PDA

View Full Version : Adenium (Çöl gülü)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10

drhegeli
07-08-2012, 11:30
Adalet Hanım,
bitkileriniz (maşallah) sağlıklı görünüyor. Dalları fazla uzayıp sarkmalar yapmamış. Gayet derli toplular. Hiç budama yaptınız mı?

Çiçeklenmeme nedeni, besin yetersizliği olabilir. Sizinkiler gibi yetişkin sayılabilecek bitkiler için önerilen NPK oranı 1:2:3... Buradaki rakamlar, miktar değil elementlerin birbiriyle oranını gösteriyor. Yani düşük azot, orta karar fosfor ve yüksek potasyum. Tavsiye edilen dozun 1/4 - 1/2 oranında ve her sulamada verilmesi öneriliyor. İz elementler içermesi de isteniyor. Özellikle borun çiçeklenmeyi teşvik ettiği söyleniyor.

Piyasada 1:2:3 oranında gübre bulmak (örn. 10:20:30) zor... Bunun için karışımlar yaparak kendi formülümüzü oluşturabiliriz. Benim bitkilerim henüz genç olduğu için bir karışım ihtiyacı duymadım. Yavaş salınımlı bir gübre kullanıyorum. Oranı 16:7:15 (+ iz elementler)...

Adalet Hanım, adeniumlarınızı kışın dışarda mı bırakıyorsunuz?

tturt
07-08-2012, 15:34
Adalet Hanım,

Sanıyorum tohumdan yetişen bu adenium'da 4 yaşında geçen sene çiçeklenmişti. Bu sene çok uzadığı için budadım. Aldığım çelik iki çiçek verdi. Kendisi ise çiçeklenmedi. Yine boya gitmeye başladı.

323851

tturt
07-08-2012, 16:03
Yine tohumdan yetişen 3 ya da 4 yaşında olan bu adenium'u da budadım. Budama öncesi ve sonrası fotoğrafları paylaşıyorum.

323855

323856

Adalet Yağcı
07-08-2012, 16:46
Adalet Hanım,
bitkileriniz (maşallah) sağlıklı görünüyor. Dalları fazla uzayıp sarkmalar yapmamış. Gayet derli toplular. Hiç budama yaptınız mı?

Çiçeklenmeme nedeni, besin yetersizliği olabilir. Sizinkiler gibi yetişkin sayılabilecek bitkiler için önerilen NPK oranı 1:2:3... Buradaki rakamlar, miktar değil elementlerin birbiriyle oranını gösteriyor. Yani düşük azot, orta karar fosfor ve yüksek potasyum. Tavsiye edilen dozun 1/4 - 1/2 oranında ve her sulamada verilmesi öneriliyor. İz elementler içermesi de isteniyor. Özellikle borun çiçeklenmeyi teşvik ettiği söyleniyor.

Piyasada 1:2:3 oranında gübre bulmak (örn. 10:20:30) zor... Bunun için karışımlar yaparak kendi formülümüzü oluşturabiliriz. Benim bitkilerim henüz genç olduğu için bir karışım ihtiyacı duymadım. Yavaş salınımlı bir gübre kullanıyorum. Oranı 16:7:15 (+ iz elementler)...

Adalet Hanım, adeniumlarınızı kışın dışarda mı bırakıyorsunuz?

Sayın drhegeli;
Tavsiyeleriniz için önce teşekkür etmek istiyorum.
Adeniumlara pro granül 9 aylık(geç çözünen)gübre vermiştim.
İki yıldır toprağını değiştirmediğim için besinsiz kalmış olabilir.
Verdiğim gübre yavaş salınımlı olduğu için çiçeklenme gecikti demek ki.

Hiç budama yapmadım, gerek de duymadım, sizin de söylediğiniz gibi şimdilik derli toplular.
Benim adeniumlarım yazı da kışı da dış ortamda geçiriyorlar, nadiren ısı -2-4 olduğunda geceleri içeri alıyorum.
Mersin'de fazla titizlenmeye gerek kalmıyor zaten.

Adalet Yağcı
07-08-2012, 16:51
Adalet Hanım,

Sanıyorum tohumdan yetişen bu adenium'da 4 yaşında geçen sene çiçeklenmişti. Bu sene çok uzadığı için budadım. Aldığım çelik iki çiçek verdi. Kendisi ise çiçeklenmedi. Yine boya gitmeye başladı.

Taner bey, adeniumlardaki sürekli boya gitme hali, yetersiz ısı ve ışıktan kaynaklanıyor bence.
Bırakın tüm günü kızgın güneşin altında geçirsin, budamanız iyi olmuş.

zevren07
08-08-2012, 01:19
Adeniumların çimlenmesinde bir üst sıcaklık limiti var mı? Kavurucu sıcaklıklarda yaz başında ki verimi elde edemedim. Ben de mi bir sorun var diye şüphe etmeye başladım da.

drhegeli
08-08-2012, 10:00
Adenium çimlendirmede esas olan toprak ısısıdır. İdeal toprak ısısı 28-32°C'dir.

zevren07
08-08-2012, 11:04
Sayın drhegeli en son toprağa bıraktığım tohumları çıkardım içleri adeta haşlanmış gibiydi endişelendim. Terasta fayans zemin üzeri yarıgölge de olsa ürkütücü bir sıcak var Antalya da.Korktum çimlendirmeye ara verdim,eylül sonu gibi devam etmek niyetim.

drhegeli
08-08-2012, 12:47
Sıradaki bir Tayland melezi...
Adenium obesum 'Muang Sakda'
324163
İlk çiçeği, ilk gün... Yine güneş altında durmaktan biraz soluk görünüyor. Yine de mor tonları seçilebiliyor. Kokulu olduğu söyleniyordu, ben alamadım. 'Fire Mountain' ve sonrasında 'Doxon 2' ile çaprazlanınca bakalım ne olacak... Katmerli bir mor:confused:, bir de koku eklenirse...:D
Yine uzun bir yol...

324165324166
Çiçek çapı 3-4cm. Seceresi hakkında bilgim yok. Yapraklarındaki dalgalanmalar, genetiğindeki crispum etkisi olabilir.

zevren07
08-08-2012, 15:45
10 gün önce diktiğim aşılı fidanlar.

324245

324246

memet
08-08-2012, 15:50
İyi görünüyorlar. Sıcaklar uyuklamaya girmelerine neden oluyor ama sonbaharda hızlı bir büyüme olacak.

GÜLSEN_
09-08-2012, 21:10
Eyvallah memet bey yüreğime su serptiniz. Korkmuştum sıcak çarptı diye. Bu da sıcaklar için yeni cimlendirme mekanizmam.

:cool: 324283

Bunlar da 324305

sn.zevren07 tohumları kağıt peçetelere sarıp suyamı koydunuz yoksa başka bir sıvımı rengi neden sarı onun için başka bir sıvımı diye sordum

acemifüsun
09-08-2012, 21:20
Sn. zevren kağıt peçetelerde çimlendirmeye çalıştığınız tohumlar Plumeria tohumları . Adenium başlığında karışıklık olmasın.

drhegeli
11-08-2012, 13:05
Adenium (ve de plumeria) tohumlarını çimlendirmek için, ekim öncesi herhangi bir ön işleme (kimyasal veya fiziksel) gerek yoktur. Sonrasında mantar oluşumunu engellemek için fungusitli suda bir süre bekletilebilir.
Çimlendirme için uygun toprak ısısı ve nem kafidir. Nemi korumak için saksının üstünün örtülmesi (streç film vb) yeterlidir.

acemifüsun
11-08-2012, 17:52
Evet haklısınız ama paylaştığım sistem,yaz sıcaklarında genel olarak kullanılabilecek bir sistem. Kuru sıcakta nemli tutmak için, adeniuma da uygulanabilir.
Plumeria olsun Adenium olsun tohumların uzun süre sıvı içinde bekletilmesinin tohumlarda çürümeye neden olacağını düşünüyorum.
Kağıt peçete içinde Plumeria ve çeşitli tohumları çimlendirme yöntemi var ve başarılı bir yöntem, fakat peçete elle iyice sıkılıp, peçetede fazla sıvı atılıp, arasına tohum yerleştiriliyor.

Selçuk Boz
13-08-2012, 16:44
Plumeria olsun Adenium olsun tohumların uzun süre sıvı içinde bekletilmesinin tohumlarda çürümeye neden olacağını düşünüyorum.
Kağıt peçete içinde Plumeria ve çeşitli tohumları çimlendirme yöntemi var ve başarılı bir yöntem, fakat peçete elle iyice sıkılıp, peçetede fazla sıvı atılıp, arasına tohum yerleştiriliyor.

Çok doğru. Söylediklerinizi bizzat tecrübe ettim ve her iki bitki türünde de maalesef başarılı olamadım.

Her iki tür de çimlenme sorunu olmayan, kolayca çimlenen bitkiler. Dolayısıyla, bu tür bir işleme de zaten gerek yok diye düşünüyorum şimdi... (Maalesef önce değil, şimdilerde:o)

Peçete yöntemi de o kadar kolay olmadı benim için...
Açıkta yaptığımda, peçete ya çok kurudu, ya da fısfısı fazla kaçırdım.
Plastik torba içinde ise, çürümelerin önüne bir türlü geçemedim.

En iyi yöntem, yine doğal yöntem oldu benim için.

zevren07
14-08-2012, 03:26
Evet haklısınız beni farklı arayışlara sevk eden bu aşırı sıcaklıklarda çimlendirme ısrarım. Sanırım tohum filizlenirken sıcak yaktı. Bekleyip doğru zamanda doğal yol en kolayı. Baharda dediğiniz gibi belki 500 tohumu çimlendirdim ama bu sıcaklıkta başarısız olunca,farklı yollar denedim. Doğru zaman doğal yol.
(Yukarıdaki plumeria ilgili kısımları bilgi kirliliği olmasın diye sildim)

yeşillim
18-08-2012, 09:18
Bana tohumdan yetiştirilmiş olarak, doğasever dostum tarafından kazandırıldı. Çift kap sisteminde yetiştiriyorum. Gelişimi istikrarlı hale geldi.

tekomusti
21-08-2012, 09:15
326389

326390
benim üç kağıtcılar tam 1 yaşına bastı,çiçek açıp baba demelerini dört gözle bekliyorum :D:D

zevren07
29-08-2012, 16:26
Adeniumlarda geçirgen toprağa ve az sulamaya rağmen gövde yumuşama sebebi ne olabilir. Toprak çok geçirgen olunca suyu mu az geliyor acaba.?:confused:

Mete Tiren
01-09-2012, 09:23
Bu sene çimlenen adeniumlar...

Bir obesum Sn drhegelinin hediyesi olan tohumlardan bu hale geldi :)

328811

Bir arabicum bana Sn kalambaklıdan hediye geldi

328812

Tepe budaması yaptığım bir obesum yani gövde yapmaması için hiç bir sebep yok :)

328813

memet
04-09-2012, 18:08
Biraz gölgede kaldığı için boya gidiyorlar

sakdag
05-09-2012, 20:00
Adeniumlarım, hepsini 5'lik mini saksılardan biraz daha büyük saksılara aktardım. Hepsinin durumu çok iyi, bir tek çiçekleri eksik. :D Saat 16.00'dan gün batımına dek direkt güneş ışığı alıyorlar.

329879

Adalet Yağcı
05-09-2012, 20:59
Biraz daha sabır, Ekim Kasım gibi açabilir.

sakdag
05-09-2012, 21:08
Bugün eski sayfaları okudum biraz Adalet Abla, sizin adeniumlarınızın ilk açtığı zamanları falan. İnşallah öyle güzel renkler çıkar diye düşünmüştüm. ;)

Adalet Yağcı
05-09-2012, 21:13
Az önce ben de baktım, biri Eylül 10 da açmış, diğeri de Ekimde.
Fazla sıkboğaz etmeyelim, onlar zamanı biliyorlar :)

Renkler çok da önemli değil benim için sevgili sakdag, sağlıklı ve bol çiçeklensin yeter.

keremcimen80
05-09-2012, 21:20
329909

yaklaşık 15 gün önce ektiğim 3 tohumdan biri çıktı şuan ne yapmalıyım yaklaşık 3-4 saat güneş görüyor birde evim kışın güneş görmüyor ama ışık alıyor nasıl bir sorun yaşarım.şuan sulamayı nasıl yapmalıyım.

ilksenozturk
06-09-2012, 07:48
Taner bey, adeniumlardaki sürekli boya gitme hali, yetersiz ısı ve ışıktan kaynaklanıyor bence.
Bırakın tüm günü kızgın güneşin altında geçirsin, budamanız iyi olmuş.

istisnai bir örneğim olmuştu bu boya gitme ile ilgili.
tohumdan yetiştirdiğim bir tanesini cayır cayır güneşin altına koydum tüm bahar ve yaz döneminde.
veee upuzun ipince birşey olarak gelişti :)
budadım tepeden, iki dal olarak yeniden ve yine upuzun olarak devam etmeye çalıştı hayatına :D
yani uzaması sadece ışıksızlık da olmayabiliyor

Adalet Yağcı
06-09-2012, 09:37
Adeniumların anormal uzaması, bitkinin cinsi türü vs. ile de ilgili olabilir belki.
Fazla uzama yapan adeniumların gövdesi, diğerleri kadar tombul değil gözlemlerime göre.

iris41
06-09-2012, 21:12
Aynı cins tohum aynı gün cıktılar ve bulundukları yerde aynı fakat biri devamlı sürgün veriyor öteki tombullaşıp boya gidiyor :) bence bitki sadece istedigi gibi büyüyor

Sakaki
06-09-2012, 21:19
Aynı cins tohum aynı gün cıktılar ve bulundukları yerde aynı fakat biri devamlı sürgün veriyor öteki tombullaşıp boya gidiyor :) bence bitki sadece istedigi gibi büyüyor

Sn iris41

Adalet hanımın dedikleri doğru.
Hem cinsine bağlı bir durum hem de koşullara.
Örneğin sn drhegeli bana da arabicumların tombul gövdeli obesumların boylu olduğunu belirtmişti.
Arabicumların bir tanesini hafif gölgede diğerlerini direk güneş ışığı altında bıraktığımda, gölgede kalan cılız kaldı ve tombullaşmak yerine boya gitme eğilimi gösterdi. Güneş altındakiler ise neredeyse 2 katına yakın kalınlıkta gövde yaptı gölgedekine göre.
Sizdeki çimlenenlerde farklı cinslerin tohumları karışmış da olabilir.

Emre Kuzu
08-09-2012, 18:10
329909

yaklaşık 15 gün önce ektiğim 3 tohumdan biri çıktı şuan ne yapmalıyım yaklaşık 3-4 saat güneş görüyor birde evim kışın güneş görmüyor ama ışık alıyor nasıl bir sorun yaşarım.şuan sulamayı nasıl yapmalıyım.

Bitkinin besleyici yaprakları yanmışa benziyor daha tohumdan yeni çıkmış bitki tam güneş ve şiddetli sıcakları kaldıramaz en azından asıl yaprakları çıkması beklenir.

keremcimen80
08-09-2012, 20:16
Bugün 20 tohum daha ektim. Ne zamana güneş görmesi lazım. Yapraklar tam oluşana kadar güneş görmemesi mi gerekiyor

Emre Kuzu
08-09-2012, 23:03
İlk açılan yapraklardan sonra gelen yaprakları bekleyin bu bekleme devresinde fideler yarı gölgede dursunlar sonra alıştıra alıştıra çıkartın zaten bu aydan sonra güneş ve sıcaklığı yaz gibi olmaz o zaman çıkartırsınız tam güneşe kışında aydınlık ve serin bir yerde dururlarsa dinlenmiş olurlar karanlık serinde olur ısıtmalı odada cam kenarında duracaksa, bu durumda toprak kuruduğunda az miktar sulamanız gerekir kökleri kurumaması için.

memet
11-09-2012, 11:06
Aynı ortamda hepsi farklı gelişen fidanlar.

selis
12-09-2012, 12:00
Sanırım kurtulamayacak..

Sakaki
12-09-2012, 12:18
Kökler çalışmadığı için dehidrasyona uğramış gibi :(

selis
12-09-2012, 12:25
Bunun açılımı '' fazla sulamak köklerin işlevini kaybetmesine neden olmuş'' mu demek?
Çzümü de yok anladığım kadarıyla..
Bundan bir tane daha var da..

Sakaki
12-09-2012, 12:30
Sn selis,

Evet, büyük ihtimal öyle.
Benim de ilk denemelerimde kaybettiklerim bu şekilde su kaybına uğramış ve büzülmüştü, sebebi aşırı sulamaya - köklerin çok ıslak kalmasına bağlı olarak kök çürümesi idi.
Toprağınız (taşların hemen altındaki tabaka) bana fazla su tututcu özellikte gibi geldi.
Kökleri bir kontrol edin bence, kaybedecek birşey yok gibi. Çürüyen kısımları alıp bir müddet bekleyin bence.
Ancak yine de bir doktora gösterin derim (bkz. drhegeli) :)

selis
12-09-2012, 12:35
Bol kumlu uygun bir karışım kullandığımı sanıyorum ama dediğiniz gibi kaybedecek bir şey kalmamış.. Denemekte fayda var..

Mutlaka doktorun önerisi de sizinki gibi olacaktır.. ;)
Teşekkür ederim..

iris41
15-09-2012, 12:03
Ufaklıklar büyüdü abi oldu ;)

keremcimen80
15-09-2012, 13:04
7 gün önce ektiğim 17 tohumun 17 side çıktılar % 100 bir çimlenme oranı

tekomusti
16-09-2012, 07:00
331803
bu tembel 13 aylık hala çiçek niyeti yok
çift gövde düşünüyorum
331804
tembeller sınıfı yiyip içip yan gelip yatıyorlar çiçek dersi çalışan yok :p

iris41
16-09-2012, 08:12
Bu yıl cicek verimi az oldu sanırım kimseden ses cıkmıyor .

Sakaki
17-09-2012, 17:20
Sn drhegeli ve diğer deneyimli arkadaşlar,

Bendeki adeniumlar gayet sağlıklı gelişmesine karşın 1-2 tanesinin bazı yapraklarında aşağıdaki resimde gösterdiğim gibi sarı noktalı lekeler mevcut:

332049

Aslında bu sorun yeni değil. Farkettiyseniz alttaki yapraklarda görünüyor, çünkü sorun aslında 3-4 hafta önceydi ve ilk önce bana mantar türevi bir rahatsızlık gibi geldiğinden mantar tedavisi uyguladım ama sorun pek geçmedi. Besin yetersizliğini hiç düşünmedim zira diğer adeniumların tamamı aynı rejimle beslenmesine karşın bir sorun göstermedi.

Ardından kırmızı örümcek ve pamuklu bit dediğimiz zararlılara karşı kullanılan bir ilaçtan hafif dozda 1-2 kere uygulama yaptığımda, yeni çıkan yapraklarda sorunun devam etmediğini gördüm.

