PDA

View Full Version : Adenium (Çöl gülü)

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10

memet
02-10-2010, 14:01
İzzet bey bu ay sonunda sağlam bir sera yapmayı planlıyorum. Umarım ani soğuklar olmaz bu ara.

Jezebel
02-10-2010, 15:32
Daha yeni şundan aldım ;

Adenium " Wonderful Star "

173517

memet
02-10-2010, 15:58
Buradaki Rusça sitede (http://www.falconlabs.com.ua/encikloped.php?ds=1) abartılı biçimde çok adenium çeşidi var

Jezebel
02-10-2010, 16:07
Sevgili memet ,
ben rusça bilmeme rağmen Rusyadan alışverişi emniyetli bulmadığım için hiç almıyorum .
Hakikaten harkulade çeşitler varmış , gözümüz şenlendi .

izzeterisen
02-10-2010, 21:03
En son baktığımda satıştan kalkmıştı.

İzzet bey bu ay sonunda sağlam bir sera yapmayı planlıyorum. Umarım ani soğuklar olmaz bu ara.

İklimimizde Aralık ayına kadar bir şey olmaz. Yağmurdan korumak gerek.

Yağmur ve serin hava köklerde çürümeye neden oluyor. Demek istediğim bu idi. Serin havada sudan korumak gerekiyor. Toprağı kurudukça az az su vermek gerekiyor. Güneş te görürse gelişmeye yine devam ediyor. Çiçek açmaya da devam ediyor.

iris41
02-10-2010, 21:12
selam düz sarı ve ya saf beyaz adenium yetiştiren varmı

maki01
06-10-2010, 00:52
Haziran 2009'da tohumları toprakla buluşan adenium pink'im ilk çiçeğini verdi. Sırada Noble ve Arabicum var:)

173909

173910

Günüm
06-10-2010, 06:26
Adenium çiçekleri İstanbul'da açmıyor. Benim 2 yıl önce tohumdan yetiştirdiğim kızlar ağaç oldu ama tek bir çiçeğini görmedim. İstanbul iklimi uygun değil sanırım.

memet
06-10-2010, 09:05
Nasıl gübre kullandınız?

Günüm
06-10-2010, 10:08
Önceleri kaktüs gübresi kullanıyordum. O bitince organik gübreye geçtim. Simorganik.

memet
06-10-2010, 11:17
Her iki gübrenin içeriğinde neler oludğu önemli.

Kharel
06-10-2010, 13:07
Herkese Merhaba
benim de tohumdan yetiştirdiğim adenium pinklerden bir tanesi yapraklardan başlayarak kuruyup-sararmaya başladı
sizce ne olabilir?

maki01
06-10-2010, 13:43
Sadece ROA uyguladım.

Hydrosuccess
06-10-2010, 13:46
Sayın Günüm, benim görsellerini burada paylaştığım birbuçuk yaşındaki A. obesum yaz sonunda çiçek açtı ve hala üzerinde 2 çiçek var.İstanbulda başka açtıran var mı bilmiyorum.Bu bitki yaz başında da çiçek tomurcukları vermişti ancak kazaya uğradılar ve yaz sonunda yeniden tomurcuklandı ve çiçeklerini açtı.Yeterince güneşlendirememiş olabilirsiniz. Umudunuzu kaybetmeyin.

İlkin
06-10-2010, 15:14
Sayın Kharel eğer bitkinizin kök bölgesinde bir sorun yok ise büyük ihtimalle Adenium bitkiniz kış uykusuna geçiyordur, kışın çok sulamadan ışık alan bir yerde tutmanızı tavsiye ederim. İlkbahar ile birlikte tekrar yaprak çıkartmaya başlayacaktır.

Sevgili maki gözünaydın bu güzel bitkiye çiçek açtırmayı başarabilmişsin. Bendeki 2 adet adenium bu sene onlarla çok ilgilenemediğim için pek gelişim göstermediler. Tüm ümidim 2011 senedine artık. Burada çiçeklenmiş fotoğrafları görünce çok imrendim doğrusu. Gübre takviyesini ihmal etmemek lazım çiçekleri görmek için.

johnny guitar
06-10-2010, 20:39
Selamlar
Uzun zamandan beri ancak oturabildim bilgisayarın başına.
Geçen yılki adeniumlardan bir kaçı açtı.Ancak birine yetişip fotoğraflayabildim.
Bir kaçı daha tomurcuk açmak üzere zannedersem tomurcuklar açmayacak geç kaldılar havalar birden soğudu.Sıcaklığı kuruyabiliyoruz ama güneş ışığı çok yetersiz.Adenium gönderisi yapacağım arkadaşlara yaz tatili ve fındık sezonu aynı zamanda araya ramazan ve bayramın girmesi ile uzamıştır.Bu gecikmeden dolayı özür dilerim.Bu hafta sonuna kadar gönderilecektir.
Saygı ve sevgilerimle

Günüm
06-10-2010, 20:40
Sayın Günüm, benim görsellerini burada paylaştığım birbuçuk yaşındaki A. obesum yaz sonunda çiçek açtı ve hala üzerinde 2 çiçek var.İstanbulda başka açtıran var mı bilmiyorum.Bu bitki yaz başında da çiçek tomurcukları vermişti ancak kazaya uğradılar ve yaz sonunda yeniden tomurcuklandı ve çiçeklerini açtı.Yeterince güneşlendirememiş olabilirsiniz. Umudunuzu kaybetmeyin.

2 yaşını geçti benimkiler. Ne yazık ki biten kaktüs gübresinin içeriğini bilemiyorum. Renk renk yetiştirdim ama çiçek görmek nasip olamadı.
Seneye kısmet. Çok teşekkür ederim sevgili Hydrosuccess.

Kharel
06-10-2010, 22:54
Sayın Kharel eğer bitkinizin kök bölgesinde bir sorun yok ise büyük ihtimalle Adenium bitkiniz kış uykusuna geçiyordur, kışın çok sulamadan ışık alan bir yerde tutmanızı tavsiye ederim. İlkbahar ile birlikte tekrar yaprak çıkartmaya başlayacaktır.

Sevgili maki gözünaydın bu güzel bitkiye çiçek açtırmayı başarabilmişsin. Bendeki 2 adet adenium bu sene onlarla çok ilgilenemediğim için pek gelişim göstermediler. Tüm ümidim 2011 senedine artık. Burada çiçeklenmiş fotoğrafları görünce çok imrendim doğrusu. Gübre takviyesini ihmal etmemek lazım çiçekleri görmek için.

yalnız ben bitkilere evde bakıyorum mecburen
ancak anlayamadığım birşey var
bu bitkinin adı çöl gülü ve çok kurak yerlerde yaşıyor. benim bildiğim kadarıyla çöllerde gece hava çok soğuk olur. yani bu bitkinin hem soğuğa hem sıcağa dayanıklı olması gerekmez mi?

memet
07-10-2010, 07:27
Adı çöl gülü ama, adenium çöl bitkisi değil.

Jezebel
07-10-2010, 11:10
Doğal ortamda böyle görünüyor .

174118

ve

174119

ve

174120

yani bu doğal ortamda torf yok , gübre yok , yılda iki kere sulama var , şanslıysa üç veya dört .
Soğuk olabilir , ki hakikaten taşları çatlatacak kadar da soğuk olur ama bitki sulanmadığı sürece soğuğa daha dayanıklıdır .
Bunu güzel taklit edersek güzel , edemezsek çürür , donar , bozulur , ölür kısaca .
Doğa bize değil , biz doğaya uyum sağlamalıyız ;)

skaraca
07-10-2010, 12:20
Adenium tohum alışverişi için www.tohumlar.net adresini önerebilirim. Yeterli düzeyde çeşit olduğunu düşünüyorum. Sadece tohum alışverişi ve ekimi için mevsimin yeterli olmayabileceğini söyleyebilirim. İlkbahar sonu ve yaz başında yapılan tohum ekimlerinden daha fazla çimlenme yapılıyor.

acemifüsun
07-10-2010, 13:13
Sn. skaraca teşekkürler, gerçekten çeşitler çok :) Satışta olan tohumların çimlenmeleri nasıl aceba, tazeler mi? Burada satılan tohumları deneyen arkadaşlarımız var mı? İzmir şartlarında da bu mevsim uygun değil midir?

verdoque
07-10-2010, 13:48
Ben 2-3 sene önce adenium tohumlarımı bu siteden almıştım. Aldıktan 1 yıl sonra bile nerdeyse her ektiğim tohum çimlendi. Büyütemedim o ayrı :) O da benim beceriksizliğim, Mersin'e gönderince kocaman oldular.

acemifüsun
07-10-2010, 14:51
Sn. verdoque teşekkür ederim:) Adeniumların Ankara ikliminde fazla gelişmemesi çok normal, niye kendinizi suçluyorsunuz?:)

verdoque
07-10-2010, 15:46
Artık kabullendim:) Ama çimlendirme konusunda çok iyiyim :) Plumeria-adenium çimlendirip çimlendirip Mersin'e yolluyorum :)

Günüm
07-10-2010, 18:51
Adeniumları çiçek açan arkadaşlar ne tür ve ne sıklıkta gübre kullandıklarını paylaşabilirler mi?

memet
07-10-2010, 19:12
Yaz boyunca, ongünde bir MAP çinko potasyum karışımı, (benim su ve toprak durumuma göre ziraatçi arkadaşımın önerisi karışım. Diğer bonsai adaylarıma da aynı karışımı uyguladım.) Ongünde bir EMA, Hümik asid, yosun.

Yağmur yağma ihtimali var. Elde olan kalın plastik boruları büküp, üstünü naylonla kapadım bir çeşit iki tarafı açık sera yaptım.

Günüm
07-10-2010, 19:24
Memet Bey elinizdekilerin hiçbiri bende yok. Nereden tedarik edebiliriz? Pahalı birşeyler midir?

memet
07-10-2010, 19:46
İstanbulda yok derseniz, hiç kimse bulamaz:)

Şimdi kış geldiği için, artık gübre vermeyi keseceğiz ağaçlara. Kış boyunca adeniumu uygun koşullarda koruyun. İlk baharda, 20 20 20 NPK gübre ile başlayabilirsiniz.
Bu ve hümik asidi zirai gübre satan bir mağazada bulabilirsiniz. İstanbul'da nerede vardır bilmiyorum.
EMA için bir başlık var sitede, oradaki bilgilerden sipariş verirsiniz.
EMA onlira, hümik asid onbeş yirmi civarı. Gübre de o civarda fiatlarda, ama, kullanma oranları çok az olduğu için, bütün yaz yetecektir aldıklarınız.

Günüm
07-10-2010, 21:41
Not aldım hepsini.20-20-20 var elimde. Onunla başlarım baharda.
Diğerlerini yavaş yavaş tedarik edeyim. Ama kullanma düzeniniz de çok önemli benim için.
10 günde bir olduğu notunu aldım ama hangi sırayla veriyorsunuz?

Kharel
07-10-2010, 23:40
Adeniumlarım çiçek açması için daha az su verilmesi gerektiği söylenebilir mi?

Jezebel
08-10-2010, 08:12
Normal adenium sulaması iki haftada bir . Tabakta su bırakılmıyacak .

memet
08-10-2010, 13:52
Önce gübre, sonra hümik asit sonra ema en son yosun. Ama ilk gübre olması dışında diğerlerinin sırası çok da şart değil.
Benim adenium toprak karışımım %40 kum kalanı baheçe toprağı. Yazın ufak saksıları her gün suladım. Diğerlerini iki güne bir. Sıcakların kırk dereceyi geçtiği günlerde onları da her gün suladım. Ama bu toprak kuruduğu için. Şimdi toprağın kurumasına bakarak dört güne bir azar azar su veriyorum.

