View Full Version : Yaban Asması (Clematis sp.)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[
12]
13
14
15
16
Resimler tam net değil,idare eder.
Alcenden muhteşem piluu (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/298076d1337525303-1337524832529.jpg)
Sevgili alcenciğim,
bu nasıl bir güzellik, biz geldiğimizde çiçekler solmuştu herhalde göremedik...
Ben bundan bir çelik rica ediyorum sonbaharda...
Aslında 22 çeşit clematisin 22sinden de istiyorum :)
Yaşasın clematisler...
Clematiste tecrübeli arkadaşlarımızın fikrini almak istediğim bir konu var.
Sezon başında Bauhause'dan aldığım clematislerden 3 adedini sarmaşık gülün sardığı bölümün altına dikmiştim. Bu bölümde kırmızı yapraklı acer'de var. Bu ağacın gölgesi clematisleri korur diye düşünmüştüm. Tahmin edemediğim acer'in bu sene çok gelişim göstermesi oldu. Şu anda bu ağac hem clematislerin uzayacağı alanı kapattı hem çok gölge oldu. Bu nedenle clematisler güneşe ulaşma adına devamlı yukarı boy atıyorlar. Buna rağmen bu ağacı aşamıyorlar. Bende bu clematislerin yerini değiştirmeyi düşündüm.
Geçmişte yer değişikliklerini hep 15 Ekimden sonra yapmıştım. Clematisler içinde bu tarih uygunmudur? Sizlerin önereceği zaman aralığı nedir? Kökünü dağıtmamak ve taşırken budama yapmak dışında tavsiyeleriniz ne olur?
Şimdiden teşekkür ederim.
Ankarada bir bahcede minik lila renkli cicekleri olan bir Clematis gordum. Bir dalini suya koydum. Direk topraga diksem daha mi sansli olurum acaba. Cicekliyken koklenme sansi zaten yok sanirim. :(
Adalet Yağcı
05-07-2012, 21:36
Clematiste tecrübeli arkadaşlarımızın fikrini almak istediğim bir konu var. Bende bu clematislerin yerini değiştirmeyi düşündüm.
Geçmişte yer değişikliklerini hep 15 Ekimden sonra yapmıştım. Clematisler içinde bu tarih uygunmudur? Sizlerin önereceği zaman aralığı nedir? Kökünü dağıtmamak ve taşırken budama yapmak dışında tavsiyeleriniz ne olur?
Ekim Kasım ve ya, Şubat Mart uygun olabilir Taner bey.
En önemli konu köklerini dağıtmamak, transfer esnasında bitkiyi fazla dışarda bekletmemek bence.
Ben önce yerlerini hazır edip, bel ve ya kürekle bitkiyi nazikçe kaldırıp hazırladığım çukura dikiyorum.
Bu konuda değişik fikirleri olabilecek daha tecrübeli arkadaşlarımızın da önerileri olacaktır.
Adalet Yağcı
05-07-2012, 21:44
Ankarada bir bahcede minik lila renkli cicekleri olan bir Clematis gordum. Bir dalini suya koydum. Direk topraga diksem daha mi sansli olurum acaba. Cicekliyken koklenme sansi zaten yok sanirim. :(
Sevgili selis;
Clematisler enteresan bitkiler, ne zaman nasıl davranacakları belli olmuyor :)
Siz küçük bir saksıya yarı yarıya perlit ve torf koyup çelikleri onun içine dikin.
Sadece perlitle de bir çok arkadaşımız köklendirme yaptı ve başarılı oldu.
Ben 20 gün önce perlit torf karışımına, çiçekleri geçtikten sonra çelik yaptım, iki tanesi sürgün verdi bile.
Ama bu, bitkinin köklendiği anlamına gelmiyor tabii, çeliği hiç kımıldatmayın, sürekli nemli kalmasına da dikkat edin.
Torfa dikin.
Ya tutarsa...:)
Çiçekli iken tutan 2 clematisim var. Su içinde köklendirme olmuyor. Ben perlitte başarılı olamadım. Sanki clematisin o kuru dallarını patlatabilmek için onu saracak, her noktasına işleyecek toprağa ihtiyacı var gibi geliyor. Toprağa hafif eğimle yatırıyorum, iyice de bastırıyorum. Bu şekilde yaptığım çelikler kocaman ağaç oldular.
Sevgili tturt, sabırlı olun geç sonbaharı bekleyin derim.
Önceki notlarımdan birini buraya kopyalıyorum.
Clematis transferinde ideal zaman geç kışmış. Mart başı hem budama, hem çelik , hem yer değişimi için ideal görünüyor. Yalnız ilk yıl sonunda kalıcı yerine dikmek için Ekim ayı idealmiş.
Burada torf ve perlit bulma sansim olmadigi icin, onerildigi gibi celikleri yatirarak koyu kirmizi garip bir topraga diktim. Tutarsa mucize olacak sanirim :(
Garip değil... bizim toprağımız. Sanırım demirce zengin.
Benol Hazaroğlu
06-07-2012, 14:52
Avrupa çiçekçilikten 3 saksı clematisim geldi.
Teshio, YukiKomachi, Niobe.
Saksılar küçük. Güneş bu aydan sonra kızdırır.
Ben şimdi toprağa geçiremeyecekmiyim?
Sevgili Benol,
aldığım Clematisi toprağa saksısıyla gömdüm.
Sonbaharda gerekeni yapacağım.;)
Sevgiler.
Avrupa çiçekçilikten 3 saksı clematisim geldi.
Teshio, YukiKomachi, Niobe.
Saksılar küçük. Güneş bu aydan sonra kızdırır.
Ben şimdi toprağa geçiremeyecekmiyim?
Sevgili Benol saksıdan toprağa ben olsam geçiririm.;)
Sevgili tturt, sabırlı olun geç sonbaharı bekleyin derim.
Önceki notlarımdan birini buraya kopyalıyorum.
Clematis transferinde ideal zaman geç kışmış. Mart başı hem budama, hem çelik , hem yer değişimi için ideal görünüyor. Yalnız ilk yıl sonunda kalıcı yerine dikmek için Ekim ayı idealmiş.
Bunlar sanırım biz acemilerin uyacağı kaydeler:p
İşin erbabı olunca her şey mübah:D
Bunlar sanırım biz acemilerin uyacağı kaydeler:p
İşin erbabı olunca her şey mübah:D
Yok valla, ilk önce gözler yaşlanıyor ya;) Yavaş yavaş yakın gözlükler etrafımızda yerini almaya başladı. Büyük yazdım ki, hemen görülsün:cool:
Yok valla, ilk önce gözler yaşlanıyor ya;) Yavaş yavaş yakın gözlükler etrafımızda yerini almaya başladı. Büyük yazdım ki, hemen görülsün:cool:
Kastettiğim o değildi.
Mesajin içeriği diyor ki "toprağa geçirmek için ekimi bekleyin":p
3 mesaj sonra sen Benole dedin ki " ben olsam şimdi toprağa geçiririm"
Hani zıtlık anlamında...Ekime çok var;)
Yazının puntosunu kastetmemiştim.
Demem o ki"kurallar biz acemilere, üstatlar bildiğini okur":D
Sevgiler.
Jezebelim, saksıda bitki yetiştirme özürlüsü olan biri olarak saksıdaki bitkiyi kalıcı yeri bahçe ise 1-2 gün ortamın havasına alışmasını bekler , hiç düşünmeden toprağa geçiririm.
Clematisi sabırsızlığımdan çok kereler değişik mevsimlerde topraktan çıkarıp yer değişikliği yaptığım olmuştur. Ve bu yaptığım işlemler sonucu bitki kaybım hiç olmadı. Sadece bitki duraklamaya girmiş, çiçeklenmesi geçikmiş olabilir. Ama bu işlemleri yapmadan önce bitkiyi kuralına uygun hafif budama yaparım.
Dibini kestiğim büyükçe bir saksıyı bitkinin başından geçirip köke oturturum. Sulamaya başlarım. Saksı sonuna kadar su dolar, su emilir tekrar sularım. Toprak iyiyice yumuşar. Saksıyı üsten hafifçe bastırırım. Yavaş yavaş toprağa gömülmesini sağlarım. Bu hem toprağın yumuşadığını gösterir, hem de çıkarırken köklerin dağılmasını önler. Sonra belle saksının dört tarafından derince toprağa belle basar, bitkiyi yerinden oynatırım. Tabi önce yeni yeri hazırlamış olurum. Hiç vakit kaybetmeden yeni yere aktarırım.
Çok sıcakların olduğu bu dönemde yine de tedbirli davranıp, topraktaki clematisi yerinden oynatmam. Bu mevsimde topraktan saksıya geçirmem:)
Hemfikirim, ezber bozana adı çıkmış biri olarak...
Kendi kurallarıma ben de uyarım ;)
İşte güzel bir ders aldık, ustasından.
Teşekkürler.
Dibini kestiğim büyükçe bir saksıyı bitkinin başından geçirip köke oturturum. Sulamaya başlarım. Saksı sonuna kadar su dolar, su emilir tekrar sularım. Toprak iyiyice yumuşar. Saksıyı üsten hafifçe bastırırım. Yavaş yavaş toprağa gömülmesini sağlarım....
Vallahi çok güzel. Sorunsuz
Clematis ( Bitki ) kökü ile birlikte sökme aparatı.
Her bitki için kullanılabilecek bir uygulama.
hüsnüyusuf
07-07-2012, 14:02
Bir sorum olacak. Bilen arkadaşlar cevaplarsa sevinirim. Aşağıdaki clematisi vyvyan pennell olarak sipariş etmiştim. Fakat yine yanlış tür göndermişler.:(
Bu clematis hangi tür acaba?
316355316363
Benol Hazaroğlu
07-07-2012, 14:56
Jineopun kuralları her durumda geçerli olmayabiliyor sanırım.
Örneğin dün saksıdan toprağa geçirdiğim Gönül hanımdan alınmış 3 clematisin toprakları saksıı elime ters çevirdiğim anda dağılarak döküldüler. Yani çok yumuşak ve simsiyah perlitli bir topraktı su içinde bekletmeme gerek kalmadı.
Kelebekcalisi ile benim basima gelen sizin de basiniza gelmis. Bitkinin koku elimde kaldi ama surgun verdi. Umarim siz de sorun yasamazsiniz.
Adalet Yağcı
07-07-2012, 15:52
Bir sorum olacak. Bilen arkadaşlar cevaplarsa sevinirim. Aşağıdaki clematisi vyvyan pennell olarak sipariş etmiştim. Fakat yine yanlış tür göndermişler.:(
316355316363
vyvan Pennel olabilir, ilk çiçeklerden sonra bende de böyle yalın kat açmıştı.
Yine de sevgili Jineop bir baksın, ben pek ayırt edemiyorum hangi bitki olduğunu.
hüsnüyusuf
07-07-2012, 17:55
Vyvyan pennell senede bir yalın kat bir de katmerli açıyormuş sanırım. Yalın kat açtığını kabul etsek yine de renkten kaybediyor çünkü Vyvyan pennell bu kadar koyu mor açmıyor bildiğim kadarıyla. Yanılıyor da olabilirim tabi.
kelebek çalısı
07-07-2012, 18:13
316355316363
Filament ve anther renklerine de dikkat edilirse değil gibi. Vyvyan pennel türü, beyaz filament üzerinde bej veya soluk sarı anther ile tanımlanmakta.
Adalet Yağcı
07-07-2012, 19:27
Vyvyan pennell senede bir yalın kat bir de katmerli açıyormuş sanırım. Yalın kat açtığını kabul etsek yine de renkten kaybediyor çünkü Vyvyan pennell bu kadar koyu mor açmıyor bildiğim kadarıyla. Yanılıyor da olabilirim tabi.
Haklısınız, rengi şöyle (http://www.agaclar.net/forum/978569-post3360.htm), ilk açtığında çok daha görkemliydi, eh buna da şükür, yeter ki yaşasın.
Benol Hazaroğlu
08-07-2012, 13:18
Clematis aşkını komşuma da bulaştırdım.
Aldığı etiketsiz Clematis harika açtı. Kenarları patlıcan moru. En üstte sadece yanyana 2 çiçek verdi.
Jineopcuğum isim lütfen. Katlı değil alttaki 2.çiçeğin görüntüsü.
Benol Hazaroğlu
08-07-2012, 13:40
Asao diye buldum. Olabilir mi?
316355316363
Clematis 'Saphyra Indigo' sanırım.
Justa kurumuştu. Birden bire aniden, ne olduysa.