Ama ortada görünen bir zararlı da yoktu açıkcası.
Şu anda boy uzaması ile birlikte yeni çıkan yapraklarda bir sorun göze çarpmıyor ancak bu sorunu yaşayan adeniumların yapraklarında matlık gözüme çarptı. Bu matlık cinsiyle de ilgili olabilir belki emin değilim (ya da ilacın etkisi olabilir).

Bu durumu yaşayan var mı aranızda ve fikri olan var mı?

Diğerleri yan yana olmasına rağmen bir sorun yok onlarda:

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/331890d1347822337-obesum-010.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/331899d1347823106-arabicum-009.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/331892d1347822515-obesum-012.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/331895d1347822515-obesum-015.jpg

memet
18-09-2012, 15:46
İlk anda bendeki izlenim mantar olduğu. Arada ilaçlama yapmış mıydın?
Benimkileri de bir gün içinde böcek kaplamış ilaçlama istiyor.

Sakaki
18-09-2012, 16:19
Mantar ilaçlaması yapmıştım ama tepki vermemişti. Bunun üzerine kırmızı örümcek, pamuklu bit vs. için kullandığım ilaçtan az doz ile 2-3 uygulamadan sonra yeni yapraklarda sorun tekrarlamadı.
Ama dediğim gibi ortada görünen bir böcek yoktu. En azından ben göremedim :)

selis
20-09-2012, 18:44
Kökleri bir kontrol edin bence, kaybedecek birşey yok gibi. Çürüyen kısımları alıp bir müddet bekleyin bence.

Sn. Sakaki daha önce bahsettiğiniz gibi, bitkinin toprağını döktüm. Kökler gayet sağlıklıydı. Yine de uçlarından biraz kesip 2-3 saat bekletip tekrar diktim.. 3 gün sonra gördüğümde mucize gibi, gövde şişmanlamaya başlamıştı ;)
Teşekkür ederim.. :)

memet
20-09-2012, 18:49
EÜ botanikdeki adenium, onbeş yaş civarında olması gerek.

Sakaki
20-09-2012, 21:09
Sn. Sakaki daha önce bahsettiğiniz gibi, bitkinin toprağını döktüm. Kökler gayet sağlıklıydı. Yine de uçlarından biraz kesip 2-3 saat bekletip tekrar diktim.. 3 gün sonra gördüğümde mucize gibi, gövde şişmanlamaya başlamıştı ;)
Teşekkür ederim.. :)

İnanın çok mutlu oldum ve sevindim adınıza :)
Ama yine de toprak karışımınızı bir gözden geçirin bence. Önümüz kış, eğer su çok tutuyorsa kışın daha tehlikeli olabilir.
Bir daha sorun yaşamamanız dileğimle...

iris41
20-09-2012, 21:18
Bu ay adenium ayı sanırım su versem yarıyor ;) yeni ve büyük yapraklar cıkarıp boy attıyor

resul22
30-09-2012, 20:02
Bu Adenium hangi aylarda tohumdan ekiliyor.Tohum alıp ekmek istiyorum.

Garuda
30-09-2012, 20:36
EÜ botanikdeki adenium, onbeş yaş civarında olması gerek.

Saka gibi :)

Degerli arkadasim fotografta gorunen adeniumlar icinde en buyuk hacimli ve boyda olan bana gore 1.5 bilemedim 2 yasini gecmez..
15 yillik ve daha yasli adenium gormek icin bu basliktaki benim ekledigim 1545. mesaj ve sonrasina daha iyi bakmak gerekir diye dusunuyorum fotograflara bu linkten ulasabilirsiniz http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent/6486-52.htm

Sevgiler

drhegeli
03-10-2012, 11:13
Bir başka David Clulow melezi : A.obesum 'Cody Louise'
336035
Genetik özellikleri biraz karışık. Taç yapraklarındaki damarlanma bir A.crispum özelliği... Boğaza doğru çiçek renginin koyulaşması ve filamentlerin boğaz içinde sonlanması ise A.swazicum özellikleri... Adına bakılırsa bir yerlerden de A.obesum genleri almış olmalı...
Swazicum genleri nedeniyle 'Cody Louise' steril, yani tohum üretemeyecek. Zira swazicum ailenin tek tetraploid üyesi (diğerleri diploid). Melezleri triploid oluyor ki bu da tohum oluşturmasına engel (yani bu bir katır, kedi değil :D). Yine de artıları var : Swazicum (ve melezleri) soğuğa en dayanıklı cins ve çelikle çoğaltılınca kısa sürede (2-3 yıl) şişman bir gövde (caudex) oluşturuyor.

Yandan görünüm... Çiçek çapı 5-6cm kadar. Hangi genlerinin yansıması bilmiyorum ama yaprak rengi (bendeki diğer adeniumlara göre) daha açık yeşil ve şekli de daha yayvan. Boğazı da daha uzun gibi geldi...
336036

Netten alıntı örnek A.crispum ve A.swazicum fotoğrafları...

336038336037

Bendeki (bu yaz çiçek açmış olan) bir başka swazicum melezi : A.obesum 'Jezebel'... Swazicum özellikleri daha belirgin...
336039

drhegeli
03-10-2012, 11:17
Tekrar çiçeklenen adeniumlarım...

A.obesum 'Fire Mountain'
336043

A.obesum 'Zuninga 2'
336044

can17can
05-10-2012, 09:32
Uzun süreden sonra herkese Merhaba arkadaşlar,
Ev'deki balkondan başlayıp seraya taşınan maceramızda ilk tomurcuğumuzu aldık :)

size daha fazla güzel haber vermek isterdim ama inanın sorunların ardı arkası kesilmedi. Çünkü çok fazla kök çürüme sorunumuz var. 4-6 aylığa kadar yetişmiş adeniumlarımızı yeni saksılara drenajı biraz daha iyi olan karışımlara diktik ama aşırı derecede çürüme baş gösterdi.

1. kök çürüme durumu: tüm kökler sağlam ama gövdede morarma ve normalin üstü yumuşama

2. kök çürüme durumu: kazık kök çürümeye başlamış. gövdede az yumuşama var. ( Yaprakları çok canlı, gövdede yumuşama olmamasına rağmen tespit ettiğimiz durum: eğer en altdaki yaprakların 3-5 tanesi sararmışsa, kazık kökte bir çürüme olduğuna dair işaret olduğunu anladık. Bu sayede adeniumları besleyen saçak kökleri kurtarmış olduk ve yaşama şansını arttırmış olduk. Şuana kadar çıkardığımız 5 tanesinin 4 tanesinde kazık kök çürümüştü. Bunların kazık köklerini kesip tekrar diktik umarım tekrar hayata dönerler, aslında bonzai olma yolunda bir adımda denebilir :)

Son 1 haftada yaklaşık 30-40 tane çürüdü bu şekilde giderse malesef elimizde birşey kalmicak. ( Çürüyenleri çelik yaptık bu arada) Bunun anında böcekler ve hastalıklarda adeniumlara zarar verdi, özellikle çoğu tomurcuğu yemişler. Onlarla şimdilik başa çıktık.

Seramız & İlk Tomurcuk & Sorunlar & Kullandığımız ilaçlar ( Kök çürüklüğü ve böcekler(granül) )
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/534/dsc0325cn.jpg/)

Böceklerin verdiği zararlar.
ImageShack Album - 2 images (http://imageshack.us/g/1/9791639/)

Şimdilik bu kadar arkadaşlar, yakın zamanda daha ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağım.
Biraz acele yazdım kusura bakmayın, sağlıcakla kalın :)

memet
05-10-2012, 09:36
Fotoğrafları doğrudan foruma yükleseniz..

can17can
05-10-2012, 09:44
Fotoğrafları daha önce yüklemiştim. Şuan macintosh bir bilgisayardan yazıyorum ve cihaza çok yabancıyım eve gidince yükleyeceğim kusura bakmayın.

memet
05-10-2012, 18:07
Evdeki adeniumların son durumu.

selis
05-10-2012, 18:29
Benimkiler halâ gelişmemekte ısrarlı..
Musa Bey ''seraya bırak, biraz büyüyünce alırsın'' demişti..

Sanırım öyle yapacağım :(

memet
05-10-2012, 18:52
Yaz boyunca ne gübre verdin?

Serada herhangi bir besin vermedikleri için nasıl gelişecekleri de ilginç bir ayrıntı.

selis
05-10-2012, 19:03
Organik gübre verdim..
Hepsinde sorun yok zaten.. 3 tanesi büyümüyor..

Belki sera ortamı yeterli olur.. Deneyip görelim..

Sakaki
05-10-2012, 19:06
Sn can17can

Toprağınız bana bildiğimiz bahçe toprağı gibi geldi. Doğru muyum?

Garuda
06-10-2012, 12:41
Bunlarda benim adeniumlarim :)

Thai Socotranum adenium cesitlerim

1- Fotograf
Chada petch 5 yasinda ( bonzai adayi )
2- Fotograf
Khao hin zon 4.5 yasinda ( bonzai adayi )
3- Fotograf yapraklari cikarken beyaz daha sonra yesil olan nadir oldugunu dusundugum bir adenium, turunu bilmiyorum.
4- Fotograf 3. fotograf ile ayni tur.
5- Fotograf ise asili bir ra chinee pan dok (rcn).

memet
07-10-2012, 11:32
Bugün beşinci gün, adeniumların toprağı halen nemli. Bu ara sulamaya dikakt etmek gerek.

can17can
07-10-2012, 22:38
Sn can17can

Toprağınız bana bildiğimiz bahçe toprağı gibi geldi. Doğru muyum?

Doğru, %40 kadarı kum %20 civarı gözenekli taş, çok az miktarda ornagik gübre ve gerisi bahçe toprağı.

6 aylık olana kadarda bahçe toprağı kullandım. Ama dediğiniz gibi problemin bundan kaynaklanma olasılığı yüksek.

nasıl bir karışım önerirsiniz. Saygılar.

Sakaki
08-10-2012, 09:16
Doğru hocam, %40 kadarı kum %20 civarı gözenekli taş, çok az miktarda ornagik gübre ve gerisi bahçe toprağı.

6 aylık olana kadarda bahçe toprağı kullandım. Ama dediğiniz gibi problemin bundan kaynaklanma olasılığı yüksek.

nasıl bir karışım önerirsiniz. Saygılar.

Sn can17can,

Öneriye deneyimim yetersiz kalabilir adenium konusunda ancak bence hala su tutma kapasitesi çok yüksek.
Kum deyince bir şey daha eklemek istiyorum: kumunuz eğer ince kum ise toprağınızın drenajını artırma ve havalandırma kabiliyeti pek yüksek olmuyor.

Bendeki karışımın %60-70'i iri taneli (2-5 mm) dere kumu olduğu halde şu sıralar sabah su verdiğimde akşama kadar ıslak kalıyor. Muhtemelen karışımın su tutma özelliğini hala daha da azaltmalıyım.

memet
08-10-2012, 09:37
Saksılarınızdan bazılarında toprakta yosunlaşma gördüm. Sanırım bahçe toprağı kullanmışsınız. Yüksek mikarda nem tutuyor gibi.

Mustafa Abdal
10-10-2012, 19:03
337942
Bunlar bonsai adayı seçilen şansızlar. Yaklaşık 8 aylıklar. Alttan dallanmayı teşvik için üstten budamaları yapıldı.
Nedense kazık kök yoktu. 2 ay kadar önce köklerin gelişmesi için, topraklarını temizleyip, yayarak bir plastik şişe kapağına oturttum.
1 hafta kadar önce kökler ile kapak arasına biraz toprak koyarak gövdeyi ve köklerin bir kısmını toprak seviyesinin üzerine çıkardım. Bahara kadar bu şekilde köklerin biraz daha gelişmesi bekleyeceğim
337944 337945

can17can
11-10-2012, 17:24
İlk çiçeğimizi aldık, bunun yanında bir çokta tomurcuğumuz var. Bugün fotoğrafları paylaşacağım. Herkese çok teşekkürler.

Ayrıca bize çok yardımı dokunan Sayın drhegeli'ye çok teşekkür ediyorum.;)

Sn can17can,

Öneriye deneyimim yetersiz kalabilir adenium konusunda ancak bence hala su tutma kapasitesi çok yüksek.
Kum deyince bir şey daha eklemek istiyorum: kumunuz eğer ince kum ise toprağınızın drenajını artırma ve havalandırma kabiliyeti pek yüksek olmuyor.

Bendeki karışımın %60-70'i iri taneli (2-5 mm) dere kumu olduğu halde şu sıralar sabah su verdiğimde akşama kadar ıslak kalıyor. Muhtemelen karışımın su tutma özelliğini hala daha da azaltmalıyım.

Teşekkürler Sayın Sakaki.
Sabah su verdikten sonra akşama kadar ıslak kalıyor demişsiniz. Karşılaştırma yapmak ve karışımı görmek açısından, Zahmet olmazsa bir sabah su verdiğinizde birde akşam topragın fotoğrafını çekebilirmisiniz. :rolleyes:
Bu arada ilaçları kullandıktan sonra çürüme çok yavaşladı. O günden beri 3-4 tane çürüme ilerlemeden kurtarıyım diye sarı yapraklı ve gövdede yumuşama olanları söktüm ve sağlam çıktılar, garip bir şekilde yumuşak olmasına rağmen çok sağlıklıydı. Sadece bir iki tane 8 cmden küçükte çürüme oldu onları da çelik yaptım.

Birde biraz önce kırmızı örümcek tespit ettim. Bunun için hangi ilacı kullanmalıyım. Granül ve fungusit kullandığım bir adeniumda gördüm ve acayip hızlı, yakalayamadım. Gördüğüm için kendimi şanslı hissediyorum. Herhangi bir zarar vermiş mi diye baktım. Üst kısımlarda yeşil olması gereken yerlerde hafif nasırlaşma, sertleşme gibi bir durum söz konusu, renk yeşilden açık kuru toprak rengine dönmüş.

memet
11-10-2012, 17:33
Aslında görebiliyorsanız o kırmızı örümcek değildir. Kırmızı örümcek adı öyle de olsa örümcek değil.

http://www.agaclar.net/forum/121342-post92.htm

Ancak iyi bir büyüteçle görebileceğiniz kadar ufak bir zararlı.

can17can
11-10-2012, 18:09
topragını kontrol ederken gördüm, çok küçüktü mikro düzeyde 1mm ya var ya yoktur. Fotoğraf çok yakından çekildiği için büyük gibi gözüküyor, bu arada fotoğrafı ben çekmedim internetten.

Arkadaşlar bu arada kış yaklaşıyor. Bu benim Adeniumlarımla ilk kışım olacak. Antalya'da ortalama sıcaklıklar kasım, aralık, ocak, şubat boyunca 10 derecenin altında, ortalama 5-8 derece arası olmuş. Bildiğim kadarıyla ıslak olmadığı sürece sorun değil. Öğrenmek istediğim acaba yaşlandıkça soğuğa dayanıklılık artıyor mu? Kabukları kalınlaşıyor ve rengi değişiyor bu soğuktan daha az etkilenmesini sağlıyor mu? Birde obesum x svazicum hybridleri soğuğa daha dayanıklıymış, kaç derece kadar dayanıklılar acaba?

Birde çimlendirme amaçlı kullandığım yaklaşık 15-20 m2 lik seramı ısıtmak için bir tavsiyeniz var mı? Ne çok şey sordum :o

Teşekkürler.

can17can
11-10-2012, 22:27
Buyrun arkadaşlar, gözdemizin fotoğrafları :o :rolleyes:

gülenmelek
11-10-2012, 22:54
Önce maşallah diyeyim bu güzelliklere ;)
Sonra da kendime kızayım :mad:
Yahu bir insan eline geçen onlarca tohumdan bir tane bile mi yetiştiremez. Diatomit denedim, toprak denedim, hele toprağa suyu dökünce bırakın geçirgen olmayı ben daha dökerken su gözden kayboluyor.
Tohumdan çıkıp aylarca bekler mi bir bitki, ben ona baktıkça o büyümeyeceğim diye inat ediyor :(

Bükemediğin eli öpeceksin, ben de Adeniumları öpüyor, sadece sizlerin paylaştığı fotoğrafları izlemekle yetineceğimi bildiriyorum :(

( Ya da, belki bir gün tekrar... ;) )

Sakaki
14-10-2012, 21:43
Sabah su verdikten sonra akşama kadar ıslak kalıyor demişsiniz. Karşılaştırma yapmak ve karışımı görmek açısından, Zahmet olmazsa bir sabah su verdiğinizde birde akşam topragın fotoğrafını çekebilirmisiniz. :rolleyes:

Sabah su vermeden önce saksı harcının durumu:

338798

Sulamadan sonraki hali:

338799

Bu da akşama doğru son durumu:

338800

Umarım size fikir verici olur.

can17can
17-10-2012, 22:51
Önce maşallah diyeyim bu güzelliklere ;)
Sonra da kendime kızayım :mad:

Sayın gülenmelek, Asla vazgeçmeyin :) Bizde bu süreçte çok fazla sorunla karşılaştık ve ümitsizliğe düştük ama sizlerin sayesinde tekrar ayağa kalktık. :))

İyi dilekleriniz için çok teşekkürler...

@Sayın Sakaki çok teşekkürler :rolleyes:

Vakit buldukça fotoğraf çekiyorum. Sizin için seçtiklerim :o
Bunların dışında tespit ettiğim yaklaşık 10 tane daha tomurcuk var. Onları da daha sonra sizlerle paylaşacağım.

Herşey dileğinizce olsun arkadaşlar... :rolleyes:

Sakaki
17-10-2012, 23:29
@Sayın Sakaki çok teşekkürler :rolleyes:

Çok güzeller gerçekten, emeklerinize sağlık!
Sadece su tutmayan bir toprak hazırlamakla da herşey bitmiyor malesef :)
Ben yeni yeni öğreniyorum bu adenium işini. Onlar büyürken ben öğreniyorum, ben öğrenirken onlar büyüyor.

Güzel başarılarınızın devamını dilerim!

can17can
19-10-2012, 11:49
ÖNEMLİ GÜNCELLEME : Sütözü böcekleri değilmiş karıştırmışım, onlar yerine Mealy Bugs ( Kırçıllı Böcek ) yazıldı.

Teşekkürler arkadaşlar :))

@Sayın Sakaki çok alçak gönüllüsünüz:)) Adenium ve diğerleri hakkındaki nerdeyse herşeyi sizler sayesinde öğrendim. :rolleyes:

Buyrun tomurcuklarımız :)

can17can
21-10-2012, 17:02
ÖNEMLİ GÜNCELLEME : Sütözü böcekleri değilmiş karıştırmışım, onlar yerine Mealy Bugs ( Kırçıllı Böcek ) yazıldı.

