PDA

View Full Version : Yaban Asması (Clematis sp.)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16

iris41
09-09-2011, 21:37
Sayın terra keşke resim cekseydim cepten cekimde istedigim ve gördügüm güzelligi yansıtmıyor . bayramda mezar ziyaretine gittik o yüzden fazla kalamadık . zaten köyde yaşıyan 3 hane var onlarda oldukca yaşlılar :(
tarlalar boş insanın ici acıyor boş ve bakımsız görünce terk edilmiş sanki .
aklıma şu gelmişti büyük marketlerde zamanı gecmiş klamatisleri uygun veriyorlar 5 ,10 degişik renk eksem cok hoş büyür

jineop
12-09-2011, 09:14
Öylesine elma dibine iliştirilmiş ucu tomurcuklu , boyu 1 karış olan çelik yaklaşık 40 cm oldu. Bu elmanın can yoldaşı olmaya devam etmek zorunda , aralarında hiç boşluk yok.;)

jineop
12-09-2011, 09:17
C.Ashva güzelliği...
C. Miss Bateman açmaya devam. Bu arada bol miktarda C. Armandi gelmiş. Öncekilerin yarısı kadar 62.5 fiyat yazmışlar:mad:

limon
12-09-2011, 11:24
Sevgili Lir, Armandiim çift sürgün vermiş. Hele sürgünlerden biri yarım metreyi aşmış, duvarın arasından çıkınca gözümden kaçmış, dünün güzel bir sürprizi oldu bana. :) 62,5 TL'den kurtardım yani. ;) Şaka bir yana çok pahalı, bence kimse almasın bu fiyata, satılamayınca fiyatı düşüreceklerdir.

Ashvanın rengi de çiçek formu da pek güzelmiş.

jineop
12-09-2011, 15:09
Sevgili Lir, Armandiim çift sürgün vermiş. Hele sürgünlerden biri yarım metreyi aşmış, duvarın arasından çıkınca gözümden kaçmış, dünün güzel bir sürprizi oldu bana. :) 62,5 TL'den kurtardım yani. ;) Şaka bir yana çok pahalı, bence kimse almasın bu fiyata, satılamayınca fiyatı düşüreceklerdir.

Ashvanın rengi de çiçek formu da pek güzelmiş.

Sevgili limon çok sevindim. Aslında Armandii için pahalı bir rakam değil. Yurtdışı sitelerde 25 dolar, kargosunu falan düşününce daha pahalıya gelir. Ama geçen ay daha büyüklerini 45 lira denip 30 liraya alırken şimdi 62,5 lira insanı rahatsız ediyor.

zencefil cicegi
20-09-2011, 18:51
merhabalar bende bugün birtane aldim bahceye ekecegim ama havalar bu ara 10 derece gece 5 e kadar düsüyor kurumasindan korkuyorum
birde cinsi iyimi sizce yorum yaparsaniz memnun olurum.Resminide ekliyorum

jineop
20-09-2011, 21:10
Sevgili zencefil çiçeği,
gönül rahatlığı ile bahçeye kuzeye bakan bir yarı gölge-gölge bir yere ekebilirsiniz. Ekmeden önce ekeceğiniz yere yaklaşık en az 40 cm kadar çukur açın. Bu işlemden önce clematisiniz saksıyla su dolu bir kovaya bırakın. Çukuru açtıktan sonra organik maddeden zengin toprak olmasına özen göstrin. Yaklaşık 20-30 dk suda beklettiğiniz clematisi duvardan 15-20 cm uzağa dikin. Destek çubuklarınızı duvara doğru tespitleyin. Yani yaklaşık 45 derece açıyla duvara yaklaşmasını sağlayın. Nelly çok güzel bir clematis güle güle büyütün.

drhegeli
20-09-2011, 23:41
Sn zencefil çiçeği, ben biraz farklı düşünüyorum...
Clematisin püf noktası kökleridir. Kökler yeterince gelişmeden toprak üstü kısmı fazla gelişirse, kökler bunu taşıyamaz ve bitkinin bir kısmı veya tamamı söner, solar, sanki susuz kalmış da canlılığını kaybetmiş gibi olur. İlk dikimde, bitki enerjisini köklerin gelişmesine versin diye mutlaka toprak seyiyesinin 30cm kadar (2.-3. boğumun) üstünden budamak gerekir.
Sizin ikliminiz burada sorun yaratabilir. Clematis, (istisnalar hariç) kışın yapraklarını döken bir bitkidir. Bir tür uykuya yatar, dinlenir, bitkide gelişme görülmez (yine istisnalar hariç). Baharda tekrar uyanır. Biz burada daha yeni yazdan çıkıyoruz ama siz nerdeyse kışa giriyorsunuz. Bugünlerde dikmek bitkiye bir fayda vermeyecek gibi. Bekleyebilirseniz, ben bahar başlangıçında toprağa verin derim. Bırakın kışı saksıda, içerde, aydınlık bir ortamda geçirsin. Ekecekseniz de mutlaka malçlayın.
Bitkiniz güzel bir çiçek. Yarı gölgede sarılacak bir yer verdiniz mi sizi sevindirecektir.

zencefil cicegi
20-09-2011, 23:47
burada cicegin yapraklari dökme olayi galiba dogru seradakiler bile yapraklarini dökmüs kahve rengi kurumus gibi dallari kalmisti
ben yesil olani 3 4 yer gezerek ancak bulabildim simdi bekliyeyimmi ekeyimmi kararsiz kaldim?

drhegeli
20-09-2011, 23:54
Clematis 'Shin-shigyoku' tekrar çiçeklendi.
246748

Arkadaki yaprağa bakın. Çiçeği taklit ediyor. Buna brakt demek gerekiyor artık...
246749

Adalet Yağcı
21-09-2011, 10:44
C.Ashva güzelliği...

Bu kadar olur yani...
Bahçedeki her şeyi söküp, her yere clematis mi diksem, ne yapsam :rolleyes:

Arkadaki yaprağa bakın. Çiçeği taklit ediyor. Buna bract demek gerekiyor artık...

Çok güzeller, taklitçi yaprakta morumsu damarlar görünüyor, öyle mi?

drhegeli
21-09-2011, 10:52
Çok güzeller, taklitçi yaprakta morumsu damarlar görünüyor, öyle mi?

Aynen öyle... Fotoğraf sizi aldatmasın. Yaprağın (pardon brakt) kenarlarında bozulma yok... Koyu, kahverengi görülen yerler aslında morun tonları...

Jezebel
21-09-2011, 11:49
Bu kadar olur yani...
Bahçedeki her şeyi söküp, her yere clematis mi diksem, ne yapsam :rolleyes:
...?
Sökmeden de dikebilisin sevgili Adalet, herkesle çok uyumlu geçinip her komşusuna sırnaşıyor.:p

Adalet Yağcı
21-09-2011, 12:26
Sevgili Jezebel,
İlk clematisime sahip olduğumda iki gün bahçeyi gezdirip durmuştum, nerede daha mutlu ola bilir diye.
Aslında hiç de öyle korkulacak bir bitki değilmiş, kök kısmını gölgeleyip, zamanında suyunu ve besinini vermek yetiyor ona.

Ben sırnaşıkları hiç sevmem ama bu başka, sevgili Lir'den kopya aldım, elma ağacıma sardırayım ben de :))

Terra
21-09-2011, 14:59
Merhaba, epeydir yoktum, bahçeye dönünce Margaret Hunt sonbahar sürprizi yaptı:)
(fotoğraf biraz kötükusura bakmayın)

Terra
21-09-2011, 15:00
Bu da kaldırım serçelerinden biri. Nam-ı diğer "Chance Seedling".

Terra
21-09-2011, 15:10
burada cicegin yapraklari dökme olayi galiba dogru seradakiler bile yapraklarini dökmüs kahve rengi kurumus gibi dallari kalmisti
ben yesil olani 3 4 yer gezerek ancak bulabildim simdi bekliyeyimmi ekeyimmi kararsiz kaldim?

Sayın zencefil cicegi,
Ekseniz de sorun olacağını sanmıyorum, 5 derecelere düşse bile hava hala donlara vakit var. Sayın Lir'in tarif ettiği şekilde eker ve agaç kabukları, gübre ya da torfla kök kısmına iyi bir yalıtım yaparsanız sorun olmaz.
Ama sayın drhegeli'ye de katılıyorum, eger kışı ılık, aydınlık bir yerde nemli bir saksıda geçirtebilirseniz ve boyunu sürekli 60 cm.'i geçmeyecek şekilde budarsanız, ilkbaharda çok daha güçlü kök yapısına sahip bir Nelly Moser'ınız olur. İlk donlardan hemen sonra da ekersiniz, çünkü en erken açan büyük çiçekli türlerden birisi. Bahçede en büyük çiçekli Clematis'im bu, büyükçe bir yemek tabağı kadar açıyor. Güle güle büyütün.
Saygılar,

Terra

eb_ru
21-09-2011, 15:20
Sevgili dostlar
Bu çiçek yaz-kış ev ortamında yetiştirilebilir mi? Balkonumuz yok, evde de bir çiçeksiz sarmaşığımız var. Sarmaşığımıza eski bir çamaşırlıktan sarılması için düzenek yaptık ancak ben bu düzeneğe çiçek açan bir sarmaşık türü de dolamak istiyorum. Bu konuda bir tavsiyeniz olabilir mi, sizce hangi çiçek uygundur?

Terra
21-09-2011, 15:24
246748

Arkadaki yaprağa bakın. Çiçeği taklit ediyor. Buna brakt demek gerekiyor artık...
246749

Sayın drhegeli,
Bende de tam tersi olmuştu. Bu yıl Voluceau'nun ilk açan çiçeğinin bir kısmı yaprakları ile aynı tonda yeşildi. Sonra açanlarda bir daha gözlemedim. Nedenleri hakkında edindiğiniz bir bilgi var mı?
Saygılar,

Terra

zencefil cicegi
21-09-2011, 15:53
Sayın zencefil cicegi,
Ekseniz de sorun olacağını sanmıyorum, 5 derecelere düşse bile hava hala donlara vakit var. Sayın Lir'in tarif ettiği şekilde eker ve agaç kabukları, gübre ya da torfla kök kısmına iyi bir yalıtım yaparsanız sorun olmaz.
Ama sayın drhegeli'ye de katılıyorum, eger kışı ılık, aydınlık bir yerde nemli bir saksıda geçirtebilirseniz ve boyunu sürekli 60 cm.'i geçmeyecek şekilde budarsanız, ilkbaharda çok daha güçlü kök yapısına sahip bir Nelly Moser'ınız olur. İlk donlardan hemen sonra da ekersiniz, çünkü en erken açan büyük çiçekli türlerden birisi. Bahçede en büyük çiçekli Clematis'im bu, büyükçe bir yemek tabağı kadar açıyor. Güle güle büyütün.
Saygılar,

Terra

Sayin Terra öncelikle ilginiz ve verdiginiz bilgiler icin tesekkür ederim.
sagolsunlar iki arkadasimizin söyledikleri arasinda gidip geliyordum ekip ekmemek arasinda kararsiz kalmistim ama sizinde tavsiyelerinizle ilk bahara kadar salonumun caminin önünde büyütmeyi düsünüyorum acikcasi riske atmayi istemiyorum cicegimi.
Suan cicegin boyu tam 1 metre ama henüz cok yesil ben bunu yariya kadar budamayada kiyamiyorum
Simdi yarisina kadar budayayimmi cicegimi?

jineop
21-09-2011, 16:05
Merhaba,
ben her zaman saksıda çiçek bakmında zorlanıyorum. Clematis gibi güçlü kök sistemine sahip bitkilerde bile.
Sevgili arkadaşlarım haklı olarak en güvenli yolu göstermeye çalışmışlar. Ama burada masaya yatırdığımız bahçede olgun hale gelmiş bir clematisi söküp başka bir yere dikmek değil. Yayınlar saksıdaki clematislerin yılın her zamanında bahçeye ekilebileceği ideal zamanın yaz sonundan kış başlangıçına kadar olduğu , erken baharda yapılan ekimlerde malçlamanın şart olmadığıdır. Bu konuda yakın zamanda okumuştum. Karar sizin tabi ki...

Cultivation of Clematis (http://www.herbs2000.com/flowers/c_cultivation.htm)

drhegeli
21-09-2011, 16:09
Sayın drhegeli,
Bende de tam tersi olmuştu. Bu yıl Voluceau'nun ilk açan çiçeğinin bir kısmı yaprakları ile aynı tonda yeşildi. Sonra açanlarda bir daha gözlemedim. Nedenleri hakkında edindiğiniz bir bilgi var mı?
Saygılar,
Terra

Sn Terra,
Shin-shigyoku'nunki genetiğinde var. Bazı yaprakları böyle renk değiştiriyor. Sizinki ise sanırım bir anomali. Bende de oluyor bazen. Bir stres belirtisi..? Isı, ışık, su, besin fazlalığı veya eksikliği? Kim bilir? Daha önceki mesajlardan birinde xdurandii resmi yüklemiştim. İlk çiçeğinin tepalleri beyaz, stamenleri kahverengi idi. Sonrakiler orjinal biçimlerini aldılar.

Bu çiçek yaz-kış ev ortamında yetiştirilebilir mi?
Sn eb_ru,
clematis kapalı ortamda da yaşar. Ama ben tavsite etmem. İki sene balkonda baktım çiçeklerime. Clematise musallat olabilecek ne varsa hepsini gördüm. Kırmızı örümcek, phoma, küllenme, wilt... Bu sene bahçeye ekilince çok az sorun yaşadım.

drhegeli
21-09-2011, 17:20
Sevgili lir,
sizin verdiğiniz linkten bir iki alıntı ve tercümesi...
As days shorten in mid-autumn, clematis start to go into dormancy in central Europe.
"Güz ortasında günler kısaldıkça, orta Avrupa'daki clematisler dormansiye (uyku dönemine) girerler."

Even if soil conditions are favorable it is not advisable to plant in the depths of winter, but depending on weather and soil conditions planting can resume once that season is over, early to mid-spring being ideal.
"Toprak koşulları uygun olsa da kışın derinliklerinde (kara kışta) dikim tavsiye edilmez, fakat toprak ve hava koşullarına bağlı olarak mevsim bitimine bırakılabilir, erken-orta ilkbahar idealdir."

Burada benim söylediklerimle çelişen birşey görmedim. Hoş Almanya'da bile kara kışa daha vakit vardır. Ama kalan zaman yeter mi? Gece ısısı 5 dereceye düşmüş...Türkiye'de olsa sorun yok. Havalar böyle giderse şaşkın bir çiçek yakalama şansınız bile olabilir...

..erken baharda yapılan ekimlerde malçlamanın şart olmadığıdır.

Ben malçlama önerirken şu anda yapılacak dikimden bahsettim, ilkbahardakinden değil.

acemifüsun
21-09-2011, 18:38
Gerçekten saksıda bitiki bakmak çok zor, hele Clematis olursa.. Saksıdaki bitkinin hastalıklara ve zararlılara karşı direnci çok düşük oluyor. Benim saksıdaki Clematislere de bu yaz başına gelmeyen kalmadı, k. örümcek, mantari hastalık. En sonunda güzelleri toprak üstünden 1 karış dal bırakarak budadım, Jakmanii ve Montana rubens hemen sürgün verdi. W.Nike'ı ve Piilu'yu bekliyorum.

jineop
21-09-2011, 20:08
Sevgili dregeli,
öncelikle clematis ve forumdaki katılım gösterdiğiniz konulara verdiğiniz destek ve örnekler bu konulara çok büyük katkılar sağlamakta. Ve bu durum hepimizi mutlu etmekte. Gönlüm daha fazla katılım göstermenizden yana. Sayenizde clematis sayfası çok değerli bilgilere kavuştu, kavuşuyor ve kavuşacakta. Ve sanırım clematis sınıflamasından, budama , bakım, dikim vs tüm konularının toparlanıp başlıklar altında düzenlenmesi gerekiyor. ;)

Sonuç olarak saksıda bitki bakmanın daha riskli olması, C. Nelly Mouserin -15 derecelere dayanıklı olması , resimdeki bitkinin hala canlı olması ve uyku dönemine girmemiş olmasından dolayı malçlama yaparak gölge ya da yarı gölge kuzeye bakan bahçe toprağına geçirirlmesinin uygun olabileceği konusunda ortak br görüşe ne dersiniz ?
Selamlar...

zencefil cicegi
21-09-2011, 20:23
Yarin bahceye aliyorum kurursa bidaha aliriz:)
bir sey daha sorsam fazla olmam insallah degisik türlerinden alip yanina dikmeyi istiyorum rengarenk cicekler acsin bir birlerine sarilsinlar yan yana dikmemde bir sakinca olurmu, hangi cinslerin soguga daha dayanikli olacagi hakkindada isim verirseniz sevinirim ve cok tesekkür ederim.

drhegeli
22-09-2011, 00:24
...ortak br görüşe ne dersiniz...

