PDA

View Full Version : Adenium (Çöl gülü)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10

drhegeli
14-08-2013, 15:13
Adenium obesum "Red General"
Parlak kırmızı, flurosan, kocaman (12-13cm) çiçekleri var. Çoğaltmak istiyordum zaten. Süpriz yaptı. Kendiliğinden tozlaştı. İlk tohum kesem... :D
433465
433466

Adalet Yağcı
15-08-2013, 22:10
Çok şanslısınız Hasan bey, şimdi kaybettiğim 17 saksı adenium için daha da üzüldüm.
Üstelik hepsi de üç yaşındaydı :(

Elimde kalanlar üç tane, biri pembe, diğeri beyaz, bir tanesi hiç açmadı yaprak yapısı farklı, uzun ve sivri uçlu, koyu kırmızı olmasını bekliyorum bakalım.

Beyaz açmaya başladı.

433922

drhegeli
23-08-2013, 10:13
Çiçeklenen Adeniumlarım #7

Adenium obesum "Oscar"
435396

drhegeli
23-08-2013, 10:39
Tohumdan yetiştirip çiçek açan ikinci adeniumum. "Artic Snow" x "Fragant Delight" melezi.

435397
Yak. 1 yaşında, 15cm boyunda... İlk çiçeği, ilk günü...

Anne ve babası...
435400 435401

İbrahim Yavuz
24-08-2013, 20:21
can17can, sizden almış olduğum Adenium obesum(7-30) dün elime sorunsuz ulaştı, öncelikle teşekkür ediyorum. Ve bir sorum olacak sizlere; ilk kez çöl gülü yetiştiricem, saksı değişimi ne zaman, nasıl yapılacak? Bir de kışın bakımı nasıl olacak? Çünkü güneş seven sıcak iklim bitkisi olduğunu bildiğim için yanlık bir şey yapıp kurusun istemiyorum.

İbrahim Yavuz
25-08-2013, 10:36
Çok büyük olmayan bir saksıya dikin. Aydınlık ve gölge bir yerde bekletin. İlk başta sulamanıza gerek yok. Toprağın kendi nemi yeterli olacaktır. Toprağınız kuru ise dikimden önce nemlendirin. İlk yapraklar (veya tomurcuk) çıktığında rutin sulamaya başlayabilirsiniz. Devamında kademeli olarak (alıştırarak) tam güneşe çıkarabilirsiniz.

Bu şekilde diktiğim 15 kadar bitkinin hepsi canlandı. Bazıları yapraktan önce tomurcuk çıkardı. :)
İlk yaprak çıkarma süreleri :
İstanbul'da Mayıs'ta : yak 2 hafta
İzmir'de Haziran'da : 5-7 gün
Çiçeklerini görmeniz (ve paylaşmanız) dileğiyle...
drhegeli Adenium'ları çelikle çoğaltmayı nasıl yapıyoruz yardımcı olur musun?

Latif
25-08-2013, 11:03
Bu mevsimde sacak koklerin ustunden kesip dikmeyi denesem dogru olurmu .

memet
25-08-2013, 12:01
Öldürmeye niyetlendiysen, yap.

İbrahim Yavuz
25-08-2013, 14:39
311657
311658
311659
benim tosuncuklarda hala çiçek belirtisi yok
suyu.gübreyi yiyip içip yan gelip yatıyorlar:D
saygılar
tekomusti, sizinkilerin güneş alma durumu nedir? Çünkü görüldüğü üzere oldukça klorofil zengini. Yaprakları oldukça canlı renklerde.

Latif
25-08-2013, 16:51
Mehmet uyarin icin sagol peki ne zaman yapacagim.

Latif
25-08-2013, 17:03
Adenium Contest 2007_FLV - YouTube (http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=jmkAhjaXj44)
Bu video hakkinda ne dusunuyorsunuz.

memet
25-08-2013, 17:07
Mehmet uyarin icin sagol peki ne zaman yapacagim.

Diğer ağaçların toprak değiştirme zamanında.

Muda
25-08-2013, 17:48
Tohumdan yetiştirip çiçek açan ikinci adeniumum. "Artic Snow" x "Fragant Delight" melezi.

435397
Yak. 1 yaşında, 15cm boyunda... İlk çiçeği, ilk günü...

Anne ve babası...
435400 435401

Sayın drhegeli. Gerçekten çok güzel olmuş. Ancak ya arının biri başka bir yerden polen getirmiş ya da anne ve baba melez oldukları için genetik olarak dip atalarına çekerek yavrunun rengi çok koyu olmuş. Bakıp bakamayacağımı bilmediğim için henüz almadım. Ancak o kadar güzel ve renkli olanları yetiştiriyorsunuz ki almamak için kendimi zor tutuyorum.

drhegeli
26-08-2013, 14:19
drhegeli Adenium'ları çelikle çoğaltmayı nasıl yapıyoruz yardımcı olur musun?

Çelik ile çoğaltma, adeniumda tercih edilen bir yöntem değil. Zira o pek beğendiğimiz şişman gövde çeliklerde ya hiç oluşmuyor, ya da çok uzun zaman alıyor. Yine de denemek isterseniz, yöntemi diğer sukkulentlerle aynıdır :

Çeliğin yapraklarını 1-2 yaprak kalacak şekilde koparın. Kesik yerinde yara dokusu oluşuna kadar gölge ve havadar bir yerde bekletin. Sonrasında hafif nemli bir içeriğe dikin ve yine gölgede bekletin. Köklenme, iklime ve bulunduğu ortama bağlı olarak 1-3 haftada olacaktır. Bu işlem, bitkinin büyüme döneminde yapılmalıdır.

drhegeli
26-08-2013, 14:30
Çiçeklenen Adeniumlarım #8

Adenium swazicum "Super Purple Moon"
(yaprak varyasyonlu :D)

436197

İbrahim Yavuz
27-08-2013, 17:33
Merhaba arkadaşlar! Ben ilk defa geçen hafta iki adet Adenium Obesum aldım. İlk kez yetiştireceğim için sizlerden yardım bekliyorum. Bir kaç sorum olacak; öncelikle malum kış geliyor, bu sıcak iklim bitsi olduğu için kışın nasıl bir bakım gerektiriyor? Yani güneş az göreceği ve sıcaklığın düşeceği göz önünde bulundurularak ha bir de İzmir'deyim ben. Buranın iklimi biraz ılıman, kar yağmaz, genelde yağmur, ve ayaz olur. Kış böyle geçer. Diğer bir sorum çelikten çoğaltma nasıl yapılıyor ve hangi zamanlarda?

can17can
29-08-2013, 18:50
bu başlık altında geçmiş sayfalara göz atarsanız sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

Latif
05-09-2013, 21:53
Çiçegi üstünde soldu ve düştü kalan keseden tohom almayı tahmin diyorum.

zelish
07-09-2013, 16:50
Sayın Can17can ve Drhegeli,

Öncelikle sizleri kutlarım. Sizleri gördükçe adenium a karşı yine aşkım depreşti diyebilirim.
Başarılarınızın ve iç açıcı güzel fotoğraflarınızın devamını dilerim…

Elinde adenium çiçeği olan diğer arkadaşları da tebrik ederim. Sizleri gıpta ile izliyorum. :)

Sizlere adenium ile ilk tanışmamdan bahsetmek isterim,
5 yıl once tohumdan alıp yetiştirdiğim, hiç fire vermediğim 10 adenium yavrum vardı. Çiçeklerini görme şansım olmadan 9 tanesini çürüttüm. 1’i nasıl kurtultu derseniz, eşim kaktüs hastası. “1-2 tanesini ver de ofise götüreyim” demesiyle gittim en cılız en bakımsız olanını eşime hediye ettim. Bakamaz, beceremez diyen ben 9’unu evde çürüttüm onunkisi hala yaşıyordu!

Geçen sene eve getirmesini söyledim, kıskandım bizim penceremizin önünü güzelleştirsin dedim. Nisan yağmurlarında balkonda unutunca yine çürümeye yüz gösterdi. Rahmetli Sn. İzzeterisen den yardım istedim. Biraz netten arastırarak adeniumu çürüklerden temizleyerek 1 hafta 10 güne yakın kalorifere yakın biryerde gazete kagıdına sararak beklettim. İnce, uzun, cılız 20-25 cm lik gövdesini 2 ye bölmüştüm.
10 gün sonra iri dere kumu (çakıl desek daha yerinde olacak) hiç su vermeden ektim. 2 gün sonra ve haftada 1 olmak şartıyla fısfıs yöntemiyle suladım. 15 gun sonra gözlerinde patlamalar oluştu. Evladımız gibi baktıgımız son adenium u kurtarmıştık.  (Sn. İzzeterisen ile özelden çok yazışmalarımız oldu, çok üzüldü. Ben kurtaramadım belki sen kurtarırsın demişti, göremedi. Allah gani gani rahmet eylesin. Toprağı bol mekanı cennet olsun.)
Mutlu, mutlu yaşamaya gelişmeye başladı. Çok ilginç hızlı gelişiyordu.

1 ay evvel Aliağa taşındık, son 2 haftadır yapraklarında sararmalar meydana geldi. Öncelikle hava değişimindendir diye düşündüm. Çünkü Bandırma burası kadar sıcak değil üstelik nem oranı hissedilir derecede yüksek. Sonra yaprakların alt ve üstlerinde böcek yumurtaları gördüm. Meğer onlar sarartıyormuş tüm yapraklarını. Temizledim ama ilaçlama yapmadım.
2 gün önce filizlerden birinde kuruma mı/çürüme mi ne olduğunu anlayamadım oluştu. Kısaca yine kaybetme korkusu ile siz deneyimli arkadaşlardan fikir talep ediyorum.
Bana yol gösterirmisiniz ?

Fotoğrafları hazırlıyorum ...

zelish
07-09-2013, 17:09
Fotoğrafları mümkün olduğunca net çekmeye çalıştım

Adalet Yağcı
07-09-2013, 21:14
Sevgili zelish;
Bitkiyi ilaçladınız mı?
Böcek ilacı fazla gelmiş ola bilir.
Sulamaya dikkat ediyorsanız mevsimsel de ola bilir.
5-10 gün yarı gölgede tutun bakalım nasıl olacak.
Sayın Drhegeli ve Can17can daha doğru bir teşhiste bulunacaklardır.

zelish
07-09-2013, 22:55
Henüz ilaçlama yapmadım, sevgili Adalet Yağcı...
Açıkçası korktum. Tamamen kaybedebilirim diye. Böceğin **** hastalığın durumuna göre mümkün olduğunca ev yapımı bir ilaçlama tercih etmek isterim, zira buraların daha yabancısıyım neyi nerden nasıl temin ederim bilgim yok.
Sulamaya dikkat ediyorum.
Şuan topraktan çıkardım, gazeteye sarılı vaziyette duruyor.

drhegeli
08-09-2013, 11:31
Sn zelish, bitkinizdeki sürgün kuruması ve yaprak sararması mevsimsel... Gece-gündüz ısı farkının artması, gündüzün kısalması, güneş ışığı açısının değişmesi gibi nedenlere adeniumlar bu şekilde yanıt veriyor. Bende de (İstanbul) yaprak sararmaları başladı.

Bitkinizi saksısına dikin. Sulama miktarını azaltın, sulama aralarını uzatın. Geceleri dışarıda kalıyorsa içeri alın.

zelish
08-09-2013, 17:41
Çiçeklenen Adeniumlarım #2

Adenium obesum "Red Jarussang"

431220

Merhaba Sn. drhegeli,

Adenium obesum "Red Jarussang" bebeğine hayran kaldım. Maşallah Allah nazarlardan saklasın.
Şayet tohum elde edebirseniz, tohumuna talibim. ;)

zelish
08-09-2013, 17:45
Bahsettiğim gibi mevsimsel olabilir.Son 1 haftadır buralar (Aliağa) gündüzleri her nekadar sıcak olsa da geceleri birhayli serin oluyor. Peki yaprak altlarında bulunan bit yumurtasına benzer yaratıklar icin bir tavsiyeniz olacak mı ?

drhegeli
08-09-2013, 18:13
Adeniumlara zarar verebilecek yaprak biti ve akarlar (kırmızı örümcek vb.) yumurta bırakmaz, yavrularlar. Yumurtalar, büyük ihtimal ile başka bitkilerin zararlısı. Sararan yaprakları toplatıp atın, yeşillerin altında da var ise bir bez ile silip uzaklaştırın. İlaçlama yapmanıza gerek yok. Unutmayın, zirai ilaç = zehir...

can17can
08-09-2013, 21:04
Sevgili drhegeli'nin söylediklerine aynen katılıyorum ve teşekkür ediyorum bugünde birşeyler öğrendik :)
Sayın zelish, Adenium maceranızı bir solukta okudum. Emeğinize yüreğinizde sağlık :)
Adeniumun tek düşmanı malesef aşırı sulama ya da uygunsuz toprak(harç). Susuzluktan öleni henüz görmedim.

Sakaki
08-09-2013, 21:50
Bunlar da bonsai çalışması için değil, damızlık olarak ayırdığımız adeniumlarımız:
(Yaklaşık 1,5 yaşındalar)

439818

439819

439820

439821

439822

Sakaki
08-09-2013, 21:52
Boyuna ve yaşına bakmadan kendinden büyük tohum kapsülü veren bir başkası :)

439823

zelish
08-09-2013, 23:23
Sn. drhegeli, dediklerinizi aynen yapacağım. Zirai ilaca gelince bende taraftar değilim, dikkat ettiyseniz Adalet hanıma ev yapımı ilaçtan bahsettim. (Hani ilk akla gelen arap sabunu ve zeytinyağı gibi)
Sn. can17can, akıllandım. ;) Bunca yıldır adını bilmediğim, çiçeğini açtıramadığım adeniumu yaşatmak için elimden geleni yapacağım. Sizden alacağım kardeş adeniumları da yanına alarak önümüzdeki sene kıskançlıktan çiçek açtıracağıma bile inanıyorum artık.

İlginize çok teşekkür ederim.

zelish
08-09-2013, 23:26
Sn. Sakaki, muhteşem heybetliler.
Damızlık kelimesi isabetli olmuş. :)
Benimkinin gövdesini birtürlü kalınlaştıramadım...:confused: nerde yanlış yapıyorum ???

Sakaki
08-09-2013, 23:40
Sn. Sakaki, muhteşem heybetliler.
Damızlık kelimesi isabetli olmuş. :)
Benimkinin gövdesini birtürlü kalınlaştıramadım...:confused: nerde yanlış yapıyorum ???

