View Full Version : Yaban Asması (Clematis sp.)
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Selam.
Klamatisimin tamamen üzerindeki yapraklar kurudu bu normal bir durummu :(
Sn. iris41, bendeki bir cinsin de yaprakları kurudu, geç çiçek açanlar ise henüz yeşil. Kışın kuru (hatta ölü) bir dal gibi kalacak, baharda tekrar yeşerecek. Tamamen susuz bırakıp kurutmadığınıza eminseniz endişe etmeyin.
günebakan
30-11-2009, 18:26
Benim clematislerimde bu durum da ne yapmalıyım acaba budasam mı?
115787
drhegeli
01-12-2009, 12:31
An Illustrated Encyclopedia of Clematis (Mary Toomey,Everett Leeds,British Clematis Society)'den alıntı :
"Germination may very well be erratic over several months or even years, or it may take only a couple of weeks."
Kabaca tercümesi :
Çimlenme birkaç ay hatta yıl(lar) sürebilir, veya sadece birkaç haftada görülebilir.:eek:
Benim clematislerimde bu durum da ne yapmalıyım acaba budasam mı?
115787
Sevgili Günebakan,
Jineop budanırsa seneye daha güçlü olur diyor. Tek dal yerine iki dal, ama boyu çok uzamayacak. Bilginize.
Benimki de sizinki gibi, yapraklar yeşil ama kötü bir görüntüde. Topraktan 10-15 cm. yukarıdan budayacağım.
drhegeli
03-12-2009, 11:05
" Budama açısından clematisler üç gruba ayırılabilir :
Grup 1 (veya A):
-Erken açan türler : Alpina, Makropetala, Montana, Armandii vb...
Bu gruptakilerde çiçeklenme eski (yaşlı) gövde/sap üzerinden geliştiğinden budama gerekmez. Çiçeklenmenin bittiği Mayıs veya Haziran aylarında, sadece ölü ve zarar görmüş bölümlerini temizlemek ve bitkinin menzilini daraltmak için budama yapılır. Ağır bir budama, önünüzdeki sezonda çiçek kaybına neden olur.
Grup 2 (veya B):
-Erken açan, büyük çiçekli hibritler : Nelly Moser, The President, Silver
Moon, Asao, H.F.Young, Liberation, Mrs Cholmondeley, Moonlight, Will Goodwin, William Kennet vb...
Bunlar, ilkbaharda ve sonra sonbaharda tekrar açan büyük çiçekli melezlerdir. Önceki senenin olgunlaşmış filizlerinden ve bu senenin sürgünlerinden çiçeklenirler. Canlanmanın başladığı erken ilkbaharda(Şubat sonu - Mart), ölü ve zarar görmüş kısımlar temizlenir, kuvvetli tomurcukların görüldüğü yere kadar dallar kısaltılır.
Grup 3 (veya C):
-Geç açan büyük çiçekli melezler, geç açan türler, küçük çiçekli melezler : bütün Viticella'lar; bütün Texensis'ler; bütün otsu tipler; Jackmanii, Hagley Hybrid, Ernest Markham, Comtesse de Bouchaud, Perle d'Azure vb...
Bunlar, sadece bu senenin sürgünlerinden çiçeklenirler. Bu nedenle erken ilbaharda, canlanma başlamadan, ağır bir budamaya ihtiyaç gösterirler. Kuvvetli tomurcukların görüldüğü ilk yere kadar bitki kesilir (toprak seviyesinin 15-30cm üzerinden). Bu gruptakiler hızlı büyüyen türlerdir ve çiçeklenmeden önce önceki boylarına ulaşacaklardır."
Kaynaklar :
1) Gardeners' Encyclopedia of Plants & Flowers, RHS, New Edition 1996
2)International Clematis Society Web Page http://www.clematisinternational.com/questoc03.html
3)Home of Clematis Web Page http://www.homeofclematis.net/html/pr_01.htm
Not : Bu yazıyı, yukarıdaki kaynaklardan derledim. Henüz tecrübe etmedim. Umarım yararı olur. Eğer varsa, tercüme hataları, cümle düşüklükleri ve imla hataları için özür dilerim.
Aşağıdaki fotoğraflarda "Grup 3" budama yapılırken görülüyor.
drhegeli
03-12-2009, 11:12
Clematis'inizi gruplandırabilmek için yararlı bir link :
http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clemalphasearch.cfm
teşekkür ederim cevabınız icin sevgili Kiraz Klamatisimin topragı kurumadı nemli bende budayacagım yazılanlardan sonra seneye işalah daha gür cıkar sayın denizakvaryumunun dedigi kükürtü tam olarak neresine serpicez cicegin gövde ve yapraklarınamı topragınamı kuru toz olarakmı yoksa suyla karışıkmı uygulasak :rolleyes:
Vildan Sönmez
06-12-2009, 20:49
Bu fotoğraftaki çiçekler clematis midir?
Kıyıköy'de ormandan üç dal aldım, suya koydum.
Evet sevgili vildan hanım resimdeki görünen cılematis tohuama dönüşmüş.
Adalet Yağcı
07-12-2009, 11:22
Vildan hanım, bunlar yabani clematis, yaylada kıyamet gibi, her yerde rastlıyorum, çiçeklendiğinde çok güzeller, ama her yeri istila etmek gibi de bir eğilimleri var.
Şimdi tohumları kuş tüyü gibi üzerlerinde, rüzgarla her yere dağılıyor.
Vildan Sönmez
07-12-2009, 11:41
Evet Adalet Hanım tohuma dönüşmüş halini çok görmüştüm, dediğiniz gibi her yeri kaplıyor. Ama çiçekleri çok hoşuma gitti, terasta kontrollü olarak deneyeceğim. Hep söylüyorum, terasım çok güneş aldığı için böyle bir sarmaşıkla biraz duvar ya da kenar demirlerini sardırabilirim belki.
Vildan hanım, bunlar yabani clematis, yaylada kıyamet gibi, her yerde rastlıyorum, çiçeklendiğinde çok güzeller, ama her yeri istila etmek gibi de bir eğilimleri var.
Şimdi tohumları kuş tüyü gibi üzerlerinde, rüzgarla her yere dağılıyor.
Yılmaz Yalçın
07-12-2009, 23:32
Arkadaşlar,
3 ay önce tamamen kuruyup yok olan marjuire türü büyük çiçekli clematisimin olduğu yere gül dikmek için geçen hafta gittiğimde süprizle karşılaştım ve 2 çatal şeklinde kuruyan gövdenin 10 cm uzaklıgında sürgün verdiğini görmüştüm,şimdi o sürgün gelişiyor 15 cm oldu:)Büyük süpriz oldu benim için,ilginç bir çiçek türü clematis kesinlikle...
Adalet Yağcı
08-12-2009, 08:31
Ben clematislerimi Fidanistanbul dan almıştım, yolda gelirken öyle hırpalanmışlardı ki, saksılar bitkiler kırılmış her şey darmadağın bir vaziyetteydi, hemen o şekilde fotoğraflarını çekip firmaya bildirdim, bana aynılarından tekrar gönderdiler ücret almadan.
Yeni gelenlerin de akıbeti aynı idi, tekrar durumu bildirdiğimde, "siz onları hemen dikin, Clematislerin kök yapısı inanılmazdır, eğer baharda netice alamazsanız biz bunu telafi ederiz" dediler.
Çok ümitsiz bir şekilde hepsini de diktim, ama gerçekten baharda çok güzel oldular, kök yapıları çok sağlam oluyor, yeter ki malçlama olsun, toprak kök kısmında ısınmaya karşı korunsun.
Soğuklara karşı da son derece dayanıklılar, yerini severlerse kısa aralıklarla sürekli çiçekleniyorlar.
Benim clematislerden biri de bu soğukta (Ankara soğukları başladı artık) ordan burdan sürgün patlatıyor. İlk yıl Ville de Lyon'dan bir çiçek dışında birşey görmemiştim, ardından kuruyuvermişti. Polish spirit deseniz bir iki dal çıkarıp tamamen kurumuştu, şimdi yeşil yapraklar içinde. Sonbaharın gelmesiyle coştular sanki. Kışın herhalde bu yapraklarını dökeceklerdir.
Benim anladığım, ilk yıl bir uyum sorunu yaşıyor, sonradan coşuyorlar (yani öyle umuyorum:)).
"Clematis" lerini kuru incecik dal olarak görenler sakın sökmeye veya bitkiyi dipten budamaya kalkmasınlar. O kuru dallar bahara doğru hiç beklemediğiniz yerlerden yapraklar ve tomurcuklar çıkaracak. Ayrıca dipten de taze sürgünler verecektir. Şimdiden baharı iple çekmeye başladım. :)
Yılmaz Yalçın
26-12-2009, 01:15
Sayın Limon,
Size katılmamak elde değil:)4 ay önce kuruyan clematislerimden birisi kuruyan dalın 15 cm ilerisinde alakasız bi yerden sürgün verdi şimdiden 20 cm oldu yeni sürgün:)ama diğeri tamamen kurudu minicik daldı eşim kuru ot diye koparmış bilmiyorum sadece saçakdan da sürgün verir mi şimdiye kadar bir hareket yok 4 ay oldu kuruyalı sizce umut var mı?
buyrun arkadaşlar benim gibi clematis sevenlere clematis formu
120114
120115
120116
120117
120118
120119
120120
120121
120122
Harika fotoğraflar. Teşekkürler.
Bizler birkaç taneye sahip olunca nasıl da seviniyoruz. Oysa o fotoğraflardakiler pek çok kökten oluşuyor. Özellikle 843 nolu mesajdaki 2. fotoğraf çok hoşuma gitti. Köklere bakınca pekçok kökten oluştuğunu düşündüm. En azından 8-10 kök var gibi .Yani o formu vermek pek de kolay değil galiba.
arkadaşlar bunlarda devamı
120144
120145
120146
120147
120148
Evet sayın uzman, çok güzel forum vermişler ben yazın tohumunu almıştım sevgili güler hanimda göndermişti sevgili jineop göndermişti ama çimlendiremedim çimlenmesi çok uzun sürüyormuş.
Yılmaz Yalçın
31-12-2009, 10:19
Arkadaşlar,
Fotoğraflara baktıkça içimdeki clematis sevgisi coşuyor:)Bu fotoğraflara ve bir de benim clematislerime baktığımda şöyle bir yorum yapıuyorum;
üç clematisimden iki tanesinin kuruduğunu birinin de 5 ay kuruyup yok olduktan sonra 15 cm.yeniden sürgün verdiğini düşündükçe acaba ben mi anlamıyorum clematisin ruhundan diye düşünmeden edemiyoroum:(
Selam
İstanbulda saglıklı Klamatis yetiştiren varmı
Sayın sevim4 hanım kırmızı klamatise bayıldım işalah sizinde olur her renginden tüylü tohumlarından bende ektim cıkmadı yinede umudunuzu yitirmeyin belki cıkar
Sayın iris , tohumlarin çimlenmesi çok uzun sürüyormu 5ay 1yıl gibi ben yazın ekmiştim hala çıt yok beliyorum baharda istanbulda olan arkadaşlarda rica edeceyim müyük marketlerde var burdayok bana yardımcı olan olursa sevinirim.
Sevim Hanım, satış bölümünde geçtiğimiz bahar Snowman arkadaşımız değişk Clematis türlerini satışa sunmuştu. Yapı marketlerde satılanlar çok çelimsiz ve sağlıksız oluyorlar, arkadaşımızın sattıkları daha gelişmiş çiçek açmış ve sağlıklı şekilde evinize kadar kargoyla geliyor. Gelecek bahar yeniden satışa sunarsa kaçırmayın derim.
Selam
İstanbulda saglıklı Klamatis yetiştiren varmı
Geçmiş tarihlerdeki özellikle bahara ve yaz başına denk gelen tarihlerdeki mesajlara bakarsanız İstanbul'da, Ankara'da, değişik illerde, hatta balkonlarında yetiştiren arkadaşların fotoğraflarını görebilirsiniz.
sevgili limon cicegi bitkiyi aldıgımız ilk yıllar genelde güzel gidiyor 2 ci yılını cıkartıyorsa sorunsuz işte benim icin önemli olan bu .
sizin klamatislerin mutlu oldugunu biliyorum :p
ilk baharı merakla bekliyorum
günebakan
19-02-2010, 18:14
Yazın yaprakları sıcaktan yana clematisimi budamıştım. Umudum yoktu yeşermesinden ama cılız gövdesinden beklenmeyecek kadar dirençli. İşte yeni çıkacak olan yapraklar:)
126071
126072
Benimki de baharı müjdeliyor gibi. -12 derece soğuk yaradı galiba.
Her yandan sürgün veriyor. Uzun olduğu için sadece üst kısmı çektim.
126199
Maşallah ,
benim de çok sevdiğim bir dostumdan en sevdiğim renk olan mor bir Clematis'im var .
Kurudu sanmıştım , ama değilmiş çok güzel filizleri olmuş .
Beni neşelendirdi ...
drhegeli
24-02-2010, 21:10
Erkenci bir clematis: Daniel Deronda
drhegeli
24-02-2010, 21:12
Bu da beyazı : Gladys Picard
drhegeli
25-02-2010, 11:37
Sn Güngör Salman,
bu güzelleri, Ebay aracılığla Aralık 2009 sonunda İngiltere'den getirttim. Sanırım iklim değişikliği nedeniyle şaşırıp erken açtılar. Bir de pembe renklisi var : "Josephin". O da açmak üzere. Açınca resmini yüklerim.
Sn.drhegeli,
Ben Ebaydan clematis almak istediğimde İngiltere dışına satış yapmadıklarını gördüm.
