PDA

View Full Version : Yaban Asması (Clematis sp.)

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

denizakvaryumu
24-04-2009, 15:31
http://www.elisanet.fi/armiitta/

Umarım bir gün herkesin böyle clematislerle dolu bir bahçesi olur ?

nurcanaybay
24-04-2009, 16:06
Arkadaşlar ,saksı da yetiştirsek sağlıklı gelişirmi ?Bu şekilde Clematis yetiştiren varsa ,
bilgi verebilirse memnun olurum.

günebakan
24-04-2009, 18:03
Sevgili Nurcanaybay benim clematislerim saksıda yetişiyor ve bir sorun yok şu anda:)

74422

gilan
24-04-2009, 18:49
Polish Spirit ve Ernest Markham bir arada. Muhteşem..

74423

limon
25-04-2009, 23:01
Clematislerim bol tomurcuktalar.
74746
Bir tanesi açmak üzere..

74747

ardabora
28-04-2009, 17:49
Clematisseverler merhaba! Clematis sakiz sardunyasi gibi asagiya dogru da sarkarak büyür mü? Tesekkürler.

Merhaba,ben bu resmi görünce denemeye karar vermiştim ama aldığım çelik tutmayınca vazgeçtim.Görüntüsü çok güzel duruyor.Ama oduncu gövde oluşmasın diye sürekli budamak lazım sanırım,sarkması için...

ardabora
28-04-2009, 17:59
Bu da benim geçen sene sahip olduğum clematisim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=255424&postcount=317),yeniden canlanmaya başladı,sabırsızlıkla tomurcuk bekliyorum.

Bir de merak ediyorum,hani haziran ayında çelik almak gerekiyor ya,bu aylarda çelik alıp da başarılı olan var mı aranızda?

Oyaman
28-04-2009, 20:58
Sevgili Ardabora , çelik alma ile ilgili mesajı ben yazmıştım geçen sene . O gün için
Clematisimi yeni dikmiştim . Bu sene durumu çok iyi , yerini sevdi . Haziran ayında çelik uygulamasını yapacağım . Başarabilirsem fotoları ile sizleri bilgilendireceğim . Selamlar .

denizakvaryumu
29-04-2009, 23:09
75512

75513

Bodur-yer clematisleri de çıkmış.Clematis Bijou mayıs ve eylül olmak üzere 2 kere çiçek açıyor.

Saksıcılara ve yer bitkilerini severlere duyurulur.

http://www.taylorsclematis.co.uk/product.php?productid=16740&cat=5723&page=1

75514

denizakvaryumu
30-04-2009, 18:27
Büyük çiçekli clematisler kokulu olmaz diye biliyordum.Yanılmışım.

Büyük çiçekli clematislerden sadece biri kokuluymuş.

Clematis Fair Rosamond

75644

http://www.taylorsclematis.co.uk/product.php?productid=16504&cat=273

http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clemdetail.cfm?dbkey=166

http://davesgarden.com/guides/pf/go/127139/

Adalet Yağcı
04-05-2009, 15:21
Demek clematisler görücüye çıktı, bunlar da benim kızlarım.
The president i yüklemedi, daha önce bahçeme yüklemiştim.

denizakvaryumu
04-05-2009, 15:24
Türü nedir?

Adalet Yağcı
04-05-2009, 15:43
Beyazın adı, Snow Queen

Hülya
05-05-2009, 12:39
Sayın Farezya fiyatın yanı sıra hangi sera olduğunuda yazabilirmisiniz lütfen:)
Merhaba Günebakan . Bir süredir bilgisayardan uzaktım mesajınızı göremedim,özür dilerim. İnciraltı'na Fahrettin altay meydanından gelirken,köprüden inince solda Kardelenin yanı İzmir Botanik'te vardı Clematisler.O kadar çok bitki gelmiştiki alacaklarımın haricindekilerin fiatlarını sormadım.

limon
05-05-2009, 16:48
Ben iki gün önce tepelerini biraz budayınca deneme amaçlı çelik hazırlayıp diktim. Geçen yıllarda da denemiştim olmamıştı bakalım bunların akıbeti ne olacak? :)

Güler
06-05-2009, 08:47
Geçen hafta Akdoğa çiçekçiliğe uğradım. (Ne zaman uğramıyorum ki)
Clematis ellerinde yoktu, Salı günü gelecek dediler, ama Serap kendine bir tane ayırmış. "Clematis montana var.rubens", o kadar hoş kokusu vardı ki, rengi de pembe, ama iri çiçekli değil.
Hemen haciz koydum tabî. Sağolsun beni kırmadı. Çiçekleri döküldüğü için fotoğraf yükleyemiyorum ama yeni filizler var, eğer çiçek verirse yüklerim.
İlk defa kokulu bir clematisim oldu.

denizakvaryumu
06-05-2009, 10:28
Bu sıralar kokulu clemantis montanalar geliyor.İzmir Botaniğe de mutlaka gelmiştir.

Bizim için koklayın derim :)

Güler
06-05-2009, 10:37
Genelde B.Hause gelenleri Akdoğa çiçekçilik getiriyor.
Benimkinde şu an çiçek kalmadı, ama çiçekleri çok hoş kokuluydu.

denizakvaryumu
06-05-2009, 10:44
Güler Hn, Akdoğa çiçekçiliğe bir daha uğrayabilirseniz, Ağaçlar.net forumundan söz ediverin lütfen.
Seslerini bir duyursunlar, madem Bauhausa mal getirebiliyorlar, onlardan isteyeceğimiz çok şey olacak.:p

En başta;
clematis dr.ruppel sonra tophat blueberry sonra delosperma nubigenum sonra golden chain tree sonra vs.vs.vs.vs.:D

limon
06-05-2009, 19:38
Ben de Bauhause dan, sizin dr.Ruppel e benzeyen çiçekli türden (adını unuttum) aldım. 5 TL liklerde vardı o tür, fiyat ucuz ama ortada pek bitki yok :) Zor bela dipten 2-3 yeni sürgün olanı buldum aldım. Bu yıl açacağını sanmam, acelem de yok...

9 TL likler de pek cılız ve çıtkırıldımlardı. Snowman'dan gelen Armandii onların 5-6 katı gelişmiş diyebilirim. O da henüz açmadı ama sanki Yasemin gibi tomurcuk oluşumları var.

jineop
06-05-2009, 21:12
Merhaba
Clematis merakı bugün 2 tane daha aldırdı.Bauhaustan
Clematis Piilu ve John Paul 2 aldım,üstlerinde tomurcuklar var,henüz toprakla buluşturamadım. Sevgiler

denizakvaryumu
07-05-2009, 22:06
http://www.donahuesclematis.com/pruning.pdf

Önemli bir liste

Oyaman
07-05-2009, 23:05
Yurt dışından gelen Clematis piliu ' mun 6-7 çiçeği mevcut ancak en alttan açan bir çiçek katmerli oldu . Çok şaşırdım diğerleri yalınkat . Böyle birşey varmı ? yoksa tek saksı içinde 2 ayrı kökmü gelmiş acaba ?

nevsune
08-05-2009, 08:43
Geçen yıl boyunca Güler hanımın, Limon'un bahçesindekilere yutkunarak, imrenerek bakmıştım. Bu bahar Bauhausda satıldığını duyunca hemen koştuk, saklandığı yerden zor bulup çıkarttık. Aldığımda kuru, kırılgan bir dal parçasıydı. Birkaç yerinden yeni patlamış sürgünleri belli belirsiz görünüyordu. 3 kere saksısı değişti. Her bir saksı değişiminde bir-iki sürgün gitti:(. Temmuz ayında çiçeklenecek (balkonda olacağından bile umudum yoktu) diye beklerken birden bir tomurcuk beliriverdi. Son saksı değişiminde bu tomurcuk da ölür diyordum ve......bütün eziyetlerime karşın "Ville de lyon" Clematisim açtı.

Harika bir renk, harika bir bitki. Her çeşidi ayrı bir güzellik. İnsanın ne kadar yeri varsa o kadar clematis sahibi olacağı geliyor (benden bu kadar ne yazık ki).
77076
77075

Bu yıldan fazla bir beklentim yoksa da, gelecek yıla iyice şenlenir umudundayım:)

Adalet Yağcı
08-05-2009, 09:27
Ville de Lyon bende de var, şimdilik tomurcuk görünmüyor, ama gerçekten çok hoş bir rengi varmış.
Clematis için oldukça geç kaldığımızı düşünüyorum sevgili Nevsune.

nevsune
08-05-2009, 09:42
Ville de Lyon bende de var, şimdilik tomurcuk görünmüyor.

Adalet hanım sizinki dışarda durduğu için normal seyrini sürdürüyordur. Ben aldığımda havalar soğuktu ben de o kuru dala kıyamayıp kapalı balkona almıştım. Güzel de güneş gördü. Bu yüzden aceleci davranmış olabilir.

Normal olarak Temmuz'da çiçeklenmeliydi. Beni şaşırtıp, buldumcuk yapan da o ya zaten:D Şimdi açması anormal.

zerrinsrt
08-05-2009, 10:07
Adalet Hanım sizin ve Deniz akvaryumu'nun sayesinde 8 kök 7 çeşit clematise sahip oldum :p.
Cl john paul 2
Cl gladys picard( 2 tane )
cl armandii
cl comtesse de bouchaud
cl piilu
cl warsawska nike
cl palish spirit
Bakımları konusunda çok acemiyim. Yardımlarınızı bekliyorum.
Son Ankara ziyaretinden sonra eşim tarafından bana sera ,çiçek reyonu hatta pazar yerindeki çiçekçiye uğrama yasağı geldi:(.Neyseki uzun sürmüyor;).

Adalet Yağcı
08-05-2009, 11:35
Sevgili Zerrinsrt, çok iyi yapmışsınız, inanın hiç pişman olmayacaksınız, soğuklara çok dayanıklı bir bitki.
İlk yıl biraz sönük geçebilir ama sonraki yıllarda muhteşem görüntüler sizi bekliyor.
Bakımı diğer çiçekler gibi, sadece bitkinin kök kısmına malçlama yapmanız gerekiyor, ister ağaç kabuklarından ister taşlardan.
Ben kuru otlarla etrafını çevreledim, ama ağaç kabukları yerleştirmeyi düşünüyorum en kısa zamanda.

zerrinsrt
08-05-2009, 11:50
Adalet Hanım,
Az önce bahçenizdeydim. Clematisleriniz çok güzel açmış. Darısı başıma. Önerinize uyup köklerini bir şekilde gölgeleyeceğim. Düzce'nin iklimine uygun bir bitki diye düşünüyorum.

Oyaman
08-05-2009, 12:20
Ben iki gün önce tepelerini biraz budayınca deneme amaçlı çelik hazırlayıp diktim. Geçen yıllarda da denemiştim olmamıştı bakalım bunların akıbeti ne olacak? :)

Sevgili Limon çelikleri perlitemi yoksa torfamı diktiniz ?

limon
08-05-2009, 12:35
Torf+gübre+toprak karışımına diktim Oyaman.

Clematis Armandii çok hızlı boylanıyor. Çiçek tomurcuğu hazırlığı sandığım ince dallarda kuruma olmuş. Bugün tepe budaması yapmayı planlıyorum. Bitki boya vereceği enerjiyi çiçeklere versin diye düşündüm. Budadıklarımı yine dikip köklendirmeyi deneyeceğim.

limon
08-05-2009, 22:06
Snowman den gelen "Madame Le Coultre", "Beyaz Clematis" bugün gelir gelmez Manolyanın yanıbaşındaki yerine yerleşti. Keyfi pek yerinde :)
Kokusuz Manolya da diyebiliriz, yalandan kim ölmüş :)
77281

zenfree
09-05-2009, 17:55
Snowman'den gelen iki farklı clematisi aynı yere diksem olur mu? Ya da biraz alışmaları için yerlerinde mi bırakayım? Yardım lütfen.;)

Adalet Yağcı
09-05-2009, 18:11
Gecikmeden yerine dikin, derim ben.
Bir an önce alışsın yerine çiçeklensin.
Ben üç clematisi otuz santim arayla diktim, hiç şikayetçi değiller.

limon
09-05-2009, 19:37
Zenfree, nasıl ama çiçekleri? Dediğimiz kadar var mıymış? :)

Yukarda fotoğrafını çektiğim sarmaşık geldiğinde, rulo halinde kartona sarılı haldeydi. Kartonun tepesinden ne gelmiş diye bir bakayım dedim, tabak büyüklüğündeki çiçek bana gülümsüyor. Gel de bir kez daha aşık olma şimdi bu Clematise :) Bu ne zerafet... :)

uzman16
15-05-2009, 10:14
Geçen gün seradan clematis aldım. Çok gelişmiş durumda, kökten itibaren 4-5 dal yanlara genişlemiş. Üzerinde çok fazla tomurcuk var. Boyu 1 metreden fazla. Çiçeklerinin tomurcuktan açmasına kadar geçen süreye dikkat eden var mı? 20-25 gün sürer mi acaba? Sabırsızlanıyorum açması için.

Yapraklarına su püskürtüyorum. Özel bir bakımı var mı? Dikkat ettiğiniz hususlar neler? (Köklerin gölgede kalmasına dikkat ettim.)

denizakvaryumu
15-05-2009, 10:17
Cinsi nedir?

Genelde seradan çıkanlar bir şok durumu yaşıyor bir müddet beklemeye giriyor sonrasında açıyor.

Clematisin bu kadar çok tutulmasının sebebi hem güzel çiçekleri hem de büyüme hızı.Çok güzel gelişen bir sarılıcı.

COYOTE
15-05-2009, 10:21
Clematisimde külleme olmuş.Ne yapmalı acaba? Biraz kırptım ama:(:(

uzman16
15-05-2009, 10:26
Cinsi nedir?

Genelde seradan çıkanlar bir şok durumu yaşıyor bir müddet beklemeye giriyor sonrasında açıyor.

Clematisin bu kadar çok tutulmasının sebebi hem güzel çiçekleri hem de büyüme hızı.Çok güzel gelişen bir sarılıcı.

Pembe beyaz çizgili olduğunu söylediler. Üzerinde çiçek yok. (Fotoğraf netten alınma.)

78622

Üzerindeki tanıtım kartında resmi vardı. Umarım kartlar karışmamıştır ve açınca sürprizle karşılaşmam.

Tırmanması için satınaldığım 2 adet yeşil çıtayı merdiven gibi çaktım ve clematisi bu merdivene yerleştirdim. Çok şık durdu. Fotoğrafını çekip eklerim. Üzerinde 40 kadar tomurcuk var.;)

denizakvaryumu
15-05-2009, 10:36

Kükürt bordo bulamacı gibi seçenekler var ama ev ortamında da olduğunu düşünürsek en iyisi bionem uygulayın derim.

denizakvaryumu
15-05-2009, 10:40
Pembe beyaz çizgili olduğunu söylediler.