Merhaba sn zelish,

En önemli ve dikkat edilmesi gereken konular uygun toprak, ısı ve sulama. Ancak itiraf edeyim ki bonsai alıştırma saksılarında baktıklarım bu oranda heybetli değil ve bu kadar hızlı gelişmiyor.

can17can
09-09-2013, 07:19
Bunlar da bonsai çalışması için değil, damızlık olarak ayırdığımız adeniumlarımız:
(Yaklaşık 1,5 yaşındalar)

439818

439819

439820

439821

439822

Sayın Sakaki, çok güzel gelişmişler, elinize sağlık.
Bunlar geçen sene bizim gönderdiklerimiz mi acaba?

Sakaki
09-09-2013, 09:58
Sayın Sakaki, çok güzel gelişmişler, elinize sağlık.
Bunlar geçen sene bizim gönderdiklerimiz mi acaba?

Merhaba Caner, teşekkür ederim.

Hayır değiller :)
Bunları İzmir'den Memet (http://www.agaclar.net/forum/members/2835-memet.htm)bey birkaç aylık iken yollamıştı bana. İçlerinden birisi de drhegelinin yolladığı tohumdu (en zayıf gövdeli olan) :)

30'a yakın tohum ile başlayan maceralarında etraftan adenium fidesi, çeliği vs. isteyen arkadaş çok olunca elimde sınırlı sayıda kalan ve üzerinde çalışma yaptığım adeniumları veremedim, sizden gelenleri bu arkadaşlara hediye ettim (size de bahsetmiştim hatırlarsanız) ama öğrendiğime göre maalesef biri haricinde hepsi de bakamamış ve öldürmüşler :(

O bir taneyi de kıştan önce geri alacağım gibi görünüyor :)
Onu geri aldığımda buraya fotoğrafını da eklerim.

Latif
09-09-2013, 19:02
Boyuna ve yaşına bakmadan kendinden büyük tohum kapsülü veren bir başkası :)

439823

Kapsüllerin oluşumu hakkında bilgi verebilirmisiniz.

Sakaki
09-09-2013, 19:57
Kapsüllerin oluşumu hakkında bilgi verebilirmisiniz.

Latif bey,

Bu adenium aslında 7-8 çiçek açtı ve bunlardan sadece bir tanesini drhegeli'nin (bu başlıkta eski mesajlardan birinde) paylaştığı üreme bilgileri ışığında (kendisine de ayrıca teşekkür ederim bilgi için) kendim döllemeyi denedim, diğerlerini de doğal haline bıraktım.

Doğal haline bıraktıklarım tohum tutmadı ve çiçekler kuruduktan sonra döküldü (malum arı falan yok ortalıkta), bu çiçek de ya gerçekten becerdiğimden ya da şans eseri kendi kendine döllediğinden tohum verdi (emin değilim çünkü çiçeği daha sonra izole etmemiştim).

Tek çiçekten bu şekilde iki yana uzayan tohum kapsülleri oluştu ve 3-4 hafta içinde bir karış gibi bir uzama yaptı iki yöne. Başlarda yeşil iken 1,5 ay sonunda (şu an) iyice kahverengileşti. Sanırım yakında açılacak. Tohumların dağılmaması için şu anda korumalı bir yere koydum ve beklemedeyim.

Bu başlıkta geriye doğru biraz ararsanız drhegeli'nin o bilgileri paylaştığı mesajı bulabilirsiniz.

Latif
10-09-2013, 21:23
Teşekkürler.

drhegeli
12-09-2013, 12:32
Kağıt peçetede çimlendirme denemesi... Ekim tarihi : 06.09.2013. 6 gün sonundaki durum fotoğrafta... Tohumlar da neredeyse bir yıldır kenarda duruyordu... 15'te 15... Hiç fena değil... :D

440873

Büyüyünce anneleri gibi çiçek verecekler mi bakalım...

440874

meh12
12-09-2013, 19:22
Taze fidelerim büyüme çağında

Latif
12-09-2013, 19:49
Kağıt peçetede çimlendirme denemesi... Ekim tarihi : 06.09.2013. 6 gün sonundaki durum fotoğrafta... Tohumlar da neredeyse bir yıldır kenarda duruyordu... 15'te 15... Hiç fena değil... :D

440873

Büyüyünce anneleri gibi çiçek verecekler mi bakalım...

440874

Topraga geçirme planınız nasıl ?

drhegeli
13-09-2013, 09:20
Topraga geçirme planınız nasıl ?

Toprağa geçirdim bile... :D Saf ince torfa diktim. 2-3 çift gerçek yaprak çıkarana kadar bu ortamda kalacaklar.
Sonrasında daha kaba, geçirgen bir ortama alınacaklar.

441215
(Ortadaki madeni para 1 kuruş...)

Sakaki
13-09-2013, 10:00
Sn drhegeli,

Kısmetse bu sezon ben ilk defa tohum alacağımdan merak ettim: Bir tohum kapsülünde (sağlı sollu her iki kapsül için soruyorum) kaç adet tohum var ortalama?
Ayrıca, kapsüller ha bugün ha yarın patlayacak diye bekliyorum ama neredeyse Eylül ortasına geldik fakat halen açılmadı kapsüller. Her an tetikte olmalı ve kapsülleri korumaya almalı mıyım yoksa daha var mı?

Saygılarımla...

drhegeli
13-09-2013, 12:12
Türüne, cinsine ve bakıma göre değişmekle birlikte kapsül başına 50-100 adet gibi kalmış aklımda. 100+ de olabilir, boş da çıkabilir. Olgunlaşma süresi de değişken. Yabancı sitelerde 6-8 aydan bahsedenleri okudum. Sevgili can17can'ın bir kapsülü olgunlaşmıştı. Sanırım iki ayı bulmamıştı. Kendisi ayrıntıları verecektir.
Kapsülünüzün rengi yeşilden kahverengine dönmüşse her an tetikte olmakta fayda var.

can17can
15-09-2013, 09:34
Kapsül(tohum kesesi), her bitkide farklı büyüklükte oldugu için kesin bir rakam yok. Rakam elinizde varyeteye göre değişiyor. Çiçek tohum tuttuğunda sağlı sollu iki kapsül çıkarıyor. Bu 2 kapsülden ortalama 40 tane çıktı bizde. Ama henüz olgunlaşmamış çok büyük kapsüller var ondan ya daha çok çıkacak ya da daha iri tohumlar çıkacak, göreceğiz.

pomodoro
18-09-2013, 09:19
Sayın drhegeli, sizin çimlendirme denemenizden cesaret alarak ben de tohumlarımı cuma akşamı ıslak peçeteye koydum. Tohumlar da, geçen tohum takas şenliğinden edindiğim sizin Adenium arabicum tohumlarınız. Dün akşam (salı) manzara aynen böyleydi:
442403
5'te 5 :) Muhteşem!
Haftasonu aynen sizi ayak izinizden gidip torfa geçirmeyi planlıyorum. İlk defa bu kadar ciddi (!) bir çiçek büyütmeye çalışıyorum. Umuyorum yaşatabilirim...

syuksek
24-09-2013, 12:16
Merhaba,

İlk defa bir adeniumum oldu, tavsiyelerinize ihtiyacım olacak.

Sizce kökleri kuş yuvası olmuş bu adeniumun saksısını değiştirmeli miyim ? Mevsim açısından uygun mudur ? (iklim Batı Karadeniz, İstanbul benzeri)

Ne zamandan sonra içeri almalıyım ?

Bitkinin formu ve cinsi (Anouk) ile ilgili tavsiyeleriniz var mı ?

Şimdiden teşekkürler...

drhegeli
24-09-2013, 12:56
Sn syuksek,
mevsim dönüyor. Gece-gündüz ısı farklılığı arttı. Güneşli günlerde dışarıda durabilir ama geceleri içeri almalısınız. Yağmur ile de ıslanmasını (kontrolsüz sulama) engelleyin. Saksı değişimini de bitkinizin uyanacağı ilkbara bırakın.

Bitkiniz çelikten üretilmiş obesuma benziyor. Muhtemelen Hollanda orijinli. Nasıl edindiniz?

syuksek
24-09-2013, 15:45
Sn syuksek,
mevsim dönüyor. Gece-gündüz ısı farklılığı arttı. Güneşli günlerde dışarıda durabilir ama geceleri içeri almalısınız. Yağmur ile de ıslanmasını (kontrolsüz sulama) engelleyin. Saksı değişimini de bitkinizin uyanacağı ilkbara bırakın.

Bitkiniz çelikten üretilmiş obesuma benziyor. Muhtemelen Hollanda orijinli. Nasıl edindiniz?

Sayın drhegeli,
İlginize çok teşekkürler...
Adenium'u geçen hafta arkadaşım benim için Beşiktaş Vapur İskelesi yanındaki Kaya Bey'in yerinden aldı. 30 tl.
Sitede ki satışı yeni gördüm, çeşitleri çoğaltmayı düşünüyorum.

Latif
25-09-2013, 21:33
Fotoğraftaki mini serada çöl güllerimin kışı geçirebilecegini düşünüyorum.

skaraca
04-10-2013, 11:42
446067

446068

Yaklaşık 3-4 yaşlarındaki Adeniumlarım. Birincisi toprak üst seviyesinden itibaren 30 cm, ikincisi ise 11 cm boyunda.

İlki herhangi bir dallanma yapmadan sürekli boya verdi. diğeri ise bu yıl tepe noktasında bir durgunluk yaşadıktan sonra üç ayrı dal oluşturdu ve onları geliştirmeye çalışıyor.

Aslında birincisini dallanması için toprak seviyesinden yaklaşık 10 cm yukarıdan kesmek ve kesik kısmı köklendirmeyi denemek istiyorum ama çok iyi gelişmekte olan üst kısmı kaybetmekten korkuyorum.

Alt kısmın dallanması, üst kısmın ise zarar görmeden köklenebilmesi için bu işlemi ne zaman yapmam uygun olur?

vehbi
04-10-2013, 13:36
Sn skaraca gayet sağlıklı gözüküyorlar,henüz çiçek açmadılarmı,benim adenium'lar henüz iki yaşında çiçek açmadılar 16-18 cm civarındalar.

drhegeli
07-10-2013, 08:39
Alt kısmın dallanması, üst kısmın ise zarar görmeden köklenebilmesi için bu işlemi ne zaman yapmam uygun olur?

İlkbahar... :)

skaraca
07-10-2013, 13:05
Teşekkürler sayın drhegeli. İlkbaharda budama yapılacak.

Bu arada henüz ikisi de çiçeklenmiş değil. Neden değil? İzlediğim kadarıyla çiçeklenen adeniumlar düzenli olarak gübreleniyor. Bir anlamda çiçeklenme için gübrelenme şart. Ancak benim adeniumlar gübresiz, organik (!) adenium. Bunun için çiçeklenmiyorlar diye düşünüyorum. Yoksa sayın drhegeli'de olacak bunlar kaç çeşit çiçek açar, tohum verirdi.

Bu arada sulama için gövde kontrolü yapıyorum. Eğer gövdeyi parmaklarımla sıktığımda (fazla değil yumuşak sıkma) hafif bir yumuşaklık hissediyorsam sulama yapıyorum. Hatta ben üstten değil, alttan sulama yapıyorum. Ancak altlıkta su bırakmıyorum. Toprağın aldığı kadar su döküyorum.

vehibe
07-10-2013, 14:54
446639

Buda benim tembel adenium. Bir buçuk yaşında olmasına rağmen çiçeklenmedi.

syuksek
21-10-2013, 15:39
Adeniumum saksı değişimini bahara bırakmıştım ki yapraklarını sararıp dökmeye başlayınca acilen toprağını değiştirmeye karar verdim.

Sayın Adem Keskin zahmet edip iş yerime kadar dağdan topladığı ufalanmış kaya kırıklarından oluşan toprağı taşıdı. Birlikte toprak ve saksıyı değiştirdik.
Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.

Yaprak sararmaları durdu, keyfi yerine geldi.
448879
448880

Uçlarda ki bu oluşumlar için çiçek diye sevinmeli miyim sizce ?
448881

Latif
16-11-2013, 16:27
Şimdi aldıgım tohumları dikmek için Martı beklesemmi yoksa şimdi mi diksem. Beklettiğim için bozulmazmı ? Cevaplarınız için teşekkürler.

drhegeli
19-11-2013, 10:52
Çimlenme için ideal toprak ısısı 26-32 derecedir. Bu ısıyı sağlayabildiğiniz her mevsim ekim yapabilirsiniz.
Adenium tohumları, çimlenme oranları düşse de, 2 yıl kadar dayanabilmektedir.

Sakaki
19-11-2013, 10:58
Uçlarda ki bu oluşumlar için çiçek diye sevinmeli miyim sizce ?
448881

Evet :)

syuksek
19-11-2013, 13:02
Evet :)

Sayın Sakaki,
Maalesef tomurcuklar açamadan kuruyup döküldüler...
Yerine, toprağına ve bana alışmaya çalışıyor besbelli :)

can17can
21-11-2013, 16:12
sayın syuksek
bu aşamada tomurcukların dökülmesi pek hayra alamet değildir.
yeni ftoğraflarını yayınlarsanız bilgisi olan arkadaşlar sizi yönlendirebilir.

orman kedisi
21-11-2013, 16:19
bir adenium edinmek istiyorum; ama bitkinin çok zehirli olduğunu okudum. doğruluk payı var mıdır?

drhegeli
21-11-2013, 18:12
Bu konu daha önce konuşulmuştu. Tekrarlamakta yarar var.

Adenium yenilmesi halinde zehirlidir. Sıvılarının cilde teması tahrişe neden olabilir, ancak zehirleme yapmaz.

Balliba
22-11-2013, 12:54
Merhaba;

can17can arkadaşımızdan bir adenium alarak aranıza katıldım. 20cm boyunda olan çöl gülümü bu boyda sabit tutmak için nasıl bir yol izleyeceğim konusunda bana yol gösterebilir misiniz?

orman kedisi
23-11-2013, 11:07
teşekkürler drhegeli. önüne başka bitkiler koyup, kedimin ulaşmasını engelleyeceğim ve onunla uğraşırken de eldiven giyeceğim demektir.