Unutmamak gereken, bütün ürünlerde oranlar ya tarla ya da sera koşulları için verilmiş. bitkilerimiz saksıda olduğu için ben bu oranların yarısı kadar veriyorum.

mavisedir
08-10-2010, 14:02
Selamlar
Ben de çöl gülü yetiştirmeyi düşünüyorum, sipariş vermeden önce sizlere şunu sormak istiyorum. Sapanca da oturuyorum burada yetişir mi? Daha doğrusu çiçek açar mı buranın hava şartlarında. Sapancanın havası çok nemli ve göle çok yakın oturuyorum. Kışında soğuk oluyor çok, benim kapalı balkonum olmadığından kışı evin içinde kaloriferli bir ortamda geçircek. Bu şartlar altında çöl gülünü yetiştirebilir miyim arkadaşlar?

Hydrosuccess
08-10-2010, 14:41
Kafa karışıklığına neden olmak istemem ama bitkilerin tek bir bakım yöntemi ve sulama/gübreleme rejimi ile yetiştirilmesi zorunlu değildir.Koşullara göre değişiklikler yapılabileceği gibi yönteme göre radikal (kökten ) farklılıklara da hazırlıklı olmak gerekir.Tüm Apocynaceae ailesi türleri gibi (Kuşkusuz öncelikle Hoya ve Stapeliadlardan bahsediyorum) Adenium obesum da suyu çok seviyor ve topraksız yetiştirmeye iyi uyum sağladı.Bu türü hem katı ortamda hem de modifiye durgun su tekniğinde başarı ile yetiştirdim.İnceleyenler var mı bilmiyorum ama Adenium obesum'un çok gelişmiş bir kök yapısı var ve kökler su içinde çürümeden uzun süre kalabiliyor.

Jezebel
08-10-2010, 14:58
Sayın Hydrosuccess ,
adınızı Ezberbozan olarak değiştirmenizi tavsiye edeceğim .
Yine de bu ıslak durumu asla soğuk hava koşullarında yapmamanız bitkinin hayrına olur ;)
Saygılar .

memet
08-10-2010, 14:59
Selamlar
Ben de çöl gülü yetiştirmeyi düşünüyorum, sipariş vermeden önce sizlere şunu sormak istiyorum. Sapanca da oturuyorum burada yetişir mi? Daha doğrusu çiçek açar mı buranın hava şartlarında. Sapancanın havası çok nemli ve göle çok yakın oturuyorum. Kışında soğuk oluyor çok, benim kapalı balkonum olmadığından kışı evin içinde kaloriferli bir ortamda geçircek. Bu şartlar altında çöl gülünü yetiştirebilir miyim arkadaşlar?

Kışın kaloriferli ortamda ne kadar sağlıklı olur, Denemek gerek.

verdoque
08-10-2010, 15:20
Ben Ankara'da iç mekanda büyütemedim, Sapanca'nın nemli havasında belki olabilir.

Sn Hydrosuccess adınızın hakkını veriyorsunuz:)

Hydrosuccess
08-10-2010, 15:30
Sayın Jezebel doğrusu sizin tavsiyenize uyarsam evde nerde ise hiç bitki kalmaz...Adenium da dahil tüm bitkiler geçen kışlarda olduğu gibi bu kış da kökleri (kuşkusuz uygun teknik ile ) sürekli suya temas ederek yaşayıp büyümeye devam edecekler.Kış boyunca tüm bitkilerime sürekli su ve mineral besin vermeye devam edeceğim.Çok yıllık tropikal bitkilerin dormancy'e ihtiyacı yok sadece koşullar gerektirirse uyum sağlıyorlar.

Jezebel
08-10-2010, 15:46
Sayın Hydrosuccess ,
Kışın dışarıda mı baktığınızı söylemek istediniz ?
Soğuk hava derken kaç dereceyi kastediyorsunuz ?
Ben anlamadım ;)

Hydrosuccess
08-10-2010, 16:13
Bu tropikal bitkiler kışın kuşkusuz dışarıda değil evde (kaloriferli ama çok da sıcak değil) yaşıyorlar.903 numaralı mesajınızda bahsettiğiniz ''bu ıslak durum '' sanırım su kültürü ve ''soğuk hava koşulları'' sadece kış anlamında alınmalı.Adeniumun doğal yaşam koşullarını irdelersek bu bitkiler xeric tropikal bölgelerde yayılmışlardır.Yani sıcak ve düşük nemli ortamda.Yıllık yağmur miktarı bizim iklimimize göre çok az ve yılın belirli bir dönemi ile sınırlıdır.Sıfıra yaklaşan sıcaklıkları ise kurak dönemde yaşarlar ve problem olmaz.Ülkemizde benzeri koşulları açık havada sağlamak mümkün değil ancak ev ve daha iyisi sera koşullarında ısı çok düşmez ise sürekli sulamak ve bitkiyi büyütmek mümkün olur.Sizin bulunduğunuz yer itibarı ile şansınızın bana göre yüksek olduğunu belirtmeme gerek yok sanırım.

Jezebel
08-10-2010, 16:25
Sayın Hydrosuccess ,
evet kastetiğim kışın kalorifersiz ortamda muhafaza ettiğimiz bitkilerimize verdiğimiz fazla suyun onlara iyi gelmiyeceği .
Ama sizin veya herhangi kimsenin bitki için sağladığı optimal yaşam koşullarında ,
( gerekli ışık yoğunluğu ve ısı ) tabi ki dormansiye girmeleri gerekmeyebilir .
Yanlış ipuçları verdiysem üzgünüm , ama Çöl gülleri de plumeriyalar gibidir kışın fazla sulanmaları , yağmurda kalmaları çürümelerine yol açabilir - Türkiyede .

Hydrosuccess
08-10-2010, 18:15
Kuşkusuz Adeniumları (Kışın soğuk ve nemli geçen Türkiye iklim koşullarında ) dışarıda bırakırsak çürürler.Ancak eğer evimizde ısıtma sistemi ve ışık gören bir pencere önü varsa uygun bir toprak karışımı oluşturmuşsak bitkiye su ve gübre vermekte sorun olmaz.Kuşkusuz topraksız yöntemde bitki yetiştirme halinde bir değişiklik yapmaya hiç gerek yok.Bu sene çiçeklenen Adeniumum da geçen kış evde güneş gören bir pencere önünde çok az yaprak dökerek yavaş yavaş büyümeye devam etti.Plumeria'nın Adenium ile aynı bitki ailesinden olduğunu biliyorum.Bu nedenle su kültürüne çok iyi uyum sağlayacağını düşünüyorum.Kışın Türkiyede mecburen dormancy'e sokuluyor ama sıklıkla yetiştirildiği Tayland'da (Anavatanı Amerikadır.) dormancy'e gireceği soğuğu nasıl buluyor bilemiyorum.

memet
08-10-2010, 18:26
(Anavatanı Amerikadır.)

Sudan ve Yemen desek daha uygun olacak sanırım.
Bir de somolanse adası

Hydrosuccess
08-10-2010, 18:38
Mesajımın sonunda dormancy'e girdiğinden bahsettiğim ve su kültürüne uyum sağlayacağını düşündüğümü söylediğim bitki Plumeria'dır.Plumeria,Orta Amerika orijinlidir.

Oğuzhan
08-10-2010, 18:59
Kışın kaloriferli ortamda ne kadar sağlıklı olur, Denemek gerek.

Hiçbir sorun olmuyor.Benimkiler kışın kaloriferli ortamda sağlıklı bir şekilde büyüdüler.Yaprak dökümüde fazla olmuyor.

skaraca
08-10-2010, 22:58
Sayın acemifüsun,

Belirtmiş olduğum siteden ben alışveriş yaptım. Ancak Ocak gibi tohumları almıştım. Bu süreçte Nisan ayına kadar olan denemelerimde çimlenme oranı %3-5 gibi oldu. Ancak havalar ısındıktan sonra çimlenme oranları %80 lere çıktı. Genel olarak uygun koşullar sağlanırsa çimlenme oranları %80 civarında oluyor.

Adenium içinse havaların ısınmasını beklemek gerekiyor. Özellikle Haziran gibi yapılan tohum ekimlerinde yüksek çimlenme oranı elde edilebiliyor. Bu nedenle tohum alımında acele etmeye gerek yok. Ancak 25-30 derece arası sabit ısıyı sürekli sağlayabilecek durumda iseniz ekim denemesi yapabilirsiniz.

Bu başlıkta 20-28 inci sayfalar arasında sayın johnny guitar ve benim adenium çimlendirmelerimize ilişkin aktarımlarımızıda inceleyebilirsiniz.

memet
20-10-2010, 17:54
Tohum kapsüllerinin birisinin ucunu kırmıştım, o kapsül bütünüyle kuruyup düştü.

Yazın 75, kışın 90 günde tohumlar olgunlaşıyormuş.

acemifüsun
20-10-2010, 18:24
Tohum zarfları ne kadar ilginç. Bir tanesinin içinden kaç tohum kapsulü çıkıyor Memet bey?

memet
20-10-2010, 18:53
Nette elli kadar tohum çıkabileceği yazılıydı. Ben kabaca şöyle baktım, yirmiden fazla tohum vardır.

maki01
20-10-2010, 19:18
Dökülen çiçeklerden geriye kalan bölümde minik yeşil çıkıntılar belirdi. Bakalım tohum kapsülü oluşabilecek mi?

Yarın fotoğraf eklemeye çalışırım.

kalambaklı
20-10-2010, 19:56
memet, kapsüllere ne olur bir daha müdahale etme de fazlaca ekeceğimiz tohumlarımız olsun ve yetiştiremeyen dostlarımıza dağıtma keyfine varalım.

kalambaklı
20-10-2010, 20:21
Bu ara söylemeyi unuttum, artık adeniumlarım yağmur, soğuk vesair olaylardan etkilenmeyecekler, çünkü onlara minik seramda rahat bir yer düzenledim.

karalale
03-11-2010, 14:42
Senelerdir, üye olduğum bir çiçek katoloğunda görüp çok beğendiğim ama almaya cesaret edemediğim bu güzellikle beni tanıştırdığınız için hepinize teşekkür ederim. 30.10 itibariyle toprakla buluşturduğum 5 tane Lucyred ve 5 tane Fruitsarad tohumum var. Bilgi ve tecrübeleriniz bana yol gösterecek. Tüm paylaşımcılara sonsuz teşekkürler ve saygılar sunuyorum. Güneşiniz ve çiçekleriniz hiç solmasın.

karalale
04-11-2010, 15:46
Bu forumda ki bir çok çiçeğin hikayesini bir solukta heyecanlı bir roman gibi okudum. :D Şimdi ise kendi hikayelerimi yazmaya başladım. Tabii ki bunlar karalama aşamasında. 30.10 tarihinde ektiğim çöl güllerimin bu gün kü halleri... :p on taneden sekizi topraktan çıktı, diğer ikisi de beklemede....

karalale
10-11-2010, 14:18
İşte benim minikler, 6 günde bu kadar büyüdüler :p

Hhatice
10-11-2010, 16:27
Sevgili skaraca Adenium (Çöl gülü) önemli noktaya değinmiş .Bizim geçen kış çeşitli denemelerimiz oldu.Malesef başarılı olduğumuz söylenemez .Ben onca tohumdan 1 tane yetiştirerek sanırım rekor kırdım :)Baharda sevgili Günüm'den gelen tohumlarda başarım %100 oldu .8 tohumun sekizide çimlendi .Eğer bu bitkiyi yetiştirmek istiyorsanız mutlaka Haziran ayını bekleyin .
Son olarak sevgili arkadaşımız johnny guitar'dan gelen yetişmiş Adenium'lar beni o kadar mutlu etti ki anlatamam bu vesile ile kendisine tekrar teşekkür ederim .
Evimin kışın çok aşırı sıcak olması bu bitkiyi sağlıklı bir şekilde büyütmeme imkan veriyor.Umarım çiçeklerini de görürüm .

skaraca
22-11-2010, 21:15
Merhabalar Hhatice hanım,

Sayın johnny guitar dan gelen yetişmiş adeniumları tutturabildiniz mi? Bana göndermiş olduğu yaklaşık 35 adeniumdan şu anda sadece 4 tanesi tuttu. İki tanede alttan çürümeye başladığı için kestiğim tepe dalları tuttu sanırım. İki tanesi ise buruşuk bir halde bekliyor.