Sevgili lir,

bir soru soruldu ve ben sadece nedenleriyle beraber fikrimi söyledim. Söylediklerim bir emir değil, bir fetva değil...
Siz de fikrinizi söylediniz, kaynak gösterdiniz. Okudum, ikna olmadım. Hepsi bu... Bir uzlaşıya ihtiyacımız yok. Kinayeli methiyelere de ihtiyacımız yok. Uzlaşmamak, tartışmak belki daha iyi. Soru sormak, cevap aramak daha iyi...
Şimdi şu sorunun cevabını arıyorum :
"Bir bahçenin konumunu, toprağını, güneşini, gölgesini, suyunu, huyunu bilmeden kuzey tarafına dikim yapma önerisinin bitkiye faydası nedir?"

jineop
22-09-2011, 05:34
. Soru sormak, cevap aramak daha iyi...
Şimdi şu sorunun cevabını arıyorum :
"Bir bahçenin konumunu, toprağını, güneşini, gölgesini, suyunu, huyunu bilmeden kuzey tarafına dikim yapma önerisinin bitkiye faydası nedir?"

Kuzey her zaman saat olarak az güneş alır. C. nelly Moser için kuzeye bakan çit ya da duvar önerilmiş. O zaman çiçeklerinin daha güzel renklenme olacağı
yazılmış. Benim uydurmam değil. Zaten toprak özellikleri ve ışık özellikleri yazıldı.
www.finegardening.com/plantguide/clematis-nelly-moser.asp
Clematis 'Nelly Moser' - Climbing Seeds & Plants - Thompson & Morgan (http://www.thompson-morgan.com/flowers/all-other-seeds-and-plants/climbing-seeds-and-plants/clematis-nelly-moser/p90644TM)
Buy clematis (group 2) Clematis 'Nelly Moser': Delivery by Crocus.co.uk (http://www.crocus.co.uk/plants/_/climbers/clematis/large-flowering/clematis-nelly-moser/classid.909/)
Clematis Nelly Moser (http://www.gardeningexpress.co.uk/ProductDetails.asp?ProductID=1905)

iris41
22-09-2011, 06:54
Benim klamatis yaprak kurutmaya başladı :(

Terra
22-09-2011, 08:22
Bu forum çok güzel bir deneyim paylaşım ortamı. Hiç birimiz profesyonel değiliz. Severek uğraştığımız bir konuda, aynı şeyden zevk alan insanlarla sohbet edebilmek bir ayrıcalık.
Hiç bir konuda tek bir doğru yok. Bu bahçede de böyle, işimizde de, hayatta da.
Genel doğrular önemli ama Clematis'inizin nerede mutlu olacağını, yerini nerede bulacağını %100 tahmin etmek çok zor. Gölge sever diye yazılan bir tür, bakıyorsunuz güneşte doğru ortamı bulursa ateş gibi yanıyor.

Benol Hazaroğlu
23-09-2011, 14:34
Bu gün çok şanslı günümdeydim. Komşumla Fidanlığa gidelim dedik. Zaten koca şehirde 3 tane var. Amacım çaldım olmadı, istedim çelik verdiler olmadı aklımın kaldığı clematislerde şansımı denemekti.
Fidanlıkta clematis'leri sorarken hocam diye hitap ettiği beye içimden bir ses Ağaçlar netten misiniz demek geldi karşımda duran bey Seim-i Ahir Lirik Düşler bahçesiydi. Sanki 40 yıllık dost birbirimizi hiç tanımıyoruz çok sevindim tabii.

Gelelim benim Clematis'lere içler acısı durumdaydılar. Kurumuş, otlar bürümüş, çalılıkların arasına atılmışlardı. Söylendim sıkı pazarlık sonrası 3 taneye 20TL verdim. Arkadaşım 4 taneye 30Tl verdi. Satıcı demez mi ki bunlardan kurtuldum abime söylemeyin. Biz sevinçten havalarda. Çok kötü görünüyorlar ama eminim yaşatırız.

Benol Hazaroğlu
23-09-2011, 14:41
Mrs Cholmondeley 2 tane.

Benol Hazaroğlu
23-09-2011, 14:44
Alpina Pamela Jakmani. Etiketler bunlar ama sürpriz çıkabilir.

Terra
23-09-2011, 16:11
Alpina Pamela Jakmani. Etiketler bunlar ama sürpriz çıkabilir.

Sayın Benol Hazaroğlu, tesadüfen bir Alpina'ya rastlamak çok hoş bir sürpriz olsa gerek. Çok dayanıklı oldukları söyleniyor ve en erken açanlardan biri. Güle güle büyütün. Bu durumda baharın ilk Clematis fotoğraflarını sizden alacağız sanırım.

zencefil cicegi
23-09-2011, 18:54
Dün yeni evine aldim clematis'imi insallah yerini sever :)
Bütün detaylariyla cektim dikimi insallah dogru yapmisimdir bütün topragi ekecegim cukura döktüm köklerini sererek diktim umarim yanlis bisey yapmamisimdir.

Terra
23-09-2011, 22:07
Dün yeni evine aldim clematis'imi insallah yerini sever :)
Bütün detaylariyla cektim dikimi insallah dogru yapmisimdir bütün topragi ekecegim cukura döktüm köklerini sererek diktim umarim yanlis bisey yapmamisimdir.

Sayın zencefil cicegi,
Nelly Moser'ınızı çıplak kök olarak mı almıştınız, yoksa siz mi yıkadınız? Eğer çıplak kök değilse, korkarım suda biraz fazla bekletmişsiniz. Yine de sorun yok toparlanır, ama bu durumda budayıp 2-3 litrelik bir saksıda toparlandığından emin oluncaya kadar kuytu bir yerde tutmak iyi olabilirdi. Ama artık ektiğinize göre bence müdahale etmeyin. Bol bol sulamanızı tavsiye ederim, bir de soğuklardan etkilenmemesi için iyi bir malça ihtiyacı olacak.
Kolay gelsin,

Terra

zencefil cicegi
23-09-2011, 22:25
Sayın zencefil cicegi,
Nelly Moser'ınızı çıplak kök olarak mı almıştınız, yoksa siz mi yıkadınız? Eğer çıplak kök değilse, korkarım suda biraz fazla bekletmişsiniz. Yine de sorun yok toparlanır, ama bu durumda budayıp 2-3 litrelik bir saksıda toparlandığından emin oluncaya kadar kuytu bir yerde tutmak iyi olabilirdi. Ama artık ektiğinize göre bence müdahale etmeyin. Bol bol sulamanızı tavsiye ederim, bir de soğuklardan etkilenmemesi için iyi bir malça ihtiyacı olacak.
Kolay gelsin,

Terra

Hayir saksidaydi ama topragi cok yumusakti cikarinca dökülmeye basladi bende hepsini kazdigim cukura döktüm kökleri yayarak ektim kesinlikle yikamadim.

Benol Hazaroğlu
24-09-2011, 09:07
Clematisleri çoğu yabancı sitede saksıdan çıkarınca su dolu kovada kökleri 2 saat bekletin yazıyor. Nedeni nedir acaba? Ben daha evvel diktiklerimi hiç bekletmedim.

Terra
24-09-2011, 10:05
... saksıdan çıkarınca su dolu kovada kökleri 2 saat bekletin yazıyor. Nedeni nedir acaba? ...

Genelde saksıda satılan Clematisler raflarda uzun süre bekliyor, bu arada kökleri yeterince su almıyor olabilir. Ekilme sürecinde köklerin suya doygun olması gelişim için iyi olacaktır. Ancak ekildikten sonra ne kadar sulasanız bile kurumuş bir kök topağının yeterince sulanmasını sağlayamayabilirsiniz. Hatta bu nedenle doğrudan kök bölgesine erişen bir boruyu gömmeniz de tavsiye ediliyor. Bunlar konu hakkında daha önce benim okuduklarımın özeti. Ben de sizin gibi açıkçası suda bekletmiyordum. Ama son dönemde bekletiyorum, ve gördüğüm kadarı ile daha çabuk canlanıyor bitki.

drhegeli
24-09-2011, 11:31
Bir soru :

60 adet en az 80cm boyunda saksıda clematis ve bir bavul. Ülkenize nasıl getirirsiniz? (Şaşırtmacalı soru değildir.)

acemifüsun
24-09-2011, 11:38
Sevgili drhegeli ben olsam ilk önce toprak üstünde bir karış dal kalacak şekilde hepsini budardım. Sonra köklerden toprakları silkeleyip, köklerin kurumaması için yaş bezlere sarar, onları da tek tek naylon torbalara geçirir, bavuluma dikkatlice yerleştiridim. Bavulda en fazla 1 gün geçireceklerini düşünerek bunları yazdım. Clematis sizin de çok iyi bildiğiniz gibi aslında çok güçlü kök yapısı olan bir bitki ben bu şekilde yolculuk yapmasından çok endişelenmem:)

drhegeli
24-09-2011, 13:08
Tam isabet sevgili acemifüsün.
Clematisler saksıdan çıkarılıp bir kova suda toprakları yumuşasın diye 5-10 dakika bekletildi. Hafifce silkelendi, kalan topraklar banyo küvetinde yıkanıp uzaklaştırıldı. Yak 30cm kalacak kadar (kökler hariç) budandı. Nemli kalsın diye kökler, ıslak kağıt havlu veya tuvalet kağıdı ile sarılıp naylon poşetlere konuldu.
Bu şekilde, Belçika'dan Amerika'ya 60 kök götüren oldu. Gümrükten çekindiğim için ben sadece 10 bitki getirebildim. Fotoğraflarını zaman zaman sizinle paylaşıyorum.
Bu anektod umarım yukarıdaki kökler ile ilgili kaygıları biraz gidermiştir.
Sn zencefil çiçeği'nin bitkisinin kökleri gayet sağlıklı görünüyor. Bu şekilde dikilmiş olmasının bir sorun çıkaracağını sanmıyorum. Sn Terra'nın önerdiği gibi malçlama, kökleri kışın soğuktan, yazın sıcaktan korur. Bir de budamanızı öneririm.
Benol Hanım'ın bitkileri ise iki yıldır aynı dar saksılarının içinde çile çekmişler. Yorgun ve tükenmiş saksı toprağının ne kadar fazlasını yenilenirse o kadar faydalı olacaktır.

Bunları yapmazsak bitkimiz kesin ölür mü? Muhtemelen ölmez. Yaparsak kesin yaşar mı? Hayır, böyle bir garanti de yok. Kontrol edemediğimiz o kadar çok faktör var ki... Yine de clematis bakımının (benim anladığım kadarıyla) altın kuralı :
"İlk kurtarılacak olan köklerdir."

acemifüsun
24-09-2011, 13:57
Bu yaptığımız işlemlere ek Clematisleri bahçede yerlerine dikerken Mine hanımın saksıdaki bitkilerin toprağını değiştirirken önerdiği hafif kök budaması da yapardım, köklerin gelişimini tetiklemek amacıyla. Ben yaptım, Martta saksıdaki 3 Clematisimin topraklarını dediğiniz şekilde temizledim, hafif kök budaması ile diktiğimde bir sorun yaşamadım.

Terra
24-09-2011, 14:13
Sayın drhegeli'nin deneyimine benzer benim de bir deneyimim oldu. Ben de bu yaz İngiltere'den 9 tane bitkiyi benzer şekilde getirdim. 6 tanesi tamamen çıplak köktü, 3'ü ise saksıdan çıkarılmış ama toprakları hala üzerinde olacak şekilde paketlendi. Bir karış olacak şekilde budandı. Çıplak kökleri nemlendirip, bitkinin tepesi dışarıda kalacak şekilde sadece birer buzdolabı poşetine koydum. Hepsini de bir ayakkabı kutusuna koyup bavula yerleştirdim. Gelir gelmez ilk iş topraklılar dahil hepsini suya koymak oldu. Sonra da 3 litrelik saksılara ekip loş ama aydınlık bir odaya koydum. Çıplak köklülerden birisi, sanırım seyehatte 3-4 gün oyalandığım için, ne yazıkki kurudu. Bir hafta içinde kalanlar bol bol sürgün verdi. Ama ikinci problemi 1 ay sonra bitkileri bahçeye çıkardığımda yaşadım. Çıplak kökten yetişen iki bitki açık havaya çıkar çıkmaz soluverdiler (belki başka faktörler de vardı bilmiyorum). Kalanlar ise sulandıkça serpildiler. Ama kökleri topraklı olan 3 tanesi bariz bir şekilde diğerlerine fark attılar. Diğerlerinin baharda farkı kapatmasını bekliyorum:)
Saygılar,

Terra

zencefil cicegi
24-09-2011, 16:41
bu aralar sicaklik 20 derecelerde olacakmis 1 hafta 10 gün kadar böyle devam edecek diyorlar simdiden korumaya almama gerek yok sanirim hergün düzenli olarak suluyorum yanyana degisik renklerde iki tane daha almayi düsünüyorum birbirlerine sarilirlar galiba
cünkü bir renk cümbüsü olsun istiyorum.
Birde ektigim taraf dogu sadece öglene kadar günes aliyor clematisim
bahcemde kuzey tarafta oldugu icin oldukca serin oluyor yeri hakkinda problem yasamam umarim.
Bu basligi takip edip clematis bitkisini yeni sizler sayesinde tanidim ve resmen asik oldum diyebilirim o yüzden isimi sansa birakmayi ve kaybetmeyi hic istemiyorum o yüzden
incik cicik soruyorum herseyi en ince ayrintisina kadar kusura bakmayin :)
He birde unutmadan birsey daha sorayim bizim bahcemizin ciceklik topraginda hep cakil taslari karisik bahceyi kazarken alttan hemen cakillar geliyor hemde inanilmaz cok derecede bundan 13 yil önce peyjaz düzenlemeleri tarafinca yapilan bir bahce acaba ciceklerin büyümesinde ne gibi yararlari var **** yarari varmi hangi akla hizmet olmus bu is?

Terra
24-09-2011, 18:49
Sayın zencefil cicegi,
Bahçenin her yerinde olduğundan eminmisiniz. Belirli yerlerdeyse drenaj kanalları yapılmış olabilir. Benim bahçemde de bir duvarın dibinde boydan boya su birikmesi oluyordu, bir kanal açtırıp, drenaj borusu döşetip, çakıl doldurtmuştum. Üzerine de toprak geldi tabi. Bazen o duvarın dibine çiçek ekerken yeterince derine inince ben de çakıl ile karşılaşıyorum.
Öte yandan belki toprağınız çok ağırsa hafifletmek amacıyla çakıl karıştırmış olabilirler. Bunlar benim aklıma gelenler.
Saygılar,

Terra

zencefil cicegi
24-09-2011, 21:07
Sayın zencefil cicegi,
Bahçenin her yerinde olduğundan eminmisiniz. Belirli yerlerdeyse drenaj kanalları yapılmış olabilir. Benim bahçemde de bir duvarın dibinde boydan boya su birikmesi oluyordu, bir kanal açtırıp, drenaj borusu döşetip, çakıl doldurtmuştum. Üzerine de toprak geldi tabi. Bazen o duvarın dibine çiçek ekerken yeterince derine inince ben de çakıl ile karşılaşıyorum.
Öte yandan belki toprağınız çok ağırsa hafifletmek amacıyla çakıl karıştırmış olabilirler. Bunlar benim aklıma gelenler.
Saygılar,

Terra

mutlaka öyledir cünkü bahcemde cicekliklerimin dibinde garajimiz var sanirim o düsünülerek yapilmis hic bir sekilde su birikimi olmuyor cicekliklerimde sularken bile aninda dibe iniyor su
tesekkür ederim drenajin ne demek oldugunu bilmiyordum bende ögrenmis oldum sayenizde bu taslar ciceklerimin büyümesini etkilemez degilmi?

sarigoz
26-09-2011, 16:59
Arkadaslar,size bir link veriyorum..Gozleriniz senlensin...

