View Full Version : Yaban Asması (Clematis sp.)
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Site içerisinde bir sarmaşık türü olan Climatis hakkında bir başlık bulamadığım için bu güzel bitkiyi de ele alalım istedim.
Sarmaşık türleri içerisinde çok gösterişli olan bir bitki türüdür. Kışın tamamen yapraklarını döker. Kurudu sanıp da sakın sökmeyin, baharda yeniden patlar.
Kökü gölge sever, bitki güneşe doğru uzar. Çeşitli renkleri vardır. Bende bulunan Climatislerden iki tanesinin resmini gönderiyorum.
Sevgiler
11284
Ferda Ülkümen
22-05-2007, 18:59
Merhaba Güler
Bunlar da benimkiler, bir tanesi seninkinin aynı.
Benimki hepinizinkinin yanında tam gariban kalıyor :) Daha tomurcuklu çiçeğini bile açamadı. Ama çok tomurcuğu var. Bir tanecik kök benimki ondan mı acaba cılız? Yanına 4-5 kök daha diksem bu resimdekiler gibi olurlar mı ki?
Ferda Ülkümen
22-05-2007, 20:49
Benimkiler de tek kök ve cılız. Üç senedir de gözlerinin içine bakıyorum. elfoginin resimlerindekiler herhalde iklimini sevdikleri bir ülkedeler.
BBC prime'daki bahçe programlarında çok kullanıyorlardı, galiba fazla sıcağı sevmiyor.
Bende Clematis tangutica var. Seneye profesyonel olarak üretebilmek için bu sene anaç olarak yetiştiriyorum.
http://www.directgardening.com/large/7647_l.jpg
Zengin ve süzek toprak istediğini, ayrıca bitkinin güneşte, köklerinin gölgede olması gerektiğini biliyorum.
Sergüzen
22-05-2007, 22:35
Clematis=akasma,yabanasması
Clematislerin bende de beyaz ve eflatunu var. Bordo,mavi ve fujyasını kurudular diye seneler önce söktüm.Kurumadıklarını öğrenmem bana üç clematise maloldu.Çelik ve tohumdan üretilebileceği yazıyor .Bu yıl tohumdan üretmeyi deneyeceğim.Şu anda benim çiçeklerim geçti.Önümüzdeki günlerde tohum alacağım.Yaz sonuna doğru da çelikden bir deneme yapacağım.
Çok parlak ve renkli çiçekleri var. 200 değişik çeşidi var.Toprak ayırımcılığı yapan bir bitki.Clematis yarı güneş alan veya güneş alan yerleri sever,asla bütün gün kızgın güneş alan yerleri sevmez.Mesela güneye bakan duvarlara sardırıldığında veya bu duvara çok yakın dikildiğinde bir süre sonra kurur.Clematisin kökleri mutlaka gölgelik bir yerde olmalıdır.Bunun için clematisin dibine köklere gölge verecek daha ufak bitkiler ekilebilir veya ekilmelidir.Kökler mutlaka serin ve gölgede olmalıdır.Kökler direk güneş alıyorsa,bitki bir süre sonra kurur.
Clematis geçirgen(kumlu),zengin ve suyu süzen toprak yapısını sever.Sıkı ve taban suyu yukarıda olan toprakları sevmezler.
İlkbaharda bitkiye kompost ve uzun süre etkili olan bir gübre verilirse iyi olur.
Clematisin en büyük düşmanı bir mantar türüdür.Bu mantar toprakta bulunur ve topraktan bitkiye geçer.Bitkinin yaprakları bir kaç hafta içinde kahverengileşir ve bitki kısa sürede kurur.
İri çiçekli clematisler;Jackmanii,Viticella,Patens
Küçük çiçekli clematisler;Montana,alpina,tangutica,vitabella
örnek gösterilebilir.
Çelik ve tohumdan üretilebileceği yazıyor .
Ben tohumdan üretiyorum. Herhangi bir problem yaşamadım. Kolayca çimleniyor. Her çeşidi için böyle midir bilemem.
Sergüzen
23-05-2007, 08:04
Sevgili Todor
Benim clematisler tam tohuma kalktılar.Çimlendirmeyi ne zaman ve nasıl yapıyorsun? Kısaca yazarsan sevinirim.
Ayrıca isteyenlere tohum da gönderebilirim.Beyaz ve eflatun renkli clematislerim var.
aysemelike
23-05-2007, 08:16
Benimki hepinizinkinin yanında tam gariban kalıyor :) Daha tomurcuklu çiçeğini bile açamadı. Ama çok tomurcuğu var. Bir tanecik kök benimki ondan mı acaba cılız? Yanına 4-5 kök daha diksem bu resimdekiler gibi olurlar mı ki?
Benim de Clematislerim var 4 renk. Bunlara bakıp moralinizi bozmayın, sizinkiler kaç yıllık bilmiyorum ama benimkilerden biri bu yıl çok gelişti (resmini daha sonra yollayayağım), biraz zamana ihtiyaçları oluyor, ve birde budama özellikleri çok önemli.
Dallar kurudu diye çok dipten kesmemek lazım. Her türünün (örneğin baharda çiçeklenene, yazın çiçeklenen, katmerli vs...) ayrı budama zamanı ve özelliği var.
Kökü mutlaka gölgede ve nemli tutulmalı, dallar ise güneşe doğru verilmeli. Bizde özellikle karadeniz bölgesinde küçük beyaz çiçekli "orman asması" adı ile "clematis vitalba" türü bulunuyor. Bu fotoğraftakiler ve dahi benimkiler hibritlenmiş alt türleri.
İngilizler çok meraklılar bu sarmaşığa, özel dernekleri bile var, renk ve çeşitlerini arttırmaya uğraşıp duruyorlar, yarışmalar bile yapılıyor....
Az kalsın unutuyordum, tohumdan yetiştirmek oldukça zor, bazılarının çimlenme süreleri 3-5 ay sürebiliyor. Tohumdan yetiştirecek olanlara mutlaka bu konuda bilgi edinmelerini öneririm. En güzel çoğaltma tekniği çelikleme ve kökten yeni sürgün ayırma...
Sevgili Todor
Çimlendirmeyi ne zaman ve nasıl yapıyorsun? Kısaca yazarsan sevinirim.
22 °C de tohum boyunun iki katı derinliğe gömerek steril ince textürlü torfta çimlendiriyorum. Viyolde, her göze bir tohum olacak şekilde.
Sevgili aysemelıke
Benim climatısler açıyor ve daha sonra (uzun bir süre sonra) çiçeklerini döküyor .Ben onları hiç budamıyorum, budamam mı gerekiyor ? Nasıl?
Benimkiler iki yıllık Melike Hanım. Bu sene geçen senekine oranla çok daha gür.
Ama forumdaki arkadaşlarınki açmış ta tohuma kaçmış benimki henüz tomurcuk. Rengi maviye kaçan bir mordu yanlış hatırlamıyorsam geçen sene. (3-5 çiçek açmıştı sadece) Çeliklemeyle çoğaltın demişsiniz, dalları çok narin pek çeliğe uygun değil sanırım bir kaç yıla daha ihtiyacı var. Geçen sene tohum verip vermediğine hiç dikkat etmemiştim bu sene daha dikkatli olmam lazım. Bilgiler için teşekkürler Todor, Melike Hanım.
Sevgiler...
aysemelike
23-05-2007, 14:10
Meraklılar için kısa bir çeviri yaptım, çok fazla türü var hepsini yazamadım ama en belli başlılarını, yetiştirme ipuçlarını ve budama özelliklerini bulabilirsiniz, en altta ingilizce olamakla birlikte kaynak da verdim. İleri yardım isteyenler olursa yine bir şeyler düşünürüz...
Selamlarımla.
Melike
Clematis
Bir ağaç **** duvar üzerinde yetiştirilebilen tırmanıcı formları olduğu gibi daha küçük boyutlu, bahçe kenarların ön taraflarında yetiştirilebilecek olanları da vardır. Hatta bazı clematisler askılı sepetlerde **** kenar saksılarda yetiştirilebilir.
Bilinen bazı türleri;
İlkbaharda çiçeklenen clematisler:
C.macropetala 'Markham's Pink': dayanıklı bir tür. Koyu pembe, çiftkatlı orta **** geç baharda çiçek açan bir form. 3m!e kadar uzayabilir.
Clematis montana var. rubens 'Elizabeth': pembe çiçekli ve vanilya renkli iki ayrı alt türü olan popüler bir form.Geniş alanları kaplamakta kullanılabilir. 6-9 m boylanabilir.
C. montana var. rubens 'Tetrarose': en uzun çiçeklenme süresine sahip olan bir tür. 8m boylanabilir, pembe çiçeklidir
C. alpina 'Jacqueline du Pré': 3m boylanabilen, güçlü, pembe çiçekli, gösterili tohum kapsülleri olan bir tür.
C. armandii: herdem yeşil bir tür, büyük, puanlı, koyu renk yaprakları var. Krem beyazı çiçekleri bahar ortasında gelişiyor. 4-6m boylanabiliyor
Erken-orta yaz döneminde çiçeklenen clematisler:
C. 'Belle of Woking': çift katlı gümüş rengi büyük çiçekleri, 2.5 m boylanır.
C. 'Beauty of Worcester': çift katlı, koyu mavi çiçekli erken yazda çiçeklenir. Boyu 2.5m
C. 'Countess of Lovelace': çitkatlı, açık mavi çiçekli, boyu 2.5 m.
C.'Henryi': 1880 de Edinburgh da Issac Henry tarafından hibritlenmiştir. Krem beyazı çiçekli orta-geç yazda çiçeklenir. Boyu 3 m.
Beyaz-pembe çizgili çiçekleri olan en populer clematislerden biri. Geç bahar-erken yazda çiçeklenir. Boyu 2.5-3m
Geç yaz-erken sonbaharda çiçeklenen clematisler:
C. 'Betty Corning': Çan şeklinde mavimsi çeiçekleri olan dayanıklı bir tür.
C. 'Bill MacKenzie': parlak sarı sarkık çiçekli, boyu 5m - 6m
C. 'Black Prince': koyu kırmızımsı mor renkli çiçkleri var. Boyu 3m
C. 'Etoile Violette': koyu mor çiçekli, boyu 3m
Yetiştirme İpuçları:
Yeni alınan bitkinin ekilmesi:
Clematisler, besleyici, nemli ama iyi drene olan toprakları severler. Gölgede, kökün serin tutulacağı yerde iyi yetişirler bu nedenle dikildiği bölgede dibine kısa boylu çalıların dikilmesi **** kaya, taş parçaları ile kökün gölgede bırakılması uygundur.
Ekmeden önce su içinde bekletilmelidir.
Daha sonra kök yüksekliğinden biraz daha derince bir çukur açılmalı, dibine iyi kalite gevşek toprakla **** yaprak süprüntüsü karıştırılmış, gübre konulmalıdır.
Clematis bu hazırlanan çukura bitki gövdesi 2-3 cm çukur içinde kalacak derinliğe yerleştirilmeli, toprak ve organik madde karışımı kenarlardan dökülerek hafifçe el ile bastırılarak dikim işlemi tamamlanmalıdır.
Dikimden sonra mutlaka sulanmalı, 15-20 boyunda bırakılacak şekilde derince budanmalıdır. **** sağlıklı filizlere kadar tıraşlanmalıdır.
Sonraki yıllarda bakım:
Heryıl, şubat-mart aylarında gübreleyin
Büyüme mevsiminde düzenli sıvı besleyicilerle besleyin
Ertesi yıl iyi bir gelişme sağlayabilmek için çiçekler geçtikten sonra da besleme işini sürdürün.
Yeni sürgünleri düzenli olarak kontrol edip bağlayın.
Kuru ve sıcak dönemlerde düzenli sulayın.
Saksı içinde yetiştirme ipuçları:
En az 45 cm derinlikte bir saksı kullanmalısınız. Plastik saksılar kökleri dondan koruyamayacağı için kullanılmamalıdır. Tırmanabilmesi için saksıya bambu destekler de gömün.
İleriki yılarda büyüme mevsiminden itibaren sıvı besleyiciler kullanın. Her yıl toprağının yüzeyden 2.5-5 cm sini kaldırıp yeni, taze saksı toprağı ile değiştirin. Kuru dönemlerde hergün düzenli sulayın. Gerektiğinde yeni sürgünleri düzgünce bağlayın. Kökleri soğuklarda dondan korumak için havakabarcıklı naylonlarla saksıyı iyice sarın. her mevsim
Clematislerin budanması
Clematisler türleri farklı şekilde budamalara sahip olduğu için budanma konusunda kafa karıştıran bitkilerdir. Ana grupların çiçeklenme dönemlerine ve çiçek şekillerine göre tanımlanmış olan üç ana grupta budanmaları söz konusudur. Erken çiçeklenen gruplar eski dallardan çiçeklenir, oysa daha sonra çiçeklenenler yeni filizlerden tomurcuklanır bu nedenle budanmalarına azami özeni göstermek gerekir
Grup A: Erken çiçeklenen clematisler
Bu gruptaki bitkiler genelde nisan mayıs gibi çiçeklenirler, bir önceki mevsimin dalları üzerinde ki filizlerden tomurcuklar gelişir. Bu gruptakileri çiçekleri geçer geçmez budamalısınız. Böylece gelecek mevsime tomurcuklanacak gelişimi yaz boyu sağlayabilirsiniz. Yaşlı, odunsu dalları kesmekten kaçınarak şekil verme **** kısaltacak şekilde budayabilirsiniz.Bu gruptaki clematisler; : C. alpina, C. macropetala, C. armandii, C. montana and C. chrysocoma.
Grup B: Büyük çiçekli hibritler
Büyük çiçekli hibritler haziran ortasında bir önceki mevsimin kısa dallarından çiçeklenir, bazen de yeni filizlerden yaz sonuna doğru ikinci çiçeklenme olur. İkinci çiçeklenme döneminde çiçekler haziran ortasında açanlara göre daha küçüktürler. Bu grubu Şubat-mart aylarında budamalısınız. Ölü ve zayıf dalları tem,izledikten sonra, en güçlü yeşil filize kadar kısaltabilirsiniz. Bu kısaltma en fazla bitki dibinden 12-20cm kadar olmalıdır.
Bu grup bitkiler zamanla alt kısımlarında yapraksızlaşırlar, bu nedenle diplerine görüntüyü güzelleştirmek için kısa boylu uzun ömürlü çiçekler ekilebilir. Yeni ve fışkırır tarzda bir gelişim isterseniz de ilk çiçekler geçtikten hemen sonra 20 cm den kesip, budayabilirsiniz. Bu gruptaki hibritler: 'Nelly Moser,' 'Miss Bateman,' 'Lasurstern,' 'Duchess of Edinburgh,' 'Mrs. Cholmondeley' vb.
