Bağlan

View Full Version : Yaban Asması (Clematis sp.)

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

uzman16
20-10-2010, 20:31
Ekim ayında açan ville de leon'un çiçeği. Bir haftadır çiçekli.
Beyaz olan madame le coultre tomurcukta, yakında açar.

acemifüsun
25-10-2010, 17:33
Füsun'cum çelik ne durumda?
Sevgili Hatice çelik yaklaşık bir aydır suda bekliyor, daha henüz bir köklenme yok. Sevgili Swetlana suda köklendirmişti, 2 aydan sonra kök verdiğini söyledi:)

k_donmez
28-10-2010, 20:02
Canlı kalmayı başarabilen tek clematisim Warszawska nike oldu. Mevsimi çiçeklerle kapatıyor. Yazın açan çiçeklerin tohumlarının kurumasını bekliyorum.

uzman16
28-10-2010, 20:54
Ben sadece beyaz clematisden tohum alabildim. 1 aydan fazla oldu buzdolabında -dondurucuda değil- soğuk katlama için bekliyor.
Siz de tohumları buzdolabına koymayı unutmayın.

çakıllı
28-10-2010, 22:00
dneyimli arkadaşlardan yardım bekliyorum sarmaşık türü çiçeklere yeni merak saldım selluka mandevilla ve clematis en beyendiklerim bunları nerden temin edebilirim
sayın Berfinda

Ben bir hafta önce gittigidiyor.com' dan tohumbank'dan 7 adet çeşitli clematis siparişi verdim ve fidanlar son derece sorunsuz bir şekilde elime ulaştı.Bursadaki bu fidanlıkta 10 a yakın tür varmış.

Jezebel
02-11-2010, 21:32
Katlamaya başlamadan evvel 24 saat ılık suda bekletmek gerekiyor .
Sonra ıslatılmış ve suyu sıkılmış vermikuliti tohumlarla karıştırıp kilitli bir poşete alacağız .
Unutmamalıyız ki soğuk katlama kışın taklidini yapmaktır .
30-40 gün buzdolabının kapağında 4-8 derecede bekledikten sonra herkes tecrubelerine uygun toprak harcına ekebilir .
Çimlenmeyi beklemek uzun sürebilir ( 4-5 ay ), nemli tutmak gerek , sadece fısfıslayarak ;) ama ...

Jezebel
04-11-2010, 19:07
Bu çok güzel ve tuhaf bir Clematis :p

178629

.

drhegeli
05-11-2010, 10:32
Sevgili Clematisseverler,

Uluslararası Clematis Derneği (International Clematis Society) 10-18 Haziran 2011 tarihleri arasında Belçika ve güney Hollanda'daki clematis bahçelerini kapsayan bir gezi düzenlemiştir.

İlgilenen olursa bilgi verebilirim.

http://www.clematisinternational.com/

Adalet Yağcı
05-11-2010, 16:29
Katlamaya başlamadan evvel 24 saat ılık suda bekletmek gerekiyor .
Sonra ıslatılmış ve suyu sıkılmış vermikuliti tohumlarla karıştırıp kilitli bir poşete alacağız .
Unutmamalıyız ki soğuk katlama kışın taklidini yapmaktır .
30-40 gün buzdolabının kapağında 4-8 derecede bekledikten sonra herkes tecrubelerine uygun toprak harcına ekebilir .
Çimlenmeyi beklemek uzun sürebilir ( 4-5 ay ), nemli tutmak gerek , sadece fısfıslayarak ;) ama ...

Sevgili Jezebel, bu mesajınızdaki önemli bilgilerin daha kolay bulunabilmesi için, Tohumdan clematis(yaban asması)yetiştirme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21259&highlight=clematis+%E7imlendirme) başlığına kopyalar mısınız?
Sevgiler.

uzman16
06-11-2010, 20:08
Bugün 4 yeni clematis aldım. 3 tanesi Mayıs-Haziran aylarında çiçekleniyormuş, durandii ise Temmuz -Eylül arası.

Montana - Rubens.............................. Durandii
178946 178947

Montana-Tetrarose ........................... Montana- Fragrant Spring
178948 178949

Güler
07-11-2010, 06:16
Sevgili Uzman16, benim duradii şu an bile halâ çiçek açıyor. Hele europsların yanında nefis bir görüntü. Onlar sarı bu mavimor.
Bence FB.li arkadaşlar mutlaka bu ikiliyi bahçelerinde bulundursunlar. Bu mevsimde harika görüntü.

uzman16
10-11-2010, 11:38
Bu güzel haber işte Güler Hanım.
Bu sabah madame le coultre çiçek açtı. Mutlu oldum.
Şu clematis sevdası aldı başını gidiyor bende.
Bir de avatarımdakinden edinebilsem harika olacak.
Şu an 11 çeşit clematisim oldu.
Baharda takasa hazırlanıyorıum.

Sevgili Jezebel teşekkür ederim. :)

Kiraz
10-11-2010, 11:46
Çıtır dallarını köpeğimiz öyle seviyor ki; birini dibinden budadı, yeni yaprak vermeye başladı; diğer üçlüyü de dibinden budadığı gibi, bir kısmını söktü. Buna rağmen üçlü yaz sonu yeşerdi, çiçek açmaya başlarken bir saldırıya daha uğradı.

bettyycim
19-11-2010, 12:40
Selamlar ;

Bende bu hafta Bauhause'a uğradım ama clematislerin halleri içler acısı idi yinede aldım, bahara çimlenirler diye bir resimlere bakarmısınız, saksılarını değiştirmeyi düşünüyorum, sizce umut var mı :(

acemifüsun
19-11-2010, 17:50
Sevgili bettyycim clematislerin kökleri saksının altından çıkmış, biraz daha büyük saksılara geçirin, kuru dallardan yeni filizler verecektir, hiç korkmayın:)

Hhatice
19-11-2010, 19:12
Çıtır dallarını köpeğimiz öyle seviyor ki; birini dibinden budadı, yeni yaprak vermeye başladı; diğer üçlüyü de dibinden budadığı gibi, bir kısmını söktü. Buna rağmen üçlü yaz sonu yeşerdi, çiçek açmaya başlarken bir saldırıya daha uğradı.

Aynen kiraz'cım Arya mahfetti garibanları :/(
Dün baktım kökünden tekrar vermeye başlamışlar .Evdekininde bütün yapraklarını bir tırtıl yemiş :( Üzerine titriyorum ya inadına böyle oluyor sanırım :/

nurguldk
24-11-2010, 20:31
Merhaba; Ankarada yaşıyorum ve bahçemde Clematis ve mor salkım olsun istiyorum. Burada resimleri gördükçe içim gitti :)) Daha önce yapmadığıma çok üzüldüm açıkçası...
İlkbahardan sonbahara kadar sürekli çiçeklilik için clematisin kolay bulabileceğim türlerinden hangilerini dikebilirim? Bu ikisi için fidanları nerede bulabilirim ve şu anda fidan dikimi için mevsim uygun mudur ? Lütfen yardım :)))

Hhatice
24-11-2010, 20:36
Merhaba; Ankarada yaşıyorum ve bahçemde Clematis ve mor salkım olsun istiyorum. Burada resimleri gördükçe içim gitti :)) Daha önce yapmadığıma çok üzüldüm açıkçası...
İlkbahardan sonbahara kadar sürekli çiçeklilik için clematisin kolay bulabileceğim türlerinden hangilerini dikebilirim? Bu ikisi için fidanları nerede bulabilirim ve şu anda fidan dikimi için mevsim uygun mudur ? Lütfen yardım :)))

İlkbaharda daha bol bulabilirsiniz .Şayet bulsanızda bu mevsimde çok sağlıklı bitki bulmak zor.Bulursanız toprağını dağıtmadan ekin .Saksıda olacaksa saksı değişimi için baharı bekleyin .

bettyycim
24-11-2010, 21:16
Bauhouse'dan aldığım clematislerin saksılarını değiştirdim ve bugün baktım çimlenme belirtileri var, kışın sorun olurmu apartman içinemi alsam hem serim olur hem rüzgarladan etkilenmez diyorum ama ne dersiniz :confused:

nurguldk
24-11-2010, 22:46
Sevgili Hhatice; Cevabın için teşekkürler..

Bahçeme ekeceğim. Bazı yerlerde Clematis'in sonbahar sonu bahçeye ekim yapılabileceğini okudum..Geç kalmış olabilirim ama seneye bahar için çok heyecanlıyım.. Millet yetiştirdikçe aşık oluyor. Ben sanırım daha bir tanesini bile ekmeden Clematis hayranı oldum :)))

uzman16
25-11-2010, 21:30
Bauhouse'dan aldığım clematislerin saksılarını değiştirdim ve bugün baktım çimlenme belirtileri var, kışın sorun olurmu apartman içinemi alsam hem serim olur hem rüzgarladan etkilenmez diyorum ama ne dersiniz :confused:

Clematisler soğuğa dayanıklıdır. İçeri almanıza gerek yok. Ama çok rüzgarlı bir yerdeyseniz alabilirsiniz. Kurudu zannedip dallarını koparmayın. O kupkuru dallar daha sonra sürgün verecektir.

cemo
27-11-2010, 15:32
Yan arsada bu tür bir sarılıcı var. Ben yaprak yapısını, sarılma türünü cok benzettim. Yabani, çiçek acmıyor ama tohumları clematis gibi tüylü.

Her türlü eziyete dayanıklı. Buradan yola cıkarak, biz clematisleri cok mu abartıyor, üzerine düşüyoruz acaba.

Güngör Salman
27-11-2010, 16:09
Yan arsada bu tür bir sarılıcı var. Ben yaprak yapısını, sarılma türünü cok benzettim. Yabani, çiçek acmıyor ama tohumları clematis gibi tüylü.

Her türlü eziyete dayanıklı. Buradan yola cıkarak, biz clematisleri cok mu abartıyor, üzerine düşüyoruz acaba.
Bu bitki clematis, çiçek açmış ve siz görmemişsiniz sanırım.

Jezebel
28-11-2010, 08:12
Sanırım bu Clematis vitalba .
Yol kenarlarında ve ormanlık alanlarının daha çok ışık alan bolgelerinde görmüştüm .
Çiçekler küçük ve kısa süre için açmış bulundukları için farkedememiş olabilirsiniz .
Çiçeksiz tohum olmaz .

zappie
28-11-2010, 11:48
Sanırım bu Clematis vitalba .
Yol kenarlarında ve ormanlık alanlarının daha çok ışık alan bolgelerinde görmüştüm .
Çiçekler küçük ve kısa süre için açmış bulundukları için farkedememiş olabilirsiniz .
Çiçeksiz tohum olmaz .

Evet. Dogu Karadeniz'de cok yaygindir. Limonumsu kokan kucuk sari-beyaz cicekleri vardir.

Orkun Kırcı
30-11-2010, 19:57
Bizim zeytinlikte de böyle bir sarılıcı vardı ama çok bol çiçekli. Güngör hanım sayesinde türünü de öğrenmiş oldum. Kendisine teşekkür ediyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=720747&postcount=183

snow-in-summer
06-01-2011, 13:14
sayın nurguldk,
Ankara Cepa Bauhaus'a sordum şubat'ta gelme ihtimalinin olduğunu söyledi görevli.Ben de sabırsızlıkla bekliyorum.Kimbilir belki aynı anda alışveriş yapıyor bile olabiliriz. Bu arada siz daha önce başka bir yerden ulaşırsanız eğer bana bildirirseniz sevinirim.Saygılar.

Adalet Yağcı
06-01-2011, 15:56
Bundan sonra her gördüğüm fidanlıkta ve her yurtdışına çıktığımda ve çıkan olduğunda soracağım ilk şey '' Clematis'' Valla bulabildiğim her türünü istiyorum bahçemde :))))

Eşimi de görevlendirdim. Nereye gidersen sor dedim :)))

Acele etmeyin, her yıl Şubat ayından itibaren Bauhaus da çeşitli clematis bitkileri bulabilirsiniz.

omar
10-01-2011, 09:22
Bu sabah iş yerime geldiğimde bir süpriz ile karşılaştım...

Bahar aylarında aldığım Clematis 'Warszawska Nike' açmış. ;)

Sonbahar başında kurur gibi olmuştu, bende dibinden 10 cm'den budamıştım. Yeni sürgün ile yaklaşık 1 metre boya ulaştı. Ve bu sabah, daha önce sürgün ucu sandığım yerden çiçek vermiş. Hoş bir karşılama oldu...

omar
10-01-2011, 09:36
Özel bir ilgi göstermedim; ayda bir defa Helin marka 3.20 gübre verdim.

Yarın fotoğrafını çekerek sizler ile paylaşmak istiyorum.

Yılmaz Yalçın
10-01-2011, 09:42
Özel bir ilgi göstermedim; ayda bir defa Helin marka 3.20 gübre verdim.

