PDA

View Full Version : Adenium (Çöl gülü)

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10

AyhanMoran
26-03-2009, 21:52
Diger kalanlar için petek arasına koyuyorum onları ıslatmadan ekmiştim veyahut dediginiz gibi cins farklılıgındanda geç çimlenebilirler diye.Yani 4 ü çıktı 6 sını bekliyorum bu yüzden petek arasındalar.Sizce diğerlerinden ümidimi ne zaman keseyim.Ekeli bugün tam 7 gün oldular.

adincer
05-05-2009, 13:38
Bende tohumdan adenium yetiştirmeye çalıştım. 15 tane ektim 10 tane çıktı. İlk hafta çok hızlı büyüdü. 2 Haftadır hiç kıpırtı yok. Neden bilmem?

habibe
05-05-2009, 14:02
Kışa girerken, 7 Adeniumum vardı. 6 tanesi çürüdü. 1 tanesi sağlıklı. Kısa süre de resmini eklerim.

bulik
05-05-2009, 14:28
Merhaba
Adenium sevdam yarıda kaldı
Yüzlerce tohumdan bir tanesini bile kurtaramadım
Aranızda köklendirmeyi ve büyütmeyi başarmış olanlardan, ücreti karşılığı bir tane satın alabilir miyim?
İsmi cismi rengi hiç fark etmez!

verdoque
05-05-2009, 15:01
Bende tohumdan adenium yetiştirmeye çalıştım. 15 tane ektim 10 tane çıktı. İlk hafta çok hızlı büyüdü. 2 Haftadır hiç kıpırtı yok. Neden bilmem?

Bende de aynı şey oluyor, birkaç kere denedim çok hızlı çimlenip çıktılar ama hep küçücük kaldılar. Büyümüyor ama ölmüyor da. Ankara'nın havasının kuru olmasıyla ya da sıcaklıkla ilgili olduğunu düşünüyorum. Çoğu arkadaşım da aynı sorunu yaşadı, büyütebilen tanıdığım sadece 2 kişi var.

adincer
05-05-2009, 15:07
Sevgili Bulik,
Benimkilerin talipleri olmasaydı birini sana gönderirdim. Üzüldüm aslında çimlendirmek cok kolay neden olmamış sendekiler anlamadım. Bir iki saat sıcak sıda beklettim. yarım cm derinlige topraga dik OLMAYACAK sekilde diktim, yani paralel. ve 3 gün sonra çimlendi. Bilmiyorum tekrar deneme sansın ve hevesin var mı?

bulik
05-05-2009, 15:12
Aslında başlangıçta bayağı bir tuttu, hatta bu kadar şeyi ben nereye dikeceğim diye dertlendim
ama sonradan gel gör ki hepsi önce bir sabit kaldı, büyümeleri durdu sonra da çürüdüler. Şimdi de açıkçası çok cesaretim yok. Çokk beğenerek Karınca'dan rica etmiştim, bir sürü renk renk olacaklardı, olmadı.
Kısmet değilmiş, belki başka bahara :)

adincer
05-05-2009, 15:29
O zaman desene benimkilerin de garantisi yok :)
Bilen ustalarımız suanda Ankarada güneş görmeyen iki balkonum var. Dışarı çıkarsam bu fideciklerimi yasarlar mı? O zaman belki havalanınca cürümezler. Yanlış mı düşünüyorum?

izzeterisen
05-05-2009, 18:39
O zaman desene benimkilerin de garantisi yok :)
Bilen ustalarımız suanda Ankarada güneş görmeyen iki balkonum var. Dışarı çıkarsam bu fideciklerimi yasarlar mı? O zaman belki havalanınca cürümezler. Yanlış mı düşünüyorum?

Tav seviyesinden daha düşük nemde kum, toprak , varsa yaprak çürüğü karışımı hazırlayın, karışım çok süzek olsun. Kum en az % 50 olsun. Bitkilerin içinde olduğu karışımı kullanarak % 50 kum, % 50 sizi karışımınız şeklinde de olur herhalde. Şaşırttığınız saksının dibini de 4-5 cm. yükseklikte kum veya çakıl ile doldurun. Bitkilerinizi hemen şaşırtın. Şaşırtırken fidelerin yapraklarından tutun, gövde ve kökleri hiç zedelenmesin. Ekili olduğu yerden çıkartırken sulamayın. Kabını dışarıdan oynatın bitkilerin dibindeki karışım gevşesin. Birkaç gün su vermeyin. Güneşli balkonunuz varsa güneşi çok az geçiren beyaz tülbent bezinin altına koyun ki bir haftada güneşe alışsın. sonra alırsınız tülbentini. Ben geçen yıl bitkileri güneşe böyle alıştırdım.

Adalet Yağcı
05-05-2009, 19:48
Sevgili Bulik, benim adeniumlarım son derece sağlıklı gelişmelerine devam ediyorlar.
Ancak, henüz çiçeklenmedikleri için renklerini bilemiyorum, bu yüzden de fide veremem, isterseniz size tohum gönderebilirim, yeniden deneyin.

johnny guitar
06-05-2009, 19:49
Merhaba
Adenium sevdam yarıda kaldı
Yüzlerce tohumdan bir tanesini bile kurtaramadım
Aranızda köklendirmeyi ve büyütmeyi başarmış olanlardan, ücreti karşılığı bir tane satın alabilir miyim?
İsmi cismi rengi hiç fark etmez!
Sayın bulik sevdalar yarım kalmasın ,istediğiniz adenium olsun ama şu an gönderi yapmam sağlıklı olmaz.Daha küçükler havalarda ısınmadı ,benimde verdiğim tüm arkadaşlar yaşatamamışlar.O yüzden temmuz veya ağustos ayında size istediğiniz türden gönderebilirim.Ama ücret karşılığı olursa gönderi yapmam lüten ısrar etmeyiniz.Belirttiğim aylarda trafiğim yoğun olur lütfen mesaj atıp hatırlatınız.Şu an adeniumlarım 8 yaprak oldular.Tüplü olarak gönderirim size.
Saygı ve hürmetlerimle.

Adalet Yağcı
11-05-2009, 19:24
İşte benim bebek adeniumlarım, bu gün bu haldeler, onlara onbeş günde bir sıvı gübre vermeye devam ediyorum, yaklaşık iki aydır geceyi de balkonda geçiriyorlar, hallerinden çok memnunlar.

zelish
12-05-2009, 00:17
Sn. Adalet Yağcı,

Bebekleriniz büyümüş maşallah, çok sağlıklı görünüyorlar. Benimkiler daha 4 yapraklılar. Bu arada sormak istediğim, bebekleriniz kaç aylık ;):):)
Sanırım bu boyuta gelebilmesi daha çoookk bekleyeceğiz. :confused:

Adalet Yağcı
12-05-2009, 07:50
Sevgili Zelish, siz sorunca eski mesajlarıma baktım da, 2008 Kasım ortaları gibi ekmişim, yani altı aylıktan biraz fazla olmuş.
Ben Adeniumların hiç de zor bir çiçek olduğunu düşünmüyorum, aksine bana hiç problem çıkarmadılar, tohumdan yetiştirmek oldukça kolay ve çok keyifli, bir de bu yaz açarlarsa yeni gözdem adeniumlar olacak.

johnny guitar
12-05-2009, 19:29
Sayın bulik istediğiniz zaman mesaj atınız .Temmuz ayı hem yıllık izin hemde fındık sezonuna başlangıç zamanı olduğu için tempo yüksek oluyor .Unutkanlıkta yazın fazlalaşıyor o yüzden çoğu şeyi not alarım.Adenium larınızdan küçük kesitler olan resimler ekledim.
Bu akşam da tekrar 12 cins adenium ektim 4 er adet .Tohumlar seneye kalmasın.Temmuz a kadar olar da büyür.Aklıma takılan bişi oldu mart ayında ektiklerim şubat ayında ektiklerimden daha hızlı büyüyor.İlginç
Saygılarımla

mcdogan
13-05-2009, 15:20
Aklıma bir fikir geldi. Acaba bu bitkinin kışa-dona dayanımı nasıl? Çok yıllık bir bitkiye benziyor ,bilmem yanılıyormuyum. Ankara gibi yazları kurak olan bölgelerde kendiliğinden yetişebilirmi? Dağa tepeye tohumlarını diksem başarılı olma şansı sizce nedir? Yaz aylarında sorun yaşamayacağından eminim ,sorun kışı çıkarabilirmi?

otugay
13-05-2009, 15:46
Sakın denemeyin. don dönemini bile göremez.

cybl
15-05-2009, 09:21
Merhabalar arkadaşlar
karınca 70'ten aldığım adenium tohumlarından 5 adet adenium pink tohumunu 06.05.09 tarihinde ekmiştim. 13.05.09 tarihinde çimlenmeye başladılar.Böylece bende sizin aranıza katılabildim :p.
5 adet tohumdan şimdilik 4 tanesi çimlendi. Aşağıya fotoğraflarını ekliyorum. Sizlere bir sorum olacak yardımcı olursanız çok sevinirim.
Çimlenen tohumlardan 3 tanesi kafacıklarını topraktan çıkardıklarında hala tohum kabuğu üzerlerindeydi. Ben dayanamadım iki tanesininkini bu sabah bir kürdan yardımıyla çıkardım. 4. fotoğrafta bir tanesinin üzerinde hala tahum kabuğu duruyor. Forumunuzda daha önce böyle bişeyden bahsedilmemiş. Acaba ben biryerlerde hatamı yapıyorum yoksa bu normal bir durummudur ve ben kendim tohum kabuklarını çıkarmakla yalnışmı yaptım? Sulamalarını spreyle sabah akşam yapıyorum. Gün içinde işte olduğum için akşama kadar toprak yüzeyi biraz kuruyor.Acaba yeterince nemli olmadığı içinmi tohum kabukları kendileri çıkamıyorlar .Tohumlar sabah güneşi alan aydınlık bir odada duruyorlar.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

78609
78610
78611
78612
78613

verdoque
15-05-2009, 09:41
Tohumdan çıkan çoğu bitkide de öyle oluyor. Kabuğu çıkarırken filize zarar vermediğiniz sürece sorun olacağını sanmıyorum.

denizakvaryumu
15-05-2009, 09:54
http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay.aspx?P=10&cid=22792&rid=2

http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay.aspx?P=48&cid=22792&rid=2

Yemen'deki adeniumlar

Bu bitki gerçekten çok sıcak bir ortam istiyor :)

cybl
15-05-2009, 10:40
Teşekkürler verdogue
2. fotoğraftaki her nekadar fotoğraftan anlaşılmasada kabuğunu çıkardığımda sanırım biraz zarar görmüştü. Yani yeni çıkan yaprakların bir tanesinin rengi biraz farklı sarımsı gibi. Keşke ellemeseydim hiç. Umarım düzelir.

İlkin
15-05-2009, 10:53
Bence hiç ellemeyin, onlar taç yapraklar. Zaten bitki büyüdükçe o yaprakları dökecek. Siz ellerken köklere farkına varmadan zarar verebilirsiniz...

izzeterisen
15-05-2009, 12:18
Merhabalar arkadaşlar
karınca 70'ten aldığım adenium tohumlarından 5 adet adenium pink tohumunu 06.05.09 tarihinde ekmiştim. 13.05.09 tarihinde çimlenmeye başladılar.Böylece bende sizin aranıza katılabildim :p.
5 adet tahumdan şimdilik 4 tanesi çimlendi. Aşağıya fotoğraflarını ekliyorum. Sizlere bir sorum olacak yardımcı olursanız çok sevinirim.
Çimlenen tohumlardan 3 tanesi kafacıklarını topraktan çıkardıklarında hala tohum kabuğu üzerlerindeydi. Ben dayanamadım iki tanesininkini bu sabah bir kürdan yardımıyla çıkardım. 4. fotoğrafta bir tanesinin üzerinde hala tahum kabuğu duruyor. Forumunuzda daha önce böyle bişeyden bahsedilmemiş. Acaba ben biryerlerde hatamı yapıyorum yoksa bu normal bir durummudur ve ben kendim tohum kabuklarını çıkarmakla yalnışmı yaptım? Sulamalarını spreyle sabah akşam yapıyorum. Gün içinde işte olduğum için akşama kadar toprak yüzeyi biraz kuruyor.Acaba yeterince nemli olmadığı içinmi tohum kabukları kendileri çıkamıyorlar .Tohumlar sabah güneşi alan aydınlık bir odada duruyorlar.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

78609
78610
78611
78612
78613

Yeni çıkan bitkilere hiç dokunmayın derim. Çünki, toplu iğnesi ucu kadar bir yara sonradan bitkinin ölümüne neden olabiliyor. Zaten çok nemli bir ortamda bulunuyorlar.
Bu şekilde bitkiler kaybettim.

johnny guitar
15-05-2009, 17:52
Sayın cybl
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12175&page=3
89.meajda peçete ile çimlendirme fotoları var.
böylece daha kolay büyüyorlar.Siz yine kürdanla yapmışsınız ben ilkinde falçatanın ucuyla bitkiyi de kestim ama sonra düzeldi .Yara belli oluyor ama dayanıklı olduğundan sonra kapandı.Peçete ile çimlendirenler aralarında 2 ay olmasına rağmen önce ekilenleri geçtiler.Çünkü tohum kabuğunu atıncaya kadar en az 1 hafta geçiyor.İlk çıkan yapraklarda biçinsiz olduğundan geriden gelenlerede engel oluyor.
Sonuç nemlendirerek zedelemeden çıkarırsanız daha hızlı büyürler.Kendi tecrübem
saygılarımla

hazan-z
16-05-2009, 00:58
Karınca70'ten aldığım tohumların 10 tanesini 14 Nisanda;15 tanesini 28 Nisanda plastik bardaklara adenium topragına ekmiştim. 1. gruptakiler streç altında, 2. ler açıkta çimlendiler.Ama aralarında pek fark yok galiba.20 tanesi filizlendi ama derine ektiklerim yeni çıkıyor(Her iki gruptanda).Çok şirinler.Suyu artık azaltacağım.Resim ekleyeceğim.Bütün adenium severlere Adana'dan sevgiler.

cybl
16-05-2009, 10:38
Teşekkürler İzzeterisen ve Johnny guitar
Bende tohum kapsülünün bitkinin büyümesini yavaşlattığını düşünüyorum. Adeniumların yanında aynı viyolde unutma beni çiçeğinin tohumları da çimlenmeye başladılar. Ve kapsülünü atamadan çıkanlar diğerlerine göre çok küçük kaldılar ve kapsüllerini atacakmış gibi de durmuyorlar. Beni unutmaların çimlenen gövdeleri adeniumlara göre daha küçük ve incecik olduklarından elleyemiyorum da. Ben yine de tohum kapsülünü atmayan adeniumu ellememeye karar verdim. Böylece diğerleri ile arasındaki farkı görebilirim. Geçen akşam ektiğim diğer adenium cinsleri de çimlendiklerinde ona göre davranırım diye düşünüyorum.
Paylaşımlarınız için tekrar saolun. Mesajlarınızı takip ediyorum geçmiş tecrübelerinizden çok faydalandım. Benim adeniumlarla ilgili gelişmeleri de burdan paylaşırım.

Oğuzhan
16-05-2009, 22:13
Sanki bu taş ya da kayalık ortamda daha iyi büyüyor.Baksanıza resimlerde taş ve kaya üzerinde baya güzel gelişmiş.

Adalet Yağcı
19-05-2009, 09:45
Adeniumcular, gözlemlerime göre bu bitkiden suyu esirgemeyin, suladığım günün ertesi baktığımda hep daha canlı ve gelişmiş buluyorum adeniumlarımı.
Tabi her gün sulayın demiyorum ama haftada, hava sıcaklığının durumuna göre en az iki sulama yapıyorum ve inanılmaz keyifliler.

Onbeş günde bir sıvı gübre veriyorum, sulama için de içme suyu kullanıyorum, yapraklar ve bitkinin gövdesi çok canlı pırıl pırıl.
Sulama yaptığınızın ertesi günü yapraklardaki gelişmeyi farkedeceksiniz.

fatmadundar
23-05-2009, 22:00
Adalet hanım, bugün ben de adeniumcu olmaya karar verdim. Eğer Bulik'e göndermek istediğiniz ve onun almadığı tohumlar hala fazla ise ben alabilir miyim? Çeşitli renkteler mi?
En kolay bonsai bundan olur herhalde. Bugün Ali Hasan Ali Bey İzmir'deydi. O kadar uzaklardan gelip bizleri mutlu ettiler. Sağolsunlar bonsai ile ilgili bilgilerini de bize aktardılar.
Ben şimdiye kadar bosai ile uğraşmaya cesaret edememiştim. Bu akşam bonsai başlığına şöyle bir bakayım dedim. Bonsai yapamasam bile adenium yetiştirmeye değer görülüyor.

cybl
25-05-2009, 10:26
Selamlar arkadaşlar
305 nolu mesajımdaki adenium pinklerimin son hallerinin fotoğraflarını ekliyorum aşağıya. Fotoğraflardan da görebileceğiniz gibi 15.05.09 tarihinden beri pek de bir gelişme göstermediler. Gerçi bazıları ikinci çift yapraklarını çıkarmaya çalışıyorlar ama bana gelişimleri bayaa bir yavaşladı gibi geliyor. Bir de gövdelerinde renk değişimleri var. Bu değişimler sanki bitkinin güneş gören tarafında daha çok gibi. Acaba bu renk değişimleri güneştenmi yoksa bir sorun mu var. Sadece sabah güneşi alıyor bulundukları yer. Bu sabah bir kürdan yardımıyla toprağını eşeledim yavaşça, renk değişimi sadece bitkinin toprak üstünde kalan kısmında sanırım. Gelişimleri yavaşladı viyolden çıkarıp plastik bardaklara **** saksılarına geçirsem hızlanırmı yoksa ikinci çift yapraklarının tamamen çıkmasını beklemelimiyim şaşırtmak için? Elimde yeşil yapraklı bitkiler için sıvı gübre var spreyle arada bir versem bu aşamada zararı olurmu?
Paylaşımlarınız için çok teşekkürler...