78622

Üzerindeki tanıtım kartında resmi vardı. Umarım kartlar karışmamıştır ve açınca sürprizle karşılaşmam.

Tırmanması için satınaldığım 2 adet yeşil çıtayı merdiven gibi çaktım ve clematisi bu merdivene yerleştirdim. Çok şık durdu. Fotoğrafını çekip eklerim. Üzerinde 40 kadar tomurcuk var.;)

Eğer Bauhausdan alınma ise 2-3 alternatif olabilir etiketi görmeden bir şey demek zor.

Örneğin piilu ise küçük tomurcuk, papa ise büyük tomurcuk.

uzman16
15-05-2009, 10:46
İthalmiş, ben bir seradan aldım . Seracı Yalova'da Akdoğa firmasından getirtmiş.

Tomurcuklardan en büyüğü şu an 4 cm. kadar.

denizakvaryumu
15-05-2009, 10:52
Bauhausa clematisleri Akdoğa veriyor.

Bu durumda clematisiniz büyük bir olasılıkla papa.(john paul 2)

http://www.bluebirdnursery.com/productlist.asp?id=vine&page=2

Bauhausa gelen pembe beyazlarda en gösterişli iki çeşit vardı zaten diğeri piilu.

hüsnüyusuf
15-05-2009, 11:03
Clematisiniz Nelly Moser cinsi olabilir.

http://images.google.com.tr/images?ndsp=20&hl=tr&safe=active&um=1&ei=Py0NSpjEEseC_AbdybS1BA&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=clematis+nellymoser&spell=1

hassoman
15-05-2009, 11:09

"......."külleme hastalığı ile mücadelede mantar ilacı Fungusit (mesela Topas isimli) kullanılıyor. Sulandırılıp bitki aşağıdan yukarıya spreyleniyor. Mümkünse kök yüzeyinide ilaçlamayı unutmayın. Durağan hava, bitkilerin üstten sulanması hastalığı hızlandırabiliyor.

İlkbaharda iyi budama, yaprak geliştirici azotlu gübreler, çiçekler için potasyumlu karışımlar bir ölçüde mücadele için önemli. Yaz ortasında oya ağaçlarındaki hastalık için 10-15 günde bir ilaçla sprey yapmalısınız. Budama yapmak çözüm, ama çiçekleride yok edebilir. Taflanları ve diğer yapraklı bitkileri fark ettiğinizde budamaktan çekinmeyin. Kesilen dalları ortada bırakmayın yok edin. Hatta yakın.

Gölgede kalan gül, oya ağacı gibi tam güneş seven bitkileri kışın söküp güneşli bir yere taşıyın. Dev, gölge yapan ağaçlarınız varsa, içten yazın güneşin toprağa geçebilmesi için biraz budayın.

Tarım ilaçları dışında toz kükürtü (ecza depolarında satılıyor) akşam vakti ıslattığınız yapraklara serpmelisiniz. Bir tülbent ya da naylon çorabın içine kükürdü doldurup puf puf serpin. İşlem sırasında üzerinizdeki metal aksesuarlar varsa çıkartın, kükürt metali karartıyor. Bu işlemi haftada bir devam edin.

Karbonat (sodium bicarbonate) ya da potassium bicarbonate ile çok az sirke, mayi arap sabunu sulu karışım da külleme hastalığı ile mücadelede kullanılıyor. Maddelerden birini (4 litre suya 30gr. karbonat.+ 4 yemek kaşığı sirke + iki avuç arap sabunu) mayi arap sabunu ile karıştırıp bitkinizi güneş yokken yıkayın. Haftada bir işlemi tekrar edin… Arapsabunu karbonatın yapraklara işlemesi, kalıcı olması için önemli. Karışımlardan sadece birini kullanmanız işe yaramaz. Bu arada uyarayım bitkilerin çoğuna bu karışım iyi gelirken, bazılarında yaprakları yakabiliyormuş, bence siz Topas‘tan şaşmayın. İlaçlama miktarları kutu üzerinde yazılı, sorun olmaz!Hala bu yazdıklarım işe yaramıyorsa sizin oralardaki bir Tarım il müdürlüğüne danışın. Mutlaka doğru ilacı ve yöntemi size bildiricektirler…

Murat Pilevneli http://bahcevan.com/kulleme-hastaligi

uzman16
15-05-2009, 11:15
Clematisiniz Nelly Moser cinsi olabilir.

http://images.google.com.tr/images?ndsp=20&hl=tr&safe=active&um=1&ei=Py0NSpjEEseC_AbdybS1BA&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=clematis+nellymoser&spell=1

Olabilir. Açmış olan başka bir saksıda gördüğüm çiçek yüklediğiniz resme çok benziyor.

Bekliyorum. Umarım kısa sürede açar.

Snowman77 den de beyaz clematis Madame Le Coultre aldım. O daha çok küçük. Temmuz ekim arası çiçekleniyormuş.

denizakvaryumu
15-05-2009, 11:19
Nelly Moser nolamaz :)

Bauhaus-Akdoğa ya bu çeşit gelmedi.

COYOTE
15-05-2009, 11:26
Sn Hassoman teşekkür ederim. Arap sabunluyu hemen deneyeyim, bionem de yanıma kar kalsın. Her eve lazım galiba..

limon
15-05-2009, 12:24
Denizakvaryumuna katılıyorum, Akdoğa'ya gelen pembe beyaz tür Papa olmalı. Ben de bir adet perişan durumda ama dipten sürgünü olan almıştım. Üç gün önce yere yatmış bir dalını bağlamıştım, bir gün yanına uğramadım, dün baktığımda gözlerime inanamadım. O bağladığım dal dışında bir dal daha uzamış ve hepsini geçmiş, bir günde yaklaşık 40-50 cm uzamış, inanılmaz. Bu yaz açması konusunda ümitsizdim ama artık yakında tomurcuklanmasını beklemeye başladım. :)

Clematise halen ilgisi olmayan için bahçemde açmaya başlayan güzellerin fotoğraflarını çektim :) Yanılmıyorsam henüz açmamış 4 çeşidimin daha olması gerek. Bunlar erken davranıp açanlar, sırada çoook tomurcuk bekliyor. Hepsi birden açında bir fotoğraf daha eklerim.

Snowman'den yeni gelen Clematisim, Madame Le Coultre
78656

En çok bu tür açtı şu sıra.... Clematis 'Snow Quenn'
78657

Üzerindekiler bugünlerde her yeri kaplayan çam tozları. Bu rengi çok seviyorum. Adını bilmiyorum. Clematis "Jackmani" olabilir.
78658

limon
15-05-2009, 12:48
Clematis köklendirme ile ilgili video buldum. Daldırma, havai köklendirme dediğimiz tarzı uygulamalı gösteriyor, yöntem çok basit, hemen deneyeceğim.
http://www.5min.com/Video/How-to-Propagate-Clematis-18630187
Burada da Clematis türlerinden ikisini anlatıyor.
http://www.graspr.com/videos/Growing-Clematis-1#
Kışın açan Clematis
http://www.graspr.com/videos/Sweet-Autumn-Clematis-2

Burada işimize yarayacak bir çok video var.
http://www.5min.com/Video/How-to-Prune-Different-Kinds-of-Plants-18630184

uzman16
15-05-2009, 13:49
Nelly Moser ile Papa Jean Paul II'nin farkı sadece rengi mi? Biri daha açık renkli gibi.

Limon çiçeklerin harikalar.

jineop
15-05-2009, 14:20
Renk farklılığı bariz görünüyor. Yanyana resimledim.

limon
15-05-2009, 15:06
Yalnız Papa nın açmış halini gördüm ben Bauhause da. Bu kadar net renkli değillerdi. Gerçi benim açan mor tonlu clematisin ilk açan iki çiçeği de pek canlı mor açmamışlardı, hafif yeşile kaçıyorlardı, buradaki üçüncü açan çiçek, tam rengini yansıtıyor. Belki benim gördüğüm de öyledir. Koyu Pembesi böyleydi ama açık pembe tonu soluk lila tonundaydı, çiçek yapısı böyle düz değil de buruşuktu. Yanlış anlaşılmasın, çiçeğin şeklinden bahsetmiyorum, buruşuk kumaş gibi düşünün. Anlatırken yoruldum, açarsa göreceğiz :)

uzman16
15-05-2009, 15:09
Teşekkürler Jineop, fark iyice görülmüş oldu.

Nelly'de çiçekler daha aralıklı ve renk eflatun - pembe gibi, Pean Paul'de ise çiçek daha dolgun görünüyor ve renk pembe - beyaz gibi. Benim gördüklerim sanırım sağdakine daha çok benziyordu.

denizakvaryumu
15-05-2009, 15:44
Yine de etiketlerdeki resimlere ben güvenmem...

Gerçek durum, çiçek açınca ortaya çıkar :)

hassoman
15-05-2009, 17:21
Bu güne kadar pek çok çiçeğe tutkum oldu...
Kardelen'e olan tutkum pek duygusaldır... Baharın öncü habercisidir; aceleci, telaşından yorgun düşmüş, güzelliğinden ve zerafetinden mahcubiyet akar... Onun bu hallerine tutuldum heralde...
Hani, Yunan zaferini bir an önce Atinalılara duyurmak isteyen asker Phidippides, kendisi de savaştığı halde 50 km saatlerce, durmaksızın koşarak Atina meydanına ulaşmış, “Zafer” diye bağırdıktan sonra düşüp ölmüş ya kardelen bana bu askeri anımsatır... Bütün çiçeklerden önce koşturup, 'bahar geliyor müjde...' dedikten sonra bahar şenliğini görmeden ölüp gidiyor...

Sonra o kır çiçekleri...
Özellikle bozkır çiçekleri..
Başıboş, özgür ve ne kadar da yalnızlar...
Sonra sonra?...
Evet ya, kasımpatları...
Tüm renklerin solgunlaştığı, tüm çiçeklerin güzelliklerinden elini ayağına çektikleri bir mevsimde kendilerini gösteriverirler...
Ha bakın!.. Gülün gönlümdeki ve gözümdeki yeri ayrı elbette... Bu kadar özgüveni yerli yerinde başka bir çiçek var mıdır acaba? O artık aileden biri...

78709

Lakin yaban asmaları!...
Ah o yaban asmaları!..
Onlara clematis demeye dilim varmıyor. Her ne kadar söylenmesi afilli de olsa...
Yabanasması, ormanasması, orman sarmaşığı, yaban sarmaşığı, meryemana asması isimleriyle anılıyor oysa... Çeşitlerine akdolandı, mordolandı, akasma, filbahar (buradaki fil kelimesinin aslı ful-dur), aldolandı, pembedolandı, gönlümedolandı, aklımadolandı... (son dördünü ben yakıştırdım) desek ne olur?..

Çocuklarına Yunanca olan melis- melisa ismini koyan çok ama Türkçe adı olan oğulotunu koyan hiç yok...
Melisa kelimesi bize çok zarif gelirken oğulotu neden kaba saba geliyor dersiniz? (Oğul güzel kelime ama ot bozuyor işi değil mi?...) Kelimeleri bize çekici kılan (ya da tersi) onlara bindirdiğimiz anlamlar olsa gerek. Bu açıdan ot kelimesi sınıfta kalmaya mahkum... İyi de yabanasması öyle kaba, saba değil gibi... Hoş o kadar da muhafazakar değilim. Ama, clematis ismini pek kullanmasak diyorum...

Her ne hal ise:
Geçen yıl diktiğim iki yabanasması (ikisi de kışı kupkuru bir vaziyette geçirdiğini ve umudumu kestiğimi size yazmıştım. O ince, kuru gövdelerinde gözler patlamaya başlayınca, hani, 'bu bir mucize' demiştim ya. Şimdi o cılız gövdelerinde iri yapraklar doldurdu ve onlarca tomurcuğu var. (Jackmanii ve multı blue)
Yani onlara birer mordolandı dense yeridir...
78710

Derken bir sürprizle karşılaştım. Saksıdaki montana 'mayleen' açtı ve kokulu iyi mi?..
Düşünebiliyor musunuz leylakların, hercaimenekşelerinin kokuları arasında kendine has o hoş kokusuna yer bulmaya çalışıyor...

78711

Onlara karşı duyulan aşk değil sanki bu bir kara sevda...
Hastalıklı bir sevgi bu...
Tüpedüz manyaklık...
Çünkü onlara sahip olma isteğine engel olamıyorsunuz. Geride, bahçede kendilerine hala yer bulunamamış (sonradan görmüşlük işte bu olsa gerek) dokuz adet daha tomurcuğa durmuş yabanasmam var...
Oysa bu sarmaşıkların 250 çeşit türünden söz ediliyor. Velhasılı kelam, bu tutkuya bir dur demem lazım...

Kiraz
15-05-2009, 17:44
Sn. Hassoman, çiçekleriniz kadar anlatımınız da çok güzel. Ben de bundan sonra yabanasması adını kullanmaya karar verdim. Bu çiçeğe ayrıca "ormanların kraliçesi " yakıştırması da yapılıyormuş.

Benimki bu sene, ilk seneye göre daha güzel büyüyor diye seviniyordum. Duvarlar boyanırken, hiç bir dala dokunmaya boyacın fırçası, yaban asmamın var olan iki taze dalına yapıştığı gibi, birini kırdı, diğerini de tamamen boyayla kapladı. Kırılan dalı ayırdım, diğerini de yıkadım, ilk tomurcuklar gitti ama arkasından ümitliyim:)

limon
15-05-2009, 18:43
Kırılan dalın altlarından bir çok tomurcuk verecektir. Ben bol tomurcuk versin diye çok boya gitmemesi için tepe budaması yaptım. İşe yaradı, o kadar çok kocaman tomurcuklar var ki...

Armandii ye de yaptım aynı işlemi ama o daha yeni evine alışma evresinde sanıyorum. Bu kadar cömert sunduğum sevgimi karşılıksız bırakmayacak ama eminim :)

Ayrıca yeni tespitlerimi paylaşmak isterim. Clematisi çelikten çoğaltma çabalarımı biliyorsunuz, başarılı olamamıştım ya hiç. Çok ince narin dallı, nasıl çelik alıp dikilir diyordum. Bu sene dördüncü yılını geçiren Koyu Mor renkli olan Clematisimin dalları o kadar güçlendi ki, çıtkırıldığımı tamamen geçti, eskiden dalın yönünü değiştirmeye korkardım, çıtır çıtır kırılıp elimde kalınca çok canım sıkılırdı. Bu sene çok güçlendi o dallar, demek ki normali böyleymiş, şimdi çelik almaya korkmuyorum.

Önceki mesajlardaki video ları gördünüz mü? Havai köklendirme uygulaması var, en kolay yöntem, denemek gerek.