Yarın fotoğrafını çekerek sizler ile paylaşmak istiyorum.

Benim clematislerin hepsi lodoslarda kurudu ve geçen yıldan tecrübeme güvenerek bu sefer budamadım hiçbirisini:)Şimdi iyiki budamamışım diyorum çünkü kuru dallardan sürgün vermeye başladılar.

omar
11-01-2011, 12:40
188345

188346

(Not:saksı içeridedir)

limon
11-01-2011, 14:13
Dışarıdakiler şu anda kupkuru dal halindeler. Her sene yaptığım uyarıyı yineleyeyim. Kuru dalları görünce bu bitki öldü sanmayın, Şubat ortalarında o kuru dallardan yaprak sürgünleri vermeye başlayacaktır.

Bende bir tek Armandii yaprak dökmeyen tür. O da Şubat sonu tomurcuk oluşturmaya başlayıp Nisan başı gibi yoğun çiçekleniyor. (İstanbul ikliminde)

Bir küçük uyarı daha, dışarıda kış soğuğunda uykuda olan bitkilerinize Potasyum ve Fosfor ağırlıklı gübreler vermeyin, bu tür gübreler çiçek açmalarını teşvik ettiğinden ılık giden havada bitkinizin aldanmasına sebebiyet verebilir. Bırakın bitkileriniz bahçede kışı uyuyarak geçirsin, Mart başında uyanmaya başladıklarında gübrelemelerini yaparsanız. Bu işler sabır işi, aceleye gerek yok. :)

Sn.Omar bu mor benim mora benziyor sanki... Çok güzel açmış, elinize sağlık.

nurcanaybay
11-01-2011, 14:52
Benim 2 clematis'im de aylardır yapraksız kupkuru ,ucun dan azıcık kırıp baktığım da canlı olduğunu gördüm.

Bu tip uyarılar dan dolayı umudumu kesmiş değilim ,beklemedeyim .Hiç değilse birini
canlansa razıyım :)

günebakan
11-01-2011, 16:47
Ben de 2 tane clematisimi böceklendiği için budamıştım şimdi yeniden patlamaya başladılar. Bence sizinkiler de yeşerirler nurcan hanım'cığım:)

limon
12-01-2011, 15:08
Sevgili Günebakan, yeniden sürgün için erken değil mi? Acaba budama yapınca gündüz sıcaklıkları da 10 derece üstü olunca erken mi uyandı. Çünkü ben İstanbul'da kışın daha yeni başlayacağını düşünüyorum. Genelde her sene sömestr sonu kar ve don olur. Yeni sürgünler donda zarar görecektir.

günebakan
12-01-2011, 17:42
Sevgili Limon kapalı balkondalar belki ondandır yeni sürgünler:)

nurcanaybay
14-01-2011, 12:22
Benim 2 clematis'im de aylardır yapraksız kupkuru ,ucun dan azıcık kırıp baktığım da canlı olduğunu gördüm.

Bu tip uyarılar dan dolayı umudumu kesmiş değilim ,beklemedeyim .Hiç değilse birini
canlansa razıyım :)

Bu gün , clematis'ler den birinin saksısını değiştirdim.Pasiflora ile birlikte dikmiş üzerine de camgüzelleri dikmiştim ve tam gölge de duruyordu.

Düzgünce saksı dan çıkardığım da biraz kök budaması yaptım.Kökler
canlı ve kuru dalların dibin de yarım cm kadar yeşil bir uç gördüm.

Eh ne hissettiğimi tahmin edersiniz :))

günebakan
14-01-2011, 13:35
İşte budadıktan sonra yeniden yaprak tomurcukları çıkarmaya başlayan clematislerim.

188674

k_donmez
14-01-2011, 14:45
Bahçede açık havada olan warszawska nike ilk soğuklarla yapraklarını karartıp kurumuştu. Havalar oldukça soğuk gitmesine rağmen bir kaç gündür yeni yaprakların tomurcuklarını görüyorum. Yakında yapraklanacak gibi duruyor.

limon
15-01-2011, 14:15
Siz yazınca bugün kontrol ettim, bende de Manolyanın dibinde dikili olan Madame Le Coulture yeni sürgünler çıkarmaya başlamış. Diğerleri uykuda şimdilik. Erkenci davranmalarını istemiyorum doğrusu, taze sürgünlerin bundan sonra olacak donlardan etkileneceğini düşünüyorum ama kararı onlar veriyorlar. :)

Vildan Sönmez
16-01-2011, 21:32
Geçen yıl sabırla yeniden yeşermesini beklediğim 2 saksı clematisim de yaşermedi kaybettim. Bu yıl 4 clematisimi kupkuru görünümlerine rağmen içeriye almıştım. 2 tanesinde sürgünler oluşmaya başladı.

nurcanaybay
18-01-2011, 12:23
Bu gün , ikinci saksı da ki clematis'e incelemeye aldım gördüklerim daha doğrusu göremediklerim karşısın da şaşırıp kaldım.Clematis'in kuru iki dalı toprağın 1-2 cm altın da boşta duruyordu.Yanın da ki pasiflora da 8-9 cm lik kökleri ile boştaydı.Toprağı boşaltmaya
başladım ,her iki bitkiye ait hiç bir kök yapısı hatta onların oraya dikildiğine dair hiç bir
emare yoktu.Ama bol bol kadı lokması topladım.
Elimde ki kuru dalları da diğer clemati'in toprağına daldırdım.
İsterseniz sizler de bir kontrol edin .

nurguldk
19-01-2011, 14:06
İnternette Clematis bakarken buldum bu siteyi. Bütün türleri görebiliyorsunuz..Tabii hepsine tekrar tekrar bayıldım :)))

http://www.homeofclematis.net/variety.htm

nurguldk
25-01-2011, 15:24
Tohum paylaşımında CLEMATİS VIRGINIANA varmıydı acaba?
G.gidiyorda tohumu var. Bilginize..

seleste
13-02-2011, 20:15
Arkadaşlar, gittigidiyor dan Durandii siparişi verdim, geldi ama yarım metre boyundaki bitki kuru gibi. Saksısını büyüttüm budayayım mı ne dersiniz ?

bettyycim
13-02-2011, 20:25
Arkadaşlar, gittigidiyor dan Durandii siparişi verdim, geldi ama yarım metre boyundaki bitki kuru gibi. Saksısını büyüttüm budayayım mı ne dersiniz ?

Budamayın sakın baharla birlikte sürgünler patlamaya başlayacaktır :o

Yılmaz Yalçın
13-02-2011, 21:22
bettycim, kökleri kurcalayıp bakmamak için kendimi zor tutuyorum. Kuru olmasın lütfen zor bela buldum :(

İki yıl önce benim clemetisimde 3 ay kupkuru kalmıştı ve dayanamayıp dibini kurcalamış, budamıştım bu nedenle 1 adet clematisimi kaybetmiştim.Yine geçen yaz 2 adet clematisim aniden kurumuştu ama bu sefer tecrübeliydim ve hiç dokunmadım gövdesine..Sonuç;Kuru dalların hepsinden gözler patladı ve sürgün veriyorlar..Siz de hiç üstüne düşmeyin kendi haline bırakın yakında canlanırlar.

k_donmez
03-03-2011, 22:31
Warszawska nike belli belirsiz olan yaprak tomurcuklarını büyütmeye başladı.

abk
04-03-2011, 11:05
...Her sene yaptığım uyarıyı yineleyeyim. Kuru dalları görünce bu bitki öldü sanmayın, Şubat ortalarında o kuru dallardan yaprak sürgünleri vermeye başlayacaktır. ...

Ah, bu uyarıyı sitenin bahçıvanı da duyabilseydi keşke. :( Kaç yıldır her bahar açan Clematisimi, site bahçıvanı kökten kesmiş. Kuruduğunu düşündü sanırım.

Huri_
07-03-2011, 01:00
Selam çiçek sever dostlar bende hep resımlerde görüyor ama bır türlü Clematis çiçegını bulamıyordum nıhayet Almanyadan getırttım ama bır sezon durdu yazın ortasında kurudu ve bız onun sıcaktan rahatsız olacagını bılemedım yaz gününün keskın sıcagı kurutmuştu cok agladım günlerce çünki ben Konyadayım hiç bir çiçekçide de bulamadım.ama bu sene minik bir dalda hareket oluştu mınıcık bır yeşerme var dalın boyuda on cm kadar:) dünyalarda benım oldu gözüne bakıyorum şimdi dualar edıyorum ölmesın dıye bendeki
clematis cınsı Jackmanii
bu korkuyla yaşamak ıstemıyorum bır yedegını almalıyım Almanyadan getırtmek daha zor olu .ben nereden bulabılırım ısmarlıyabılecegım bır çiçekçi adresı varmı bana ödemeli yollıyacak lütfen yardımcı olursanız cok mutlu edersınız...sevgıler çiçeklerınız ölmesın yürekler acı çekmesın..♥

Adalet Yağcı
07-03-2011, 12:19
Sevgili Huri;
Öncelikle sitemize hoş geldiniz.

Clematis çok ilginç bir bitki, kök yapısı çok güçlü, gördüğünüz o yeşerme bitkinizin canlı olduğunu gösteriyor, gözünüz aydın.

Bitkinizin toprak yüzeyini ağaç kabukları vb. bir şeyle koruyun, bitkinin toprağını güneşten korumak gerekiyor.
Dalları güneş görebilir.

Clematis almak için İstanbul'daki bir yakınınızdan yardım isteyebilirsiniz.
Her yıl Mart Nisan aylarında Bauhaus a çok çeşitli clematisler gelir, bir çoğumuz oradan aldık.
Ayrıca Fidanistanbul (http://www.fidanistanbul.com/grup/dis-mekan-sus-bitkileri.html) firmasından adrese teslim kargo ile isteyebilirsiniz.
Sevgiler.

qneremmi
07-03-2011, 21:35
herkese selamlar

valla bu çiçek bende de hastalık yaptı hemde nasıl

yakında bahçemin tamamı clematislerle dolacak gibi geçen yıl bir tane ile başladım yıl sonuna üç tane daha aldım oldu dört geçen hafta iki tane daha aldım param olasa dahada alacaktım neyse bendekiler şunlar

clematis viticella etoile violette
clematis lasurenstern
clematis integrifolia
clematis multi blue
clematis miss bateman
clematis nelly moser

ne bulursam alıyorum resimlerini de ekliyorum yeni aldıklarımın bayağı hızlılar resimlerdeki gördüğünüz sürgünler neredeyse 5-6 cm kadar uzadı şimdiden havalar soğuk olduğundan bahçeye ekmedim

Suna
08-03-2011, 11:38
beylikdüzü ve kozyatağı bauhausta clematis çeşitleri aynıydı.
montana pink perfection
montana var rubens
macropetala (mor)
jakmanii star of india
jakmanii haricindekiler araştırabildiğim kadarıyla mayıs haziran ayında açıyor galiba
jakmanii star of india aldığıma mutluyum ama montana pink perfection aldığıma pişman oldum.

günebakan
08-03-2011, 12:08
Bunları bauhausedan mı aldınız Suna hanım ayrıca montana pink perfection aldığınıza neden pişman oldunuz?

Suna
08-03-2011, 12:23
Sevgili günebakan evet bauhaustan aldım .fiyat 9.90 tl
montana pink perfection aldığıma pişman olmamım sebebi netten okuduğum kadarıyla 2 ay çiçek açıyor olması. ama bir iyi tarafı da hafif vanilya kokusu varmış.

limon
08-03-2011, 13:59
Suna Hanım, pişman olmayın. Varsın o da diğerlerinin yanında kısa süreli açsın. Sanırım çiçekleri küçük ama çok bol çiçek açıyor.

Huri_
08-03-2011, 14:05
http://www.baumschule-horstmann.de/shop/exec/search?sid=0&fn=Bluetengroesse%3A2%3BcategoryFacet_1%3A1%2F52&cid=52&action=p&pagerOffset=80

lınk vermeyı unutttum:((

cheko
08-03-2011, 16:15
Bu güzel bitkileri Antalya'da yetiştirebilen var mı acaba? Çok sıcak geleceğini düşünüyorum...

qneremmi
09-03-2011, 17:23
bir duyuruda benden

claematis tutkunlarına kayseride bir serada epeyce var "cemo" istemişti özeline yazdım ama belki isteyenler olur ellerinde epeyce vardı (100 tane) kadar

türlerine bakmadım ne yazık ki.

http://www.botanikgarden.com

Kirmit
09-03-2011, 21:22
Sayın cheko,
Geçen yaz Ankara'dan Alanya'ya taşındık ve açıkçası clematis biraz hava değişiminden etkilendi diye düşündüm. Ancak daha önce internette gördüğüm kadarıyla Fethiye'deydi yanılmıyorsam, bu çiçeği çok güzel yetiştirenlerin fotoğraflarına rastlamıştım. Bizim çiçek de şimdiden tomurcuklanmaya başladı gibi. Şu anki bulunduğu yer yazın fazla güneş alıyor diye sanıyorum biraz keyfi kaçmıştı. O yüzden yaza doğru biraz daha gölgeli bir yeri deneyeceğim.

qneremmi
09-03-2011, 23:03
geçen hafta aldığım clematisler şimdi bu hale geldiler

işte resimler

nurguldk
10-03-2011, 11:46
sayın nurguldk,
Ankara Cepa Bauhaus'a sordum şubat'ta gelme ihtimalinin olduğunu söyledi görevli.Ben de sabırsızlıkla bekliyorum.Kimbilir belki aynı anda alışveriş yapıyor bile olabiliriz. Bu arada siz daha önce başka bir yerden ulaşırsanız eğer bana bildirirseniz sevinirim.Saygılar.