Grup C: Geç çiçeklenen clematisler:
Bu gruptaki bitkiler aynı yılın dalları üzerinde üst 40-50cmlik bölümde çiçeklenirler. Bir kısmı haziran ortasında çiçeklenmeye başlar ve sonbahara kadar çiçeklenmeleri devam eder. Şubat **** mart aylarında 40-50 cm kalacak uzunluğa kadar, sağlıklı dalların ve bazı filizlerin de kesilmesine göz yumarak budayabilirsiniz. Bu gruptaki bitkiler: C. viticella, C. flammula, C. tangutica, C. x jackmanii, C. maximowicziana, 'Perle d'Azur,' 'Royal Velours,' 'Duchess of Albany' vb
Hastalıkları ve zararlıları:
Bit ve böcekler için düzenli kontrol yapılıp, ilgili insektisitlerle tedavi edilmelidir.
En önemli hastalığı “Clematis wilt” denilen yaprakların üstten başlayarak hızla kahverengileşerek, bitkinin kuruduğu bir rahatsızlıktır. Kontrolleriniz sırasında enfekte olduğunu fark ettiğiniz dalları derhal, keserek uzaklaştırın. Eğer bitkinin etkilenen kısımları çoksa, tam dipten kesmekten çekinmeyin. Enfekte dalarlı mutlaka yakın. Bu hastalık için yapılabilecek hiçbir şey yoktur….Bu hastalığı bitki dibinin su içinde kalmasının ve sümüklü böceklerin kolaylaştırdığı düşünülmektedir, bu açıdan da dikkatli olunmalı….
Çeviri kaynakları:
http://www.savvygardener.com/Features/clematis_pruning.html
http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/plantprofile_clematis.shtml
Sergüzen
23-05-2007, 22:41
Clematis zararlılarını üç gurupta toplayabiliriz.
A-Bitler ve böcekler
1-Sümüklüböcek,yeni sürgünleri yiyerek çiçeğe zarar verirler.
2-Kulakaçan kurtçukları(Forficula auricularia),çiçek yapraklarını yiyerek zarar verirler.
B-Hastalıklar
1-Unçiği (Mehltau),rutubetli ve çok sıcak havalardan sonra oluşan bir hastalıktır.Kükürt kullanılarak önlenebilir. Hastalığın türkçe ismini tam bulamadım.
2-Botrytis, yazın uzun süren yağmurlu havalardan sonra ortaya çıkan bir hastalıktır.Bakırlı ilaçlar kullanılarak önlenebilir.Mesela Bakırsülfat(Göztaşı) çözeltisi.
C -Clematis solgunluğu (Clematiswelke) Clematis wilt,bir mantar türünün neden olduğu mantar hastalığıdır.
Site içerisinde bir sarmaşık türü olan Climatis hakkında bir başlık bulamadığım için bu güzel bitkiyi de ele alalım istedim.
Sarmaşık türleri içerisinde çok gösterişli olan bir bitki türüdür. Kışın tamamen yapraklarını döker. Kurudu sanıp da sakın sökmeyin, baharda yeniden patlar.
Kökü gölge sever, bitki güneşe doğru uzar. Çeşitli renkleri vardır. Bende bulunan Climatislerden iki tanesinin resmini gönderiyorum.
Sevgiler
11284
Sayın Güler hanım bu başlığı açmak ile benim yüreğime su serptiniz,neden derseniz ; İnternet alemindeki bütün Clematis ile ilgili siteleri bitirdim,sonra ne yapayım derken başladım yabancı firmaları incelemeye.
1,5 - 2,0 metre boy yapan çeşitlerinin tohum satışları var,ancak benim istediğim 6,0 metre den 10,0 metreye kadar boy yapabilen Montana cinsi
Clematislerdi,onlarda ancak fide olarak satılıyor.
Nasıl alırım,ödemesini nasıl yaparım buralara gönderirlermi?sorularını düşünmekten yorulmuştum artık.
Görüyorumki artık ben biryerlerde ararken forum arkadaşlarımızın birçoğunda varmış.
Sayın Sonia Varol hanımın Clematisini gördükten sonra aramadan durabilirmiydim acaba?
Tohum ve çelik konusunda yardımlarınızı bekliyorum,sağlıcakla kalın.
Clematis Montana Grandiflora
Clematis Montana "Freda"
Clematis 'Mrs N. Thompson'
Clematis Montana Rubens
Sonia Varolun Clematisi
Sayın Benben çok güzeller ama uzun zamandır aradığım halde ancak fotolarına
bakmakla yetiniyorum.İzmir ve çevresinde bulamadım maalesef.
Bir fidesini veya bir tohumunu ayarlasam çocuğuma bakar gibi bakacağım.
Tohum için Almanyaya giden bir iki tanıdığıma arattıracağım.
Clematis İngiltere ve Amerikada çok yaygınmış bildiğim kadarıyla.
Ben geçen sene BAUHAUS dan fide halinde almıştım. Aslında çok cılız duruyordu fidesi ama meraklısı olan bir bey tarafından bilgilendirildikten sonra deneme amaçlı bir kök aldım. Çok yıllık olduğunu seneler geçtikçe çok daha keyiflendiğini söylemişti ve çok güzel çiçekler açtığını. İyi ki almışım. Bu sene var mı bilmiyorum.
O resimleri ben yüklemiştim,özellikle Montana cinsi Amerikada çok yaygın -30
derecelere kadar dayanıklı olanları bile var.8-10 metre boy yapıyor ve benim bütün düşüncem pergoleme onlaruı sardırmak.
Yanlız bu türlerin çiçek yapısı daha küçük oysa 1 il 3 metre boyunda olan diğer türlerinin hem çiçekleri büyük ve gösterişli hem de renk sklaları çok geniş,
Tahminimce Bauhaus satılanlar bu guruptandır.
Mine Pakkaner
29-05-2007, 23:26
İzmir'e bir dönem clematis geldi. Ancak bu iklime uyum sağlamadılar. Uygulama sonrası hepsi bozuldu. Durum böyle olunca artık İzmir'e gelmemeye başladı. Çok güzel bir örneğini seneler önce Bozdağ'da Gölcük yaylasında görmüştüm, tablo gibiydi.
Kuşadası da İzmir iklimine sahip Sayın Deportivo. Nasıl yaşatacaksınız? Ola ki eğer alır ve dikerseniz kök bölgesini serin tutmak amacıyla hemen malçlama yapın. Bölgemizin uzun süren sıcak, yüksek UV'li, kurak yazları clematisleri hırpalamakta.
aysemelike
30-05-2007, 08:07
İzmir'e bir dönem clematis geldi. Ancak bu iklime uyum sağlamadılar. Uygulama sonrası hepsi bozuldu. Durum böyle olunca artık İzmir'e gelmemeye başladı. Çok güzel bir örneğini seneler önce Bozdağ'da Gölcük yaylasında görmüştüm, tablo gibiydi.
Kuşadası da İzmir iklimine sahip Sayın Deportivo. Nasıl yaşatacaksınız? Ola ki eğer alır ve dikerseniz kök bölgesini serin tutmak amacıyla hemen malçlama yapın. Bölgemizin uzun süren sıcak, yüksek UV'li, kurak yazları clematisleri hırpalamakta.
Mine hanım haklı ama ben kendi deneyimimi sizlere aktarmak isterim.
Denizli'nin yazlarıda son derece yakıcı sıcaklıkta geçer hatta geceler bile çok sıcak fakat ben clematis'lerimi ağaç altlarına ektim, kök ve gövdelerinin neredeyse yarısı gölgede, gün içinde de direk güneşi yanlızca çiçekli üst dallar sadece öğleden sonra görüyor ve çok güzel gelişiyorlar. Sarıldığı diğer bitkilere zarar vermediğinden ağaçada sardırıyorum ve yaz boyu değişik hoş bir görüntü elde ediyorum.
Sonuçta egenin en sıcak bölgelerinde pergolelere sardırmak yerine belki ağaç gövdelerinde dekoratif amaçlı kullanılabilir.......
Selamlarımla...
Mine Pakkaner
30-05-2007, 09:43
Size kesinlikle katılıyorum. Sayın Depotivo da pergolesini sardırmak yerine clematislerini gölgelikli bir yere dikerek daha başarılı sonuç elde edebilecektir sanırım. Bu arada kökü serin tutacak bir malçlama, örtü bitkisi, taşlar vs. unutulmamalı.
Sergüzen
31-05-2007, 20:17
Bunlar da benim clematislerim
http://i193.photobucket.com/albums/z293/sami46/ev6.jpg
Benimki bahçede dikili olduğu halde gövdesi oldukça cılız sizinkine nazaran
eyup1. Kaç yıllık sizinkiler? Benimki iki yıllık. Bol tomurcuklu şu anda. Açmasını büyük sabırsızla bekliyorum hemen fotoğraflamak için.
Size kesinlikle katılıyorum. Sayın Depotivo da pergolesini sardırmak yerine clematislerini gölgelikli bir yere dikerek daha başarılı sonuç elde edebilecektir sanırım. Bu arada kökü serin tutacak bir malçlama, örtü bitkisi, taşlar vs. unutulmamalı.
Sayın Mine Hanım uyarılarınız için teşekkür ederim.Clematisin kendisini
bulmak üstelik bulunduğum ortama uygun varyetesini bulmak bir hayli zor.
Evimin Kuzey yönünü düşünüyorum şimdilik,kökünü korumak ise sorun değil.
Yanlız internet ortamında rastladığım bir cinsi varki İtalyan Clematisi
onu araştırıyorum.Ne olursa olsun kurutmayıda göze alarak o güzellikle bir karşılaşayım sevgiyle üstesinden gelirim inşallah.
Sergüzen
01-06-2007, 07:35
Benimki bahçede dikili olduğu halde gövdesi oldukça cılız sizinkine nazaran
eyup1. Kaç yıllık sizinkiler? Benimki iki yıllık. Bol tomurcuklu şu anda. Açmasını büyük sabırsızla bekliyorum hemen fotoğraflamak için.
Benimkiler dört yıllık.Bu arada üç dört defa kurudular diye clematisleri söktüm.Bu yıl tohumdan ve çelikten çoğaltmayı deneyeceğim.Tomurcuk varsa sanırım 3-5 güne kadar açarlar.Çiçekler on-onbeş gün duruyorlar.Seyrine doyum olmuyor.
Sergüzen
01-06-2007, 08:10
Bunlar da başka açılardan
http://i193.photobucket.com/albums/z293/sami46/ev5.jpg
http://i193.photobucket.com/albums/z293/sami46/ev3.jpg
aysemelike
02-06-2007, 18:31
Bir gün benim de kendime ait bir bahçem olacak. Şimdilik balkonum ve sizin fotoğraflarınızla idare ediyorum. Bakalım ileride benim de bir clematisim olacak mı? :)
Clematisi balkonunuzda büyükçe bir saksıda da rahatça yetiştirebilirsiniz....Eğer isterseniz tabiii;)
Dibini güzelce malçlayın, kök gölgeye gelecek şekilde yerleştirin, dalları güneş gören yere doğru verin, son olarak saksı içine dalları sarabileceğiniz destek sopaları koyun, olsun sizin de bir clematisiniz....
Selamlarımla....
Veeeeeeee..... İşte budur :)
12357
Sulama yaparken hafif ıslanmış. İki tane çiçek açtı ama çok tomurcuğu var. Çiçeğinin şekli belli olsun diye yakından çektim. Bir iki gün sonra daha uzak plandan da çekerim. (Bir kaç tane daha açtıktan sonra) Kökünün gölge sevdiğini öğrendikten sonra dökülen manolya yapraklarını bolca kökünün çevresine yaydım.
Arkadaşlar,
Benim climastıs'lerim de çok güzel, sizlere resimlerinden yollamıştım. Ben onları Yalova'dan Tema vakfından 12.5 YTL.ye almıştım, boylarıda 2 m ye yakındı. Bana söylediklerinin hepsini yaptım çok da güzel çiçekler alıyorum. İsteyen arkadaşlar oradan her rengini temin edebilirler. selamlar
Arkadaşlar,
Benim climastıs'lerim de çok güzel, sizlere resimlerinden yollamıştım. Ben onları Yalova'dan Tema vakfından 12.5 YTL.ye almıştım, boylarıda 2 m ye yakındı. Bana söylediklerinin hepsini yaptım çok da güzel çiçekler alıyorum. İsteyen arkadaşlar oradan her rengini temin edebilirler. selamlar
Demek ki, bana gene Karaca fidanlığının yolu gözüktü.
İsteyen arkadaşlar telefonla irtibat kurabilirler.
Karaca fidanlığı : 0226 833 77 67
Şimdi telefonla görüştüm. Ellerinde sadece 5 adet kalmış. Telefonla görüştüğüm arkadaş cinsi konusunda çok yardımcı olamadı fakat montana olmadığını biliyor. Fiyatları 17.5 YTL
Clematislerimin fotoğraflarını galeriye ekledim:
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8757&c=446
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8756&c=446
aysemelike
04-06-2007, 16:14
Teşekkür ederim Todor. Oğlumun okulu bitince Çınarcık'a gitmeyi düşünüyorum. Sayenizde öğrendiğim Karaca Fidanlığı'na muhakkak uğrarım. Hem onların son DVD'sini de ben hazırlamıştım :) Yanımda hediye DVD götürsem bana bir clematis verirler belki ;)
Clematislerimin fotoğraflarını galeriye ekledim:
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8757&c=446
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8756&c=446
Bir çiçeğin yapraklarını sanırım çekirge yemiş. Bulursam ben de onu yemeyi düşünüyorum ;)
daha önce yazıldı mı bilmiyorum ama istanbul kozyatağı bauhaus da 4-5 cins clematis var. İki gün önce aldım. Ama diğer çiçeklerin (hanımeli, passiflora fidelerinin arasında) içinde kalmışlar, aralayarak bulabiliyorsunuz, tesadüfen buldum. Montana (beyaz, yalın kat), Hagley hybrid (pembe küçük çiçekli), montana marjorie (yavru ağzı renkli katmerli), pilu(ortası pembe, yaprak kenarları beyaz) cinsleri var. 12.5 YTL
Meraklısına birkaç kök de sarılıcı ortanca vardı.....