Search for Climbers: Quality Garden Plants from Crocus.co.uk (http://www.crocus.co.uk/plants/_/climbers/plcid.15/start.1/sort.1/)

Terra
30-09-2011, 14:56
Forumdaki sessizlik kışın yaklaştığını haber veriyor. Ama Clematis mevsimi hala devam ediyor. Dün itibari ile bahçedeki açık ve açmakta olanları paylaşmak istedim.

limon
03-10-2011, 19:07
İstanbul'da artık bütün yapı marketlerde ve fidanlıklarda bulunuyor. Yapı marketlerde cılız veya ufak bitkiler uygun fiyatlı oluyor. Sağlıklı olduktan sonra, bitkinin ufak olmasının fazla önemi yok, toprakla buluşur buluşmaz oldukça hızlı büyüyen ve yeni sürgünler veren bir bitki.

Kışın yaprak dökmeyen veya her yerde bulunamayan çeşitler veya gelişmiş bitkiler biraz daha fiyatlı satılıyor.

onur şengün
07-10-2011, 11:48
Clematislerimin kökleri gölgede kalsın diye, yanlarına buz çiçeği diktim. Buz çiçeği toprağın üzerinde yayıldıkça clematislerimin etrafındaki toprak bölüm de kaplanmış olacak. Bu bitki ile veya başka bir yayılıcı ile gölgeleme yapan var mı ? Acaba ileride bir sıkıntı yaşar mıyım ? Clematislerim 3 kök ve tahmini 100 lt lik bir saksının içinde dikili durumdalar. Şimdiden teşekkürler

acemifüsun
07-10-2011, 12:28
Clematislerimin kökleri gölgede kalsın diye, yanlarına buz çiçeği diktim. Buz çiçeği toprağın üzerinde yayıldıkça clematislerimin etrafındaki toprak bölüm de kaplanmış olacak. Bu bitki ile veya başka bir yayılıcı ile gölgeleme yapan var mı ? Acaba ileride bir sıkıntı yaşar mıyım ? Clematislerim 3 kök ve tahmini 100 lt lik bir saksının içinde dikili durumdalar. Şimdiden teşekkürler

Buz çiçeği çok istilacıdır, Clematisinizi boğmasın.

onur şengün
07-10-2011, 13:09
Peki tavsiye edebileceğiniz başka bir bitki varmı ? (Özellikle yaz-kış yeşil kalabilen)

Adalet Yağcı
07-10-2011, 14:08
Peki tavsiye edebileceğiniz başka bir bitki varmı ? (Özellikle yaz-kış yeşil kalabilen)

Kışın toprak soğuyacağından gölgelemeye ihtiyaç olmaya bilir, ben ağaç kabukları ile tüm toprağı kapatmıştım, bir yıldır da ortanca diktim, yaz sıcağından koruyor bitkileri.
Önemli olan bitkinin kök kısımlarının ve toprağının ısınmaması.

Sizin bitkiniz saksıda olduğundan korumak daha kolay olacaktır, gerektiğinde gölgeye çekersiniz.

onur şengün
07-10-2011, 14:38
Adalet hanım, cevabınız için çok teşekkür ederim. Balkonum kuzey-doğu cepheli yani sabahtan öğlene kadar güneş aldığı için saksıyı güneşten kaçırmam mümkün değil. Sabahtan öğlene kadar ki sıcaklara ortanca dayanırsa olabilir tabi. Peki akşam sefası nasıl fikir, hem de dayanıklı ? Gerçi o da çok arsız :confused: of of of :(
Not : Dichondra repens (fare kulağı) veya Mavi Fare Kulağı (Anagalis monelli)
olabilir mi acaba ?

acemifüsun
07-10-2011, 15:11
Kasımpatı olabilir bence:)Senede 2 defa budanacak, her zaman yeşil ve kışın çiçekli bir bitki. Sulaması da Clematisle uyumlu. Sakın akşam sefası dikmeyin.
Sevgili Adalet hanım Clematis konusunda çok deneyimlidir, onun önerilerini dikkate alın. Benim Clematisler de saksıda dibinde herhangi bir koruyucu bitki ekili değil, gölgede duruyorlar.

Terra
07-10-2011, 18:38

Ben saksıdakilere bol bol çakıl taşı dolduruyorum. Fena da olmuyor. Ayrıca Adalet Hanımın uyguladığı agac kabuklarını da uyguluyorum, ama kök bölgesi cevresini yine de tasla kapatıp, çevresine uyguluyorum.

Terra
07-10-2011, 18:56
Sizlere Clematis Texensis Sir Trevor Lawrance'ı tanıştırmak istedim. Bu yaz İngiltere'de Thorncroft Clematis'den aldım kendisini.
19. yüzyılın son yıllarında ünlü Clematis yetiştiricisi Jackman, C.Texensis ile başta Jackmanii ve Star of India olmak üzere bir takım başka türleri karıştırarak lale görünümlü bir grup Texensis melezi elde etmiş. Bunlardan günümüze kadar ulaşan bir kaç tane türden birisi Sir Trevor Lawrance. Bu yaz nadir bulunan C.Texensis spp. ile Lady Diana da almıştım. Ama Diana açmadı, orjinal Texensis'isim ise ne yazıkki Mildew denilen hastalığa yakalandı. Umarım bahara her ikisi de açarlar.

Adalet Yağcı
07-10-2011, 19:24
Adalet hanım, cevabınız için çok teşekkür ederim. Balkonum kuzey-doğu cepheli yani sabahtan öğlene kadar güneş aldığı için saksıyı güneşten kaçırmam mümkün değil. Sabahtan öğlene kadar ki sıcaklara ortanca dayanırsa olabilir tabi. Peki akşam sefası nasıl fikir, hem de dayanıklı ? Gerçi o da çok arsız :confused: of of of :(
Not : Dichondra repens (fare kulağı) veya Mavi Fare Kulağı (Anagalis monelli)
olabilir mi acaba ?

Neden ağaç kabuğu düşünmüyorsunuz, önce saksının toprağına biraz kalın odun talaşı koyun, üzerine de ağaç kabuklarını yerleştirin.
Ama ille de bitki olsun diyorsanız sevgili acemifüsün'un önerdiği gibi yapabilirsiniz.

drhegeli
07-10-2011, 23:16
... ne yazıkki Mildew denilen hastalığa yakalandı...

Sevgili Terra,
bizi peşinden koşturan güzellik işte bu, elinize sağlık...

Birkaç sorun olacak :

Mildew, bizim küllenme dediğimiz hastalık mı?
Aşağıda, yüklediğiniz fotoğafların büyütülmüş şekillerinde, yapraklarda görülen lekeler senilite (yaşlılık) lekeleri mi? Yoksa küllenme mi?

Terra
08-10-2011, 06:46
Birkaç sorun olacak :
Mildew, bizim küllenme dediğimiz hastalık mı?...yapraklarda görülen lekeler senilite (yaşlılık) lekeleri mi? Yoksa küllenme mi?

Sayın Drhegeli,
Dediğiniz gibi mildew bizim külleme dediğimiz hastalığa çok benziyor, ya da ta kendisi. Texensis ne yaparsanız yapın mildew olur diyorlardı. Ben önleyebilmek adına, mümkün olduğunca havadar bir yere ekip, bolca da su vermeye çalıştım. Ama nafile. İlaç kullanmadım. Sizin bu konuda tavsiyeniz olursa çok sevinirim.
Resimdeki lekeler ise, bir hafta önce yoklardı, sanırım yaşlılık lekeleri. Bu bitkide henüz külleme alameti yok.
Saygılar...

drhegeli
08-10-2011, 17:00
...Sizin bu konuda tavsiyeniz olursa çok sevinirim...
Sevgili Terra,
aşağıdaki linkte küllenme tanısı ve tedavisi ile ilgili yararlı bilgiler var.
Clematis on the Web :: diseases - mildew (http://www.clematis.hull.ac.uk/new-disease-mildew.cfm)

Burada tavsiye edilen kükürt ve yağlı spreyler için Sn Mine Pakkaner'in ev yapımı ilaçlar bölümüne bakabilirsiniz.
Saygılar...

Terra
08-10-2011, 17:05
Sayın Drhegeli, Teşekkürler. Bu arada C. Sir Trevor Lawrance'da da külleme başlamış. Aşağıdaki çiçekli olan fotoğraflar onun gövdesinden. Sadece yaprak resmi ise küllemenin iyice yayıldığı Texensis spp.'den.
Saygılar...

acemifüsun
08-10-2011, 21:21
Sayın Terra bendeki W.Nike ve Montana.Rubens de hem k. örümcek hem külleme oldu, ben de onları toprak üstünden 30cm. bırakarak bir ay önce budadım. Kalan dallara Mine hanımın tarifi oksijenli su uyguladım, sulamayı azalttım. Budadıktan 10 gün sonra yeni sürgünler verdiler, hatta W.Nike tomurcuklandı, şimdi çiçekli.
Küllemede suyu azaltmak gerekiyor diye hatirlıyorum, siz de araştırırsanız yanlış uygulama yapmayalım:)

aukesen
09-10-2011, 13:39
başa çıkamazsanız kükürt de kullanabilirsiniz hem ucuz hem daha etkili hemde küllemede kullanma şansınız var bir taşla iki kuş sellukalarımda ve yıldız çadırımda kullandım iyi geldi

Terra
09-10-2011, 19:19
...Mine hanımın tarifi oksijenli su uyguladım, ...

Sayın acemifüsun, bu tarifi paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Terra
09-10-2011, 19:21
....başa çıkamazsanız kükürt de kullanabilirsiniz ...

Sayın aukesen, kükürtü nasıl kullanmayı önerirsiniz.

aukesen
09-10-2011, 21:52

Kükürt 80 WP zirai ilaç satan yerlerde bulunur WP suda çözünebilen kükürt anlamında kullanılıyor belirtilen oranlarda ben 2 lt ye 2 tatlı kaşığı veya 4 çay kaşığı kullanıyorum 1 hafta duruma göre 3-5 güne birde olabilir arayla uygulayın hem kırmızı örümcek için hemde külleme gibi mantar hastalıklarında kullanılan etkili bir ilaç fiyatıda 5-6 tl gibi birşeydi sanırım bir deneyin

mantar için sulamayı yaşatacak kadar düzeye getirin ilacı hem toprağa hemde heryerine kullanın yaprakların hem arkası hem önü örümcek yumurtalarını yaprağın arka tarafına bırakıyor ilk kullanımda bitkide yanma olursa dozu biraz azaltın rüzgarsız akşama doğru bir günde uygulayın bir sonuç alamazsanız benim fidancıda envidor adında bayer firmasının kırmızı örümcek için bir ilacı varmış kullanmadım ama çok etkili olduğunu söylüyor bende sorun kalmadığından almadım
bitkisel çözüm ise tespih ağacı tohumu onuda ev yapımı ilaçlar köşesi var oaradan öğrenebilirsiniz

onur şengün
10-10-2011, 11:03
Sayın Terra ve Adalet Yağcı cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum, ağaç kabuğu olarak iğne yapraklı çamınkileri kullanabilir miyim ? Sizler özellikle hangi ağacın kabuklarını kullanıyorsunuz ? Bir de lav taşı kırığı var elimde (tüf de diyorlar sanırım) bunu da kullanabilir miyim ?

acemifüsun
10-10-2011, 19:36
Sayın acemifüsun, bu tarifi paylaşabilirseniz çok sevinirim.

1lt suya 2 tatlı kaşığı oksijenli su olarak Mine hanım tarif ediyor. Aşağıdaki başlıkta diğer tarifler de var. En etkili mücadele suda çözülebilen kükürt , k.örümceye de etkili.Sulamayı azaltmanız da bence önemli.http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/14992.htm

jineop
10-10-2011, 20:52

Sevgili Terra, yıllardır siteden okuduğum üzerine toz kükürtü gazlı beze sarıyorum, öncesinde tüm bitkiyi ıslatıyorum. Rüzgarsız ve güneşsiz bir havada bu kükürtü bitki üzerine doğru sallıyorum. Tüm yapraklar toz halinde yaygın bir şekilde kükürtlenecek sekilde olana kadar devam ediyorum. Aynı zamanda toprak kısımlarada kükürtün gelmesine özen gösteriyorum.

Terra
11-10-2011, 07:54
Tavsiyeleriniz için hepinize çok teşekkürler. Hepsini ayrı ayrı deneyeceğim. Bu uygulamalar için belirli bir mevsim var mı? Örneğin şimdi kışa girerken yapılır mı, yoksa baharda önleme maksatlı mı uygulamaya başlamayı tavsiye edersiniz. Saygılar...

Eser İlhan
11-10-2011, 11:08
Sevgili Terra, yıllardır siteden okuduğum üzerine toz kükürtü gazlı beze sarıyorum, öncesinde tüm bitkiyi ıslatıyorum. Rüzgarsız ve güneşsiz bir havada bu kükürtü bitki üzerine doğru sallıyorum. Tüm yapraklar toz halinde yaygın bir şekilde kükürtlenecek sekilde olana kadar devam ediyorum. Aynı zamanda toprak kısımlarada kükürtün gelmesine özen gösteriyorum.

Sevgili lir, oyalarımdaki küllenmeye karşı anlattığınız biçimde kükürt kullanırdım. Bu yıl suda çözünen kükürdü ( Kükürt 80 WP ) denemeye karar verdim. Sonuç toz kükürtle kıyaslanmayacak kadar iyi oldu. Suda çözünen kükürdü küllenme mücadelesinde şiddetle tavsiye ederim.

jineop
11-10-2011, 11:52
Tavsiyeleriniz için hepinize çok teşekkürler. Hepsini ayrı ayrı deneyeceğim. Bu uygulamalar için belirli bir mevsim var mı? Örneğin şimdi kışa girerken yapılır mı, yoksa baharda önleme maksatlı mı uygulamaya başlamayı tavsiye edersiniz. Saygılar...

Sulu kükürtte kullanıyorum. Litreye 4 gr olacak şekilde. Çay kaşığını tam doldurmadan olunca aşağı yukarı 4 gr oluyor. Toz olanı yaz, suda çözüneni kışın tavsiye etmişlerdi. Sebze bahçesine 2-3 haftada 1 kükürt, ve sabunlu karışım önleme amaçlı kullanmaya çalışıyorum.

Tura
14-10-2011, 15:54
Çok Şiddetli bir teşekkür.

Sayın lir Sağolun.

Sanki dünya bağışladınız.

Ya o 'Armandii' ne öyle.

251201

251202

251203

251204

Dosttan Gelenler.

251205

Eser İlhan
14-10-2011, 17:03
Sevgili Tura,güle güle büyütün... Gerçekten çok güzelmilş.Nazar değmesin ;)
Ben de C. armandii "appleblossom"dan kesmek zorunda kaldığım iki dala kıyamadım,daldırdım. Hergün heyecanla gidip-gelip bakıyorum. Bakalım çeliklerim tutacak mı? Benimki acemi deneyi :p

jineop
14-10-2011, 18:08
Çok Şiddetli bir teşekkür.

Sayın lir Sağolun.

Sanki dünya bağışladınız.

Ya o 'Armandii' ne öyle.

Dosttan Gelenler.

Sevgili abim, güle güle büyütün , bol bol çiçek verir ve güzel kokusu etrafa yayılır inşallah. Diğerleri gaura ( küçük budanmış olan), gül sardunya ( saksısından an az 1 ay oynatmayın), solanum jasmanoides, sağ öndeki 3 geniş yaprak olan ekinezya, o sıranın bitimindeki çok yıllık iri papatya, bir saksıda iki tane olan ajuga ile sarıkız. Aceleden size ayırdığım diğer tohumları unutmuşum:(
Selamlar, sevgiler...

Tura
14-10-2011, 20:50
Sevgili Tura,güle güle büyütün... Gerçekten çok güzelmilş.Nazar değmesin ;)
Ben de C. armandii "appleblossom"dan kesmek zorunda kaldığım iki dala kıyamadım,daldırdım. Hergün heyecanla gidip-gelip bakıyorum. Bakalım çeliklerim tutacak mı? Benimki acemi deneyi :p

Teşekkür ederim Eser Hanım. Armandii o kadar güzel ki...Lir'in o sihirli yeşil elleri onu bu şekle getirmiş. Sizinki de inşallah tutar, neden tutmasın.
Araç gelip çiçekler aşağı indiğinde... :) günümün sabah duasına uygun bittiği için bir kez daha şükür ettim.