Merhaba,
Ankara Bauhause'a Clematisler gelmiş haberiniz olsun :)) Gerçi yarım metre kar var burada..Nasıl gideceğiz bilmem :))

kopshtar
10-03-2011, 12:32
Ben de haftasonu Bursa bauhaus'a gideyim, belki clematis gelmiştir. Bahar gelse de clematislerimiz boy göstermeye başlasa, fotoğraflarını paylaşsak.:)

Suna Hanım, ne güzel erkenden çiçekleriniz açacak, mis gibi kokacak, bahçeniz/balkonunuz şenlenecek.

Sn Uzman16; ben geçenlerde uğradım. Aralık'ta gelen clematislerden kalanlar satılıyor. Fiyatları çok uygun. Yenileri geldiyse haberimiz olsun biz de bakalım :)

uzman16
10-03-2011, 13:31
Sn. Kopshtar,
Ben Kasım ayında Bauhaus'tan 4 çeşit clematisi tanesi 7 liradan almıştım.
Sizin gördükleriniz bunlardan (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=713305&postcount=1319) farklı mı?
Hatta sonradan bir tane daha durandii aldım. :o
Hep yazıyorum, bu clematis sevdası aldı başını gidiyor bende diye. Her çeşidinden her renginden olsun istiyorum. 11 çeşit oldular.
Şu an balkonda daldırma usulü çoğaltmaya çalıştığım 3-4 çeşit var. Başarırsam takas için kullanacağım. :cool:

kopshtar
10-03-2011, 15:32
Evet demekki Kasım ayıymış . Yanlış hatırlıyor olabilirim.
Aynılarından ben de aldım. 3 çeşitte bahçemde ekili vaziyette.
8 çeşitte bende oldu. Şimdiye kadar 1 ad. indigo kaybettim aşırı sıcaktan.
Şimdi etrafına saksı yereştiriyorum kökleri ısınmasın diye. Sorun olmuyor.
Umarım üretimde başarılı olursunuz :)

kopshtar
11-03-2011, 09:29
Sn Uzman16;
Bauhause'a çok yakın oturduğum için akşam başka bir malzeme için uğradım. Bahçe bölümüne de bakmadan çıkmadım tabi :)
Yeni clematis gelmemiş, eskilerden de çok az kalmış.
Yeni olarak sadece Çalı şakayık, pervane çiçekli yasemin ve ribes-rubuslar var.

cemo
11-03-2011, 13:46
Sevgili arkadaşlar

Alt bahceme diktiğim 3 adet clematisimin, yerini değiştirmek istiyorum.
Bir yerde clematislerin yer değişiminden hoşlanmadıklarını okumuştum.
(şu an bulamıyorum o yazıyı)

Sizce, şimdi yer değişimi yapsam olur mu.

Zeki Yağlı
11-03-2011, 13:57
Sevgili arkadaşlar

Alt bahceme diktiğim 3 adet clematisimin, yerini değiştirmek istiyorum.
Bir yerde clematislerin yer değişiminden hoşlanmadıklarını okumuştum.
(şu an bulamıyorum o yazıyı)

Sizce, şimdi yer değişimi yapsam olur mu.

Cemo merhaba,

Evet olur, daha fazla geç kalma.

Önce yeni yerini hazırla. Kökün ertafını genişce bel ile aç, etrafındaki toprağı köke bastır, kök toprağını oynatmadan, yeni yerine koy.

Kökleri sıkıca ört, sıkıştır.

Clematisi yerden bir karış civarında buda.

Ama bu sene büyümesi biraz yavaş olur.

Esas neticesini seneye görürsün.

Tehlikesi yok.

Denemeye değer.

Selamlar

cemo
11-03-2011, 14:14
Sevgili Zeki Yağlı, hızır gibi yetiştiniz imdadıma, cok teşekkürler.

Bu 3 clematis sonbaharda gelmişti bana. Daha küçükler, bu yüzden budamadan dikebilirim sanırım. 2 karış ancak var boyları.

Hava acar acmaz, söylediğiniz şekilde dikim yapacağım.

Merak edip, diktiğim celiklerden birini cıkartıp baktım. Maalesef kök yok:(
Yapraklanma devam ediyor.
Ben umutla havaların ısınmasını bekliyorum, ola ki kök yapar, ümit işte:)

günebakan
11-03-2011, 15:46
Cemo'cuğum aynı şeyle bende karşılaştım clematis çeliği patlamalar yapmış ama kök yok ben de hemen geri yerine diktim bakalım nasıl olacak.

cemo
11-03-2011, 16:05
Ben Çıkardığım celiği, tekrar dikmedim suya koydum. Bakarsın suda köklenir:))

cemo
11-03-2011, 16:55
Şu an perlitte bulunan celik.
Bu sürgün, beni epey umutlandırıyor;;)

Huri_
12-03-2011, 21:27
teşekkür ederim sevgili uzman16 evet bır kez gecen sene 2 metreyı buldu o mosmor çiçeklere hayran kaldım ama sıcak kurutmuş demekki ve benı cok üzdü onun bu sene patladıgını gördüm ıyıki budamış vede yerını degıştırmışım can geldı:))çiçeklerınızı sevgıyle saglıkla büyütünüz sevgılerımle...

nurguldk
12-03-2011, 22:51
Şu an perlitte bulunan celik.
Bu sürgün, beni epey umutlandırıyor;;)

Acaba seni umutlandıran bu sürgün, beni umutlandıran o sürgünle aynı mı? :D

Bu arada Ankara Cepa -Bauhauseda da aynı 4 Clematis var. Aldım ama karların içinden ve toprağı bile donmuştu. Tabii dallar kupkuru ve hiç sürgün yok..Ama bu başlıkta yazılanlardan ve cemonun söylediklerinden dolayı hiç de ümitsiz değilim :p

Yılmaz Yalçın
20-03-2011, 20:15
Bende Cuma akşamı Bayrampaşa Bauhausa gittim.3 çeşit clematis vardı.Görevli hafta içi yeni türler gelebilir dedi.

Benol Hazaroğlu
23-03-2011, 19:32
Clematis Multi Blue de bu ayda sürgünü olan arkadaş var mı acaba?

cemo
23-03-2011, 20:43
,
Bu arada Ankara Cepa -Bauhauseda da aynı 4 Clematis var. Aldım ama karların içinden ve toprağı bile donmuştu. Tabii dallar kupkuru ve hiç sürgün yok..Ama bu başlıkta yazılanlardan ve cemonun söylediklerinden dolayı hiç de ümitsiz değilim :p

O cıplak kuru dallarda, sürgünler göründü:) Seninkiler nasıl:confused:

selenn
23-03-2011, 20:51

Diğer Clematislerde yeşermeler ve sürgünler başladı ama Multi Blue hala kıpırtısız ve kupkuru duruyor.

Jezebel
23-03-2011, 21:11

Benim Multiblue' de baya sürgün var.
Diğerlerini saksıdan toprağa naklettim, sürgünler az ve küçüktü,
ama Multiblue fazla gelişmiş geldi gözüme o yüzden saksıda bıraktım.

Yılmaz Yalçın
23-03-2011, 22:35

Benim multi blue kaç aydır kuru görünüyordu hiç dokunmadım ve budamadım.3 haftadır sürgün vermeye başladı.Güçlü sürgünler veriyor şimdi.

Jezebel
24-03-2011, 05:40
Yanılmışım , çok dallanan Clematis 'Doctor Ruppel' miş.
Clematis "Multi Blue" de üç yeni sürgün var, 5-6 cm. var yok.
İzmir olmasına rağmen sevgili Benol, cultivarmış kaprisli olurlar,sabırlı ol yeşerir bence.

Adalet Yağcı
24-03-2011, 08:13

Sevgili Benol, clematisler cinslerine göre farklı zamanlarda uyanıyorlar.
Bir çok arkadaşımızın, geçen sene kurudu zannettiği clematisleri sürpriz yaptı, biraz sabır, yakında sizi sevindireceklerdir.

Diğer Clematislerde yeşermeler ve sürgünler başladı ama Multi Blue hala kıpırtısız ve kupkuru duruyor.

Sevgili Selenn, budama yapmışmıydınız, bana öyle geliyor ki, budanan clematisler daha erken uyanıyorlar, hem de daha güçlü sürgünler veriyorlar.

Bu sene Şubat başında budadığım clematisim (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=197498&d=1300570184)geçen yıldan daha erken uyandı ve sürgünleri daha güçlü.

Benol Hazaroğlu
24-03-2011, 08:44
Günaydın.
4 Clematis'imde sürgün var. Multi Blue geçensene çiçek açıp birden yaprak kuruması yaptı sitede arkadaşların önerisiyle hemen budadım. Erken açan cins biliyorum onun için meraktayım.
Sevgili Jezebel Ege,Karadeniz iklim farkı mutlaka olacak.

Yılmaz Yalçın
24-03-2011, 08:52
Arkadaşlar,
Şimdi budama yapsam bazı clematislerimi geç mi kaldım ya da zararı var mı?

Benol Hazaroğlu
24-03-2011, 11:09
Bitkilere bu mevsimde su yürüdü derler bence bir araştırın. Benim budamadığım Clematis hep sürgün verdi.

Jezebel
24-03-2011, 11:44
Budama Gruplara göre yapılır-A,B,C.
Her ne grup olursa olsun, çiçeklenmeden hemen sonra yapılırmış.
Olağan dışı zamanlarda sadece kuru veya ince, zayıf dallar budanırmış.
Bu konuda tecrube sahibi olan sadece Adalet hanım;)
bizim bitkilerimiz makasla müdahale edilemiyecek kadar ufak:D

uzman16
24-03-2011, 12:44
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=685822&postcount=1232) masajı tekrar paylaşayım, belki işinize yarar.

Clematisle ilgili yabancı siteleri gezerken budama bilgilerinin olduğu bu (http://www.rasadnikilic.com/Klematisi/Orezivanje_klematisa.htm) sayfa ilgimi çekti.
Nazımın geçtiği bir akrabamdan çevirmesini rica ettim, sağolsun çevirdi.

Bu bilgileri paylaşıyorum. :cool:

Clematisler 3 gruba ayrılıyorlar.

CLEMATİS BUDAMA

1.Grup: Bu grup küçük çiçekli ve erken açan clematisleri kapsar. Bu grupta bir sene sonra dallarda çiçek çıkar. İlk sene budama yapılmaz. Bu dallar ve çiçekler kesilmemeli. İhtiyaç var ise sadece Nisan ayında çok az kesilir. Yani kurumuş olan ya da kışın hasar gören dallar kesilir. Kesme geç yapılırsa çiçekler çıkmayacaktır, bunun için zamanında yani sadece Nisan ayında kesilmeli.

166952

2.Grup : Büyük çiçekli ve erken çiçek açan clematisleri kapsar. Bu clematisler kış sonuna ya da Mart ayında budanmalıdır. Bu clematis türünde budama kendi yüksekliğin yarısına kadar kesilerek yapılır.

166953

3.Grup: Büyük çiçekli ve geç çiçek açan clematisleri kapsar. Bu clematis kışın sonuna doğru ya da Mart ayında budanır. Budama sonrası toprak üzerinde 30-40 cm kalır.

166954

Başka bir siteden de türlerin gruplamasını listeledim.
Bu liste geliştirilebilir.