Siz nasıl getirttiniz? Özellikle istediğim birkaç tür var ebayda satılan. Yöntemini söylerseniz ben de getirtmek istiyorum.
drhegeli
25-02-2010, 12:35
Sayın uzman16,
bildiğim kadarıyla ülke içine canlı bitki sokulmasında bazı kısıtlamalar var. Bitkilerin karantinaya alınması söz konusu olabiliyor. Masrafları da sanırım getirttene ödetiyorler. Sonuçta zaman ve para kaybı oluyor. Haliyle satıcıya geri dönüşler oluyor ve sorunlar çıkıyor. Bu nedenle çoğu yabancı firma ülkemizden gelen talepleri geri çeviriyor.
Burada bir püf noktası var : Yılbaşı, bayram gibi posta gönderilerinin yoğunlaştığı günlerde gönderilerin içeriği pek incelenmiyor.
Benim şansım, önce ülkemize sevkiyat yapan bir satıcı bulmak ve sonra siparişimi yıl başına denk getirtmekti.
Ben hangi satıcı olduğunu öğrenirsem zamanlamayı takip ederim. Adını biliyor musunuz ya da dükkanını?
Bunu (http://cgi.ebay.co.uk/Climbing-Plant-Clematis-Sieboldii-Hardy-Perennial_W0QQitemZ380131573167QQcmdZViewItemQQptZ UK_HomeGarden_Garden_PlantsSeedsBulbs_JN?hash=item 58819b7daf#ht_1736wt_754) istiyorum. Benzeri de olur. Başka türler de var ama önemli olan satıcıyı bulmak. ;) Satıcıyı bulunca nasılsa beğenecek clematis çok olur.
drhegeli
25-02-2010, 12:47
Sayın uzman16,
Ebay'daki dükkanın ismi : Preston Bissett Nurseries İnt
(Aşağıdaki alıntı, bitkilerin elime geçmesinin şaşkınlığıyla "İnternet Üzerinden Yurtdışı Tohum, Bitki Siparişi" başlığına yazdığım yazıdır.)
Mucize
İngiltere'den sipariş verdiğim Clematis fidelerim inanılmaz bir şekilde bugün elime ulaştı!!! Ülkeye canlı bitki girişindeki engellemeleri bilmeme rağmen dayanamayıp sipariş vermiştim. Tek umudum noel ve yılbaşı nedeniyle artacak posta trafiği idi...
Sipariş Verilen : Preston Bissett Nurseries İnt (ebay aracılığıyla)
Sipariş Tarihi : 03.12.2009
Teslim Tarihi : 10.12.2009
Sipariş Edilenler :
-Clematis Gladys Picard (saksıda iki kök halinde yaklaşık 40-50cm boyunda fide)
-Clematis Daniel Deronda(saksıda iki kök halinde yaklaşık 40-50cm boyunda fide)
-Clematis Josephine 'Evijohill' (saksıda iki kök halinde yaklaşık 40-50cm boyunda fide)
Ödeme Şekli :
Paypal
Teslim Şekli :
Karton kutu içinde, saksılar kabarcıklı naylon ve bant ile sabitlenmiş; fideler üçer tane bambu çubuk ile desteklenmiş halde.
Bitkilerin Durumu :
Saksı toprakları hala nemli. Bitkilerin üzerinde çokça kurumuş, az miktarda da solmuş yaprak mevcut. Fakat hepsinde yeterli miktarda tomurcuk var.
Sonuç :
Ve gol..ve gol..ve gol...
Sn.drhegeli,
Çok teşekkürler. ;)
Ben de birkaç fotoğraf ekleyeyim. Sitemizde satış yapan arkadaşlar belki bunlardan da satarlar. ;)
Viennetta
127062
Avant Garde
127063
Crystal Fountain
127064
IŞIL BAYRAKTAR
26-02-2010, 02:08
Sn. Snowman,
Ben de geçen sene İstanbul Bauhaus dan 2 tane aldım. Bahçeye diktim ancak bitkiler yerlerine alışırken kurumuş dallarını görünce eşim birini sökmüş. Diğerininbu bahar sürgün vereceğini umuyorum.
Ancak her zaman İstanbula gidemediğim için fide bulmam çok zor olacak. Eğer satmaya karar verirseniz ben de almayı çok isterim.
bitkiler yerlerine alışırken kurumuş dallarını görünce eşim birini sökmüş.
Clematislerle ilk tanışan hemen herkes buna benzer şeyler yaşamıştır. İşte bu yüzden bütün kış "Sakın bitki kurudu, dalları çıtır çıtır kırılıyor, öldü deyip atmayın, baharla beraber o kuru dallar yapraklanmaya başlayacaktır" diye yazarak bıktırdım. :)
Ben de dün arkadaşımız snowman ile telefonda konuştum. Daha belli değil dedi, kendi anaçları bile zor durumdaymış.
günebakan
26-02-2010, 10:41
Bende geçen sene İstanbuldan aldırmıştım yazın kavrulmuş yapraklarla bende öldü diye düşünmüştüm. Ama sizlerin yazdıkları ile üst teki kurmuş dalları kestim şimdi yeni yapraklar çıkmaya başladı bile:)
Acaba sürgün veren dallardan birini daldırma yöntemi ile çoğaltmaya çalışsak köklenir mi?
Havaların daha ısınmasını mı beklemeli? Ne dersiniz?
snowman77
26-02-2010, 12:47
Arkadaşlar kışın soğuktan clematislerin dal uçları kuruyabilir ancak gövdesi kuru gibi gözüksede gövde içleri canlıdır.Clematisleriniz nisan- mayıs'a kadar sürgün vermezse o zaman kurudu diyebilirsiniz.
denizakvaryumu
26-02-2010, 22:23
127332
127333
127334
127335
Bu sene de clematis çeşitlerinden satmayı düşünüyorum ancak mart ayında kesinlik kazanıcaktır.
Clematis Josephine ve Clematis Empress
herkesin mutlaka almak isteyeceği türler, aklınızda olsun derim :)
127336
denizakvaryumu
26-02-2010, 23:41
Clematis Franziska Maria
http://www.dutchbulbs.com/store/floweringtrees/clematis/65245
SN. Denizakvaryumu, ben 882'deki saksıda en az 6-7 kök dikili olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu şekilde yoğunluk istediğimden aynı yere sanıyorum 5 kök diktim fakat yine de böyle yoğun görünmüyor. Bir kök alıp böyle olmasını beklemek hayal oluyor bence.
Yılmaz Yalçın
27-02-2010, 19:51
Sayın Limon,
Sayın Arkadaşlar,
Eylül-Ekim ayında daldırma yöntemi ile çeliklediğim clematisim tutmuş:)bugün toprağını temizlerken dalındaki gözün arasından yeni 4 cm lik sürgün gelişmiş:)Ancak sürgünün oluştuğu dalı topraktan biraz çıkarmıştım sürgünü görünce sarsmadan yeniden topraga gömdüm..Acaba tutan çelik kurur mu yoksa gelişir mi?
_kardelen_
01-03-2010, 09:50
Elimde clematis tohumu var ne zaman ekmem gerekiyor, yardımcı olur musunuz?
Adalet Yağcı
01-03-2010, 10:07
Sevgili Kardelen, bence tohumlarınızı hemen ekin, iç ortamda 21 günde, dış ortamda üç dört ay arası çimlendiği söyleniyor.
Ben onbeş gün önce ekmiştim, henüz bir kıpırtı yok.
Sn.Kubat, aynı sizin gibi sonbaharda Clematisin dalını toprağa yatırıp üzerine 5 cm kadar toprakla örtmüştüm. Tüm kışı öyle geçirdi, yapraklanma belirtisi göremeyince geçen gün hafifçe eşeledim toprağını, yatırdığım dalın köklenmiş olduğunu görünce hemen yeniden toprakla örttüm. Geçen hafta da köklenmiş dalı ana bitkiden ayırdım. (kestim) Ana bitki yapraklanmaya başladı ama diğerinde bir yaprak sürgünü yok şimdilik.
Sizinkinin de sorun yaşayacağını sanmam, öyle sanıldığı gibi nazlı bir bitki değil bence.
Yılmaz Yalçın
01-03-2010, 19:42
Sayın Limon,
umudunuzu kesmeyin bence sürgün verir çünkü ben 3 ay önce ana bitkiden ayırıp kesmiştim çeliklediğim kısmı ve bugün çelikte iki yaprak arasındaki sürgünün biraz daha büyüdüğünü gördüm..Aslında o kısmın saçak olup olmadıgı konusunda hala şüphelerim var:)Umarım sürgündür yoksa toprakta olması gerekiyor zaten:)gerçi saçak olsa yeşilimsi olmazdı benim bildiğim kök beyazdır..
Clematisin çimlenme süresi cinsine göre bir aydan 2 yıla kadar bir peryotta oluyor .Ben altı
ayda bir cinsini , diğer bir cinsini ise bir ayda çimlendirdim .
Altı ayda çimleneni kendi hatam yüzünden kaybettim .Ancak bir ayda çimlenen
Clematis paniculata (C. terniflora) bir yaşına geldi sayılır . Özelliği ortaboy beyaz çiçekli ve kokulu .
Aşırı yağmurda suyun içinde kışı geçirdiği halde yeşil yaprakları gayet canlı , sevgili Limonun
da dediği gibi bahçemdeki en dayanıklı bitki seçtim onu !
Klamatislerim oldukca neşeli yeni sürgünler veriyor her dalda cok fazla sürgün var ;)
limon senin uyarılarınla sökmedim teşekkürler
Bende Clematis tangutica var. Seneye profesyonel olarak üretebilmek için bu sene anaç olarak yetiştiriyorum.
http://www.directgardening.com/large/7647_l.jpg
Todor, seni artık yorum yaparken göremesem de "Clematis" başlığını baştan itibaren göz gezdirmeye karar verince 3 yıl önce yazdığın bu mesajına rasladım. Merak ettim acaba Clematis Tangutica'n ne alemde?
Geçen sene yaban asmasının tomurcuklarını oldukça geç görmüştüm.
Bundan geçen yaz sonu Bauhaus'da elde kalan indirimli yaban asmalarından. Yaz sonu bir kaç çiçek açmışlardı.
Tüm dallar çıtır çıtır, yaprak çıkarmadan tomurcuk verdi.
128141
Bunun gövdesi kışın fırtınada 10 cm'den kırıldı, yerden yeni sürgünler verdi, ortasında da çiçek tomurcuğu var gibi.
128142
günebakan
04-03-2010, 10:45
Clematisler bence ne kadar narin de görünse oldukça güçlü bitkiler.Mor ve pembe olan clematislerin ikisinide bir saksıya aldım ve güçlü kökleri vardı:)
Clematis presedent
128275
Pembe clematis
128276
günebakan
07-03-2010, 22:22
Clematisin kökleri gölge seviyor bunun için diplerine petunya eksem nasıl olur acaba?
Arzu Kasapoğlu
08-03-2010, 18:25
SEvgili Adalet Hanım, clematis tohumunu nasıl çimlendirdiğimi sormuştunuz, kısaca anlatayım. Belkide uyguladığım yöntemle tesadüfen çimlenmiştir.
Clematis tohumlarını geçen yıl eylül ayında sevgili Güler hanım göndermişti. Gelen tohumları bir gün ılık suda beklettim. Sonra bazılarının dış kabuğunu soyup geri kalanı da öylece torfa ektim. Ektiğim tohumlardan sadece bir tanesi oda kabuğunu soyduğum bir hafta içinde çimlendi.
Çimlenen tohum altı-yedi ay kadar çift yaprak olarak kaldı. Daha sonra iki yaprak daha verdi. İki- üç ay da bu şekilde kaldıktan sonra eylül sonu, ekim gibi hızlı bir büyüme sürecine girdi. Şu an boyu kırk santim kadar. KIş nedeniyle kuruyan yerlerden yeni tomurcuklar çıkmaya başladı. Saksısı çok küçük olduğu için en kısa sürede değişmem gerekiyor.
Tohumdan yetiştirilen clematisler eğer şekilde büyüyorsa gerçekten çok sabırlı olmak gerekiyor :)
Clematisin yeşermeye başlayan üst kısmının resmini çektim.
Adalet Yağcı
08-03-2010, 19:10
Arzu hanım teşekkürler, keşke çimlenme aşamalarını da fotoğraflasaymışsınız.
Çimlenme süresi için 30-120 gün arası olduğu söyleniyor, bu da usandırıcı bir bekleyiş demek.
Ama her ne şekilde olursa olsun siz çimlendirebildiyseniz benimkilerde hâlâ umut var demektir.
Bakalım sizin clematis bu sene açacak mı?
Ben 16 Şubat tarihinde tohumları ektim. Hala hiçbir gelişme yok. Sabır, sabır, ya sabır...
Arzu Kasapoğlu
08-03-2010, 20:09
O zaman resim çekmeyi düşünemedim Adalet Hanım. Gerçekten sabır isteyen bir iş. Çimlendikten sonra bile büyümesi için aylarca beklemek lazım.
Yeşim özgünün gönderdiği bir kaç tahum var henüz ekmedim. Onlara da aynı yöntemi uygulayacağım. Bakalım kaç günde çimlenirler.
Vildan Sönmez
08-03-2010, 20:31
Arzu Hanım, balkonunuza yazmıştım sorumu buraya taşıyorum :
Yetiştireceğiniz saksıda mı yeşerttiniz yoksa küçük saksıdan şaşırtma yaptınız mı ?
Bende de clematis tohumu var. Yeşermesi kolay, büyümesi zor gibi anladım yazdıklarınızdan. Dediğiniz gibi ekerim, bir kaçını kabuklarını soyarak, birkaçını olduğu gibi. Sonrası ya kısmet.
