PDA

View Full Version : Adenium (Çöl gülü)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10]

tourkana
09-11-2015, 15:47
Seramda Adeniumlar çok güzel gelişti, iç ortam sıcaklığı yazın 45-50 dereceye ulaştı ve 3 günde bir sulama yaptım..
Şu anda eve aldım ve sulama rejimini havalar soğuyana kadar 10 günde bir gibi ayarlamayı düşünüyorum.

skaraca
22-11-2015, 07:52
İyi günler.

Yakın zamanda satın aldığım adeniumun görünürde bir şeyi olmamasına karşın gövdede yumuşaklık var.

Sayfadan yaptığım araştırmada susuz kalmasının buna neden olabileceğini anladım.

Aşağıda ekli fotoğraflara göre susuzluk dışında başka bir sorun olup olamayacağı konusunda yorumlarınızı bekliyorum.

586370

586371

Mutlu Kutlu
22-11-2015, 10:43
Böyle serin ve soğuk kışa yakın günlerde gövde ve kök yumuşaması oda sıcaklığında olmayan soğuk su ile sulamaktan kaynaklanıyor çoğunlukla.

Soğuklar başladığında hiç su vermeden serin bir yerde topraktan çıkarmadan, bahara nisan mayıs ayına kadar susuz bekletmek en doğrusu. Susuzluktan yaprakları buruşup kuruyacak. Baharda havalar ısınırken hafif hafif ılık su ile yeniden canlandırıldığında eskisinden daha güzel bir gelişimi olur.

Çürüyüp öldürmektense susuz bırakıp uykuya yatırmak en iyisi.

Gazi Barış
05-12-2015, 19:17
587842

Biz de olduğu kadar birşeyler yapmaya çalıştık

Enver
13-01-2016, 19:53
bunlarda benim adeniumlarım 3 yaşındalar saksılarını değiştirdim.

Binbirçeşit
24-01-2016, 09:39
496531
*havaların ısınmasıyla kollar cıkmaya basladı :)
Sayın bonsaist1288383 bende malisef çöl gülümü suyunu fazla kaçırdıgım için ertesi sabah kalktığımda sünger gibi bir görüntü bütün yaprakları döküldü bedeni buruş buruş oldu be hiçbir kıpırtı yoktu.öldüğünü düşündüm pesetmedim.koların uçlarını makasla budadım.güneşe bıraktım ve suyu toprağı kuruyunca damla olarak verdim. 3haftaya yakın bir süre sonra kestıgım kol uçlarında yeşil hayat kıpırtılarını gördum.çok sevindim şuan durumumuz iyi.:)

Enver
24-01-2016, 10:36
Saksı harcınİz bence adenium a uygun değil çünkü torf suyu çok tutar o yüzden Kum karıştırın biraz

Aysel Yavuz
24-01-2016, 13:14
Adeniumum bütün yapraklarını döktü ve tepeden kurumaya başladı. Ne yapmalıyım. Kuruyan yeri kessem mi acaba.

Enver
24-01-2016, 20:37
Köklerini bakın yumuşama var mı yok mu? Yumuşak varsa kökleri çürümeye başlamıştır. Çürüyen kökleri kesin ve toprağı kuru olsun

Aysel Yavuz
25-01-2016, 12:13
Kökleri sağlam.. tepedeki kurumaya ne yapmalıyım

Enver
25-01-2016, 12:46
Kuruma nasıl ?eğer yumuşacık ve içi boşalması kesmek gerekir. İçi bosalmamissa kesmeye gerek yok filizlenir

Enver
25-01-2016, 12:49
Yukarıda fotoları ni koyduğum adenium lar 4 yaşındalar. Telleme yapsam nasıl olur dalları şekil vermek için

Binbirçeşit
26-01-2016, 09:55
Kökleri sağlam.. tepedeki kurumaya ne yapmalıyım

Dsyın aysel yavuz .benim çök gülümde aynı oldu.dökülmeye ve kurumaya başlayan yaprakları kestim.koların ucunuda 1cm kadar krstım.topragına kırmızı toprak ekledim.ve hafta da bir yagmur etkisi gibi fısfısla gövdeye ve çok olmamak kaydıyla köküne su verdim bekledim.****** güneş gören yerde içerde.3haftaya yakın bir süre sonra yapraklanmaya başladı:).

Binbirçeşit
26-01-2016, 09:56
Saksı harcınİz bence adenium a uygun değil çünkü torf suyu çok tutar o yüzden Kum karıştırın biraz

Sayın enver saksı harcımda torf yok.kırmızı toprak dere ve kaya topragı var ;)

Enver
26-01-2016, 15:20
Yurt dışından ebay üzerinden 125 adenium arabicum tohumu sipariş ettim. 19 ocakta postalandı bakalım elime ulaşacak mı?

annebonsai
27-01-2016, 20:49
Merhabalar Tohumdan yetiştirdiği adenium larımı çok bilinçsizce Buda dim yazın çok iyiydi şimdi buyumeleri yavaşladı fotoğraf yükledim ama görünecektir umarım bana bu konuda yardımcı olurmusunuz yani bunları ben ne yapmalıyım kurtulurlarmi acaba.

