bir etken ise karışıma ilk tohumları yatay bir şekilde koyduktan sonra üzerine 0.5 ile 1 cm tekrar karışım koyulup ekim kabını tam olarak hiç ıslamadım sadece streci kapatmadan önce fıs fıs yardımı ile spreyledim.İlk çimlenmede sıcaklık yeteri kadar değilse ve aşırı sulanmışsa çürüme kaçınılmazdır.Bu arada çimlendirmeyi başaramazsanız veya başarsanızda değişik tür isterseniz istediğiniz zaman bir mesaj atın yeter.
izzeterisen
08-01-2010, 19:28
Bu çılgınlığın sonu gelmesin :)
Hepinizi de tebrik ediyorum, benim adeniumlarım hep dışardalar, güneye bakan bir balkonda.Yaz sonu çiçek açanlar tohum oluşturdular, toplam altı yedi tane çıkar sanırım, şimdilik içleri dolu gibi görünüyor, ne zaman bu tohumları alacağımı bilmiyorum, tohum kapsülünün iyice kurumasını bekliyorum şimdilik.
Bunlar tohumlar.
121139
121140
Bu da mevsime aldırmadan tomurcuklanmaya çalışıyor.
121141
Sn.Adalet Yağcı,
Bunları kış geldiği için tam çiçek açamadan kuruyan tomurcuklar olarak biliyorum. Çünki benim bitkilerimde de aynı görünüm var. Çiçek yaprakları (petal) kopuyor(kuruyor) ve böyle bir kısım kalıyor. İnşallah sizinkiler tohumdur.
Adeniumda tohum kapsülleri :
121200
Adalet Yağcı
08-01-2010, 19:35
Durum anlaşılmıştır sayın İzzeterisen, ama içindekine dikkatle baktığımda tohum gibi görünüyorları, ayrıca bütün tomurcukları da çiçeklenmişti, boşuna hayal kurmuşum, arkadaşıma da söz vermiştim :(
johnny guitar
08-01-2010, 20:03
Ben de sevgili dostum Lonicera'nın gönderdiği adenium pink tohumlarını, kapaklı bir yoğurt kabına hazırladığım torf ve ince akvaryum kumu karışımına ektim. Normal ortam sıcaklığı 20-25 derece arasında seyrediyor.
Ama bunun yeterli olup olmayacağından emin olamadığım için, adeniumun olduğu kabı ve ektiğim kaktüs ve Red Robin tohumlarının bulunduğu kapları, Zihni Sinirce bir fikirle, forumdaki alttan ısıtma konusundan esinlenerek (intihal sayılmaz bu, sadece esinlendim :D:D) bir zamanlar gaza gelmek suretiyle bir dünya para ödenerek alınıp sonradan hiç bir işe yaramadığı anlaşılan:p:p Süper Sauna Kemeri adlı bir tuhaflığın üzerine koydum ve kemerin rezistansını çalıştırdım.
Kemer kullananları zayıflatmayı başaramadı belki ama, en azından bu işi becerecek gibi görünüyor, çünkü tohumların ekili olduğu kaplar hafifçe ısınmaya başladı bile. Sanırım kontrol altında tutabilirsem, adenium tohumlarını bu yöntemle çimlendirebileceğim. Tabii umarım kaktüs tohumlarım da çimlenir.
Bu yaptığım işin bir sakıncası olup olmayacağını açıkçası bilmiyorum. Benzer deneyimleri olup da olumlu ya da olumsuz sonuçlarını bilen erkadaşların deneyimlerini duymayı çok isterim.
Not: Sevgili johnny guitar, eğer çimlendirmeyi başaramazsam adenium paylaşımından payıma düşecek olan çim adamlar üzerindeki hakkım baki kalır değil mi?:p:p
Bunlar da fotoğraflar
Sevgili malbman çimlendirmeyi başarsanızda başarmasanızda ben size isteğiniz zaman gönderirim .Bu arada sizin balkonda yaptığınız topraksız tarım işleriniz ne alemde.
Saygılarımla.
johnny guitar
08-01-2010, 20:11
Ben tohumlar hakkında bir soru sormak istiyorum.
Tohumları ekmek için ilk elime aldığımda bir şey fark ettim. Biraz elastik duruyorlardı. Sanki içi boşalmış gibi, yani içlerinde bir dolgunluk yoktu. Bu normal midir yoksa ekimi yapana kadar bayatlattım mı onları:eek:
Anlattıklarınıza bakılırsa tohumlar uygun şartlarda saklanmamış.Çünkü normal tohunlar kurudur elastiki olmazlar.Ben bu sene elimde kalan son tohumları çimlendirmeyi başardım.Tohumlar yaklaşık olarak 2.5 yıllıktı.15 adetten 10 tanesi çimlendi ve de diğerleri çimlenecek gibi görünüyor.Zaten mantık da şu alınan tohumların % 85 i çimlenir bu oranda bu işi iyi biliyorsanız.Ortam koşullarınıda göz önüne alırsak şans %50 dir.
Saygılarımla
berduray
08-01-2010, 20:57
Adalet Hanım...adeniumlarınızda bir sorun var.
Kırmızı örümcek olabilir ya da şu sokucu , emici takımından biri...ama kesinlikle bir şey dadanmış...dikkat edin derim..
Sebahattin Sargın
08-01-2010, 21:10
Sanırım kırmızı örümcek Adalet Hanım adeniumlarınızda ki, benim plumerialarımda da aynı durum vardı...
Hatice Tarhan
08-01-2010, 22:56
Adeniumlarımı teker teker kaybediyorum .Üç tanesi çürümüştü dünde 15 cm olan adenium super noble çürüdü.Gövdesi odunlaşmıştı ve en büyük adeniumdu .Önce yaprakları döküldü sonra gövde yumuşadı ve toprağa serildi .Topraktan çıkardım kökleri hala sert .Adeniumlarımı kaybetmek istemiyorum lütfen yardımcı olun .Diğerleri için yapabileceğim birşey vardır heralde .
Adalet Yağcı
08-01-2010, 22:58
Sevgili Berduray, Sebo, adeniumlarım dış ortamdalar, mevsim başından beri yağan yaağmur sıvası dökülen duvarın tüm tozunu çiçeklerin üzerine yağdırıyor.
Ayrıca, bazan soğuk, bazan fırtına, bazan da böyle bahar günleri yaşayınca yavrucaklarım şaşırdılar tabi.
Şaka bir yana, burada da NeemAzalım var, hemen bir ilaçlama yaparım :)
Adalet Yağcı
08-01-2010, 22:59
İç ortamda mıydılar Cennetbahçesi?
Hatice Tarhan
08-01-2010, 23:17
Adalet hanım ne kadar hızlısınız maşallah.Adeniumlar güneye bakan balkondalar .Alanyanın havası da malum oldukça sıcak geçti .
Sevgili malbman çimlendirmeyi başarsanızda başarmasanızda ben size isteğiniz zaman gönderirim .Bu arada sizin balkonda yaptığınız topraksız tarım işleriniz ne alemde.
Saygılarımla.
Çok teşekkür ederim sevgili johnny guitar. O zaman benim tohumların akıbetine göre sizi tekrar rahatsız ederim.
Balkondaki topraksız tarım denemelerime bu yıl ara verdim. Nedendir bilmem, içimde bir isteksizlik var. Belli olmaz önümüzdeki günler başlayabilirim de ama şimdilik hiç bir şey yok.
Sevgilerimle
Adalet Yağcı
09-01-2010, 08:04
Sevgili Cennetbahçesi, ben haftada iki defa abartmadan suluyorum, bunun dışında gübrelemeyi kestim.
Fazla su vermiş olabilir misiniz?
Belki de bir hastalıktır, 15 cm. olduktan sonra birden bire yıkılmaları ilginç, daha tecrübeli olanlar fikirlkerini yazacaktır.
Hatice Tarhan
09-01-2010, 10:45
Adalet hanım ben haftada bir az su veriyordum sudan çürüme olduğunu sanmıyorum .
johnny guitar
09-01-2010, 17:07
Adeniumlarımı teker teker kaybediyorum .Üç tanesi çürümüştü dünde 15 cm olan adenium super noble çürüdü.Gövdesi odunlaşmıştı ve en büyük adeniumdu .Önce yaprakları döküldü sonra gövde yumuşadı ve toprağa serildi .Topraktan çıkardım kökleri hala sert .Adeniumlarımı kaybetmek istemiyorum lütfen yardımcı olun .Diğerleri için yapabileceğim birşey vardır heralde .
Sayın cennetbahçesi çürüyen üst kısmı kesip üzerinden çıkan sıvıyı bir peçete ile kurutun teninize temas ettirmemeye dikkat edin.Tekrar kuru bir karışıma ekin bir hafta sulamayın.Bir hafta sonra spreyle nemlendirin.20 derecede civarlarında güneş görmeyen iyi ışık alan bir yere yerleştirin.Yaklaşık bir ay sonra gövdenin değişik yerlerinden patlama yapıp yeni yapraklar ve dallar oluşmaya başlayacaktır.Benim başıma bir tanesinde geldi bu yöntemle kurtardım.Belkide bir hastalık yüzündendir fakat bu kadar la sınırlıyız.Başına gelen başka bir arkadaşın tecrübeleride vardır.
Saygılarımla
izzeterisen
09-01-2010, 18:18
Ben de geçen yıl bu mevsimde epey bitki kaybettim. Aynen sizin belirttiğiniz gibi olmuştu.
Hemen suyu kesin ve kurudukça çok az su verin.
Saksılarını elinizle sıkarak toprağının iyice havalanmasını sağlayın. Kesinlikle bitkiler yapmurdan etkilenmesin.
Geçen yıl Benomyl terkipli bir ilaçla (Benlate) sulamam önerilmişti. Faydası oldu. Ama asıl yapılması gereken dediklerim.
Yapabiliyorsanız bitkileri hemen sökün, çürüyen kökleri kesin, bir kaç gün yaraları kuruyana kadar bitkileri açıkta gölgede bekletin. sonra çok ama çok az nemli toprağa dikin. En az bir hafta sonra da sulayın.
Benim adeniumlarım hala çimlenmedi. Yaklaşık 8 gün oldu:(
Tohumlar şişkin duruyor, tohum zarfları oldukça yumuşamış. Ama henüz filizlenme hareketi göremedim. Aynı kaptaki diğer bitki tohumlarından çimlenenler mevcut...
Gece gündüz arası sıcaklık farkı yüzünden olabilir belki, bilgilere yeniden göz attım da.. Benimkiler ev içersinde olduğundan hemen hemen hiç sıcaklık farkı olmaz. En iyisi gece balkona çıkarmak sanırım, hem öyle çok soğuk da yok bu aralar..
johnny guitar
14-01-2010, 16:41
10.01.2010 tarihinde peçeteye çimlendirmeye bıraktığım adenium pink tohumları %80 oranla çimlenmiştir.Karışıma yarın ekmeyi düşünüyorum.İlk deneyimi olanlar için peçete çimlendirmesi hem tohum çimlenme oranını öğrenmiş olacaklar,hemde başarı oranı daha uygun olacakır.
Saygılar
johnny guitar
14-01-2010, 16:49
Benim adeniumlarım hala çimlenmedi. Yaklaşık 8 gün oldu:(
Tohumlar şişkin duruyor, tohum zarfları oldukça yumuşamış. Ama henüz filizlenme hareketi göremedim. Aynı kaptaki diğer bitki tohumlarından çimlenenler mevcut...
Gece gündüz arası sıcaklık farkı yüzünden olabilir belki, bilgilere yeniden göz attım da.. Benimkiler ev içersinde olduğundan hemen hemen hiç sıcaklık farkı olmaz. En iyisi gece balkona çıkarmak sanırım, hem öyle çok soğuk da yok bu aralar..
Sayın Eovyn balkona koymanız sakıncalıdır.Kapalı balkon camda bile gece sıcaklığı 12 deceye düşüyor.Sabah erken saatlerde ise 8 derece civarlarında.Balkon kapalı ve petek te varsa bile iç ortamda yine düşük sıcaklığa sahiptir.Bu ortamda çimlenmeleri mümkün olmaz yumuşayıp çürümeye yüz tutarlar.Çimlenme sıcaklığı ilk 4 yaprağa kadar 23-27 daha sonraları 18-22 olabilir.Ama üst kısımdaki streci günde bir kere havalandırıp nemlendirin.Aşırı ıslak olmasın.Bu açıklamalrı kendi tecrübelerime dayanarak yazıyorum
Saygılar.
Sayın Johnny Guitar,
Bu başarı ve çimlenme oranı karşısında maşallah, nazar değmesin demek gerek. Elinizin uğuru hiç eksilmesin. Üç günde çimlenme! Gerçekten güzel.
Önümüzdeki hafta üç gün il dışındayım. Dönüşte peçete ile çimlendirme yöntemini bende deneyeceğim. Bakalım ne olacak.
johnny guitar
14-01-2010, 21:56
Sayın Johnny Guitar,
Bu başarı ve çimlenme oranı karşısında maşallah, nazar değmesin demek gerek. Elinizin uğuru hiç eksilmesin. Üç günde çimlenme! Gerçekten güzel.
Önümüzdeki hafta üç gün il dışındayım. Dönüşte peçete ile çimlendirme yöntemini bende deneyeceğim. Bakalım ne olacak.
Teşekkürler Sayın Skaraca ortam şartları iyi olunca birazda el bererisi.Sadece adenium değil lithops ve diğer kaktüs türleri,afrika menekşesi açelya ve iç mekan süs bitkileri.Bunlardada biraz başarılı sayılırım.Evde çiçek koyacak yer kalmadı birde bu bitkiler seneya iki katı olacak.Çimlendirmede en büyük etken tohum çimlenme kalitesi.Bu nu da peçete çimlendirme ile ölçüm yapıyorum.
Saygılarımla
Hatice Tarhan
15-01-2010, 12:37
Sayın johnny guitar ve izzet bey tavsiyeleriniz için çok teşekkürler,tavsiyenizi uyguladım inşallah kurtarabilirim.
Forumda bu başlık altında görüp, beğendiğim adeniumla ilgili çimlendirme denemelerim devam ediyor. İlk çimlendirdiğim tohum gelişemeden kurudu. Şu anda iki tane çimlenmiş adeniumum var. Bunlardan birisinin tohum kabuğunu ben çıkarttığım için henüz yapraklarını göstermedi. Sivri bir uç şeklinde. Bu nedenle fotoğrafını çekmedim.
122027 Fotoğrafını çektiğim ise iki yaprak ve ortasından yeni bir yaprağa ilişkin minicik bir uç zorlada olsa görünüyor. Şu anki gelişimi normal gibi. Yalnız toprağı çabuk kuruyor. Bu nedenle aşağıda açıklayacağım yeni yöntemi bu adenium içinde uyguladım. Ayrıca aynı kabta çimlenme aşamasında olan bir tohum daha var.
Daha önceki adenium çimlendirme denemelerimdeki başarısızlıklarım ve başlık altında yazılan bilgiler (özellikle sayın Johnny Guitar'ın yazdıkları) nedeniyle nem ve ısı düzeyini ayarlayabilmek için yeni bir yöntem geliştirdim. Şu anda sonuçları alabilmek için erken.
Adenium ektiğim kabları, içi su dolu olan pet bardak üzerine yerleştirdim. Sulama suyu alttaki delikten pet bardağa akıyor. Pet bardak ise kalorifer peteği üzerinde duruyor. Böylece pet bardak içindesi su ısınarak buharlaşıyor ve ısınan buhar üstteki tohum ekili kabı ısıtıyor. Ayrıca su tahliye delikleri aracılığı ile üstteki toprağın nemli kalmasını sağlıyor. En azından ben bu sonucu alabileceğimi düşündüm.
122030 Kalorifer peteği üzerinde içi su dolu pet bardak ve onun üzerinde tohum ekili kab.
122031 Tohum ekili kabın üzerini havalanmayıda sağlayacak şekilde örttüm. Örtü alt kısmındaki nemlenmeyi, su kabarcıkları olarak bu fotoğrafta görebilirsiniz.
Böyle bir yöntem ne derece başarılı olur bilemiyorum tabi ki! Bu yöntemden sonra sırada sayın Johnny Guitar'ın peçete ile çimlendirme yöntemi var. Önümüzdeki hafta üç gün il dışındayım. Dönüşte bu yöntemi uygulayacağım.
johnny guitar
16-01-2010, 18:26
Sayın Skaraca yönteminiz iyi fikir gibi görünüyor.Denemenizde inşallah başarılı olursunuz.Zaten değişik yöntemler çimlendirmeye açıktır.Peçete yöntemi ile çimlendirdiklerimin tamamını bugün ektim.tohumlar o kadar çimlenmiş ki peçeteden ayırmak zor oldu.Çimlenmeyen tohumlar da vardı aralarında.Elime aldığımda çürümüş olduğunu gördüm.Buda şunu gösteriyorki tohumların çimlenme kalitesi %90. 100 adet ten 10 adet fire verdim.Buda tohumun tazeliğine bağlı.Sizin gönderdiğiniz tohumlarıda peçetelere çimlendirmek için koydum.Pazartesi günü sonuçlar belli olur.Toplam 70 adet tohum vardı kendi incelememelerime göre 8 adet i cılız ve sağlıksız gözüküyordu.Buda %88 oranında çimlenecek gözüküyor.Tabiiki tahmin.
Saygılarımla.
Sayın johnny guitar'ın başarılı bulduğum peçetede adenium tohumu çimlendirme uygulamasını 22 Ocak Cuma akşamı evde denedim.
Bunun için daha önceden ayırdığım marketlerde peynir paketlemekte kullanılan kapaklı kablardan kullandım. Kapak üzerine havalandırmayı sağlamak için birkaç delik açtım. Sonra peçetenin yarısını kabın alt kısmına serdim ve tohumları aralıklı olarak yerleştirdim. Diğer yarısını da tohumların üzerine kapattım ve peçeteyi nemlendirdim.
İki günde tohumlar şişkinleşti ve birkaçı üzerinde bulunan kabuğu yararak beyaz kısmını gösterdi. 15 tohum kullanmıştım deneme için. Belki bir ikisi çimlenmeyebilir. Ancak henüz bunu söylemek için erken. Çünkü genel olarak baktığımda tüm tohumlarda nem nedeniyle şişme oluşmuş durumda.
122940 Tohum kabının genel görünümü. Salon pencere tarafına koyduğum ve burası biraz serin olduğu için, kabı kalorifer peteği üzerine koyduğum gazete üstüne koydum. Petek üzerinde varsa mermer veya fayansta kullanılabilir bunun için. Bu yöntemi uygulayacak arkadaşların aşırı ısınma ve dolayısıyla tohumların haşlanmamasına dikkat etmesi gerekir. Ev ısısı iyi olan uygulayıcılar bu yöntemi uygulamayabilir.