Sn.Hassoman, bizim bu "Yaban Asması" arsızlığımız çocukların yüzlerce oyuncak dolu olan bir mağazaya girip bir tane seçmek zorunda olması gibi. Birini alıyorken aklınız diğerinde kalıyor. Bu kadar çok çeşit çiçeği olan başka bir bitki var mı bildiğiniz? Bir de saksılar için bodur olanlarından bulsak keşke de her yıl mevsimlik çiçeklerle uğraşmasak.

zenfree
15-05-2009, 20:30
Kırılan dalın altlarından bir çok tomurcuk verecektir. Ben bol tomurcuk versin diye çok boya gitmemesi için tepe budaması yaptım. İşe yaradı, o kadar çok kocaman tomurcuklar var ki...
Ben de budasım mı acaba?
Pembe olan açtı. Aslında lila demek daha doğru. Tomrucuk ilk açmaya başladığında mor renk gibiydi. Çok güzel.:) Bir tane ama olsun. Sarılması için arkasına tahta paravan koydum.

hassoman
15-05-2009, 20:35
Budamayı forum olarak yapacaksanız bilmem ama ben budanmasından yana değilim.
Bırakın kendi haline... İnanılmaz bir şekilde çoşuyor çünkü...

zenfree
15-05-2009, 20:39
Saksıda ve balkonda olduğu için belli bir formda tutmam gerekecek gibi. Zira alıp başını gidecek fazla bir yeri yok malesef.

hassoman
15-05-2009, 20:42
Gördüğüm kadarıyla doldurması gereken hayli yer var.
Ama siz bilirsiniz elbette... :)

zenfree
15-05-2009, 20:45
En iyisi kontrolden çıkana kadar bekleyeyim. Teşekkürler Sayın Hassoman.:)

hassoman
15-05-2009, 20:47
En iyisi kontrolden çıkana kadar bekleyeyim. Teşekkürler Sayın Hassoman.:)

İşte balkonda kontrolde olan bir yabanasması :)

78773

denizakvaryumu
15-05-2009, 21:13
Nazar değmesin, kimin balkonudur bu böyle ? Hayran kaldım.Çiçeklerin ortası da katmerli, türünü tayin eden var mı?

hassoman
15-05-2009, 21:26
Dr. Ruppel?

uzman16
15-05-2009, 21:53
Seraya uğradım ve açık olan tektük, solmaya dönmüş çiçekleri fotoğrafladım. Siz karar verin türünün ne olduğuna.

78788

Yine de etiketlerdeki resimlere ben güvenmem...

Gerçek durum, çiçek açınca ortaya çıkar :)

Benimki açar açmaz fotoğrafını yükleyeceğim.

Bu da seradaki bir diğer clematis...Aslında bu kadar açık renkli değil, daha koyu renkli. Mor olanı çekmeyi unuttum.

78789

uzman16
15-05-2009, 22:02
Bu da benim balkondaki açmayı bekleyen clematisim.

78798

78799

hassoman
15-05-2009, 22:35
Hassoman Yaban asmanız muhteşem görünüyor gerçekten güle güle büyütün:)

Sevgili Günebakan,
Sizi yanılttığım için özür dilerim. O balkon maalesef benim değil... Bir alıntıydı, kaynağını göstermeyi ihmal ettim:
benim yabanasmalarım 548 nolu hücredeki fotoğraflar ve avatarımda

Bknz: http://www.flickr.com/photos/more_than_design/2650374958/

nevsune
16-05-2009, 06:02
Bu da seradaki bir diğer clematis...Aslında bu kadar açık renkli değil, daha koyu renkli.
78789

Bu büyük olasılıkla "ville de lyon". 497 nolu mesaja bir bakar mısınız, aynısı mı? Taç yaprakları aynı şekilde yuvarlak ve renkleri de benziyor.

Bir de ben sizin clematis saksılarınızı soracağım. Boyu ve genişliği ne kadar? Ben koca saksıya diktim. Eğer sizinki sandığım kadar küçükse ve yeterli geliyorsa hemen ikinciyi alayım:)

limon
16-05-2009, 12:07
"Ville de lyon" lar da açmaya başlıyorlar. Açmamış 3 çeşidim var. Demek toplam 7 çeşit Yaban Asmam var. Nice 7 lere... :)
78877

78878

1 cm ileriden tutmuşum -1 olarak hesaplayın. "Snow Quenn"
78879

Bunlar ilk açanlar olduğu için biraz daha küçükler, bunun çiçekleri de beyazın büyüklüğüne ulaşabiliyor.
78880

uzman16
17-05-2009, 10:07
Bu sabah kalkıp balkona çıktığımda beni bekleyen bir sürpriz vardı. Ben de paylaşıyorum.

Kenarlar lila ortası pembe renkli... Yalnız çiçek boyutu pek büyük değli. 11 cm.

İlk çiçeğin daha küçük ya da büyük olduğuna dair bilgisi olan var mı?

Güneşte çektiğim fotoğraf

79093

Gölgeye alıp çektiğim fotoğraf

79094

Bu da uzaktan fotoğrafı

uzman16
17-05-2009, 10:17
Bu büyük olasılıkla "ville de lyon". 497 nolu mesaja bir bakar mısınız, aynısı mı? Taç yaprakları aynı şekilde yuvarlak ve renkleri de benziyor.

Bir de ben sizin clematis saksılarınızı soracağım. Boyu ve genişliği ne kadar? Ben koca saksıya diktim. Eğer sizinki sandığım kadar küçükse ve yeterli geliyorsa hemen ikinciyi alayım:)

Evet nevsune, aynısı. Çok güzelmiş sizinki de. Uçları diğer türlere göre daha yuvarlaktı, renk bordo içi biraz daha farklı bir tondaydı.

Clematisi ektiğim saksının boyutu 24 x 24 ebatlarında. Yüksekliği 20 cm. Bir sorun yaratmadı bu saksı. Yaklaşık 3 hafta oldu bu çiçeği alıp saksıya ekeli, üzerinde 40 kadar tomurcuk var. (Aldığımda 15 civarında tomurcuk vardı.) Saksının yüzeyini alysium ile kapladım ki kökleri güneş ışığından koruyayım.

79097

Ben yaseminlerimi de bu saksılara diktim. Gayet sağlıklı gelişiyorlar. Her yanı tomurcuk dolu. 1-2 sene sonra daha büyük bir saksıya almam gerekebilir. Şu an keyifleri yerinde. Yaseminlerin altına da sarı ve turuncu renkli çiçekler diktim. Tomurcuklar açınca renk şöleni başlayacak. Bir diğerine de sardunya diktim. Yaseminlerin kokusu da bu şölene katılınca herşey tam olacak.

79098

uzman16
17-05-2009, 10:21
Bu da snowman77'den aldığım beyaz renkli madame le coultre ...

Boyu 55 cm. Bu yaz çiçek açar mı bilmiyorum ama pek ümitli değilim.

79099

snowman77
17-05-2009, 14:19
Bu da snowman77'den aldığım beyaz renkli madame le coultre ...

Boyu 55 cm. Bu yaz çiçek açar mı bilmiyorum ama pek ümitli değilim.

79099

Sn uzman16 madame le coultre clematisiniz bu yaz çiçek açar şu an sürgünde ardından çiçeğe durucaktır ve eylül ayına kadar sürgün -çiçek şeklinde büyümeye devam edicektir.

limon
17-05-2009, 21:00
çiçek boyutu pek büyük değli. 11 cm.

İlk çiçeğin daha küçük ya da büyük olduğuna dair bilgisi olan var mı?

İlk dikildiği sene daha küçük çiçeklerniyorlar. Sonraki yıllarda çiçek ebatları büyüyor. Ancak yaz ortalarında açan çiçekler de daha küçük boyutta oluyor gözlemlerime göre. Tomurcuklar ne kadar geç açarlarsa o kadar büyüyorlar, serin havalarda bir tomurcuğun açması haftalar sürerken, sıcaklarda 2 gün içinde açıyor. Küçük olmasını buna bağlıyorum. (işim bunları gözlemlemek oldu ;) )

uzman16
18-05-2009, 00:01
Sn uzman16 madame le coultre clematisiniz bu yaz çiçek açar şu an sürgünde ardından çiçeğe durucaktır ve eylül ayına kadar sürgün -çiçek şeklinde büyümeye devam edicektir.

Çok sevindim buna. İnşallah tez vakitte onun da fotoğrafını eklerim.

Sevgili Hüsnüyusuf, ben neredeyse tüm saksılarda bu tür uygulamalar yapıyorum. Toprağın yüzeyini boş bırakmayıp birşeyler ekiyorum.

Sevgili Limon verdiğin bilgiler için teşekkürler. Deneyimlerini paylaşman faydalı oluyor. ;)

nevsune
18-05-2009, 08:36
Clematisi ektiğim saksının boyutu 24 x 24 ebatlarında. Yüksekliği 20 cm. Bir sorun yaratmadı bu saksı. Yaklaşık 3 hafta oldu bu çiçeği alıp saksıya ekeli, üzerinde 40 kadar tomurcuk var. (Aldığımda 15 civarında tomurcuk vardı.) Saksının yüzeyini alysium ile kapladım ki kökleri güneş ışığından koruyayım.

Fazla derinliği olmayan bir saksıda bile oldukça güzel gelişmişler sizinkiler. Bu kadar derinlik ilk yıl için yeterliymiş demek. Ben clematisimi aldığımda forumda bakmış ama saksıda görmemiştim ve sanki daha derinlik istiyor diye okuduğumu hatırlıyorum. Bu yüzden derinlik yetmeyecek kaygısıyla habire saksı büyüttüm. Bir de yer darlığından ikinciyi alamamıştım. Yanlış yapmışım, zavallım şimdi habire köke çalışıp duracak.

Neyse bir musibet .... hesabı:rolleyes:

Allysumlar çok yakışmış dibine. Hem köklere gölge yapmışlar, hem ayrı bir güzellik katmışlar. Güle güle büyütün:)

zenfree
20-05-2009, 21:05
Clematis multiblue iki tane açtı.:cool::cool:

Adalet Yağcı
21-05-2009, 00:27
İşte bu da benim vyvan pennelim, henüz bütün yapraklarını açmamış ama olsun yine de çok güzel.
Onbeş yirmi gün kadar önce acımasız bir fırtınadan sağ salim kurtuldu zavallıcık.

denizakvaryumu
21-05-2009, 13:59
Hımmm sizin beyaz ile yukardaki katmerli mavinin birbirine sarılıp aynı yerde çiçek açtığını düşünün.

nevsune
21-05-2009, 14:06
Bu da daha 1 ay bile olmadı, "bu kuru dal parçasını n'apcam" diye istemediği, zorla aldırttığım annemin Gladys piccard'ı. Tam bir zerafet örneği.
80205

İnsan hangi birini alacağını şaşırır bunların. İyi ki bahçem yokmuş, ucuz kurtarmışım.

Fotoğrafı yan yüklemişim, karizması çizilmiş:) Yeniden yüklüyorum

limon
21-05-2009, 14:31
Zenfree, çok güzellermiş.

Adalet Hanım, "vyvan pennel" umduğumdan daha da güzel. Snowman gönderecekti ama çiçek açana kadar durdurmuş.

Yeni bir bahçe yapsam, bahçe duvarının bir boyuna sadece Yaban Asmaları dikerdim. Yaprak dökmeyen, değişik zamanlarda açan türleri karıştırarak. Bir boy Mor Salkım dikerdim, bir boy da Sarmaşık Gülleri.

Acemiliğime geldi burası...

Nevsune hanım, siz sormuştunuz galiba, "o yatırıp diktiğimiz dalı kesiyor muyuz?" diye. Köklenene kadar kesilmiyor dal. O mesajınızı çok aradım ama bulamadım :)

nevsune
22-05-2009, 09:34
Adalet hanım, görüyorsunuz değil mi insanın ne kadar clematisi olsa da göz doymuyor, her gördüğünü alası geliyor. Bu nasıl bir çiçekmiş böyle. Benim balkonda da var ama asıl bahçe çiçeği bana kalırsa.

İlerde hayallerimdeki gibi verandalı bir evim olursa her bir direğine clematis(ler;)) sardırmaya karar verdim. Hatta sırf bunlar yüzünden her yere çardak yapabilirim, daha hızımı alamazsam ağaçlara sardırırım:p Bulabildiğim her noktayı değerlendiririm gibi geliyor bana. Bir de denizakvaryumu'nun fotoğrafını yüklediği bodur clematisler gelsin hele, onları da artık her yere sepiştiririm.

Sevgili Zenfree, bu erkenci bir çeşit şimdilik bulunamayabilir belki. Çiçeklenmesi Mayıs-Haziran olarak geçiyor. Dönemlerine göre getirip satıyor Akdoğa bunları sanırım. Her aradığınız çeşit her zaman bulunmuyor. Son olarak Bauhaus'a Jackmanii aramaya gittiğimde bu sefer de mor olarak "polish spirit" vardı.Her ne kadar çiçeğini Jackmanii kadar çok beğenmesem de istediğim kombinasyonu yapma adına onu aldım. Bu yıl çelik almayı becerebilirsek, gelecek yıl elimizde hayli çeşit olacak demektir:)

Sevgili limon, bazen heyecana kapılıp ve biraz da tembelliğe kaçıp, araştırma yapmadan sorular soruyorum. O sorulardan biri tepesini budama ile ilgiliydi. Zaten çiçeğimin solması ile birlikte orada sürgünlerin oluştuğunu gördüm, sorumun yanıtını bitkim vermiş oldu:) İkincisi sorumun yanıtını da videoyu bir kez daha izlemekle aldım. Sizi yormamak ve gereksiz yer işgal etmeme adına sorumu sildim:)

züleyha
22-05-2009, 10:05
Hergün yeni çiçekler keşfediyorum, her keşfettiğim çiçekte de açgözlülüğüm bir kat daha artıyor. Çalışan ve sürekli şehirdışına çıkmak zorunda kalan bir insan için 75 saksı çiçek çok fazla ama 75 taneyi büyüten için 85 de olabilir diyorum ama her şehir dışı görev çıktığında bu çiçekleri kim sulayacak stresi de kalbimi hoplatmıyor değil. Ama bu çiçeğe sahip olamazsam da kalbim dayanmaz, küçük çaplı bir kalp hoplaması mı yoksa kalp krizi mi ****** ilkini tercih ediyorum ve ilk fırsatta çiçekçileri dolaşmaya başlıyorum, acil sahibinden satılık yaban asması aranıyor :D

limon
22-05-2009, 18:08
Ben de Nevsune gibi düşünüyorum. Yeni bir eve taşınıp, bahçemi yapacak olursam (Bugünlerde başladım yine araştırmaya, canım değişiklik istiyor gibi ;) ) bahçe duvarının bir boyuna sadece Clematis türlerinden dikeceğim, yaprak dökmeyeni, dökeni, katmerlisi, yalın katlısı, yazın açanı, kışın açanı vs... vs... vs... Hele bir de bodurlarından gelsin, elveda mevsimlik çiçekler, hem çok yıllık, hem dertsiz, biti yok, kırmızı örümceği yok, pası yok, küllemesi yok, kocaman rengarenk çiçekleri var, kışın bile açanı var, e daha ne istenir ki? :)

Beyaz Salkım, hiç gördünüz mü Tekin bey? Fotoğraftaki çok güzelmiş.

limon
22-05-2009, 18:31
Bahçedeki Oya Ağacının birinde ve güllerde külleme başladı. Aman Yaban Asmama sıçramasın, şimdiye kadar hiç bir zararlı veya hastalık olmadı...

denizakvaryumu
22-05-2009, 21:31
İnşallah Limon, da küllemesi maalesef var:(

Yakın ve uzak çekim fotosunu ekleyebilirmisiniz?