Enver
27-01-2016, 22:39
Bekleyin dallanacaktır. Baharda ve yazma güneşe cikarin

annebonsai
28-01-2016, 14:32
evet zaten bu halede yazın geldiler ama kışın sanki gerilediler toprak ve saksı değişimi yapacağım bence bu bitkiler çok dayanıklı çünkü bikaç kez oğlum küçük olanları koparıp söktü ama tekrar toparladılar umarım gerçekten gelişimleri düzelir

Enver
28-01-2016, 21:50
Dayanıklıdır. Baharda dallanacaktır. Gübre koyun güneşe cikarin baharda

Enver
01-02-2016, 18:33
Kışın sulama kaynaklı çürümeye devam ediyor. 2 adet 2 yaşında adenium gitti. 1 tane 4 yaşında var durumu kritik. Adenium sulama karşı çok hassas.

Enver
05-02-2016, 17:15
Yeni tohumları etmeye başladık yakında foto ekleyeceğim

Enver
16-02-2016, 21:20
90 tohum ettim 70 tanesi çimlendirme şu an 2 yapraklilar

hilalll
05-03-2016, 13:36
http://hizliresim.com/OA9lqz]http://i.hizliresim.com/OA9lqz.jpg[/url]

Son durum böyle bizde 3. Yıla az kaldi
http://i.hizliresim.com/j31DWJ.jpg (http://hizliresim.com/j31DWJ)

Bu arkadaşı Aydından evime davet ettim istedimki birde yetiskin adeniumum olsun bekledigim kadar büyük degilmis ama olsun.Kargoya gec kavustum yapraklari sararmıştı , baharla birlikte harekete gecti geliyor yeni yapraklar.

Gardenias
17-03-2016, 23:28
evet zaten bu halede yazın geldiler ama kışın sanki gerilediler toprak ve saksı değişimi yapacağım bence bu bitkiler çok dayanıklı çünkü bikaç kez oğlum küçük olanları koparıp söktü ama tekrar toparladılar umarım gerçekten gelişimleri düzelir

-------------------

AMAN DİKKAT....ADENİUMLAR ŞİDDETLİ ZEHİRLİDİR,ÇOK AZI DAHİ ANINDA İNSANI ÖLDÜREBİLİR..Afrika'da yerliler bu özelliğinden dolayı öldürmek için oklarının ucuna çok az adenium usaresi koyarlar. Adeniumlara eldivensiz kesinlikle dokunulmamalı..

HELE KÜÇÜK ÇOCUĞU OLANLAR...AMAN AMAN ..(Bence küçük çocuğu olanlar,evde adenium bulundurma riskini göze almamalılar...)

seyfettinsucu
13-04-2016, 15:30
İki hafta önce başka bir bitki almak için girdiğim siteden,fotoğraflarına hayran kalıp, adenium obesium alarak çıktım ve bu sayede bu güzel bitkiyle tanışmış oldum. Bitkinin huyunu suyunu öğrenmek için konuyu baştan sona kadar okudum. Forumda tecrübelerini ve çiçeklerinin fotoğraflarını paylaşan tüm üyelere çok çok teşekkür ederim. sayenizde bitki yetiştirme konusunda birçok bilgi edindim.(hatırımda kalanlar nispetinde)
Bununla beraber merak ettiğim bir husus var.bu bitkinin kokulu türleri ülkemize getirildi mi? Hiç yetiştiren oldu mu acaba?

Gardenias
05-05-2016, 15:19
İki hafta önce başka bir bitki almak için girdiğim siteden,fotoğraflarına hayran kalıp, adenium obesium alarak çıktım ve bu sayede bu güzel bitkiyle tanışmış oldum. Bitkinin huyunu suyunu öğrenmek için konuyu baştan sona kadar okudum. Forumda tecrübelerini ve çiçeklerinin fotoğraflarını paylaşan tüm üyelere çok çok teşekkür ederim. sayenizde bitki yetiştirme konusunda birçok bilgi edindim.(hatırımda kalanlar nispetinde)
Bununla beraber merak ettiğim bir husus var.bu bitkinin kokulu türleri ülkemize getirildi mi? Hiç yetiştiren oldu mu acaba?

Güzel kokulu çiçek sevenler için; tohumdan yetişen, Adenium "Fragrant Delight".
Henüz kendisi "Minnoş"...Büyüyünce parfüm kokulu çiçekler açacak...

seyfettinsucu
09-05-2016, 13:24
Güzel kokulu çiçek sevenler için; tohumdan yetişen, Adenium "Fragrant Delight".
Henüz kendisi "Minnoş"...Büyüyünce parfüm kokulu çiçekler açacak...