_Cihan
27-11-2013, 11:27
Resimleri görünce dayanamadım bende ağaçlar netten sipariş verdim. Adenium Obesium Apple ve Adenium Obesium Sukuom birde kekik aldım. Yanında bir sürü hediye geldi. Paradise da göndermişler. Şimdi çimlendirmek için ısıtıcılı serayı kurma vakti :) Bana şans dileyin :D

_Cihan
29-11-2013, 22:57
Çarşamba günü elime ulaşan adenium obesium tohumlarından bir kısmını 3 saat ılık suda beklettim. Daha sonra bonsai için aldığım drenajlı özel karışım toprağa ektim. Toprak iyice ıslanana kadar suladım. Isıtmalı mini seramda ağızları kapalı kutularda sıcaklık 26-27 derecede durdular. Bu sabah (cuma) baktığımda bir kaptaki toprak hafif havalanmıştı. Birde ne göreyim 1 tanesi çimlenmeye başlamış bile :) İnşallah büyütebilirsem resimlerini sizlerle paylaşacağım.

can17can
30-11-2013, 16:03
elbette büyütürsünüz insan istedikten sonra, başarı kaçınılmazdır derler
tohumdan üretimin zevki başkadır. o gerçekten sizin olur. çocuğunuz gibi, biz tohum bile aldık torunları gördük yani, sizede nasip olur işallah. geçmiş sayfaları inceleyerek üretim yapanların teçrübelerinden faydalanmanız başarı şansınızı artıracaktır. kolay gelsin.

_Cihan
01-12-2013, 17:12
Evet her biri yeni doğmuş çocuk gibi benim için :) 6 adet ektim henüz 3 tane çıktı. İlk 2 tanesini suda bekletmeyi unuttuğumdan dolayı biraz geciktiler :)) ısıtıcılı mini sera çimlendirmek için iyi işe yarıyor.

meh12
04-12-2013, 20:49
Şuan Muğla da olan çöl güllerim 100 adet civarı gelişimleri fena değil gibi, toprak karışımı olarak ; bahçe toprağı + coopeat+keçi gübresi kullandım

Kayahann
04-12-2013, 21:01
çok güzel duruyolar

shimalika
04-12-2013, 23:25
Arkadaşlar merhaba adeniumlarım 50 cm yi geçti ve baharda budayacağım ancak nereden budayacağımı bilmiyorum.yardımcı olursanız sevinirim.

drhegeli
05-12-2013, 07:48
Budama? Niye ki?

meh12
05-12-2013, 08:00
drhegeli benim fidelerimi (2069 nolu mesaj) şimdi uçlarından alsam dallanmayı hızlandırırmı. Erken mi daha şimdi yapmam gereken bir şey var mı?

drhegeli
05-12-2013, 08:11
Hem küçükler, hem de mevsim namüsait. Baharı beklemek daha doğru olur.

shimalika
05-12-2013, 14:20
Budama? Niye ki?

niye budanmıyormu. hep böyle uzasın gitsinde budamayakmı??? :)))

bebd
19-12-2013, 18:50
Merhaba,yaklaşık bir yaşında olan üç adet tohumdan yetiştirdiğim fidelerimden çift gövdesi olan yapraklı fakat diğer iki tek gövdeli fidelerimde çıkan yaprak uçlarından sararmaya başlıyor ve sonra yeni yaprak çıkarkende bu yapraklar dökülüyor üzerinde üç dört yapraktan fazla olmuyor tek sevindirici tarafı gövdelerinde bir yumuşama yok.sizce bir sorun varmı varsa ne önerirsiniz.Saygılarımla ...

petreli
25-12-2013, 20:17
Isıtıcı olmayan odada, pencere önünde 2 adeniumum vardı haftada 1 su veriyordum sağlıklı görünüyorlardı.Dün akşam suladım bugün baktığımda yaprakları yumşamış hafif sararmış,gövdeleri de topraktan 1-1,5 cm üstüne kadar üstlere göre daha koyu ve yumşama var.Ne yapabilirim toprak daha oldukça ıslak çıkarıp 1-2 gün bekleyip kuru toprağa tekrar diksem zarar verirmiyim? Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

skaraca
26-12-2013, 09:57
Isıtıcı olmayan odada, pencere önünde 2 adeniumum vardı haftada 1 su veriyordum sağlıklı görünüyorlardı.Dün akşam suladım bugün baktığımda yaprakları yumşamış hafif sararmış,gövdeleri de topraktan 1-1,5 cm üstüne kadar üstlere göre daha koyu ve yumşama var.Ne yapabilirim toprak daha oldukça ıslak çıkarıp 1-2 gün bekleyip kuru toprağa tekrar diksem zarar verirmiyim? Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Isıtıcı olmayan oda pencere önü derken odanın genel ısısı yanında pencere önünün de odanın geneline göre daha soğuk olacağını kabul ederek açıklamalarımı yapacağım.

Öncelikle Adeniumun bulunduğu ortamın 10 derecenin altına düşmemesi, kısa süreli olarak 5 derecelerde olması gerekir. Bu ısıların altında bir ortam ısısı olmuş ise bitkiniz bu nedenle zarar görmüş olabilir.

Haftada bir suladığınızı belirtiyorsunuz. Isıtıcı olmayan odada haftada bir yapılan sulamada bitki; saksısındaki nem uçmadan, toprak kurumadan yeniden sulanıyor demektir. Oysa kış günleri bitkiler mümkün olduğunca az sulanır ve hatta kaktüslerin hiç sulanmamasına özen gösterilir. Haftada bir sulama toprağın sürekli ıslak kalması ve bitki kökünden başlayarak gövdeye yayılan bir çürümenin başlaması için yeterlidir.

Sizin anlatımınıza göre de bitkiniz çürümeye başlamış. Bence saksısından çıkartarak kök toprağını temizleyin. Eğer toprak iç kısmında kalan kesimde daha çok olmak üzere çürüme varsa kökün en altından başlamak suretiyle yumuşak olmayan ve rengi bitki gövdesinin doğal rengi olan kısma gelinceye kadar kesim yaparak sağlam olan kısmı bulun.

Bundan sonra bitkinizi ışık almayan karanlık bir ortama alın. Çürümenin halen devam edip etmediğini tespit için arada bir kontrol edin. Kesim yeri iyice kuruduktan sonra kum ağırlıklı bir toprağa dikin, bir ay kadar sulamayın ve yeniden köklenmesi için dua edin. :o

petreli
26-12-2013, 20:16
Güneş ışığından faydalanmaları için cama yakın tutuyordum üşüyecekleri hiç aklıma gelmedi, Antalya çokta soğuk olmayınca...Dün akşam durumlarını gòrünce toprağın fazla nemini alsın diye saksı altlarına bolca peçete yerleştirdim ama bòyle olmayacak sanırım.Yanlış birşey yapmam umarım önerinizi hemen uygulayacağım acemilik işte.Enkötü ihtimalle sn can17can'ın serasına bir ziyaret daha yaparız diye cesaretlendireyim kendimi ve hemen işe koyulayım.Çok teşekkür ederim sn skaraca.

can17can
01-01-2014, 08:47
Merhaba,yaklaşık bir yaşında olan üç adet tohumdan yetiştirdiğim fidelerimden çift gövdesi olan yapraklı fakat diğer iki tek gövdeli fidelerimde çıkan yaprak uçlarından sararmaya başlıyor ve sonra yeni yaprak çıkarkende bu yapraklar dökülüyor üzerinde üç dört yapraktan fazla olmuyor tek sevindirici tarafı gövdelerinde bir yumuşama yok.sizce bir sorun varmı varsa ne önerirsiniz.Saygılarımla ...

merhaba
yaprak uçlarından sararmaya demir ve çinko eksikliği neden olabilir.
yaprak dökülmesi veya yaprak sayısının azlığı gelişme döneminde yeterli su vermediğiniz için de olabilir. zira bitkiler besin ve su ihtiyaçlarını yeterince karşılayamadıkları zaman strese girip bunu yaprak hatta sürgün sayısını azaltarak atlatmaya çalışıyorlar. fotoğraf eklerseniz bilgisi olan arkadaşlar daha net yorum yapabilirler.

can17can
01-01-2014, 08:55
Güneş ışığından faydalanmaları için cama yakın tutuyordum üşüyecekleri hiç aklıma gelmedi, Antalya çokta soğuk olmayınca...Dün akşam durumlarını gòrünce toprağın fazla nemini alsın diye saksı altlarına bolca peçete yerleştirdim ama bòyle olmayacak sanırım.Yanlış birşey yapmam umarım önerinizi hemen uygulayacağım acemilik işte.Enkötü ihtimalle sn can17can'ın serasına bir ziyaret daha yaparız diye cesaretlendireyim kendimi ve hemen işe koyulayım.Çok teşekkür ederim sn skaraca.

merhaba
toprağı kuru ve ısı 0 derece nin altını görmediği sürece soğukla ilgili sorun olacağını sanmıyorum. yakındaki soğuklarda seramızın içi -2 dereceyi görmesi ne rağmen soğuktan kaybımız olmadı sadece çatıdan akan sular nedeniyle ıslak kalan kalan adeniumların bir kısmını kaybettik. hastalanan adenium larınızla seramızı ziyaret ederseniz gerekli önlemleri beraberce alabiliriz.

sagol
10-01-2014, 10:49
Çiçek açmış çok büyük bir çöl gülü çok hoşuma gidince ben de bonsai yapmak amacıyla 2 tane çöl gülü aldım. Biraz ders çalışıp öğreneyim ben de tohumdan çimlendirmeyi deneyeceğim.

1. si 3 cm çapında
2. si ise 2 cm çapında

Sakaki
10-01-2014, 11:00
Çiçek açmış çok büyük bir çöl gülü çok hoşuma gidince ben de bonsai yapmak amacıyla 2 tane çöl gülü aldım. Biraz ders çalışıp öğreneyim ben de tohumdan çimlendirmeyi deneyeceğim.

1. si 3 cm çapında
2. si ise 2 cm çapında

Aramıza hoş geldiniz sn sagol :)
Bu bonsaiciler de nedense dönüp dolaşıp sonunda sukulent ve caudexli bitkilere de bir şekilde bulaşıyor :)

Başarılar diliyorum.

sagol
10-01-2014, 11:28
Sayın Sakaki,

Sizin ve İzzet Beyin Adenium çalışmaları da bonsaicilerin ilgisini Çöl gülüne çekti.
Güzel çiçekleri ve gövdesiyle bonsai için güzel bir alternatif.

İyi çalışmalar dilerim...
Aramıza hoş geldiniz sn sagol :)
Bu bonsaiciler de nedense dönüp dolaşıp sonunda sukulent ve caudexli bitkilere de bir şekilde bulaşıyor :)

Başarılar diliyorum.

petreli
10-01-2014, 21:46
Sn can17can ne yazıkki sn skaracanın tavsiyelerine rağmen, acemiligim nedeniyle adeniumlarımı kurtaramadım :( .İlk fırsatta seranızı tekrar ziyaret etmeyi düsünüyoruz.Ben de sn sagolun bahsettiği gibi muhteşem bir adenium resmini görünce bu bitkiye sahip olmak istemiştim.Diğer sukulent kardeşlerinden biraz daha nazlıymış sanki ama vazgeçmiş değilim, sizlerin öneri ve yardımlarıyla bende güzel bir adenium yetiştirmeyi başarırım umarım.

FatihBahce
15-01-2014, 07:42
Benimkinin bugünkü hali.

464901

Yavrulamaya başladı.

464902

Sakaki
15-01-2014, 08:37
Bendekilerde de tomurcuklanma başladı sn FatihBahce, siz de sıcak ortamda mı bakıyorsunuz?
Elinize sağlık bu arada, iyi bakmışsınız.

FatihBahce
15-01-2014, 09:03
Bendekilerde de tomurcuklanma başladı sn FatihBahce, siz de sıcak ortamda mı bakıyorsunuz?
Elinize sağlık bu arada, iyi bakmışsınız.
Gündüz balkonda. Akşam içeriye, kaloriferin yanına alıyorum.

Sakaki
15-01-2014, 09:15
Bendekiler de içeride (sıcak ortamda) ve pencere kenarında kaldığı için tomurcuklandı sanırım ama bir ara 2-3 gün dışarıda soğukta unuttuğumuz için bayağı bir yapraklarda dökülme yaşadım. Allahtan kayıp yok.

merlict
17-01-2014, 19:39
Ayrı ayrı yerlerde konu açmak istemedim, konu hakkında desteğinizi bekliyorum...

http://www.agaclar.net/forum/1241920-post113.htm

uzer
18-01-2014, 18:00
Adenium tohumu getirtiyormuş işyerinden komşu arkadaş da bana da verecek bir kaç tane şekli çok güzel duruyor.sanki çok yıllık bir bitki gibi...Neyse burada tüm bilgiler var sağolun arkadaşlar...

Mc_Levis
24-01-2014, 01:51
internetten bir kaç tane sipariş vermeyi düşünüyorum, burada yazmış olduğunuz bilgiler gerçekten çok değerli. hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

skaraca
08-02-2014, 17:19
Sayın drhegeli tarafından gönderilen tohumlardan Adenium Arabicum "Tiny Ding Dong" tohumlarından 10 tanesini 5 Şubat Çarşamba günü kağıt havlu arasına koymuş ve ıslak tutmaya devam etmiştim. Tohumlardan beş tanesini her ihtimale karşı yedek olarak bırakmıştım.

468507

Bugün 8 Şubatta tohumların durumu yukarıdaki gibi. Birkaçında kök gelişimi başladı, diğerlerinde ise şişme gerçekleşti ve kök gelişimi başlayacak. Ben bu kadar nemli kalmasının yeterli olduğunu düşündüm ve tohumları toprakla ya da kalın dere kumu ile buluşturmaya karar verdim.

468508

Bir kaba koyduğum dere kumu üzerinde tohumları yerleştirmek için gerekli tohum yataklarını açtım.

Şu andaki görünüşe göre tohumlardaki canlanma oranı % 100. Kum ortamda köklenip, bitki gelişimini kaç tanesi gerçekleştirecek sonuçları yine buradan açıklarım.

468509

Tohumların, üstleri örtülmeden önce yerlerine yerleştirilmiş görünümleri.

Tohumların üzerini örttükten sonra sera etkisi yapması için kabın şeffaf olan kapağını da üstüne örterek evin en sıcak olan, sürekli güneş alan güney cephe penceresinde iç kısma koydum.

Bu işlem bittikten sonra gelen tohumlardan Adenium "Dazzling Light" tohumlarını ıslak kağıt havlu arasına koydum. Onların canlanması ve dikimi sonrasında ise sırayla diğer tohumları dikeceğim. Ben tohumların kısa sürede canlanması için ıslak kağıt havlu arasında bekletmeyi tercih ediyorum.

sadecegeçen
08-02-2014, 19:47
Sayın skaraca, havlunun sürekli ıslak kalmasını nasıl sağlıyorsun? Kağıt Havlu kuruduğu için, pamuk ve ıslak havlu ile bir türlü çimlendirmeyi başaramadım.