316732
İki gündür yeniden patladı. :)
316733
Kıssadan Hisse:
1- Hiç bir clematis kurumaz.
2-Balık enzimini çok seviyorlar.
Asao diye buldum. Olabilir mi?
Benolcum çiçek rengi tam fotografa yansımadığı için emin olamıyorum.
Rica etsem çiçeğin arka yüzü ve ön yüzünü gerçeğe yakın çekebilirsen, çok sevinirim.:o
Clematis viticella 'Venosa Violacea' bir bakarmısın.
Ablam Doğa Peyzajdan geçen ay president almış..
Önce 4 yapraklı açmıştı, Jakmanii olduğunu düşündüm.. İkinci çiçeği farklı açtı ve çok minik..
317305
Bu tomurcukta da 4 yaprak var :) Kafasına göre takılıyor :p
317306
Sakarya'da gördüm kokusu çok güzel.. Orada buna bürümcük diyorlarmış.. İzmir'deki yabanlardan daha farklı.. 317349
Bitki delileri yanında çapa kürek taşır, budayıp kökledim bir tane ne yapayım :p
Bir haftadan fazla oldu halâ yaşıyor..
317348
Hafta sonu memlekette idim.Konya 'nın küçük bir ilçesinde oturuyor ailem.40-50 yıllık komşumuz var Remziye teyze bir de onu ziyaret edeyim dedim 90 yaşlarında bulgar göçmeni.Bir de baktım bahçede Clematis "aaaaaa dedim Clematis "şöyle bir baktı "adı o muymuş" dedi "ben Türkiye 'ye göç ettiğimizde getirip dikmiştim" dedi.İlk defa canlısını gördüm(burada göreceğim hiç aklıma gelmezdi) ve de çok etkilendim.Ben de istiyoooruuum:)))
Böylece aşı olup clematis vürüsünü kaptınız.
Ömür boyu Evliya Çelebi gibi dolaşıp durursunuz, hayırlı olsun.
Benol Hazaroğlu
13-07-2012, 10:17
Justa kurumuştu. Birden bire aniden, ne olduysa.
316732
İki gündür yeniden patladı. :)
316733
Kıssadan Hisse:
Sayın Tura,
2. Clematisimde kuruyor. Ben çoook üzgün. Sizinkilerin yaprak altında bit. Örümcek ağı, pas neler vardı bu acıyı paylaşalım.
Ben birini dipten budadım şimdi kararmaya başlayanı kıyamadım üstten yarım metre budadım.
Bu gün tarım il müdürlüğünden adamları çağırdım bakalım ne diyecekler.
Neden oluyor anlayamadım. Bu Wilt( Solgunluk hastalığı) değil başka birşey.
Benol Hanım.
Önceleri yaprak uçları sararıp kurumaya başladı. Yaptığım incelemde hiç bir böcek ve kalıntısına denk gelmedim. Sonra yapraklar kurumaya başladı. Sadece uç sürgünde bir, iki yaprak kaldı.
Üzüntü ve korkumdan bakamaz oldum.
Bir akşam, çiçeklerin geride kalan tohumlarını koparttım. Kuruyan yaprakları temizlemeye çalıştım. :(
Sonra onu derin budamaya karar verdim ama bir kaç gün ihmal ettim.
O bir kaç günün sonunda bir de baktım ki aman Allahım yaprak diplerinden yeniden yeşeriyor. Şu anda bitkim aşağıda resimdeki gibi.
20 gün sonra çiçek bekliyorum ondan.
317925
Siz de isterseniz sulamaya devam ederek bi kaç gün sabredin. Bakalım ne olacak.
Adalet Yağcı
13-07-2012, 23:23
Sayın Tura,
2. Clematisimde kuruyor. Ben çoook üzgün. Sizinkilerin yaprak altında bit. Örümcek ağı, pas neler vardı bu acıyı paylaşalım.
Ben birini dipten budadım şimdi kararmaya başlayanı kıyamadım üstten yarım metre budadım.
Sevgili Benol hanım, üzülmeyin, sevgili Jineop'un gönderdiği piiluu, geldiğinde çok sağlıklı kocaman bir bitkiydi.
Daha sonra hızla yaprakları kahverengileşip kurumaya başladı.
Kuruyan bir dalın ucundaki yapraklar yeşildi, onu toprağa daldırma usulü yaptım.
Bir ay içinde bitki yeni ve çok sağlıklı yapraklar çıkarmaya başladı.
Bu bir hastalık, wild değilse bile bitkiyi sarsıyor.
Grip gibi bir şey, epeyce hırpalıyor ama sonuçta kurtuluyor.
318064
318065
...Bu gün tarım il müdürlüğünden adamları çağırdım bakalım ne diyecekler.
Benol Hanım.
Geldiler mi?
Ne dediler ?
Tavsiyeleri var mı?
Eser İlhan
14-07-2012, 10:50
Sayın Tura,
Aynı kurumalar bende Clematis armandii apple blossom'da var. Daha biraz önce kuruyan yapraklarını ayıkladım bir bir. Ben Türkiye ikliminin clematislere biraz fazla sıcak geldiğini ve bizim güneşi kaldıramadıklarını düşünüyorum. Tarım il müdürlüğünden geleceklerin buna çare olabileceklerini düşünmüyorum ben. Adı üzerinde, onların daha çok yaygın "tarımsal" sorunlara çare bulmaya alışkın oldukları inancındayım. Belki biraz fazla güvensizim ama yine de clematisleri iyi tanıyan birinin bakması gerektiği düşüncesindeyim. Ama belki de yanılıyorumdur ;)
Ben de sn. Tura gibi ümidimi kaybetmedim, bu sıcakların ardından kesilen yaprak diplerinden yeniden sürmesini ümid ediyorum..
Ah o armandii yok mu, hiç hatırlatmayın.
Öylece duruyor, ne uzadı ne kısaldı.
Bu gün son ikazımı yaptım.
'' Kendine gelip serpilip büyüyeceksen ne âlâ dedim. Yoksa ben sana sorarım ''
Bundan sonrasını o düşünsün artık.
Eser İlhan
14-07-2012, 12:20
Bendeki armandii lerden biri (apple blossom olmayan) çok uzadı. Üst kat balkonuna çıktı, şimdi orayı sarıyor. Oysa yerini değiştirecektim. Öyle bir yapıştı ki demirlere, oynatmam imkansız artık. Diğeri baharda daha iyi atak yapmıştı, ama yazdığım gibi, yaprakları kavruldu kaldı... Uzun olanında da var kurumalar, ama yanındaki erik ağacı onun güneşini daha bir kesiyor, kurumalar da daha az.....
Apple blossomu ise (hazır büyümesi de durmuşken) sonbaharda budayıp taşımayı düşünüyorum.
Eser İlhan
14-07-2012, 12:24
..............
Kıssadan Hisse:
Balık enzimi dediğiniz nedir ??
Ben de hümik asid olduğunu düşündüğüm, Bauhausda "sim organik gübre" adıyla satılan viskos ve koyu kahverengi bir sıvı gübre kullanıyorum iki yıldır bütün bitkilere. Onu da hepsi çok seviyor. ( Clematisler de dahil.. )
Bu yaprakları kavrulanlar için şöyle diyebilirmiyiz acaba.
Daha az güneş ama daha fazla aydınlık ihtiyaçları var.
Balık enzimi dediğiniz nedir ?...
Hamsi'den kışın enzim yapmıştım.
Melas + ( hamsi+ muz kabuğu+patates kabuğu ) + kolrsuz su.
1-3-10 oranında.
1/1000 sulandırıp kullanıyorum. Önümüzdeki kış biraz daha fazla yapamalıyım.
Eser İlhan
14-07-2012, 13:22
Bu yaprakları kavrulanlar için şöyle diyebilirmiyiz acaba.
Daha az güneş ama daha fazla aydınlık ihtiyaçları var.
Evet, ben kesinlikle öyle olduğunu düşünüyorum.
Benol Hazaroğlu
14-07-2012, 15:15
Benol Hanım.
Geldiler mi?
Ne dediler ?
Tavsiyeleri var mı?
Geldiler. Benden beterler. Genç bir Ziraat mühendisi, Tarım il müdürü ve bir arkadaşları.
Elmamdaki bitin cinsini ve sebep olduğu yaprak kararmasını bile bilemedikten sonra Clematisin dilinden nerden anlasın.
Sadece toprağa yakın sap kısmında soyulma ve dalda hafifi çatlama vardı.
tabii yaprak kuruması. O sadece dalla ilgili olarak dal burada hasar görmüş diğer yukarıdaki sapa besin gönderemiyor dedi.
Zaten topu topu 2 elmam var bahçede senede 3 defa ilaçlamamı söyledi. Ben o elmayı seyretmek için dikmiştim. Öyle olduğu halde zirai ilaç vurmam.
Son yağmurda yaprak altları böceklenmişti ve yaprağı kararıyordu.(Konumuzun dışında oldu.)
Velhasıl hiç birşey bilemedi.
Orhan Özbilgiç
15-07-2012, 22:20
Bu sene diktiğim Jean Paul II öyle hızlı uzadı ki, ilk çiçeklerinide hemen balkon kenarında verdi. Aşağı bölümler de henüz çiçek tomurcukları yeni oluşuyor.
Böylelikle, benim 7 clematisimden halihazırda açmayan birtek Mis Bateman kaldı. Ama o da bir haftaya kadar açacak sanırım. Tomurcuklar göründü çünkü.
Jean Paul II çok uçuk, birazda kirli pembe açıyor.;)
318482
318483
318484
Sevgili arkadaşlar, clematislerimde dallarda beyazlaşma, çiçeklerde ufalma ve buruşuk açma başlayınca riske girmemek için güzel çiçekli olanları bile budadım. Nerdeyse tamamı çok güzel sürgünler verdi. Budama yapmadıklarım sağlam kalanlar olgun clematislerim. Yani bu rahatsızlığın başladığı clematisler yeni alınanlar, çelikten yeni yetişenler ya da eski olup yeri değiştirilenler.
Kaç gündür olayı düşünüyorum. Olayın nedenleri wilt olmayabilir.
Ve sonuçta vardığım sonuç:
Kök sistemi tam oturmamış clematisler rüzgar, gece - gündüz sıcaklığının çok farklı olmasından çok etkileniyorlar. Özellikle kök sistemi iyi gelişmediği için iyi tespitleme yapmadıklarımız , sürekli minik sallantılarla gövdelerinde minik kırıklar ve oluşuyor. Clematisleri ne zaman toprağa ilk geçiriyorsak mutlaka, suda 15 dk bekletip, açık kök oluşmunu sağlayıp, sonra da türüne göre değişmekle beraber ( Budama sevmeyen grup hariç) mutlaka usulunce derin budama yapıp toprağa geçirelim. Toprak hazırlığı yapmadan, saksının tamamen şeklini almış köklü bir clematis direk toprağa gömüldüğünde kendini hala saksıda zannediyor ve bir türlü uyanamıyor. Ve üst dallara yeterli besin geçişi olmuyor. Bitki dallarındaki özsu bitene kadar kullanıyor. Bu özsu bitince bir anda kuruyor. Yani doğa doğal budama işlemini gerçekleştiriyor. Ve kök uykudan uyanıp, yaşama dönmek için çalışmaya başlıyor. Ve bir yerlerden patlıyor.
Bunlar tamamen kişisel gözlemimdir. Kendi clematislerimdeki ana sorunun bunlar olduğunu düşünüyorum. Hepinize kolay gelsin. Sevgiler...
Tura abim, armandiiyi kesinlikle budama... Biraz sabret havalar serinlediğinde duruma göre kökleri serbestleştirip yeni toprağa geçirmeyi dene derim. Sevgiler...
Ek olarak olgun clematislerim dediğim John Paul2, Piluu ve Rouge Cardinal sadece uçlarda serbest olan kısımlarda dallarda beyazlama oldu... Bu dış etkenlere bağlı olduğunun bariz göstergesi:cool:
Hay aklınızla bin yaşayın siz.
Bu çok doğru.
Bitki kendini ilk olduğu durumda sanıyor, ilginç.
Yani anladığım kadarı ile bitkinin beynine yeni oluşumu işlenmemiş.
Bu duruma ''Hafıza Etkisi '' diyebilirmiyiz acaba.
Bitkiyi bu etkiden kurtarmak için yeni bilgiler verilmeli... evet aynen öyle yapılmalı.
Kök de bitkinin beyni olduğuna göre, onu kullanmasına izin verilmeli. :)
Tura abim, armandiiyi kesinlikle budama... Biraz sabret havalar serinlediğinde duruma göre kökleri serbestleştirip yeni toprağa geçirmeyi dene derim. Sevgiler...
