Bağlan

View Full Version : Yaban Asması (Clematis sp.)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16

Terra
29-05-2012, 20:53
Kargo elime ulaştı. Sadece 3 mini plant. Yani 3 parmak büyüklüğünde bir ...... Bitkileri yaşatabilirsem hiç üzülmeyeceğim. Her birini torfla karışık bahçe toprağına ektim ve yarı gölgeye koydum. Gelişmeleri paylaşırım.

Sayin Jineop,
Gecen sene ben de benzer bir deneyim yasamistim, ancak tez canli davranisim 4 tane saglikli bitkiyi kaybetmeme neden olmustu. Ciplak kok ya da cok korpe bitkilerde, gunduzleri yari golge ortamda, geceleri ise kapali korunakli bir yerde bir sure sertlesmeleri saglanmali demislerdi. Ben bir sure iceride bakim yaptim, hizla gelistiler, sonra disari cikardim. Gelismeleri bir sure durdu. Sonra tekrar boylanmaya basladiklarini gorunce hemen bahcedeki yerlerine topraga ektim. 9 bitkiden 5'i tuttu ama digerleri birden soldu ve kurudular. Umarim siz 3'unu de yasatmayi basarirsiniz.

drhegeli
30-05-2012, 13:51
Merakla beklediklerim...

Bahçedeki ikinci yılında ilk çiçeği...
Princess Diana
302334

Saksıda bir, bahçede iki, toplamda üçüncü yılında ilk çiçekleri
Polish Spirit
302335

Arkadaşlar merak etmeyin, sevgili Terra o evi satamaz. Bahçesi evin kendisinden değerli... Kimsenin parası yetmez...:D

drhegeli
30-05-2012, 14:05
Çiçekleri ne büyüklükte?

4-5cm kadar...
302337

Orhan Özbilgiç
30-05-2012, 15:46
Bahçemdeki üçüncü yılında iki Clematis var. Biri Negritjanka, diğeri Madam Baron veillard.
Geçen yıl temmuz ayındaki görüntülerinin fotoğrafını 3234 no'lu mesajımda yayınlamıştım.

Bu yıl 17 nisanda çektiğim fotoğraftada görüleceği gibi, Negritjanka biraz daha hızlı gibiysede, her ikiside hemen hemen aynı hızda gelişiyorlardı. Ama sonunda Negritjanka arkadaşını adeta boğdu.

Güllerle kardeş kardeş geçinen Clematisler, acaba kendi aralarında boğuşuyorlar mı acaba? Dedittiriyor.;)
Şaka bir tarafa, açık eflatun renkli Madam Baron Veillard, şu anda mor bulutların altında.

Bakalım temmuzda o bulutların arasından güneş gibi çıkabilecek mi? Eğer çıkarsa sorun yaşamıyorlar demektir. Çıkamazsa dallanma aşamasında, her iki clematisinde dallarını ayrı ayrı yönlendirmek gerekecek.;)

302370

302371

Terra
30-05-2012, 17:18
Merakla beklediklerim...

Bahçedeki ikinci yılında ilk çiçeği...
Princess Diana

Arkadaşlar merak etmeyin, sevgili Terra o evi satamaz. Bahçesi evin kendisinden değerli... Kimsenin parası yetmez...:D

Sayın Dregeli,
Prensesiniz çok güzel. Bizimkini hala bekliyoruz, havalar soğuk gittiğinden hala bir hareket yok. Umarım sizinki kadar zarif açar.

Bahçem ile ilgili nazik yorumunuz için teşekkürler, ama ne yazıkki anlamayan için bu sadece bir bitki. Neyseki öyle bir mevsimde satışa çıktıki, evi gezenler çıkışta mutlaka çelik almak istiyor. Emlakçılar bile öğrendiler. Böylece Clematis hayranlığının artmasına dolaylı bir katkım oluyor:)

tturt
30-05-2012, 17:33
Hafta sonu çiçekte olan clematislerimiz.

302440

302441

302442

302443

302444

acemifüsun
30-05-2012, 21:17
Bu da benim mini mini C. tanguticam:) Yaklaşık 20 derecede, tam 1 ayda çimlendiler. 5 yaprak olduk, kardeşi henüz 3 yaprak, umarım sağlıkla büyütebilirim:)

Terra
31-05-2012, 05:41
-----Güllerle kardeş kardeş geçinen Clematisler, acaba kendi aralarında boğuşuyorlar mı acaba? Dedittiriyor.;) -----

Gozleminiz kesinlikle dogru. Birbirine yakin ekilen Clematis'ler kesinlikle birbirinden hoslanmiyor. Guclu olan digerini baskiliyor, hatta oldurebiliyor.

günebakan
31-05-2012, 10:05
Bendeki ville de lyon ve mrs cholmandoley (adını yanlış yazmış olabilirim) aynı saksıdalar şimdilik durumların da bir sıkıntı yok sizce birinden biri ölür mü? Gerçi ayırmayı düşünüyorum ama geç oldu biraz gibi geliyor bana ne dersiniz?

Adalet Yağcı
31-05-2012, 11:38
Benim clematislerim de ikişer, üçer, dikildi.
Dört yıldır kardeş kardeş geçiniyorlar, yer konusunda yeterli genişlik sağlanırsa pek rahatsız olmazlar diye düşünüyorum.

jineop
31-05-2012, 11:51
Bendeki ville de lyon ve mrs cholmandoley (adını yanlış yazmış olabilirim) aynı saksıdalar şimdilik durumların da bir sıkıntı yok sizce birinden biri ölür mü? Gerçi ayırmayı düşünüyorum ama geç oldu biraz gibi geliyor bana ne dersiniz?

Saksı büyüklüğü ve derinliği uygunsa sorun olmaz bence. :p

kartal124
31-05-2012, 12:01
Terastaki saksıda bulunan clematis dün tamamen açtı.Etiketinde "The president" yazıyordu.Aslında bunun president'liğinden şüpheye düştüm, çiçekleri neden bu kadar küçük diye, halbuki Dr.ruppel ve Gladiys Picard'ın çiçekleri ne kadar büyüktü.Bi de president olacak, baya hayal kırıklığı yarattı.
http://www.agaclar.net/forum/976468-post180.htm

kartal124
31-05-2012, 12:06

Bende terasta 5 tane var, yan yana saksılarda duruyorlar.2-3 günde bir biri diğerine sarılıyor.Bana iş çıkartıyorlar.İşi gücü bırakıp tek tek ayırıyorum.Birde inatçılar, diğerinin dalına 3 tur atıyor öteki 3 günde.Saksılar yakınsa ve ilgilenilmezse kısa zamanda arap saçına dönerler.

karalale
31-05-2012, 13:24
Bu bitkinin türlerinin kişi isimlerinden oluşuyor olması tesadüf olamazdı zaten..
Zerafete bakar mısınız? ;)

Bu yorumunuz üzerine bendeki C. Prens Charles in acmasini beklesem mi, yoksa dipten budasam mi bilemedim... :D

jineop
31-05-2012, 13:32
Terastaki saksıda bulunan clematis dün tamamen açtı.Etiketinde "The president" yazıyordu.Aslında bunun president'liğinden şüpheye düştüm, çiçekleri neden bu kadar küçük diye, halbuki Dr.ruppel ve Gladiys Picard'ın çiçekleri ne kadar büyüktü.Bi de president olacak, baya hayal kırıklığı yarattı.
http://www.agaclar.net/forum/976468-post180.htm

The president değil, sanırım polish spirit:)

medet
31-05-2012, 16:11
yaban asmasını nereden satın alabilirim

Adalet Yağcı
31-05-2012, 16:22
Bizler Mart-Nisan gibi İstanbul'daki Bauhaus gibi yapı marketlerden alıyoruz medet.

Büyük seralarada da bulabileceğinizi düşünüyorum, nette araştırırsanız bulabilirsiniz.
Fidanİstanbul (http://www.fidanistanbul.com/grup/dis-mekan-sus-bitkileri.html?page=80&no=2) firması da kargo ile gönderiyor.

Bu arada siteye hoş geldiniz.
Buradaki başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm)kendinizi tanıtırsanız seviniriz.

karalale
31-05-2012, 17:25
Clematis Prens Charles, huzurlariniz da. Bu gecen seneden , su an üstü tomurcuk dolu....

drhegeli
31-05-2012, 17:33
Bu da Princess Kate... 2011 tanıtımı... Henüz piyasaya çıkmadı...
302837

Kıskanmayın... Ben de yok... Fotoğraf netten alıntıdır...:D

drhegeli
31-05-2012, 18:38
Konu yenilerden açılmışken, işte 2011 yılında tescil edilmiş yeni clematisler... Toplam 17 adet...
Bilgiler, Uluslararsı Clematis Derneği yayını olan Clematis İnternational 2012'den alıntıdır.
Fotoğraflar netten alıntıdır.

'Alan Blyth'
Grup: Viticella
Ebeveyn : Bilinmiyor
302839

'Ben's Beauty'
Grup : Atregena
Ebeveyn : C.koreana x Bilinmiyor
302840

'Elbflorenz'
Grup : Geç-Büyük Çiçekli
Ebeveyn : C.'Rosa Königskind' x Bilinmiyor
302841

'Erika'
Ebeveyn : C.'Kathleen Wheeler' x Bilinmiyor
302842

'Gräfin Cosel'
Ebeveyn : C.'Kathleen Wheeler' x Bilinmiyor
302843

drhegeli
31-05-2012, 18:38
Devamı...

'Ines Sickert'
Ebeveyn : C.'Princess of Wales' x Bilinmiyor
302850

'Jean Caldwell'
Grup : Viticella
Ebeveyn : C.'Entel' x Bilinmiyor
302851

'Little Laura'
Ebeveyn : C.'Mevrouw Le Coultre' x Bilinmiyor
302852

'Our Jean'
Ebeveyn : C.'The President' x C.'Hagley Hybrid'
302853

'Radebeul'
Ebeveyn : C.'Bees' Jubilee' x Bilinmiyor
302854

drhegeli
31-05-2012, 18:39
Devamı...

'Reetta Lotta'
Grup : Erken-Büyük Çiçekli
Ebeveyn : C.Miss Bateman' x C.'Westerplatte'
302871

'Richard's Picotee'
Ebeveyn : C.'Kathryn Chapman' x Bilinmiyor
302872

'Schloss Pillnitz'
Ebeveyn : C.'Souvenir du Capitaine Thuilleaux' x Bilinmiyor
302873

'Sofia Kaisa'
Grup : Erken-Büyük Çiçekli
Ebeveyn : C.'Westerplatte' x C.'Moonlight'
302874

'Sweetie'
Grup : Montana
Ebeveyn : Bilinmiyor
302875

drhegeli
31-05-2012, 18:39
Son ikisi...