Düzenleme: Milkweed Bugs ( Sütözü Böcekleri ) : tohumları mahfeden bir haşere türüymüş, buda çok tehlikeli

Tekrar Merhaba arkadaşlar, sorularla yine karşınızdayım :o

Öncelikle en çok merak ettiğim konu aşağıda fotoğrafını paylaştığım Adenium'lardaki kök yapısını nasıl elde ediyoruz? Acaba belli bir yaştan sonramı böyle oluyor? Birde özellikle hangi türler buna elverişli acaba? :D

http://www.tropicanursery.com/adenium/snaps/cultivation17.jpg
http://wb5.itrademarket.com/pdimage/16/434516_2.jpg

Arkadaşlar, Kırçıllı Böcek ( Mealy Bugs ) sorunum var.
Mealy Bugs'ların neden olduğu sorunlar. (tropicnursery.com'dan alıntıdır.) (http://www.tropicanursery.com/adenium/problems.htm)

Fotoğrafta sağdaki tomurcuklar Mealy Bugs'lardan etkilenmiş( kırmızılaşmış ), sağdakiler normal tomurcuklar( hala yeşil ).
http://www.tropicanursery.com/adenium/snaps/problem22.jpg

Mealy Bugs Yapraklarda şekil bozukluğuna neden oluyor.
http://www.tropicanursery.com/adenium/snaps/problem20.jpg
Kendi Adenium'larımın ilgili fotoğraflarını ekte paylaşacağım.

Çözüm için alternatifler:
NOT: Ben henüz hiç birini denemedim.

1- %50 isopropil alkollün fırçayla istenilen yere uygulanması.

2- Imidocloprid içeren ilaçlar. ( Confidor marka)
Kaynak tropica nursery (http://www.tropicanursery.com/adenium/problems.htm)

3 - %70 Alkol içeren su karışımının pamuklu çubukla uygulanması **** 3 Litreye 75ml sıvı bulaşık deterjanı ( 5 yemek kaşığı, konsantre olmayanlardan) karışımları önerilmiş. ( Mark Dimmit'İn yazmış olduğu Adenium Kitabından Sayfa 121)
4 - Birde sarımsak, soğan ve acı biber den oluşan organik bir karışım tavsiye edilmiş. TÜm bitkilere uygulamadan birkaç yaprakta denemeniz tavsiye ediliyor.
bu sorunla karşılaşıp çözüm bulan var mı? Kaynak: houseplants (http://houseplants.about.com/od/pests/a/Mealybugs.htm)

Buna ek olarak ekte sunmuş olduğum en alttaki fotoğrafta, gövdede nasırlaşma benzeri bir oluşum var. Bununda yine Mealy Bugslardan kaynaklandığını düşünüyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Yine çok fazla soru sordum farkındayım ve konuyu işgal ettim. Umarım hepimize faydası olur. :rolleyes:

memet
21-10-2012, 18:30
Tıpkı bonsaide dallara biçim verme gibi, burada da köklere biçim veriliyor. Benim bu kadar zamanda edindiğim izlenim, orada bir adenium yok, birden fazla adeniumu yanaştırma yapıp bu sonucu elde ediyorlar.
Otuz yıllık birikimin sonucu bir durumları var.

iris41
21-10-2012, 19:39
Gecen yıl pamuklu bit olmuştu Adenium sayın can17can arap sabunu ,yag birazda sarımsak cok kolay kurtulmuştum kışın sulamadan kaynaklı kaybettim ne yazıkki.

Sakaki
21-10-2012, 20:44
Sn can17can,

Sanırım bu sütözü zararlılarından bende de var(dı).
İlk önce mantar sandım ama bir-iki yaprakta mantar ilacı denediğimde değişen bir durum olmamıştı. Daha sonra kırmızı örümcek olabilir diye ilaçladım ama o da pek kar etmemişti.

Daha sonra yaprakları incelediğimde çok minicik, açık yeşil-beyaz arası ve gözle görülmesi çok çok zor olan, ayrıca yaprakların altında da bulunan böcekleri mercekle tespit ettim.
Ayrıca bazı yapraklarda sarımsı beneklere de yol açtı.
Aynı sorundan mı bahsediyoruz acaba?

Ancak verdiğiniz likte pamuklu bitten bahsediliyor. Ben bunun ilacını da denedim ama o da pek kar etmiyor.
En son geçen hafta bir ziraatçı arkadaşın verdiği farklı bir yaprak biti ilacı denedim (3 uygulama) ve sorun sanki durmuş gibi görünüyor ama arkadaş tekrar edebileceğini ve yakınen takip etmemi önerdi.

Kök olayına gelince; köklerdeki şekillenme, gövdeyi köklerin biraz üstünden kesip yeni köklenmeler elde ederek ve daha sonra bu kökleri şekillendirerek elde ediliyor. Rahmetli İzzet beyin Adenium çalışmalarında bu uygulamayı anlatmıştı kendisi. Ben yine de fırsat bulduğumda bununla ilgili görselleri yüklemeye çalışırım.

Kolay gelsin :)

Emre Kuzu
21-10-2012, 22:34
Bu karmaşık kök yapısının kendinden oluşma ihtimali de var yani bu bitkiler bu yapıda da olabiliyor kök budama olayı da bence yukarıdaki resimdeki gibi değilde bonsai de istenen şekilde kök yapısını oluşturmak için yapılıyor.
Bunlar gibi;

can17can
22-10-2012, 23:56
İlginiz için çok teşekkürler arkadaşlar :rolleyes:

Tıpkı bonsaide dallara biçim verme gibi, burada da köklere biçim veriliyor. Benim bu kadar zamanda edindiğim izlenim, orada bir adenium yok, birden fazla adeniumu yanaştırma yapıp bu sonucu elde ediyorlar.
Otuz yıllık birikimin sonucu bir durumları var.
Evet sanki 2 adenium var gibi bazılarında. Birbirlerine sarılmışlar :rolleyes:
Şöyle adım adım anlatsalarda yapsak :D

Gecen yıl pamuklu bit olmuştu Adenium sayın can17can arap sabunu ,yag birazda sarımsak cok kolay kurtulmuştum kışın sulamadan kaynaklı kaybettim ne yazıkki.
Bir kaç yerde kesinlikle yağ bazlı karışımlar kullanmayın yazdığını görmüştüm ama nedenini bilmiyorum. Bulabilirsem yazarım buraya. Sulama olayı gerçekten çok zor babamla her gün az mı suladık çok mu suladık davası oluyor. Bizde bu nedenle çok sayıda Adenium kaybettik o yüzden çok dikkat etmeye çalışıyoruz. Bugün yaprakları yemyeşil 2 tane boynunu büken vardı . Bugün doyana kadar suladık bakalım nasıl tepki verecekler.

Sn can17can,

Sanırım bu sütözü zararlılarından bende de var(dı).
İlk önce mantar sandım ama bir-iki yaprakta mantar ilacı denediğimde değişen bir durum olmamıştı. Daha sonra kırmızı örümcek olabilir diye ilaçladım ama o da pek kar etmemişti.

Daha sonra yaprakları incelediğimde çok minicik, açık yeşil-beyaz arası ve gözle görülmesi çok çok zor olan, ayrıca yaprakların altında da bulunan böcekleri mercekle tespit ettim.
Ayrıca bazı yapraklarda sarımsı beneklere de yol açtı.
Aynı sorundan mı bahsediyoruz acaba?

Ancak verdiğiniz likte pamuklu bitten bahsediliyor. Ben bunun ilacını da denedim ama o da pek kar etmiyor.
En son geçen hafta bir ziraatçı arkadaşın verdiği farklı bir yaprak biti ilacı denedim (3 uygulama) ve sorun sanki durmuş gibi görünüyor ama arkadaş tekrar edebileceğini ve yakınen takip etmemi önerdi.

Kök olayına gelince; köklerdeki şekillenme, gövdeyi köklerin biraz üstünden kesip yeni köklenmeler elde ederek ve daha sonra bu kökleri şekillendirerek elde ediliyor. Rahmetli İzzet beyin Adenium çalışmalarında bu uygulamayı anlatmıştı kendisi. Ben yine de fırsat bulduğumda bununla ilgili görselleri yüklemeye çalışırım.

Sayın Sakaki :)
Sarımsı benekler bildiğim kadarıyla kırmızı örümcek belirtisi. Kaynağı bulursam ekleyeceğim.

Bende yaprak biti ve diğer haşereler için bir ilaç kullandım daha önceki mesajlarımda fotoğrafları var. Etkilenen 5 6 tane vardı onları alıp ayrı bir yere koymuştum, ilaç etki etti ve yaprak bitlerini öldürdü ama yaprak üzerinde siyah noktalar kaldı. Herhangi bir nedenle hastalıktan etkilenmiş özellikle yaprakları veya gövdeyi budamayı tavsiye eder misiniz arkadaşlar? Ben sterilize için bir yöntem bulamadığım için devamlı erteliyorum. Ama gördüğüm kadarıyla bazı hastalıklı yaprakları olan Adeniumlar ya hiç yeni yaprak çıkarmıyor ya da çok yavaş gelişiyor.

Budama, kesme vb. aletleri sterilize işlemi için ne kullanıyorsunuz? Bu konu çok önemliymiş arkadaşlar. Özellikle Tailand ve Taiwan'da buna dikkat etmedikleri için virüsler ve hastalıklar diğer bitkilere yayılmış. ( Mark Dimmit, Adenium Kitabından Syf. 121 p.5)

İzzet Bey'in toprağı bol olsun :( Özellikle bu tür çalışmalar yapan bir kişiyi kaybetmemize çok üzüldüm :(

İzzet Bey'in anısına bugün çektiğim yeni açmış Adeniumları paylaşıyorum.

drhegeli
23-10-2012, 08:02
Sevgili can17can,
seni kocaman kutluyorum. Yazmamışsın ama bitkilerinin altı aylık olduğunu biliyorum. Tohumdan çiçeğe 6 ay... Hatalar, aksilikler yaşamış olsan da bazı şeyleri doğru yaptığın aşikar... Tebrikler... Bizimle paylaştığın için de çok teşekkürler.

iris41
23-10-2012, 09:24
Benim iki kafadar sessiz abiyi oynuyorlar .Şimdilik göbek büyütmekle meşguller .
Sevgili can17can seni yürekten kutluyorum birde 6 aylıkmı bunlar bendekliler birbucuk yaşında hala cicek yok .

drhegeli
23-10-2012, 09:33
Öncelikle en çok merak ettiğim konu aşağıda fotoğrafını paylaştığım Adenium'lardaki kök yapısını nasıl elde ediyoruz? Acaba belli bir yaştan sonramı böyle oluyor? Birde özellikle hangi türler buna elverişli acaba?

Böylesi kökler (dolayısyla gövde) oluşturmak adeniumun doğasında var. Aşağıdaki fotoğraflar doğal ortamındaki bir adeniuma ait. İlk fotoğrafta bitkinin toprak üstü aksamı görülüyor. İkincisinde ise toprak kazıldıktan sonra ortaya çıkan kökleri...
340852 340853
Kaynak : The Adenium Pages (http://adenium.tucsoncactus.org/) (Mark Dimmit'in internet sayfasıdır)

Her adenium, az veya çok köklerinde su ve besin depolar. Bizim gördüklerimiz (ya da bize gösterilen) çok biriktirenler arasından seçilenlerdir. Genelde, arabicum (thai socotranum dahil) türü kullanılsa da tombul kökleri olan herhangi bir tür olabilir.

Bitkiyi doğal akışına bırakıp oluşturduğu kökleri ortaya çıkarmak en yaygın (ve kolay) yöntem. Fide halindeyken kazık kökün kesilmesi veya yetişkin haldeyken köklerin şekillendirilmesi de mümkün. Aşağıdaki link bir fikir verebilir :
Beautiful flower pictures to brighten your day on Webshots (http://home-and-garden.webshots.com/album/573263314yIbYZz)

Bu link de adenium köklerinin kolalıkla manüple edilebildiğini gösteriyor :
Beautiful flower pictures to brighten your day on Webshots (http://home-and-garden.webshots.com/album/561201330XsOWfW)

Bitkiyi toprağa (bahçeye) dikmenin etkisine dikkat çekmek isterim. Tabii uygun toprak yapısında ve uygun iklim koşullarında... Ülkemizde uygulabilirliği tartışılır.

iris41
23-10-2012, 09:50
Sayın drhegeli toprak altında yumru kök su depoluyorsa ve biz bitki susuz diye su verdigimizde aslında fazla su bitkiye zarar buda cürütmenin sebebi diye bilirmiyiz .
Süngerimsi yumru cok kolay cüme yapıyor farkına bile varmıyoruz susuz bırakmak daha iyi ( dogrumudur )
Saygılarımla .

memet
23-10-2012, 09:52
İşyerinde kalan bir kısım adeniumlarımı fırsat buldukça sulayabildim yaz boyunca, onbeş gün arayla sulayabildiğim oldu. Tek sorunları, evdekilerden daha az büyüdüler.

iris41
23-10-2012, 09:56
Sayın memet bey yazın haftada bir bolca sularım duşun altına aldıgım dahi oldu benim sordugum kışın sulamanın bitkiye zararı en ufak hata ölümle sonuclanıyor kışın.
Bu bitkiye kışın hic su vermesek ne olur .

memet
23-10-2012, 10:00
Kışın kaktüsler nasıl sulanıyorsa aynı uygulamayı yapmak yararlı oluyor. Hiç sulamamak yerine uzun aralıklarla azar azar sulama daha uygun. Kışın toprka tamamen kurusa da, ağaç uyuklamada olduğu için su ihtiyacı az.
Bir sene ısıtmalı sera yapmıştım ufak birşey. 17 derecede tutuyordum, onbeş gün arayla suluyordum.

iris41
23-10-2012, 10:09
Kaktüslerin kök yapısı ince kılcal cüssesine göre, kök cok az sulama ihtiyacı gövdeyle alakalı.
Adeniumların kök yapısı liptopsta oldugu gibi yumru bilindigi gibi liptoslara kışın damla su yok .
17 derece cok iyi bir sıcaklık daha düşük sıcaklıkta bitki uyku dönemine giriyor .
Yazın binbir zahmetle büyüttügümüz adeniumları kışın kaybetmek cok üzücü.

drhegeli
23-10-2012, 10:15
Arkadaşlar, Kırçıllı Böcek diğer adı Sütözü Böcekleri olan (Mealy Bugs) sorunum var.

Mealy bugs (http://isearch.avg.com/images?s=sideNav&q=mealy+bugs&sap=dsp&lang=tr&mid=8330ed01cf6b47d09968d154fc567d13-fc4ba9796dafa10dcdb24b41a2eff5a06e891bff&cid=%7b1ddf5c96-1ff1-4a83-9647-06d99adbf395%7d&v=12.1.0.21&ds=gm011&d=29.07.2012+11%3a36%3a08&pr=sa&snd=hdr&tc=test4) dedikleri bizim bildiğimiz pamuklu (unlu) bit. Ayırdetmek kolaydır, başetmek zordur. Aşağıdaki linkte resimli bir alkol uygulaması var :
Beautiful flower pictures to brighten your day on Webshots (http://home-and-garden.webshots.com/album/559713422QyTDgi)
(Viski yerine kolonya da kullanılabilir :p.)

Sütözü böceklerini bilmiyordum, ilk kez duydum. Sokucu-emici böceklerin genel adı gibi algıladım. Sitemizin E-Dergi bölümü Aralık 2007 sayısında Mine Hanım'ın ev yapımı ilaçlarını bulabilirsin: aralik07 (http://www.agaclar.net/dergi/aralik07.html)

Yeni çıkan yapraklarda kıvrılma ve şekil bozukluğu sorununu ben de yaşıyorum. Bazı adeniumlarımda tek tük yaprak bitlerine rastladım. Bazılarında hiç birşey bulamadım. Haşarattan başka bir neden olduğunu düşünüyorum. Mevsimsellik (İstanbul için) veya gübreleme yetersizliğinden şüpheleniyorum. Sen nasıl gübreliyorsun?

Sakaki
23-10-2012, 10:57
Mealy bugs (http://isearch.avg.com/images?s=sideNav&q=mealy+bugs&sap=dsp&lang=tr&mid=8330ed01cf6b47d09968d154fc567d13-fc4ba9796dafa10dcdb24b41a2eff5a06e891bff&cid=%7b1ddf5c96-1ff1-4a83-9647-06d99adbf395%7d&v=12.1.0.21&ds=gm011&d=29.07.2012+11%3a36%3a08&pr=sa&snd=hdr&tc=test4) dedikleri bizim bildiğimiz pamuklu (unlu) bit. Ayırdetmek kolaydır, başetmek zordur. Aşağıdaki linkte resimli bir alkol uygulaması var :
Beautiful flower pictures to brighten your day on Webshots (http://home-and-garden.webshots.com/album/559713422QyTDgi)
(Viski yerine kolonya da kullanılabilir :p.)

Sütözü böceklerini bilmiyordum, ilk kez duydum. Sokucu-emici böceklerin genel adı gibi algıladım. Sitemizin E-Dergi bölümü Aralık 2007 sayısında Mine Hanım'ın ev yapımı ilaçlarını bulabilirsin: aralik07 (http://www.agaclar.net/dergi/aralik07.html)

Yeni çıkan yapraklarda kıvrılma ve şekil bozukluğu sorununu ben de yaşıyorum. Bazı adeniumlarımda tek tük yaprak bitlerine rastladım. Bazılarında hiç birşey bulamadım. Haşarattan başka bir neden olduğunu düşünüyorum. Mevsimsellik (İstanbul için) veya gübreleme yetersizliğinden şüpheleniyorum. Sen nasıl gübreliyorsun?

Sn drhegeli

Bu fırçayla alkol uygulaması kırmızı örümcek ve diğer haşereler için de faydalı olur mu sizce?
Bendeki ne unlu bit ne de kırmızı örümcek! Bundan eminim. Ama bir ilaçlama sonrası hatta birkaç ilaçlama sonrası tam yok oldu derken yeniden hortluyor 1-2 hafta sonra. Bu da yapraklarda sarımsı beneklerin görülmesi ile kendini belli ediyor.
Şu ana kadar bit tarzı böcekler için olan ilaçlar kısmen fayda etti.

drhegeli
23-10-2012, 11:25
Sayın drhegeli toprak altında yumru kök su depoluyorsa ve biz bitki susuz diye su verdigimizde aslında fazla su bitkiye zarar buda cürütmenin sebebi diye bilirmiyiz .
Süngerimsi yumru cok kolay cüme yapıyor farkına bile varmıyoruz susuz bırakmak daha iyi ( dogrumudur )
Saygılarımla .