Sn. Eyüp1,
Çiçeklerinizi görüp hayran olmamak elde değil. Ellerinize sağlık. Çok iyi yetişmişler. Clematislerin büyümüş ve çiçek açmaya hazır halde olanlarını bu dönemde seralarda bulmak mümkünmüdür? İnsanın alıp balkonuna sıralayası geliyor.. Ayrıca balkonum doğuya bakıyor, yani sabah güneşi alıyor. Acaba benim balkonumdada olurmu sizce. İlk kez gördüm bu bitkiyi. Çok güzelmiş.
Sergüzen
04-06-2007, 21:46
Sn. Eyüp1,
Çiçeklerinizi görüp hayran olmamak elde değil. Ellerinize sağlık. Çok iyi yetişmişler. Clematislerin büyümüş ve çiçek açmaya hazır halde olanlarını bu dönemde seralarda bulmak mümkünmüdür? İnsanın alıp balkonuna sıralayası geliyor.. Ayrıca balkonum doğuya bakıyor, yani sabah güneşi alıyor. Acaba benim balkonumdada olurmu sizce. İlk kez gördüm bu bitkiyi. Çok güzelmiş.
Benim evimin de konumu doğu-batı yönünde.Çiçekler sadece öğleye kadar güneş görüyorlar.Beyaz olanı yılda iki defa açıyor.Mayısda açtı. Eylül de tekrar açacak.Çiçeklere (CLEMATİS) çok özel bir ilgi göstermedim.Bakımı çok zor değil.Yazılanları takip ederseniz,balkonda yetişmemesi için bir neden yok.
Bursada bulunurmu bilmiyorum.Yalovadan (Hayrettin Karacanın Bahçesinden) temin edebilirsiniz.Todor tel. numarasını da yazdı.
aysemelike
11-06-2007, 12:48
Bunlarda benim gecen yılki clematislerim. Bu yılkilerin resimlerini bilgisayara yükleyemedim. Yakında onlarıda yollarım. Selamlar....
Çok güzeller Ayşe Hanım. Ama ben Elfogi'nin eklediği resimdekilere taktım kafayı. Baharda, yaz başı, yaz ortası ve yaz sonu açanlar olmak üzere değişik çeşitlerini ikişer üçer kök alıp bir araya dikmeyi düşünüyorum. Cılız cılız duruyor benimki. O resimlerdeki gibi dolu dolu istiyorum. Hele katmetlisini bulsak....
Ben bir araştırayım internetten satış yapan vardır muhakkak. (Galiba Hollanda'da çok varmış)
aysemelike
11-06-2007, 16:01
Çok güzeller Ayşe Hanım. Ama ben Elfogi'nin eklediği resimdekilere taktım kafayı. Baharda, yaz başı, yaz ortası ve yaz sonu açanlar olmak üzere değişik çeşitlerini ikişer üçer kök alıp bir araya dikmeyi düşünüyorum. Cılız cılız duruyor benimki. O resimlerdeki gibi dolu dolu istiyorum. Hele katmetlisini bulsak....
Ben bir araştırayım internetten satış yapan vardır muhakkak. (Galiba Hollanda'da çok varmış)
Bauhaus (kozyatağı) da var birkaç cinsi bir oraya bakın, yurt dışından canlı fide getirtmek çok zor.... Yalovada da satışı olduğu söylenmekte....
Fideleriniz yeni mi? , ilk yıllarda cılız oluyorlar ama toprağa iyice yerleşince coşuyorlar. Benimki bu yıl inanılmazdı ama fotosunu koyamadım daha....
Sergüzen
11-06-2007, 22:03
Zarftan birde sürpriz çıktı;şebboy tohumları!
Onlar içinde ayrıca çok teşekkür ederim,çok incesiniz efendim.
Clematis tohumlarını ektikten sonra bahçenin serin ve gölge bir yerinde muhafaza edin.
Şebboy tohumları 8-10 gün içinde filizleniyorlar.Sizlere tohum gönderirken bir miktar tohum da ben ekmiştim.Bugün fideler merhaba dediler.Onları torfa ve 1cm derinliğe diktim.Hergün suladım.Bütün gün güneş altında kaldılar.10 gün sonra şaşırtma yapmam gerekecek.
Selamlar
Sayın limon daha önce Ayşe hanım galiba yazmıştı,Bauhaus'ta Clematis varmış.
Benim ve sanırım sizinde istediğiniz sarılıcı Montana cinsi olarak yazmıştı,bence bir
an evvel gidip bitmeden alın.
Araştırdığım kadarı ile İngilterede bazı Clematis türlerinin yurt dışına ihracıda yasak.
Sayın Limon,
Ben bu haftasonu belediyenin fidan satış merkezinde de gördüm Clematis.
Üç rengi vardı sanırım. Ustlerinde hiç çiçek yoktu, kötü durumda değillerdi. Fiyatı da 10 YTL idi. İlgilenirseniz.
denizakvaryumu
13-06-2007, 10:14
http://www.phy.duke.edu/~fortney/flowers/clematis/clematis_dr_ruppel.jpg
http://www.phy.duke.edu/~fortney/flowers/clematis/clematis_ernest_markham.jpg
http://www.prideofplaceplants.com/vines/clematis_piilu.html
bir linkte ben veriyim...
.
Dilek Erbil
14-06-2007, 09:51
Beyaz clematisler bugün torf'a ekilmiştir.Lila clematis tohumları da ılık su içinde yarın ekilmek üzere bekliyor. Tekrar teşekkürler Eyüp 1 :)) Umarım başarılı olurum ve sizinkiler kadar güzel olurlar.
Maslak'tan Sarıyer'e giderken Tarabya bayırının girişinde sağda belediyenin
fidan satış merkezi var. Ben orada gördüm. Bakın isterseniz.
Hangi belediye? İlginize teşekkür ederim.
Benim evimin de konumu doğu-batı yönünde.Çiçekler sadece öğleye kadar güneş görüyorlar.Beyaz olanı yılda iki defa açıyor.Mayısda açtı. Eylül de tekrar açacak.Çiçeklere (CLEMATİS) çok özel bir ilgi göstermedim.Bakımı çok zor değil.Yazılanları takip ederseniz,balkonda yetişmemesi için bir neden yok.
Bursada bulunurmu bilmiyorum.Yalovadan (Hayrettin Karacanın Bahçesinden) temin edebilirsiniz.Todor tel. numarasını da yazdı.
Sn. Eyüp1,
Clematisi gördükten sonra hemen arama çalışmalarına başladım. Önce Heykel'de Reyhan Pazarı girişindeki çiçek pazarına sordum yok, (abla burda ne arar gibisinden bana güldüler) Mudanya yolu üzerindeki birkaç seraya sordum yok...
Tavsiyeniz üzerine az önce Sn. Todor'un verdiği telefon numarasından Karaca Fidanlığı'nı aradım. Kendi ürettikleri Clematis fidelerinin geçtiğimiz ay (Mayıs) bittiğini, ancak önümüzdeki ay (Temmuz) içerisinde ithallerinin geleceğini söylediler. İrtibat için telefon bıraktım. Geldiğinde haber verecekler.. İlgilenen arkadaşlar varsa arayıp irtibat numarası bırakabilirler... Numarayı tekrarlıyorum.... KARACA FİDANLIĞI : 0 226 833 77 67
Bugün gittim fidanlığa. Tanesini 10 YTL'den aldım. Bir tane de oldukça büyük boyu vardı ona 50 YTL dediler pahalı geldi almadım. Aldıklarım sizlerinkilerin aynısından. Bir beyaz bir de pembe aldım. Bir de mavisi vardı onu almadım. Katmerlisini bulmanız zor dediler. Teşekkür ederim Bahar hanım.
Ayrıca tanesi 5YTL'den oldukça büyük boy bol tomurcuklu yerli ortancalardan aldım. Sarıyer'deki fidanlıklarda 30 YTL'den satıyorlar. 5 YTL oldukça uygun fiyat o boy ortancalar için.
Saın eyüp1 Bana gönderdiğiniz tohumları olduğu gibi mi ekmem gerekiyor, yoksa ayırmalıym ben pek anlayamadım.Yardımlarınız için teşekkürler.
Sergüzen
19-06-2007, 09:00
Saın eyüp1 Bana gönderdiğiniz tohumları olduğu gibi mi ekmem gerekiyor, yoksa ayırmalıym ben pek anlayamadım.Yardımlarınız için teşekkürler.
Elinizle ovaladığınızda tohumlar ayrılıyor.O şekliyle ekebilirsiniz.Ekimden sonra saksıyı gölge bir yerde tutun ve düzenli sulayın.Filizler ilkbaharda çıkacaklar.
Şebboylar bir hafta sonra filizleniyor. Benimkiler 1,5-2 cm oldular.
Selam arkadaşlar;
Hafta sonu aniden İstanbul'a gitmem gerekti.Bauhaus'a uğradım.Sarmaşıklarda indirim vardı.4.50 YTL ödeyerek clematis aldım.Ancak küçükler.Yine de bir çok çeşidi vardı.Benimkiler çiçek açar da tohum almayı becerebilirsem harika olur.
İki hafta önce alıp ektiğim clematislerin hepsi tutmuşlar.Çok mutluyum.
Clematis tohumları bunlar mıdır?
1813318134
Benim clematis tangutica'larım yabani ot çıktı.:(
Mucip Gürbüz
12-08-2007, 21:35
Benim clematis tangutica'larım yabani ot çıktı.:(
Sayın Todor Yalovalı hemşerim Clematis (Filbahar'ın) bende beyazı varyani (FLAMMULLA) var isterseniz alabilirsiniz. Ayrıca clematis türlerinde ben tangutica diye bir türe rastlamadım yanlışlık olmalı. Sizin aracılığınızla meraklılarına şunu belirtiyim herkes çelikten çok kolay yetiştirebilir çabuk köklenir perlit veya torfta hormonoda gerek yoktur. Sevgiyle kalın.
Sevgili Mucip Gürbüz, Clematis tangutica'nın tohumlarını alıp viyollerde çimlemiştim. Meğer havadan yabani ot tohumları gelmiş. Ben gübreyi suyu verdikçe otlar coştu. Clematis tangutica resmini ilk sayfada görebilirsiniz.
Clematis flammula, için sizi ziyaret etmek isterim. Yeriniz nerede, fiyatları ne kadar. Belki benden başka ilgilenen arkadaşlarda çıkabilir.:)
Clematis'in kokulu çiçeklisi de varmış. Fidanlıktaki arkadaş aklıma düşürdükten sonra, hani nerde deyince bizde yok deyip çıktı işin içinden ;) Katmerli çiçeklisinden sonra şimdi bir de kokulusunu ara işin yoksa :) Bu arada clematisin tohumları 104.mesajımdakiler midir? Tüy tüy. Çelikten üretmek çok kolay deniyor da incecik dalları var, yasemin gibi doğru dürüst bir dalı yok ki. O incecik dallardan mı çelik yapıcaz?
Clematis vitalba Giresun'da kendiliğinden yetişiyor.Kokusu olmasına karşın diğerleri kadar gösterişli çiçekleri yok.Bu resimlerde benim nette bulduklarım...
Kokusu nasıl Nihal Hanım. (Koku nasıl tarif edilirse)
Keskin mi kokusu hanımeli gibi mi mesela, yoksa melisa kadar yoğun mu?
Benim clematislerim de kokmuyor. Yalın kat ama gösterişliler fakat kokuları yok.
18.06'da aldığım clematislerimi havalar çok sıcak diye saksılarından çıkarmadım. Ağustos sonu gibi ekerim diyordum. Etiketinde pembe çiçekli olanı tomurcuk vermiş, çok sevindim. Açar açmaz sizlerle paylaşırım fotoğrafını :)
Clematis tohumları bunlar mıdır?
1813318134
Bu soruya cevap veren olmamış ama hafta sonu rastladığım clematisten aynı şekilde tohum aldım.Acaba bunlar tohum mu?
Ve bugün açtı :)
Pembe değil çok açık leylak renginde, ortası pembe. Üzerinde kar kraliçesi yazıyor ingilizce.
2013520136
Akşam loş ışıkta çektiğim için rengi daha canlı gibi çıkmış. Gerçek rengi oldukça uçuk lila. Ve sadece bir tanecik açtı başka tomurcuk yok üzerinde.
Bu soruya cevap veren olmamış ama hafta sonu rastladığım clematisten aynı şekilde tohum aldım.Acaba bunlar tohum mu?
bu küçük gif'ler bir fikir verir sanırım.
Deportivo, abk adına da kendim için de :) çok teşekkür ederim bilgi için.
Siz ne zaman ektiniz tohumları? Çok güzel büyümüşler.
Sayın Limon, kusura bakmayın açıklamayı unuttum,fotoğraflar alıntıdır.
Ancak benim Clematis tohumlarıda direk olarak ektiğim torf içinde bekliyor,yaklaşık 2 ay oldu.Ayrıca birkaç gün önce ektiklerimide buzdolabında 2 ay beklettim.Tamamıda çimlenmek üzere bekliyor.
Eyüp Beyin gönderdiği tohumlar bunlar,Mart ayına kadar ancak çimlenirmiş.Gerçekten sabır işi bu.Nette bazı araştırmalarımda Clematisin 760 günde çimlenen bazı türlerinin olduğunu öğrendim.Çelikten çoğaltmak daha kolay oluyormuş.
Depertivo, çelikten çoğaltmayı denemek istiyorum aslında ama dalları o kadar ince ki... Neresinden nasıl çelik alayım diye hemen her gün gidiyorum yanına, kıyamayıp bırakıyorum. Bir iki sene sonra belki dalları kalınlaşır ve çoğalır.
Aslında bir sorum daha olacak. Koyu mor renkte açan clematisimi dikeli iki sene oldu. İki adet te saksıda, yeni aldıklarım var. Biri yaz başı, biri yaz ortası, biri de yaz sonu çiçek açıyor. Şİmdi ben bunların hepsini aynı yere dikmek istiyorum. Yere daha önceden diktiğimin yerini ne zaman değiştirsem sarsılmaz?
Bu mevsim uygun mudur? ( Yerdekini, mümkün olduğunca toprağını dağıtmadan, kökünü zedelemeden almaya çalışırım.)
sukranayalp
06-09-2007, 14:01
Konuşmanıza karışmış gibi olacağım sn Limon;
koyu mor clematis : c. Jackmani , yaz ortasında açar. Beyaz çiçekli c. armandii ilkbahar başında açar.Krem renkli küçük çiçekli c. cirrhosa kış sonunda açar. Beyaz mini çiçekli c. flammula yaz sonu - sonbahar başı açar. Pembe çiçekli c. montana ilkbahar sonu açar. ....