'Mississippi River'
Grup : İntegrifolia
Ebeveyn : Gizli
302882

'Queen Mother'
Ebeveyn : Gizli
302881

Eser İlhan
31-05-2012, 19:03
Hepsi çok güzel de birşey dikkatimi çekti. Bazı hibritlerde ebeveynler her ikisi de belli iken bazılarında sadece biri biliniyor. Bu o bitkinin rastgele elde edildiğini mi anlatıyor yoksa ebeveynlerden biri gizli mi tutuluyor?

drhegeli
31-05-2012, 19:10
Rastgele elde edildiğini gösteriyor. İlk isim, tohumu üreten (anne) bitkinin adı. Tohum topladığınız bitkinin adını bilmek kolay. Ama polen verici (baba) bilinmiyor. Gizleyenler (ticari işletmeler) her iki ebeveyni de gizliyor. Son ikisinde olduğu gibi...

Eser İlhan
31-05-2012, 19:18
O zaman rastgele elde edilenler hep çelikten üretilecek, çaprazlamayla bir daha o bitkiye ulaşılamayacak (mı?)

Yoksa çaprazlamayla ana-baba belli olarak elde edilenler bile -daha kolay ve kesin olmasından ötürü- çelikle mi çoğaltılarak yayılıyorlar dünyaya?? (Birdenbire çok soru sordum ama daha önce sormayı düşünmediğim sorular getirdiniz aklıma ;) )

drhegeli
31-05-2012, 19:53
Eğer bitki, kendi kendini dölleyebiliyorsa, tohumlarından yetişecek olanlar büyük oranda ana bitkiye benzemesi beklenebilir. Ancak ufak tefek (bazen büyük) farklılıklar olabilir (yaprak şeklinin farklılaşması, ton farkı, katmerli açma vb...). Sonuçta tohumdan yetişen bitki (ebeveynlerine tıpatıp benzese de) farklı DNA'lara sahip, farklı bir bitkidir. İngilizcede bunu belirtmek için kullanılan bir kelime var : seedling (tohumdan yetişmiş manasında). Hem akrabalığı belirtir, hem de farklılığı vurgular. Örneğin, yukarıdaki yeni clematislerden Erika ve Gräfin Cosel, C.'Kathleen Wheeler' seedlingi. Aynı yılda (2005) yetiştirilmiş olmaları nedeniyle muhtemelen babaları da aynı...

Ebeveynlerden biri (yani baba) bilinmiyorsa, istediğimiz bitkiyi tekrar elde etme ihtimalimiz çok düşük...

Ticari işletmelerde yeni çeşitler elde etmek için çapraz döllemeler yapılır. Eğer piyasaya tanıtmaya değer bir çiçek yakalanırsa, o bitki anaç olarak kullanılır. Tüm çoğaltmalar çelik ile yapılır...

serkan_istanbul
31-05-2012, 19:59
Bugün benin r.cardinal etiketli kırmızı clamatis mor renkli açtı koyu mor ve dört çanak yaprağı var çiçelerin. bauhaustan almıştım. resimler çok iyi deil ama işte bunlar çok tomurcuk var şimdi cinsinide bilmiyorum. resim net çıkmadı koyu mor

Hülya
31-05-2012, 21:12
İki gün evde değildim,
Gitmeden önce böyle güzel çiçekli olan multi blue

302967

geldiğimde
bu durumdaydı.
302944

302945
Oysa, çok güzel tomurcukları ve çiçekleri vardı üzerinde.Hava serin,diğerleri minik olmasına rağmen sağlıklı.Neden böyle oldu ?

Ne yapmalıyım.

jineop
31-05-2012, 21:33
İki gün evde değildim,
Gitmeden önce böyle güzel çiçekli olan multi blue

302967

geldiğimde
bu durumdaydı.
302944

302945
Oysa, çok güzel tomurcukları ve çiçekleri vardı üzerinde.Hava serin,diğerleri minik olmasına rağmen sağlıklı.Neden böyle oldu ?

Ne yapmalıyım.

Hemen budamalısın. Sonra su içinde bekletip, toprağı tamamiyle uzaklaşmasını sağlamalısın. 1 litre suya 1 kapak oksijenli, 2 tane aspirin atıp bu su içinde 5-10 dakika bekletip kötü kökleri her defasında makası alkolle silerek kesmelisin. Köklere mantar ilacı uygulaman belki fayda sağlayabilir.Yeni toprağa geçirip yarı gölgeye alıp, duaya başlamalısın. Çok üzüldüm. Bol şans.

nurcanaybay
31-05-2012, 21:39
İki günde nasıl bu hale gelmiş ,Hülya hanım saksıya bir şey dökülmüş olabilir mi ?

Hülya
31-05-2012, 21:48
En çok istediğim tür.. :(
Hülya Hanım, 2 günde şaka gibi..
Umarım kurtulur..Dualarınıza ortak olduğumu bilin..

Tam da bahçeye ekilmesine birkaç gün kalmıştı. Çok şaşırdım niye böyle oldu.
Umarım Sevgili selis.
İzmir' de clematis bulmak ne kadar zor.
Elimizdekilere çok iyi bakmaya çalışıyorken böyle birden ne oldu anlıyamadım.

Hülya
31-05-2012, 21:54
Hemen budamalısın. Sonra su içinde bekletip, toprağı tamamiyle uzaklaşmasını sağlamalısın. 1 litre suya 1 kapak oksijenli, 2 tane aspirin atıp bu su içinde 5-10 dakika bekletip kötü kökleri her defasında makası alkolle silerek kesmelisin. Köklere mantar ilacı uygulaman belki fayda sağlayabilir.Yeni toprağa geçirip yarı gölgeye alıp, duaya başlamalısın. Çok üzüldüm. Bol şans.

Sağolun sayın jineop
Bu görüntüye rağmen dallar kuru değil.Kırdığım yerleri yeşil.
Dün asprinli suyla sulamıştım.Söylediğiniz ben de uygulamayı düşünüyordum.Yine de sizlere sordum :(
Teşekkür ederim.
Şansı bol olsun diyelim.

Hülya
31-05-2012, 21:59
İki günde nasıl bu hale gelmiş ,Hülya hanım saksıya bir şey dökülmüş olabilir mi ?

Çeşme' de olduğumuz iki gün sonra böyle buldum.Evde kimse yoktu birşey dökülmüş olamaz.Çok şaşırdım ben de.

Bahçede nereye dikeceğim diye yer kararlaştırırken.O kurumaya başlamış :(

kartal124
31-05-2012, 22:07
Çeşme' de olduğumuz iki gün sonra böyle buldum.Evde kimse yoktu birşey dökülmüş olamaz.Çok şaşırdım ben de.

Bahçede nereye dikeceğim diye yer kararlaştırırken.O kurumaya başlamış :(
Bazen 1 günde bile bu hale gelebiliyor bitkiler.Bu tamamen havanın durumuna bağlı, İstanbulda özellikle lodos olan günlerde lodos birde sıcak eserse
balkondaki bitkiler 1 günde buruşup kurumaya başlıyor.Saksıda kısıtlı bir ortamda oldukları için ani değişikliklere uyum sağlayamıyorlar diye düşünüyorum.

kartal124
31-05-2012, 22:09
The president değil, sanırım polish spirit:)
Haklısınız.Etiketi the president olmasına rağmen benimki gerçekte polish spirit'miş.Bu gün Bauhasude polish spirit'i gördüm.Aynısı.
Selamlarımla.

Hülya
31-05-2012, 22:38
Bazen 1 günde bile bu hale gelebiliyor bitkiler.Bu tamamen havanın durumuna bağlı, İstanbulda özellikle lodos olan günlerde lodos birde sıcak eserse
balkondaki bitkiler 1 günde buruşup kurumaya başlıyor.Saksıda kısıtlı bir ortamda oldukları için ani değişikliklere uyum sağlayamıyorlar diye düşünüyorum.

Çok haklısınız,dediğiniz olabiliyor.Saksıda çiçek büyütmek ,bahçede yetiştirmekten çok daha zor.
Şu günler de olmaması gerek.Hava yağmurlu ve serin. Dedğiniz koşullardan daha çok etkilenecek küpeler,camgüzelleri ve minik clematis fideleri gayet sağlıklı duruyorlar.
Bu duruma çok şaşırdım.Daha sıcak günleri atlatmıştı,muhtemelen başka bir nedeni var.:(

selis
31-05-2012, 22:46
Hülya Hanım sizdeki problem umarım geçicidir..
Aklıma bir kedi ya da köpeğin idrarını saksıya yapmış olabileceği geldi.. Köpeğim bir sarmaşığı bu şekilde kurutmuştu..

Hülya
31-05-2012, 22:54
Hülya Hanım sizdeki problem umarım geçicidir..
Aklıma bir kedi ya da köpeğin idrarını saksıya yapmış olabileceği geldi.. Köpeğim bir sarmaşığı bu şekilde kurutmuştu..

Umarım selis,
Balkon 2. katta.Söylediğin olasılık sıfır.Kedi ya da köpek ulaşamaz. :)

Benol Hazaroğlu
31-05-2012, 23:06
Benim de Multi Blue de aynı olay başıma geldi. Solgunluk hastalığı bu.
Dipten budadım geçen sene. Bu sene bol sürgün verdi boyu çok uzadı ama çiçek yok.
Çok geçmiş olsun.

Adalet Yağcı
31-05-2012, 23:07
Bu sorunu ben daha önce yaşamıştım sevgili Hülya hanım.
Ben hemen farkettim ve sevgili Jineop'un size önerdiği gibi 2 adet aspirini bir litre suda eriterek verdim.
Aynı gün akşama doğru bitki toparlanmaya başladı.

Jineop'un ilave ettiği diğer önlemleri de alırsanız bitkiyi kurtarabilirsiniz.
Hiç vakit kaybetmeyin hemen uygulamayı yapın derim.
Geçmiş olsun.

Hülya
31-05-2012, 23:15
Benim de Multi Blue de aynı olay başıma geldi. Solgunluk hastalığı bu.
Dipten budadım geçen sene. Bu sene bol sürgün verdi boyu çok uzadı ama çiçek yok.
Çok geçmiş olsun.

Bu sorunu ben daha önce yaşamıştım sevgili Hülya hanım.
Ben hemen farkettim ve sevgili Jineop'un size önerdiği gibi 2 adet aspirini bir litre suda eriterek verdim.
Aynı gün akşama doğru bitki toparlanmaya başladı.

Jineop'un ilave ettiği diğer önlemleri de alırsanız bitkiyi kurtarabilirsiniz.
Hiç vakit kaybetmeyin hemen uygulamayı yapın derim.
Geçmiş olsun.

Teşekkür ederim arkadaşlar.
Ben de aspirin verdim görünce ,değişiklik olmadı.Yarın sayın jineop 'un dedğini uygulayacağım.

İnşallah kurtarabilirim.

drhegeli
31-05-2012, 23:32
Bence de bitkiniz ani sönme hastalığna yakalanmış (ing wilt). Clematisin ender de görülmeyen belli başlı hastalığı. Akşam sağlam bıraktığınız bitkinizi, sabah sanki susuz kalmış gibi solmuş sönmüş bulabilirsiniz. Etken olarak bazı durumlarda mantarlar sorumlu tutuluyor, genelde ise nedeni bilinmiyor. Bazı hibritlerin doğal bir yatkınlığı var. Genç bitkilerde daha sık görülüyor.