Hhatice
29-11-2010, 15:28
Merhabalar Hhatice hanım,

Sayın johnny guitar dan gelen yetişmiş adeniumları tutturabildiniz mi? Bana göndermiş olduğu yaklaşık 35 adeniumdan şu anda sadece 4 tanesi tuttu. İki tanede alttan çürümeye başladığı için kestiğim tepe dalları tuttu sanırım. İki tanesi ise buruşuk bir halde bekliyor.

Bana 6 tane geldi .Hepside yaprak verdi .O kadar güzeller ki anlatamam :)
çok mu suladınız diyeceğim ama siz bakımında bizden ustasınız . Neden çürüdü acaba

skaraca
30-11-2010, 08:22
Hatice hanım,

Bende anlamadım neden olduğunu ama gerçekten de %85 e varan bir oranda kayıp var. Kalanların durumu iyi hiç değilse. Tek tesellim o...

Hhatice
30-11-2010, 14:56
Ben neredeyse hiç sulamıyorum .Toprak iyice kuruyor .kök çürümesi sudan oluyorsanırım .ayda 2 kere su veriyorum .İçme suyunu bolca veriyorum .Alttında tabak bırakmıyorum .

izzeterisen
03-12-2010, 18:49
Adeniumlarım çiçekteler. Kış başladı. Ama hava soğuk değil. Bakalım ne olacak.

johnny guitar
04-12-2010, 20:35
Hatice hanım,

Bende anlamadım neden olduğunu ama gerçekten de %85 e varan bir oranda kayıp var. Kalanların durumu iyi hiç değilse. Tek tesellim o...
Kayıp olmasına üzüldüm.Bende de bir kaç gövdede büzülme meydana geldi toprak seviyesinden 2 cm üstünden kesip kendi haline bıraktım.Yaklaşık 15 gün içinde yanlardan yaprak vermeye başladılar.Elimde birkaç tane 2 yıllık adenium var yaz başı size gönderebilirim(aynı cins fazlası).Bu arada bu yıl ektiğim tohumlardan bir tanesi yaz sezonunun uzun olması sebebi ile tomurcuk vermeye başladı.Çiçek açacak.Soğuklar başlamadan açarsa fotoları çekip yüklerim.
Saygılar

sökeli
11-12-2010, 22:56
adenium tohumlarım sekizinci günde baş verdi ne kadar süre sonra saksıya almam gerekir ilk defa evde cimleme yapıyorum

skaraca
11-12-2010, 23:06
Sayın sökeli,

İlk çıkan çift (kotileton) yapraklarından sonra 4-5 inci yapraklarının çıkmasını beklerseniz iyi olur.

Baharda Nisan gibi aktarabilirsiniz gelişimine göre.

memet
12-12-2010, 06:55
Saksıya almadan önce, kış şartlarında çimlendirdiğiniz için, kşıı nasıl geçireceğine dair önlemleri planlamalısınız.

maysan80
12-12-2010, 11:02
adenium tohumlarım sekizinci günde baş verdi ne kadar süre sonra saksıya almam gerekir ilk defa evde cimleme yapıyorum

helal kardeşim sana

bugün yarın bekliyordum haberini zaten

bekle biraz daha kök yapsın

alıcaz saksıya onları

Gül Batur
14-12-2010, 02:44
Adenium.
Arkadaşlar ikizler iki yaşındalar tembeller çicek açmadılar inşallah seneye
çiçeğini de görürüz.

skaraca
14-12-2010, 09:51
Sayın Gül hanım,

Çok güzeller gerçekten adeniumlarınız. Gelişimleride güzel. Yaprak ve gövde görünümleri canlı. Sanırım bunlarında kaktüsler gibi dormanciye girmesi gerekiyor. Umarım bu yıl çiçeklenme gerçekleşir.

Gül Batur
14-12-2010, 10:21
Sayın karaca,
Umutla yazın gelmesini gelmesini bekliyorum.

kalambaklı
14-12-2010, 13:50
Gül Abla, benim adenium'larda tersine daha 10 aylık ama boyuna yerine enine gelişiyorlar.

184181

184182

184183

skaraca
14-12-2010, 14:02
Sayın kalambaklı,

Sizinkiler gelişimleri, alt kısımdaki şişkin bölge itibariyle tam bonsailik olmuşlar. Nazar değmesin...

Tohumları karışık ektiğim için tür ismini hatırlamıyorum ama bende de birkaç tane böyle şiş gövdeli adenium var yaşına girmemiş. Ancak benimkiler henüz 6-7 cm boydalar. Nedense gelişmediler.

kalambaklı
14-12-2010, 14:19
Bunlar yanılmıyorsan arabicum, ama biraz daha boylansalar daha güzel olacaklar diye düşünüyorum.

Hhatice
14-12-2010, 15:10
184187

Bu da benim geçen sene tohumdan ektiğim . Daha 1 yaşında değil ama sizinkiler gibi sağlam gövde yapısı yapmadı.Soldaki de siteden bir kardeşim yolladı.

Sayın kalambaklı, sizinkiler çok güzel olmuş maşallah.

acemifüsun
14-12-2010, 18:16
Sevgili Gül Batur ve kalambaklı Adeniumlarınız maşallah çok sağlıklı, ellerinize sağlık:) Kalambaklı yazın tüm gün güneş altındalar herhalde, enine gelişmişler?:)

ahmetshur
16-12-2010, 15:17
Sayın Kalambaklı Adeniumlarınız harika görünüyor. Bence bonsai için enine gelişmesi çok daha güzel.
Ellerinize sağlık...

memet
16-12-2010, 15:59
Seramı tamamlayamadım. Geçen günkü soğuklardan adeniumlarım biraz zarar gördü. Tohum kapsüllerim çürüdü.

sökeli
21-12-2010, 20:59
dikmedigim adeniumların tohumlarını nasıl saklaya bilirim

miriel
05-01-2011, 22:57
Herkese merhaba,

Geçen sene tohumdan yetiştirmiş olduğum Adenium'um yaklaşık bir aydır yaprak sorunu yaşıyor. Kenar kısımlarından kahverengileşmeye başlayıp, daha sonra yaprağın tamamını kaybediyorum ve sırayla tüm yapraklarına geçiyor. İnternet üzerinden yaptığım araştırmalarda bir sonuç bulamadım. Artık son üç yaprağına geldi, konu hakkında fikir sahibi olan arkadaşlarımızın yardımlarını bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler

skaraca
06-01-2011, 08:36
Sayın miriel,

Uzman olduğumu söyleyemem ancak adenium yaprak döken bir bitki ve kış aylarında dormanciye giriyor. Benim bitkilerimde aynı sizdekiler gibi yaprak döküyor. Ancak gövde kısımları oldukça iyi durumda bu nedenle korkum yok. Hatta bir kısmı bu şekilde yaprak dökerken gruptan bir dostun gönderdiği fideler uyum sürecini tamamlamaları sonrasında yeni yaprak çıkartmaya başladılar.

Eğer sizin adeniumun gövde kısmında bir değişiklik veya zarar görmeye ilişkin belirti yok ise yaprak dökmesinin sorun oluşturacağını sanmıyorum.

MSaygin
06-01-2011, 16:45
skaraca'nın dediği gibi bitkiniz kışa hazırlıyor kendini, uykuya geçecek. Gövde sertliğini korudukça bir şey olmuyor bendekilere, tam tepeden tüm yapraklarını kessem bile gövdeden yeni yapraklar çıkıyor gövde sağlıklı ise. Eğer gövde yumuşuyorsa o zaman telaşlanmaya başlamak lazım.

MSaygin
06-01-2011, 16:47
Gül Abla, benim adenium'larda tersine daha 10 aylık ama boyuna yerine enine gelişiyorlar.

Benim bitkilerimden doğrudan güneş altında büyüyenler sizinkiler gibi enine genişledi ancak üstü kapalı balkonda az ışıkta büyüyenler boyuna uzayıp diğerlerinin 2-3 katı boya ulaşıp sağa sola yattılar.Bu uzunları dipten kesip yeniden çok dallı olarak şekillendirdim, bu yüzden muhtemelen daha geç çiçek açacaklar.

miriel
07-01-2011, 10:09
Yorumlarınız için çok teşekkürler gerçekten içim rahatladı, gövde bölgesinde herhangi bir sorun gözlemlemedim. Bu durumda bahara kadar beklemedeyim :)

malbman
07-01-2011, 10:42
Sanırım benim sorunum da sayın miriel ile aynı. ama yine de ustalar bir bakıp fikirlerini paylaşırsa sevinirim.

Star of Hope cinsi adeniumumun yaprakları uçlardan kuruyup kırılıyor. Bazı yaprakları da tamamen kurudu ve düştü. Acaba bu da kış uykusu mudur, yoksa farklı bir araz belirtisi midir? Gövdesinin son derece sıkı olduğunu, herhangi bir yumuşama olmadığını da belirteyim.

Şimdiden teşekkür ederim.

memet
07-01-2011, 10:58
Bence bunlara soğuk vurmuş. 17 derecenin altında kalmaması gerekiyor.
Sulama da kaktüs gibi olmalı kışın toprak bütünyle kuruyunca yapılmalı

malbman
07-01-2011, 11:15
Sevgili memet, evin içi 24 saat boyunca 23-24 derecede sabit. Bu durumda soğuk yemesi pek mümkün değil gibi ama evin sıcaklığı nedeniyle toprak çok çabuk kuruyor (ya da ben öyle sanıyorum) ve neredeyse her gün spreyleyerek toprağı ıslatıyorum. Acaba bu bir etken olabilir mi? Eğer öyleyse bundan sonra toprağın kuruyup kurumadığını kontrol etmeden sulamamak gerek sanırım.

Teşekkür ederim.

tturt
07-01-2011, 15:50
Üç yıl önce tohumdan çimlendirdiğim adeniumların çiçeklerini henüz görmedim. Bu sene potosyum ağırlıklı gübre kullanacağım bakalım çiçeğini görebilirmiyim. Belkide Sapanca'da yeterli sıcaklık ortalamalarını yakalayamadığından çiçeklenmiyordur. Kışın işyerine getiriyorum. Sıcaklık hafta sonlarında 10 derecenin altına düşmesine rağmen bir sorun yaşamadaım. Geçen kış bir ara hem yanlış zamanda saksı değiştirmekten hemde fazla sulamaktan sıkıntı yaşamıştım ama hayatta kalmayı başardılar. Gövde kalınlığı özellikle kış aylarında yeterli ışığı alamadığından fazla kalınlaşmıyor. Bir kaç fotoğraf ekliyorum.

187659

187660

187661

187662

187663

memet
07-01-2011, 16:36
Bence adeniumlarınız çok gölgede kalmış. Bu kadar ince uzun olmaları normal birdurum değil.