:) Minnoşunuz kokusunu etrafa salmaya başladığında, güzel haberler bekliyoruz sizden. Umarım hoş bir kokusu vardır.

ilhanulu
10-07-2016, 10:51
%20 kırmızı toprak, % 30 irili inceli dere kumu, bahçe toprağı ve humus karışımı toprak hazırladım ve nohut iriliğinde ve daha küçük lav taşı ile çok az perlit karıştırdım. Sonuç rezalet. Tam bir beton harcı oldu. Gerçi geçirgen su yarım dakikada alttan çıkıyor.Ama toprak çok sert beton gibi.
Adeniumlarım üç aylık ama gelişimleri yavaş. Haftada bir sıvı gübre veriyorum ve üç günde bir suluyorum.
Gevşek bir toprak nasıl elde ederim. Adeniumlarımın gelişimi normalmi? Bilgilendirirseniz sevinirim.

annebonsai
19-07-2016, 09:54
yani msjı yeni gördüm ama keşke önce görseymişim çünkü ben bunu bilmiyordum uyarınız için teşekkür ederim ama insan böyle bitkilere sahip olunca vazgeçmesi zor oluyor.

skaraca
24-07-2016, 00:19
%20 kırmızı toprak, % 30 irili inceli dere kumu, bahçe toprağı ve humus karışımı toprak hazırladım ve nohut iriliğinde ve daha küçük lav taşı ile çok az perlit karıştırdım. Sonuç rezalet. Tam bir beton harcı oldu. Gerçi geçirgen su yarım dakikada alttan çıkıyor.Ama toprak çok sert beton gibi.
Adeniumlarım üç aylık ama gelişimleri yavaş. Haftada bir sıvı gübre veriyorum ve üç günde bir suluyorum.
Gevşek bir toprak nasıl elde ederim. Adeniumlarımın gelişimi normalmi? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Beton gibi sert toprak diyorsunuz, bu durumda kök gelişimleri oldukça yavaş olur ve toprak iç kısımda olan bitki gövdesini ve kökleri sıkar. Aslında dere kumu, lav taşı ve perlitin istenilen gevşekliği sağlaması gerek. Ancak çok sert ise sorun bahçe toprağınız veya kırmızı toprak kaynaklı olabilir. Önce bahçe toprağı olmadan aynı şekilde, sonra bahçe toprağı olup kırmızı toprak olmadan aynı şekilde karışım hazırlayın. Önce elinizle karıştırmak suretiyle gevşekliğini kontrol edin ve bitkileri dikmeden önce bir saksıya deneme amaçlı koyup sulayın. Heem su açısından geçirgenliğini hemde sıkı olup olmadığını görürsünüz. Ayrıca perliti biraz artırabilirsiniz. Gevşek toprak yaptığınız harçla olmamış ise yeni karışımlar deneyeceksiniz.

Ancak ben bu yıl ademiumlarımı sadece ince dere kumuna diktim. Bitkilerin hem su alışı, hemde kök gelişimleri çok iyi oldu. Sizde isterseniz deneyebilirsiniz.

ilhanulu
10-09-2016, 18:14
Beton gibi sert toprak diyorsunuz,
........
Ancak ben bu yıl ademiumlarımı sadece ince dere kumuna diktim. Bitkilerin hem su alışı, hemde kök gelişimleri çok iyi oldu. Sizde isterseniz deneyebilirsiniz.

Aynen dediğiniz gibi yaptım. Dere kumuna sadece torf karıştırdım (ki kum ve torf karışmıyor resimdede görüldüğü gibi) ancak bitkiler canlandı resmen. Saksı değiştirene kadar bu şekilde kalmasına karar verdim. Sitede okuduğum kadarı ile dar saksılar (bitki boyuna göre küçük) daha iyiymiş. Önümüzdeki yaza değiştireceğim ve toprak karışımına bahçe toprağı ekleyeceğim. Sertleşmeyi sağlayanın kırmızı toprak olduğunu anladım. Bu sert toprak yüzünden köşeli saksıdaki iki adenium kavruk kaldı. Çıkardığımda köklerinin 1 cm kadar olduğunu gördüm, hiç kök geliştirememişler. Dördünüde mayıs sonunda kendim çimlendirmiştim. İkisinin gelişimi normal sanırım.

http://i.hizliresim.com/1NG2l1.jpg

Diğer ikisi tecrübesizlik yüzünden toprağı ayarlayamadığım için küçük kaldı.

http://i.hizliresim.com/vZJQvO.jpg

Malum önümüz kış, şimdi bu yavrular içi kış önerileriniz nedir. Uyutacakmıyım, ki nasıl uyutulur pek anlamadım. Sitede susuz bırakılarak demiş. Suyu birdenmi keseceğiz. Ne zaman keseceğiz. Bulunacakları ortam nasıl olacak, oda sıcaklığımı, bulunduğum yer karasal iklim, doğuanadolu kışları sıcaklık 1-5 derece ve bazen sıfırın altına iniyor. Doğalgaz kaloriferi çalıştırmadığım bir odada Pencere kenarında koysam ısı çok düşecek ve dona maruz kalacak. Kaloriferli odada tutsam muhtemelen uyumaz.