Benol Hazaroğlu
23-10-2011, 11:24
Sevgili lire teşekkürlerimle. O kadar özenle bakmıştı ki bu mevsimde bile yemyeşil yaprakları ve tomurcukları vardı.

acemifüsun
24-10-2011, 23:11
Bizim kız pek çalışkan:) Çiçekleri yaz başındaki kadar büyük olmasa da, 20 gündür çiçekli:)

acemifüsun
25-10-2011, 10:59
Maşallah acemifüsun kış günlerinde icimizi ısıttınız :p.
Benim klamatis kış uykusuna cekildi yapraklar kurumaya başladı

Teşekkür ederim iris41:) Sizinkinin kış uykusu İstanbulda normal, bizim İzmir şartları ve balkonun güneye bakan, korunaklı, bol güneşli bir yerinde durması ile çiçeklendi.Yaklaşık 1.5 ay önce k.örümcek ile mücadelede kolaylık olsun, yapraklarındaki bozulmalardan da külleme şüphesi ile hepsini saksı üstünde 30cm. kadar gövde bırakarak budamıştım. Budama ile 10 gün sonra yeni dallar ve yapraklar verdi, hemen de tomurcuklandı.

onur şengün
26-10-2011, 08:03
Acemifüsun harika görünüyorlar, maşşşşallaaaaah...

Benimkilerin de (ville de lyon, jackmanii, multi blue) yapraklarında 1-1,5 aydır siyahlaşmalar ve kurumalar var, acaba külleme olmuş olabilir mi ? Ben sürekli siyahlaşıp kuruyanları elimle topladım, şu aralar hem dipten hem ortalardan yeni taze sürgünler vermeye devam ediyor, sürgünün bir tanesi nerdeyse 2 mt uzadı. Siz 1,5 ay önce budamışsınız normal de okuduklarıma göre mart gibi budanması gerekiyormuş, acaba İzmir şartlarına göre budama zamanı ve şekli değişir mi ?

acemifüsun
26-10-2011, 13:38
Acemifüsun harika görünüyorlar, maşşşşallaaaaah...

Benimkilerin de (ville de lyon, jackmanii, multi blue) yapraklarında 1-1,5 aydır siyahlaşmalar ve kurumalar var, acaba külleme olmuş olabilir mi ? Ben sürekli siyahlaşıp kuruyanları elimle topladım, şu aralar hem dipten hem ortalardan yeni taze sürgünler vermeye devam ediyor, sürgünün bir tanesi nerdeyse 2 mt uzadı. Siz 1,5 ay önce budamışsınız normal de okuduklarıma göre mart gibi budanması gerekiyormuş, acaba İzmir şartlarına göre budama zamanı ve şekli değişir mi ?

Onur Şengün kurumuş, bozulmuş yaprakları toplarken, lütfen elinizle sağlam yapraklara hastalık bulaştırmamaya dikkat edin. Sayın Terra'nın bir önceki sayfada 2478 nolu mesajında külleme belirtilerini gösteren fotoğrafı var. Eğer benzer durum sizde de mevcutsa suda eriyebilen kükürtle mücadele edersiniz.
Clematisler Mart başı budanıyor, bu İzmir için de değişmez.. Ben k.örümcekle mücadelede işimin daha kolaylaşması için budamayı tercih ettim:)

onur şengün
27-10-2011, 08:35
Onur Şengün kurumuş, bozulmuş yaprakları toplarken, lütfen elinizle sağlam yapraklara hastalık bulaştırmamaya dikkat edin. Sayın Terra'nın bir önceki sayfada 2478 nolu mesajında külleme belirtilerini gösteren fotoğrafı var. Eğer benzer durum sizde de mevcutsa suda eriyebilen kükürtle mücadele edersiniz.
Clematisler Mart başı budanıyor, bu İzmir için de değişmez.. Ben k.örümcekle mücadelede işimin daha kolaylaşması için budamayı tercih ettim:)

Teşekkürler Füsun hanım, bu arada birisinin cinsini yanlış yazmışım, multi blue değil blue angel olacaktı. 2478 nolu mesajdaki fotoğraflara baktım benimkilerin dal-sap kısımlarında lekelenme olmuyor ama yapraklar simsiyah oluyor. En kısa zamanda örnek bir fotoğraf çekip yüklesem daha iyi olacak sanırım.

Fatoş
27-10-2011, 22:02
Bizim kız pek çalışkan:) Çiçekleri yaz başındaki kadar büyük olmasa da, 20 gündür çiçekli:)

Füsun'cuğum bana geldiğinde clematisleri buduyalım demiştin bense kıyamamıştım,çelik aldığın dallardan yeni filizler çıktı ama çiçek verecek mi bilemiyorum, seninkini görünce keşke budasaydık dedim, ellerine sağlık canım.

Aysis
31-10-2011, 19:11
Birkaç arkadaşın bahçesinde bu çiçeği görüp çok beğenmiştim. Bugün Clementis ile ilgili sayfaları okudum ve sizlerin ne harikalar yarattığınızı gördüm. Hepinizin ellerine sağlık.

Benim İzmir Seferihisar da bir bahçem var. Burası sıcak bir ege kasabası. Sizce burada bu nadide çiçek yetişir mi? Ne dersiniz..

Benol Hazaroğlu
01-11-2011, 10:18
Montana Rubens' ten birkaç çelik 1 aydır suda duruyordu. 1 tanesi köklenmiş.

acemifüsun
03-11-2011, 09:05
Birkaç arkadaşın bahçesinde bu çiçeği görüp çok beğenmiştim. Bugün Clementis ile ilgili sayfaları okudum ve sizlerin ne harikalar yarattığınızı gördüm. Hepinizin ellerine sağlık.

Benim İzmir Seferihisar da bir bahçem var. Burası sıcak bir ege kasabası. Sizce burada bu nadide çiçek yetişir mi? Ne dersiniz..

Niye yetişmesin, biz İzmirde güneye bakan balkonda bile yetiştiriryoruz:) Sevgili Ayşiş Clematisin kökleri güneş görmedikten sonra, hele bahçede gayet güzel yetiştirirsiniz.

Aysis
03-11-2011, 20:13
Ne kadar sevindim. Peki ama çelik ve ya tohum nasıl bulabilirim. Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.

düşbahçesi
06-11-2011, 01:07
Eğer bu forumda daha önce bahsedildiyse kusuruma bakmayın lütfen sadece 16. sayfaya kadar okuyabildim ve okuyabildiğim kısımda klematislerin çelikten yetiştirildiğinde, çiçeklenmesinin bir sene sonra olduğu yazılmış yabancı bir site referans gösterilerek.

Şimdi ben Sevgili Lir'den dün gelen çeliklerimi köklendirmeyi başarabilirsem ( ki dediği gibi bahçeye geçirebileceğim Pzt. günü ) ben çiçekleri 2013 yılında mı görebileceğim ? :(

Ltf. çelikten çoğaltan arkadaşlar bu konuda bilgi verebilir mi ?

Şimdiden teşekkürler

dünyam1
12-11-2011, 00:08
Tohumu hangi aylarda toprakla buluşturmamız lazım?

drhegeli
12-11-2011, 09:43
...ben çiçekleri 2013 yılında mı görebileceğim...

2012'ye ne oldu?:D
Bitkinizin türüne bağlı... Montana gibi bir yıl önceki sürgünlerden çiçeklenen bir tür ise 2012'yi pas geçebilir. Yeni sürgünlerden çiçeklenenlerden ise muhtemelen açacaktır. Garanti değil ama... Yerini sevip sevmemesine, bakıma ve nihayetinde bitkinin keyfine bağlı...:D

Huuu.. Yardımcı olabilecek...

Huuu Ayşiş huuu...
Sitemizde Clematis tohum ve çeliği paylaşımı bölümleri var. Oralara bir bakıverin isterseniz... Ama "huuu" diye seslenirseniz kimse üzerine alınmaz, cevap vermeyebilirler...:D

Tohumu hangi aylarda toprakla buluşturmamız lazım?
Özel bir zamanı yok... Bir-iki haftada, hatta kendiliğinden çimlenen istisnalar haricinde, aylar sürebilen bir süreç olabileceğini unutmayın ama...;)

...1 aydır suda duruyordu. 1 tanesi köklenmiş...
Sn Benol Hazaroğlu,
zor bir işi başarmışsınız, ellerinize sağlık. Dikim yaptınız mı? Durumu nasıl?

Benol Hazaroğlu
12-11-2011, 10:32
Hala suda duruyor iyice köklensin diye bekliyorum.

Jezebel
27-11-2011, 19:18
Bu sabah;)

257255

,

Benol Hazaroğlu
27-11-2011, 19:48
İzmir farkı. Güneşiniz bol. Biz 5 dereceye düştük.

Perihan Bayram
05-01-2012, 14:41
Çok güzeller Fisun hanım,ellerinize sağlık.Bu yıl bende Clematis yetiştireceğim,gelen tohumları saksılarına serptim ,benimkilerde balkonda olacaklar ,balkon öğleye kadar güneş ama tentemiz var güneşi kesiyoruz.Diplerinede mevsimlik çiçeklerden petunya eksem olurmu ?Mum çiçekleride güneş almassa çiçek açmıyor ne yapacağımı şaşırdım.

acemifüsun
05-01-2012, 20:17
Çok güzeller Fisun hanım,ellerinize sağlık.Bu yıl bende Clematis yetiştireceğim,gelen tohumları saksılarına serptim ,benimkilerde balkonda olacaklar ,balkon öğleye kadar güneş ama tentemiz var güneşi kesiyoruz.Diplerinede mevsimlik çiçeklerden petunya eksem olurmu ?Mum çiçekleride güneş almassa çiçek açmıyor ne yapacağımı şaşırdım.

Teşekkür ederim Perihan hanım:) Balkonda büyük bir saksıda, yazın gölgede olmak şartı ile rahat yetişir. Benimkilerin diplerinde başka bir çiçek dikili değil. Kolay gelsin:) Mum çiçeklerinizi daha öne, güneş görebilecekleri bir bölüme alsanız:)

gultar
06-01-2012, 22:49
Sevgili Füsun H. toplantıda vermiş olduğunuz clematis çeliklerim pet şişe içinde çok sağlıklı yaşamaya devam ediyorlar. Köklenme yok ama canlılar. Ne kadar sürede köklenirler deneyiminiz var mı? Köklendirebilirsem harika bir şey olur.Tekrar teşekkür ederim.

acemifüsun
07-01-2012, 14:46
Sevgili Füsun H. toplantıda vermiş olduğunuz clematis çeliklerim pet şişe içinde çok sağlıklı yaşamaya devam ediyorlar. Köklenme yok ama canlılar. Ne kadar sürede köklenirler deneyiminiz var mı? Köklendirebilirsem harika bir şey olur.Tekrar teşekkür ederim.
Sevgili gultar Clematis çelikleri en az 2 ayda kökleniyor. Ne yazık ki zor köklenen bir bitki, en azından ben bu konuda pek başarılı olamadım, şimdiye kadar denediğim bir çok çelikten sadece 2 bitki köklendirip, üretebildim. Pet şişenin altından kökleri görürsünüz, hiç acele etmeyin, kökler iyice şişenin altını sarsın, öyle saksıya alırsınız. Bu sonbahar, en son köklendirdiğim çelikte kökleri geliştiği halde saksıya geçirince bitkiyi kaybettim, nasıl sıkıldım anlatamam, aman ne olur dikkatli olun.
Sizinkiler köklenip, kendini kurtarınca harika olur, inanın en az sizin kadar sevinirim:)

Adalet Yağcı
07-01-2012, 15:54
Sevgili Füsun, siz acemilikten çıkıp usta olmuşsunuz artık.
Ben yıllardır çelik yapıyorum ama bir türlü köklendiremedim, tohumdan bile yetiştirdim ama nedense bir türlü başarılı olamıyorum çelikte.

acemifüsun
07-01-2012, 16:52
Sevgili Adalet hanımcığım sizlerin yanında ancak çırak olabilirim:) Tohumdan yetiştirmek belki çelikten daha zor, siz başarılı oldunuz. Aslında yerim müsait olsa; toprağın üstüne dalları yatırıp, öyle köklendirebilsem, o zaman başarı yüzdesi kesin daha yüksek olurdu.

kılıç
07-01-2012, 17:44
Sevgili Adalet hanım tohum dağıtım etkinliğinden gelen tohumları üçe böldüm bir kısmını torf kum karışımına ekip sıcak odaya camın önüne üstü açık koydum bir kısmını aynı karışıma üzerimi kapatıp balkona soğuk yere bir kısmınıda kaldırdım ekmedim marttan sonra ekeceğim çimlenme şansları varmı varsa ne kadar zaman.Tohumlar sevgili Lir ve sizden umutla bekliyorum inşallah çimlenirler.Sizin dediğiniz gibi hepsi ayrı sepette...

gultar
07-01-2012, 17:50
Sevgili Füsun, siz acemilikten çıkıp usta olmuşsunuz artık.
Ben yıllardır çelik yapıyorum ama bir türlü köklendiremedim, tohumdan bile yetiştirdim ama nedense bir türlü başarılı olamıyorum çelikte.

Sn. Adalet hanım, siz de tohumdan yetiştirmede uzmansınız benim tohumları
torf+perlit+bahçe toprağı karışımına ektim nemlendirip poşete sardım buzdolabına koydum marta kadar orada bırakmayı düşünüyorum. Doğru mu yapıyorum sizce?

jineop
07-01-2012, 19:25
Çelikteki en önemli püf nokta yeşil kabartılar başladıktan sonra 6 aydan önce hiç yerini oynatmamak. Çelik dağıtımında elimde kalan çelikleri yine direk bahçeye çelikledim. Gözlemelediğim önemli bir özellik eğer çeliklediğiniz dal çok ince ise çeliğiniz en az 3 göz içermeli ve ilk gözün bitimine kadar yatay toprağa yaklaşık 3-4 cm derine ekilince başarı şansı çok yüksek. Yani ince uç dal için bunu öneririm. Bu şekilde bu sene 4 çelikten 3 tanesi tuttu. İlkini baharda yapmıştım. Yaz boyunca 20-30 cm boy attı. Bu baharda çiçeklerini bekliyorum. Diğer 3 tanesi bu sonbahar. Onlar üstteki 2 gözden yaprak çıkarmayla meşgul. Eğer çelik gövdeniz orta kalın ya da kalınsa önceki resimlenen örnek başarılı oluyor. Bu yazdıklarım 3 senedir çeliklten yetiştiridiğim 10 dan fazla clematis bitkisinin tecrubesine dayanarak kişişel görüşlerimdir. Sevgiler.

kılıç
07-01-2012, 19:38
Sevgili lir celik açıklamanız cok güzel anlaşılır ama tohumdan tecrubeniz yokmu birde onu aydınlatsanız.

jineop
07-01-2012, 19:42
Sevgili lir celik açıklamanız cok güzel anlaşılır ama tohumdan tecrubeniz yokmu birde onu aydınlatsanız.

Sevgili kılıç, clematis tohum paylaşımı konusunda çok güzel anlatımlar vardı. Ben tohumdan sadece bir bitki o da bahçede dış ortamda olmuştu. Sevgiler.

Benol Hazaroğlu
18-01-2012, 09:58
Zamansız diye düşündüğüm sürgünler sizde de oldu mu?

Benol Hazaroğlu
18-01-2012, 09:59
Budama zamanı ben bu sürgünlere nasıl kıyacağım.

jineop
18-01-2012, 11:45
Zamansız diye düşündüğüm sürgünler sizde de oldu mu?

Sevgili Benol, zamansız değil , uyanma bu aylarda hep başlıyor. Budama ile bol çelikleriniz ve ardından yeni fideleriniz olacak. Sevgiler.

Adalet Yağcı
20-01-2012, 19:39
Sevgili Adalet hanım tohum dağıtım etkinliğinden gelen tohumları üçe böldüm bir kısmını torf kum karışımına ekip sıcak odaya camın önüne üstü açık koydum bir kısmını aynı karışıma üzerimi kapatıp balkona soğuk yere bir kısmınıda kaldırdım ekmedim marttan sonra ekeceğim çimlenme şansları varmı varsa ne kadar zaman.Tohumlar sevgili Lir ve sizden umutla bekliyorum inşallah çimlenirler.Sizin dediğiniz gibi hepsi ayrı sepette...