122941 Peçete içerisinde yer alan tohumların görünümü. Sadece bir tohum fotoğraf karesine girememiş. 14 tohumda genel olarak şişme mevcut. İkisi tohum kabuğunu bile yarmış.
izzeterisen
24-01-2010, 17:27
Satılan tohum paketlerinin üzerine bakarsanız hiçbirinin üzerinde % 100 çimlenme oranı yoktur. Çimlenme oranı % 1-2 gibi daha düşüktür. Bu nedenle rahat olmanız gerekir. Ben çok gayret göstermeme rağmen, iki yıl bu tohumu çimlendirmeme rağmen, sizin başardığınız oranda çimlendirme oranına erişemedim. Sanıyorum bu, satılan tohumların çimlendirme oranlarından kaynaklanıyor.
Yasalara göre , tohumları tek tek satan kişiler, tohum çuvalını veya paketini açıp tek tek sattıkları zaman tohumun sertifikasyonu ile ilgili bilgilerin olduğu kağıdın bir fotokopisini alıcıya vermek zorundadır. Bize bu verilmedi. Dolayısıyla da çimlenme oranlarını bilmiyoruz.
Bu nedenle başarılı olduğumuzu sanmamız gerekir.
Herkese başarılar diliyorum.
johnny guitar
24-01-2010, 18:14
Sayın johnny guitar'ın başarılı bulduğum peçetede adenium tohumu çimlendirme uygulamasını 22 Ocak Cuma akşamı evde denedim.
Bunun için daha önceden ayırdığım marketlerde peynir paketlemekte kullanılan kapaklı kablardan kullandım. Kapak üzerine havalandırmayı sağlamak için birkaç delik açtım. Sonra peçetenin yarısını kabın alt kısmına serdim ve tohumları aralıklı olarak yerleştirdim. Diğer yarısını da tohumların üzerine kapattım ve peçeteyi nemlendirdim.
İki günde tohumlar şişkinleşti ve birkaçı üzerinde bulunan kabuğu yararak beyaz kısmını gösterdi. 15 tohum kullanmıştım deneme için. Belki bir ikisi çimlenmeyebilir. Ancak henüz bunu söylemek için erken. Çünkü genel olarak baktığımda tüm tohumlarda nem nedeniyle şişme oluşmuş durumda.
122940 Tohum kabının genel görünümü. Salon pencere tarafına koyduğum ve burası biraz serin olduğu için, kabı kalorifer peteği üzerine koyduğum gazete üstüne koydum. Petek üzerinde varsa mermer veya fayansta kullanılabilir bunun için. Bu yöntemi uygulayacak arkadaşların aşırı ısınma ve dolayısıyla tohumların haşlanmamasına dikkat etmesi gerekir. Ev ısısı iyi olan uygulayıcılar bu yöntemi uygulamayabilir.
122941 Peçete içerisinde yer alan tohumların görünümü. Sadece bir tohum fotoğraf karesine girememiş. 14 tohumda genel olarak şişme mevcut. İkisi tohum kabuğunu bile yarmış.
Sayın Skaraca çimlendirmede başarı sağlamanıza sevindim.Zaten tohum satan firmalar da bu yöntemle çimlendirme kalitesini ölçüp oranlarını yazıp satıyorlar. 2. resminizdeki sol üstten 2. tohum zaten cılız bir tohum geç çimlenecek veya çimlenmiyecektir.Geçen pazartesi 100 kadar tohumu peçete çimlendirerek ekim işini gerçekleştirdim.Cumartesi günü toprakları kabarmaya başlamıştı .Yarın sonuçlar tam olarak belli olur.geçen ay ektiklerim ise 4 yapraklı oldular bile.Peçete çimlendirmesindeki en önemli olay da tohum kabuğundan ayrılması.Toprak yüzeyine geldiklerinde o kabuğu atamayıp ta ölen bir çok fide olabiliyor.
saygılarımla
johnny guitar
24-01-2010, 18:50
Selamlar
Adenium catalaog resimleri hazırlamıştım.Bunları burada sunarak diğer arkadaşlara yardımcı olabilir diye düşündüm.
Saygılarımla
http://www.ressim.net/out.php/i405112_adenium-1.jpg (http://www.ressim.net)
http://www.ressim.net/out.php/i405113_adenium-2.jpg (http://www.ressim.net)
http://www.ressim.net/out.php/i405114_adenium-3.jpg (http://www.ressim.net)
http://www.ressim.net/out.php/i405115_adenium-4.jpg (http://www.ressim.net)
http://www.ressim.net/out.php/i405116_adenium-5.jpg (http://www.ressim.net)
http://www.ressim.net/out.php/i405117_adenium-6.jpg (http://www.ressim.net)
http://www.ressim.net/out.php/i405118_adenium-7.jpg (http://www.ressim.net)
Ben tohumlardan ümidi kestim maalesef.
Aynı kapta , aynı ortamda çimlendiriyorsun biri çimleniyor diğerlerinden ses seda yok..Anlamadım gitti. Çimlenen tohumda kapsülü başında 1-1.5 cm kadar kaldı öyle duruyor.Kökleri gelişmemiştir diye şaşırtma yapmayada korkuyorum. Sizce ne yapmalıyım...
Tavsiyelerinizi bekliyorum
Hala aynı garibimde hiçbir değişiklik yok. Keşke bende sizler gibi peçete ile çimlendirme yapsaydım.:(
Sayın sagdil, bu konuda üzülmeyin. Ben belki 100 tane tohumu suda bekletip, toprağa ektim. Şu anda elimde kalan sadece bir filiz var. Ben elimdeki tohumları bitirmeden, sayın johnny guitar bu başlıkta peçete ile çimlendirme yöntemini açıkladı ve bu sayede deneme yapabildim. En son önceki yöntemlerle ektiğim altı adet tohumdan hala ses seda yok.
Sayın İzzet Erişen, dediğiniz gibi çimlenme oranının %100 olması doğal olarak mümkün değil, benim şu an önceki ektiğim ve çimlenen üç tohumdan elimde kalanda bir tane. Bunun için belki 100 adet tohum harcadım. Sonunda sayın johnny guitar'ın yöntemi ile yüksek çimlenme oranını yakalayacağım diye düşünüyorum.
Sayın Johnny Guitar, peçete ile çimlendirme yönteminde şu an ikinci gündeyim. Sizin eklediğiniz son fotoğrafta tohumların kök uçları çıkmıştı. Peçete ile çimlenen tohumlar ekilmeden önce hangi aşamaya gelmeli? Yukarıda verdiğiniz bilgiye göre, peçetede iken tohum kabını atmasını beklemem gerekiyor sanırım.
johnny guitar
24-01-2010, 20:45
Sayın sagdil, bu konuda üzülmeyin. Ben belki 100 tane tohumu suda bekletip, toprağa ektim. Şu anda elimde kalan sadece bir filiz var. Ben elimdeki tohumları bitirmeden, sayın johnny guitar bu başlıkta peçete ile çimlendirme yöntemini açıkladı ve bu sayede deneme yapabildim. En son önceki yöntemlerle ektiğim altı adet tohumdan hala ses seda yok.
Sayın İzzet Erişen, dediğiniz gibi çimlenme oranının %100 olması doğal olarak mümkün değil, benim şu an önceki ektiğim ve çimlenen üç tohumdan elimde kalanda bir tane. Bunun için belki 100 adet tohum harcadım. Sonunda sayın johnny guitar'ın yöntemi ile yüksek çimlenme oranını yakalayacağım diye düşünüyorum.
Sayın Johnny Guitar, peçete ile çimlendirme yönteminde şu an ikinci gündeyim. Sizin eklediğiniz son fotoğrafta tohumların kök uçları çıkmıştı. Peçete ile çimlenen tohumlar ekilmeden önce hangi aşamaya gelmeli? Yukarıda verdiğiniz bilgiye göre, peçetede iken tohum kabını atmasını beklemem gerekiyor sanırım.
Sayın Skaraca geçen yıl 6.günde peçete ile çimlendirmede karışıma ekmiştim.Bu sene 4. günde ektim.TohUm kabuğunun ayrılmasını beklemedim.Karışımda birkaç gün geçince zaten kabuk karışımda kalıyor.Peçete yöntemi inşallah çimlendirme oranlarınızı yüksek olur.
Teşekkürler sayın Johnny Guitar,
Şu an ikinci gün olduğuna göre birkaç gün daha bekleyebilirim. Karışım derken siz ne tür bir toprak kullanıyorsunuz? Kendiniz mi hazırladınız, hazır mı aldınız? Benim kullanacağım toprak burada bitki satan bir seradan aldığım, kendi hazırlamış oldukları karışım. Kum, toprak, kestane toprağı ve küçük ağaç kabuklarından oluşuyor. Geçirgen bir karışım.
johnny guitar
24-01-2010, 21:19
Teşekkürler sayın Johnny Guitar,
Şu an ikinci gün olduğuna göre birkaç gün daha bekleyebilirim. Karışım derken siz ne tür bir toprak kullanıyorsunuz? Kendiniz mi hazırladınız, hazır mı aldınız? Benim kullanacağım toprak burada bitki satan bir seradan aldığım, kendi hazırlamış oldukları karışım. Kum, toprak, kestane toprağı ve küçük ağaç kabuklarından oluşuyor. Geçirgen bir karışım.
Selamlar Sayın Skaraca
Hep karışım diye bahsettim .Toprak ve torf demedim çünkü bunları kullanmıyorum.Karışımı kendim hazırladım.Kestane toprağı çimlendirmede değilde sonraki şaşırtma ve büyütme dönemlerinde daha iyi olur.
Karışım.%50 Dere kumu 3 mm kalınlığında elenmiş yıkanmış ve steril edilmiş.
%30 yaprak çürüntüsü.(bir yıl önceden kendim hazırladım)
%15 cocapeat ve %15 perli veya vermikülit.Fındık kabuğunun krılmışınıda karışıma karıştırabilirsiniz.Dikkat edilecek bir husus ta ekim kabına karışımı yerleştirdikten sonra karışımı ıslamıyorum.Tohumları yerleştirdikten sonra 1 cm kadar üzerlerine karışım tabakası yaptıktan sonra tahta yardımı ile karışımın üst kısmını hafifçe bastırıp düzeltiyorum.Sonra spreyleme ile üst kısmını nemlendiriyorum.Streci kapatıp 2 gün sonra açıp her gün havalandırıyorum.Karışımım tamamen steril olduğundan mantar ilacı kullanmıyorum.
Not:kestane toprağı bünyesinde aşırı nem bulundurur.menekşe açelya bitkilerinin en sevdiği çürüyüktür.Bağzı bölgelerde kestane toprağını farklı yorumlandığını bilirim.Kimi yerlerde kestane nin yaprağının çürüyüğüne kimi yerlerde ise kestane ağacının uzun yıllarda çürüyerek gövdesinden alınandır.Siyah renk olanı makbül olanıdır .Kahverengi olanı makbül değildir.Eğer kestane yaprağının çürüyüğü ise tohum çimlendirmede kullanılabilinir.
Saygılarımla
Teşekkürler ek bilgi için sayın johnny guitar.
Perlit ve vermikuliti yapı marketlerde bulunur dediler. Eskişehir'de bulamadım. Hatta inşaat mühendisi bir arkadaşa sordum. Perlitin şu anda kullanılmadığını, piyasada olmadığını söyledi. Yaprak çürüğünü burada Anadolu Üniversitesinin bahçesinde bulmuştum. Bir miktar alıp, kendi karışımlarımda kullanmıştım. Benim aldığım kestane toprağının hangi tür olduğu konusunda net fikrim yok. Ancak görünüm olarak siyah ve torfa göre daha ince yapılı. Ben inşaat kumu almıştım bir inşaattan karışımlarda kullanılmak üzere. Pek yararını göremedim. Yaptığım karışım birazcık kurudumu sertleşiyor. Toprağı biraz bol tutmak gerekiyor gibi. Hazır aldığım karışım bu durumda biraz daha uygun olacak gibi. Oranlar sizin belirttiğiniz gibi olmasada, su tutmuyor, gevşek bir yapıya sahip.
rrumeysaa
25-01-2010, 14:30
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=123100&stc=1&d=1264426152
Büyük olanlar yazın ektiğim adeniumlarım, diğerleri 3-4 aylıklar ve sanki yavaş gelişiyorlar...
verdoque
25-01-2010, 15:16
Teşekkürler ek bilgi için sayın johnny guitar.
Perlit ve vermikuliti yapı marketlerde bulunur dediler. Eskişehir'de bulamadım. Hatta inşaat mühendisi bir arkadaşa sordum. Perlitin şu anda kullanılmadığını, piyasada olmadığını söyledi. Yaprak çürüğünü burada Anadolu Üniversitesinin bahçesinde bulmuştum. Bir miktar alıp, kendi karışımlarımda kullanmıştım. Benim aldığım kestane toprağının hangi tür olduğu konusunda net fikrim yok. Ancak görünüm olarak siyah ve torfa göre daha ince yapılı. Ben inşaat kumu almıştım bir inşaattan karışımlarda kullanılmak üzere. Pek yararını göremedim. Yaptığım karışım birazcık kurudumu sertleşiyor. Toprağı biraz bol tutmak gerekiyor gibi. Hazır aldığım karışım bu durumda biraz daha uygun olacak gibi. Oranlar sizin belirttiğiniz gibi olmasada, su tutmuyor, gevşek bir yapıya sahip.
Perlit nadiren Bauhaus'a geliyor. Ama yılda 1 gibi bir sıklıkla. Elimdeki bitince yenisini fide satan bir seradan almıştım. Torfa yeterince perlit eklerseniz inanılmaz gevşek ve süzek bir karışım oluyor.
kalambaklı
25-01-2010, 15:35
Sevgili arkadaşlar, bu da benim 100 günlük arabicum' larımdan bir örnek.
123115
Teşekkürler sayın verdoque,
Bauhaus Eskişehir'de yok. Olan yapı markette de perlit-vermikulit yok. Ankara'da da bugüne kadar gitme fırsatım olmadı. Birde nadiren geldiğini belirtmişsiniz. Belki denk gelirse bulabilirim sanırım. Birde burada Üniversite ve belediyelerden araştıracağım artık. Umarım bulurum.
Sayın kalambaklı, sayın rrumeysaa,
Her ikinizinde adeniumları çok güzel olmuş. Umarım yukarıda fotoğraflarını aktardığım peçetede çimlendirme yöntemi sayesinde aynı güzellikte adeniumlara bende kavuşurum.
johnny guitar
25-01-2010, 17:31
Selamlar
Aşağıdaki linkte hepsi mevcut.
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=205
Geçen sene tüm karışımları bu yolla temin etmiştim.Ziraat tarım satışlarda malesef bu tür ürünler bulunmuyor.
saygılar
günebakan
25-01-2010, 17:35
Ben bir türlü çimlendiremedim elimde kalan 2,3 taneyi de bahar da deneyeceğim o da olmazsa sn. Johnny guitar'ın kapısını çalacağım:)
johnny guitar
25-01-2010, 18:02
Ben bir türlü çimlendiremedim elimde kalan 2,3 taneyi de bahar da deneyeceğim o da olmazsa sn. Johnny guitar'ın kapısını çalacağım:)
Sayın günebakan siz o 2 tohumu çimlendiremezseniz sizide 5. sıraya aldım.Kapımız herkeze açıktır.
Saygılarımla
Sevgili Lonicera'nın verdiği Adenium pink tohumlarından üç tanesini 8 Ocak'ta ektiğimi burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=560031&postcount=583)yazmıştım. Tohumlardan yalnızca bir tanesi çimlendi ama diğerleri de ölmemiş, şişkin şişkin duruyorlar.
Bu meraklıyı ayırıp yeni saksısına koydum. Diğerleri hala duruyor. Keri kalan beş tohumu da sevgili Johnny Guitar'dan esinlenerek (intihal değil:p:p) ıslak peçeteye koydum. Sanırım yaşayacak bu ufaklık ama şapkasını çıkarmamakta diretiyor:p. Açıkçası ellemek de istemiyorum. Bu defa büyüme ucunu koparırırm falan diye korkuyorum.
johnny guitar
25-01-2010, 18:25
Sevgili Lonicera'nın verdiği Adenium pink tohumlarından üç tanesini 8 Ocak'ta ektiğimi burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=560031&postcount=583)yazmıştım. Tohumlardan yalnızca bir tanesi çimlendi ama diğerleri de ölmemiş, şişkin şişkin duruyorlar.
Bu meraklıyı ayırıp yeni saksısına koydum. Diğerleri hala duruyor. Keri kalan beş tohumu da sevgili Johnny Guitar'dan esinlenerek (intihal değil:p:p) ıslak peçeteye koydum. Sanırım yaşayacak bu ufaklık ama şapkasını çıkarmamakta diretiyor:p. Açıkçası ellemek de istemiyorum. Bu defa büyüme ucunu koparırırm falan diye korkuyorum.
Minik bir adenium da aramıza katıldı.Ne güzel.Kapsülü nemli tutarsanız alttan gelen ilk iki yaprak onu gövdeden ayıracaktır.
kolay gelsin değerli malbman
izzeterisen
26-01-2010, 17:16
Benim adeniumlarım güneye bakan balkonda. Kasım-Aralık ayından beri bir kısmının (Pink çeşidi) üzerinde tomurcuklar ve çiçekler var. 8 gün önce bir saksımı kalorifer olan bir yere aldım. Dün baktım ki üzerinde meyve oluşmuş. Adalet Hanım, sizinkilerde bir şey var mı?
123206
Balkonda bulunan Adeniumlarıma ekim ayından beri gübre vermedim. Amacım kışa dayanıklı olmaları için idi. Dün www.accuweather.com sitesinde Ortaca'ya baktım. Dün gece yazan gece sıcaklığı -2 idi. Adeniuımlarımın bir kısmını her ihtimale karşın içeri aldım. Bir kısmını dışarıda bıraktım. Sabah ve akşam baktım. bitkilerde bir etkilenme görmedim.
Bu gün seralarda gezdik. Seracılara sordum. Gece 23:00 sıraları sıcaklık sera içinde 3 dereceye düşmüş. dışarda demek ki -2 olmuştur.
Gece yağmurlama yapılmıştı ve sera diplerinde aşağıdaki görüntü vardı :
123207
25.01.2010
Demek ki -2 gerçekleşmiş. yağmurlama yöntemi ile dondan korunan bir seradan akan sular bir bitki üzerinde buz tutmuş . Garanti -2 olmuş diyebiliriz sanıyorum. Demek ki bitki kışa iyi hazırlanırsa -2 derece olan soğuktan zarar görmeyecek. Ama yine de bu bitkiyi yetiştiren arkadaşların böyle bir şey var diye soğukta bırakmamaları gerekir.
kalambaklı
26-01-2010, 18:01
Sayın izzeterisen, siz adeniumlar konusunda tartışmasız söz sahibisiniz, neden der iseniz!...Yapmış olduğunuz çalışmalarınız bize her zaman yol gösterici olmuştur.;)
Son mesajınız da buna bir örnek teşkil etmektedir.:)
Bir atasözümüzü tekrarlamak istiyorum, bakarsan bağ olur bakmaz isen dağ olur, (gerisi yalan olur)
Sevgili dostum sağlıcakla kal,
Sayın izzeterişen, meyve dediğiniz nedir? Bu bitkinin meyvesi de mi var yoksa:confused:
Sayın İzzet bey,
Gerçekten çok ilginç. Minik bir muza da benziyor. Yanlarda yeni tomurcuklar var gibi. Çiçek açmış mıydı? Acaba çiçekten sonra oluşan tohum keseciği olabilir mi?
izzeterisen
27-01-2010, 07:40
Bitkinin meyvesi zakkumun meyvesi gibi. Kapsül şeklinde olan meyvesi (internette pot olarak geçiyor) içinde tohumları olacak.