Bahçemdeki Mrs Cholomdeley'in başına da aynı şey geldi. Benimkinin durumu iyi değil, umarım sizinki kurtulur.
http://www.agaclar.net/forum/970154-post3164.htm

Hülya
01-06-2012, 00:00
Bence de bitkiniz ani sönme hastalığna yakalanmış (ing wilt). Clematisin ender de görülmeyen belli başlı hastalığı. Akşam sağlam bıraktığınız bitkinizi, sabah sanki susuz kalmış gibi solmuş sönmüş bulabilirsiniz. Etken olarak bazı durumlarda mantarlar sorumlu tutuluyor, genelde ise nedeni bilinmiyor. Bazı hibritlerin doğal bir yatkınlığı var. Genç bitkilerde daha sık görülüyor.

Bahçemdeki Mrs Cholomdeley'in başına da aynı şey geldi. Benimkinin durumu iyi değil, umarım sizinki kurtulur.
http://www.agaclar.net/forum/970154-post3164.htm

Sayın dregeli,
Sizin yazdığınız mesajı okumuştum,ben de aynı hastalık olduğunu düşünerek burada sordum. Evde olmadığım için biraz geciktim budama konusunda.
Umarım kurtulur. Çok sevdiğim bir çiçeğimdi.
Kurtulacağını pek sanmıyorum :(

Terra
01-06-2012, 00:58

Sayin gunebakan, bende de birlikte sarilmis ve mutlu olan Clematis'ler var. Ama bir turlu digerinden basini kaldiramayanlar da var, ornegin Ville de Lyon'un yaninda Piilu bir turlu basini kaldiramiyor. Lliteraturde 50 cm.'den yakina dikmeyin diyorlar. Ama ornegin bu mesafe Polish Spirit gibi yayilmaci turler icin 2m.'mis. Gecen sene International Clematis Society bir anket yapmis, dunyanin farli yerlerindeki clematislerin durumunu, problemlerini sorgulamislardi. Bu ankette hatirladigim kadariyla bitkinin yok olma veya gelisememe nedenlerinden birini "cok yakininda baska bir Clematis var mi" seklinde sormuslardi.
Ama bunlarin yaninda, Adalet hn.'in orneginde oldugu gibi tek bir saksida bile bir kac tur bir arada mutlu olabiliyor. Sanirim turlere ve saglanan besin miktarina bagli bir konu. Birlikte basarili olan sonuclar paylasilirsa elimizde belki bir referans olusabilir.
Bende Ville de Lyon ile Piilu ve Nelly Moser ile Rouge Cardinal basarisiz sonuclardi. Ernest Markham ile Montana, W.Nike ile Hagley Hybrid ve Ville de Lyon ile Multi Blue mutlu bir beraberlik icindeler. Polish Spirit ile Ms. Bateman'i ise hala izliyorum, Ms. Bateman biraz bastirilmis gorunuyor. Umarim sizin Ville de Lyon ile Ms.Cholmondoley mutlu mesut birlikte serpilirler.

iris41
01-06-2012, 06:33
Bir mesajda sormuştum 3 farklı yaprak yapısı var diye .
Piulinin gecen sene kurudugunu sanmamdan yanılmış ve hibrit oldugundan klamatislerde normal bir durum demiştik.
Bu yıl cok güzel gelişmiş w.nikeyle birlikte sorun yok cicek acınca fark ettimki piuliininde keyfi yerinde ikisi birlikte sarmaş dolaş gidiyorlar

FatihBahce
01-06-2012, 08:57
Benim de clematislerin biri aynı wild hastalığına tutuldu. Çok sulandığı ve gölgede kaldığı için oldu diye tahmin ediyorum. Çünkü güneş görenler daha canlı. Ancak başka birşey de olabilir. Saksıya koyup biraz daha güneşli bir yere koydum. Akşam oksijen ve aspirin tedavisi yapacağım.

sevim4
01-06-2012, 09:49
Bunlarda yeni açanlardan.
303079
303080
303081
303082

drhegeli
02-06-2012, 17:56
Clematis 'John Howells'
İkinci yılında ilk çiçeği... Beklediğim kırmızı...
303695

Sıra sıra clematis...
Önde 'John Howells',
arkasında W.Nike,
en arkada tek beyaz çiçeği ile 'Dancing Dorien'...
303701

Benol Hazaroğlu
02-06-2012, 18:05
15 gün sonra döndüğümde bir Clematisimin tamamen yok olduğunu gördüm.
Giderken dikmiştim üstte kuruyan dalları kalmıştı toprağı karıştırdım kökü operasyona alayım diye kök bulamadım.
Diğerleri karınca ve yeşil, siyah bit istilasına uğramışlar. erkenciydiler ilaçladım ama
içime sinmedi acaba kısacık budasam mı?

Geçen sene ayni yerdeki ve ayni Clematislerime hiç bit istilası olmamıştı.
Mayıs ayında çok yağış aldı yağmur ve rutubet yaramadı diye düşünüyorum.

drhegeli
02-06-2012, 18:31
Benim bahçemde de bu sene çok bit var. Biber, patlıcan ve hatta domates de bile... Gülleri saymıyorum zaten...

Bit için clematislerinizi budamayın derim. Çıkacak yeni sürgünlere de bulaşacaklardır. Arapsabunu bende işe yaradı...

Benol Hazaroğlu
02-06-2012, 19:32
Jineopa teşekkürlerimle. Fidanlıktan bana bu güzelleri aldığı için.

Benol Hazaroğlu
02-06-2012, 19:39
Justa

nurcanaybay
02-06-2012, 19:41
[QUOTE=Benol Hazaroğlu;978040]15 gün sonra döndüğümde bir Clematisimin tamamen yok olduğunu gördüm.
Giderken dikmiştim üstte kuruyan dalları kalmıştı toprağı karıştırdım kökü operasyona alayım diye kök bulamadım.
QUOTE]

Benol hanım
büyük ihtimalle sebebi kadı lokmaları olmalı , toprağı karıştırdığınızda gördünüzmü ?

Benol Hazaroğlu
02-06-2012, 19:42
Ashva

Benol Hazaroğlu
02-06-2012, 19:43
[QUOTE=Benol Hazaroğlu;978040]15 gün sonra döndüğümde bir Clematisimin tamamen yok olduğunu gördüm.
QUOTE]

Benol hanım
büyük ihtimalle sebebi kadı lokmaları olmalı , toprağı karıştırdığınızda gördünüzmü ?

Rastlamadım. Yarın dikkatlice bakayım.

Terra
03-06-2012, 08:48
John Howells'ın rengi muhteşem. Justa ve Ashva'da çok sağlıklı görünüyorlar. Tebrikler, ellerinize sağlık.
Ankara 2-3 hafta geriden geliyor. Bunlar da bizim bahçenin yeni açanları. Piilu, Rosea, Mavi (President diye almıştım ama değil), Hakuree, Dr.Ruppel.

Benol Hazaroğlu
03-06-2012, 14:27
yakından da güzel.

Eser İlhan
03-06-2012, 16:11
3271 no.lu mesajda sözünü ettiğim kışın tamamen yok olup şimdi yeniden ortaya çıkan Warsawska Nike'ım hızla gelişiyor. Ama tek sap :( Şeytan "ortalarından bir yerden kes" diyor alttan dallanması için. Ama şeytana uymadan "bilenler"e sormak istedim. Yapayım mı, ne dersiniz ????

jineop
03-06-2012, 16:20
3271 no.lu mesajda sözünü ettiğim kışın tamamen yok olup şimdi yeniden ortaya çıkan Warsawska Nike'ım hızla gelişiyor. Ama tek sap :( Şeytan "ortalarından bir yerden kes" diyor alttan dallanması için. Ama şeytana uymadan "bilenler"e sormak istedim. Yapayım mı, ne dersiniz ????

Farzet ki rüzgar çıktı, kırıldı;)

Jezebel
03-06-2012, 18:59
Tek dalı olan bazı bitkiler yan yatırılınca dipten sürgün verdiğine defalarca şahit oldum.
Bunun sebebini çözebilmiş değilim.
İlk 30 santimetresini toprağa paralel bir şekilde yatırın, kalan kısmı yine yukarı doğru uzatın.
Sadece önerimdir ;)

Benol Hazaroğlu
03-06-2012, 20:03
Hiç şaşmıyor .Çoğaltmanın en kestirme yolu.

alcen
03-06-2012, 20:10
Makropetelanın nezaman açtığını bilen varmı,ikinci yılı çiçeğini göremedim hala.
Teşekkür ederim.......
İsmini tam yazamamış olabilirim..

jineop
03-06-2012, 20:15
Makropetelanın nezaman açtığını bilen varmı,ikinci yılı çiçeğini göremedim hala.
Teşekkür ederim.......
İsmini tam yazamamış olabilirim..

Hemşom açma zamanı geçti. Dilerim seninkide montana çıkmaz.

alcen
03-06-2012, 20:19
Yaprakları çok farklı montanaya benzemiyor,başka bişey çıkmasın....

jineop
03-06-2012, 20:28
Yaprakları çok farklı montanaya benzemiyor,başka bişey çıkmasın....

2 Sene açmayınca netten bakıp bakıp durmuştum. Yaprakları montanadan biraz iri ve çentikli olunca sevinmiştim. Ama büyük çiçekli montana gibi açtı.

alcen
03-06-2012, 20:36
Evet yaprakları gül yaprağı gibi bir sapta üçtane kenarları tırtıklı.Yarın resimleyip yüklerim
seninkindense seneye bir montanam daha oldu.......

Jezebel
03-06-2012, 21:42
'Miss Bateman' ikinci posta açıyor.

304216

Florida Sieboldii arsız çıktı, 1 metre oldu açtı açacak:p

304217

.

Adalet Yağcı
03-06-2012, 22:06
Lütfen birisi bana, bu vyvan pennel desin.

304231

FatihBahce
04-06-2012, 10:55
Haftasonu bir Clematis daha aldım. Bu sefer bol çiçekli. Çubuğa dolanmış haldeyken açınca boyu 2 metreye yaklaştı. Videoda 1.si benimki. Diğer ikisi yan komşunun.

Cinslerini bilen var mı?

Clematis3 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=484_6bt7eyQ)

jineop
04-06-2012, 11:54
Haftasonu bir Clematis daha aldım. Bu sefer bol çiçekli. Çubuğa dolanmış haldeyken açınca boyu 2 metreye yaklaştı. Videoda 1.si benimki. Diğer ikisi yan komşunun.

Cinslerini bilen var mı?

Clematis3 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=484_6bt7eyQ)

Clematis william kennett
Clematis abigail
Clematis durandii sanırım.

Adalet Yağcı
04-06-2012, 12:57
Gözümüz aydın, çok sevindim.

Süper, ben de çok sevindim.
Bitkimi iki yıl önce kaybetmiştim, yaprakları kurudu, sürgün filan da vermedi.
Yerinden çıkardığımı hatırlıyorum ama saksıya diktiğimi unutmuşum.

Baktım bir sakı clematisim var ve üzerindeki tomurcuk vyvan pennele çok benziyor.
Şimdi artık emin oldum, teşekkürler Jineop'um.