Adeniumları dinlenme (uyku) dönemlerinde susuz bırakmak doğrudur. Püf noktası, bitkinin uyku dönemine girip girmediğine karar vermektir. Bunun için, yeni yaprak çıkarımının olup olmadığına, boy uzaması olup olmadığına bakmak gerekir. Gelişme yoksa su da yok...

drhegeli
23-10-2012, 13:01
Sn drhegeli

Bu fırçayla alkol uygulaması kırmızı örümcek ve diğer haşereler için de faydalı olur mu sizce?
Bendeki ne unlu bit ne de kırmızı örümcek! Bundan eminim. Ama bir ilaçlama sonrası hatta birkaç ilaçlama sonrası tam yok oldu derken yeniden hortluyor 1-2 hafta sonra. Bu da yapraklarda sarımsı beneklerin görülmesi ile kendini belli ediyor.
Şu ana kadar bit tarzı böcekler için olan ilaçlar kısmen fayda etti.

Unlu bitleri başbelası yapan, etraflarını saran pamuksu, unlu, yapış yapış doku... Bir zırh gibi, kendilerini avcı böceklerden koruyor; aynı zamanda da püskürtme ile verilen ilaçların vücütlarına nufüz etmesini engelliyor. Alkol kullanılmasındaki amaç, alkolün hidrofilik (su çekici) özelliğinden yaralanıp zararlıyı kurutmak... Fırça kullanılmasının nedeni de zırhı aşıp böceğe ulaşabilmek... Bu yöntemin, başlangıç safhasında (zararlı sayısı az ve ebatları henüz küçük iken) faydalı olacağını düşünüyorum. Yoğun tutulumda alkol de nüfuz etmeyecektir.

Diğer sokucu-emici zaralılarda faydası olur mu? Bilemiyorum. Ancak daha kolay bir yol var: Tazyikli su ile yıkamak... Kırmızı örümcek (özellikle) ve yaprak bitlerinde çok işe yarar. Kısmen unlu bitte de faydalıdır. Yetişkinlerin ve yavruların çoğunu, yumartaların bir kısmını ortamdan uzaklaştırır. Kalan yumurtalardan çıkacak olanlar için 10-15 günde bir tekrarlamak gerekebilir.

Sizin sorununuza benzer bir sorun ben de yaşadım. Uzaktan bakınca sarı-kahverengi lekeler... Önce kırmızı örümcekten şüplendim. Yakından yaprak altlarına bakınca, hatta büyüteç ile bile bir zararlı göremedim. Ancak yaprak üstlerine bakınca, yaprak üst tabakasının zigzaglı bir yol şeklinde kazındığını gördüm. Fotoğraflarını ekliyorum. İlk fotoğraf, üstten çekim. İkincisi, güneşe doğru tutulmuş yaprağın alttan çekimi. Altan çekimde, yaprağın üst tabakasının kazıldığı (yenildiği), o bölgede yaprağın zar gibi kaldığı görülüyor.
340969
340968

Şüpheli adayım : trips (http://isearch.avg.com/images?s=sideNav&cid=%7b1DDF5C96-1FF1-4A83-9647-06D99ADBF395%7d&mid=8330ed01cf6b47d09968d154fc567d13-fc4ba9796dafa10dcdb24b41a2eff5a06e891bff&lang=tr&ds=gm011&pr=sa&d=2012-07-29+11%3a36%3a08&v=12.1.0.21&sap=dsp&q=trips&tc=test4). 1-2mm boyunda, genelde koyu renkli, kanatlı bir zararlı. Uçabiliyor olması, bir zararlı görememizi açıklıyor.
Benim durumumda, mekan değişikliği yeterli geldi (bitkileri Bodrum'dan İstanbul'a taşımak :D). Yeni yapraklarda sorun görünmüyor. Taşınamayanlar:D için, Mine Hanım'ın kaçırıcı-uzaklaştırıcı formüllerinden biri işe yarar diye düşünüyorum.

Sakaki
23-10-2012, 14:07
Unlu bitleri başbelası yapan, etraflarını saran pamuksu, unlu, yapış yapış doku... Bir zırh gibi, kendilerini avcı böceklerden koruyor; aynı zamanda da püskürtme ile verilen ilaçların vücütlarına nufüz etmesini engelliyor. Alkol kullanılmasındaki amaç, alkolün hidrofilik (su çekici) özelliğinden yaralanıp zararlıyı kurutmak... Fırça kullanılmasının nedeni de zırhı aşıp böceğe ulaşabilmek... Bu yöntemin, başlangıç safhasında (zararlı sayısı az ve ebatları henüz küçük iken) faydalı olacağını düşünüyorum. Yoğun tutulumda alkol de nüfuz etmeyecektir.

Diğer sokucu-emici zaralılarda faydası olur mu? Bilemiyorum. Ancak daha kolay bir yol var: Tazyikli su ile yıkamak... Kırmızı örümcek (özellikle) ve yaprak bitlerinde çok işe yarar. Kısmen unlu bitte de faydalıdır. Yetişkinlerin ve yavruların çoğunu, yumartaların bir kısmını ortamdan uzaklaştırır. Kalan yumurtalardan çıkacak olanlar için 10-15 günde bir tekrarlamak gerekebilir.

Sizin sorununuza benzer bir sorun ben de yaşadım. Uzaktan bakınca sarı-kahverengi lekeler... Önce kırmızı örümcekten şüplendim. Yakından yaprak altlarına bakınca, hatta büyüteç ile bile bir zararlı göremedim. Ancak yaprak üstlerine bakınca, yaprak üst tabakasının zigzaglı bir yol şeklinde kazındığını gördüm. Fotoğraflarını ekliyorum. İlk fotoğraf, üstten çekim. İkincisi, güneşe doğru tutulmuş yaprağın alttan çekimi. Altan çekimde, yaprağın üst tabakasının kazıldığı (yenildiği), o bölgede yaprağın zar gibi kaldığı görülüyor.
340969
340968

Şüpheli adayım : trips (http://isearch.avg.com/images?s=sideNav&cid=%7b1DDF5C96-1FF1-4A83-9647-06D99ADBF395%7d&mid=8330ed01cf6b47d09968d154fc567d13-fc4ba9796dafa10dcdb24b41a2eff5a06e891bff&lang=tr&ds=gm011&pr=sa&d=2012-07-29+11%3a36%3a08&v=12.1.0.21&sap=dsp&q=trips&tc=test4). 1-2mm boyunda, genelde koyu renkli, kanatlı bir zararlı. Uçabiliyor olması, bir zararlı görememizi açıklıyor.
Benim durumumda, mekan değişikliği yeterli geldi (bitkileri Bodrum'dan İstanbul'a taşımak :D). Yeni yapraklarda sorun görünmüyor. Taşınamayanlar:D için, Mine Hanım'ın kaçırıcı-uzaklaştırıcı formüllerinden biri işe yarar diye düşünüyorum.

Ayrıntılı cevabınız için çok teşekkür ederim sn drhegeli.
Bendeki yaprakların durumu da tıpkı buna benziyor. Kesinlikle aynı sorun.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/kaktus-ve-sukulent/332049d1347894569-arabicum-sorun.jpg

Ancak, sizin anlattığınız şüphelere ve verilere ben birkaç şey daha ekleyeceğim izninizle:

1) Bu sorunun sebebi sizin şüphelendiğiniz böcek/kanatlı olabilir, zira ilaçlamadan sonra geçici bir süre sorun duruyor. Muhtemelen yapraklar zehirli hale geldiği için böcek ya ölüyor ya da bir süre yaklaşmıyor veya bir süre sonra yeni bir böcek dadanıyor.

2) Gözle gerçekten ben de birşey göremedim ama bir arkadaşımdan aldığım büyük ebatlı bir mercekle yaprakların altına baktığımda, neredeyse toplu iğne başının bile 10'da biri kadar büyüklükte, çok açık yeşil renkte ve yuvarlağımsı oluşumlar gördüm. (Göz yanılmasımıdır bilemiyorum ama) hareket ediyorlar gibime geldi. Zaten bir alttaki yaprağın üzerinde de sabahları kahverengimsi toz parçaları görüyorum. Sanki üstteki yaprağın altına gizlenen zararlının dışkı atığı gibi.

Eğer becerebilirsem mercek görüntüsünü fotoğraflamaya çalışırım.

3) Eğer bu sorunun sebebi bu bahsettiğiniz kanatlı ise o halde bu yaprakların altındaki minik, mikroskopik şeyler nedir bunu da anlamak zor. Kırmızı örümcek bile bir dereceye kadar gözle fark edilebiliyorken bunu fark etmesi daha da zor.

1-2 ay önceki ilaç uygulamalarımın ardından bitkide düzelme görünce, bitkiyi su ile ıslatılmış pamuk/sünger ile temizliyordum. Ancak 1-2 hafta sonra sorun tekrarlıyordu. Son uygulamadan sonra artık temizlememeye karar verdim. Bakalım ne olacak.

Size bir sorum daha olacak: Bu böceği/kanatlıyı adeniumlarınızın yakınında/üzerinde hiç gördüğünüz oldu mu? Ben bazen sabahları erken kalkıp kontrol ettiğimde bile bir böcek görememiştim.

Saygılarımla

can17can
23-10-2012, 21:46
Sevgili can17can,
seni kocaman kutluyorum. Yazmamışsın ama bitkilerinin altı aylık olduğunu biliyorum. Tohumdan çiçeğe 6 ay... Hatalar, aksilikler yaşamış olsan da bazı şeyleri doğru yaptığın aşikar... Tebrikler... Bizimle paylaştığın için de çok teşekkürler.

Çok teşekkürler Sevgili drhegeli. :rolleyes: Bu serüven sizin sayenizde başladı ve desteğinizle buralara kadar geldi. Herşey için çok teşekkürler. :rolleyes:

Evet Şuan küçük bir kısmı 6aylık, diğer kısım ise 4-5 aylık.
İnanın aksilik hiç bitmiyor sulama sisteminde basınç sorunu devamlı bir yerleri patlatıyor.
Şimdi yağmurlar başladı cam seranın her yeri damlıyor, devamlı adeniumların yerini değiştiriyorum. Çok fazla damlama var bir an önce tamir etmemiz gerekiyor. Yoksa kışın büyük çoğunluğunu kaybedeceğiz. Hergün 1-2 kayıp veriyoz nerdeyse. Kök çürümesi devam ediyor. Yemyeşil ve çok sağlıklı durumdaki adeniumlarda bile. O yüzden henüz başarıya ulaşmış hissetmiyorum. Şu kışı sağa salim atlatırsak asıl başarı o zaman gelecek diye düşünüyorum :rolleyes:

]

Sütözü böceklerini bilmiyordum, ilk kez duydum.

Yeni çıkan yapraklarda kıvrılma ve şekil bozukluğu sorununu ben de yaşıyorum. Bazı adeniumlarımda tek tük yaprak bitlerine rastladım. Bazılarında hiç birşey bulamadım. Haşarattan başka bir neden olduğunu düşünüyorum. Mevsimsellik (İstanbul için) veya gübreleme yetersizliğinden şüpheleniyorum. Sen nasıl
gübreliyorsun?

Sütözü böcekleri - Milkweed Bugsmış onu Mealy Bugs ile karıştırmışım. Sütözü böcekleri hakkında Mark Dimmit Adenium kitabında sayfa 121 paragraf 2'de bahsediyor.

Çiçek verenlerin çoğunda 3-15 keçi-koyun gübresi kullanmış babam ama oranını bilmiyoruz zaten oran tutturmak çok zor. Gelen gübrenin zaten yarısı taş vs. oluyormuş. Ama çok az kullandığını söyledi. Sebepsiz yere çürümeler gübre neden olabilir diye düşünüyoruz, sadece bir tahmin tabi. Yeni yaptığımız karışımda gübre yok onlar daha 4-5 aylıklar.

Yaprak kıvrılma olayı yanlış anlamadıysam görünmez Mealy Bugs'lar neden oluyormuş. Hiper pigmentasyon lekeleride bunun kanıtıymış. Kaynak: Mealy Bugs başlığında (http://www.tropicanursery.com/adenium/problems.htm)

Birde Sevgili drhegeli, lütfen bir önceki sayfada paylaştığım hastalık fotoğraflarında en sondaki gövdedeki nasırlaşma benzeri olay için ne düşündüğünüzü paylaşırsanız sevinirim :)

Teşekkürler Sayın drhegeli :)

Sterilizasyon
Arkadaşlar Yahoo Group'dan Cherly sterilizasyon için ispirto önerdi, başka alternatif var mı? Aşağıya budamak istediğim Adeniumların fotoğraflarını ekleyeceğim. Sterilizasyon için uygun bir şey bulursam budayacağım.

2. ve 3. Fotoğraftadaki Adeniumların en üst kısmında garip bir pembelik var ve yaklaşık 1 aydır ordan hiç filiz vermiyor. Sanki bir böcek yemiş ve üstünü birşeyle kaplamış gibi. Orayı kesmeyi ya da alkol sürmeyi düşünüyorum.

Teşekkürler arkadaşlar...

Not: Sn. iris41 sizede cevap yazdım ama buraya sığmadı, birazdan ekleyeceğim. Saygılar. :)

elek
23-10-2012, 22:24
2. ve 3. Fotoğraftadaki Adeniumların en üst kısmında garip bir pembelik var ve yaklaşık 1 aydır ordan hiç filiz vermiyor. Sanki bir böcek yemiş ve üstünü birşeyle kaplamış gibi. Orayı kesmeyi ya da alkol sürmeyi düşünüyorum.

Benzeri birşey bendeki 3 adeniumda da var. Kırmızımsı mum gibi bir sıvı damlamış gibiydi... Birşey yapmadım şimdiye kadar, ama sürgün ucunu da kuruttu. Yaptığınızı / yapacaklarınızı paylaşırsanız sevinirim, malum bende hepi topu 9 tane var; deneme yanılma yapmak için az bir rakam :p

Sterilizasyon için sulandırılmış çamaşır suyu da kullanabilirsiniz.

can17can
24-10-2012, 07:34
Evet Sayın İris, en büyükleri 6 aylık, gübreden kaynaklanıyo olabilir. Ayrıca Adeniumlar hava akımını çok seviyorlar ve haşerelerin azalmasını hatta hiç olmamasını istiyorsanız, hava akımının iyi olması gerekiyormuş. O nedenle bu tür haşereler genelde kapalı alanlarda, seralarda görülüyormuş. Baharda hepsini dışarı çıkarmayı planlıyorum. O zaman çoğu haşere probleminden kurtulacağımı düşünüyorum. :rolleyes:
Benim iki kafadar sessiz abiyi oynuyorlar .Şimdilik göbek büyütmekle meşguller .
Sevgili can17can seni yürekten kutluyorum birde 6 aylıkmı bunlar bendekliler birbucuk yaşında hala cicek yok .

Saygılarımla .

Sulama olayı gelince, bende babama aynı şeyi söylüyorum. Bunlar köklerinde besin depoluyor zaten, toprağı kurudu diye hemen sulamak gerekmiyor diye. Ama o gelişimleri durur diye hemen sulama taraftarı. Bence de kuruduktan sonra 2-3 gün beklenmeli çünkü kök çürümesine neden olan bakteriler nemli ortamı seviyorlar bu döngüyü kırmak içinde toprak biraz kuru tutmak gerekir diye düşünüyorum. Zaten adı üstünde çöl gülü, her toprak kuruduğunda yağmur yağmıyor. Ben sulamayıncada babam uykuya girerler bak görürsün diyo :D Ama bildiğim kadarıyla onun için 2 hafta susuz bırakmak gerekiyor. Gerçekten zor iş bu sulama işi :o Kısacası büyümesi yerine çürümemesini tercih ediyorum. Tabi ne kadar doğru şuan bilmiyorum.

Toprak dışında adenium üzerinde susuzluğun belirtileri neler acaba? Kök çürümesine neden oluyor mu? Kökte nasıl bir değişim oluyor? Babam bazen kökleri çürümüş Adeniumlar için bak bu susuzluktan çürümüş diyo ama bence sudan ( Susuzluktan çürümüş dediklerinin kökleri büzüşmüş oluyor.)

Bugünde ilginç adenium oluşumlarını sizinle paylaşmak istedim.
1. Kıvırcık adenium:D ( acaba az sulandığı içinmi böyle oldu bundan 2 3 tane var. )

2. Herhalde uykuya geçiyo ya da bir hastalık?

3. Küçük bonzai adayımız. ( Sizce 4-5 aylık bir adeniumun köklerinin böyle dışarda olmasının bir mahsuru var mı? ) Biraz fazla yukarı gömmüşüz, sularken açılmışlar ama benim hoşuma gitti kapatamadım, yine bir çoğu bu şekilde.:o

4. Üst tarafta renk ve şekil olarak farklı yaprak oluşumları. ( İçimden budamak geldi hoşuma gitmedi pek.) Ayrıca gövdesinde nasırlaşma var.

5. 4. ün yakınlaştırılmışı, yaprakların garip bir rengi var. Farklı bir türde olabilir.

Teşekkürler:o :rolleyes:

iris41
24-10-2012, 08:53
Sevgili can antalyada olmaz ise nerede olacak bu adeniumlar ;)
Bitkilerde şekil bozuklugu ve böcekten eserler var bir ziraatcıyla yakın temas kurdunuzmu .Güvenilir uzman birinden yardım alın derim.
Ben gecen yıl uyku dönemi görmedim ufakta olsa yaprak cıkardı o yüzden su konusuna degindim uyumayan bitkiyi susuz bırakmak ne derece dogru olur bilemiyorum .
Toprak altı yumru gelişip şiştikce cürüme riski o derece fazla .
İlk yıl bitki normal sonraki yıllarda bitki kayıpları yaşanıyor bende böyle oldu .

memet
24-10-2012, 08:55
Kıvırcık yapraklı bir varyete olabilir ben olsam onu ayırırdım.

Sakaki
24-10-2012, 10:17
Ben sulamayıncada babam uykuya girerler bak görürsün diyo :D Ama bildiğim kadarıyla onun için 2 hafta susuz bırakmak gerekiyor. Gerçekten zor iş bu sulama işi :o Kısacası büyümesi yerine çürümemesini tercih ediyorum. Tabi ne kadar doğru şuan bilmiyorum.

Toprak dışında adenium üzerinde susuzluğun belirtileri neler acaba? Kök çürümesine neden oluyor mu? Kökte nasıl bir değişim oluyor? Babam bazen kökleri çürümüş Adeniumlar için bak bu susuzluktan çürümüş diyo ama bence sudan ( Susuzluktan çürümüş dediklerinin kökleri büzüşmüş oluyor.)

Sevgili Can,

Ben sn drhegeli'nin bana gönderdiği tohumlardan çimlendirdikten sonra karşı kapı komşum benim eşime "bu bitkiyi duyduğunu ve bir tane verirsek çok mutlu olacağını" söylemiş. Ben de (her ne kadar elimde bir kaç tane de olsa) kırmayıp ona bir tanesini vermiştim Mayıs ayı gibi (verdiğimde sadece 3-4 cm boyunda idi).