Malbman, Bence perlit adenium için uygun değil. Nem tutuyor olması bence iyi gelmiyor adeniuma. Ben %40 kum, toprak karışmı kullanıyorum. Bu aralar toprağı tamamen kurumadan sulamıyorum. Kışın yaprak dökmesi normal, belki sadece budur olan.

tturt
07-01-2011, 17:22
Bende bir gariplik seziyorum ama kışın işyerinden başka şansım yok. Yazın koyduğum yeri değiştireyim bu senede öyle deneyelim.

Adalet Yağcı
07-01-2011, 19:04
Sayın Tturt, üç yıldır çiçek açmaması garip, benimkiler ilk yıl çiçeklendiler.
Son olarak iki ay önce çiçeklenmişlerdi, bazıları hâlâ çiçekli.
Bol ışık ve güneş alabileceği bir yerde dursunlar, aslında açık havada kalmaları daha iyi olur ama ısı fazla düşerse bitkilerinizi kaybedebilirsiniz.

tturt
08-01-2011, 09:53
Sevgili Adalet Hanım,

Ne güzel sizi yorum yaparken tekrar görmek. Ben sizin adeniumların hayranlarındanım. Bakalım bu yaz inşallah çiçek açarlar.

Adalet Yağcı
08-01-2011, 22:36
Sevgili Adalet Hanım,

Ne güzel sizi yorum yaparken tekrar görmek. Ben sizin adeniumların hayranlarındanım. Bakalım bu yaz inşallah çiçek açarlar.

Sanırım bu konuda biraz şanslıyım sayın Tturt, Mersin kışında adeniumları içeri almak gerekmiyor, tüm kışı açık balkonda geçiriyorlar.

Dilimin döndüğünce yorumlara devam etmeye çalışacağım, sizlerle birlikte olduğumda mutlu oluyorum.

johnny guitar
09-01-2011, 21:53
Selamlar
Eğer bulunduğu ortamı beğendilerse ,yerlerini sık sık değiştirmezseniz,sulama ve gübrelemelerini düzenli olarak yaparsanız 12 ay yapraklarını muhafaza ediyor.Ağustos ve eylül ayında çiçeklenmeye başladılar bağzıları çiçekleri geç açtıkarından ve yerlerini değiştirmediğim için tomurcuklarını döktüler.Yeni yılda -1 dereceyi gördü.Geçen yıl - 5 dereceyi görmüşlerdi o zaman ani sıcaklık farklılığından bir kaç yaprağını dökmüşlerdi.
Bu arada herkese sağlıklı mutlu yıllar.
Saygılarımla

Hhatice
09-01-2011, 22:13
Kayıp olmasına üzüldüm.Bende de bir kaç gövdede büzülme meydana geldi toprak seviyesinden 2 cm üstünden kesip kendi haline bıraktım.Yaklaşık 15 gün içinde yanlardan yaprak vermeye başladılar.Elimde birkaç tane 2 yıllık adenium var yaz başı size gönderebilirim(aynı cins fazlası).Bu arada bu yıl ektiğim tohumlardan bir tanesi yaz sezonunun uzun olması sebebi ile tomurcuk vermeye başladı.Çiçek açacak.Soğuklar başlamadan açarsa fotoları çekip yüklerim.
Saygılar

Umarım açarlar resimlerini merak ediyorum .

Hhatice
09-01-2011, 22:22
188132
En düzgün bu resim çıkmış.Diğerleri malesef bulanık o yüzden yüklemedim .

izzeterisen
10-01-2011, 22:19
Yeni yılda -1 dereceyi gördü.Geçen yıl - 5 dereceyi görmüşlerdi o zaman ani sıcaklık farklılığından bir kaç yaprağını dökmüşlerdi.

Sn. johnny guitar, adeniumlar -5 derecede ölmediler mi geçen yıl??

cemo
10-01-2011, 22:31
Aynı şehirde, aynı ısıyı gören benim adenium öldü:(

bahtiyar02
11-01-2011, 21:31
Balkon seramda ilkkez deneme amaçlı 5 adet adenium tohumunu biraz önce alttan ısıtma sistemli tohum çimlendirme sisteminin üzerinde viyollere ektim.Umarım çimlenir.
Saygılar

johnny guitar
12-01-2011, 18:33
Sn. johnny guitar, adeniumlar -5 derecede ölmediler mi geçen yıl??

Sayın izzeterisen geçen sene 1 akşam dış ortam sıcaklığı - 7 yi gördü.Balkon cam kapama olduğundan iç ortam -5 olarak ölçüm yaptım.Ama hiç kaybım olmadı.Ama hiç yer değiştirmedim yaz kış aynı yerdeler.Burası iklim olarak genelde - dereceleri pek görmez.Gördüğünde de çoğu kişi önlem almadığından kayıp verirler.Birde aralık ocak şubat aylarında hiç sulama yapmam sulama bitkinin dondan etkilenmesindeki en büyük etkendir.
Saygılarımla

johnny guitar
12-01-2011, 18:35
Aynı şehirde, aynı ısıyı gören benim adenium öldü:(

Sayın cemo belediye don ve fırtına ikazında bulunmuştu.Siz duyamamıştınız galiba .Geçen yıl bayağı bir kaybınız olmuştu çok üzülmüştük.
Saygılarımla

johnny guitar
12-01-2011, 18:38
Balkon seramda ilkkez deneme amaçlı 5 adet adenium tohumunu biraz önce alttan ısıtma sistemli tohum çimlendirme sisteminin üzerinde viyollere ektim.Umarım çimlenir.
Saygılar

Hayırlı olsun Sayın bahtiyar 02 inşallah hepsi çimlenip sizleride Adeniumcuların arasında görmek isteriz.
Saygılarımla

Suryanarayana
20-01-2011, 00:59
Merhaba

Kışın adenium üretimine bende katıldım.16 ocakta ektigim 10 ad tohumdan 8 tanesi çimlendi digerlerinden hala ümitliyim.Şu anda oran %80 gündüzleri 24-26 derecede gece ise 20 derece sıcaklıkta tuttum ve nem oranini %70 altına dusurmedim.

Viyollerde kullandigim toprak karısımı ise: 1 ölçü Gartengold Humuslu Torf 1 ölçü cocopeat 1 ölçü perlit 1 ölçü vermikulit..

Not: Tohumlar ekilmeden once 4 saat su icinde bekletilmistir.

Suryanarayana
08-02-2011, 12:03
İlk Adenium arabicumum 09.2007

Suryanarayana
08-02-2011, 12:04
Saksı degistirmeden once 06.2009

Suryanarayana
08-02-2011, 12:07
Kokler temizlendikten 06.2009.

Daha sonra bazı kokleri keserek koklerin yana dogru yayılmasını saglamak icin altına bir kucuk bir cay tabagi bağlayarak saksıya dikim yaptım.

Suryanarayana
08-02-2011, 12:31
Saksıda 02.2011

Havalar isindiktan sonra yeni bir saksıya almadan onceki son fotograflari

Suryanarayana
08-02-2011, 12:33
Bunlarda 16 ocak 2011 tarihinde ektigim adeniumlar.

bettyycim
08-02-2011, 21:57
Bunlar da benim ilk denemelerim 11 tohumdan 9'u çimlendi ;)

Suryanarayana
17-02-2011, 09:29
Gayet saglıklı gozukuyorlar. Toprak olarak ne kullandiniz bettyycim.

Henuz istanbul soguk olmasına ragmen 4 yasındaki adeniummum yeni yapraklar cıkarmaya basladi acaba erkende saksı degistirip topragını yenilesem mi?

missmenas
26-02-2011, 15:56
Adenium (çöl gülü) a gönül vermiş Arkadaş'lar ımızın,
değerli bilgi ve tecrübelerini aktarmalarını bana yardımcı olmalarını bekliyorum.
Geriye git sayfaları oku deneceğini bildiğim halde, böyle kısadan istekte bulunmak açıkçası hoş değil. Bu aralar hoya larla çok yoğunum zamanımda kısıtlı . böyle güzel bir çiçek bana geçen yıl Adana'dan hazan-z rumuzlu arkadaşımdan hediye geldi çiçekler geldiğinde aynı saksıya ektim ve ilgisiz bıraktım. Saksı değişimi yapmak istiyorum, üzerinde çiçek tomurcuğu gibi bir oluşum var tam anlayamadım. Bu mevsimde Antalya'da üzerindeki çiçekse saksı değişiminden olumsuz etkilenirmi? yardımlarınızı bekliyorum. Geçen yıl bana geldiğinde 6 cm falandı bir tanesi çok güzel gelişti ama şekil ve form itibariylen neler yapmam gerekiyor. Şimdi boyutu yaklaşık 30cm, küçük olanıda yine aynı saksı içerisinde 15 cm kadar. Yardımlarınızı bekliyorum ve de özür diliyorum kısadan bilgiye ulaşmak istediğim için. Ama söz veriyorum Zaman zaman sizlere misafir getireceğim.

memet
26-02-2011, 16:17
Çiçek tomurcukları gibi. Sanırım birz da az ışık almış boya uzamış. Baharla birlikte azotlu gübre vermek gerekiyor. Daha sonra dengeli gübreye geçersiniz.
Saksı değiştirecekseniz oyalanmayın bitki yakında canlanmaya başlayacak.

missmenas
26-02-2011, 16:40
Sayın Memet bey,
bütün kış boyunca gübreyi hiç kesmedim hoyalarıma kullandığım gübreyi her sulama suyunda verdim 20-10-20 + iz elementler açıkçası adenium a hoya muamelesi yaptım diyebilirim. Bulunduğu pencere batıya bakıyor perdesi hiç kapanmıyor sadece Yaz Aylarının yakıcı güneşinde kapatıyorum o dönemlerde de balkonuma alacağım. Tüm gövdesinde yanlarda yani, sürgünler var gibi yaprak oluşumu başlıyacak sanırsam.
en kısa zamanda yeni saksı sında misafir gelecektir. Zaman yaratıp toprak karşımı ve saksı değişimi birde köklerine birşey yapmam gerekirmi diye sayfaları biraz karıştırmam gerekecek.
Çiçek haberi olması çok Sevindirici. Türünüde çiçeklerine göre belirliyoruz sanırsam. Sevgili Arkadaşım hazan-z tohumdan yetiştirmişti bunları. Çiçek açtığını görmek onuda çok mutlu edecektir.
Çok Teşekkür ederim ilginize.

memet
26-02-2011, 17:37
Kış mevsiminde bitkilerinize gübre vermeyin. Bitki bunu alamayacağı için toprakta birikim yapması dışında bir etkisi olmayacak. Köklerine herhangi bir uygulama yapmadan toprağını değiştirin..

missmenas
26-02-2011, 18:07
Sayın Memet bey,
değerli bilgileriniz için çok Teşekkür ederim.
Sedece toprak ve saksı değişimi yapıp çiçeklerinin açmasını bekleyeceğim.

nurguldk
12-03-2011, 22:40
Aldığım 10 tohumdan bazıları çimlenmeye başladı. Gerçekten çok şaşırdım çünkü sadece 1 haftada çimlendi. :D
Zengardenin sayfasındaki bilgilerle, yarıyarıya karıştırdığım torf ve ince kum a 4 saat ılık suda bekletilmiş tohumları yarım cm derinlikte, plastik bardaklara(altlarına 3-4 tane delik açtım) 1'er tane ektim. günde 2-3 kez bol bol suladım.(çift yaprak oluncaya kadar bol sulama öneriyor)
Umarım en azından birkaç tanesini bonsai yapabilirim.