Bitkim kasım ayından beri tomurcukta. Çoğu tomurcukları soğuk nedeniyle öldü. şimdi sıcağı buldu. Dallanıyor ve her dalı çiçek salkımı oluşturuyor. Yakında üzerinde en az 20 kadar çiçek olacak sanıyorum.
Adalet Hanım, sizinkilerde bir gelişme yok mu?
Adalet Yağcı
27-01-2010, 08:28
Benim adeniumlarım güneye bakan balkonda. Kasım-Aralık ayından beri bir kısmının (Pink çeşidi) üzerinde tomurcuklar ve çiçekler var. 8 gün önce bir saksımı kalorifer olan bir yere aldım. Dün baktım ki üzerinde meyve oluşmuş. Adalet Hanım, sizinkilerde bir şey var mı?
Sayın İzzeterisen, ben hiç içeri almadım, yaklaşık iki ay önce üç tanesinde tomurcuklar oluşmuştu, soğuktan gelişemediler, öylece bekliyorlar.
Hepsi de bir kaç yaprağını kaybetti ama baharda canlanacaklar sanırım, burada gece ısısı 9 °C altına düşmedi, buna güveniyorum biraz da.
Yaz sonu açan çiçeklerin tohum zannettiğim kısımları da canlı olarak beklemede, hava ısındığında inşallah onlar da sizinkiler gibi meyve olurlar.
Sizin adeniumların yaprakları çok sağlıklı maşallah, dışarda kaldıkları zaman biraz matlaşıyorlar.
johnny guitar
27-01-2010, 17:34
Adeniumlar çimlenmeye başladı.Dış sıcaklığın aşırı düşmesinden kaynaklanan sıcaklık farkı ile bu sefer 6 günde çimlenmedi biraz uzun sürdü.29 aralık ta ekilenler 6 günde çimlenmesine rağmen aynı tohumlar ocak 12 de ekilenler ise 10 gün ile 12 günü buldular.Malesef bir kaç tohumda peçete ile çimlendiği halde karışımın ısslak değilde nemli olmasına rağmen çürüdüler.Sayın skaraca sarı kaptaki ler sizin tohumlar dün 4 adetti bu gün ise 6 ama devamı da geliyor.Kapta 12 ader tohum vardı.29.aralık 2009 da ekilenler 4 yaprağı tamamlayıp 6 yaprağa geçtiler.Bugün ilk sıvı organik gübrelemelerini yaptım.
Bu arada deneme olarak yaptığım adenium pink e smal red plum ise üst yaprakları büyümeye başladı.üst kesimleri yaptılarımda gayet iyi gelişiyorlar.
Adenium konusunda bildiğim ve tecrübelerime dayanarak tüm yardımlara ve paylaşımlara açığım.
Saygılarımla
Ama, ama benimkileri en uzağa koymuşsunuz sayın johnny guitar.
Hiç görünmüyorlar ki. Zaten şimdi miniciktirler. Alt sol kenar kısımda sanki çizgi gibi birşey gördüm sadece. 12 taneden altı tane. Şimdilik!
İyi iyi, iyi gidiyorsunuz sayın johnny guitar. Maşaallah. Nazar değmesin, elinizin uğuru eksik olmasın.
Bu arada en son fotoğraf aşı sanırım. Deneme olduğunu belirtmişsiniz. Alt kök kısmını keserek, üstüne başka cins dalımı aşıladınız? Aşı olarak hangi yöntem kullandınız? Bir ara fotoğraflar yayınlamıştınız sanırım. Yarma aşı benzeri bir yöntemdi. Onu mu uyguladınız?
22 Ocak tarihinde sayın johnny guitar'ın peçetede adenium tohumu çimlendirme yöntemini, elimde bulunan tohumlardan 15 tanesi için uygulamıştım. İki gün sonraki gelişimlerinide bir önceki sayfada fotoğrafı ile göstermiştim.
Hafta sonu 4 gün süreyle il dışına çıkmam gerektiği için, sayın johnny guitar'ın önerisi üzerine tohumları toprağa ekmeye karar verdim. Ancak bu işi yola çıkmadan önce Cuma günü yapmam halinde, nem-ısı durumu gibi etkenleri görüp değerlendirme ve gerekli düzenlemeleri yapma imkanım olmayacağı için ekim işini bugün yapmamın uygun olacağını değerlendirdim. Böylece Cuma gününe kadar nem-ısı etkenlerini gözleme ve gerekli düzenlemeleri yapma imkanım olacak.
Peçetede çimlendirilen adenium tohumlarının ekim öncesi görünümleri.
123322
İki tanesi oldukça belirgin olmak üzere üç tanesinde kök uçları çıkmış durumda. İlginçtir büyüklerden birisi hariç, diğerlerinde de tohum kabında şişme sonucu yarılma var. Sol üst başta görülen tohumda şişme olmasına karşın tohum kabında yarılma oluşmamış.
123323
Tohumların toprak üzerine yerleştirilmelerinden sonraki görünümleri. Sol kenardaki dört adet tohum, yer ayarlaması yapılırken nem nedeniyle toprak bulaştığı için biraz zor görülüyor.
123324
Tohumlar toprağa yerleştirildikten sonra üzerlerine yaklaşık bir cm kadar toprak örtüldü ve fısfıs ile sulamaları yapıldı.
123325
Sulama işlemi sonrasında ise ekim kabının kapağı örtüldü, kapak üstünde bulunan hava delikleri, iki tanesinden kısmen hava alacak şekilde streç ile kapatıldı.
Böylece nemin ekim kabı içerisinde kalması ve toprağın kurumamasının sağlanması planlandı. İş bitimi ekim kabı kuzey tarafa bakan pencere önünde aşırı ısınmayı önleyecek şekilde fayans ve iki kat oluklu mukavva konulmuş kalorifer peteği üzerine konuldu.
Tohum çimlendirme sırasında kab aynı şekilde petek üzerine konulmuştu ve oluşan buharın kabın kapağında su damlalarına dönüştüğü, ortamın nemli kaldığı, ısının ise 25 derece civarında olduğu gözlenmişti.
sevgili skaraca bu sefer tohumlar hayırlısı ile olacaklar çok güzel patlamışlar ,ben de yarın Tekirdağa gideceğim tabi kar yağmazsa ve tohumlarıma kavuşacağım aynı sistemle çimlendireceğim bu en güzel yol sanırım çimlendirmede sayın johnny guitara teşekkür ederiz :)
johnny guitar
27-01-2010, 20:36
Sayın Skaraca siz işi çözmüşsünüz.Tebrik ediyorum sizi.Sizin kabınızı en arkaya koydum ki peteğe yakın olsun üşümesin diye.Aşı yaptığım adenium ise kök pink üstteki smal red plum.Aşı yöntemi ise internetten indirdiğim tüm adenium videolarını takip ederek ve bunları tercüme ettirerek edindiğim bilgilere dayanarak yaptım. Bağzılarını ise belli yükseklikten kestim bunu da yanlardan dallanarak bir köke 4 veya 5 çeşit aşı yapmak.Tabiiki bu yıl aşı yapılacak kalınlığa erişebileceklermi.
Adeniumlarıın geç çıkmasınıda çözdüm.Peçeteleme yöntemi ile çimlenen bitkileri zaten kök kısmı belli olduktan sonra neden yatay ektikki.(peçetedeki resminizdeki kabuktan çıkan ince kısım kök kısmı)Dikey olarak ekecektik gecikme bu yüzden oldu.Sakın ektiklerinizi karıştırıpta bunu denemeyiniz.4-5 gün bir gecikme olcaktır.Yani 6-8 günde çimlenecekler 10 veya 12 gün arası olacaktır.
Saygılarımla
Sayın Hhatice hanım,
Teşekkürler iyi dilekleriniz için. İnşallah bu kez çimlenme oranı yüksek olacak. Tohumları aldığınızda isterseniz bir kısmını peçete ile çimlendirin, bir kısmını ise geleceğini belirttiğiniz tohum çimlendirme makinesi için saklayın. Ben elimdeki tohumların az bir kısmını kendime bırakıp, kalanını sayın johnny guitar'a biraz fazla olmak üzere ve size göndermiştim. Sayın Dudi hanıma tohum verdikten sonrada elinizde yeterince tohum kalır. Çimlendirme ve ekim aşamasında kabı ısı için petek üzerine koymayı düşünürseniz, kaba fazla ısı geçişini önlemek için petek üstüne varsa 1,5-2 cm kalınlıkta mermer veya iki kat fayans koymayı unutmayın. Ben bir fayans ve üzerine iki kat oluklu mukavva koydum.
Teşekkürler sayın johnny guitar,
Kutlamanızı yinede kabul edeyim ama sizin peçetede çimlendirme yönteminiz sayesinde olacak sanırım bu kez.
Adeniumların topraktan geç çıkma sorununa gelince, bırakalım yavaş yavaş gelişsinler. 2-3 gün geç çıkmasından birşey kaybetmeyiz, tam kök gelişimlerini tamamlamadan çıkmasınlar. Birde benimkilerden zaten üç tanesi kök ucu çıkartmıştı ancak tohum kabuğu tam açılmamıştı. Belki sizin eklediğiniz fotoğraftaki tohumlar için o yöntem uygulanabilirdi ama benim tohumlara uygulanamayacağını düşünüyorum. Sizin tohumların bir kısmı neredeyse peçetede tohum kabuğunu bırakacak halde idi.
Hala aynı garibimde hiçbir değişiklik yok. Keşke bende sizler gibi peçete ile çimlendirme yapsaydım.:(
Tek dişi kalmış canavarımıda kaybettim :(
Sayın skaraca ve johnny guitar sizleri çok kıskanıyorum çooook.....:mad:
Adı çöl gülü olan bir bitkinin kışın en soğuk günlerinde tohumunu çimlendirmek çok uygun bir koşul sağlanamayacağı anlamına geliyor.
seymen_84
04-02-2010, 08:44
arkadaşlar benımkiler 8-10 güne çimlendiler.tabı yarısı hiç çimlenmedi.48 taneden 20-20 tanesi çimlendi ve iki yapraklı hali aldılar fakat buyumeleri çok yavaş **** durdu.ayrıca ıkı tanesi beyaz gibi.Bunları ne zaman başka bir kaba almam lazım ve güneş ışığı çok mu gerekiyor? ayrıca sulama bundan sonra nasıl olmalı...ben torf-perlit karışımına ekmiştim.ayrıca bazılarını çimlendiği ilk dönemlerde dayanamayıp ben elimle tohumdan kafalarını çıkarmak istedim ve sanırım yapraklarını zedelemişim onlar ole kaldı gibi.ve ıkı taneside gövdeleri koyulaşmaya başladı yapraksız olanların acaba çok sudan mı?susuzluk mu?
seymen_84
04-02-2010, 08:45
devamı
seymen_84
04-02-2010, 08:46
devam
seymen_84
04-02-2010, 09:19
devamı
631 nolu mesajımdaki ufaklık, sevgili Johnny Guitar'ın tavsiyesi üzerine bir kaç gün boyunca sürekli nemli tuttuğum için, şapkasını çıkardı:p:p Artık yapraklarını rahatça büyütebilir.
Bunlar da peçetede çimlendirip torfa aldığım minikler.
Bunlar da çimlenmeyi bekleyenler.
124108
Hatta bu arkadaşın tohum kapsülü açılmaya başlamış bile.
124109
Anlaşılıyor ki sayın johnny guitar'ın bu başlık altında bizlere tanıttığı peçetede çimlendirme yöntemi, adeniumlar için oldukça başarılı olabilecek bir yöntem. Adeniumlarla ilgili çimlendirme aşamalarında bu yöntem, yeni başlayacak arkadaşlar içinde hayal kırıklığı yaratmayacak bir yöntem.
Sayın sagdil,
"Tek dişi kalmış canavarınızı" kaybettiğinize üzüldüm. Bende şu anda çimlenmiş tek filizime gözüm gibi bakıyorum. Daha önceki mesajlarda da açıkladığım gibi, yüzden fazla tohumu çürüttükten sonra peçete ile çimlendirme yöntemini uygulamaya başladım. Geçen hafta çarşamba günü peçeteden alıp toprağa ektiklerim halen çıkmadılar. Yeniden kalan tohumlar ile peçete çimlendirme yapacağım. Takip edin başlığı, başarı oranına göre sizinle paylaşabileceğimiz adeniumlarımız olabilir.
Sayın seymen 84,
Başarınız için sizi kutlarım. Umarım gelişmeleride güzel olur. Açık renk dedikleriniz ise "albino" türü adeniumlar.
Tohum çimlendirme için biraz acele edildiğini düşünüyorum. Nisan sıcakları başlayana kadar onbeş derecenin üstünde sıcaklığı nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz?
ben de johnny guitar'ın yöntemiyle ayın 29 da tohumları çimlendirmeye aldım aşağıdaki resimdeki gibi tohumlarda açılmalar başladı her sabah ilk işim onlara bakmak oldu tam çimlenme olmasını sabırsızlıkla bekliyorum
Sayın memet,
Bu sıcaklığı sürekli yanan, kaloriferli bir odada sağlayabiliyoruz. Diğer sayfalardaki mesajları okursanız daha fazlasının da sağlanabildiğini görürsünüz. Nisan ayında olmazsa yeni tohumlar alır, birde onları ekeriz.
Sayın Hhatice hanım,
Teşekkürler iyi dilekleriniz için. İnşallah bu kez çimlenme oranı yüksek olacak. Tohumları aldığınızda isterseniz bir kısmını peçete ile çimlendirin, bir kısmını ise geleceğini belirttiğiniz tohum çimlendirme makinesi için saklayın. Ben elimdeki tohumların az bir kısmını kendime bırakıp, kalanını sayın johnny guitar'a biraz fazla olmak üzere ve size göndermiştim. Sayın Dudi hanıma tohum verdikten sonrada elinizde yeterince tohum kalır. Çimlendirme ve ekim aşamasında kabı ısı için petek üzerine koymayı düşünürseniz, kaba fazla ısı geçişini önlemek için petek üstüne varsa 1,5-2 cm kalınlıkta mermer veya iki kat fayans koymayı unutmayın. Ben bir fayans ve üzerine iki kat oluklu mukavva koydum.
ben de tohum makinesini bekleyemedim sayın skaraca :)bu gün 6 gün oldu bazı tohumlarda hiçbir faliyet yok bazıları çıtladı kalan tohumların bir kısmını sevgili dudiye vereceğim bir kısmını makine ile denemek istiyorum sıcaklık gün içi 22-24 olsada gece düşüyor sanırım makine bu konuda bize yardımcı olacak umarım hepsi çimlenir bol bol çöl güllerimiz olur :))
Sayın Hhatice,
Bir defa sardı bizi çöl gülü sevdası. Ne olursa olsun, bir tanede olsa olacak. Ben size gönderdiklerimden kalan 20 tohumu peçete ile çimlendirmeye aldım. Oda olmazsa son parti gelen 50 tohum sırada. :p Hiçbiri olmadı... Sizinle birlikte sayın Johnny Guitar'a da tohum göndermiştim. Ondan rica ederek bir organizasyonla çimlenmiş ve belli bir boya gelmiş fidelerden size ve sayın Dudi'ye ayırırız. Bu arada www.tohumlar.net adresine benim aldığım sırada olmayan yeni türlere ait tohumlar gelmiş. Tekrar ziyaret ederiz ve sipariş veririz oradan. Merak etmeyin, yaz başında her koşulda adenium fidelerimiz olacak.
Yaşasın :) Bekliyorum bende sabırsızlıkla çöl güllerini :)
Sevgili skaraca, benim tohumlardanda ses seda yok. Sanırım olmayacaklar. Kısmetli elim falan diye çok söyledim ama demek mesele o değilmiş :)
Sayın Dudi,
Biliyorsunuz sayın Hhatice hanımdan bir miktar daha tohum alabilirsiniz. Bunlar için peçete ile çimlendirme yöntemini uygulamanızı öneririm ben. Herşeye karşın olmazsa adenium fidesi oluşumlarını beklemek durumundayız.
Selamlarımla...
Sayın memet,
Bu sıcaklığı sürekli yanan, kaloriferli bir odada sağlayabiliyoruz. Diğer sayfalardaki mesajları okursanız daha fazlasının da sağlanabildiğini görürsünüz. Nisan ayında olmazsa yeni tohumlar alır, birde onları ekeriz.
Bitkinin bir doğası var, siz bunu kaloriferle çözdüğünüzü sanıyorsunuz. Bu mevsim adeniumun çimlenmesi için uygun değil, sadece kalorifer ısısının yeteceğini mi düşünüyorsunuz?
Diğer sayfalar ve başkaca şeyleri okumadığım fikri sizde neden oluştu bilmiyorum.Aynı hatayı selluka tohumu çimlendirme konusunda da yapıyor arkadaşlar sonuç olumsuz oluyor.
Burada da çimlenenleri kaybedenleri bir takip edin
Tohum çimlendirmeyi uygun koşullarda ve uygun mevsimde yapmak gerekir.
Diyelim çimlendi tohum, uygun çevre şartı kalorifer değildir.
İç mekanda hangi doğal şartları sağlamayı umuyorsunuz.
Olmazsa yeni tohum alırız demeyi pek etik bulmadım açıkçası.
Elimde tohumlar var sabırsızlanıyorum ve bekliyorum. Isıtmalı seram da var. Acele etmiyorum
Kış şartları sürerken iklim olarak zaten bize çok uymayan bir ağacı çimlendirmeyi denemesi bence uygun değil.
Sakin olun sabredin. Bence en uygunu bu
Sayın Hhatice,
Bir defa sardı bizi çöl gülü sevdası. Ne olursa olsun, bir tanede olsa olacak. Ben size gönderdiklerimden kalan 20 tohumu peçete ile çimlendirmeye aldım. Oda olmazsa son parti gelen 50 tohum sırada. :p Hiçbiri olmadı... Sizinle birlikte sayın Johnny Guitar'a da tohum göndermiştim. Ondan rica ederek bir organizasyonla çimlenmiş ve belli bir boya gelmiş fidelerden size ve sayın Dudi'ye ayırırız. Bu arada www.tohumlar.net adresine benim aldığım sırada olmayan yeni türlere ait tohumlar gelmiş. Tekrar ziyaret ederiz ve sipariş veririz oradan. Merak etmeyin, yaz başında her koşulda adenium fidelerimiz olacak.