Grup 1:
EARLY SENSATION
MACROPETALA
MACROPETALA WHITE SWAN
MONTANA ELIZABETH
MONTANA GRANDIFLORA
ARMANDİİ

GRUP 2:
BEES JUBILE
BLUE LIGHT
CARNABY
DR. RUPPEL
ELSA SPAETH
ETOIL DE MOLICORNE
FLORIDA ALBA PLENA
FLORIDA SIEBOLDİİ
GILLIAN BLADES
KIRI TE KANAWA
MADAME LE COULTRE
MATKA SIEDLİSKA
MIS BATEMAN
MONTANA SUNRISE
MOONLIGHT YELLOW QUENN
MRS. CHOLMONDELEY
MULTI BLUE
NIOBE
PIILU
THE PRESIDENT
VILLE DE LYON (Grup2-3)
VYVYAN PENNEL
WARZAWSKA NIKE
XERXES

GRUP 3:
BLUE ANGEL
COMTESSE DE BOUCHAUD
DOROTHY VALTON
ERNEST MARKHAM
HUGLEY HYBRID
INTEGRIFOLIA
JACKMANII
JOHN PAUL II
MADAME JULIA CORREVON
PINK FANTASY
PRINCESS DIANA
ROUGE CARDINAL
STAR OF INDIA
TANGUTICA
VIOLA
VITICELLA HYBR. POLISH SPIRIT
VITICELLA ETOILE VIOLETTE
VITICELLA MINUET
VITICELLA PURPUREA PLENA ELEGANS
VITICELLA RUBRA

snow-in-summer
25-03-2011, 08:19
Montana "freda" 1 hafta oldu alalı ,şu anda oda sıcaklığında .Hergün bakıyorum bir sürgün geliyor mu diye ama yok.Star of india beni sevindirdi üç yerden sürgün verdi.Dilerim fredam da üzmez beni .

Benol Hazaroğlu
25-03-2011, 08:45
Çok sevinçliyim Multi blue'm topraktan başını 4cm uzatmış, tek sürgün ama olsun ölmemiş ya.
Geçen sene solgun hastalığı kapmış ve ölmüş sanmıştım.
Glad Picardı 15 gün evvel saksıdan bahçeye aldım. Saksı büyük bir saksıydı ve bahçede toprağın üstünde duruyordu o saksıdan çıkan kökler toprakla öyle bir kaynaşmıştı ki saksıyı kesmek zorunda kaldım ve topraktan kökleri zor ayırdım bilgilerinize ışık tutsun diye yazıyorum kök yapısı çok fazla.

sakagun
25-03-2011, 08:54
Ben de Bauhous'dan "Clematis mont. Elizabeth" ve "Clematis macropetala" aldım. Bahçede duruyorlar. Elizabeth yapraklanmaya başladı. Macropetala'da henüz bir hareketlenme yok.

nurguldk
25-03-2011, 08:55
O cıplak kuru dallarda, sürgünler göründü:) Seninkiler nasıl:confused:

Bauhause dan yeni aldıklarımda çok minik ve seyrek çıkıntılar var. Yani hala tam bir şey söyleyemiyorum. Hala bahçeye de dikemedim. Ankarada havalar hala çok soğuk olduğundan bu süreç burada daha yavaş olabilir diye düşümek işime geliyor :)

Amaaaa perlitteki o köksüz çelikler varya..Fışkırıyor... :D Nasıl oluyor ben de bilmiyorum :p

Benol Hazaroğlu
25-03-2011, 09:43
Ben de Bauhous'dan "Clematis mont. Elizabeth" ve "Clematis macropetala" aldım. Bahçede duruyorlar. Elizabeth yapraklanmaya başladı. Macropetala'da henüz bir hareketlenme yok.

Macropatalayı hangi bauhausdan aldınız acaba?

sakagun
25-03-2011, 09:50
İstanbul Kozyatağı'ndan. Altlara gizlenmiş 2-3 tane vardı.

sakagun
25-03-2011, 12:47
Elizabeth'in şu anki hali. Sabah kırağı vardı, etkilenmemiş.

Yılmaz Yalçın
25-03-2011, 14:11
Elizabeth'in şu anki hali. Sabah kırağı vardı, etkilenmemiş.

Clematisler soğuğa en dayanıklı bitkilerdendir.-20 lerde bile hiçbirşey olmaz.Çekinmeden dışarıda yarı güneş alan bir yere koyabilirsiniz.

acemifüsun
25-03-2011, 18:03
Montana "freda" 1 hafta oldu alalı ,şu anda oda sıcaklığında .Hergün bakıyorum bir sürgün geliyor mu diye ama yok.Star of india beni sevindirdi üç yerden sürgün verdi.Dilerim fredam da üzmez beni .

Montanaların tam açma zamanı. Bence hemen dışarıya alın, bahçeniz varsa toprağa geçirin:)

acemifüsun
25-03-2011, 18:06
Bauhause dan yeni aldıklarımda çok minik ve seyrek çıkıntılar var. Yani hala tam bir şey söyleyemiyorum. Hala bahçeye de dikemedim. Ankarada havalar hala çok soğuk olduğundan bu süreç burada daha yavaş olabilir diye düşümek işime geliyor :)

Amaaaa perlitteki o köksüz çelikler varya..Fışkırıyor... :D Nasıl oluyor ben de bilmiyorum :p

Sevgili nurguldk clematisler soğuğa çok dayanıklılar. Yeni sürgünler uyanmadan bence hemen bahçeye dikin, geç kalırsanız güzel çiçeklenmezler:)

acemifüsun
25-03-2011, 18:11
Arkadaşlar,
Şimdi budama yapsam bazı clematislerimi geç mi kaldım ya da zararı var mı?

Yılmazcığım bence artık budama. Ben hiç birini budamadım, iyi de yapmışım diyorum, çünkü çok kuru, ölü zannettiğim dallarda bile sürgünler var:)

nurguldk
26-03-2011, 18:38
Sevgili nurguldk clematisler soğuğa çok dayanıklılar. Yeni sürgünler uyanmadan bence hemen bahçeye dikin, geç kalırsanız güzel çiçeklenmezler:)

Füsun Hanım mesajı aldım. Bahçe tam hazır olmadığı için bekliyordum. Yarın hemen bahçeye dikeceğim :)

Yılmaz Yalçın
26-03-2011, 20:34
Yılmazcığım bence artık budama. Ben hiç birini budamadım, iyi de yapmışım diyorum, çünkü çok kuru, ölü zannettiğim dallarda bile sürgünler var:)

Ben de bugün baktım ve çok şaşırdım clematislerin hepsi sürgün vermiş ve sürünler 10 cm olmuş nerdeyse:)

cemo
26-03-2011, 21:14
Gecen yaz kırılan clematisimi perlite daldırmıştım. Sonuç, 3 celikte 3 sürgün:) Kupkuru dal ama dipten sürgün.
Tohuma veda yani:)

acemifüsun
26-03-2011, 21:15
Evet gerçekten insanı çok şaşırtıyorlar:) Şu dallara bakar mısınız? Hiç bu kuru dallardan böyle yeşil filizler çıkacağını düşünebilir miyiz?:)

Yılmaz Yalçın
26-03-2011, 22:50
Evet gerçekten insanı çok şaşırtıyorlar:) Şu dallara bakar mısınız? Hiç bu kuru dallardan böyle yeşil filizler çıkacağını düşünebilir miyiz?:)

Abla,
Sende budamamışsın sanki olumlu etki yapmış sürgünler patlamış.Umarım bu yıl bol çiçek görürsün

snow-in-summer
28-03-2011, 10:04
Montanaların tam açma zamanı. Bence hemen dışarıya alın, bahçeniz varsa toprağa geçirin:)

İşte şimdi tüm umutlarım sona erdi. Açma zamanı olan clematisimde bir tek sürgün bile yok .Demek ki yanlış seçim yapmışım.Ama önerinizle yine de dışarıya çıkaracağım.Teşekkür ederim sayın acemi füsun.

Vildan Sönmez
28-03-2011, 10:19
Ben clematıslerimi içeriye almıştım 2 tanesi sürgün verdi Multi blue Şubat ayında tomurcuklandı, çiçek açtı ancak rengi ve formu biraz bozulmuş, şimdi terasa çıkardım.

acemifüsun
28-03-2011, 15:05
Sevgili Vildan hanım clematisler soğuğa dayanıklı, keşke hiç içeriye almasaydınız.

acemifüsun
28-03-2011, 15:14
İşte şimdi tüm umutlarım sona erdi. Açma zamanı olan clematisimde bir tek sürgün bile yok .Demek ki yanlış seçim yapmışım.Ama önerinizle yine de dışarıya çıkaracağım.Teşekkür ederim sayın acemi füsun.
Clematisinizden bence umudunuzu kesmeyin:) Yabanca kaynaklarda çiçeklenme dönemi erken bahar, orta bahar diye geçiyor.

Vildan Sönmez
28-03-2011, 15:32
Geçen yıl dışarıda bırakmıştım, hiçbiri yaşamadı. Ancak bu yıl kış daha az soğuk ve karlı geçti. Dediğiniz gibi içeri alınmayabilirmiş..

Sevgili Vildan hanım clematisler soğuğa dayanıklı, keşke hiç içeriye almasaydınız.

günebakan
28-03-2011, 16:09
Benim clematislerde de sürgünler başladı:)

199111

iris41
28-03-2011, 19:30
2 ceşit Klamatis aynı saksıdaydı gecen yıl sadece 1 tanesi büyüdü digeri kurudu sanıyordum ama kökünü kıyıpta ellemedim şimdi oda filiz vermiş hemde 1 yıl sonra cok şaşırdım .

Jezebel
28-03-2011, 20:39
Bu gün tüm cesaretimi topladım ve Clematis 'Doctor Ruppel' 'i bahçe toprağına aldım .
Clematis "Multi Blue" haricindeki tüm Clematis'lerim artık bahçeye nakil oldu.
Ona da yer beğenemiyorum, ama çabucak karar vermem lazım :p
İstanbuldan büyükçe bir Clematis Armandii 'Apple Blossom' geliyor.
Hepinizin çok iyi tanıdığı arkadaşımız geçen yıl taa yaban ellerden aldığım clematisin ölümüne ne kadar çok üzüldüğümü bildiğinden benim için aldı. Yarın kavuşacağım .
Herdem yeşil ve kokulu açan nadir clematislerden biri:p

nevsune
29-03-2011, 10:16
Bijou'su olanlar, süren yaprakların arasına bir bakmakta yarar var. Siz de benim gibi bol miktarda sürprizle karşılaşabilirsiniz.

Yılmaz Yalçın
29-03-2011, 13:03
Bijou'su olanlar, süren yaprakların arasına bir bakmakta yarar var. Siz de benim gibi bol miktarda sürprizle karşılaşabilirsiniz.

Sevgili Nevsune,
İlk çiçek müjdesi sizden geldi:)Bu tür bodur bir tür sanırım.Nerden almıştınız?Anlaşılan bol çiçek veriyor.

nevsune
29-03-2011, 15:24
Sevgili Yılmaz Yalçın, sizin dayanamayacağınızı biliyordum:) Tahmin ettiğiniz gibi bodur cins.

Geçen Haziran Bauhausdan almıştım. Aldığımda çiçek ve tomurcukları vardı, Temmuz sonuna kadar açmıştı. Daha bir hafta oldu yapraklanalı, tomurcuklar görünmeye başladı. Arada bir Bauhausa bakmak iyi olur.

Bugün yine Bauhaustaydım. Clematislerin bir bölümünde daha hiç kıpırtı yokken, daha küçük saksıda olanlarda yapraklarla birlikte tomurcuklar görünmeye başlamış. Almadan geldiğime pişman oldum.

Terra
29-03-2011, 17:59
Sayın Güngör Salman, sanırım mesaj kotanız dolmuş. O nedenle buraya yazıyorum. Sizin için geçen sene koklendirdigim C.Tangutica'yi kargoya verdim. Biraz ciliz ama umarım tutar.
Saygılar,

Terra

Jezebel
29-03-2011, 20:56
Benim Clematislerden 3'ü tomurcuklu.
Yarın resim sunarım. Armandii, Multi blue, Dr.Ruppel tomurcuklu.
İzmir için sürpriz değil.;)

Hhatice
29-03-2011, 21:47
Benimde köyde ektiklerimin hepsi patlamış .Köy Tekirdağ'a göre oldukça soğuk bu kış eksi 6-7 yi görmüştür.Demek ki soğuktan fazla etkilenmiyor.

Yılmaz Yalçın
29-03-2011, 22:01
Benimde köyde ektiklerimin hepsi patlamış .Köy Tekirdağ'a göre oldukça soğuk bu kış eksi 6-7 yi görmüştür.Demek ki soğuktan fazla etkilenmiyor.

Ablacığım,
Benim gözlemim clematis ne kadar çok soğuk yerse sonraki yaz o kadar güzel çiçekleniyor.

Jezebel
29-03-2011, 22:38
İşte heyecanlandım birden,..Güle güle büyütün, hayırlı uğurlu bol çelikli tohumlu olur inşallah :p
Çok mutlu oldum.
Boyu boyumu aşmış durumda, tomurcuklu geldi.
Ambalajlama mükemmel olmuştu.
Hatta sürpriz:D
"Hayal kırıklığı yaşayabilirsin yapraklar geçen senenin,
yıpranmış" dedi arkadaşımız.
Pek umutsuz paketi yırttım," aaa tomurcuklu buuu..." diye çığlık attım;)
Siyah saksılardan nefret ederim, hemen yeşil bir saksıya aldım, eskisini kırarak çıkardım, kök zarar görmesin diye...
İşte böyle, bu gün hoş bir gün oldu.