Sevgili kılıç, clematis denen bu bitki her zaman sürpriz yapmayı seviyor :)
Ben iki yıl önce ektiğim tohumlara soğuk katlama yapmamıştım, ektim ve dış ortama koydum.

Onbeş gün kadar üzeri streçle örtülü kaldı, sonra streci çıkardım.
Normal bahçe toprağına biraz çiftlik gübresi ve torf karıştırıp ekmiştim.

Sanırım iki aya varmadan çimlendiler, çimlendirme başlığında o günkü deneyimlerimi yazmıştım, şimdi tam hatırlayamıyorum.

Sn. Adalet hanım, siz de tohumdan yetiştirmede uzmansınız benim tohumları
torf+perlit+bahçe toprağı karışımına ektim nemlendirip poşete sardım buzdolabına koydum marta kadar orada bırakmayı düşünüyorum. Doğru mu yapıyorum sizce?

Bir kısmını direk ekseydiniz, aslında ekim için Şubat sonu iyidir.
Ben öyle sanıyorum ki, benim tohumlar soğuk katlamaya ihtiyaç duymuyorlar.
Biliyorsunuz clematisin pek çok cinsi var ve her cinsin çimlenme ihtiyacı başka.

Sizler tohum ektiğiniz ortamı nemli bırakın yeter, tabii nemli bırakacağım derken tohumları çürütmeyin, gerektiğinde gerken kadar nemlendirin.

Bu kadar şımartmayın bu tohumları, bırakın kafasına göre takılsın :p

Benol Hazaroğlu
07-02-2012, 11:03
Bana göre erken ama tomurcuklar oluşuyor.

Jezebel
07-02-2012, 11:22
Gözün aydın sevgli Benol.;)
Burada hala bir hareket yok Clematislerde:(
Utanç verici, güya sıcak memleket...

jineop
07-02-2012, 12:36
Sevgili Benol,
Madame Le Coultre tam 1 aydır tek bir tomurcuk var. Bir türlü açamadı. Sizinki bakalım açabilecek mi?

jineop
07-02-2012, 12:38
Gözün aydın sevgli Benol.;)
Burada hala bir hareket yok Clematislerde:(
Utanç verici, güya sıcak memleket...

Sevgili Jezebel, soğuğu çok seviyorlar. Hepsi kuru dallar ve yapraklar içinde ama o kadar çok sürgün verdiler ki bakıp bakıp duruyorum.:p

mehmetckc
07-02-2012, 17:14
Tohum paylaşan yok mu acaba?

Adalet Yağcı
08-02-2012, 09:48
Bu mevsimde tohum kalmamıştır artık, bu aydan itibaren budama başlar, siz çelik edinmeye bakın bence.
İlle de tohum diyorsanız Ekim Kasım gibi dağıtım olur.

jineop
20-02-2012, 10:17
Şu an C. John Paul 2 , eski kareleri hatırlayınca insanın inanası gelmiyor. Bir sürü insan kurudu diye bu bitkiyi yanlışlıkla attıklarından görüntü eklemek istedim.

Benol Hazaroğlu
20-02-2012, 10:20
Şu an C. John Paul 2 , eski kareleri hatırlayınca insanın inanası gelmiyor. Bir sürü insan kurudu diye bu bitkiyi yanlışlıkla attıklarından görüntü eklemek istedim.

Sevgili lir

Bu kadar büyümüş bitkiyi de budayacakmısın şimdi?

jineop
20-02-2012, 10:23
Bu çelikten yetişen sevgili Jezebelin montanası tomurcuk dolu. Dışarıda olan anası yapraklarını tamamen dökmüş durumda. Geçen sene kış bu kadar ağır olmadığı için nerdeyse yapraklarını hiç dökmemişti. Çeliğin 1 yılında çiçeklenmesi çok mutluluk verici . Diğer türlerde köklendirdiklerim 2. yılın sonunda çiçek vermişti.
Yine 3. yılındaki sevgili Benolun John Paulü dibten bir sürü sürgün vermiş. Gövdede çok kalın sürgünler var.

jineop
20-02-2012, 10:26
Dal ince uç sürgünse uzun ve yatay çeliklenmesi konusundaki deneyimimi sizlerle paylaşmıştım. Sonbahar çeliklerimden görüntüler.

jineop
20-02-2012, 10:28
Sevgili lir

Bu kadar büyümüş bitkiyi de budayacakmısın şimdi?

Sevgili Benol Martta üstteki top kısmı budamayı ve severlere çelik olarak yine yollamayı düşünüyorum. Sonbahardaki çelik paylaşımındaki yaklaşık bu topun 2 katı budamıştım. Sevgiler.

Benol Hazaroğlu
20-02-2012, 10:45
2 dalın birini kıyıp toprağa yatırmıştım 5 sürgün verdi. Ana dalı kesmedim.
Ana dalda sürgünler var kessem mi acaba?

Ne dersin lir?

jineop
20-02-2012, 10:50
2 dalın birini kıyıp toprağa yatırmıştım 5 sürgün verdi. Ana dalı kesmedim.
Ana dalda sürgünler var kessem mi acaba?

Ne dersin lir?

Sevgili Benol, kesilmeyi haketmiş ama Mart ayını bekle istersen. Ben tam yaprak formunu alıp , yeni yaprak oluştuktan sonra kesmiştim.

Gülsen
22-02-2012, 12:57
Sevgi lir selamlar...Sizin bana gönderdiğiniz çeliklerde filizlendi :p merak ettiğim, oldukları yerden ne zaman gerçek yerlerine alayım onları kaybetmek istemiyorum:p sevgilerimle...

Benol Hazaroğlu
23-02-2012, 09:22
Yatırdığım dalın sürgünleri.

jineop
23-02-2012, 16:35
Yatırdığım dalın sürgünleri.

Elinize sağlık, köklenmiş görünüyor.

OSMAN45
02-03-2012, 10:18
Sayın Jineop,

Siz ve Adalet hanım Clematis in üstadları olduğunuzdan benim gibi konunun cahillerine yardım edersiniz umarım.

Bahçemde 6-7 metre boyunda bir Paulownia var. Eşimin arzusu ile Clematisi onun dibine ekmek istiyorum, köklerini güneşten korumak için.

Bu başlığın daha önceki yazılarından "saksıda yetişebileceği, ancak en az 45 santimetrelik bir saksının olması gerektiği" gibi bir bilgi okudum.

Bahçem aynı zamanda Gebze ile Ağva nın tam ortasında rakımı biraz yüksek rüzgarlı serin bir bölgede. Taşıma toprak olduğundan(altı tortul kaya) mevcut toprak yüksekliği 25-30 santimetre.

Bu durumda:

1- Büyük bir saksı alıp söylediğim ağacın altına koyup ağaca tırmanmasını sağlayabilirmiyim?

2- Bu yükseklikdeki bir toprağa direkt dikersem sizinkiler gibi canlı, neşeli çiçekler verir mi?

3- Yoksa Paulownia nın koyu gölgesi gövde ve yaprakların gelişmesine engelmi olur? Malum Paulownia Haziran gibi yoğun yapraklı hale geliyor.

Çelik ile değil tohumdan yetiştirmeyi düşünüyorum. Cevaplarınıza şimdiden teşekkürler.

Herşey gönlünüzce olsun.

Adalet Yağcı
02-03-2012, 11:24
Sayın Osman45;
Üstatlık mertebesini lâyık gördüğünüz için teşekkürler ederim, ama bu konuda benden çok daha üstad olanlar var :)

Sorularınıza gelince;

1- Büyük bir saksı alıp söylediğim ağacın altına koyup ağaca tırmanmasını sağlayabilirmiyim?

Elbette olur, clematisler sarılmayı çok seviyor ve sarıldıkları bitkiye zarar vermiyorlar, özellikle güllere sardırılması tavsiye ediliyor.
Paulownia nın karakterini bilmiyorum, fazla sulanmadan etkilenir mi, çünkü clematisler nemli kalmayı seviyor.

2- Bu yükseklikdeki bir toprağa direkt dikersem sizinkiler gibi canlı, neşeli çiçekler verir mi?

25-30 cm. clematis için yeterli olmaz, ilk yıl belki neşeli ola bilir ama sonraki yıllarda daha derin toprak isteyecektir.
Tortul kaya dediğiniz kısmı 25-30 cm. daha derinleştirip üzerine toprak ilâve edebilir misiniz?

3- Yoksa Paulownia nın koyu gölgesi gövde ve yaprakların gelişmesine engelmi olur? Malum Paulownia Haziran gibi yoğun yapraklı hale geliyor.

Clematisiniz kendine uygun mekânı ayarlayacaktır, daha fazla ışık alan yerlere doğru sürgünlerini uzatacaktır.

Çelik ile değil tohumdan yetiştirmeyi düşünüyorum. Daha yaşımız ne başımız ne Önümüzde çok yıllar var

Tohum ile üretmek imkânsız değil ama zor bir süreç, bana sorarsanız hazır mevsimi yaklaşıyorken güzel bir fide alıp hemen keyfini sürün, isterseniz tohumdan ayrıca üretirsiniz.

Saksıdaki bitkiler topraktakiler kadar canlı olmuyorlar Osman bey, 1-2 yıl saksı iyi olabilir belki ama iyi bir gelişme istiyorsanız direk bahçeye dikmek en iyisi.

Sevgili Jineop da size gerekli açıklamaları yapacaktır, clematis ile ilgili pek çok deneyimi var.
Kolay gelsin.

limon
02-03-2012, 11:46
1- Pavlonya kavak türü olduğundan suyu çok sever, Clematis te suyu sever, bir arada iyi geçinirler.

2- Clematis yüzeysel saçak köklü bir bitki, geçen yıl taşınırken 5 yıllık olanı söktüğümde büyükçe bir saksı kadar köklendiğini gördüm. Bu yüzden saksıya değil de direkt toprağa dikin derim.

3-Büyük Manolyamın altına dikmiştim, yerini çok sevmişti, kanaatkar bir sarmaşık olduğundan hemen her ortama adapte olabiliyor.

4-Ben derim ki tohumu-çeliği beklerken, yakında hazır yetişmişleri yapı marketlere tanesi 5-10 liradan gelir, bir kaç rengi bir araya dikin, yazın güzel çiçeklerini seyredin. Seneye çiçeklerin çok daha bol ve iri açacağını hayal edin. Bence... :)

OSMAN45
02-03-2012, 15:23
Sayın Adalet Yağcı ve sayın limon,

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Sayın limonun da söylediği gibi, Paulownia suyu çok fazla seviyor. Sulama sistemim oldukça iyi ama umarım su kavgasını bahçemde de yaşamam:D

Anlaşıldı ki toprağı biraz yükseltip(30 cm) öyle dikeceğim. Bahçe zemini allahtan bu duruma müsait. Hafif eğimli zeminin ağacın toprağını fazla kaldırmadan ön tarafına ağaç veya taş ile yarım ay şeklinde set koyup içini toprakla dolduracağım. Ağacıma da asla zarar vermek istemiyorum. Clematisden vazgeçerim ondan vazgeçmem. Kök ile gövdenin birleştiği yerin fazla doldurulması iyi olmaz diye okumuştum.

Limon (Ben derim ki tohumu-çeliği beklerken, yakında hazır yetişmişleri yapı marketlere tanesi 5-10 liradan gelir, bir kaç rengi bir araya dikin, yazın güzel çiçeklerini seyredin. Seneye çiçeklerin çok daha bol ve iri açacağını hayal edin. Bence... )

Eşim de aynı şeyi söylüyor ama tohumdan bizzat yetiştirmenin zevki çok fazla. Bizzat yetiştirdiğim ağacı, çiçeği, yaptığım düzenlemeyi paylaşmak beni daha mutlu ediyor.

Yine de sizin ve eşimin söylediklerini de yapıp bu sene satın alarak dikeceğim ama yanlarına tohumdan büyütüp onları paylaşacağım.

Herşey gönlünüzce olsun.

zencefil cicegi
02-03-2012, 22:34
merhabalar benim clematis alma sebebim tamamen sizlersiniz
ozamanlarda son baharda aldigim clematisimi bahceye ekin diyenlerinizde oldu sakyisa ekin diyenlerinizde nihayetinde ben direkt bahceye ekmistim ozaman
simdi tamamen kuru yapraklari üzerinde kahverengi bir halde yeserirmi ve birseyler yapmama gerek varmi?

jineop
02-03-2012, 22:54
merhabalar benim clematis alma sebebim tamamen sizlersiniz
ozamanlarda son baharda aldigim clematisimi bahceye ekin diyenlerinizde oldu sakyisa ekin diyenlerinizde nihayetinde ben direkt bahceye ekmistim ozaman
simdi tamamen kuru yapraklari üzerinde kahverengi bir halde yeserirmi ve birseyler yapmama gerek varmi?

Hiç merak etmeyin, sağlıklı bitkiyse ve uygun dikim yaptıysanız mutlaka sürgün verecektir. Sevgiler

pembegül
03-03-2012, 13:32
Sevgili adalet hanım cılamatislerinizden bir haber varmı budanmışmı acaba merak ettim inanın hala ümidimi yitirmedim bekliyorum selamlar ..:)

zencefil cicegi
03-03-2012, 13:37
Hiç merak etmeyin, sağlıklı bitkiyse ve uygun dikim yaptıysanız mutlaka sürgün verecektir. Sevgiler
Tesekkür ederim inanin sabirsizlikla bekliyorum eger bu yeserir ciceklerini görürsem her cesitindrn birtane alirim artik :))
sulamaya baslamama gerek varmi bilgi verirmisiniz bunun hakkinda,cünkü hic bir bilgim yok clematis bakimiyla ilgili.

Adalet Yağcı
03-03-2012, 18:33
Sevgili adalet hanım cılamatislerinizden bir haber varmı budanmışmı acaba merak ettim inanın hala ümidimi yitirmedim bekliyorum selamlar ..:)

Ben de sizin gibi meraktayım sevgili Pembegül, lakin budamacıya ulaşamıyorum, telefon hattını değiştirmiş olabilir.
Çok yakında Mersin'e döneceğim, ilk fırsatta gidip bakarım bahçeme, size gönderecek kadar çelik kalmıştır inşallah.
Sevgiler.

Benol Hazaroğlu
05-03-2012, 10:03
Senenin ilk Clematisi benden.
Geçen sene ebaydan alındı. Boyu 20cm. ev içinde bakıldı. Baharda yerine geçecek.

Benol Hazaroğlu
05-03-2012, 10:06
Güzel değil mi? Çok narin gövdesi ve dalları var. Henüz bebek.

jineop
05-03-2012, 11:41
Güzel değil mi? Çok narin gövdesi ve dalları var. Henüz bebek.

Sevgili Benol, ellerinize saglık çok güzel . Hagley hibrid sanırım .

jineop
05-03-2012, 11:45
Tesekkür ederim inanin sabirsizlikla bekliyorum eger bu yeserir ciceklerini görürsem her cesitindrn birtane alirim artik :))
sulamaya baslamama gerek varmi bilgi verirmisiniz bunun hakkinda,cünkü hic bir bilgim yok clematis bakimiyla ilgili.

Yağmur ve yağışların bol olduğu bu mevsimde dış mekanda sulamaya gerek yok. Kolay gelsin.

Gurtunca
07-03-2012, 19:05
Merhabalar
Bugün Bauhausdan ilk Clematis lerimi aldım.Bekleyenlere duyurayım dedim..Bauhausda bulamadığım

Clematis 'Gladys Picard'
Clematis vitalba
Clematis 'Westerplatte'
Clematis 'The Vagabond'
Clematis 'Snow Queen'
Clematis 'Multi Blue'
Clematis 'Mrs Cholmondeley'
Clematis 'Mevrouw Le Coultre'
Clematis 'Arabella'
türlerini İstanbulda bulabileceğim yer önerileriniz olursa sevinirim..Bir ay kadar İstanbul'da bekletip daha sonra İzmirdeki yazlığıma götürmeyi düşünüyorum..