Ne yapacağım bilemedim. Kış önerileriniz nedir. :D

skaraca
17-09-2016, 17:14
Malum önümüz kış, şimdi bu yavrular içi kış önerileriniz nedir. Uyutacakmıyım, ki nasıl uyutulur pek anlamadım. Sitede susuz bırakılarak demiş. Suyu birdenmi keseceğiz. Ne zaman keseceğiz. Bulunacakları ortam nasıl olacak, oda sıcaklığımı, bulunduğum yer karasal iklim, doğuanadolu kışları sıcaklık 1-5 derece ve bazen sıfırın altına iniyor. Doğalgaz kaloriferi çalıştırmadığım bir odada Pencere kenarında koysam ısı çok düşecek ve dona maruz kalacak. Kaloriferli odada tutsam muhtemelen uyumaz.

Ne yapacağım bilemedim. Kış önerileriniz nedir. :D

Bu konu başlığının ilk sayfalarını okumanızı öneririm. Adenium 10 derecenin altında tutulmamalı ve dona maruz kalmamalı.

Ben kış için herhangi birşey yapmıyorum. Hatta susuz kaldığında şu ana göre daha uzun aralıklarla olmak üzere suluyorum da. Ancak kışın toprağın kuruması daha uzun süreceği için çok fazla sulamakta çürümeye neden olabilir..

Deko
06-02-2017, 22:01
Arkadaşlar, değişik renklerde çöl gülü tohumu almak istiyorum. Güvenli ve sağlam olarak nereden alabilirim?
Bu konuda bir bilgi vermenizi rica ederim...

odyseey1
09-02-2017, 16:55
Ben bir hafta kadar önce tohumlar.net ten almıştım.
Tohumlar 3-5 gün içinde çimlendi.

şippin
09-02-2017, 20:54
Sayın annebonsai,
Çocuğum kopardı, diyorsunuz. Bitkinin çok zehirli olduğu konusunda uyarılar var. Eldivensiz ellemeyin, diyorlar. Dikkat edin.

yelizkahraman
14-02-2017, 22:08
Merhaba ben de bu aralar adeniumların büyüsüne kapıldım uzun süre araştırma yaptım hem Türk sitelerinde hem alman sitelerinde cok güzel bilgiler var ve tohumdan adenium yetiştirme ye kara verdim bir siteden adenium obesium doxon pruple sipariş ettim ve tohumları 11.02.2017de kumlu torf ile ektim tohumlarim kök vermeye başladı benim merak ettiğim neden sadece adenium obesium satılıyor da adenium arabicum satılmıyor.Birde adenium obesium doxon un özellikleri nelerdir

yelizkahraman
14-02-2017, 22:18
Adenium arabicum ve adenium obesium arasında nasıl fark var acaba Türk sitelerinde arabicum yok

Enver
28-02-2017, 06:19
Adenium arabicum ve adenium obesium arasında nasıl fark var acaba Türk sitelerinde arabicum yok

Adenium Arabicum un dallanması çatal yapması obesuma göre çok daha görsel. Yani Obesum sırık gibi uzarken arabicum hem gövdesi kalınlaşır hem de dallanması daha görse olur.

Mahmut Tebir
03-04-2017, 18:13
Ben bir türlü adenium tohumlarını köklendiremedim. Ne kağıt peçete arasında köklendiler nede toprakta. Nerede yanlışlık var bilmiyorum.
4 saat suda bekletiyorum. Sonra ekiyorum. 10 gün falan kaldılar tık yok.
Acaba kış olduğundan mıdır? Ama sıcaklık iyi di. Kalofilerin yanında kaldılar.
Ama bir türlü köklenmediler.
Peçetenin içindeki tohumların içi hep yumuşamıştı. Merhem kıvamında olmuştu.
Nedendir bilmem. İnternetten izlediğim kadarıyla bu yöntemi çoğu kişi yapmış başarılıda olmuşlar. Ben neden yapamadım anlayamadım.
Son 7-8 tohum kaldı elimde havaların iyice ısınmasını bekliyorum.
İnşallah bu sefer başarılı olurum. Başarılı olmazsam tohumların eski olacağına inanicam.
Başka bir düşünce gelmiyor aklıma.

Gardenias
29-05-2017, 11:31
Suda bekletmenizle çürüyorlar; ondan çimlendiremiyorsunuz.
Direkt olarak toprağa dikiniz ve nemlendirip üstünü kapatıp(Streç film vs.) çimleninceye kadar öyle tutunuz.Çimlenince üstünü açarsınız.
Kolay gelsin..