Yapraklarda kahverengi benek gibi lekeler var mı?

COYOTE
22-05-2009, 22:06
Şu an ekleyemem ama güllerden biliyorum. Ancak clematisin dallarında henüz yapraklarda değil. Yer yer kahverengi.

Hülya
25-05-2009, 00:43
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://interforcecms.nl/cms/uploads/clematisinfo.nl/content/%27MrsSpencerCastle%27en%27MultiBlue%27nr2.JPG&imgrefurl=http://www.clematisinfo.nl/content.asp%3Fpid%3D784%26page%3Dclematis&usg=__I-Viwcfl7kH6uKQLU2y42hImGno=&h=263&w=350&sz=32&hl=tr&start=132&um=1&tbnid=yj1rHHvq3pAFWM:&tbnh=90&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3Dclematis%2Bmulti%2Bblue%26ndsp%3D18%2 6hl%3Dtr%26rlz%3D1T4SKPB_enTR288TR289%26sa%3DN%26s tart%3D126%26um%3D1

uzman16
25-05-2009, 14:20
Farklı renklerde birkaç yaban asmasını aynı saksıya diksem renklerinde bir değişim olur mu acaba ne dersiniz? (Pembe beyaz çizgili ile beyaz rengi biraraya ekmeyi düşünüyorum.)

denizakvaryumu
25-05-2009, 14:28
Renklerinde bir değişiklik olmaz ama tohumlarından değişik clematisler çıkabilir.

uzman16
25-05-2009, 14:38
Tohumu nasıl alınıyor? Bu konuda birşey okumadım şimdiye kadar.

Yılmaz Yalçın
25-05-2009, 18:45
Clematis merakımı bugün giderdim Eminönünden geçerken çiçekçilere uğradım.2 adet cclematis aldım.Ancak birisinin üzerinde;jackmanii group Vino yazıyordu,diğerinde ise;montana Marjorie yazıordu.Vinonun üzerinde 1 adet tomurcuk vardı bir tanesi de çiçek açmıştı.
Merak ettiğim;montana türü clemetis Marjorie'nin çiçeklenme dönemi geçti mi?Bir daha ne zaman çiçeklenir?

günebakan
26-05-2009, 15:23
Sanırım benim clematislerimde çiçek verecek:)

81587

Kiraz
26-05-2009, 17:29
81609

Nihayet ilk çiçek açtı. Cinsi "dorothy walton" mış, hazirandan itibaren açarmış. Güle sarılıp merdivenin yanına tırmanıyor, boyu beni çok geçtiği için zor fotoğraf çekebildim.

Adalet Yağcı
26-05-2009, 18:54
Sevgili Günebakan, Kiraz, haydi gözleriniz aydın, Ağaçlar Netli olupta clematisi olmayan kalmasın.
Bu sene Haziran ayından itibaren herkes bir kaç çelik alsın, tutturabilirsek değiş tokuş yaparız, nasıl fikir?

hassoman
26-05-2009, 19:15
Adalet hanım,
Ben varım...
Tutturmayı başarabilirsem, elimdeki yabanasmaların çeliklerini seve seve paylaşırım.
Bu kampanyayı madem siz başlattınız, yürütmesi de sizden olsun...:D

Kiraz
26-05-2009, 19:16
Kesin çelikler alınacak. Geçen sene haziran ayında aldığımçelikleri, pet şişeyle korumaya almıştım. İki ay boyunca yeşil gözüküyordu, pet şişeyi kaldırınca hızla bozuldu. Bu sene köklenmesi için çok bekleyeceğim.

nevsune
26-05-2009, 19:25
Geçen yıl çelik alma işi herkeste başarısızlıkla sonuçlanmış galiba. Bu yıl limon'un verdiği linkteki videoda yapıldığı şekilde denemekte yarar var. Kimi bitki dikine değil de yatırılarak daldırma usulu ile çoğalıyor. Clematis de bunlardan biri demek.

Bir de sanırım çiçeklenmelerin bitmesini bekleyeceğiz. Haziran denmesi acaba, erkenci çeşitler için mi? Benimkilerde şu anda zaten 2-3 dalcık var. Onları da daldırırsam çiçeğini nerede bulurum:)

limon
26-05-2009, 23:07
Nevsune, bendekilerin bu sene dalları çok gelişti. Hep diyordum ya "çok ince dallar nasıl çelik alınacak?" Demek ki bitkinin gelişmesi için 2-3 seneye ihtiyaç var. Bu sene sanıyorum başarılı olacağım.

Adalet Yağcı
26-05-2009, 23:43
Bakın ne güzel, tecrübeler paylaşılıyor, işimiz kolaylaşıyor.
Benim çelik alabileceğim üç clematisim var, diğerleri çiçek açmalarına rağmen çok cılız görünüyorlar vyvan pennel gibi.

Demekki nane gibi toprağa yatırıp gömmek daha iyi oluyor deneyip görmek lazım.

Yılmaz Yalçın
27-05-2009, 13:03
Bir belgeselde izlemiştim BBC Prime'de clematislerin çeliklenmesiyle ilgili aynen şöyle yapıyorlar;bir dal clematisin kısa yan dallarından herhangi birisini elle 2,3 cm. kopartıyorlar ve yere yatırıp o elle kırdıgımız yan daldan olacak şekilde 4,5 cm.derinlikte torfa gömüyorlar.Bu şekilde yeni clematisler elde ediliyor.

nevsune
27-05-2009, 14:44
Ben aynen dediğiniz gibi yapıp, yolda gelirken kırılan bir dalı toprağa yatırdım ama hiç emin değilim böyle tutacağından.

nevsune
27-05-2009, 18:56
Sn. kubat_izmirli, iyi ki almışsınız daha çiçek açabilir. Montanaların bütün çeşitleri için çiçeklenme Mayıs-Haziran yazıyor. O tohumdakiler öncü çiçeklerdir. Hele gelişmiş diyorsunuz daha mutlaka açacaktır. Güle güle büyütün.

Çiçekten sonra sizinki artık tam çelik kıvamında olur. Müjdeli haberleri siz verebilirsiniz belki:)

Güngör Salman
27-05-2009, 19:51
Bunlarda benim güzellerim.

kaktüs
27-05-2009, 19:55
Bir belgeselde izlemiştim BBC Prime'de clematislerin çeliklenmesiyle ilgili aynen şöyle yapıyorlar;bir dal clematisin kısa yan dallarından herhangi birisini elle 2,3 cm. kopartıyorlar ve yere yatırıp o elle kırdıgımız yan daldan olacak şekilde 4,5 cm.derinlikte torfa gömüyorlar.Bu şekilde yeni clematisler elde ediliyor.

Ben anlamadım nasıl olduğunu? Ana bitkiden koparılıyor mu?

Yılmaz Yalçın
27-05-2009, 19:57
Umarım montana marjorie türü clematisim çiçeklenir.
Clematis sitesinde mayıs haziran arası çiçeklenir yazıyor ama kısmet umarım çiçeklenirde yayınlarım sitede:)
montana Marjorie
Latin Name montana
Colour White and Pink
Pruning No Pruning
Height 20 - 30ft (6 - 9m)
Flowering May and June
Aspect Will Tolerate shade
Aspect Any Aspect
VIGOROUS Clematis

Yılmaz Yalçın
27-05-2009, 20:03
Sayın Kaktüs,
Evet ana bitkiden 15,20 cm.bir dal kopartılıyor(dal yapraklı olabilir)sonra o daldaki yeni sürgün dal da elle kopartılıp o kısımdan topraga gömülüyor.

ardabora
28-05-2009, 18:26
Benim yaban asmam, sanırım clematis X durandii (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&um=1&sa=1&q=CLEMATIS+X+DURANDII&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara&aq=f&oq=) cinsi oluyor değil mi? yanlışım varsa düzeltin.

CLEMATIS X DURANDII-1 (http://www.mahnicdaylilies.com/files/Clematis_X_Durandii_065.jpg)

CLEMATIS X DURANDII-2 (http://1.bp.blogspot.com/_dLSVgS5AxBI/SZ0I1df0mqI/AAAAAAAAYAM/NYSCH7zuvAw/s400/Clematisxdurandii.jpg)

Sizinkiler gibi nazik ve ince yapraklı değil.:( Yaprakları daha kısa ve tıknaz,çiçekleri de daha kalın yapraklı,daha dar ve 4 yaprak açıyor. Geçen yıl ben bu clematisialdıktan sonra ikinciye çiçek açmıştı.

"ikinciye çiçeklenirken az yapraklı olabilir" demişti bir kaç arkadaş burada.

Şimdiki çiçekleri de 4 yapraklı,sadece resmin sol tarafında açmamış olan tomurcuk 5 yapraklı...Netteki resimlere bakıyorum genelde 4 yapraklı...Taktım ben bu yaprak sayısına..:dilli:

Yine de kendimi fazla üzmeyeyim,önce buna bakmayı öğrensem iyi olacak,sonra diğerlerine geçiş yaparız. Aslında bakımı için özel bir şey de yapmıyorum. Sadece dibine sedum koydum,gölge olsun diye.

Sanırım 9-10 kök bir arada,köklerini ayırmadım,korktum.:confused:

ide
28-05-2009, 23:23
Clematislerin solan çiçeklerini kesmemiz gerekir mi arkadaşlar?

limon
28-05-2009, 23:42
Ben tohum bağlamasını istemediğimden kesiyorum.

ide
28-05-2009, 23:57
Sevgili Limon
bu şekilde tohum alınabiliyorsa denemek isterim. Birçok kökü yan yana dikebilirsem o müthiş çiçeklerinin toplu görüntüsünü düşünmek bile beni heyecanlandırıyor;)

Koyu yeşil
29-05-2009, 12:38
Bendeki de multiblue. Adalet Hanım'ın önerisine katılıyorum. Dün İnciraltındaki seraların tamamını dolaştım, başka çeşit bulur muyum diye yok, yok. Kimisi adını dahi bilmiyor.

Haziran'da çelik alıp karşılıklı değişelim en güzeli.

Adalet Yağcı
29-05-2009, 17:10
Alalım da bitkiler çok küçük inşallah başarırız, benim clematislerimin bir kısmı yere doğru eğmiş dallarını, öylece bıraktım, bakarsınız kendiliğinden kök salar da değişim için hazır olur.
Ayrıca Haziranda hepsinden de(vyvan pennel hariç, çünkü o sadece bir dal ve bir karış)çelik alıp deneme yapacağım, değişime hazırlanın.

jineop
29-05-2009, 18:32
Merhaba,
Benimkiler;
Clematis Jackmanni Superba
Clematis Ernest Markham
Clematis Pilu
Clematis John Paul II
Çelik paylaşımına ben de varım.

Adalet Yağcı
29-05-2009, 19:46
Yabancı dili olan arkadaşlarımız yabancı sitelerdeki clematis çelikleme konusunu araştırıp(mevsim, yöntem vb.)bize bilgi verebilirmi?

limon
30-05-2009, 00:12
Armandii çiçek açmadı ve çok boya gidiyor diye budadığımı yazmıştım. Budamanın nasıl işe yaradığını bu fotoğraf anlatacak. Yeni sürgünler iki günde yarım metre uzadılar bile. Yalnız "Armandii" diğer türlere göre daha güçlü bir gövde ve yaprak yapısına sahip. (Çiçeğini göremediğimden o konuda yorum yapamıyorum;) ) Bu Armandii yi hazırda bulunan zincire sardırdım ama şimdiden kışın don olursa zincirden akacak suyun donacağı derdi sardı beni. Zincirden de ayırmam mümkün değil o kadar tutunmuş ki...
82443

Diğer Clematislerimi de bol çiçeklensinler diye budadığımı yazmıştım, budadıktan sonra bol ve iri çiçeklenmişlerdi, fotoğrafları paylaşmıştım. Fakat ben budadım diye siz yeni aldığınız bitkilerinizi budamaya kalkışmayın lütfen. Benimkilerde 3-4 yaşında olanları 3-4 metre boylananları budadım. Yeni aldıklarımın sadece solan çiçeklerini kestim ki bitki enerjisini tohum bağlamaya değil de kendisini geliştirmeye versin diye.

Yılmaz Yalçın
30-05-2009, 00:50
Sayın Limon,
umarım armandiniz size güzel bir süpriz yapıp ç.çeklenir:)Ben de aynı merakı montana marjurie de yaşıyorum Eminönün'den geçerken çiçekçide gördüm ve serpilmiş,, gövdesi kalın ve epey uzamıştı en az 2 yıllıktı bana göre o türü orda bulmam mucizeydi.Hemen aldım ve diktim bahçeme şimdi bana süpriz yapmasını beklıyorum:)eğer yapmasa çeliklerin kardeşliği:)Hemen çelikleri paylaşalım

hüsnüyusuf
30-05-2009, 10:37
Yaban asması üretim yöntemleri, verdiğim adreste şekillerle anlatılmış. Faydalı olur umarım. Sayfalarda sırasıyla; çelikleme, daldırma ve tohumdan üretim yer alıyor.

http://www.gardenaction.co.uk/plantfinder/clematis_22.asp

Anladığım kadarıyla çelikleme için haziran ayı uygun. Çelikler önceki yıldan yetişmiş odunumsu dallar olmamalı.Gövde uçlarındaki taze sürgünler de uygun değil.

Hazırlanan çeliklerin köklendirici hormona batırılması iyi olur. Direkt güneş ışığından kaçınmak gerekir. Plastik bir poşet geçirilebilir.
Çelikler bir sonraki yıla hazır olabilirmiş ancak. Çiçek açması için artı bir yıl daha gerekli.
Tohumdan üretim ise pek tercih edilmeyen bir yöntem.

Türlerine göre budama yöntemleri de aynı adreste gösterilmiş.