Eser İlhan
07-03-2012, 19:35
Geçen yıl "Büyük Çamlıca Fidanlığı"nda çok çeşit vardı. Bir oraya sorun isterseniz, bu yılki Clematisler gelmiş mi? (Gelmişlerse bize de haber verin ;))

Gurtunca
08-03-2012, 10:00
Geçen yıl "Büyük Çamlıca Fidanlığı"nda çok çeşit vardı. Bir oraya sorun isterseniz, bu yılki Clematisler gelmiş mi? (Gelmişlerse bize de haber verin ;))

Büyük Çamlıca Fidağınlığını aradım..Yeni ürünler gelmemiş 20*20 lik saksılarda 80 cm boyutunda geçen yıl ürünleri için 25 TL ücret istediler.Gittiğimde de albenisi olan bitkiler yoktu..Hollandadan gelecek olanlar ise yaklaşık 2 hafta dediler..

Eser İlhan
10-03-2012, 13:28
Büyük Çamlıca Fidağınlığını aradım..Yeni ürünler gelmemiş 20*20 lik saksılarda 80 cm boyutunda geçen yıl ürünleri için 25 TL ücret istediler.Gittiğimde de albenisi olan bitkiler yoktu..Hollandadan gelecek olanlar ise yaklaşık 2 hafta dediler..

Hangi türler vardı? Clematis armandii varmıydı? Albeni bence çok da önemli değil. Yeter ki sağlıklı olsunlar. Şimdi tam gelişme zamanı geliyor. İstediğiniz türler varsa 80 cm için çok iyi fiat vermişler. Ben bu hafta sonu Bauhausdan 10 TL ye küçücük boyda (ancak 20cm ve incecik) Clematisler aldım, bilginize ;)
(Gittiğinizde agaclar.net'den olduğunuzu da söyleyin. İndirim yapabiliyorlar)

Benol Hazaroğlu
10-03-2012, 14:33
Eser hanım üzülmeyin o 20cmlik clematis bu sene evde çiçek açtı.
Çok sıhhatli boyuna aldanmayın.

jineop
13-03-2012, 14:08
Clematis transferinde ideal zaman geç kışmış. Mart başı hem budama, hem çelik , hem yer değişimi için ideal görünüyor. Yalnız ilk yıl sonunda kalıcı yerine dikmek için Ekim ayı idealmiş.

Eser İlhan
13-03-2012, 17:56
Clematis transferinde ideal zaman geç kışmış. Mart başı hem budama, hem çelik , hem yer değişimi için ideal görünüyor. Yalnız ilk yıl sonunda kalıcı yerine dikmek için Ekim ayı idealmiş.

Armandii'lerimin yerini değiştirmek istiyorum.Ama üzerleri tomurcuk dolu. Şimdi değiştirsem herhalde bu tomurcuklar etkilenecekler diye düşünüyorum. Bu durumda ne yapmalıyım dersiniz ?

limon
13-03-2012, 18:03
Sakın değiştirmeyin Eser hanım. Çiçekleri geçince değiştirirsiniz.

(yere dikili diye düşündüm ama saksıdaysa değişim sorun olmaz)

Eser İlhan
13-03-2012, 19:36
Sakın değiştirmeyin Eser hanım. Çiçekleri geçince değiştirirsiniz.

(yere dikili diye düşündüm ama saksıdaysa değişim sorun olmaz)

Evet, yere dikili. Geçen sene dikmiştim. Hele bir tanesi nerdeyse üst balkona tırmandı. Ama çok rüzgar alıyorlar ve fena halde sallanıyorlar. Bu sene de kış sert geçince yaprakları çok zedelendi. Onları (4 kök) rüzgar açısından daha korunaklı olan verandanın tek köşesinde toplamayı düşünüyorum. Batıya bakıyor ve öğleden sonra tam güneş alıyor.
Çiçekleri geçer geçmez biraz da budayıp taşısam sorun olmaz herhalde? Mart sonu bahçede yeniden bazı düzenlemeler yapılacak o zamana da denk gelir,uygun olur....

limon
13-03-2012, 23:45
Yakında çiçeklenince çiçekten zedelenmiş yaprakları görünmeyecek nasıl olsa... :) Çiçekleri en fazla 3 hafta kadar sürer, sonra havanın serin olduğu bir gün bel küreğiyle iyice dibe inip zedelemeden toprağıyla alıp yeni açtığınız çukura geçirebilirsiniz.

Geçen yıl taşınmamız sıcağa kalınca mecburen yerinden söküp buraya getirmiştim. Bir arada iki sürgün verdi ama sonra yaşayamadı. Halen belki yeniden sürer diye yerinden çıkarmadım ama pek ümidim yok.

k_donmez
13-03-2012, 23:57
İki gün önce Bauhaus'tan Rouge Cardinal(Kırmızı), Dr Ruppel(Pembe), Multi Blue(Mavi-Mor) ve Montana Rubens (Pembe) türünden olmak üzere birer tane aldım. Daha önce aldığım dört çeşitten sadece Warszawzska Nike yaşamayı başarabildi. Bu kez yaşayacaklarını umuyorum.

serkan_istanbul
15-03-2012, 13:27
Rouge Cardinal(Kırmızı), Dr Ruppel(Pembe), Bauhaustan almıştım. Saksılarını değiştirdim. Balkondaki yerlerine yerleştirdim. Umarım sağlıklı gelişir ve çiçeklerinide görürüm.

beka
15-03-2012, 16:07
Geçen ay ve bu ay Bauhaus'ta tohumunu aradım fakat bulamadım. Geçen sene taşınma işleri bitince alırım diye almamıştım. Ne kadar şanslısınız! Her gidişimde kontrol edeceğim.

limon
15-03-2012, 18:15
Niye tohumunu arıyorsunuz? Şu sıra Bauhaus da yeni yetişmişleri saksıda 8,5 TL ye satılıyor.

Jezebel
15-03-2012, 18:38
Multiblue baharı sabırsızlıkla bekliyor;)

274206

Tomurcuklar hazır;)

limon
15-03-2012, 18:47
İzmir farkı... Bizde bugün yine kar atıştırıyor, güneş bile çıksa ısıtmıyor, bahçedeki Clematislerim kuru dal halinde, henüz tek sürgün yok.

Adalet Yağcı
15-03-2012, 19:26
Çok güzel gelişiyor Jezebel'ciğim, benim aldığım kılkuyruklarda da tomurcuk var, Multi Blue erkenci bir tür demek ki.

Bence biraz daha beklesinler sevgili Limon, bu soğukta açsalar da doyasıya seyredemeyiz.
Başında oturup bir kahve içmeden clematisin tadı olur mu :)

Kiraz
15-03-2012, 19:54
Haftaya İstanbul'da 10 derecenin üzerini görecekmişiz. Bir haftada bitkiler inanılmaz hızla değişir, çok çılgın zaman, izlemeyi kaçırmayın. İşte bizim kılkuyruklar o zaman uyanır.

Adalet Yağcı
15-03-2012, 22:13
Ben clematisleri bu uyüzden çok seviyorum işte.
Bütün kış çer çöp gibi duruyor, azıcık ısınınca sihir gibi mükemmel bir hal alıyor.

Bauhaus dan 3 yıldır aklımda olan Dr. Ruppel Multi Blue ve Montanayı bulunca çifter çifter aldım, ne olur ne olmaz, yedeklemek lazım :)

esk nisagül
16-03-2012, 09:35
Sayın JİNEOP clematisleri budadınızmı acaba merak içerisindeyiz sabırsızlıkla bekliyoruz birde bauhaustaki hangi cins clematis ler benim bulunduğum şehirin hava şartlarına uygundur bu kış neredeyse -17 lerde geçti ekeceğim yer kuzey cephe ve çok rüzgar alan bir yer uygun olurmu acaba yarım metre yakınındada otamatik sulama sistemi var zarar verirmi cevabınız için şimdiden teşekkürler

jineop
16-03-2012, 09:58
Pazartesi sabah budama ve paketleme işlemini inşallah gerçekleştireceğim. Çeliklerede 1-2 yaprak kabartısı olunca tuttuğunu zannetmeyin. Şans var demek ama en az 6 ay yerinden oynatmayın. Soğuğu çok seviyorlar. Rüzgarı bol olan bir bahçe benimkisi, sorun yok. Dibini zaten malç, ağaç kabuğu ya da bitki ile gölge yapacağınız için bu otomatik sulamayada bariyer oluşturacaktır. Göndereceğim türler dona dayanıklı. Sevgiler

tturt
16-03-2012, 13:30
Bu sabah erkenden Bauhaus'a gidip Clematis aldım. Beylikdüzü Bauhaus da fiyatlar 9,90 TL

Aşağıdaki çeşitler var hepsinden birer adet aldım. Haftaya Salı, Çarşamba yeni çeşitler gelebilir dedi.

Şimdi bu türler dona dayanıklımı onu araştırıp ona göre toprağa dikeceğim.

- Clematis Delta Blue
- Clematis The President
- Clematis Miss Bateman
- Clematis Montana 'Rubens'

gülenmelek
17-03-2012, 17:23
Bu gün ben de bir hevesle Bauhause'a gittim. Şükürler olsun aradığımı da (Multi Blue) buldum ama tek kalmıştı. Çok sağlıklı diyemeyeceğim. Sürgün ile, ucunda tomurcuk diye tahmin ettiklerim sanki donmuş gibi pörsümüş ve sarkmış. Toprağına bakayım dedim parmak girmiyor çok sert bir şey.
Dışarı çıkarmaya korkuyorum, havalar ısınana kadar ev içinde tutacağım.

Önerilerinize ve yardımınıza ihtiyacım var.
Toprağını değiştirip, saksı olarak çok daha büyüğüne geçirmem yerinde olur mu? Fotolarda saksı büyük görünüyor ama bence çok küçük.

Nevzat
17-03-2012, 17:54
Sayın gülenmelek,

Clematisiniz sanki küsmüş gibi, yeni filizleri aşağı doğru eğilmişler susuz kalmış olabilir

Aslında soğuktan etkilenmez, dışarı çıkarabilirsiniz, hatta çıkarın bile derim, saksıda değilde bahçede olsa daha rahat eder ama siz bilirsinz.

Saksısını değiştirmek istiyosanız içindeki tüpü dağıtmadan değiştirip sulayın derim.

gülenmelek
17-03-2012, 20:57
Sayın Nevzat Bey, toprağı çok sert demiştim ya herhalde donmuş. Çünkü eve alınca nemli torf çıktı ortaya ;)
Bahçede büyütme şansım maalesef yok. Apartman bahçesi olduğu için izin verilmiyor.
Ankara soğuklarına (-16, -17 yi gördük bu sene) dayanır diyorsanız, yarın saksısını büyütüp dışarı alayım o zaman.

Benol Hazaroğlu
17-03-2012, 21:48
Sevgili gülenmelek

Bol su ver. Ev de 1 veya 2 gün gözlemle bakalım ne olacak.

Nevzat
18-03-2012, 07:18
Sayın Nevzat Bey, toprağı çok sert demiştim ya herhalde donmuş. Çünkü eve alınca nemli torf çıktı ortaya ;)
Bahçede büyütme şansım maalesef yok. Apartman bahçesi olduğu için izin verilmiyor.
Ankara soğuklarına (-16, -17 yi gördük bu sene) dayanır diyorsanız, yarın saksısını büyütüp dışarı alayım o zaman.

Evet donmuş olabilir, saksısı küçük olduğu için çok soğukta etkilenmiş olabilir,

saksıyı değiştirip sulayın, (nasıl olsa değiştireceksiniz) daha sonra dışarıya alırsınız.

Bol bol çiçekler vermesi dileğimle iyi günler dilerim.

beka
18-03-2012, 10:03
Niye tohumunu arıyorsunuz? Şu sıra Bauhaus da yeni yetişmişleri saksıda 8,5 TL ye satılıyor.

Sn.limon, bir tohumu ekip bir süre sonra toprağın üzerinde ki küçücük yeşillikleri görmek ve ''bunları bebekliklerinden itibaren ben yetiştirdim''demek, içimde inanılmaz bir coşku yaratıyor. Tabii denemelerimden sonra tohumdan üretemezsem mutlaka fide olarak alacağım.

İnsan kaç yaşında olursa olsun, içindeki çocuk hiç büyümüyor!

limon
18-03-2012, 15:05
Haklısınız, tohumdan bitki yetiştirmek çok keyifli. Clematis tohumu çimlendirmek için bir çoğumuz uğraştık ancak başaramadık. Sanırım bir tek Adalet hanım başarmıştı.

Kendim için ayırdığım bir kaç tohumu sizle paylaşmak isterim. Adresinizi özelden yazın lütfen. Ismarladığım saksı+thum yetiştirme harcı gelir gelmez ben de ekeceğim tohumlarımı. Bakalım yeşerecekler mi? :)

Vildan Sönmez
18-03-2012, 18:01
Tohomdan ve çelikten ben de denedim başarılı olamadım. Snowman'den ve Bauhause2dan aldığım iki saksı clematis kışı atlattı, sürgünler verdiler.

kılıç
18-03-2012, 18:30
Tohum takastan gelen 10 adet tohumu 3 ayrı şekilde yılbaşında ektim oda sıcaklığında olan hiçbir işlem yapmadığım 4 tohumdan birtanesi çıktı iki minik yapyak her gün başındayım gayet sağlıklı görünüyorlar ama üçünçü yaprak birtürlü gelmiyor ,Açık alanda olanve dolapta ıslak peçete de bir ay bekletip ektiklerimde hala tık yok umarım hava ısınınca çıkarlar.

gülenmelek
19-03-2012, 09:30
Clematisi hiç oynatmadan 22 litrelik kovaya aktardım. Uyanma başlamıştı ;) Gidişatı güzel gibi. Bu gün dışarıya, artık kalıcı olacağı yere çıkardım. Gece de içeri almayacağım.

Ben bunu bir türlü çözemedim. Dayanabileceği en soğuk derece -34 mü oluyor ?

Hardiness:
USDA Zone 4a: to -34.4 °C (-30 °F)
USDA Zone 4b: to -31.6 °C (-25 °F)
USDA Zone 5a: to -28.8 °C (-20 °F)
USDA Zone 5b: to -26.1 °C (-15 °F)
USDA Zone 6a: to -23.3 °C (-10 °F)
USDA Zone 6b: to -20.5 °C (-5 °F)
USDA Zone 7a: to -17.7 °C (0 °F)
USDA Zone 7b: to -14.9 °C (5 °F)
USDA Zone 8a: to -12.2 °C (10 °F)
USDA Zone 8b: to -9.4 °C (15 °F)
USDA Zone 9a: to -6.6 °C (20 °F)
USDA Zone 9b: to -3.8 °C (25 °F)

Nevzat
19-03-2012, 09:41
Clematisi hiç oynatmadan 22 litrelik kovaya aktardım. Uyanma başlamıştı ;) Gidişatı güzel gibi. Bu gün dışarıya, artık kalıcı olacağı yere çıkardım. Gece de içeri almayacağım.

Ben bunu bir türlü çözemedim. Dayanabileceği en soğuk derece -34 mü oluyor ?

Hardiness:
USDA Zone 4a: to -34.4 °C (-30 °F)
USDA Zone 4b: to -31.6 °C (-25 °F)
USDA Zone 5a: to -28.8 °C (-20 °F)
USDA Zone 5b: to -26.1 °C (-15 °F)
USDA Zone 6a: to -23.3 °C (-10 °F)
USDA Zone 6b: to -20.5 °C (-5 °F)
USDA Zone 7a: to -17.7 °C (0 °F)
USDA Zone 7b: to -14.9 °C (5 °F)
USDA Zone 8a: to -12.2 °C (10 °F)
USDA Zone 8b: to -9.4 °C (15 °F)
USDA Zone 9a: to -6.6 °C (20 °F)
USDA Zone 9b: to -3.8 °C (25 °F)

Dediğim gibi bırakmaz kendini, tutundu hayata yine sayenizde, artık tutmayın onu sizi çok şaşırtıcak.
O liste zon listesi eksi 3.8 ile eksi 31.6 dereceler arası sıralama yapılmış
Clematis hangisine girer bilemem ama, tahminim 8b civarı olabilir.

gülenmelek
19-03-2012, 09:57
Çok teşekkürler Nevzat Bey, gerçekten çok sevindim. Şaşırtacağı günü iple çekeceğim ;)
Özellikle Clematis Multi Blue diye arama yaptığımda çıkmıştı sıcaklık değerleri. Ama işte ben anlayamıyorum ki :( Bizim bölge 7b de oluyor.
PlantFiles: Detailed information on Clematis Clematis 'Multi Blue' (http://davesgarden.com/guides/pf/go/56232/)

dünyam1
19-03-2012, 12:00
Bir sorum var,Adana da sıcaklık 38 veya 44 derecede ne olur?