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Gül Batur
15-08-2017, 23:47
Yorumları okursanız çok çok güzel bilgiler var ..

nitroxs
16-08-2017, 11:45
Yorumları okursanız çok çok güzel bilgiler var ..

Merhaba Gül Hanım,
Sitede çok yararlı bilgiler olduğuna eminim ancak 77 sayfa yorumu okuyacak zamanım şuanda yok. Bu sıralarda epey yoğunum. Ben bu bilgiye ulaşana kadar bitkimi kaybetmek istemem.
iyi günler dilerim.

Adalet Yağcı
16-08-2017, 16:11
merahaba
Geçen hafta aldığım bitkimin yaprağı sadece bir yemek kaşığı su vermeme rağmen birden sarardı, bu normal mi?

Birde bu bitkiden bonsai yapmak istiyorum. Sizce gövde kalınlaştırmak için ne yapmalıyım. Mesela bu mevsimde budayabilir miyim? Alt taraftan çıkan sürgünleri budamalı mıyım?
Şimdiden teşekkürler.

Sayın nitroxs, sıcak bir yaz geçiriyoruz, bitkinin daha fazla suya ihtiyacı olabilir diye düşünüyorum, ben iki günde bir takriben üç yemek kaşığı su veriyorum.
Ayrıca, yaprakların da bir ömrü var, diğerlerinde sararma görülmüyor.

Bitkiniz yaşlandıkça gövde kendiliğinden kalınlaşacaktır, ayrıca bir uygulama gerektiğini sanmıyorum.
Ben olsam dipteki sürgünlere kıyamazdım, budamayı ilkbaharda yapmanızı öneririm, Nisan başı gibi meselâ.

Şunu da ilâve etmeden geçmeyeyim, aynı bitki farklı iklim ve koşullarda farklı istekler gösterebilir, bunu da göz önünde bulundurun.

nitroxs
16-08-2017, 19:06
Sayın nitroxs, sıcak bir yaz geçiriyoruz, bitkinin daha fazla suya ihtiyacı olabilir diye düşünüyorum, ben iki günde bir takriben üç yemek kaşığı su veriyorum.
Ayrıca, yaprakların da bir ömrü var, diğerlerinde sararma görülmüyor.

Bitkiniz yaşlandıkça gövde kendiliğinden kalınlaşacaktır, ayrıca bir uygulama gerektiğini sanmıyorum.
Ben olsam dipteki sürgünlere kıyamazdım, budamayı ilkbaharda yapmanızı öneririm, Nisan başı gibi meselâ.

Şunu da ilâve etmeden geçmeyeyim, aynı bitki farklı iklim ve koşullarda farklı istekler gösterebilir, bunu da göz önünde bulundurun.

Çok teşekkür ederim.

HipnoTc
04-09-2017, 16:59
Merhaba arkadaşlar bir çin sitesinden çöl gülü tohumu almıştım 2 adet gedi ve 2 side çimlendi.

https://i.hizliresim.com/lWJmRr.jpg (https://hizliresim.com/lWJmRr)

bergenia
04-09-2017, 17:32
Çin sitesi deyince aklıma sadece aliexpress geliyor. Ordan doğru ve çimlenen tohum geldiğinede ilk kez şahit oluyorum. Eğer aynı siteden bahsediyorsak satıcı ismini rica edebilirmiyim?

HipnoTc
04-09-2017, 18:53
Reklam olur diye Aliexpress dememiştim :D

çin sitesinden gelen tohumlarım :P

https://i.hizliresim.com/Pr8Lzv.jpg (https://hizliresim.com/Pr8Lzv)

buda çöl gülünü aldığım satıcı paketten yalnızca 2 tohum çıkıyo bilgin olsun
https://i.hizliresim.com/r2Wl01.png (https://hizliresim.com/r2Wl01)

bergenia
04-09-2017, 20:53
Çok teşekkürler:)

bergenia
07-09-2017, 12:15
Ya ben bayılıyorum adeniumlara ama küçük çocuklarım olduğundan eve almaya korkuyorum. Bunun zehri neresinde? Çiçeğinde yaprağında mı? gövdesinde mi? her yerinde mi?

Merak-lı
09-09-2017, 21:47
2 Tohumun ilkini cimlendiremedim ,galiba derine ektim bunu 22 gün önce topragın üstune koydum ve suladım.
Çok yavaş büyüyor normalmidir.?

Merak-lı
11-09-2017, 14:46
Adenium son halleri :)

HipnoTc
11-09-2017, 18:23
Ya ben bayılıyorum adeniumlara ama küçük çocuklarım olduğundan eve almaya korkuyorum. Bunun zehri neresinde? Çiçeğinde yaprağında mı? gövdesinde mi? her yerinde mi?

bitki komple zehirli ama bitkiyi yersen zehirli yoksa bir zararı yok :)

HipnoTc
11-09-2017, 18:24
2 Tohumun ilkini cimlendiremedim ,galiba derine ektim bunu 22 gün önce topragın üstune koydum ve suladım.
Çok yavaş büyüyor normalmidir.?

ben yuzeyden 5 mm derine koydum 2 side cok guzel çimlendi sanırım ilki derinliğe kurban gitmiş :(

2. olarak cok yavas büyümüyo ama hızlı da büyümü sen sürekli takipteysen şafak saymak gibi geleceğinden büyümesini yavas farkedeceksin .)