196439

missmenas
01-04-2011, 10:35
Nihayet çöl gülüm açtı,
Sevgili Hazan-z Arkadaşıma çok Teşekkür ederim beni böyle güzel bir çiçekle tanıştırdığı için.
Saksı ve toprak değişimini yapmıştım. Çiçekler geçtikten sonra, Şekil verebilmek için yardımlarınızı bekliyorum.

sebnem34
06-04-2011, 13:43
ben tohumları yan koydum 10 taneden 4 ü çimlendi ben de onları çimlenince dik şekle getirdim. Tabi havalar soğuyunca başarı oranı düştü. Sizce tohumları acaba baştan bu dik şekilde ekmek daha mı mantıklı ? yardımcı olursanız sevinirim... Bu arada 2 yaşındaki 1 adet adeniumu gövdesi kalınlaşsın diye kestim ve ucuna mum damlattım 1 haftadır bozulmadı. Mantıken içteki su dışa yayılmasın diye yaptım. Oldukça dayanıklıymış. Umarım bozulmaz çünkü 4 yeni çimlenmiş adenium çok yavaş büyüyor.

Suryanarayana
06-04-2011, 14:24
A. Obessumunuz cok guzel acmis, tebrikler.

Bana biraz fazla buyumus gibi geldi kesmek icin. Önerim yeni adeniumlar yetistirip yaklasık bir karis yukaridan keserek aşılama yapmanız. Tabii ki bu benim gorusum.

nurguldk
06-04-2011, 14:30
Çimlenen adenium tohumlarımdan bazıları albino yani beyaz.. Bu durumda ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Yani her halükarda diğer adeniumlar gibi gelişmelerine devam edecekler mi? Çiçek açacaklar mı?
Bilgisi olan varsa sevinirim..

Suryanarayana
06-04-2011, 14:32
Adenium budamayla ilgili birkac video.

http://www.youtube.com/watch?v=INeoGvCkepo&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=YYd3NXfd7hw&feature=mfu_in_order&list=UL

Suryanarayana
06-04-2011, 14:49
Sevgili nurguldk

Benimde ektigim adeniumlarindan ikisi albinoydu birini maalesef kaybettim digeri hala yasama tutunmaya calisıyor. Sanirim yesil rengi yakalayamadıklari icin saglıklı fotosentez yapamiyorlar ve yasamalari zor.

sebnem34
06-04-2011, 22:40
işte yeni çimlenen çöl güllerim ...Her şey yolunda gibi görünüyor :D

ezo
20-04-2011, 13:22
Sayın tturt'tan gelen adenium tohumlarımı çimlendirmeden önce 34 sayfayı dikkatle okudum. Bir kaçgün sonra bir kısmını peçetede bir kısmını da 2-4 saat suda beklettikten sonra direk toprağa ekmeyi düşünüyorum. Daha önce çekirdekten limon çimlendirme çalışmalarımda limon çekirdeğini seyreltilmiş oksijenli suda bekletmenin faydasını görmüştüm. Cesaret edersem bir kaçınıda bu şekilde deniyeceğim...

ali kalyoncu
08-05-2011, 14:39
Çiçek iki aydır tomurcuk halindeydi nihayet açtı....

210078
210079

zeynon33
10-05-2011, 07:20
merhabalar 1-2 saat ılık suda beklettiğim adeniumlarımı marketten torflu diye aldığım toprağa diktim altını delmedim bu arada kapların ve günde bir kaç kez sulama şansım yok çalışıyorum, zaten de 1 ay oldu çıkmadılar :( ne yapmam gerek çöpmü oldular

Jezebel
10-05-2011, 07:31
zeynon33,
bu bir çöl bitkisi olduğu için malüm pek su sevmez, ayrıca torflu toprak da...
Drenajı iyi olan bir kaba, kumlu toprağa ekmeliydiniz.
Geçmiş olsun.
Ben de bu konuda pek başarılı sayılmam, hazır gelişmişini bile öldürebiliyorum.
Yumrusu yumuşayan bir adeniumun tüm dallarını sağlam görünen yerlerine kadar kestim, kesi yüzeyini kuruttum ve kumlu toprağa diktim.
Bakalım sonuç ne olacak.

nevsune
10-05-2011, 09:18
Adenium arabicum tohumlarını 4 saat kalmaları için ılık suda bırakmıştım. Derken acil bir durum oldu ve artık ılık olmayan suda o tohumları 6 gün boyunca unuttum. Aklıma gelip de baktığımda tohumlar suda çimlenmiş durumdaydılar. Hemen toprağa alıp seraya koydum. Biri çürüdü, diğer ikisinden biri tavşan kulaklarını çıkarttı, diğeri bugün çıkarır herhalde. Artık seradan güneşe terfi ettiler.

Yani bir yanlıştan iki doğru çıkmış oldu.
210704210705

zeynon33
10-05-2011, 09:43
artık kurtarmam mümkün değilmi
elbet biri çıkar diye elimdeki tüm tohumlarıda kullanmıştım :(

Suryanarayana
11-05-2011, 12:21
Maalesef onlari unutun zeynon33.

Bu arada yolu kosuyoluna (istanbul) dusen varsa 5-6 haftalık adenium obessum şasirtarak (8-10 ad. kök bicimlendirmesi yapip) hediye etmeyi planliyorum. Sadece elden vermeyi planliyorum şu sıralar musaitim ve evdeyim. Lutfen özelden mesaj atın sevgili adenium severler.

ezo
12-05-2011, 09:24
Bende elimdeki adenium tohumlarının bir kısmını kumla karıştırılmış toprağa bir kısmını da peçetede tutarak çimlendirmeye çalıştım biri olmassa biri olur diye düşünmüştüm ama benimde sayın zeynon gibi hiç bir gelişme olmadı. Toftakileri hala tutuyorum. Ümidi kesmem gerekiyor herhalde.

memet
12-05-2011, 10:05
Hava serin gidiyor. Çimlenme için belirli bir ısı gerekiyor. Bu ya sentetik olarak yapılmalı ya da tohum çimlendirme için havanın düzelmesi beklenmeli. Tohumlar erkenden ıslatılınca, ısı uygun olmadığı için çürüyor.

miriel
12-05-2011, 15:16
Merhaba, benim tohumdan ürettiğim bir adet adeniumum var. Ancak anlayamadığım bir noktası var. Sadece 3 yaprak çıkarıyor, yeni bir yaprak vermeye başladığı anda diğer yapraklardan biri kuruyor ve düşüyor ve her seferinde boyu biraz daha uzuyor. Bunun nedeni ne olabilir ? Adını 3 yaprak adenium koycam böyle giderse :D

memet
12-05-2011, 15:21
Ortamını bilmek gerek. Isı nasıl sulama nasıl, nerede duruyor, toprak karışımı nasıl..

nurguldk
12-05-2011, 15:43
Arkadaşlar,
Adenium tohumlarını 10 tohumdan sadece 2 fire ile çimlendirdim. Önce 4-5 saat ılık suda beklettim (bunun için tohumların olduğu bardağı hafif yanan bir kaloriferin üzerine koydum) Bazıları su üzerindeydi ve muhtemelen çimlenmeyenler bunlar.

Yarı yarıya bahçe toprağı ve ince kum karıştırıp mikrodalgada 5 dk yüksek sıcaklıkta sterilize ettim. Altlarına bir kaç irice delik açtığım plastik bardaklara toprağı koydum.

Tohumları yan koyarak, üzerine yarım-1 cm kalınlığında aynı kumlu karışımdan ekledim. Adenium un yetişkini fazla su istemese de, tohum çimlenene kadar ısıya ve sürekli sulanmaya ihtiyaç duyuyor. Ancak kesinlikle su alttan akıp gidecek. Çimlenme ortamı 20 derecenin üzerinde olacak. Ben kaloriferin olduğu camın önüne koyuyorum. Bunlar günde 2-3 kez bolca fıs fıslandı.(çeşme suyu ile değil içme suyuyla) Ve en geç 10 gün sonra koca gövdeleriyle topraktan çıktılar :) Umarım bu bilgiler sizin için de faydalı olur.

nurguldk
12-05-2011, 15:47
Tohumları Zengardenden almıştım. Onların önerisiyle bu şekilde hareket ettim. Benimkiler şu anda aşağıdaki gibi. Diğerlerinin bir kısmı hediye edildi. Bir kısmı da albino çıktı :)

210374

210375

210376[/QUOTE]

Jezebel
12-05-2011, 16:07
Tohumların taze olması çok önemli, çimlenme yüzdesi tazelikle doğru orantılı.
Bayatladıkça çimlenme oranları düşüyor.

artemisia10
12-05-2011, 17:00
Ben de tohumlar taze mi diye merak edip bir adet çimlendirmeyi denedim :) forumda tanıdım çöl gülünü ve çok sevdim umarım büyütmeyi başarırım :) Bilgilerini paylaşan herkese teşekkürler.
211492

miriel
12-05-2011, 19:36
Ortamını bilmek gerek. Isı nasıl sulama nasıl, nerede duruyor, toprak karışımı nasıl..

Öğleden sonra tamamen güneş alan pencere önünde duruyor, toprağı kurudukça düzenli olarak suluyorum. Toprak karışımında içinde perlit de bulunan hazır topraklardan kullanmıştım.

memet
12-05-2011, 19:43
Ben yüzdekırkbeş kum oranı kullanmıştım. Perlit nem tutucu olduğu için, sulamadan önce toprağın içinin de kurmuş olmasına dikkat edin.

miriel
12-05-2011, 19:48
Bu durumda toprağını değiştirmem daha iyi bir çözüm olur değil mi ? Çünkü her seferinde toprağın tamamının kuru olup olmadığını kontrol etmek daha zor olabilir gibi.

ezo
12-05-2011, 22:24
Ben tohumları çimlendirmeye çalışırken burada yaılanları tek tek uyguladım ama herhalde ısıyı ayarlıyamadım. Keşke 3-5 tane ayırsaydım ama iki şekilde de denediğim için biri olmassa biri olur diye düşünmüştüm:(

ykolko
21-05-2011, 22:54
Sayın, Adenium sever arkadaşlar,sonunda bende, aranıza katıldım, ve yeni çimlenecek, olanlarla (Öncelikle tohumları veren sayın yener bey'e teşekkür ederim.tohumların Mix olduğunu söyledi)10 adet yavru tavşanım, olacak :) ,tabii adenium konusunda, tüm formları hatmettim,anladığım kadarı ile, adenium gün ışığını ve sıcağı seven bir bitki, onlar için kışı sağlıklı geçirebilecekleri ortam hazırlamak istiyorum, bu nedenle gün ışığı konusunda, Osram firmasının ''spot natura'' 100 watlık ampullerinden alarak, kışı geçirecekleri, rafın, uygun, üst kısmına, monte etmek istiyorum.
Bu konuda ( adenium ) deneyimi olan, arkadaşların fikirlerini almak isterim, bu ampul ile bir kaç arkadaşın, bazı bitkilerde başarılı sonuçlar, aldığını biliyorum, ama adenium konusunda bilgisi olan arkadaşa rastlamadım.

memet
22-05-2011, 08:08
Ben bir kış sera ortamı yapabildim. Soba ıstıcısı ve analog bir termostat kullandım. O kış hiç bir sorun yaşamadan 22 derece sıcaktıkta tuttum hepsini. Ampul ışık da vereceği için geceleri ne kadar uygun olur bilmiyorum.

ykolko
22-05-2011, 09:17
Sayın Memet, ben ampullü, vereceği ısı için değil,vereceği gün ışığı için kullanmak istiyorum, yani kışın yetersiz olan gün ışığına takviye olarak,düşünüyorum,gündüz yanacak, belirli saat yanacak, ve gece sönecek.