Komşum bitkiyi balkonda unutup Haziran başında yazlığa gitmişler. :)
Daha 2-3 hafta önce döndüler ve ilk iş tahmin edeceğiniz gibi kapımı çaldılar :)
Bitkiyi unuttuklarını ve ne yapmaları gerektiğini sordular. Bitkiyi bana getirmelerini söyledim. Getirdiklerinde bitki aynı boyda 3-4 yapraklı halde ve tamamen bej-kahverengi bir renkteydi :) Ama ölmemişti :D

Çok çok az miktarda, düşük dozajda ve sık aralıklarla gübre takviyeli hafif sulamalar yaptım ve kendini 1 haftada toparlayıp yeni yapraklar çıkarmaya başladı. 3 ay boyunca ölmemesi beni açıkçası çok şaşırttı.

Kaldı ki sizin dediğiniz gibi 1-2 haftada susuzluktan öleceğini artık hiç sanmıyorum :)

can17can
24-10-2012, 10:54
Sayın elek, hiç merak etmeyin her türlü gelişmeyi er ya da geç burda paylaşacağım. :)

Sayın iris41,
ortalama sıcaklıklara baktım. Kışın 4 ay boyunca 10 derecenin altında dereceler.
İl ve İlçelerimize Ait İstatistiki Veriler- Meteoroloji Genel Müdürlüğü (http://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=ANTALYA)

Malesef bir uzmandan yardım almadık, kendimiz araştırıp öğrenmeye çalışıyoruz. Güvenilir bir uzman bulmak zor. Ama tanıdığımız bir kişi var belki o yardımcı olabilir.

bu arada 2 yıl sonra gitmeleri gerçekten çok üzücü, acaba budama yapmışmıydınız? veya herhangi bir işlem?

Sayın memet, evet bir varyete olabilir, hem kıvırcık hemde kısa :) Farklı olanları bir yere toplayacağım ;)

Sayın Sakaki, :D:D süper bi bilgi çok teşekkürler. Şimdi olay acaba bunlar güzellik uykusuna yattı mı yatmadı mı :D ?

Herkese şimdiden hayırlı bayramlar :)

memet
24-10-2012, 10:58
Benim burada şimdi sıcaklık 18 derece ve dışarıda duran adeniumlar gelişmeye devam ediyor, gübre veriyorum. Uyuklama konusu için kasımın geçmesini bekleyin derim.

can17can
24-10-2012, 17:25
Bugün kontrol ettim yeni filizler vermişler, uykuya girmediklerini düşünüyorum.
Gübre olarak ne veriyorsunuz. Bizde dışarı 6, 7 tane adenium koyduk 1 ay önce henüz bir sorun yok gibi gözüküyor.

memet
24-10-2012, 18:12
Mevsim içinde verdiğim gübre içeriği değişik oluyor. Karışımdaki oranları değiştiriyorum. İlkbaharda azot yüksek bir ora,n sonra dengeli oran, sonbaharda yüksek potasyuma geçiyorum . NPK böyle. Sonra izelementler. Ayrıca deniz yosunu hümik asit gibi katlkı maddeleri.
Burada dikkat ettiğim, diğer ağaçlara verdiğimden daha az miktarda gübre veriyorum.

Maviş
26-10-2012, 17:19
Benim Adenium bonsai adaylarım..
341464

341465

341466

341467

emine kaya
29-10-2012, 11:44
*** benim yardıma ihtiyacım var elimdeki adenium larım hiç gelişmiyor hatta ölüyorlar onları kaybetmek istemiyorum lütfen yardımcı olun resim koymaya çalışacağım becerebilirsem :( :( :(

memet
29-10-2012, 11:58
Susuzluktan kurumuş gibigörünüyorlar. Nasıl bir toprak akrışımı var? Nasıl sulama yapıyorsunuz?

emine kaya
31-10-2012, 22:20
%70 kadar dere kumu geri kalanıda bahçe toprağı kaç günde bir veya nasıl sulamam gerekiyor bana suyu sevmez çok sulumu denildi

memet
01-11-2012, 07:24
% bence çok yüksek oran. Suyu hiç tutmamıştır. Yaz içinde az sulama ile susuz kalmıştır.

sakdag
01-11-2012, 09:21
Viyollerden kurtarıp bir an önce saksıya geçirin adeniumlarınızı. Çok fazla susuz kalmışlar, umarım toparlanırlar.

emine kaya
01-11-2012, 09:35
peki şu saatten sonra suyunu arttırsam düzelir mi yoksa artık kurtuluşu yok mu:(

emine kaya
01-11-2012, 09:36
tamam bugün hemen saksıya geçireceğim inşallah kurtulurlur

memet
01-11-2012, 09:39
Bir litre suya birtatlı kaşığı oranında oksijenli su karıştırıp bununla bir kere sulayın bir süre de toprak nemli kalsın belki işe yarar. Bu aralarda kış başlayacak su ihtiyacı azalacak dikaktli de olmak gerekir.

Emre Kuzu
01-11-2012, 13:17
Toprak doğru olmamış bahçe toprağı denen killi toprak asla sıkıntı çıkarmaması için kullanılmaz yoksa sulanınca çamur gibi olur zor kurur ve kuruduğunda taş gibi olur ve sıcak günlerde sulamanız da sorun yok hatta kışın bile yüksek 15 20 dereceyi geçen sıcaklıklarda muhafaza edliyor ise az miktar sulamanız doğru toprak karışımıyla bitkiye zarar vermez.

gülenmelek
12-11-2012, 10:27
Buraya kadar tamam. Esas bundan sonrası benim için çok zor. Sırf bu bitkiler yüzünden en kısa zamanda toprak nem ölçer alacağım :(

vehibe
18-11-2012, 09:24
Tohum takas etkinliğinden gelen 4 tohumdan ikisi çimlendi biri çürüdü biride şu an
göründüğü gibi hala çiçek açmadı.

346943

vehibe
18-11-2012, 09:30
Sayın selçu44 e teşekkür ederim:) Bunlarda tohumdan yetiştirdiklerim...

346945

iris41
18-11-2012, 09:39
Bu aydan itibaren cok dikkatli sulama ve bakım gerektiriyor .
Bahara cıkara bilirsek cogumuzun Adeniumları gelecek yıl şölen yaşatır bize .
İşallah hic birimizde kayıplar olmaz .

gülenmelek
18-11-2012, 10:27
Sevgili vehibe öncelikle çok güzeller, belirtmeden geçmeyeyim, güle güle büyütün ve sağlıklı olarak tabi ki ;) Bir gün bu boylarını umarım ben de görürüm.
Toprağa bakıyorum; normal toprak. Gayet ıslak da görünüyor. Dökülmüş yapraklar da var, bu mevsimsel midir ? Bu işin sırrını bir de sizden okusam ? ;)
Bir de yaprak sararması çok sulamadan kaynaklı olabilir mi ?

vehibe
18-11-2012, 11:07
Sevgili gülen melek, evet kırmızı toprak, keçi gübresi, keçi boynuzu ağacının latından yaprak çürüntüsü ve birazda dere kumu karıştırıp içindeki yabani tohumlar ve mantar falan varsa diye fırında 2-3 dakika pişirdim. ilk başlarda azar azar su verdim.
Yazında çok sıcak günlerde öteki bitkilerimi suladığım gibi hortumla suladım.

Çok iyi gelişme gösterdiler. Bir kısmı içeriye alındı, deneme amaçlı iki tanesini de dışarıda balkonda bıraktım. Niye yaprak dötüklerini bilmiyorum pek araştırmadım doğrusu. Birde o kavurucu sıcaklarda hep dışarıdaydılar.

gülenmelek
18-11-2012, 11:25
Çok teşekkür ediyorum ;) Benimki tamamen sulama hatası o zaman. Ya çok sulayıp çürütüyorum, ya da az sulayıp kurutuyorum. Ortasını bulmaya gayret edeyim en iyisi ;)

yeşillim
19-11-2012, 15:38
Bu da benim topraksız ortamda bakıyorum.

drhegeli
19-11-2012, 17:38
Bu da benim topraksız ortamda bakıyorum.

Neden ki?
Saksı içeriği nedir?
Bir üstünlüğü var mıdır?

yeşillim
20-11-2012, 03:06
Sayın drhegeli,

Yetiştirme sistemlerine açık olmamdan dolayıdır.

Bunda yalnız diatomit var.

Üstünlüğü var diyemem ama sadece alternatif yetiştirme kültürüdür diyebilirim.

Doğru bir sistemle rutini var, diğer bitkilerimde olduğu gibi!

iris41
20-11-2012, 06:27
Bende diatomitte denemiştim bu yaz suyu dengeleyemedigimden cürütmüştüm .
Güzel görünüyor .

yeşillim
20-11-2012, 07:37
Sayın iris41, Adenium bakımı hakkında bilgim yok diyebilirim.
Şöylece bir baktım bol güneş, az su anladığım kadarıyla! Ben de kafama göre, kabın üzerine elyaf nemi alsın diye üzerine renkli taşlar görsellik bakımından ekledim. Uygun havalarda açık balkonda ve ikinci kapta suyu bitene kadar suyunu tekrarlamıyorum.
Vallahi ne bileyim bildiğim birşey yok hatta bazen eriyiksiz su verebiliyorum.

drhegeli
20-11-2012, 07:46
Sn yeşilim, bitkiniz kaç yaşında? Bu şekilde, bir kışı atlattı mı? Kullandığınız eriyiğin içeriği nedir?

yeşillim
20-11-2012, 08:00
http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent/6486-58.htm 1730 numaralı mesajda elime geçtikten sonra, yer değişikliğine adapte olmuş halidir.

Çiçek coşturan genel olarak, değiştirdiğim de oluyor!
Kompoze sıvı gübre 1/4 oranından daha az ve elime hangisi geçerse sulandırarak veriyorum. Kışı geçirmedi tam yaşını daha doğrusu aylıktır öğrenebilirim.

drhegeli
20-11-2012, 09:40
Üç aylık gelişimi gayet iyi. Bitkiniz rutinine adapte olmuş, sevmiş görünüyor. Elinize daha erken ulaşsa çiçek bile açabilirmiş ilk yılında...

Adeniumlarımda genelde saf cocopeat kullanıyorum (topraksız ortam sayılır mı?:D). Sıcak yaz günlerinde işe yaradı, sorun çıkmadı. Cocopeat'in su tutma kapasitesi, havaların soğumaya başlaması ile sıkıntı yaratabilir diye endişeleniyorum. Diğer malzemelerle (perlit,diatomit) karışım yapmak da fazla su tutma sorununu çözmüyor. Ya da yeni problemler ortaya çıkıyor; partikül büyüklüğü uyuşmazlığı (pomza, volkanik tüf), ağırlık (kum, çakıl) gibi...

Bugünlerde yeni bir malzeme deniyorum (alternatif yetiştirme kültürüne girer mi?:D) : çam kabuğu (http://www.bahcelife.com/urunler.html). Su tutma kapasitesi yeterli, partikül büyüklüğü de ayarlanabilir (diğer malzemelerle karışım yapılabilir). Üstelik yerli ve ulaşılabilir... Birkaç saksıda kullanmaya başladım. Bakalım ne olacak...

Sakaki
20-11-2012, 09:51
Sn drhegeli,

Topraksız tarımla uğraşan bir seracı arkadaş ile geçenlerde sohbet ederken bana bir önceki sene domatesler için çam kabuğu ağırlığıklı karışım kullandığını ama pişman olduğunu söyledi. Çünkü domateslerin büyük çoğunluğunun kökleri yanmış, ayrıca daha önce hiç olmadığı kadar çok mantar enfeksiyonu çıkmış ortaya (çam kabuğu mantar sporları için ideal saklanma yeri deniliyor çoğu yerde).

Bu ne kadar doğru bilmiyorum ama bonsailerimde karışımda kullanmak istediğim bu çam kabuğu işi benim de kafamı karıştırıyor. Önlem olarak ben çam kabuğu oranını düşük tutacağım. Acaba siz %100 oranda mı kullanmayı düşünüyorsunuz?

drhegeli
20-11-2012, 10:24
Birkaç yetişkin (1,5-2 yaş) bitkide saf çam kabuğu kullanmaya başladım. Birkaç fide de eksilen malzemenin yerine çam kabuğu ekledim. Ürün bilgisinde pH'sı 4-6 olarak veriliyor. Firma ile yazışmada da 1/3 oranında karışım önerildi. Domatesi bilmiyorum ama adeniumların bir pH seçiciliği yok. Mantar oluşumu da gözlemlemedim. Yine de bir kanaat oluşturmak için yeterli zaman geçmedi. Yakın takibe devam....

memet
20-11-2012, 13:30
Orkidelerde çam kabuğunu kullanıyorlar. Onlarda bir sorun yaşadıklarını okumadım.

Domatesteki sorun çamdan ziyade malzemenin steril olup olmamasıyla ilgili olabilir.

can17can
20-11-2012, 17:54
Sayın gülenmelek,
yeni bir maceraya atılmışsınız, tebrik ederim :) Bahçe toprağının azizliğine benim gibi sizde uğramışsınız umarım her şey yolundadır.

Sayın drhegeli,
Hydroton ve kömür hakkında ne düşünüyorsunuz. Hydroton aradığınız malzeme olabilir.

Hydroton : Yahoo! Groups (http://tech.groups.yahoo.com/group/ADENIUM/message/36369)

Sayın yeşillim,
Çok sağlıklı gözüküyorlar, tebrikler :)
hydroponics veya aeroponics yöntemiyle yetiştiriyorsunuz sanırım. Bende daha geçenlerde youtubda rastladım. Video'ya göre bu yöntemle yetişenlerin kökleri çok daha güçlü oluyormuş ve çürüme daha az görülüyormuş.
İligli video : Growing Adeniums with Hydrophonics's technique - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=0AQgmmX-rOg)

agozce
20-11-2012, 18:24
Çöl çiçeği değilmiydi bu?. Az su isteyen bir bitki için, mantıklı mı bu yöntem ?..:)).

Bana mantıklı gelmiyor da.

iris41
20-11-2012, 20:54
Bu birkiye az su verdigimde gövdesi buruşuyor suladıgımda normale dönüyor hala cözemedim kafasına göre hareket ediyorum siz cözdünüzmü ?
Ya sabır cekiyorum ve kışı atlatmak tek dilegim

agozce
20-11-2012, 21:08
Ben toprak kurudukça kışın daha az, yazın biraz daha fazla suluyorum o kadar. Göz kararı...ama kışın içerde çok çabuk böcekleniyor..

nılgun_dogan
21-11-2012, 11:54
bunlarda benim çöl güllerim gelişimi hakkında yorum yaparsanız sevinirim 1 yaşını geçmiş durumdalar hiç gübre vermedim gübrelemeye nezaman başlayabilirim.
http://lh5.googleusercontent.com/-NuaA58-7BYU/UKytZYa7LxI/AAAAAAAAAy8/6yHdhoVzjdY/s640/IMG_4062.JPG

nılgun_dogan
21-11-2012, 11:59
http://lh4.googleusercontent.com/-fIxRoISW0bw/UKyt15fcoMI/AAAAAAAAAzM/8IERJNF8LLA/s640/IMG_4061.JPG

nılgun_dogan
21-11-2012, 12:00
http://lh5.googleusercontent.com/-K436a279cHw/UKyt0KPw_aI/AAAAAAAAAzE/_Fkj2TA72tQ/s640/IMG_4063.JPG

nılgun_dogan
21-11-2012, 12:01
http://lh6.googleusercontent.com/-8-_76dn99T4/UKyuO8BOeyI/AAAAAAAAAzo/N8D2lPGc3V0/s640/IMG_4059.JPG

memet
21-11-2012, 12:01
Sulama suyunuzun çok kireçli olduğu kesin.

nılgun_dogan
21-11-2012, 12:02
Suyunu ro arıtıcı suyundan alıyorum gelişmleri nasıl küçükmü kalmışlar.

Sakaki
21-11-2012, 12:25
Sn nilgün

Sizdeki su arıtıcı ne tür bir şey bilemiyorum ama su arıtıcılar genelde kireci gidermediği gibi bir de sudaki bitkiler için faydalı bazı iz elementleri de tutarak suyun kalitesini düşürüyor.

nılgun_dogan
21-11-2012, 12:29
1 yaşını geçtiler eğer olumsuz bir durum olsaidi şimdiye kadar sorun çıkmazmıydı.

Sakaki
21-11-2012, 12:40
Bitki yetersiz beslendiği zaman ölecek diye bir şart yok. Kimisi fazla büyümeyerek, kimisi yapraklarda şekil bozukluğu ile, kimisi az dal ve yaprak sayısı ile, kimisi gövde ve yaprak yüzeyindeki bazı emareler ile ve kimisi de çiçek açmayarak bu eksiklikleri bir şekilde belli ederler.

Sakaki
21-11-2012, 12:46
Rica ederim :)
Bir de şunu ekleyim: 1 yaşını geçtiler demişsiniz şimdi fark ettim. Bir yaşına göre sizinki bayağı küçük kalmış mesela. O da böyle belli etmiş :)

nılgun_dogan
21-11-2012, 12:53
Bende öyle fark ettim bilginizi istedim gübrelemeye baharla başlamam lazım heralde.

memet
21-11-2012, 14:10
RO kireci arıtıyor. Biraz masraflı bir arıtıcı olduğu için çok kullanılmıyor. Bazı orkidecilerin de kullandığı bir arıtıcı. Bir tür saf su elde ediliyor.

Ama gerçekten küçük kalmışlar adeniumlar. Benim de bir grup adeniumum da böyle. Benimkilerin nedenini söyleyeyim belki size de yararı olur.

-Yapraktaki beyazlıkların kireçten kaynaklı olacağını düşünmüştüm sanırım bu olasılığı eledik.-

Benim gelişemeyen fidanlar işyerinde kalmıştı, işten ayrıldım. Yaz içinde hiç gübre vermemiş oldum ve sulama neredeyse onbeş günde bir gibi oldu. Bazen daha da seyrek. Yani sadece hayatta kalacak kadar sulayabildim.

Toprak karışımınız torf ve vermiculit gibi sanırım. bu uygun olabilir ama besleyici içeriği yok. Düşüncem yaz içinde yeterli besin ve su alamadıkları.

Belki bu ara bir gübreleme yapılsa iyi olur. Normal oranın yarısı kadar.

agozce
21-11-2012, 22:58
Nilgün hanım, yapraklarda kırmızı örümcek var gibi...

can17can
22-11-2012, 19:32
Bizim suda da çok kireç var. Kışın gübrelemeyi bende merak ediyorum. 6 aya ulaşmamış adeniumlar kışın daha çabuk çürüyorlar. Bir yerde okumuştum genç olanlar uykuya girmiyor o yüzden gübre verilebilir diye ama bulamıyorum ( yanlış hatırlamıyosam azot çok az verilecek ). Tabi kesin bir bilgi değil. Bulabilirsem paylaşırım.