Yılmaz Yalçın
30-05-2009, 12:54
Arkadaşlar geçenlerde clematis montana marjuire aldım,2 metreye yakın boyu var ve gövdesi oldukça odunsu,sağlam ancak aldıgımda sanırım çiçeklenmesi geçmişti fotoğrafını da ekte yolluyorum.Elimle tuttuğum çiçekler tohumlanmış mı?Eğer tohumlanma aşamasındaysa bu tohumları dibinden kessem yeniden çiçeklenmeye teşvik eder miyim marjoure yi?

iris41
30-05-2009, 14:03
Selam.
Klamatisimin cinsi sizcenedir ?
koyu kırmızı resimi vardı farklı bir tür cıktı .
aldıgımda oldukca bol sürgün vardı üzerinde taşırken kırıldı bölüp yanına ektim 15 gün canlılıgını korudu sonra kurudu .
şimdi üzeri 10 15 cicek oluşmuş durumda sürgünlerden cicek oluşuyor

Saygılarımla

Yılmaz Yalçın
30-05-2009, 14:28
sayın iris,
clematisiniz benimkiyle aynı:)montana marjuire türünde:)işte benimkinin de fotografı bu

Yılmaz Yalçın
30-05-2009, 14:41
pardon Sayın İris,birden fazla clematis olunca karıştı:(sizin clematis türünüz;jackmanii-Vino

COYOTE
30-05-2009, 15:33
Yeni gelen clematisimde tohum oluşumu söz konusu, ne yapacağımı bilemedim.Ne dersiniz, tohumdan yetiştirme şansım var mı?

Yılmaz Yalçın
30-05-2009, 15:38
Sayın Coyote,
Tohumdan clematis yetiştirmeyı ben de çok istedim ama bu imkansıza yakın bir ihtimal:(hiç denemeyin derim:)çelikleme yapabilirsiniz

Yılmaz Yalçın
30-05-2009, 17:19
ben kopardım dediğiniz gibi efor sarfetmesinde boya gitsin:)

Hacer Yılmaz
31-05-2009, 19:57
Ah bu çiçeğe sevda bitmez.:)
Bir tane varken bitane daha derken bi daha. Çok güzeller ben yeniyim tabi seyrine ancak seneye bakıcaz heralde. Ama ben bunun cinsini bilemedim arkadaşlar. Bahaustan almıştım. Şimdi üzerinde hiç çiçek kalmadı. Piilu da inşallah açar diye bekliyorum. Burada okuduklarımın hepsini uyguluyorum.Bakalım başarılı olabilecekmiyim.

günebakan
06-06-2009, 18:50
İşte sonunda benimde clematisim açtı utanmış baksanıza yaprağın arkasına saklanmış. Neyse istanbul'a gitmeden çiçeğini görebildim:)

84390

limon
08-06-2009, 10:51
Bauhausdan 5 TL ya kırık dökük kuru dal olan ama dipten yeni sürgünler çıkaran Clematis yerine geçirir geçirmez hızla büyümeye başlamıştı. Bir hafta önce küçük bir tomurcuk vermişti, bu sabah çiçek açmış. Çiçeği ufak ama güzel. Denizakvaryumu, "Papa" mıdır?
84804

Açık renkler bitti, şimdi sırada morun tonları var. :)
84805

denizakvaryumu
08-06-2009, 11:06
Piilu :)

iris41
08-06-2009, 19:49
Selam.
Klamatisin ilk cicegi büyük acmıştı şimdi oldukca bol cicekli fakat herbiri irili ufaklı bunun sebebi ne olabilir arkadaşlar_? bu normalmidir

Yılmaz Yalçın
08-06-2009, 19:54
Arkadaşlar,

3 hafta önce fotografını ekte sundugum montana marjurie'yi almıştım,
aldığımda çiçeklenme bitmiş ve tohuma gitmişti ben de bu tohumları kestim dipten ve şimdi yeni sürgünler oldukça hızlı gelişiyor,merak ettiğim acaba yakında çiçeklenir mi?

Yoksa bir yıl daha mı beklemem gerekiyor?

limon
08-06-2009, 20:44
Bu tür hakkında fazla bilgi sahibi değilim ama kendimdekilerden yola çıkarak, bol çiçeklenme zamanı geçse de bazen tek tük açabiliyor diyebilirim. Güllerin Mayıs ayında coşup, tüm yaz daha az yoğunlukta açması gibi.

uzman16
09-06-2009, 22:50
Açan çiçeklerin sayısı arttıkça boyutları küçülmeye başladı.

Yılmaz Yalçın
10-06-2009, 10:16
Sayın Uzman16,
Clematisiniz hangi türden?

limon
10-06-2009, 11:44
"Piilu" sanırım. Ne kadar çok açmış maşallah.

uzman16
10-06-2009, 12:36
Teşekkür ederim. 40 kadar tomurcuk vardı üzerinde. Üst kısımda da vardı daha çiçek onu görüntüye alamadım. Artık geçmeye başladı çiçekleri. Türünün Nelly Moser (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4446&page=19)olduğunu düşünüyorum. En benzer olan bu sanırım. Siz ne dersiniz?

Akşam çektiğim için görüntü kalitesi pek iyi olmadı.

Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=423605&postcount=572)mesajımda gündüz çektiğim fotoğrafı var.

zerrinsrt
10-06-2009, 13:16
Benim benzer açan yaban asmamdaki etikette jahn paul 2 yazıyor. Çiçek sayısı çoğaldıkça çiçek çapı düştü,yaprak sayısıda 4-6 arasında değişiyor.

nevsune
19-06-2009, 20:07
Benim ilk aldığım clematisimin yaprakları birden kurumaya başladı. Ben de bir budama yaptım. Önce onları çelik olarak kullanmayı düşündüysem de o kadar cılızlardı ki denemedim bile. Tümden kurudu mu bilmiyorum, hiç bir yaşam belirtisi yok.

Diğeri şu anda henüz yeni gelişiyor. Dalları çok ince. Bu yıl ondan da bir çelik alabileceğimi sanmıyorum. Yine de bir denerim sizin için, ama şimdi değil belki sonbaharda:)

hassoman
21-06-2009, 23:54
ayni ilgiyi diğer ankaralı dostlardanda görürüm.saygılar

Yabanasmaları çoğaltmada söz edilmeyen değişik bir yöntem uygulamaya başladım. Aslında bilinen klasik bir daldırma yöntemi. Dalı ana gövdeden kesmeden küçük bir saksının içine daldırıp, üzerine torf (köklendiricim yok) doldurdum. Her gün suluyorum... Bakalım ne olacak?
Başarılı olursam yetişebildiklerimle paylaşırım, neden olmasın?..:cool:

Yılmaz Yalçın
23-06-2009, 11:48
Arkadaşlar,
Bu aylarda açabilecek ve iri çiçekli yeni bir tür(tercihen mavi tonlarında)clematis satın almak istiyorum.İstabnbul'da bauhouse dışında nerden bulabilirim?

Adalet Yağcı
23-06-2009, 17:15
Sayın Kubat İzmirli, clematis satış mevsimi geçti sanıyorum, yine de Eminönündeki çiçekçilere bir bakın diyeceğim ama İzmir'de Eminönü var mı :)
Yabancı sitelerden araştırırsanız bir çok Clematis türüne ulaşabilirsiniz, oradaki bilgilerde hangi aylarda açacağı da yazar.

iris41
27-06-2009, 17:04
Selam arkadaşlar.
Clamatisimde bir keyifsizlik var tek tük cicek acıyor fakat artık uzamıyor (büyüme yok)
bu normalmi ?
Saygılarımla.

Hülya
27-06-2009, 17:17
Benim yaban asmam da çok cılız olmasına rağmen çiçek açtı. Gelişirse çok güzel olacak. :)

limon
27-06-2009, 22:50
Farezya, rengi de çiçek formu da çok güzel, güle güle büyüt, gözün aydın. :)

İris, benimkilerin de tepe uzamaları tamamen durdu ama solan çiçeklerini kopardığım yan dallardan sürgünler verip uzamaya başladı. Yani bitki boyu aynı kaldı ama bitki gürleşme yolunda ilerliyor gibi görünüyor.

Hülya
28-06-2009, 11:50
Teşekkür ederim,Limon. :)
Sizin bahçenizdekilerin , güzelliğinden sonra benimki minicik bir bitki. İzmir'in sıcak günlerini atlatacakmı bakalım. Günde iki kez saksısını dıştan soğuk suyla serinletiyorum. Balkonum çok güneşli. Bahçeyle buluşturuncaya kadar yaşatırım inşallah. Eğer yaşarsa başka cinslerinden de almalıyım.

iris41
29-06-2009, 19:11
Selam.
sevgili Limon Klamatisim sanırım yaz sıcaklarını kaldıramıyor geniş saksıya ektigim halde büyüme tamamen durdu :( direk güneş alan balkonda ondan sanırım kökler ve saksı kapalı gölgede talimatlara harfiyen uydum işalah kurumaz .

frezya cicegin muhteşem güzel güle güle büyüt keyfini sür katmerlisini istanbulda hic görmedim.
Saygılarımla

Yılmaz Yalçın
29-06-2009, 21:46
Bahçemdeki jacmani vino yeniden tomurcuk verdi..3 adet tomurcuk sanırım son çiçekler artık:)
(1.fotoğraf)
Bu arada montana marjuire ise bol bol sürgün veriyor epey sardı etrafı ve uzadı:)(2.fotoğraf))

jineop
07-07-2009, 14:10
Arkadaşlar Merhaba,
Geçen hafta , mor renkli olması muhtemel,geç iri yapraklı türü kökten yaklaşık 3 cm üstünden kaza sonucu koptu ve hemen yaklaşık 10 tane çelik aldım. Tomurcuktan görülmeyen dallarıyla yaban asmasını keserken yaşadığım hüznü tahmin edebilirsiniz. İnşallah çelikler tutar.Tutarsa bu hüzün ,yerini sevince bırakır ve sizlerle yeni yaban asmalarını paylaşırım. Sevgiyle kalın.

jineop
07-07-2009, 14:45
Bunlar da benim yaban asmalarımdan bazıları,

hassoman
07-07-2009, 20:00
"...." kökten yaklaşık 3 cm üstünden kaza sonucu koptu ve hemen yaklaşık 10 tane çelik aldım. "...."

Önce geçmiş olsun. Kökünden yeniden filiz vereceğinden kuşkunuz olmasın. Ama sulamayı abartmayın, gölgede olsun...

Yabanasması çelik alma işini beceremedim.
Köklendirmek için boğum yerlerinden saksıya gömüp on-onbeş gün kadar bekledikten sonra çeliği ana gövdeden ayırdım.
Hemen solup, kuruyuverdiler...
Çelik alma işinin bu aylarda yapılması gerektiğine pek aklım yatmıyor.
Bu yüzden bu işi şubat ayı içinde yapmayı düşünüyorum.

Sahi, çelik alıp tutturmayı başaran var mı?

jineop
07-07-2009, 20:04
Sevgili Limon,
Bauhausta yerde kırılan çeliğim tuttu. Onun ne olduğunu bilmiyorum. Yaklaşık 10 gün önce sizin yazdıklarınız doğrultusunda piluu ya tepe budaması yaptım. Hala ektiğim çelik solmadı,tutma ihtimali yüksek. Çelik almayı da sizin yolladığınız video linkinde seyrettiklerime göre yaptım. Bakalım ne olacak. En az 2 arkadaşımızı mutlu edebilirsek ne mutlu:)
Bunlarda diğerleri ve piluu nun ve john paul uzaktan görüntüsü.Birde tutan çelik.

jineop
11-07-2009, 13:40
Merhaba,
Tutan diğer iki çelik,artık kendini belli ediyor. Sevimk ve Mormenekşe için.

jineop
12-07-2009, 00:23
Sevgili Hassosman,
Bauhaustan aldığımız clematislerin üzerlerinde ki ,bilgi kartında erken çiçek açan gruplarda çelik almayı mayıs,geç ve büyük çiçekliler de haziran olarak belirtiyordu. Şu an 3 hafta önce çelik aldığım 5 tane(tepe budaması yapmak amacıyla)ve kırılan dan aldığım 10 kadar çelik var. Yaklaşık 3 hafta önce aldığım 5 çeliğin 2 tanesi kuru dallarından resimde ki gibi tek yaprak verdiler. 1 tanesi en tepe genç filizin olduğu 3 haftadır hala yeşil ama yeni yaprak vermedi. 10gün önce alınan bol miktarda ki çelikler de henüz hareket yok.Ama tutan çelikleri düşündüğüm de ortalama 15-20 gün de yeni filiz veriyorlar.

Yılmaz Yalçın
13-07-2009, 19:44
Arkadaşlarım,
Bahçemdeki jacmani vino 3 adet çiçek açmıştı birisinin çiçeği dökülmüştü dğerleri de 2 gündür tam olarak açmıştı ama şimdi işten eve döndüğümde kötü bir süprizşe karşılaştım çiçekler solmuş ve çiçeklerin üzerindeki daldaki yapraklarda solmuş aşağıya eğilmiş acaba dal mı koptuda soldu diye dalı kontrol ettim ama hiçbir sorun yoktu.dalda ana gövdeye bağl bağlı ondada bir sorun görünmüyor.Acaba clematis tecrübesi olan arkadaşlardan bu olayı açıklayabilecek birisi var mı?

Kiraz
13-07-2009, 19:52
Yaban asmasının bir dalını, yeteri kadar uzadığında toprağa yatırır, köklendiririm diye düşünüyordum. Ben yapmadan dal uzamış, toprağa saplanmış bile, ucunu göremedim, dik girerek toprağa yapışmış. Eğer yanlış görmediysem ve tahminim doğruysa yakında oradan yeni sürgün vermesi lazım, yanlış gördüysem benim artık gözlüğümü takmam lazım:) Yarın tekrar bakacağım.

Adalet Yağcı
13-07-2009, 22:08
Bu gün baktığımda Snow Queen(beyaz)imin tomurcuk oluşturduğunu gördüm, çok şaşırdım, bu üçüncü parti olacak.
Demek ki, mevsiminde açıp bitmiyor, ara sıra sürpriz de yapabiliyor.
İlk defa Mayıs ortaları gibi açmıştı, yaklaşık bir ay sonra iki çiçek daha verdi, bu defa tek bir tomurcuk görünüyor ama belli olmaz, bir yerlere saklanmış başka tomurcuklar da olabilir.
Böyle giderse bir aylık aralarla açmaya devam edecek.

jineop
13-07-2009, 22:43
Sevgili Kubat,
Benim clematislerden biri ,cim biçerken kazara gitti. Söylediklerinizi aynen yaşadım. Muhtemelen kuruyan kısmın bittiği yerden kırılmış olabilir. Kuruyan kısmı hemen kesin ve çelik alın derim. Geçmiş olsun.