Bu durumda genel kural olarak elinizdeki tüm clematis çeşitleri için söküm ve dikim zamanınızı Şubat ayında yapmanız gerekmektedir.
Bu mevsimde yer değiştirmekten kaçının.
Ancak bitkilerin henüz gelişmediğini de yazmışsınız. Saksıda olanları bu dönemde endişe etmeden bahçeye dikebilirsiniz. Yeter ki bahçeye dikim öncesinde, bir gün önceden bol sulama yaparak toprağın dağılmasını ve köklerin açığa çıkmasını engellemeniz.Ayrıca şunu da unutmayın saksının şu ada bulunduğu çevre şartları ile bahçede dikmek istediğiniz yerin çevre şartları birbirine uygun mu? Eğer uygun değilse bitkiyi gereksiz zamanda strese sokabilirsiniz.
Son bir not daha: üzerinde çiçek tomurcuğu olan **** 2 hafta içinde çiçek açacağını bildiğiniz bitkinin yerini asla değiştirmeyin. Çiçek dönemi bitmiş olsun.
Çok teşekkür ederim Şükran Hanım. Yazdıklarınızı harfi harfine uygulayacağım.
Saksıdaki bitkiler de bahçede duruyor, dikeceğim yerle aynı şartlardalar. Bir tanecik tomurcuğu vardı iki gün önce açtı şimdi onun solmasını bekliyorum yere geçirmek için. Hayalim değişik zamanlarda açan clematisleri pergolanın bir ayağına sardırmak. Elfogi'nin internetten eklediği fotoğraflar güzel fikir verdi :)
Sevgili Eyüp bey gönderdiğiniz Clematis tohumları şu an elime geçti,tekrar tekrar
teşekkür ederim zahmetlerinize.,
Hayırlısıyla sağ salim çimlendirip bende o güzellikleri sayenizde seyrederim.
Ve aradan yaklaşık 5 ay gibi bir süre geçti, büyük bir özveri ile takip ettiğim ilk Clematis tohumu kendini gösterdi. Beş aydır büyük bir merakla ve sabırla beklediğim Clematis ' e bir şeyler olacak diye ödüm kopuyor!
Kilitli poşet içindeki çimlendirme kabında büyümeye çalışıyor, ama bundan
sonra ne yapmalıyım, tecrübesi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
Büyük bir mutlulukla ; tohumları bana gönderen Eyüp Bey' e de çok teşekkür ederim .
Mucip Gürbüz
03-11-2007, 21:29
Sevgili Depotivo; bunu bir eleştiri değilde bir uyarı kabul edin, toprağınız çok kötü o toprakta tohum çimlendirilmez, tohum elenmiş, gayet homojen yapılı, kolayca dışarı çıkabileceği bir karışım olmalı. Merak ediyorum bir adet tohum mu ektiniz, uyarımı dikkate alırsanız bundan sonraki denemelerinizde çok daha başarılı olacağınızdan eminim. selam ve saygılar.
Sevgili Depotivo; bunu bir eleştiri değilde bir uyarı kabul edin, toprağınız çok kötü o toprakta tohum çimlendirilmez, tohum elenmiş, gayet homojen yapılı, kolayca dışarı çıkabileceği bir karışım olmalı. Merak ediyorum bir adet tohum mu ektiniz, uyarımı dikkate alırsanız bundan sonraki denemelerinizde çok daha başarılı olacağınızdan eminim. selam ve saygılar.
Uyarılarınıza teşekkür ederim, ancak çimlendirdikten sonra ne yapıpta bu çok değer verdiğim Clematis' e zarar vermeden büyütmem için gerekli olan uyarılarınız olursa daha da memnun olacağım.
Foto ' da ki çimlenen tohum elenmemiş torf içinde.On iki adet tohum ektim , bunların 6 adedi sizin dediğiniz gibi elenmiş torf içinde.Diğer ekim şartları ise aynı.
Eklediğim fotoğraflar Clematis' in tohumdan üretimi için merak eden herkese bir fikir verir sanırım, saygılarımla.
Sıra ile Clematis tohumu çimlendirme :
Mucip Gürbüz
03-11-2007, 22:56
Sayın Deportivo, çimlemen fide galiba iki yaprak, iki yaprak daha çıkarınca bir spatula veya yemek kaşığıyla derinden alın ve 10 cm. çapında saksıya dikin, bir süre gölgede tutun yavaş yavaş ışık alan yere alın.
Kullandığınız torf aşırı lifli olmalı, çünkü 125 nolu mesajınızda büyükçe topaklar var, onları alın saksıyı torbadan çıkarın üstüne bir parça cam koyun, gündüz açın üstünü gece kapatın ama kesinlikle kurutmayın mutlaka nemli olsun. Sprey de kullanabilirsiniz. Lifsiz torfa çakıl değil dişli dere kumu karıştırın bundan sonra. Sevgi ve saygılar.
Sayın M.Gündüz benim duymak istediğim buydu , çok teşekkür ederim.
Tavsiyelerinize uyacağım.Selamlar.
Sergüzen
04-11-2007, 21:18
Deportivo tohumların çimlendiğine çok sevindim. Benim tohumlar daha çimlenmediler.
Fideleri yerlerinden çıkarmazsanız, sanırım daha iyi olur. Bırakın bahara kadar yerlerinde kalsınlar. Yer değiştirirken kazaya uğrama olasılığı da var.
Selamlar
Akşam clematislerden çelik alarak ektim . Umarım tutarlar . Daha önce çelikle üretmeyi denemek isteyenler vardı . Sonuçlar ne oldu acaba ?
Benim de çeliklerden pek umudum yok aslında . O incecik kuru dalların yeşerebileceğine inanamıyorum bir türlü . Ama tohumlarla birlikte bir de bunu denemek istedim .
Bu güzel sarmaşık hakkında bilgisi olan varsa paylaşabilir mi lütfen?
Deportivo (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=185326&postcount=1336)'nun Mine Hanım'a (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=185830&postcount=1339)sorduğu başlıkta farkettim. Nasıl bulabiliriz?
Bu (http://www.treknature.com/gallery/Middle_East/Turkey/photo85938.htm) linkte de yakın plan görünüşü var.
Akdeniz Bölgesinde doğal olarak yetişiyor sanırım .
Clematis ' i tohumdan üretmek zaman ve sabır isteyen zor bir iş .
Ancak fotolarının eklediğim yaban asmasının tohumlarını takip ediyorum , tohumlarini almayı becerebilirsem isteyen arkadaşlara gönderirim.
Eagle,
Clematis soğuğa karşı dayanıklı bir bitkiymiş.Bu bilgiyi okuyunca sizin işinize yarayabileceğini düşündüm :)
27818
27819
27820
Arkadaşlar, Climatis'ler sarılacak bir duvar, ağaç veya pergola isterler. Sizin bahçenizde böyle bir durum göremedim. Kökleri derin ve gölge bir yere ekilmeyi sever, hernekadar bol su istemezlerse de bol bol güneş severler. Kışın öldü sanırsınız ama kurudu diye sakın sökmeyin o tekrar yaz ortasında başlar patlamaya.
3 çeşit değişik aylarda çiçek açan clematislerimi, Elfogi'nin internetten yüklediği fotoğrafta görüp hayran kaldığım şekilde, pergolamın boş kalan bir ayağının (diğer ayakların hepsinde yasemin var) dibine diktim. İkisi saksıdaydı, yeni yapraklar sürmeye başlamışlardı. Birisini iki sene önce yere dikmiştim. Bu diğerlerine göre daha gelişmişti. Yerden dikkatlice söktük ve üçünü birlikte diktik. Yerden söktüğümüzde dibinden bir çok yeni sürgün verdiğini gördüm. İnşallah istediğim gibi değişik aylarda rengarenk çiçekler açacaklar. :)
Sergüzen
11-02-2008, 22:46
Geçen yaz toplamıştım biraz tohum. Adresinizi yazarsanız gönderirim. Ama çimlenir mi bilmiyorum.
Koşullar uygunsa çimlenir. Sonbaharda diktiğim (15 ad.) tohumlardan şu ana kadar sadece bir tanesi çimlendi.
celalsungur
11-02-2008, 23:39
Yalova Karaca'dan 10 ytl.ye aldım. Boyu 2 metre var. Clematis Armandi galiba, üzerinde tomurcukları var.
Boy'a gitmesin diye ucundan kopardım, yan sürgün versin diye. Doğru mudur acaba yaptığım?
Sevgili celalsungur, clematis ler de bir nevi sarmaşıktır. Sarmaşık dediğiniz boya gider, neden mani oluyorsunuz? O nasıl olsa yan sürgünler verir.
10 YTL çok uygunmuş fiyatı. Celal Bey koparmanıza gerek yok. Toprağa geçirdikten sonraki ilk sene fazla gelişim göstermiyor. İkinci sene biraz daha gürleşiyor. (Ama çok gür değil)
Üçüncü sene (bendeki bu sene 3 yaşında) hem dallarından yeşermeye başladı, hem de dipten bir çok sürgün veriyor şu anda. Bir evin bahçesinde (kaç yaşında bilmiyorum) bahçe demirlerini sarmış, yapraklanınca ve çiçeklenince (açık pembe çiçekleri var) içerisi görünmüyor. Yalnız kışın tamamen kupkuru görünen dallarını budamayın sakın. Bu aylarda yaprak vermeye başladılar ufak ufak.
Sergüzen
12-02-2008, 20:48
Evet, kuru gibi duran yaprakları sakın kesmeyin. Önceki yıllarda kurudu diye 2 adet clematisi katlettim. Baharda dipten de sürüyorlar. Benim clematislerden biri yapraklanmaya başladı, diğerinden daha ses yok. Sonbaharda fazla dalları buduyorum. Sonbaharda diktiğim çelikler maalesef tutmadı. Bu bahar tekrar deneyeceğim.
berduray
12-02-2008, 22:03
:pzenfree;:p 186107]Bu güzel sarmaşık hakkında bilgisi olan varsa paylaşabilir mi lütfen?
Deportivo (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=185326&postcount=1336)'nun Mine Hanım'a (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=185830&postcount=1339)sorduğu başlıkta farkettim. Nasıl bulabiliriz?
Bu (http://www.treknature.com/gallery/Middle_East/Turkey/photo85938.htm) linkte de yakın plan görünüşü var.[/QUOTE
:o:o:o:o:o:
Mesajı daha yeni gördüm .Ben de bu sarmaşığa bir kır yürüyüşü sırasında kırık dökük taş duvarların kenarında rastladım.Çiçeklerine vuruldum .
Yağmurun altında dantel gibi görünüyordu,dayanamadım 1-2 kök aldım ve saksıya ektim.
Şimdi dinleniyor,artık çiçeklerini döktü ama seneye bana yine yaşama sevinci vereceğinden eminim.Bana ulaşırsanız size de yollayabilirim.
Hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın!
Muhtesem bir bitki, resimlere bakilirsa daha cok avrupada; cok yagmur alan cografyalarda yasamayi seviyor.
Hakikaten insanin gozu gonlu aciliyor..
Clematis tohumlarımı ekeli yaklaşık beş ay oldu. Hala boş bir saksıya bakıyorum.:( Tohumdan çimlendirebilen var mı? Çeliklerden de sonuç alamadım.
Clematislerimden koyu mor olanı yeni sürgünlerinden bir adet tomurcuk verdi. Geçen sene yaz ortasında açmıştı diye hatırlıyorum. Bu ya erken açacak ya da açması o kadar uzun sürecek.
Sevgili limon, tomurcuk verdi ise erken açar, benimkilerde daha yaprak bile yok.
Köklerini de hep kontrol ediyorum, Buket arkadaşıma da sözüm var.
cyucel, tohum için çiçeklenmelerini beklemen gerekiyor. Beklersen listeye kaydını yaparım.
Listemde oyaman, tayffun,nazlı06,sinaninci1 ve abk. var.
Clematislerimin uyanışı;
31617
Bugün Karaca Fidanlığı'nı aradım. Şu an ellerinde Clematis kalmamış. 10-15 güne kadar gelecekmiş. 20 YTL fiyat verdiler. Boyları yaklaşık 1 m imiş.
Ayrıca bugn bir de Istanul-Üsküdar'daki http://www.demirarboretum.com/ 'u aradım. Onlar da yaklaşık 60 cm boyundaki Clematisler için 25-26 YTL dediler.
Geçen seneden fiyat farkı olsa da Karaca hala daha cazip. Ben çok uzun ve gölge bir duvarı kaplamayı düşünüyorum. En azından 4-5 tane gerek. Yalnız duvar yüksekliği çok fazla, o nedenle İstanbul civarında daha büyük 1-1,5 mt boyunda Clematis satan yer arayışındayım.
Bir de sorum olacak İstanbul çevresinde Clematis yetiştirenlere...Diyelim ki bitkiyi saksıda aldım. Yerini sevdiği takdirde ne hızda büyüyor bizim bölgemizde?
Arkadaşlar Clematis Bahause de 17 milyon civarında.. Tesadüfen başka bitkiler için gittiğimde 2 çeşit Clematis, yeşil dallı hanımeli, sarmaşık ortanca, pasiflora gibi sarmaşık bitkiler le döndüm birçok sarmaşıkta gözüm kalarak..Üzerlerinde yazıyor 3 metre 4 metre ne kadar uzayacağı. Mayıs ta açar denilen Clematisim tomurcuk tuttu kapalı balkon da. Ankaralılar arada Bahause uğrayın derim.
Veee Clematislerimden iki değişik rengi tomurcuklanmaya başladı :)
32512
Benimkiler de tomurcuklandılar. Tabii bahçıvanın dibinden budadığı clematis hariç. Onu da kontrol edip duruyorum belki dibinden canlanır diye. İçimden bir ses "kökünü kaz, bak bakalım ne durumda" diyor ama dinlemiyorum şimdilik. :p
Ve aradan yaklaşık 5 ay gibi bir süre geçti, büyük bir özveri ile takip ettiğim ilk Clematis tohumu kendini gösterdi.