Merak-lı
25-09-2017, 15:21
Bugün şaşırtmayı yaptım inşallah ciceklendiğinide görürüm.

Merak-lı
31-01-2018, 21:12
135 günlük adeniumlarım sararmaya basladı cam kenarında tutuyorum 18 18 18 npk vermeme ragmen gideremedim:( yardımcı olacak arkadaşlara simdiden tesekkürler.

petulya
23-02-2018, 16:32
Bunlar sukulent olduğu için sulama ve gübrelemede dikkatli olunmalı sararma çürüyerek bozulmanın veya güneşsiz kalmanın ilk belirtileri olabilir.. Çok güzel şeyler yapıyorlar bu adeniumlarla, yıllar önce burda adenium siparişi verip tohum paylaşması tertiplenmişti, acaba o zamandan bu zamana başarılı olanların fidanları ne durumda çok merak ettim.
Ama asyada çok güzel şeyler yapıyorlar bu ağaçlarla..
https://www.youtube.com/watch?v=4eRrF3rCtCs
https://www.youtube.com/watch?v=RW-rFvVajLs
https://www.youtube.com/watch?v=kDCLTIkwGOU

Bunları seyrettikçe biz çiçek ve bahçecilikte ne kadar amatör bir ülkeyiz demekten kendimi alamıyorum...:(

sakdag
23-02-2018, 17:12
O ortak siparişten tohum alanlardan biriydim. Bir tane bitkimkaldı elimde. Kaktüs sukulent sayfamda görebilirsiniz resmini.

tuyku
14-03-2018, 13:36
Sevgili HipnoTc,sizden gördüğüm üzere aynı yerden bu tohumları edindim:)Yalnız size bir sorum var.Tohumları direk toprağa mı bıraktınız yoksa diktiniz mi?Diktiyseniz ne kadar derine?

Fırtına42
18-03-2018, 18:47
Toprağın üzerine bırakıp üstünede toprak serpiştirmeniz yeterli olacaktır . Dikini dikmeyiniz. Yatay konumda olsun
Sevgili HipnoTc,sizden gördüğüm üzere aynı yerden bu tohumları edindim:)Yalnız size bir sorum var.Tohumları direk toprağa mı bıraktınız yoksa diktiniz mi?Diktiyseniz ne kadar derine?

Mahmut Tebir
01-04-2018, 23:32
Benim adeniumların nesi var bir türlü anlamadım. Sürekli yaprak döküyorlar. Yaprakta çıkartmıyorlar. Ama gövdelerinde yumuşama falan yok. En son küçük bir saksıya yerleştirmiştim. Ondan sonra başladı bu olay. Bir arkadaş saksı küçük dedi. Daha sonra büyük saksıya yerleştirdim. Ama yaprak dökme hala devam ediyor. Ne yapmam lazım?

Adeniumlarımın ilk halleri.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/659625d1508675908-20171021_232545.jpghttp://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/659626d1508675908-20171021_232603.jpg

Küçük saksıdaki halleri. Yaprak dökmeye burada başladı. Ama gövdede yumuşama yoktu.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/667859d1521024116-20180314_102325.jpg

Ve büyük saksıya aldığım son durumu ekteki.

Tropik Adam
17-06-2018, 01:02
bunlarda benim Adenium çiçeklerim tabi daha sı var azı yok :) şimdi siyah adenium getireceğim en nadir türü

Tropik Adam
17-06-2018, 01:05
işte adenium

Merak-lı
17-07-2018, 21:56
9 aylık benimkilerde çiçek belirtisi yok :(

Gardenias
16-10-2018, 23:16

Ne yazık ki her yerinde...

Gardenias
16-10-2018, 23:18
9 aylık benimkilerde çiçek belirtisi yok :(

Genelde 1,5 karış olunca (uygun koşullar altında olması şartıyla ) çiçekleniyorlar...

Suryanarayana
09-09-2019, 19:03
Tohumdan yetiştirdiğim adeniumlarım.

Bunlarda 16 ocak 2011 tarihinde ektigim adeniumlar.

Suryanarayana
09-09-2019, 19:35
on yaşındaki adeniumlarım

Mahmut Tebir
11-09-2019, 22:54
Benim adeniumlar bir türlü çiçek vermedi. 3. yılındalar. sebebi nedir acaba?

asya-
24-02-2020, 13:07
Merhaba benim adeniumumun tomurcukları kuruyup dökülüyor, gereğinden fazla mı susuz bırakıyorum acaba bunun etkisi olabilir mi, su verirsemde çürüyüp ölecek diye korkuyorum, arada kaldım

ss_72
30-03-2020, 17:20
Merhaba,

Benim çöl gülünün durumu fotoğraflardaki gibi, aldı başını sürekli uzamakta, nasıl dallandırabilirim?