Buyrun arkadaşlar yeni çiçeklenenler, daha bir çok çiçeklenen var. Onları da daha sonraki mesajlarımda paylaşacağım:)

iris41
24-11-2012, 19:18
Sevgili can17can bende seni merak ediyordum ne oldu sesi cıkmıyor diye ;)
Güzelliklerle döndün iyide ettin cok saglıklı ve cok güzeller .
Ara sıra resim yüklersen sevinirim ve gelişimleri hakkında bolca yazı iyi olur .

can17can
25-11-2012, 12:22
Sevgili iris41,

:) zaman buldukça fotoğraf ekliyorum. Şuan sera çok dağınık bir durumda düzenleyince daha çok fotoğraf ekleyeceğim. Gelişimleri için özel bir şey yapmadık, hatta çoğu şeyi eksik yapmışız, buna rağmen iyi sonuç aldık biraz şanslıyız :) İleride ayrıntıları ile paylaşmaya çalışacağım. Özellikle merak ettiğiniz bir konu olursa lütfen sorun. ;)

Buyrun yeni fotoğraflar :)

farpali
25-11-2012, 12:35
Herhalde artık uyku zamanı Adenium Black in.Tek kıpırdama yok uzun zamandır.

drhegeli
25-11-2012, 12:37
Yeni alınmışa benziyor. Dört dallı, aşılı ve güzel bir bitki. Muhtemelen Tayland orjinli. Taylar bitki isimlerini gövdeye yazıyor genelde. Etiketi gövdeye bağlayan tel mi? Tel ise çıkartın, gövdeye zarar verir.
Sağdan soldan illaki göz patlatacaktır. Biraz sabır... Yeni oluşum görene kadar sulamanıza gerek yok. Yeni oluşum (yaprak çıkarımı, dal uzaması, çiçek tomurcuğu vb.) gözlemlerseniz hafif hafif sularsınız.
Kökleri yükseltmek ile iyi yapmışsınız. Güle güle büyütün.

farpali
25-11-2012, 14:45
Yeni alınmışa benziyor. Dört dallı, aşılı ve güzel bir bitki. Muhtemelen Tayland orjinli. Taylar bitki isimlerini gövdeye yazıyor genelde. Etiketi gövdeye bağlayan tel mi? Tel ise çıkartın, gövdeye zarar verir.
Sağdan soldan illaki göz patlatacaktır. Biraz sabır... Yeni oluşum görene kadar sulamanıza gerek yok. Yeni oluşum (yaprak çıkarımı, dal uzaması, çiçek tomurcuğu vb.) gözlemlerseniz hafif hafif sularsınız.
Kökleri yükseltmek ile iyi yapmışsınız. Güle güle büyütün.

Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim,bir aydır benimle dediğiniz gibi arkadaşım uzak doğudan getirdi,şaşırdım görünce tanımadığum için adeniumu,bekle ve gör dedi...Bu platformda aramalarım sonucu; bu kadar ilginç gövdeden o güzel çiçeklerin çıkmasına şaşırdım.dış mekandamı tutmalıyım,yoksa iç mekandamı Sayın drhegeli?

iris41
25-11-2012, 19:20
can17can Ne cok şey merak ediyorum bir bilsen :p
Her resim farklı renk kısaca hepsi süper . Elinizde Sarı acan varmı .
Kırmızı örümcek icin neemazal siparişi verecegim siz ne kullanıyorsunuz .

can17can
26-11-2012, 22:05
Malesef sarı açan yok iris41, kırmızı örümcek için kullandığım ilacı yarın serada bakıp, paylaşırım ama etkili olduğunu söylesem yalan olur.

iris41
27-11-2012, 06:34
Tamam can plumeria ve burugmansiada örümcege rasladım Gittigidiyordan neemazal siparişi verdim bu gün yarın elime gecer sende yazarsan onada bakarım .
Adeniumlara bulaşırsa kötü olur :( senin elinde cok fazla renk secenegi var birkac tanesi cok hoşuma gitti .

drhegeli
27-11-2012, 08:02
Dış mekanda mı tutmalıyım yoksa iç mekanda mı?

İç mekanda.

Buyrun yeni fotoğraflar :)
Sevgili can17can,
tekrar tebrik ediyorum. Hepsi çok güzel. Ama 1 ve 5. resimdekiler ayrı güzel. 1. resimdekinim kırmızısı ne kadar parlak. Flame of Love'a benzetim. 5. resimdekinde ne çok renk var. Beyaz, pembe, kırmızı, yeşile çalar sarı... İkisi de "En Çok Satan" adayı. Fotoğrafsız bırakma bizleri...

Enver
27-11-2012, 10:42
Herkese Selamlar
Bunlarda benim Adeniumlarım. Türlerini tam olarak bilmiyorum. 2012 Mart ayında internetten karışık halde aldığım 20 tohumdan 13 tanesini çimlendirebildim.
Toprak karışımım %50 dere kumu+hindistan cevizi torfu+perlit+milli bahçe toprağı
Şu ana kadar hiçbirini kaybetmedim inşallah bu kış kaybetmem.
Topraklarını kontrol edip öyle su veriyorum.
Forumdan edindiğim bilgilerle büyütmeye çalışıyorum.Sularını çok vermiyorum fakat verdiğim su toprak yapısından dolayı saksıdan hemen çıkıp gidiyor. Bu da kök çürüğünü engelliyor.
Yazın güneye bakan balkondaydılar. Balkon yarı gölgeli bir balkondu. Ekim ayından beri eve aldım. Cam tuğla olan bir camın önüne ve güneye bakan bir yere koydum. Düzce'de kışları çok güneş olmaz ama kalorifer olduğu için sıkıntı olmadı. Sıcaklık evde hiçbir zaman 20 dereceyi aşağıya düşmüyor.
Gübreleme konusunda eksikliğim oldu. Bu yaz boyunca çok az gübre verdim. Ama kışın ayda bir N=5 P=5 K=5 bitki besini vermeyi düşünüyorum.
Aşağıda fotoğraflarını ekliyorum.
Türlerini fotoğraflardan anlayabilen varsa ve söylerse sevinirim.

Enver
27-11-2012, 10:46
Aşağıdaki adeniumlarda ise yine forumdan öğrendiğim kadarıyla kök ve gövde kalınlaştırmak için bazı oynamalar yaptım.Artık ziyan olursa da deneyerek bazı şeyler öğrenmek istiyorum.
1 nolu fotodaki adeniumda kazık kökü kestim. Mangal kömürü tozuna batırdım.(forumda okumuştum kök çürümesi olmasın diye) saçak köklerini bıraktım. Toprağa yayvan bir taş yerleştirip fideyi de o taşın üzerine gelecek şekilde diktim. Daha sonra dallanmayı teşvik etmek içinde gövdesinde budama yaptım.

Enver
27-11-2012, 10:52
Bu da oynama yaptığım 2.fidem.
Bunun da kazık kökünü kestim. Mangal kömürü tozuna batırdım. Altına taş yerleştirip tekrar saksıya diktim.
Bu fidede budama yapmadım. Bu işlemleri yapalı 4 gün oldu henüz bir olumsuzluk yok. Yani kuruma yapraklarda sararma yok. 2 gün su vermedim. 3. gün az su verdim ve kalorifer peteğine yakın sıcak bir ortamda gün ışığı gören bir yerde duruyorlar.
Diğer fidelerimde ise bazılarında diplerindeki toprağı azar azar almaya başladım. Köklerinin kalınlaşması ve odunlaşması amacım.
Ama mevsimin soğumasına ve kışın yaklaşmış olmasına rağmen gelişimlerinin devam etmesi sevindirici.
Hergün yeni yapraklar çıkartıyor. var olanlar büyüyor gelişiyor.
Bu çok sevindirici bir durum.

Enver
27-11-2012, 10:56
Bunlarda daha yeni çimlendirdiklerim.
Daha 10 günlükler
Bunları şaşırtmadan önce kazık köklerini tamamen kesip tekrar dikecem.
İnşallah öldürmeden bahara kadar çıkarabilirim.

Tura
27-11-2012, 15:42
2011 yılından elimde kalan ve değerlendirmek istediğim Adenium tohumlarını, tohum takas etkinliğinde dağıtmak istedim.

Bayat olup olmadığını kontrol için çimlendiridim.

Bugün çektiğim resim.

349497

Selçuk Boz
29-11-2012, 14:22
Arkadaşlar, http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/26947.htm bölümünde, sayın drhegeli'nin dağıttığı ve bu dağıtımda bana da gönderdiği Adenium Obesum 'Red Shine' tohumlarından bir kısmını 25 Nisan'da ekmiştim. Üç tanesinin resimlerini sizinle paylaşmak istedim.

296871

Toprak harcı olarak, 2 ölçü torf ve 1 ölçü perlit kullanarak resimdeki 5 cm.lik saksılara dün itibarıyla aktardım. Ancak, burada yazılanları okuyunca toprak harcı içeriğinde yanlış yaptığımı anladım. Fide köklerinin daha fazla zedelenmemesi için, tekrar toprak değişimini şimdilik yapmayı düşünmüyorum. Kontrollü sulama ile toprak problemini azaltabileceğimi düşünüyorum.
Fideleri, Haziran sonlarında Antalya'daki bahçeme şaşırtmayı planlıyorum.
Yavrularla ilgili olarak değerli fikirlerinizi bekliyorum.

Saygılar.

Adeniumlarımı, plumerialarımda da yaptığım gibi, kışı geçirtmek üzere bir ay önce içeriye aldım.

Son durumları;
350038

Kalöriferli odada ve güneydoğuya bakan pencere önünde bu kışı geçirtmeyi düşünüyorum. Sıcaklık 22-28 derece arası oluyor. Kışlatmadan bahara kadar bu şekilde bakacağım.

Bu planımla ilgili görüşlerinizi bekliyorum.

Saygılar.

farpali
29-11-2012, 18:29
Adeniumlarımı, plumerialarımda da yaptığım gibi, kışı geçirtmek üzere bir ay önce içeriye aldım.

Son durumları;
350038

Kalöriferli odada ve güneydoğuya bakan pencere önünde bu kışı geçirtmeyi düşünüyorum. Sıcaklık 22-28 derece arası oluyor. Kışlatmadan bahara kadar bu şekilde bakacağım.

Bu planımla ilgili görüşlerinizi bekliyorum.

Saygılar.

Hayırdır inşallah benim adeniumumun fotoğrafını siz niye paylaştınız anlıyamadım Sayın Selçuk Boz?:eek:

malina
29-11-2012, 19:22
Hayırdır inşallah benim adeniumumun fotoğrafını siz niye paylaştınız anlıyamadım Sayın Selçuk Boz?:eek:

Bu gibi durumlarda ilgili sayfanın da adresini yazar mısınız?

farpali
29-11-2012, 22:20
Bu gibi durumlarda ilgili sayfanın da adresini yazar mısınız?

http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent/6486.htm#post1054010
1659.mesaj bana ve benim fotoğrafıma aittir.

selenn
29-11-2012, 22:54
Bu fotoğrafı mı kastediyorsunuz sevgili farpali?

http://www.agaclar.net/forum/1054010-post1659.htm

Aynı fotoğraf değil de.

Selçuk Boz
30-11-2012, 00:02

Sn farpali, sanırım karıştırdınız. Sizin gönderdiğiniz 1659. mesajı ve oradaki resmi hiçbir yerde kullanmadım. Ben, daha önce yazdığım 1342. mesajdan (http://www.agaclar.net/forum/967819-post1342.htm) alıntı yapıp, en son çektiğim resimle birlikte 1671. mesajı (http://www.agaclar.net/forum/1056609-post1671.htm) gönderdim.

Enver
30-11-2012, 09:23
Selamlar
Kazık köklerini keserek yeniden saksıya diktiğim 2 adenium fidem sorunsuz yaşamlarına devam ediyorlar.
Şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadılar.
Bir de şu deneyimimi paylaşmak istiyorum.
Benim adeniumlarım kaloriferli bir ortamda ve ortalama sıcaklık 23-26 derece arasında.
Su vereli tam 9 gün oldu. Toprakları iyice kuruyunca gövdelerinde hafiften bir yumuşama oluyor sıkıp bastırılınca hissediliyor.
Su verince "teşekkür ederim karnım tıkabasa doydu" der gibi gövdeleri hafif yumuşaklığı bırakıp sertleşiyor ve elle bastırınca bunu hissediyorum. Bu tecrübemi paylaşayım sizlerle istedim.

Enver
30-11-2012, 09:25
fide halindeki yeni adeniumlarımın 3-4 tanesini daha önceden forumdan okumuştum izzeterisen arkadaşın yaptığı gibi köklerini tamamen kesip yeniden şaşırtıp dikeceğim ve böylece kök ve gövde kalınlaşmasını sağlamaya çalışacağım.
yaptıklarımı burada fotoğraflayıp göstermek istiyorum daha sonra

Sakaki
30-11-2012, 09:56
Selamlar
Kazık köklerini keserek yeniden saksıya diktiğim 2 adenium fidem sorunsuz yaşamlarına devam ediyorlar.
Şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadılar.
Bir de şu deneyimimi paylaşmak istiyorum.
Benim adeniumlarım kaloriferli bir ortamda ve ortalama sıcaklık 23-26 derece arasında.
Su vereli tam 9 gün oldu. Toprakları iyice kuruyunca gövdelerinde hafiften bir yumuşama oluyor sıkıp bastırılınca hissediliyor.
Su verince "teşekkür ederim karnım tıkabasa doydu" der gibi gövdeleri hafif yumuşaklığı bırakıp sertleşiyor ve elle bastırınca bunu hissediyorum. Bu tecrübemi paylaşayım sizlerle istedim.

Sn saldikenver,

Paylaşımınız için teşekkürler, en kısa zamanda fotoğraflarınızı da bekleriz.
Ancak bir şey dikkatimi çekti; yukarıdaki mesajınızdan toprağınıza su verdikten yaklaşık 9 gün sonra kuruduğunu anladım, doğru muyum?

Eğer doğru anlamışsam toprağınız çok su tutucu demektir ki bu da adenium için iyi sayılmaz. Aşırı su tutan toprakta bitki köklerinde çürüme başladığında, kökler su emme görevini yerine giteremeyeceği ve ters osmos etkisinden ötürü bitki su kaybedeceği için bitki hücrelerinde basınç (turgor basıncı) azalır ve gövdede yukarıda söylediğiniz gibi bir yumuşama meydana gelir.

Bu durumda yumuşamanın sebebi çürüme mi yoksa susuzluk mu bilemediğinizden ve su vermeye devam edeceğinizden bitkinizi kaybedebilirsiniz de. Yani suyu gövdenin görünümüne göre vermek bence her zaman doğru olmayabilir.

Enver
30-11-2012, 10:20
Sn saldikenver,

Paylaşımınız için teşekkürler, en kısa zamanda fotoğraflarınızı da bekleriz.
Ancak bir şey dikkatimi çekti; yukarıdaki mesajınızdan toprağınıza su verdikten yaklaşık 9 gün sonra kuruduğunu anladım, doğru muyum?

Eğer doğru anlamışsam toprağınız çok su tutucu demektir ki bu da adenium için iyi sayılmaz. Aşırı su tutan toprakta bitki köklerinde çürüme başladığında, kökler su emme görevini yerine giteremeyeceği ve ters osmos etkisinden ötürü bitki su kaybedeceği için bitki hücrelerinde basınç (turgor basıncı) azalır ve gövdede yukarıda söylediğiniz gibi bir yumuşama meydana gelir.

Bu durumda yumuşamanın sebebi çürüme mi yoksa susuzluk mu bilemediğinizden ve su vermeye devam edeceğinizden bitkinizi kaybedebilirsiniz de. Yani suyu gövdenin görünümüne göre vermek bence her zaman doğru olmayabilir.

teşekkür ederim uyarınız için
Saksı toprağım %50 dere kumu+cocopeat+perlit+milli bahçe toprağı
Suyu saksıya döktüğümde zaten hemen süzülüp gidiyor su.
yani toprağım su tutan bir toprak değil gördüğüm kadarıyla.
Daha önceden bu hatayı yapmıştım. Kompost eklemiştim kompost çok su tutmuş bu şekilde kılıç larımdan birini kaybetmiştim.
Yani ben yanlış ifade etmiş olabilirim. 9 günde kurumuyor toprağım. Su verdikten 1 gün sonra bile toprağım kuru bir hale geliyor ama ben kışın 10 günde bir su veriyorum az olmak şartıyla
tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.

Enver
30-11-2012, 10:25
turgor basıncını bilmiyorum ama az sulanan ya da iyice suyun kalmadığı durumlarda mantık olarak şöyle olamaz mı?
Saksı toprağında su kalmayınca ya da nem kalmayınca bitkinin gövdesinde ya da hücrelerinde bulunan suyun , suyun olmadığı saksı toprağına geçmesi ya da köklere hücum etmesi olamaz mı?

Sakaki
30-11-2012, 10:51
turgor basıncını bilmiyorum ama az sulanan ya da iyice suyun kalmadığı durumlarda mantık olarak şöyle olamaz mı?
Saksı toprağında su kalmayınca ya da nem kalmayınca bitkinin gövdesinde ya da hücrelerinde bulunan suyun , suyun olmadığı saksı toprağına geçmesi ya da köklere hücum etmesi olamaz mı?

Evet, zaten aynı şeyden bahsediyoruz. Yani su kaybı susuzluktan ötürü de olabilir, kökte çürümeden dolayı da! Dolayısıyla bitkinin susuz kalmış görüntüsüne her zaman aldanmamak lazım.

Cocopeat ve perlite dikkat etmenizi tavsiye ederim. Perlit zaten malumunuz çok iyi su tutucu, ancak bunun haricinde, şu ana kadar kullandığım toprak karışımları içinde cocopeat kadar uzun süre nemi muhafaza eden birşey ben daha görmedim :)
(Varsa da kullanmadım)

Karışımınız yaz için iyi gibi ama kış için birşey diyemem çünkü hem siz içeriye - sıcak ortama almışsınız, hem de ilk başarısız denemelerimden sonra bu kış, benim de yeni bir toprak karışımıyla tecrübe edeceğim ikinci kış olacak sayılır!

Ben yaz toprağı karşımını bir kaç hafta önce değiştirip, adeniumlarımı şu anda neredeyse %80-85 oranında ince çakıl taşından oluşan bir toprağa aktardım geriye kalan da zaten az miktarda organik kompost. Tekrar çürüyerek ölsünler istemiyorum :)

Başarılar dilerim.