Sayın Oyaman;
Çimlenen tohumlarınızın daha sonraki gelişimini takip edemedik. Meraktayız. :p
abk bahçıvanın budadığı clematisin kökü eğer duruyorsa muhakkak dibinden sürmeye başlamış olması gerek. Koyu mor olan clematisimin Şubat ayında yerini değiştirdim. Değiştirirken baktım kökün dibinden 3-4 yeni sürgün veriyor. Yeni yerine diktim, geçen seneki dallarına hiç zarar vermememe rağmen o dallar tamamen kurudu. Ancak yeni sürgünler neredeyse aynı o eski dalların boyuna ulaştılar.
uzman'cım yukardan aşağı olmaz gibi geliyor bana. Clematis tutunmayı seven, sevmekten öte tutunması gereken bir sarmaşık türü. İp ve sopa bile yetersiz kalıyor tutunması için, ben ahşap kafes aparat aldım. Çiçeğinin tam olarak kaç gün canlı kaldığını tam hatırlayamıyorum ama çok kısa ömürlü değillerdi. Bir de clematislerin baharda, yaz ortasında, yaz sonunda açan çok çeşitleri var. Şimdilik 3 çeşidim var, artırmayı düşünüyorum. Yalnız clematis ilk diktiğiniz sene çok şeyler beklememeniz gereken bir sarmaşık türü. Seneler geçtikçe gelişiyor. Dalları çok ince, kışın yapraklarını dökünce çalı çırpı görünümünde. Baştan uyarayım da çiçeklerinin güzelliğine aldanıp hata yapmayın :)
Aşağı sarkık tarz istiyorsanız cezayir menekşesi önersem sevmez misiniz? Hem zahmetsiz bir bitki, hem çiçek açıyor, alacalı yapraklı olanları da başka bir güzel duruyor.
Clematis ile Pasiflora ayni bitkimidir?
Bana cok benzer geliyorlar.
Bauhaus'da Pasiflora gordum ama cleamtis diye ayri birsey gormedim.
Koyu yeşil
15-04-2008, 12:38
İkisi farklı bitkiler Kerem Bey.
Sevgili Limon, benim clematisler de tek tek çiçeklerini dökmeye başladılar, çok da tomurcukları var.
Arkadaşlar benim clematisimin dalları çok kırılgan. Kuruyan bir yaprağı almak isterken dal elimde kaldı! Sizlerinde öyle mi yoksa benimki çok sıcakta kaldı **** besin mi istiyor anlayamadım:(
Sevgili feriha, ben tek tek çiçeklerini dökmeye başladılar demekle, açmaya başladılar demek istemiştim. Sen de haklısın, ben Türkçeyi doğru kullanmazsam netice bu olur.
Clematis'in dalları kuru gibi görünür ama kırmak bile istesen zor kırılır. Bu kurumuş dallar için olabilir, senin çiçeğinin dalları çok mu kurudu?
Güler hanım yeni aldığım saksısını henüz değiştirmediğim clematis kapalı balkonda duruyor şimdilik. Kuruyan bir minik dalı almaya çalışırken ana dallardan birini kırdım istemeyerek. Belki henüz yeni geliştiği için dalları kuvvetlenmedi. Kırılan dalı saksıya soktum belki tutar diye. Belki susuz kaldı. Takip edeyim bakayım..
Benim clematisim de de minik bir tomurcuk var. Bu ayda tomurcuklamaya başlayınca aynı aylarda çiçekli kalıyorlar. Yani benim clematisim baharda mı, yaz döneminde mi çiçekli olacak.
Benimkiler halen tomurcuktalar. Henüz açan olmadı ama bu sene çok tomurcuğu var. Bu arada Feriha Hanım sizin yazınızdan sonra dikkat ettim, dipten yeni süren dallar çok kırılganlar, eski dalları Güler Hanım'ın dediği gibi koparmak zor. Şimdilik durumları budur:
35130
Limon, tomurcuklar güzel gözüküyor. Bitki yaklaşık kaç cm olunca tomurcuk verdi, merak ediyorum. Benim bu kış aldığım clematis 50 cm civarında oldu ama henüz tomurcuk göremedim, normal mi?
Okuduklarıma göre Clematislerin ilkbaharda, yazın ve yaz sonunda açan türleri var. Bende 3 değişik rengi mevcut fakat koyu mor ile pembe olanda bol tomurcuk var. Diğeri çok çok açık pembe beyaz gibi onda tomurcuk yok, geçen sene Ağustos gibi açmıştı ( ilk senesiydi) bu sene ne olur bilmiyorum.
Nurbahar Hanım, aslında 30-40 cm kadarken almıştım sarmaşıkları, ilk aldığım sene tek tük te olsa açmışlardı. Belki sizinki yaz ve yaz sonu gibi açacaktır.
Clematis çok beğendiğim sarmaşık türlerinden biri ama hiç yakından görmedim. Geçen sene çiçekçiye sorduğumda adını bile duymadığını söylemişti. Ama forumu okurken karadenizde kendiliğinden yetişen bir türünüün fotoğrafını gördüm. Burada da ona benzer bir sarmaşık var ve kokulu. Çok arsız. Ama ben kokusundan çok hoşlanmıyorum. Çiçekleri de çok büyük değil.
Anladığım kadarıyla Clematis'i tohumdan yetiştirmek büyük sabır gerektiriyor.Ben maalesef ne o kadar sabırlıyım ne de tohumdan bitki yetiştirmek konusunda çok becerikliyim.
Çelik edinme konusunda yardım alabilirsem çok mutlu olurum.
Sevgiler..
Ve nihayet bir rengi açtı, diğeri de sırada. Açık lila olanı geçen sene yaz sonu gibi aldığımda da açmıştı ama saksıda olduğundan bu kadar büyük çiçekli değildi. İlk defa bu kadar büyük açtı. Koyu pembe-Gül kurusu rengi hiç açmamıştı, rengini pek sevdim:) Bu sene bahçemde üçüncü yılına girecek olan koyu mor çiçeklinin tomurcukları küçük henüz.
Açık lila olanı: http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16669&c=446
Bu da açmaya hazırlanan tomurcuk;
35629
Bahçemi şenlendiren Clematislerim, koyu mor renkte olanının da tomurcukları sırada...
35835
Çiçek çapları 10-15 cm. Bahçesi olan herkese şiddetle dikmelerini tavsiye ederim.
Sadece dikerken seveceği yere dikin, düzenli sulayın, başka hiç bir şey istemiyor sizden.
Gerçekten çok güzeller Limon. Ben de az sonra yazlığa gidip çiçeklerimi kontrol edeceğim. Umarım benim Clematislerim de açmıştır. Ve çiçekleri seninkiler kadar büyüktür.
Clematisin çiçek tomurcuğu, yaprağı ve çiçeği.
3584535846
3584735848
Sağolun arkadaşlar. Özendirmek için ne gerekirse yaptım sanıyorum :) Ah bir de katmerlisini bulabilsem.
Sevgili Uzman henüz hiç kıyamıyorum çelik ayırmaya, biraz daha serpilsinler seve seve gönderirirm.
Benim de beyaz clematisim açmış. Tek bir çiçeği var ama olsun. Havalar ısınıp, clematisim gelişip büyüdükçe daha çok çiçek verecektir.:p
Gözünüz aydın :) Çiçekleri kısa ömürlü değil. Tam olarak kaç gün kalacağını sayıyorum :)
Koyu Mor rengi yaz ortası açar diye düşünürken bir gün içinde 4-5 tanesi birden açtılar.
3618536186
Koyu Mor olan çiçeğin fotoğrafı;
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16884&c=446
çavdaroğlu
02-05-2008, 15:49
Merhabalar klematis deyince evin terasındaki büyük saksılara diktiğim klematislerim çiçek açtı. Çiçekleri de bayağı uzun ömürlü, yaklaşık 1 aydır pek bozulmadılar. Onları seyretmek gerçekten çok güzel. Ancak üzüldüğüm Yalova'dan bir arkadaşımın hediye ettiği bitkilerin galiba hepsi aynı renk çiçek açıyor. Bu vesile ile Yalova'dan Trabzon'a klematisleri gönderen Emirhan Özten kardeşime çok teşekkür ederim. Bu yıl çelik alıp üretmeye çalışacağım. Üretim denemesi sonucunu inşallah yine burada paylaşırım.
Sn.Çavdaroğlu çok güzel ve keyifliler. Çeliği hangi ay alacaksınız? (ben hem kararsızım- hem kıyamıyorum- hem de nereden alacağıma karar veremiyorum)
Gördüğümden beri edinmek istediğim bir sarmaşıktı.Buralarda bulamadığımdan annem gelirken Beylikdüzü Bahaus'tan hediye getirmiş bana...9.500 ytl 'ye almış galiba..Ne renk olduğunu bilmiyorum.iki haftada geldiği boydan 2 kat fazla uzadı.Sanırım yerini sevdi..Onu o küçük ağacın altında kökünü gölgede tutmak üzere bahçe duvarına sardıracağım..Yani kökü gölgede ,çiçekleri güneşte olacak.
Lale Hanım sevgili caretta'nın yazdığı gibi, kök kısmı gölge, gövdesi güneşte olacak. Doğrusu benimkisi kuzeyden oldukça rüzgar alıyor. Başta pek nazlı bir sarmaşık olduğunu düşünüyordum ancak hiç öyle olmadığını gösterdi bana :)
İşte fotoğrafı.Üzerinde çiçeği varmış,ama yolda gelirken kırılmış.Hemen diktim.Umarım en kısa zamanda açar ve gerçek fotoğraflarını gönderirim.
Çok güzelmiş Lale Hanım. Çiçek açıp sizi sevindireceğinden eminim. Benim beyaza yakın renkte olan geçen sene aldığımda (ki sonbahara yakın zamanlardı) bir tanecik bile olsa çiçek açmıştı.
Ben de Clematislerimin pergolayı tamamen sardığını hayal ettikçe keyifleniyorum :)
çavdaroğlu
05-05-2008, 10:56
Sn. limon, çelik alırken ben de çok zorlandım, gerçekten kıyılmıyor bu kraliçeye, çelikleri taze sürgünlerden, yaklaşık 5 -7 cm boyda en az iki boğum içerecek şekilde aldım. Köklendirme hormonuna bandırarak dişli dere kumu+ torf içeren harç içine transfer ettim. Herkese bol çiçekli bir yaz dilerim
Klematisin çelikle üretimi ile ilgili görsel bir yabancı site:
http://www.rhs.org.uk/Learning/Publications/plantsman/0605/
O zaman ben sizin çeliklerin durumunu takip edip öyle hareket edeyim. Haberlerinizi bekliyorum.
çavdaroğlu
05-05-2008, 13:00
Ben ayrıca büyük çiçekli olanınına havai daldırma metodu da uyguladım. Bende merak ediyorum, inşaalah başarılı oluruz.
Ben yazmıştım ama gözden kaçmış 15 cm. kadar çiçek çapları.(Bir karış) Kokusuz.
İlk açan beyaz çiiçek bile halen dipdiri duruyor. Kaç gün olmuş? Baktım 14 gün olmuş.
Limon, clematis tomurcukları oluştuktan çok sonra mı çiçek açıyor? Benimkinde tomurcuklar oluşalı 10 günü geçti, her gün gözünün içine bakıyorum. Ne zaman açacaklar?
Biraz geç açıyor Nurbahar. Tomurcuk iyice büyüyor (20 günü bulabiliyor), sonra tepe kısmı dört-beş parçaya ayrılmaya başlıyor. O aşamadan sonra ertesi gün açıyor. İlk çiçek açacağı zaman günde 5-6 kere yanına gidiyordum, şimdi o kadar çok açıyor ki alıştım ve şımardım galiba günde 1-2 kez uğruyorum yanına :)
Tomurcuk geç açıyor ama henüz bir tane çiçek bile solmadı her gün yenileri ekleniyor. Sonradan açanlar daha da irice.
İlk açan çiçek yaprakları döküldüler. Demek ki açmış bir çiçek 18 gün kadar hiç bozulmadan kalıyor. Bence açmış bir çiçek için oldukça uzun bir zaman. Bence bu sarmaşık harika zaten, herkese tavsiye ediyorum :)
Buker Aknar için dibinden zar zor bir kök yoldum. Şu an hepsi tamamen çiçekteler.
Sevgili ceviz ağacı biraz bekler misin? Yine kolları sıvamalıyım galiba. Etrafına çit yapmıştım rahat sarsınlar diye, şimdi yolmak istediğimde çok zorlanıyorum.
Sayın Ceviz Ağacı;
Bir ay kadar önce İstanbul'dan Bahaus'dan fidesini getirdim ve diktim.Eğer oralarda bir yakınınız varsa getirtebilirsiniz.Fiyatı da ,saksıda 30 cm kadardı,14.5 YTL.
Ben de kıyamaya kıyamaya da olsa bir tane ufacık çelik diktim 3 gün önce. Şimdilik bozulma vs. yok. Eğer bu çelik kolayca tutarsa bolca çeliklerim. Ama şöyle bir durum da var ki kargo çok para tutuyor. Bir ufacık çelik yerine Lale Hanım'ın yazdığı gibi 30 cm'lik hazır büyümüşünü almak daha iyi galiba. Ne dersiniz?
Geçen yıl da Bauhausta satılan clematisler 14,5 Ytl idi. Sonra Ağustos ayında 4,5 Ytl. ye düştü. Bu yıl da aynı şey olabilir. Bence Limon haklı.Bir kaç ay sabredip çok ucuza da alınabilir.(Tabii bu marketin bulunduğu şehirde yaşayanlarlar için.)
çavdaroğlu
15-05-2008, 09:15
Aşağıdaki sitede 4-5 çeşit clematis satılıyor. Fiyatlarıda 6-7 ytl arasında. Bilgilerinize...
http://www.fidanistanbul.com/?shop=urunler&id=574&ad=Sarılıcı%20ve%20Tırmanıcı%20Bitkiler
Galiba fidanlıkları Yalova'da kargo parası da en az bir o kadar tutar. Sağlam bir şekilde gelip gelmeyeceği de belli değil.
çavdaroğlu
15-05-2008, 09:29
Sn ekin97 yukarıda bahsettiğim fidanlıkta (http://www.fidanistanbul.com/?shop=urun&id=655) CLEMATIS 'Vyvyan Pennell' adlı eflatun katmerli bir çeşit var.
Sergüzen
15-05-2008, 21:25
Bende 3 renk var ama katmerli yok, onun kokulu olduklarını duymuştum, hemen harekete geçmeli. Yalın kat olanlar şu an çiçekteler, sizler için bol bol tohum toplayacağım.
Ben geçen sene tohum ve çelikten üretmeye çalıştım, fakat başarılı olamadım. Bu sene de çelikten üretmeğe çalıştım. ÇELİKLER ONBEŞ GÜN SONRA KURUDULAR. Tahminim bir yerde yanlış yapıyorum. Litaratür tohum ve çelikten üretilebileceğini yazıyor. Eflatun renkli clematisimi de kediler kuruttular. Beyaz renklisi de Mayıs başında açtı.