Arzu Kasapoğlu
08-03-2010, 21:02
Yer kaplamasın diye çok minik bir saksıda çimlendirmiştim Vildan hanım. Sonradan daha büyük saksıya aktardım.
acemifüsun
08-03-2010, 21:10
Bende de sevgili Yeşim Hanımın yolladığı tohumlar var, ben de bugünlerde tohumlarda şansımı denemek istiyorum. Sevgili Jezebel'in , sizlerin önerilerinize, deneyimlerinize göre hareket edeceğim:)
Adalet Yağcı
11-03-2010, 13:03
6 Aralıkta bahçemden topladığım clematis tohumlarını ağzı kapanan pet kaplara ekmiştim.
Bu gün artık ümidimi kestiğim kabı boşaltıp başka tohumlar ekmek istediğimde bir tane çimlenmiş clematis gördüm :eek:
Clematis olduğundan % 100 eminim, çünkü tohumun dış kabuğu bitkinin kökündeydi.
Yavaşça yerinden aldım, bitkinin yeşil kısmı yarım cm. ama kök kısmı neredeyse 4 cm. olmuş.
Çimlenen bitkiyi mecburen başka yere aldım, diğerlerini de toplayıp yeniden kabına doldurdum.
Clematis çimlendirmek isteyenler en az 90 günü göze almalılar bence, tohum kabını bir aydan fazla kapalı ortamda tutmuştum, sonraki günleri dışarda geçirdi.
Geçen yıl Sn.Snowman'den aldığım "Clematis Armandii" bolca tomurcuklandı. Çiçeğini ve kokusunu merakla bekliyorum. :)
130166
Adalet Yağcı
14-03-2010, 18:59
Diğerleri gibi tüylü değil, tomurcuklar parlak görünüyor, bol bol fotoğraf isteriz sevgili Limon.
k_donmez
14-03-2010, 21:37
Uzun süre aradıktan sonra Bauhaus'tan aldığım iki clematisi bugün toprakla buluşturdum. Biri montana superba, diğeri montana elizabeth. Bunlardan montana elizabeth sürgün vermiş durumda, diğeri ise halen uykuda. Toprak üzerindeki kısmı güneş etkisinden koruyabilmek için talaş ve odun kırıntıları ile malç uyguladım. Yaklaşık 30 cm yükseklikte tahta paravan ile de etrafını çevirdim. Gözümü çok korkuttuğunuz için kök bölgesini sağlama almaya çalıştım. Zira bulundukları yer öğleden itibaren akşama kadar güneş alacak. Toprak üstünde yaklaşık 50 santimlik ikişer dal olmasına rağmen, kökler saksıyı neredeyse dolduracak kadar yoğundu.
Bu tür yaprak dökmüyor, yaprak yapısı Manolya veya pervane çiçekli yasemin gibi sert. Okuduklarıma göre çiçekleri diğer türlere göre küçükmüş ancak salkım halinde açtığı için yoğun bir görünümü oluyormuş. En çok ta kokusunu merak ediyorum, kayda değer bir kokusu var mı acaba...
Sn.k donmez korkmanıza gerek yok, yetiştirince anlayacaksınız ne kolay bir bitki olduğunu. Çok kanaatkardır.
Clematisin kökleri gölge seviyor bunun için diplerine petunya eksem nasıl olur acaba?
Sevgili Günebakan, olur. Ben de geçen sene Armandii nin dibine Yıldız çiçekleri dikmiştim.
Yılmaz Yalçın
14-03-2010, 22:20
Sayın Limon,
Gözünüz aydın diyelim:)Darısı başımıza diyeceğim ama 2 adet clematisimden birisi kurudu tamamen:(Montana türü küçük çiçek açan clematisim 10 aydır kurumuş durumda hiçbir sürgün vermedi son kalan gövdesi de çürümüş ve koptu sadece saçakları kaldı toprakta uzun zamandır da kıpırtı yok..Vino türü clematis ise 2 kök halinde sürgün verdi uzuyor sürekli..Yeni clematis çeşitleri almak istiyorum,özellikle sizin küçük çiçek açan türden edinmek istiyorum ama satışı olan bir yer bulamadım:(Özellikle montanam kuruyunca hırs yaptım:)küçük çiçek açan clematis yetiştirmek istiyorum...
drhegeli
21-03-2010, 10:52
C.Josephine : Bir çiçeğin doğumu
"Armandii" çiçekleri açmaya başladı.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=34402&catid=member&imageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=34403&catid=member&imageuser=11575
Yılmaz Yalçın
25-03-2010, 14:48
Sayın Limon,
Tebrik ediyorum sizi armandinize sevginizi de verip bolca çiçeklendirmişsiniz!Benim de küçük çiçek açan montana türü clematisim mantardan dolayı kurudu epey büyüktü ama 8 ay önce kuruyup gitti:(Belki yeniden filizlenir diye budamıştım ama hala bir kıpırtı yok:(Keşke Snowmann tekrar clematis satışına başlamış olsa ilk alanlardan biri ben olucam söz:)Umarım sesimizi duyuyordur:)
Adalet Yağcı
25-03-2010, 15:18
Benim vyvan pennel (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=131680&d=1269356097)im utansın baksın da bu güzelliğe.
Geçen sene bir tanecik açmıştı, bu sene iki tane açacak :mad:
benim klamatisimde oldukca bol dallandı gecen yıla oranla cicek dolu dibinden kestigiminde kök kısmından 3 sürgün vermiş :D
limon muhteşem kokusu nasıl yogunmu
Ben tıpkı Hanımeline benzettiğim kokusunu ama çok hafif. Etrafa yayılan bir kokusu yok. Takipteyim. :)
"Clematis Armandii" en keyifli günlerini yaşıyor. Kokusu yok denecek kadar az. Ama çiçek yoğunluğu çok güzel.
132710
Kokusu hakkında söylediklerimi geri alıyorum. Bugün hemen hemen tamamı açmış haldeki çiçeklerine güneş vurunca etrafa muhteşem kokusunu yaymaya başladı, yakınından gelip geçerken mest etti beni. :) Tıpkı Hanımeline benzettim kokusunu.
Clematis severler bu türü bulursanız kaçırmayın derim. Erken açması, yaprak dökmemesi, grup halinde bol çiçeklenmesi ve çiçeğinin kokulu olması avantajları. Ne kadar çiçekli kalacak, göreceğiz.
133362
133363
Gerçekten çok güzelmiş, kokusuzuna da razıyım. Çiçekleri yasemin çiçekleri kadar mı? Sadece en üst mü çiçeklendi? Boyu ne kadar oldu? Ne kadar olacak?.... Daha sorayım mı?
Pervane çiçekli Yaseminin çiçeklerinin 4-5 katı büyüklüğünde, kokusu ondan daha güzel diyebilirim. Aynı Çan Sarmaşığı gibi alttan 1,5-2 metre kadarı kel, yaprağı bile yok, fakat üst kısmı çok yoğun çiçeklendi. Geçen yıl geldiğinde çiçek açmayınca üstten budamıştım, budadığım yerlerden bir çok yeni dallar çıkmıştı. Geldiğinde de dallanma yukarıdan başlıyordu, boyu 1,5 metre kadardı, belki daha kısa boylusu alınıp, tepe budaması yapılırsa daha aşağıdan dallanması sağlanabilir. Şimdi boyu çok uzadı, pergolayı sarmaya başladı. Diğer türlerle yanyana dikilmesi çok hoş olur diye düşünüyorum. En erken ve bol çiçeklenen bu tür olacaktır, diğerleri de sırayla gelirse, hemen her mevsim çiçekli olurlar. Ben bunu ayrı diktim ama dibine ponpon çiçekli asma gülü diktim. Onun da boyu henüz kısa ama hızlı gelişen bir tür olduğundan bu yaz sarar diye düşünüyorum.
Snowman den geçen yıl almıştım, şimdi elinde var mıdır bilmiyorum. İnternetten fotoğraflarına bakınca doğrusu bu kadar güzel görünmemişti gözüme.
Yılmaz Yalçın
05-04-2010, 22:10
Clematisim yeni sürgünlerle büyüme devam ediyor:)Keyfi yerinde bakalım ne zaman çiçeklenecek..http://img377.imageshack.us/img377/9242/clematis1.jpg
k_donmez
05-04-2010, 22:12
Ankara'da Clematis yetiştirenlerden bitkisi uyanıp sürgün vermeye başlayan var mı?
Benim clematiste ikide tomurcuk var...
Ankara'da Clematis yetiştirenlerden bitkisi uyanıp sürgün vermeye başlayan var mı?
Bitkiler yaklaşık bir aydır uyanıklar. Yeni uzayan sürgünleri 20cm'yi geçti.
k_donmez
05-04-2010, 22:29
Sayın Gilan,
Ben bir ay kadar önce Bauhaus'a gelen Clematislerden 2 adet farklı Montana türlerinden aldım. Bahçede kurallara uygun yerlere diktim. Çevresine de kök koruyucu tedbir uyguladım. Bunlardan biri aldığımda uyanmaya başlamış ve sürgün vermişti. Benim dikmemi takiben sürgün verenin taze sürgünleri kurudu. Yeni sürgünler çıktı. Birkaç gün önce onlar da kurudu. Şimdi iki bitki birden kuru bir halde bana bakıyorlar. Umutla uyanmalarını bekliyorum. Acaba Ankara'nın ikliminden midir diye merak ettiğimden sordum. Benimkiler yeni dikildiği için nazlı olabilir. Biraz daha bekleyeceğim. Yalnız Sayın Limon'un Armandi'si hoşuma gitti. Ondan da edinmek lazım.
Yılmaz Yalçın
05-04-2010, 22:37
Sayın Kdönmez,
Clematis ilginç bir sarmaşık,kuruması normal kuruyup yeni sürgünler çıkar..Ama susuz bırakmayın hiç kurumasın kökleri..Kuruyup yeni sürgünler verir...
k_donmez
05-04-2010, 22:40
Sayın Kubat _İzmirli,
Bu güzel haber. Zira kuru halleri beni çok kötü etkiliyor. Zira bahçemde uyanmayan ağaç, çiçek, soğan neredeyse kalmadı. Onlara özel bir alan hazırladım. Bahçemde birçok bitki var fakat bunlara çok özen göstermiştim. Biraz da sitenin etkisiyle olsa gerek. Clematis çiçeklerini görmeyi de çok istiyorum. Umutla bekleyeceğim.
Benim de bir tek Ernest Markham'da sorun var. O da bir ay kadar önce uyanıp yeni sürgünler çıkarmıştı. Sonra birden kurudular. Acaba erken uyandı da son soğuklar mı vurdu bilemiyorum. 2 gün önce baktım alt taraflardan yeni minik sürgün uçları görünüyor. En azından canlı diye sevindim. 10cm yanındaki Polish Spirit de ona inat coştu. Pembe-mor birbirlerine dolansınlar diye yan yana dikmiştim.
Clematiste gerçekten de kuruyup, yeniden sürme durumları oluyor ama siz kuru dediğiniz dalları kesmeyin. Canlısıyla kurusunu kırmadan ayırt etmek mümkün değil çünkü. Her an sürpriz yapabilir.
Yalnız bu sene çiçek açmayabilir. Buna da hazırlıklı olun.
Beyaz clematisimin her yanı tomurcuk dolu. Birkaç tanesinin bu hafta açmasını bekliyorum. Fazla uzun dalları da 4 farklı yere daldırdım. Birkaç ay içerisinde köklenmesini umuyorum.
Sn. k_donmez, clematisler Ankara'da bayağı bir zamandır uyanıklar. Sizinkiler uyum sorunu yaşıyor olabilirler. İlk yıl biraz sorunlu geçiyor gibi. Merak etmeyin, yerine alışma süreci bitince çiçeklenmeye başlar.
Benimkiler sabahları çok az bir güneş gördükleri halde uzayıp duruyorlar. Daha yerlerine yerleştiremedim bile, neredeyse sarılacak duruma geldiler.
S Güngör
06-04-2010, 18:07
Snowman den geçen yıl almıştım, şimdi elinde var mıdır bilmiyorum. İnternetten fotoğraflarına bakınca doğrusu bu kadar güzel görünmemişti gözüme.
Bu bitkiden edinmek istiyorum. Eminönünde yasemin sandığım çok dikkatli incelemediğim bir bitki vardı. Bir daha bakacam eğer clematis armandii ise hemen alıcam çünkü yasemin bizim oralarda yetişemiyor...
Yılmaz Yalçın
06-04-2010, 19:11
Sayın S_Güngör,
Eminönüne ben de gittim bugün gezdim çiçekçilerde ama göremedim:(Tarif eder misin hangi çiçekçide?Söz almıcam:)
k_donmez
06-04-2010, 22:07
Sayın k donmez sizinde bahçenizi görmek isteriz, forumda ankaralı bahçe sahibi pek yok :) olanlara bakmak beni çok mutlu ediyor
Ege ve Akdeniz taraflarındaki üyelerden gelen bahçe resimlerine bakınca Ankara'da bahçe düzenlemeye çalışmak bazen insanı yıldırıyor. Çeşit sınırlılığı ve soğuğun devam ederek toprağın elverişli ısıya gelmesini engellemesi elimizi kolumuzu bağlıyor. Ben de geçen yıl sahip olduğum bahçeye epey emek veriyorum. Biraz daha zaman geçsin, Mayıs ve sonrası gibi forum içinde parça parça başlıklarda bulunan fotoğraflarla birlikte bahçe görüntülerimi verebilirim. Yetiştirmeyi başarabileceğim bitkilerde tohumdan yetiştirmeyi daha çok tercih ediyorum. Site sayesinde öğrendiğim yeni ve çok güzel bitkilerin bir kısmını zaten fide olarak bulmak mümkün değil. Tohumdan yetişenlerde ise henüz çimlenmeler gerçekleşiyor. Biraz toparlansınlar görüntüleri sizlere sunarım. Hele bir de clematisler canlansın.:o
Sayın Orhan Özbilgiç'in aldığı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=612426&postcount=197) clematisi netten araştırdım. Resimleri sizlerle de paylaşayım. :)
'Clematis Negritianka' ya da 'Clematis Negritjanka'
Bu clematislere doyamayacağız galiba. :rolleyes:
134642
134643
Pervane çiçekli Yaseminin çiçeklerinin 4-5 katı büyüklüğünde, kokusu ondan daha güzel diyebilirim. Aynı Çan Sarmaşığı gibi alttan 1,5-2 metre kadarı kel, yaprağı bile yok, fakat üst kısmı çok yoğun çiçeklendi. Geçen yıl geldiğinde çiçek açmayınca üstten budamıştım, budadığım yerlerden bir çok yeni dallar çıkmıştı. Geldiğinde de dallanma yukarıdan başlıyordu, boyu 1,5 metre kadardı, belki daha kısa boylusu alınıp, tepe budaması yapılırsa daha aşağıdan dallanması sağlanabilir. Şimdi boyu çok uzadı, pergolayı sarmaya başladı. Diğer türlerle yanyana dikilmesi çok hoş olur diye düşünüyorum. En erken ve bol çiçeklenen bu tür olacaktır, diğerleri de sırayla gelirse, hemen her mevsim çiçekli olurlar. Ben bunu ayrı diktim ama dibine ponpon çiçekli asma gülü diktim. Onun da boyu henüz kısa ama hızlı gelişen bir tür olduğundan bu yaz sarar diye düşünüyorum.