Gül Batur
08-02-2014, 19:56
Başarılar dilerim .
Kolay gelsin.

skaraca
09-02-2014, 01:42
Sayın skaraca, havlunun sürekli ıslak kalmasını nasıl sağlıyorsun? Kağıt Havlu kuruduğu için, pamuk ve ıslak havlu ile bir türlü çimlendirmeyi başaramadım.

Üzerine fısfıs yaparak veya kurudukça hafif sulayarak.

can17can
02-03-2014, 13:41
Merhaba arkadaşlar,
Yaklaşık 2 yıldan beri Adenium ( Çöl Gülü ) üretiyoruz.
Özellikle heykelimsi gövdesi çok hoşuma gittiği için üretmeye karar verdiğimiz bir bitkiydi ancak çiçekleriylede bizi çok şaşırttı, tohumdan ürettiğimiz için Dünya'da eşi olmayan renkler çıkabiliyor. Dünya'dada her geçen gün çok farklı renkler ortaya çıkıyor. İki farklı çiçeği birbiriyle polenleyerek sizde eşsiz renkler elde edebilirsiniz. Biz bu konuda ilk çalışmamızı bu sene yaptık, beğendiğimiz iki çiçeği birbiryle tozlaştırdık ve tohum kesesi oluştu. Eğer tohumlar sağlıklı bir şekilde gelişirse bu yaz sonuna yeni bir renkte çöl gülü görmeyi bekliyoruz.
İstediğiniz her şeyi sorabilirsiniz. Teşekkürler.

can17can
02-03-2014, 13:51
Diğer çiçeklenenlerin bir kısmı,
bu sene yüzlercesi çiçeklendi :)

can17can
02-03-2014, 13:59
Bonsai yolunda ilerleyen çöl güllerimiz

selcuk44
02-03-2014, 16:03
Sayın can17can, hem çiçeklendirmede hem de Bonsai şekilleri vermekte çok ilerlemiş ve çok da iyi sonuçlar almışsınız sizi kutluyor ve başarılarınızın devamını diliyorum.

Diğer bonsai çeşitlerinizi de görmeyi çok arzu ediyorum,

Tekrar sağlık ve başarı dileklerimle,

züleyha
02-03-2014, 22:58
Benimde bir adet çölgülüm var, sanırım 1,5 yaşında. Hediye geldiği için sanırım diyorum :). Benim bitkim tek ve ince bir gövde şeklinde. Dallı budaklı olması arzusundayım ama bu güne kadar bu yolda herhangi bir emare yok. Bunu nasıl sağlayabilirim acaba?

can17can
03-03-2014, 20:10
Merhaba, budama yaparsanız dallanıp budaklanacaktır. Yaklaşık 10-15cm'den budayabilirsiniz. Tabi en az yılda bir kez saksı ve toprak değişiminide unutmayın.
Kestiğiniz parçyı çelik yapabilirsiniz.

bonsaist
04-03-2014, 14:50
http://i.hizliresim.com/w1o9LY.jpg (http://hizliresim.com/w1o9LY)
http://i.hizliresim.com/wL6Jya.jpg (http://hizliresim.com/wL6Jya)

Merhaba arkadaslar bunlarda bana siteden bir arkadasımızın yollamıs oldugu adeniumlar..
bisey sormak istiyorum dere kumu yerine bunu
http://i.hizliresim.com/K614aN.jpg (http://hizliresim.com/K614aN)

kullansam olurmu karısımım ise

kum+torf+perlit kullanayım diyorum budama ne zaman yapılır (budama yapıp yanlardan filiz vermesini istiyorum)bilgi almak istiyorum bonsai yapmaya meyilliyim
saygılar

can17can
05-03-2014, 08:31
Siyah torf kesinlike kullanmayın. Yazın belki sorun olmaz ama kışa girerken harcını değiştiremiyeceiniz için sorun olur. Hindistan Cevizi torfu ( Cocopeat ) kullanın. ( Mümkünse iri taneli olanından)
Neden? Siyah torf özellikle güneşte çabuk özelliğini kaybediyor, çok su tutuyor, kuruduğunda da tekrar su tutturmak çok zor. Kışın nem tutuyor.
Kullandığınız güzel bir kuma benziyor ama ne olduğunu bilmeden birşey söylemek zor.

Bu söylediklerim tecrübeyle sabit olmakla birlikte, bilginin kaynağını paylaşıyorum : The Tucson Cactus and Succulent Society (http://www.tucsoncactus.org/html/growing_in_the_desert_column_June_2013.html)

bonsaist
05-03-2014, 09:04
http://i.hizliresim.com/ekQEkr.jpg (http://hizliresim.com/ekQEkr)http://i.hizliresim.com/eNXkqY.jpg (http://hizliresim.com/eNXkqY)
saksılara dikilmiş hali evde duracagı icin torfun bi zararı olurmuki fazlada kullanmadım

can17can
05-03-2014, 12:59
Çok güzel olmuş elinize sağlık,
Havalandırma sağlamanız ve güneş alması çok önemli.
Toprağınız ( harcınız ) devamlı ıslak kalmamalı.
Kışa girerkende harcını iyice kuruttuğunuzdan emin olmalısınız.

bonsaist
05-03-2014, 13:17
Çok güzel olmuş elinize sağlık,
Havalandırma sağlamanız ve güneş alması çok önemli.
Toprağınız ( harcınız ) devamlı ıslak kalmamalı.
Kışa girerkende harcını iyice kuruttuğunuzdan emin olmalısınız.
zaten harcım suan islak degil sulamadımda sularsamda fısfısla nemlendiririm diye düsünüyorum

bonsaist
05-03-2014, 16:36
http://i.hizliresim.com/x9zNA3.jpg (http://hizliresim.com/x9zNA3)http://i.hizliresim.com/Kq0vpD.jpg (http://hizliresim.com/Kq0vpD)
bu da iş yerindeki adenium seviyorum ben bu işi :D

bonsaist
05-03-2014, 17:00
http://i.hizliresim.com/wvG6Z4.jpg (http://hizliresim.com/wvG6Z4)http://i.hizliresim.com/w1b6NN.jpg (http://hizliresim.com/w1b6NN)

;) Umarım bisey olmaz aslanlara..

sakdag
06-03-2014, 12:19
Bunlarda benim tohumdan yetiştirdiğim adeniumlarım. Öndeki küçük kırmızı saksıdakiler 2 yıllık, büyük saksıdaki dörtlü ise bir yıllık. Hepsi uyku modundalar.Kapalı balkonda duruyorlar, min 10 dereceleri görüyorlar geceleri. Ortalama 15derecelerde kışı geçirdiler. Henüz çiçek görmedik. Bu yıl bekliyorum artık. En uzunu bir karış büyüklüğünde.

474127

bonsaist
06-03-2014, 16:42
http://i.hizliresim.com/Kq07lq.jpg (http://hizliresim.com/Kq07lq)http://i.hizliresim.com/wMQqy9.jpg (http://hizliresim.com/wMQqy9)
yaprakları neden boyle acaba arkadaslar ..yeni dikti ole ahım sahım bi sulama yapmadım daha sizce yapayım mı

sakdag
06-03-2014, 17:00
Aaa! Ama olmaz ki, fotoğraf çekerken bir tuhaflık hissettim bitkide. :(Gövde köküne doğru yumuşamıştı. Saksıdan çıkardım ama olan olmuş.Kökler tamamen çürümüş. Gövdede ilerlemeye başlamış çürüme. Epey kesip tarçınladım bakalım kurtarabilecek miyiz? Kurumaya bıraktım.

474171

bonsaist
06-03-2014, 17:17
Tarcının yaraya ne gibi bi özelliği var acaba bende kestim bonsai denemesi için
Birsey daha soracagim orkide topragi aldim iri iri taneleri var arkasında torf cocopeat yazıyor aradıgım budur heralde azda olsa saksılara ekleyeceğim kökler acısından
Torf cocopeat derekumu perlit yeterlidir artık

sakdag
06-03-2014, 17:23
Tarçının antimikrobiyal özellliği vardır. Kaktüslerde çürüme yapanlarda daha önce kullandım, kesinlikle etkili.

Toprak karışım oranlarına gelince değişik oranlar var. Ben bahçe toprağı, az miktarda cocopeat, kum ve vermikülit kullanmıştım. Perlit zamanla çamurlaşma yapıyor. Yerine vermiküliti tavsiye ederim.
Sizin hazırlayacağınız biraz su tutucu bir karışım olacak sanki. Perlitte, cocopeatte su tutucudur. Bahçe toprağı da ilave edin derim.

skaraca
06-03-2014, 18:34
http://www.agaclar.net/forum/1205606-post2050.htm Bu linkte acaba kesip dallanmasını sağlasam mı diye sorduğum, yaklaşık 4 yaşındaki Adeniumu bu akşam incelerken sürprizle karşılaştım.

Dört yıl sonra ilk kez bir tomurcuk oluştu. Tek tomurcuktan tohum keseciği oluşmaz değil mi?

Tomurcuğun olabildiğince yakın görüntüsü ve bitkimin genel görünümü aşağıda.

474191

474192

Etkisi oldu mu bilmiyorum ama toprağına ilk kez bu kış yaklaşık 1/5 oranında büyükbaş hayvan gübresi ilave ettim.

Muda
06-03-2014, 22:22
Tarçının antimikrobiyal özellliği vardır. Kaktüslerde çürüme yapanlarda daha önce kullandım, kesinlikle etkili.

Toprak karışım oranlarına gelince değişik oranlar var. Ben bahçe toprağı, az miktarda cocopeat, kum ve vermikülit kullanmıştım. Perlit zamanla çamurlaşma yapıyor. Yerine vermiküliti tavsiye ederim.
Sizin hazırlayacağınız biraz su tutucu bir karışım olacak sanki. Perlitte, cocopeatte su tutucudur. Bahçe toprağı da ilave edin derim.

Sayın Sakdağ; bitkinizin durumuna üzüldüm. İnşallah kurtarırsınız. Toz tarçın genellikle kullanılıyor. Biraz tatlılık da bulunması nedeni ile belki besleyici bir özelliği de bulunabilir. Tip 2 şekere iyi geldiği Amerikalı bir beslenme uzmanı tarafından bulunduğundan beri bazı bitkilerin hiç bilinmeyen özelliklerinin de olabileceğini düşündüm.
Benim bildiğim karanfil tabi baharat olarak kullanılan tomurcuk karanfil ağız kokusunu giderdiği gibi diş ağrılarında da eskiden beridir kullanılıyor. Kendi gözlemim karanfilin antiseptik özelliği çok güçlü. O bölgeyi muhtemelen mikroplardan temizliyor. Çekilmiş karanfil içerisinde kalan naylon küreği bile bir süre sonra eritebiliyor. Toz karanfil deneyen var mı acaba.

can17can
07-03-2014, 10:14
http://i.hizliresim.com/Kq07lq.jpg (http://hizliresim.com/Kq07lq)http://i.hizliresim.com/wMQqy9.jpg (http://hizliresim.com/wMQqy9)
yaprakları neden boyle acaba arkadaslar ..yeni dikti ole ahım sahım bi sulama yapmadım daha sizce yapayım mı

Yaprakların aşırı büyük olması azot fazlalığından diye biliyorum ama az güneş alan bir yerde durmasındanda olabilir.
Şekil bozukluğunada bir zararlı neden olmuş olabilir, yaprak altlarını iyice kontol edin. Kırmızı örümcek olabilir.

10C altında bitikin toprağı hiç sulanmamalıdır. 10C üstünde ve güneş alan bir yerde 1 kere sulandıktan sonra bitki izlenmelidir eğer bitki yeni filizler (yapraklar) çıkarıyorsa toprağı kurudukça sulanmaya devam edilmelidir. Ancak yeni yaprak çıkarmıyorsa uygun ortam oluşmamış demektir. Bitki yeni filiz çıkarana kadar tekrar sulanmamalıdır.

bonsaist
07-03-2014, 14:34
http://i.hizliresim.com/KDb2Am.jpg (http://hizliresim.com/KDb2Am)
birazda cocopeat ekledim tobe daha toprakla oynamam
kalıntaneli cocpeat.kum.cok az torf.prlit az miktarda

bonsaist
08-03-2014, 11:07
http://i.hizliresim.com/x066ro.jpg (http://hizliresim.com/x066ro)

http://i.hizliresim.com/K4oo9J.jpg (http://hizliresim.com/K4oo9J)

http://i.hizliresim.com/xJJJWj.jpg (http://hizliresim.com/xJJJWj)
buda bonsai adayım kazık kok kesildikten sonra 3 gün bekledim yaranın kuruması icin kuruduktan sonra saksısına gecirdim yalnız daha sulama yapmadım ilerleyen zamanlarda gelişmelerden haberdar edecegim arkadaslar

Balliba
08-03-2014, 12:38
çölgülüm açmaya başladı :)

skaraca
09-03-2014, 10:41
474806

Adeniumla ilgili olarak internette araştırma yaparken bu linkte (http://www.coralcoastfrangipani.com/catalog8.html) yukarıdaki fotoğraf ile karşılaştım.

Google translate ile anladığım kadarıyla tohumlar bizimde yaptığımız gibi kağıt havlu arasında çimlenmeye bırakılmış. Ancak kök oluşumu başladıktan sonra toprağa aktarılmamış ve beklenmiş. Yaklaşık iki hafta sonra tohum kendisi kağıt havlu içerisinde çimlenip gelişmiş ve bu hale gelmiş.

Bende çimlenen tohumları toprağa aktardıktan sonra bazılarını kaybettiğim için, kağıt havluda çimlenmeye bıraktığım son on tohumu bu şekilde 15-20 gün kadar bekletmeyi ve bu şekilde geliştikten sonra toprağa aktarmayı denemeye karar verdim.

bonsaist
10-03-2014, 17:26
merhaba arkadaslar resimlerdeki toprak cok kuru gozukuyo sizce normal bıseymı dikerken koklere topraga fısfıslayarak su sıktım bugunde cok az su doktum sızce bu mevsimde topragın kurumu yoksa nemlımı olması gerek oldurecegım dıye tedırgın oluyorum saygılar

sadecegeçen
11-03-2014, 17:39
474806

Adeniumla ilgili olarak internette araştırma yaparken bu linkte (http://www.coralcoastfrangipani.com/catalog8.html) yukarıdaki fotoğraf ile karşılaştım.