Bundan sonrasını da siz düşündünüz.
Zaten ellemiyorum ki. Bir şey olacak diye ödüm kopuyor.
Fotoğraf yok mu?
Üstad siz istersinizde olmaz mı:confused::)
Ve sizden gelecek derin bilgileri bekliyorum. Sizi uyandırmanın başka yolu yok:D
John Paul2 nin budanmayan uç dalları. Ve sadece bu değişime uğramış uç dalların budandığı The Presidentin budama sonrası açan çiçeği.
Miss Bateman geçen sene çok büyük bitki olarak alınmıştı. Çok güzel çiçeklenmiş. Çiçeklenmenin ardından bir anda çoğu dalı kurumuş, her iki uçta cılız iki dalı kalmış ve tekrar bu dallarda çiçeklenen çiçekleri donuk ve küçüktü.
318574
Diğerleri... Şu an sadece 2 tane henüz yapraklanmadı, onlarda nispeten gölgede olanlar.
drhegeli
16-07-2012, 12:55
Gözlüğe rağmen birşeyler bulmak zor oldu. Numaram ilerledi sanırım...:D
Işık-gölge yanılsaması değil ise aşağıdaki fotoğraf bir ipucu veriyor.
318595
Küllenmeye (powdery mildew) benziyor. Mantar yani...
Bu fotoğrafta ise patojen bitkiyi besiyeri olarak kullanmış sanki... İki lezyon arasında sağlam (yeşil) doku görülüyor.
318592
Isı ve nem artışı hastalığın ortaya çıkışını ve yayılımını kolaylaştırıyor. Sulama yaparken yeşil aksamı ıslatmamak önleyici olabilir (yağmura yapacak birşey yok tabii...).
Tedavisinde kükürt kullanılabilir.
Karşılaştırma için iki link :
Clematis on the Web :: diseases - mildew (http://www.clematis.hull.ac.uk/new-disease-mildew.cfm)
Powdery mildew on clematis - Google'da Ara (http://www.google.com.tr/search?q=Powdery+mildew+on+clematis&hl=tr&rlz=1I7SNYK_tr&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=pO4DUNW0L8nXsgb7152hBg&ved=0CEYQ_AUoAQ&biw=1256&bih=709)
Gözlüğe rağmen birşeyler bulmak zor oldu. Numaram ilerledi sanırım...:D
Işık-gölge yanılsaması değil ise aşağıdaki fotoğraf bir ipucu veriyor.
318595
Küllenmeye (powdery mildew) benziyor. Mantar yani...
Bu fotoğrafta ise patojen bitkiyi besiyeri olarak kullanmış sanki... İki lezyon arasında sağlam (yeşil) doku görülüyor.
318592
Isı ve nem artışı hastalığın ortaya çıkışını ve yayılımını kolaylaştırıyor. Sulama yaparken yeşil aksamı ıslatmamak önleyici olabilir (yağmura yapacak birşey yok tabii...).
Tedavisinde kükürt kullanılabilir.
Karşılaştırma için iki link :
Clematis on the Web :: diseases - mildew (http://www.clematis.hull.ac.uk/new-disease-mildew.cfm)
Powdery mildew on clematis - Google'da Ara (http://www.google.com.tr/search?q=Powdery+mildew+on+clematis&hl=tr&rlz=1I7SNYK_tr&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=pO4DUNW0L8nXsgb7152hBg&ved=0CEYQ_AUoAQ&biw=1256&bih=709)
Külleme düşünüldü, 2 hafta ara ile kükürt ve külleme ilacı yapıldı . 1aydan fazla beklendi kimi daha kötüleşti, kimi aynı kaldı .
Sabır sabır denildi. Sonunda budama makası ele alındı. :))
Sabır sabır denildi. Sonunda budama makası ele alındı. :))
:))
Bazen acımasızlık çok iyi sonuçlar doğurur.
Geçen sene yeni aldığım büyük boy Barbara Jackmanii, müdahale etmediğim için kurudu gitti. Baharda umutla belki tekrar yeşerir dedim ama yeşermedi.
Benol Hazaroğlu
16-07-2012, 14:43
Dün çok sağlıklı ve çiçekli olan bir Clematisimin tek bir yaprağında gördüğüm mahlukat.
Benol Hazaroğlu
16-07-2012, 14:45
Yapraklar tek tek bakıldı. Başka bulunamadı.
Yapraklar tek tek bakıldı. Başka bulunamadı.
Myzus türü kara bit sanırım. Yakınında kiraz ağacı var mı? Varsa bit ondan gelmiş olabilir.
Myzus türü kara bit sanırım. Yakınında kiraz ağacı var mı? Varsa bit ondan gelmiş olabilir.
Bir şeyi de bilmesen. :))
Dün çok sağlıklı ve çiçekli olan bir Clematisimin tek bir yaprağında gördüğüm mahlukat.
Benol Hanım...iyi yakalamışsınız.
Bir şeyi de bilmesen. :))
Yok abim . Benzeri başıma gelmişti. Mor salkım siyah bitlenmişti. Ona komşu clematis filizlerimde bitlendi. Google sağolsun yardım ediyor. Yazdığım doğru olmayabilir.
Clematis hastalıklarını bir derleyip toplayıp yazmak lazım. En kısa zamanda inşallah...
kelebek çalısı
16-07-2012, 19:47
İki ay önce bahçeme katılan iki Clematisten bir tanesinde artık gözle görünür hale gelen yeni yapraklanmalar. Yerini benimsemiş gibi görünmekte.
318687 318689
Bu Clematis konum itibarıyla kuzey ve batı yönlerine hakim olan bir köşede. Akşam saatlerine doğru güneş almaya başlıyor. Kuru otlarla dip kısımını gölgelemeye çalışıyorum, etkili oluyor.
FatihBahce
17-07-2012, 09:04
Bu sabah Avrupa Çiçekçilğe uğradım. İzmir'in geçen haftaki 40 derece sıcaklığına dayanıp çiçekli kalmayı başaran Clemtatis türleri hangileri diye merak ettim.
FatihBahce
17-07-2012, 09:06
Devamı :
318831
318832
318833
318834
318835
FatihBahce
17-07-2012, 09:11
Bence en dayanıklıları benim bahçede de çiçeği açık Clematis Warszawska nike 'lar. İkinci 'Yuki komachi' ler.
Bu kızı çok beğendim,
318887
adı konusunda yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılar.
Bu kızı çok beğendim,
318887
adı konusunda yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılar.
Clematis 'Proteus' olabilir.:cool:
Adalet Yağcı
17-07-2012, 14:55
Dikkatimi çekti, Avrupa çiçekçilikteki clematisler açık alanda mı kalıyorlar?
Saksı yüzeylerinde malçlama göremedim, ben malçlamaya çok dikkat ediyorum, İzmir de malçlama yapmadan nasıl kalabilirler dış mekanda?
Bu arada, Jezebel'in beğendiği türü ben de çok beğendim.
Bundan da edinsek güzel olur, şimdilik Proteus diyelim :)
nılgun_dogan
17-07-2012, 15:11
Arkadaşlar benim 2 tane clematisim var 1 ay önce büyük saksıya geçirdim ama biraz cılız ve aralarında kurumuş dallar var önümüzdeki yıla güç toplaması için budasam olurmu.
FatihBahce
17-07-2012, 15:17
Dikkatimi çekti, Avrupa çiçekçilikteki clematisler açık alanda mı kalıyorlar?
Saksı yüzeylerinde malçlama göremedim, ben malçlamaya çok dikkat ediyorum, İzmir de malçlama yapmadan nasıl kalabilirler dış mekanda?
Bu arada, Jezebel'in beğendiği türü ben de çok beğendim.
Bundan da edinsek güzel olur, şimdilik Proteus diyelim :)
Yarısı açık alanda, yarısı serada. Maçlama yok ancak damlama sitemiyle toprak devamlı nemli.
Bir şey benim bitkiyi kemirmeye başlamış..
319018
Kaçağı aradım, bulamadım.
Mönüde küpe çiçeği, leylak ve hanımeli de vardı.
İşin ilginç tarafı bu bitkiler clematise uzaklar..
Onun yanıdaki bitkilerde ise kemirme izi yok..
Geometrid caterpillar mı acaba:)
Kamuflaj ustası o çünkü.
FatihBahce
18-07-2012, 10:12
319018
Dana burnu veya benzeri bir böcek de olabilir. Sebze bahçelerinde bulunur daha çok. Yemcilerden alınan kepek, şeker ve dana burnu ilacı bir kovada karştırılıyor. Toprağın üzerine çeşitli yerlere serpiştiriliyor. Dana burnu ve toprağın üstündeki diğer böceklere bu karışım çok cazip geliyor. Onları yiyip ölüyorlar ve yapraklar kemirilmemiş oluyor.
nılgun_dogan
18-07-2012, 10:44
Arkadaşlar benim 2 tane clematisim var 1 ay önce büyük saksıya geçirdim ama biraz cılız ve aralarında kurumuş dallar var önümüzdeki yıla güç toplaması için budasam olurmu.
Danaburnu olduğunu sanmıyoru.
Daha çok tırtıl. Clematis yaprağında onu cezbeden bir şey olmalı.
Dikkatli baktınız mı.
Mutlaka görmeniz gerekli.
drhegeli
18-07-2012, 11:03
Danaburnu olduğunu sanmıyoru.
Daha çok tırtıl. Clematis yaprağında onu cezbeden bir şey olmalı.
Dikkatli baktınız mı.
Mutlaka görmeniz gerekli.
Ben gördüm...
Tırtıl, kelebek olmuş. Çoktan uçup gitmiş. Bir not bırakmış geride...;)
319139
Sevgi Durul
18-07-2012, 11:07
319018
Bence da tırtıl. Geceleri ortaya çıkıyorlar. Bir de gece bakın.:)
Şaka yapmıyorum, bu sene balkondaki bitkilere gelen tırtılları ancak gece baktığımda görebiliyordum.:) Gündüz saklanıyorlar.:rolleyes:
Evet.
Onlarda güneşten oldukça rahatsız oluyorlar. Daha çok sabah serinliğinde ve akşam üzeri serinlikle beraber iş başına geliyorlar.
Geometrid caterpillar mı acaba:)
Kamuflaj ustası o çünkü.
Bu bahsettiğim mahlük Mühendis tırtılı.
Benim Akebia'nın sürekli ziyaretcisi.
Güzel gizlenir sonra da kelebek olup uçar.
Yaprak altlarında yumurta var mı kontrol edin bence;)
319189
Saygılar.
Jezebel teşekkür ederim, tespitiniz doğru sanırım..Sabah baktım yaprak altında beyaz yumurta izleri vardı.. Sanırım hepsi çatlamış izi kalmış.. Siz söyleyince izler anlam kazandı..
İnternetteki kemirilmiş yaprak görselleri de, bu kaçağı ele veriyor zaten..
Hareketsiz durması ile ünlü bir böcek için son bir sayfa bayağı hareketlenmiş.. Konu da böylece kapanmış oldu ;)
Adalet Yağcı
18-07-2012, 23:06
Sevgili Jineop, John Paul 2 çiçeklendi, fotoğrafı geçen hafta çekmiştim, şimdi biraz daha yoğun.
Teşekkürler ediyorum tekrar.
günebakan
20-07-2012, 15:24
Clematis ville de lyon yine bir tane çiçek açtı ama bunada razıyım:)
319771
Orhan Özbilgiç
20-07-2012, 20:45
Bendede açmayan bir tek Miss Bateman kalmıştı. O da bugün ilk çiçeğini açmış. Biraz küçük gibi ama bazıları sonradan irileşiyorlar. Belki buda irileşir.
Birde, ben onu beyaz diye almıştım. Sanki uçuk pembe açtı. Jean Paul II' yide pembe diye almıştım. O da beyaza çok yakın bir pembe açmıştı. Hoş. Hala açıyor ya!:)
319989
319990
C.Multiblue çiçeklenmesi en uzun süreni;)
Havai köklendirmeyi deneyeceğim.
Sevgili jineop geçen sene denemişti, sonucunu bildirmedi.
Denemekten ne kaybederim...
320308
;)
Benol Hazaroğlu
22-07-2012, 10:12
Tel kafesin yanınamı astın saksıyı. Su verince saksı ağırlaşıp düşmesin.