81259
81260

Adalet Yağcı
25-05-2009, 10:38
Sevgili Cybl, gövdedeki rengin değişmesi normaldir, saksıya geçirmek için acele etmeyin, viyolde rahatı iyi görünüyor, bir ay sonra viyolle birlikte(eğer karton viyol ise)oniki cm. lik küçük saksılara alabilirsiniz.
Viyolleriniz plastik ise, viyolden çıkartıp nazikçe toprağı ile birlikte saksıya geçirip etrafını ilave harç ile doldurunuz.

izzeterisen
25-05-2009, 20:07
Benim bitkilerim bir ay kadar zamanda 4-6 yapraklı döneme gelmişlerdi. Keserek tekrar köklendirme için kömür tozuna batırarak diktim. Ardandan hava kapattı, Serin hava 5 gün devam etti. Çürüme son derece hızlı gidiyor. Yarıya indi bitkilerim. Bazı çeşitler tamamen yok oldu. Şans. Hepsi ölecek galiba. Bu nedenle çok sıkıntılıyım.
Bir daha bu yöntemi uygulamayacağım. Bitki 6-7 yapraklı olunca alttan kazıp kazık kökü keseceğim. Altını 1-2 gün açık bırakıp kapatacağım. bir süre sonra da şaşırtacağım. Geçen yıldan kalan mini size pink'i böyle yaptım gayet güzel oldu. Bitki birkaç gün sıkıntıya girdi o kadar.
Uygun şartları yaratmam zor. Bu işler balkonda olmuyor.
Sn. cybl size de öneririm.

cybl
26-05-2009, 10:28
Teşekkür ederim Sayın İzzeterisen yardımlarınız için
Forumları takip ediyorum anladığım kadarıyla siz adeniumların köklerini bonsai yapmak için kesiyorsunuz değilmi. Benim şimdilik böyle bir niyetim daha doğrusu cesaretim yok bu adeniumlar benim ilk çimlenen tohumlarımdan bir kaçı, henüz çok tecrübesizim.
Yalnız 6-7 yaprak olması yaklaşık olarak nekadar zaman alır acaba. Havalar güzel gidiyor evde bulundukları yerde de sabah güneşi alıyorlar. Acaba güneş azmı geliyor. Gerçi evimde tüm gün güneş alabilecekleri bir yer de yok. Sabah spreyliyorum akşam eve gittiğimde toprak yüzeyi kurumuş oluyor tekrar spreyliyorum. Gün içinde de ilgilenebilecek kimse yok. Yeşil yapraklı salon bitkileri için olan sıvı gübreden versem henüz çok mu erken acaba. Evde adeniumlardan çok sonra ektiğim plumeria tohumlarım büyüdüler ikinci yapraklarını da çıkardılar hemen hemen. İkinci parti ektiğim adeniumlarda nerdeyse ilklerin boyuna eriştiler. Acaba yalnış **** eksik birşeymi yapıyorum diye düşünüyorum. Gerçi sayın Adalet Hanım da sabırlı olun diyor ama bu kadar yavaş gelişmeleri bu sıcak havalarda bana normalmiş gibi gelmiyor...

izzeterisen
26-05-2009, 12:54
Bu yıl 4 nisanda ektiğim adeniumlar 40 günde 6 yapraklı döneme girdiler. Ama tüm çeşitler değil, bir kısmı geç gelişti. Çeşidinden kaynaklanıyor.
Havalar ısındı. Açıkta güneşte yetiştirirseniz hızlanırlar.

AyhanMoran
05-06-2009, 13:59
Sn. izzeterisen benim bir kısım adeniumlarım yapraklardan sararmalar ve çürümeler başladı hiçbir işlem yapmadan böyle oldular bu dediklerim pinkler.Ama diger çok çeşitliler iyi gibi 2 tanesinin yapraklarında sararma var gibi ne yapayım?Çimlendirmesi dert şaşırtamadan sararmaları dert ne yapacagım bilmiyorum.

izzeterisen
05-06-2009, 19:36
Alttan üste doğru komplu sararma varsa kökleri çürüyordur.
O bitkiler bir işe yaramıyor. Eğer suyu çok azaltır ve çürüyen köklerin çürüyen yerlerinin yarasının kapanmasını sağlarsanız, bitki tekrar kök veriyor oralardan. Ondan sonra tekrar şaşırtabilirsiniz. bu bir öneri. ben böyle yaptım , bir kaç bitki kurtardım.
Bitkilerinizde suyu azaltın. Karışımda sadece torf değil biraz torf, biraz toprak, bolca kum, biraz perlit yani suyu kolayca süzen bir karışım olsun. Kaba malzeme ne bulabiliyorsanız kullanın . Ben geçen sene ince, kuru ağaç dallarını budama makası ile ince parçalayıp, ambalaj köpüğünü ufalayıp kullanmıştım. çok iyi oldu. Haftada veya 15 günde bir gübreleyin. Ama yoğun bir gübreleme olmasın. Ben çok az gübre eritetek sulama yapıyprum 15 günde bir. Gübre 15.15.15. + Çinko (toros gübre) biraz da diplerine keçi gübresi koydum, dibine karıştırdım. Bitkiler gayet sağlıklı. Ama aniden gelen sıcaklar onları biraz hırpaladı. Pink ve süper noble concubine yeni çiçek salkımları çıkarıyorlar.
Bu bitkiler çölde yaşıyor, onlarla fazla uğraşmayın.
Bir yılda dev gibi bir bitki elde edemezsiniz.
Bitki susuz kalınca da sararma gösteriyor.
Başka diyeceğim birşey yok.
Resimleme yaparsanız çok iyi olur .
Böyle ezbere konuşmak boşa oluyor.

Adalet Yağcı
05-06-2009, 19:51
Ben adeniumlarımı karıştırdım, hangisi pink hangisi süper noble diğerleri ne bilmiyorum, bu gün baktığımda iki bitkimin uç kısımlarında tomurcuk yapacakmış gibi bir hazırlık olduğunu görüyorum.
Adeniumlarım daha 12 santimcik, bu kadar küçükken çiçek açabilirlermi acaba?

AyhanMoran
07-06-2009, 11:48
Resim 1 deki köşedeki adenıum.
Resim 2 dekide ortadaki adenıum.Sn.İzzeterisen

AyhanMoran
07-06-2009, 11:59
Bunlarda deneme maksatlı yaptıgım pinkler hemen hemen hepsinin yapraklarında sararmalar ve kurumalar var büyümede duruyor şaşırtamıyorum bile.Yaprakları tamamen kuruyor gövde canlı ama.Anlayamadım.

maki01
07-06-2009, 13:20
Tayvan'dan adenium siparişi başlığında karınca70 158 no.lu masajını buraya da taşımakta fayda var.

Adenium Çimlendirme ve Yetiştirme Bilgileri

--------------------------------------------------------------------------------

En kolay ve en kolay Bonsai türlerinden birisi olan Adenium ağacını tohumdan kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. %80 çimlenme oranına ulaşmak için aşağıdaki önerileri yerine getirmelisiniz:

1. Kaliteli torf, perlit ve kum karışımı bir toprak kullanılacak. Bu toprağın özelliği geçirgen olması.
2. Tohumlar ekilmeden önce 2-4 saat su içinde bekletilecek.
3. Tohumlar yatay şekilde 1 cm derinliğe ekilecek.
4. Tohumlar %50 gölge bir ortama yerleştirilecek (direkt güneş almayacak).
5. Çimlenmenin olması için gece ve gündüz 20 ile 3 derece arasında sıcaklık olacak.
6. İlk 10 gün boyunca bol miktarda ve aralıklarla spreyleme ile sulama yapılacak. İlk iki yaprak çıkıncaya kadar toprak sürekli nemli tutulacak. 3. günden itibaren çimlenme başlayacaktır.
7. İki yaprak olduktan sonra; her iki sulama arasında toprağın kuruması beklenecek.
8. Tohum ekildikten sonra iki ay sonunda 1-2 cm çapında minik Bonsai'ye sahip olacaksınız.
9. Toprağı gübrelemek yerine; 4-5 günde bir NPK karışımı gübreli su ile bitkiyi spreylemek tercih edilmelidir.
10. Ağaç gövdesi kalınlaşması ile birlikte üzerinde budama yapabilirsiniz. Hatta hibrit Adenium türlerini aşılayabilirsiniz.
11. Bonsai yapmayacak olanlar süs bitkisi olarak salonlarında veya camekanlı balkonlarında güzel çiçekleri için yetiştirebilirler. Adenium Pink, dona dayanıklı değil. Bahçede yetiştirilecekse, kışın içeri bir ortama taşınmalıdır.

Sayın İklimsiz,
Torf,perlit ve kum karışım oranları ne olacak? Herhangi bir kedi kumu olur mu?
Teşekkürler

AyhanMoran
08-06-2009, 09:25
Sn.maki benimde edindigim bilgi ve uygulamalara göre çok fazla çimlenme topragı seçmiyor önemli olan sıcaklık daha önce bunu adenıum yetiştirenlerde belirtmişti herhalde geriye dönük okumadınız.Çimlenme topragı; Benim yaptıgım kaliteli bir torf ve sadece perlitti.Ama sıcaklık ne olursa olsun 24 c altına düşmesin.

habibe
08-06-2009, 11:29
8 tane adeniumu kışın salonda tutmama rağmen kaybettim. Sağlam kalan tek adenium.

izzeterisen
08-06-2009, 21:52
Bunlarda deneme maksatlı yaptıgım pinkler hemen hemen hepsinin yapraklarında sararmalar ve kurumalar var büyümede duruyor şaşırtamıyorum bile.Yaprakları tamamen kuruyor gövde canlı ama.Anlayamadım.

Bitkileriniz aşırı ıslak ortamda yer alıyor bana göre. torf suyu çok fazla tutuyor. O nedenle sararıyorlar. Biraz toprak ve mevcut karışım kadar kum eklenmesiyle süzek bir karışım elde ederek hiç beklemeden bitkilerinizi şaşırtın. Bitkileriniz bir de gölgede galiba. Güneşe alıştırarak çıkarın. Hep güneşte olsunlar. Bitkilerin iyi gelişmeleri için uygun toprak ve çevre şartları olmalı.
Bu yıl adenium için hazırladığım karışım kum (beton eleklerinden aldığım dişli kırma kum), torf, biraz toprak, çam kabuğu, perlit. Kum+ torf yarı yarıya. biraz da keçi gübresi var. Suyu hemen süzüyor. Bunlar benim kendi fikrim. Ben elimde olan malzemeyi kullanıyorum. Ne varsa.
Sukkulentlerde bence torf çok az olmalı.
Sn.habibe'nin de toprağı çok ıslak. Daha kaba, havadar, süzek olmalı toprak. Sadece en azından 1/3-1/2 oraınında dişli kum eklese çok iyi olacağını düşünüyorum.

callypso
10-06-2009, 07:53
benim ektiğim adenium tohumları hepsi çürüdüüüüüü :((!! ,daha once ıslatmadan ektiklerim çimlenmişti,hatta 1 -1,5 sm boyuna ulaşmıştı - onların saksısını karga balkondan düşürdü, ikinci defa once ıslatıp sonra torf ve kum karışımına ekmiştim, ama 1 hafta geçmesine rağmen birşey olmadı, saksıcığı boşalttım ki - içindeki tohumların hepsi bozulmuş
kısmet değil mi deseeem...acaba 3-cu defa deneyeyim mi yoksa olmuyorsa olmuyor mu ?

izzeterisen
10-06-2009, 18:10
Bu yıl ben de % 30 dolayında çimlenme elde edebildim. Tohumların içi ayran tuluğu gibi oluyordu.
Aşırı sudan ve düşük ısıdandır. Şartlarınız neydi?

verdoque
10-06-2009, 22:22
Benim geçen yıl tohumlar.net'ten aldığım tohumlar -her ne kadar büyütemesem de- hala çok yüksek oranda çimleniyor. Sorun tohumlarınızda olmasın?

callypso
11-06-2009, 12:04
ben ilk defa kış sonu gibi çimlendirdim tohumları, çok çabuk çimlendiler ve iyi gelişiyordu (balkondan düşenler) , ikinici defa ya fazla suda beklettim **** bulduğu yer fazlasıyla serindi ,ama içi dediğiniz gibi "ayran gibi" olmuştu

cybl
11-06-2009, 12:54
320 nolu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=429744&postcount=320) adenıum pinklerim halaaa (aradan 17 gün geçmiş) hiç bir gelişme göstermediler. Viyollerden saksıya aldım hepsini ve alıştıra alıştıra balkona çıkardım onları bir haftadır balkondalar sabah akşam. Ama ne sararıp soldular nede birazcıkta olsa büyüdüler. Biryerlerde bir yalnış yapıyorum ama nerde. Önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar, şimdiden teşekkürler.

Adalet Yağcı
11-06-2009, 14:42
Sevgili Cybl, biraz sabırlı olun, ortama alıştıklarında serpilip büyüyeceklerdir.
Bitkiyi toprağı kurumadan sulamayın, güneşten hoşlanıyor, çok rüzgar alan bir yerde olmazsa daha iyi olur.

Oğuzhan
11-06-2009, 19:16
8 tane adeniumu kışın salonda tutmama rağmen kaybettim. Sağlam kalan tek adenium.

Ablam Toprak çok çamurlu ve ıslak görünüyor.Komple toprağı değiştirin.Torf küçük taş ve kum karışımı hazırlayıp yeniden dikim yapınız. :)

maki01
12-06-2009, 01:07
Merhaba,
Sevgili hazan-z nin hediye attiği 13 adet adenium pink tohumu ile katıldım aranıza. Tohumların 8'i 3. günde çimlendi. Toprağı sayın Karınca70 in önerdiği gibi hazırladım. Kum, torf, perlit. Sanırım bu kadardı :)
Sayın AyhanMoran verdiğiniz bilgi için teşekkürler. Bir bitki ile ilgiliysem özellikle ilk sayfaları muhakkak okuyorum. Oran bilgisini göremedim sanırım.
Adenium tohumları ilginç geldi. Örtüyü mü ince yaptım bilemiyorum ama patlamış mısır gibi takla atmış bir iki tanesi . Çok şaşırdım görünce. Kök toprak üstünde güneşleniyor gibi uzanmış. Yeniden diktim, bakalım nasıl gelişecekler?

Adalet Yağcı
12-06-2009, 09:26
Altıncı ayını dolduran adeniumlarım, on günde bir sıvı gübreye devam ediyorum, susuzluğa dayanıklı ama sulandığında teşekkür edermiş gibi hemen tepkisini göstermesi çok hoş.

85929

Hemen hepsi de yanlardan dal vermeye başladılar, tomurcuk görmek için sabırsızlanıyorum

85930

yaklaşık üç aydır dışardalar, ev ortamında çürüme riskinin daha fazla olduğunu düşünüyorum.

AyhanMoran
12-06-2009, 10:21
Sn. Adalet Yağcı saksılarda 2. bir saksımı var çevrelerindeki kabuk gibi olan şeyler nedir?
Birde zannedersem bu bitkiler aşırı sıcak yani ekvator iklimlerini çok seviyor ve hızla büyüyor bakıyorum hep başarılı olanlar Muğla-Mersin buralardalar bizim gibi karasal iklimdekiler büyütemiyecek galiba.

Adalet Yağcı
12-06-2009, 10:30
Sayın Ayhan Moran, saksıların içindekiler viyoldür, ilk şaşırtmayı karton viyollere yapmıştım, gördüğünüz saksılar ikinci şaşırtmaları, viyolleri ile birlikte diktim.

Bu şekilde dikimde, bitkiyi büyük saksıya aldığımızda kök gelişimi için fazla enerji harcamayacapını düşündüm, kökler kısmen kontrol altında oluyor bu şekilde.

Havalar ısındıkça bitkiniz gelişecektir, merak etmeyin, yaz sıcağı iç bölgelerde de yüksek oluyor, diğer açıklamaları okursanız ne kadar kolay bir bitki olduğunu göreceksiniz.

izzeterisen
12-06-2009, 11:14
Nisan ayında pinklerden birisinin kökleri çürümüştü. Kesip baktığımda gövdesinin sağlam olduğunu gördüm. Keserek yara yerinin kuruması için 2 gün gölgede beklettim. Sonra da Portulacaria afra bitkimin dibine diktim. 15 günü geçti, uzamaya başladı. Ben herhalde yeterince kök vermiştir diyerek biraz önce söktüm. Ayrı bir saksıya aldım.
8598085981
85982

Geçen sene kestiğim bazı bitkileri köklendirememiştim. Bir kaç aylık filizler olduğu için bitkinin yara yeri kurumadan kesilen filiz veya gövde suyunu kaybedip büzüşüp ölüyordu. Bir daha dirilemiyordu. Bir yıllık dallar, sanırım Nisan ayında tabii bu benim iklimimde, çok rahat üretileceğe benziyor.

izzeterisen
12-06-2009, 11:18
Altıncı ayını dolduran adeniumlarım, on günde bir sıvı gübreye devam ediyorum, susuzluğa dayanıklı ama sulandığında teşekkür edermiş gibi hemen tepkisini göstermesi çok hoş.

85929

Hemen hepsi de yanlardan dal vermeye başladılar, tomurcuk görmek için sabırsızlanıyorum

85930

yaklaşık üç aydır dışardalar, ev ortamında çürüme riskinin daha fazla olduğunu düşünüyorum.

Adeniumlarınız 6 aylık ama çok güzel gelişiyorlar. Kutlarım sizi. İki aya kalmaz herhalde çiçeklenirler. Sizin yerinizde olaydım daha geniş bir saksıya alırdım.
Dallanan (resimde önde görünen) bitki hangi çeşittir acaba?