Jezebel
30-03-2011, 08:35
Tomurcuklar
Armandii "Apple blosom"

199341

,

199342

'Miss Bateman'

199345

Multi Blue

199343

Dr.Ruppel

199344

Hepsi erkenciymiş bendekiler , tek Clematis Warszawska Nike boylandı ama üzerinde hiç tomurcuk yok:(

uzman16
30-03-2011, 09:18
Maşallah Jezebel.
Güle güle büyütün.
Bu başlığı yine bol fotoğraflı günler bekliyor.
Benimkilerin de hepsi sürgün verdi.
Birkaç tanesini toprağa daldırıverdim.
7-8 tanesini bahçeye aktardım.
Hatta 3 tanesini hatmi çalısının aktına diktim.
Uzanıp kolay tırmanır ve her dal çiçekle bezenir diye düşündüm.
Umarım sonuç iyi olur.:)

Benol Hazaroğlu
30-03-2011, 09:46
Kıskanıyoruuuuuum. Güzel Clematisleri sadece. 5 tane var. Bu sene takas için çelikten tutturmaya gayret edeceğim. Hiç bir konuda hırs ve kıskançlığım yoktu Zeki beyin pergulasını sarmış Clematislerini görene kadar. Bahçemdeki duvarımın üzerine 3 sıra tel germiştim kokulu üzümü sardırmak için. Kokulu üzüm söküldü Clematisler dikildi Zeki Beyin Clematisleri 10 senede o görüntüye kavuşmuş 10 sene ömrüm olurda benimkiler o telleri sararsa çok mutlu olacağım.

Jezebel
30-03-2011, 10:32
Sevgili Benol,
tabi ki köklendiririm. Yaprakları eski ama çok yeni sürgün var, gözlerde hareket var.
Sn. limon'da da bu Clematisten var.
Paylaşım başlığında elimdeki çeşitleri ekleyeceğim, bence köklü çelik paylaşımı tohumdan daha iyi olacak. Çok zor ve uzun süren bir işlem tohumdan yetiştirilmesi.

limon
30-03-2011, 12:48
Bu sene kış ılık geçince erkenci davrandı. Tomurcuğu çok bol ama çiçeklerini yeni açmaya başlıyor. Tamamı açınca daha güzel bir fotoğrafını çekerim. 1 ay kadar önce sevgili Günebakan'a çelik gönderdim. Bakalım köklenecek mi?
Sarmaşığın bahçemde 2.baharı, hızlı gelişen, diğer Clematislerden çok farklı güçlü bir dal yapısı ve yaprakları var. Çiçekleri diğerlerine göre küçük ama yoğun gruplar halinde açtığından çok albenili duruyor. Kokulu olması en büyük artısı. Çiçekler ilk açtığında kokmuyor, 1-2 gün sonra olgunlaştıklarında özellikle güneş vurduğunda, hanımeline benzer (daha da güzel) kokusunu yaymaya başlıyor.
199428

Fidesini sn.Snowman77'den almıştım.

Yılmaz Yalçın
30-03-2011, 13:01
Maşallah Jezebel.
Güle güle büyütün.
Bu başlığı yine bol fotoğraflı günler bekliyor.
Benimkilerin de hepsi sürgün verdi.
Birkaç tanesini toprağa daldırıverdim.
7-8 tanesini bahçeye aktardım.
Hatta 3 tanesini hatmi çalısının aktına diktim.
Uzanıp kolay tırmanır ve her dal çiçekle bezenir diye düşündüm.
Umarım sonuç iyi olur.:)

Sevgili Uzman,
En mantıklı olanı yapmışsınız..Ben de bir kaç dalı toprağa daldırmak istiyorum ama dalları yere kadar eğince dal kopacak gibi oluyor:(

Jezebel
31-03-2011, 19:26
Sevgili Perihan hanım, elimde olan tüm clematisleri kendim satın almadım.
Hepsi bana dost eliyle geldi;)
Yani hedef gösterebileceğim yer yok. Baumax'ta, Bauhausta oluyormuş diyorlar.
İkisinin de İzmirde şubesi yok.;)

cemo
31-03-2011, 20:23
Clematis coğaltmanın en güzel yolu, çelikten üretim. Tecrübe ettiğim kadarıyla.
Gecen yaz sonuydu sanırım, perlite diktiğim çelikler harika kök yapmışlar. Dün saksıya aldım. Perlitte duran celiklerim saksıya alınacak.

Tohum ekip başını beklemektense, çeliği dik at bahceye.:p
Benden söylemesi;)

acemifüsun
31-03-2011, 21:13
Elinize sağlık sevgili cemo:) Geçen yaz ben de iki çeliği köklendirdim: Birini torfda, pet şişede, diğerini tablette. Bu yaz perlitte de deneyeceğim.

cemo
31-03-2011, 21:42
Sevgili Acemifüsun
İkimizde celikten köklendirdiğimize göre, tohum ile uğraşmak ve tohum dağıtımında arkadaşlarımızı yormak niye. Bunda sonra, celik alışverişi yuppiii:))

Jezebel
31-03-2011, 22:06
Sevgili Cemo , o zaman çelik paylaşım başlığını açma görevi size düştü.
Herkez elindeki çeşitleri ve ne kadar köklendireceğini yazsın.
Sonbaharda inşallah paylaşım gerçekleşir.

cemo
31-03-2011, 22:23
Sevgili Cemo , o zaman çelik paylaşım başlığını açma görevi size düştü.
Herkez elindeki çeşitleri ve ne kadar köklendireceğini yazsın.
Sonbaharda inşallah paylaşım gerçekleşir.

Seve seve jezebel;););)
Yaz sonu hepimiz elimizdekileri yazar, takas yaparız inşalhh

oznur
31-03-2011, 22:44
CLEMATIS tohum bankasi

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21289&page=12
Bunlarda benden Hollandadaki yetistirenlerden:rolleyes: (alinti netten)

acemifüsun
31-03-2011, 22:59
Temmuz, Ağustos clematis çeliği köklendirmek için en uygun zaman bence. Sevgili cemo düşündüğün gibi elimizde köklenmiş olanları yazar, takas yaparız:)

Benol Hazaroğlu
01-04-2011, 06:55
Clematislerin çiçek açma zamanları farklı acaba çelik alma zamanları da farklı mıdır? Ben geçen sene 1 tane tutturabildim.Temmuzda daldırma usulü denediğim tutmadı.

limon
01-04-2011, 09:41
Bence de tutmuş ve sürgün vermiş çelik takası yapılsın. Boşuna tutup tutmayacağı belli olmayan dallar için kargo verilmesin.
Ayrıca artık 5-6 TL'ye satılan bolca bulunan türleri değil de her yerde bulunmayacak türlerin dağıtımı yapılsın bence. Çünkü en az ödenecek kargo 5-6 TL. Bu parayı çeliğe vereceğinize büyümüş bir bitkiye vermek daha uygun olacaktır. (Kargo şirketlerine çok öfkeliyim de)

Yılmaz Yalçın
01-04-2011, 12:48
Bence de tutmuş ve sürgün vermiş çelik takası yapılsın. Boşuna tutup tutmayacağı belli olmayan dallar için kargo verilmesin.
Ayrıca artık 5-6 TL'ye satılan bolca bulunan türleri değil de her yerde bulunmayacak türlerin dağıtımı yapılsın bence. Çünkü en az ödenecek kargo 5-6 TL. Bu parayı çeliğe vereceğinize büyümüş bir bitkiye vermek daha uygun olacaktır. (Kargo şirketlerine çok öfkeliyim de)

Evet ülkemizde bulunan türler artık çok bilindik ve değişik türler bulmak neredeyse imkansız.Mesela sonbaharda açan,müthiş kokan ve uğruna facebookta grup kurulan Autum Clematisi çok istiyorum.Hatta bu gibi değişik türleri yurtdışından bir şekilde getirtmeliyiz.Geçen yıl ortak sipariş yapmaya çalışmış ancak son anda Sevgili Snowmen tarafından iptal edilmişti.

Gülbeşeker
01-04-2011, 14:09
benim clementisim hala kuru bir dal acaba van için henüz uyanma zamanı glmedimi

acemifüsun
01-04-2011, 19:17
Anca uyanacaktır, merak etmeyin:)

Jezebel
02-04-2011, 11:35
Ülkemizin türleri çok bilindik belki ama birçok arkadaşımızın bulunduğu şehirlerde o yaygın türler bile bulunmayabiliyor.
Bence elimizdekileri çoğatalım.
Açıkçası ben takas yöntemini öneriyorum, tek (köklü de olsa) çelik için kargo müsriflik.
En az 3 çeşit olarak düşünelim. Alıcı ödemeli olması bana uygundur.
Çok istediğim bir türün tek çelik de olsa kargosunu öderim ayrıca ;)
Saygılar.

Jezebel
03-04-2011, 08:24
Benim "Apple blosom" açtı, salkım salkım açıyormuş:p

200267

bunu çok çoğaltmam lazım.
Buradan bunu gönlünden koparıp gönder Aysel hanıma teşekkür ediyorum.

Perihan Bayram
03-04-2011, 08:52
CLEMATIS tohum bankasi

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21289&page=12
Bunlarda benden Hollandadaki yetistirenlerden:rolleyes: (alinti netten)

Muhteşem görünüyorlar sayın Öznur.Keşke elimize geçse.Çelik paylaşımı olursa benide unutmayın lütfen.Sevgiler.:

k_donmez
03-04-2011, 16:54
Geçen yıl aldığım 4 clematisten ikisi (montana türleri) hiç uyanmadı. Multi blue Temmuz ayında tam çiçeklenirken aniden kurudu ve bu bahar o da yeşermedi. Bir tek Warszawska nike kalmıştı. O da üzüntümüzü unutturmak istercesine baharla coştu. İlk yaprakları tomurcuklar takip etti.

Yılmaz Yalçın
03-04-2011, 20:34
Geçen yıl aldığım 4 clematisten ikisi (montana türleri) hiç uyanmadı. Multi blue Temmuz ayında tam çiçeklenirken aniden kurudu ve bu bahar o da yeşermedi. Bir tek Warszawska nike kalmıştı. O da üzüntümüzü unutturmak istercesine baharla coştu. İlk yaprakları tomurcuklar takip etti.

Sevgili Kdönmez,
Benim 2 yıl önce yaşadığım sorunu yaşıyorsunuz ancak kısa süre sonra clematisleriniz canlanacak çünkü Ankara'da havalar henüz tam ısınmadı.Clematisinizin dibini hafif çapalayıp 20-20-20 dengeli sıvı gübre verin ve budamayın..Göreceksiniz ki sürgün vermeye başlayacak.

k_donmez
04-04-2011, 07:32
Sevgili Kdönmez,
Benim 2 yıl önce yaşadığım sorunu yaşıyorsunuz ancak kısa süre sonra clematisleriniz canlanacak çünkü Ankara'da havalar henüz tam ısınmadı.Clematisinizin dibini hafif çapalayıp 20-20-20 dengeli sıvı gübre verin ve budamayın..Göreceksiniz ki sürgün vermeye başlayacak.

Sayın Yılmaz Yalçın,
Birkaç gün önce montanaların kök bölgelerini kontrol ettim. Tamamen çürümüş ve toprağa karışmışlardı. Multiblue ise 30 cm'lik kuru bir dal halinde duruyor. Onu sizin tarifinize uygun bir bakımdan geçireyim.

Yılmaz Yalçın
05-04-2011, 22:09
Sayın Yılmaz Yalçın,
Birkaç gün önce montanaların kök bölgelerini kontrol ettim. Tamamen çürümüş ve toprağa karışmışlardı. Multiblue ise 30 cm'lik kuru bir dal halinde duruyor. Onu sizin tarifinize uygun bir bakımdan geçireyim.

Bazen hava şartlarından dolayı clematisler geç uyanabiliyor naz yapıyorlar.Bauhousedeydim bugün ve oradaki clematis montanalarda uyanmamıştı aklıma siz geldiniz.Demekki biraz daha beklemek lazım.Burda önemli olan gövdesine hiç dokunmayın kopmasın.Zamanla sıvı gübre takviyesi ile sürgüne başlayacaktır.

acemifüsun
05-04-2011, 22:16
Sevgili Yılmaz Montanalarda yapraklar ne durumdaydı? Benim Montana yaprak dökmedi, ufacık tomurcukları uzun süredir aynı duruyor.

Yılmaz Yalçın
05-04-2011, 22:34
Sevgili Yılmaz Montanalarda yapraklar ne durumdaydı? Benim Montana yaprak dökmedi, ufacık tomurcukları uzun süredir aynı duruyor.