320308
;)
Benimkiler Montana idi. Hepsi tuttu , açtı ve yeni evlerine gittiler:)
Clematis AvantGarde Ankara'da yeni açabildi. Resimlerdeki gibi koyu kırmızı bir sonuç bekliyordum, ama oldukça soluk bir bordo açtı. Olsun belki de Ankara'da açmış olan ilk AvantGarde budur, kimbilir? :)
Eser İlhan
22-07-2012, 20:26
320308
;)
Havai köklendirmeyi ben bu sene armandii ve piilu ile denedim, ikisi de hüsran :(
Nilgün hanım klamatisinizi budamak istiyorsanız bir sakıncası yoktur bende aşırı uzamış dalları budadıım gayet keyfi yerinde ;) kök yapmasını istiyorsanız iyi bir toprak vitamin ve büyükce saksı **** geniş yer lazım.
Toprak sürekli ıslak olsun ben her akşam suluyorum kurumasına izin vermiyorum .
Benol Hazaroğlu
23-07-2012, 16:27
Ne olduğu daha belli değil. İlk çiçeğini açıyor.
Montanayı kaybettim. Boyu 4 metreye ulaşan bitki üç günde kurudu.
Gövde ve yapraklarını kontrol ettim, parazit veya hastalığa ait bir emare yok.
Solduğunda susuzluktan sandım, suladım ama bir düzelme olmadı.
İklime mi yenik düştü acaba demekten başka seçeneğim kalmadı.
Kökü ve gövdesinin ilk 50 cm'si tamamen gölgede.
Herşeyin hayırlısı...
Benol Hazaroğlu
27-07-2012, 12:35
Ayni dert bende de var. Kimse kaybettiklerini yazmayınca bende yazmayayım hep benim başımamı geliyor dedim.
Montanam 3 sene evvel dikildi 30 metre olmuştu . Sürekli yeni sürgünlerle istediğim o çok gösterişli halini yakalamıştım. Güya en dayanıklılarından biriydi.
Yapraklar aniden pörsüdü. Bir sürgün birleşiminde beyaz pamukçuklu yapıya rastladım.
Onu budamaya kıyamıyorum. Dal kestim suya koydum.
Sana öyle köklendirmiştim. İnşallah yine köklenir. Nem had safhada burada. Görmediğimiz sıcakları yaşıyoruz.
Dünya kuraklık çağına giriyor tezi doğru galiba. Tüm karadenizde hiç yağmur yok.
Bu sene 3 clematisim hastalandı. Dipten budadığım ikisi sürgün veriyor. Montanaya kıyamadım.
Benol Hazaroğlu
27-07-2012, 12:56
Bu kadar büyüdükten sonra çok acı verdi.
Benol Hazaroğlu
27-07-2012, 12:57
Yeni açanlarla avunuyorum.
Benol Hazaroğlu
27-07-2012, 12:59
Budanmıştan sevindirici görüntü. Jakmani.
acemifüsun
27-07-2012, 15:28
Benim de montana ile piilu öldü.Yaprakları kurudu,çıtır çıtır oldu, budadım, fakat yeni sürgün vermediler. Ne yapalım sağlık olsun diyeceğiz.
Füsün hanım piiliu sakın sökmeyin kurudu diye bende 1 yıl sonra kökünden cıktı bu yıl cok güzel ciceklendi ;)
Aşırı büyüdünde klamatisler kökten besliyemiyor bitkiyi sanırım zaten aşırı sıcak bir iklimde yaşıyoruz kuraklık hat safhada budamak iyi bir cözüm seneye daha güclü sürgün ve cicekle gücleniyor
kartal124
27-07-2012, 22:33
Benimkiler de çiçeklendi.Sonra kırmızı örümcek istila etti, yapraklar kurudu.Kökten budadım hepsini.Şimdi hepsi kökten taze yapraklarını sürdü.Görünen o ki ciddi bir sıkıntıda acımadan derin budama yapacaksınız.
günebakan
28-07-2012, 00:46
Clematisin yaprakları böyle olmaya başladı neden acaba bilen varmı ayrıca ne yapabilirim?
321704
kelebek çalısı
28-07-2012, 03:20
Kuzey Kıbrıs dolaylarından Clematis havadisi vermem gerekirse, sıcaklara karşı Clematislerin durumu gayet iyi gitmeke. Sizlerin Clematis kayıplarınıza çok üzüldüm. İklim koşullarına bağlamanız açısından belki benim de buradaki durumu bildirmemin bir yararı olur diye düşündüm.
Güneşin kavurucu etkisini daha çok yaşayan Clematisim yapraklanmalara hızla devam ederken ve daha mutluyken, ağaç gövdesi dibine ektiğim diğeri epey nazlı ve gelişimi durmuş durumda.
Açıkçası bu kadar etkili güneş, sıcak, yüksek nem gibi etkenlerden olumsuz etkilenmesini beklediğim Clematisler mutlu göründükleri için çok seviniyorum. Zira diğer pek çok bitkim ne yapsam ne etsem de can çekişiyor.
Clematisin yaprakları böyle olmaya başladı neden acaba bilen varmı ayrıca ne yapabilirim?
321704
Bende de aynı sorun var. :(
Kırmızı örümcek ya da benzeri bir zararlının işi gibi geliyor ama emin olamıyorum.
günebakan
28-07-2012, 11:34
Üzerin de ağlar vardı zaten ilaçladım şimdi pek birşey yok gibi görünüyor ama yaprakları bu şekilde oldu sevgili Gilan inşallah birşey olmaz.
kartal124
30-07-2012, 00:59
321704
Yaprakların altına bakın.Kırmızı canavarlar istila etmiş olabilir.Öyleyse işiniz zor.
FatihBahce
30-07-2012, 07:48
Mayıs sonu 60 cm olarak diktiğim Gladys Picard bu sabah Manolya ağacının üzerinde 3mt'ye ulaştı ve yılın 2.çiçeklerini açtı. :)
Clematis Gladys Picard 30.7.2012 Urla-İzmir - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=fxyv-iQBjDY)
322170
322171
322172
2inci kez açan C. Polish Spirit
322185
Benol Hazaroğlu
31-07-2012, 12:15
Sevgili Jineopa sevgilerimle.
Selvi boylu, çok sağlıklı kızın uçlarda 4 çiçeğiyle yüzümü güldürüyor.
seninde yüzündeki gülücükler hiç kaybolmasın.
321704
Sevgili günebakan, sanırım bende olan sorun sende de olmuş. Aşırı sıcak ve nemler bunu yapıyor. Budadıklarım 15 günde nerdeyse 1 metreye ulaşmışlar ve tomurcuklar içerisindeler. Bu bitki beni budamalısın diyor. Külleme ilaçları fayda etmiyor. Bu şekilde çiçeklenme bozuk, küçük ve kıvrık oluyor. Kırmızı bit olduğunu sanmıyorum. Yarın resimleri ekleyeceğim. Sevgiler...
Mayıs sonu 60 cm olarak diktiğim Gladys Picard bu sabah Manolya ağacının üzerinde 3mt'ye ulaştı ve yılın 2.çiçeklerini açtı. :)
Clematis Gladys Picard 30.7.2012 Urla-İzmir - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=fxyv-iQBjDY)
Nefis bir ortaklık olmuş, ellerinize sağlık.
Benol Hazaroğlu
31-07-2012, 12:29
Bu sene toprağa yatırdığım dal çiçeğiyle beni sevindirdi.
Multi buluem de yapraklar sönükleşti. Montana dipten budandı.
Keşke onlardanda dal yatırsaydım.
Üzerin de ağlar vardı zaten ilaçladım şimdi pek birşey yok gibi görünüyor ama yaprakları bu şekilde oldu sevgili Gilan inşallah birşey olmaz.
Bu yazını yeni gördüm. İlaçlama sonrası yaprakların bu renge dönmesi normal. İlaç konsantrasyonu biraz fazla olmuş olabilir. Kök sağlam olduğundan için rahat olsun.
Benol Hazaroğlu
31-07-2012, 12:32
Önde uzun olan clematis olabilir mi?
Benim 3 montanadan 2 tanesinde sorun yokken, bir tanesi komple kurudu. Montana türü olduğu için budamadım. Dün geldiğimde dipten yeni sürgün verdiğini gördüm. Kuruyan ana gövdeyi hala kesmedim. Alttan gelen sürgün büyüyüp kendini iyice kanıtlayana kadar da kesmeyi düşünmüyorum.
Önde uzun olan clematis olabilir mi?
Alt yaprağı ve gövde rengi değil diyor ama biraz beklemeli...
Benol Hazaroğlu
31-07-2012, 12:41
Hastalanan clematislerimizi dipten buduyoruz.
O zaman martta budama tezi çürümüş olmuyormu? Multi Bluem bir kere dipten budanmıştı bu sene çok sağlıklıydı 4 çiçek verdi. Yanındaki koca montana hastalanınca budandı. 2 gün sonrada Multi bulue yaprakları sönükleşti .
Oksijen ve aspirin karışımlı su püskürttüm bekliyorum belki o da budanacak ve çok zamansız bu işlemler.
Topaz ve Antracol aldım ama fungisitler konusunda deneyimsizim.
Bir an evvel Clematis hastalık ve ilaçları başlığı açılsın lütfen. Kim ne biliyorsa yazsın.
Ben süreklü yabancı siteleri hastalıklar ve fungusitler konusunda tarıyorum ama kafam karıştı.
Sevgili Benol, budanmayan gruba ait clematisleri budamıyoruz. Örneğin armandi grubunun kuruyan yapraklarını temizliyoruz, ana gövdeyi budamıyoruz. Ve sabredip bekliyoruz. Kurtulacaksa kurtuluyor. Bu grubta derin budama bitkinin kaybına yol açabilir.
Budanabilen grubta olanlar zaten o kadar hızlı büyüyorlarki, zaten Martta yeniden istenirse budanabilir büyüklüğe erişiyorlar.
Sayın Benol hanım,
sizden gelenler maaalesef uzun yolculuğa ve 40 derece sıcağa dayanamadılar. Sağlık olsun diyoruz. Muğladan selamlarımızla.
Zeki Yağlı
31-07-2012, 14:44
Sevgili Benol hanım,
Bahçeme uğrayıp
Sayın Zeki bey,
Bu sene Clematislerimiz hastalandı. Yaz ortasında dipten budamak zorunda kaldık.
Sizin görkemli clematisleriniz sağlıklı mı? En eski clematis yetiştiricisi sizi gördüğümden sayfanızı işgal ediyorum kusura bakmayın.
İlaç öneriniz olabilir mi?
30 adede ulaşan clematislerime önlem almak istiyorum.
Lütfen clematis sayfasına uğrarmısınız
yazmışsınız.
Bu sene bahçemde başka önceliklerim vardı, clematislerimi ihmal ettim. Onların güzelce sarmasını sağlayamadım bir de gübre vermeyi ihmal ettim.
Sonuç olarak bu sene pek güzel açmadılar ama hepsi açtılar.
Yalnız bir tanesi, Clematis texensis 'Princess Diana' clematis mantar hastalığına yakalandı.
Önce kararan yaprakları ve dalları temizleyip yakarak mücadele etmeye çalıştım. Bir fayda etmedi.
Tamamın kökten beş cm den kestim. İki üç hafta tekrar sürgün verdi. Şu anda iyi gidiyor gibi.
Clematis mantarı ile ilgili bildiklerimi bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/990639-post3519.htm) yazmıştım.
Sanki burada söylenilenleri yapıp beklemekten başka yapacak birşey yok.
Bir de benim dikkatimi çeken piyasa sonsuz çeşitte clematis getirilip satıldı.
Bunların bazıları bu mantara karşı dayanıklı olmayabilir.
Onun için clematis alırken biraz daha seçici olmak faydalı olur.
Bir önerim Royal Horticultural Society (RHS) sitesine gidip RHS'in önerdiği clematisler (http://apps.rhs.org.uk/plantselector/searchbynameresults?nm=clematis) listesini incelemeniz.
Bunlardan da AGM ödüllü olanlarını tercih etmek. Tabii satıcı etiketin üzerinde gösterilen bitkiyi satıyorsa.
Ama satıcılara yön verilirse zaman içinde oraya doğru gitmeleri beklenebilir.
Clematis konusunda Polonyalılar iyi işler yapıyorlar.
Bu siteye (http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/)uğrarsanız hem yeni güzel çeşitler ve clematisler hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
İyi, güzel günler dilerim.
Selamlar
kelebek çalısı
01-08-2012, 13:29
Dün Clematisin durumunu incelemek için yanına gitmeden önce bu görüntü ile karşılaşacağımı hiç tahmin edemezdim.