Adalet Yağcı
12-06-2009, 12:32
Sayın İzzeterisen, inşallah dediğiniz gibi iki aya kalmaz çiçeklerini görürüm.
Saksılarını Sonbaharda değiştirmeyi düşünüyorum, malesef hepsinin adını karıştırdım, ilk şaşırttığımda belliydi, sonrakinde kim kimdir karıştı gitti.
Çiçekleri açtığında anlayabiliriz ancak.

cybl
12-06-2009, 17:05
Sevgili Adalet hanım maşallah nazar değmesin sizinkiler çok güzel gelişmişler.İnşallah en kısa zamanda çiçek de açarlar. Ben benimkilerin bu boya geldiklerini düşünemiyorum bile. Ama öğreniyorum daha sabırlı olmayı. :p
Teşekkür ederim.

Suryanarayana
13-06-2009, 16:11
Merhaba
Yaklasik 2 yıl once bir adenium cimlendirmeyi basarmistim. sonrasinda ise sulamak ve 2 kere saksi degistirmek disinda hicbir islem yapmadim. kapalı bir balkonda kısın 15 derecenin altına dusmeden bol ısık yari gunes alarak bu hale geldi.
ilk sorum sizce saksinini buyumem gerekiyormu (simdi 6cm capinda 5cm derinliginde) buyuteceksem mevsim dogrumu
ikinci sorum ise saksiyi buyuturken koklerini kesip daha once anlatılan tekniklerden biriyle koklerini uzatmaya calismalimiyim, mevsim dogrumu.
ve son olarak govdede fazla nemli kalmaktan olusmus hasarlar var bunlar icin ne yapabilirim ve baska onerileriniz varsada bekliyorum. Tesekkurler

http://img44.imageshack.us/img44/2364/dsc00305e.jpg

http://img44.imageshack.us/img44/8225/dsc00306i.jpg

Suryanarayana
13-06-2009, 16:19
bir onceki mesajimdaki adenium fotograflari

emrecin
26-06-2009, 08:56
http://www.youtube.com/watch?v=ROgVMGhWNa8&feature=related

adenium aşılama

http://www.youtube.com/watch?v=kQoJAY3oskI&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=NSnheDHKFts

http://www.youtube.com/watch?v=08kpjK8xm7w&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=JABeX8pEnM0&NR=1

hazan-z
27-06-2009, 03:19
Merhabalar!
üç ay önce ektiğm adeniumlarım toprak üzerinden kurumaya başladılar.Toprak altı ve köklerde pek hasar yoktu.Kuruyan kısımların üzerinden kesip tekrar ektim.İzzeterisen'in yaptığı gibi bekletmeden ektiğim için çürüme olmaz inşallah.Kurumanın nedeni hakkında bilgi alabilirsem sevinirim.Adana'dan sevgiler.

kalemkağıt
27-06-2009, 14:10
Selamlar,
Adeniumlarım fidelikteler ve 5-6 yaprak oldular.Gölgede duruyorlar.Ne zaman saksıya almalıyım ve artık direk güneş ışığı almalılar mı?

Ahmetbey07
27-06-2009, 22:46
merhaba arkadaşlar çöl gülü ektim ama birazı cıktı birazı cıkmadı acaba nerde hata yaptım yoksa cıkmayanlar yavaş yavaşmı cıkar.?

izzeterisen
28-06-2009, 23:26
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=27978

2 nisan 2008 de tohum ekmiştim. Aslında daha önce çiçek verecekti ama saksı değiştirmem nedeniyle çiçek salkımını attı, tomurcukları kurudu. yeni saksısına tam alışamadığı için de bir salkımını, iki salkımında da bazı tomurcukları attı.

maki01
29-06-2009, 01:18
Bunlar da benim adenium pinkler... 20 gün oldu tohumlaı ekeli. Beşinci yapraklarını veriyorlar. Saksıya alma zamanı geldi mi?

89968

Bu fotoğraftaki pembe beyaz olan ise küçük bir kaza geçirdi. Sanırım bir şekilde zedelendi ama ölmedi. İlk 2 yaprağı kazada zedelendi ama yeni , yine beyaz yapraklar veriyor. Büyür mü sizce?

89969

adincer
29-06-2009, 07:31
Merhabalar
adeniumlarla ilgili edindiğim bir tecrübeyi paylaşmak istiyorum. Ben adeniumları ayrı saksılara aldıktan bir müddet sonra hepsi çürümeye başlamıştı. Gövdesinin toprakla buluştuğu nokta çürümüştü. Hepsini topraktan çıkardım ve çürüyen kısımları kesip attım. Yani küçük kök kısmı gitti. Yinede bir umutla takrar ektim ve suanda hepsi yaprak vermeye devam ediyor. Sözünü ettiğim adeniumlarda 5-6 yapraklılar öyle büyük falanda degil. Sizde de böyle bir durum olursa deneyebilirsiniz. Hakikaten dayanaıklı bitkiler. Yetiştirmesi kolay aslında.

hazan-z
29-06-2009, 12:15
Sevgili Maki01,adeniumların gelişimi harika.istersen önce,bir kaç tanesini şaşırt.Duruma göre diğerlerini daha sonra şaşırtırsın.Her ne kadar tebdil-i mekanda faide var ise de,tedbirin faydasını da gözardı etmeyelim canım.
Bir de, adeniumları Fındık'tan uzak tutmanı tavsiye ederim.Çünkü adeniumlar,zakkum gibi zehirli olabiliyormuş.Gerçi sen onları iyinalı muhafaza ediyorsun da yinede aklında olsun.
Benim yeni ektiğim adeniumlar da çıkmaya başladı.Ama Pink dişında üç çeşidim kaldı.Karınca70'e Spariş hazırlamıştım.Satış bölümü kapatılınca kaldı.Artık başka sitelerden alacağım.Birde NPK almam gerek.Bir araya gelelim de daha ayrıntılı konşalım hayatım.
Bütün adenium severlere sevgi ve selamlar.

hazan-z
29-06-2009, 12:51
Merhaba Maki01,yaprağı bayazlı olan adenium alacalı yapraklı tür imiş. Karınca70'in netteki satış linkinde var.Tohumlar karışmış ve o da sana kısmetmiş canım.Güle güle büyüt canım.Beyaz çiçek açacak inşallah.Sevgiler.

Hatice Tarhan
02-07-2009, 10:32
Bir ay önce ektiğim 27 adenium dan16 tanesi çimlendi ve şu anda bazıları altı yaprak bazıları iki yaprak adeniumları viyollere ekmiştim saksıya almaya cesaretim yok ilkin hanımın gönderdiği tohumlardan bir tanesi çimlendi dört ay kadar önce ekmiştim hala altı yaprak sormak istediğim altı yapraktan sonra büyümeleri duruyormu yoksa benim adeniumlarda bir sorunmu var hepsi de sağlıklı görünüyorlar

maki01
02-07-2009, 10:50
Merhaba Sevgili Hazan,
Hediye ettiğin adeniumlar çok şirin gerçekten. Oğlum "Uzaylı bunlar " diyor:) Beyaz yapraklı olam umarım söz ettiğin farklı türdendir. Hala zedelenme gibi geliyor. Diğerlerine göre gelişimi çok yavaş. Yaşayıp göreceğiz.

Cennetbahçesi,
Benim adeniumlar da 5-6 yaprak . Gelişme olursa bilgi iletebilirim.

johnny guitar
14-07-2009, 17:53
Sayın bulik 301 nolu mesajda söz verdiğim gibi Adeniumlarınızı göndereceğim.Belki resmini görmek istersiniz diye düşündüm.Sadece kaç adet istediğinizi belirtiniz.
Saygılarımla

AyhanMoran
15-07-2009, 08:18
Sn. johnny resimdekilerin hepsi pınk mi?

johnny guitar
15-07-2009, 16:38
Hayır sayın moran 12 değişik tür var içlerinde.

selenn
15-07-2009, 22:55
Sayın johnny guitar, ne güzel gelişmiş adeniumlarınız ellerinize sağlık. Güneşte mi duruyorlar merak ettim?

ginkgo biloba
16-07-2009, 08:28
Benimkiler adenium obesium pink

Adalet Yağcı
16-07-2009, 08:59
Bu Adeniumlar ne zaman açacaklar, benimkiler öyle bol yaprak verip uzayıp gidiyorlar.
Şu ana kadar tomurcuk belirtisi göremedim, tam yedi aylık oldular :)

johnny guitar
16-07-2009, 18:16
Sayın johnny guitar, ne güzel gelişmiş adeniumlarınız ellerinize sağlık. Güneşte mi duruyorlar merak ettim?
Sayın Selen hanım camlı balkonda sabahtan akşama kadar güneş alıyorlar sıcaklık 35 derece civarında haftada 1 bağzen 2 kere komple sulama yapıyorum.Karışımı çok süzek olduğundan çabuk kuruyorlar .bu karışımda sadece fındık kabuğu torfu perlit,kalın dere kumu ve yanmış elenmiş koyun gübresi kullandım.Aşırı büyüme gösteriyorlar.Şaşırtma yaparken uzun köklerini budadım.Dolayısıyla boya değilde genişlemeye (çaplanma)daha elverişli oluyorlar.15 günde bir b5a diğer 15 günde ise 15-5-40 (NPK)veriyorum.
4 aylıklardan 2 tanesinin fotosunu ekledim.
Saygılarımla

johnny guitar
16-07-2009, 18:26
Bu Adeniumlar ne zaman açacaklar, benimkiler öyle bol yaprak verip uzayıp gidiyorlar.
Sayın Adalet hanım bu işin uzmanları sera ortamında 9 ayda çiçeklendiğini yazmışlar.Ama bizim gibi yeni başlayanlar zannedersem bunu biraz daha geç başaracaklar.Sizinkiler ağustos ayının son demlerinde çiçeklenme şansı var benimkiler daha küçük olduğu için artık seneye diye düşünüyorum.Boyda uzama fazla olursa azotlu gübreyi keserseniz genişlemeye yönlenirler diye düşünüyorum.potasyum ağırlıklı gübre kullanın (kendi deneyimim).denemeden kimseye tavsiyede bulunmam.Bol çiçekli adenium dileklerimle
Saygılar

izzeterisen
16-07-2009, 22:30
Sn Adalet Yağcı, benim adeniumlar 20-25 cm.boya geldiği zaman çiçeklendiler. 6.ayda tomurcuk oluştu, 7.ayda da çiçek açtı. çıkıştan itibaren hep güneşte idiler. Gölge yerlerde çiçeklenmesi iyi olmuyormuş. Güneşte pişkin büyütürseniz her bitki gibi o da gecikmeden çiçeklerini verecektir muhakkak.

Adalet Yağcı
17-07-2009, 08:01
Teşekkürler sayın Johnny guitar, gübreleme konusunu dikkate alacağım.

Sayın İzzeterisen, adeniumlarımı yaylaya taşıdım mecburen, ve neredeyse bir aydır doğru dürüst güneş yüzü göremediler, hava her gün kapalı ve yağmur yağıyor.
İçlerinde 20cm. e yaklaşanlar var, sağlıkları çok iyi, dallanma konusu da iyi gidiyor, sadece çiçeklendiğini görmek istiyorum, dilerim önümüzdeki ayda biraz daha gelişip çiçeklerini gösterirler.

Adalet Yağcı
17-07-2009, 11:01
Bir aydır güneşe hasretler, ama gelişimleri iyi görünüyor.
Yedi aylıklar.

habibe
26-08-2009, 14:39
9 adeniumdan sadece biri sağlıklıydı. Çiçek açtı.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29847&c=728

cenan
28-08-2009, 12:28
Ahmet bey, Çölgülü eğer 1 hafta-10 gün arasında çıkmadıysa bence daha beklemeyin.Bununla ilgili iki deneyimim var. Birincisinde 5 tohumun 3 tanesi çimlendi. İkinci denememde ise 29 adet tohumun 26 adeti çıktı.Şimdi kara kara bunları nereye ekeceğim diye düşünüyorum:p

cenan
28-08-2009, 12:30
Topraktan çıkıp iki yaprak olana kadar sabah akşam fısfıs ile sulamanız gerektiğini biliyormuydunuz?

habibe
28-08-2009, 13:38
9 tanesi kışı atlatıp baharda içleri boşalıp, eriyip çürüdü. Sadece içlerinde bu sağlıklıydı.
Mayıs da balkona aldım. 2-3 günde bir de normal su ile suladım.
Küçücük boyu ile bu kadar sayıda çiçek vermesi beni de şaşırttı.

Günüm
28-08-2009, 17:30
Çok işinize yarayacak bir başlığımız var sevgili Ahmet Bey.
Adenium Obesum (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6486&highlight=adenium+obesum)

Adalet Yağcı
28-08-2009, 17:51
Sevgili Habibe, kaç yaşında bu güzellik?

Hatice Tarhan
28-08-2009, 23:35
Sayın cenan plumera değilki bunlar kocaman yer kaplasın .nihayetinde bir karış saksıda da mutlu oluyorlar bir çok arkadaşımızın yapamadığını başarmışsınız öncelikle tebrik ederim .yer sorununa gelince bendekilere kardeş alabilirim .Şaka bir yana güle güle büyütün adenium larınızı benim hedefim bonsai yapmak tavsiye ederim.

cenan
29-08-2009, 09:21
sevgili cennetbahçesi

bakarmısın (http://dukkanlar.gittigidiyor.com/ZengardeN_Ev_ve_Bahce/st_pgs.php?id=5755)

Yanılıyormuyum acaba:)

Hatice Tarhan
29-08-2009, 09:51
sayın cenan siz bu çöl gülünü iyi araştırdınızmı .ben bu adenium un bir resmine resmen aşık oldum inanın artık rüyalarıma giriyordu .Sevgili İlkin sağolsun tohum gönderdi ve ben sadece bir tanesini filizlendirebildim de rahat bir nefes aldım .Diyeceğim , değil kargo ücretine otobüse atlayıp istanbula gelmeye bile değer bu adeniumlar.

cenan
29-08-2009, 10:05
Şu yukarıda yolladığım 3 adeti sevgili volare yollamıştı, sanırım iki aylıklar.Diğer söylediğim 26 adet olanlar henüz 1 aylık değilller onlarıda sevgili ide ablam yollamıştı üzerinede pink yazmıştı.Araştırdığımda bu sitedeki çöl gülü sayfasını nedense göremedim ve link verdiğim siteyi görünce de minikleri benzettim.Türleri varmıdır bilemiyorum. İstersen yollarım sana tabiiki. Fakat şu an baya minikler.Köklerinin tam oluştuğunu zannetmiyorum.Bir kaç hafta beklersen sana yollarım;)

Hatice Tarhan
29-08-2009, 11:57
Sevgili cenan istersin şu link http://www.siamadenium.com/#bir bak yok yine bakamam ben bu çiçeklere dersen seve seve kabul ederim . Merakımı mazur gör adenium tutkusu içini sarmadı peki neden tohum bulup ekme gereksinimi duydun .link ten sonra da acaba hala vermek isteyecekmisin adeniumlarını merak ediyorum.

cenan
29-08-2009, 12:20
Canım benim sağol verdiğin siteye baktım.Bu ilk 5 tohum geldiğinde ne olduğunu bilmeden ektim.Ondan sonra gidip gelip güzelliğini inceledim.Sonra ide ablam yollayınca tohumların tazeyken ekilmesi gerektiğini duydum.Ne olacağını nasıl büyüyeceğini inanki bilmiyordum ama seviyordum ben onları.Sonra ben bir çoğunu ekmeye karar verdim.Eşime dostuma hediye ederim,Balkonumda bakarım, eğer dayanırsa yazlığa ekerim, işyerimi şenlendiririm dedim.Ben onları ziyan etmem merak etme, Hatta çok severim.Sonra sana link verdiğim sitede ağaç halini görünce biraz umutsuzluğa kapıldım çünkü benim bahçem küçük alsa alsa kaçtane alır diye, genede ben onları ağaçta olsa bakarım ama sevecek biri olduğunu düşündüğüm için ben seninle paylaşmak istedim.Yoksa çıkar ücretsiz paylaşımda paylaşırdım ben onları üçer beşer.Sonra benim elimde iki tane bile olsa canı gönülden isteyen biriyle ben paylaşırım.Yollayan beni sevindirdi, ben niye sevindirmeyeyim?

habibe
31-08-2009, 16:14
Sevgili Habibe, kaç yaşında bu güzellik?

Sevgili Adalet, 2008 Mart başı ekmiştim. 1.5 yaşında demek ki :)

Adalet Yağcı
31-08-2009, 18:07
O zaman benim çok üzülmeme gerek yok, benimki daha sekiz aylık, seneye ben de çiçek göreceğim inşallah.
Sizinkine bayıldım, boyundan büyük çiçekleri var neredeyse :)

izzeterisen
31-08-2009, 23:39
Sn.Adalet Yağcı,
Adeniumlarınızı güneşe alıştırsanız ve tam güneşte büyütseniz çok geçmeden çiçeklenirler sanıyorum. Çünkü eğer Mersinde iseniz, daha en azından 2-2,5 ay büyüyecekler onlar.

Adalet Yağcı
02-09-2009, 22:57
Sayın İzzeterisen, daha bir ay yaylada kalmayı düşünüyorum, burada da çiçeklerim daimi güneş alıyor.
Mersin'e döndüğümde balkonumda bırakmayı düşünüyorum, sağlıkları çok iyi, henüz hiç kaybım olmadı.

Adalet Yağcı
14-09-2009, 19:59
Adeniumlarım çok güzel geliştiler, saksılarını değiştirmedim, sürekli güneş alan bir yerde tutuyorum, haftada iki defa su veriyorum.

Bir tanesi belli belirsiz tomurcuk vermiş(inşallah yanılmıyorum)onun yaprak rengi diğerlerinden farklı.

dyebto
30-09-2009, 23:26
Sn Nossie,Adenium Pink tohumu isterseniz gönderebilirim.Sevgiler.