Adalet Yağcı
14-07-2009, 08:08
Sayın Kubat, profilinizden sizin Ziraat Mühendisi olduğunuzu okudum, siz buna neyin sebep olabileceği hakkında bizden daha çok bilgiye sahip olmalısınız :)
Sevgili Jineop'un dediği akla uygun geliyor, sizin göremediğiniz bir noktada kırılmıştır muhtemelen.
Clematislerin kök yapıları inanılmaz sağlam ve dayanıklı, merak etmeyin, bitkiniz eskisinden daha güçlü dallar verecektir.

denizakvaryumu
14-07-2009, 08:22
Arkadaşlarım,
Bahçemdeki jacmani vino 3 adet çiçek açmıştı birisinin çiçeği dökülmüştü dğerleri de 2 gündür tam olarak açmıştı ama şimdi işten eve döndüğümde kötü bir süprizşe karşılaştım çiçekler solmuş ve çiçeklerin üzerindeki daldaki yapraklarda solmuş aşağıya eğilmiş acaba dal mı koptuda soldu diye dalı kontrol ettim ama hiçbir sorun yoktu.dalda ana gövdeye bağl bağlı ondada bir sorun görünmüyor.Acaba clematis tecrübesi olan arkadaşlardan bu olayı açıklayabilecek birisi var mı?

Bu olay bende de oldu, durduk yerde bir dal 1-2 gün içinde kurudu, üstelik çok sağlıklı olmasına rağmen.Diğer dallar yeşil.

Clematislerin , beğenmediği dalını kendi kendine imha etme özelliği olabilir mi araştırmak lazım :D

Yılmaz Yalçın
14-07-2009, 20:38
Sayın Adalet Yağcı,
Bu profili ziraat mühendisi bir arkadaşım bana verdi çünkü ben bu konuda biraz tembelimdir bir siteye üye olma konusunda form doldurma aşaması bana zor gelir:)arkadaşımda yeni bir üyelik açtı kendi adına ve bana verdi:)Aslında İstanbul'da yaşıyorum ve bitki bilimiyle alakası olmayan bir meslek;avukatlık yapıyorum:)Davası olan ya da hukuksal sorun yaşayan forumdaki arkadaşlara da reklam yapmış olduk:)****** şaka şaka...Ama bitkileri çok seviyorum öyle ki bu aralar etraftaki ağaç ve bitkilerden çelik alıyorum bol bol:)Clematisimin hiçbir dalı kırılmadı incinmedi ama öylesine kurudu durup dururken sanırım bu clematisler harakiri yapıyor arada japonlara özeniyorlar:)Ama demokraside çareler tükenmezmiş hemen çelik aldım diktim torfa:)

Yılmaz Yalçın
14-07-2009, 20:41
Clematislerde dikatimi çeken bir ayrıntı ise;Montana türleri çok çabuk ve hızlı büyüyorken diğer türler mesela jacmani türü ise daha yavaş gelişiyor bunun mantığını açıklayabilecek bir arkadaş var mı?

yesim ozgun
16-07-2009, 05:18
Halen Londra'dayim. Halen saskinlikla insanlarin evlerindeki bahceleri izliyorum. Hayran oluyorum gordukce. Izin alabildiklerimin resimlerini cekiyorum.

clematis dolu her yer. Ozellikle yari golge yerdekiler cok uzunlar. Bol cicekliler.
Genelde passiflora veya hanimeli ile birlikte dikilmisler. Yanyana inanilmaz goruntuler cikiyor ortaya . Becebildigim kadariyla bir evin bahcesinden goruntu almaya calistim ancak bahcenin onunde calisma oldugu icin tam fotograflayamadim ama yine de gorunuyor.

bu clametisten tohum almayi basardim.
93094
93095

Adalet Yağcı
16-07-2009, 06:42
Bu profili ziraat mühendisi bir arkadaşım bana verdi

Sayın Kubat, afedersiniz, bilemezdim tabi.
Bu sene çoğumuzun clematisleri var, geçen sene Son baharda ben dokuz kök dikmiştim, çok vefalılar, bir defa açıp geçmiyorlar, benim Snow Queen im üçüncü partiyi açmaya hazırlanıyor.
Sizin çelikler tutar inşallah, ya da bitkinin kökü tekrar sürer, kök yapıları inanılmaz sağlam çünkü.

Yılmaz Yalçın
16-07-2009, 14:29
Sayın Adalet Yağcı,
Keşke İstanbul'da olsaydınız clematislerin kardeşliği yapıp çelik paylaşabilirdik:)Benim bahçemde henüz 2 çeşit clematis var Montana marjuireyi çiçeklenmesi bitmiş halde Eminönünden almıştım 2 yıllıktı ve epey serpilmişti bahçemde daha coştu ama henüz çiçeklenmedi sanırım bir kez çiçekleniyor:)Jakmanii vino ise 2 kez çiçeklendi ama son çiçeklendiğinde(10 gün önce)çiçeklenen dal ta köke kadar birden bire kurudu soldu nedeni dalın zedelenmesi filan değildi ki hala da anlayamadım:(Ama o kısımları alıp 10,15 cm.parçalara bölüp yere paralel torfa çelikledim:)Umarım mahçup olmam:)Bu aralar nereye gitsem çelik alıyorum:)

yesim ozgun
17-07-2009, 04:58
yine bir baska bahceden yasemin ve clematis:) muthis bir ikili olusturmuslar. Bakmaya doyamiyor insan.
93296

yesim ozgun
17-07-2009, 05:01
93297

jineop
17-07-2009, 07:25
Sevgili Suzan7
Gözünüz aydın ,bir çelik daha merhaba diyor.

Adalet Yağcı
17-07-2009, 08:08
Keşke İstanbul'da olsaydınız clematislerin kardeşliği yapıp çelik paylaşabilirdik

Sayın Kubat İzmirli, hepimizin clematisleri yeni sayılır, acele etmeyin, bitkilerimiz geliştiklerinde bol bol çelik köklendirip dağıtım yapacağız.
Çelik olarak gönderirsek tutma şansı olmayabilir, sevgili Jineop gibi çeliği köklendirip göndermek daha akıllıca.
Ben de bitkilerimin dibine çelikler yaptım, ama hiç bir gelişim gözlemleyemiyorum, havadan mı, sudan mı bilmiyorum, olmazsa tekrar denerim.

Kiraz
17-07-2009, 08:18
Yaban asmalarının pasiflora ve sarmaşık güllerle beraber dikilmesi genelde öneriliyor. Hanımeliye sarılmışı da çok güzel ama hanımeli kadar arsız ki, yaban asması çiçekleri içinde kaybolur diye korkuyorum.

Bauhause'dan haziran ayında dört kök yaban asması aldım.O kadar kötülerdi ki, kırık, kuru ve hastalıklı. Komşu bana güldü, "Bunları alıp adam edeceğini mi sanıyorsun."dedi ama şu anda boyları oldukça uzadı, yaprakları sağlıklı ve üstelik iki tomurcuk oluştu.

hüsnüyusuf
25-07-2009, 18:44
Clematis serüvenim bugün başlamış bulunuyor:) Kendisiyle yeni tanıştık.Haline üzüldüm biraz. Dalları kararmış gibi, koptu kopacak neredeyse. Dipten yeni sürgünler veriyor olması toparlanacağına dair umutlandırıyor.

94900
94901

Yılmaz Yalçın
25-07-2009, 19:23
Sayın Hüsnüyusuf,
Hayırlı olsun güzel bir seçim renk olarak:)peki hangi tür acaba?
kök kısmını serin tutarsanız malçalama yöntemiyle yani yaprak filan koyarsanız daha hızlı gelişir

zappie
26-07-2009, 10:45
Arkadaslar Polonya'dan bir Clematis sitesi. Bayiliyorum bu siteye. Bakin bakin kafayi yiyin! :D
http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/349.html

Yılmaz Yalçın
27-07-2009, 17:36
Arkadaşlar,
Jakmani vino türü clematisim 2 hafta önce birden bire kurumuştu,ben de bugün o kuruyan dalları kestim yeşil kalan kurumayan köke yakın yere kadar ve 15 cm uzunluğunda 2 çelik elde ettim ve bahçemin torflu güneş görmeyen bölümüne yere paralel gelecek şekilde torfa 10 cm derinlikte gömdüm.Sizce doğru mu yaptım? 2.sorum ise;bu çeliklerin kurumadığına emin olmak için özüne baktığımda yeşil renkte olduğunu gördüm sizce kurumamış olduğuna kanıt mıdır bu durum ve clematisim tekrar kökten filizlenir mi?

denizakvaryumu
27-07-2009, 17:41
Clematislerin dallarının kuruması veya yapraklardaki kahverengi oluşumların artması mantara işaret, zamanında önlem alınmazsa bitkiyi götürüyor.

jineop
27-07-2009, 17:45
Sevgili Kubat,
Mutlaka dipten sürgün verecektir.Benim 3.hafta da dibten 3 dallı sürgün verdi. Çeliklerini nemli tutarsan sanırım şansın artacaktır. Son çeliklerimden sanırım hiçbiri tutmadı. Tutan 3 çelikten birtanesi bir günde kurudu,nedenini anlıyabilmiş değilim. Sevgiyle kalın.

Yılmaz Yalçın
27-07-2009, 18:03
Sayın Denizakvaryumu,
Clematisim çok güzel çiçeklenmişti 3 tane birden çiçek vermişti ama açtıktan bir süre sonra çiçekli gövde bir gün içinde kuruyUverdi:(Yanındaki montana marjuire ye hiçbirşey olmadı hala uzuyor sürekli..Mantar varsa eğer yanındaki montana da kurumaz mıydı?

Sajın Jineop,
Umarım tekrar sürgün verir,sizinki neden kurumuştu?Çeliklerinizi ne zaman almıştınız ve nasıl diktiniz?

denizakvaryumu
27-07-2009, 18:07
Kırmızı örümcek ve yaprak biti örneklerinde de olduğu gibi her hastalık her bitki de aynı etkiyi yapmıyor.

Kimi bitkiler mantarlara daha dirençli.

Ben clematislere mutlaka bionem/roa uygulaması yapılması tarafıyım ancak başlangıçta dozajı düşük tutun bazı clematisler ters tepki veriyor.

Yılmaz Yalçın
27-07-2009, 18:11
Sayın Denizakvaryumu,
Tavsiyenize uyacağım çünkü nice emek verdiğim clematisimin birgünde kuruması beni çok üzdü:(Antalya'ya gittiğimde bionem alacağım.

nevsune
29-07-2009, 22:39
Sn kubat izmirli, clematisinizi ilaçlayıp sabırla beklemeye başlayın, aman sökmeye falan kalkmayın.

Benim "ville de lyon"um bir tane çiçek açtıktan sonra birden kurumuştu. Benim de aynı sizin gibi çok moralim bozuldu. Genelde kuruyan bitkilerimi fazla beklemeden söküp atarım ama iki clematisimi de aynı yere sardırdığım için saksıda kurusun,bahara diğerini oraya alırım diye ellememiştim. Veeee iki gün önce ilaçlama yaparken bir de ne göreyim dersiniz;)
95549
95550

İki dalda 3 yerde birden sürgün vermiş.

Yılmaz Yalçın
29-07-2009, 22:44
Sayın Nevsune,
Söylediğiniz şekilde benimki de aniden kurudu gitti,ben de çelik yaptım dallarını,10 cm. kadar ana dal bıraktım bir göz var üstünde umarım dediğiniz gibi benim de gövde sürgün verir:)Peki hangi ilacı önerirsiniz bana?
Diğer sorum da kuruduktan kaç gün sonra yeniden sürgün verdi?

nevsune
29-07-2009, 23:09
Sizin bitkinizin neden kuruduğunu bilemediğim için (hoş kendiminkinin neden kuruduğunu da bilemiyorum ya:rolleyes:) birşey söyleyemiyorum. Denizakvaryumunun dediği gibi belki mantari bir hastalıktır. Çünkü benimkinin de yaprakları kararıp dökülmüştü.

Kuru dallara bionem yaptım, sulamayı normal bitki yaşıyormuş gibi sürdürdüm ve iki hafta önce sıvı bitki besini verdim. Dün de yanındaki bitkiler hastalandığı için kükürt uyguladım.

Tarihi not etmemişim ama sanırım 1 ay önce falan kurumuştu. Annemin de bir clematisi çok güzel çiçekler verdi ve o da tamamen kurudu. Bu gidişimde bir bakayım o ne durumda.

Yalnız çok güçlü bir bitki olduğu kesin. Umutsuzluğa kapılmayın.

Yılmaz Yalçın
29-07-2009, 23:20
Sayın Nevsune,
Ben kurumadan bir akşam önce agronom bakır light püskürtmüştüm yapraklarına.Ama bir gün sonra hemen kuruyup gitmesinin o kadar hızlı olacagını sanmam.Çünkü kuruyan clemeaitisimle birlikte diktiğim montana marjaure ye de aynı uygulamayı yapmıştım,üstelik bu 15 günde bir yaptıgım bir uygulamaydı.Bionem ben de alıcam:)peki bionemi kaç günde bir püskürtüyorsunuz clemeaite ve köklerine de sulama tarzında uyguluyor musunuz bionem?

Yılmaz Yalçın
30-07-2009, 22:30
Arkadaşlar,
Bugün işten geldiğimde clematisimin yapraklarının buruştuğunu ve soldugunu görünce çok üzüldüm.Hemen neden olabileceğini araştırdım ilk aklıma gelen kuruyan clematisim gibi mantar olabilir mi ihtimali oldu,ancak topragına baktıgımda topragının çatladıgını görünce bol su verdim şimdi kendine geldi:)Sanırım clematısler susuzluğa oldukça hassas bunu öğrenmiş oldum

limon
31-07-2009, 12:36
Dibinin hep nemli kalması gerekiyor. (muş)

Yılmaz Yalçın
31-07-2009, 15:32
Haklısınız Limon,
Şimdi clematisim canlandı sulayınca:)Ama başka bir kaygım var 20 günlük tatile gidicem memleketime o sırada umarım apartmanımızın görevlisi sulamaya özen gösterir:(döndüğümde kurumul olarak görmek beni çok üzecek

Yılmaz Yalçın
31-07-2009, 18:04
Arkadaşlar,
Bugün montana türü clematisimden 15 cmlik 3 çelik aldım bunları şimdi torfa daldırsam tutar mı nasıl yapmalıyım?

nevsune
04-08-2009, 10:26
Sn. kubat_izmirli, clematisleriniz ne alemde?

Budarken dalı 10 cm ve tek göz bırakmanız biraz az olmuş sanırım. Benimkinin yukarlardaki kurumuş gözlerinde bile sürgünler oluşmaya başladı. Anneminki de sürmeye başlamış ve yapraklar hızla gelişiyor.