Snowman den geçen yıl almıştım, şimdi elinde var mıdır bilmiyorum. İnternetten fotoğraflarına bakınca doğrusu bu kadar güzel görünmemişti gözüme.
Çiçeklenmesi ne kadar sürecek biliyor musunuz?
k_donmez
10-04-2010, 20:54
Clematisler halen uyumaya devam ediyor. Hiçbir hareket yok.
Adalet Yağcı
10-04-2010, 21:22
Şimdiye kadar uyanmaları gerekiyordu ama yerleri rahat gelmiş olabilir, Mayıs sonuna kadar bir hareket göremezseniz, toprak üstünden beş santim bırakıp budayın, belki kökleri hâlâ aktiftir.
Yılmaz Yalçın
11-04-2010, 13:02
Sayın Kdönmez,
Sevgili Adalet Hanımın dediği gibi yapın üstadımız sayılır clematis konusunda:)Ama sakın kökle gövdeyi bağlayan kısma dokunmayın çok nazik oluyor çünkü ve benim yaptığım gibi bitkinin kurumasına neden olabilirsiniz:(Clematislerin tipik özellliğidir arada kuruyup uzun süre dinlenmeleri..Bu kurudukları anlamına gelmiyor aldanmayın:)Bir süre dinlendikten sonra aniden sürgün verecek clematisiniz:)
Adalet Yağcı
11-04-2010, 13:18
Yok canım, benden daha deneyimli üstatlar var bu forumda, ben sadece akıl yürüttüm.
Böyle bir şeyi ben yaşasaydım, önerdiğim gibi yapardım, olursa olur olmazsa da yeniden çaresine bakılır.
Bir çok arkadaşımız clematislerini acelecilikten telef ettiler, bunu hatırlatmak isterim.
Yılmaz Yalçın
11-04-2010, 13:44
Sevgili Adalet Yağcı,
Çok haklısınız ben de acelecilikten telef edenlerdenim:)Kuruyan clematisim ne zaman sürgün verecek kökünde birşey mi var diye telaşa kapılıp gövdenin elimde kalmasına neden oldum:(O zamandan beri bir daha clematisim sürgün vermedi..Fazla üzerine gitmemek lazım clematislerin ve dediğiniz gibi budayıp beklemek gerek.
Çiçeklenmesi ne kadar sürecek biliyor musunuz?
Sevgili Uzman bilmiyorum ama gözlemleyip paylaşacağım. Şu anda çiçeklerinde hiç bozulma yok, yaprak görünmüyor çiçeğinden.
Benim Clematislerimde de çiçekler var. Hem pembe olan hem de beyaz çiçek içinde. Diğerlerinde de tomurcuk çok. Uyanmamış olan da hiç yok.
Sevgili k_dönmez,
geç çiçeklenen büyük çiçekli olanlar biraz daha geç uyanıyorlar. Klematislerin kök yapısı çok kuvvetli, eminim uyanacaktır. Sevgiyle...
k_donmez
12-04-2010, 22:49
Sayın Lir
İlginize teşekkürler. Ben de sabırla bekleyeceğim. Ankara'nın soğuğu halen devam ediyor. Bu gece 0 civarında ısı var. Bulundukları yer güneydoğu cephe. Kök bölgesini güneşten korumak için galiba fazla sarıp sarmaladım. Toprağın yeterli ısıya ulaşamadığını düşünüyorum.
_kardelen_
13-04-2010, 10:36
Merhaba..Tohumları ekeli üç hafta oldu hala çimlenme yok. Çimlenmesi için ortam nasıl olmalı ne yapmalıyım?
Elimde başka tohum yok kaybetmekten korkuyorum.
Adalet Yağcı
13-04-2010, 10:53
Ben ekeli neredeyse 3 ay oldu, hiç hareket yok.
Dış ortamda 120 günde, iç ortamda 60 günde deniyor çimlenme için.
Bu güne kadar clemtis tohumlarından bitki elde eden kimse olmadı Arzu hanım dışında, o da kaybetti sonradan, yanlış hatırlamıyorsam.
Yılmaz Yalçın
13-04-2010, 17:33
Sayın Adalet Hanım,
Tohumdan ben de başaramadım çimlendirmeyi:(Ama çelikten köklendirmeyi başardım hatta sürgün vermişti 15 cm ama komşunun kazağı düştü kırıldı:(sonra kurudu
Armandii nin kelebeğe benzeyen çiçeklerinde tek tük bozulmalar başladı. 25.03 te açmaya başlamışlar, yaklaşık 20 gün çiçekleri güzelliğini koruyor diyebiliriz.
acemifüsun
13-04-2010, 19:21
Benim de bir ay önce ektiğim tohumlarda hiç ses yok, daha epey bekleyeceğiz.
S Güngör
13-04-2010, 19:45
Yapı marketlerde armandii türünü bulma imkanı var mıdır acaba? Şuan elinde olanlar nereden aldığınızı sorabilir miyim?
Bauhause'ta armandii vardı canım .
benim klamatis oldukca cok sürgün verdi muhteşem bir cicek birde acsa sanırım gecen yıldan daha büyük olucak tomurcukları büyüyor acmıyor :p
Yılmaz Yalçın
13-04-2010, 20:22
Bauhause'ta armandii vardı canım
Sayın Hatice,
Armandi hala var mıdır?Sevgili Limon'un clematisinden mi var?
Şuan elinde olanlar nereden aldığınızı sorabilir miyim?
Geçen yıl Sn.Snowman'den almıştım.
Eser İlhan
14-04-2010, 07:46
Bauhause'ta armandii vardı canım
Sayın Hatice,
Armandi hala var mıdır?Sevgili Limon'un clematisinden mi var?
Bu hafta sonu Beylikdüzü Bauhaus'taydım ve özellikle beyaz çiçekli türlere baktım bu arada armandii de aradım ama yoktu. Ben nerdeyse her hafta sonu uğruyorum Bauhaus'a.Armandii (veya değişik bir başka tür) görürgörmez haber veririm.
Geçen sene 4 adet ekmiştim.3 tanesi hareketli ama birisi kurumuş gibi duruyor.
Tekrar sürgün verebilir, sakın kesmeyin.
Benimkinin de birinde aynı durum vardı, şu an alt dallardan yarım santimlik sürgünler belirdi.
Yılmaz Yalçın
14-04-2010, 10:11
Sevgili Jel77,
Teşekkürler bilgi için..Ben uzağım Bauhaus'a yeni türler gelirse koşa koşa giderim:)Clematis her bahçenin incisi olabilecek bir bitki..
Yılmaz Yalçın
14-04-2010, 10:14
Sevgili Nuzel,
Gilan'ın da söylediği üzere kesmeyin sakın.. Kuruduğunu sandığınız yerlerden sürgün verecek geç de olsa..Clematis dinlenip güç toplayan bir tür..
Benim Clematis'imi arkadaşımın bahçesinde beğenmiştim .
Mor ufak çiçekleri vardı .
Bunu beyan edince ertesi gün saksıyla kargoya verdi . Böyle dostlar , dostlar başına .
Şimdi boyumca uzamış durumda . Açmasını sabırsızlıkla bekliyorum .
Çelikleyip , çoğaltıp eski sahibesine sürpriz yapmayı düşünüyorum .
snowman77
19-04-2010, 21:00
Arkadaşlar elimde bulunan sınırlı sayıdaki clematis çeşitleri satışına başladım linkten ulaşabilirsiniz.
Forum formatını korumak için lütfen satışla ilgili sorularınızı aşşağıda linki bulunan satış sayfamdan yapınız.
Clematis çeşitleri satışı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20373)
berduray
20-04-2010, 12:07
Çelikten üretimi hangi ayda yapabilirim ve tekniği nedir?
Tecrübesi olan aktarabilir mi?
zerrinsrt
20-04-2010, 13:39
Geçen yıl diktiğimin bir dalı kış aylarında ipten kurtulmuş, toprağa deymiş. Yaprak boğumundan kök çıkarmış.
Gelecek sonbaharda birkaç dalı toprağa yatırıp, yapraklar dışarıda kalacak şekilde toprakla örtmeyi düşünüyorum.
Yılmaz Yalçın
20-04-2010, 14:01
Sayın Zerrinsrt
Ben bu yöntemle yeni clematis elde etmiştim ama üzerine komşunun kazağı düşünce kırılıp kurudu:(Ama kesin tutuyor..
zerrinsrt
20-04-2010, 15:04
Hangi ayda denemiştiniz? Anaçtan ne zaman ayırdınız?
Yılmaz Yalçın
20-04-2010, 15:11
Ekimde torfa yatay gömmüştüm ve Aralıkta anaçtan ayırmıştım fotodaki gibi..
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=100971&d=1252000398
berduray
20-04-2010, 18:08
Peki sonbahara deneyelim o halde, herkese teşekkürler.
Beyaz clematisim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=499057&postcount=589) geçen ay yapraklanınca bazı yapraklar ayrı dal gibi uzamaya başladı. Ben de 2 hafta önce bu durumdaki 4 dala daldırma uyguladım. Şu an daldırdığım 4 dal sağlıklı gelişiyor, 2 tanesinde tomurcuk oluştu. Bu şekilde Haziran ayına kadar dokunmadan büyümeye bırakacağım. Köklenme o zamana kadar olursa ana gövdeyi de sayarsam 5 beyaz clematisim olacak.
137419
Yılmaz Yalçın
20-04-2010, 21:56
Sayın Uzman16,
Kesinlikle başarılı olacağınıza inanıyorum.Büyük çiçekli clematisler daldırma yolu ile rahat kökleniyor bunu tecrübe ettim:)Sizdeki Madame le coulture hızlı gelişiyor mu?Kaç tane tomurcuk var ve hangi aylarda çiçekleniyor?
Ben geçen sene snowman77'den almıştım. Çiçeklenmesi geçen yıl sanırım Eylül ayındaydı ama ancak gelişebilmişti, aldığımda incecik, ufak birşeydi... Şu an üzerinde 5-6 tane tomurcuk var, hele bir tanesinin eli kulağında, açtı açacak. Yani bu yıl Nisan ayında açıyor. Bakalım açması ne kadar sürecek? Gelişimi çok hızlı.
Yavuzaerol
21-04-2010, 06:06
Herkese selam, Ben Alma-ata'da yasiyorum. Bahcem deniz seviyesinden 1250 yuksekte. Bahce citini sarmasikla guzellestirmek istiyorum ama burada bu yukseltide Clematis yetisir mi? Bir de Nisan 20 de bile kar atistiriyor ne zaman dikmeli. Burda yaban uzumu denilen bir sarmasik turunu zar zor yetistirmeyi basardim. Baska hangi saricilari onerirsiniz? Simdiden tesekkurler,,,
k_donmez
21-04-2010, 18:25
Sayın Yavuzaerol
Eğer bulabilirseniz, hedera'yı kullanabilirsiniz. Ben Ankara'dayım. Bulunduğumuz yer 1100 metre rakımda. Hederaları geçen yıl diktim. Kışın yeşil kaldılar ve bahara süratli bir gelişimle başladılar. Yalnız bir çok sarılıcı da olduğu gibi gördüğüm kadarıyla bunlarda da sardırmak istediğiniz yere kendiniz yönlendireceksiniz. Amerikan sarmaşığı da kullanabilirsiniz. Kışın yaprak döker. Bu iki türdede çiçek yoktur. Yaprak formları çok güzeldir. Clematisin yetişip yetişmeyeceğini ise ustalar söylesin. Ben de yeni clematis aldım. 2 tane. Halen uyanmadılar.
Yılmaz Yalçın
22-04-2010, 16:10
Arkadaşlar,
Eminönü'ndeki bir çiçekçiye clematisin küçük çiçeklilerinden;Alpins group integrifolia Alba ve roses gelmiş..Beyaz ve kırmızı renkli çiçekleri aşağı bakıyor..Akşam fotolarını eklerim.
Eser İlhan
22-04-2010, 17:26
Beylikdüzü Bauhaus'a da clematisler gelmeye devam ediyor. Salı günü 2 tane "Gladys Picard" aldım. Biraz zayıflar ama güzel sürgünleri var. Daha önce de bir tane “Justa” bir tane de "Negritjanka” almıştım ve yanyana hanımelinin hemen yakınına diktim. Onlar yeni aldklarıma göre daha gür yapraklılar ve şimdilik harika büyüyorlar.