Sayın Hazan-z Adenium konusunu baştan 14. sayfaya kadar gözden geçirerek okudum ve bitki gerçekten ilgimi çekti.6 ayda tatminkar bi büyüme sağlıyor anladığım kadarıyla.Benim bulunduğum yerde mart-nisan ayında hava gayet ısınıyor.Kış da sert değil kar bile yağmıyor genelde.

Sizden tohum istesem yollayabilirmisiniz.En kolay yetişeni cinsinden olursa sevinirim acemiyim çünkü.Bide toprağın özelliği ne olmalı?Siz de kendi çimlendirme bilgi birikimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

İyi çalışmalar.

Biraz da bili vereyim alıntı olarak...

ADIM ADIM ADENIUM - ÇÖL GÜLÜ - YETİŞTİRME

Adenium Çimlendirirken %95 başarıya ulaşmak için aşağıdaki yazıyı dikkatlice okuyup, gereken şarları yerine getirmeniz gerekmektedir. Diğer taraftan, özellikle su drenajına ve ısıya dikkat ettiğiniz durumlarda, Adenium tohumları çok kolay çimlenir ve affedicidir. Ancak sizin , aşağıdaki metinde anlatılanları uygulamanız durumunda , hem filizlerinizi çimlendikten sonra yaşatma, hem de sağlıklı bitkiler yetiştirme şansınız artar. Yine kullancağınız tüm malzemeler streril olsun diyerek, ve her çiçek severin elinin altında bir mantar, küf ilacı olduğunu varsayarak , güzel Adeniumları nasıl yetiştireceğimizi anlatmaya başlıyoruz.

TOHUMDAN ADENIUM YETİŞTİRME

( Maddeler halinde yazılan metinde sık sık aynı şeyşeylerin altını bilerek, tekrar ederek çizdik.Tüm tekrarların sebebi, işin aslında 3 temel püf noktasını vurgulamak içindir. Isı, sulama, toprak)

BAŞLARKEN

Ortalama ısı 20°C – 30 °C olsun

Tohumlarınızı elinize ulaşır ulaşmaz ekin.

Ekmeden önce temiz, klorsuz, içme suyunda 3-4 saat bekletin.

İlk hafta , ekim yaptığınız toprağı sık sık sprey yardımıyla bolca sulayın.

Ne zaman ki, filizlenip iki yaprak verdi, sulamayı düşürün. Sadece toprak yüzeyi kuruduktan sonra sulayın.

Tüm bu süreç , ekimden filizlenmeye ideal ortamda 10 gün sürmektedir. Aşağıdaki resimlerde süreç gün gün görülebilir.

http://i392.photobucket.com/albums/pp2/zengardenbahce/ADENIUMEKIM.jpg

Tohum yüzeye yatay olarak konur. Derinlik, ekim toprağına göre yüzeyden -0 cm- ile 1 cm olabilir. Daha derine ekmeyin. Toprağın, steril olmasına , çok geçirgen olmasına, en az %40 dere kumuyla karıştırmaya özen gösterin.

http://i392.photobucket.com/albums/pp2/zengardenbahce/ADENIUMWATER.jpg

Ekim sonrası 10 günlük süre boyunca , ekim toprağı günde 2-3 kez bol bol sulanır. İlk iki yaprağı çıkana kadar sulamaktan çekinmeyin. Toprağınız geçirgense su süzülüp gidecektir.Zaten arzu ettiğimizde budur. Yine havanın güneşli, ısının 20 derecenin üstünde olması gerektiğini hatırlatalım.

http://i392.photobucket.com/albums/pp2/zengardenbahce/ADENIUMDAY7.jpg

Yedinci gün çıktılar bile. Sulamaya devam , eğer tümü çift yaprak verdiyse suyu azaltın.

http://i392.photobucket.com/albums/pp2/zengardenbahce/ADENIUMDAY9.jpg

Dokuzuncu gün. Tüm çıkanlar çift yapraklı, bir gün daha sulayalım. Ama çift yaprak olduktan sonra, elimizle kontrol edip, sadece toprak yüzeyi kuruysa sulama yapalım.

http://i392.photobucket.com/albums/pp2/zengardenbahce/ADENIUMALBA.jpg

İşte şanslı tohum, hemen önde ALBİNO bir Adenium olacak.Tabiat bu işte, hangi tohumun albino olacağını kim bilebilir?

dyebto
30-09-2009, 23:33
FİLİZLENME SONRASI

Büyüme esnasında ortam ısısı 22-35 °C derece olsun .2 ay içinde gövde kalınlığı bu şartlar altında 2 cm e ulaşır. Bu sürede boyunca gübreleme yapmanıza gerek yoktur.

2 ay sonra filizlenme tamamlanınca, Adenium Gübresini, üzerinde yazılı şekliyle hazırlayıp, bitkiye spreyle 2 haftada bir uygulamaya başlayın. Biz diğer üreticiler gibi, sıvı gübreyi tercih ediyoruz. Toprağa karıştırılan organik gübreleri daha çok , kendi tüketeceğimiz tarım ürünlerinde kullanırken, büyüyüp çiçek açmasını istediğimiz bitkilerde, gübrenin bitki tarafından alınımında , tüm kontrolün bizde olması tercih sebebimiz.

Bitki 10 cm olunca , 8 cm genişliğinde içi Adenium toprağı ile dolu saksıya alın. Saksı değişiminde Bonsai yapmak isteyenler, kök tekniklerini uygulayabilirler. Kazık kök budaması gerçekleştirebilir, toprak altına yerleştirebileceğiniz bir taş ile saçak kök gelişimini şekillendirebilirsiniz.

http://i392.photobucket.com/albums/pp2/zengardenbahce/ADENIUMSAMPLEC10.jpg

Adenium bundan sonraki dönemlerinde her 10- 15 günde bir spreyle gübrelenmeli, gübreleme uygulamalarında bitkinin tepkisi gözlenerek süre daraltılıp, uzaltılmalıdır. Toprak geçirgen olmalı, ekim saksılarının drenajı iyi olmalıdır. Toprağa doğrudan gübre ilavelerinde toprak yapısını bozacak, kök diplerinde boğulma ve tıkanma yapacak uygulamalardan kaçınmak gerekir.

Çiçeklenme ekimden sonra ilk yıl içinde görülecektir.(157 gün) Hızlı büyür ve çiçeklenir.

http://i392.photobucket.com/albums/pp2/zengardenbahce/ADENIUMSAMPLEC11.jpg

Çimlenme esnasında yarı gölge fakat aydınlık ve sıcak yerde tuttuğunuz tohumları , bitki gelişince güneş altına ekimi takip eden yaz alabilirsiniz. Toprak yüzeyi kurudukça yaz boyu sulama yapabilirsiniz. Her zaman aklınızda bulunsun, bitkilerin çoğu sussuzluktan değil, aşırı sulamadan ölürler. Kimse sizin evinizin ve bahçenizin tam olarak ne istediğini sizden iyi bilemez, deneme yanılma en iyi yöntemdir. Birkez doğru döngüyü bulunca , o aralıklarla sulama yapınız.

Bitkinin hangi çiçeği açacağının oranlarını paylaşmayı dürüst satış ilkemiz açısından doğru buluyoruz. Aldığınız tohumları veren bitkinin resmi , satın alma sayfalarında en yukarıdaki fotoğrafta verilmiştir. Üretici firmanın elle polenleme yöntemi ile elde ettiği tohumlar % 70 oranında yukarıda resmi verilen çiçeği açmakta, firmanın kendiside nadir bulunma yüzdelerine göre fiyatlandırma yapmaktadır. Geri kalan % 30 bambaşka yepyeni bir tür çiçek açabilir. Bu aslında Adeniumların eşsiz başka bir özelliğidir. Her bitki , yanındaki çevresindeki başka bitkilerle polenlenebilir, ya da anaç bitkinin özelliklerini taşıyıp farklı bir çiçek açabilir. Yetiştireceğiniz Adeniumları birbirleri ile polenleyerek yepyeni Adeniumlar yetiştirebilirsiniz. Güzel tarafımı, dünyada ki gelenek yetiştirilen her yeni Adeniuma ilk yetiştirenin adının verilmesi. Şimdi sıra sizde, Önümüzdeki yıl bu aylarda kendi adınızı vereceğiniz Adenium ları polenliyor olabilirsiniz.

Doğrudan bitkiye vuran güneş ışığının %50 sini bloke edin. Bu tohum için daha iyi çimleneceği bir ortam yaratır. Çimlendikten sonra ısıyla birlikte çoşarlar.

Ekim sonrası 10 günlük süre boyunca , ekim toprağı günde 2-3 kez bol bol sulanır. İlk iki yaprağı çıkana kadar sulamaktan çekinmeyin.

Tohum yüzeye yatay olarak konur. Derinlik, ekim toprağına göre yüzeyden -0 cm- ile 1 cm olabilir. Daha derine ekmeyin.

En başarılı çimlenme için, işin yarısı kaliteli tohum , işin diğer yarısıda ekim sonrasındaki 15 gün boyunca tohumlarınızı nasıl suladığınız ve 20-35 °C ısı ve güneş ışığıdır. 15 gün boyunca sulama, hortum **** sürahiden sulama değil, yağmurlama yöntemi ile bir sprey yardımı ile günde birkaç defa bolca sulamaktır. Bir kez işin mantığını anladınız mı, çimlendirme oranınız %90 oranında başarıya ulaşacaktır.

Dışarı doğrudan ekimlerde toprak kurallarına uyunuz, ekim toprağı % 50’ye varan dere kumu ile karıştırılabilir. Isı ve nem Adeniumun çimlenmesinde çok önemlidir. Ekim haftası ve hatta ektikten sonra ki 10 gün boyunca yağmurlu olmamasına dikkat edin. Yağmur yağarsa ekim saksılarını içeri alın. Havalar 20°C üzerinde , ve hafta boyunca açıksa , yağmursuzsa gönül rahatlığı ile toprağın 1 cm i asla geçmiyecek şekilde derinine , yatay olarak ekim yapın. Hergün toprağı yerinden kaldırmayacak şekilde hafif spreyleme usulü 3 kez bolca sulayın. Tohumlar 7-14 gün arasında çimlenir. İki yaprak verdikleri zaman sulamayı kesin, sadece toprağın üzeri kuruyunca sulayarak devam edin. 3 ayla birlikte sulamayı azaltın. Çimlenme öncesi ve filiz aşamasında indirekt güneş ışığı faydalı iken doğrudan güneş ışığı zararlıdır. Tohum ektiğiniz yeri %50 gölgelendirin. Bunun için bahçeler için satılan fileleri kullanabilirsiniz.

http://i392.photobucket.com/albums/pp2/zengardenbahce/Untitled-1.jpg

Ferda Ülkümen
01-10-2009, 00:42
Geçen sene tomurcuklanan Adenium'um İstanbula taşıyınca tomurcuklarını dökmüştü.

Bu sene açabildiler.

105514

105515

Kök biçimlendirmek için hiçbir işlem yapmadım, kendiliğinden biçimlenmeye başladılar.

105513

izzeterisen
02-10-2009, 22:49
Ferda Hanım, çok güzel çiçekler. Çeşidi ne acaba?

Ferda Ülkümen
02-10-2009, 23:01
Etiketine "Small red plum" yazmışım...

sebnem34
07-10-2009, 15:55
yaklaşık 1 yaşına basacak fakat hala gövdesi kalınlaşmadı ve çiçeklenmedi. Lütfen yardımcı olurmusunuz çünkü vitaminleri ve suyu dikkatli veriyorum sağlıklı ama gövdesi sizin çöl gülleri gibi değil. ?! Ne yapmalıyım ?

Adalet Yağcı
07-10-2009, 16:00
Sevgili Şebnem, adeniumunuzu sadece torfa mı ektiniz, sanırım iç mekanda bakıyorsunuz ve tabi sıkça da suluyorsunuz.
Adeniumlar dış mekan istiyor, saksısı ilk başlarda küçük olmalı, toprak harcı da sadece torf olmamalı.
Torf bitkiyi sürekli nemli tutar, adeniumlar fazla nemden hoşlanmaz.
Toprak harcı için geçmiş mesajlara bir göz atın, ve bitkinizi dışarıya alın, yapraklarda sorun var gibi geldi bana, sanırım gübrelemeyi de fazla yapıyprsunuz.

Hatice Tarhan
07-10-2009, 22:29
Şu ana kadar adenium sayfası içinde gördüğüm en büyük kök yapısına sahip adenium Ferda hanımın .Kökler için bir işlem yapmadım diyorsunuz,birşey yapmamakmı gerekiyor yoksa sizmi yapmadınız .Ben saksı değişimi yaparken kürdanla köklere şekil yaptım .
Adenium ları ya bir taşın üstüne ya plastik kapak üstüne bazılarınıda hindistan cevizi kabuğunun üstüne oturttum .Sadece bir tanesi kurudu diğerleri gayet sağlıklı görünüyor .
Nette gördüğüm adenium köklerinin ancak böyle oluştuğunu düşündüm umarım yanlış bir şey yapmamışımdır .

Ferda Ülkümen
07-10-2009, 22:54
Geçen sene birkaç deneme yapmıştım, İzzet beyden esinlenip taş üzerine ve başka materyallere yerleştirdiğim adenium'ları yaşatamadım.
Hazırlarken fotoğrafını da çekmişim;

106985

Birkaç tanesi kendiliğinden böyle şekillendi;

106987

106988

106989

Adalet Yağcı
08-10-2009, 12:43
Benim üstteki mesajımdaki adeniumum tomurcuk olduğu kesinleşti :)
Yakında ben de bu sayfaya bir adenium çiçeği ekleyeceğim inşallah.

sebnem34
08-10-2009, 15:24
haklısınız Sevgili Adalet Hn, peki bu havada dışarı alırsam bozulurlar mı? daha doğrusu bozulur mu elimde 1 tane kaldı :( Onada Sn. Oğuz Bey'in Roa sını uygulayacağım bakalım. bir de bonzai olsun diye şimdi kökleri çıkardım dışarı üerinden suluyorum ama 3 gün oldu hala yaşıyor ama kökleri toprağın dışında kalınca sanki kalınlaştı.

Adalet Yağcı
08-10-2009, 15:46
Sevgili Sebnem34, elinizdeki tek bitkinizi bonzai denemesi için kullanmayın derim, biraz sabır ile o bitkiden alacağınız çeliklerden yaparsınız bonzainizi.
Ben Mayıs ayından bu yana adeniumlarımı dış mekanda tutuyorum, fazla sulayıp çürütmezseniz korkmadan dışarı alabilirsiniz.

Bu başlığı baştan okuyarak çok değerli bilgilere ulaşabilirsiniz, bu sözüm yeni üye arkadaşlarımız için.

maki01
08-10-2009, 15:50
Sevgili sebnem34,
ROA Plus'ı yapraklara ve gövdeye de uygularsan çok hızlı geliştiğini göreceksin :) Ben Plus ı yapraklara fısfıslıyorum. En büyüğü 4 aylık, son dönemde çok güzel gelişti.

Hatice Tarhan
08-10-2009, 22:47
Sayın şebnem 34 kökleri dışarı çıkardım demişsiniz tam olarak anlatırmısınız işlemi ve sebebini .Bu adenium konusunda yazışmaların daha açıklayıcı olması hepimiz için daha iyi olur diye düşünüyorum teşekkürler.

Adalet Yağcı
12-10-2009, 21:26
Bir kaç gün önce yayladan Mersin'e taşıdığım adeniumlarımın alt yaprakları hızla sarardı, hemen hemen hepsinde dört beş tane yaprak kaybı oldu.
Bunun yanında çiçek mi değil mi diye düşündüğüm oluşumlar aynı hızla kendini göstermişler, iki tanesinde çiçek olduğu kesinleşen tomurcukları görmek yaprak kaybının üzüntüsünü hafifletti.

Çok yakında iki ayrı renkte adenium çiçeği göreceğim, ilk defa.
Bol bol fotoğraflayıp sizlerle paylaşırım inşallah.

Güngör Salman
12-10-2009, 22:52
Benim Adenium'larım.

sebnem34
13-10-2009, 12:37
sn. cennetbahçesi, forumda okudum ve aklıma bonzai fikri geldi. Bir deniz kabuğum vardı ortası kırık, onun içine oturttum kökleri dışarı saldım açıkta duruyorlar. Bence toprağa yeniden ulaşmak için daha hızlı gelişecekler arada topraklı su fısfıslıyorum köklere 1 hafta oldu ya da 10 gün bozulma olmadı yaprak, kök ve gövdede. cmt de Roa Plus kök besini kullanacağım. Biraz deneysel çalışmalar yapıyorum :) Değişik fikirler üretmeye çalışıyorum gelişimleri için. Şimdilik öğrenmek için en iyisi bu diye düşünüyorum bitkiler dünyasını. Gözlemliyorum ve deniyorum. çöl gülü de kökünü dışarıda şekilli büyütmek istediğim bir bitki. Tabi ona da konuşarak bunu neden yaptığımı açıkladım umarım bana küsmez :):o

sebnem34
13-10-2009, 12:41
işte resmi

Hatice Tarhan
13-10-2009, 12:59
Sayın Şebnem 34 küsmezler küsselerdi benimkiler küserdi .Benim yaptıklarımı görseniz ,köklere resmen dans ettirdim. Yaklaşık bir ay oldu bir tane fire verdim ,diğerleri sağlıklı Allah nazardan saklasın,hepimizin adeniumlarını .

sebnem34
13-10-2009, 13:58
evet, maşallah diyelim hepimizin adeniumlarına. Siz niye köklere dans ettirdiniz? Sizde mi bonzai yapacaksınız? bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. çünkü tekniği bilmiyorum , okudum ama tam anlamadım forumdaki bonzai çalışmalarını..

Nesrin Sarı
13-10-2009, 15:03
Sayın Güngör Salman toprağı çok sulamışsınız gibi. Çürüyebilir bitkileriniz.