Tüm montanalar kuru dal şeklinde idi ve üzerlerinde henüz hiç sürgün yoktu.

cemo
05-04-2011, 22:39
Suya koyduğum clematis celikleri sadece yaprak veriyordu. Bugün gözlerime inanamadım, kök sürgünü vermeye başlamış. Harika, tohuma veda, çeliğe merhaba bu:)

Yılmaz Yalçın
05-04-2011, 22:48
Suya koyduğum clematis celikleri sadece yaprak veriyordu. Bugün gözlerime inanamadım, kök sürgünü vermeye başlamış. Harika, tohuma veda, çeliğe merhaba bu:)

çelikleri ne zaman almış ve suya koymuştunuz?

acemifüsun
05-04-2011, 22:55
Çok sevindim sevgili cemo:) Çelikleri nasıl almıştın?

k_donmez
07-04-2011, 11:51
Yaklaşık bir metre boyundaki iki kuru dal sürgün vermeye başlamışlardı. İlk tomurcuklar da gelmişti. Çok hızlı büyüyor ve gövdesinde en alttan en üste kadar her yerden sürgünler fışkırıyor. Bu yıl uygun zamanda daldırma suretiyle köklendirme yapıp yeni tür gönderebilecek arkadaşlarla paylaşabilirim.

k_donmez
07-04-2011, 14:41
Sayın Jezebel,

Elimde kalan tek clematis bu. Türü Warszavska Nike. Geçen yıl Haziran'da diktim. İki kez çiçeklendi. Tohumlarını Tohum Bankamıza da gönderdim. Bu yıl ilk sürgünlerle beraber tomurcuk oluşturdu. Bu yıl çokça çiçek göreceğimi umuyorum.
Sizin zengin bitki kolleksiyonunuzun içinde olduğunu tahmin ediyorum. Yoksa da ilk kökleneni size gönderebilirim. Saygılar.

cemo
07-04-2011, 18:40
çelikleri ne zaman almış ve suya koymuştunuz?
Celikleri kasim ayinda aldim perlite koydum.Merak edip cikardim kok yoktu suya koydum. 20 gundur suda duruyordu. Ve suprizzz.

Jezebel
07-04-2011, 20:08
Arkadaşlar,
yeni takas ve paylaşım başlığımız hayırlı uğurlu olsun.
Ben eteğimdeki taşları gösterdim.
Atıp atmıyacağıma sonra karar vereceğim.;)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=781648&posted=1#post781648

Gülbeşeker
07-04-2011, 22:02
bende sonbaharda suya bir çelik koymuştum ama iki üç ay hiç değişiklik göstermedi sonrada çürüdü acaba sudaki çelikleri sıcak bir yerdemi bekletmek lazım benimki serin bir ortamdaydı

Jezebel
07-04-2011, 22:18
Önce karar verıp, sonra eteğinizdekileri gösterseydiniz keşke.
Sizde C.Tangutica varsa 3 tane birden atarım.
Adı üzerinde "takas"- alan da veren de memnun olacak,
yani karşılığını görmeden atamam.;)

cemo
08-04-2011, 16:52
Suda köklenmeye başlayan clematisin fotoğrafını ekliyorum ki, denemek isteyen arkadaşlara yardımı olabilir belki.
Celiği rastgele kesip almıştım, onu belirteyim. Az önce dikkatlı baktığımda boğumun hemen dibinden kök attığını gördüm.
Cok net cememeşim ama, beyaz görünen uzayan kök.

Ve tomurcuklu clematis, havalar izin verirse yakında acacak:)

fatmadundar
08-04-2011, 17:51
Sevgili cemo klematislerinizin kökü de tomurcuğu da hayırlı olsun. Yanlız köklenenin yanlız kökünü değil de çeliğin tamamını gösterseydiniz daha iyi fikir verirdi. Taze çelik mi, odunsu çelik mi?

cemo
08-04-2011, 18:15
Daha geniş cekmeye calıştım Fatma hanım, umarım yardımı olur.

Aldığım celik biraz odunlaşmıştı.

Jezebel
08-04-2011, 19:35
Maşallah,
demek odunsu olanları su içinde köklendirebiliriz.
Ben hep yatırarak köklendiriyorum, yatırmak için de boyu hayli uzun olmak zorunda :(

limon
08-04-2011, 19:52
Sevgili Cemo, tohumlardan hiç umudum yok ama çeliğinin köklendiğini görünce bugün hemen armandiiden 3 çelik hazırladım. İkisini sihirli toprağa diktim, birini de suya koydum. Hepsinin ağzını şeffaf kapakla kapadım. Beklemedeyim.

Bendeki diğer türlerin dalları hiç böyle odunsu olmuyor, incecik dokununca çıtır çıtır kırılıyorlar. Bir tek Armandii Ortanca veya Gül gibi rahat rahat çelik alınabilecek özellikte.

cemo
08-04-2011, 20:12
Sevgili Limon, tohum işi olacak gibi değil.:mad: İlk perlitte denedim, ya tutarsa diye.
Mühtiş bir kök yapmıştı, almakta zorlandım saksıdan acıkcası. ikinci foto, hala perlitte duran clematis. İki tanesini saksıya aldım.

Celikler cok inceydi, İngiltereden gelmişti ve kazara eşim dalını kopartmıştı. İsim kartı kaybolduğundan cinsini bilemiyorum. Bence ince ama alt dallardan deneyebilirsiniz elinizdeki diğer türleri de.

İlk fotoğraf, clematislerime mecburi yer değişimi yapmak zorunda kaldığımda, kazara toprak altında kalan bir daladan cıkan sürgünler. Ana kök, epey ileride :))

Perlitte, dal yatırarak ve suda, başarı oldukca yüksek. Ben üzerini kapamadım celiklerin, belki bu yöntem köklenmeyi hızlandırır.

Kolay gelsin.

Odunsu gördüğün celik, 3 mm kadar çapta. Ortanca çeliklerinden cok inceydi

Jezebel
09-04-2011, 02:36
Akşam üzeri biraz bahçede iş yaptım, bir koku geldi.
Armandii ne güzel kokarmış, ilk açtığında koklamıştım, koku alamamıştım.
Demek ki iyice açınca koku oluyor;)

cemo
09-04-2011, 09:58
Sevgili Cemo, tohumlardan hiç umudum yok ama çeliğinin köklendiğini görünce bugün hemen armandiiden 3 çelik hazırladım. İkisini sihirli toprağa diktim, birini de suya koydum. Hepsinin ağzını şeffaf kapakla kapadım. Beklemedeyim.

Suda köklenen celiğim clematis değil, kanayan kalpler miş:eek:
Aynı bardağa clematis celiğini koydum demek ve unuttum. Her zamanki gibi:(
Celiklerede etiket yapıştırmam gerekiyor demek ki benim:)

Traji komik olaylarıma, bir yenisini daha ekledim.:(

Sevgili Fatmadundar a, uyarısı için teşekkür ederim.

Acemifusun arkadaşımız suda köklendirdi allahtan. Yoksa sizleri yanlış yönlendirdim diye, üzüntüm iki kat artacaktı. Kusuruma bakmayın lütfen.

cemo
09-04-2011, 11:27
Bu kadar odunsu bir Clematis görmemiştim.

2 çelik birbirine o kadar benziyor ki. Odunsu dediğin celik 3mm çapında, foto yanıltmasın. Clematiste aynı kalınlıkta.

Sevgili malbman eğlen sen bakalım, senin delilikleride görürüz:mad:

Cemal.S bu sayfaya uğramaz inşalahhh:o

limon
09-04-2011, 12:20
Sarmaşığın bahçemde 2.baharı, hızlı gelişen, diğer Clematislerden çok farklı güçlü bir dal yapısı ve yaprakları var. Çiçekleri diğerlerine göre küçük ama yoğun gruplar halinde açtığından çok albenili duruyor. Kokulu olması en büyük artısı. Çiçekler ilk açtığında kokmuyor, 1-2 gün sonra olgunlaştıklarında özellikle güneş vurduğunda, hanımeline benzer (daha da güzel) kokusunu yaymaya başlıyor.

Sevgili Jezebel, yukardaki yazım gözünden kaçmış. :) Çiçekler iyice açıldıktan sonra, özellikle öğlen güneşi vurduğunda kokusunu bahçeye yaymaya başlayacaktır. Çok ta güzel bir kokusu var değil mi?

Sevgili Cemo, alt daldan çelik almam için bitkiyi budamam gerekir. Seninki gibi kazara koparsa tamam ama tam da her boğumundan yeni yeni sürgünler verdiği şu günlerde o kadar derin budamaya kıyamam. Ben Clematis konusunda cimriyim galiba. :)

Jezebel
09-04-2011, 13:30
Sayın limon evet gözümden kaçmış, ama kokuya bayıldım.
İlk açtığı zamanki o elma çiçeği pembesi azaldığı ölçüde koku arttı.
Çok güzel bir koku, hiç bir kokuya benzetemedim.
Ayselciğim çok yaşa emi, bu hediyen beni çok mutlu etti ;)
... Ben Clematis konusunda cimriyim galiba. :)

Bende cimriymişim, öyle diyorlar:D

cemo
09-04-2011, 13:31
Sevgili Cemo, alt daldan çelik almam için bitkiyi budamam gerekir. Seninki gibi kazara koparsa tamam ama tam da her boğumundan yeni yeni sürgünler verdiği şu günlerde o kadar derin budamaya kıyamam. Ben Clematis konusunda cimriyim galiba. :)

Kesmeye kıyamazsan, alttan bir dalı yere yatır üstüne toprak ört. Köklü filizlerin olur. Kazara gömülen daldan cıkan sürgünleri saydım sabah, 6 tane olmuş. Ana gövde hariç. 2 dal yerine, 8 dal olacak.

Daha gür clematisin olsun istemezmisin.:p

cemo
09-04-2011, 14:15
Bir dalı toprağa yatırıp, birkaç sürgün elde edebiliyoruz.

Birkaç türde denedim, sonuç olumlu:p. Daha gür bir görünüm olacak umarım bu yıl.

jineop
11-04-2011, 10:16
Tohumdan Clematis 'Madame Le Coultre'

zappie
11-04-2011, 11:22
Tohumdan Clematis 'Madame Le Coultre'

Bunun Clematis oldugundan emin misiniz? Clematis olmak icin biraz fazla iri geldi bana. Daha çok karayemise benziyor.

jineop
11-04-2011, 20:26
Bunun Clematis oldugundan emin misiniz? Clematis olmak icin biraz fazla iri geldi bana. Daha çok karayemise benziyor.

Çok yakın planda ve macro çekilmiş olmasından olabilir. Gelecek hafta tekrar resimlerim. 2. çimlenen tohum bu, önceki yaklaşık 3 hafta önce çimlenmişti ve 1 karışa yakın şu an. İlk yaprakları yanda ve ilk yaprakların sırtında minik mor lekeler var bitki büyüdükçe bu morluk azalıyor. Ortadaki tomurcuk gibi görünen yerden yapraklar çıkıyor .

Jezebel
11-04-2011, 20:47
Benim kızlar bireysel saksıya terfi ettiler.
İlk önce bir sarsıntı yaşasalar da şimdilerde düzeldiler.

202660

,

202661

Haklarında hayırlısı:rolleyes:

Sevgi Durul
11-04-2011, 20:47
Sevgili lir, tebrikler. Clematis tohumlarını ne zaman ekmiştiniz. Ve nasıl bir ortamda çimlendirmeyi başardınız? Benim 23 Ocak ve 1 Şubat'ta ektiklerim henüz çimlenmediler. Ümidimi kesmeye başladım.

Benol Hazaroğlu
14-04-2011, 19:32
Geçen sene aldığım Clematisi saksısıyla toprağın üzerine bırakmıştım. Bu sene saksıdan çıkarıp dikeyim dedim ne mümkün, toprağa öyle bir kök salmış ki beni bayağı uğraştırdı. Saksı da büyük bir saksı hayret ettim. Köklerin bir kısmı toprakta kaldı ve saksıyı kesmek zorunda kaldım.

uzman16
17-04-2011, 20:46
Bugün bahçeye gittim. Balkondaki saksılardan bahçeye aktardığım clematislerim sanırım yağmurun ve gübrenin etkisiyle coştukça coşmuş. Hepsi bol tomurcuklu. Hele durandi muhteşemdi, üzerinde neredeyse 15 tomurcuk var. Ville de lyon, madane le coutre, multi blue ve montana türevleri de tomurcuk dolu.
Özellikle Kasım ayında aldığım durandii nasıl açacak merak ediyorum.
Balkondaki madame le coutre 6 tomurcuklu.
Açınca fotoğraflarını ekleyeceğim.:)

jamak
18-04-2011, 20:34
Ben clematisi ilk kez bu sitede tanıdım,internetten biraz araştırdım, çeşitliliği ve güzelliğine hayran kaldım,özellikle soğuğa dayanıklı oluşu çok büyük avantaj.Bazı internet sitelerinde ilkbahardan sonbahara kadar değişik zamanlarda hatta kışın bile açan çeşitlerini gördüm.Umarım ben de bir gün bu çiçeği yetiştirebilirim.