Son aldıklarımı da mor salkımın kalın gövdesine ve oradan da bahçe çitine doğru sardırmayı düşünüyorum. Fırsat olursa yarın tekrar gideceğim Bauhaus'a. Bu aralar sirkülasyon hızlandı.:))
(Ama armandii hala yok)
Yılmaz Yalçın
22-04-2010, 22:29
Arkadaşlar,
Bugün Eminönü'nde birkaç çiçekçiye yeni clematisler gelmiş benimde ilk defa gördüğüm türleri İngiltere'den getirtmişler..Daha çok küçük çiçekli ve armandi ailesinden clematisler.
Büyük çiçekli olanlar da jacmani ailesinden mor ve pembe renkte olanlar var.(25 TL.)Telefonum ile çekebildiklerim işte bunlar:)
Adalet Yağcı
22-04-2010, 22:51
Benim geçen sene katmerli açan vyvan pennel, bu sene katmersiz açıyor, sebebi ne olabilir, bir fikriniz var mı?
Yılmaz Yalçın
22-04-2010, 22:54
Sevgili Adalet Yağcı,
Çok ilginç ben de şaşırdım şimdi..Zamansız açtığı için olabilir mi?Çiçeklenme dönemi nedir?
Adalet Yağcı
22-04-2010, 23:20
Tam da çiçeklenme mevsimi Yılmaz bey, geçen sene inanılmaz güzellikte iki çiçek (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=81134&d=1243194008) vermişti.
Yılmaz Yalçın
22-04-2010, 23:40
O zaman çiçek yapısı bir olumsuzluktan dolayı bozulmuş olabilir ama bence bundan sonra yine katmerli açacak diye düşünüyorum..
Geçenlerde yabancı bir sitede katmerli bir tür olan clematis piilu'nun sadece ilk yıl katmerli açtığını, sonraki yıllarda yalınkat açtığını okumuştum. Saçma gelmişti, ama sizin yazdıklarınızı okuyunca doğru olduğunu anladım.
acemifüsun
23-04-2010, 17:05
Aceba tohumdan üretilince mi böyle bir dönüşüm oluyor? Sorum saçma olabilir ama bana böyle bir çağrışımı oldu:)
Adalet Yağcı
23-04-2010, 17:29
Tohumdan üretebilen yok ki, bitki olarak almıştım.
acemifüsun
23-04-2010, 17:32
Sevgili Adalet hanım bitki olarak aldığınızı biliyorum, üretenler için düşünmüştüm.
Yılmaz Yalçın
23-04-2010, 17:59
Sevgili Adalt Hanım,
Sizin clematis jacmani grubundan ama türünü araştırıyorum bulamadım:(Benimki ile aynı tür mü ona bakıyorum.Sizinki bol tomurcuklu tebrik ederim sizi demekki iyi bakmışsınız:)Ne zaman oldu alalı?Ben geçen yıl aldım sizinki ile rengi aynı şimdi üzerinde sadece 2 tomurcuk var.Geçen yıl haziranda 3 tane açtı.Temmuzda ise 2 tane sonra bi daha açmadı.
Adalet Yağcı
23-04-2010, 19:54
Geçen sene sevgili Eylems benim için Bauhausedan almıştı, geldiğinde 60 cm. kadardı.
Özel bir şey yapmıyorum, kök kısmını güneşten koruyorum, biraz da gübre vermiştim Sonbaharda.
Budama yapmadım, budama yapan arkadaşlarınki dipten daha çok sürgün verdi, ben kıyamadım budamaya, bu sene budamayı düşünüyorum.
Bitkiniz yaşlandıkça güzelleşip coşacaktır :)
Biraz sabır lütfen.
drhegeli
24-04-2010, 07:31
Sayın Adalet Hanım,
aşağıdaki linkte Vyvyan Pennell'in ilkbaharda katmerli veya yarı-katmerli açtığı, yılın daha sonraki zamanlarında ise tek kat açtığı yazıyor. Sizinki bu sene şaşırmış gibi ama yine de katmerli açacaktır :)
http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clemdetail.cfm?dbkey=591
Yılmaz Yalçın
24-04-2010, 11:14
Sevgili Adalet Hanım,
Sizin mor renkli ve bol tomurcuk veren clematisiniz ekte sunduğum benim clematisle aynı mı acaba?
Yılmaz Yalçın
24-04-2010, 20:39
Arkadaşlar,
Bugün Bayrampaşa Bauhaus'tan 9.9 TL.ye 3 tane clematis aldım.Oldukça sağlıklılardı ve hemen bahçedeki yerlerine diktim:)Ek'te bugün aldığım clematisleri sunuyorum.
1.fotoğraftaki;Multi Blue,
2.fotoğraftaki;Piilu,
3.fotoğraftaki;Contesse De Bouchaud
Yılmaz Yalçın
24-04-2010, 21:01
Sevgili Uzman16,
20 civarı multi blue vardı daha:)Her birinde 3,4 kök vardı ve boyları ortalama 1 metre civarında idi hatta bazıları daha uzundu.Kesinlikle fiyatları çok uygun bence.
Adalet Yağcı
24-04-2010, 21:53
Sayın Drhegeli, ben de okumuştum bir yerlerde, katmersiz de açabiliyormuş ama bu mevsimde katlı açması gerekiyordu.
Belki, önümüzdeki günlerde telafi eder :)
Yılmaz bey, ben yanılmışım, yine yanlış hatırlamıyorsam benim clematisim "CLEMATIS SAPHYRA® 'Indigo' BG8 TUTEURE" idi, Fidanistanbul firmasından almıştım.
günebakan
25-04-2010, 13:57
Teşekkür ederim Yılmaz bey sanırım kızkardeşim alacak bana:) İki tane clematisimden birinin tomurcuğu var ama hangisi bilmiyorum çünkü ikisini bir araya dikmiştim:)
138817
Bu sabah madame le coultre clematisim açtı. 14 cm. çiçek çapı ile geçen seneden daha büyük açtı sanki. Üstelik geçen seneki küçük saksısında.
Yaban asması için yabancı kaynaklarda genelde gülün ya da pasifloranın yanına dikilmesi tavsiye ediliyor, destek olması ve boş gövdeyi sarması için iyi fikir ama galiba "kardeşler" de. Geçen yaz sonu üç senelik yaban asmamı, yeni diktiğim gülün ve pasifloranın arasına diktim. Ortada tutunacağı çit omasına rağmen, çitten uzaklaştı, bir kolunu güle, diğer kolunu da pasifloraya attı. Vardır bir bildiği...
günebakan
25-04-2010, 20:58
Benim clematislerim clematis presedent ve clemetis villa de lyon.
acemifüsun
25-04-2010, 21:48
İzmir'de yaz sıcaklarından nasıl koruyacağımıza dair plan yapmamız gerekir. Bizim iklim için biraz zor bir bitki.
Mehmet bey sizce İzmir'de olmaz mı? Benim de içim gidiyor ama cesaret edemiyorum, güneye bakan çok az gölge yeri olan balkonumda sizce olabilir mi?
Yılmaz Yalçın
25-04-2010, 22:41
İzmirde yaşayan (bostanlı)biri olarak düşüncem; clematis İzmirin sıcaklarına zor dayanır ama eğer kuzeye bakan gölgelik ve nemli tutabileceğimiz bir yere dikilebilir..Tek şart kök kısmını çok iyi malçalamak odun talaşı ile iyice kök kısmını kapatıp onun üzerine de ısıyı yansıtan ve yalıtan taş veya benzer malzeme ile kapatmak..
günebakan
25-04-2010, 22:47
Ben de İzmir de yaşıyorum clematislerimi geçen sene aldım ben evde olmadığım için dalları ve yaprakları yanmıştı o dalları budadım şimdi daha güzel gelişti. Bence İzmir de yaşar ama yine de siz bilirsiniz:)
Benimki bu kış geldi .Üstünde asmadan , passifloradan ve böğürtlen dallarından oluşan bir çardak var .
Umarım yeterli olur .
acemifüsun
26-04-2010, 09:46
İzmirde yaşayan (bostanlı)biri olarak düşüncem; clematis İzmirin sıcaklarına zor dayanır ama eğer kuzeye bakan gölgelik ve nemli tutabileceğimiz bir yere dikilebilir..Tek şart kök kısmını çok iyi malçalamak odun talaşı ile iyice kök kısmını kapatıp onun üzerine de ısıyı yansıtan ve yalıtan taş veya benzer malzeme ile kapatmak..
Sevgili Yılmaz ben de yıllardır Bostanlıda oturuyorum:) Güneye bakan balkonumuz çok rüzgarlı, önü tamamen açık, büyük bir park önümüz ve denizin esintisi hep bizde. Balkonumuzda küçük bir köşe gölge kalıyor, orayı clematis için düşünüyorum.
Eser İlhan
27-04-2010, 20:08
Benim geçen sene katmerli açan vyvan pennel, bu sene katmersiz açıyor, sebebi ne olabilir, bir fikriniz var mı? Clematislerin budanmasıyla ilgili yabancı bir kaynakta katmerli açan hibritlerin sadece bir yıl önceki odunsu dallarda oluşan yeni ve görece kısa sürgün uçlarından katmerli açabildiğini okumuştum. Yaz ortasında uzun sürgünlerde oluşan ikinci nesil çiçeklerin ise katmersiz olabildiği söyleniyordu.
Vyvyan Pennell de ikinci tur çiçek açan Clematislerden. Belki de bitkinizi budamamış olmanız katmersiz açmasına sebep olmuştur.
Mehmet bey sizce İzmir'de olmaz mı? Benim de içim gidiyor ama cesaret edemiyorum, güneye bakan çok az gölge yeri olan balkonumda sizce olabilir mi?
Füsun hanum.
Benim çok güneş gören bir balkonum var. Geçen yıl aldığım Clematisim yaşıyor.Kışın dalları kurumuştu ,hiç ellemdeim, dibinden canlı dalları geldi.
Adalet Yağcı
28-04-2010, 11:20
Sevgili İel77, bilgi için teşekkür ederim, söylediğiniz gibi aynen, geçen sene budamamıştım, aslında budanmayacak kadar küçük bir bitkiydi, bir karış, neresini budayayım :)
Bu sene budanması gerekiyor demek ki.
Yılmaz Yalçın
03-05-2010, 15:59
Veeeeeeee..... İşte budur :)
12357
Sevgili Limon,
Clematis başlığındaki 39 numaralı mesajınızdaki bu clematisinizin tür nedir?
Adalet Yağcı
03-05-2010, 16:53
Bunlar da benim güzellerim.
141178
141179
S Güngör
03-05-2010, 23:43
Sayın adalet yağcı
Bu kadar güzelini bir tek yabancı sitelerde görmüştüm. Acaba sırrı nedir bu işin? Evinizin hangi yöne bakan duvarına ektiniz, dibine özel bir gübre koydunuz mu? Bİlgi verebilir misiniz?
Bunlar da benim güzellerim.
141178
141179
Muhteşem. Harika. Çok güzel.
Nasıl bakıyorsunuz siz bu clematise? Bir de türü ne ?
Tekrar elinize sağlık.
Adalet Yağcı
04-05-2010, 14:48
Sevgili dostlar, övgüleri hakediyor benim clematisim değil mi?
Türü yanlış hatırlamıyorsam "Jakmanii" tam adını yaylaya gittiğimde yazarım.
Çiçeklerim Doğuya bakan giriş bölümünde, yarı gölge bir alan, Son baharda biraz yanmış çiftlik gübresi vermiştim, budama yapmamıştım, kıyamadım :( özel bir bakım uygulamadım, diğerleri daha fazla güneş alan bir yerdeler, onlar daha az açıyor.
Sevgili Acemifüsun, 40 litrelik bir saksıda olabilir her halde, ama yere dikme imkanınız varsa yere dikin derim.
acemifüsun
04-05-2010, 21:37
Sevgili Adalet Hanım maalesef yere dikme gibi bir imkanım yok: Bugün onlara kenarları yaklaşık 40cm olan küb saksı aldım:)
snowman77
05-05-2010, 00:30
Adalet hanım clematisiniz gerçekten muhteşem renk ve irilik olarak harika açmış.
Adalet Yağcı
05-05-2010, 10:32
Teşekkürler sayın Snowman, bize çok yabancı olan bu güzel bitkinin dilini çözmeye çalışıyoruz bir kaç senedir.
Öğle tatilinde Bauhaus’dan 1 adet clematis aldım:
“Warszawska Nike”
İnternetten bulduğum fotoğraflar ile...
141883
141882
günebakan
06-05-2010, 13:28
Benim clematisimin de bir tanecik tomurcuğu çiçeğini açtı:)
141893
Adalet Yağcı
06-05-2010, 18:03
Bütün bahçeyi söküp sadece clematis dikesim geliyor, bu fotoğrafları bu gün çektim.
141972
141973
Sayın Drhegeli, ben de öyle, bakmaya doyamıyorum :)
Sayın Omar, harika bir rengi var, güle güle büyüsün.
Sevgili Günebakan, çok cici değil mi, seneye kimbilir nasıl olacak, bol çiçeklerini görürsünüz inşallah.
acemifüsun
06-05-2010, 20:28
Sevgili Yılmaz Bey
Saksı ve dikim konusuda tüm önerilerinizi dikkate aldım, odun talaşı da toprak üstüne yaydım, bakalım yarın fotoğrafta beğenecek misiniz?