Hatice Tarhan
13-10-2009, 15:18
Adenium beni bonsai aşığı etti zaten .sayesinde 7 tane bonsai yapmaya başladım .Adeniumla ilgili sitelerde araştırma yaparken köklerin şekil verilerek bu hale geldiği düşüncesine kapıldım . Saksı değişimi yaparken köklerin kalınlaştığın da nasıl duracağını gözümde canlandırdım .Nasrettin hocanın ya tutarsa dediği gibi ya olursa dedim ,kendimce kökleri biçimlendirdim kimisini saç örer gibi ördüm bazılarını birbirinin arasından geçirerek şekil verdim.şimdi heyecanla bekliyorum nasıl bişey çıkacak ortaya diye saksı değişimi yaparken resimlerini paylaşırım .Az önce 37 adet tohumu toprakla buluşturdum .Hatta hayal kurmaya bile başladım .bide çiçek açtıklarını görsem Adalet hanım gibi başka bişey istemem.

sebnem34
13-10-2009, 15:26
bana da fikir verdi şimdi düşünceniz sn.cennetbahçesi. Ben sadece dışarda bıraktım köklere ben de şekil vereyim o zaman . Teşekkürler.

Güngör Salman
13-10-2009, 22:20
Sayın Güngör Salman toprağı çok sulamışsınız gibi. Çürüyebilir bitkileriniz.

Sevgili Nesrin Sarı evet kurumasından korkup bazen suyu fazla kaçırıyorum sanırım. Dikkar ederim teşekkürler.

tturt
14-10-2009, 07:41
Yetiştirmeye çalıştığım adenium fotoğrafları.
Bir sene önce tohumları ekmeme rağmen ben Adalet Hanım kadar şanslı değilim. Sanırım uygun koşulları yeteri kadar sağlayamıyorum. Mayıs ayından geçtiğimiz hafta sonuna kadar Sapanca'da dışardaydılar. Sabahtan saat 11-12'ye kadar devamlı güneş alacakları bir yerdeydiler. Sapancanın iklim koşulları Akdeniz iklimi ile kıyaslandığında oldukça serin kalıyor. Sabırla bekleyeceğiz, yeterki genel görüntüleri iyi olsun, mutlaka çiçekleneceklerdir. Tohum talebi olan 5 sitesever eğer özelden iletişim bilgilerini gönderirlerse 5'er tohum Kasım ayının ilk haftası göndreebilirim. Gerekli koşullar sağlanırsa çok kolay çimleniyorlar.

Adalet Yağcı
14-10-2009, 08:54
Sayın Tturt, bir yıllık olmasına rağmen adeniumlarınız fazla bir gelişim gösterememiş, saksı harcından olabilir mi diye düşündüm.
Ben adenium saksı harcını şöyle hazırlamıştım; bir ölçü bahçe toprağı, bir ölçü vermikülit, bir ölçü perlit, bir ölçü yanmış çiftlik gübresi, bir ölçü torf, bir ölçü dere kumu, bir ölçü pirinç kabuğu.

Onbeş günde bir de sıvı besin veriyorum, iyi bir sıvı gübre markası önemli değil.
İsterseniz saksı harçlarını değiştirebilirsiniz, bunun için Sonbahar uygundur, bitkilerin güneş alması da önemli tabi.
Kolay gelsin.

Hatice Tarhan
14-10-2009, 09:48
Adalet hanım ben saksı harcını bir ölçü cocopeat bir ölçü perlit koydum .Adeniumlar yumuşak toprak seviyor diye .Adenium tohumları çok çabuk bayatlıyor .Sevgili cenan ın gönderdiği tohumlar malesef çıkmadı .İnşallah sizdeki tohumlar bayatlamamıştır .dört gözle bekliyorum .Hoşçakalın.

tturt
14-10-2009, 12:28
Sayın Tturt, bir yıllık olmasına rağmen adeniumlarınız fazla bir gelişim gösterememiş, saksı harcından olabilir mi diye düşündüm.
Ben adenium saksı harcını şöyle hazırlamıştım; bir ölçü bahçe toprağı, bir ölçü vermikülit, bir ölçü perlit, bir ölçü yanmış çiftlik gübresi, bir ölçü torf, bir ölçü dere kumu, bir ölçü pirinç kabuğu.

Onbeş günde bir de sıvı besin veriyorum, iyi bir sıvı gübre markası önemli değil.
İsterseniz saksı harçlarını değiştirebilirsiniz, bunun için Sonbahar uygundur, bitkilerin güneş alması da önemli tabi.
Kolay gelsin.

İlk önce cocopeat, perlit, torf karışımındaydılar. Üç tanesinin saksını büyüttüm ve aynı karışımla fakat biraz daha fazla torf kullandım. Farklı üç tanesini de aynı saksıya koyarak gelişimlerini izlemek istedim. Bu saksıya bahçe toprağı ve sakarya mili koydum. Aynı zamanda adeniumların farklı toprak yapısına ve birlikte olmaya vereceği tepkiyide görmek istedim. Sonuç olarak farklı toprak yapısından etkilenmediler. Gelişim konusunda toprağın etkisi olsada sanırım benim eksikliğim sıvı gübre takviyesi ve kış döneminde yeterli güneş ışığı alamamaları. Gübre olarak genelde organik gübre verdim. Sıvı gübre takviyesi yapacağım. Güneş konusu ise maalesef kışın şartlarım ancak bu kadar. Gelişmeleri paylaşacağım.

kalambaklı
14-10-2009, 13:04
Adenium bir çöl bitkisi olduğu için kış sezonunda da fazla şekilde ışık ve sıcaklığa ihtiyaç duyuyor, bence kışın bol ışık gören sıcak bir yerde bulunursa gelişmesinde gerileme olmaz
diyor!... Bir çiçekçi arkadaşım,bilgilerinize,
Ayrıca bayatlama konusunda arkadaşlara katılıyorum, aldığım tohumlarda hemen dikin ibaresi bunun ispatı ama neden?...
Saygı ve sevgilerimle,

verdoque
14-10-2009, 14:33
Benim adeniumlarım da aynı Sn. tturt 'unkiler gibi çok az gelişiyorlar. Sıvı gübre de denedim. Harçları oldukça süzek, perlit-torf ve organik gübre karışımıydı. Bu aralar Bionem kullanmaya başladım, bakalım faydası olacak mı gelişimlerine.

Adenium tohumlarının bayatladığını düşünmüyorum, tohumlar.net'ten aldığım 50 ya da 100 tohumu bir yıl boyunca değişik zamanlarda ektim, çimlenme oranı hepsinde çok yüksekti. Ama bitkileri yaşatamıyorum malesef. En son elimde 3 tane kaldı. Onlar da dediğim gibi çok az büyüyorlar.

Hatice Tarhan
14-10-2009, 22:09
Bunlarda benim adeniumlarım dan bazıları. Birde resim leri net çekebilsem.

Adalet Yağcı
15-10-2009, 07:41
Toprak harcı çok iyi görünüyor, bitkilerin durumu da iyi zaten.
Bu iş tamamdır sevgili Cennetbahçesi, net olmasa da fotoğraflarda görülüyor ki, her şey yolunda, sıra çiçeklerini görmeye kalmış :)
Tohum için biraz daha izin istiyorum, benim tohumlarım bayat değil, bir yıl olmadı daha alalı, ayrıca onları serin bir yerde muhafaza etmiştim.

verdoque
20-10-2009, 08:47
Benim adeniumlarım da aynı Sn. tturt 'unkiler gibi çok az gelişiyorlar. Sıvı gübre de denedim. Harçları oldukça süzek, perlit-torf ve organik gübre karışımıydı. Bu aralar Bionem kullanmaya başladım, bakalım faydası olacak mı gelişimlerine.

Adenium tohumlarının bayatladığını düşünmüyorum, tohumlar.net'ten aldığım 50 ya da 100 tohumu bir yıl boyunca değişik zamanlarda ektim, çimlenme oranı hepsinde çok yüksekti. Ama bitkileri yaşatamıyorum malesef. En son elimde 3 tane kaldı. Onlar da dediğim gibi çok az büyüyorlar.

Birkaç ay önce anneme verdiğim adeniumun çok büyüdüğünü öğrendim. Mersin'de balkonda bol güneş gören bir yerde bakıyormuş, sadece arada bir bolca su veriyorum dedi, ne sıvı gübre ne başka birşey veriyor. Toprağı, saksısı her şeyi bendekilerle aynı. Bu yüzden adeniumun gerek duyduğu nem ve sıcaklığı Ankara'da sağlayamadığımı düşünüyorum. Ankara'da veya benzer iklimde adeniumu güzel büyütebilen var mı?

tasdelenmurat
26-10-2009, 16:02
Şöyle bir bilgi edindim ama ne kadar doğrudur ne kadar yanlıştır bilemiyorum.

Çiçeklenme süresi : 157 gün
Çiçeklenme esnasındaki boyu : En az 17 cm

Yani 157 günde en az 17 cm ulaşıp ilk çiçeğini çıkarıyormuş. Türden türe farklılık varmı acaba?

Çiçeklere sahip olanlar nekadar sürede çiçeklendirebildiler acaba, bu süreler ve boy doğrumu?

Adalet Yağcı
26-10-2009, 16:53
Adeniumlarımın fotoğrafını beş gün önce çekmiştim, şimdi beyaz üçlendi, kırmızıların açmasını bekliyordum, sanırım yarın onlar da açarlar.

Yanlış hatırlamıyorsam Aralık ayında ekmiştim tohumları, sadece bir tane kaybım oldu.
Yazı Mersin'de geçirseydi daha erken, yani altı yedi aylık iken açardı, yayla havası serin geldi diye düşünüyorum.

Kırmızılar da açınca tekrar fotoğraflarım.

Ferda Ülkümen
26-10-2009, 17:17
Çiçeklenme süresi : 157 gün
Çiçeklenme esnasındaki boyu : En az 17 cm

Çiçeklere sahip olanlar nekadar sürede çiçeklendirebildiler acaba, bu süreler ve boy doğrumu?

Tohumları 2008 Mayıs ayının ilk günlerinde ekmiştim. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=238575&postcount=59)

Ağustos'un son haftasında tomurcuklar oluşmaya başladığını gördüm, çiçeklerin açmasına yakın (Eylül sonu gibi) yazlıktan İstanbula getirince çiçeklerini dökmüştü.

Ortalama bir hesapla 150 gün.

Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=289487&postcount=136) mesajda boylarının 14-15 cm civarında olduğunu yazmışım.

Verdiğiniz bilgilere uyuyor gibi.

Geçen yıl yetiştirdiklerimden sadece bir tanesi bu yıl çiçeklendi, çiçek açmayanların bazılarının boyu 20-25 cm'i geçti.

tturt
27-10-2009, 14:21

Kolay gelsin.

Adalet Hanım,
Bu hafta sonu sizin tarifini verdiğiniz harcı hazırlayacağım, elimde sadece prinç kabuğu kalmamıştı onuda alacağım. Mevcut Adeniumlarımın toprağını bu harçla değiştireceğim, bakalım gelişmeleri hızlanacak mı? Ayrıca 5 adet daha tohum çimlendirmeye çalışacağım. Ayrıca sıvı besin önerinizi de uygulayacağım.

Adalet Yağcı
27-10-2009, 15:46
Sayın Tturt, kırmızı adeniumlarım da açtı, birazdan yüklerim.
Hava soğudu, fazla su verip kökünü çürütmeyin, ben hâlâ balkonda tutuyorum, ama eğer çok soğuksa siz bol güneş gören bir pencere önüne alabilirsiniz.
Seneye Haziran gibi çiçeklerini görürsünüz, saksıyı fazla büyütmemeye özen gösterin.
Kolay gelsin.

cenan
27-10-2009, 15:51
Sevgili cenan ın gönderdiği tohumlar malesef çıkmadı .

Buna inanasım gelmiyor doğrusu.22 tohumdan hiçbirimi çıkmadı? Size yolladıktan sonra ektiklerim niçin çıktı? Bence biryerde hata yaptınız.

Adalet Yağcı
27-10-2009, 16:26
Tahmin ettiğim gibi bu gün kırmızı da açtı.
Çok parlak hoş bir kırmızı, beyazdan çok daha gösterişli, diğerlerinin renklerini merak ediyorum, tahminimce on ayrı renkte açacaklar.

cenan
27-10-2009, 16:30
Adelet abla hayran kaldım açan çiçeklerine.Benimkiler çok geç büyüyor, torfa ekmiştim özellikle birşey uygulamadım ondan heralde.Çok güzelller maşallah maaşallah:)

Adalet Yağcı
27-10-2009, 17:47
Adeniumlar torfta sağlıklı büyüyemezler sevgili Cenan, sulama konusunda zorluk yaşarsınız, adeniumlar fazla sudan hoşlanmazlar, torfu uzun zaman susuz bırakamazsınız.
Mümkünse toprağını değiştirin, daha önce bir çok kez toprak harcı için yazmıştım.
Biraz da sabırlı olun :)yaşatmayı başardıysanız sizi mutlaka sevindirecektir bir gün.

cenan
27-10-2009, 17:54
Tavsiyene ilk fırsatta uyucam Adalet abla.Şimdiye kadar sorunsuz büyümeye çalıştılar hep.Hatta bir tanesinin yanına akşam sefası tohumu düşmüş ve çıkmıştı , hızla çölgülünün yaprakları kurumaya başlayınca akşam sefasını söktüm ve çölgülünü kurtardım:rolleyes:

İlkin
28-10-2009, 10:17
Adalet Hanım gözünüz aydın ve tebrik ederim. Çok güzeller.
Güle güle seyredin Adenium çiçeklerini...

Adalet Yağcı
28-10-2009, 11:14
Görmemişin adeniumu açmış :p
111883
111884
Bu gün iyice açtılar, çiçeklerin kenar bordürleri koyu pembe oldu, iç kısmı daha açık pembe.

Volare
28-10-2009, 11:18
Maşallah . Allah nazarlardan saklasın , benim nazarım da dahil :)

Adalet Yağcı
28-10-2009, 11:42
Sizin adeniumlar da açtı mı?

Volare
28-10-2009, 11:46
Sizin adeniumlar da açtı mı?

Benimkiler daha 3-4 aylık , daha çok erken .
Pirinç kabuğunu nerden alıyorsunuz Adalet hanımcığım :confused:
Sizin toprak formülünü kullanmak istiyorum da .;)

Adalet Yağcı
28-10-2009, 11:56
Pirinç kabuğunu Tosya'dan pirinç sipariş ettiğim bir yerden getirtmiştim, Pirinç üretimi yapılan her hangi bir yerden isteyebilirsiniz, iki üç kg. kabuk pek çok bitkiye yeterli olur.

kalambaklı
28-10-2009, 14:01
Sayın hazan-z; Göndermiş olduğunuz adenium tohumlarını diktim, çok teşekkür ederim.
Sizden bir ricam var daha önceden satın aldığım 20 kadar tohumları vermikulit ile torf karışımına diktim fakat 3 tanesi çimlendi kalanlardan ise hiç ses seda yok , acaba bir yerde hata mı yaptım.
Saygı ve sevgiler,

hazan-z
28-10-2009, 23:27
Sn Kalambaklı,ben tohumları ekerken hazır Adenium toprağı kullanmıştım.Üzerini streçle kapatıp sabah ve akşam spreyle su püskürtmüştüm.Torf suyu fazla tuttuğu için sizin tohumlar çürümüş olabilir.Toprağın çok geçirgen olması için torf ve vermikulite iri kumla ufalanmış ağaç kabuğu kariştırısanız çimlenme oranı artar.Selam ve sevgiler.

kalambaklı
29-10-2009, 09:18
Sayın hazan-z; O zaman Adalet Yağcı' nın önerisi olan vermikulit+prinç kabuğu+kum+torf karışımına diksem şu zamandan sonra çıkarlarmı?
Saygı ve sevgiler,

kalambaklı
29-10-2009, 09:20
Değerli arkadaşlar, bonsai uygulaması için uygun cinsler hangileri yazabilirmisiniz.
Saygılarımla,

cenan
29-10-2009, 09:29
Kafanızı karıştırmak gibi olmazsa eğer , plastik bardağa torf koyup tohumun üzerine ince bir tabaka daha torf attım nazikçe-hiç bastırmadan. Her akşam eve gittigimde fısfısla suladım. Bu şekilde yaklaşık 70 tohumdan verdiğim kayıp 7-8 adettir heralde. Zaten onlarında tohum tipi bile düzgün değildi. En heyecanlılar 3 günde çıkarken, tembeller 10 günü buluyor:) Hatta birtane beyaz bir tane de pembe gövdeli çıktı ama yaşamadılar.

Adalet Yağcı
29-10-2009, 09:36
Sayın Kalambaklı, ben de tohumlarımı torfa ekmiştim.
İlk ektiğim gün hafifçe sulama yapıp üzerini streçle kapattım bir daha sulama yapmadım.
Zaten torf nemli idi, çok sulama ve ya fıs fıs tohumlarınızı çürütebilir, üzerini de streçle sardıysanız sulamaya hiç gerek kalmaz, sıcak ve aydınlık bir ortamda bırakın yeter.