Google translate ile anladığım kadarıyla tohumlar bizimde yaptığımız gibi kağıt havlu arasında çimlenmeye bırakılmış. Ancak kök oluşumu başladıktan sonra toprağa aktarılmamış ve beklenmiş. Yaklaşık iki hafta sonra tohum kendisi kağıt havlu içerisinde çimlenip gelişmiş ve bu hale gelmiş.

Bende çimlenen tohumları toprağa aktardıktan sonra bazılarını kaybettiğim için, kağıt havluda çimlenmeye bıraktığım son on tohumu bu şekilde 15-20 gün kadar bekletmeyi ve bu şekilde geliştikten sonra toprağa aktarmayı denemeye karar verdim.

Ne yaptıysam bir türlü çimlendiremedim gitti. 20 Tohumdan 1 tanesi çimlendi onuda çok sulamaktan kaybettim çürüdü. Şimdi son 5 tohum kaldı sizin gibi bende kağıt havlu içerisinde çimlendirmeyi deniyorum. bakalım ne olacak

can17can
12-03-2014, 11:07
merhaba arkadaslar resimlerdeki toprak cok kuru gozukuyo sizce normal bıseymı dikerken koklere topraga fısfıslayarak su sıktım bugunde cok az su doktum sızce bu mevsimde topragın kurumu yoksa nemlımı olması gerek oldurecegım dıye tedırgın oluyorum saygılar

Hemen üstde yazmıştım, sanırım görmediniz.

Yaprakların aşırı büyük olması azot fazlalığından diye biliyorum ama az güneş alan bir yerde durmasındanda olabilir.
Şekil bozukluğunada bir zararlı neden olmuş olabilir, yaprak altlarını iyice kontol edin. Kırmızı örümcek olabilir.

10C altında bitikin toprağı hiç sulanmamalıdır. 10C üstünde ve güneş alan bir yerde 1 kere sulandıktan sonra bitki izlenmelidir eğer bitki yeni filizler (yapraklar) çıkarıyorsa toprağı kurudukça sulanmaya devam edilmelidir. Ancak yeni yaprak çıkarmıyorsa uygun ortam oluşmamış demektir. Bitki yeni filiz(yaprak) çıkarana kadar tekrar sulanmamalıdır.

Jezebel
13-03-2014, 14:10
Biraz önce 20 tohum Adenium Thai socotranum geldi.
Tecrubem yok, bakalım nasıl çimlendirceğim.:)

skaraca
13-03-2014, 14:57

Böyle deneyin (http://www.agaclar.net/forum/1257598-post2121.htm)isterseniz tohumların bir kısmını. Kalanını ise genel öneriler doğrultusunda çimlendirirsiniz.

Jezebel
13-03-2014, 15:04
474806

Beğendim ;)
Deniyeceğim mutlaka, gözümün önünde olurlar da, karanlıkta mı aydınlıkta mı iyice okuyayım;)

bonsaist
13-03-2014, 15:56
Buda son adenium kazık kok kesildi 5-6 gün yarasının kapanması beklendi resimlerdeki gibi dikildi.Birde budandı yanlardan dal cıkması icin bekleyip görecegiz Hayırlısıyla.....
http://i.hizliresim.com/epQ9Gm.jpg (http://hizliresim.com/epQ9Gm)http://i.hizliresim.com/ekPJXA.jpg (http://hizliresim.com/ekPJXA)http://i.hizliresim.com/eNQWO5.jpg (http://hizliresim.com/eNQWO5)

bonsaist
13-03-2014, 16:15
sn Sakaki sizin adeniumunuz ne kadar zamanda koklendi acaba

skaraca
16-03-2014, 06:19
Tomurcuğu (http://www.agaclar.net/forum/1256747-post2115.htm) ilk olarak 6 Martta görmüş ve fotoğraflamıştım.

10 gün sonra yavaş yavaş gelişerek bugün sabah tomurcuk son aşamaya geldi. Güneşle birlikte öğleye kalmadan tamamen açacağını düşünüyorum.

476287

476288

476289

Öğleye kadar beklerim sanmıştım ama güneşi görünce bir saate kalmadan açtı.

476290

476291

Enver
16-03-2014, 17:17

Adenium Thai socotranum nerden aldınız
Varmı satın alabileceğimiz bi adres

Jezebel
17-03-2014, 11:27
"Resimli Adenium Tohumu Çimlendirme Aşamaları :"

"Gerekli Malzemeler :
*Etiket
*Asetat Kalem
*Streç film
*Penset (veya cımbız)
*Elek
*Saksı
*Yetiştirme ortamı
*Gübre

SAKSI: Geniş ve sığ olanlar makbuldür. Burada pencere kenarı saksılarını kullanacağız. Saksınız kullanılmış ise tekrar kullanmadan önce (varsa) kalıntılar bir fırça yardımıyla uzaklaştırmalı, iyice yıkanmalı (tercihen çamaşır suyu ile) ve kurumaya bırakılmalıdır.

YETİŞTİRME ORTAMI: Püf noktası, su tutma kapasitesi olan, havalanmaya izin veren, geçirgen bir ortam oluşturmaktır. Geçirgenlikten kasıt, suladığımız zaman suyun birkaç saniyede yüzeyden kaybolmasıdır. Bu amaçla; torf, dişli dere kumu, perlit, ponza taşı, hindistancevizi lifi, diatomit gibi malzemelerin eşit oranda bir karışımını kullanabilirsiniz. Hepsini birden karıştırmanıza gerek yok, bulabildiğiniz iki-üç malzeme yeterli olacaktır. Bahçe toprağı, içensindeki olası yabancı tohumlar ve patojenler nedeniyle tavsiye edilmez. Kullanılacaksa da öncesinde sterilize edilmelidir. (Not: Bakınız http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm) İyi kalite, hazır ticari bir kaktüs karışımı da tercih edilebilir. Biz burada, etrafımızda (Venezüella) kolay bulunan yaprak çürüntüsü (kompostu) ve dişli dere kumu kullanacağız.

GÜBRE: İz elemenler de içeren, NPK 20-20-20 gibi granül (yavaş salınan) bir gübre ve yapraktan da uygulanabilen benzer oranda sıvı (veya sulandırılabilen toz) bir gübre.

TOHUM: Taze ise doğrudan ekilebilir. Beklemiş (veya ithal edilmiş) ise ekmeden önce suda bekletilmelidir. Biz, bir saat suda bekletiyoruz. Sonra suyu değiştirip içine bir tutam toz fungusit ekliyoruz ve bir saat daha bekletiyoruz. Nihayetinde elek ile suyunu süzüp ekim için hazır hale getiriyoruz.
262295 262296

EKİM: Saksınızı 2-3 cm kadar karışımınızla doldurup üzerine granül gübrenizden serpiştirin. Sonra, saksı kenarından 1-2 cm kadar aşağıda kalacak şekilde saksıyı doldurun. Tohumlar, birbirinden 2-3 cm uzaklığa ekilmelidir. Bu mesafe, gelişmeleri için gerekli alanı vermek için yeterlidir. Toprağınızın yüzeyine hafifçe bastırarak, elinizdeki tohum sayısı kadar küçük çukurlar oluşturun. Tüm tohumlar ekildikten sonra üzerini hafifçe kapatacak şekilde çok ince kum serpiştirin. Saksınızı etiketleyin. Devamında nazikçe (tohumlar yer değiştirmeyecek şekilde) sulayınız.
262299 262301

Son olarak saksınızı streç film ile kaplayın. Adenium tohumları çimlenebilmek için %100 neme ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden üzerlerini kaplamak önemlidir. İşlem bittikten sonra saksınızı ılık ve gölge bir yere alınız."
262302

(DEVAMI AŞAĞIDA)

Bunu da deniyeyim diyorum.
Tohumlarımı eBay'dan aldım.
Siteden bir arkadaşın da sattığını duymuştum.
Aratırsan Adenium Thai socotranum olarak site içinde, satış başlıklarında çıkabilir.

drhegeli
17-03-2014, 12:19
Ad : A.obesum "Red General"
Döllenme şekli : Açık
Döllenme zamanı : Ağustos 2013
Hasat zamanı : 17 Mart 2014
Tohum sayısı : yak 50 adet
Canlı (embriyolu) tohum sayısı : 1 (bir)

Ağustos 2013'de çiçeği ve arkasında yeni oluşan tohum kesesi...
476512

Bugün hasat ettiğim tohum kesesi...
476509

Keseyi boşaltınca yak 50 adet tohum çıktı...
476510

Ancak bir tanesinde (en soldaki) embriyo gelişmiş... Diğerleri muhtemelen boş... :(
476511

bonsaist
17-03-2014, 17:12
http://i.hizliresim.com/K458MQ.jpg (http://hizliresim.com/K458MQ)http://i.hizliresim.com/xJv6lB.jpg (http://hizliresim.com/xJv6lB)http://i.hizliresim.com/wOPBL5.jpg (http://hizliresim.com/wOPBL5)
kusura bakmayın devamlı basınızı agrıtıyorum bu bitkilerde ne sorunu var anlamadım canımıda sıkmıyo degil arkadaslar

bonsaist
17-03-2014, 17:15
http://i.hizliresim.com/wOPB4A.jpg (http://hizliresim.com/wOPB4A)http://i.hizliresim.com/wzbYo4.jpg (http://hizliresim.com/wzbYo4)

bonsaist
17-03-2014, 17:21
http://i.hizliresim.com/KlV9gB.jpg (http://hizliresim.com/KlV9gB)http://i.hizliresim.com/xVb6Jy.jpg (http://hizliresim.com/xVb6Jy)

fazla bi sulama kesinlikle yapıladı cumartesi saksıdan cıkardım köklerinş kontrol ettim bemmeyaz duruyo en ufak bisey yok yaprakların abktım unlu bit vardı 2-3 tane onları temizledim büyütecle bile baktım o derece olmadı arapsabunu sıvı yag karısımı yapıp yapraklara püskürttüm biraz daha bekleyik besin vereyim diyorum yaprakları bi canlansa keyfim yerine gelecek toprak karısımı dere kumu cok az torf kalın kıyılmı hindistob cevizi parcaları benmı yanlıs yapıyorum biyerde yoksa cokmu acele ediyorum anlamıs degilim

skaraca
17-03-2014, 18:45
Ad : A.obesum "Red General"
Döllenme şekli : Açık
Döllenme zamanı : Ağustos 2013
Hasat zamanı : 17 Mart 2014
Tohum sayısı : yak 50 adet
Canlı (embriyolu) tohum sayısı : 1 (bir)

Ağustos 2013'de çiçeği ve arkasında yeni oluşan tohum kesesi...
476512

Bugün hasat ettiğim tohum kesesi...
476509

Keseyi boşaltınca yak 50 adet tohum çıktı...
476510

Ancak bir tanesinde (en soldaki) embriyo gelişmiş... Diğerleri muhtemelen boş... :(
476511

Hasan bey,

Bende tohumları genel görünüm itibariyle zayıf gördüm ama yine de belli olmaz. Geçen gün gruptaki Esra hanımdan tohum gelmişti. Zayıf görünüyordu ama diğer tohumlara göre biraz daha fazla süre ıslanınca yeni yeni kök çıkartmaya başladı.

skaraca
17-03-2014, 18:50
476595

476596

476597

476598

476599

Bugünkü çekimlerim...

hilalll
18-03-2014, 02:03
Bugün 5 adet tohum ektim umarım çimlenirler...

Sayın skaraca çok güzel fotograflarınız Eskişehir'e dönebilirsem sizinle tanışmak şart oldu :)

bonsaist
18-03-2014, 14:03
Son care olarak bitki besini ile sulama yaptım artık bakalım ne olacak....

bonsaist
19-03-2014, 17:22
http://i.hizliresim.com/Krnm2V.jpg (http://hizliresim.com/Krnm2V)http://i.hizliresim.com/e75VNP.jpg (http://hizliresim.com/e75VNP)
kokleri kontrol ettim sacak koklerın uclarında cürüme vardı onları temizledim gorunurde bisey yok curume olsaydı eger uclardan baslardı sanırım bembeyaz duruyor 3.4 gun bekleyıp oyle saksıya alacagım bakalım kendımden cok bakıyorum :-) adenıumlara

skaraca
19-03-2014, 17:34
Böyle çimlendirmeyi (http://www.agaclar.net/forum/1257598-post2121.htm) deneyeceğim demiştim. Denedim ve sanırım oluyor.

Tek sorun yarın 10 günlüğüne il dışına gidiyorum. Bu süre için biraz daha fazla su koydum kaba ve üzeri streç film ile örtülü kalacak. Zaten bir süre buharlaşmanın verdiği yoğunluk olur, daha sonra ise kağıt havlunun nemi gelinceye kadar yeterli olur sanıyorum.

476917

476918

Alttaki fotoğrafta ikinci sıra sol, orta sağ ve en üst soldaki tohumlar kazık kök oluşumuna da başlamış ve yaklaşık 0,5-0,7 cm yükselmiş durumdalar.

sadecegeçen
19-03-2014, 18:28
Benim çimlenen son 2 adeniumlar da çürüdü. Arkadaşlar siz ne aralıkla suluyorsunuz?

hilalll
20-03-2014, 19:17
:eek: 2 adet tohumum çimlenmiş :D

cansuyu_yagmur
21-03-2014, 08:06
hayran kalmamak elde değil. bende tohum almak istiyorum. tavsiye edebileceğiniz siteler varmı..

hilalll
21-03-2014, 16:22
Cansuyu yagmur ben gitti gidiyordan aldim.5 tohum üçbuçuk lira fidetohum dükkan ismi.

4 tohum çimlendi fakat birtanesi albino:( ölecek değil mi?

Jezebel
22-03-2014, 15:43
Tohumları "kağıt havlu" yöntemiyle çimlendirdim.
Bu gün itibarıyla 15 adet çimlenmiş bulunuyor.
5 tanesini havluda bırakıp diğerlerini cocopeat dolu bardaklara aldım.
Bu kadar çabuk olmasını beklemiyordum;)

hilalll
23-03-2014, 15:29
477830 5 te 4 fena değil :p

bonsaist
24-03-2014, 16:21
Adeniumlar için gübre tavsiyesi verebilecek arkadas varmı....
sıvı besin için...

Jezebel
27-03-2014, 10:58
Adeniumları çok sevdim.
Tembel beşlide hareket var.