Enver
30-11-2012, 11:16
Evet, zaten aynı şeyden bahsediyoruz. Yani su kaybı susuzluktan ötürü de olabilir, kökte çürümeden dolayı da! Dolayısıyla bitkinin susuz kalmış görüntüsüne her zaman aldanmamak lazım.

Cocopeat ve perlite dikkat etmenizi tavsiye ederim. Perlit zaten malumunuz çok iyi su tutucu, ancak bunun haricinde, şu ana kadar kullandığım toprak karışımları içinde cocopeat kadar uzun süre nemi muhafaza eden birşey ben daha görmedim :)
(Varsa da kullanmadım)

Karışımınız yaz için iyi gibi ama kış için birşey diyemem çünkü hem siz içeriye - sıcak ortama almışsınız, hem de ilk başarısız denemelerimden sonra bu kış, benim de yeni bir toprak karışımıyla tecrübe edeceğim ikinci kış olacak sayılır!

Ben yaz toprağı karşımını bir kaç hafta önce değiştirip, adeniumlarımı şu anda neredeyse %80-85 oranında ince çakıl taşından oluşan bir toprağa aktardım geriye kalan da zaten az miktarda organik kompost. Tekrar çürüyerek ölsünler istemiyorum :)

Başarılar dilerim.

karışımımda perlit çok az milli toprak biraz fazla ama dediğim gibi %50 dere kumu var.
inşallah kışı sorunsuz atlatırız da bahara ve yaza adeniumlarımız çoşar büyür dallanır ve çiçeklenirler.
sizlerede başarılar diliyorum:)

drhegeli
30-11-2012, 14:39
Turgor : doku içindeki sıvının doku çeperine yaptığı basınç.

Turgor, sulama kararı verirken, benim de dikkat ettiğim bir unsur. Beşeri hekimlikte de tanı ve tedavi amaçlı kullanılır. Bir dokunun turgor basıncının düşmesi, yetersiz sıvı alımının işaretidir. Ya ortamda sıvı yoktur, ya da var olan sıvı dokuya geçemiyordur. Sukkulent dışı otsu bitkilerde, düşük turgor basıncının ilk belirtilerinden biri yaprakların pörsümesidir. Sukkulentlerde ise, su tutan dokularda (gövde, yaprak, kök vb.) yumuşama ve buruşma olarak görülür.

Adeniumda, sulama kriteri olarak turgoru nasıl kullanabiliriz? İzlediğim yol şöyle :
1) Toprak kuru ve turgor basıncı düşmüşse suluyorum. Bitki, genelde 24-48 saat içinde kendini topluyor, gövde eski dolgun haline dönüyor.
2) Bitkide toparlanma görmezsem, saksı içeriğini 2-3cm (bazen daha derin) kazıyorum. Sulama suyunun derinlere nufuz edip etmediğini kontrol ediyorum. Torf gibi bazı malzemeler kuruduklarında keçeleşip topaklanıyorlar ve döktüğünüz suyu yeterince almıyorlar. Derinlerde kuruluk saptarsam, saksıyı su dolu bir kaba yerleştirip suyun emilmesini bekliyorum.
3) Toprak ıslak (ya da nemli) ama gövde buruşuksa sorun su eksikliği değil, kök sorunudur. Bitkiyi yerinden söküp köklerini kontrol ediyorum.

farpali
30-11-2012, 15:37
Bu fotoğrafı mı kastediyorsunuz sevgili farpali?

http://www.agaclar.net/forum/1054010-post1659.htm

Aynı fotoğraf değil de.

Keşke kaydetseydim...Neyseee düzeltilmiş.....diyecek birşey yok.....

Sakaki
30-11-2012, 15:51
Sn farpali

Sn "Selçuk Boz" o mesajı ve resmi yükledikten sonra sanırım ilk görenlerden birisiyim (çünkü 1 dk ara ile güncelleme yaptığımda Selçuk Boz'un mesajı düştü listeye ve hemen bakmıştım).
Ve ilk gördüğümde de mesajı ve resmi aynıydı.

Sanırım siz bir şeyleri yanlış gördünüz veya yanlış yere baktınız ya da yanlış bir linke tıkladınız vs.

Selçuk Boz
01-12-2012, 00:00
Sn farpali, resminizi kullandığımı iddia ettiğiniz 1659. mesajınızdan önce, Sn. can17can'a ait olan 1658. mesajın en altındaki şu yazanlara dikkatinizi çekerim:

"Düzenleyen can17can : 25-11-2012 saat 14:44"

Yani, Sn. can17can 1658. mesajını 25-11-2012, 13:22'de oluşturmuş. Ancak kendi gördüğü lüzum üzerine, 25-11-2012 saat 14:44'de 1658. mesajında değişiklik yapmış.

Bu forumun güzelliklerinden birisi de, değiştirilen mesajlarla ilgili olarak, değiştirenin rumuzu ile değişim zamanının otomatik olarak mesajda belirtilmesi.

Pekii, benim 29-11-2012, 15:22'de oluşturduğum ve sizin resminizi kullandığımı ve sonra düzelttiğimi iddia ettiğiniz 1671. mesajın sonunda, mesajın değiştirildiğini belirten bir not var mı?

Keşke kaydetseydim...Neyseee düzeltilmiş.....diyecek birşey yok.....

Sn farpali, beni bu yazdıklarınızla üzüyorsunuz ve günahımı alıyorsunuz. Teessüf ederim!

iris41
01-12-2012, 06:36
Su verdikten sonra hafif yumşama bendede oluyor bu durum beni bazen sitrese sokuyor ;) ne tuhaf bitki anlık tepki verebiliyor .

can17can
01-12-2012, 19:28
Sevgili drhegeli çok teşekkür ederim bu süreçte sizinde payınız büyük.:rolleyes: Yakında yeni fotoğraflar paylaşacağım.;)

Sevgili iris41, kırmızı örümcek lavrası için pladox, kırmızı örümcek için arimec kullanmışız. Başka merak ettiğiniz bir şey varsa lütfen sorun:o

Sevgili saldikevnder, Adenium'larınızın türü arabicum'a benziyor. Tabi çeşitli varyeteleride olabilir ama gövde yapısı itibariyle arabicum'a benzettim.

Sulama konusunda ise, yumuşama olduğunda genelde suladıktan 1 ya da 2 gün sonra sertleşme olduysa bir sorun yok ama 2 gün sonra yumuşama devam ediyorsa genelde kökte bir çürüme oluyor.

Neler oluyor forumda bir şey anlamadım birde benim adım da geçmiş.:confused: 63 sayfadan 57 sayfaya düşmüş konu? :confused:

Buyrun arkadaşlar yeni fotoğraflar :) Seradaki düzenlemelerin bitmesine az kaldı :)

gülenmelek
01-12-2012, 21:40
Sn can17can, konunun sizinle ilgisi yok, sadece örnek verildi ;)
Sayfa sayısı bende 85 görünüyor ;)
Ve ellerinize sağlık, çok çok güzel görünüyorlar. Umarım bir gün bizde bu şekilde yetiştiririz.
Bir de soru sorayım. Kök çalışması yaptınız mı hiç ? Hani kazık kökün kesilmesi olayı. Kazık kökü kesince o kısma bir şey sürüyor muyuz, yoksa direk toprağa dikiyormuyuz hemen ?

can17can
01-12-2012, 22:09
Çok teşekkürler gülenmelek :) Sizin ufaklıklardan naber?
Malesef hiçbir kök çalışması yapmadım ama baharda yapmayı düşünüyorum. Bu konuyla ilgili rahmetli :( izzeterisen abi çok güzel çalışmalar yapmış. Size çok faydası olacağını düşünüyorum. ;) http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/14556.htm

gülenmelek
01-12-2012, 22:28
;)
Ufaklıklar şimdilik iyi, 2. çift yapraklarını çıkarıyorlar. Müsait bir zamanda hepsini paylaşacağım.
Ve link için teşekkürler, okumuştum ama bazen aklımda kalmıyor, tekrar bakayım :( ;)

farpali
02-12-2012, 00:26
Sn farpali, resminizi kullandığımı iddia ettiğiniz 1659. mesajınızdan önce, Sn. can17can'a ait olan 1658. mesajın en altındaki şu yazanlara dikkatinizi çekerim:

"Düzenleyen can17can : 25-11-2012 saat 14:44"

Yani, Sn. can17can 1658. mesajını 25-11-2012, 13:22'de oluşturmuş. Ancak kendi gördüğü lüzum üzerine, 25-11-2012 saat 14:44'de 1658. mesajında değişiklik yapmış.

Bu forumun güzelliklerinden birisi de, değiştirilen mesajlarla ilgili olarak, değiştirenin rumuzu ile değişim zamanının otomatik olarak mesajda belirtilmesi.

Pekii, benim 29-11-2012, 15:22'de oluşturduğum ve sizin resminizi kullandığımı ve sonra düzelttiğimi iddia ettiğiniz 1671. mesajın sonunda, mesajın değiştirildiğini belirten bir not var mı?

Sn farpali, beni bu yazdıklarınızla üzüyorsunuz ve günahımı alıyorsunuz. Teessüf ederim!

Yok kesinlikle benim niyetim küstahlık yapıp sizi üzmek,incitmek değil...Gördüm ,şaşırdım sadece..ve sorma ihtiyacı duydum..Kötü niyetli biri değilim inanın bana..Kapatalım bu konuyu lütfen artık...Çiçeklerinizi güle güle büyütün ,iyi günler dilerim Sayın Selçuk Boz.

iris41
02-12-2012, 10:07
Sevgili can17can yine döktürmüşsün ;) ne denirki artık tebrikler bu işin üstesinden geldin .
Sırada ne var begendigimiz renklerden secip almak ;) bu arada Neemazal gercekten işe yarıyor .

Enver
03-12-2012, 08:16
Turgor : doku içindeki sıvının doku çeperine yaptığı basınç.

Adeniumda, sulama kriteri olarak turgoru nasıl kullanabiliriz? İzlediğim yol şöyle :
1) Toprak kuru ve turgor basıncı düşmüşse suluyorum. Bitki, genelde 24-48 saat içinde kendini topluyor, gövde eski dolgun haline dönüyor. 2) Bitkide toparlanma görmezsem, saksı içeriğini 2-3cm (bazen daha derin) kazıyorum. Sulama suyunun derinlere nufuz edip etmediğini kontrol ediyorum. Torf gibi bazı malzemeler kuruduklarında keçeleşip topaklanıyorlar ve döktüğünüz suyu yeterince almıyorlar. Derinlerde kuruluk saptarsam, saksıyı su dolu bir kaba yerleştirip suyun emilmesini bekliyorum.
3) Toprak ıslak (ya da nemli) ama gövde buruşuksa sorun su eksikliği değil, kök sorunudur. Bitkiyi yerinden söküp köklerini kontrol ediyorum.

drhegeli
söylediklerinizin aynısını ben de uyguluyorum. Gövdede hafiften yumuşama olunca suluyorum ve 1-2 gün içinde genelde 1 gün içinde gövde yeniden sertleşmiş oluyor.
Tabi burada yanlış anlaşılmayayım . Gövdedeki yumuşama elle sıkıp bastırınca çok hafif hissediliyor.

Enver
03-12-2012, 08:22
Daha önceki mesajlarımda 2 tane adeniumun kazık köklerini kestiğimi yazmıştım. Hatta bir tanesinin tepe budaması yaptığımı , diğerinin hiçbir yaprağına dalına dokunmadığımı yazmıştım.
10gün geçti kazık kökleri kesileli. Budama yaptığım adenium da hiçbir sıkıntı yok. Gövdede yumuşama yok. Hayatına devam ediyor.
2 gün önce çok az su verdim. Budama yaptığım hala sağlam hayatta.
Ama budama yapmadığıma da çok az su vermiştim. Dün gövdesini kontrol ettim. Gövdesi çok çok yumuşamış, elle dokunulduğunda içinde su olan balon gibi olduğunu hissettim. Aslında toprağıda kuru ama herhalde su vermemem gerekiyordu. Aynı zamanda yapraklarında da yumuşama var. Ne yapmam gerekir. Toprağı su tutan bir toprak değil ama demekki bir yerde yanlış yaptık.

Sakaki
03-12-2012, 09:36
Sn saldikenver,

Eğer çürüme varsa, çürüme ilelemeden önce acilen çıkarıp çürüyen kısımları almanızı öneririm. Siz genelde 1-2 gün içinde normale dönüyor demiştiniz, bu bitkiniz normale dönmeyeli kaç gün geçti? Eğer normalden uzun sürdüyse kökleri kontrol etmenizde fayda var derim.

Enver
03-12-2012, 13:37
Sn saldikenver,

Eğer çürüme varsa, çürüme ilelemeden önce acilen çıkarıp çürüyen kısımları almanızı öneririm. Siz genelde 1-2 gün içinde normale dönüyor demiştiniz, bu bitkiniz normale dönmeyeli kaç gün geçti? Eğer normalden uzun sürdüyse kökleri kontrol etmenizde fayda var derim.

Sakaki
Yumuşamayıda geçmiş artık. Sanki içi tamamen boşmuş gibi.
Yuvarlak içine aldığım yerde yumuşama var.
burayı nasıl çıkarıp çürüyen kısımları alacağım?

Enver
03-12-2012, 13:39
1-2 gün içinde normale dönen adeniumlar farklı onlardaki yumuşama sizin yukarıda anlattığınız turgor basıncı ile alakalıdır mutlaka. Çünkü onlardaki yumuşama elle sıkınca çok azcıcık hissediliyor. bu öyle değil dokunduğun zaman içinin geçtiğini anlıyorsun

memet
03-12-2012, 13:52
Bende biraz adenium var. Öldürdüklerim oldu. Soğuktan ötürü oldu. Bu yumuşama konusunda ise biraz tereddütlüyüm. O kadar adenium arasında böyle bir duruma denk gelmiyorum. Neredeyse ayda bir su verdiklerim de var. Yazın sucul bitki gibi hergün suladıklarım da var. Ara sıra su yüzü görenlerde. Bunların hiçbirinde gövdede bir yumuşama olmuyor. Susuz kalanlarda da, sulananlarda da bir fark görmüyorum ben.

Sakiki ile de konuştuk. Sulamadan çok, kök sorunu ve toprak karışımı ile ilgili olduğununu düşünüyorum yumuşamanın.

Emre Kuzu
03-12-2012, 14:11
Gövdede yumuşamadan ziyade buruşma olursa susuz kalmış demektir, bu kritik nokta oluyor aslında genel kaide uygun toprak karışımı ile toprak tamamen kurumadan sulamak, tamamen kuruması demek kök kaybı demek en sert sukkulentlerde bile bu durum böyle oluyor kışında haftada 1 2 kez sulamak gerekiyor. Kış muhafaza sıcaklığı ise 15 18 derece uygun.

Sakaki
03-12-2012, 14:56
1-2 gün içinde normale dönen adeniumlar farklı onlardaki yumuşama sizin yukarıda anlattığınız turgor basıncı ile alakalıdır mutlaka. Çünkü onlardaki yumuşama elle sıkınca çok azcıcık hissediliyor. bu öyle değil dokunduğun zaman içinin geçtiğini anlıyorsun

Sn saldikenver,

Mehmet beye katılıyorum. Bence uygun/ideal bir toprak karışımı ve ideal bir sulama rejimi tutturduktan sonra, böyle devamlı yumuşama-gerilme durumları olacağını sanmam. Zira bende de böyle bir durum yok.

Ayrıca Emre beyin de dediklerine de katılıyorum. Toprağın aşırı ıslak kalması kadar tamamen kuruması da iyi değil bence.

Ancak "toprak karışımınız şuysa, şu kadar günde bir şu kadar mL su verin" gibi bir tavsiyede bulunulacak bir konu da değil bu. Tamamen sizin gözlemlerinize, kazandığınız tecrübelere, ikliminize, saksı içeriğinize, saksınızın cinsine, vs. göre ayarlamanız gereken bir şey.

Bence o adeniumunuzu acilen çıkarıp köklerini kontrol edin derim. Büyük ihtimal çürüme başlamıştır köklerde.

Enver
04-12-2012, 13:37
Sn saldikenver,

Mehmet beye katılıyorum. Bence uygun/ideal bir toprak karışımı ve ideal bir sulama rejimi tutturduktan sonra, böyle devamlı yumuşama-gerilme durumları olacağını sanmam. Zira bende de böyle bir durum yok.

Ayrıca Emre beyin de dediklerine de katılıyorum. Toprağın aşırı ıslak kalması kadar tamamen kuruması da iyi değil bence.

Ancak "toprak karışımınız şuysa, şu kadar günde bir şu kadar mL su verin" gibi bir tavsiyede bulunulacak bir konu da değil bu. Tamamen sizin gözlemlerinize, kazandığınız tecrübelere, ikliminize, saksı içeriğinize, saksınızın cinsine, vs. göre ayarlamanız gereken bir şey.

Bence o adeniumunuzu acilen çıkarıp köklerini kontrol edin derim. Büyük ihtimal çürüme başlamıştır köklerde.
haklısınız
ben kış olduğu için sulama sıklığını uzatıyordum ama dediğiniz gibi birkaç gün daha öne çekmeliyim.
Ben toprak tamamen kuruyunca veriyorum ama böyle yapmamam gerekir diye düşünüyorm.
Bundan sonra sulamayı 7-8 günde bir yapacağım.
Artık bu akşam gövdesi iyice yumuşayan adeniumun köklerine bakacam.
Yaşatabilirsen çok sevineceğim.

memet
04-12-2012, 17:34
İki gün önce yağmurda on dakika tuttum. Ondan önceki onbeşgün su vermemiştim. Bir daha sulamayı da onbeş gün sonra düşünürüm. Büyük olasılıkla o sıra da sulama yapmayacağım.

iris41
04-12-2012, 21:23
Havanın durumu sıcaklıgı nem oranı illere göre degişiyor .
kaloriferli evler genelde sıcak peki calışan kesim 24 saat sıcaklık sabitmi ?
toprak kullanımıda kişiye göre degişiyor icerik hep farklı .Saksı boylarıda öyle
Sen yaptın iyi sonuc verdi bende uygulayacagım demek ne kadar dogru .
Sıcak iklime sahip üyelerin pek sıkıntıları yok gibi gelişim daha iyi .Bence soru sorarken bunu göz ardı etmemeli Adenium yetiştirenler

Enver
05-12-2012, 09:19
maalesef
kazık kökünü kestiğim adeniumlarımdan yukarıda resmi olanı dün akşam itibari ile kaybettik:(
nedeni kök çürüklüğü galiba. Yapraklar soldu ve boyun büktüler. gövde pörsümüş bir vaziyette.
ama diğeri sapasağlam ayakta
inşallah bişey olmayacak ona.
yalvarana kadar su yok ona:))

Sakaki
05-12-2012, 10:23
Geçmiş olsun sn saldikenver :(

Bu çürüme olanı atmadıysanız bir fotoğrafını yükleyebilir misiniz? Belki kurtarma ihtimali vardır!?

memet
05-12-2012, 10:40
Bu tür uygulamalarda çürüme riskini azaltmak için sulandırılmış oksijenli su ile yarayı denezfekte etmek ince toz haline getirlmiş odun kömürü tozuna bulamak yararlı olur. Kullanılan malzemenin steril olması da önemli.