Kesinlikle olacak ya olacak ya olacak :)
ama benim bu gün Amerikadan gelen korgomda çöl gülü tohumlarım çıkmadı içinden almışlar diğer tohumlar geldi çöl güllerinin poşeti boş geldi :(
Oğlum gümrükte alınmıştır diyor ,üzüldüm ama tohumlar netten tekrar isteyeceğim yarın
Sayın Hhatice,
Bu durum ilginç. Kargo paketi açılmış durumda mıydı? Satıcı boş poşet koymaz, alanda içindeki tohumları alıp, boş poşeti koymaz. Ben iki kez yurtdışından alışveriş yaptım, kargom gümrükte açılmamıştı bile. Orijinal ambalajı ile bozulmadan gelmişti. Neyse, vardır bunda da bir hayır.
johnny guitar
05-02-2010, 22:48
Sayın skaraca
tohumlar gün yüzüne çıktı .%80 olarak tahmin etmiştim ama malesef %60 olarak gerçekleşti.Geçen yıl tohum aldığım arkadaştan tekrar sipariş verip pazartesi günü direkt olarak karışıma ektim.Bakalım ne olacak.Geçen yıl şubat 18 de ekilenler şimdi gayet sağlıklı .Tabbiki ortam koşulları önemli.Tohumları peçete yöntemi ile çimlendirseniz bile ısı ve ışık koşulları yetersiz ise karışımda gün yüzüne çıkacak fide sayısı çok az olacaktır.Resimleri aşağıya ekliyorum sizin miniklerin.Şaşırtmaları yaptım bile.
johnny guitar
05-02-2010, 22:58
Tek dişi kalmış canavarımıda kaybettim :(
Sayın skaraca ve johnny guitar sizleri çok kıskanıyorum çooook.....:mad:
Sayın sagdil belki sizinde haziran gibi adeniumlarınız olabilir.?
Saygılarımla
johnny guitar
05-02-2010, 23:05
arkadaşlar benımkiler 8-10 güne çimlendiler.tabı yarısı hiç çimlenmedi.48 taneden 20-20 tanesi çimlendi ve iki yapraklı hali aldılar fakat buyumeleri çok yavaş **** durdu.ayrıca ıkı tanesi beyaz gibi.Bunları ne zaman başka bir kaba almam lazım ve güneş ışığı çok mu gerekiyor? ayrıca sulama bundan sonra nasıl olmalı...ben torf-perlit karışımına ekmiştim.ayrıca bazılarını çimlendiği ilk dönemlerde dayanamayıp ben elimle tohumdan kafalarını çıkarmak istedim ve sanırım yapraklarını zedelemişim onlar ole kaldı gibi.ve ıkı taneside gövdeleri koyulaşmaya başladı yapraksız olanların acaba çok sudan mı?susuzluk mu?
Sayın seymen_84 dört yapraklı oluncaya kadar bekleyin.O zaman şaşırtma işlemini yaparsınız şimdi erken.Viyolde görüldüğü üzere üst tabaka kuru gibi.Sulama yapmayıpta fısfıs yardımı ile spreylerseniz daha sağlıklı olurlar.Kurudukça spreyleyin sadece aşırı su vermeyin.Gübreleme ise yapmayın mart ayında başlarsınız.Tohum kapsüllerini kopardığınız zaman yaprağa zarar verdiğinizde gelişimi durur ve çok yavaş gelişirler.kış ayı olduğundan ışık yetersiz geliyordur.Aydınlık bir yerde ısı değişkenliği olmadan neminide kororsanız gelişmeleri normal seyreder.Ancak nisan başında gelişmelerinde hız kaydedersiniz.
Saygılarımla
Sayın johnny guitar,
Sanırım 20 Ocak'ta ektiğiniz adeniumlar bunlar. Şaşırtma yapılacak hale geldiler demek. Fotoğraflara göre kök gelişimleride oldukça iyi. Benim toprağa aldığım tohumlar 8. gün ve hala toprak üzerine çıkmış değiller. Sanırım birazda karışımdan kaynaklanıyor. Elinize sağlık. Teşekkürler...
johnny guitar
05-02-2010, 23:10
Bunlar da peçetede çimlendirip torfa aldığım minikler.
Sayın Malbman maşallah çok güzeller.Sağlıklı görünüyorlar.Boyunları bükük olanlar yakında asker gibi dimdik dururlar.Karışımı kürdan yardımı ile hafifçe havalandırın karışım ne kadar yumuşak olursa ilk kök gelişimleri be büyümeleri o kadar hızlı olur.
Saygılarımla
johnny guitar
05-02-2010, 23:16
Sayın johnny guitar,
Sanırım 20 Ocak'ta ektiğiniz adeniumlar bunlar. Şaşırtma yapılacak hale geldiler demek. Fotoğraflara göre kök gelişimleride oldukça iyi. Benim toprağa aldığım tohumlar 8. gün ve hala toprak üzerine çıkmış değiller. Sanırım birazda karışımdan kaynaklanıyor. Elinize sağlık. Teşekkürler...
Evet sayın karaca ilk organik gübre karışımını aldılar bile topraktan .Şartların önemi burada ortaya çıkıyor.Isı ışık ve karışım.Bu karışımda torf yoktur.İlk çimlendirmede torf kullanmıyorum.Şaşırtmada kullanıyorum.
Saygılarımla
Sayın Malbman maşallah çok güzeller.Sağlıklı görünüyorlar.Boyunları bükük olanlar yakında asker gibi dimdik dururlar.Karışımı kürdan yardımı ile hafifçe havalandırın karışım ne kadar yumuşak olursa ilk kök gelişimleri be büyümeleri o kadar hızlı olur.
Saygılarımla
Teşekkür ederim sevgili Johnny Guitar. Tavsiyeniz üzerine toprağı kürdanla karıştırdım.
kalambaklı
09-02-2010, 14:46
Sayın johnny guitar, büyüttüğünüz adenimumların foroğraflarını bizden esirgemeyeceğinizi umarak fotoğraflarını bekliyorum.
Çalışmalarınızda kolay gelsin der ve saygılarımı sunarım.
Arkadaşlar zaten kış şartlarında uygun olmayan bir mevsimde çöl iklimi bitkisini yetiştirmeyi denemesi yeterince riskli, bir de toprağını kürdanla karıtırırarak kılcal köklerini zedelemeyi deniyorsunuz, aynı şey selluka başlığında da sabırsız arkadaşlarca yapılıyor, en çok işe yarayacağı şey bitkiye zarar vermek olur bu çabanın.
Sayın Hhatice,
Bu durum ilginç. Kargo paketi açılmış durumda mıydı? Satıcı boş poşet koymaz, alanda içindeki tohumları alıp, boş poşeti koymaz. Ben iki kez yurtdışından alışveriş yaptım, kargom gümrükte açılmamıştı bile. Orijinal ambalajı ile bozulmadan gelmişti. Neyse, vardır bunda da bir hayır.
yurtdışında yaptığımız tüm siparişlerimiz açılmış yeniden paketlenmiş geliyor sanırım uyuşturucu araması yapılıyor
benim bu siparişim gerçekten çok şanssız oldu çöl gülleri tohumunu hiç koymayıp geri ödeme yapmışlar attığımız mesaja gelen cevap bu ama daha da kötüsü içinde 100 kaktüs tohumu olan paketti açtığımda gerçekten şok oldum birinin içitamamen boştu şaşkınlıkla aaa diyebildim sadece diğerinde sadece 5-5 10 tane tohum vardı göremiyorum belki diye gözlük filan taktım ama malesef
sanırım bu ara siparişten yana şanssızım ama saolsun formdaki arkadaşlar güzel dostlar beni çok sevindirdi tohumlar çelikler yolladılar onlarla oyalandım artık yurt dışına asla sipariş vermem
Belgeleriniz elinizdeyse bence pttde hakkınızı arayın açabilmelerini de yasal sanmıyorum ama içindekileri tam vermek zorundalar.
Hhatce , hangi ülkeden geliyor paketiniz tam anlamadım .
İngiltere ve Almanyadan bitki alıyorum hiç biri açılmış değildi .
Zaman konusunda memet beye katılıyorum .
Geçen sene ben acemilikten(ve sabırsızlıktan ) şubat ayında bir tohum çimlendirdim .
Isıyı ve ışığı ayarlamak için çok çaba sarfettim .
Tek bitkinin tepesinde Led ampül 24 saat açık ve yanıbaşında derece :) ve sprey şişesi ...
Yaşattım ama 1 ay geç olsaydı bunların hiç birine gerek olmazdı ...
sorun gümrükten kaynaklanıyor :(
Posta ile yollanıyorsa PTT gümrüğüne gidiyor olmalı ve paketiniz açmak için bildiğim kadarıyla savcıdan izin almaları gerekir. Keyiflerine göre açamazlar. İçindekileri tazmin etmeleri gerekiyor bence.
Şikayetçi olun.
Kaçakçılık Kanunu uyarınca gümrük müdürlüklerinin yurtdışından gelen ve yurtdışına giden paketlerin içeriğinden şüphelenmeleri halinde, kontrol etme yetkileri bulunmaktadır. Sadece içerikten şüphelenme değil, gönderinin gümrüğe tabi eşya olup, olmadığı, gümrük muafiyet sınırı içerisinde kalıp kalmadığı yönünden de paketi kontrol etme yetkileri vardır. Mahkeme veya savcıdan alınacak karar yapılan bir soruşturma ile ilgili olarak belirli kişilerce yapılan gönderilerin kontrol edilmesine yöneliktir. Yani birisinde adli bir kararla, diğerinde idari bir kararla içerik kontrolü yapılmaktadır. Bunu şöyle örnekleyeyim daha da anlaşılması açısından. Polis mahkeme kararı olmadan kimsenin üzerini arayamaz. Anayasal bir hükümdür bu ayrıca. Bir suçla ilgili olarak bu böyledir. Ama maçlara girişte polisin yaptığı arama mahkeme kararı olmadan yapılan bir aramadır. Önleyici niteliği itibariyle idari bir kararla yapılır.
Ancak paket içeriğinde suç oluşturabilecek birşey yoksa, olduğu gibi kapatıp gelen içeriği alıcısına teslim etmeleri gerekir. Yurtdışından gelen paketler (ABD için) Türkiye bağlantılı kargo şirketi değilse, Türkiye'ye girişte İstanbul PTT gümrüğüne geliyor. Burada gerekirse kontrolü yapılıyor ve Posta İşleme Merkezlerine gönderiliyor. Sonrasında dağıtım yerel posta müdürlükleri tarafından yapılıyor.
Alıcı olarak içerikten emin iseniz, paketi teslim aldıktan hemen sonra PTT görevlisi huzurunda paketi inceleyip, dış incelemeden açıldığı belli oluyorsa bunu belirten, paketi açtıktan sonra içerikte eksiklik varsa bunu da belirten bir tutanak tutturup birlikte imzalayabilirsiniz. Gerçi PTT memurları buna pek yanaşmak istemeyecektir ama talep halinde bu incelemeyi yaptırmak ve tutanağı imzalamak zorundalar. Eğer yanınızda bir başka arkadaşınız varsa, onunla birlikte bu tutanağı tarih ve saatini belirterek düzenleyip imzalar ve ismini alabilirseniz PTT görevlisinin ismini yazıp, tutanağı imzalamak istemeğini belirterek, bu isim altına arkadaşınızla birlikte imza atabilirsiniz. Önemli olan paketi aldıktan sonra PTT memuru huzurunda paketi inceleyip, içeriğini kontrol etmeniz. PTT'den çıktıktan sonra sorumluluk tamamen size ait olur.
Sonrasında bu tutanakla birlikte bilgi edinme kanunu uyarınca PTT müdürlüğüne gönderinizle ilgili Türkiye'ye girişi sonrasında yapılan işlemlerin açıklanması ve bu işlemlere ilişkin tutanakların tarafınıza verilmesi konusunda dilekçe verebilirsiniz. Bu dilekçenize yanıt gelmezse dava açarak mevcut zararınızı PTT Müdürlüğünden talep edebilirsiniz ama bu uzun bir süreç olabilir.
bende tohumları ekeli 5 gün oldu, erken ektim anlaşılan offff :(
skaraca teşekkür ederim beni ve bilmeyenleri aydınlattınız aynı şeyi oğlumda söyledi o da hukuk mezunu ve istanbul ünversitesinde dr yapıyor ama işte uzun bir süreç kısmı kötü
benim ektiğim tohumlardan sadece bir tanesi bu gün yüzünü gösterdi :)diğerlerinden ses yok sürekli tohum makinesinin üzerinde duruyor ketirin de dediği gibi elimde sprey şişesi başında bekliyorum memet bey gerçekten haklı biz zamanlamayı iyi seçmedik ısıyı hallettik ama güneşte çok önemli 2 gündür güneş alıyor hemen tohum baş verdi bir ay sonra ekmek çok daha akıllıca olacak
johnny guitar
23-02-2010, 20:53
Sayın skaraca
05.02.2010 tarihinde ekilenlerle sizinkilerin gelişmeleri gayet iyi durumda.Merak ettiğiniz resimleri ekliyorum.Daha öncekiler yukarıda belirttiğim tahihteki eklediğim resimler arasındaki mevsimi olmamasına rağmen gelişmeleri fark edebilirsiniz.Kare kaplara 5 er adet tohum ekilmişti.Oranlar kapta görülmektedir.
Saygılarımla.
sayın johnny guitar hayran kaldım bravo doğrusu nasıl başardınız bunu maşallah diyorum da başka da bir şey demiyorum ne kadar uğraştım ama ben başaramadım :(
Zühre Demir
23-02-2010, 21:32
Off. Ben de bir süredir bileniyorum yavaş yavaş çöl gülleri için. Şimdilik sizin paylaşımlarınız aracılığıyla öğrenme aşamasındayım. Anladığım kadarıyla 1 ay kadar sonra tohum temin edip ekeceğim.
Bu muhteşem bitki için özel bir ihtisas bile yapılabilir.
Yaşasın çöl gülleri...
johnny guitar
23-02-2010, 21:43
sayın johnny guitar hayran kaldım bravo doğrusu nasıl başardınız bunu maşallah diyorum da başka da bir şey demiyorum ne kadar uğraştım ama ben başaramadım :(
Teşekkür ederim sayın Hhatice hanım başarımın en büyük etkeni azim dir .İkincisi ise tohumların yetiştirdiğim ortam.Bunda mevsimin ve diğer etkenlerin fazla bir önemi yok.ısı ışık,karışım ve de azminiz olduktan sonra başararılmaz diye birşey yoktur Kanımca.
Daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi
1-Tohumların çimlenme oranının yüksekliği
2-Ortam sıcaklığının ilk 10 günde 25-27 derece olması
3-Karışımın çok geçirgen olması.
4-Günde en az 10 saat ışık aması
5-Çok ıslak değilde sadece nemli olması yeterli(ilk çimlenme aşamasında)sonraki gelişme aşamasında 15 günde bir sulama ayda bir gübreleme yeterli.
Saygılarımla
ben de azimliyim sizin aldığınız tohumlardan sipariş edip tekrar deneyeceğim 1 tane çimlenen vardı onu da fazla suladım sanırım yaprak çıkarmadı öyle duruyor çimlendikten sonra sulamam gerekiyormuş öğrenmiş oldum oldu olacak benim de bozduğum oldu devam deyin de moralimizi bozmayalım :)
saksının dibindeki kırmızı boncuk mu?
snow 77 miydi tohumlarım kaynağı ?
Beklenen fotoğraflar nihayet yayınlandı. Gelişimleri gerçekten çok güzel. Yaprak boyları oldukça iyi. Benim daha önce çimlenen ve 610 nolu mesajda fotoğrafını yayınladığım çöl gülü halen aynı boyda. Kotileton yaprakları sonrasındaki ilk çift yaprağı daha yeni çıkartıyor.
Bu arada bugün bir sürprizle karşılaştım. 611 nolu fotoğrafta bulunan kaba ektiğim çöl güllerinden birisi bu sabah boynunu (diyeyim) gösterdi. Ki ilk önceleri kalorifer üzerinde duruyordu. Sonra masa üzerine almıştım. Arkasından geçen sürede çimlenme olmayınca acaba çürüdü mü diye kontrol için toprağını karıştırmıştım ve bir hafta kadar önce çürümeyen iki tane kaldığını tespit etmiştim. Birkaçgün önce de üzerini perlit ile örtmüştüm. Yalnız havalar bu ara biraz ısındı ve daha çok direk güneş görmeye başladı. Hangi etkenle oldu bilmiyorum ama uzun bir süre toprakta kalan tohum çimlendi. Tam toprak yüzeyine çıkmadığı için emin değilim ama büyük olasılıkla albino bir adenium.
Yeni karışımlarımda hindistan cevizi torfu (cocopeat), perlit, vermikulit ve ithal torf kullanmayı planlıyorum. Bunun ilk denemesini de 2-1-1-1 oranları ile birkaç gün içinde yapmayı düşünüyorum.
asumandilek
24-02-2010, 01:10
Bende aldığım tohumların 15 adedini dayanamayıp ektim ve 3 tanesi kendini gösterdi. :) Lakin diğerlerinde henüz hareket belirtisi yok. Umarım herşey yolunda gider. Zamanı olmadığını düşündüğüm için korkuyordum fakat sayın johnny guitar sizin tohumların fotoğrafını görünce umudum arttı. Allah nazardan saklasın ne güzel büyümüşler. Umarım daha gelişmiş hallerini de görürüz.
Bir üstteki mesajımda adenium çimlendiğini ve albino olabileceğini yazmıştım ancak yanılmışım. Sadece iki adet tohum kalan kaba sonradan sayın lale76'nın göndermiş olduğu stapelia tohumlarından ekmiştim. Tohum keseciği görünmeden önceki hali adenium'u andırdığı için yanılmışım. Bugün sabah tohum keseciği toprak üstüne çıktı ve adenium olmadığını anladım.
Yukarıda 697 nolu mesajda adenium tohumumun çimlendiğini belirtmiş ve 699 nolu mesajda ise çimlenenin adenium değil, aynı kaba ektiğim stapelia (leş kaktüsü) tohumlarından birisi olduğunu belirtmiştim.
Ancak bu çimlenmenin iki gün sonrasında hatalı olarak verdiğim müjde gerçekleşti ve aynı kabta bulunan iki adenium tohumundan birisi topraktan başını gösterdi. Hatta ben yine stapelia olduğunu düşünerek tohum keseciğini kendim düşürdüm. Ancak tohum keseciği ve çimlenen bitkiyi incelediğimde adenium olduğuna karar verdim.
127294
Bu kez gerçekten çimlenen adenium un fotoğrafı yukarıda. Tohum keseciğide hemen yanında delil olarak duruyor. Bu fotoğrafı dün çekmiştim. Bitki biraz daha dik ve yaprakları belirgin bir hale geldi bugün.