Böylece anlaşıldı ki neymiş; clematisim öldü diye söküp atmamak gerekiyormuş :)

alcen
04-06-2012, 22:41
Sevgili jineop, makropetella diye umud ettiğim klematis yaprağı......

günebakan
04-06-2012, 23:01
İşte kardeş kardeş yaşayan clematislerim:)

304724

304725

jineop
04-06-2012, 23:19
Sevgili jineop, makropetella diye umud ettiğim klematis yaprağı......

Hemşom ben bauhaustan almıştım. Üstünde Clematis macropetala marchams pink yazıyordu. Açmayınca iyiden meraklanmıştım. Montananın yapraklarından daha bir farklıydı. Ama seninki gibi de değildi. Bak sen karar ver...

alcen
04-06-2012, 23:47
Hemşom,ben pek benzetemedim.....

Nevzat
05-06-2012, 03:03
Jakmanini.:o

karalale
09-06-2012, 14:55
Neyse ki bazilari ismini aldiklarina benzemiyor.:D Clematis viticella - Prens Charles ikinci senesin de cok güzel oldu. :p :p

karalale
09-06-2012, 15:02
Clematis beyaz ve C. Viticella Plena Elegans kardesligi. Biri gecerken, digeri acmaya basliyor... :D

karalale
09-06-2012, 15:08
306692

306693
Clematis Jackmanii

306694

306695
Clematis Tangutica... Arasin da C. Alpina da var ama o daha sonra aciyor...

pembegül
09-06-2012, 18:53
Arkadaşlar buda benim clamatisim geçen yıl saksıda papatya almıştım buda yanında çıkmıştı söküp atacaktım sonra vaz geçtim yeşillik işte dursun dedim sonra burda bu hangi bitki başlığında sordum clamatis dediler cinsi nedir bilmiyorum . Sizlere sorum şu bu ikinci senesi acaba çiçek açarmı .:confused:

karalale
09-06-2012, 20:05
Sevili pembegül, Clematis ler en sorunsuz güzelliklerden bence. Tüm cesitlerimi gecen sene almistim, bu sene cok güzel oldular. Buranin özellikle de bu sene ki asiri soguklarina dayandilar. Acemilikten bazi yanlislar yapmisim, yer secimi ve destekleme gibi. Seneye biraz düzenleme yapmam lazim. Ucuzlukta buldukca cogaltmayi düsünüyorum. Her cins farkli zamanlar da aciyor. Bunlara dikkat ederek bahcemi bu güzellerle doldurmak istiyorum.

Senin ufaklik simdiden cok hos gözüküyor, cinsi hakkin da bir fikrim yok ama sunu söyleyeyim Clematis in cirkini yok. Sabirsizlikla senin güzelin acmis halinin, fotograflarini bekliycem. Selam ve sevgiler.

limon
09-06-2012, 20:56
Sizi üzmek istemem ama bence bu Clematis değil. Yabani bir sarmaşık türü, çiçek açmaz. Umarım ben yanılıyorumdur.

jineop
09-06-2012, 21:10
Arkadaşlar buda benim clamatisim geçen yıl saksıda papatya almıştım buda yanıda çıkmıştı söküp atacaktım sonra vaz geçtim yeşillik işte dursun dedim sonra burda bu hangi bitki başlığında sordum clamatis dediler cinsi nedir bilimiyorum . Sizlere sorum şu bu ikinci senesi acaba çiçek açarmı .:confused:

Clematis vitalba büyük olasılıkla:)

pembegül
09-06-2012, 22:01
Sevili pembegül, Clematis ler en sorunsuz güzelliklerden bence. Tüm cesitlerimi gecen sene almistim, bu sene cok güzel oldular. Buranin özellikle de bu sene ki asiri soguklarina dayandilar. Acemilikten bazi yanlislar yapmisim, yer secimi ve destekleme gibi. Seneye biraz düzenleme yapmam lazim. Ucuzlukta bukdukca cogaltmayi düsünüyorum. Her cins farkli zamanlar da aciyor. Bunlara dikkat ederek bahcemi bu güzellerle doldurmak istiyorum.

Senin ufaklik simdiden cok hos gözüküyor, cinsi hakkin da bir fikrim yok ama sunu söyleyeyim Clematis in cirkini yok. Sabirsizlikla senin güzelin acmis halinin, fotograflarini bekliycem. Selam ve sevgiler.

Cevabın için teşekkür ederim sevgili kara lale ,Ben kış boyu evde tuttum öleceğinden korktum büyük ihtimal bu senede öyle yapıcam buralarda hiç görmedim bulsam alırdım belki eskişehirde bilinmiyor belkide ben bilmiyorum çeşit çoğaltma imkanımda yok bir apartman dairesinde kiradayım taşınırken çok külfet oluyor buna rağmen taşınacak epey çiçeğim var.

Benim ufaklığı beğendiğine sevindim sizinkilerin yanında pek bir cılız görünüyor bu arada sizin clamatislerin hepsine maşaALLAH .İnşaALLAH açtığı zaman seve seve fotoğraf ekliyeceğim selam ve sevgiler benden ...:)

pembegül
09-06-2012, 22:16

Sevgili jineop teşekkür ederim sizin verdiğiniz isimle aradım bu resmi buldum çiçeği böyle birşeymiş sizinkiler kadar güzel olmasada benimde bir clamatisim oldu...:)

k_donmez
10-06-2012, 06:04
3. yılında Warszawska Nike. İlk çiçekler 18 cm çaptaydı. Sayıları çok arttı ancak çaplar küçüldü.

kılıç
10-06-2012, 06:52

Büyük olasılıkla değil kesinlikle çünkü bende köyden üzerinden tohum alıp asma çeliği diktiğim saksının dibine mart ayında öylesine atverdim hiç firesiz bittiler .
O kadar hızlı uzuyorlar ki çeliklerin boyunu geçtiler söküp atamıyorumda.

limon
10-06-2012, 08:45
Neyse ki bazilari ismini aldiklarina benzemiyor.:D Clematis viticella - Prens Charles ikinci senesin de cok güzel oldu. :p :p
:D O'na benzeyenin çiçek şekli nasıl olurdu acaba diye düşünmeme sebep oldunuz. :)

limon
10-06-2012, 08:48
Arkadaşlar hepinizin Clematisleri muhteşemler. 3-4 yıl sonraki hallerini hayal edebiliyorum.

Oysa daha 3-4 yıl önce bir elimizdeki cılızlara bir internetteki fotoğraflara bakıp nasıl da hayıflanıyorduk. Artık dünya sizinkileri görüp iç geçirecek... :)

Jezebel
11-06-2012, 11:57
Bu Sieboldii ne zaman gerçek rengine kavuşacak merak ediyorum.

307349

Miss Bateman ve Warshaw Nike de güneşe aldırmaz halde;)

307351

307350

...

bari
11-06-2012, 12:14
Fotoğrafları bir köyde çektim, çite sarılmıştı. Yabani bir türmüdür bilmiyorum? Karadenizde yabani türler görmüştüm... Çiçekleri bayağı hoştu...

pembegül
11-06-2012, 13:34
Sn bari rengi çok güzelmiş yabanide olsa çok güzel acaba aşı ile ehlileştirilebilirmi bu sorum tüm clamatisler için türleri aşılayarak değişik renk ve görüntülü clamatisler elde edilirmi acaba ..:)

jineop
11-06-2012, 14:01
Fotoğrafları bir köyde çektim, çite sarılmıştı. Yabani bir türmüdür bilmiyorum? Karadenizde yabani türler görmüştüm... Çiçekleri bayağı hoştu...

Clematis viticelle.

jineop
11-06-2012, 14:12
Sn bari rengi çok güzelmiş yabanide olsa çok güzel acaba aşı ile ehlileştirilebilirmi bu sorum tüm clamatisler için türleri aşılayarak değişik renk ve görüntülü clamatisler elde edilirmi acaba ..:)

Bindirme veya kopulasyon aşısı uygulanarak bu mümkün olabiliyor.

Tura
11-06-2012, 15:02
Hemen yanı başımda.

307439

jineop
11-06-2012, 21:39
Herne kadar cins cins clamatislerim olmasada böyle olduğuna sevindim cevap için teşekkür ederim ...:)

Mart - Nisan ayında yapılıyormuş. Gelecek sene denemek istiyorum. Bakalım:cool:;):D

Jezebel
12-06-2012, 14:19
Dolu olan tohumlar böyle bir hal alıyorlar.
Bakalım daha büyüyecek mi:confused:

307826

.

Adalet Yağcı
12-06-2012, 14:30
Şimdilik yeşil olan tohumlar bir kaç ay içinde kuruyup kahverengileşecekler Jezebel.
Daha sonra onları toplayıp çimlendirmek için saklayabilirsin.

FatihBahce
12-06-2012, 15:54
Kuruyan çiçekleri kesip saklasak tohum oluyor mu?Yoksa fidan üzerinde bir müddet beklemesi mi gerekiyor?

jineop
12-06-2012, 17:35
Kuruyan çiçekleri kesip saklasak tohum oluyor mu?Yoksa fidan üzerinde bir müddet beklemesi mi gerekiyor?

Yok, çiçek yaprakları döküldükten yaklaşık tohum oluşturma iki ayı bile bulabiliyor.

jineop
12-06-2012, 22:45
[QUOTE=dünyam1;
jineopcum yetiş bu clematismi?[/QUOTE]

Yok, pandora yasemini olabilir, yaprakları benziyor.

FatihBahce
13-06-2012, 04:24
15 gün önce aldığım Clematisin üzerinde 4 çiçek vardı. Bugün 11 çiçek var.

Clematis William Kennett 2 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=_WaC2tjguH8)
Clematis William Kennett 1 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=484_6bt7eyQ)

tturt
13-06-2012, 08:09
Clematisler açmaya devam ediyorlar. Çiçeklerini görmeye bir süre daha devam edeceğiz, clematislerin üzerinde bol tomurcuk var.

308059

308060

308061

308062

308063

Jezebel
13-06-2012, 11:34
Bu Clematisin Florida Sieboldii olmadığına karar verdim.
Çiçek açtı geçiyor ama beyaz kaldı.
Thompson & Morgan iyice bozuldu, etikette yazandan farklı bitkiler satıyor...

308170

Tanı koyma işini her zamanki gibi sevgili jineopa bırakıyorum.

drhegeli
13-06-2012, 12:18
Bu Clematisin Florida Sieboldii olmadığına karar verdim.
Çiçek açtı geçiyor ama beyaz kaldı.
Thompson & Morgan iyice bozuldu, etikette yazandan farklı bitkiler satıyor...

Sn Jezebel,

sizinki sanırım C. florida var. flore-pleno (C. 'Alba Plena'). C. florida var. sieboldiana'nın ortası beyaz olanı...;)

İkisi bir arada...
308195

Uluslararası Clematis Derneği internet sayfasındaki bilgi:
Information from the IClS (http://www.clematis.hull.ac.uk/iclsframe.cfm?page=page15)

selis
13-06-2012, 12:38
Bir tane çiçeğim oldu.. Soruyorum kusura bakmayın artık..
Elimde kalan pıtırcıklar hariç ortadaki şişmanlar mı tohum olacak?..

gultar
13-06-2012, 12:48
Geçen hafta üzerinde 16 adet çiçek vardı. Dökülmeye başladılar nerdeyse bitti. Yeniden çiçeklenir mi? Yoksa bitti mi çiçek mevsimi?

jineop
13-06-2012, 13:33
Bir tane çiçeğim oldu.. Soruyorum kusura bakmayın artık..
Elimde kalan pıtırcıklar hariç ortadaki şişmanlar mı tohum olacak?..