Kükürt uygulamam diğer bitkilerimde olduğu gibi clematise de iyi geldi gibi görünüyor. Mantar mı, örümcek mi olduğunu çok iyi anlayamadığım diğer clematisimin gelişimi de iyiye gidiyor gibi.

Gibi kelimesini özellikle kullanıyorum, sonucu daha sonra daha net anlayacağım.

Adalet Yağcı
04-08-2009, 10:34
Clematis severler, biz bu çiçeği şu ay açanlar, bu ay açanlar diye ayırıp duruyoruz ya, aslında sürekli açıyorlar :)
Sürgün vermeye başladıktan kısa bir süre sonra tomurcuklar görülüyor, onlar da açıp bittikten sonra bitki 15-20 gün dinlenip tekrar sürgün ve tomurcuk oluşturuyor, hem de bolca.
Bahar ayındaki kadar görkemli olmasa da çiçekler büyük ve sağlıklı, uzun süre de kalıyor üzerinde(7-10 gün)

Kök kısmını malçlama yapıp nemli tutun yeter.

iris41
10-08-2009, 19:33
Selam.
klematisim pek ic acıcı degil filiz veriyor ardından kuruyup yok oluyor bunun sebebi ne ola bilir ? aşırı sıcak istanbul . kökler gölgede topragınıda nemli tutuyorum sabah ilk iş sulamak oluyor cok nazlıymış :( klamatisler

limon
10-08-2009, 20:29
Bu sıralar benimkilerin de görünüşleri pek sevimli değil, üzülmeyin iris41. Çıkardığı yeni filizler de çok cılız ve açık yeşil renkte, tek tük 4 yapraklı küçük çiçekler açıyor. Yakında kışa doğru tamamen kuru dal haline gelip sizi şaşırtacak. Aman sakın söküp atmaya ya da kesip budamaya kalkmayın. Gelecek bahar, o kupkuru dalların her boğumundan sizi şaşırtarak yeni sürgünler verecek ve inanılmaz büyüklükte, renklerde ve güzellikte çiçekler açacak. Hiç nazlı değildir aslında. Sadece çiçekleri geçtiğinde görünümü pek güzel değildir. Bu yüzden, yaprakları daima yeşil bir sarmaşıkla beraber dikilebilir.

Adalet Yağcı
11-08-2009, 08:42
Clematisler fazla ısıdan hoşlanmıyorlar anlaşılan, ışığı çok seviyorlar ama çok sıcak havalarda küpe çiçeği gibi özel bakım istiyor olabilirler.
Benim clematislerim çok iyi durumdalar, geceleri 19°C kadar düşüyor ısı, gündüzleri de 28°C geçmiyor, sürekli yeni filizler veriyor ve her yeni filizlerin ucunda tomurcuklar oluşuyor.

zerrinsrt
11-08-2009, 20:50
Bunlarda benim clematislerimin birkaçı. 2. resimdeki, hatmiye sarılmış clematisim. Ağaca sardırmadığım diğer clematislerime göre bu daha sağlıklı, şu an hala çiçekli.

Yılmaz Yalçın
21-08-2009, 15:36
Sevgili arkadaşlar,
Bugün tatilden döndüm ve bahçemdeki montana marjuire türü temmuzda katmerli beyaz çiçek açan clematisimin kurumuş olduğunu gördüm üstelik teyzem muntazam şekilde suyunu da vermiş neden kurumuş olabilir tamamen acaba kışa girerken tipik bir kuruması olabilir mi bunu nasıl ayırt edebiliriz?

uzman16
22-08-2009, 12:55
Sevgili zerrinsrt, hepsi muhteşem. Tebrikler.

Sn. kubat izmirli, aynı durum benim clematiste de oldu. Ben de yeterli sulama yapmama rağmen bazı dalların kuruduğunu gördüm. Kuruyan dalları kestim, birkaç hafta sonra alttan yeni sürgünler belirdi.

fatmadundar
22-08-2009, 15:40
Sn. Kubat İzmirli, Hiç üzülmeyin. Kurumuş gibi görülüyor ama bir bakıyorsunuız o kuru dallardan yeşil yeşil filizler çıkıvermiş. Sakın kurudu diye koparıp atmayın.Saksısını gölgede tutmaya devam edin, kurudukça sulayın.

Adalet Yağcı
22-08-2009, 16:16
Ben clematisleri çözdüm, hangi cins olursa olsun, yerini severse, dinlenip dinlenip açıyor, aynen gül gibi.
Mayıs ayında açan clematislerim 4. tur bazıları da 5. tur açıyorlar, Kasım sonuna dek süreceğini sanıyorum.
Umudunuzu kaybettiğiniz clematislerinizi söküp atmayınız, bırakın üzerinden bir kış geçsin bakarsınız baharda size sürpriz yapar, çok güçlü bir kök sistemi var çünkü.

Yılmaz Yalçın
22-08-2009, 21:19
Sayın Uzman16,
Sayın Fatmadündar,
Sayın Adalet Yağcı,

Öncelilkle cevaplar vev yorumlar için sağolun:)Clematis sevenleri tanımak çok hoş benim için..Clematisim küçük çiçek açan montana türü ve oldukça uzamış ve bahçemi sarmıştı gövdeleri de oldukça kalınlaşmıştı yaklaşık 4 metre uzayıp sarmıştı yaseminime tam yeniden çiçek açar mı diye beklerken pat diye tüm yaprakları soldu ve kurudu dikkatinizi çekmek istiyorum sadece bir iki dalı değil hepsi kurudu şimdi merak ettiğim bahçeme diktigim yani saksıda olmayan clematisimin dallarını budamam gerekir mi?

limon
22-08-2009, 22:04
Eğer görüntü sizi çok rahatsız etmiyorsa seneye bahara kadar budamayın derim. Ama rahatsızlık veriyorsa, budayın, eğer köküne bir zarar gelmemişse, dipten yeniden sürgün verecektir.

Adalet Hanım, ben de çözdüm Yaban Asmalarını. Kesinlikle çok sıcağı sevmiyor, bitki gölgede bile olsa hava çok sıcaksa yapraklarının rengi açılıp, sararmaya başlıyor. İstanbul'da havaların bir süredir serince gitmesi sebebiyle benim bitkimin de keyfi yerine gelmeye başladı ancak, ilkbahardaki gibi büyük çiçekler açmıyor, daha ufak çiçekleniyor. Sizin yaylada hava serin olduğu için keyifleri yerinde diye düşünüyorum. Sürgünleri bile çok narin. Ayrıca, koyu mor, pembe ve büyük beyaz çiçekli olanlar açmadı bir daha, sadece mavi tonundaki açıyor, baharda 5 yapraklı açarken şimdi 4 yapraklı ve lale gibi açıyor.

Zerrin Hanım, Clematislerinizin şu anki halleri midir bunlar? Bahar fotoğrafı gibi görünüyorlar. Maşallah, renkleri çok güzel.

Adalet Yağcı
23-08-2009, 07:46
Sevgili Limon, yayla gündüzleri çok sıcak olabiliyor, ben kök kısımlarını korumaya aldım, hemen hemen her gün bolca sulama yapıyorum.

Sayın Kubat_İzmirli, herhangi bir ilaçlama veya benzer bir uygulama yaptınız mı?
Bence de dallarını budamayın, bahara kadar sabredin bakalım neler olacak, sulamaya da devam edin.

Yılmaz Yalçın
23-08-2009, 13:15
Sayın Adalet Yağcı,
Clematisime 2 ay önce mantardan korumak amacıyla yapraklarına ve biraz da köküne süs bitkileri için agronom bakır light çözeltisi uygulamıştım.Onun dışında koyun gübresi karıştırıyorum 3 ayda bir toprağına.
2 adet clematisim yanyana dikili;kuruyan clematisim(montana marjaure)nin yanında da jakmanı vino var o da 2 ay önce 3 çiçek açmışken aniden kurumuştu ve biraz budamıştım 2 hafa önce yeniden sürgün verdi şimdi yarım metre oldu:)galiba clematisin bilmediğimiz gizemli yönleri var durup dururken kuruması gibi

limon
24-08-2009, 20:34
Clematissever bir tek biz değilmişiz. :)
99537

Fotoğrafın orijinal boyutu için;
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29808&catid=member&imageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29809&c=member&imageuser=11575

Yılmaz Yalçın
25-08-2009, 12:29
Arkadaşlar,
Clematisten çelik alıp çoğaltmak istiyorum bunu hangi ayda yapmalıyız ya da şuan bunu yapmak uygun mu?Bir de çelikleri kac cm ve nasıl dikmeliyiz toprağa? çeliklerin iki ucu da toprağın içinde mi olmalı?

Eser İlhan
25-08-2009, 13:57
Sevgili Clematis-severler,
Çiçeklerinizi zevkle izliyorum.Henüz Clematis yetiştirmeye cesaret edemedim ama önümüzdeki yıl için denemeyi düşünüyorum.
Webde bakınırken aşağıda linkini vereceğim sayfaya rastladım.Belki sizler daha önce benzerlerini görmüşsünüzdür ama ben bunlara hayran oldum ve sizlerle de paylaşmak istedim. Hele katmerlisi. (Üstelik online satış da var.Yunanistan'a kadar gönderiyorlar.Buraya da gönderirler sanırım. Acaba Türkiye'ye gelirken bitkiler çok zarar görürler mi?)..
Sevgiler ve bol çiçekli günler :)

http://www.clematis-westphal.de/

Eser İlhan
25-08-2009, 14:30
DÜZELTME: Tekrar baktım da,Yunanistana kadar gönderen Kordes und Söhne firması imiş.Clematis sayfasındaki linkle o sayfayı da incelemiştim.. Onların da çok güzel gülleri var ama tabii bu başlık altında konu dışı kalıyor :)
Clematisleri ise sormak gerek.Belki de bu kadar uzağa göndermiyorlardır..

limon
27-08-2009, 00:45
"kelin merhemi olsa başına sürermiş" :)

Kestim çelikledim olmadı, baharda denedim olmadı, sonbaharda denedim olmadı, yazın denedim olmadı.... En son bir sarmaşığın dallarını toprak altına gelecek yapraklarını keserek toprağa yatırdım, devamlı nemli tutuyorum ama hiç hareket yok. Tüm kış olduğu gibi bırakacağım.

Video linki vermiştim gördünüz mü? http://www.5min.com/Video/How-to-Propagate-Clematis-18630187

Yılmaz Yalçın
27-08-2009, 01:14
Sayın Limon,
Cevap için teşekkürler:)Çok naziksiniz,uzun zamandır forumda fikirlerinizden yararlanıyorum sebzeler konusunda çok başarısızdım sadece:)İştahla bir ay önce aniden kuruyan clematisimden aldığım 5 parça çelikten gölgede ve torfta itina ile sulamama rağmen hiçbirisi tutmadı:(hatta toprakta çürüdüler:(Yine çelik alayım belki tutar diye düşünüyorum ama ümitsizim:(ne yaptıysam olmadı:(İngilteredeki bir arkadaşıma sordurttum ordaki bir ziraat mühendisi ise çeliklerin her 2 ucununda torfta gömülü olması gerektiğini yoksa hava akımıyla çeliğin gittikçe özünün kuruyacağını söylemiş tabi iş işten geçmişti benimkilerde:)

Yılmaz Yalçın
27-08-2009, 19:39
Arkadaşlar,
2 Hafta önce aniden tamamen kuruyan montana marjuire türü clematisimin fotograflarını ekte sunuyorum.Özellikle sormk istediğim şey bu fotograftaki ince gövdeli sürgünlerden çelik alabilir miyim?

jineop
27-08-2009, 21:58
Sevgili Kubat,
Kestiğinizde ortası yeşilse,neden olmasın. Denemekte fayda var. Sevgiler

Yılmaz Yalçın
27-08-2009, 22:19
Sayın jineop,
Peki bu kuruduğunu sandıgım ya da gercekten kuruyan clematisimi nerden budamalıyım fotoda tarif eder misiniz ya da budamaya gerek yok mu yeni sürgünler çıkabilecekse kuruyan yerlerden kesmemek mi gerek?

jineop
02-09-2009, 23:37
Sevgili Kubat,
Benim çeliklerden sadece 1 tanesi tuttu.Değişik denemelerim var.Başka tutan şu an yok.Şu an ki görüntü de benim clematisim olsaydı,topraktan 3-5cm üstünden keserdim. Sıvı gübre verirdim. Eminim öncekinden daha kuvvetli ve fazla dalla yeniden gelecektir.Dalları da özellikle dalların yan dallara ayrılma noktalarının 3-4 cm altından kesip ,çeliklerdim.Sevgiyle kalın.

Yılmaz Yalçın
02-09-2009, 23:53
Sayın Jıneop,
Gözünüz aydın çünkü clematis çeliğinin tutması çok zor bir olay:)Peki tutan çeliğinizi nasıl topraga gömdünüz,nasıl bir topraktı ve ne gibi bakımlar yaptınız,hangi ayda kac cm çelik aldınız?kaç ayda tuttu?biliyorum çok soru sordum ama clematis sevgisi işte:)

k0900
02-09-2009, 23:54
Bir türlü yaşatamayanlardan olan biri olarak bizim bulduğumuzu sandığımız usul; sert budama ve çok bol sulama.

İşallah bu seferde çürütmeyiz.

jineop
03-09-2009, 00:48
Sevgili Kubat,
Sanırım 2 ay önceydi,özel birşey yapmadım ,dalı kestim hemen kendi toprağına yatay bir şekilde serdim,yaparaklarını kesmiştim .Ve toprağın hemen dal ayrımından 1-2 cm altında kalmasına özen göstermiştim.Yaklaşık 2 hafta sonra ilk yaprak görünmeye başladı,hemen 1 hafta da ikinci yaprak. Sonra 1 ay hiç hareket olmadı.Bu şekilde tutan üç çelik vardı.Bir tanesi duvara çok yakındı,sanırım o yüzden kurudu.O da iki yapraklı hale geldikten yaklaşık 2 hafta sonra bir günde kurudu.Sadece bir tanesi o 1 aylık suskunluk döneminden sonra bir anda atağa kalktı şu an bir hafta da 2-3 yaprak verdi boyu 6-7 cm e ulaştı.Sonuç olarak 3 çelik tuttu,bir tanesi tamamiyle kurudu,bir tanesi hala 2 yapraklı suskunluğuna devam ediyor,bir tanesi büyüyor:)

jineop
03-09-2009, 01:10
Sevgili KO90,
Clematis hiç nazlı bir çiçek değil.Kökü gölgede,(önüne gölge yapacak kısa bitkiler dikmek)gövdesi ise güneş seviyor. Yumuşak geçirgen ve içinde yaprak kurusu ya da ağaç kabuklarının olduğu toprak uyguladığım clematislerim hala açıyor(Nette saman ve talaş önerilmiş).Ve hala tomurcuklar var.Sanırım 3-4 ayda 4-5 kere organik sıvı gübre (4hafta da bir 101010 sıvı gübre önerisi okudum)verdim.Bauhausta aldığımda üstündeki bakım bilgileri kartında yanlış hatırlamıyorsam,erken çiçeklenenler de Temmuz,geç ve büyük çiçeklenenler de çelik almayı agustos ayında öneriyordu.

k0900
03-09-2009, 01:19
Biz Ankara Bahausu zengin ettik :) Şimdi kalanları 5,6 Tl den satıyorlarda fazla zarar etmiyoruz.