Adalet Yağcı
19-03-2012, 13:08
Adana'da clematis yetiştirmek çok zor, küpe çiçeğini bile yetiştiremiyoruz.

Adalet Yağcı
19-03-2012, 13:13
Bu gün ben de bir hevesle Bauhause'a gittim. Şükürler olsun aradığımı da (Multi Blue) buldum ama tek kalmıştı. Çok sağlıklı diyemeyeceğim. Sürgün ile, ucunda tomurcuk diye tahmin ettiklerim sanki donmuş gibi pörsümüş ve sarkmış. Toprağına bakayım dedim parmak girmiyor çok sert bir şey.
Dışarı çıkarmaya korkuyorum, havalar ısınana kadar ev içinde tutacağım.

Önerilerinize ve yardımınıza ihtiyacım var.
Toprağını değiştirip, saksı olarak çok daha büyüğüne geçirmem yerinde olur mu? Fotolarda saksı büyük görünüyor ama bence çok küçük.

Böyle durumlarda bitkiye oksijenli su tatbiki çok işe yarıyor.
Üç yıl önce ölmek üzere olan iki clematisimi ben böyle kurtardım.

Yarım litre suya bir kapak ölçü oksijen döküp bitkinizi bununla sulayın, hemen kendine gelecektir.

Gerçi sizin bitkiniz tehlikeyi atlatmış görünüyor ama başka arkadaşlar da faydalanır diye yazdım.

-20 derecelere kadar clematisiniz emniyettedir merak etmeyin.
Saksının toprağını ona gölge yapabilecek malzemelerle malçlama yapın, ağaç kabuğu talaş vs.
Toprak fazla ısınırsa bitkinizi kaybedersiniz.

gülenmelek
19-03-2012, 21:22
Teşekkür ederim Adalet Hanım, verdiğiniz bilgiden mutlaka ben de faydalanacağım. ;) Belki bu bitki için değil ama başka bitkilerde de işe yarıyor zannedersem.

Bu konuyu elimden geldiğince okumaya çalışmıştım. (Yine de bilemediklerim oluyor tabi) Malçlama olayı aklımda, ama şunu sorayım izninizle. Bitkimin bulunduğu yerin üstünde balkon çıkıntısı var. Yani güneşin dik olduğu saatlerde direkt olarak güneş ışığı alamayacak. Buna rağmen malçlama önerirmisiniz ?

acemifüsun
21-03-2012, 18:02
İzmirde Baumax'a bir bakın isterseniz. Geçen yaz orada görmüştüm.

Hülya
21-03-2012, 18:03
İzmir de satılan bir yapımarket var mı acaba?**** satıldığı başka bir yer ?

Bu hafta İzmir'de çiçek satan yerlerin çoğunu dolaştım.

Clematise hiç rastlamadım.İzmir'e getirmiyorlar :(

Geçen yıl bir kaç tane baumax ta görmüştüm,bu yıl hiç rastlamıyorum

Jezebel
21-03-2012, 18:20
İzmire yeni açılan Baumax' ta vardı sonbaharda.
Belki yenileri bile gelmiştir ;)

Not.
BauMax Şubesi İzmir.
Kazımdirik Mah. 367/4 Sok. No: 18 2. Sanayi çıkışı,
Bornova - İzmir.
TEL.: 0 232 413 01 01.

Adalet Yağcı
22-03-2012, 13:25
Yaylalara götürmek lazım, başka çaresi yokmu?klimayla serinletsek:D

Vallahi ben o öneriyi yazmıştım(klima)ama sonra ciddiyeti bozmayayım diye sildim :)
Çok ciddi ilgilenebilirseniz yaşatabilirsiniz belki, ama bitki tam soğuklanmazsa çiçek verimi düşük oluyor.

olcim
22-03-2012, 13:41
*** doğa severler ;
Ben clematisi burada bulamıyorum ; sarmaşık diye tarif ediyorum , ancak Erzurum da yaşamaz deyip kesip atıyor çiçekçilerimiz . Tohumları nasıl alabilirim ? Kredi kartı kullanmadığımdan internetten alış veriş yapamıyorum , ancak kapıya teslim ve ödeme olursa alabiliyorum... Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Sevgi Durul
22-03-2012, 13:46
Benim clematislerim henüz uyanamadı. Bu normal midir? Cevap için teşekkürler.:)

jineop
22-03-2012, 14:06

Soğuk bölgelerde uyanma daha geç oluyor. Bahçede güneş gören bölgedekiler 2 hafta önce uyanmaya başladı. Gölgede kalanlar ancak yeni uyanıyorlar. Yine türüne göre değişiyor. Örneğin Jackmanii geç uyananlardan. 1 hafta sonra eminim sen de sürgünleri göreceksin. Sevgiler.

limon
22-03-2012, 15:50
Benimkilerde de hiç hareket yok.

jineop
22-03-2012, 15:52
Sevgili limon, bir anda patlayacaklar bak gör, içini rahat tut...

günebakan
22-03-2012, 21:02
Benim clematisim hiç beklemiyordum ama uyanmaya başladı bauhase'den kırmızı çiçekliden almak istiyordum ama kalmamış ne yazıkki kısmet artık.

kılıç
22-03-2012, 22:31
Tohum-takastan gelen tohumlardan ilk merhaba diyen...

sabırsız0606
22-03-2012, 23:43
sayın kılıç çok güzel görünüyor maşallah :) nasıl çimlendirdiniz:confused: benimki buz dolabında duruyor soğuk katlamayı okuyup söylenenleri yaptım mayıs gibi buz dolabından çıkarmayı düşünüyorum :) acaba şimdimi çıkarmalıyım:confused:

iris41
23-03-2012, 06:51
Sayın Terra dan gelen Tanguticam kurumuş :( sanırım yerini sevmedi

kılıç
23-03-2012, 07:00
Sayın sabırsız tohum takastan gelen tohumlardan hiç bir işlem yapmadan kola bardağına ekip sıcak odaya camın önüne koydum 4 tohumdan bir tanesi çimlendi.
Tohum takasta emeği olan herkeze sevgili jineop ve sevgili adalet hanıma çok teşekkür ederim..

Adalet Yağcı
23-03-2012, 11:14
jineop lir aynı kişi misiniz? kargo geldi heyecanla clematis çelik ve ayrıca yapraklar vardı size çok teşekkür ederim, yapraklar sardunyamı_? clematis ne renkti?

çelikler kurumuş gibi inşallah tutar.şimdi bunu su da köklendirip toprağa geçireceğim doğru yazdımmı?

Sorunuzu ben cevaplayayım sevgili Jineop'un izni ile.

Evet, Lir ve Jineop aynı kişidir.
Clematis çeliklerinizi suda köklendirmenize gerek yok, iyi nemlendirilmiş temiz bir toprak harcına ve ya perlite dikip köklendirebilirsiniz.

jineop
23-03-2012, 12:52
Sevgili kılıç, kutlarım. Görüntü kesinlikle clematise uyuyor. Çok sevindim canım.

canannuman
23-03-2012, 15:43
B.Paşa İst.Bauhaustan son kalan penbe fideyi, kırmızı yalınkat çiçek, ve mor katmerli çiçek aldım şu an bakımlarını araştırıyorum. Beyaz ve yalınkat mor da vardı alamadım hepsini tabiiki aklımda kaldılar genede çok şükür 3 tane aldım. Ölsem gözüm açık gitmez. Geçen senede almıştım çok güzelleşmişti saksıda yalınkat penbe ama sonra kuraklıktan öldü. Şimdi bu aldıklarımı yazlığa ekmeyi düşünüyorum malum haftaarası yazlıkta olmayacağım bidonları ters çevirmekten başka fikri olan varmı. Toprakta iyice gelişince susuzluğa mukavemeti artıyormu. Yoksa dahada mı çok su istiyor. Koyu moru ve kırmızıyı arka tarafa ekeyim diyorum direkt güneş vurmuyor penbeyi güneş vuran tarafa. Kök kısımlar güneşten korunacakmış mümkün mertebe buna da dikkat ederim. Etrafını başka çiçeklerle çevreliyim gölge olsun gibi. Bu sene saksıya değil nasipse yazlığın bahçesine ekeceğim. Buradan çok şey öğrendim.
Acaba renklere cinslere küçük çiçek, büyük çiçek, katmerli oluşuna göre bakımda veya açma zamanlarında değişiklik oluyormu? Yani görüntü haricinde bakımda dikkat etmem gereken atladığım bir şey varmıdır diye düşünüyorum.
Hatalı bir düşüncem, veya düşünemediğim birşey varsa uyarırsanız memnun olurum.
Teşekkürler.

Aysis
23-03-2012, 20:11
Sayın Jineop Hanım beni ne kadar mutlu ettiğinizi kelimelerle anlatamıyorum. Ne kadar da çok çelik koymuşsunuz. Bir kısmı patlamış, bir kısmı da patlamak üzere.

Onları torf, bahçe toprağı, yanmış az miktarda keçi gübresi ve perlit karışımında oluşan büyük bir saksıya yerleştirdim. Yeteri kadar su vedim ve üzerini naylon kapatarak sera oluşturdum.Sonra da güneş görmeyen kapalı balkonumun serin köşesine koydum.

275846

275847

Bu defa başarmak istiyorum. Oluş mu yorumlarınızı bekliyorum..

jineop
23-03-2012, 20:57
B.Paşa İst.Bauhaustan son kalan penbe fideyi, kırmızı yalınkat çiçek, ve mor katmerli çiçek aldım şu an bakımlarını araştırıyorum. Beyaz ve yalınkat mor da vardı alamadım hepsini tabiiki aklımda kaldılar genede çok şükür 3 tane aldım. Ölsem gözüm açık gitmez. Geçen senede almıştım çok güzelleşmişti saksıda yalınkat penbe ama sonra kuraklıktan öldü. Şimdi bu aldıklarımı yazlığa ekmeyi düşünüyorum malum haftaarası yazlıkta olmayacağım bidonları ters çevirmekten başka fikri olan varmı. Toprakta iyice gelişince susuzluğa mukavemeti artıyormu. Yoksa dahada mı çok su istiyor. Koyu moru ve kırmızıyı arka tarafa ekeyim diyorum direkt güneş vurmuyor penbeyi güneş vuran tarafa. Kök kısımlar güneşten korunacakmış mümkün mertebe buna da dikkat ederim. Etrafını başka çiçeklerle çevreliyim gölge olsun gibi. Bu sene saksıya değil nasipse yazlığın bahçesine ekeceğim. Buradan çok şey öğrendim.
Acaba renklere cinslere küçük çiçek, büyük çiçek, katmerli oluşuna göre bakımda veya açma zamanlarında değişiklik oluyormu? Yani görüntü haricinde bakımda dikkat etmem gereken atladığım bir şey varmıdır diye düşünüyorum.
Hatalı bir düşüncem, veya düşünemediğim birşey varsa uyarırsanız memnun olurum.
Teşekkürler.
Clematislerinizin önce hangi gruba dahil olduklarınızı bulmanız, ona göre budamalısınız.
Gruba göre budama şekli ve zamanlaması değişebiliyor. Ben olsam hepsini bir araya ve en çok görebileceğim ya da görünen yere dikerdim. Çünkü emin olun 3 tane ile kalmayacak.:D
Baharda ya da çok sıcak olmayan mevsimde önerilen haftada en az 5 litre , yaz aylarında 20 litre hatta günde 5 litre önerilen su miktarı. Tabi önemli olan toprağın nemini koruyabilmek bulunduğu yer , toprak türü, direnaj , bitki büyüklüğü farklılıklar gerektirebilir. Çok sıcak havalar dışında haftalık yeterli miktarda derin sulama yeterli olacaktır. Çok sıcak havalarda bidonlarla takviye ya da kendi kendine suyu bitkiye veren basit aparatlarla sulama yapabilirsin. Toprağı çok güzel işleyin mümkünse en az 40-50 cm derinliğe ve ene ulaşın. Otomatik damlama sistemi zaman ayarlı basitce kurabilirsin. Dip gölge , gövde güneş almalı. Kolay gelsin.

jineop
23-03-2012, 21:01
Bu defa başarmak istiyorum. Oluş mu yorumlarınızı bekliyorum..
Şefaf bir naylon olursa daha rahat izleyebilirsin. Ve mutlaka zımba ile bitki çok terlemeyecek şekilde 2-3 delik açmanı öneririm. Bol şans...:p
Bu sefer olcak:p

dünyam1
23-03-2012, 21:20
Sevgili ayşiş benimde sizinki gibi çeliklerimiz aynı boyda ,aynı anda saksıya geçirmişiz,yarış başladı ilk hangimiz çiçek açıp havalara uçacak:D:D

dünyam1
23-03-2012, 21:41
Sn Terra,
C. wyevaleyi önümüzdeki bahar başlangıcında ilk surgunlerini vermeye başlamadan yan sürgünle çoğaltmayı sizin için deneyeceğim. Selamlar.

Çelikten yetiştirdiğim John Paul II muhteşem... buldum jineop ,harika bayıldım muhteşem görüntü, ilk kez böyle çiçek yetiştireceğim..

jineop
23-03-2012, 21:43
Sevgili jineop çeliklerin açılmış çiçekleri burada forumda ve nette bulamadım, resimleri çekmişmiydiniz?merak ediyorum çiçek kaç yapraklı:D

Buradan bakabilirsiniz Clematis - Galeri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=40720&catid=member&imageuser=40120)

Sevgi Durul
24-03-2012, 16:02

Soğuk bölgelerde uyanma daha geç oluyor. Bahçede güneş gören bölgedekiler 2 hafta önce uyanmaya başladı. Gölgede kalanlar ancak yeni uyanıyorlar. Yine türüne göre değişiyor. Örneğin Jackmanii geç uyananlardan. 1 hafta sonra eminim sen de sürgünleri göreceksin. Sevgiler.

Sevgili Jineop, Jackmani uyanmaya karar vermiş.:)

276007

Orhan Özbilgiç
24-03-2012, 16:17
Bauhaus' ta benim almadığım Montana 'Rubens'i araştırdım. Aslında çok güzel bir cins. Çok hızlı büyüyor, bol çiçekli, bazı kaynaklara göre kokulu.

Ammaaaa...Nisan-Mayıs aylarında çiçekleniyor.

Hadi mayıs için birşey diyemem ama genellikle nisan ayını İstanbul'da geçirdiğim için, bana göre değil.

Arzu edenlere...Marmara forum Bauhaus' ta hala birkaç tane var.;)

276009

276010

gultar
24-03-2012, 19:04
Clematis için bugün öğle tatilimi baumax ta geçirdim.Ama maalesef sonuç hayalkırıklığı.Bırakın Clematis i doğru düzgün çiçek kalmamış **** baumax a bahar gelmemiş demek daha doğru olur sanırım.Daha önce beğenerek ve seçim yapmaya çalışarak gezdiğim bahçeleri bu sefer o kadar boş ve ıvır zıvır doluydu ki anlatamam.izmir de oturanlar Baumax marketi çiçek ve bahçe alışveriş listenizden çıkarabilirsiniz emin olun :(

Çok doğru bir teşhis! Bu güne kadar Baumax'tan beğenip te hiçbir bitki alamadım. Aradığım yoktu, olanlar da solmuş , susuzluktan kurumuştu.

jineop
24-03-2012, 19:48
Bu sene 3. sezonu olacak olan Clematis macropetalanın çiçeklerini görmek nasip olmamıştı. Etiketinde Clematis macropetala 'Markham's Pink' yazıyor. 1. grup budanmayı sevmeyenlerden. Dal yapısı, yeni sürgünlerdeki yaprak yapısı montanaya çok benziyor. Umarım yine etiket hatası yoktur. Şu an tomurcuklar içinde, montana da tıpatıp aynı. Tek tesellim iki karış montanalarım bile çiçek açmış olması. Meraklı bir bekleyiş var:(

jineop
24-03-2012, 20:39
bende bugün bauhause'dan piilu clematis aldım, çiçeği çok güzel görünüyor ama hangi aylarda açtığını bilmiyorum üzerinde yazmıyor. İlk clematisim, umarım o güzel çiçeklerini görebilirim.