Enver
05-12-2012, 12:27
Geçmiş olsun sn saldikenver :(

Bu çürüme olanı atmadıysanız bir fotoğrafını yükleyebilir misiniz? Belki kurtarma ihtimali vardır!?

Bu akşam çekeyim fotoyu yarın eklerim.

Enver
05-12-2012, 12:28
Bu tür uygulamalarda çürüme riskini azaltmak için sulandırılmış oksijenli su ile yarayı denezfekte etmek ince toz haline getirlmiş odun kömürü tozuna bulamak yararlı olur. Kullanılan malzemenin steril olması da önemli.

kazık kökünü kestikten sonra ince toz haline getirilmiş odun kömürü tozuna bulamıştım. ama yinede çürüdü

can17can
05-12-2012, 20:30
Sevgili can17can yine döktürmüşsün ;) ne denirki artık tebrikler bu işin üstesinden geldin .
Sırada ne var begendigimiz renklerden secip almak ;) bu arada Neemazal gercekten işe yarıyor .

Teşekkürler sevgili iris41 :o Benim kadar uğraşan herkesin sizlerinde desteğiyle en az benim kadar başarılı olacağına inanıyorum :)

Sayın saldikenver geçmiş olsun ama üzülmeyin çöl gülleri ölümsüzdür, sadece gelişimleri biraz durur :) Fotoğrafını görmedim ama, temiz beyaz dokuyu görene kadar keskin bir bıçakla kesip yarı gölgede bekletmeniz gerekiyor. Fotoğrafları eklerseniz daha iyi yorum yapabiliriz.

iris41
05-12-2012, 21:21
Gecen kış kök cürügünden bende kaybettim ne yazıkki fakat üst bölümler temizce kesilip dikile biliyormuş ben atmıştım .
Üst kollardan celik alabilirsiniz Sayın jazebelin bu tip bir olayını aktardıgı yazı vardı .

Enver
07-12-2012, 09:15
Maalesef içi çürümüş
fotoğraflarını ekliyorum.
Ama dikkatimi çeken bişey oldu. İçi tamamen boşalmış ve köküne doğru akma olmuş.

sakdag
07-12-2012, 09:20
Adeniumlarımı açık balkondan alıp, kalorifer yanmayan bir oda camına yerleştirdim. Bu ilk kışları olacak, oda sıcaklığı 10-15 derece arasında oluyor kışın. Bir tanesinin bir kaç yaprağı sarardı ama gövdede bir anormallik görünmüyor.

352042

drhegeli
07-12-2012, 09:40
Maalesef içi çürümüş...

Geçmiş olsun sn saldikenver.
Bu çürümenin nedeni olarak, bitki metabolizmasının yavaşladığı/durduğu bir mevsimde, iyileştiremeyeceği bir yaranın açılmış olmasını düşünüyorum. Sulama sorunu (varsa) ikincil bir neden gibi geldi bana...

Kayıp olarak nitelendirmeyin. Tecrübe (kazanç) olarak değerlendirin. Tohumdan tekrar denemek istiyorsanız, Tohum Takas Etkinliği (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-calismalari/28540.htm)'nde benim ve sevgili Tura'nın paylaştığı adenium tohumları var.

Sakaki
07-12-2012, 10:08
Kayıp olarak nitelendirmeyin. Tecrübe (kazanç) olarak değerlendirin.

Katılıyorum :)

Enver
07-12-2012, 12:02
Geçmiş olsun sn saldikenver.
Bu çürümenin nedeni olarak, bitki metabolizmasının yavaşladığı/durduğu bir mevsimde, iyileştiremeyeceği bir yaranın açılmış olmasını düşünüyorum. Sulama sorunu (varsa) ikincil bir neden gibi geldi bana...

Kayıp olarak nitelendirmeyin. Tücrübe (kazanç) olarak değerlendirin. Tohumdan tekrar denemek istiyorsanız, Tohum Takas Etkinliği (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-calismalari/28540.htm)'nde benim ve sevgili Tura'nın paylaştığı adenium tohumları var.

katılıyorum sizlere
benim için de tecrübe oldu.
Bu işlemler için en iyi mevsim ne zamandır.
Mesela daha 20 günlük 8 küçük fidelerim var.
Bunlardan 2 tanesinin kazık köklerini şaşırtmadan önce kesip dikmek istiyorum.
Acaba bu mevsimde yapmasammmı?
Baharımı beklesem.

meh12
07-12-2012, 12:09
katılıyorum sizlere
benim için de tecrübe oldu.
Bu işlemler için en iyi mevsim ne zamandır.
Mesela daha 20 günlük 8 küçük fidelerim var.
Bunlardan 2 tanesinin kazık köklerini şaşırtmadan önce kesip dikmek istiyorum.
Acaba bu mevsimde yapmasammmı?
Baharımı beklesem.

Çok küçükken zedelenmeleri daha kolay,bence biraz daha beklerseniz baharda daha iyi olur düşüncesindeyim

Enver
07-12-2012, 13:58
Adeniumlarımı açık balkondan alıp, kalorifer yanmayan bir oda camına yerleştirdim. Bu ilk kışları olacak, oda sıcaklığı 10-15 derece arasında oluyor kışın. Bir tanesinin bir kaç yaprağı sarardı ama gövdede bir anormallik görünmüyor.

352042

toprak karışımınız nasıl merak ettim?
Sanki torf fazla gibi ...

sakdag
07-12-2012, 14:05
toprak karışımınız nasıl merak ettim?
Sanki torf fazla gibi ...

Dere kumu, bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi karışımından oluşuyor.

Tura
07-12-2012, 14:21

Sizde bu kadar mı var?
Ben, saksıları bina içi seraya aldım. Şu anda sıcaklık geceleri 7-8 derece civarı.
Daha da soğuk olursa az ısıtırım.

sakdag
07-12-2012, 14:26
Sizde bu kadar mı var?
Ben, saksıları bina içi seraya aldım. Şu anda sıcaklık geceleri 7-8 derece civarı.
Daha da soğuk olursa az ısıtırım.

Benimkiler 4 tane Sayın Tura... İnşallah çoğalacaklar... ;)

memet
07-12-2012, 15:22
Bahçe toprağı ve hayvan gübresi karışımını önermem. Faydasından daha çok zararı olur.

Denizardacan
07-12-2012, 17:06
Arkadaşlar kolay gelsin herkese,
Ben bu forumu başından sonuna okumuştum ama unutmuşum sanırım, fikir vermek isteyen olursa çok memnun olurum.
Adenium için özel toprak ve çimlendirme viyolüm var. Tohumlarım da bugün geldi, ama Ankara'da malum hava soğuk, her ne kadar merkezi sistem de olsa.

Ben tohumları bahara kadar ekmeme kararı aldım, doğru mudur:confused:

memet
07-12-2012, 17:34
Ekmeyin bahara kadar bekleyin, eğer ısıtmalı bir ortam ayarlarsanız nisanın ilk günlerinde orada çimlendirin.

Tura
07-12-2012, 18:17
.....
Adenium için özel toprak

Özel toprağınız ne...siz mi hazırladınız...başka bir yerden mi geldi?

Denizardacan
07-12-2012, 22:28
Hayır ben hazırlamadım sn Tura, Zengarden'dan aldım. Böyle şeylere pek takmıyorum hep orman toprağı kullanırım da o bitince hazır zengarden'a spariş vermişken aldım, daha açmadım paketi, denemek ister misiniz biraz gönderiyim.

memet
07-12-2012, 22:52
Bonsaide bahçe toprağı orman toprağı kullananlar sürekli dediğim toprakla birlikte saksınıza başkaca ne taşıdığınızdan emin olamazsınız. Hastalıklar bakteriler mantarlar nematod hepsini elinizle bitkiye aşılamış olabilirsiniz.

Denizardacan
10-12-2012, 09:59
Güvenilir bir yerden steril edilmiş orman toprağı kullandım sn Memet, henüz bonzai çalışmalarına başlamadım ama diğer bitkilerimde de bir sorunla karşılaşmadım.
Kendi çabalarımızla ormandan dağdan topladığımız topraklarda her türlü tohum böcek larvaları, bakteriler, neler yoktur ki haklısınız.

Tura
10-12-2012, 10:10
Hayır ben hazırlamadım sn Tura, Zengarden'dan aldım. Böyle şeylere pek takmıyorum hep orman toprağı kullanırım da o bitince hazır zengarden'a spariş vermişken aldım, daha açmadım paketi, denemek ister misiniz biraz gönderiyim.

Hayır teşekkür ederim.
Özel toprak diyince, karışımı merak etmiştim.

meh12
10-12-2012, 16:23
Sizce en güzel hangisi ? Deniz kabuğunda çimlendi ama bakalım be kadar büyüyecek :)

Enver
11-12-2012, 11:04
2 nolu resimdeki adeniumun gövdesinde yumuşama mı var ben mi yanlış görüyorum.
birde saksılar sürekli peteğin üzerindemi duruyor merak ettim.

meh12
11-12-2012, 11:06
2 nolu resimdeki adeniumun gövdesinde yumuşama mı var ben mi yanlış görüyorum.
birde saksılar sürekli peteğin üzerindemi duruyor merak ettim.

Hayır sulama yapınca peteğin üzerine alıyorum. Gövdeler sağlam resimde öyle görünmüş .

Enver
11-12-2012, 12:19
saksıların üzerindeki beyaz mermer kırıntısı mı perlit mi?

meh12
11-12-2012, 13:58
saksıların üzerindeki beyaz mermer kırıntısı mı perlit mi?

Beyaz taş kırıntısı .Bazı yerlerde guartz kumu diye satıyorlar.Kendim doğadan topladımve kırdım .Satın aldığımdan daha güzel oldu.

Enver
11-12-2012, 14:38
herkese selamlar
Adeniumlarda dallanmayı teşvik etmek ve gövde kalınlaşmasını artırmak için budamayı hangi mevsimde yapmamız uygun olur. Şu anda adeniumlar evde ve kaloriferli bir ortamda ve habire yaprak çıkarıyorlar ve uzamaya devam ediyorlar.

Sakaki
11-12-2012, 14:48
Sn saldikenver,

Sizin ortam tropik sera ortamı gibi etki ediyor demek ki :)
Ortam koşullarınızı bilmiyorum ama kendinize tam güvenmiyorsanız ya da bu sıcaklık koşullarını sürekli sağlayamayacaksanız (tatile gitme, birkaç günlüğüne kaloriferin kapanması gibi) ilkbahar sonuna doğru yapın bu işlemi bence.

Enver
11-12-2012, 14:55
Sn saldikenver,

Sizin ortam tropik sera ortamı gibi etki ediyor demek ki :)
Ortam koşullarınızı bilmiyorum ama kendinize tam güvenmiyorsanız ya da bu sıcaklık koşullarını sürekli sağlayamayacaksanız (tatile gitme, birkaç günlüğüne kaloriferin kapanması gibi) ilkbahar sonuna doğru yapın bu işlemi bence.

bende anlamadım
ama fotolarını yarın ekleyeyim bir bakın isterim.
yeni yaprak çıkarmaya boyları uzamaya devam ediyor.

selenn
11-12-2012, 16:47
Beyaz taş kırıntısı .Bazı yerlerde guartz kumu diye satıyorlar.Kendim doğadan topladımve kırdım .Satın aldığımdan daha güzel oldu.

Bu bitki tutkusu böyle birşey işte. İnsana taş da toplatır, taş da kırdırır:D
Bu arada size sormak istediğim eklemiş olduğunuz son fotoğraftaki Adenium filizleri kaç aylıklar?

meh12
11-12-2012, 18:27
Bu bitki tutkusu böyle birşey işte. İnsana taş da toplatır, taş da kırdırır:D
Bu arada size sormak istediğim eklemiş olduğunuz son fotoğraftaki Adenium filizleri kaç aylıklar?

Son resim deki adenıumlar daha 20 günlük :)

Enver
12-12-2012, 08:25
Herkese selamlar
20 gün önce aşağıdaki adeniumun kazık kökünü kesmiştim aynı zamanda ana dalınıda kesmiştim. Amacım kök ve gövde kalınlaşmasını sağlamaktı. Kazık kökünü kestikten sonra açılan yaraya odun kömürünü toz haline getirip batırdım ve altına yuvarlak bir taş bularak saksıya dikmiştim. 10 gün hiç su vermedim. Sonra çok az su verdim. 2 gündür dalı kestiğim yerin yan tarafından bir sürgün vermeye başladı. gövdeye yakın bir yerden de sürgün çıkmaya başladı. Dün akşam çok daha su verdim. Gövdede herhangi bir yumuşama yok şuanda. İnşallah dallanır ve çürümez. Fotoğrafınıda ekliyorum. Telefonla çektiğim için resimler çok kaliteli değil kusura bakmayın.

Enver
12-12-2012, 08:29
bende anlamadım
ama fotolarını yarın ekleyeyim bir bakın isterim.
yeni yaprak çıkarmaya boyları uzamaya devam ediyor.

bunlarda boyları durmadan uzayan ve yeni yaprak çıkaranlar. Acaba bunlarında dallanmasını sağlamak için budama yapsam mı kararsız kaldım.

Enver
12-12-2012, 10:27
bu da bonzai adayım.(gerçi bonzai konusunda hiçbir çalışmam olmadı şimdiye kadar ama:)

can17can
12-12-2012, 22:44
Bende basit bir bonzai çalışması yaptım. Bir tane arabicum bir tanede obesum. Şimdilik arabicum için yaptığım çalışmayı paylaşıyorum. Kökleri düzenlemedim çünkü doğal halini daha çok seviyorum. :) Obesum için yaptığım çalışmayı daha sonraki mesajlarımda paylaşacağım.

1. Fotoğraf -> Saksıdan çıkarılmış hali. ( Islakken çıkarmayın karışım(toprak) çabuk dağılır.
2. Fotoğraf -> Bebeğin poposuna vurur gibi vurarak toprağın dökülmesini sağlıyoruz.
3. Fotoğraf köklerin aşşağıya gitmesini önlemek ve kökleri görünür kılmak için alt kısma taş veya hafif olması açısından strafor( beyaz köpük ) konulabilir.

Eksik olan fotoğraf: Tüm toprak(karışım) köklerden tamamen ayıklanmıştır. ( Çıplak Kök )

4. fotoğrafta taşın üstüne biraz adenium harcı koydum ve arabicumun kökleri yanlara açılcak şekilde üstüne oturttum. İlk önce harç koyamadan taşın üstüne oturttum ve hiç birşeyle dengemeye gerek kalmadan gayet sağlam bir şekilde ve dik olarak ayakta durdu çok şaşırdım ve hoşuma gitti. Bakalım nasıl bir sonuç alacağım.

Önemli Not: Güneş gören bir yerde 3-4 gün sulama yapmayın daha sonra sadece toprak yüzeyini spreyleme ile nemlendirin. Normal sulama yapmayınız, yapmanız halinde kökler görünecektir. Bitkinin kökleri geliştikçe kökler kendiliğinden dışarı çıkacaktır. Sabırsız olanlar için bitkinin karışımını tuttuğundan emin olduktan sonra biraz kökler açılır ve kökler beyaz renkten gövde rengine dönene kadar, üstüne gölgeleme amaçlı tül veya benzeri bir şey örtülür. Bunlar benim tecrübe ettiğim şeyler değildir, sadece okuduklarımın bir özetidir.

Bunlara ek olarak: İnternette gördüğüm diğer çalışmalarda ince saçak kökler tamamen temizlenmişti. Böyle bir uygulamada, yaraların iyileşmesi için Adenium'u dikmeden 2-3 gün %50 gölgede bekletilmesi gerekiyor. ( bu süre adeniumun büyüklüğüne göre değişebilir. )

Sakaki
12-12-2012, 22:54
can17can merhaba :)

Sanırım yukarıdaki resimdeki Arabicum? Aslında obesumları bu şekilde yapmasan daha iyi olur. Obesumlarda kök sistemi bildiğim kadarıyla arabicumlara göre daha güzel ve ilginç gelişiyor. Obesumlarda kökleri zamanla üstten azar azar toprak alarak ortaya çıkarman (kademeli olarak) daha güzel bir görüntü verir bence.

Başarıların daim olsun :)

Enver
13-12-2012, 10:51
can17car
Çalışmalarınız çok güzel
aşama aşama burada paylaşırsanız bizde istifade ederiz.
İyi çalışmalar

can17can
14-12-2012, 11:08
can17car
Çalışmalarınız çok güzel
aşama aşama burada paylaşırsanız bizde istifade ederiz.
İyi çalışmalar

Ayrıntılar eklendi :)

selis
15-12-2012, 11:00
Yazın iki tane minik fidemin gövdesi oldukça büzüşmüştü.. Eski halleri (http://www.agaclar.net/forum/1017766-post1536.htm)
Sn. Sakakinin tüm tavsiyelerini yaptım.. Tam toparlandı derken yine kötüleştiler..
Öleceklerini düşünüyordum ki, Botanik bahçesine götürmeye karar verdim..
Toprakları değişti ve seraya konuldular..
Üzerlerinden yaklaşık 1 ay geçti halâ çok minikler ama toparlanmışlar..
Tekrar aynı duruma düşerler diye de geri alamadım.. :rolleyes:

memet
15-12-2012, 13:56
Nuri beye emanet et, yaza kadar endişe etme orada garantili elde.

sakdag
20-12-2012, 13:24
Adenium tohumlarımı ekeceğim, bu sefer diatomitte denemek istiyorum. Tohumları diatomite gömmeli miyim yoksa diatomitin üzerine mi bırakmalıyım?

Enver
20-12-2012, 14:15
bence üzerinde çok ağırlık olursa yani gömüldüğünde zor çıkarlar

Enver
20-12-2012, 14:17
can17can
adeium toprak karışımınız nedir ?
Çok merak ettim. Çünkü resimlerden cocopeat gibi geldi bana.
Yoksa kırmızı toprak mı?

memet
20-12-2012, 16:24
Adenium tohumlarımı ekeceğim, bu sefer diatomitte denemek istiyorum. Tohumları diatomite gömmeli miyim yoksa diatomitin üzerine mi bırakmalıyım?

Kural olarak tohumun boyu kadar derinliğe dikilmesi gerekiyor. Burada dikkat edeceğiniz tohumu yanlamasına dikeceğiniz için derinlik hesabını buna göre yapmalısınız.Tohumu malzemeye uygun biçimde yerleştirin, üstünü ince bir tabaka ile kapatın. Yani adenium tohumu için birkaç mm kalınlık gerekli.