Üstündeki kartlar hala duruyor, hem tavsiyenize uyarız, hemde kartları inceleyelim.

Arkadaşımla birlikte 20 kadar saksıdan 5 kadarı halen yeşil, yaşatır ve çiçeklerini beğendirirsek evede alacağız. Yoksa artık yeni bitki alma konusunda ikna imkanımız kalmadı :)

Yılmaz Yalçın
03-09-2009, 11:54
jineop:''dalı kestim hemen kendi toprağına yatay bir şekilde serdim,yaparaklarını kesmiştim .Ve toprağın hemen dal ayrımından 1-2 cm altında kalmasına özen göstermiştim''

Sayın Jineop,
Kesmiş olduğunuz dalı toprağa yatay serdikten sonra her iki ucu topragın altında mı kaldı yoksa her iki ucunu da hava alacak şekilde toprak üstünde mi kaldı?

jineop
03-09-2009, 12:23
Tabi ki alt kısım toprakta kaldı,aslında tam yatay olmasa da her çeliğin 16-18cm olması ve 8-10cm kısmının toprak altında yataya yakın olması öneriliyorsa da benim çelikler 10-12cm var yoktu.

Yılmaz Yalçın
03-09-2009, 19:53
Arkadaşlar,
Kuruduğunu sandıgım ancak özü hala yeşil olan montana türü clematisimi sevgili Limon Arkadaşımızın çelik alma ile ilgili videosundaki yöntemle toprağa çelikledim:)Ekte fotograflarda görüldüğü gibi yaprakların oldugu çıkıntıyı topraga 4-5 cm gömdüm yere paralel olarak ve çelikler uzun geldiği için en az 4 parca çelik elde ederek topraga gömmüş oldum hem de dalı hiç kesmeden

k0900
03-09-2009, 23:54
Kalanlar bunlar :)

100988

Yılmaz Yalçın
04-09-2009, 12:15
Sayın KO900,
Hayırlı olsun clemetisleriniz:)gerçekten güzel renk secimi yapmışsınız..Bu kadar çok clematis insanı mutlu eder ben de çoğaltmayı düşünüyorum sayısını.
Yalnız fotograflarda bişey dikkatimi çekti siz köklerini malçalama yapmıyormusunuz?Eğer kök bölgesini saman ya da yaprak veya agac kabuguyla tamamen kapatırsanız daha saglıklı büyürler ve kurumazlar.

k0900
04-09-2009, 21:27
Malçalama :)

Bunu bilmiy
ordum, tersine elimizden geldiğince her bitkinin tabanını temiz tutmaya (Zararlı ve lavlalarına karşı) çalışıyorduk.

Bu hususu değerlendirelim, teşekkürler :)

Yılmaz Yalçın
05-09-2009, 13:07
Sayın K0900,
Clematislerde malçalama çok önemli yoksa bitkiniz kurur ve ölür..Kök kısmınının 15-20 cm çapını dairesel olarak bol talaş veya samanla hava almayacak şekilde etrafını kapatın..

limon
05-09-2009, 14:19
Ben kapamıyorum. Ölmedi hiç birisi. Kapatmazsan hemen ölür görüşüne katılmıyorum. :)

Denemelerime devam ediyorum 4 yıldır. 3-4 tanesi Ortancaların olduğu kısımda dikili, yani sabah çok az tam güneş görüp sonra gölgeye düşüyorlar. 2-3 tanesi sabah 11 den sonra batana kadar güneşteler. (bunları bu yıl diktim) Köklerine malçlama yapmadım ama kendiliğinden çıkan Akşam Sefaları dolayısıyla kökleri tamamen gölgede kaldılar.

Bir cinsi de (Armandii) tamamen güneşte. Onun da dibine Yıldız Çiçeklerini dikmiştim , kökleri gölgedeydi yani. Armandii yi de bu bahar dikmiştim, çiçeğini henüz göremedim ama çok gelişti, boyu tel dal halinde çok uzayınca tepesini budamıştım, budadığım yerden bir çok yeni sürgün verip dallı budaklı uzadı. Bu kış sonu açmasını umud ediyorum. :)

Ben de şunu deneyip gördüm ki hemen hemen her bitki gibi hafif çapalama (aman derine inmeyin kökleri yüzeysel), kök boğazını doldurma, bitki besini ve sulama takviyesiyle 2 gün içinde bile görebileceğiniz bir gelişimi oluyor.

jineop
06-09-2009, 14:05
Sevgili Limon,
Siz doğuştan bu işi biliyorsunuz.Clematis yetiştiricileri 3 öneride bulunuyor.Birincisi sizin yaptığınız gibi dibe gölge kapacak,küçük bitkler dikmek,ikincisi taş ya da ağaç kabuğu gibi malzemelerle dekoratif kapatmak,üçüncüsü de malçlama:) Elinize sağlık.. Benim yanlışlıkla dibten kesilen clematis o kadar hızlı ve çok dallı büyüyor ki ve muhteşem hediyesini de verdi çiçek açtı.Çok hoş pembeymiş. Diğer resimler küçük mor çiçekli clematis,arkasındakiler de çelikler.Yaşaşın diyerek yazıyorum,çeliklerden uzun süredir iki yaprakla kalmakta israr eden küçüğüm sabah ne göreyim iki yaprak daha vermiş. Mormenekşe ve Sevimk sizlere verdiğim sözü tutabileceğim için çok mutluyum.Yeni çelikler aldım ama tutan yok.Sanırım haziran,temmuz ayı çelik için en iyi zaman.Sevgiyle kalın.

uzman16
18-09-2009, 23:29
Beyaz clematisim çiçeklendi. 2 tane de tomurcuğu var.
Bayram armağanı oldu.

Yılmaz Yalçın
23-09-2009, 12:24
Arkadaşlar,
Ne yaptıysam olmadı:(değişik zamanlarda diktiğim 15 adet clematis çeliğinden hiçbirisi tutmadı:(Çok zor bir çiçek çoğaltma açısından:(Üstelik 1,5 ay önce aniden kuruyan montana türü clematisimde hala uyanma yok kuru dal olarak duruyor forumda arkdaşların tavsiyesi ile budamamıştım belki yeniden yeşerir diye ama hala bir uyanış yok:(Acaba kurudu mu:(Gerçi gövde hafif yeşil gibi...

denizakvaryumu
23-09-2009, 13:08
Clematislerde benim gözlemlediğim ;

çok çabuk mantar hastalıklarına yakalandıkları ve hemen kurumaları.

Bu nedenle düzenli aralıklarla mantara karşı ilaçlama yapılmalı.

Yılmaz Yalçın
23-09-2009, 13:26
Sayın Denizakvaryumu,
Hangi mantar ilacını kullanıyorsunuz?Bakır light var evde mantara karşı koruma sağladıgı yazıyor ama kullansam olur mu?Ya da geç mi kaldım clematis sizce yeniden sürgün verir mi?

denizakvaryumu
23-09-2009, 13:30
Clematislerde hiçbir zaman ümit kesilmez :) Kök yapıları çok güçlü, eğer kök hasta değilse bir şekilde canlanabilir.

Tavsiye ettiklerim;

Toz kükürt
Islanabilir kükürt
Topas 100 EC
labicuper
Bionem
Roa

Yılmaz Yalçın
23-09-2009, 13:38
kuruyan clematisimin 1,5 metre gövdesi var ve budamadım onu clematis çelikleme videosunda tarif edildiği gibi gövdeyi yatay olarak yaprakları kestiğim yerden topraga 3,4 cm olarak gömdüm bir kaç yerden..yani clematisin gövdesini hiç kesmeden toprağa çelikledim.umarım anlatabildim:)Budamalı mıydım clematisimi?

nevsune
23-09-2009, 17:29
Sn. kubat_izmirli, clematis için hiç umutsuzluğa kapılmayın. Çok tuhaf ama dayanıklı bir bitki.

Annemin kuruyan clematisi birden coşup yapraklandı. Bir çiçek açtı ve yine kurudu. Benimkiler de kurumuşlardı, şimdi bir tanesi tomurcuk verdi ama çok küçük henüz. Havalar böyle giderse belki bir çiçek görebilirim. Diğeri de birden yaprak çıkartmaya başladı. Onun çiçeğini hiç görmeden kurumuştu bakalım şimdi ne yapacak.

Bu yılı böyle geçirelim hele. Bahara birşey olmamış gibi yeşerecekler sanıyorum. Üzmeyin kendinizi:)

Yılmaz Yalçın
29-09-2009, 12:47
Arkadaşlar,
Sayın Nevsune,
2 ay önce kuruyan ve budadığım clematisim yeniden filizlenmiş ve nerdeyse 2 metre uzadıktan sonra bir tane çiçek açmıştı çok sevinmiştim ama dün ne göreyim çiçek açalı 2 gün olmasına rağmen birden bire hem çiçekleri,hem de yaprakları soluverdi ve şuan gittikçe kuruyor:(bende hemen yine çelikledim toprağa yatırıp gömdüm..2.defa kuruyor clematisim ve ilginç bir sarmaşık:(Acaba yeniden filizlenir mi?Apron isimli mantar ilacı aldım Karaköyden ve uyguladım bakalım sonuç ne olacak?

lastmohikan
29-09-2009, 12:59
benim sarmaşıklara yaptığım gibi fazla gübrelemiş olmayasınız sakın.

Yılmaz Yalçın
29-09-2009, 14:00
Sayın Lastmohikan,
3 ay arayla koyun gübresi katıyorum ölçü olarak; bir avuç...Benim tahminim mantar hastalığı...Ama epey uzayıp çiçek açtıktan sonra bir günde aniden kuruması çok ilginç buna şaşırıyorum...Böyle ilginç ve gizemli bir sarmaşık clematis ama değer bu sarmaşığa bir çieçğini bile görmek yetiyor bana küssün açmasın:)

lastmohikan
02-10-2009, 21:28
hocam benim begonvilin biriside duvar dibindeydi gölge kalıyordu yeri. arada boynunu büküyordu vitamin falan zor ayaklandırıyordum. bir kez daha aynı hareketi yapınca dibini kazdım meğerse duvar kenarına çimento şerbeti döktüğüm esnada nereden girdiyse köklerin yarısını kaplamış eyvah dedim ama köklerin bi kısmı gitti. hemen keçi gübresi karışımlı toprak bastım köklerin bir kısmını da budadım ölür diye bekliyodum 1 haftada kendini topladı.

umarım sizinkide toparlanır.

köstebek falan ya da başka bir çeşit toprak altı yaratığı olabilirmi?

yapraktan bi parça koparıp zirai ilaç satanlara gösterin derim.

Satı Uğurtan
03-10-2009, 00:33
Arkadaşlar 10 -15 gün önce evimin yanındaki ormanda yabani clematis buldum. Birkaç çelik aldım bahçeye diktim. Umarım tutar rengi çok güzel bir mordu .Resmini çekmeyi geç akıl ettim gidip baktığımda çiçekleri kurumuştu.

Adalet Yağcı
05-10-2009, 10:27
Satı hanım, sizin gördüğünüz clematis buna (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29784&catid=member&imageuser=33709) benziyormuydu?
Ben de yayla dağlarında gördüm bu güzelliği, her tarafı sarmıştı.

Öznur
05-10-2009, 12:12
Sanırım Satı Hanım'ın bahsettiği clematis şu:

Satı Uğurtan
05-10-2009, 15:08
Sevgili Adalet hanım sizin resmini gönderdiğinizden değil. Sayın sabahgüneşi gönderdiğiniz resmin ikincisinden.

Satı Uğurtan
05-10-2009, 15:11
Sevgili Adalet hanım sizin resmini gönderdiğiniz sarmaşık İzmit ormanlarında dolu.Hatta bahçeme ondanda diktim tutarsa.

iris41
05-10-2009, 19:11
Selam.
Klamatis sıcagı sevmiyor sanırım havalar istanbulda ne zaman kötüye gitse benim cicek sanki rahatlıyor.
cekecegim var bu cicekten :D.
karadeniz tarafları klamatisi tavsiye ederim.
ormangülü klamatis kamelya bu cicekler istanbulda zor gibi hava şartları hemen hemen aynı nemli toprak yakıcı olmayan güneş serin hava
3 cicekte benim vazgecemediklerimden

finduk52
09-10-2009, 18:54
Benim beşi bir yerdeler . Kısa zamanda yerlerine dikilecekler .

107289

107290

iris41
10-10-2009, 17:11
Selam.
klamatisimin kök kısmından genişleme oluyor filiz yaprak gelişimi yok dal kalınlaştıkca asma gibi yarılıp cizik cizik oluyor.
inanılmaz sürgün vermeden bu mümkünmü

maki01
27-11-2009, 11:53
Merhaba,
Sevgili Yeşim Özgün'ün gönderdiği tohumlar, bugünlerde pek çok arkadaşımızın eline ulaştı. Adana'da kökü gölgede, dalları ise güneşte kuzeye bakan bir balkonda yetiştirilebileceğini düşünüyorum. Birinci sayfadan başlayarak mesajları okumaya çalışıyorum ama tohumdan clematis yetiştirme ile ilgili derli toplu bir mesaja henüz gelemedim.

İlk aklıma gelen sorular:
1. Tohumlar buzdolabında bir süre bekletilmeli mi?
2. Tohumlar ekilmeden önce suda bekletilmeli mi?
3. Ne zaman nasıl bir toprak karışımında çimlendirilmeli?

Mesajlar edindiğim bilgiler 5 aydan uzun bir sürede çimlendiğini söylüyor. Bir kaç mesaj dışında tohumdan yetiştirilen fide bilgisine henüz rastlamadım. Deneyimli arkadaşlardan, yardım bekliyorum(z).

uzman16
28-11-2009, 21:59
Sevgili Maki01,
Tohumunun fotoğrafını eklemen mümkün mü? Bendeki klematisin üzerinde uzantılar var tohum nasıl öğrenmek istiyorum.

maki01
29-11-2009, 00:05
115646

Clematis tohumları :) İlk kez böyle tohum gördüm.

sevim4
29-11-2009, 07:39
Evet sayın maki clematis tohumu.

uzman16
29-11-2009, 09:36
Benimkiler bunlar.

115657

Demek tohummuş.

115658