127295
Buda daha önce çimlenen ve tek kalan adenium un son durumu. İlk çıkan yapraklar ve sonrasındaki 3-4. yapraklar görünüyor. 5-6. yapraklar ise minicik bir filiz halinde şimdilik. Yapraklar çok fazla büyümedi. Bitkinin kendi boyuda yapraklarla birlikte üç cm. var yok.
Benim kendime ayırdığım adenium sanki tomurcuk aşamasında gibi.Biraz daha büyüsün kesinleşsin resim eklerim.
Adenium yaz ayları boyunca, günde en az altı saat özellikle parlak ışık ister. Kışın, dinlenmesi sırasında, daha az güneşle yetinebilir. Eğer gölgeli koşullar yıl boyunca sürerse, adeniumun büyümesi bodur olacak ve çiçeklenme azalacaktır.
Sıcak yaz aylarında dışarıda olmalıdır. Özellikle sıcak iklimlerde, akşam saatlerinde kısmi gölge uygun olur.
Yaz aylarında adeniumun kökleri hızlı su emer, haftada birkaç kez sulama gerektirir. Toprak üstündeki nemi korumak için çakıl bir katman ekleyin. Yavaş yavaş sonbaharda sulama azaltır. Kışın sadece su bir kez olağandışı sıcak, güneşli dönemlerde yapılabilir,
Dengeli bir gübre verilmelidir (20 20 20 NPK kastediliyor) yarı yarıya seyreltilmiş olarak kullanın(önerilen gübre oranını yarısı). Ağustos ayında gübrelemeyi durdurun. Bitkinin uyuklamaya geçmesi gerekiyor.
(Google den çeviri yaptım)
18. gün ve hala çimlenen tek bir tohum bile yok :( offff
Sayın eticin,
Benim bir tohum neredeyse bir ay sonra çimlendi. Toprağınız nemi kısmen tutan ancak tohumu çürütmeyen bir yapıda olsun. Ayrıca çimlendirme kabınızı güneş gören bir yere koyar ve toprağın ısınmasını sağlarsanız çimlenmeye katkısı olur. Çok fazla nem, tohumların çürümesine neden oluyor. Dikkat edin.
Ben ısıtmalı serada, onikinci günden itibaren çimlendirmeye başladım. 25 derecede sabit ısıda.
sayın skaraca, ankarada pek fazla güneş açmadı daha. yinede pencerenin önüne aldım. bu mevsimde güneşi hiç bu kadar beklememiştim. umarım çimlenirler.
izzeterisen
05-03-2010, 18:03
Arkadaşlar bir site buldum. Adenium hastalıkları ile ilgili.
http://www.adeniumsindia.com/disease-problems.php
Adeiumlarımdan birisi çiçekleniyor.
memet resmini koyarmısın benimde tek tutan tohumum 2 minik yaprak verdi ama boynu eğri duruyor ölecek diye çok korkuyorum :(
dört yaprak oldu :)ama hala güven vermiyor çok ağır büyüyor:(
Ben ısıtmalı serada, onikinci günden itibaren çimlendirmeye başladım. 25 derecede sabit ısıda.
Benim çimlenen tek fildemde 25 derecede sabit ısıda ama onca tohumdan yanlız 1 tane :(
Adenium tohumlarımda şimdilik kımıldanma yok. Bu başlığa iyi ki denk geldim. Çimleninceye kadar fazla nem sevmiyormuş öğrenmiş oldum:o:)
Hayır sevim hanım tam tersi tohum su istiyor 2 yaprak olduğunda suyu azaltıyoruz
:p:p Biliyordum bugün ters günümde olduğumu. Neyse yanlış bir şey yapmamış oldum bilmeden. Rahatladım da üstelik.
Çiçeklenen adenium.
Sulama suyuna humik asit ve deniz yosunu kullanıyorum. Daha önce de EMA uygulamıştım.
Sevgili memet harika maşallah :)ölürüm ben ona çok güzel benimki daha 2cm :(
ektiğim bir çok tohumdan 1.5 ayda sadece 1 tanesi çimlendi :(
Bu kadar uzun süre beklememeliydi. Nasıl bir uygulama yaptığınızı anlatır mısınız? Başarılı üretim kadar başarısızlıklar da öğrenmeye katıkada bulunur.
Zühre Demir
24-03-2010, 20:23
Ben de elimdeki tohumlarımı ektim. Hadi bakalım hayırlısı. Gelişmeleri paylaşacağım...
Benim adenium tohumlarımda hiç çimlenme yok. Bir tane dahi kımıldanma göremedim:( Tohumları torfa ekmiştim. Nemine dikkat ettim. Daha fazla ne yapabilirdim bilmiyorum. Bir süre daha bekleyeceğim. Olmazsa yeni tohum alıp ekeceğim bir kaç tane:(
Ne zaman ektiniz, hangi malzemeye, sıcaklık nasıl bunları söyleyebilir misiniz?
Zühre Demir
24-03-2010, 20:36
Ne zaman ektiniz, hangi malzemeye, sıcaklık nasıl bunları söyleyebilir misiniz?
Sevgili memet. Gayet geçirgen bir toprağa ektim. Torf, perlit ve biraz dere kumu. Tohumu ekmeden önce 5-6 saat kadar suda beklediler. Forumlarda yazıldığı gibi 1 cm derine ektim. Direkt güneş almayan yerdeler ve sera etkisi olsun diye kapalı kabın içerisindeler. Bugün biraz havalandırdım. Bunu hergün yapacağım. Toprakları nemli. Eğer yeşerirler ise kapakları kaldıracağım ve toprağı kurudukça fısfıs ile sulamaya başlayacağım. Çok fazla yanmayan bir kalorifer peteğinin altında duruyorlar. Yani diyelim biz ona; oda sıcaklığındalar. Bu forumdan öğrendiklerim. Lütfen engin bilgilerinizi de paylaşınız. Hatalı yaptığım bir durum varsa ya da başka bir öneriniz lütfen yazın. ;)
Bence bir santim çok derin. Bunun nerede önerildiğini bulabilir misiniz? Hatalı bir derinlik.
Kural olarak tohum ne büyüklükteyse derinlik o kadar olmalı. Bu tohumu yanlamasına toprağa koyacağımıza göre bir iki milim derinlikte olması gerekiyor. Ben toprağın hemen üstüne koyuyorum.
Diğer önemli etmen de ısı tabi.
Sevgili Zührenin yazdıkları benim tohumlar için de geçerli. Ama ben tohumları suda bekletmeden ekmiştim:( Sanırım iki hafta oldu
"Direkt güneş almayan yerdeler ve sera etkisi olsun diye kapalı kabın içerisindeler. "
Tohum çimlenmek için gün ışığına da ihtiyaç duyar. Kapalı kapların gün içinde en az bir saat kadar havalanması da önemli. Çürümeye neden olabilir.
Zühre Demir
24-03-2010, 20:47
Sevgili memet, hemen üzerindeki fazlalıkları azaltacağım o halde. Ama o bilgileri adenium forumunda gördüm, hem de bir çok mesajda geçiyordu.
Sevgili Sevim.K. Sizinkiler de çimlenir inşallah, sadece biraz gecikir sanıyorum.
Zühre Demir
24-03-2010, 20:48
"Direkt güneş almayan yerdeler ve sera etkisi olsun diye kapalı kabın içerisindeler. "
Tohum çimlenmek için gün ışığına da ihtiyaç duyar. Kapalı kapların gün içinde en az bir saat kadar havalanması da önemli. Çürümeye neden olabilir.
Gündüz olunca onları pencere önüne alıyorum ışık görsünler diye, getir götür işleri yani. ;) Ne yapayım, bu konuda çok pimpirikliyim sanırım. :rolleyes:
Benim kapaklı tohum kabım cam önünde, peteğe yakın bu nedenle oda ısısında diyebilirim. Havasız kalmasın diye havalandırıyorum. Nemine dikkat ediyorum. tohumlar öyle derine de ekili değil. Üstelik oldukça sabırlı davrandım. Sellukada olduğu gibi neden büyümüyor diye kurcalamadım:o
Adenium forumuyla kastınız bizim buradaki bu başlık mı ?
Zühre Demir
24-03-2010, 20:54
Evet Sevgili memet. Bitkilerle ilgili tüm bilgileri bu siteden alıyorum. Sanırım gözünüze çarpmadı, rastlarsam size hangi mesajda olduğunu bildireceğim.
Sevim.K. Sellukaya yaptığın gibi bunu kurcalama bari, eninde sonunda seni sevindireceklerdir :)
Zühre Demir
24-03-2010, 20:56
İlkini gördüm bile, 14 numaralı mesaj, sayın İklimsiz'in mesajı.
Evet mesajı okudum referans mesajı da aradım ama başka şey yazılıydı. Bir karışıklık var.
Sıcaklık 20 ile 3 derece arası olmalı yazılı ki, benim okuduğum yazılarda alt sınır 15 derece olmalı.
Mine pakkaner'in tohum çimlendirme konusunda verdiği bilgilerle uyuşmuyor.
Ben söylediğim gibi çimlendiriyorum sorun yaşamıyorum.
Zühre Demir
24-03-2010, 21:21
Tamamdır, 20-3 derece sıcaklık benim de tuhafıma gitmişti, umarım başkaları da yanılmaz. Verdiğiniz bilgileriniz için teşekkür ederim. Gelişmeleri aktaracağım...
kalambaklı
25-03-2010, 10:39
Sevgili öğretmenim sevim.K, adenium tohumlarınızı bir iki saat ılık suda beklettikten sonra, perlit+kum+pirinç kabuğu+çimlendirme torfu karışımına boyları kadar derine yatay olarak ekerseniz rahatlıkla çimlendiklerini göreceksiniz.
Saygılar,
ilksenozturk
26-03-2010, 07:58
benim neredeyse 1 yaşını doldurmuş 3 adreniumum boyları hala 15cm civarında.
kışın biraz bozulma gösterdiler,alt yapraklarını döktüler, kışın güneş alamadıklarından etkilenmişlerdir diye düşündüm.
geçen ay topraklarını değiştirdim.
elimde genel kullanım için sıvı bitki gübrelerinden var. evdeki diğer bitkilerim için kullandım. satıcı sukulet ve kaktüslerde de kullanabileceğimi söylemişti.
sizce gelişimlerine destek verebilmem için kullanmalı mıyım? ya da bana tavsiye edebileceğiniz bişey var mıdır?
arkadaşım yurtdışından satın alma yaptığınız zaman,tohumlara hangi ek masraflar alınıyor.gümrük ve diğer vergiler var mı ?Bir de tavsiye edermisiniz
Adenium alacaksanız yurt dışına gitmeyin. Bu linkte (http://dukkanlar.gittigidiyor.com/TohumSepeti/Col-Gulu-Adenium-Tohumlari/) üyelerimizden Karınca70 satıyor tohum. Ben ondan alacağım.
ahmetshur
04-04-2010, 16:23
Herkese merhaba
Arkadaşlar bende dün akşam itibariyle 70 adet adenium ektim. Bende ilk defa ekiyorum.
İnşallah başarılı olurum. Gelişimlerini sizlerle paylaşacağım.
Saygılar...
Sanırım yirmiye yakın tohumdu. Bir tane bile köklenmez mi:confused: Yeniden tohum alacağım. Havalar ısınıyor. Biraz daha ısınırsa daha iyi olacak.
Sanırım yirmiye yakın tohumdu. Bir tane bile köklenmez mi:confused: Yeniden tohum alacağım. Havalar ısınıyor. Biraz daha ısınırsa daha iyi olacak sanırım.
Sakın atmayın güneşe çıkarın benim minik güneşi görünce büyümeye başladı .
ilksenozturk
04-04-2010, 18:11
ben bir saksıya 1,5 yıllık adrenium tohumu ekmiştim, aylar geçti, tutmadı diye içinde aynen duran tohumlara dokunmadan o saksıya lavanta çeliği diktim ve saksıyı 1 hafta su solu bir kapta beklettim(daha doğrusu unuttum)
şimdi lavantamın içinde minik adreneumlar var...
1,5 yıllık tohum fazlaca sulu bir ortamda çimlendi yani
daha önce el bebek gül bebek baktımlarım olmamıştı
Zühre Demir
04-04-2010, 21:59
Benimkilerin neredeyse hepsi çimlendi. Hepsi bıcır bıcır, çok şirinler. En kısa zamanda fotoğraflayıp paylaşacağım.
Ben elimde bulunan adenium tohumlarından dört adetini denemek amacıyla birebir oranında karıştırdığım perlit ve vermikulite ekmiştim yaklaşık on gün önce. Genel yapılanın aksine tohumları suda bekletmemiştim. Şu anda bir tanesi çimlendi, ikincisi kök salmış durumda bir iki gün içine çimlenir, üç ve dördüncü ise canlı ve kök geliştirmekte.
Daha önce değişik karışım ve yöntemler denemiştim ama en iyi yöntem şu anda perlit+vermikulit karışımı oldu. Hepsi çimlendikten sonra fotoğraflarını çekip eklemeyi düşünüyorum.
Bir üstteki mesajda perlit ve vermikulit karışımına adenium tohumu ektiğimi belirtmiştim. Fotoğrafı yeni ekleyebiliyorum. İkinci tohumda başını çıkarttı. Üçüncü ve dördüncüde yolda. Üstten kontrol ettiğimde tohumlarda çürüme olmadığını gördüm. Bir tanesinde kök uzantısı tohumdan uzamaya başlamış durumda.
135158
Çimlenme oranında bu başarıyı yakalayınca başka bir kabta bir miktar daha perlit+vermikulit karışımına tohum ektim. Bu kez yaklaşık bir gün tohumları suda beklettim. İlk ekimde doğrudan ekmiştim. Çimlenme 10 gün kadar sürdü.
Çok güzel maşallah :)Bu ne renk acaba ,Bunlar büyüyüp çiçeklenecek ne kadar güzel olacak
o günleri görebilecekmiyiz :)
Zühre Demir
10-04-2010, 18:09
Ve benim çimlenen bıcırlarım. ;) Adenium pink.
135376 135377
Toprağın üst kısmı hergün kuruyor, hergün fıs fıs yapıyorum. Hatta altları bile çoğu zaman çok az nemli. Daha bir kere adam akıllı su verdim. Ama şimdi büyümeye başladığı için fıs fıs ile ilerliyorum. Aydınlık bir yerde duruyor, hatta bazen güneşe çıkartıyorum. Umarım doğru yapıyorumdur...
Benimde birtane olan çöl gülüm güneşte ,ben de fıs fıs la su veriyorum ama sulama yapmıyorum rengini bilmiyorum ,büyüyüp açaarsa göreceğiz :)
Zührecim bıcırıklar harikalar maşallah kendiminmiş gibi sevindim şimdi :))
Zühre Demir
10-04-2010, 18:23
Canım ablacım teşekkür ederim. Açsın bakalım çiçeklerini, gerçi çok var daha ama olsun.
Seninkiler farklı ise merak etme, bendekinden bir tane sana da düşer, hepsi hayatta kalırsa eğer yaklaşık 30 tane kadar adenium'um olacak. :)
Umarım hepsi yaşar birtanem :) ben bu hafta pulmarie çok aradım bulamadım .En çok bu iki bitkide takıldım .Benim de ektiğim bir kaç tohum var. Çok sevdiğim buradan tanıdığım bir kardeşim yolladı. Tohumları ektim bakalım çimlenirse ki havalardan dolayı artık kolay çimleniyor .Bir de çiçeğini görürsek farklı renkleri paylaşırız .Hazır yetişmiş saksı almaktan çok daha keyifli olur :)
Sayın Hhatice,
Adeniumları tür ayrımı yapmaksızın karışık olarak ektim. Belki büyür ve çiçeklenirse o zaman tür ayrımına giderim. Başarısız onca denemeden sonra türlere değil, çimlenmeye önem veriyorum.
Sayın Hhatice,
Adeniumları tür ayrımı yapmaksızın karışık olarak ektim. Belki büyür ve çiçeklenirse o zaman tür ayrımına giderim. Başarısız onca denemeden sonra türlere değil, çimlenmeye önem veriyorum.
Çok haklısınız ben şimdi bir tane büyütüyorum ya :))
Doğal olarak ne renk sorusu geliyor aklıma ,benimki kurtardı kendini 9 yaprak oldu .Gerçi boyu çok uzamadı ama onca tohumdan tek çimlenen bu sizin sayenizde tekrar teşekkür ederim :)
749 nolu mesajımda Perlit ve vermikulit karışımında adenium çimlendirme denememden söz etmiş ve ilk fotoğrafı yayınlamıştım.
İlk ektiğim 15 adenium tohumundan 13 ü çimlendi. Bir tanesi çürüdü ve bir tanesi de benim karıştırmam sırasında zarar gördüğü için çimlenemedi. Nisan ayı sonunda yeniden 15 tohumla perlit ve vermikulit karışımında adenium çimlendirmesi yaptım. 8. günden itibaren çimlenmeler başladı. Şu anda ikinci kapta 8 adet çimlenmiş tohum var. Bir tanesi yine benim karıştırmam sonucu zarar gördü. Çimleneceğini sanmıyorum.
142189
142190
İlk fotoğraf ilk çimlenenler. Bu kap içerisine daha sonra başka kaplarda toprakta çimlendirdiğim üç adenium daha şaşırtıldı. Kök ve yaprak gelişimleri normal toprağa göre daha iyi.
İkinci kap ise daha sonraki çimlendirdiklerim. İçerisinde çimlenmeyi bekleyen tohumlar var. Bir tanesine karıştırırken zarar verdiğimi yukarıda belirtmiştim. Umarım başkalarıda zarar görmemiştir.
Tür olarak karışık ektim. Çiçeklenmesini bekleyeceğim artık tür ayırımı yapmak için.
Bravo Sayın Karaca :)) Ben çimlendirdim gibi sevindim .Çok güzeller maşallah Benim de sevgili Günüm'ün gönderdiği tohumlarım var . Perlit ve vermikulit nerede satılıyor? normal toprağa Cesaret edip ekemedim :( Tek çimlenen çöl gülümde çok ağır büyüyor .
Her ikisini de seralarda arayın.
verdoque
07-05-2010, 19:17
Ben bu suya koyunca şişen boncuklarla deneme yaptım. Şeffaf bardakta tohumu kenara doğru koydum. Adım adım çimlenmesini izledim. Tohum 2 yıllıktı ve 3-4 günde çimlendi.
Sayın skaraca'dan kopya çekip perlit-vermikülit karışımına ektiğim çöl güllerim firesiz çimlendi.
142202
bunlar Adenium Noble.
142204
Bunlar da Star of Hope.