Bazen hepsi ikisi gibi kalınlaşıyor tohum oluyor. Genellikle 2-3 tane tohuma giden oluyor. Çok çiçeklenen büyük çiçeklilerde bazen onlarcasında 1 tane bile tohum olmuyor. ;)

jineop
13-06-2012, 13:36
Geçen hafta üzerinde 16 adet çiçek vardı. Dökülmeye başladılar nerdeyse bitti. Yeniden çiçeklenir mi? Yoksa bitti mi çiçek mevsimi?

Jackmaniinin çiçek ömrü kısa ama sonbahar başına kadar çiçeklenme zaman zaman daha az olmakla beraber devam edecek. Çiçeklenme süresi bakımından en iyilerinden biri John Paul2 ve Rouge cardinal. Onlar sezonu açıyor ve nerdeyse kapatıyorlar.

jineop
13-06-2012, 13:42
Thomas morgandan ne olduğu belli olmayan 3 tane felaket clematisimin üçüde yan sürgünlere başladı. Bakalım nasıl olacaklar.

pasiflora
13-06-2012, 13:53
Merhaba.Hayran kaldım bu çiçeğe.Ama sanırım biraz serin ve nemli iklimi seviyor.

Sevgi Durul
13-06-2012, 16:01
Tomurcuklarına bakmaya indiğimde piilunun açmış olduğunu gördüm.:p Her iki clematisimde de otuza yakın tomurcuk saydım. :p

308280

308281

308282

Jackmani,

308283

Jezebel
13-06-2012, 16:07
Jezebelim üzme canını, bakalım bana hediye ettiğin ne renk açacak. İnşallah senin istediğin gibi açar . Olmadı değişiriz.

Bendeki de güzel, sadece bu T&M ' den daha ne beklenir ifade etmek istedim...
Ben ingilizlerin ticari ahlakına çok güveniyordum, o güvendiğim dağlara karlar yağdı:mad::(
Yoksa çoğaltırız, paylaşırız...
Zaten bahçem bir lokma yer, her 15 cm de farklı bitki var... gönlümde çok, bahçemde hiç yer yok ;)
Sevgiler.

jineop
13-06-2012, 19:16
Tomurcuklarına bakmaya indiğimde piilunun açmış olduğunu gördüm.:p Her iki clematisimde de otuza yakın tomurcuk saydım. :p

308280

308281

308282

Jackmani,

308283

Sevgili SDurulum, piluunun çiçekleri küçük ve içe kıvrık. Genel görüntüsü güzel. Bence dibi hala gölge değil. Suyu az olabilir. Bir de biraz sıvı gübre takviyesi yap istersen...

uzman16
13-06-2012, 19:20
Urla'da Avrupa Çiçekçilik'te yüzlerce Clematis var. Her hafta uğrama başladım. Her gelişimde daha önceki hafta henüz çiçek açmamış farklı cinsleri görüyorum. Bazıları hızlı büyüyor.

Haftasonu Urla'ya gideceğiz. Uğramak isterim. Urla'yı bilmiyoruz. Yerini tarif eder misiniz? Yakınında belirgin bir yer var mı bulmamızı kolaylaştıran? Bir de fiyatları ne kadar?

uzman16
13-06-2012, 19:33
Hoşgeldin arkadaşım. Gelmişken güzel clematislerini bir görebilseydik;)

Hoşbulduk Jineopcum. Clematisler iyiler, ama warzavsy nike kadar büyük açan yok. 20 cm. kadar çaptalar ve 1 aydan fazladır sürekli çiçekliler.
Bu aralar aktif olarak foruma katılamasam da seninkileri hayranlıkla izliyorum.:p
Haftasonu Urla'dan yeni türler alayım da hepsini sonra fotoğraflarım.:)

tturt
13-06-2012, 20:35
Sayın Jineop bu çeliklerin tutup tutmadığını söyleyecektir. Bana tutmuş gibi geldi. Saksının içinde çıkan bitki nedir anlayamadım.

308410

308411

jineop
13-06-2012, 20:39
Sevgili tturt, başarmış görünüyorsunuz, harika...;)
Aman yerinden oynatmayın...

jineop
13-06-2012, 21:20
Clematis hakurei

308435
John Paul2 hala çiçekli

308436

FatihBahce
14-06-2012, 08:58
Haftasonu Urla'ya gideceğiz. Uğramak isterim. Urla'yı bilmiyoruz. Yerini tarif eder misiniz? Yakınında belirgin bir yer var mı bulmamızı kolaylaştıran? Bir de fiyatları ne kadar?

Küçük saksıdakiler 15 TL,büyük saksıdakiler 20 TL.
Büyük saksıda olanlar bende daha sağlıklı oldu.

Iletisim (http://www.avrupacicekcilik.com/iletisim.html)
https://maps.google.com/maps?ll=38.343561,26.785611&z=18&t=h&hl=tr

Tura
14-06-2012, 09:11
Güler Hanımın hediyesi Polish Spirint.

Bu güzelliği gördüğüm için size bir kez daha teşekkür ederim Güler Hanım.

Boynu Bükük Clematis Polish Spirit

308545

Bugün bize selam verdi. Üzerinde onlarca tomurcuk var.

Terra
14-06-2012, 17:15
Merhaba, hala buradayım:)
Yeni açanları takdim edeyim:

Terra
14-06-2012, 17:16
Bunlar da diğerleri.

Terra
16-06-2012, 23:49
Clematis Texensis melezleri de açmaya başladı. Aşağıdaki Sir Trevor Lawrence, Prenses Diana da tomurcuklanmış, bir haftaya kalmaz açar sanırım.

Terra
16-06-2012, 23:55
Bu zarif arkadaş da Betty Corning. Aynı isimli bir hanımın bahçesinde tesadüfen ortaya çıkan kokulu bir tür. Amerika'da en çok bilinen klasikleşmiş Clematis'lerden birisi. Geçen sene İngiltere'de almıştım. Üzerinde hafif eflatun gölgeler var, ama Ankara ortamında hala kokusunu bize duyuramadı.

selis
17-06-2012, 00:10
Aşağıdaki Sir Trevor Lawrence,
Eee hani güzel çiçeklilere prenses ismi veriliyordu.. :p

Çok çiçeklenen büyük çiçeklilerde bazen onlarcasında 1 tane bile tohum olmuyor. ;)
Tek çiçek 2 tohum..
Seviniyorum ama, umarım yaşarlar ;)

Terra
17-06-2012, 15:38
Geçen sene yerini değiştirirken yanlışlıkla yok ettiğimi sandığım Voluceau her yerden fışkırmış. Hoş bir sürpriz oldu.

Terra
17-06-2012, 15:40
Jackmanii ile Bagatelle bu haftanın en neşelileri.

Terra
17-06-2012, 15:44
Bu arada bir diğer neşeli de yıllar önce Dr.Ruppel diye aldığım, aşağıda resmi olan arkadaş. Bahçedeki Piilu'lardan ayırdedilmediklerini farkettim, şeytan dürttü Dr.Ruppel resimlerine baktım pek benzemiyor. Sanırım bu düpedüz Piilu. Siz ne dersiniz?

Jezebel
18-06-2012, 13:49
Gözlerimiz kamaştı sn.terra.
Clematisleriniz harkulade;)
Seyrine doyum olmaz.

Tura
18-06-2012, 14:44
Bahçelerin kraliçesi yeni yerine taşındı.

310088

Jezebel
18-06-2012, 15:11
Bahçelerin kraliçesi yeni yerine taşındı.

310088

Benim tahminime göre o C. Jackmanii ise, seneye boylanır, alır başını gider.
Bu sene Jackmanii'nin resmini hiç çekemiyorum, çünkü boyum bunun için yeterli gelmiyor:p

Tura
18-06-2012, 15:25
İsmini söylememiştiniz. Süpriz olsun diye sormamıştım.

Demek jackmanii.

Tura
19-06-2012, 08:39
C.Polish Spirit

(Boynu Bükük Clematis Polish Spirit dedim, verdikçe verdi )

310291

kelebek çalısı
19-06-2012, 19:16
Bugünlerde baktığımız ve yedi aylık olan sokak köpekleri duvardan atlayıp bahçeye girmeyi öğrendiler. Oyun parkı sanıyorlar sanırım bizim bahçeyi :p Clematis de zeytin ağacının dibinde ve ağacın dibindeki ufak saksıları, ne varsa tarumar etmişler. Clematis şimdilik etkilenmeden kurtulmuş, bir şekilde kırılır ya da köpek dibini kazarsa diye düşünmekteyim, yarına kadar önlem için, en pratik olarak ne yapmamı önerirsiniz:confused:

Eser İlhan
19-06-2012, 19:44
Bugünlerde baktığımız ve yedi aylık olan sokak köpekleri duvardan atlayıp bahçeye girmeyi öğrendiler. Oyun parkı sanıyorlar sanırım bizim bahçeyi :p Clematis de zeytin ağacının dibinde ve ağacın dibindeki ufak saksıları, ne varsa tarumar etmişler. Clematis şimdilik etkilenmeden kurtulmuş, bir şekilde kırılır ya da köpek dibini kazarsa diye düşünmekteyim, yarına kadar önlem için, en pratik olarak ne yapmamı önerirsiniz:confused:

Bizim bahçede de kediler manolyanın altına dadanmışlardı. Toprağı tuvalet olarak kullanıp sürekli kirletiyorlardı. Bütün ağacın altını kümes teli ile kapladık. Üzerine basıp kazamadıkları için bizim için çözüm oldu. Belki siz de deneyebilirsiniz.

kelebek çalısı
19-06-2012, 19:53
Bizim bahçede de kediler manolyanın altına dadanmışlardı. Toprağı tuvalet olarak kullanıp sürekli kirletiyorlardı. Bütün ağacın altını kümes teli ile kapladık. Üzerine basıp kazamadıkları için bizim için çözüm oldu. Belki siz de deneyebilirsiniz.

Yarına kadar derme çatma bir şekilde korumaya aldım gibi ama pratik bir şey gelmedi aklıma. Elde olan malzemelerden birşey vardır belki de, akşam akşam beynim durdu sanırım :p

Sizin de belirttiğiniz gibi kümes telini düşündüm ama artık yarına kaldı. En pratik çözüm ve de kalıcı olarak da koruyacak yol sanırım kümes teli. Aslında bahçede kediler de dolaşıyor sıklıkla neyse ki onlar daha çok yeni çapalanmış kuru toprağı tercih ediyorlar ;)

Teşekkür ederim.

kelebek çalısı
19-06-2012, 20:04
Kazmalarına mani olmak için zemine sermek haricinde bir de bitkiyi genel anlamda koruma amaçlı şöyle bir şey de yapabilirim sanırım. Kolay :rolleyes:

Netten alıntı fotoğraflardan, üzeri açık olanını kastediyorum, piramidal formda olan ise daha küçük bir fidem olsa uygun olabilirdi sanırım.