322732
Kendi imkanları(:D) ile tele tutunması da beni ayrıca sevindirdi. Tomurcuk ufak görünüyor ama daha büyüyecek mi yoksa ikinci çiçeklenme dönemi olduğundan küçük mü kalacak, merakla izleyeceğim.
kelebek çalısı
01-08-2012, 13:51
Kelebek Çalısı çok tatlı :) İkinci çiçklenme dediğine göre, daha önce açtı mı yani?
Sevgili selis, ilk çiçeklenme olarak elime ulaştığında üzerinde olan o meşhur tek çiçeği saymıştım :p.
Bahçeye alındıktan sonraki ilk çiçeklenmesi olacak.
Bauhause'dan aldığım ve üzerinde The President yazan clematis açmaya başladı fakat ben emin olamadım. yardımlarınızı rica ederim.
323813
323814
Bauhause'dan aldığım ve üzerinde The President yazan clematis açmaya başladı fakat ben emin olamadım. yardımlarınızı rica ederim.
323813
323814
Sevgili tturt güzel bakılmış polish spirits gibi dürüyor. Sevgiler.
Adını yazmıcam artık...:o
Dün Clematisin durumunu incelemek için yanına gitmeden önce bu görüntü ile karşılaşacağımı hiç tahmin edemezdim.
322732
Kendi imkanları(:D) ile tele tutunması da beni ayrıca sevindirdi. Tomurcuk ufak görünüyor ama daha büyüyecek mi yoksa ikinci çiçeklenme dönemi olduğundan küçük mü kalacak, merakla izleyeceğim.ne güzel tomurcuk ,darısı bana olsun inşallah,
sevgili jineop,un verdiği clematise 2günde bir donmuş 3-4 parça buz koyuyorum saksıya.:p şu anda iyi gidiyor.
Benol Hanım.
Kurudu ama yaprak diplerinden yeşeriyor dediğim
Bu sayfada (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446-121.htm) bulunan 3620 nolu mesajda resimlediğim Justanın tam 1 ay sonraki halidir.
324035
Üzerinde onlarca tomurcuk var.
http://i.imgur.com/snEy1.jpg
Sevgili jineop gönderdiğiniz çelikler iyi görünüyormu iyi bakmışmıyım ?kurur gider diye korkuyordum 3çelikden biri boy attı uzadı nasıl sevincik oldum:), diğer 2 çelik yapraklı olarak oldugu gibi duruyor ,yeşil renkleri normalmı,yaprak çıktıkça açık yeşil gibi görünüyorlar.
Benol Hazaroğlu
08-08-2012, 16:53
Sayın Tura,
Çok sevindim.
Benim Justa bey hastalanmadı gayet sağlıklı hayatına devam ediyor.
Dipten budadığım 2 Clematisten biri gayet sağlıklı sürgün verdi, diğeri buruşuk 2 sürgün verdi.
Multi Blue budandı o seneye sürgün verir.
Montana dan ümidim yok. Dipten budadım. Kökünü kurcaladım biraz sarı odunlaşmış kökle karşılaştım. Kök çürüklüğü olabilir. Ekimde çıkarıp bakacağım.
Zayiat çok. Seneye baharda yapılabilecek ne varsa deneyeceğim.
kelebek çalısı
09-08-2012, 03:11
Dün açmaya başlayan Clematis. Yaprağının formu dikkatimi çekti. 3 parçalı bu yaprak yapısı sadece bir yaprakta gözlemlenmekte. Bu yaprak neden diğerlerinden farklı?
324385
kelebek çalısı
09-08-2012, 19:07
Bugün çiçeğin açılmış ve daha anlaşılır fotoğrafını ekliyorum.
324510
Mayıs ayında düzenlenen Karşıyaka Çiçek Festivali kapsamında Avrupa Çiçekçilik standından alınan Clematis ilk geldiğinde üzerinde bulunan çiçeği ile tüm avuç içimi kaplayan bir büyüklükteydi. Sanırım 15-20 cm kadardı, büyük çiçekli Clematis olduğu için sevinmiştim.
Şimdi ise hem çiçek çapı çok küçük (5-7 cm. kadar) hem de renk olarak çok farklı (daha koyu renkte). Bu durum normal midir?
Düşünceme göre henüz bahçeye dikildiğinden bu yana iki ay geçen bitkinin ortama gösterdiği reaksiyon yanıltıcı olabilir. Yanılıyorsam düzeltiniz lütfen.
Bu çiçeklenmeyi yanıltıcı mı bulmalıyım? Çünkü ilk geldiğindeki hali ile bu hali arasındaki fark nedeniyle bitki sanki iki farklı tür gibi.
acemifüsun
09-08-2012, 19:48
Sevgili kelebek çalısı yaz başı açan ilk çiçekler büyük oluyor, yaz ortası açanlar genelde daha küçük oluyor, çok normal.
Adalet Yağcı
09-08-2012, 21:41
Çok doğru söylüyorsunuz sevgili acemifüsun.
Bir kaç gün önce üç tane multi blue açtı bende, İlk baharda açan formuyla hiç ilgisi yoktu, 4-5 cm. çapında rengi açık bir kaç çiçek.
Fotoğrafını çekmek bile istemedim.
Clematisler yerlerini severler ve bakımı doğru yapılırsa 2. çiçeklenmeleri de ilk çiçeklenmeye yakın gösterişli oluyor, 3. çiçeklenme daha az ve küçük oluyor.
Havanın çok sıcak olması da clematisleri etkileyen faktörlerden.
Yani, üzülmeyin sevgili kelebek çalısı, seneye Baharda tüm görkemi ile açacaktır clematisiniz.
kelebek çalısı
10-08-2012, 19:03
Yukarıda fotoğrafladığım 3 loblu yaprak oluşumu hakkında fikri olan var mı?
Benol Hazaroğlu
10-08-2012, 19:12
Sevgili kelebek çalısı,
Dipten budadığım clematisim 10 gün içinde 3 sap olarak budadığım yerin yanından sürgün verdi. Ben ortadakini elle kopardım.( yabancı bir kaynakta okumuştum). Kalan 2 sürgünün en alt yaprağı minik yuvarlak diğer çıkan yapraklar aynı seninki gibi çıkıyor.
Nedenini hibrit oluşlarına bağlıyorum. Büyüdükçe bakacağız normal yaprak çıkaracak mı.
clematislere ne gibi vitamin veriyoruz? ,açık renk yaprak çıkıyor nedense..
kelebek çalısı
11-08-2012, 02:00
Çok dikkatli bakılırsa 3735 numaralı mesajdaki üç loblu yaprağın tam orta kısmında minik bir peygamber devesi böceği konuşlanmış. Kovmayı denedim ama yaprağın altına saklandı, sonra yeniden eski yerine döndü. Önce yaprağa veya bitkiye zararı olur gibisinden bir düşünce aklıma gelse de sonra hemen etçil bir canlı olduğunu hatırladım. Dolayısıyla Clematis üzerindeki potansiyel zararlılara karşı bir kalkan görevi göreceğine inanarak kendisine iyi mesailer diledim ve oradan uzaklaştım ;).
Benol Hazaroğlu
11-08-2012, 10:08
Sevgili kelebek çalısı.
Ayni senin Clematis gibi.
kelebek çalısı
11-08-2012, 12:00
Sevgili kelebek çalısı.
Ayni senin Clematis gibi.
Teşekkür ediyorum çünkü yaprakların görünümünü çok merak ediyordum. Clematis ile ilgili yeni bir bilgi daha öğrenmiş olmaktan mutluyum.
Hem kendi bitkimin durumunu hem de sizin bitkinizin gidişatını ilgi ile izlemeye devam edeceğim. Sizin de belirttiğiniz üzere hibrid türlerin yaşadığı bir durum olmalı.
Sevgiler, saygılar.
drhegeli
11-08-2012, 12:40
...Clematis ile ilgili yeni bir bilgi daha ...
clematislere ne gibi vitamin veriyoruz? ,açık renk yaprak çıkıyor nedense..
Yaprak anormallikleri ve gübreleme bu sayfalarda daha önce konuşulmuştu.:cool:
Forum formatının handikabı bu... Onlarca sayfayı okumaya üşeniyoruz. Okumuş olsak bile unutabiliyoruz. Sonuçta, aynı soruları sorup aynı cevapları alıyoruz. Dönüp duruyoruz, ilerleyemiyoruz...:cool:
Bir önerim olacak. Sitemizin, yayını kesintiye uğramış bir E-Dergi (http://www.agaclar.net/dergi/) bölümü var. "Clematis Özel Sayısı" için yeterli bilgi, tecrübe ve materyal biriktiğini düşünüyorum. Yönetimimiz uygun görürse, teknik bir engel yoksa böyle bir çalışma organize edebiliriz.
http://i.imgur.com/snEy1.jpg
Sevgili jineop gönderdiğiniz çelikler iyi görünüyormu iyi bakmışmıyım ?kurur gider diye korkuyordum 3çelikden biri boy attı uzadı nasıl sevincik oldum:), diğer 2 çelik yapraklı olarak oldugu gibi duruyor ,yeşil renkleri normalmı,yaprak çıktıkça açık yeşil gibi görünüyorlar.
Harikasınız. Bu saksı küçük gelecek. :)
Harikasınız. Bu saksı küçük gelecek. :)teşekkür ederim inan büyük bir iş başardım,;)
saksıyı şimdiden büyük saksıya geçireyimmi?yoksa ilkbahardamı yapayım:confused:;)
teşekkür ederim inan büyük bir iş başardım,;)
saksıyı şimdiden büyük saksıya geçireyimmi?yoksa ilkbahardamı yapayım:confused:;)
Hiç acele etmeyin. İlkbahar olabilir.;)
Bu mesajımda belirttiğim gibi
http://www.agaclar.net/forum/989518-post3492.htm
Kurtulan Multi blue clematisim, bahçe de toprakla buluştu. Çiçek bile açtı..:)
325130
Hastalığı yendik.:):)
325131
Avrupa çiçekçilikten aldıklarımı da ektim. Şu an durumları gayet iyi.
Benol Hazaroğlu
15-08-2012, 09:01
Yine ben,
Sevgili Jineopun aldığı henüz saksısında olan yer beğenemediğim için son baharda dikmeyi düşündüğüm Piilum çok sıhhatliyken bu sabah Yaprakları cansızlaşmış. Renk değiştirmiş.
Havalar serinledi yerine budayarak geçirsem mi?
Yine ben,
Sevgili Jineopun aldığı henüz saksısında olan yer beğenemediğim için son baharda dikmeyi düşündüğüm Piilum çok sıhhatliyken bu sabah Yaprakları cansızlaşmış. Renk değiştirmiş.
Havalar serinledi yerine budayarak geçirsem mi?
Sevgili Benol, alt yapraklarda mantar var gibi görünüyor. Üst yaprakların merkezindeki düzenli koyulaşmayı çözemedim. Piluu budamaya geliyor. Tüm yapraklarını temizleyip, 20-25 cm den budayabilirsin diye düşünüyorum. Köklerini iyice suda beklettikten sonra kontrol etmen iyi olabilir. En azından kök sistemini sağlıklı görürsen için rahat eder. Baktığında kökte yumuşama ve küçülme varsa şans çok azalıyor. Benim Bodrum için aldığım piluu önce yaparakları uzun süre daha soluk kaldı. Sonra kurumaya başladı. Yapraklarının görüntüsünde lekeler yoktu. Köküne baktığımda kökler iyice yumuşamıştı. Yumuşayan kökleri temizleyince geriye sağlıklı kök bile kalmadı. Yine de ayrı bir saksıya çelik gibi ektim, ama işe yaramadı.
Köklerde hastalık varsa enfekte bitkiyi bahçeye sağlıklı bitkilerin yanına ekmek hastalığın yayılmasına yol açabilir. Bence yine başka temiz saksıya ve yeni toprağa ek derim.
Kolay gelsin canım.
Benol Hazaroğlu
15-08-2012, 15:38
Kökler çok sağlıklı, saksı küçüktü altından bile çıkmışlardı.
Oksijenli su verdim.
Büyük saksıya alacağım. Çiçekleri çok güzelmiş gözümün önünde olsun.
Çok kış olursa üst balkona korunaklı yere alırım.
Benol Hazaroğlu
15-08-2012, 15:38
Çiçek boyu zaten 50 cm sadece üstlerden budama yapabilirim.
Adalet Yağcı
15-08-2012, 18:12
Benol hanım, clematisler kış soğuklarından korkmuyorlar, dahası, ne kadar iyi soğuklanırlarsa o kadar güzel çiçekleniyorlar.