478869

Diğerleri

478870

Ve en hızlısı;)

478871

Şimdi bu gazla rengearenk tohum alınmaz mı?

msalihg
27-03-2014, 11:30
arkadaşlar forumda baka baka içim şişti. adenium tohumu gönderebilecek/satabilecek birileri var mı? yardımcı olursanız çok sevinirim (özelden telefon no bildirirseniz ararım)

Sakaki
27-03-2014, 16:14
arkadaşlar forumda baka baka içim şişti. adenium tohumu gönderebilecek/satabilecek birileri var mı? yardımcı olursanız çok sevinirim (özelden telefon no bildirirseniz ararım)

Forumun alışveriş ve paylaşım bölümüne bakabilirsiniz.

hilalll
30-03-2014, 02:44
479629 Biz büyüyoruz :rolleyes: .Çimlenmeyen tohumu ıslak peceteye aldım gelişme var gibi görünüyor.Daha öncede sormuştum ortadaki albino ölecekmi şimdilik gövdesi en iyi gelişen kendisi.

skaraca
30-03-2014, 05:43
Albinoların öleceği belirtilmekle birlikte bu "Çoğunlukla öleceği" anlamındadır. Ölmeyebilir de veya bir süre daha gelişmesini sürdürebilir.

skaraca
30-03-2014, 05:45
16 Mart sabahı açmıştı. 29 Mart akşamı rengi biraz açılmış olsa da çiçek hala canlı ve güzel.

479630

479631

479632

skaraca
03-04-2014, 11:01
Adenium çiçekleri en fazla kaç gün açık kalabiliyor?

Benim 16.03.2014 sabahı açan ve bir kaç gün önce yukarıdaki mesajda son durumunu yayınladığım adenium çiçeğim 18. gününde halen canlı ve aynı şekilde duruyor.

Jezebel
06-04-2014, 13:40
Adenium tohumlarından biri böyle çift kök verdi.
Her ikisini de toprağa batırdım.

481059

Nasıl gelişecek merak ediyorum.

skaraca
07-04-2014, 07:54
Adenium tohumlarından biri böyle çift kök verdi.
Her ikisini de toprağa batırdım.

481059

Nasıl gelişecek merak ediyorum.

Arada birde olsa böyle anomali oluşabileceği kaynaklarda belirtiliyor. Ancak kök bölümünden çok üst kısımla ilgili, bitkiyi cristat forma sokan anomali bilgileri vardı. Sizinki biraz ayrıksı bir durum olmuş. Gelişimi hakkında arada fotoğraf yayınlamanız iyi olur.

bonsaist
07-04-2014, 13:16
İçerik
Azot %14
Fosfor %10
Potas %16
Kükürt %10
Magnezyum %3

katı gübre kullanmas bi zararı olurmu acaba arkadaslar

skaraca
07-04-2014, 20:10
İçerik
Azot %13
Fosfor %8
Potas %14
Kükürt %10
Magnezyum %3

O konuda en iyi sayın drhegeli veya can17can yanıt verebilir diye düşünüyorum. Ancak daha önce yayınlanan bazı çevirilerde içeriğini belirtmiş olduğunuz türde gübrelerin kullanılabileceği yazılmıştı.

http://www.agaclar.net/forum/sukulent-hastaliklari/30162.htm

Ben de o çevirileri okuduktan sonra ilçedeki ziraatçinin satmış olduğu 15-15-15 + İz Elementler olan bir gübreyi (yavaş salınım diye almıştım ama değil) yeni kullanmaya başladım. Yeni kullanıma başladığım için henüz bir fark göremedim.

hilalll
08-04-2014, 16:48
Merhabalar...
Fidelerimiz kaç yapraklı olduğunda şaşırtmalıyız.

skaraca
10-04-2014, 12:44
Merhabalar...
Fidelerimiz kaç yapraklı olduğunda şaşırtmalıyız.

İlk çıkan iki yaprak hariç 4-6 yaprak olduğunda şaşırtma öneriliyor. Ancak bitkinize güveniyorsanız daha erkende şaşırtma yapabilirsiniz. 4-6 yaprak kök yapısının daha iyi geliştiği bir döneme denk geldiği için önerilmekte.

hilalll
11-04-2014, 23:20
482702Teşekkür ederim cevabınız için.İlk denemem olduğu için fazla sığ bir kaptalar hata yaptım sanırım o yüzden acele ediyorum, biraz daha beklemem gerekiyor umarım sorun olmaz.

skaraca
12-04-2014, 09:52
482702Teşekkür ederim cevabınız için.İlk denemem olduğu için fazla sığ bir kaptalar hata yaptım sanırım o yüzden acele ediyorum, biraz daha beklemem gerekiyor umarım sorun olmaz.

18.03 dikim tarihine göre oldukça iyi gelişmişler. İki yaprak daha çıkartınca isterseniz şaşırtabilirsiniz. Ancak şaşırtırken bitkiyi üstten tutarak çekip topraktan çıkartmayın. Kökleri zarar görebilir. Mümkünse sivri bir bıçak veya kürdanı bitkinin bir cm yakınından toprak içerisine sokarak hafif sallayarak toprağı gevşetin ve kök toprağı ile birlikte saksıdan çıkartmaya çalışın. Kök temizliğini daha sonra yaparsınız. Toprağın birazı yeni saksı ve toprağına alışma aşaması için kökle birlikte dikilebilir.

bonsaist
17-04-2014, 14:39
http://i.hizliresim.com/9XVNGN.jpg (http://hizliresim.com/9XVNGN)

yavas yavas uc vermeye basladı kücük adeniumum ;)

Hüseyin güzel
22-04-2014, 13:04
İçerik
Azot %14
Fosfor %10
Potas %16
Kükürt %10
Magnezyum %3

Merhaba arkadaşım bitki besin elementi olarak güzel bir karışım fazla vermediğin sürece zarar vermez örnek olarak yarım çay kaşığı topraktan verilebilir.

can17can
22-04-2014, 21:51
O konuda en iyi sayın drhegeli veya can17can yanıt verebilir diye düşünüyorum. Ancak daha önce yayınlanan bazı çevirilerde içeriğini belirtmiş olduğunuz türde gübrelerin kullanılabileceği yazılmıştı.

http://www.agaclar.net/forum/sukulent-hastaliklari/30162.htm

Ben de o çevirileri okuduktan sonra ilçedeki ziraatçinin satmış olduğu 15-15-15 + İz Elementler olan bir gübreyi (yavaş salınım diye almıştım ama değil) yeni kullanmaya başladım. Yeni kullanıma başladığım için henüz bir fark göremedim.

NPK 15:15:15 gübre Hazirana kadar daha sonra N:P:K 1:2:3 oranında olan kaktüs gübrelerini kullanmanızı tavsiye ederim.
Alacağınız gübredeki Azot (N) Nitrate formunda olmalı ve Azot (N) Amonium formu %5'in üzerinde olMAMAlıdır. Fazla olması durumunda zayıf ve aşırı dallama olup çiçeklendirmeye bastıracak, Adenium hastalıklara, zararlılara ve kış soğuklarına daha dayanıksız olacaktır. Özellike kışa girmeden önce ağustos aylarında Potasyum ağırlıklı (1:2:3) ya da daha yüksek oranda (P) Potasyum içeren gübreleri kullanmanız hayati önem taşır.

Adenium Arabicum'larımız

bonsaist
09-05-2014, 13:38
Benim adeneumlarım yaprak doktu ve halen bi hareketlilik yok ne zaman hareketlilik olacak bunlarda arkadaslar...

bonsaist
26-05-2014, 16:23
496531
*havaların ısınmasıyla kollar cıkmaya basladı :)

can17can
04-06-2014, 15:00
Adenium Arabicum üzerine yaptığım, Adenium Obesum katmerli aşısı tutmuş :)

Manifesto
07-06-2014, 09:49
Adenium Obesum

Soner
07-06-2014, 10:26
Sayın Manifesto merhaba,

Adana güneşi ve adenium tecrübelerinizi rica etsem paylaşabilir misiniz ?

Manifesto
07-06-2014, 11:17
Sayın Manifesto merhaba,

Adana güneşi ve adenium tecrübelerinizi rica etsem paylaşabilir misiniz ?

1 yıl önce Sn. Sakaki nebari çapı 2-3 cm olan bir kaç adenium hediye etmişti.(Emanette bırakmış olabilir, zaman gösterecek:D)

Başlangıçta pek üstüne düşmedim,seranın bir köşesine diktim.Diğer bitkilere ne uyguladımsa (besleme ve koruma olarak) adenıumlarada aynısını uyguladım.Yaz sıcağında,seranın içinde çoştukça çoştular.Bu günlerde dışarı çıkardım ve şu an nebarileri 25 cm civarında.

Özetleyecek olursam;adenium iklim olarak sıcağı ve % 85 civarı nisbi nemi seviyor.
Toprak isteği olarak; geçirgen,organik madde miktarı 2-3 civarı olan,7-7.5 ph'a sahip yetiştirme ortamında iyi gelişiyor.

Koruma olarak;kırmızı örümceğe ve dayanıklı olsa da fungal etmenlere dikkat etmek gerekli.

Besleme;iklime ve çevre koşullarına bağlı olarak sulama ve her suda gübreleme.

can17can
07-06-2014, 14:10
sayın Manifesto bence fotoğraftaki arabicum gölgede kaldığı için fazla boy yapmış ve boğum araları fazla uzamış gibi görünüyor

Manifesto
09-06-2014, 22:41
sayın Manifesto bence fotoğraftaki arabicum gölgede kaldığı için fazla boy yapmış ve boğum araları fazla uzamış gibi görünüyor

saygılar.

Teşekkürler Sn can bey.

hilalll
13-06-2014, 23:27
Benim adeniumlar bayağı tombullaştı ve büyüdü ama hala aynı kaptalar toprak ve şaşırtma konusu beni korkutuyor

hakiiki 06
16-06-2014, 13:15
Adenium'u çiçek açtırmak üzereyim ama bu bit pirelerden de kurtulamıyorum. Bu bitki zehirli değilmiydi? Pestisit bile kullandım ama nafile. :(

Lütfen bilen birisi bana yardım edebilir mi? Şimdiden Teşekkürler ..;)

h_dogan
17-06-2014, 20:19
Hangi ilacı kullandınız?

hakiiki 06
18-06-2014, 08:26
Hangi ilacı kullandınız?

Adını bilmiyorum maalesef çünkü bir abim bana yardımcı oldu. Kendi aldığı ilaçtan biraz getirdi.

h_dogan
18-06-2014, 10:30
Mospilan (acetamiprid içerikli) kullanın. O da öldürmezse Confidor (imidacloprid içerikli) bir ilaç kullanırsınız.

Attığınız ilaç mavi tozsa dediğim mospilan türü bir ilaçtır.

Adenium zehirli olabilir ama zakkum da zehirli ve yaprak bitleri ona da bayılıyor. Yoksa bu yaprak bitleri zehirlileri daha çok mu seviyor. :)

Fatih
18-06-2014, 10:53
Sevgili Hakiiki, bende dışarda duran küpe çiçeklerimdeki beyaz sineklere dursban kullanıyorum. Oranı az tutuyorum yakmaktan korktuğum için sürekli ilaçlıyorum. Sizde deneyebilirsiniz beyaz sineklere birebir.

hakiiki 06
18-06-2014, 11:17
İlacım suya katıldığında beyazlaşıyor. ( Rakı gibi ) Adeniumu bu karışımla resmen yıkadım. Bir zarar verdiğini görmedim. Sayın h doğan ve Sayın Fatih önerilerinizi deneyeceğim ve sonuçları iyi olursa paylaşacağım.

Sevgili Fatih, ben bu haşere yüzünden güzelim ıtırımı atmak zorunda kaldım. Tamamen sardı ve kurtaramadım. Kullandığım ilaç ıtırda işe yaramadı. Ancak aynı familyadan olmasına rağmen sardunyalarımda işe yaradı.

h_dogan
18-06-2014, 12:57
Beyaz sinek yaprağı tüylü olan bitkilere yumurtalarını daha kolay bırakır. Bu yüzden tüylü bitkileri daha iyi korumak lazım. Yaprakları tüylü olduğu için ilaç iyi işlememiştir bu yüzden de etkili olmamıştır.

nothing
20-06-2014, 13:55
503624

503625

503626

503627

nothing
20-06-2014, 14:13
Bonzai görünümü için

503628

503629

defnilaume
24-06-2014, 12:32
Merhaba,nisan ayında 2 yapraklı iken saksıya aldığım adenium gelişmiyor.ne yapmam gerek?

Fatih
04-07-2014, 13:56
Uzun suredir beklediğim güzellik nihayet çiçeklerini açtı. :)

Sakaki
07-07-2014, 11:31
Eşe dosta dağıttıktan sonra obesum cinsinden elimde tek kalan adeniumu da çiçekleri iyice dökülmeden sizlerle paylaşayım:

507362

507363

507364

bonsaist
08-07-2014, 16:34
507638

Acemice yapmıs oldugum V aşısı tuttu sanırım :-)

skaraca
08-07-2014, 20:45
Nisan ayında tohumdan ektiğim adeniumların bir kısmında gövde su kaybetmiş gibi buruşuk bir hal aldı. Tohumlar çıktıktan sonra yaklaşık 3 yaprak iken şaşırtma yapmış ve şu anki saksılarına almıştım. Kullandığım toprak kaliteli torf. Nem tutuyor ve kuruduktan sonra sulayınca da nemli kalıyor. Hatta üst kısmı kuru iken birkaç bitkinin toprağını boşaltıp kök kontrolü yaptım. Kök bölgesinde kısmen toprağın nemli olduğunu gördüm. Yaklaşık üç hafta önce de 15-15-15 fenni gübre koymuştum toprağa. Ayrıca çok fazla olmasa da kök gelişimi var ancak bitki gövdeleri aşağıda fotoğrafta görüldüğü şekilde.

507679

507680

507681

507682

bilalong
10-07-2014, 09:16
merhaba arkadaşlar resimde gördünüğünüz adenium (tohumdan yetiştirdim.) yaklaşık 2,5 yaşında. bir kaç ay önce toprağını değiştirdim. ama karşım yerine sadece hazır toprak kullandım. fazla sulama yüzünden sanırım kök kısmında yumuşama var. yapraklarını da döktü. bende saksısından çıkarmak zorunda kaldım. ne diyorsunuz. bunu kurtarabilir miyiz?

Sakaki
10-07-2014, 10:12
Sn bilalong,

Alttaki yumuşamış kısmı yukarıya doğru takip ederek yumuşamanın bittiği sert kısımdan keserek hemen atın.
Elinizde kalan çürümemiş sağlam kısmı da en az bir hafta kadar toprağa ekmeden açıkta bekletin ve kesi yerindeki yaranın kapanmaya başladığını gördüğünüzde çok hafif nemli bir toprağa ekin.