142205
Zühre Demir
07-05-2010, 23:48
Benim adeniumlarım neredeyse 5. yaprakalrını çıkarıyorlar. Öğleden sonraya kadar güneşteler. Akşama kadar da aydınlıkta. Ancak bazılarını kaybediyorum. buruşup ölüyorlar, çok da sulamamaya çalışıyorum, az veriyorum. Hatta toprakları hep kuru. Öyle ki, suluyorum, ertesi sabah yine toprak kuru. Acaba sorun ne olabilir? Çok mu geliyor su, yoksa az mı, anlamış değilim.
Perlit ve vermikuliti sitede mtuncer54 satıyordu. Ben vermikuliti siteden, perliti ise belediye serasından almıştım.
Sayın malbman,
Kopya yöntemle başarıya ulaşmış olmanız beni memnun etti. Ben 100 kadar tohumu çimlendiremedikten sonra bu yöntemi bulmuştum. O zaman yeni yöntem benim dışımda da denenmiş ve başarılı bulunmuş oluyor demek ki.
Sayın Zühre Demir,
Fısfısla sulama yapıyorsanız belki kök bölgesine su ulaşmıyordur. Eğer saksı veya kabınızın altı delik değil ve su birikiyorsa yine bazılarında buruşma oluşabilir.
Bir kontrol edin. Toprağın dip kısmı nemli mi, değil mi? Nemli değilse sulama yaparken, su özellikle toprağın en altına kadar ulaşsın, hatta birkaç kez sulayın, toprak iyice bir suyunu alsın.
Saksı altı delik değil ve su birikiyorsa, suyu boşaltın. Fazla su biliyorsunuz köklerde çürüme yapar. Benim ilk fotoğraftaki kabın altı delik değildi önce. Birkaç adeniumun gövde bölgesinde buruşmalar gördüm, saksı altını delip, fazla suyu atınca buruşmalar düzeldi.
Zühre Demir
08-05-2010, 14:04
Tohumu çimlendirdiğim kap 50 yerinden delik :) Problem suyun az gelmesi sanıyorum. Anlattıklarınızdan bu sonuca vardım. Teşekkürlerrr :)
Çimlendirilen tohumlar ne kadar sonra asıl yerine alınmalı:confused:
Zühre Demir
09-05-2010, 22:53
Sayın memet. Çok güzel. Ne kadar yıllık sizin adenium? Bizimki açana kadar ölüp gidicez sanırım...
Ben bunda hazıra kondum. Kışın İzzet Erişen'den aldım. İki, ya da üç yaşında olabilir emin değilim.
İlk çiçeklerinden daha koyu açtı bu sefer.
Düzenli olarak gübreliyorum bu ara.
Adalet Yağcı
11-06-2010, 14:09
Bir yaşını geçen adeniumlarımdan biri çiçek açacak.
Kışın pek keyifleri yok gibiydi ama hava ısınınca kendilerine gelmeye başladılar.
Yarın açar diye umuyorum.
151913
151914
151915
Sevgili Adalet Yağcı,
Çiçeğiniz çok güzel gelişmiş. Herhalde artık açmıştır da. Yeni foto.larını bekliyoruz;)
Buarada toğrağı nedir, nasıl bir karışım, bizi aydınlatabilir misiniz??
Adalet Yağcı
15-06-2010, 07:53
Evet açtı, geçen sene kırmızı ve beyaz rengi açmıştı, bu da (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35854&catid=member&imageuser=33709) çok hoş.
Toprak karışımı için geçmiş mesajlarda pek çok öneri var.
izzeterisen
15-06-2010, 12:08
Sayın memet. Çok güzel. Ne kadar yıllık sizin adenium? Bizimki açana kadar ölüp gidicez sanırım...
Çiçek açan Sn. memet'in Adeniumları Nisan 2008'de ekildi.
Herkese merhabalar,
Ben de bir acemi bonsaici olarak birkac hafta once araniza katildim. Her ne kadar esas olarak bonsailerle ilgilensem de basta bana birkac adenium tohumu hediye etme nezaketini gosteren Sn. hazan-z olmak uzere, Sn İzzet bey, memet bey ve rumuzunu su an hatirlayamadigim diger bircok adenium'dan bonsai elde etme konusunda basarili çalışmaları olan sizlerin değerli ve çok hoş çalışmalarını görünce beni de şimdi bir adeniumdan bonsai yapma merakı sardı iyice :)
Oncelikle aktarmis oldugunuz tonlarca bilgiler icin cok tesekkur ediyorum hepinize, başlangıç aşamasında bana bayagi yardiminiz oldu (siz her ne kadar farkında olmasanızda)!
Sizlerden aldığım ilhamla ve bilgilendirmeleriniz ışığında tohumlarımı ektim, bakalim ben de başarabilecek miyim? Yakında gelişmeleri sizlerle paylaşırım ve umarim ben de benim arkamdan geleceklere birseyler aktarabilirim!
Hepinize tekrar tesekkurler.
Zühre Demir
17-06-2010, 02:35
Neyse 2 sene kadar bekleyebilirim o halde :) Sağlıkla büyüsünler de başka birşey istemem.
izzeterisen
17-06-2010, 09:43
Herkese merhabalar,
Ben de bir acemi bonsaici olarak ..........
Hepinize tekrar tesekkurler.
Adana şartlarında, yağmur görmez ise bitkileriniz, sorunsuz bu bitkileri yetiştirir ve çok güzel bonsailer elde edersiniz. Kışın soğuktan korumanız bile gerekmeyebilir.
Kolay gelsin.
Evet Sn Izzet bey, ben de bu bitki hakkinda bilgi edindikce Adana'ya cok ama cok uygun bir bitki oldugunu daha da iyi anliyorum, bu da şevkimi artiriyor! :)
Tekrar tesekkurler Zuhal abla :)
Sevgili Sakaki,Sn İzzeterşen'in de belirttiği gibi aşırı sulama olmazsa oldukça sorunsuz bir bitki ve kışı dışarıda geçirebilir.Sadece toprağına dikkat etmek gerekiyor.Dilerim şevkin daim olur Sevgiler.
Sorun tamamen sıcaklıkla ilgiliymiş .Normal toprağa koydum 3. gün çıktılar.Kışın boşa gitti tohumlar yazık oldu :(
Çöl gülü yetiştirmek isteyen arkadaşlar mutlaka yaz ayında hatta haziran itibariyle eksinler tohumlarını .Hiç fire vermeden hepsi çimlendi .Hızla büyüyorlar .
157481
157482
Çok dirençli bir bitki.Bir türlü kabuklu bitten kurtulamadı.İlaçtan açamamıştı ama artık çiçeği gördüm ya bu bana yeter.
Maaşallah sevgili Oğuzhan. Nasıl açtırmayı başarıyorsunuz? Bendekiler boya gidiyorlar habire.
Allah nazardan saklasın rengi de müthişmiş.
Teşekkürler.Eğer bitler izin verseydi çok önceden açmıştı.Toprak bol taşlı ve küçük saksıda.Büyükte boya gidiyor.Devamlı güneş alan yerde duruyor.
Benimkinde de sarı bitler dolu. Temizliyorum, diğerine sıçrıyor.
Göreceğim inşallah ben de çiçeklerini birgün.;)
Pamuklu biti önce bir suluboya fırçasıyla temizleyin sonra ilaçlayın, sarı bit içinde bütün adeniumları ilaçlayın.
Şimdi baktım tohumdan yetişmekte olan bütün adeniumlara sıçramış.:mad:
Neemazal kesin çözüm oluyor. Tek doz ile sarı olan bitler siyaha dönerek döküldüler. Yarın hepsini ilaçlıyorum.
AyhanMoran
04-07-2010, 22:24
Adenıum tohumunu sn Karınca70 galiba satışdan kaldırmış gittigidiyordaki dükkanınıda bulamadım.Ama zengardenda var.Başka bir yerde varmı acaba.
Bu da benim güzelim. Sayın İklimsiz'e ne kadar teşekkür etsem azdır.
Zühre Demir
06-07-2010, 22:23
Adenium çiçeğinin ömrü ne kadar acaba? Çok kısa süreli olmadığını tahmin ediyorum.
Hepsi çok güzeller, sağlıkla büyüyüp gelişirler umarım...
adenium kokulumu serada 1 tane gördüm ciceksizdi cesaret edip alamadım .
önce dersimizi calışıp öyle alalım :p
Kokulu türleri de var.
Adenium obesum kokusuzdur.
Adenıum tohumunu sn Karınca70 galiba satışdan kaldırmış gittigidiyordaki dükkanınıda bulamadım.Ama zengardenda var.Başka bir yerde varmı acaba.
Sayın AyhanMoran,
Tohumlar.net sitesi vardı ama bugün kontrol ettiğimde site aktif değildi. Belki geçici süreli bir sorun olabilir. Bol çeşit bulunuyor ve uygun fiatlı idi. Ben adenium tohumlarını almıştım. www.tohumlar.net adresinden bakabilirsiniz.
Çiçeği baya uzun kalıyor.15-20 gündür hala üzerinde solmadılar.
izzeterisen
13-07-2010, 10:20
http://www.tropicanursery.com/adenium/story.htm
Adenium yetiştiren arkadaşlar. Adeniumla ilgili her şey burada var.
Ah bir de tercüme eden bir arkadaş olsa ?
Herkese merhabalar;
Adeniumlarda yukarıda da bahsi geçen sarı bitlerden var ancak bahçemdeki hiçbir bitki için kimyasal ilaç kullanmıyorum. Daha önce zararlılarla iki şekilde mücadele ettim. Biri sarımsaklı su, diğeri de acı biber ve pelin otunu kanatarak yapılan su. Bunları da bitkiyi yakabildikleri için adeniumlar üzerinde hiç denemedim, denemeye de çekiniyorum.
Bu bitlerden kurtulmamızı sağlayacak doğal bir önerisi olan var mı?
Şimdiden teşekkürler.
Bitler için ben DTTP kullandım.Bir sorun yaşamadım.
Adalet Yağcı
15-07-2010, 19:39
Herkese merhabalar;
Adeniumlarda yukarıda da bahsi geçen sarı bitlerden var ancak bahçemdeki hiçbir bitki için kimyasal ilaç kullanmıyorum. Daha önce zararlılarla iki şekilde mücadele ettim. Biri sarımsaklı su, diğeri de acı biber ve pelin otunu kanatarak yapılan su. Bunları da bitkiyi yakabildikleri için adeniumlar üzerinde hiç denemedim, denemeye de çekiniyorum.
Bu bitlerden kurtulmamızı sağlayacak doğal bir önerisi olan var mı?
Şimdiden teşekkürler.
Benim tüm adeniumlarımı unlu bit sarmıştı, üstelik tomurcuktaydılar.
NeemAzal kullanarak sorunu çözdüm, size de tavsiye ederim.
verdoque
15-07-2010, 19:45
http://www.tropicanursery.com/adenium/story.htm
Adenium yetiştiren arkadaşlar. Adeniumla ilgili her şey burada var.
Ah bir de tercüme eden bir arkadaş olsa ?
Adenium Hikayesi
Adeniumlar yakın zamana kadar nispeten nadir ve yüksek değerli sukkulentlerden biri olmuştur. Bunun sebebi kısmen soğuk koşullarda zor ve yavaş büyümelerinden kısmen de tohum oluşturabilmeleri için çapraz döllenmeye ihtiyaç duymalarındandır. Karmaşık çiçek yapısı araçları ve elle tozlama teknikleri açık değildir (?)
Bu yüzden çeşitli türlerin elde edilebildiği Batı ülkelerinde yavaş büyüme ve kapalı seralar daha az tohum demekken, tohum oluşturmaya uygun tropik Asya'da uzun süre boyunca sadece tek bir çeşit, "Singapur" vardı.Tohum oluşturmaz sadece çelikle üretilirdi (sanırım bu çeşit erkekti) ve asıl kullanım alanı peyzajdı.
Vahşi/doğal ortamdaki adeniumların tohum kalitesi zararlılar, kötü hasat zamanlaması ve yetersiz işleme sebebiyle kötüydü. 70'lerin sonunda bir değişiklik oldu ve Asya'da bir miktar tohum bulunabilmeye başladı. Elle tozlama teknikleri birçok makalede tarif edildi. (internet öncesi devirde olduğundan 80'lerde bile makalelerin kopyalarını bulmakta çok zorlandım)
80'lerde Hindistan'daki ve Tayland'daki pek çok yetiştirici (Madras'ta Mr.Mukundan ve Bombay'da ben) Adenium tohumları üretip satıyorlardı. Son 20 yılda muhtemelen milyonlarca tohum aramızda satılmıştır.
İlk resmin notu:
Taylandlı bir Adenium yetiştiricisi ile Vitoon (solda) ve dev bir Adenium arabicum örneği.
Tüm dünyada çok fazla sayıda fidenin ortaya çıkması seçkin çeşitlerin ayıklanmasına (selection) sebep oldu. Amerika, Tayland, Tayvan ve Hindistan'da bu çeşitler arasında hibritleştirmeler başladı. Amerika'daki adenium üretimi başka yerlerde belgelenmiştir.
Asya'daki üretim ve çeşitlerin seçilmesi çabalarının en yoğun olduğu yer muhtemelen "balon" ekonomide her yeni şeyin uçuk fiyatlar demek olduğu Tayland'dı. Taylandlı yetiştiriciler en iyi malzemeleri Amerika ve Tayvan'dan getirttiler ve adenium anaç fidelerine aşılama yapma gibi çok verimli bir çoğaltma yöntemiyle çalıştılar.
İkinci resmin notu:
Büyük bir Tayland fidanlığı: Bunlar gölgeleme örtüsü altında anaç olarak yetiştirilen Adenium fideleri.
1997'den sonra Tayland'da ekonominin çöküşü ve fiyatların yere basmasıyla herşey sakinleşti.
Biraz güçlü bir ekonominin yeni hibritler için yüksek fiyatları desteklemesinden biraz da Çin pazarına erişim imkanından üretim ve seleksiyon (ayıklanma) Tayvan'da devam etti.
Başlangıçtan itibaren 3 türün üretimi söz konusuydu: Adenium obesum, A. somalense var. somalense ve A. swazicum. Saf beyaz ırklar ve çeşitler bulundu ve çoğaltıldı. Taylandlılar birçok vasat türle beraber nerdeyse her yeni şeyi çoğalttılar. Tayvan ise para getirdiği için tamamen kırmızılar üzerine yoğunlaştı. (Çinliler adenium ve kırmızı rengin şans getirdiğini düşünür) En yeni ve en iyi kırmızılar hala Tayvan'dan gelir.
Üçüncü resmin notu:
Tamamen plastik sera altındaki bir Tayvan Adenium fidanlığı. Bitkilerin genel standardı (ölçünü) Tayvan'da çok daha iyidir, tabii fiyatlar da.
Yakın zamanda Adenium somalense var. crispum türünün ortaya çıkışı hem çiçek rengi, deseni ve biçimine oldukça çeşitlilik hem de hibritlerine belli bir miktar sıkılık/yoğunluk (compactness?) kazandırdı. Şu anki seleksiyonlar (ayıklanma) daha küçük çiçeklere ve değişmesi gereken bir kötü biçime sahip olmaya başladı. A. s. var. crispum türü kullanılarak yapılacak çaprazlamalar gelecek için çok büyük umut vaadediyor.
Gelecekte bizi ne bekliyor? İçinde eski A. obesum ve A. swazicum hibritlerinin kullanıldığı ikinci ve üçüncü nesil çaprazlamaların da olduğu bir sürü yeni malzeme var. A. obesum'un genetik cüce ırklarının bulunuşu bir takım çok yoğun (compact) hibritlere zemin hazırlayabilir.
Şu anda dünya çapındaki Adenium ilgisi üretim ve seleksiyon çabalarını teşvik ediyor - işin ucunda para olmasa çoğu üretici de çaba göstermeyi bırakır.
4. resmin notu:
Tayvan'dan yeni bir bol fırfırlı kırmızı. Bu bitki henüz Tayvan fidanlığından dışarı çıkmadı.
5. resmin notu:
SG42: Yeni, dağıtılmamış, harika biçimli ve renkli bir crispum hibriti. Bu gelecekte elde edilmek istenen türlerden.
Gelecekteki ciddi üretim muhtemelen özellikle Asya'daki daha sıcak bölgelerde olacak. Yüksek sıcaklık ve ucuz işçiliğimiz, ısıtılmış seralar ve batıdaki işçilik koşullarında inanılmaz pahalıya gelecek binlerce bitki büyütmemize imkan veriyor.
Kaliteli malzeme sağlandığında ve müşteriler bitki yetiştirmede başarılı olduğunda hibrit adenium pazarının çok büyük olacağını düşünüyorum. Şu anda çoğu malzeme Tayland'da üretiliyor fakat tür çeşitliliği en iyilerden çok en kolay ve hızlı büyüyen hibritlerle sınırlı. Sağlıksız üretim uygulamaları yaygın virüs enfeksiyonları demektir.
Avrupa ve Amerika'da Adeniumlar çiçekçiliğin ana kollarına henüz yeni giriş yapıyor. Wal MArt'ın adenium stokladığını duymama rağmen sıradan fidanlıklarda satılıp kolleksiyoncular dışındaki insanlar tarafından getirtilmeleri için çok fazla yapılması gereken iş var. Buradaki bitkilerin de çoğu fide halinde ve asla seçilmiş adeniumlara aşılanmış bitkilerin sonuçlarını veremezler. Bunun mümkün olması için önce üretimin verimli hale getirilmesi ve doğru çeşitlerin bitki çeşitliliğini koruyarak seçilmesi gerekli. Ama zaten bu yöne doğru gidiyoruz.
6. resmin notu:
Avrupa'da serada büyüyen aşılanmış Adeniumlar, Adeniumu bir saksı bitkisi olarak çiçekçilikte sınamak için yapılan deneme nakliyatının bir parçası. En azından Avrupa'da, kaliteli aşılanmış Adeniumları kabul gören bitkilerden biri haline getirmeyi umuyoruz.
7. resmin notu:
Bangok'ta Chatuchak haftasonu pazar yerinde satılan büyüklü küçüklü Adeniumlar. (bitki satışları genelde haftasonundan çok Çarşamba ve Perşembeleri yapılır.)
Pazar sadece Amerika ve Avrupa değil. Çoğu kültür için Adenium'un şans getiren bitki olarak kabul edildiği Asya da bir pazar. Ilık ve sıcak bölgelerde potansiyeliyle büyütülen Adeniumlar Azalealarla güzellik ve daha karakterli bir çiçeklenmenin bitki biçimine etkisi ile yarışabilir.
8. resmin notu:
Tayvan'da bir fidanlıkta yüzlerce böyle bitkiden biri, tam çiçeklenmiş bir Adenium hibriti. Bu harika örnekler 1000 Amerikan dolarına kadar satılabiliyor, düğünlerde ve büyük açılışlarda iyi şans getirmek üzere hediyelik olarak alınıyor.
izzeterisen
16-07-2010, 12:08
Rica ederim, üstteki mesajdan devam ederim ki bölünme olmasın. Yalnız site bayağı geniş görünüyor, hepsini çevirmek zaman alabilir.