Korunaklı balkona almanıza hiç gerek yok bence.
Taking Stem Cutting of Clematis - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=RU5E16vxYTg)
La taille et l'entretien de la clématite - Jardineries Truffaut TV - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=tQ5Mrq3p0oc&feature=related)
Comment planter une Clématite ? - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=-PPKlwmMY20&feature=related)
La plantation des clématites par Arnaud TRAVERS - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=k01dZPPmNsk&feature=player_detailpage)
FatihBahce
17-08-2012, 19:43
Geçen ay otları temizlerken yanlışlıkla benim Clematis Warszawska Nike''lardan bir tanesi toprağın 5 cm üzerinden budanmıştı. 1 yaprak bile kalmamıştı. Ancak bu hafta 35 cm boya ulaştı ve bol çiçek açtı. Demek ki zamanı geldiğinde budamaktan korkmamak gerekiyor.
Benol Hazaroğlu
21-08-2012, 10:17
Sitenin dışındaki çalılıklarda açan Clematis.
Kokusu murraya yaseminine çok benziyor.
Adalet Yağcı
21-08-2012, 21:01
Yabani türü herhalde, bulunduğum yörede her yerde rastlıyorum.
Bir ara ıhlamur ağacının altına dikip sardırmayı düşünmüştüm.
Yabani türü herhalde, bulunduğum yörede her yerde rastlıyorum.
Bir ara ıhlamur ağacının altına dikip sardırmayı düşünmüştüm.
Okadar çabuk sararki bir yılda ıhlamur göremezsiniz kocaman bir yaban asması ağacınız olur tercih sizin.
Bu yıl yüzüm gülüp duruyor
326895
326896
Temmuzda kurudu, ağustosta şımardı durdu.
FatihBahce
27-08-2012, 07:21
Tek çiçekli kalan Clematislerim . İyiki 12 adet oldu. Biri olmazsa diğeri açıyor.
Clematis Warszawska Nike
Çiçekli iken tutan 2 clematisim var. Ben perlitte başarılı olamadım. Sanki clematisin o kuru dallarını patlatabilmek için onu saracak, her noktasına işleyecek toprağa ihtiyacı var gibi geliyor. Toprağa hafif eğimle yatırıyorum, iyice de bastırıyorum. Bu şekilde yaptığım çelikler kocaman ağaç oldular.
Geçen ay Ankara'da gördüğüm bitkiden çelik almıştım, çürüdü.. Tekrar çelik almak istediğim için hazırlıklı gitmek istedim.. Hazırda sihirli toprak+perlit ve köklendirme tozu var.. Başka ne kullanabilirim? Bu gidişimde çiçeksiz olacağını düşünüyorum.. Tutma ihtimali daha yüksek sanırım..
Minik lila çiçekleri var.. Çiçek yoğunluğu karşıdan bakınca o kadar güzel görünüyor ki :rolleyes:
Torf yok mu?
Eğer torf varsa toprakla karıştır, yoksa elindeki karışıma '' ya bismillah '' de dik gitsin.
Tutacaktır...meraklanma.
Bir şey daha... çiçeksiz kalmayacaksın...:)
Geçen ay Ankara'da gördüğüm bitkiden çelik almıştım, çürüdü.. Tekrar çelik almak istediğim için hazırlıklı gitmek istedim.. Hazırda sihirli toprak+perlit ve köklendirme tozu var.. Başka ne kullanabilirim? Bu gidişimde çiçeksiz olacağını düşünüyorum.. Tutma ihtimali daha yüksek sanırım..
Minik lila çiçekleri var.. Çiçek yoğunluğu karşıdan bakınca o kadar güzel görünüyor ki :rolleyes:
Mini sera uygulaması için şeffaf naylon ve bol şans... Eminim bu sefer ellerin boş dönmeyeceksin;)
Sihirli toprak denen şey torftan daha iyi değil mi ? ;)
Tamam, ona biraz bahçe toprağı karıştırıp streç flimle kapatıyoruz..
Umarım tutar, teşekkürler :)
Küçük bir öneri. Saksını büyük seçip toprağını yarısından biraz fazla koyarsan , üstünü streçlersen şansını artırabilirsin...
Sevgiler..
Adalet Yağcı
30-08-2012, 19:41
Biraz da yatay dikmeye özen gösterin, her hangi bir sarsıntıda daha iyi korunur.
Başarılar.
ciceksever70
08-09-2012, 13:25
Miss Bateman geçen sene çok büyük bitki olarak alınmıştı. Çok güzel çiçeklenmiş. Çiçeklenmenin ardından bir anda çoğu dalı kurumuş, her iki uçta cılız iki dalı kalmış ve tekrar bu dallarda çiçeklenen çiçekleri donuk ve küçüktü.
318574
Diğerleri... Şu an sadece 2 tane henüz yapraklanmadı, onlarda nispeten gölgede olanlar.
Sevgili jineop, Miss Bateman bende yaklasik 3 yildan beri var. Digerlerine göre daha yavas gelisiyor ancak her yil cicekleri artiyor. Sevgiler.
gülenmelek
22-09-2012, 11:09
Önce açtığı çiçekleri, solduktan sonra kesmiştim. Şimdi tekrar çiçeklendi Multi Blue. Ama yapraklar kötü durumda. Umarım mevsim değişikliği yüzündendir. En azından hastalık veya başka problem olmasa :(
k_donmez
22-09-2012, 11:25
Önce açtığı çiçekleri, solduktan sonra kesmiştim. Şimdi tekrar çiçeklendi Multi Blue. Ama yapraklar kötü durumda. Umarım mevsim değişikliği yüzündendir. En azından hastalık veya başka problem olmasa :(
Yaprakların durumu normal. Sonbahar görüntüsü. Sararıp dökülecekler. Baharda yenileri gelecek. Endişelenmeyin. Bende yeni çiçek oluşmadı. Yapraklar benzer durumda.
Bahçeye diktiğim clematisler hepsi çiçek açtı.
333551
Kırılıp ,sadece kökü kalan mor renkli ,filizlenip bir çok tomurcuk ve çiçek verdi..:)
333553
Perlite dikmiş olduğum clematise 1,5ay oldu
334684
334685
Daldırma yöntemi ile de denediğim clematisede 1,5hafta oldu gözlemlerime göre daldırma yöntemi taha ön pilana çikiyor ve garanti olduğunu görüyorum.
334686
334687;)
drhegeli
27-09-2012, 13:10
Sevgili clematis-severler,
üyesi olduğum Uluslararası Clematis Derneği'nin (International Clematis Society) 2013 Almanya gezisi taslak programı belli oldu. 29 Haziran-7 Temmuz 2013 tarihleri arasında Almanya'nın Würzburg, Stuttgart ve Ulm bölgelerini kapsayan bir gezi olacak. International Clematis Society Homepage (http://clematisinternational.com/index.html) (Future Events)
2011 yılında dernek Belçika-Hollanda gezisi düzenlenmişti. Benim de katıldığım bu gezinin notlarını paylaşmıştım : http://www.agaclar.net/forum/geziler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/24508.htm
2012 yılında Çin gezisi düzenlendi. (Ben katılmadım.)
2014 'de Philadelphia (ABD) ve 2015'te İngiltere gezileri planlanıyor.
Tüm clematis-severleri derneğe üye olup Almanya gezisine (ve sonrakilere) katılmaya davet ediyorum.
Adalet Yağcı
27-09-2012, 14:12
Tüm clematis-severleri derneğe üye olup Almanya gezisine (ve sonrakilere) katılmaya davet ediyorum.
Üye olmak isterdim, ama, "bye bye" dan başka bi gıdım yabancı dili olmayanlar nasıl üye olabilir :(
Tarih de çok iyiymiş, ne sıcak ne soğuk, tam da gezilecek mevsim.
Eser İlhan
27-09-2012, 14:16
Güzel geziymiş.. Dışardan katılım almıyorlar mı?
drhegeli
27-09-2012, 14:39
Kontenjan sayısını 75 kişi olarak belirlemişler. Dışarıdan bu sene katılımcı almıyorlar. Hoş, dernek üyeliği bedeli yıllık 30€. Üyelik için de herhangi bir ön koşul yok...
nılgun_dogan
27-09-2012, 20:46
Bu sefer olmuştur inşallah resim.
https://lh6.googleusercontent.com/-QEvxGq22KNg/UGQ_dKw9B6I/AAAAAAAAAuQ/Knz3b67S1vw/s640/IMG_0081.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-L0eZrM0weqY/UGQ_Y7BKLyI/AAAAAAAAAuI/k1NPtm-enN0/s640/IMG_0079.JPG
Benol Hazaroğlu
28-09-2012, 09:37
Sevgili clematis-severler,
üyesi olduğum Uluslararası Clematis Derneği'nin (International Clematis Society) 2013 Almanya gezisi taslak programı belli oldu. 29 Haziran-7 Temmuz 2013 tarihleri arasında Almanya'nın Würzburg, Stuttgart ve Ulm bölgelerini kapsayan bir gezi olacak. International Clematis Society Homepage (http://clematisinternational.com/index.html) (Future Events)
2011 yılında dernek Belçika-Hollanda gezisi düzenlenmişti. Benim de katıldığım bu gezinin notlarını paylaşmıştım : http://www.agaclar.net/forum/geziler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/24508.htm
2012 yılında Çin gezisi düzenlendi. (Ben katılmadım.)
2014 'de Philadelphia (ABD) ve 2015'te İngiltere gezileri planlanıyor.
İngilizcesi olan arkadaşların katılımı olursa ve kısmet olursa gitmeyi ben de çok isterim.
Gerçek katılımcılara ihtiyaç var geçen seneki gibi olmasın.
Adalet Yağcı
30-09-2012, 09:45
Kim demiş "tohumdan çimlenmiyor" diye.
http://www.agaclar.net/forum/1025170-post3433.htm
Ellerine sağlık sevgili Sevim4.
Çok üzgünüm, yanlış alarm :(
Çimlenenler sarı acem borusuymuş.
Şu armandii'yi bir türlü çözemedim.
Bütün yaz tembel tembel bekledi...son bir hafta sürgün vermeye başladı.
336034
nazlı hilal
10-10-2012, 17:10
Konya iklimine uygunmudur sizce,bu kış -20 lere düşmüştü ısı. Bütün renklerden edinmek istiyorum nereden bulabilirim,konyadaki çiçekçilerde yok.Bulursam bütün renkleri bir arada birbirine sardırmak istiyorum.Mor ve fuşya gibi canlı renkler çok hoşuma gidiyor
Bu kış Aksaray'da -26 oldu.
Dayanıyorlar.
Yine de, kökleri korumak gerekiyor.
Bence istediklerinizden edinmeye bakın, pişman olmazsınız.
Klamatislerin sorunu kışla degilki zaten onları aşırı sıcaklar hasta ediyor :p
Klamatisler yagışlı ve soguk havada daha mutlu
FatihBahce
29-10-2012, 11:30
Bugün çektiğim 29 Ekim Clematisleri.
Mor olan benim bahçedeki,
Diğerleri Urla-Avrupa Çiçekçilik'teki son çiçekli kalanlar
Bauhaus da, boyu 1 metreden fazla clematisler vardı.. Fiyatları da çok komik..
Başka da gelmeyecekmiş..
342826
Ben gördüğümde 3 çeşit vardı..
342827
serkan_istanbul
01-11-2012, 17:43
Bayrampaşa bauhaustada var.
Gerçekten komedi ,orda olsam da her renkten alsam
Bayrampaşa bauhaustada
Yazmayı unuttum bunlar da Bayrampaşa'dakinden.. İzmir'de Bauhaus yok ne yazık ki.. :(
Öyle serpilip uzayıp duruyor.
50 cm uzuyor...yapraklarını güçlendirmek için duruyor...sonra bir 50 cm daha uzuyor.
Seyahate çıkacak...biraz daha mı beklese ki.
344555
Sn. Tura siz daha iyi bilirsiniz ama beklese ve uç sürgünü güçlense yolda başına bir iş gelmese..
Ama her bekleyişte taze yeni sürgünler mi çıkarır? o da var.. Ya da kış geldi bir süre sonra uyur mu?
Ayrıca çok da güzel görünüyor..
Hakısınız.
Uç sürgünü güçlenince yola çıksın.
Büyümeye yeni yerinde devam eder.
Serini çok seviyor galiba.
Hakısınız.
Uç sürgünü güçlenince yola çıksın.
Büyümeye yeni yerinde devam eder.
Serini çok seviyor galiba.