1,5 yıl gibi bende, saksısını, toprağını değiştirmek istiyorum ama malum "Covid" dışarı çıkamıyoruz.

Dallanması için budamak lazım değil mi? Nasıl budarım (nasıl kıyarım), budama zamanı geçmiş midir, yardımcı olabilir misiniz?

Saygılar,

Molly123
18-06-2020, 18:15
Merhabalar. Adenium yetistirmek istiyorum. Ama tohumunu nerden edinebilirim bilmiyorum. Yardimci olabilecek olan var mi?

fantara
18-11-2020, 12:12
Merhaba,

Tayland dan aldığım Adenium Obesum ( 200 ad ) ve Arabicum rachinee ( nadir ) ( 20 ad. ) tohum var. İsteyen olursa mal oluş bedeline gönderebilirim.

mail : fantara@hotmail.com.tr

bdereli
25-03-2021, 21:49
Adenium çöl gülü tohumlarım geldi satın almak isteyen varsa mesaj atabilir, yüksek çimlenme oranı var
mail adresim: barisderelii@gmail.com (mailto:barisderelii@gmail.com)

drhegeli
06-07-2021, 15:05
Neredeyse siyah...

Muda
06-07-2021, 15:14
Neredeyse siyah...

Yeniden hoş geldiniz diyelim Sn. drhegeli;

Kuyucak resimlerinizi tamamlamanızı beklerken Fethiye dönüşünde tam lavanta bahçesinin önünde arabamız bozulmuştu. Diğer yerleri göremesek de o bahçede bir kısım resim çekmiş, açık alan düğün fotoğrafçılarını görmüştük. Siz devamını getireceğiniz için resim ekleyememiştik. Yeniden gelme durumunuz olursa yol güzergahındayız. Bekleriz.

Katlı çok renkli olarak aldığımız adenium tohumlarından tek katlı genelde aynı renk çiçekleri olan çöl gülleri çıktı. Yurt dışına güven eksikliği nedeni ile artık pek sipariş verilmiyor.

Resimlerin devamını bekliyoruz.

Selçuk Boz
07-07-2021, 13:37
Mayıs 2018'de Ali Ekspres'ten:
720425
bu resimdeki adenium tohumlarından aldım.

En sonunda, aldığım tohumlardan çıkan bitkinin çiçeği bu sabah açtı. Aşağıdaki resim de o çiçeğe ait:
720426

Bu Uzakdoğulular, tohum olayında da kandırdılar beni!:(

Ali Ekspres, eBay gibi sitelerde satılan tohumlara kesinlikle güvenmeyin. Üç yıl gibi uzun bir süre bu bitkilere emek verip hayal kırıklığına uğradım.

Artık olan oldu, elimdeki bitkilerle yetineceğim. Amacım, sadece bu gösterişli çiçeğin fotoğraflarını sizlerle paylaşmak değil, tohumlarını da elde ederek tohum paylaşım etkinliğinde, isteyen arkadaşlarla tohumlarını da paylaşmaktı.

Her ne kadar uzakdoğulular tarafından kandırılsam da, yine de bu bitkiden tohum almaya çalışacağım ve alabilirsem, tohum paylaşım etkinliğinde de dağıtacağım. Küçük bir rica; gösterişli çiçeklerinizin sadece resimlerini değil, tohumlarını da paylaşın lütfen.

Selçuk Boz
10-07-2021, 17:49
720495
Bugün itibariyle ilk açan çiçeği, Youtube'daki Uzakdoğuluların videolarında gösterdiği şekilde yararak tozlaştırmaya çalıştım. İkinci çiçek bugün açtı. Onu da Salı ya da Çarşamba günü tozlaştırmaya çalışacağım. Umarım, tozlaştırma konusunda Uzakdoğulu Youtuberlar beni yanıltmıyordur.

Şu an için bitkide başka da çiçek kalmadı. Eğer çiçekler tohum tutmazsa, resimdeki tek uzun dalı kesmeyi düşünüyorum. Böylece kodeksi büyütmeye ve kestiğim daldan da yeni çiçek üretmeye çalışacağım.

Emre2535
11-07-2021, 16:06
720495
Bugün itibariyle ilk açan çiçeği, Youtube'daki Uzakdoğuluların videolarında gösterdiği şekilde yararak tozlaştırmaya çalıştım. İkinci çiçek bugün açtı. Onu da Salı ya da Çarşamba günü tozlaştırmaya çalışacağım. Umarım, tozlaştırma konusunda Uzakdoğulu Youtuberlar beni yanıltmıyordur.