Teşekkürler.
Özellikle yetiştiricilik bölümü çok güzel bilgiler içeriyor.
Ben tam çeviremiyorum. Çevirirseniz tüm yetiştiren arkadaşlar için çok büyük rehber olacak.
ozgur0ozdemir
23-07-2010, 06:29
ADENIUM YETİŞTİRİCİLİĞİ (Adenium Cultivation)
a-TEMEL BİLGİLER
Adenium çeşitleri; tropikal kökenli, genelde uzun yaşayabilen, çok yıllık sukulentlerdir. Çöl bitkisi değildirler. Dahası, üretilen ıslah edilmiş türler, yabani türlerine göre kuru iklim şartlarına daha duyarlı olup sadece nemli koşullarda yetişebilmektedir.
Adennium türlerinde, yetişmilş bir bitkiyi öldürmenin tek yolu ıslak ve soğuk bir ortam sağlamak ya da drenajı yetersiz bir ortamda aşırı sulamaktır. Gece sıcaklığının 10 derecenin altına düştüğü koşullarda bitkilerin bulunduğu ortam tamamen kuru olmalıdır yoksa bitki çürür.
b-YETİŞTİRME ORTAMI (saksı harcı da denebilir)
Adenium çeşitleri için en uygun yetiştirme ortamı çok iyi havalandırılmış nem tutma kapasitesi yüksek ortamlardır. Başarılı yetişme koşullarına örnek olarak şu 3 türü verebiliriz.
1-Tayland Usulü
Yapışkan kil, domuz gübresi, hindistan cevizi kabugu lifleri, yarı kompostlaştırılmış yağmur ağacı yaprakları, cocopeat ve pirinç kabuğu
hindistan cevizi kabuğu liflerinin su emici etkisi ve havalandırmayı sağlaması bu tür ortamın kendine has özelliğidir. Yarı kompostlaştırılmış yapraklar gerekli besini sağlarken kil ise bu besinlerin tutulup yavaş yavaş salınmasını sağlar.
2-TAIWAN USULÜ
Hindistan cevizi liflerini bulmanın zor olması sebebiyle Tayland usulünden tamamen farklı olarak, %80 i taş kırıklarından oluşan, içerisinde cyathea medullaris -bir çeşit eğrelti otu- lifleri, ve biraz da cocopeat olan bir karışımdır. Ağır saksılara yol açan bu karışım hemen hemen bütün üreticiler tarafından kullanılmış ve başarılı sonuçlar vermiştir. (adenium grubundaki arasında kalın kum,pirinç kabuğu ve cam yünü(?) kullanılan bir alternatife de rastladım)
3-BİZİM USUL
Uzun bir süredir yanmış sığır gübresi ağırlıklı olarak yerfıstığı kabuğu ve vermikulitten oluşan karışımı kullanıyorduk. Artık kullandığımız karışımı tamamen değiştirdik. Bitkinin bünyesine almış olduğu gübre (besin) miktarını kontrol altında tutabilmek için daha az beseyici bir ortam kulanmaya başladık. Karışım bileşenleri nem tutucu özelliği olanlar ve olmayanlar olarak ikiye ayrılıyor. Nem tutma özelliğini dengelemek için 2 tür bileşeni eşit miktarda kullanıyoruz. Havalandırmayı sağlamak için kullanacağımız bileşenleri eleyip hepsini uygun boyutlarda olmasını sağlıyoruz. Bu şartları sağlayarak bitkinin boyutu (filiz,yetişkin,numune) kullanım amacı (ithalat,damızlık anaç,satış) ve mevsime (kışın daha az nem tutan ortam) göre karışımı tekrar düzenliyoruz.
Nem tutucu özelliği olan bileşenler: Cocopeat (3 ölçü) Sığır gübresi (1 ölçü) vermikülit (1 ölçü)
Nem tutcu özelliği olmayan bileşenler: Strafor parçalanmış (2 ölçü) Yer fıstığı kabuğu parçalanmış (2 ölçü) Taş kırıkları (1 ölçü)
Bu dengenin ne kadar önemli olduğunu ise şöyle farkettik: saksısı yeni değiştirilmiş değiştirilmiş aşılı bitkilerde normalden yüksek ölüm oranlarıyla karşılaştım. İlk önce yetiştirme ortamının enfekte olduğunu sanıp fungisit kullandım ancak düşük oranda başarılı olabildim. bir kaç hafta sonra değiştirlen saksılardaki karışımlarda parçalanmış strafor olmadığını farkettim. Hemen bu şekilde saksılanmış bitkileri diğerlerinden ayırdık. Saksılar daha seyrek yerleştirerek buharlaşmayı (terlemeyi) arttırdık ve bu bitkileri diğerlerine göre daha az suladık. Sıcak giden havalar da bize yardımcı oldu ve yetiştirme ortamı bitkinin kökleriyle dolana kadar başka problemlerle karşılaşmadık.
Aslında, yetiştirme ortamı karışımlarını çevresel ve kültürel koşullara göre oluşturmak daha başarılı sonuçlar verir. Bu konuda detaylı bilgiyi bağlantıdaki makaleden edinebilirsiniz (Buradaki makalede genel olarak saksı harç materyallerinden bahsediyor. Organik,İnorganik,nem tutuculuk gibi özelliklerden bahsetmiş genelde. Bunun çevirisini de ayrıca yapmak gerekli)
c-SAKSILAR
özenle hazırlanmış iyi havalandırılmış harçlar ile ve sulama üzerinde kontrollü davranarak
platic saksılar toprak saksılar kadar hatta daha iyi sonuçlar veriyor. Saksının şekli bitkinin büyümesine doğrudan etki edebiliyor. Derin saksılarda genç bitkilerin küçük saksılardakilerden daha erken büyüdüklerini keşfettik. Daha yetişkin bitkiler dar saksılardan fazla etkilenmiyor. Bunun sebebiyse genç bitkilerde ana kökten fışkıran çok sayıdaki kılcal kökler.Yetişkin bitkilerde ise yumru gövdeden çok sayıda kök kolaylıkla gelişir. Her saksı değişimde bitki toprak seviyesinde yükseltilirse kök dağılımı daha yayvan olacaktır böylelikle yeni yetişen kökler daha sığ saksılara dağılarak büyüyecekler. Tahliye delikleri yeterince bulunmalı ve engellenmemelidir.
d-SULAMA
Ne kadar sulamalı sorusunun cevabı basit: Bitki büyüme dönemindeyken toprak deliklerinden biraz su çıkana kadar ıslatılmalıdır. Kışın bitki dormansi (uyuma) dönemindeyken verilen su miktarı toprağın kuruyup sertleşmesinin engelemeye yetecek kadar azaltılmalıdır.
Burada önemli nokta ne zaman ve ne sıklıkta sulamak gerektiğidir. Bu ise mevsim koşulları, Saksı harcı, çevre ve benzeri koşullara göre değişiklik gösterir.
Büyüme dönemi: Adeniumlar aktif olarak gelişim gösterdikleri dönemlerde pek çok kişinin tahmin edebileceğinden daha fazla su kullanırlar. Bu dönemde az sulama bitkinin gelişimini olumsuz etkiler. Uyku dönemindeki (kışın) adeniumlar ise çok daha az neme ihtiyaç duyarlar. Adenium Arabicum tçeşidi ise tamamen kuru bir ortam ister.
Çevre: Sıcak ve kuru mevsimlerde günde en az bir kere sulamak gereklidir. Soğuk kış koşullarında ise 7-10 günde bir sulamak uygun olacaktır.
Saksı harcı: Taiwan usulü ve benzeri nem tutma kapasitesi düşük harçlarda daha düzenli -sık- bir sulama gerekirken, nem tutma kapasitesi yüksek saksı harçları seyrek sulamayı tolere edebilmektedir.
Saksı boyutu: Büyük saksılar çabucak kurumayacakları için daha seyrek sulanabilir.
Bitki gelişim dönemi: Gelişme dönemindeki genç bitkiler, yetişkin bitkilere göre daha sık sulanma ihtiyacı duyarlar.
Büyüme kontrolü: Kademeli olarak azaltılan sulama ve gübreleme bitkinin gövdesinin sertleşmesine neden olur bu da bitkinin dayanıklılığını arttırır kışı daha rahat geçirmesinin sağlar.
Diğer Faktörler: Saksısı değiştirilen bitki kökler düzelene ve gelişme tekrar başlayana dek dikkatli bir sulama gereklidir. Soğuk koşullarda yeni filizler geliştiği görülene dek su verilmemelidir. Bunu tam tersi olarak saksı değişimi gelen yaklaşan bitki daha sık sulamaya ihtiyac duyar.
Bitkiyi sularken normalde yapraklarını ve çiçeklerini de ıslatmak gerekir. Bu şeklide sulamak hava nemliyse,yapraklar kalınlaşmışsa ve birçok çiçek açmışsa çok önemlidir. Özellikle de sabah saatlerinde bu şeklide yapılacak sulama yapraklardaki toz ve kiri temizler, Bitkinin sıcak ve kuru bir güne daha dinç bir şekilde girmesini sağlar.
Şimdilik bu kadar yakında geri kalan yarısını da yapabilirim umarım. Çeviride olabilecek hatalardan dolayı şimdiden özür diliyorum. Bazı kısımların daha anlaşılabilir olması açısından yorum katarak çevirdim. Bazı kıımlarda ise bilmeden ortam kelimesine takılmışım sonradan farkettim onu saksı harcı şeklinde okursanız sanırım daha anlaşılır olacaktır.
Üçüncü defa çiçeklendi adenium. Bu sefer daha fazla çiçekleri.
Adalet Yağcı
27-07-2010, 17:36
Harika...Nihayet nette gördüğümüz görüntüyü yakalamışsınız sayın Memet.
Benimkilerde de tomurcuk var ama nedense hepsi birden eş zamanlı açmıyorlar, halbu ki, rengarenk açsalardı seyrine doyum olmazdı.
Gördüğüm kadar budama yapmamışsınız, besin olarak ne veriyorsunuz?
İlk iki seferinde teker teker açtılar.
Bu sefer böyle oldu.
Gübre olarak MAP çinko ve potasyum veriyorum, ama bu karışımı bir uzmana danıştım. Suyum aşırı derece kireçli olduğu için önerdi bu karışımı.
Budama yapmadım. Bu İzzet beyden aldığım biçimiyle duruyor. Arkada yerde duranlara budamalar yapıyorum ama, onlarda çiçek tomurcukları yok.
Gübre dışında hümik asit, deniz yosunu ve EMA veriyorum.
Adalet Yağcı
27-07-2010, 19:50
Doğrusu bu kadar itina gösterdiğinize değmiş, karşılığını güzel çiçeklerle vermişler.
2 yaşındaki bitkiler için saksı boyları ne kadar olmalıdır?
15-20 cm. boyundalar.
Son bahar ve ya İlk baharda topraklarını değiştirmeyi düşünüyorum.
adeniumu evde yetiştire bilirmiyim cok almak istedigim evde olmaz dedigim bir cicek sitedeki evde bakılanlar daha solgun gibi geldi ılıman iklim istedigide bir gercek istanbulda olurmu sizce olur derseniz hemen arayışa gecicem ;)
izzeterisen
28-07-2010, 22:02
Enviroment,Nutrition,pruning,Repotting
Sadece bu bölümler tercüme edilirse mümkünse tamamdır.
Teşekkürler.
verdoque
28-07-2010, 23:22
Enviroment,Nutrition,pruning,Repotting
Sadece bu bölümler tercüme edilirse mümkünse tamamdır.
Teşekkürler.
http://www.tropicanursery.com/adenium/cultivation.htm#enviroment
Çevre:
Adeniumlar en iyi ılık, nemli ve güneşli koşullar altında büyür.
SICAKLIK: Yüksek sıcaklıkta hiçbir sorun olmaz, özellikle nem de aynı anda artıyorsa. Bizde yazın sıcaklıklar 42 dereceye ulaşır, adeniumları daha yüksek sıcaklıklarda bile problem yaşamadan tuttuk. Ancak sıcak koşullarda çiçekler daha çabuk bozulur. Özellikle kırmızılar çabuk bozulma eğilimindedir. Düşük nemle birleştiğinde taç yaprakları kavrulabilir. (Şimdi bozulma ve kavrulmaya dayanıklı kırmızı çeşitler seçiyoruz) Alt sınır olarak kış akşamlarında en düşük 6 dereceye iniyoruz ama gündüzler hala ılık olur. Ilıman bölgelerdeki yetiştiricilik için güvenli olarak minimum 10 derece olmalıdır.
NEM: Adeniumlar yüksek nemi sever ve yağmurlar sırasında en iyi duruma gelirler (ama plastik örtüyle korunarak). Düşük nemi de kaldırabilirler, hatta bir miktar kuraklığa da dayanabilirler. Ama fark ettik ki ırklar arasındaki çiçek rengi gibi çeşitlilikler kuru koşullar altında belirgin şekilde azalıyor. Bu sebeple kıyı kesimindeki Bombay'da iç kesimlerle karşılaştırıldığında çok daha fazla çeşitlilik görebiliyoruz. Nemi yükseltmek kolay, bütün bitkiler de plastik örtü altında olduğu için de pek problem yaşamıyoruz.
GÜNEŞ IŞIĞI: Çoğu ortamda özellikle yeterli nem olduğunda Adeniumlar olabildiğince fazla güneşe dayanabilir ve bundan hoşlanır. Ancak düşük nemli çok sıcak yazlarımızda plastik örtünün üstünde gölgeleme isterler. Plastik ve örtü yoğun güneşin %25-30'unu keser. Tam sıcak güneşe maruz kalan caudex (kütük-bulboz gövde?) bazen yanar ve yaprak siperi onu gölgeleyemez.
1.Resmin notu:
Adeniumlarımızı kaplayan plastik örtü üzerine ışık yoğunluğu ve ısınmayı azaltmak için yazın kireç spreylenir. Yağmurlar yavaş yavaş kireci yıkayarak bulutlu muson yağmurları döneminde ışığa izin vermeye başlar.
Bazı beyaz renklenmiş Adeniumlar yüksek ışık seviyelerinde kavrulur ve fazladan gölgeye ihtiyaç duyar. İyi çiçeklenme için, çoğu Adenium çeşidi günlük en az 4-5 saat doğrudan güneş ışığına günün geri kalanında da aydınlık bir ortama ihtiyaç duyar. Bu koşullar balkonda, dışarıda veya doğu, batı veya güneye bakan bir pencerenin hemen içinde kolayca sağlanabilir. Daha az ışık verilerek yine çiçeklenecektir ama daha nadiren ve daha az çiçekle.
YAĞMUR: Az miktarda yağış iyidir ve aslında Adeniumlar için güçlendiricidir. Öğleden sonraları sıklıkla yağmur duşu alan Bangok'ta Adeniumlar bütün yıl açıkta çok güzel büyür. Tayvan ve burada ise yağmurun kesintisiz günlerce yağdığı Muson mevsimi Adeniumları berbat eder, yaprak, gövde ve kök çürüklüğü çok sık görülür. Bu yüzden neredeyse bütün bitkileri yağmurdan korumak için basit plastik yapılar altında yetiştiriyoruz.
http://www.tropicanursery.com/adenium/cultivation.htm#nutrition
Gübreleme:
Adeniumda gübrelemenin sırrı sık sık ve az az yapılmasıdır. Çünkü bitki en uygun şartlar altında şaşırtıcı derecede hızlı büyür, çok fazla azot ve diğer besin elementlerinden tüketir. Diğer yandan aşırı hızlı büyüyen bitki yumuşaktır ve çürümeye yatkındır, görünüş olarak da hoş değildir.
Benim Adenium gübrelemesindeki tutumum bitkiyi takip etmektir: sürekli, düşük ama sabit seviyeli bir temel gübreleme, bitki büyümesi hızlandığında gübreyi arttırma. Gübreyi arttırırken neden ne kadar vereceğimiz yetiştirme ortamı, mevsim, bitki ile ilgili amaçlarımız (şişirip hızlıca çoğaltacağınız bir tür için saksıda çiçekli bitki olarak yetiştirilenden çok daha fazla gübre gerekir) gibi birçok etkene bağlıdır. Benzer şekilde tohum alınacak olan anaç bitkiler en iyi tohumları verebilmek için yüksek oranlarda özel besinlere ihtiyaç duyar.
Gübre önerileri:
Aşağıda anlatılan bizim Adeniumları besleme yolumuz ve oldukça başarılıdır. Şüphesiz iyileştirilebilir ve biz de her zaman daha iyi sonuçlar elde etmek için denemeye devam ediyoruz. Anlatılan yöntem bizim yetiştirme ortamımız, koşullarımız ve sistemlerimiz için geçerlidir. Diğer durumlar için değişiklik yapılması gerekir. Gübreleme hakkında daha detaylı bir makaleye www.hoscoindia.com adresinde saksı bitkilerinde gübreleme (Fertilizing Pot Plants (http://www.hoscoindia.com/article3.htm)) kısmından ulaşılabilir. Beslenme problemleri için beslenme problemleri (Nutritional Problems (http://www.tropicanursery.com/adenium/problems.htm)) kısmına bakınız.
Organik Yavaş Salınımlı Gübre:
Bol besinli bir yetiştirme ortamı ile başladığımız ve bir besin kartuşu eklemediğimiz için yavaş salınımlı bir gübreye ihtiyacımız var. Osmocote gibi çeşitli kaplanmış malzemeler burda pek bulunmuyor ya da çok pahalı oluyor. Kullandığımız şey şaşırtıcı derecede iyi sonuçlar veren paletlenmiş tavuk gübresi. Üst tarafa bir veya iki çorba kaşığı gübre eklemesi bitkiyi sonuna kadar destekler. Yetiştirme ortamına da karıştırma sırasında az miktarda eklenir.
2.Resmin notu: Paletlenmiş tavuk gübresi Tayvan'da toprak üstü örtüsü olarak sıkça kullanılır. Yetiştiriciler hiç kimyasal gübre kullanmadıklarının garantisini verdiler.
Bunun kullanıldığını Tayvan'da özellikle en iyi yetiştiricilerden bazılarında gördüm, ki yetiştirme ortamları neredeyse kırılmış taştan ibaretti.
Kimyasal gübreler:
Şu aralar bütün makro besinler (azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve kükürt) ile beraber mikro besinleri de (demir, manganez, bakır, çinko, boron ve molibden) içeren bir sıvı besin kullanıyoruz. 1.5mS/cm iletkenlikte bir sulama ile kullanılıyor ve sadece kalsiyum ve potasyum nitrat içeren sıvı besinli eski sistemimizden daha iyi sonuç veriyor. Besin bileşenlerinin kesin oranları değiştirilebilir, biz de bunlarla oynayarak bizim şartlarımızdaki en iyi kombinasyonu bulmaya çalışıyoruz. Bu oranlar büyüme evresi ve mevsime göre de değişir.
http://www.tropicanursery.com/adenium/cultivation.htm#pruning
Budama:
Budama adeniumlarda en az uygulanan yöntemdir. Çoğu yetiştirici asla budama yapmaz. Sınırlı büyüme koşullarında çeşitli türler yetiştirirken bunun sebepleri vardır. Ancak iyi koşullar altında adeniumlar uzayıp giden dallarda az sayıda çiçek açar. Aşağıdaki koşullarda adeniumlar budamaya cevap verir:
Fideleri çimdiklemek (uç sürgününü almak): Fideler daha iyi dallanma sağlamak için tepe sürgününden budanabilir. Bu hızlı büyüme döneminde yapılmalıdır yoksa sadece tek bir dal büyür ve başladığınız yere dönersiniz.