Armandilerin dilini çözmek çok zor abi. Beklerken bir bakmışsınız komple kurumuş.
İçinizde kalacağına gönderiverin gitsin::D
Armandilerin dilini çözmek çok zor abi. Beklerken bir bakmışsınız komple kurumuş.
Yüreği ağzına geldi. :)
Komple kurumuş diyince korkmuştur.
Doğal ortamdan, hafif kokusu bile var.
347929
347930
adını bilmiyorum, araştıracağım.
adını bilmiyorum, araştıracağım.
Clematis cirrhosa (https://www.google.com.tr/search?hl=tr&tok=JLBj4xtxP6yQWSMXbtbp-A&cp=11&gs_id=eo&xhr=t&q=clematis+cirrhosa&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=38897761&biw=1366&bih=602&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=bvSsUPQsya_RBZ_ZgZgG#um=1&hl=tr&tbm=isch&sa=1&q=cirrhosa&oq=cirrhosa&gs_l=img.12..0i5i19l5.55937.55937.0.58432.1.1.0.0. 0.0.178.178.0j1.1.0...0.0...1c.1.rd8pVzTTSEU&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=7ac45379a9a24cd4&bpcl=38897761&biw=1366&bih=602) bizim buralarda da çok olur..
Kokusu hafif de olsa çok güzeldir..
Bahçeme birkaç defa kökleyip diktim yaşamadı..
İlla orman havası istiyor sanırım..
Sn. Tura'nın yolladığı Armandii (http://www.agaclar.net/forum/1044667-post2940.htm)yi dikmek için kaç gündür bekletiyordum.. :rolleyes:
Daha fazla fırça yemeden iş başına :p
Ne güzel görünüyor.. ;)
350090
Kökleri serinde kalıp, dallarını duvara sarabileceği en uygun yeri buldum..
Şeftali ağacının altı..
350089
Çukuru kazıp içine 2 avuç koyun gübresi ekledim..
350091
Diktikten sonra da biraz gübre verip suladım..
Hoşlanmadığım, arka fonu da değiştirdim.. Şahane oldu.. ;)
350092
Öldü sanmıştım, meğer ölmemiş ;)
Libertyy
30-11-2012, 08:44
Clematis olduğuna inandığımız bu sarmaşığın cinsi hakkında hiç bir fikrimiz yok, ve tohum paylaşımı adına cinsinin ne olabileceği konusunda yardımcı olabilecek forumdaşlara şimdiden teşekkürler...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/bu-bitkinin-adi-nedir/349821d1354122842-ispanyol-28-11-2012-003.jpg
[QUOTE=Libertyy;1057206]Clematis olduğuna inandığımız bu sarmaşığın cinsi hakkında hiç bir fikrimiz yok, ve tohum paylaşımı adına cinsinin ne olabileceği konusunda yardımcı olabilecek forumdaşlara şimdiden teşekkürler...
Tül gibi olması çok güzel. Aynısı mı yoksa benzer miydi hatırlıyamıyorum ama Akçay'da bir yerde gördüm. Keşke fotoğraf çekseymişim:(
İsmini öğrenmek için bende gelecek cevapları bekliyorum:)
Clematis olduğuna inandığımız bu sarmaşığın cinsi hakkında hiç bir fikrimiz yok, ve tohum paylaşımı adına cinsinin ne olabileceği konusunda yardımcı olabilecek forumdaşlara şimdiden teşekkürler...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/bu-bitkinin-adi-nedir/349821d1354122842-ispanyol-28-11-2012-003.jpg
Bu clematis yurdumuzda ise olasılıklar
Clematis vitalba
Clematis flammula
Clematis orientalis
Clematis viticella
Clematis cirrhosa
Yaprak formunu düşündüğümüzde orientalis gibi duruyor.
Eğer yurdumuzda değilse montana türlerinden ya da macropetala olabilir.
Sevgiler...
muhteşemler, hemde ocak ayında ? Bunlardan bizlerden birilerinde varmı acaba??
Sevgili arkadaşlarım, yeni yılınızı ve nice yılları çiçekler içinde sevdiklerinizle birlikte sağlık ve mutlulukla geçirmenizi dilerim:)
Bu sabah bahçede dolaşırken cinsini bilemediğim clematisim açmış bir aydır üzerinde çiçeği yoktu ama yaz boyunca çiçekliydi cinsinden mi yoksa kışında açan bir türümü bilemedim.
358734
358735
Adalet Yağcı
01-01-2013, 23:45
Tüm yaz ve bu mevsimde açan bir clematis ha?
Çok şanslısınız sevgili Fatoş, hem de İzmir'de.
Bilgilerimizi gözden geçirmek gerekecek :)
Cumhur Tonba
01-01-2013, 23:54
Çukuru kazıp içine 2 avuç koyun gübresi ekledim..
İnşallah kökleri yakmazsın.
günebakan
02-01-2013, 12:11
Ablam çok güzel görünüyor gerçekten:)
Sevgili arkadaşlarım, yeni yılınızı ve nice yılları çiçekler içinde sevdiklerinizle birlikte sağlık ve mutlulukla geçirmenizi dilerim:)
Bu sabah bahçede dolaşırken cinsini bilemediğim clematisim açmış bir aydır üzerinde çiçeği yoktu ama yaz boyunca çiçekliydi cinsinden mi yoksa kışında açan bir türümü bilemedim.
358734
358735
Sevgili Fatoş harika açmışlar. Uygun zamanda bu cinslerden üretmeniz lazım. Allah göstermesin başına birşey gelirse bahçenin başka bir köşesinde soyları devam etmeli. Bizler de bu görsel şenliği seyretmeliyiz..;)
Tüm yaz ve bu mevsimde açan bir clematis ha?
Çok şanslısınız sevgili Fatoş, hem de İzmir'de.
Bilgilerimizi gözden geçirmek gerekecek :)
Sevgili Adalet, hep kışın açan bir clematis istemiştim, bunu gecen yaz Gönül hanım minik bir fide olarak vermişti, bahçenin kuzey batı tarafına diğer clematislerin yanına ekmiştim,ektikten sonra atak yapıp gelişerek çiceklerini verdi, şimdi bu mevsimde diğerleri uykudalar, bu ise yapraklı ve tomurcuklu, üstelik benim bahçe İzmir de olan sıcaklıktan dört derece herzaman düşük sıcaklıkta. Birde bu güzelin ismini öğrenebilsem:)
Sevgili Fatoş harika açmışlar. Uygun zamanda bu cinslerden üretmeniz lazım. Allah göstermesin başına birşey gelirse bahçenin başka bir köşesinde soyları devam etmeli. Bizler de bu görsel şenliği seyretmeliyiz..;)
Sevgili Ayşiş, ben bu clematisleri çelikte üretmeyi başaramadım, Seferihisara gecerken bana gelirseniz ki gelmeniz lazım ben geldim sıra sende, geldiğinde sen çelik alıp üretebilirsin o zaman güzel bahçende de seyrederiz:)
358734
358735
Clematis 'Fond Memories' olduğunu düşünüyorum. Açma ayları Hazirandan Eylül sonuna kadar ama açabiliyorlar. Clematis rouge cardinal karlar altında bahçemde hala çiçekli olduğunu gördüğümden hiç şaşırmadım.
Sevgili jineop, karlar altında ki Clematis rouge cardinal'i görebilmeyi çok isterdim.. :o :))
Sevgili jineop, karlar altında ki Clematis rouge cardinal'i görebilmeyi çok isterdim.. :o :))
6 Kasım görüntüsü var ... Kar fotoğrafını çekmemişim. Geçen haftaya kadar hala çiçekleri devam ediyordu. Yaprakları kurumuş, bazı yaprakları sarı kırmızı renge bürünmüştü. 6-7 tane de çiçeği vardı.
[QUOTE=Fatoş;1078941]Sevgili arkadaşlarım, yeni yılınızı ve nice yılları çiçekler içinde sevdiklerinizle birlikte sağlık ve mutlulukla geçirmenizi dilerim:)
Fatoş hanım , merhaba nasılsınız.
Sizin de yeni yılınız kutlu olsun.
Bu clematisten ben de almıştım.
Kartının resmi var.
359288
359287
Sayın jineop un da dediği gibi cinsi clematis fond memories
Benim ki de açıyor mu acaba merak ettim. Gidip bakmalı.:):)
Bizim clematisimizin de böyle büyüdüğünü görmek dileğiyle,
359289
359290
Resimleri :
New Eden - Pride of Place Plants - Clematis florida Fond Memories (http://www.icangarden.com/neweden/fondmemories.htm)
sitesinden.
Sevgili Jineop, Hülya çok teşekkür ederim. Clematisleri Gönül hanımdan minik fide şeklinde aldım,alırken isimlerini soruyorum ama anında unutuyorum:)
Rouge cardinaldende var,ilk ektiğimde çiçek açmıştı oda bahçenin başka köşesinde ama bunun gibi gelişmedi, biraz önce baktım yapraklı duruyor belki bahara doğru gelişir, o bahçenin daha korunaklı yerinde. Hepinize sevgilerimi yolluyorum.
qneremmi
22-01-2013, 16:51
merhaba herkese
clematisin adı nelly moser resimlerinide yükleyim görünüz
isteyene üçer - beşer yollarım tohumları saymadım ama sanırım 20-30 kişiye yeter
adresini yazan arkadaşlara gönderirim
qneremmi
22-01-2013, 16:54
resimlerin devamı
Adalet Yağcı
22-01-2013, 21:08
merhaba herkese
clematisin adı nelly moser resimlerinide yükleyim görünüz
isteyene üçer - beşer yollarım tohumları saymadım ama sanırım 20-30 kişiye yeter
adresini yazan arkadaşlara gönderirim
Sayın qneremmi;
Clematisiniz çok güzel açmış, bir kaç ay sonra bu güzellikleri tekrar seyredebilecek olmanız da çok güzel.
ilksenozturk
22-02-2013, 09:37
hala uyanmadı ve budamamıştım.
ve endişeliyim :(
geçen yıl üstündeki tomurcukları açmamıştı bile.
http://www.agaclar.net/forum/956783-post177.htm
glady picads
bu cins budamayı sever mi?
umut var değil mi :(?
Sonbaharda bahçedeki yerinden söküp saksıya alıp, "Kuzey" yönündeki balkonumda unuttuğum "Warszawska Nike" hayata -inadına- bağlanmak istercesine tomurcuk vermiş.
Sanırım bazen unutmak, yaşama dört elle sarılmayı sağlıyor...
Orhan Özbilgiç
22-02-2013, 16:28
hala uyanmadı ve budamamıştım.
ve endişeliyim :(
geçen yıl üstündeki tomurcukları açmamıştı bile.
http://www.agaclar.net/forum/956783-post177.htm
glady picads
bu cins budamayı sever mi?
umut var değil mi :(?
Sevgili İlksenozturk;
6 degişik tür clematisim var. Hepsi balkonumun önünde. Yani ortam aynı. Hepsini kasımda yaklaşık 50-60 cm. den budadım. Hepsi uyandı ve yapraklanmaya başladı.
Bir tek Glady Picard daha yeni uyanıyor. Bu sene buralarda kar bile yağmamış. Kış bahar gibi geçmiş. İstanbul kışı yaşadı sayılır.
Bu nedenle biraz daha gecikebilir. Bence normal.
Samsun' dan selamlar.:)
KAPTANzst
24-02-2013, 11:36
Selam
Bende clematise ilk adımı attım. :p
Benol hanımın (Teşekkür ederim ) gönderdiği çelikleri ( 8 Çeşit ) sıvı 2000 pm lik İBA hormonuna batırarak aynı cinsleri ikiye böldüm ve iki ayrı ortama diktim. Bir ortamda fide toprağı EMA ile hazırlanmış, Diğeri ise saf perlit.
Sonucu ne olur bilemem ama elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Şu anda sera ortamındalar. Soğuklar artarsa 2. bir sera daha hazır. Sera içinde sere. Oraya alacağım.
Hayırlısı....
Resimleri görüp yazıyı tam okumadan heyacanlandım ;) Sayın KAPTANzst.
Marketlere klamatis gelmişmi dedim bir an Benol hanımın hediyesiymiş gül güle celikleyin umarım köklenirler.
Bende kökten budadım klamatisleri kökten sürgün güclü geliyor cicek bol oluyor ;)
KAPTANzst
26-02-2013, 07:52
Bu sene hangisi tutsa memnun olacağım da..
Bazı özeller var, onlardan bir kaç tane bulsam alırdım. İnşallah Trabzon'a da gelir.