Clematis Piluu, erken büyük çiçekli grubtan. Ağaç büyüklüğü ve çiçek büyüklüğü erken büyük çiçekli grubtan olmasına göre çok büyük değil. Ama çiçeklenmesi çok yoğun, ve genellikle katlı. Bazen 3-4 katlı olabiliyor. Çiçeklenme süresi çok uzun değil. Ortalama 30-45 gün. Bazı türler nerdeyse bahar ve yaz boyu sürekli çiçekli. Örneğin W. Nike...
Burada http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446-59.htm geçen seneki çiçeklerini görebilirsiniz... Gözalıcı olup iyi bir seçim yapmışsınız.

denizakvaryumu
26-03-2012, 21:36
CLEMATIS - GOLDEN TIARA (http://www.netplant.nl/index.php?detail=2307&pg=)

CLEMATIS - GOLDEN TIARA

Bauhausun Hollandalı tedarikçilerinden...siteden bu anlaşılıyor. :)

Golden tiara da muhtemel gelecek clematis olabilir...son 3-4 senedir hep aynı clematisleri getirmekten Buhaus da bıkmıştır...:)

zencefil cicegi
27-03-2012, 12:48
bende bugün markette 2 euro gibi harika bir fiyata bu clematisleri gördüm ve iki tane aldim insallah güzeldirler.

ciceksever70
27-03-2012, 21:34
bende bugün markette 2 euro gibi harika bir fiyata bu clematisleri gördüm ve iki tane aldim insallah güzeldirler.

Sanirim hagley hibrit denilen cins. Gecen yil ben de almistim merakla cicegini bekliyorum.

jineop
28-03-2012, 06:16
Fotograftaki kesinlikle montana türü ama alt resimdeki canlı yapraklar ve tomurcuk şekli kesinlikle montana değil.

jineop
28-03-2012, 06:18
Sanirim hagley hibrit denilen cins. Gecen yil ben de almistim merakla cicegini bekliyorum.

Geç çiçeklenenlerden en erken Temmuzu beklemek gerek:o

Jezebel
28-03-2012, 18:19
İlk Clematis açtı.

277355

277354

Hediye eden arkadaşımıza minnettarım.:p

Orhan Özbilgiç
29-03-2012, 12:04
Bu gün bunu aldım!

278107

Net' te araştırdım.

2,5-3 metre boylanıyor.
İri çiçekli.
Haziran, temmuz, ağustos ve eylül, çiçeklenme dönemleri olarak belirtilmiş.

canannuman
29-03-2012, 12:47
Aldığımın biri montana rubbens Sanırım baharda açacak
Diğeri bauhaustaki kırmızı bakıp düzeltecem sanırım yaz ve sonrası
Birde mor katlısıMulti blue. Acaba o ne zaman açar.
3'ü birlikte güzel durur bir güzel sarmaşık gül bulsam çevreleyip ekeceğim hepsini inşallah. Olmaz ise önden clematisleri ekerim torbanın içinde saksıdalar bir haftada 50 cm e yakın boy attılar. İnşallah ekeceğim yere giderim bu haftada hallederim onları çok üzgünüm zaten savaşta arkadaşımı bırakmışım gibi hissediyorum Bauhausta beyaz ile sade mor da vardı alamadım hepsini. Neyseki bu üç güzeli edindim.
Tavsiyeler için çok teşekkürler.

jineop
29-03-2012, 12:57
Bu gün bunu aldım!

278107

Net' te araştırdım.

2,5-3 metre boylanıyor.
İri çiçekli.
Kendinize güzel bir doğum günü hediyesi almışsınız. Burada her ne kadar pembe gibi çıkmışsa da görüntüsü böyle Clematis - Galeri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=40720&c=newimages&cutoffdate=5) :p

Adalet Yağcı
29-03-2012, 14:03
Orhan bey, çok isabetli bir şey yapmışsınız, erkenci clematisler bize göre değil aslında, biz onu görmeden çiçekleri bitiyor.
Çok beğendim, bol çiçek görür bizlerle de güzel görüntülerini paylaşırsınız inşallah.

Jineop'cuğum, Orhan beyin John Paul ıı si resmen pembe, düşünsene, bu renk açarsa, beyazı ile birlikte diktiğimizde manzara nasıl olur.

jineop
29-03-2012, 14:19
Orhan bey, çok isabetli bir şey yapmışsınız, erkenci clematisler bize göre değil aslında, biz onu görmeden çiçekleri bitiyor.
Çok beğendim, bol çiçek görür bizlerle de güzel görüntülerini paylaşırsınız inşallah.

Jineop'cuğum, Orhan beyin John Paul ıı si resmen pembe, düşünsene, bu renk açarsa, beyazı ile birlikte diktiğimizde manzara nasıl olur.

Haklısınız bu pembesi, benimkinin gölgede kalan kısımları uçuk pembe oluyor. Beyaz ve pembe olarak çeşitleri varmış. Şimdi bir tane pembesini almadığıma pişman oldum.:(

ilknur aşık
29-03-2012, 14:52
Bende bu hafta miss bateman ve montana rubens ile clematisçiler kervanına katıldım. Çoktandır istiyordum, ama bulamıyordum. Seçtiğim için değil sadece bu türleri bulabildiğim için.. 1.sayfadan okuma çalışmaları da başladı tabii...

jineop
30-03-2012, 13:23
Orijinal Mesaj Sahibi kartal124
Sayın jineop,
Clematislerinizin olduğunu sayfanızı takip ettiğim için biliyorum.İzin verirseniz bir sorum olacak.Bendede 4 ayrı clematis var.1 ay kadar oldu alalı.Hızla büyüyorlar.Bu gün saksılarını değiştirdim.150 cm.lik çubuklar diktim saksılarına.Sorum şu:Clematisler kendiliğinden çubuğa sarılabiliyorlar mı?Yoksa sürgün uçlarından iple bağlayıp ipin diğer ucunu da bir yere bağlamak mı uygun olur? Ya da hiçbir yere bağlamayıp kendi hallerine bırakayımda yerlerde sürünsünler mi?
Selamlarımla.

Sorunuzun cevabı tabi ki destek şart. Sarılabilecekleri yer varsa tutunup ona sarılıyorlar özellikle bağlamanız gerekmiyor. Türüne göre bazı clematis bir mevsimde metrelerce büyüyebiliyor. 1.50 cm lik 4 tane çubuğu saksının 4 yanına koyarsanız, arada sizde yönlendirme yapmak şarttıyla bitkinize yeterli tutunacak yer sağlayabilirsiniz. Baktınız çok büyüyor, üst üste dolandırmak istemiyorsanız ve yeriniz müsaitse çubuklara astığınız iplerle yukarıyada çıkabilir. Ama ilk senesinde çok fazla uzamayacağından yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

Eser İlhan
30-03-2012, 13:51
Bu gün bunu aldım!

Her yeni clematis alana aynı soruyu soruyorum bu aralar ama;); Orhan Bey, bu güzel bitkiyi nerden aldınız ???

Orhan Özbilgiç
30-03-2012, 17:29
Her yeni clematis alana aynı soruyu soruyorum bu aralar ama;); Orhan Bey, bu güzel bitkiyi nerden aldınız ???

Eser Hanım;
Bu sene, tüm Clematisleri Marmara Forum Bauhaus' tan aldım. Son aldığım bir tane idi.
Diğer Bauhaus' lara bakmaya değer. Belki oralarda olabilir. Çünkü diğer çeşitlerden yeterince var. Umarım bulursunuz.

jineop
31-03-2012, 09:46
Armandii apple blossom elma çiçeklerini belirginleştirdi. 1. yılında çeliğimdeki görüntü. Bu sene 2. yılına geçen ona yakın çeliğim var. Bu çeliklerin hangisine ait olduğunu bilmiyorum. Merakla çiçeklerini bekliyorum.

kılıç
02-04-2012, 15:57
Canım Arkadaşım sayesinde sahip olduğum bu güzellikler aslıda cumartesi günü geldi ama benim manisadan misafirim geldiği için bu güzellikleri seyretmeye ve size göstermeye zamanım olmadı ama şimdi tadını çıkarma zamanı. Kendimi zengin hissediyorum.
Bahceye gelecek ilkbaharda geçirmeyi düşünüyorum inşallah ozamana kadar balkonumu severlerde güzel gelişirler..

Nevzat
03-04-2012, 07:01
Geçensene diktiğim armandi'nin ilk çiçekleri.

jineop
03-04-2012, 13:11
Apple Blossom:p

sarigoz
03-04-2012, 13:24
Sayin jineop,Clematis lerinizin Masallahi var..

Adalet Yağcı
03-04-2012, 13:27
Vay vay vay!!!
Ne de güzel açarmış :)

Armandii ile Apple Blossom çok benziyorlar, sadece çiçek taç yapraklarının biri sivri diğeri yuvarlak.
İkisi de çok güçlü bitkiler, yoğun açmaları çok güzel, insanı doyruyor.
Açma dönemleri de aynı, ikisi de armandii sonuçta.

iris41
03-04-2012, 21:12
Benim multi buluede 3 tomurcuk var sadece

gilan
03-04-2012, 21:37
Apple Blossom da Armandii kadar kokulu mu?

jineop
04-04-2012, 12:57
Apple Blossom da Armandii kadar kokulu mu?

Eğilip koklayınca hoş bir kokusu var. Henüz çok yoğun çiçeklenmediği için uzaktan duyulmuyor olabilir. İlerleyen zamanda tekrar sorunuzu cevaplıyacağım. Sevgiler...

sevim4
04-04-2012, 15:04
Sevgili jineop,geçen seneki clemadisler.
279730
279731
279732
279733
Bu da benim çeliklediğim clematis.;)
279734

sevim4
04-04-2012, 15:06
Bu da çelik clematis.
279735;)

limon
04-04-2012, 19:54
Eğilip koklayınca hoş bir kokusu var. Henüz çok yoğun çiçeklenmediği için uzaktan duyulmuyor olabilir. İlerleyen zamanda tekrar sorunuzu cevaplıyacağım. Sevgiler...

Armandii çiçekleri ilk açtığı bir kaç gün pek kayda değer kokmuyor. Çiçekler olgunlaştıkça hele de güneş vurdukça, insanı çocukluğuna götüren, yabani kır çiçekleri gibi aslında tanıdık gelen ama tam olarak ne olduğu hatırlanmayan, baymayan, çok güzel bir koku yayıyor.

Not:Tecrübeyle sabittir. :)

jineop
04-04-2012, 20:19
Sevgili jineop,geçen seneki clemadisler.

Bu da benim çeliklediğim clematis.;)
279734

Harika, çok sevindim. İçim rahatladı. Çok mutlu oldum, ellerine sağlık.

Orhan Özbilgiç
05-04-2012, 07:35
Clematislerin çiçeklenme dönemlerinin, etiketlerinin arkasında yazılı olduğunu Sayın kartal124 hatırlatıca farkettim. Bende yeni öğrendim.:)

Bu sene aldığım clematislerin etiketlerinde belirtilen çiçeklenme tarihleri şöyle:

Jean Paul II: Mayıs-Ağustos,
Miss Batemann: Mayıs-Eylül,
Rouge Cardinal: Temmuz- Eylül

ciceksever70
05-04-2012, 12:52
Forumda, marketlerde, bahcemde ilk baktigim bitki clematis. Bu sarmasik aliskanlik yapiyor artik iyice emin oldum. Cicegi de yapragi da ayri güzel. Bahcelerde mutlaka olmasi gerekli diye düsünüyorum. Tohumdan ben de beceremedim ama bu yaz celikten deneyecegim.

Nevzat
05-04-2012, 15:18
Armandii'nin son hali.

jineop
05-04-2012, 15:26
Forumda, marketlerde, bahcemde ilk baktigim bitki clematis. Bu sarmasik aliskanlik yapiyor artik iyice emin oldum. Cicegi de yapragi da ayri güzel. Bahcelerde mutlaka olmasi gerekli diye düsünüyorum. Tohumdan ben de beceremedim ama bu yaz celikten deneyecegim.

Hepimizde aynı hastalık. Çelikten yetiştirmek inan zor değil. :o

jineop
05-04-2012, 15:28
Sevgili Nevzat, kararlı peşine düşmenize değmiş. Maşallah...

Nevzat
05-04-2012, 15:33
Sevgili Nevzat, kararlı peşine düşmenize değmiş. Maşallah...

Sayın Jineop, valla bu kadar olduğunu tahmin etmemiştim, çok önceleri düşmeliymişim peşine.

Nevzat
05-04-2012, 15:36
Bende deniyorum bu sene bir çelik bakalım becerebilecekmiiyim.

Adalet Yağcı
05-04-2012, 16:32
Armandii'nin son hali.

Tek kelime ile, muhteşem...
Uzun uzun baktım, kokusunu duyacakmış gibi derin nefesler aldım :)

Clematisin bütün türleri tüm övgüleri hak ediyor.
Sağlık ve güzelliklerle yaşasın Armandii niz.

olcim
05-04-2012, 16:40
Hepiniz komşu çatlatıyorsunuz ; anladım ki ben bu bitkiye erişemeyeceğim :(:( Bol seyirler , nazarlardan uzak olsunlar :)

yasemin-35
05-04-2012, 17:46
11293

ölürüm ben bunlara

yasemin-35
05-04-2012, 17:49
11296

bende 2 adet clematis satın aldım daha yeni filizleniyorlar ve ne renk olduklarını bilmiyorum... her sabah yanlarına gidip çabuk büyüyüp en güzel çiçeklerini açmaları için konuşuyorum onlarla

yasemin-35
05-04-2012, 17:58
Sayın Benben çok güzeller ama uzun zamandır aradığım halde ancak fotolarına
bakmakla yetiniyorum.İzmir ve çevresinde bulamadım maalesef.
Bir fidesini veya bir tohumunu ayarlasam çocuğuma bakar gibi bakacağım.
Tohum için Almanyaya giden bir iki tanıdığıma arattıracağım.
Clematis İngiltere ve Amerikada çok yaygınmış bildiğim kadarıyla.

yalovada doğa peyzaj da satılıyor kargoyla gönderiyorlar ben iki adet aldım sabırsızlıkla açmalarını bekliyorum

Hülya
05-04-2012, 18:30
280128

Balkonumda 3. yılı ; büyüyemedi .Hiç değilse yaşıyor diye sevindiğim clematisim tomurcuklandı.

280129

280130

Hülya
05-04-2012, 18:57
yalovada doğa peyzaj da satılıyor kargoyla gönderiyorlar ben iki adet aldım sabırsızlıkla açmalarını bekliyorum

Yasemin hanım
Aramıza hoşgeldiniz :)
Merhaba. Bitki kartları yok mu üstlerinde. Bitkilerin durumu nasıl.Resim koyabilirseniz, ben de sipariş vermeyi düşünebilirim.

Ne yazık ki İzmir'de Bauhaus yok :(
Diğer çiçek satan sera ve bitki marketleri clematis getirmiyorlar İzmi're
Arkadaşların aldığı bitkileri gördükçe imrenerek bakıyoruz.

Selamlar.

Orhan Özbilgiç
05-04-2012, 19:33
Ben Google' dan buldum.

Yalova Doğa Peyzajdaki Clematisler.;)

Doa Peyzaj, e-Fidanlk, Yalova, Tarm, Ziraat, Al ve sertifikal meyve fidanlar, D mekan ss bitkileri, Ruhani Doan, Peyzaj, Fidanlk, Sulama sistemleri, im alan, Yer demesi, Pergola, Kameriye, Veranda, it, peyzaj, peysaj, peyzaj proje, uygulama, sert pey (http://www.dogapeyzaj.com/?shop=urunler&id=87)

Hülya
05-04-2012, 20:04
Ben de buldum Orhan bey, teşekkürler.

280165

Bitkiyi görmeden almak ,riskli.Nasıl olduğunu merak ettim.
Çünki ben resimdeki satılan bitkileri görüp , hepsinden almak isteyip 3 tanecik clematisle dönmüştüm.:(

280164

Bu çiçek şöleni gibi pazar yerinden daha resimlerim var..Bakıp da neler varmış alamamışım,,tühh diyorum :(

İlgilendiğiniz için teşekkürler.

Hülya
05-04-2012, 20:13
Geçtiğimiz yıl çok sıcak olunca ikisini kaybettim. Saksılarına canlanırlar mı diye bakıyorum .Belli mi olur Clematis bu dipten sürer .:)

280175