Ektikten sonra da bir süre aşırı sulamayın ve toprağın çok az nemli kalmasını sağlayarak kontrollü gidin. 2-3 haftaya toparlayacaktır.

NOT: Toprağınızın geçirgen ve fazla nem tutucu olmamasına dikkat edin.

bilalong
10-07-2014, 10:30
teşekkürler sakaki peki alt kısmın kurtulma ihtimali var mı? bekletsem.

Sakaki
10-07-2014, 11:14
teşekkürler sakaki peki alt kısmın kurtulma ihtimali var mı? bekletsem.

Maalesef hayır :(

mmanager
16-07-2014, 14:03
Arkadaşlar adenium tohumu almıştım ektim bazıları normal çıktı bazılarına ise tohumun kabuğu yapışıktı ben de kabuğundan kurtatdım belki yaprakları çıkar büyür diye ama herhangi bir gelişme olmadı.Yine de saksılara alırken onları da saksıladım .Acaba ilerde bu yapraksız gövdelerden yaprak oluşur mu bekleyeyim mi ne tavsiye edersiniz. Selamlar kolay gelsin...

reflargon
17-07-2014, 11:34
Arkadaşlar adenium tohumu almıştım ektim bazıları normal çıktı bazılarına ise tohumun kabuğu yapışıktı ben de kabuğundan kurtatdım belki yaprakları çıkar büyür diye ama herhangi bir gelişme olmadı.Yine de saksılara alırken onları da saksıladım .Acaba ilerde bu yapraksız gövdelerden yaprak oluşur mu bekleyeyim mi ne tavsiye edersiniz. Selamlar kolay gelsin...

Merhaba

Benimde diktiğim bazı tohumlar senin dediğin gibi çıktı. Bunları sakat olarak nitelesek yanlış olmaz sanırım. Yaprak verme olasılıkları çok düşük. Onlarla zaman kaybetmek yerine sağlıklı olanlara devam etmen daha iyi. Saygılar..

tourkana
21-07-2014, 09:15
Serada mükemmel hızlı gelişiyor, dışarda yaprakları dökülen adeniumlarımdan bir tanesi seraya alınınca yeni sürgünler ve açtığı çiçekle Sera ortamını tercih ettiğini işaret ediyor.

Enver
15-08-2014, 12:47
Selamlar
2 yaşındaki adenimumum ilk defa çiçek açtı.
Fotolarını yakında yükleyeceğim.

_Cihan
21-08-2014, 18:00
27 Kasımda elime geçen adenium tohumlarını ekmiştim. Kışın hiçbir gelişme göstermediler. Yaz geldiğinde gelişmeye başladılar ve gövdeleri azda olsa kalınlaşmaya başladı.

brlaksy14
22-08-2014, 14:40
yaklaşık 3-4 gün önce ektiğim 1. adenium pink yavaş yavaş filizleniyor :) 2.'yi ise dün ektim, onu suda biraz daha bekletmiştim. Sonuçları hep birlikte göreceğiz :D

Enver
01-09-2014, 15:23
27 Kasımda elime geçen adenium tohumlarını ekmiştim. Kışın hiçbir gelişme göstermediler. Yaz geldiğinde gelişmeye başladılar ve gövdeleri azda olsa kalınlaşmaya başladı.

Normal olarak böyle ince uzun olmaması lazım.
Gövdenin kalınlaşması lazım.
Sizinkiler az ya da ışıksız ortamda kaldılar herhalde.

murat doğan
01-10-2014, 18:11
Merhaba arkadaşlar. İki tane çöl gülüm var. Birinde tohum kesesi var.. ama ne zaman tohumların olgunlaşacağını, **** olgunlaşıp olgunlaşmadığını bilmiyorum. Sizce bu tohumlar olmuş mudur. Olmuşsa ne yapmam lazım. İkinci olarak çöl gülümün diğerinde yapraklarında sararma oluyor. Bu normal bir durum mudur acaba

519542

519543

drhegeli
02-10-2014, 10:22
Birinde tohum kesesi var... Ama ne zaman tohumların olgunlaşacağını, ya da olgunlaşıp olgunlaşmadığını bilmiyorum. Sizce bu tohumlar olmuş mudur? Olmuşsa ne yapmam lazım?

Keseniz olgunlaşma yolunda... Zamanla çatlayıp içindeki tohumlar dökülecektir. Bir file ya da kilotlu çorap ile keseyi sarıp tohumların uçup gitmesini engelleyebilirsiniz...

İkinci olarak çöl gülümün diğerinde yapraklarında sararma oluyor. Bu normal bir durum mudur acaba?

Normaldir. Bitkiniz, mevsim değişikliğini algılayıp uykuya hazırlık yapıyor. Sulamayı azaltın.

engin_er_26
12-10-2014, 14:50
merhaba;
can17can arkadaşa teşekkür edrim,
ilk adenium, çöl gülümü ondan aldım yanısıra 2 adette aloe vera aldım,

sizlere sormak istediğim adenium ilk geldiğinde bir adet çiçeği bir adet de tomurcuğu vardı, ilk işim biraz büyük bir saksıya almak oldu, bir hafta sonra üzerinde gelen çiçeği düştü ve diğer tomurcuk açtı, şimdi ise (yaklaşık 15-20 gün geçti) tomurcuktan açan çiçek canlılığını kaybetti, pembeleşmeye solmaya başladı.
böylemi olması gerekiyor,

çiçeğim yatak odasında sadece sabah güneşi görüyor, (1-2 saat) ve direk değil yani pencereden giren ışık şeklinde aloe vera bitkilerimde aynı yerde yalnız ilk saksı değiştirdiğimde suyu biraz fazla kaçırdım, bir haftadır sulamıyorum.
suyumu bir arkadaşın akvaryumundan alıyorum, beş litrelik bidon ile getiriyorum ilk beş litrelik suyu saksı değiştirdiğimde 3 bitkiye boca ettim ve şimdi sulamıyorum toprağın kurumasını bekliyorum.

yanlış bir şeyler yapıp bitkilerimi öldürmek istemiyorum,
burada okuduğum kadarı ile bitkileri aşırı sulamak kökleri çürütürmüş, bilmiyordum bu nedenle baharda balkonum için aldığım menekşelerim öldüler inşallah bundan böyle burayı izleyerek daha güzel bitkiler yetiştireceğim.

engin_er_26
12-10-2014, 17:54
Merhaba arkadaşlar. İki tane çöl gülüm var. Birinde tohum kesesi var.. ama ne zaman tohumların olgunlaşacağını, **** olgunlaşıp olgunlaşmadığını bilmiyorum. Sizce bu tohumlar olmuş mudur. Olmuşsa ne yapmam lazım. İkinci olarak çöl gülümün diğerinde yapraklarında sararma oluyor. Bu normal bir durum mudur acaba

519542

519543

alttaki resimlerde benim çöl gülü var yaklaşık 1 ay olmadı alalı, sizin çöl gülü ne kadar sürede tohum verdi.

skaraca
15-10-2014, 08:01
alttaki resimlerde benim çöl gülü var yaklaşık 1 ay olmadı alalı, sizin çöl gülü ne kadar sürede tohum verdi.

Tohum kesesi oluşması süre ile değil, sinek-böcek gibi canlıların çiçek polenleri ile ilgilenmesi ile bağlantılıdır. Ayrıca tek çiçekte polenlerin döllenmesi pek olası değil. Olabilir ama daha çok birden fazla çiçeğin polenleri arasında döllenme ile tohum kesesi oluşur.

Ayrıca bir üste bitki sulama suyunu arkadaşınızın akvaryumundan aldığınızı belirtmişsiniz. Akvaryumda içinde balıkların bulunduğu ve değişimi yapılan suyu alıyorsanız; bu su içerisinde balıkların hastalıklara karşı korunması amacıyla kullanılan ilaçların kalan katkıları ve balıkların ölümü-kakaları gibi nedenlerle oluşabilecek bakteriyel olumsuzlukların neler olabileceğini de araştırmanız gerekiyor. Ben bir yerde bu tür suyun bitkiler için çokta yararlı olmayabileceğini okumuştum. Ancak bitkileriniz de bir sorun yoksa bir şey diyemem.

Bu arada ademium çiçeğinin 15/20 gün bitki üzerinde kalması normal. Benim açan ilk adenium çiçeğimde 18 gün sonra düşmüştü.

engin_er_26
15-10-2014, 12:06
skaraca @ teşekkürler, bende çiçek solup ölünce acaba bir şey mi oldu dedim, çünkü bitki ilk geldiğinde saksısını değiştirmiş, ve can suyu olarak bolca sulamıştım toprak hala nemli ve kuruma dı neredeyse 15 gündür su vermiyorum, toprağın kurumasını bekliyorum.

akvaryum suyunu forumlarda okudum sanırım, aklımda öyle kalmış, hatta bana bu suyu veren arkadaşım biraz profesyonel balık ile uğraşan birisi, kendi bitkilerinide bu su ile suluyor, hatta akvaryum içinde solan ölmeye yüz tutan bitkilerini bu suya koyup canlanınca tekrar akvaryuma alıyor.

Muda
15-10-2014, 13:06
skaraca @ teşekkürler, bende çiçek solup ölünce acaba bir şey mi oldu dedim, çünkü bitki ilk geldiğinde saksısını değiştirmiş, ve can suyu olarak bolca sulamıştım toprak hala nemli ve kuruma dı neredeyse 15 gündür su vermiyorum, toprağın kurumasını bekliyorum.

akvaryum suyunu forumlarda okudum sanırım, aklımda öyle kalmış, hatta bana bu suyu veren arkadaşım biraz profesyonel balık ile uğraşan birisi, kendi bitkilerinide bu su ile suluyor, hatta akvaryum içinde solan ölmeye yüz tutan bitkilerini bu suya koyup canlanınca tekrar akvaryuma alıyor.

Akvaryum suyuna benim bildiğim kadarı ile bir miktar tuz konur. Akvaryum suyundaki gübreyi kullanalım derken bitkilere tuz ile zarar verebiliriz. Bahçe için belki kullanılabilir. Saksı için kullanmamak gerektiğini düşünüyorum.

Sakaki
15-10-2014, 13:53
Tohumdan yetiştirdiğim ve şu an da 2 yaşına girmiş adeniumlarımın bazıları:
(Yaklaşık 6-7 patmak kalınlığa ulaşmış durumdalar ve halen çok iştahlılar :)

521279

521280

521281

521282

BU DA 2 SENE ÖNCEKİ İLK HALLERİ :)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/baslangic-asamasindaki-calismalar/292013d1336332903-adenium-0001.jpg

gokselcetin
15-10-2014, 13:59
Ellerinize sağlık sayın Sakaki. Söylediğiniz gibi çok iştahlı görünüyorlar.
Arkadaki arokarya da çok güzel görünüyor.

Aysel Yavuz
31-10-2014, 20:51
Adenium' umun yapraklarına ne oluyor. Yardım edebilir misiniz?

Metaxa
10-11-2014, 19:05
Aysel Hanim, ayni problem son 2 aydir benim adeniumlarimda da var, cozumunu buldugunuz zaman bana da haber verebilirseniz cok sevinirim.

Aysel Yavuz
10-11-2014, 19:26
Kalorifer peteğinin yanında duruyordu. Ordan uzaklaştırdım. Yapraklardaki kararmalar durdu. Sanırım bununla alakalı

YeniBON
11-11-2014, 11:01
İki tane olan çöl gülümden bir tanesini aşırı sulamadan çürüttüm. Diğerinin de yaklaşık bir ay önce saksı ve toprağını değiştirdim.

Son bir haftadır yapraklarının bir kısmı kurudu. Kuru yaprakları temizledim ve dün gece açık balkona çıkardım. Bekleyip gelişmeyi izleyeceğim.

skaraca
19-11-2014, 06:18
526779

526780

526781

Tohumdan yetiştirdiğim, yaklaşık iki aylık ve 5-6'ıncı yaprakları çıkmakta olan, kökleri kanımca oldukça iyi gelişmiş olan adeniumlarımı şaşırtma için deneme amaçlı olarak hindistancevizi lifi, perlit gibi karışımları olan hazır bitki toprağıda diktim.

526782

526783

Bir gün içinde bitkilerin yaprakları süzüldü, gövdeleri susuzluktan buruştu. Güneş alan cam önüne koymuştum. Bu nedenle suyu tam alamamış olabilirler mi? Ancak toprakları herşeye rağmen hala nemli.

FatihBahce
19-11-2014, 06:37
Bir gün içinde bitkilerin yaprakları süzüldü, gövdeleri susuzluktan buruştu. Güneş alan cam önüne koymuştum. Bu nedenle suyu tam alamamış olabilirler mi? Ancak toprakları herşeye rağmen hala nemli.

Yetiştiği ortamı tamamen değiştirdiğinizde bitki strese girer. Bu durumu bazen atlamaz, bazen de yeni ortama alışması için çok süre geçer.

Bu tür aktarmalarda en güzeli yetiştirme ortamını bozmadan aktarmaktır. Pamuğu keserek pamukla beraber toprağa dikilirse bitki daha az strese girer.

ERKEN48
19-11-2014, 07:49
Belki susuzluktan değilde fazla sudan olmuştur. Benimde sizinkilerden çok az büyük bitkilerim vardı.Geçen yağmurdan sonra 2 tanesi aynı böyle oldu.

MSaygin
19-11-2014, 08:34
Ben de fazla sudan olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde çok küçükken şaşırttığımda ben de fazla su vermiştim ve çok bitki kaybetmiştim.

Sakaki
19-11-2014, 14:14
Sn skaraca

Bence de çok aşırı su tutan bir ortama dikmişsiniz ve sorun budur. Ayrıca nemi/suyu daha uzun süre tutmaya katkı sağlayan altlıkları da kaldırmanızı tavsiye ederim!
Ben adeniumlarımı şaşırttığımda hem çok ama çok az su tutan (neredeyse tutmayan) bir karışıma dikmiş hem de bir süre su vermemiştim.

can17can
20-11-2014, 08:14
çimlenme gerçekleşene kadar toprağı nemli tutulmalıdır.
daha sonra toprağının tamemen kurumasına müsade edilmelidir. sulama bolca alttan su çıkana yapılmalı fakat altlıkta biriken su boşaltılmalıdır.

skaraca
22-11-2014, 15:26
Tüm öneride bulunan arkadaşlara teşekkür ederim.