Tükürmekle olsa başta Adalet Hanımın ve tüm sitedeki arkadaşlarımızın bu eyleminden çok mutlu olurum:)
acemifüsun
07-05-2010, 10:45
Sevgili kardelen tohumları ekeli ne kadar oldu? Benimkiler yaklaşık birbuçuk aydır torfda, umutla bekliyorum:)
Yılmaz Yalçın
07-05-2010, 11:32
Sevgili Füsun Hanım,
Clematis tohumunu çimlendirmek imkamsız gibi bişey:(Ben 3 defa bunu denedim geçmişte ama kesinlikle çimlenmedi:(
drhegeli
07-05-2010, 13:19
Adalet Hanım,
maşallah ki maşallah...
Altaki resmin, sağ alt tarafında daha koyu renkli iki çiçek var. Farklı bir tür mü acaba?
_kardelen_
07-05-2010, 13:55
Sevgili kardelen tohumları ekeli ne kadar oldu? Benimkiler yaklaşık birbuçuk aydır torfda, umutla bekliyorum:)
Mart ayının başında ektim; Rosa rugosa ve küpeli tohumları ile beraber. Rosa'lar çimlendi iki gün önce. Bir iki oluşum daha var onlar da sanırım (inşallah) küpeli. Clematis hala uyuyor, tabi ölmediyse :(
nurcanaybay
07-05-2010, 16:33
Bu gün clematis'ler hakkın da biraz daha bilgi edinmeye çalıştım.Kışın yapraksız kalan
cinslerinin çarkıfelekle birlikte dikilmesi öneriliyor.Bana mantıklı geldi ,sizlerle paylaşmak
istedim.Bildiğiniz gibi ikisi de köklerinin gölge de olmasın dan hoşlanıyor ,her ikisinin de
çiçekleri güzel.
Renkleri ayarlanır ise hoş olur ..
Geçen sene aldığım clematis ilk çiçeğini gösterdi...
Bu gün clematis'ler hakkın da biraz daha bilgi edinmeye çalıştım.Kışın yapraksız kalan
cinslerinin çarkıfelekle birlikte dikilmesi öneriliyor.Bana mantıklı geldi ,sizlerle paylaşmak
istedim.Bildiğiniz gibi ikisi de köklerinin gölge de olmasın dan hoşlanıyor ,her ikisinin de
çiçekleri güzel.
Renkleri ayarlanır ise hoş olur ..
Tesadüfe bak benimkiler yan yana , hatta biri diğerine sarılmış durumda .
Daha doğrusu Passiflora tüm bahçeyi işgal altına almış durumda , bu da Clematisin işine geliyor , Passifloranın gölgesinden faydalanıyor ;)
zerrinsrt
10-05-2010, 22:34
Geçen yıl diktiğim clematisler açmaya başladı. Oysa kış aylarında bunlar kurudu herhalde diyordum. Beni utandırdılar. :o
Yılmaz Yalçın
10-05-2010, 22:38
Sevgili Zerrinist,
Maşallah çok güzeller:)Elinize sağlık çok iyi bakmışsınız.Peki türü nedir clematislerinizin?Ve ne zaman aldınız?
zerrinsrt
11-05-2010, 10:59
Clematisleri geçen sene bu zamanlar aldım.
Birinci resimdekiler,gladys picard, mor olan warszawska nike (Etiket rengi kırmızı ama mor açtı.)
ikinci resimdeki john paul 2 etiketlerinde böyle yazıyordu.
Eser İlhan
11-05-2010, 11:28
Sevgili zerrinsrt ben de bu yıl "Clematisseverler" arasına katıldım ve bahçemi bu güzel bitkilerle doldurmaya başladım. Birkaç hafta öne Bauhaus'tan 2 kök Gladys Picard aldım amacım tam da sizin yaptığınız gibi warszawska nike ile birlikte dikmekti (Onu henüz bulup alamadım ama) Benim Gladys picardlar da açtı ama beni biraz hayal kırıklığına uğrattılar doğrusu. Çiçekler küçük ve çelimsiz oldular. Şimdi sizin resimleri görünce yeniden umutlandım. Belki de benimkiler henüz yeni toprağa dikildiklerinden kendilerini tam toparlayamamışlardır ve ilerleyen zamanlarda benim de sizinkiler gibi büyük, güzel, beyaz çiçeklerim olur ;)
Clematislerinizi güle güle büyütün...
zerrinsrt
11-05-2010, 12:21
Sevgili iel77, geçen sene aynı duyguyu yaşamıştım. Çiçekler 1-2 tane ve küçüktü. Bu yıl hızlı büyüyor ve çok fazla tomurcuğu var.
Sevgili zerrinsrt ben de bu yıl "Clematisseverler" arasına katıldım ve bahçemi bu güzel bitkilerle doldurmaya başladım. Birkaç hafta öne Bauhaus'tan 2 kök Gladys Picard aldım amacım tam da sizin yaptığınız gibi warszawska nike ile birlikte dikmekti (Onu henüz bulup alamadım ama) Benim Gladys picardlar da açtı ama beni biraz hayal kırıklığına uğrattılar doğrusu. Çiçekler küçük ve çelimsiz oldular. Şimdi sizin resimleri görünce yeniden umutlandım. Belki de benimkiler henüz yeni toprağa dikildiklerinden kendilerini tam toparlayamamışlardır ve ilerleyen zamanlarda benim de sizinkiler gibi büyük, güzel, beyaz çiçeklerim olur ;)
Clematislerinizi güle güle büyütün...
Aklın yolu bir demek ki. :p
Ben de birbirine sardırmak üzere Gladys Picard ve Warzawska Nike aldım. :)
Bu seneki çiçekleri moralinizi bozmasın. Hatta bana kalırsa aksine moral vermesi lazım çünkü ilk yıl hiç çiçeğini görememek de çok yaygın bir durum. :) Seneye daha güzel çiçekler verecektir. Ama asıl siz onu bir sonraki sene görün...
Sevgili snowman'den geçen ay aldığım clametislerin beyazı açtı.
143311
143312
Benim clematis lerimde açıyor ama boyları uzamıyor.
Yılmaz Yalçın
12-05-2010, 09:44
sevgili Nuzel,
Clematisler gevşek yaprak çürüntülü ve torf türü toprakta daha iyi gelişiyor..Kök kısmına gölge oluşturacak malçalama yaparsanız ve gövdeyi de güneş ya da yarı gölge halde tutarsanız bitkiniz hızla gelişiyor..Eğer buna rağmen gelişme olmuyorsa kök kısmının hava almasını sağlayın dibini hafif çapaladıktan sonra malçalayın ve azot ağırlıklı sıvı gübre verirseniz epey gelişir:)Ben clematislerime Selahattın Bey'in tavsiyesi ile hem yapraktan hem de kökten B5A uyguladım ve şuan inanılmaz sürgün veriyor o kadar büyüdü ki korkuyorum komşunun bahçesine doğru gidecek diye:)
Sevgili Yılmaz Yalçın tavsiyelerinize uyacağım B5A var evde hemen uygulayayım.Teşekkürler.
Yılmaz Yalçın
12-05-2010, 10:32
Benim uygulamam şöyle;10 Litre suya yarım kapat B5A karıştırıp fıs fıs ile clematisin gövde ve yapraklarına bol miktarda püskürtüyorum.Geri kalan kısmıda 3 clematis arasında paylaştırıyorum ve kalanı kökten veriyorum.30 günde bir yapıyorum bu uygulamayı.
S Güngör
12-05-2010, 23:10
4 çeşit clematis aldım bugün. bayrampaşa bauhaus'tan 10liraya tanesi. İsimleri şöyle:
clematis 'late flowered group' comtesse de bouchaud
clematis 'patens group' piilu
clematis 'late flowerd group' bagatelle
clematis 'viticella group' polish spirit
Umarım güzel büyütebilirm. Biraz çelimsiz görünüyorlar. Piilu üzerinde bir sürü çiçek tomurcuğu var ama en çelimsizi de o yani.
4 çeşit clematis aldım bugün. bayrampaşa bauhaus'tan 10liraya tanesi. İsimleri şöyle:
clematis 'late flowered group' comtesse de bouchaud
clematis 'patens group' piilu
clematis 'late flowerd group' bagatelle
clematis 'viticella group' polish spirit
Umarım güzel büyütebilirm. Biraz çelimsiz görünüyorlar. Piilu üzerinde bir sürü çiçek tomurcuğu var ama en çelimsizi de o yani.
O kadar hızlı büyüyor ki şaşıracaksınız. Güle güle büyütün.
acemifüsun
15-05-2010, 20:01
Kızlarımı görücüye çıkarayım artık:)
acemifüsun
15-05-2010, 21:11
Sevgili Yılmaz Bey
Teşekkür ederim:) O tomurcuk “Warszawska Nike'ın. Piilu da tomurcukluydu fakat sanırım yer değişikliği, yol şartları bazı tomurcukları kurudu.
Yılmaz Yalçın
15-05-2010, 23:36
Zaten en büyük çiçeklilerden biriymiş Warszawska Nike:)Almadığıma pişman oldum çok bitmesse ben de alıcam:(Piilu benimki de tomurcukluydu şimdi sürgün vermeye başladı tomurcuklar yarılmaya başladı ama uzun zamandır aynı büyüklükte inşallah kurumamıştır.Siz sıvı gübre vermeyi unutmayın ayda bir kere clematislere iyi geliyor.
acemifüsun
16-05-2010, 00:27
Sıvı gübre dediğiniz B5A değil mi? Onun ile ilgili daha bir girişimde bulunmadım, saksıya bol koyun gübresi koymuştum, iki gübre fazla gelmez mi, ne dersiniz?
Merhaba
Bu sitede çok güzel Clematisler var. Kolleksiyon olanlar çok değişik türler.
http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clemalphasearch.cfm
Eser İlhan
16-05-2010, 17:03
Bauhaus'tan bu yıl aldığım Pilu ilk çiçeğini açtı. Bir dolu da tomurcuk verdi , onlar henüz sıradalar, olgunlaşmayı bekliyorlar açmak için :))
Eser İlhan
16-05-2010, 17:52
Evet,sanırım sevdi :)) Hızla büyüyor (Ama büyüme şampiyonları Justa ve Negritjanka.Onları hanımelinin yakınına dikmiştim.Hanımelini adeta işgal ettiler.Henüz tomurcuktalar. Nasıl açacaklarını çok merak ediyorum) Pilu kalınca gövdeli bir mor salkımın yanında. Mor salkıma ve arkadaki bahçe demirine sardırmayı düşünüyorum eğer herşey yolunda giderse.
Ben de geçen sene Bauhausdan kırık dökük bir Piilu almıştım, sadece ufak tek bir çiçeğini görebilmiştim. Karıştırmadıysam şu anda tomurcukta, çok merak ediyorum çiçek büyüklüğü nasıl olacak?
Armandii'den sonra ilk açan tür "Snow Queen" oldu. Geçen yıl ölçmüştüm çapını. :) http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=423129&postcount=407
144565
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=639602&postcount=893
Eser İlhan
16-05-2010, 21:28
Sevgili Limon, Pilu'nun çiçek çapını ölçmedim ama her halde 9-10 cm kadar var. ( Belki de ilk çiçek olduğu için olması gerekenden biraz daha küçük diye umuyorum :))
Yılmaz Yalçın
16-05-2010, 23:33
Sıvı gübre dediğiniz B5A değil mi? Onun ile ilgili daha bir girişimde bulunmadım, saksıya bol koyun gübresi koymuştum, iki gübre fazla gelmez mi, ne dersiniz?
Sevgili Füsun,
Eğer koyun gübresi vermişseniz gübre verdiğiniz günden 15 gün sonra B5A sıvı gübre vermelisiniz..Fazla gelmiyor tam tersi bitkiyi daha güçlü hale getiriyor..Biliyorsunuz ki clematisin en büyük düşmanı bir mantar türü ve B5A kökten verildiğinde tıpkı insanlara verilen C vitamini gibi hastalık ve özellikle mantarla karşı koruyucu etki yapıyor..Ben 4 aydır veriyorum sıvı gübre ve epey sürgün verdiler bu yıl aniden kuruma olmadı hiç clematislerimde,yaprakları parlak ve sağlıklı...Ayda bir kez uyguluyorum.
drhegeli
19-05-2010, 09:21
Daha dikeli 15 gün oldu : Clematis 'Warszawska Nike'
Tebrikler sonunda beni de kendinize benzettiniz .
Minik ama bol çiçek seven biri olarak Clematis Armandii 'Apple Blossom' aldım .
Evine bir gelsin resmini sizinle paylaşırım .
Şimdilik netten bunu buldum .
145261
çok uçuk pembe çiçekleri var , adı üzerinde " Elma çiçeği "
Clematis integrifolia Bells
145350
bir de bunun tohumunu aldım .
Tohumdan yetişme yüzdesi düşük olabilir belki , bilmiyorum denerim...
kısmet .
Bir de bu var Füsuncuğum , karar veremedim bir turlü ...
Clematis rehderiana , çinli klematis .
145352
Sadece 10 tohum .
Bunları üreteceğimden emin olsam keşke ;(
145353
O zaman elimizde ne kadar çok çeşit olur , bir düşün ;)
Yılmaz Yalçın
19-05-2010, 20:36
Jakmani group vino türü clematisim 2 tane çiçek açtı biri büyük diğeri küçük:)4 tane de tomurcuğu var.Tam rengi vişne çürüğü ama her nedense cep tel.ile çektiğimdem tam rengi yansımadı.
Arkadaşlar,
Bana da bulaştı sonunda:) sizleri okudukça, güzellikleri gördükçe heveslenenlerin arasına katılıverdim birden.
Benim gibi yeni başlayanlar için güzel bir kaynak buldum.
-clematis çeşitleri,hangi türün hangi mevsimde çiçeklendiği, hangisinin kokulu olduğu, budama metodları(ki çiçeklenme için çok önemli imiş ve türlerine göre farklı budama yapılıyor), saksıda yetiştirmeye uygun türleri, kuzey cephesi sevenler, çelikde çoğaltmada hangi türün kolay olduğu, hastalıları..ve de en önemlisi bazı türlerin köpekler için toxic olduğu.