3.Resmin notu: Tepe sürgünü alınan adenium arabicum fideleri: Bu sadece budamanın bitkiye nasıl bir biçim vereceğini görmek için bir denemeydi. Bu fideler 45 gün içinde çoklu dallanma gösterdi.
Doğru zamanda yapıldığında bu faydalı bir yöntemdir ama bazen birçok küçük dal çıkmasıyla doğal olmayan bir görüntüye sebep olabilir.
4.Resmin notu: Budamanın ters gittiği bir durum: Ana sürgün kesildikten sonra bitki 10'dan fazla dal verdi, bana göre bu biçim adenium için kabul edilebilir değil.
Gençleştirme: Yapraksız uzun dalları olan yaşlı bitkiler bitkiyi güçlendirmek ve iyileştirmek, çiçek açacak yeni dalların büyümesini teşvik etmek için baharda geriye doğru budanır. En iyisi bunu saksı ve toprak değişimiyle birleştirin.
5.Resmin notu: Bitki örneklerimiz her iki yılda bir sert budanır.
Adalet Yağcı
29-07-2010, 11:24
Sayın Verdoque, budama ve budanan dallardan çoğaltma ile bilgiler de var mı?
verdoque
29-07-2010, 12:20
Sayın Verdoque, budama ve budanan dallardan çoğaltma ile bilgiler de var mı?
Gübrelemeden sonra budama var, çoğaltma var mı bilmiyorum. Yakında geliyor :)
Herkese verdikleri bilgiler için teşekkür ederim. Ayrıca çeviriler de çok makbule geçti, teşekkürler...
İki sayfa önce bahsi geçen Neem Azal sölüsyonunun internet üzerinden satın alınabileceği bir yer buldum, isteyenler ile adresini paylaşabilirim.
Adalet Yağcı
10-08-2010, 15:38
Şu güzelliğe bakın...
165506
Adalet abla gerçekten çok güzel.Benim favorilerimden.Çiçek baya uzun kalıyor.Ben tohum oluşturamadım.Bakalım sizinki ne olacak.Bol şans. :)
verdoque
10-08-2010, 21:11
Çevirilerden anladığım kadarıyla çapraz tozlaşma gerekiyor. Aynı cinsten kendi kendine döllenme olmuyor.
Tohum elde etmeyi düşünmedim ama, izlediğim bir videodan sonra, çiçeği inceledim. Tozlaşma kendiliğinden oldukça zor, polenleri elde etmek için çabalamak gerekiyor.
verdoque
13-08-2010, 14:22
http://www.tropicanursery.com/adenium/cultivation.htm#pruning
Çiçek başlangıcı: Aşılanmış adeniumları çiçek açmaya teşvik etmenin en emin yollarından biri sert budamadır: Yeni büyüyen dallar özellikle serin ve kısa gün ışığı şartlarında çiçek açacaktır.
6. ve 7. Resmin notu:Aşılanmış bitkiler 1 inçlik dallara kadar budanmış. Bu dallar 45 gün içinde iyi koşullarda hızla büyüyecektir. Yazın çiçeklenme gecikebilir, seyrelebilir ancak serin havalarda dallar çok geçmeden tümüyle çiçeklenecektir.
Tecrübe ile belli bir zamanda (çiçek sergileri gibi) bol çiçek elde etmek için budama zamanını ayarlamak mümkündür. Taylandlılar bu konuda uzmandır ve Aralık ve Şubat'taki sergilerde onların mükemmel bitkilerini harika çiçeklenmiş halde görebilirsiniz.
8. ve 9. Resmin notu: Bangok'ta Aralık'ta düzenlenen sergiden 2 örnek: 3 ay önceden sert budanmışlar ve tam zamanında sergide çok güzel çiçeklenmiş haldeler.
Kök budama: Zamanla adeniumlar kalınlaşan ikincil köklerle muazzam bir kök sistemi oluşturur. Saksı değiştirirken bitkiyi yeni saksıya sığdırabilmek ve makul miktarda toprak karışımı ilave edebilmek için bu kökleri gövdeyle birleştiği yerden kesmek çoğu zaman gerekli hale gelir.
Hastalık kontrolü: Çok kalın büyüme en iyi Muson'dan önce inceltilir. Su ve nem birikimi çürümeye sebep olabilir. Bütün önlemlere rağmen Adeniumlar bazen çürür. Eğer bu küçük dallardan birine olursa en iyisi hastalanan bölgeleri budamaktır. Ben genellikle en yakın ana dala kadar keserim ki hiç parça kalmasın.
Bu göründüğü kadar dosdoğru yapılacak bir iş değildir. Kestiğiniz yerin beyaz olmasına dikkat edin. Siyaha bakan renk değişimi kestiğiniz yere patojenin ulaştığını gösterir ve daha fazla kesmeniz gerekir.
10. Resmin notu: Kesilmiş adenium ucu saat 11 yönünde küçük bir renk değişimi gösteriyor ama daha aşağıdan, hastalıksız, kesitin temiz olduğu bir yerden tekrar kesilmezse ilerler.
Kullanılan bıçak ya da kesici alet kirlenmiştir, yeni kesiğe bulaşmaması için tekrar kesmeden önce mutlaka sterilize edin.
Dal çürümesi görülen sağlıklı bitkiler genellikle kendini iyileştirir: Hastalanan bölüm sağlıklı dokudan ayrılacak şekilde sarımsı-siyahımsı bir bölge olarak görülebilir. Yavaşça ölü kısmı koparmaya çalışın, sınır bölge geliştiyse ölü doku elinize gelecek geriye beyaz sağlıklı bir gövde kalacaktır. Eğer olmazsa birkaç gün sonra tekrar deneyin. Hastalanan kısım lapa gibiyse, dış deri soyularak iç tarafın hızlıca kuruması sağlanabilir. Daha sonra biraz çabayla bu kısım çıkarılabilir. (Detaylar ve fotoğraflar için Adenium Problemleri (http://www.tropicanursery.com/adenium/problems.htm) kısmına bakınız)
Zararlı kontrolü ve yıllık budama:
Yeterince uzamış bitkileri her yıl ya da en az iki yılda bir budamak iyi olur. Zayıf, hasar görmüş veya içeri doğru büyüyen dalları keserek aynı zamanda seyreltme de yapılabilir. Çiçek açacak yeni dallar oluşturma avantajı dışında bu işlem iki çok dayanıklı Adenium zararlısını da uzaklaştırır: Yapraklar arasında büyüyen uçlarda yoğunlaşan kırmızı örümcek ve unlu bitler.
verdoque
13-08-2010, 14:23
http://www.tropicanursery.com/adenium/cultivation.htm#repotting
Saksı değişimi:
Adeniumlar her yıl ya da iki yılda bir daksı değişimine iyi cevap verir. Saksı değişiminde eski toprak tamamen yıkanıp temizlenebilir (eğer toprak bozulduysa ve çok ıslaksa gereklidir) veya olduğu gibi bırakılıp saksı yeni karışımla doldurulabilir.
Olgunlaşmış bitkiler dekoratif saksılara dikilebilir. Taş mermerden oyulmuş saksılar içinde çok güzel bitkiler görmüştüm.
11.Resmin notu: Bangok'ta bir koleksiyoncuda taş mermerden oyulmuş dekoratif saksıda bir adenium örneği. Bu tip saksıların fiyatları boyut ve kalitesine göre 300-600 dolar arasında değişiyor. Saksının üstündeki toprak kütlesi daha fazla kökü ortaya çıkaracak şekilde yavaş yavaş yok olacak.
Çoğu zaman kökle o kadar gelişir ki yeni saksıya sığdırmak imkansız hale gelir. Bu tip durumlarda özellikle ana gövdeye yakın yerde boyun yapan bazı kökleri budamak zararlı değildir. Saksı değişimi zamanında dallar da budanıp seyreltilebilir.
Saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahardır, büyüme daha yeni başlamaktadır ve hızlı kök büyümesi ani ve kuvvetli sürgünlü büyümeyi destekler. Bu patlayıcı sürgünlü büyüme (muhtemelen ve kısmen bazı mikro besin eksiklikleri sebebiyle) her dalda bir çok küçük sürgüne sebp olabilir. Sağlıklı büyümeyi sağlamak için en iyisi her ana dalda 2-3 sürgün bırakıp gerisini yok etmektir.
Özellikle serin koşullarda Ridomil (aktif madde: Metalaxyl) veya Aliette (aktif madde: Fosetyl-Al) gibi sistematik bir fungusit ile ıslatmak yararlı olabilir. Bunu sadece yeni getirttiğimiz bitkilerde veya yıl sonuna doğru saksı değişimi gerekli olduğunda yapıyoruz.
verdoque
13-08-2010, 14:29
815. mesaja fotoğrafları da ekledim. Bu sayfanın çevirisi tamamdır. İstediğiniz başka bir bölüm varsa devam edebilirim. İngilizce bitki terimlerini öğrenmiş oluyorum, adenium yetiştirmeyi beceremesem de çeviriler benim için yararlı oldu :)
Adalet Yağcı
13-08-2010, 15:22
Sevgili verdoque, size epeyce zahmet verdik ama bilgiler çok önemli, budama konusuna çok takılıyordum ben.
Şubat gibi çiçekleniyorsa, Aralıkta budanması gerekiyor diye çıkardım, budama ile çiçeklenme arası üç ay deniyor.
Tüm bilgiler çok güzel, emeğiniz için teşekkür ederim.
Uygulamanın yapıldığı yerin Tayland olduğunu unutmamak gerek.
İklimi bize göre oldukça farklı. Bizim kışın adeniumlarımızı korumamız gerekirken, onların böyle bir sorunu olmuyor.
Geçen kış ısıtmalı serada korudum bitkilerimi, 20 derecede. Mayısta çiçeklendi. Asıl çiçeklenme temmuzda oldu. İklim farkı sanırım fark ettiren unsur.
verdoque
13-08-2010, 16:27
Bana uygun koşullarda tecrübeniz de varsa çiçeklenme zamanını ayarlayabilirsiniz demek istemiş gibi geldi. Doğal çiçeklenme zamanı ile ilgili kesin bir bilgi verilmemiş. İlkbaharda hızlı büyüme başlarken budama yapmak uygun görünüyor.
Ben fikrimi savunmak için, çok faydasını gördüğüm kesin olan çevirinizi tekrar okurken, aşılı bonsai biçimine vurgu yapıldığı dikkatimi çekti . Bu çiçeklenmede bir fark mı yaratıyor acaba?
verdoque
13-08-2010, 18:59
Farklı dallarda farklı renk ve biçimde çiçekler elde etmek ya da genç anaç fidelere yaşlı bitkilerden aşı yaparak daha erken çiçek elde etmek için yapıyorlar galiba. Üretici oldukları için mümkün olduğunca erken çiçek açtırmaya çalışmak istiyorlar. Ayrıca çaprazlama istediğinden tohum elde etmek için iki ayrı bitki yetiştirme derdinden kurtarabilir. Aslında aşılama kısmı varsa onu çevireyim ben en iyisi:)
Bu arada Adalet Hanım rica ederim, benim için zahmet değil gerçekten, çevirirken hem bilgilendim hem keyif aldım.
Heveslenmekte acele etmiyorsam, burada tohum zarfı büyümeye başladı.
Bir adenium daha çiçeklendi, adlarını bilmiyorum hangisi nedir. Biraz küçük oldu pembe çiçekler. Belki ilk çiçeği olduğu içindir.
168854
Bu da tohumun şimdiki durumu. Belki ticarete atılırım :p
Bu sitede (http://www.kingadenium.net/) e bay'daki bazı adeniumların gerçek olmadığı fotolarla oynadığı iddia ediliyor.
izzeterisen
12-09-2010, 16:25
Mehmet Bey,
İlk resim A.arabicum, ikincisi A.obesum "pink" çeşidi olması lazım . Çünkü başka göndermedim.
Hydrosuccess
15-09-2010, 19:55
Tohumdan topraksız ortamda çimlendirip yetiştirdiğim 1,5 yaşındaki Adenium obesum pink nihayet çiçek açtı.
Tohumdan alıp uğraşıp emek verip büyütüp çiçek açtığını hatta gene tohum verdiğini görmek çok farklı bir haz olsa gerek. Umarım bir gün ben de bu maceraya atılacak gücü kendimde bulabilirim.Konuyu baştan sona okudum ve içimde bir ateş yanmaya başladı.Çok kötüsünüz.
Adalet Yağcı
16-09-2010, 19:52
Uç kısmından budamayı düşünüyordum, ne zaman tomurcuklandığını farketmedim, beyazım açıvermiş :)
171680
Şu güzelliğe bakın...
165506
Çok güzel Adalet hanımcım maşallah
Eyvah tohum kapsülleri adeniumun boyunu aşıyor. Yeni tohum kapsülleri oluşuyor. Bazılarını alsam mı acaba, yorar mı fidanımı?
Çiçekleri yırtmıştım geçen sefer. Üç gün önce de aynı uygulamayı yapınca yeni tohum kapsülleri oluşmaya başladı.
Adalet Yağcı
17-09-2010, 21:09
Çiçekleri yırtmıştım geçen sefer. Üç gün önce de aynı uygulamayı yapınca yeni tohum kapsülleri oluşmaya başladı.
Sayın Memet, nasıl bir uygulama yaptığınızı anlayamadım, biraz açabilir misiniz?
Bir videoda izledim youtubede, yapay dölenme anlatılıyor. Polenlerin gece aktif hale geldiği söyleniyordu. Ben akşam üstü yaptım uygulamayı. Çiçeği boyuna yırtıp, içerde kapalı duran dişi organı açığa çıkarıyorlar. Bir fırçayla polenleri alıp başka bir çiçekte dişi organı açığa çıkarıp tozlaştırıyorlar.
Bir kaç çiçeği açıp inceleyince, içerde kapalı kalan dişi organ farkediliyor. Polenlerin olduğu kısım da anlaşılabiliyor.
Adalet Yağcı
18-09-2010, 09:46
Teşekkürler sayın Memet, ama o güzel çiçeklere kıyabilirmiyim ki :)
Adenium tohumlarında kokulu türler vardı.Çiçek açtıran oldu mu?Gerçekten kokulumu merak ediyorum.
171835
Durum böyle. Neredeyse ağaçtan daha büyük oldu tohum zarfı.
Diğeri de bu durumda. Bundan başka da tohum zarfları da büyümeye başladı.Ağacı yormasından endişe etmeye başladım.
Maşallah Memet abi
Gerekli gübre desteği yaparsan sanırım yorulmaz ...
Hydrosuccess
22-09-2010, 22:11
İlk çiçek 10. günde hala açık.
Hydrosuccess
22-09-2010, 22:47
Çiçekler güzel olunca biraz sanatsal çalıştım.Açıkçası kendim açtırana kadar (forumda defalarca görüntüleri paylaşılmış olmasına rağmen) çiçeklerin bu kadar uzun süre açık kaldığını bilmiyordum.Türlerin tüm yönleri ile tanınması açısından bu tür bilgilerin de paylaşılması gerekli diye düşünüyorum.
Haklısınız, fotoğrafları paylaşırken çiçekler hakkında ve bitki hakkında da bilgiler vermek gerekiyor. Bu arada demin yazmayı unuttum. Çiçeklerden birisinde farklı bir form görüyorum. Dört yapraklı değil mi? Çok hoş gerçekten de. :)
Hydrosuccess
22-09-2010, 23:05
Tebrikler sayın İlkin, çok dikkatlisiniz.Yine bir corolla anomalisi...Çok da seyrek görülmüyor sanırım.
Hydrosuccess
30-09-2010, 16:24
İlk çiçekte 19. gün! Birisi bunu daha önce söylemiş olsaydı değişik türlerinden de yetiştirirdim.
Hatice Tarhan
30-09-2010, 22:08
Tohumdan çıkarması çok kolayda büyütmesi çok meşekkatli hele de açtırması.Siz yine başarmışsınız sayın Hydrosuccess ellerinize sağlık.Bende görebilecekmiyim acaba böyle güzelliklerini.
Hydrosuccess
30-09-2010, 22:18
Sayın Hatice Tarhan,Antalya'da şansınız çok yüksek.Sıcağı çok seven ve çok dayanıklı bir bitki.1 yaşına ulaşmadan çiçeklenebilir.Çiçeklenme için soğukta kışlama da gerekmiyor.Ben kışın evde baktım ve yapraklarını kısmen döktü.Elinizde gelişmiş bitki varsa seneye mutlaka açar.Zor olan benim çiçek açtırmamdı.
İzzet Erişen bey," bu mevsimde hızlı büyüecekler" demişti ama, ben hızlı deyince bu kadar abartılı bir hız beklemiyordum. Bütü yaz büyüdüğünün iki katı büyüyenler var.
izzeterisen
01-10-2010, 22:07
Mehmet Bey,
Eğer serin havada yağmurda ıslatıp çürütmezseniz ,
sera gibi kapalı ve sıcak bir ortama veya güneye bakan sıcak bir balkona alırsanız Aralık ayı başına kadar büyümeye devam edeceklerdir. Geçen yıl bendekiler böyle oldu.
Hatice Tarhan
02-10-2010, 01:22
Yaz başında ölçtüm 13 cm. di şimdi ölçtüm 14 cm.ve Alanya gibi sıcak bir iklimde.17 taneden sadece3 tane kaldı sağlıklı görünüyorlar ,ama büyümüyor ve çiçek açmadılar neyi yanlış yapıyorum acaba.
kalambaklı
02-10-2010, 09:22
Sayın Hatice Tarhan, toprak karışımınız nasıl acaba, ben mart başı ektim ve şuan boyları 20 cm oldu, ayrıca budama bile yaptım.
Hydrosuccess
02-10-2010, 09:50
Sayın Hatice Tarhan, toprak karışımında yetiştirdiğim 7 bitkiden birini çürüme ile kaybettim.Diğerleri iyi durumda ancak çiçek açmadılar.Topraksız ortamda tek adenium var ve o da çiçek açan...Bu arada çiçeğin 20. günde döküldüğünü belirteyim.Çiçeklerinin çok uzun süre açık kalması nedeniyle adeniuma ilgim arttı.Bu kış değişik türlerin tohumlarını getirtip üretmeyi yazın da çiçeklendirip çaprazlamayı planlıyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.