Şu an için bitkide başka da çiçek kalmadı. Eğer çiçekler tohum tutmazsa, resimdeki tek uzun dalı kesmeyi düşünüyorum. Böylece kodeksi büyütmeye ve kestiğim daldan da yeni çiçek üretmeye çalışacağım.
Sayın Selçuk boz adeniumuna bayildim. Maşallah.Adenium un bakımı zormu narin bi bitkimi yetiştirmek isterim Ancak bitki solunca **** curuyunce üzülüyorum.

Muda
17-08-2021, 22:35
721001

721002

721003

721004

Rahmetli Meh12 arkadaşımızın 2013 yılında yurt dışından getirtmiş olduğu tohumları sanırım 2014 yılında dikmiştim. Bir kısmı çıktı. Bir kısmı büyüdü. Yirmi çeşit katmerli rengarenk tohumlar olarak almıştım. Katmerli çıkmadılar. Şu anda birbirine benzer üç farklı renk varyetesi var. Büyüdükçe çiçekleri çoğalıyor sanırım. İlk defa bu yıl bu kadar çiçek açtılar. Güneşli balkondalar. Ancak ben iki güne bir su veriyorum. Gövdesinde su olsa da toprağı kuruduğunda su vermez isem önce çiçek tomurcukları kurumaya başlıyor. Su verince çiçek açmaya devam ediyor. İlginç bir durum.

Muda
17-01-2022, 09:57
Yazın balkonda tuttuğum bolca çiçek açan rahmetli meh12 arkadaşımızın getirtip paylaştığı katlı adeniumlardan çıkan çiçekleri yukarıda paylaşmıştım. Malesef bende çiçek açan üç tane renk tonu farkı olan katsız adenium çıktı. Geçtiğimiz yıl ilk defa o kadar çiçek açtı. Birkaç tanesini tohum oluşturmak için tozlaştırma denemesi yaptım. Ancak başarılı olup olmadığımı bilemiyorum. Çiçek açan üç tanesinde ikişerli olarak tohum kapsülleri oluştu. Resmini verdiğim aşağıda en büyük kapsülde deneme yapmadığımı hatırlıyorum. En son o çiçek açmıştı. Havalar soğuduğu için içeriye güneş gören yere almıştım. Şu ana kadar tohum alabilen arkadaşımız var mı bilemiyorum. En azından oluşum aşamalarının resimlerini paylaşayım.

Bu en koyu renkli çiçek açan adenium.

723440

En son ve en büyük oluşan tohum kapsülleri. Yukarıda bol çiçek açan pembenin bulunduğu kapsül. En güçlüsü olunca haliyle tohum kapsülü de büyük oldu. Halen yeşil durumda. Bu son durumu.

723441

723442

Muda
17-01-2022, 10:04
Bunlar da tohum kapsüllerinin açılma aşamaları

723443

723444

723446

723445

Muda
17-01-2022, 10:14
Tohumlar birkaç gün içerisinde yavaş yavaş çıktılar. Dokunmadığım için tamamı çıktılar. Altta bulunan stephalia leş kaktüsünün üzerine döküldüler.

Biz karahindiba, keçi sakalı gibi bazı rüzgarla dağılan tohumların tek tarafında tüycüklere alıştığımız için (Apocynaceae) çift pappus ile donatılmış (yani her iki ucunda bir tutam tüy bulunan) tohumları yadırgadım. Ancak çok hoş bir görüntü veriyor. Tohumlar gönderilirken bunlardan arındırılıyor.

Resim çektim. Çektiğim resimler aşağıda. Dikkatimi çeken bir taraftaki pappus tüycüklerin daha büyük diğer tarafta ise daha küçük görülmesi oldu.

723447

723448

Nasıl uçacağını merak ettim. Birkaç tanesini yukarıdan aşağıya doğru bıraktım. Hava akımı olmadığı için direk masanın üzerine düştüler. Alt küçük taraflı tüycüklerin bulunduğu şekilde yeniden attım. Yaptığım denemelerde her zaman küçük tüycüklerin olduğu kısmın alt tarafta büyük tüycüklerin olduğu kısmın ise üst tarafta kaldığını farkettim. Sanırım kök çıkan yer küçük tüycüklerin olduğu taraf. Büyük tüycüklerin olduğu taraf ise yaprak çıkan kesim diye düşünüyorum. Denge mükemmel.

sakdag
18-01-2022, 09:45
Rahmetli Meh12'nin tohumlarından büyüttüğüm bir adet adeniumda bende var Sayın Muda. Çiçek rengi sizinkiyle aynı tonlarda. Tozlaşma yapmayı hiç denemedim doğrusu.

skaraca
17-07-2023, 12:15
Üç yıldır bende olan ve her yıl çiçeklenen adenium'um üçüncü yılında Uşak'tan Mersin'e geldikten sonra tohum kesesi oluşturdu.

Tohum kesesi oluşan tek katlı çiçek, ancak yanında çok katlı çiçeği olan bir adenium daha var. Aynı dönemlerde açtılar, birbirlerini etkilediler mi bilmiyorum.