FatihBahce
07-03-2013, 07:58
Clematis Flowers 2012 in Urla-Türkiye - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=tjtBe2Kx01M)
375703
375704
375705
375706
375707
gokcegokce
07-03-2013, 19:31
Bu renklere bayıldım. Türkiye'de yoktur sanırım.
Clematis little mermaid
http://media-cache-ec7.pinterest.com/550x/de/4a/bd/de4abd1d733a48fe04cac0fce6a092ae.jpg
Clematis Red Cardinal
http://media-cache-is0.pinimg.com/550x/b8/41/5a/b8415af9aaa52b9cbe17a924e049fb08.jpg
Adalet Yağcı
07-03-2013, 19:52
Little mermaid den kesinlikle isterdim, Red Cardinal'in benzeri Ruj Cardinal var bende.
Çiçek yapıları ve rengi çok benziyor.
gülenyüz
07-03-2013, 20:00
Bayılacağım galiba o ne güzel renkler.Usta gördün mü. Sn Adalet Yağcı bizlerden kimsede yok mudur.Saygılar...
KAPTANzst
07-03-2013, 20:04
Clematis Flowers 2012 in Urla-Türkiye - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=tjtBe2Kx01M)
Güzel bir gösteri Eline sağlık
gokcegokce
07-03-2013, 20:47
Ben de belki vardır sitenin üyelerinde diye aratmış ama bulamamıştım. O nedenle paylaşmıştım :) Adalet Hanım siz zaten bu işi almış götürmüşsünüz. Ününüzü clematis geçen her mesajda duyuyorum. Rouge(ruj) fransızca kırmızı demek aynından olması muhtemel sizdekinin. Bende henüz clematis yok ama ilk fırsatta istanbul'a gidince bir tane edinicem. Bulamazsam da zaten sn. Gülenyüzün sözünü aldım :P İlk olacağı için renk önemli değil. Sanırım mor ve lilalar var genelde marketlerde. Alışveriş kısmını merakla takip ediyorum her gün clematise rastlayan var mı diye. Sevgiler...
gokcegokce
07-03-2013, 21:45
Bir de bunlar varmış, ne de çok türü varmış. Nasıl bir şeye bulaştım :D
Clematis florida 'Vienetta'
http://media-cache-lt0.pinterest.com/550x/01/8f/e8/018fe857577870ce3e30ae84a8ce7ba1.jpg
Clematis Wildfire
http://media-cache-ec7.pinterest.com/550x/a8/46/d6/a846d60b9ef7f6e9586aaf0cc7b9e8f5.jpg
Clematis Celebration Golden leaf
http://media-cache-ec2.pinterest.com/550x/50/4c/87/504c877a095e7f54b313736fb0321373.jpg
Clematis 'Dancing Smile'
http://media-cache-ec5.pinterest.com/550x/b7/ec/8e/b7ec8e89724cbb377dc8065332f3002f.jpg
Clematis Josephine
http://media-cache-ec2.pinterest.com/550x/9e/ea/b3/9eeab37f66ad4f9d4abcf76e5f1b42e0.jpg
gokcegokce
07-03-2013, 21:45
Bir de böyle bir şeyler...
Clematis Piilu
http://media-cache-ec4.pinterest.com/550x/41/bb/db/41bbdb7140c3a9c72c1655e3a0169300.jpg
Clematis Franziska Maria
http://media-cache-ec3.pinterest.com/550x/e8/d1/c4/e8d1c4714d3c3ccd43a5a7c31b17a75a.jpg
Hepsi bir birinden güzelde bu güzel başka bir güzel geldi gözüme ;)
Clematis little mermaid.
KAPTANzst
08-03-2013, 15:43
Bunun sonu yok da boğulmadan durmayı bilmek lazım ;)
Allah clematis hastalarına şifa versin:D:D
Bugün Bauhaus'a uğramıştım bir baktım iki farklı tür clematis gelmiş. İçimden bahçede yer kalmadı nereye dikeceksin diyorum, yine içimden zaten 8 farklı tür var bahçede birde çeliklerde var onlardan da tutanlar var çeşit değil ama sayı çoğalıyor diyorum. Onun için almama gerek diyorum. diyorumda ne oluyor bu iki farklı türü almış ve kasaya gelmiş oluyorum. Tam bir bitki delisi olarak ben akıllanmam kesinlikle akıllanmam.
Clematis montano marjorie
376348
Clematis montano marjorie
376349
Clematis macropetala maidwell hall
376350
Clematis macropetala maidwell hall
376351
clematisim dipten 4 sürgün vermiş.3 dal zaten teli sarmaya başlamıştı gecen sene. Yeni sürgünlerle bu yıl daha yoğun acacak inşşallah.
Sevgili tturt
Bazan iyi ki buralarda bauhause yok diyorum:) Hislerinizde yanlız değilsiniz.
Hele baharda bir haller oluyor bize.;)
KAPTANzst
08-03-2013, 19:15
Arkadaşlar bu Bauhaus denen kuruluşa söyleyin Trabzon'a da şube açsın yaaaa.:(
Ne çıkıyorsa bu kuruluşun başının altından çıkıyor :p
gokcegokce
08-03-2013, 20:22
Ya inşallah bitmez haftaya kadar :( Clematisler bekleyin beni lütfeeeennn!!! :P Clematis montano marjorie çok güzel görünüyor sayın Tturt.
Ben bu kadar dertsiz tasasız bir bitki görmedim öyle rahat kolay ki bakımı sevilmesindeki en büyük pay bende bu ;)
Bahar gelsede balkonun her yerini cicekleri dolsa
Eser İlhan
08-03-2013, 21:18
Bugün Bauhaus'a uğramıştım bir baktım iki farklı tür clematis gelmiş.
Hangi Bauhaus bu? Hemen yarın Beylikdüzü'ndekine gidiliyorrrr....
Ben daha erken diyordum, gelmemişlerdir diyordum. Halbuki geç bile kalmışım......
Hangi Bauhaus bu? Hemen yarın Beylikdüzü'ndekine gidiliyorrrr....
Ben daha erken diyordum, gelmemişlerdir diyordum. Halbuki geç bile kalmışım......
Sayın Eser İlhan,
Beylikdüzü Bauhaus. Başka bitkilerde iniyordu ama vaktim yoktu bakamadım. Sardunyalarda gelmişti.
Orhan Özbilgiç
08-03-2013, 23:36
Bayrampaşa Bauhaus'tada, Sevgili tturt' un aldıkları ile birlikte 4-5 çeşit var. Dün gitmiştim. Fotoğraflarını ''Yapımarketlerde Satışı Olan Bitkiler'' başlığında aktarmıştım.
Adalet Yağcı
09-03-2013, 13:06
Ben de istiyorum montano marjorie ve macropetala maidwell hall den.
Şu İstanbul öyle büyük ki, nereye nasıl giderim, alacaklarımı nasıl taşırım :(
Şu anda Halkalı Atakent mahallesindeyim, sanırım Bayrampaşa Bauhaus en yakın olanı.
Nasıl gidilir oraya bir araştırayım bakayım.
ciceksever70
09-03-2013, 22:57
Clematis severler merhaba... Bu yil evimizin dis cephe boyasini yenilemek istiyoruz. Bu islem yapilirken tabii ki evin duvarina sarilmis olan 6 kök clematis, mor salkim, passiflora, hanimeliler ve asmalar ne olacak diye kara kara düsünmeye basladim bile. Armandii acmak üzere. Bir iki ay icinde sökmem gerekirse ne yapacagim? Ne önerirsiniz kisa kesip öyle mi sökeyim yoksa oldugu gibi baska bir yere aktarip, evin onarimi bitince yeniden mi ekeyim? Sasirdim kaldim simdi.
Bizim bahcede kanalizasyon sorunu cıkınca, clematisi sökmek zorunda kalmıştım. Olduğu gibi, budamadan aldım başka yere koydum geçici olarak.
İş bitince (yaz ortası gibiydi yanılmıyorsam) olduğu yerde bıraktım. Sonbaharda yeniden yerine gecireyim dedim.
Baktım ki ordan yeni filizler cıkmış. Sökerken parca kalmış sanırım. Biri şarap rengiydi, aynı yere diktim. Mor olan zaten yeniden cıkmıştı. 2 kök mor clematisim olmuştu.;)
Kısacası, madem boya yapılacak, şimdiden gecici bir yere alırdım ben olsam. Sonbaharda da yeni yerlerine.
Sana kolay gele, iş çokkk;)
ciceksever70
10-03-2013, 11:03
Bizim bahcede kanalizasyon sorunu cıkınca, clematisi sökmek zorunda kalmıştım. Olduğu gibi, budamadan aldım başka yere koydum geçici olarak.
İş bitince (yaz ortası gibiydi yanılmıyorsam) olduğu yerde bıraktım. Sonbaharda yeniden yerine gecireyim dedim.
Baktım ki ordan yeni filizler cıkmış. Sökerken parca kalmış sanırım. Biri şarap rengiydi, aynı yere diktim. Mor olan zaten yeniden cıkmıştı. 2 kök mor clematisim olmuştu.;)
Kısacası, madem boya yapılacak, şimdiden gecici bir yere alırdım ben olsam. Sonbaharda da yeni yerlerine.
Sana kolay gele, iş çokkk;)
Sagol cemocum sen bu konuda tecrübelisin aslinda sana sormam lazimdi. Asmalari budamak zorundayim ama digerlerini sökmem gerekecek. Cok üzülüyorum bitkilerime bir sey olacak diye. Esim senin yüzünden eve bir is yaptiramiyoruz diyor.
Haa bu arada, söktüğünde uzun dallardan birkaç tanesini toprağa yatır. Uç kısmı acıkta kalsın ama. Dök üzerine gübreli toprak. Sonbahara kadar, birkaç yavrun daha olur.
Ocak ayında toprağa yatırdığım bir dal, sabah baktım ki köklenmiş, filiz veriyor. Fotoğrafını çeker eklerim.
ciceksever70
10-03-2013, 11:26
Haa bu arada, söktüğünde uzun dallardan birkaç tanesini toprağa yatır. Uç kısmı acıkta kalsın ama. Dök üzerine gübreli toprak. Sonbahara kadar, birkaç yavrun daha olur.
Ocak ayında toprağa yatırdığım bir dal, sabah baktım ki köklenmiş, filiz veriyor. Fotoğrafını çeker eklerim.
Usta bir iki haftada bitiririz dedi, yine de sonbahara kadar ekmeyeyim mi söktüklerimi eski yerine?
Benol Hazaroğlu
10-03-2013, 11:44
Bence 2 hafta sonra rahatlıkla dikebilirsin istediğin yere.
Her mevsim dikilebiliyor çok kış hariç denenmiştir.
Bir de bunlar varmış, ne de çok türü varmış. Nasıl bir şeye bulaştım :D
:)
Bulaşan siz değilsiniz...o bulaştı...siz bittiniz... artık iflah olmazsınız.
Hoş geldiniz.
gokcegokce
10-03-2013, 12:28
Teşekkür ederim sayın Tura, bulaştım bir sevdaya gerçekten rüyalarıma giriyor. Balkonda bakıcam, umarım bir tane edinip yaşatabilirim. :)
Bence 2 hafta sonra rahatlıkla dikebilirsin istediğin yere.
Her mevsim dikilebiliyor çok kış hariç denenmiştir.
Benol, cok haklısın arsız bir sarmaşık türü. 15 gün kısa bir süre, dediğin gibi. Saksıda bile bekletilebilir. Sonra yerine dikilir.
Orhan Özbilgiç
10-03-2013, 15:53
Usta bir iki haftada bitiririz dedi, yine de sonbahara kadar ekmeyeyim mi söktüklerimi eski yerine?
Merhaba ciceksever70;
Sözünü ettiğiniz tüm bitkiler sarmaşık. Biliyorsunuz, hiç nazlı değildirler. Dikildikleri her yere kısa zamanda adapte olurlar.
Bu nedenle; Sevgili cemo' nun önerilerine bende katılıyorum.
Ama sanki;
Hepsini şimdiden (Mart ortalarına kadar), mümkün olduğunca toprağını fazla dağıtmadan, en az 50-60 litrelik saksılara alsanız çok daha iyi olur gibi.;) Tabii birazcık kök ve dal budaması yapmayı unutmamak kaydıyla.;)
Tadilat işleri bitince( isterse ağustos sıcakları olsun!), yeni alınmış bir bitkiymişcesine istediğiniz yere dikebilirsiniz. Gelişiminde oluşacak duraksama dışında, hiç bişeycik olmayacaktır.
Kolay gele...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.