Çimlenmeyi görünce streçi kaldırınız, o zaman fıs fıs ile hafif hafif sularsınız.

kalambaklı
29-10-2009, 09:45
Çimlenmeyi görünce streçi kaldırınız, o zaman fıs fıs ile hafif hafif sularsınız.
Sayın Adalet Yağcı; Hatayı öğrendim, çünkü fazla sulamadan toprak yosun tutmuştu.
3 adedi nasıl dayandılar hayret, şu anda iki yaprak oldular daha sağlıklı bir ortama aktarsam olur mu?

maki01
29-10-2009, 10:04
Yine de toprağı kurcalayın derim, adenium bu , çimlenir çimlenir :)
Ben %50 dere kumu, %50 gübreli bahçe toprağında çimlendirip aynı karışıma şaşırtıyorum. Tohumlarda hiç fire vermedim.Son olarak 1 ay kadar önce kum-gübreli bahçe toprağı karışımda 1 noble, 1 arabicum çimlendirdim, altıncı yaprağını vermek üzereler. Tohumları 0.5-1 cm derinliğe ekmemiz gerektiğini okumuştum.
Bonsai denemem ise başarısız oldu. Bu konuda sayın izzetersen'in (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14556)başlığına bakmanızı öneririm.

hazan-z
29-10-2009, 11:45
Sn Kalambaklı,ben gerekli malzemeyi bulamam düşüncesiyle hazır toprak almıştım.Sn Adalet Yağcı'nın ya da Sn Maki01'in hazırladıkları karışımları da kullanabilirsiniz.Her ikisinin de bitkileri çok iyi durumda.Netice itibarıyla her iki karışım da oldukça geçirgen olduğu için bitki için uygundur.İnşallah iyi sonuç alırsınız.Selam ve sevgiler.

hazan-z
29-10-2009, 12:07
Sn Adalet Yağcı,Adeniumlarınız çok güzeller.Aklıma geldikçe bakıp benim tombişler de böyle güzel çiçkler açacak inşallah diyorum.Benimkilerden birinde bir aydan fazla yapraklanma yok.Acaba bir tomurcuklanma söz konusu olabilirmi?Selam ve sevgiler.

Adalet Yağcı
29-10-2009, 14:17
Sayın Adalet Yağcı; Hatayı öğrendim, çünkü fazla sulamadan toprak yosun tutmuştu.
3 adedi nasıl dayandılar hayret, şu anda iki yaprak oldular daha sağlıklı bir ortama aktarsam olur mu?

Bence şimdi keyfini bozmayın, sulamayı kesin, bitkiniz dört- altı yaprak olunca çay kaşığı ile toprağından alıp esas yerine dikersiniz.
Bitkiyi alırken kök kısmının tamamını kaşığa aldığınızdan emin olun, kökleri zedelemeyin.

Adalet Yağcı
29-10-2009, 14:25
Sn Adalet Yağcı,Adeniumlarınız çok güzeller.Aklıma geldikçe bakıp benim tombişler de böyle güzel çiçkler açacak inşallah diyorum.Benimkilerden birinde bir aydan fazla yapraklanma yok.Acaba bir tomurcuklanma söz konusu olabilirmi?

Sevgili Hazan-z, ben de her gün ayrı bir açıdan fotoğraflarını çekiyorum, gerçekten çok güzeller.
Çiçekleri de sanırım çok dayanıklı, Eyül 20 gibi açmıştı ilk çiçeği, son derece canlı üzerinde hâlâ.

Yapraklanmanın durması tomurcuklanma için bir ölçü değil sanırım, bitkiniz dinlenmeye geçmiş olabilir.
Ama her ne olursa olsun, bir gün güzelliklerini sergileyeceklerdir merak etmeyin.
Aynı tarihte ekmiş olmama rağmen 18 kök adeniumdan sadece ikisi çiçeklendi.

kalambaklı
29-10-2009, 18:50
Bence şimdi keyfini bozmayın, sulamayı kesin, bitkiniz dört- altı yaprak olunca çay kaşığı ile toprağından alıp esas yerine dikersiniz.
Bitkiyi alırken kök kısmının tamamını kaşığa aldığınızdan emin olun, kökleri zedelemeyin.
Teşekkür ederim, iyi akşamlar.

kalambaklı
29-10-2009, 18:51
Sayın Adalet Yağcı; Şu anda tohum alsam ve çimlendirme için zaman uygunmudur acaba!.
İyi akşamlar,

Adalet Yağcı
29-10-2009, 19:51
Sayın Kalambaklı, baştan beri konuştuğumuz kurallara uyarsanız tabii ki uygundur, ben geçen yıl Aralık ayında ekmiştim tohumları, Kasım ayı daha iyidir.
Bu konuda benden daha tecrübeli arkadaşlarımız da size tavsiyelerde bulunacaklardır.

hazan-z
29-10-2009, 21:08
Sn Adalet Yağcı,ben yine de tomurcuk olacağını hayaledeyim de belki çiçeklenir.Resim çekip yükleyince ne olduğu daha iyi anlaşılır. İlginiz için çok teşekkürler.Selam ve sevgiler.

tturt
31-10-2009, 09:37
Elimdeki adeniumların saksılarını ve toprak harçlarını 29 Ekim'de değiştirdim. Adalet Hanımın harcını tam olarak yapamadım, elimde dere kumu ve prinç kabuğu kalmamış devamlı prinç kabuğu aldığım yerdede yoktu. Bende devamlı toprak aldığım yerden prinç kabuğu,gübre,fındık kabuğu, tarla toprağı karışımlı topraktan aldım bir ölçü bu topraktan, bir ölçü torf, 1 ölçü yanmış koyun gübresi, 1 ölçü perlit, 1 ölçü cocopeat koyarak harcı hazırladım. Maalesef saksıda tek olup en gelişmiş adenium nasıl olduysa yan yatmış ve ana kazık kök kopmuş üstünde üç adet kılçal kök vardı çok üzüldüm, onu iba köklendiriciye batırıp kök bölgesinede sim derma toz uygulaması yapıp saksıya koydum gelişimine bakacağım inşallah kurtulup yeni kök oluşturur. Üç adenium bir arada idi onları ayırarak yeni harçla saksıya aldım. Adeniumların köklerinin bir ana kazık kök ve yanlarında kılçal köklerden oluştuğunu gördüm. Ayrıca bu dört adeniumu üç farklı saksıya koydum gelişimleri nasıl olacak göreceğiz. Yeni saksılarında çektiğim adeniumların fotoğraflarını koyuyorum ilk resim ana kökü kopan adenium.

Nossie
31-10-2009, 20:51
sayın tturt sanırım toprak karışımını yaparken koyun gübresiyle adeniumuzun kökü için bomba hazırlamışsınız.Neyse geçmiş olsun inşallah toparlar. Bebeklikten sonrasında güçlü bitkilerdir.

Hatice Tarhan
01-11-2009, 15:16
Geçen yıl eylül ayında ektiğim 4 adet adenium tohumundan 1 adet haziran başı ektiğim 20tohumdan 16 adet adenium çimlendirmiştim.Bu yıl Eylül ve ekim ayında ektiğim tohumlarda çıkmadı . geçen yıl kullandığım toprak karışımına ektim bu yıl farklı olarak cocopeat da karıştırdım karışımda 1ölçü torf 1 ölçü perlit 1 ölçü cocopeat vardı .Malesef 40 tohum telef oldu .elimdeki tohumları ekmeye korkuyorum yine çıkmayacak diye .bir önerisi olan varmı.Yardım bekliyorum .Teşekkürler.

Volare
01-11-2009, 20:51
Orjinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı http://www.agaclar.net/forum/images/buttons/viewpost.gif (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=511196#post511196)
saksı harcından olabilir mi diye düşündüm.

böyle demiş arkaaşımız ...

kalambaklı
01-11-2009, 21:12
Geçen yıl eylül ayında ektiğim 4 adet adenium tohumundan 1 adet haziran başı ektiğim 20tohumdan 16 adet adenium çimlendirmiştim.Bu yıl Eylül ve ekim ayında ektiğim tohumlarda çıkmadı . geçen yıl kullandığım toprak karışımına ektim bu yıl farklı olarak cocopeat da karıştırdım karışımda 1ölçü torf 1 ölçü perlit 1 ölçü cocopeat vardı .Malesef 40 tohum telef oldu .elimdeki tohumları ekmeye korkuyorum yine çıkmayacak diye .bir önerisi olan varmı.Yardım bekliyorum .Teşekkürler.

Değerli cennetbahçesi, aynı olayı ben de yaşadım, araştırmam sonunda havaların ısınmaya başladığı zamanda çimlenmeye alınmasının uygun olduğunu öğrendim.
İyi akşamlar,

Hatice Tarhan
02-11-2009, 08:11
Teşekkürler sayın Kalambaklı bu demektirki ilkbaharı bekleyeceğiz ,tabi bu bekleme esnasında tohumlar bozulmassa .

AyhanMoran
02-11-2009, 09:50
Tohumlar bozulmuyor.Ekim yapmak için küçük kontraplaktan bir kutu yapıp 30*30*30 içine bir lamba duyu ve 10 watlık ampül takıp sıcaklıgı 30 dereceye kadar çıkarabiliyorsunuz kutunun üzeri acık olacagı için bez örtüp sıcaklıgını ayarlayabiliyorsunuz.Ben geçtigimiz sene bu şekilde epey çimlendirmiştim.

Hatice Tarhan
02-11-2009, 12:23
Sayın AyhanMoran hızır gibi imdadıma yetiştiniz yaza kadar nasıl beklerim diye kara kara düşünüyordum .Çok süper bir fikir öyle bir kutu yerine akvaryumda olur heralde .eşim camcı da akvaryumu daha kolay yaptırırım çok sağolun .

AyhanMoran
03-11-2009, 10:31
O kadar tefarruata gerek yok herhangi bir ambalaj kolisi yine olur.Ben bir tarihte hoparlör için küçük bir kutu yapmaya çalışmıştım onu çimlendirme kutusu olarak döndürdüm.1 kg lık dondurma kabı içine tam sıfır oturuyor içine köşeye küçük akvaryum derecesi koyun tamam. Ben bu şekilde kış aylarında da çimlendirdim gayet güzeldi.

kalambaklı
12-11-2009, 14:12
Değerli arkadaşlarım; Kendime kapaklı şeffaf bir plastik kasa aldım ve bunun içine viyolleri yerleştirdim. Sonunda adenium' larım çıkmaya başladı.
113882

113883

kömür
12-11-2009, 23:06
Bu da benim adenium. Tohumuyla ekileli 5-6 ay olmuştur sanıyorum.
Direk güneş almayan kapalı balkonda hayatına devam ediyor.

113939

dyebto
13-11-2009, 00:09
Ben de sn. Hazan-z den aldığım adenium pink tohumlarını 6 saat kadar ılık suda ıslattıktan sonra 21 Ekimde Zengardenden aldığım kaktüs karışımına ektim.5-7. Günde çıkmaya başladılar.4 tane ekmiştim ikisi çıktı ikisi çürüdü çıkmadan.Resim pek net olmasa da ekledim.

http://img689.imageshack.us/img689/7690/adenium.jpg

Bi sorum da şu olacak bu adeniumlar ne kadar süre ile susuzluğa dayanıklı acaba? 2 hafta evde kalsa yaşar mı susuz?

verdoque
13-11-2009, 07:27
Susuzluğa çok dayanıklı olduğunu düşünüyorum. Annem Mersin sıcağında adeniumu dışarda unutmuştu, sulamaya başlar başlamaz canlanmış. Bol sulayıp bırakırsanız 2 haftada sorun olacağını sanmıyorum.

dyebto
13-11-2009, 18:48
Bende öyle yapmayı düşünüyorum.Ya da şekilde görünen sarı kabın dibi delik zaten.Olmazsa su dolu bi kabın içine korum sarı saksısını.Zaten havalar soğudu artık.Bugün 3. yaprakları da patlak verdi.Kışı atlatırsak gerisi kolay.Bilgi için teşekkürler.

Hatice Tarhan
13-11-2009, 22:41
Bugün face de bir adenium resmi gördüm beş altı tane adenium u lastik gibi birşeyle bağlayarak dikmişler ve gövdeler birbirine yapışmış .çiçek buketini saksıya dikmiş gibi ve birbirine kaynaşmaları çok hoş olmuş .Elinde fazla adenium u olan arkadaşlar deneyebilir .

izzeterisen
14-11-2009, 11:25
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14556&page=3
Ağacımdaki gelişme. Bilgilerinize...

izzeterisen
14-11-2009, 11:35
Tahmin ettiğim gibi bu gün kırmızı da açtı.
Çok parlak hoş bir kırmızı, beyazdan çok daha gösterişli, diğerlerinin renklerini merak ediyorum, tahminimce on ayrı renkte açacaklar.
Çok güzeller . İnşallah ilerde aşılama yapmak için bize de çelik düşer :)

MEQAN_42
24-11-2009, 14:23
arkadaşlar bu çiçeğin tohumundan elinde bulunan varmı bende yetiştirmek istiyorum.

verdoque
24-11-2009, 16:06
Tohumlar.net'te bir çok çeşidi satılıyor.

http://www.tohumlar.net/category.php?id_category=27

Adalet Yağcı
24-11-2009, 18:51
Çok güzeller . İnşallah ilerde aşılama yapmak için bize de çelik düşer

Bitkilerim büyüyüp serpilsinler seve seve gönderirim sayın İzzeterisen, sadece iki tanesi açtı, seneye hepsinin renklerini görebileceğim inşallah.

cenan
02-12-2009, 10:49
Benim çöl güllerimden en tombul, en güzel olanın gövdesi yumuşadı ve buruşmaya başladı:( Neler oluyor ona?

Adalet Yağcı
02-12-2009, 11:12
Fazla su veriyor olabilir misiniz?

cenan
02-12-2009, 11:20
Saksılarım balkonda, balkonda açık ama yağmur almadı bu arada. Yaklaşık 15 gün önce suladığım saksılardaki topraklar hala daha kurumadı.Bu benim çiçeklerimle ilk sonbaharım. Fazla su verdiğimi anladım ve toprak kuruncaya kadar su vermemeye karar verdim. Adalet abla düzelirmi acaba?

cenan
02-12-2009, 11:22
Birde süs olsun diye diplerine taş koydum. Ondan olabilirmi?

memet
02-12-2009, 11:24
Taş suyun toprakta kalmasına neden olmuş olabilir.
Kaktüsler gibi buna da su vermeyi unutmak gerekiyor görünüşe göre.
Toprağın içeriği de önemli. Geçirgen yapılı toprak olması iyi olur.

cenan
02-12-2009, 11:30
Malesef benimkiler torfta.Düzeltmek ya da ötekileri de kaybetmemek için ne yapabilirim? Başka tip toprak bulmam çok zor:(

cenan
02-12-2009, 11:45
Bu da resmi.

Adalet Yağcı
02-12-2009, 12:19
Sevgili Cenan, torfa dikmekle iyi etmemişsiniz, hemen toprağını değiştirin, bitkinizin çürüyen bölümünü kesip yeniden köklenmesini sağlayabilirsiniz.
Geçmiş mesajları incelediğiniz zaman uygun saksı harcını göreceksiniz.

cenan
02-12-2009, 12:22
Evet geçmiş mesajlara baktım ama temin edemeyeceğimi anladım:(

skaraca
02-12-2009, 13:17
Bir arkadaş, adenium tohumlarını tohumlar.net adresinden temin edebileceğimizi belirtmiş. www.tohumlar.net adresinde bulunan adenium çeşitlerine ilişkin görselleri incelediğimde sanki, ilk sayfada yer alan bonsai yapımında kullanılabilecek türlerden değil gibi geldi. Sadece çiçek açan bir tür gibi. Yanılıyor muyum yoksa? Ben bonsai yapmak istiyorum. www.tohumlar.net adresinde satılan tohumların, bonsai yapılabilecek adeniumlardan olup olmadığı konusunda bir arkadaş görüş belirtebilir mi? Bonsai olabilirse birkaç çeşit almayı düşünüyorum.
Selamlarımla...

Adalet Yağcı
02-12-2009, 14:01
Evet geçmiş mesajlara baktım ama temin edemeyeceğimi anladım:(

Dert etmeyin, bire bir aynısı olması gerekmiyor.
Kaliteli bir bahçe toprağı, biraz torf, biraz dere kumu, biraz da yanmış çiftlik gübresi iişinizi görür, yeter ki, su tutan bir toprak olmasın.
Vermikülit perlit ve pirinç kabuğu olmasa da olur, olursa daha iyi olur ama.

izzeterisen
02-12-2009, 17:08
Saksılarım balkonda, balkonda açık ama yağmur almadı bu arada. Yaklaşık 15 gün önce suladığım saksılardaki topraklar hala daha kurumadı.Bu benim çiçeklerimle ilk sonbaharım. Fazla su verdiğimi anladım ve toprak kuruncaya kadar su vermemeye karar verdim. Adalet abla düzelirmi acaba?