Jezebel
22-05-2011, 10:14
Sn. ykolko, bu konuda tecrube sahibi olmayabilir.
Olmaması için bir sebep göremiyorum. makul ve mantıklı görünüyor.
İlk tecrube eden siz olacaksınız.

ykolko
22-05-2011, 10:26
Sayın Jezebel merhaba...
Adeniumlarıma, yaz kış, mutlu yaşayabilecekleri ortamı, en iyi şekilde hazırlamak istiyorum, kuru bir tohumdan gelen, canın sorumluluğunu aldım,onlarda artık canlı (benim küçük torunlarım:) umarım natura spotlar,gerçeği kadar olmasalarda faydalı olur,gelişmeleri buradan sizlerle paylaşırım.

Jezebel
22-05-2011, 10:55
Sorumluluk konusunda hemfikirim.
Bunca canlı size emanet, yaşatmak da öldürmek de elizde.
Allah bizi daima yaşatanlardan kılsın dilerim.
Muvaffak olacağınızdan eminim, kolay gelsin.

memet
22-05-2011, 11:23
Sayın Memet, ben ampullü, vereceği ısı için değil,vereceği gün ışığı için kullanmak istiyorum, yani kışın yetersiz olan gün ışığına takviye olarak,düşünüyorum,gündüz yanacak, belirli saat yanacak, ve gece sönecek.

Isı farkı ışıktan daha büyük bir sorun yaratabilir. Kışın uyuklamaya geçeceği için ışık ihtiyacı çok fazla olmayabilir. Yanlız ampul yandığında belirli bir ısı da üretecek gece kapandığına, ısı düşecek. Gece gündüz arasında farklar yüksek olacak. Kışın ısının 17 dereceninin altına inmemesi iyi oluyor.
Bence gece gündüz belirli bir sıcaklıkta tutmak daha uygun.

Jezebel
22-05-2011, 11:33
Kaloriderli ortamda baktığı sürece günde 8-10 saat ışık temin etmek yetişmesi için kafidir.

ykolko
22-05-2011, 11:34
Haklısınız bu konuda önemli,fakat spotlar sadece ışık veriyorlar bitki ile aralarındaki mesafeden dolayı.
Gece,gündüz ısı farkı da önemli bir konu,dediğiniz gibi oda ısısını 28-18 derecelerde tutmak gerekli.
bu sene bir deneyip, duruma göre, adeniumlara uygun,olabilecek ortam hazırlayıp camdan, havalandırmalı, ısı termostatlı bir sera planlamayı düşünüyorum.

ykolko
22-05-2011, 11:40
Evet sayın Jezebel aslında kaloriferli ortamdada kışın gündüz ve gece ısı farklılıkları olmakta buna dayana biliyorlarsa ısık dediğiniz gibi sadece takfiye olacaktır.
Bu bitkiyi tanıdıkça, isteklerini daha fazla öğreneceğim,şu anda teorik olarak,tanısamda, pratik olarakta, teorinin eşleşdiğini görmek gerek.

memet
22-05-2011, 12:03
Kalorifer varsa gece yanmasa bile belirli bir ısı olacaktır. Sanırım bu da sorunsuz kışı atlatır.
Ben ısıtmanın olmadığı şartlar için söyledim.

ykolko
22-05-2011, 12:19
Sayın memet kusura bakmayın sizlerin tecrubelerinizden yararlanıyorum bu sebeple biraz fazla soruyor olabilirim,sizi adeniumlarınızdı sanıyorum,camın önündeki, mermerin üstünde,kışı oradamı geçirdiler,alt tarafta, kalorifer peteği görünüyor,kışın etkilenmedilermi sıcaktan?

memet
22-05-2011, 12:43
Benimkiler değil. Ama bütün çiçeklerin kışın kalorifer peteği üstünde durmalarının sakıncalı olacağını düşünüyorum.
Benim adeniumlar işyerindeydi. Geçen kış iki metre kare, çift katlı sera yaptım. Isıtıcı ve termostatlı. Orada kışı gayet iyi geçirdiler. Bu kış aynı uygulamayı yapamadığım için ikisi hariç hepsini kaybettim.

ykolko
22-05-2011, 12:51
Geçmiş olsun :( Benim dediğim,demek sizinki değilmiş, ama peteğin üstünde değil, pencerenin önündeki mermerin üstünde, idi fakat yinede, kalorüfere yakın olduğundan, sorun yaşayıp yaşamadıkları dikkatimi çekmişti.
İlginize teşekkürler.

memet
22-05-2011, 12:57
Bence kalorifere çok yakın olmak sorun yaratabilir. Kaç derece dolaşıyor su içinde bilmiyorum. Bu sıcaklıktan etkilenir bitkiler.

Sûz-i Dilârâ
28-05-2011, 08:36
Bir arkadaşımın teşvikiyle adenium tohumu edindik ve ektik, benimkilerden 9 taneden iki tanesi çimlendi onunkininse nerdeyse tamamı :)
İlk sayfalarda okuduğuma göre çabuk ve nerdeyse kayıpsız çimleniyormuş ama çimlenme süresinde bizim ev nerdeyse hiç güneş görmedi:(

Şimdi adenium sayfasını baştan sona bi okuycam, üstünüze afiyet ilk bonsai denemem olacak da elime yüzüme bulaştırmazsam:dilli::D

yener.T
28-05-2011, 09:14
Benim 16.mart ayında tohumlarını ektiğim adenium-çöl gülü-bitkisinin 2 tanesi çimlendi şişen tabletlere ektiğim için direk saksıya alarak şaşırtmasını yaptım.işte bu günkü durumları

artemisia10
28-05-2011, 13:39
Benim tohumlar da 5-6 günde çimlendi ilk ektiğim tohumdan daha hızlılar ilk seferinde yaprakları bayağı geç çıkmıştı bunlar direk yapraklılar. Bir kısım tohumlar diğerleriyle suda dibe çökmeyince biraz daha bekletip nasıl olsa çimlenmeyecekler diye düşünüp kapalı balkonda boş leğene serpiştirmiştim iyi ki atmamışım :o onlarda çimlendi...
217627

bitki meraklısı
28-05-2011, 18:52
Toprağı= kum+torf+ orman toprağı+volkanik tüf+ince kıyılmış ağaç dalları olmasa büyümezlermi adeniumlar

johnny guitar
29-05-2011, 13:04
Toprağı= kum+torf+ orman toprağı+volkanik tüf+ince kıyılmış ağaç dalları olmasa büyümezlermi adeniumlar

Sayın bitki meraklısı büyürler .Adeniumların ve butür diğer türlerin yetişmelrindeki ana amaç 3 yıllık tecrübelerime dayanarak sadece yüksek nem de yetişmeleridir.Karışımlarının nekadar az bünyelerinde suyu barındırıyorlarsa o kadar uzun yaşıyorlar.Adeniumları bu yıl orkide karışımındada yetiştirmeyi denedim sonuç çok iyi.Sonuç karışım nekadar süzek bir meteryal olursa o kadar çabuk büyüyorlar.

Jezebel
01-06-2011, 11:03
Benim tek çöl gülüm.
Kesilenler çelik alındı ve dikildi, köklenince (umarım) resimlerini sunacağım.

219240

Çelikten deneyen oldu mu bilmiyorum.
Ben bunun tohumdan yetiştirme işini "kıvıramadım".

artemisia10
06-06-2011, 10:32
Adenium ormanı gibi olmuş güle güle büyüt artemisia, sevgili serilaaa seninkiler de maşallah şimdiden bonsai gibi görünüyorlar, darısı başımıza :)

Teşekkürler Sûz-i Dilârâ umarım sorunsuz büyütürüz :) Benimkilerin son durumları...İlk ektiğim tohum birinci fotoğraf diğerleri sonradan ektiklerim, adenium ormanındaki diğer ağaçcıklar benim uzun süre çimlenmeyen ve umudu kestiğim passiflora tohumları oraya karışmışlar :D
220927220928[/ATTACH[ATTACH]220929

izzeterisen
07-06-2011, 19:45
Tohum ekiminden 3 yıl sonra Harry potter, 2 yıl sonda Uranian çeşitleri çiçeklendi. bitkiler biraz yaşlansa çok güzel olacaklar.

Harry Potter

221616

Uranian

221617

Jezebel
10-06-2011, 22:32
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=814441&postcount=1045) bitkimden aldığım iki çelikten biri köklendi.
Bu konuda umutlu değildim, kaynak da bulamadım, ama oldu.
Gelişmesini merakla bekliyorum.

Jezebel
10-06-2011, 22:34
Tohum ekiminden 3 yıl sonra Harry potter, 2 yıl sonda Uranian çeşitleri çiçeklendi. bitkiler biraz yaşlansa çok güzel olacaklar.

Harry Potter

221616

Uranian

221617

Uranian çok hoş görünüyor.
Tebrikler;)

iris41
14-06-2011, 20:45
Bu gün zengerdandan tohumlarım geldi ve ne yapacagımı şaşırdım;)
of heyacan bastı tüm okuduklarım kafamdan uctu sanki sınavdayım 6 tohumu degişik taktiklerde ektim 4 tohumu ıslak peceteye sardım :D
gerisi beklemeye kaldı

kalambaklı
17-06-2011, 13:19
Geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim adenium'lardan bir tanesi çiçeklenmeye başladı.

225654

ykolko
17-06-2011, 13:34
Sevgili Kalambaklı maşallah çok sağlıklı görünüyor,çiçeğini açarakta sanki ilginiz için size teşekkür ediyor :) gövde yapısı fotoğrafta pek görünmüyor,ana gövdenin enine gelişimi ne durumda? devamlı güneş görüyormu? gibi, sorular sorarak, umarım sizi rahatsız, etmiyorumdur.

agozce
17-06-2011, 13:37
Böyle bir görüntü elde etmek için, bir çok kökü beraberce ekmek mi gerekiyor?
Ve beraber edikimde ne kadar büyüklükte olmaları gerekiyor?

Bir çok renk aynı saksıya ekilirse sanırım çok güzel bir görüntü olur diye düşünüyorum...:))

225675

225676

memet
17-06-2011, 14:20
Tayland'da iklim avantajını kullanıp oyun oynuyorlar adenium ile.

iris41
17-06-2011, 19:39
benim adeniumum da cicekleniyor sanırım kırmızı :p
tohumlarda ses yok pecetede 4 tohum hala şişmedi koydugum gibi duruyor .
ben gibi sabırsız biri tohuma hic bulaşmamalı :( şu tohum işi ne kadar zor
tek rar tekrar okumaktan rüyalarımda adeneum görür oldum

kalambaklı
18-06-2011, 18:11
Sürekli nemli tutun ve bol ışık alan bir ortamda bulundurun bir süre sonra çimlendiklerini göreceksiniz.

Jezebel
18-06-2011, 20:49
Köklenen çelikten cesaretle tek Adeniumumdan iki çelik daha aldım.
Zavallıya her dalda iki göz bıraktım ki sürebilsin;)

226153

Ben gelşmesi için bir teşfik olarak düşünüyorum.
Dilerim o da öyle hissediyordur.

iris41
20-06-2011, 07:10
Pecetede bir kıpırtı var :p cok heyecanlı bir olay .
sukulent işini kıvırdıgım icin sanırım adenium işinide becericem .en heyacanlısı ilerde tohumlar mix alındıgı icin ne nedir bilinmiyor işalah beyaz acan adenium cıkar icinden :D
jezebel nasıl kıyıp kesiyorsunuz adeniumu valla 1 adeniumum var her gün inceliyorum bir sıkıntısı varmı diye :p

eyüpte bir serada bir karış adeniuma 80 ytl istedi neden bu kadar pahalı satılıyor anlamış degilim

Jezebel
20-06-2011, 14:26
...jezebel nasıl kıyıp kesiyorsunuz adeniumu valla 1 adeniumum var her gün inceliyorum bir sıkıntısı varmı diye :p

.....