Hülya
19-04-2011, 13:42
Benim de clematislerim çiçeklerini gösterdi.:)
İlk ve 3. resimdeki aynı bitki. Kuru dallarından nasıl filizlenip açtı. Arkadaşlar dalları kurudu diye kesmeyin. O kurumuş, her boğumdan yeşerip , filizleniyorlar.

ciceksever70
19-04-2011, 18:11
Yaklasik bir hafta on gün önce yanlislikla kestigim ufak bir dali cicek dolu vazoya öylece birakmistim, halâ canli duruyor. Umarim köklenir.
Ama yine de sevgili Limon sayesinde aklim Armandii`lerde...

Nevzat
20-04-2011, 08:32
sayın farezya,
Benim bir taneside bugün tomurcuklanmış (star india) galiba,

alttakide jakmanini uzayıp gidiyo,2 cins daha var Ernest Markham ve adını bilmediğim bir tür,onlarda kendi halinde şimdilik.

Aslında Jakmanini hep yeşil olanından arıyorum,takip ediyorum ama bulmak zor galiba.

Jezebel
20-04-2011, 11:59
Herdem yeşil olan cins Armandii,
Jakmanii yaprak döküyor.
Yaprakdökmeyenlerin bir kısmı bu linkte var (http://www.taylorsclematis.co.uk/clematis-evergreen-clematis/)

Nevzat
20-04-2011, 14:46
Herdem yeşil olan cins Armandii,
Jakmanii yaprak döküyor.
Yaprakdökmeyenlerin bir kısmı bu linkte var (http://www.taylorsclematis.co.uk/clematis-evergreen-clematis/)

Sayın jezebel,

Düzelttiğiniz için teşekkür ederim, Armandii demek istemiştim.
Önerdiğiniz yerden nasıl ne şekilde alınır bilemiyorum, o yüzden yurt içinden temin etmeyi isterim.

Bu konuda yardımınız olabilirse şimdiden teşekkür ederim.

Asya_lotus
20-04-2011, 15:07
Geçen sonbaharda ben de dört tane klematisler sahibi oldum. Bunlardan biri dün bana ilk çiçek gösterdi :p Koku - harika, Christian Dior kenarda duruyo :D

Müjgan Yılmaz
20-04-2011, 23:33
204790Bu güzellikte benim bahçemden..Gözümüzü,gönlümüzü şenlendiriyor....

rodoslu
21-04-2011, 07:51
Yaşasıınnn benimde artık iki tane clematisim varrrr :):):).
Bu sayfa ile tanıdığım ve sahip olmak istediğim clematisleri dün Bauhaus'da buldum.
Star of İndia ve Rubens.
Farkli çeşitlerinin geleceğini söylediler.

Ayrıca, Ankara'da oturanlar bilir Bentderesi'nde çiçekçilerde de bulmak mümkün oluyormuş, farklı çeşitleri bulma konusunda bilgisi olan varsa lütfen paylaşsın.

Açtıklarında çiçeklerini de paylaşmak ümidiyle...

Eser İlhan
21-04-2011, 09:00
Şu sıralar Clematis armandii edinmeyi fena halde sabit fikir haline getirdim.:o Internetten aradığımda ebay sitelerinde satıldığını görüyorum. Birkaç satıcının Türkiyeye de gönderebileceğini düşünüyorum. Endişem, bitkinin bu yola dayanamaması. Hiç bu yolla Clematis alanınız oldu mu?? Eğer olduysa bitkiler ne halde elinize ulaştı ve şu anki durumları nedir??
Teşekkürler;)

Jezebel
21-04-2011, 10:38
Armandii'lerin alındığı yer olarak Büyük çamlıca fidanlığı Alemdağ şubesi olarak bildirildi.
Mevcut ürünlerde yok ama sipariş üzerine getirttiklerini öğrendim.
Görüşüp talepte bulunursanız sanırım getirtebilirler.

uzman16
21-04-2011, 16:03
Sizlerle değişik bir clematis fotoğrafı paylaşıyorum.

Clematis My Angel - Engelina.

Renkler çok güzel.

204908

Bu da linki (http://www.prideofplaceplants.com/vines/clematis_my_angel.html).

Bu da (http://www.taylorsclematis.co.uk/clematis-my-angel.html) başka link.

Jezebel
21-04-2011, 21:29
Miss Bateman

204978

:)

204979

Nevzat
22-04-2011, 18:19
Sonunda Armandi'yi buldum, gerçi istediğim formda değil ama olsun.

Nevzat
22-04-2011, 18:30
Sayın Eser İlhan,

Çamlıcada, büyük çamlıca fidanlığından aldım, yeni gelmiş geçen cuma günü Armandii 10-15 tane vardı başka türlerde var.

Yılmaz Yalçın
22-04-2011, 19:43
Arkadaşlar,
Çamlıca Fidanlığını arayıp çok sevdiğim clematis Autumn cinsi harika kokan ve sonbaharda açan çok hızlı gelişen türü yurtdışından getirtmeleri halinde forumdan epey talep geleceğini söyledim.Hemen not aldılar getirtebiliriz dediler:)Beni arayacaklar eğer başka almak isteyen olursa liste yaparız ona göre getirtirler:)

Yılmaz Yalçın
22-04-2011, 20:14
Sevgili ''Clematis Autumn''severler,
En güzel yöntem şöyle olacak gibi..Hepimiz Çamlıca Fidanlığı'nı arayıp yurtdışından clematis autumn getirtmelerini rica edelim belki çok arayan olursa daha etkili olur.Gerçi ben arayıp rica ettim ama sanki çok arayan olursa ikna olup getirtirler.Anladığım kadarıyla yurtdışından bir kaç clematis üreticisiyle iletişim içindeler.Telefonları; (0216) 328 31 22 - 412 35 70

Jezebel
22-04-2011, 20:25
Sweet Autumn Clematis

Herdem yeşil.

http://www.youtube.com/watch?v=rdKL1ofynzk&playnext=1&list=PL8A1B494ACDBE776F

Jezebel
23-04-2011, 16:17
Sevgili Müjgan Yılmaz,
Clematis armandii adındaki bitkiniz hepimizi şevke getirdi.
Güzel bir kokusu olduğundan eminim.
Çiçeklerinin salkım salkım olması Armandii olduğunun kanıtı.
Umarım seneye benim bitkim de böyle olur.;)

jineop
24-04-2011, 14:32
Sevgili lir, tebrikler. Clematis tohumlarını ne zaman ekmiştiniz. Ve nasıl bir ortamda çimlendirmeyi başardınız? Benim 23 Ocak ve 1 Şubat'ta ektiklerim henüz çimlenmediler. Ümidimi kesmeye başladım.

Sevgili SDurul,
özel birşey yapmadım. Bahçede kuruyan tohumlar kardan sonra yapraklar dökülünce ortaya çıktılar. Tohumlar iri ve sağlamdı. Doğal sürece biraz destekte bulundum. Bahçe toprağına biraz vermiculit ve torf karıştırıp 1-2 cm derine ektim. Zaman olarak sanırım şubat başıydı. Sevgiyle...

jineop
24-04-2011, 14:48
Clematis Wyevale kokulu çalı türü,

jineop
24-04-2011, 15:03
integrifolia Hakurei

Jezebel
24-04-2011, 15:28
Sevgili lir,
diğer clematislere göre integrifolia çiçekleri biraz minyatür sanırım.
Kokusu teselli oluyor.;)

Adalet Yağcı
24-04-2011, 18:46
Sevgili Lir, clematisi tohumdan yetiştirmeyi başarıyorsunuz, diğer arkadaşlarımız da sizden cesaret alıyorlar.

Wyevale ve integrifolia Hakurei de çok güzelmiş, bahçeniz Mayıs ayında renk cümbüşü olacak.

jineop
24-04-2011, 19:37
Sevgili lir,
diğer clematislere integrifolia çiçekleri biraz minyatür sanırım.
Kokusu teselli oluyor.;)

Gerçekten çiçekler
minyatür ama çiçeği hiç eksik olmuyor. Degişik bir dal yapısı var. Yaklaşık 20cm kadar dik olan dallar sonra yana ve aşağıya doğru bükülüyor ve uzamaya devam ediyor. Bu bitki tam bir tarafı yüksek diğer toprak olan tarafı 20-25cm olan betondan sarkıtılmaya çok uygun. Bu tarz uygulamada eminim çok göz dolduracaktır. Kokusuna çok dikkat etmedim ama apple blossom gerçekten güzel kokulu...
İntegrifolia türü sanıyorum biraz daha arsız, bahçemde 2-3 tane ona ait olduğunu düşündüğüm çimlenen bitki var. Tohumdan daha kolay yetişebilir. Gerçi çelikten yetiştirmek çok kolay olduğuna göre tohumla uğraşmak gerçekten sabır işi.
Çeliklerimin bu sene ikinci senesi ve nihayet tomurcuklanma başladı. Dikkatimi çeken ve bu sene çok daha fazla yetiştirebilmeme neden olan ipucunu sizlerle paylaşmak istiyorum, o ince kuru görünen dallardan aldığımız çelikler çok uzun süre köklenmeden kalıyor. Yaklaşık 1 ay sonra toprak altında yine kök vermeden yanlardan yaprak tomurcuğu oluşturuyor ve işte bu sırada bu bölgeyi toprağa yakın ya da hemen üstüne çıkarıp diğer kısımları toprağa gömerseniz , bu bölgeden kök yapmaya başlıyor. Sevgiyle...

sevim4
25-04-2011, 16:19
Arkadaşlar vaktim olmadı eklemeye şimdi ekliyorum.
Clematis pillu.
Clematis nell moser.
Clematis ville de lyon.
Clematis hagley hybrid.
Clematis macro petale daha küçük.
Clematis montana marjorie. bu da küşük.
Hediye gelen bir clematisim daha var ama ismini bilmiyorum.
Bendekiler pempe tonlerından hepisi.

Jezebel
26-04-2011, 12:03
Sayın Eser İlhan, adınıza çok sevindim.
Beyaz çiçekli Armandii' den çelik köklendirirseniz daha da mutlu olurum.
C.Apleblossom bende var biliyorsunuz.
Güle güle büyütün.

Sevgi Durul
26-04-2011, 12:10
Biraz önce gayet mutlu olarak Büyük Çamlıca Fidanlığından döndüm. 2 adet beyaz çiçekli C.armandii bir tane de büyükçe ve üstü çiçek dolu pembe C.armandii (benim tahminime göre apple blossom ) ayrıca bir de multiblue aldım.

Eser hanım, clematisleriniz bol çiçekli olsun. Fiatları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Teşekkürler...

Eser İlhan
26-04-2011, 17:04
Eser hanım, clematisleriniz bol çiçekli olsun. Fiatları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Teşekkürler...

Beyaz çiçeklil armandii 'lerin tanesi 35. (45 dediler ama arkadaşların 35 e aldıklarını söyleyince itiraz etmediler. Pembe çiçekliye de 75 demişlerdi ama toplamda 50 ye saydılar). Multiblue ve o ayardaki diğer birkaç çeşit ise 10 lira. Bol yapraklı değiller ama üzerlerinde filizler var. Toprağa dikildiklerinde daha hızlı gelişeceklerini umuyorum.

Eser İlhan
26-04-2011, 17:09
Bu arada aldığım pembe çiçekli C.armandii'nin cep telefonuyla çektiğim -pek de iyi olmayan- 2 resmini koyuyorum. Clematis üstadı arkadaşlar; sizce de bu apple blossom mu? (lütfen öyle olsun ;) ;) ) yoksa başka bir alt tür mü? Fikrinizi merak ediyorum..

206271 206272

Not: Çok güzel kokuyor ;)

Eser İlhan
26-04-2011, 17:13
Sayın Eser İlhan, adınıza çok sevindim.
Beyaz çiçekli Armandii' den çelik köklendirirseniz daha da mutlu olurum.
C.Apleblossom bende var biliyorsunuz.
Güle güle büyütün.

Sevgili Jezebel, teşekkürler ;) ;)
Çelik köklendirme konusunda çok bilgisizim. Eğer beni bu konuda yönlendirirseniz bitkiler biraz palazlanınca denerim tabii ;)

limon
26-04-2011, 18:38
Eser Hanım, güle güle büyütün. Kır çiçekleri gibi iç açıcı bir kokusu var değil mi? :)

Umarım fidanlık kışın çiçeklenen türlerden de getirir.