Saksınızın altına altlık koymayın
Saksının altına en az 5 cm kadar kum-çakıl doldurun ki fazla suyu süzsün.
Saksıda görünen toprağınıza bu toprağın 3 katı kadar dişli dere kumu ya da beton şirketlerinden kırık kum alarak karıştırın.
Bu karışımı normal toprak tavından az olacak şekilde çok hafif nemlendirin.
Adeniumu köklerini zedelemeden sökün.
Bu karışımı dibi kumlu saksıya doldurun.
Adeniumu dikin.
Saksıyı 20-25 derece sıcaklık ve güneş ışığı olan bir yere koyun.
En az bir hafta sulamayın.
Bu arada gövdesi yumuşayacaltır. Bu su alamadığındandır. Bekleyin.
Bir hafta kadar sonra saksının yanından biraz su sızdırın.
Kış boyunca da eğer sıcakta kalmayacaksa çok az sulayın.
Sıcak şartlarda kalırsa (25-30 derece) normal sulayın. Hiçbir zaman topraüı tam ıslak olmasın.
istanbulda bu bitki kışın donar ve ölür. isteğine uygun şart yaratmanız lazım.
..
Bir de hava soğuk ve serin ise asla su vermeyin, o durumun geçmesini bekleyin

ahmetshur
03-12-2009, 08:49
Bir arkadaş, adenium tohumlarını tohumlar.net adresinden temin edebileceğimizi belirtmiş. www.tohumlar.net adresinde bulunan adenium çeşitlerine ilişkin görselleri incelediğimde sanki, ilk sayfada yer alan bonsai yapımında kullanılabilecek türlerden değil gibi geldi. Sadece çiçek açan bir tür gibi. Yanılıyor muyum yoksa? Ben bonsai yapmak istiyorum. www.tohumlar.net adresinde satılan tohumların, bonsai yapılabilecek adeniumlardan olup olmadığı konusunda bir arkadaş görüş belirtebilir mi? Bonsai olabilirse birkaç çeşit almayı düşünüyorum.
Selamlarımla...

böyle bir şeyden haberi ve bilgisi olan varsa bir açıklama yapsın arkadaşlar.

izzeterisen
03-12-2009, 12:11

o sitedeki tohumlar da bizim bu sitede satan arkadaştan aldığımız tohumlardan. ama çeşit olarak az.

cenan
03-12-2009, 12:26
Sn İzzeterisen yardımınız için teşekkür ederim.İlk fırsatta uygulayacağım dediğinizi. Birde belirttiğim gibi balkondalar, ev içerisine alsam dahamı iyi olur acaba?Ev içinde serin odamız yok tüm odalarda petek yanıyor.

sagdil
03-12-2009, 13:51
Merhabalar.
Sizler sayesinde tanıdığım ve çok sevdiğim adenium tohumlarından nihayet edinebildim.
Tohumları Zengardenden aldım akşam 4 saat ılık içme suyunda beklettikten sonra torf+perlit+kum karışımı topraklarına yerleştirdim.Tohumları şeffaf kapaklı plastik bir kaba ektim bol su püskürtüp kapağını kapattım güneş görmeyen aydınlık bir yerde bekliyorlar.
Sonrada oturdum adeniumla ilgili yazılan herşeyi satır satır okudum biraz moralim bozulmadı dersem yalan olur.Neden derseniz kayıp yüzdesi çok fazla gibi geldi bana.Benim denenmemde boşamı gidecek diye endişelenmekteyim.
Deneyimli arkadaşlar kapalı kaptaki tohumlarıma hergün su püskürtmem gerekirmi.Yanlış bir şey yapmamışımdır umarım uyarılarınızı bekliyorum.

cenan
03-12-2009, 14:15
Ev içinde çimlendirmeni yaptıktan sonra bence kapak kapatmana gerek yok.Ben akşamdan akşama eve gidince fıslatıyordum suyunu.

Adalet Yağcı
03-12-2009, 15:03
Sevgili Sagdil, bence toprağınızın nemini kontrol edip öyle fısfıslayın, tohumları çürütebilirsiniz.
İlk yapraklar görününceye kadar üstü kapalı kalabilir, dikkat edin üzerinde buharlaşan su tohumların üzerine düşmesin.
Çimlenme başladığında kapağı kapatmayın, yine kontrollü bir şekilde fısfıslayın, abartırsanız çimlenenleri de kaybedersiniz.
Kolay gelsin.

izzeterisen
03-12-2009, 16:34
Sn İzzeterisen yardımınız için teşekkür ederim.İlk fırsatta uygulayacağım dediğinizi. Birde belirttiğim gibi balkondalar, ev içerisine alsam dahamı iyi olur acaba?Ev içinde serin odamız yok tüm odalarda petek yanıyor.

Adeniumlarınızı sıcak güneş gören odaya alın.
Sıcak odada kış günlerinde de büyümeye devam edecektir.
istanbulda bu bitki dışarıda çok geçmeden ölür.

memet
03-12-2009, 16:47

Herhangi bir ağaçtan bonsai yapılabilir, bonsai yapılabilecek tür diye bir şey sözkonusu değildir.

skaraca
03-12-2009, 22:49
Mesajınızı geç gördüm kusura bakmayın.Malesef o kadar çok dağıttım ki kalmadı elimde.

Var olması umuduyla yazmıştım. Dönüş ve bilgilendirme için teşekkür ederim sayın Cenan.

sebnem34
14-12-2009, 11:41
Sn.ahmetshur, bu konuda haklı olabilirsiniz. Ben yetiştirdim 1 sene önce fakat hala boyuna uzuyor ve çiçeklenmedi, gövde kalınlaşmadı. Suyu çok seviyor ve sürekli çamurlu bir su istiyor gibi. Fakat foruma bakınca görüyorum ki özel toprak vs gerekiyor ve çok sulamamak. Lakin son aldığım tohumlar çimlenmedi 30 adeti de çürüdü bu sene. Şu an zengardenden aldım. Bakalım bugün gelecek. Sanıyorum tohumlar arasında fark olacak. Gelen pasiflora tohumları 2 firmadan farklı idi. Sanırım adeniumda da böyle olacak. Tohum büyüklükleri ve verimi inanın çimlenmeyi etkiliyor. Gelişmeleri paylaşacağım ama malesef bonzaiye uygun gelişmiyorlar belirttiğiniz adrestekiler ya da ben yetiştiremedim bilemiyorum. Şu an; apollo, noble, star sipariş ettim, eğer tohumlarda görünen bir büyüklük farkı varsa size ileteceğim. Çünkü tohumların bekleme süresi ve seceresi olduğuna artık inanıyorum. Umarım açıklamam yeterlidir. Ben sizler kadar tecrübeli değilim acemiyim ama zengardenın tohumları gerçekten yüksek çimlenmeye sahip ve sağlıklı gelişiyorlar.

sebnem34
14-12-2009, 11:48
Arkadaşlar forumda bulamadım :( Adenium dan bonzai için tohumları aldım ve çimlendireceğime inanıyorum çok çabuk büyüyorlar biliyorum fakat bu kez bonzai yapmayı deneyeceğim. Lütfen bana bu konuda acemiler için nasıl yapılır belirtirmisiniz. Çünkü bazı terimleri anlamıyorum :) Şimdiden teşekkürler. 1. denemem; boyu çok uzadığı için başarısız oldu fakat inanılmaz affedici bir bitki. 6 kez yerinden çıktı, aşırı sulandı, kökleri zedelendi yine de yaşıyor ve artık kıyamıyorum bıraktım özgür olsun :) 1 yaşına bastı, kışa inat hala yemyeşil ve büyümeye devam ediyor bir de çiçek açsa :) Onu daha fazla üzmek istemiyorum bu nedenle ağaç yaşken eğilir dedim ve tohum siparişi verdim yine :)

johnny guitar
16-12-2009, 20:57
Arkadaşlar forumda bulamadım :( Adenium dan bonzai için tohumları aldım ve çimlendireceğime inanıyorum çok çabuk büyüyorlar biliyorum fakat bu kez bonzai yapmayı deneyeceğim. Lütfen bana bu konuda acemiler için nasıl yapılır belirtirmisiniz. Çünkü bazı terimleri anlamıyorum :) Şimdiden teşekkürler. 1. denemem; boyu çok uzadığı için başarısız oldu fakat inanılmaz affedici bir bitki. 6 kez yerinden çıktı, aşırı sulandı, kökleri zedelendi yine de yaşıyor ve artık kıyamıyorum bıraktım özgür olsun :) 1 yaşına bastı, kışa inat hala yemyeşil ve büyümeye devam ediyor bir de çiçek açsa :) Onu daha fazla üzmek istemiyorum bu nedenle ağaç yaşken eğilir dedim ve tohum siparişi verdim yine :)

Sayın Sebnem 34 hanım Adeniumlar Bozai için uygundur.Aşırı sulandığında ve gübrelendiğinde boya gidiyorlar .Fakat 6 aylık ken ben bir kaç deneme yaptım kök boy çimini kestim ve üstende budama yaptım.Boyu kesilince genişleme yapıyor ve yanlardan patlama yapıyorlar.Cinslerine göre de boy ve genişleme özellikleri değişiyor.Ben yaklaşık olarak 20 kadar çeşit çimlerdirdim toplam olarakta 100 e yakınlardı.Arkadaşlara dağıttım ve bu sitedeki birkaç arkadaşa gönderim ama malesef verdiklerimin hiç biri yaşamıyormuş.Aslında çok dayanıklı bitkiler.İlk çimlenmede sıcaklığı yakalarsanız yaşatamamanız mümkün değil.Yarın iş yerindekilerin fotolarını çekip nasıl bonzai başlangıcı olduğunu daha gelişmiş bir şekilde izah ederim
saygılarımla.

(http://www.loadtr.com/472191-adenium.htm)
(http://www.loadtr.com/472192-adenium_1.htm)

izzeterisen
16-12-2009, 21:34
Arkadaşlar,
Adenium, ikinci yılında veya birinci yılın sonunda alttan çok fazla sayıda filiz veriyor. Benim çalışmamda bunun resimleri var. Eğer belli bir yükseklikten, örneğin 10-15 cm.den bitkiyi düz olarak keserseniz altan çıkan bu filizlerin gelişmesi sonrasında gövdesi hızla kalınlaşıyor. Aynı zamanda da kökleri kalınlaşıyor. Bitki sıcakta ve güneşte olmalı, toprağı süzek olmalı, bitki tek olarak biraz genişçe bir saksıda yaşamalı.Bunlar benim iki yıllık gözlemlerim.

Adalet Yağcı
17-12-2009, 07:43
...bitkiyi düz olarak keserseniz altan çıkan bu filizlerin gelişmesi sonrasında gövdesi hızla kalınlaşıyor.

Sayın Erisen, ben de altı tanesinin üstünü kesmek istiyorum, bitkilerim 10 ila 18 cm boylarında, kaç santimlik bölümü kesebilirim, şimdi kesim yapabilir miyim, kestiğim parçaları yeniden yetiştirebilir miyim?
Benim adeniumlarım Güneye bakan balkonda duruyorlar, haftada bir defa sulama yapıyorum, ortam oldukça nemli.

izzeterisen
17-12-2009, 15:29
Sn. adalet yağcı.
Sizin adeniumlarınız bir yılını doldurmamış. Ben de geçen yıl 4-5 aylık filizleri köklendirmeye çalıştım. Kestiğim filizleri yara yerinin biraz kuruması için bekletmek istedim. Kesilen filiz çok hızlı su kaybederek büzüşüyor. Tutturamadım. büzüştü kaldı.
Ama bitkiler birinci yılını tamamladığı zaman gövdesi biraz beyazlaşmış, sertleşmiş bir filizi kesip nisan ayında kestiğim zaman hemen su kaybetmedi, dikince de köklendi.
şimdi havalar malum, kış aylarındayız, ilkbaharı bekleyin köklendirmek ve kesmek için.
Kesim yaparsanız da düz kesim yapın. Bir yıl demeden kesim yeri, bitki iyi büyüyorsa kapanıp kayboluyor.
Kesim yapmanız içi ise erken olduğunu düşünüyorum.
Kesim yeri konusunda örnek olarak bu linklerdeki adeniumlara bakarsanız sizin için erken bana göre.
http://artofbonsai.org/galleries/images/i_gede_mertha/i_gede_mertha_adenium_1.jpg
http://www.adeniumxerotropic.com/WebRoot/ce_fr/Shops/152694/48CE/CE45/2BBA/F14A/7191/3EC1/CD18/D5CF/Adenium_0020_Bonsai_0020_like.JPG

iyi günler

Adalet Yağcı
17-12-2009, 15:47
Sayın Erisen, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Ben de bitkilerimi kaybederim korkusu ile fazla kurcalamamaya dikkat ediyorum, bir heves uğruna bir yıllık emeğimin çöpe gitmesini istemem tabi.
Nisan Mayıs gibi, bir tek bitkimde deneme yapıp durumu gözlemlerim.

skaraca
17-12-2009, 16:07
tohumlar netten değişik adenium tohumları almıştım. İlk grup olarak 8 aralıkta kum, torf ve normal topraktan oluşan karışıma ektim. Aradan geçen sürede çimlenme olmadı. İkinci grup olarak 14 Aralıkta sadece torfa ektim. 15 aralıkta üçüncü grup olarak Yukka çiçeğimin olduğu saksıya 4 tohum ektim ve bugün sadece inşaat kumuna 7 tohum ektim. Daha önce ektiklerim çimlenmediği için bugün ne durumdalar diye bakmak amacıyla toprakta araştırdım. Bulduğum tohumların dış kabukları yumuşamış, iç kısımlarında beyazlık oluşmuş ancak kök sürgünü yoktu. İlk grup tohumlar yaklaşık 20 saat, ikinci grup tohumlar 3 saat suda bekletildi. Üçüncü ve son grup tohumlar suda bekletilmeden direk toprağa ekildi. Şu anda beklemedeyim. Tohum ektiğim viyoller ve saksı dairede odamda duruyor. Kalorifer sürekli yanıyor. Ortam sıcaklığı 20-24 derece. Acaba kış mevsimi olduğu için mi çimlenme olmadı, yoksa yanlış birşeyler mi yaptım? Tohum iç kısmındaki beyazlaşma çimlenme habercisi olabilir mi?

skaraca
17-12-2009, 16:11
Adenium'u bu sitede gördüm ve hayran oldum. Sizler gibi tohumdan yetiştirmek istedim ama başarılı olup olamayacağımdan ne yazıkki emin değilim. Elimde yeteri kadar tohum var. Yeni denemelerde bulunabilirim. Filiz elde edinceye kadar devam diyorum.

johnny guitar
17-12-2009, 17:26
Adenium'u bu sitede gördüm ve hayran oldum. Sizler gibi tohumdan yetiştirmek istedim ama başarılı olup olamayacağımdan ne yazıkki emin değilim. Elimde yeteri kadar tohum var. Yeni denemelerde bulunabilirim. Filiz elde edinceye kadar devam diyorum.

Sayın skaraca 25 ile 30 derece arasında tutarsanız karışımınız süzek olsun(suyu tutmayam karışım)içinde ne olursa olsun çimlenme oranı % 80 dir iyi bir karışımda ve sıcaklıkta %98 dir tabiiki kendi tecrübelerim.geçeb sene şubat 18 de ekmiştim kışın en sert dönemi.Yaz ayında da çimlendirdim sonuç değişmiyor en etken ortam sıcaklık.ev ortamında peteklerin üzerine koyarsanız üzerinide streç film koyarak sabah akşam fısfıslama sistemi iel sulama yaparsanız 6. gün en erken ve 10.gün en geç çimlenme meydana gelecektir.10 aylıktan sonra budama ve aşılama teknikleri ile bonzai aşamasın ilk adımını atmış bulunuyorum.Fotoğrafları aşağıdadır.
Saygılar.

skaraca
18-12-2009, 00:16
Teşekkürler Johnny Guitar

İlk grup tohumları ektikten sonra kalorifer peteği üzerine koymuştum. Sadece ilk dört gün ve üzerini örtmedim. Sabah, öğle, akşam olmak üzere günde 3-4 kez fısfısla sulamıştım. Toprağım kumlu ve süzek olduğunu düşünüyorum. Çünkü üzerinde su tutmuyor. Ancak filizlenme henüz gerçekleşmedi. 10 gün civarı diyorsunuz filizlenme için. Henüz 10 gün olmadı. Belki de erken henüz. Biraz daha bekleyeyim artık.

sagdil
18-12-2009, 12:04
Merhaba skaraca.
Aynı dertten muzdaribiz bende aralık başında netten aldığım 5 adet tohumla uğraşıyorum hala.Bir tanesi haftasına kapsülü başında olduğu halde göründü şu an 1-1.5 cm falan ama ötekilerden hala ses seda yok.İki gündürde kalorifer peteğinin üzerinde tutuyorum.Artık ya pişecekler **** çimlenecekler.Beklemeye devam....

skaraca
18-12-2009, 12:36
Sayın sagdil,

Sizinki gibi bir tanesi benimde uç verse bir umut bekleyeceğim. Ancak çıkıp çıkmayacağını bilememek kötü. Bugünde farklı bir toprak karışımına 5 tohum ektim. Bekliyorum. Ayrıca çarşamba günü pazara gidip, kestane toprağı almayı ve bu toprakla yapacağım karışımlara da ekim denemesi yapmayı düşünüyorum. Hangi toprak karışımından çıkarsa bundan sonraki tohumları o şekilde ekeceğim. Ayrıca nette nereden tohum aldınız, fiat ne idi bilmiyorum ama ben www.tohumlar.net adresinden satın aldım. Bir ziyaret edin derim.
Selamlarımla...

memet
20-12-2009, 10:02
Buradaki linkte (http://www.adeniumplumeria.com/index.php?lay=show&ac=article&Id=6439) adeniumun kışın sulanması gerektiğinden sözediliyor. İlkbahardan önce uyuklama oabileceği, sonra canlanacağı söyleniyor.

Adenium multiflorum (Sabi Star) içinse, kış uykusu zorunludur diyor.

buradaki (http://www.hort.wisc.edu/mastergardener/Features/indoor-tenderplants/desert%20rose/adenium.htm) link ise aksini söylemiş.
Yazın tropikal bitki gibi sık sulanmalı, kışın kaktüs gibi bakmalı diyor.

Benim okuduklarımdan anladığım, kışın eğer uyuklama dönemi yaşıyorsa sulanmaması gereği ortada.
Gübreleme konusunda, etikette önerilenin yarısını kullanın denmiş.

memet
20-12-2009, 11:14
İlk iki üç yaşında bitki hızlı büyür daha sonra büyüme yavaşlar.
Bahar aylarında eksiksiz sıvı gübre( Sanırım 20 20 20 kastediliyor)Her iki haftada bir verilmelidir.
Yazın ve erken sonbaharda genç bitkilere gübre verilir. Sıvı gübre kuru kış aylarında, 2o derece civarıysa verilebilir. Daha düşük sıcaklılarda gübreleme uygun değil.
Daha olgu n bitkiler için gübreleme (sıvı gübre) azaltılmalı ya da bırakılmalıdır. Yavaş salınımlı gübre verilmelidir.