Adenium bilindiği üzere kaktüsler gibi aşırı suya hassas ve sık sulama sonucu çürüyen bir bitki. Ancak tohumdan yetiştirme ve şaşırtma aşamasında can17can tarafından belirtildiği gibi toprağın nemli tutulması gerekiyor. Benim seçtiğim toprakta gerek nem tutma, gerekse kök oluşturma aşamasında oldukça iyi olduğunu düşündüğüm Hindistan cevizi torfu ağırlıklı.

Bu arada gövdelerinin buruştuğunu belirttiğim bitkilerimin buruşuklukları geçti, gövdeleri yeniden düzgünleşti ve yaprakları canlandı. Hatta daha sonra şaşırttıklarımdan neredeyse tüm yaprakları kuruma aşamasına gelen bir tanesi toprağın sürekli nemli tutulması sayesinde gövdesi ve son çıkan iki yaprağı yeniden canlandı.

Tabi bu durum tüm bitkiler ve ortamlar için aynı şekilde gerçekleşmeyebilir. Benim amacım nemli toprak sayesinde köklerin su alımına ve gelişmeye başlamasını sağlamak idi ve bunu başardım. İlk şaşırttıklarım ve yukarıda fotoğrafladıklarım için artık sulama aralığını biraz daha açacağım.

Bu arada tohum çimlendirme için pamuk ve peçete-kağıt havlu olarak iki ayrı ortam kullanmıştım. Peçete-kağıt havlu ortamında çimlendirdiğim tohumlarda kök gelişimi pamukta çimlendirdiğim tohumlara göre daha iyi oldu. Pamuk ortamda kökler çoğunlukla tek kazık kök olarak pamuk içerisinde kalmışken peçete-kağıt havlu ortamında kökler kazık kök dışında yan köklerde oluşturdu ve daha iyi köklenme gerçekleşti.

erdemreyyan
27-11-2014, 20:17
bende 1 güzel ademin var kök sistemleri çok güzel hoşumagidiyo kökleri yüzeye çıkarma nasıl oluyo bide admin toğumu nasıl oluşuyo yani ben bendeki ademinden başka adaminler örete bilirmiyim

ERKEN48
02-01-2015, 12:44
Arkadaşlar çöl güllerimin hali perişan. Bitkiler kapalı terasta . yaklaşık 2 aydır hiç su vermedim. Bitkinin şu anki görüntüsü hemen akabinde söküldü ve kökleri. Dışarıdan belki belli olmuyor ama gövde yumuşamış vaziyette. Birde başka bir bitkinin daha da kötüleşmiş durumu. en az 20 saksı birden böyle oldu. Ne oldu anlamadım. İki bitkinin de gövdelerini kestim kabuklarını soydum. hiçbir bozulma kararma renk değişimi yok.Üstelik bütün bitkilerin yaprakları yemyeşil. Bütün hevesim kırıldı.

ERKEN48
02-01-2015, 13:02
Arkadaşlar bu sorunun bir çözümü varmıdır yoksa hepsini söküp atayım mı. ?

Fatih
02-01-2015, 14:22
Arkadaşlar bu sorunun bir çözümü varmıdır yoksa hepsini söküp atayım mı ?
Çok bilgili değilim fakat bendeki Adeniumlarda su geciktirici gövdeleri yumusuyor çürüme olmasından supheleniyordum fakat su verdikten sonra kendilerine geldiler. Oda ısısı>25 olduğundan ben suladikca gövde eski formunu almaya başladı.

ERKEN48
03-01-2015, 11:44
Sağolun denedim bakalım sonuç ne olacak.zaten hepsi gidici kaybedecek birşey yok.

melancol
05-01-2015, 16:47
Bende adenium tohumu temin ettim.
Tohumlarımı nemli havlu kağıt arasına koydum üzerlerini streç filmle kapadım.
Şimdilik çimlenmesini beklicem. Gelişmeleri yazarım.

hilalll
10-01-2015, 04:12
Arkadaşlar çöl güllerimin hali perişan. Bitkiler kapalı terasta . yaklaşık 2 aydır hiç su vermedim. Bitkinin şu anki görüntüsü hemen akabinde söküldü ve kökleri. Dışarıdan belki belli olmuyor ama gövde yumuşamış vaziyette. Birde başka bir bitkinin daha da kötüleşmiş durumu. en az 20 saksı birden böyle oldu. Ne oldu anlamadım. İki bitkinin de gövdelerini kestim kabuklarını soydum. hiçbir bozulma kararma renk değişimi yok.Üstelik bütün bitkilerin yaprakları yemyeşil. Bütün hevesim kırıldı.

Bir yıllık acemice ecrubelerime dayanarak:
Çürume sorununuz yok bence sorun üşümüşler ve susuz kalmışlar

hilalll
10-01-2015, 04:14
532105

Birtanesi yaprak döküyor ama gövde saglıklı

can17can
14-01-2015, 06:23
sayın erkan sorun uzun süre susuz bırakmanız yumuşamanın sebebi de susuzluk
neden 2 aydır su vermediniz ?

ERKEN48
14-01-2015, 12:35
Havalar soğumaya başlayınca sulamayı kestim. Plumeralar içinde aynısını yaptım. Onlarda sadece yapraklar döküldü.yumuşama yok.Gerçi onlar büyük belki ondandır **** daha dayanıklıdır. Geçen yıl kışın 2 adet çöl gülüne su verdim. Kocaman sapasağlam bitkiler çürüdü. Bende ondan korkuma kasım ortasına doğru sulamayı kestim. Bitkiler ısıtmasız teras katındaydı. Sayın can17 şimdi yumuşayanları klimalı ortama aldım ve suladım. sanki birazda olsa düzelme var. Sizce başka yapabileceğim başka birşey var mı ? plumereları sulamasam olur mu ?

Adalet Yağcı
14-01-2015, 19:12
Benim adeniumlarım da geçen yılın başlarında aynı sorunu yaşadılar.
Biraz dikkat ve ihtimamla gövdeler kendini toparladı.

Neden hemen söküp atmayı düşündünüz anlayamadım ERKEN48.
Bu bitki suya karşı çok hassas, bu mevsimde ölmeyecek kadar su vermelisiniz.
Isıtmasız ortamda olmaları da sağlıklarını bozabilir, yapraklarını dökmesi bu yüzden ola bilir.

Yeniden sulamaya başlamışsınız, şimdi daha dikkatli olmanız gerekir, bulunduğu ısıtmasız ortam eksilere düşüyorsa bitkileriniz donabilir.

ERKEN48
15-01-2015, 10:19
Sayın Adalet Yağcı iki tanesini köklerini kontrol için söktüm. yine de yaklaşık 20 tanesi duruyor. Sıcaklık eksilere düşmüyor. Benim tahminim teras katının 3 tarafı PVC olduğundan ısı fazla geldi ve ben sulamayınca böyle oldu. en azında sulamadan sonra kötüye gidiş yok. Teşekkür ederim.

can17can
18-01-2015, 11:11
hiç sulamayacaksanız gölge bir ortama almalısınız ki rahat rahat uyusunlar güneş görüyorsa sıvı kaybından gövdede yumuşama normaldir.bu plumerliar içinde geçerli harcını çok hafif nemli tutmak sayın adalet yağcının da dediği gibi ölmeyecek kadar sulamak bana daha mantıklı geliyor

isnr
19-01-2015, 09:23
Merhaba

Siteye yeni üye oldum ve özellikle bu başlık altındaki yazıları vakit buldukça okuyorum.
Adenium yetiştirmeye çalışıyorum. Ancak daha çok başındayım, okuyorum ve öğrenmeye çalışıyorum.
Evde yeterli yerim olmadığı için adeniumları dolapta yetiştirmeye başladım.
Şimdilik iyi gidiyor gibi. Yazın balkona çıkarınca ne olacak merak ediyorum.

Bu vesile ile tecrübelerini paylaşarak foruma katkısı olan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.

isnr
19-01-2015, 15:12
Bunlar da yeni toprakla buluşan tohumlar

ERKEN48
02-03-2015, 07:14
Hava sıcaklıklarının yöremiz için gece 4-5 dercenin altına düşeceğini zannetmiyorum. Bu şartlarda adenium ve plumeriaları dış ortama çıkartabilirmiyiz? Birde saksı değişimi ve budama için uygun zamanmıdır ?

skaraca
30-03-2015, 10:05
Ülkemiz koşullarında gerçekleşebilir mi bilmiyorum ama bana gelen bir e posta ekinde "Pet şişeden oluşturulan bir serada kumda yaklaşık 60 günde adenium yaprağının köklendirildiği, ancak yeni bitki oluşup oluşmayacağının bilinmediği" notu ve buna ilişkin fotoğraf vardı. Bende bilgi olarak fotoğrafı ekliyorum.

543966

isnr
31-03-2015, 15:19
Özenle yetiştirmeye çalıştığım Adeniumlarımdan bazıları sararmaya başladı.
Neden olduğunu bulamadım maalesef
Yardımcı olabilecek forum katılımcılarına şimdiden teşekkür ederim.

skaraca
02-04-2015, 10:01
Özenle yetiştirmeye çalıştığım Adeniumlarımdan bazıları sararmaya başladı.
Neden olduğunu bulamadım maalesef
Yardımcı olabilecek forum katılımcılarına şimdiden teşekkür ederim.

Bu ara benim bazı fidelerimde de yaprak sararmaları var. Mevsim geçişi nedeniyle eğer gövde yapısında bozulma yok ise normal olduğunu düşünüyorum. Hatta kışın yeni yaprak çıkartmasına karşın şu aralar yeni yaprak çıkartması da durdu.

aman_be
02-05-2015, 16:53
Merhabalar,
İstanbul'da adenium fidesi alabileceğim neresi var? Bol çeşit bulabileceğim bir yer var mıdır acaba?

hilalll
05-05-2015, 13:46
Yeni adeniumlarım birkac günlükler 21/15 oranında filizlenme mevcut şimdilik :rolleyes:

hilalll
12-05-2015, 00:04
Büyümeye devam...

gülcicek
19-05-2015, 00:30
hilal hanım ben de edaniyum istiyorum ama yaşadığım ilçede tohum bulamıyorum sizden rica etsem bana tohum yollayabilirmisiniz çok seviyorum bu bitkiyiii lütfenn :D

gülcicek
19-05-2015, 00:30
Büyümeye devam...

hilal hanım ben de edaniyum istiyorum ama yaşadığım ilçede tohum bulamıyorum sizden rica etsem bana tohum yollayabilirmisiniz çok seviyorum bu bitkiyiii lütfenn

tourkana
23-05-2015, 11:09
Adeniumlarım çiçek açtı..

hilalll
29-05-2015, 22:17
hilal hanım ben de edaniyum istiyorum ama yaşadığım ilçede tohum bulamıyorum sizden rica etsem bana tohum yollayabilirmisiniz çok seviyorum bu bitkiyiii lütfenn

Gülçicek hanım elimde tohum yok malesef zaten net dışında bulma şansı yok ...

litoriachloris
27-07-2015, 11:09
Tohumdan yetiştirdiğim 3 yaşındaki iki bitkim... İlki Çimlendikten sonra şaşırtma büyüklüğüne gelir gelmez sırasıyla her sene 20, 30 ve 50 lt'lik saksılara alındı. Köklerinde hiç oynama yapılmadı. Kış ayları dışında tüm gün güneş görebileceği bir noktada toprağa saksısıyla gömüldü. Bol bol sulandı gübrelendi.

İkinci bitkim sanırım farklı bir Adenium türü. İlk sene genel formu dolayısıyla bonsai olma yolunda ilerlemek istedi ben de ona yardımcı oldum. Kökler budandı ve yanlara doğru yönlendirildi. Yine bol su ve gübre uygulandı.

İlk fotoğrafta gövdenin yanına koyduğum çakmak iki bitki arasındaki uçurumu gösteriyor. Sanırım hem tür farklılığı hem de yetiştirilme koşullarının farklılığının sonuçlarını anlamak için iyi bir örnek :D

568302

568303

engin_er_26
08-09-2015, 20:06
arkadaşlar geçen yıl bu aylarda aldığım çöl gülü üzerinde bir çiçeği birde tomurcuğu vardı (evim sadece sabah güneşi görüyor) tomurcuk çiçek açtığında diğer çiçek düştü ve sonra ne oldu bilmiyorum yaprakları sarardı ve döküldü, bu yıl haziran ve temmuz ayında dışarı yani pencerenin önüne koydum her yeri bir güzel yapraklandı fakat daha tomurcuk vermeden tekrar yaprakları sarardı ve yine döküldü. tavsiyeleriniz nedir çok sevdiğim halde bir türlü geliştiremedim.

engin_er_26
08-09-2015, 20:15
merhaba;
can17can arkadaşa teşekkür edrim,
ilk adenium, çöl gülümü ondan aldım yanısıra 2 adette aloe vera aldım,

sizlere sormak istediğim adenium ilk geldiğinde bir adet çiçeği bir adet de tomurcuğu vardı, ilk işim biraz büyük bir saksıya almak oldu, bir hafta sonra üzerinde gelen çiçeği düştü ve diğer tomurcuk açtı, şimdi ise (yaklaşık 15-20 gün geçti) tomurcuktan açan çiçek canlılığını kaybetti, pembeleşmeye solmaya başladı.
böylemi olması gerekiyor,

çiçeğim yatak odasında sadece sabah güneşi görüyor, (1-2 saat) ve direk değil yani pencereden giren ışık şeklinde aloe vera bitkilerimde aynı yerde yalnız ilk saksı değiştirdiğimde suyu biraz fazla kaçırdım, bir haftadır sulamıyorum.
suyumu bir arkadaşın akvaryumundan alıyorum, beş litrelik bidon ile getiriyorum ilk beş litrelik suyu saksı değiştirdiğimde 3 bitkiye boca ettim ve şimdi sulamıyorum toprağın kurumasını bekliyorum.

yanlış bir şeyler yapıp bitkilerimi öldürmek istemiyorum,
burada okuduğum kadarı ile bitkileri aşırı sulamak kökleri çürütürmüş, bilmiyordum bu nedenle baharda balkonum için aldığım menekşelerim öldüler inşallah bundan böyle burayı izleyerek daha güzel bitkiler yetiştireceğim.

aloeveralarım birisi öldü diğeri de can çekişiyor, 3-4 günde diğer çiçeklerle birlikte sulama yapıyorum, çöl gülü ise maalesef onun durumuda vahim bu yıl haziran temmuz aylarında yapraklandı yemyeşil oldu diye sevinirken ne oldu bilmiyorum yaprakları sararıp döküldüler. sulama ne sıklıkla olmalı bu bitkilerde ve neden canlanmadılar acaba önerileriniz nelerdir.