Orhan Özbilgiç
19-06-2012, 20:59
Kazmalarına mani olmak için zemine sermek haricinde bir de bitkiyi genel anlamda koruma amaçlı şöyle bir şey de yapabilirim sanırım. Kolay :rolleyes:

Netten alıntı fotoğraflardan, üzeri açık olanını kastediyorum, piramidal formda olan ise daha küçük bir fidem olsa uygun olabilirdi sanırım.

Sevgili kelebek çalısı;
O koruma kafesleri çok güzel. Gerçekten, bitki küçükken işe yararda... Fakat bitki büyüdükçe, doğal formunu bozar sanıyorum.

Geçen yıl bahçemde köpek varken, daha ilkel biçimde bende uygulamıştım. Kışa girerken çıkarmıştım.

310462

uzman16
19-06-2012, 23:27
Hafta sonu Urla'da Avrupa çiçekçilikten aldığım clematislerin fotoğraflarını sizlerle paylaşayım.

Gönül Hanım çok ilgilendi Ağaçlardan olduğumu duyunca.
Yüzlerce clematis vardı ama açmadıkları için ne olduğunu anlayamıyorsunuz. Arayıp bulamadığımız veya istediğimiz clematis türleri için organize olursak ve Ağustos sonuna kadar kendisine bildirirsek seneye getirteceğini söyledi.

Bizden birilerinin bu organizasyonu üstlenmek isteyebileceğini düşünüyorum.:cool:

Gönül Hanım cep telefonunu da verdi. Kim bu işi üstlenirse irtibata geçmesi için yazarım.

Gelelim aldıklarıma:

2 tanesi çiçekliydi. Diğerlerini etiketine göre aldım. Umarım karışıklık olmamıştır.

1. ve 4. aynı çiçeğe ait fotoğraf ve etiketler.

3. fotoğraftakinin adını bilmiyorum. Etiketi yoktu.

uzman16
19-06-2012, 23:46
Bunlar da diğerleri:

Terra
20-06-2012, 10:25
Sevgili Uzman16, yeni Clematis'leriniz hayırlı olsun. Neredeyse atlayıp İzmir'e doğru yola çıkıyordum. Şu anda bahçeye yeni hangi Clematis'i ekmek istersiniz diye sorsanız önce Venosa Violacea sonra Duchess of Edinburg derdim. Üçüncü olarak da Tie Dye gelirdi. Bavuluma sığmaz diye geçen sene son anda alışveriş listemden çıkarmıştım bunları.
Niobe de Türkiye'de kolay bulunmayan klasik türlerden. Miniseelik'e de bayıldım, küçük çiçekli bir viticella sanırım (görünüşe aldanmamak lazım demekki, viticella değilmiş, Estonya'lı Kvistik ailesinin ürettiği büyük çiçekli melezlerdenmiş). Hepsi nefisler, güle güle büyütün. Bu arada Venosa Violacea'nızın büyüdüğünde nasıl görüneceğini görmek isterseniz forumumuzun 39. sayfasındaki 1167 numaralı mesaja bir göz atabilirsiniz. Zeki beyin bahçesinde bayağı olgun bir tane var. Belki mesajımı görürse müthiş Clematis'lerinin son halini de bizlerle paylaşır:)

Benol Hazaroğlu
20-06-2012, 10:30
Gözlerime inanamadım. Şoktayım. Olmaz böyle bir güzellik.

Önce Jezebele sonra sayın turaya ve Jineopa bana bu güzeli kazandırdıkları için sonsuz teşekkürler.

Şimdi bu yavru büyüyecek ve ben inşallah çelik yapıp emeği geçen arkadaşlarımı sevindireceğim.

adacık
20-06-2012, 14:08
Bir ay önce boyu 1.5 m civarında John Paul II almıştım. Üzerinde hiç çiçek ve tomurcuk yoktu. Bitkide iyi ya da kötü yönde hiçbir gelişme olmadı.

Alt dallardan minik bir filiz verdi, 5-6 yaprak çoğaldı sonra tepeden 2-3 yaprağı siyahlaştı(kaynar su dökmüş gibi) ve öldüler. Beni neler bekliyor çok merak ediyorum.

Terra
20-06-2012, 15:54
Gözlerime inanamadım. Şoktayım. Olmaz böyle bir güzellik....

Sayın Benol güle güle büyütün. Çok güzel görünüyor. Ne yazıkki F.Sieboldii Ankara iklimine uygun değil. Arada resmini paylaşırsanız biz karasal iklimciler de keyifle izleriz gelişimini.

Benol Hazaroğlu
20-06-2012, 19:06
Memnuniyetle sayın Terra. O henüz yavru bu sezon pek fazla bir görsellik beklemiyorum.
Ama minicik gelen bir fideden bu sezon 3 çiçek vermesi bile umut verici.

Kiraz
20-06-2012, 19:42
Hiç bir zaman benim clematisler çiçek dolu olamayacak diye düşünüyordum. Bir kaç yıl geçip, kökü güçlenen çoğu bitkim gibi onlar da keyifli. Baharda altlarına az miktarda büyükbaş hayvan gübresi koymuştum. Darısı tüm yenilerin başına.

310698

310704

acemifüsun
20-06-2012, 21:03
Benim de Gönül hanımdan aldıklarımdan biri Duchess of Edinburg. Ayrıca tanguticanın kartını da serada gördüm, büyük ihtimal çiçeklenmiş, belli olmuştur:)

Terra
21-06-2012, 22:09
Hiç bu kadar gecikmemişlerdi. Kuzey duvarındakilerde açmaya başladı:)

Terra
21-06-2012, 22:24
Bugün bahçeye uğradığımda müthiş bir sürprizle karşılaştım. Benim ekmediğim bir Clematis, tüm güzelliği ile işte orada duruyordu. Yabancıların "Chance Seedling" dediği şey işte olmuştu, tesadüfen tozlanan bir tohum kendiliğinden çıkmıştı. W.Nike, C.de Bouchaud, Hagley Hyb., Piilu, Gladys Picard'ın bir arada ekili olduğu bölüm, iki yandan da melezlerde en söz sahibi olan Jackmanii tozlarına maruz kalıyordu ve tam ortalarından bu yeni Clematis çıkmıştı. Görünümü, şekli benim iki yıldır kendini göstermeyip bu baharda bembeyaz bir çiçek veren Gladys Picard'ımın benzeriydi, ama rengi eflatun çerçeve içinde beyaz bir yıldız oluşturacak şekilde çizgiliydi, muhtemelen onun meleziydi. İsim bile düşünmeye başladım.
Eve dönünce interneti karıştırmaya, benzer bir tür varmı diye araştırmaya başladım. Yoktu, basbayağı yeni bir türdü bu. Derken Google'a Gladys Picard yazıp, görsellere girdim. Pöfff, ne yazıkki bizim akça pakça Gladys Picard, bazı durumlarda eflatunlaşıyormuş. Hiç bu kadar koyusunu bulamadım ama benzerlerini gördüm.
Ne dersiniz çok hoş görünüyor değil mi? "Clematis Turkish Sky", hayal etmesi bile güzeldi:)

jineop
21-06-2012, 23:07
Bugün bahçeye uğradığımda müthiş bir sürprizle karşılaştım. Benim ekmediğim bir Clematis, tüm güzelliği ile işte orada duruyordu. Yabancıların "Chance Seedling" dediği şey işte olmuştu, tesadüfen tozlanan bir tohum kendiliğinden çıkmıştı. W.Nike, C.de Bouchaud, Hagley Hyb., Piilu, Gladys Picard'ın bir arada ekili olduğu bölüm, iki yandan da melezlerde en söz sahibi olan Jackmanii tozlarına maruz kalıyordu ve tam ortalarından bu yeni Clematis çıkmıştı. Görünümü, şekli benim iki yıldır kendini göstermeyip bu baharda bembeyaz bir çiçek veren Gladys Picard'ımın benzeriydi, ama rengi eflatun çerçeve içinde beyaz bir yıldız oluşturacak şekilde çizgiliydi, muhtemelen onun meleziydi. İsim bile düşünmeye başladım.
Eve dönünce interneti karıştırmaya, benzer bir tür varmı diye araştırmaya başladım. Yoktu, basbayağı yeni bir türdü bu. Derken Google'a Gladys Picard yazıp, görsellere girdim. Pöfff, ne yazıkki bizim akça pakça Gladys Picard, bazı durumlarda eflatunlaşıyormuş. Hiç bu kadar koyusunu bulamadım ama benzerlerini gördüm.
Ne dersiniz çok hoş görünüyor değil mi? "Clematis Turkish Sky", hayal etmesi bile güzeldi:)

Sevgili Terra, zaman zaman bunu başarabildiğimi hayal etmişimdir. Yeni bir tür ortaya çıkarabilmek. Bahçeniz ve özellikle clematisleriniz onlara olan tutkunuza bu şekilde teşekkür etmiş olmalılar. Muhteşem bir hediye...
Güle güle büyütün.
Sevgili dregeli bu durumda ne yapmalı:confused:

Jezebel
21-06-2012, 23:17
Sn. Terra "Clematis Turkish Sky" hayalini çok sevdim...gerçek olsun;)

President'im ikinciye açıyor, merdivene tırmanıp çektm;)

311013

.

Terra
21-06-2012, 23:46
Sevgili Terra, zaman zaman bunu başarabildiğimi hayal etmişimdir. Yeni bir tür ortaya çıkarabilmek. Bahçeniz ve özellikle clematisleriniz onlara olan tutkunuza bu şekilde teşekkür etmiş olmalılar. Muhteşem bir hediye...

Sevgili Jineop, mesajımın uzunluğu sizi yanılttı sanırım. Ne yazıkki bu konu benm için de hayalden öteye gidemedi:) Bizim Gladys Picard sadece biraz eflatunlaşmış...

jineop
21-06-2012, 23:54
Sevgili Jineop, mesajımın uzunluğu sizi yanılttı sanırım. Ne yazıkki bu konu benm için de hayalden öteye gidemedi:) Bizim Gladys Picard sadece biraz eflatunlaşmış...

Yok ama bu kadar eflatunu yok...

alcen
22-06-2012, 10:07
Geçenyıl diktiğim klematislerden bir tanesi, ilk çiçeğini ğösterdi....

drhegeli
22-06-2012, 10:13
'Gladys Picard''ın rengi sıradışı...:D
Nette en yakın bu fotoğrafı buldum.
311105

Yeni bitkilerin tescil işlemlerini Dünya Tarım Örgütü (FAO) organize eder. Örgüt halen clematis tescil işlemini Kraliyet Bahçecilik Derneği'ne (Royal Horticultural Society-RHS) delege etmiş durumda... Dernek de tescil otoritesi olarak Duncan Donald'ı seçmiş...
Tescil formuna buradan ulaşılabilir:
International Clematis Registrar - International Clematis Society (http://www.clematisinternational.com/registrar.html#registrar)

Bunun dışında, özellikle ticari işletmelerin tercih ettiği iki uygulama daha var:

1) Bitki Yetiştirici Hakları (Plant Breeders' Rights-PBR)
Yeni geliştirilen bir bitkinin tüm çoğaltma (çelik, tohum, doku kültürü vb.) ve ticari hakları korur. İlgili kuruma başvurup bu hakka sahip olanın dışında kimse bu bitkiyi çoğaltıp satamaz.
Süreli bir haktır: 20-25 yıl. Süre bitiminden sonra herkes çoğaltıp satabilir.
2) Marka Patenti
Bildiğimiz marka patentidir. Bu da süreli bir haktır, ancak süre dolduğunda sahibinin süreyi uzatma şansı vardır.