Bitki çok zehirlidir. Özellikle budamalarda elinizde açık yara olmamasına dikkat edin. Daha sonra ellerinizi bol su ile yıkayın.

sagdil
21-12-2009, 01:56
Ayrıca nette nereden tohum aldınız, fiat ne idi bilmiyorum ama ben www.tohumlar.net adresinden satın aldım. Bir ziyaret edin]

:mad:Galiba hafiften kazıklanmışım.Zengardenden 5 adet tohumu 4.5 liraya
aldım.Bu arada benimkilerde hala bir gelişme yok..

skaraca
21-12-2009, 09:42
Nihayet mutlu son. Bugün sabah ilk parti ektiğim tohumlardan toprak yüzeyine yakın kalan bir tanesinin köklendiğini ve şişman bir gövde oluşturmaya başladığını fark ettim. Darısı diğer tohumların başına artık. Türüne gelince değişik türler diktiğim için artık karıştı iyice. Dikimden köklenmeye sanırım 14-15 gün geçti.

kalambaklı
21-12-2009, 11:31
Sevgili dostlar, adenium arabicumlarım nihayet altı yaprak seviyesine geldiler ve fotoğraflarını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

118734

118735

jvx
23-12-2009, 10:04
çok iyi durumda görünüyorlar bende adeniumlarda daha 7 aylık daha küçükler 7-8 cm kadarlar...

sebnem34
23-12-2009, 12:32
Adeniumu bonzai için belirtilen şekilde kestim. Üst kısmını yeniden ektim. Şu an için bozulma yok. Su kaybı olmadı fakat yaprakları sürekli fısfıslıyorum ki susuz kalmasın. Kök kısımdaki diğer saksıdaki de iyi durumda tepesi kapanmaya başladı. Sanırım üst kısmı sulamam diğer köklü tarafı susuz burakmam gerekiyor gibi geliyor. İşte resimleri umarım yaşamaya devam eder : )

kalambaklı
23-12-2009, 13:15
çok iyi durumda görünüyorlar bende adeniumlarda daha 7 aylık daha küçükler 7-8 cm kadarlar...

Sayın jvk, adeniumlarıma aşırı şekilde ilgi gösteriyorum, plastik kasa içindeler ve sabah güneş için balkona akşam odaya alıyorum. benim adeniumlarım 45 günlük.

skaraca
24-12-2009, 08:41
553 nolu mesajda çimlendiğini belirttiğim adenium tohumum birkaç gündür aynı durumda başını topraktan çıkartmaksızın duruyordu. Dün akşam saatlerinde baktığımda baş kısmı toprakta olmasına karşın, kök kısmının toprağın dışına, yukarıya doğru uzamaya başladığını farkettim. Bu durumu fotoğraflayamadım ama baş kısmı toprak içinde, kök kısmı toprak dışında yatık S şeklinde bir oluşum gerçekleşmişti. Ancak daha önce çektiğim bir fotoğraf üzerinde şekil çizmek suretiyle göstermeye çalıştım.

Tabi bu durum bitkinin büyümesine engel olacağı için, belki çok erken olmasına karşın yerinden alarak kök kısmı toprağa gelecek şekilde yeniden ektim. Yani erken bir şaşırtma yaptım bir anlamda.

Bu sabah gelerek baktığımda olumsuz bir durum fark etmedim. Umarım kötü bir şey olmaz. Çünkü ilk ektiğim yaklaşık 25-30 tohum içerisinde çimlenen tek tohum. Açıkcası kaybetmek istemem.

Fotoğrafları aşağıya ekliyorum. İlk fotoğraf kök durumunu gösterir şekil çizimi, ikinci fotoğraf ise şaşırtma sonrası görünüm.

Adalet Yağcı
24-12-2009, 11:11
Sayın Skaraca, Adeniumlar şaşırtıcı derecede dayanıklı bitkiler, hiç merak etmeyin bir şey olmaz, yolculuğa kaldığı yerden devam edecektir.

izzeterisen
24-12-2009, 21:42
Suyu hemen azaltmalı bence

Eovyn
31-12-2009, 07:59
Sayın skaraca filizleriniz nasıllar merak ettim??

skaraca
31-12-2009, 08:32
Sayın Eovyn,

560 nolu mesajda son fotoğrafta gördüğünüz filiz boy olarak aynı ancak yaprakları biraz açıldı. Ayrıca ayrı yerlere diktiğim iki adenium daha filizlendi.
Birisi topraktan çıktı, başında halen tohum kabı var. Diğeri topraktan çıkma aşamasında. Toplamda filiz sayım üç oldu.
Onun dışında değişik toprak karışımlarına diktiğim yaklaşık 30-35 tohum var. Sanırım ilk diktiklerim, ilk çıkan bir tane dışında çürüdü, çıkmayacak.

Eovyn
04-01-2010, 13:42
Sayınskaraca umarım kalan tohumlarınız da çimlenirler.
Ancak sayın izzeterisenin dediği gibi toprağı biraz fazla mı ıslak? Belki de yeni suladığınız için böyle gözüküyolar. Arkadaşlar genelde çürümelerden bahsetmişler de. İnşallah güzel güzel çimlenirler..
Ben de artık çimlendirmek istiyorum tohumlarımı. Bi cesaret edip başlamam lazım..

kalambaklı
04-01-2010, 13:53
Sayın Eovyn, ben tohumları kasım başı gibi diktim, % 50 gibi çimlenme sağladım, şu an hepsi sağlıklı durumda ve boyları 7-8 cm kadar oldu.
Fotoğraftaki gibi bir çözüm bulabilirsiniz, ben sabah güneye bakan balkona, akşam odaya alıyorum.
Kolay gelsin.

Eovyn
05-01-2010, 08:31
Sizin sistem de süpermiş sayın kalambaklı;);)
Ben Rizede olduğum için bu mevsimde güneşi yakalamam çok zor :( Evde belki bir şekilde çimlendiririm ama sonrasında bitkiye toparlanması için gerekli ortamı sağlayamam diye korkuyorum açıkçası. O yüzden elimdeki tohumların bir kısmını bahara hatta bahar sonuna ayırmayı, birkaçını buaralar çimlendirmeyi düşünüyorum. Bakalım tutacaklar mı??

kalambaklı
05-01-2010, 09:54
Sayın Eovyn, evin bol ışık alan bölgesinde deneme yapabilirsiniz, sıcaklık ve ışık ortamını sağlarsanız bence tohumlar çimlenecektir.
Sağlıcakla kalın,

AyhanMoran
05-01-2010, 10:54
Sn.kalambaklı hiç zannetmiyorum eğer sıcaklık 23 derecenin altına düşerse çimlenme oranı gittikce düşüyor sizin oralar sıcak olabilir şu an ama rize zannedersem soguktur.

skaraca
05-01-2010, 11:02
Sayın AyhanMoran,

Bahsettiğiniz sıcaklık çimlenme ortamı sıcaklığı değil mi? Benim ektiğim tohumlar işyerindeki odamda, Eskişehir'de hava soğuk olduğu için neredeyse 24 saat, hafta sonu dahil kalorifer yanıyor. Odamın ısısının da 20 derecenin altına düştüğünü sanmıyorum. Hatta ben bazen camı dahi açıyorum. Bir ara odamdaki iki petekten birisini kapatmıştım çok sıcak olduğu için. Şimdi adeniumlar için açtım.

Sayın Eovyn, Sayın İzzet Erişen,

Fotoğrafı çektiğim zaman yeni sulama yapmıştım. Bu nedenle toprak yüzeyi çok ıslak, nemli görünüyor fotoğrafta. Şu anda sulama sadece çimlenmeyen tohumların olduğu kısımlara ilişkin. Çimlenen adeniumlar ise az sulanıyorlar.

Eovyn
07-01-2010, 10:55
Nihayet ben de, sayın tturt'un yolladığı adenium tohumlarımı dün toprakla buluşturdum (şimdilik sadece 6 tanesini). Yaklaşık 3 saat kadar suda bekletip şu şeffaf bölmeli çikolata kaplarına diğer tohumlarımın yanına ektim. Bundan sonra bakalım neler olacak. Hadi hayırlısı :D:D

skaraca
07-01-2010, 11:26
Sayın Eovyn,

Rize her ne kadar soğuk olsada şimdilerde, nem oranı yüksektir. Bu da Adeniumların sevdiği birşey. Denemekten zarar gelmez. En fazla 3-5 tohum kaybedersiniz. Ben çok daha fazlasını kaybetmiş durumdayım aslına bakarsanız. Çimlenenler yeter diyorum.

Hadi hayırlısı bakalım. Umarım güzel adeniumlarınız olur.

Dudi
07-01-2010, 12:06
Sayın skaraca, benimkilerde de dediğiniz gibi hareket yok henüz. Nemli bir ortam olması açısından mutfak camının kenarına koydum çimlenme kaplarını, bakalım orada nasıl olacaklar?

sagdil
07-01-2010, 13:48
Ben tohumlardan ümidi kestim maalesef.
Aynı kapta , aynı ortamda çimlendiriyorsun biri çimleniyor diğerlerinden ses seda yok..Anlamadım gitti. Çimlenen tohumda kapsülü başında 1-1.5 cm kadar kaldı öyle duruyor.Kökleri gelişmemiştir diye şaşırtma yapmayada korkuyorum. Sizce ne yapmalıyım...
Tavsiyelerinizi bekliyorum

kalambaklı
07-01-2010, 14:02
Dostlar, havaların soğuk olmasından dolayı bitkiler uyuma döneminde ve sizin adeniumlarda şu an ne yapacaklarını bilemez duruma gelmişler gibi.
Telaşlanmanıza gerek yok, bu konuda en tecrübelimiz olan izzeterısen' dir, size gereken cevabı verecektir.
Kolay gelsin,

skaraca
07-01-2010, 14:35
Sayın Dudi,

Özelden yazdığım mesajlarda belirtmiştim. İlk ektiğim tohumlardan sadece bir tanesi 15-16 gün sonra çimlendi. Diğerlerini bir ay kadar bekledim çıkmayınca toprağı karıştırdım. Bir kısmını sanırım çürüme nedeniyle bulamadım, bulduklarımı farklı bir toprağa aktardım. Aynı toprağa yanyana ektiğim 5-6 tohumdan biri çıkıyor, diğerleri çıkmıyor veya çürüyor. Belki içlerinde en güçlü olan tohumdur çimlenen bilemiyorum.

Sayın sagdil,

Benimde çimlenen iki tohumdan, tohum keseciği birinde yaklaşık 10, diğerinde 5 gündür duruyor. Gelişimine zararı olmasın diye dokunmuyorumda. Kozadan çıkan kelebeğin kendi doğal gelişimini tamamlaması gerektiği gibi.

Bilemiyorum. Belkide sayın kalambaklının dediği gibi, bitkilerin uyuma dönemi olduğu gibi tohumlarında uyuma dönemi vardır ve kış aylarında tohumların çimlenme oranı düşük oluyordur. Forumda adeniumla ilgili başlıkta çimlenme oranının yüksek olduğundan bahseden kişilerin ekim tarihlerine dikkat edilirse hep, ilkbahar ayları olduğu görülecektir. Ben şimdilik bırakıyorum. Ektiklerimden çimlenen çimlenir, kalan tohumları Mart-Nisan gibi ekmeyi düşünüyorum.

johnny guitar
07-01-2010, 20:31
Selamlar geçen yıl aynı sorunla karşılaşan bir kaç arkadaş olmuştu.Kendi tecrübelerime dayanarak yardımcı olayım.Eğer tohumlar çürüme yapıyorsa yeterli sıcaklık ve nem sağlanmamamıştır.Peçete içinde nemlendirme yöntemi ilede çimlendirme yapabilirsiniz.Bu toprakta çimlendirmeden daha garantili bir yöntemdir.karışımda çimlendirdiğinizde tohumun kabuğu üzerinde kalıp ilk yapraklarının açamamasına sebep olabiliyor.Eğer sıcaklık ortamınız 23 ile 27 derece arası değil ise mart ayında çimlendirseniz başarı oranı yüksek olur.Geçen yıl bu siteden aynı kişiden aldığımız aynı cins tohumlar çoğu arkadaşta çimlenmemişti.Deneme mahiyetinde bana hediye gönderilen tohumlar ise %98 oranında çimlendi .Şu ana kadarda hiç fire vermedi.Geçen yıl şubat ayında ekim yapmıştık.Ocak ayında ekerseniz yıl sonuna kadar çiçeklerini görme şansınız yüksek.Mart veya nisan ayında ekerseniz bir yıl daha beklemek zorundasınız.Bende çimlendirme işini evde yapmıyorum iş yerinde buharla ısındığımız için sıcaklığı istenilen yüksekliğe ayarlıyabiliyorsunuz.Tek sorun nemin olmayışı onuda günde 3 kere sisleme yöntemi ile sağlıyorum bitkilere.Eğer çimlendirmede bir aksilik yaşarsanız geçen yıldan kalan tohumların hepsini çimlendirmeye aldım .Çimlendirme sağlayamayan arkadaşlarla geçen yılki olduğu gibi paylaşabilirim.
Saygılarımla

johnny guitar
07-01-2010, 20:53
Geçen yıl bir kısmını şubat ta diğer kısmını ise nisan ayında ekmiştim.Hercinsin çimlenme süresi ve büyüme süresi farklı.Cinslere göre su isteklerindede farklılıklar görülebiliyor.Sulama işlemini 15 günde bir yapıyorum suyu seven cinsler hem boyuna hemde enine büyüyor.Bağzıları ise hep boya gidip enlerinde gelişme olmadı.Bunları topraktan çıkarıp köklerini kestim ve aynı zamanda da 4 veya 5 cm yukarıdan budadım.Bir ay sonra fark görülmeye başladı çaplarını kumpasla ölçüyorum gelişmeler güzel.Bunnlar hep deneyimle oldu tabiiki.Orjinal sitelerinde yazılanlar bizim ülkemizdeki şartlarla farklılıklar gösterebiliyor.Bağzılarından kesit resimler sunuyorum.

izzeterisen
07-01-2010, 22:51
Arkadaşlar,
Bitkinin dışı beyaz olan kök kısmını açıp güneşe terketmeyin. Yeşil veya biraz kararmış (kabuk bağlamış) olsun yoksa güneş beyaz yerleri yakıyor.

malbman
08-01-2010, 08:33
Ben de sevgili dostum Lonicera'nın gönderdiği adenium pink tohumlarını, kapaklı bir yoğurt kabına hazırladığım torf ve ince akvaryum kumu karışımına ektim. Normal ortam sıcaklığı 20-25 derece arasında seyrediyor.

Ama bunun yeterli olup olmayacağından emin olamadığım için, adeniumun olduğu kabı ve ektiğim kaktüs ve Red Robin tohumlarının bulunduğu kapları, Zihni Sinirce bir fikirle, forumdaki alttan ısıtma konusundan esinlenerek (intihal sayılmaz bu, sadece esinlendim :D:D) bir zamanlar gaza gelmek suretiyle bir dünya para ödenerek alınıp sonradan hiç bir işe yaramadığı anlaşılan:p:p Süper Sauna Kemeri adlı bir tuhaflığın üzerine koydum ve kemerin rezistansını çalıştırdım.

Kemer kullananları zayıflatmayı başaramadı belki ama, en azından bu işi becerecek gibi görünüyor, çünkü tohumların ekili olduğu kaplar hafifçe ısınmaya başladı bile. Sanırım kontrol altında tutabilirsem, adenium tohumlarını bu yöntemle çimlendirebileceğim. Tabii umarım kaktüs tohumlarım da çimlenir.

Bu yaptığım işin bir sakıncası olup olmayacağını açıkçası bilmiyorum. Benzer deneyimleri olup da olumlu ya da olumsuz sonuçlarını bilen erkadaşların deneyimlerini duymayı çok isterim.

Not: Sevgili johnny guitar, eğer çimlendirmeyi başaramazsam adenium paylaşımından payıma düşecek olan çim adamlar üzerindeki hakkım baki kalır değil mi?:p:p

Bunlar da fotoğraflar

Eovyn
08-01-2010, 09:07
Ben tohumlar hakkında bir soru sormak istiyorum.
Tohumları ekmek için ilk elime aldığımda bir şey fark ettim. Biraz elastik duruyorlardı. Sanki içi boşalmış gibi, yani içlerinde bir dolgunluk yoktu. Bu normal midir yoksa ekimi yapana kadar bayatlattım mı onları:eek:

Adalet Yağcı
08-01-2010, 09:47
Bu çılgınlığın sonu gelmesin :)
Hepinizi de tebrik ediyorum, benim adeniumlarım hep dışardalar, güneye bakan bir balkonda.
Yaz sonu çiçek açanlar tohum oluşturdular, toplam altı yedi tane çıkar sanırım, şimdilik içleri dolu gibi görünüyor, ne zaman bu tohumları alacağımı bilmiyorum, tohum kapsülünün iyice kurumasını bekliyorum şimdilik.

Bunlar tohumlar.
121139
121140

Bu da mevsime aldırmadan tomurcuklanmaya çalışıyor.
121141

skaraca
08-01-2010, 12:15
Sevgili Johnny Guitar,

Sizi forumda takip etmiştim. Gerçekten güzel bir çimlenme oranı yakalamışsınız. Keşke bende başarabilsem. Şu anda iki adet çimlenmiş tohum var. Tohum kabını kendimiz çıkartsak bir sorun olur mu? Çimlenecek tohumlarınıza talip olabilirim. Tabi eğer benim çimlenen tohumlarımda bir sorun olmaz ve diğer tohumlarımı çimlendirebilirsem buna gerek kalmayabilir. Ben tohumları suda ıslattım. 3-4 saatten 20 saate kadar ıslatma yaptım. Sizin fotoğraflarda gösterdiğiniz gibi bir oluşum olmadı. Siz ne kadar tuttunuz peçete arasında? Köklenmeyi görünceye kadar beklettiniz mi? Bu bilgileri verirseniz malum Ocak ayındayız, denemeyi o şekilde yapayım.

Adalet hanım,

Çılgınlık bitmesin ama bir tutturabilsek tohumları. Bilmiyorum, tohumlarda çimlenme engeli mi var veya eski tohum mu. Sizinkiler gerçekten güzel.