Sevgili agozce'nin sunduğu fotografa bakarsanız budamanın bir zararından fazla yararı var:p
Ve de bana şu an iki yeni bitki kazandırmış bulunan bir yol.

hanniball
20-06-2011, 16:05
Adeniumların evde 1-2 saat güneşi anca görüyor. Balkona direk çıkarırsam güneşten zarar görürlermi acaba?

ykolko
21-06-2011, 09:44
Sizi 1,5 aylık, 5'iz lerimle, tanıştırmak istiyorum,bol kumlu, toprak karışımını hazırlayıp, ayrı, ayrı saksılara yerleştirdim,saksılarda, her adenium, yavrumun altında büyükçe bir kaya parçası var,belki kök budaması yapmadan, kökleri kayalara, sardırabilirim diye.
226826

226827

226828

226829

226830

Jezebel
21-06-2011, 10:19
Çok şekerler, mürvetlerini (çiçeklerini) de görün inşallah :p
3 gün kesi yüzeyini kuruttuktan sonra köklendiriciye batırıp diktiğim çeliklerime kısmi sera uygulaması yaptım.
Dilerim köklenirler ve güzel bonsai başlangıcı olurlar.
En az 5-6 saat öğlen güneşine maruz anne bitkide hareket var, kestiğim çeliklerin yakınından yeni sürgünler patlamaya başladı, yaşasın:p

Suryanarayana
24-06-2011, 19:25
Dört yasındaki adenium'un hikayesi kısaca... (bazı fotograflar daha onceden yayınlanmis olabilir affınıza sıgınarak.)

Suryanarayana
24-06-2011, 19:28
Bu yıl yeni yuvasına gecerken...

Suryanarayana
24-06-2011, 19:34
Köklerin yana yayılması icin altında plastik bir kap bulunduruyorum.

Suryanarayana
24-06-2011, 19:46
1 hafta onceki son hali.

Suryanarayana
24-06-2011, 19:56
Minik adeniumlarin kazık koklerini kesip ilk sasırtmalari.

Suryanarayana
24-06-2011, 20:08
Adeniumlarin kazık koklerini kesme sebebim altına koydugum plastik sayesinde koklerin yana dogru yayılması ve yan koklerinin guclenip kalinlasmasi. Boylece bitki buyudugunde guzel bir kok goruntusune ulasma cabası. Kazık koku kestigimde hijyene dikkat etmek gerekiyor ve kesilen yerlere tarcın tozu surerek hastalanması engelliyorum. Son yaptıgım adeniumlarin yarisini kaybetsemde daha once yaptıklarimda hicbir kayıp yasamadım. Kurdan ise plastik ustunde duran bitkiyi sabitlemek ve destek olmak amacıyla kıullanilmistir.

Suryanarayana
24-06-2011, 20:20
Burda ise 3-4 aylık adeniumlarin kazık koklerinin kesimiyle beraber dallanmayıda teşvik etmek icin tepe noktalarinin kesimini goruyorsunuz.

Suryanarayana
24-06-2011, 20:26
Umarim bu denemelerim size bir fikir vermistir. Kısmetse seneye elimdeki adeniumlarla ana bitkiye asılama denemelerim olacak.

Jezebel
25-06-2011, 08:48
Sn. Suryanarayana ,
çok enteresan çalışmalar, denemelerinizi aşama aşama resimlemeniz çok hoş olmuş,
Plastik dışı bir malzeme kullanılsa, tahta , kalın karton veya taş parçaları,
aynı sonucu elde edemezmiydik?

Suryanarayana
25-06-2011, 08:58
Sn Jezebel
Kullandigim malzemeleri evde kolaylıkla bulunabilecek seylerden sectim. plastiklerin hepsi litrelik bos pet siselerden elde edildi . Önerdiginiz malzemelerde kartonun zamanla eriyip yok olacagini biliyorum tahtaya gelince yuvarlak bir formda ve suya topraga dayanikli bir turun kolaylıkla elde edilmesi ozelliklede destek olacak cubuga delik acilmasi konusunda zahmetli olacagini dunuyorum keza ayni sey tas icinde gecerli.
Asagıda bu tip islemler icin baska fikir verebilecek resimleri bulabilirsiniz.

Jezebel
25-06-2011, 09:10
O anlamda haklısınız, da plastikten bir süre sonra vazgeçmek istediğimizde onu bitkiden ayırmamız mümkün olacak mı?
Malüm bonsai çalışmalarında doğada bulunmayan malzeme asla kullanılmaz;)

Suryanarayana
25-06-2011, 09:29
Hakli olabilirsiniz ama yaklasık 70-80 tane adenium elinizde olunca malzeme secimi konusunda bazı tavizler vermek gerekiyor. Plastiklerin cıkması cok kolay oluyor. İlk denememde cam çay tabagi kullanmistim o cok daha zor cıkmıstı.
Bu arada kok sekillendirmesi yapacaklara bir kaç uyarim daha var ; Şekillendirme bittikten sonra bitkinizi 2-3 gun direk gunes isigi almayan aydınlık bir yerde hafif nemli bekletin sonra gunese cıkarin. Kesme islemi için bir bistüri **** falçata kullanin ve onu her islemden sonra dezenfekte edin (alkolle)

Jezebel
25-06-2011, 10:38
Benim tek Adeniumum var, budamadan sonra tekrar sürmeye başladı.

228089

çok şükür.

Suryanarayana
25-06-2011, 12:42
Budamaya guzel cevap veriyorlar. Oldukca da affedici bir bitki . Guzel bir form almasi dilegiyle..

iris41
29-06-2011, 22:14
Tohumların yarısını acemilik ve acelecilikten kaybettim.
iclerinde bir tanesi baya göbekli tosunum diye seviyorum:D
ben bu adenium işini cok sevdim ceşit ceşit tohum alıp ekmek geciyor icimden yeni günle beraber onların büyümedigini görüp heyacan sarıyor icimi

Gül Batur
30-06-2011, 06:34
Benim ikizlerin birtanesi çiçeklendi,

Batuhan Yılmaz
01-07-2011, 17:38
Arkdaşlar bu bikilere ne yapıyorsunuzda bitkinin gövdesi benim göbek gibi şişip patatee benziyor bunu küpe çiçeğinede yapabilirmiyiz.

memet
01-07-2011, 18:07
Bu bitkinin doğası bu.

iris41
01-07-2011, 19:59
benim adeniumun üzerinde 10 larca cicek büyütüyor bu sabah 1 tanesini dökmüş icime korku düştü yalnış bir şeymi yaptım . gözlemlerime göre cok saglıklı cicek dökmesi normalmi

Yaylacı
01-07-2011, 21:03
Sayın Güneş bey, sizden aldığım iki adet Adeniumun bir tanesi kök çürümesine maruz kalmıştı, diğeri yaşıyor ve gövdesi bayağı irileşti. Kök kısmı çürüyeni kök kısmından çürümüş kısmını keserek toprağına diktim, bitki yaşamına devam ediyor fakat henüz bir gelişme göstermedi. Bakımını yapıyorum gelişme gösterdiği zaman size bildireceğim, bir deneme olması bakımından önemli. Her ikisinin fotoğrafını çekip buraya koyacağım. Gelişmeler hakkında size bilgi vereceğim.

Gül Batur
02-07-2011, 10:47
Sn.Suryanarayana;
Adeniumların genel görüntüsü......

Kharel
02-07-2011, 22:55
Benim adeniumlar da büzüştü hem yaprak hem gövde olarak. sanırım ölüyorlar

Jezebel
03-07-2011, 12:08
Ben de tohumdan çok denedim, hiç başarılı olamadım, bir aşamadan sonra olüyorlar bende.

Yaylacı
03-07-2011, 13:03
Güneş bey
Sizden almış olduğum iki adet Adeniumdan görüntüler
230621
230622
230623
Kök çürümesine uğrayan Adenium, yaşamına devam ediyor fakat henüz bir gelişme yok.
230624
Çürüyen kökünü tamamen kesip toprağa dikmiştim, sonucu merakla bekliyorum.

Jezebel
06-07-2011, 08:52
Bu ikisi çelik köklendirme denememin ilk kaharamanları.

231417

,

231418

Köklendiler, hatta büyümeye başladılar.

Suryanarayana
07-07-2011, 16:30
Sn Yaylaci en azindan birisinin saglıklı buyudugunu gormek guzel.

bozo.0606
08-07-2011, 08:24
sayın gül batur maaşallah muhteşemler..

tohumdan mı? tohumdansa ne kadar zamanda bu boya geliyorlar..

saygılarımla..

iris41
11-07-2011, 20:04
bozo.0606 30cm lik adenium 2 yılda gelişiyor. 1 ayda cıkan tohumlar 3 cm oldu ve göbek belli oluyor 5 yapraklı şu an :p
1 saksım perdenin azizligine ugradı rüzgardan düşmüş cok üzüldüm

bozo.0606
12-07-2011, 08:50
2 yıl çok uzun bir süre değilmiş 30cm için..

gittigidiyor.com'dan tohum alan varmı ? varsa tohumların performansı nasıl ?
birde tohumları ne zaman ekmeliyim?
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Suryanarayana
12-07-2011, 10:47
İlkbaharda havalar isindiktan sonra tohumlari ekmek gerekirdi ama yinede su an icinde ekip buyutebilirsiniz. Güneş ve nemi ustunden eksik etmeyin.Asla topragi ıslakken 18-20 derecenin altında birakmayın. Yapraklari sararmaya baslarsa suyunu azaltın....

bozo.0606
12-07-2011, 11:07
İlkbaharda havalar isindiktan sonra tohumlari ekmek gerekirdi ama yinede su an icinde ekip buyutebilirsiniz. Güneş ve nemi ustunden eksik etmeyin.Asla topragi ıslakken 18-20 derecenin altında birakmayın. Yapraklari sararmaya baslarsa suyunu azaltın....

sayın suryanarayana ;

sanırım benim sorumu yanıtladınız. ya da bende faydalandım diyebilirim..
teşekkür ediyorum ilginize..

Jezebel
13-07-2011, 17:48
Sevgili jezebel, renkleri ne?

Bir bilsem,
sn.oceanheart'dan aldım, onun serasında adenium ormanı vardı, ben de en şişman olanını seçtim;)
Tohumdan yetiştirme konusu benim için bir fiyasko ile sonuçlandı da...

sevim.K
13-07-2011, 18:12
Tohumdan yetiştirme denemem benimde başarısızlıkla sonuçlandı:( O şişman gövdeli şey hoşuma gidiyordu.

agozce
13-07-2011, 19:44
Tohumdan yetiştirdiğim 2 yaşında olan benimkiler de açtı. Beyazın fotosunu yükleyemedim.

233900

iris41
13-07-2011, 20:10
ne kadar sürede kayıp verdiniz .benim 1 ayı aşkın gayet mutlu ama ne olur bilnmez büyük adeniumum pamuklu bit sarmış bitki cok olunca ilgilenemiyorum gec fark ettim tomurcuklar kuruyup dökülmüş .arap sabunlu kür yaptım bakalım iyi gelicekmi pamuklu cubukla tüm bitkiyi temizledim ilk defa başıma pamuklu bit geliyor acayip igrencmiş :mad:

Jezebel
13-07-2011, 20:44
Kışa kadar benim adeniumlar mutlu mesut yaşıyorlardı.
Ama kışın sanırım sulamanın dozunu kaçırdım.
Günüm arkadaşımız da göndermişti, onları da aynı sebepten kaybettim.
Plumeria da öyle, özene bezene kapalı balkonda baktıklarım çürüdü.
Kış boyu bahçeye terkettiklerim hala hayatta ve yüz güldürüyorlar.
Yani çok ilgilenmemem lazım, bunu anladım.