Arkadaşlar clematisimin boyu 1 mt yi aştı ve sadece tek dal acaba tepeden kesmeli miyim ? Dala gitmesi için.Çok cılız duruyor da...:)
Kontes, ışık yetersiz gibi geldi bana? Clematisin kökü gölge dalları bol güneş seviyor. Köküne ben manolyanın dökülen yapraklarını seriyorum. Bence kesmeyin ama güneşi bolca göreceği bir yere taşıyıp, saksının toprağına kuru yapraklar serin.
Sn ekin97 yukarıda bahsettiğim fidanlıkta (http://www.fidanistanbul.com/?shop=urun&id=655) CLEMATIS 'Vyvyan Pennell' adlı eflatun katmerli bir çeşit var.
Merhaba arkadaşlar,
fidanistanbul ile görüştüm, "Sitemizden seçmek istediğiniz clematis türümüzün perakende satışı yoktur.O nedenle sepetinize eklenmemektedir.O kategorimiz profesyonel üreticiler için bir katalog şeklindedir ve en az 1000 adet olan siparişlerde geçerlidir." şeklinde açıklama geldi.
Sanırım katlı clematis alamayacağız:(
Havaların 2-3 gündür ani ısınmasıyla birlikte Clematislerimin boyunda hızla uzama olmasına rağmen çiçeklerinin ömrü çok kısaldı. Tomurcuklar çabuk açıp çabuk dökmeye başladı. Fakat yeni uzayan dallarda bile çok sayıda tomurcuk oluşmuş. Daha önce 20 gün kalıyor çiçekleri yazmıştım, demek o serin havalar için geçerliymiş.
On gün kadar önce bahçemdeki çiçeklerle birlikte Clematisimin köküne de humik asitli su döktüm. Dalgınlığıma geldi sanırım, Clematise döktüğüm su daha konsantreydi. Anında farkına vardım, bol bol suladım ama Clematisim her geçen gün kötüleşmeye başladı. Gerçekten çok üzüldüm. Ne yapacağımı bilemiyorum. Sanırım kuruyacak. Bir yandan da acaba kurumadan dallarını kesip, çelikle yeniden filizlendirmeyi mi denesem diye düşünüyorum. Bu konuda tavsiyesi olan var mı?
Kuruyan Clematisimin dalını kestim, çelikler hazırladım. Kökünü de çıkarıp bir saksıya ektim. Umarım kurtarabilirim, aslında çok umutluyum. Tabii çiçeğin birinin kökünü kazıp çıkarınca diğerilerinin köklerini karıştırmamak olmaz.:D Dayanamadım, geçen yıl bahçıvanın kökünden kestiği ve bir daha hiç çıkmayan clematisin olduğu toprağı da kazdım. Ve sürpriz.... Kök canlı bir şekilde duruyor. :p
Sonunda açtı, gerçekten çok güzelmiş. Bir şekilde bundan çoğaltmam şart.
38559
38560
Bu mesajı yazalı tam bir yıl olmuş , Eylül ayında Almanya ' ya giden komşum bir hafta evvel döndü ve bir adet Clematis Piilu fidesi ile geldi .1 metre boyunda ve üzerinde 3 adet tomurcuk var .
Güle güle büyütün Oyaman. :)
Ceviz ağacı ben bir ufak çelik denemesi yaptım eğer sorunsuzca tutarsa, çelikler almaya devam edicem. Oyaman'ınki biraz gelişsin, serpilsin. Benimkinin biri 3 yıllık, diğer ikisini geçen yıl almıştım. Geçen yıl bu yılki kadar hızlı uzamıyordu. Bu yıl her gün şaşırtıyor beni. Hemen her gün bir karış uzuyor.
Gül, yasemin çeliklerindeki denemelerimde başarısız olmuştum. Bakalım Clematis nasıl olacak?
Sevgili Limon geçen kış orman asmasından bir kök ayırdım ve diktim kupkuru idi baharda hızlı bir şekilde yapraklandı ve boylandı . Clematiste aynı bitki olduğuna göre kışın kuru haldeyken kök ayırma daha iyi sonuç verir bence , bunu deneyimime dayanarak söyleyebilirim .
Clematis celiklerini nasil bir ortamda köklendiriyorsunuz arkadaslar ve köklenmeleri yaklasik kac sürer.
Ben tohum olarak ekmiştim. Ama hala bir hareket yok. 3 Ayı geçti.
Aldığım çelik kurumuş. Çelik köklendirmede başarılı olamıyorum bir türlü.
Koyu Mor çiçek açan clematisim devamlı açmaya ve tomurcuk vermeye devam ediyor. Ancak iki gündür çiçek çapları gittikçe küçülmeye başladı.
Aldığım çelik kurumuş. Çelik köklendirmede başarılı olamıyorum bir türlü.
Sevgili Limon çelik almayı bu şekilde bir deneyin .
Odunlaşmamış yeni sürgünden Haziran ayında aşağıdaki şekildeki gibi bir tepe çeliği alacaksınız . Çelik 5cm boyunda olacak ve 2 yaprak bırakılacak şekilde keskin bir bıçak veya makasla kesilecek.Küçük bir saksı veya çimlendirme kabına
torf veya compost koyarak çeliğin gireceği gibi bir delik açıp nazikçe çeliği yerleştirip etrafını dolduracaksınız .Eğer elinizde varsa köklendirme hormonu kullanmanızıda tavsiye ederim .Torfu ıslatıp ,kap üzerine torba geçirerek aydınlık
bir yere bırakacaksınız . Direk güneş ışığı almayacak .
En son yapılacak iş sabırla beklemek olacak .Selamlar.
Koyu Mor çiçek açan clematisim devamlı açmaya ve tomurcuk vermeye devam ediyor. Ancak iki gündür çiçek çapları gittikçe küçülmeye başladı.
Aynı olayı ben de Clematisimde gözlemledim. Çiçekler gittikçe küçülüyor.
Benim ilk açanın çiçeği çok büyüktü, ama ikinci daha küçük. Havaların çok ısınması mı etkili oldu acaba? İlk tomurcuk oluştuktan sonra, açana kadar çok gün saydım ama arkasından gelenler çabuk açıyor. Sıcakların etkisiyle yeteri kadar büyümeden açıyor olabilirler mi?
Bence de sıcaklardan dolayı çabuk açıyor. Bahar başı hava serinken tohumun açması uzun sğrğyordu şimdi yazdığınız gibi çiçek tomurcuğu oluşup 2 günde açıyor. Olsun yine de çok güzel.
Oyaman, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Köklendirme hormonu var elimde. Aynen tarif ettiğiniz gibi deneyeceğim. Tam da zamanıymış çelik almanın...
ardabora
09-06-2008, 04:32
Clematisler hakkında hiç bilgim yok,bu bir clematis değil mi? Dilerim öyledir...
Rengi mor mudur eflatun mudur anlayamadım,gece çektim resimleri...Ve tabi ki benim değil..:( Kısmetse yakında bunun bir yavrusu bana ait olacak...;)
bu bir clematis değil mi?
Evet, o bir clematis. Şanslı gecenizdeymişsiniz. :p
ardabora
10-06-2008, 16:37
sayın oyaman,makinayı zoomlamadım,bizzat dibinden çektim,hatta sevdim okşadım mıncıkladım kensini...:D
Clematis sayfasını takip ediyorum arasıra, ama bana çok narin ve bakımı zordur gibi geldiği için edinmeyi pek düşünmedim.Daha yeni yeni başladım çiçek böcek işlerine...Buna da biraz daha tecrübe kazanınca alır bulurum dedim.
Bu clematis hanım,bizim gelinin ailesinin bahçesindeymiş,Tekirdağ'da yani..Çiçekli halini yeni gördüğüm için sarmaşığı farketmedim ben bir yıldır...Geçen haftasonu gelinimizin annesi bizi yemeğe çağırdı ve hava kararmış olmasına rağmen,eve girmeden bahçeyi gezeyim dedim.Hani istenecek fide veya tohum var mı diye....:dilli:
Attığım çığlığı duysaydınız korkardınız, ev sahibi korktu çünkü...:D
"Clematis,ay inanmıyorum clematisssss...."
Gelinimizin babaannesine aitmiş çiçek.Yaşlı teyzenin de çiçekleri fecci kıymetliymiş...Ninecik adını falan bilmiyor,MOR DOLANDI diyor kendisine..
"Ya ben bundan çelik istiyorum lütfen lütfen" deyince,halime acıyıp üç kök clematisin en miniğini bana vermeyi teklif ettiler.Önce yok mok dedim ama istemem yan cebime koy...:D
Maalesef bu hafta eve gelirken araba tıklım tıkışık olduğu için fideyi almadım,inşallah iki hafta sonra benim olacak.
Şimdi bir iki sorum var..
Ben bu fideyi alıcam almasına da nasıl dikicem? Dikmeyi düşündüğüm yerin arkasındaki duvara taş kaplamak istiyoruz ama sanırım fide bu olaydan önce benim elimde geçicek.
-Fidenin resmini de koydum buraya,yerden yüksekliği 50-60 cm. kadar.Ben bu fideyi büyükçe bir saksının içinde tutabilir miyim bir süre?
-Sarılsın tırmansın diye bahçe tellerinin dibine ekmek istiyorum ama burası kışın çok rüzgar alıyor.Acaba yer uygun mudur?
-Çelik neresinden alınır,hangi kısım uygundur bu iş için?
Kör cehaletimle rezil etmeyeyim de güzelim clematisi.....
ardabora
10-06-2008, 20:27
Sevgili zenfree, MOR DOLANDI ismine ben de bayıldım.
Clematisi ayak üstü anlattım onlara,
"Beyaz olanı da var bunun ama bizde yok " dedi yaşlı teyze. "Ona ne diyorsunuz?" dedim, AK DOLANDI diyozzz" dedi.:p:p
Fideyi ele geçireyim ve öldürmeden biraz büyüteyim,çelik alınacak hale gelince paylaşırım isteyenlerle...
Diğerlerinin tohumlarından da isteyeceğim ev sahibinden,beni kırmazlar asla,ne de olsa aslan gibi kardeşimi verdim onlara...:D:D:D
Sevgili Ardabora, clematislerin hayırlı olsun. Çelik alma işlemini Oyaman'ın 293 no.lu mesajından görebilirsin.
Dikmeyi düşündüğün yerin kışın rüzgar almasının sakıncası olacağını zannetmiyorum çünkü kışın zaten yapraklarını döküyorlar. Üst kısmının bol güneş alması, kökünün gölgede kalması gerekiyor. Eğer kök kısmı da güneşliyse, yanına güneşten koruyacak bir bitki dikebilirsin.
Nurbahar hanım gerekenleri yazmış .Rüzgardan korunaklı olursa daha iyi olur
sanırım . Kök kısmını torf , kuru yaprak ve ağaç talaşı ve taş yardımıyla gölgeleyebilirsiniz .
Sevgili Zenfee , kupkuru dal bahar başında canlandı ve çok kuvvetli bir şekilde sürgün verdi . Şu anda üzerinde yaprağı varmı ? Üzerindeki yapraklar kurudumu ? Eğer kurudu ise bu aralar size tekrar bir kök ayırması yapar ve gönderirim .Gerçekten çok üzüldüm .
Benim ikinci clematisim de kuruyor. Ne olduğunu anlamadım, hepsini teker teker kaybediyorum.:(
Sulamasını nasıl yapıyorsunuz abk?
Saksıda değil yerde ekili. Yazlığa gittikçe suluyorum. Susuz kalmış olamaz. Hatta bazen fazla mı suluyorum diye düşünüyorum. Yani suladığım zamanlar bol bol suluyorum.
ardabora
11-06-2008, 18:53
Teşekkürler arkadaşlar...
Yalnız birşey dikkatimi çekti şimdi..."Üst kısmının bol güneş alması ama kökünün gölgede kalması gerek" demişsiniz..
Bu resimdeki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=246075&postcount=298) clematisler,asmaların altındaydı.Asmalr da oldukça geniş bir alana yayılmışlar,yani nerdeyse hiç güneş görmüyor olmaları lazım,ikinci resimde asmanın kütüğünü ve yapraklarını görebilirsiniz.Ona rağmen üstü çiçek doluydu...
ama ben işte olduğumdan açmış halini görüntüleyemedim..
Bugün ilk işim onu görüntülemek oldu.
Sizikinin çiçeği de farklıymış caretta. Elinize sağlık :)
Benim sarmaşıkların çiçekleri bitti. En son sadece koyu mor olan açıyordu. Tohum keselerini bitkinin gelişmesini engellemesin diye kestim. Nasıl olsa tohumdan yetiştirmek oldukça zormuş. Boyu oldukça uzadı ve her gün uzamaya devam ediyor.
Çok teşekkür ederim Nurbahar..İşte fotoğrafı...
Clematisim ilk çiçeğini açtı sonunda...;)
Ben ilk kuruyan clematisimi dibinden kesmiş, hatta bununla da yetinmemiş, köklerini ektiğim yerden çıkarıp bir saksıya dikmiştim. Sanırım bu köklerden yeni sürgünler geliyor.:p Yani, çiçeklerim de ben de ölüp ölüp diriliyoruz. :p
Clematislerimiz çiçeklendiğine göre, tohum alma zamanımız da yaklaşmış demektir. Tohum toplayan ve dağıtacak olan arkadaşların listelerindeki birinci sıraya kendimi yerleştiriyorum.:)) Bir de bu tohumları çimlendirmeyi becerebilirsek, tüm bahçeler rengarenk clematişslerle dolacak.
ardabora
03-07-2008, 22:29
Ben mor dolandı'ma kavuştum :p ama tüm çiçekleri geçmiş durumda aldım kendisini. Sadece tek bir tomurcuk kalmıştı,o da geçen gün açtı.
Üzerinde kalan 4-5 tohumu da aldım.
Bir de çelik alınacak şekilde sürgünü var,odunsulaşmadan almam gerekiyor sanırım,inşallah tutar...
Haziran ortasında aldığım 3 çelikten ikisi kurudu, biri şimdilik yeşil, tutmasını umut ediyorum. Zamanı belki geçmiştir ama dün bir tane daha çelik denedim.
Rica ederim. Her rengine kavuşuruz inşallah :)
Tohumu ortası ama çiçek yaprakları iyice dökülüp, o kısım iyice olgunlaşıp kuruyuncaya kadar dalında kalması gerek. İyice kuruyunca elinde ufalayınca tüy tüy tohumları göreceksin :) Ben de geçen yıl öğrendim.