Clematis konusunda, ticari işletmelerin takip ettiği yol şöyledir:
İşletme, tüm üç merciiye başvurur. Tescil makamında bitkisini kayıt altına aldırır: örneğin Clematis 'Avant-Garde'... Avan-Garde isminin marka patentini de alır. Yetiştirici Hakları'nda (PBR) ise bitkisini başka bir isimde kaydettirir: örneğin Clematis Evipo033

Sonuç aşağıdaki gibidir:
Clematis 'Avant-Garde' Evipo033
311135
Üretici, 20 yıl boyunca bitkisini Avant-Garde ismiyle çoğaltıp satar. Süre dolduğunda, üretim hakları kaybolur. Ancak ismin patenti de alındığı için diğer işletmeler Avant-Garde adını kullanamazlar; Evipo033 olarak pazarlayabilirler.

Biraz uzattım ama birgün bizim de işimize yarayacaktır...:D

Kiraz
22-06-2012, 12:38
Hiç bu kadar gecikmemişlerdi. Kuzey duvarındakilerde açmaya başladı:)

Çok güzel açmışlar, kuzey duvarındaki dedikleriniz hiç mi güneş almıyor? Gölgede bu kadar bol çiçek açıyorsa çok iyi, üstelik güneş az gelirse çiçekler de daha fazla dayanır.

Benol Hazaroğlu
22-06-2012, 15:39
Multi Blue. Sadece 3 çiçekle yeni açabildi.

Benol Hazaroğlu
22-06-2012, 15:41
Çok yoğun çiçeklenme inşallah seneye.

Terra
22-06-2012, 20:24
'Gladys Picard''ın rengi sıradışı...:D
Nette en yakın bu fotoğrafı buldum.

Sayın drhegeli,
Ben biraz daha yakın bir resim buldum. Yabancı Clematis forumlarından birisinde, Hollanda'dan Gerda isimli bir hanımın bahçesinde de 2006 yılında benzer bir olay olduğu anlatılıyor. Beyaz açan bir Gladys Picard birden bire mavi açmış. Sanırım bir süre bitkinin davranışını izleyip yeni mi değil mi öyle karar vermek lazım.

Terra
22-06-2012, 20:27
Çok güzel açmışlar, kuzey duvarındaki dedikleriniz hiç mi güneş almıyor? Gölgede bu kadar bol çiçek açıyorsa çok iyi, üstelik güneş az gelirse çiçekler de daha fazla dayanır.

Sayın Kiraz kuzey duvarı öğlen bir kaç saat güneş alıyor, sonra gölgede kalıyor.

jineop
22-06-2012, 22:33
Sayın drhegeli,
Ben biraz daha yakın bir resim buldum. Yabancı Clematis forumlarından birisinde, Hollanda'dan Gerda isimli bir hanımın bahçesinde de 2006 yılında benzer bir olay olduğu anlatılıyor. Beyaz açan bir Gladys Picard birden bire mavi açmış. Sanırım bir süre bitkinin davranışını izleyip yeni mi değil mi öyle karar vermek lazım.

İkisi çok farklı, bizimkinin çiçek yaprak yapısı daha uçları sivri:D;)

GÜLSEN_
23-06-2012, 09:20
hepside birbirinden harikalar arkadaşlar güle güle büyütelim inşallah bol çiçeklerini görelim bunlarda benim clematislerim:p İzmirden binbir özenle antebe sağlıklı bir şekilde getirdiğim güzellerim:rolleyes:

Benol Hazaroğlu
23-06-2012, 09:21
Üzgünüm. 15 gün aradan sonra geldiğimde Polish spriti bit sarmıştı. Geçen sene çok yoğun açan çiçekler minicik açıyordu ilaçlama fayda etmeyince kuru yerine kadar budamak zorunda kaldım.

Yanlış mı yaptım? Bu seneden fayda yok biliyorum seneye yeşerir mi dersiniz?
Çelik yaptım ama her çelikte başarılı değilim yani kısaca umudum yok.

GÜLSEN_
23-06-2012, 09:23
benol arkadaşım bu multi blue ve avant_garde bayıldım süperler umarım bende bulurum bu güzellikleri:p

GÜLSEN_
23-06-2012, 15:10
Üzgünüm. 15 gün aradan sonra geldiğimde Polish spriti bit sarmıştı. Geçen sene çok yoğun açan çiçekler minicik açıyordu ilaçlama fayda etmeyince kuru yerine kadar budamak zorunda kaldım.

benol hanım bir arkadaşımız suda köklendiğini söylemişti sizde budadığınız dalları suya koyun unutun bakarsınız bir çok Polish spritiniz olmuş. Kökten tekrar yeşerdiğini söylüyorlar üzülmeyin umarım iyi haberlerini alırız:p

kelebek çalısı
23-06-2012, 17:09
Clematis ilk çiçeğini açtığında sahip olduğu türün karakteristiğini yansıtan ve clematis türleri ile bilgilerde belirli bir standarda bağlanmış olan çiçek ebadını bire bir sergiler mi?

Ya da sahip olduğu türün standart çiçek boyutuna ne zaman sahip olmaktadır?

Benim bu sene aldığımda üzerinde çiçeklerini görebildiğim clematislerin çiçek boyutlarının gerçekçi olup olmadığını anlamak için bu soruyu sormaktayım.

jineop
23-06-2012, 19:40
Clematis ilk çiçeğini açtığında sahip olduğu türün karakteristiğini yansıtan ve clematis türleri ile bilgilerde belirli bir standarda bağlanmış olan çiçek ebadını bire bir sergiler mi?

Ya da sahip olduğu türün standart çiçek boyutuna ne zaman sahip olmaktadır?

Benim bu sene aldığımda üzerinde çiçeklerini görebildiğim clematislerin çiçek boyutlarının gerçekçi olup olmadığını anlamak için bu soruyu sormaktayım.

Sevgili kelebek çalısı saksıda ya da yeni saksıdan aktarıldıklarında küçük açıyorlar. Toprağa geçtikten sonra ilk yılın sonunda çiçekleri normal boyuta ulaşıyor , ama seyrek açıyor. İlk yoğun çiçeklenmenin ardından gelen çiçekler giderek küçülüyor. ;)

kelebek çalısı
23-06-2012, 20:02
Sn. jineop, mayıs ortasında elime geçen ve ve küçücük saksısının içinde birer adet çiçeğinden başka çiçeği olmayan ve can çekişiyormuş gibi görünen iki Clematisin cinslerini araştırıyordum. Fakat bu çiçek boylarının aldatıcı olabileceğini düşündüm.

Sağ kalırlarsa seneye çiçeklendiklerini gördüğümde bunu anlayabileceğimi tahmin ediyorum. Şimdi bahçe toprağındalar ve gelişimleri durmuş bir halde adapte olmaya çalışıyorlar. Koyu renk çiçeklenen tek bir yaprak çıkarmayı başardı :rolleyes:

Çiçek çap büyüklüğü, petal ve stamen renklerine göre tahminde bulunmaya çalışıyor, bir yandan da Clematis sayfalarını hatmediyorum :D

Bilgiler için teşekkürler.

jineop
23-06-2012, 20:32
Sn. jineop, mayıs ortasında elime geçen ve ve küçücük saksısının içinde birer adet çiçeğinden başka çiçeği olmayan ve can çekişiyormuş gibi görünen iki Clematisin cinslerini araştırıyordum. Fakat bu çiçek boylarının aldatıcı olabileceğini düşündüm.

Sağ kalırlarsa seneye çiçeklendiklerini gördüğümde bunu anlayabileceğimi tahmin ediyorum. Şimdi bahçe toprağındalar ve gelişimleri durmuş bir halde adapte olmaya çalışıyorlar. Koyu renk çiçeklenen tek bir yaprak çıkarmayı başardı :rolleyes:

Çiçek çap büyüklüğü, petal ve stamen renklerine göre tahminde bulunmaya çalışıyor, bir yandan da Clematis sayfalarını hatmediyorum :D

Bilgiler için teşekkürler.

Burada (http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clempicsearch.cfm)n en kolay araştırabilirsiniz.;)

jineop
23-06-2012, 20:36
Sayın drhegeli,

Clematis Anna German (http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clemdetail.cfm?dbkey=70) olabilir mi?

jineop
23-06-2012, 20:42

Sevgili Benol seneyi beklemeden çok yakında sürgün verecektir. İçin rahat olsun.

Terra
24-06-2012, 07:25
Clematis Anna German (http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clemdetail.cfm?dbkey=70) olabilir mi?

Gercekten, ne kadar benziyor.

FatihBahce
25-06-2012, 09:12
Sayın drhegeli,

Aynı fidanda 2 ayrı renkli Clematis bende de var. Geçen ay diktiğimde 1 metreydi. Şimdi 2 mt . Büyük çiçekli bu tür İzmir iklimine en uygun türlerden biri sanırım.

Tura
25-06-2012, 09:26
Boyun ne bosun ne, şımarık şey...
Bu daha 1 yaşına girmeden böyleyse, sonradan neler olur ki.

311894

Hülya
25-06-2012, 12:25
Hastalanan multi blue, (http://www.agaclar.net/forum/976921-post3318.htm)

arkadaşların tavsiyelerine uyarak budamış ve serin bir köşeye koymuştum .

Çok dayanıklı bir bitki olduğunu kanıtladı,sürgün verdiğini görünce çok sevindim.

İzmir' in yakıcı sıcağına rağmen , yaşamaya çalışıyor. :):):)

Yanında görünen kuru dallar, yaşam belirtisi olanları çelikleyip diktiklerim. Onlar kurudu galiba.

Adalet Yağcı
25-06-2012, 15:08
Sevgili Jineop'um, John Paul 2 saksıda pek keyiflendi.
Boyu 2 m. buldu. İlk geldiğinde açtığı tek çiçekle de kaldı, bu sene tekrar çiçeklenme ihtimali var mı sence?
Hiç tomurcuk göremedim :(

kılıç
25-06-2012, 16:29
Clematisler ne kadar güzelse bizim yaban asmalarımızda ondan kalır yeri yok üstelik mis gibi kokusuda cabası,bu gün servis arası köye kaçamak yaptık yaban asmaları sarıldıkları ağaç ları gelin gibi donatmışlardı öğle sıcağında bile misler gibi kokuyorlardı,fidesini zevkle büyütüyorum.

Jezebel
25-06-2012, 20:08
İkinci posta açanlara biri daha eklendi;)

312096

.

jineop
25-06-2012, 21:55
Boyu 2 m. buldu. İlk geldiğinde açtığı tek çiçekle de kaldı, bu sene tekrar çiçeklenme ihtimali var mı sence?