Jezebel
14-07-2011, 01:29
Bir bilsem,
sn.oceanheart'dan aldım, onun serasında adenium ormanı vardı, ben de en şişman olanını seçtim;)
Tohumdan yetiştirme konusu benim için bir fiyasko ile sonuçlandı da...

Bilmiyorum ki ben, sahibi yoktu alırken soramadım.
Çalışan da isim tabelalarını karıştırmış.
Sürpriz olacak.

iris41
14-07-2011, 06:56
İlgisiz bırakmakta sorunlara yol acıyor hemen bitler fırsat bekliyor hücumm:D .
arapsaabunlu kür işe yararmı **** nemazanmı alsam adeniumda nemazanı deneyen oldumu .

ilksenozturk
14-07-2011, 08:02
ben neemazal kullanıyorum, faydasını da görüyorum nisbeten. ama unlu bit ile müsadele çok zor, neemazal da mosplan da etkisiz kalabiliyor :( olmadan önlemek lazım, o yüzden bit olmasa da arapsabunu yapıyorum ara ara

iris41
17-07-2011, 21:31
Adeniuma pamuklu bit sarmıştı arap sabunu kürü uyguladım ve hala böcekler gözükmedi bitkide herangi bir etki yapmadı.
ilksenozturk inanırmısın bitkiyi banyoya yatırıp her yerini karışımla yıkadım böceklerle yaşamaktansa kaybetmeyi göze almıştım ve sonuc olumlu 15 günde bir sulamadan karışımla yıkayacagım yumurta larva kalmasın diye kışa kadar böyle havalar serinliyince keseriz ;)

Jezebel
18-07-2011, 21:12
Çelikten Adenium kardeşler ;)

234911

Hepsi aynı, ama bilmediğim bir renk.

iris41
18-07-2011, 22:05
sevgili jezebel adaniumumuz sanırım kardeş :p ama bendekinde böyle celik yapmaya müsait degil koca bir göbek üzerine ufacık dallar cok yogun ciceklendi ihmal ettim böcek sardı kırmızı acacagı kesin .tohumdan yetiştirdigim 3 tane var oldukca saglıklı

Kharel
19-07-2011, 16:43
adeniumlarım gittikçe ölüme yaklaşıyor.. Hem de 1 yıldan uzun bir süreden sonra..

memet
19-07-2011, 16:51
Nasıl bir toprak karışımınız var. Bana sanki susuzluktan yanıyor gibi geldi.

Bir yılda bundan daha fazla gelişmiş olmalıydı.

Jezebel
19-07-2011, 16:56
adeniumlarım gittikçe ölüme yaklaşıyor.. Hem de 1 yıldan uzun bir süreden sonra..

Yeni bir jilet veya falçata kullanarak sağlam dokudan kesip köklendirebilirsiniz.
Diatomit kullanırsanız köklenmemesi için sebep yok.
Kesme işleminden sonra 3 gün kesi yeri kuruması için beklemek gerekiyor.
Ölmesini bekleyerek zaman geçirmeyin.
Yazın ortası, neden çürüdüğünü anlamadım.

artemisia10
19-07-2011, 20:31
Adeniumlar firesiz büyümeye devam ediyor ilk ektiğim çok yavaşladı sonradan gelenler atak yaptı içlerinden en güzel gelişenin fotoğrafını ekliyorum :)
235128

Kharel
20-07-2011, 16:59
Yeni bir jilet veya falçata kullanarak sağlam dokudan kesip köklendirebilirsiniz.
Diatomit kullanırsanız köklenmemesi için sebep yok.
Kesme işleminden sonra 3 gün kesi yeri kuruması için beklemek gerekiyor.
Ölmesini bekleyerek zaman geçirmeyin.
Yazın ortası, neden çürüdüğünü anlamadım.
Uzun süredir böyleler. Acaba susuzluktan olabilir mi? Ben çürütmekten korkup çok az suladım.

Kharel
20-07-2011, 17:19
Bir de yapraklarının altında kırmızılaşıp büzüşme var. Sıcaklardan olduğunu sanmıyorum. Sanırım bir hastalık geldi. Ama kendi yapısı da olabilir tabii.. Şimdi bir tanesini çıkarıp baktım kökleri sağlıklı görünüyor.

memet
20-07-2011, 17:22
Adenium sulama şöyle tarif ediliyor. Kışın kaktüs gibi, yazın tropik bitki gibi. Yazın sıkça sulamak gerek. Bana susuz kalmışlar gibi geldi.
Fotoğraflar net değil anlaşılmıyor yapraktaki sorun.

Toprak karışımı nasıl?

Jezebel
20-07-2011, 17:23
Evet çok susuz kalmışlar, yazın çürüme olmaz, sulayın lütfen;)
Kırmızı örümcek gelmiş olabilir.
Kurtulacaklar, merak etmeyin.

iris41
20-07-2011, 18:20
:eek: 15 günde bir suluyordum demek bu yüzden hala büyüme yavaş .hemen gidip suluyım :D

bozo.0606
20-07-2011, 18:41
adenium tohumlarını el yakmayacak sıcak suda 24 saat beklettim ve torağa ektim tam 8 gün oldu işte sonuç:

memet
20-07-2011, 18:44
:eek: 15 günde bir suluyordum demek bu yüzden hala büyüme yavaş .hemen gidip suluyım :D

%40 kum karşımında iki günde bir suluyorum. Gübre ve katkı maddeleri, ekim ayına kadar vereceğim.

iris41
20-07-2011, 20:10
Mehmet iyice suladım gercektende suya acmış .ne kadar okursam okuyayım gözümden kacmış iyiki bu gün yazdınızda okudum yazın bol suya ihtiyacı oldugunu bilmiyordum hep sınırda suladım demek onca cicek susuz kalıp birde pamuklu bit oluşunca hepsini döktü . havalar cok sıcak artık 2 günde bir sularım cok teşekkür ederim bilgilendirdigin icin . birde tohumdan büyüttügüm adeniumları 8 10 yapraklı oldu suyu kesmiştim bu hafta onlarıda normal sulayacagım

memet
20-07-2011, 20:37
Toprak karışımı sulamada çok önemli. Sulamadan önce toprağın nemli olup olmadığını kontrol etmekte fayda var.
Susuzluk zarar verse de aşırı sulama daha ölümcül adenium için.
O yüzden benim suladığım sıklıkla değil, sizin deneyip en iyisini bulduğunuz sıklıkla sulayın. Kum oranı yüksek olduğu için benim karışımda su saksıda birikmeden akıyor.

Kharel
21-07-2011, 15:54
Adenium sulama şöyle tarif ediliyor. Kışın kaktüs gibi, yazın tropik bitki gibi. Yazın sıkça sulamak gerek. Bana susuz kalmışlar gibi geldi.
Fotoğraflar net değil anlaşılmıyor yapraktaki sorun.

Toprak karışımı nasıl?

Topraklarının içeriğini bilmiyorum ama gayet güzel bir toprağa benziyor :D

memet
21-07-2011, 16:08
"Gayet güzel ", ilginç bir cevap oldu. Karışımı siz hazırlamadınız mı?

iris41
23-07-2011, 17:11
Bunlarda benim ufaklıklar :p
benim icin en zoru bahce topragı bulmak . biraz kum biraz toprak ve volkanik taş .Volkanik taş suyu cok kolay emip kurutuyor topragı cok memnunnum .Tek olan da torfda var ve torf adeniumlarda hic kullanılmamılıymış farkı gördükce anlıyorum yakında topragını degiştirecegim

memet
26-07-2011, 18:58
Yirmibirinde ektim tohumları. Şu an %70 kadarı çimlendi.

iris41
31-07-2011, 08:46
Arap sabunlu kürden sonra biraz sendeledik ama yeni yaprak cıkartıyoruz ve pamuklu bit şu anda yok :p

artemisia10
15-08-2011, 22:25
Diğerleri ile aynı toprakta aynı şekilde suluyorum güneş aynı ama bu daha hızlı büyüyor...
240722

Periş
16-08-2011, 16:10
adenium tohumlarını el yakmayacak sıcak suda 24 saat beklettim ve torağa ektim tam 8 gün oldu işte sonuç:

Sevgili Bozo0606 adenium çok çabuk çimleniyor demekki toprak karışımı nasıl olması gerekiyor ;)

bozo.0606
16-08-2011, 16:47
bana bir ay denilmişti. bir hafta sürmedi. bendekiler şu an torftalar sorun yok gibi görünüyor. ço islak bekletmyorum toprağı kurumasına izin veriyorum..

kalambaklı
19-08-2011, 12:31
Bunlarda benim arabicumlarım.

241573

izzeterisen
19-08-2011, 13:30
Sn.kalambaklı çok neşeli görünüyorlar. Bunların bonsai oluşlarını da izleriz inşallah.
Bu Adenium, saksının deliğini hemen tıkayıveriyor. ne yapmalı bilmem. Bu gün böyle birinin saksısını yenileyeceğim. Yenilemezsem su dışarı süzmeyecek.

kalambaklı
20-08-2011, 09:32
İzzet bey, teşekkür ederim. Bence uygun bir aparatla drenaj deliklerini büyütmekte fayda var ve ben çözüm olarak bu yolu uyguluyorum.
Kolay gelsin.

agozce
20-08-2011, 12:28
Sn.kalambaklı çok neşeli görünüyorlar. Bunların bonsai oluşlarını da izleriz inşallah.
Bu Adenium, saksının deliğini hemen tıkayıveriyor. ne yapmalı bilmem. Bu gün böyle birinin saksısını yenileyeceğim. Yenilemezsem su dışarı süzmeyecek.

Saksının altına, pencere teli veya inşaat malzemeleri satan yerlerde bulunan, dış yalıtında kullanılan plastik tül gibi malzemeler var.Ben onlardan kesip koyuyorum.

izzeterisen
20-08-2011, 19:24
Ben de sivrisinek teli koyuyordum, ama bu bitkinin bu teli geçen kökleri altta kalınlaşıyor. Saksı değiştireceğiniz zaman bu kökleri telin oradan kesmeniz gerekiyor. Bu sefer de dikimden sonra çürüme tehlikesi ortaya çıkıyor. Ne yaparız bilmem.

agozce
20-08-2011, 23:23
O zaman derin bir saksıya mı almak gerek acaba?

İzzet bey, bir sorum olacak.

Kökleri toprakta kalınlaştıktan sonra mı çıkarıyorsunuz, yoksa toprak üstüne aldıktan sonra kalınlaşmaya devamediyor mu?

izzeterisen
21-08-2011, 10:33
Ben artık alta sinek teli koymuyorum.
Kökler kalınlaştıktan sonra çıkarmak lazım.Kalın kökler güneşe daha kolay alışıyor. İnce beyaz kökler güneşi görünce yanıyor. Güneş görmese bile kuruyor.
Ben kökleri güneşe çıkarınca iki kat tülbent ile örtüyorum. 1 ay kadar güneşte böyle kaldıktan sonra önce bir katını bir süre sonra da diğerini çıkarıyorum. Bu zamanda beyaz olan kök yeşil oluyor. Yeşil olduktan sonra artık güneşe alışmış oluyor, yanmıyor.
Kökler dışarıda da kalınlaşmaya devam ediyor.

Kharel
21-08-2011, 11:01
Haklıymışsınız adeniumlar susuzluktan o haldeymiş inanılmaz toparlandılar şu an