Bu arada ben tohuma enerji harcamasın diye tohum yapacak kısımları kesmiştim. Şimdi sarmaşığım ikinciye bol tomurcuklanmaya başladı. İç içe girdiklerinden tam kestiremedim ama galiba beyaz olanı tekrar açacak.
Koyu Pembe olan 4-5 çiçek açtı ve bol tomurcukta. Ama çiçek büyüklüğü baharda açanın yarısı kadar. Sıcak havalarda tomurcuk daha çabuk açtığından galiba çiçekler daha küçük kalıyor. Yine de çok güzeller bence :)
İki tane de açık pembe olan açtı. Açacak bol tomurcuk var. Ben bitki gelişsin diye tohuma bırakmıyorum geçen çiçek dallarını kesiyorum. O yüzden tohum konusunda yardımcı olamayacağım.
42708
42709
42710
Arkadaşlar;
Benim bu yıl fide olarak gelen cleamatisim hızla 20 cm.kadar boylandı.İki adet çiçek açti ve durdu.Belki devam eder büyümesi diye tohum keselerini kestim ama tık yok.Neden acaba...
İlk yıl fazla uzamıyor. Sonbaharda yaprak dökünce çalı çırpıya benziyor diye sakın kesmeyin, olduğu gibi bırakın. O kurumuş gördüğünüz dallardan baharda yapraklar çıkmaya başlayacak ve seneye birden boy atmaya başlayacak.
ardabora
30-07-2008, 17:58
Benim artık çiçek açmaz diye düşündüğüm miniğimin üzerinde 8-10 tane tomurcuk var ve boyu 1 mt. oldu.Hala bahçeye ekemedim.:( Korkuyorum...
Fakat çiçek yaprakları artık 4'e düştü.Nedenini bilen var mı acaba?
Sergüzen
30-07-2008, 21:29
Saksıda kalmasının sakıncası yok. Benim clematisim üç yıldır saksıda. Çiçekler ikinciye mi açtılar? İlle bahçeye ekmek istiyorsanız havaların serinlemesini bekleyin derim. Budamanız da gerekecek. İkinci döl çiçekler daha küçük oluyorlar. Seneye ilk döller yine iri ve beş yaprak olacaklar.
Sergüzen
31-07-2008, 22:15
Bursada, kışı dışarda geçiriyor. Açık arazide değil. Bir sundurma altında.
Adalet Yağcı
04-08-2008, 10:58
Merhaba;
Bu siteye üye olduktan sonra bu harika çiçekleri tanıdım.
Şimdiye kadar kimsenin bu çiçeği paylaştığını görmedim, sanırım çok sık rastlanan bir çiçek değil.
BALDUR-Garten isimli bir alman sitesinde satılıyor ama nasıl alınır nasıl getirtilir.
Belki Türkiye'dede vardır.
Benim teklifim şu;
Nasılki yabancı sitelerden alışveriş yapıp dağıtan üyeler varsa, Clematis içinde yabancı dili olan bir üyemiz önderlik yapabilir.
Topluca alımlar ve posta ücretleri oldukça uygun olabilir.
Bu güzel çiçeğe sahip olmak isteyecek pek çok üye arkadaşımız olabilir.
Herkese Clematisli günler diliyorum...
Adalet Yağcı
04-08-2008, 11:00
Fotografların devamı...
Sergüzen
04-08-2008, 15:01
Yalova da Karaca çiçek bahçesinde zaman zaman uygun fiata satılıyor.
Sevgili adalet yağcı, clematis, sanırım pek çok üyemizde mevcut. Bizler birbirlerimize hem tohum hem de fide yolladık bol bol.
Büyük sera ve marketlerde de bulunuyor genellikte. Bizlerde olanlar, daha doğrusu bende bulunanlar yalın kat. Üç dört rengi mevcut. Bu sene arkadaşlara tohum da yolladım. Tohumdan elde etmenin zor olduğunu bazı üyelerimiz yazmış, bu konuda pek fikir yürütemiyeceğim. Bende olanların resimlerini sık sık bahçeme yükledim. Şu an, halâ çiçek veriyorlar ama çiçekleri oldukça zayıf.
Özelime adresinizi yazın, size tohum yollamaya gayret ederim.
Arzu Kasapoğlu
13-08-2008, 19:09
Lila renkli clematisi çok beğendim :)
Sevgili limon, benim clematislerim de antikalaştı. Biryandan tomurcuk veriyor belki üçüncü açışları, bir yandan da tohuma geçiyor. Bir kısmı da iyice yapraklarını kurutmaya çevirdi. Kış hazırlığına geçiyor gibi. Esasında bu sene çiçeklerim şaşırdı, havaların tesiri galiba.
Amarylisler ikinci defa açtılar. Dün farkettimki kasımparları çiçek tomurcuğu içinde. Hatta beyaz olanlar tek tük açmaya başlamışlar. Hatırlısı diyelim.
Adalet Yağcı
20-08-2008, 23:24
Herkese Merhaba,
Bugün aldığım clematislerimi esas yerlerine dikmek doğru olurmu acaba, yoksa ilkbahardamı dikmeliyim.
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımdan yardım rica ediyorum.
Sevgiler...
Clematisi saksıda veya poşette ise bahçeye dikebilrsiniz . 4ox40 cm genişliğinde
( en az ) ve 40 - 50 cm derinliğinde bir çukur kazıyorsunuz . Köklerinin iyi gelişmesi için geçirgen bir toprak hazırlıyorsunuz . Torf + keçi gübresi + kaliteli bir bahçe toprağı
bir miktarda ince dere kumu ( ben böyle hazırladım ) . Bitkiyi bu çukura yerleştiriyorsunuz , gövdesinin toprakla temas eden kısmının üstünüde gölgeleme
maksadı ile çakıl , odun talaşı , kuru yaprak gibi metaryellerle malçlama yapıyorsunuz .Kök kısmı mutlaka gölgelenecek , gövde ve yapraklarda yarım veya tam gün güneş görecek . Kolay gelsin .
Herkese Merhaba,
Bugün aldığım clematislerimi esas yerlerine dikmek doğru olurmu aceba, yoksa ilkbahardamı dikmeliyim.
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımdan yardım rica ediyorum.
Sevgiler...
Siz döndünüz sanırım Adalet Hanım. Ben de bugün sizin için Eminönü'nde clematis satan çiçekçinin kartını almıştım. Yine de vereyim:
Atlas Çiçek Evi
Nizam ve Sabri
0212 526 05 00
20 ytl dedi mor clematis için..Daha büyükleri de var..Ancak onları sormadım taşımada zorluk çekersiniz diye.
Adalet Yağcı
21-08-2008, 18:43
Sevgili Oyaman;
Verdiğiniz bilgiler benim için çok değerli döner dönmez aynen dediğiniz gibi hazırlarım, acaba toprak derinliği bir metreden az olursa sorun olurmu?
Adalet Yağcı nın bahçesi başlıklı konuda giriş sağ dediğim ilk fotoğraftaki yere dikmek istiyorum, ama oradaki boşluğun altı tamda temel pabucunun olduğu yere denk gelmiş, dolayısı ile bir metre toprak yok orada.
Clematisin kökleri çok derinlere gidermi, olmazsa o kısmı bir kaç sıra tuğla ile yükseltebilirim.
Sevgiler...
Sn.Adalet Yağcı, bende İstanbuldan Beylikdüzü Bahause 'tan anneme aldırmıştım nisan ayında. (pembe) Hala varmıdır bilmiyorum ama bilginiz olsun :)
Yalnız Akdeniz biraz sıcak geliyor clematis için..Mutlaka köküne gölgeye getirecek şekilde dikin..Hatta Çarkıfelek gibi bir sarmaşıkla yanyana dikip,beraber sardırarak aşırı güneşten koruyarak büyümesini sağlayabiliyormuşsunuz..Benim bahçemde çarkıfelek olmadığından ve mayıs ayından beri yani sıcaklar bastığından beri bir cm uzamadığından yanına dikmeyi düşünüyorum.
Adalet Yağcı
26-08-2008, 22:15
Sayın Caretta;
Bu güzel çiçeği Mersin'in yaylasına dikmek istiyorum, rakım 950.
Merak ettim sizin clematisiniz yaşıyormu, yerini severse çok çabuk gelişebilirmiş diye duymuştum.
Bahause ye gittim tabi ama bir hafta önce, tabi fidan kalmamıştı birkaç tane seçebildim onlarda pek iyi durumda değillerdi.
Yaylaya döndüm ama clematisleri yerine dikmedim, üç gün buranın havasına kendi saksısında alışsın istedim.
Dediğiniz malçlamanın önemini anlıyorum ve dikkat edeceğim.
Yabancı bir sitede sarılıcı güllerle birlikte dikmişler ve çok hoş görünüyordu, ben ipomea ile birlikte yarı gölge bir yere dikmeyi düşünüyorum.
Sevgiler...
Benim clematisim yaşıyor ama daha önce de yazdığım gibi çok sıcaklar başladığından beri bir cm uzamadı..Oysa nisanda geldi , haziranda hem uzamıştı hem de çiçek açmıştı :)
Üzülmeyin sevgili Caretta.Benimki de aynı durumda idi..Ama bir yaz yağmuru sonrası birdenbire 15 cm. kadar uzayıp dört adet tomurcuk verdi ve ilk çiçek 1-2 gün önce açtı.
Sevgili Adalet hanım,Cleamatisleri ne kadardan ısmarladınız.Ben bugün fidanistanbulun sitesine girdiğimde fiyatlar 20-25 Ytl olarak değişmişti.
http://www.fidanistanbul.com/?shop=urunler&id=577&ad=İthal%20Süs%20Bitkisi%20Fideleri%20Perakende
Adalet Yağcı
31-08-2008, 20:58
Sevgili İmgelem;
Clematislerin mevsimi geçmek üzere bunun için indirimlidir, ben on gün önce Bauhause den üç tane almıştım 3,5 ytl. 9,90 dan inmiş.
Ben aşağıdaki sayfadan sipariş verdim.
Sevgiler...bu sayfa (http://www.fidanistanbul.com/?shop=urunler&id=574&ad=Sarılıcı%20ve%20Tırmanıcı%20Bitkiler)
Siz nasıl verebildiniz sipariş anlamadım.Önce üye olmaya yönlendirildim.Üye olduktan sonra sizin gösterdiğiniz sayfadan sepete ekle butonuna tıklıyorum.Ürünü eklemiyor.Ama cleamatislerin 20 Ytl olduğu sayfadan tıklayınca işlemi yapıyor.
Acaba ucuz olan sayfa toptan satış için mi?
Adalet Yağcı
01-09-2008, 07:09
Merhaba Sevgili Arzu Kasapoğlu;
Dün bana sorduğunuz mailin cevabı geldi, buradan yazmayı uygun gördüm herkesin fikri olsun diye.
Siparişlerim Size gönderdiğim sayfadandı, ama bana verdikleri cevapta ücretlendirme sizin gönderdiğiniz sayfadan yapılmış, yani 20ytl.nin üstünde Clematis fiyatları.
Ben şimdilik üç tane sipariş verdim, bir tanede Beyaz Yasemin istedim.
Sundaville içinde sordum bakalım ne diyecekler.
Fidanların fiyatları büyüklüğüne göre değişiyor sanırım, bana gelecek olanlar 20-40 cm.büyüklüğündeymiş.
Sevgiler...
Arkadaşlar bu bölümü uzun süredir takip etmiyordum , çok üzgünüm . Fidanistanbuldan bende clematis fidesi aldım , resmi aşağıdadır . 6.75 ytl fiatı toptan alımlarda uyguluyorlar .
Parekende olarak 20 ytl fiat uyguluyorlar .
Aşağıdaki resim fidanistanbuldan gelen Clemati fidesi : Değerlendirme size ait !
Yaklaşık 3 aydır aynı durumda ne ölüyor nede yaşadığını gösteriyor . Saksını büyüttüm , besinini verdim . Alacak olanlarında fidelerinin resimlerini ısrarla görmek isterim . Clematis sevenlere sevgilerimle .
Alttan iki resimde Almanyadan komşumun getirdiği bana 35 ytl mal olan Clematis pilliu . Eylül için açmaya hazırlanıyor.
Clematislerimin yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Oyaman seneye bahara dipten yeni sürgünler verecektir bence clematisiniz. Benim çok daha pahalıya aldığım fideler de aynı durumdaydı hemen hemen. Saksıda nasıl gelişir bilmiyorum ama yerde her yıl daha da güzelleştiler.
Clematisin çiçeklerine duyduğum hayranlığı biliyorsunuz. Ama yeşil kısmı cılız bir bitki. Tamam bu yıl çok boy attı fakat ben şu yabancı sitelerde gördüğümüz fotoğraflardaki gibi gür görünmesini sağlamaya çalışıyorum. Henüz istediğim görüntüyü elde edemedim. Seneye umutluyum ama :)
Benim clematislerimin yapraklarıda kuruyor. Bu mevsimsel bir özellik diye düşündüm.Gelecek yıl tekrar canlanacaklarını umut ediyorum. Bu yıl sadece bir çeşidi açtı. Diğerleri açmadı.
Adalet Hanım, hiç üzülmeyin. Ben geçen sene iki kuru sap olarak aldım, görseniz öldü diye atardınız. O dalları da dipten kesmiştim. Ama baharda çok hızlı gelişiyor.
Adalet Yağcı
16-09-2008, 09:39
Bilmiyorumki Sevgili Nurbahar, ölüyormu yoksa mevsim normlarına göre kendini ayarlıyormu analmadım.
Öyle itina ile diktimki bir bebeği tutar gibi seve seve, güneşten korudum, sahi suyla arası nası Clematisin, suyu fazla vermiş olabilirmiyim.
Güneş gören bir yerde ancak diğer bitkilerin arkasına sakladım, yani toprağı kurudukça suluyorum bolca.
Suyu sevdiğini biliyorum ama aşırısı belki zararlı olabilir. Bence sizin yaptığınız sulama uygun. Daha tecrübeli olanların fikirleri nasıldır bilmiyorum.
Öyle çok narin bir çiçek olduğunu düşünmüyorum, geçen sene saksıda aldım, saksıyı kışın yağmur da alabilecek bir yerde bıraktım, bahara kadar hiç ellemedim ve sonra toprağa diktim. Baharla beraber canlandı.
Şu anda benimki de oldukça solgun ama bence mevsimsel.