Eser İlhan
26-04-2011, 19:08
Evet sevgili limon.Çok güzel bir koku. Eşimle birlikte elimizde torbalarla eve taşırken sokakta hiç tanımadığımız 2 kadın kokusuna ve çiçeğine öyle bir tezahürat yaptılar ki eşim ve ben çok şaşırdık.Aslında Türkiyede çok az tanınan bir grup. Daha çok bilinse,talep olsa diğer türler de gelir. Ama bahçede boş yerler yavaş yavaş bitiyor.Daha nerelere dikebilirim hiç bilmiyorum ama gözüm bir türlü doymuyor:p.

Eser İlhan
26-04-2011, 20:16
Sevgili Eser hanım clematislerinizi sağlıkla büyütün, çok özel, hem de kokulu türler.
Sanıyorum fotoğrafını eklediğiniz clematis montana rubens. Kokusunun bu kadar dikkat çekici olduğunu düşünemiyordum, şimdi sizden duyunca çok sevindim:) Bende de montana rubens var, heyecanla çiçeklenmesini bekliyorum:)

Sevgili acemifüsun, hayır Clematis montana var. rubens değil. Armandii olduğu kesin. Hem etiketinde yazıyor,hem de yaprak şeklinden belli. Zaten satarken de "pembe armandii" diyerek sattılar. Ne yazık ki hangi alt tür olduğunu ne onlar biliyor, ne de etiketinde var. Pembe armandii olarak apple blossom'u bildiğim için ve internetten bulduğum resimler de benzediğinden ben öyle olduğunu düşünüyorum (ve diliyorum)

acemifüsun
26-04-2011, 20:52
Sevgili Eser hanım bendeki montana var rubens'in etiketinde de aynı çiçekler olduğu için böyle düşündüm:) Etiketinde yazıyorsa Armandii olduğu kesindir.

bettyycim
26-04-2011, 21:01
Sevgili Eser Hanım sanırım clematisiniz Montana Fragrant Spring küçük çiçekli ve kokulu bir clematis türüdür ;)

Eser İlhan
26-04-2011, 21:08
Sevgili Eser Hanım sanırım clematisiniz Montana Fragrant Spring küçük çiçekli ve kokulu bir clematis türüdür ;)

Sevgili bettycim, 1812 no.lu mesajda da açıkladığım gibi, clematisin türünün ne olduğunu değil,armandii nin hangi alt türü olduğunu arıyorum ben. Çünkü C.armandii olduğu zaten belli ;)

bettyycim
26-04-2011, 21:13
:D son iki mesajı kaçırmışım özür :(

acemifüsun
26-04-2011, 21:13
Sevgili Eser hanım galiba apple blossom:)
http://www.gardenersworld.com/plant-detail/PL00001552/196/clematis

Eser İlhan
26-04-2011, 21:31
Sevgili Eser hanım galiba apple blossom:)
http://www.gardenersworld.com/plant-detail/PL00001552/196/clematis

Sayenizde çok güzel bir sayfaya ulaştım. Link için teşekkürler. :p Burayı biraz çalışayım..

Jezebel
27-04-2011, 04:07
Sevgili Jezebel, teşekkürler ;) ;)
Çelik köklendirme konusunda çok bilgisizim.
Eğer beni bu konuda yönlendirirseniz, bitkiler biraz palazlanınca,
denerim tabii ;)

Sadece takıldım, kaynak belli gelişmiş almak daha iyi olur.
Geçen yıl benden çelik alan arkadaşım bu yıl çiçeğini gördü.
Oluyor,;) ancak kendim bu konuda yol almış değilim henüz.
Yine de teşekkürler.

jineop
27-04-2011, 10:33
Sevgili arkadaşlar önceki anlattığım yöntemi uyguladığım çeliklerden bir tanesi

Jezebel
27-04-2011, 18:53
Açmış ve açacak olanlar.

206640

,

206641

,

206642

,

206643

Multiblue'nin tomurcuğu.:p

.

Jezebel
28-04-2011, 07:35
Bunlar baumaxtan satın alındı.
Çelikten yetişmiş hiç yok bende, maalesef ;(
Sevgili uzman 16 İzmirde soğuk seyrediyor bu yıl. Yağmur, yağmur...
Dr.Ruppel 4 çelik suda bekliyor, umarım köklenirler. Kazara kuru dalı keserken ...

jineop
01-05-2011, 10:59
Clematis Montana tomurcuklar içinde...

jineop
01-05-2011, 11:16
İlk çiçekleri

Adalet Yağcı
01-05-2011, 13:54
Çok güzel açıyorlar, seneye daha yoğun çiçekleneceklerdir.
Keşke yaz boyu açan türlerini de edinebilsek, tabi varsa.

Jezebel
01-05-2011, 15:28
Sevgili lir, nefesimi kestiniz, böyle güzellik olur mu:confused:
Ben de pazar keyfimize keyf eklensin isterim, bir resim,
Multiblue'nin ilk çiçekleri bu gün açtı.

207743

.

Jezebel
01-05-2011, 15:30
Bir tutam da Dr.Ruppel

207744

.

Adalet Yağcı
01-05-2011, 18:47
Sevgili Jezebel, Dr.Ruppel en sevdiğim türlerden ve sizinki çok güzel açmış.
Multiblue de harika görünüyor, rengi mor çıkmış ama bildiğim kadarı ile maviye yakın olmalı, fotoğrafta bazan renkler değişebiliyor.
Keyifli seyirler.

selenn
02-05-2011, 01:41
Geçenlerde yağmur sonrası civarda yürüyüşe çıktığımda bu güzelliği görünce dakikalarca seyrettim. Fotoğraflayıp sizin de görmenizi istedim.

207964

hüsnüyusuf
02-05-2011, 14:32
Sayın Jezebel, bu bir Clematis Montana bence. Son zamanlarda küçük çiçekli türlerini o kadar çok inceledim ki, bir montana almak şart oldu. Ama temin etmem zor biraz.:( Fotoğraflara bakarak idare edeceğim şimdilik.

Benol Hazaroğlu
02-05-2011, 14:47
Clematis montana rubens olabilir bendeki tomurcukta bakalım nasıl açacak.

jineop
02-05-2011, 15:09
Clematis montana rubens olmalı, benimkiyle aynı. ...
Çok emin olmamakla beraber az da olsa kış boyu yapraklar vardı üzerinde. Ve çok hızlı büyüyor ve gövdesi çabuk kalınlaşıyor. Montana türleri için istilacı olduğunu ve bitkiye sardırılmaması gerektiğini ne yazık ki yeni okudum. Şimdilik akebia ve ponpon gülle keyifleri yerinde ve kadar çok tomurcuk var ki üstünde. Kesinlikle edinilmeli bence de...

acemifüsun
02-05-2011, 16:43
Sevgili lir sizin Montana Rubens tomurcuklu, açmaya da başlamış, ne güzel:) Benimki de kış boyu az da olsa yapraklıydı, fakat daha yeni sürgün vermeye başladı. Sürgünlerden şimdilik yapraklar görünüyor, tomurcuk falan hiç yok. Neden geç kaldı aceba?

jineop
02-05-2011, 17:18
Sevgili acemifusun,
montana rubens açarken diğer iki montana türünden birinde daha yeni yapraklanma, öbüründe de yeni tomurcuk oluşumu başladı. Yapraklanma ile tomurcuklanma süresi çok uzun değil. Yaklaşık 3 hafta...
Yani keyifle beklemeye devam...

nurcanaybay
02-05-2011, 17:22
Clematis'in kök bölgesinden 2-3 cm mesafede filizlenmeler gördüm.Kırılan ince dalları toprağa daldırmıştım.Onlar filizlenmiş olabilir mi ?

Clematis'lerin gelişimleri bu şekilde mi oluyor ?
Ya da onlar ot da ben boşunamı seviniyorum :)

jineop
02-05-2011, 17:29
Yeni kök sürgünü ya da çelik olsaydı daha kalın tomurcuğa denzer daha koyu yeşil ve tüysü yapıda olurdu. :(

nurcanaybay
02-05-2011, 18:22
Yeni kök sürgünü ya da çelik olsaydı daha kalın tomurcuğa denzer daha koyu yeşil ve tüysü yapıda olurdu. :(

Fazla umutlanmadan, biraz daha bekleyip gözlemeye devam edeyim.
Teşekkür ederim.

jineop
02-05-2011, 21:02
Clematis Montana Cherry Blossom :D
Yenilerdenmiş...

bettyycim
02-05-2011, 21:02
Benim Clematisler de hareketlendi, hatta multiblue da tomurcuk var, montana yeni yeni hareletleniyor, diğer ikisi de çiçeği açınca göreceğiz nedir diye :D

jineop
02-05-2011, 21:26
Clematisler açtıkca bu başlık daha da hareketlenecek galiba.:D
Çelikten üretmenin inceliklerini öğrenmem lazım.
Hen de acilen.

Bu seneye kadar çelikten yetiştirdiğim 5 tane clematis oldu. Gözlemlediğim kesinlikle
1-Çelikler kısa olmayacak , hatta ne kadar uzun olursa şans o kadar artıyor. Yaprak altı mesafe en az 5cm olmalı.
2- Uç sürgün olmayacak.
3- Gölgede hatta karanlıkta olacak. (
4- Çelik üst ucu ikili yaprak boğumunun olduğu kısım olacak.
5- Organik humuslu bahçe toprağı olacak
6- Tek yaprak dışarda kalacak şekilde, tam yatay olmadan giderek hafif derinleşen şekilde toprağa gömülecek . Toprak iyice bastırılıp boşluk kalması engellenecek...

Gerek kalırsa aşama aşama resimlerim...

Jezebel
02-05-2011, 21:46
Bendeki Jakmanii en yaşlı bitkim.
Ondan çelik alıp deneyeceğim.
İpuçları için teşekkürler sn.lir;)
Hatamı anladım- uç çelik kullanıyordum...

jineop
02-05-2011, 22:00
Nette gördüğüm çeşitli clematis çimlenenleri...

acemifüsun
02-05-2011, 22:13
Sevgili lir deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler:)
Ben de geçen Temmuz ve Ağustos aylarında 2 adet clematis çelikten köklendirip, yetiştirdim. Çeliklerin gövdeleri koyu renkte, kalındı. Çelikler 3 gözdü. Birincisini; pet şişede, gölgede, köklendirme jeline batırıp, torfa diktim. Bir hafta havalandırmak için bile şişenin kapağını hiç açmadım. Daha sonra hergün azıcık havalandırıp, kapattım.Yaklaşık 20 günde köklendiğini gördüm, fakat 1 ay kadar şişeden çıkarmadım, sonra saksıya aldım. İkincisini şişen tablette yine aynı şekilde çelik kullanarak, köklendirici jele batırıp, steril cam kavanoza koydum. Yine gölgede yaklaşık aynı sürede köklendi. Saksıya geçirdim.
Köklendirmede sıcaklığın oldukça etkili olduğunu düşünüyorum, tabiiki bunlar benim deneyimlerimden çıkardıklarım:)

Benol Hazaroğlu
02-05-2011, 22:19
Benim 20 gün önce rastgele en uçlardan aldığım 5 çelik hiç bozulmadan yaşamlarını sürdürüyor. Bekleyip göreceğiz.
Hoca göle maya çalmış ya tutarsa demiş benimki o hesap.

Jezebel
02-05-2011, 22:25
Ben de 2 ay önce torfa Clematis tohumu çalmıştım, hala mayalanmadı ;)

Benol Hazaroğlu
02-05-2011, 22:28
Bende kıpırtılar var. Resimleyeceğim. Beklemedeyim.

jineop
03-05-2011, 10:59
6 gün sonra çelikteki durum

Eser İlhan
03-05-2011, 11:08
6 gün sonra çelikteki durum

Çok güzel.;) Ben de bu sene clematis çeliklemeyi denemek istiyorum. Bir mevsimi var mı, yoksa her zaman denenebilir mi?

jineop
03-05-2011, 11:12
Clematis integrifolia Alba yaprak ve çiçek formu. Yaprakların üst kısımlarındaki lale benzeri görüntü çok güzel. Çiçekler buradan gelecek:D

jineop
03-05-2011, 11:15
Çok güzel.;) Ben de bu sene clematis çeliklemeyi denemek istiyorum. Bir mevsimi var mı, yoksa her zaman denenebilir mi?

Çelik alma için ideal zamanı mayıs-haziran olarak okumuştum. Kök bölmeyi nisan ayında yapabilirsiniz. ;)

Eser İlhan
03-05-2011, 11:18
Çelik alma için ideal zamanı mayıs-haziran olarak okumuştum. Kök bölmeyi nisan ayında yapabilirsiniz. ;)

Teşekkürler. Clematislerim henüz küçük. Kök bölecek kadar büyümediler(keşke büyüseler;) ) Ama çelik mutlaka deneyeceğm.