Okuyabildiğim sayfalardaki en ilginç nokta, gübre olarak" kemik tozu" öneriliyor?
http://www.gardenaction.co.uk/plantfinder/clematis_1.asp
Karşılıklı soru cevaplar şeklinde, sayfadaki bilgileri burada türkçe olarak paylaşma şansımız olabilir düşüncesi ile taşıdım.
acemifüsun
20-05-2010, 09:37
Arkadaşlar,
Bana da bulaştı sonunda:) sizleri okudukça, güzellikleri gördükçe heveslenenlerin arasına katılıverdim birden.
Benim gibi yeni başlayanlar için güzel bir kaynak buldum.
-clematis çeşitleri,hangi türün hangi mevsimde çiçeklendiği, hangisinin kokulu olduğu, budama metodları(ki çiçeklenme için çok önemli imiş ve türlerine göre farklı budama yapılıyor), saksıda yetiştirmeye uygun türleri, kuzey cephesi sevenler, çelikde çoğaltmada hangi türün kolay olduğu, hastalıları..ve de en önemlisi bazı türlerin köpekler için toxic olduğu.
Okuyabildiğim sayfalardaki en ilginç nokta, gübre olarak" kemik tozu" öneriliyor?
http://www.gardenaction.co.uk/plantfinder/clematis_1.asp
Karşılıklı soru cevaplar şeklinde, sayfadaki bilgileri burada türkçe olarak paylaşma şansımız olabilir düşüncesi ile taşıdım.
Bu linktedeki bilgileri bir arkadaşımız Türkçeye çevirse çok makbule geçecek, bizlere çok faydası olacak:)
acemifüsun
20-05-2010, 13:24
Arkadaşlar clematis piilunun uç yaprakları pörsüdü, renkleri koyulaştı, kendini bıraktı. Sizce neden olabilir? Aspirinli su verdim, piilu'ya birşey olursa çok üzülürüm:( Ne olur yardım edin.
Yılmaz Yalçın
20-05-2010, 13:30
Sevgili Füsun Abla,
Benim de sadece piilu da aynı oluşum var diğerlerinde hiçbir şey yok..Kararmış kuruyan yaprakları elimle ayıklayıp kendi haline bıraktım sonra da b5A uyguladım.Şimdi düzeldi..Bauhouse de gördüğüm piiluların çoğunda yapraklardaki bu kararma vardı..Ama gövde nasıl sizin?Önemli olan gövde bence?Tam fotosunu çekip yollarmısınız clematisinizin?Suyu seven bir bitki eğer toprağı kurumuşsa ya da kök kısımları güneş görüyorsa ondanda olabilir kök ve saksı gölgede olursa iyi olur İzmir çok sıcak çünkü.
acemifüsun
20-05-2010, 13:47
Sevgili Yılmaz gövdede bir sorun yok gibi, fotoğrafları çektim ama, pek net olmayabilir.
Yılmaz Yalçın
20-05-2010, 14:06
Füsun Abla,
Gövde sapasağlam maşallah:)Şuanda bir sorun yok ama gördüğüm kadarıyla kök kısmındaki talaşlar gitmiş:)Talaş yerine havalarında daha fazla bu günlerde ısınacağını düşünerek öncelikle saksıyı ve kök kısmını güneşten kesinlikle koruyalım..Sadece gövde güneş alsın ama direk güneşte kalmasın da yarı gölgeli güneş alacak şekilde ayarlarsın.. 2. ALTIN KURAL;Kök kısmındaki nemin buharlaşmasını engelleyici daha iyi malçalama yapalım..Mesela ağaç kabuklarını ya da çamın iğne yapraklarını veya kalın yapraklı bir bitkinin yapraklarını saksının üstüne doldurursan nemin uçmasınıda engellersin böylece clematis huzurlu olur..Güneş yakmasından olabileceğini düşünüyorum bu durumun.Eğer b5A temin edebilirsen ayda bir kez uygularsın hem bitkiyi dirençli yapıyor hem de bitkinin susuzluğa direncini arttırıyor..
acemifüsun
20-05-2010, 14:11
Evet gövdede bir şey yok, kökü daha iyi korumaya çalışayım, bakalım ne bulabilirim? b5A teminini de hızlandırayım, teşekkürler ablacığım:)
Yılmaz Yalçın
20-05-2010, 14:23
Evet gövdede bir şey yok, kökü daha iyi korumaya çalışayım, bakalım ne bulabilirim? b5A teminini de hızlandırayım, teşekkürler ablacığım:)
Clematis ilginç gizemli bir bitki...Mesela geçen yıl aldığım jakmani vino(yukarıda fotosu var)toprağa diktikten 1 ay sonra aniden kuruyup gitti gövde de kurudu çok üzülmüştüm 6 ay boyunca toprakta sadece kökü kalmıştı ve 2010 şubatında aniden yeni sürgün verdi şimdide 2 metreyi geçti..Kökleri çok güçlü bir bitki..Aspirin de vermişseniz mantarları yoketmiştir..
Benim Clematis açacak gibi ;)
145662
Füsuncuğum geçmiş olsun , umarım toparlar .
Her ihtimale karşı ben cumartesi sana biraz Clonex bir de Klonlama tableti getireyim .
Bir ufak yedek alalım , yazık , çok heyecanlıydın , onu kaybetmeni istemiyorum .
Bence panik yapma , herşey düzelir .
Bir litrelik cam kavanoza ihtiyacımız olacak , diğerlerini ben getiririm .
acemifüsun
21-05-2010, 16:25
Clematis Warszawska Nike tek çiçeğini açtı, tam olarak rengi patlıcan moru
Sevgili Füsun Clematis Warszawska Nike ' n çok güzel .
Salkım salkım bol çiçeklerini de gör umarım .
Benim adını bilmediğim (hediye ) Clematis açtı nihayet ;)
146016
Adını bilen var mı ?
Yukaridaki sayfadan minik bir alinti:
Öncelıkle Clematisleri kullanım şekli ile 3 e ayırıyor.
1-Büyük duvarları kaplayan,geniş alan;
2-kısmen küçük alan;
3-Korunmasız alan, sarılıcı yeri olmayan..
Yukarıdaki kullanım amacına göre de türleri sıralanmış.
1-Büyük alanlar için tavsiyesi "Clematis montana". İlkbahar sonunda muhteşem bir renk patlaması sergilermiş. "Clematis montana 'Tetrarose" en güzeli imiş çiçekleri iri.
Bir diğer cins ise Huldine, 5 metre yüksekliğe kadar tırmanırmış.
2- Kısmen küçük alanlar için ise popüler olanları 'Nelly Moser'146059 ve 'The President'.146062
yapraklarını dökmeyen ise Clematis armandii.
3-alpina veya macropetala clematis. Bunlar ise korunmasız bölgeler için ideal.Yılboyu açık havada yetişebilen, güçlü kuvvetli kolay yetişebilen türler.Bu türün popülerleri ise alpina 'Helsingborg' ve the macropetala 'Markham's Pink'.146057
.........
k_donmez
21-05-2010, 19:10
Mart ayında aldığım iki montana türü clematisin uyanmasını beklerken, yaz boyu çiçekli kalan iki yeni clematis daha edindim. 1 hafta önce bahçedeki yerlerine yerleştiler. Warszawska Nike ve Multi Blue türlerinden. Havalarda uygun gidince sürgünleri birbirine karışmaya başladı.
Yılmaz Yalçın
21-05-2010, 21:40
Mart ayında aldığım iki montana türü clematisin uyanmasını beklerken, yaz boyu çiçekli kalan iki yeni clematis daha edindim. 1 hafta önce bahçedeki yerlerine yerleştiler. Warszawska Nike ve Multi Blue türlerinden. Havalarda uygun gidince sürgünleri birbirine karışmaya başladı.
Sevgili Kdönmez,
Clematislerin köklerinin gölge kalması için uyguladığınız yöntem oldukça zekice..Tebrik ederim sizi bana da yön vermiş oldu çünkü clematisin kök bölgesini ne kadar serin ve gölge tutarsak o kadar iyi gelişiyorlar..Gövde ise güneş alınca sürgünler sağlıklı oluyor..
k_donmez
21-05-2010, 21:50
Sayın Yılmaz Yalçın,
Clematislerin hemen dışındaki açık yeşil malzeme ısı yalıtımında kullanılan 5 milimetrelik kapron olarak adlandırılan ürün. Dışında ise dekoratif olması için kullandığım 30 cm yükseklikte hazır çit. Zemini de yanlardan talaş ile malç yaptım. Ayrıca bitkinin etiketinde sadece kök bölgesinin değil, gövdenin 30 cm yüksekliğe kadar direk güneş ışığından korunması yönünde uyarı var. O yüzden öncekiler gibi bunu da sarıp sarmaladım.
Yılmaz Yalçın
21-05-2010, 21:55
Sayın Yılmaz Yalçın,
Clematislerin hemen dışındaki açık yeşil malzeme ısı yalıtımında kullanılan 5 milimetrelik kapron olarak adlandırılan ürün. Dışında ise dekoratif olması için kullandığım 30 cm yükseklikte hazır çit. Zemini de yanlardan talaş ile malç yaptım. Ayrıca bitkinin etiketinde sadece kök bölgesinin değil, gövdenin 30 cm yüksekliğe kadar direk güneş ışığından korunması yönünde uyarı var. O yüzden öncekiler gibi bunu da sarıp sarmaladım.
Kökten itibaren yukarıya doğru olan 30 cm.lik bölümde mi gölge olmalı?Yanlış anlamadım sanırım?
acemifüsun
21-05-2010, 22:05
Bu bilgilerden sonra anlaşılan benim daha başka önlemler almam gerekiyor.
Sn. k dönmez yalıtım malzemesini gerçekten çok iyi düşünmüşsünüz, bizlere de fikir verdiniz, yalıtım malzemesi kapronu nereden aldınız? Koçtaş ya da Praktikerde bulabilir miyim?
Yılmaz Yalçın
21-05-2010, 22:33
Bu bilgilerden sonra anlaşılan benim daha başka önlemler almam gerekiyor.
Sn. k dönmez yalıtım malzemesini gerçekten çok iyi düşünmüşsünüz, bizlere de fikir verdiniz, yalıtım malzemesi kapronu nereden aldınız? Koçtaş ya da Praktikerde bulabilir miyim?
Geçen yıl kök kısmını yeterince serin ve nemli tutamadığımdan clematislerimin birini kaybettim:(Yaz sıcakları bastırınca bu clematisin neşesi kaçıyor..Hiç mi hiç sevmiyor aşırı sıcağı..İstanbul'da sıcaklar bastırınca kimbilir İzmir nasıl olur..Füsun Abla saksını ve yukarı doğru 30 cm lik kısmını serin,gölge ve nemli tutmaya çalışırsan coşacaktır clematislerin.Özelikle çamın iğne yapraklarıyla malçalama yapılması toprağın nemini koruyormuş
Eser İlhan
21-05-2010, 22:33
Ayrıca bitkinin etiketinde sadece kök bölgesinin değil, gövdenin 30 cm yüksekliğe kadar direk güneş ışığından korunması yönünde uyarı var..
Clematislerimin türlerini unutmamak için etiketlerini saklamıştım. Sizin bu notunuzdan sonra onlara tekrar baktım, bakım konusunda yararlandığım yabancı kaynakları da yeniden gözden geçirdm ; köklerin etrafının kalınca malçlanması gerektiğinden başka bir bilgi bulamadım. Bu "30 cm yüksekliğe kadar korunması gerektiği" bilgisinden emin misimiz? Çünkü eğer böyleyse,ek önlemler almak gerekecek gibi...
acemifüsun
21-05-2010, 22:43
Geçen yıl kök kısmını yeterince serin ve nemli tutamadığımdan clematislerimin birini kaybettim:(Yaz sıcakları bastırınca bu clematisin neşesi kaçıyor..Hiç mi hiç sevmiyor aşırı sıcağı..İstanbul'da sıcaklar bastırınca kimbilir İzmir nasıl olur..Füsun Abla saksını ve yukarı doğru 30 cm lik kısmını serin,gölge ve nemli tutmaya çalışırsan coşacaktır clematislerin.Özelikle çamın iğne yapraklarıyla malçalama yapılması toprağın nemini koruyormuş
Çam iğnelerini nasıl bulacağım kardeşçiğim? Yalıtım malzemesi ve ağaç çit çok iyi fikir:) Haklısın İzmirde sıcaklar bastırmadan biran önce tedbirlerimi almam gerekiyor.
k_donmez
21-05-2010, 22:51
Değerli arkadaşlar,
Bauhaustan aldığım ürünün üzerindeki etiketi yarım ingilizcemle tercüme edince böyle bir sonuca ulaştım. Şimdi etiketi alıp İngilizcesini yazacağım. İngilizcesi:
"The bottom 30 centimetres should be covered to protect against direct sunlight."
Bu da Türkçesi:
"Alt 30 santimetre doğrudan güneş ışığına karşı korumak için örtülmelidir."
Ben bu uyarıya göre koruma uyguluyorum.
Sayın Acemifüsun,
Kapron adlı malzemeyi Bauhaus'ta bulabilirsiniz. Parke altına döşenir. Veya yalıtım için kullanılan depron var. 3 ve 6 mm kalınlığındadır. Bükülebilir.
acemifüsun
21-05-2010, 23:14
Sn.k donmez verdiğiniz bilgilere teşekkürler:) İzmirde Bauhaus yok, diğer yapı marketlere bakacağım.
acemifüsun
21-05-2010, 23:21
Sn. k donmez etikette yazdığını hatırlatınca; bendekilerin etiketinde de , aynen ''alt 30cm. güneş ışığından korunmalıdır'' yazıyor.
drhegeli
22-05-2010, 09:02
"The bottom 30 centimetres should be covered to protect against direct sunlight."