Adalet Yağcı
09-02-2009, 14:24
Sonbaharda aldığım clematislerimden birisi yeni filiz ucunu göstermiş, darısı diğer beşinin başına.
snowman77
10-02-2009, 10:12
Clematis armandii clematislerin içinde en kokulu çiçekleri olan türü.
Fidanları şu an satışta buradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12403) bakabilirsiniz.
62266
Snowman77, çok güzelmiş gerçekten. İstanbul dışında oturduğumdan bitki bedelinden çok kargoya verince canım sıkılıyor.
Adalet Hanım, benim Clematisler de uyanmaya başladılar.
Adalet Yağcı
11-02-2009, 09:12
Sevgili Limon, bu sene Clematis yetiştirebilirsem kendime kocaman bir "Aferin" vereceğim.
Sonbaharda diktiğim Clematislerimden kış soğuklarını görünce umudumu kesmiştim, diktiğimde soğuklardan koruması için, 20cm. lik saksıların alt kısımlarını kesip fidelerimin üzerine kapatmıştım, içinide yumuşak bir şekilde dökülmüş ağaç yaprakları ile doldurdum.
Geçen hafta gittiğimde don tehlikesi kalmadı diyerek yaprakları temizlerken gördüm ki fideciğim uyanmış :)
Ben Clematisin soğuktan etkilenmeyeceğinden eminim. Çünkü kışları oldukça sert geçen, Almanya dahil bir çok Avrupa ülkesinde yaygın olarak yetiştirildiğini görüyorum. Ben de tamamen korunaksız bir yere dikmiştim hepsini, 3. yıllarını atlattılar. Kışın kupkuru çıtır çıtır kırılan incecik dallar, "Bu bitkinin işi bitti" diye düşünmenize sebep olmasın çünkü aynı dallar bu aylarda filizler vermeye başlıyor.
denizakvaryumu
12-02-2009, 22:49
62604
http://davesgarden.com/guides/pf/go/683/
Sweet Autumn Clematis yani Clematis terniflora
çok kokulu, -34 dereceye dayanan ve sonbaharda açan bir clematis.
Geçen sene clematisimin ilk yılıydı. Kışa girerken almıştım, satıcı kuru dalları dibinden budamamı tavsiye etmişti. Yazın 1,5 m kadar uzadı, kışa girerken üzerindeki nota uygun olarak 1 m kalacak şekilde üst kısmını kestim.
Dallar ölü gibi kupkuru ve çok narin ama üst kısma kadar bir çok yerinden, eski kuru yaprakların arasından yeni sürgünler veriyor. Bu sene bakalım nasıl olacak, şimdiden geçen seneye göre 1 m avantajlıyım.
Sn. Snowman77'den gelen Clematis Armandii yi bir süre saksısında tutup yerine alıştırdıktan sonra bugün yerine diktim. Saksısındayken biraz gübre vermiştim, bir çok yeni sürgün çıkarmaya başlamıştı. Çok sağlıklı bir bitki, yerini sevip bol çiçeklenir inşallah.
6748967490
6749167492
hassoman
19-03-2009, 08:58
Ben Clematisin soğuktan etkilenmeyeceğinden eminim. ".........." Kışın kupkuru çıtır çıtır kırılan incecik dallar, "Bu bitkinin işi bitti" diye düşünmenize sebep olmasın çünkü aynı dallar bu aylarda filizler vermeye başlıyor.
Geçen yıl iki adet cleamatis ekmiştim. Eh, keyiflice açarak bahçemi şenlendirdilerdi.
Ama havalar soğuyunca öyle kurudular ki bilmeme rağmen zaman zaman, acaba yeniden yeşerecekler mi?..' diye kaygılanmadım değil. Ama, sanki inanılmaz bir mucize gibi o ölmüş gibi görünen dallar filizlenmeye başladı :)
67676
denizakvaryumu
19-03-2009, 09:08
Evet Bauhausdan aldığım clematisler için bende aynı duyguya kapılmıştım.
Dallar kuru ve ölü gibiydi.
Şimdilerde ise iç mekanda durduğundan çiçek açmak üzere.
Clematislerimin yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Oyaman seneye bahara dipten yeni sürgünler verecektir bence clematisiniz. Benim çok daha pahalıya aldığım fideler de aynı durumdaydı hemen hemen. Saksıda nasıl gelişir bilmiyorum ama yerde her yıl daha da güzelleştiler.
Clematisin çiçeklerine duyduğum hayranlığı biliyorsunuz. Ama yeşil kısmı cılız bir bitki. Tamam bu yıl çok boy attı fakat ben şu yabancı sitelerde gördüğümüz fotoğraflardaki gibi gür görünmesini sağlamaya çalışıyorum. Henüz istediğim görüntüyü elde edemedim. Seneye umutluyum ama :)
Sevgili Limon , dediğiniz gibi bu sene Clematisim kuvvetli bir şekilde uyandı . Kuru dalları korumuştum . Dallar şu anda yapraklandı ve dipten 3 adet çok kuvvetli bir şekilde gelişen sürgünler var . Sanırım bu sene çiçeği bol olacak .
Sevindiğim konu , yerini benimsemesi . Yer seçimi konusunda fazlaca düşünüp
karar vermiştim .
Şu anda yapraklanma dönemi azot oranı yüksek gübre verdim . Çiçeklenme
ayı Mayıs gibide fosforu yüksek gübre vereceğim .
Ben de gerçen hafta aldığım Yasemin vs.. için olan gübreden vermiştim. İçeriğindeki oranları hatırlamıyorum ama ya mevsim itibariyle ya da gübrenin de etkisiyle bitki oldukça keyiflendi.
Ben bu sarmaşığın hiç nazlı olmadığına, bakımının çok kolay olduğuna kesin karar verdim.
Yukardaki Clematis Armandii yi yağmur oluğunun iptal edeceğim kısmının altına dikmiştim, yukardan inen zincir de işime gelmişti. Sadece çatıya çıkıp, oluğun çıkışını iptal etmem gerekiyordu, ancak o günden beri yağmur dinmedi, istediğimi yapamadım. Bu arada aklım da hep sarmaşıktaydı, akan yağmur suyu zarar verir mi diye düşünüyordum. Ancak gördüm ki üzerine akan yağmur suyuyla keyfi daha da yerine gelmiş. İlk senesinde salkım halinde açıp açmayacağını çok merak ediyorum. Ayrıca çiçek kokusunu da...
çavdaroğlu
24-03-2009, 13:58
Klematislerden 1 tanesini arkadaşıma söz vermiştim. Sözümü tuttum büyük saksıdan söktüm kendisine verdim. Ancak bitkiyi sökerken kök parçacıklarından biraz toprakta kalmıştı geçen gün toprak yüzeyine yeni bir klematis daha çıktı. Söylemek istediğim kök parçacıklarından bile çoğalabiliyor. Demek ki bazı şeyler paylaşıldıkça azalmıyor, aksine artabiliyor.
Geçen sene clematiste hiç bit görmemiştim ama şimdi güllerde olmamasına rağmen, clematisin taze uçları bitlenmiş.
Eyvah.
Güllerden yana çok dertliyim, sırf o yüzden gül yetiştirmek istemiyorum. Clematise de sararlarsa yandık.
Eyvah.
Güllerden yana çok dertliyim, sırf o yüzden gül yetiştirmek istemiyorum. Clematise de sararlarsa yandık.
Sitemizde yaprak biti bol , olsa benim Clematisede gelirdi . Geçen sene böyle
bir sorun yaşamadım .
Pazarda satılan Clematisler(ne yazıkki Belçika' da) çok çeşit ve renk vardı.Getirmek mümkün olmayınca reimlerini çekebildim sadece.:(
ciceksever70
30-03-2009, 17:38
Clematisseverler merhaba! Clematis sakiz sardunyasi gibi asagiya dogru da sarkarak büyür mü? Tesekkürler.
Adalet Yağcı
30-03-2009, 18:53
Hiç sanmıyorum Çiçeksever 70, çiçek hep yukarı doğru atılıyor, yani sarılıcı türden.
Farezya, ne kadar güzeller. Fiyatlarını hatırlayabiliyor musunuz?
Sevgili Limon
Bütün gün gezdiğimiz ,çok çeşitli bitkiler olan bir sergi alanı gibiydi.o kadar çok çiçek gördüm ki! Net olarak hatırlıyamıyorum fiyatlarını.Başka resimlere bakayım. Etiketlerinde fiyatlarını görebilirim.Belki yakında yine gideceğim.Öğrenirim ne kadara satılıyorlar.
Sevgiler.
denizakvaryumu
13-04-2009, 19:06
http://www.taylorsclematis.co.uk/home.php?cat=5713&sort=orderby&sort_direction=0&page=1
Kokulu clematisler.
-------------------------------
http://www.taylorsclematis.co.uk/home.php?cat=5718
Kışın çiçek açan clematisler
-------------------------------
http://www.taylorsclematis.co.uk/product.php?productid=16752&cat=5723&page=1
Süper kokulu clematis
denizakvaryumu
13-04-2009, 19:19
http://www.taylorsclematis.co.uk/home.php?cat=420
Clematisinizin hangi ay çiçek açmasını istiyorsunuz? :)
denizakvaryumu
14-04-2009, 08:11
Benim bauhausdan geçen ay aldığım clematis CD büyüklüğünde çiçeğini açtı.
Çiçeklenmelerinde ve büyümelerinde bir sorun yok, clematislerin bu kadar tutulmaları zaten kolay bir bitki olmaları.
Belki ilk sene gelişmesini köke verdiğinden büyümüyor gibi gözükebilir ama 2.sene mutlaka çiçek verir.
Bu sene bauhausa benim bildiğim 5-6 çeşit clematis geldi, ilk parti gelen çeşitler bitti şimdilerde 2.parti var , onda da iyiler gitti.
Son partide Papa 2.John Paul'de gelmişti :)
http://www.gardenvines.com/shop/large-flowered-clematis-3/clematis-john-paul-ii-116.html?zenid=a957f21d162ee912b033771b2b793d0d
Koyu yeşil
14-04-2009, 08:53
Benim clematisim de küçük olmasına rağmen ektiğim ilk yıl bile çiçek verdi. Yeni uyanmasına rağmen şimdi de üzerinde bir sürü tomurcuğu var.
tek çekincem hoyalar gibi aylarca beklemek yani büyümesini çiçek açmasını vs..
Coyote'ciğim, nispet vermek gibi olmasın ama bir ay önce kuru bir dal (dal demeye bile bin şahit isterdi, incecik çıtkırıldım birşeydi) halinde aldığım clematis sürdüğü gibi üzerinde kocaman bir tomurcuk var. Üstelik bu geç açan bir cins olmasına rağmen.
İstiyorsan şu anda Bauhaus'da, Denizkavaryumu'nun Papa'sı ile bir de beyaz açan "gladys (gerisini hatırlayamadım)" var alıp, sana göndereyim. Yalnız dalları çok narin. Biz eve bile getirirken çok özenmek durumunda kaldık.
denizakvaryumu
15-04-2009, 16:26
Sıcak çukulata kokusu isteyenler --Montana Wilsonii -- den alsın.
Çukulata kokulu clematis. :)
http://www.silverstarvinery.com/vines.asp?letter=M
http://www.clematis.com.pl/wms/321.html&plant_number=381
Clematislerim tomurcuklanmaya başladılar.
73015
Armandii de henüz tomurcuk yok fakat gökyüzüne doğru hızla yol alıyor. :) Yüksekliği 2,50 m. civarında.
73016
hassoman
16-04-2009, 23:30
73109
Bahçesine ilk kez clematis dikenler için yazıyorum. Aşağıdaki resim geçen yıl diktiğim clematise ait.
Bu kış kurudu, hâttâ düzeltmeye kalkarken bir kaç dalı da kırıldı.
Bu sene geçen yıldan daha fazla tomurcuk var üzerinde.
Bu sene üç tane daha aldım ettiler beş.
Bulursam daha da alacağım gibi.
Yani güllerden farkı yok, yetiştirilmesi kolay ve zevkli. Gelişmesini izlemek heyecan verici...
Clematisler benim için geç bulduğum sevgili gibi oldular...
Bu bendeki bir tutku mu yoksa?
Klüp mü kursak ne?
73105
snowman77
17-04-2009, 09:44
Elimde değişik renklerde clematis mevcut buradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11954) bakabilirsiniz.
Snowman da bulunmayan türler için de şuraya bakabilirsiniz; http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14878
Benim de Clematis tutkum, sarmaşık güllerde bir türlü istediğim güzelliği yaratamamamdı. Bahçemin yönü Kuzeydoğu olduğundan olmadıklarına karar verdim. Tesadüf eseri küçücük bir dal "Clematis" alıp, ilk çiçeğini ve ertesi sene ne kadar geliştiğini görünce bu kanaatkar bitkinin tam bana göre olduğuna karar verdim. Bende olmayan iri çiçek açan türlerden rast geldikçe aldım. Adalet Hanım kadar yok ama sanırım 5 veya 6 çeşit varlar. Her sene dip sürgünlerle daha da coşuyorlar ama halen internette gördüğüm fotoğraftakiler gibi gür değiller. Tek dezavantajı kışın yaprak döküp, çalı çırpı gibi durması :) Bunun da çözümü kolay, yaprak dökmeyen türlerinden alıp yanlarına dikmek.
Adalet Yağcı
17-04-2009, 20:47
Clematislerden hangi aylarda çelik alınıyor acaba? Yoksa tohumdan yetiştirmekmi daha mantıklı?
snowman77
17-04-2009, 21:32
Clematislerden hangi aylarda çelik alınıyor acaba? Yoksa tohumdan yetiştirmekmi daha mantıklı?
Haziran ayında çelikle üretebilirsiniz.
denizakvaryumu
18-04-2009, 16:55
Clematislerden neden kışın değil de yazın çelik alınıyor anlayamadım ?
Merhaba,
İzmir'de bulabileceğim bir yer var mı?
Merhaba.Bende İzmir'de yaşıyorum.Cumartesi günü İnciraltında serada gördüm Clematis fidanları vardı.
denizakvaryumu
19-04-2009, 21:31
http://www.westvalleyrose.org/roseinfo/climbersinthelandscape.html
Clematis sevenler, kombinasyonlar için linke baksın derim.
73533
73534
Farezya, ne kadar güzeller. Fiyatlarını hatırlayabiliyor musunuz?
Arkadaşlar Bauhausta mor ve pembe renkleri gelmiş .9.90 buğün aldım, yaklaşık 80 cm cıvarında.
clematis ernest markham geç büyük çiçekli
Clematis Jackmanni
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.