Burada bahsedilen 30cm çap (ya da yarıçap) bence, yükseklik değil...
"International Clematis Society" web sayfasından alıntı :
"Clematis may send out feeder roots quite near the surface." http://www.clematisinternational.com/questoc03.html
Çevirisi : Clematis yüzeye çok yakın beslenen kökler oluşturabilir.
Malçlamanın amacı da bu kökleri korumak değil mi?...
drhegeli
22-05-2010, 10:09
Clematis ülkemizde yetişir mi?
"American Clematis Society" web sayfasından alıntı :
"Clematis grow beautifully in (hardiness)zones 4-11"
http://clematis.org/learn
Çevirisi :
"Clematis (soğuğa dayanıklılık) bölgeleri 4-11'de güzelce yetişir."
TÜRKİYE BİTKİ SOĞUĞA DAYANIKLILIK HARİTASI
Adalet Yağcı
22-05-2010, 14:54
Arkadaşlar, nihayet tohumdan clematis çimlendirmeyi başardım :)
Şimdilik iki minik fidem var, henüz iki yapraklılar, nazara gelmesin diye bir süre kimselere göstermeyeceğim(şaka şaka)
Tohum kabının üzerindeki ekim tarihi 18 Şubatı gösteriyor(2010), on beş gündür şehir dışındaydım, bu yüzden tam olarak kaç günde çimlendiğini bilemiyorum, geldiğimde gördüm ben de.
Yılmaz Yalçın
22-05-2010, 15:32
Arkadaşlar, nihayet tohumdan clematis çimlendirmeyi başardım :)
Şimdilik iki minik fidem var, henüz iki yapraklılar, nazara gelmesin diye bir süre kimselere göstermeyeceğim(şaka şaka)
Tohum kabının üzerindeki ekim tarihi 18 Şubatı gösteriyor(2010), on beş gündür şehir dışındaydım, bu yüzden tam olarak kaç günde çimlendiğini bilemiyorum, geldiğimde gördüm ben de.
Gözünüz aydın Adalet Abla,
Clematis severlere öncülük yapacaksın ve belki de Türkiye'de olmayan yeni türleri tohumdan çimlendirmiş olacağız:)
Adalet Yağcı
22-05-2010, 15:42
Teşekkürler Yılmaz bey, tahminimce 80-90 günde çimlenme oldu, dış mekandaydı.
Bu kadar uzun bir süre beklemektense hazır alıp dikmek daha kolay.
Clematisleri çali ya da agaçlar sayesinde nasil geliştirebiliriz?
Birçok ağaç ve çalı, clematisler için hoş bir büyüme mekanıdır. Renk uyumlarına dikkat edilmesi ideal bir bütünleşmeyi sağlar.
Clematisleri ağaç ya da çalı diplerinden biraz öteye dikin. Birbirleri ile gıda ve nem sorunu yaşamayarak güzel gelişirler. Seçtiğiniz clematisleri ekeceğiniz bölgeyi mümkün olduğunca kompost gübre ile çevreleyin.Clematisleri öyle dikin. Bazı ağaçların kökleri, clematisilerin nemini ve besleyici maddelerini çalarlar.Bu tip ağaç ya da çalıların yanına clematis ekmekten sakının. KAyın, gürgen ve kiraz agaçları gibi..
En hoş kombinasyon leylak agaçlarıdır. Buna en uygun clematis ise "clematis alpina" dır. Güçlü kuvvetli agaçlara "clematis montana" sardırırsanız,çok hoş bir ilkbahar görüntüsü elde edersiniz.
2 ve 5 metre yüksekliğindeki agaçlar için, en ideal olanı büyük çiçekli "hybrid" türleri ve "viticellas" dır. Manolyanın dalları ise,alpina ve macropetala clematis için idealdir.
Clematisler için en uygun ağaç ya da çalılar şunlardır.
146241
Güller ve clematisler
Güller Clematisleri taşıyan en ideal bitkilerdir. Toprağın işlenmesi aynıdır ve birbirlerini her yönden tamamlarlar.
The alpinas ve macropetalas, gülleri saldırılan en ideal Clematislerdir.Old-fashioned roses(bunun türkçesini bilemedim!)lar için en ideali,geniş çiçekli clematis hybrids ler, ve özellikle küçük çiçekli viticellas dir.
Old fashioned roses ların çiçeklenmesi bittiğinde Clematisler açmaya başlar. Bu Clematisler koyu mor renklidirler ve ilkbahar başlangıcında açarlar, yazın çiçeklenmelerini keserek yerlerini güzel Clematislere bırakırlar.
................
hbayraktar
22-05-2010, 22:03
Sevgili Clematis severler,
Clematis lerin belli başlı grupları var ve bu gruplamalara göre bakım, yerleşim, çiçeklenme dönemi, budama vb. gibi istek ve özellikleri değişkenlik gösteriyor. 1-2 ve 3. gruplar bazı yerlerde A-B ve C grupları olarak geçiyor.
1. Grup geçen senelerin dallarından çiçek verdiği için kesinlikle budanmıyor, çok gerekirse çiçeklenme döneminden sonra ve yerden 1 mt yükseklikten budanabilir. Örn: Montana, alpina, macropetela çeşitleri.
2. Grup genelde büyük çiçeklilerin bulunduğu grup ve Kuzey Avrupaya göre Mayıs-Haziran da açanlar, ilk çiçeklenmelerini eski dallardan sonrakileri yeni sürgünlerden yapıyor, ilk sene 30 cm, ikinci sene 70 cm, sonraki senelerde 100-150 cm den budanır.
3. Grup geç ve yeni sürgünlerden Haziran sonu Temmuz gibi çiçeklenenler, yine Kuzey Avrupaya göre, 2 ve 3. gözlerden sert budama yapılır. ilk yıl 30 cm, ikinci yıl 40 cm, 3. yıl 50 cm. den budanır. Örn: Viticella ve Jackmanii çeşitleri.
kaynak: http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/66009.html#culture
Şimdi de İzmir gibi sıcak bölgelerde yetişebilen çeşitlerini araştırıyorum, bazıları-özellikle ingiltere kökenliler sıcaklara dayanamazken, bazıları sıcak iklim sevebiliyor anladığım kadarı ile.
Not: Budama için şubat-nisan arasında öneriliyor
Aslında düzenli gitmeyi planlıyordum ama sizin sorunuzu görünce bulduklarımı ekliyorum.
Geç çiçeklenen büyük cicekli Clematislerden ." viticellas"
3.grupdalar.(daha sonra her grubu budama sekli zamanı resimsel olarak ekliyeceğim). Malum bu grup sert budama istiyor budanmadığı durumlarda tüm yazı birkaç çiçek bol dal ile geçiriyor.
aşağıdaki cinsin kökü sıcak akdeniz iklimli İtalya ve de kuzey avrupa imiş.
Bol güneş isterlermiş, gölge ve kuzey cephesini hiç sevmezlermiş. Clematislerin en büyük sorunu olan küflenmeye karşı dayanıklı olan bu tür kolay büyür ve iri çiçekli olurlarmış.
Doğru budandıkları zaman, tüm yaz güllere ağaçlara sardırılarak hoş görünüm sergilerlermiş.
Uzatmadan.. Güzel İzmir'imize neden olmasın dedirtti bana!!
C. 'Abundance' - koyu kırmızı çiçekli 5-7 cmçiçek çaplı yeşil sarı stamen.
C. 'Alba Luxurians' - beyaz çiçek 5-8 cm yeşil stamen.
C. 'Betty Corning' - çan şekli, gül-lila renkli 5-7 cm KOKULU
C. 'Emilia Plater' - mat mavi çiçekli 8-13 cm krem renkli stamen
C. 'Étoile Violette' - çok popüler koyu violet çiçekli 8-13 cm sarı stamens.
C. 'Kermesina' (or C. 'Rubra') - koyu kırmızı çiçekli of 5-8 cm, koyu vişne stamen.
C. Madame Julia Correvon - kırmızı çiçekli 8-13 cm sarı stamens.
C. Minuet - çiçekler 4-7 cm çaplı beyaz ve koyu kırmızı damarlı ve kenarlı yeşil stamens.
C. 'Venosa Violacea' - çiçekler 8-13 cm çaplı beyaz violet damarlı,kenarlı,ve stamens.
C. 'Walenburg' - canlı kırmızı/mor çiçekli, krem beyaz mor damarlı 6-8 cm.
Resimleri yükliyebilsem daha hoş olacaktı biliyorum..
Eser İlhan
23-05-2010, 18:01
Cumartesi sabah bahçeme gittiğimde Clematislerimin bana sürpriz yaptıklarını gördüm. Yeni diktiğim ve yerini sevmişe benzeyen Pilu'nun üzerinde tam 4 çiçek açmıştı ve bunlardan 2si katmerliydi :)))
Bu yılki sürgünlerden katmerli geçen yılki sürgünlerden ise düz açtığını okumuştum bazı yayınlarda ama işte ispatı benim bahçemdeydi.. İnanılmaz mutlu oldum.:p
Gene yayınlarda VII ayda çiçeklenmeye başladığı söylenen C. Justa da ilk çiçeğini açmıştı. Bu verilen çiçeklenme zamanlarının Orta Avrupa iklimine göre olabileceğini düşündüm. Tabii bizim iklimimizde biraz daha erkene gelebilir çiçeklenme.
İşte Clematislerim :
Eser İlhan
23-05-2010, 19:26
Sevgili Limon, bazı yayınlarda Pilu'nun ilkbaharda katmerli, yazınsa düz çiçeklendiğini okumuştum. Bazı yerlerde ise yeni sürgünlerden katmerli, eski yıla ait dallardan ise düz açtığını söylüyor. Benim örneğimde her iki tür çiçek de yanyana açtığına göre ikici söylemin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Yazın açacağı ikinci dönem çiçeklerinin nasıl olacağını çok merak ediyorum. Bakalım, yaşayarak öğreneceğiz. Galiba en sağlam bilgi de bu yolla ediniliyor :)))
Eser İlhan
23-05-2010, 19:33
Clematis piiluyu Bauhouse'den mi almıştınız?Ne zaman aldınız?
Evet, sevgili Yılmaz, Bauhaus'dan aldım. Alalı sanırım daha bir ay bile olmadı (veya en fazla o kadar olmuştur) ama diktiğim yeri sanırım oldukça sevdi.Aslında oldukça da küçük bir bitki ama durumu şimdilik iyi. "Şimdilik" diyorum,çünkü sizin de bildiğiniz gibi Clematislerin ne yapacakları pek belli olmuyor ;)
Bu arada kullanıcı adım "jel77" değil "iel77":p
Ben de Bauhouse dan aldim gecen hafta. Uzerindeki etikete bakarsam turu piilu.
Ama guvenemiyorum, etiketlerin karistigina rastladim/
Iste benim sevimlim.
146459
Eser İlhan
23-05-2010, 20:22
Ben de Bayrampaşa Bauhouse'den 24 Nisanda almıştım:)Benimki de 1,5 metre civarındaydı aldığımda.İnşallah sizinki gibi güzel katmerli açar:)Bahçeye mi yoksa saksıya mı diktiniz,hangi yönde dikili ve kaç saat güneş görüyor?
Ben de hemen hemen aynı zamanlarda Beylikdüzü'nden aldım. Boyu şimdilik 60-70 cm. kadar ama uzuyor. Bahçeye diktim. Güneye bakıyor ama bahçenin batı yönü de açık olduğundan öğleden güneş batana kadar güneş alıyor. Yanında mor salkım ve çalı leylaklar var, onların yaprakları ışığın yönüne göre çok hafif gölge yapabiliyor zaman zaman.
Ben de katmerli bir çiçek hiç beklemiyordum. Görünce inanılmaz şaşırdım ve çok mutlu oldum ;)
Eser İlhan
23-05-2010, 20:35
Sevgili Jezebel, nurcanaybay cok teşekkürler :))
Sevgili fizban ,çiçeğiniz çok güzel ve şekil açısından benim katmerli açan Pilu'ma çok benziyor. Fakat rengi biraz daha açık gibi. Pilu'da çiçek yapraklarının ortasında koyu pembe bir hat olmalı. Türüne karar vermek için diğer açacak çiçekleri de bekleyin bence.
Adalet Yağcı
24-05-2010, 08:20
Sevgili iel77, clematisinizin formu çok güzelmiş, geçen sene benimki de böyle açmıştı ama bu sene katmersiz açtı.
Diğer tomurcuklar da açınca yeniden görmek isteriz.
Bol çiçek açan clematislerinizin son halini fotoğraflayabilir misiniz son durumları nedir?
Yılmaz bey, bol çiçekli clematisin dünkü durumu budur :)
146583
Fes rengi clematisim de açmış.
146584
Yılmaz Yalçın
24-05-2010, 08:28
Sevgili iel77, clematisinizin formu çok güzelmiş, geçen sene benimki de böyle açmıştı ama bu sene katmersiz açtı.
Diğer tomurcuklar da açınca yeniden görmek isteriz.
Yılmaz bey, bol çiçekli clematisin dünkü durumu budur :)
146583
Fes rengi clematisim de açmış.
146584
Adalet Abla,
Sen bu işi iyi biliyorsun:)Coca Cola gibi bir sırrın var bakım konusunda:)Fes rengi clematislerin tek kelime ile mükemmel tablo gibi:)Eline,emeğine sağlık:)Bu işin bir sırrı varsa lütfen söyle biz de yapalım:)Tohum bağlayan clematislerinin o kısımlarını kesersen bitki enerjisini tohuma değil de yeni sürgün yapmaya verir bir çok asrkadaş geçen yıl öyle yapmıştı.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.