Ablam hani elma ağacının dibinde bir çelik vardı. O 3. yılında daha dün açtı. O da John Paul2 çıktı. Yani bence hala açma şansı var...

Benol Hazaroğlu
26-06-2012, 09:16
İstanbul' da ne kadar eş, dost, arkadaş, oğul, kız varsa onlara rica edip getirtmek.
Veya İzmir' deki Avrupa çiçekçiliğe telefon edip istemek.
(Mesela ben dün buraya telefon edip 2 çeşit daha istedim.)

Sevgiler.

Adalet Yağcı
26-06-2012, 22:34
:):) :p işte bu ilacı Adana gibi yerde bulamıyorum, sevgili Adaletcim Adana da bildiğin yer varmı alayım.?;)

Tohuma bırakmıyorum artık, tekrar çiçeklenmeleri için, zaten tohumdan çimlendirebilen de çıkmadı şimdiye kadar, ama çelik yetiştirebilirim derseniz bir çaresine bakarız.

Adalet Yağcı
26-06-2012, 22:43

Sesimi duymuş, beni utandırdı ;)
7 tomurcuk gördüm bu gün, sevincimi anlatamam :D

312524

312525

Bunlar da senin için çeliklediğim Multi Blue ve H.F. Young Jineop'um.
Nasıl, gelecek vaadediyor mu?

312526

312527

dünyam1
27-06-2012, 08:53
Tohuma bırakmıyorum artık, tekrar çiçeklenmeleri için, zaten tohumdan çimlendirebilen de çıkmadı şimdiye kadar, ama çelik yetiştirebilirim derseniz bir çaresine bakarız. bana tohum göndermişlerdi 5aydır çıkmadı ,sağolsun jineop çelik olarak gönderdi 3 tanesi tuttu,galiba adı John Paul,adını unutmamak için etiketlemem lazım:D1çeşit clematisim var ,diğer her renkden çelik olarak yetiştirebilirim Adalet ablacım.;)

dünyam1
27-06-2012, 08:55
Adalet abla 3cü resimde sağda böcük var yemesin clematisleri:D

FatihBahce
27-06-2012, 08:58
Çelikleri nasıl hazırlayıp tutması için neler yaptığınızı öğrenmem mümkün mü?

dünyam1
27-06-2012, 09:21
İstanbul' da ne kadar eş, dost, arkadaş, oğul, kız varsa onlara rica edip getirtmek.
Veya İzmir' deki Avrupa çiçekçiliğe telefon edip istemek.
(Mesela ben dün buraya telefon edip 2 çeşit daha istedim.)

Sevgiler.Sevgili Benolcum bende izmirden istersem almadan önce resim görebiliyormuyum?linki varmı?2 çeşit aldığınız fiyatları ne kadar tuttu?

Jezebel
27-06-2012, 09:37

Çelikten üretmeyi başaran arkadaşlar, Adalet Yağcı, Terra, Jineop, Benol Hazaroğlu fikirlerini söylerler;)
Ben dipten yeni sürgün vermedikçe hiç başarılı olamadım...
Onun için gövdeyi yan yatırıyorum 20-30 cm, dip sürgünü 2-3 ay içinde oluşuyor.

Adalet Yağcı
27-06-2012, 09:54

Sayın UrlaBahçe;

Çelikleri on gün önce almıştım, uygun bir zamanda fotoğraflayıp anlatırım.
Sanırım, yaprak gözlerinin 1-2 cm. altından kesip öyle dikmek sonucu kolaylaştırıyor.

Orta kısımda göz olmasına gerek yok gibi geldi bana, uç kısımdan da yaprak gözünün hemen üstünden kestim.
Yapraklarını tek yaprak kalıncaya kadar kestim.
Bıraktığım tek yaprağın da yarısını kestim.

Saksı harcı, %50 perlit ve torf karışımı.
Hemen her gün yavaşça sulama yapıp toprağının nemli kalmasını sağladım.

Benol Hazaroğlu
27-06-2012, 10:12
Sevgili Benolcum bende izmirden istersem almadan önce resim görebiliyormuyum?linki varmı?2 çeşit aldığınız fiyatları ne kadar tuttu?

02327520104 telefona çıkan kızcağız çok yoğun olduklarını söylüyor. Ağaçlar net üyesi olduğunuzu söyleyin o size isimleri sayıyor ben o anda internetten bakıp ben de olmayanlardan istedim ama pek anlaşamadık.
Bu gün tekrar arayacağım. Siz isim söyleyin o var veya yok der.

tturt
27-06-2012, 10:30
Sevgili Jineop çeliklerde işler yolunda mı ? Sanki gerçek yaprakları çıkmaya başladı. Saksının içinde ne olduğunu bilmediğim çimlenen bitkileride hiç ellemiyorum. Gövdesine ve kök kısmına gölge yapıyorlar.

312621

312622

Jezebel
27-06-2012, 10:54
Sevgili Benol ben size haber vermeden aramayın.
Görüp seçmek her zaman daha hayırlı.
Tangutica'yı bulursam çok mutlu olacağım.
Mevcut etiketleri tarayıp notlar da alırım.
Sevgiler.

Benol Hazaroğlu
27-06-2012, 11:19
İçim acıdı budarken. Sanırım bir mantar türü bütün yaprakları kavrulmuş hale geldi.
En dipten budadım. Beyaz pamukçuk gibi olmuştu sapta sürgün çıkan yerler.
Clematiste ilaçlamayı bilmiyorum.

Jezebel
27-06-2012, 11:56
Pamuklu bit mi acaba?
Ben koca kolyozu o bit yüzünden söküp attım, diğerlerine bulaşır.
Kolyoz mühim bir bitki değil...
Kıymatlılarımız için korktum, merhametsizce yokettim.

jineop
27-06-2012, 14:37
Sesimi duymuş, beni utandırdı ;)
7 tomurcuk gördüm bu gün, sevincimi anlatamam :D

312524

312525

Bunlar da senin için çeliklediğim Multi Blue ve H.F. Young Jineop'um.
Nasıl, gelecek vaadediyor mu?

312526

312527

Çelikler için henüz çok erken, şimdiye kadar benim tutan çelikler ilk ektiğim yapraklarında hiç bozulma olmadan yeni yaprak çıkarıp büyüdüler. Ben hiç perlitte köklendirmeyi beceremedim. Hep bahçede bahçe toprağında kolay çimlendiler. Çelikten yetişkin bitki haline gelen ve açanlar haliyle benim ilk clematislerimin yavruları. 0 yüzden bahçede 5 tane Jackmanii , 2 piluu , 3 John Paul2 oldu. Bir de gidenler var. Artık çelik almıyorum:o

jineop
27-06-2012, 14:39
Sevgili Jineop çeliklerde işler yolunda mı ? Sanki gerçek yaprakları çıkmaya başladı. Saksının içinde ne olduğunu bilmediğim çimlenen bitkileride hiç ellemiyorum. Gövdesine ve kök kısmına gölge yapıyorlar.

312621

312622

Harikalar, bunlar bu işi başarmış görünüyorlar. Eylül gibi kalıcı yerlerine taşınabilir diye düşünüyorum. Ellerinize sağlık...

jineop
27-06-2012, 14:48
İçim acıdı budarken. Sanırım bir mantar türü bütün yaprakları kavrulmuş hale geldi.

Sevgili Benol, tüm clematislerimde aynı sorun var. Miss Batemanla başladı onu budadım. Ardından yanındaki Jackmaniye gitti. Çiçekler bile açıkken beyazımtrak garip oldu. Mantar olduğunu düşünüyorum. Dallar, yaprakların bazı yerleri beyazlıyor, sonra yapraklar kurumaya başlıyor. Beyaz küf gibi , elle temizlenince alttaki dokunun normal rengi ortaya çıkıyor. 2 Kere küllemeye karşı etkili mantar ilacı yaptım, işe yaramadı. Çoğunun dallarını budadım. Aşırı rüzgar, gündüz- gece ısı farkı hastalığı çok ağırlaştırıyor. Ama kökler sağlam.

smnunal
27-06-2012, 14:50
Çelikler için henüz çok erken, şimdiye kadar benim tutan çelikler ilk ektiğim yapraklarında hiç bozulma olmadan yeni yaprak çıkarıp büyüdüler. Ben hiç perlitte köklendirmeyi beceremedim. Hep bahçede bahçe toprağında kolay çimlendiler. Çelikten yetişkin bitki haline gelen ve açanlar haliyle benim ilk clematislerimin yavruları. 0 yüzden bahçede 5 tane Jackmanii , 2 piluu , 3 John Paul2 oldu. Bir de gidenler var. Artık çelik almıyorum:o

Sayın Jineop,
siz yinede çelik alınız bizim gibi bahçesinde veya yakın çevresinde olmayanları sevindiriniz. Belki bakarsınız bizlerde yetiştirir isek sizleri her zaman şükranla ve minnetle hatırlarız.

Zeki Yağlı
27-06-2012, 16:07

Benol Hanım,

Clematis'e gelen hastalık sanıyorum Clematis Wilt. Clematis solduran da diyebiliriz.

Bu seneye kadar, yani onbeş senedir, hiç başıma gelmemiş idi.

Ama bu sene Clematis texensis 'Princess Diana' da kuruyan birkaç sürgün gördüm. Kontrol etmedim ama galiba aynı dert.

Akşam eve dönünce kontrol edeceğim.

Benim bu konularda en güvendiğim kaynak Royal Horticultural Society nin Advice (http://apps.rhs.org.uk/advicesearch/) (=Başvuru) sayfalarıdır.

Clematis Wilt (http://apps.rhs.org.uk/advicesearch/profile.aspx?pid=125)hakkında da oraya baktım.

Özetle şunları söylüyor:

Bir mantar hastalığıdır. Özellikle büyük çiçekli clematis lere zarar verirmiş
Bitkiyi hızlı sarar, bazı ağır durumlarda bitkiyi öldürebilirmiş.
Bazen de bitkinin konumu ve iyi kök geliştirememesinden dolayı stresten de benzer bu sararma olabilirmiş.

Herhangi bir ilaç tedavisi yok.

Öncelikle clematisi kök stresinden kurtarmak için derin, organik madde ile zengin bir toprağa dikmeyi ve malçlamayı öneriyor.

Eğer mantardan şüpheleniyorsanız, kararan sürgünleri tam sağlıklı bir yerin üzerinden veya dipten kesin ve mantarın bulaşmaması için yok edin (=Yakın) diye tavsiye ediyor.

Genel olarak bitki dipten yeni sağlıklı sürgünler verirmiş.

Ayrıca bu hastalığa dayanıklı cinsleri tercih edin de derler.

Özellikle hassas olanlar: Clematis ‘Henryi’, ‘Vyvyan Pennell’, ‘Mrs N. Thompson’, ‘Duchess of Edinburgh’, ‘William Kennett’, ‘Marie Boisselot/Madame le Coultre’, ‘Ernest Markham’

Dayanıklı olanlar: Clematis ‘Avant Garde’, ‘Bonanza’, ‘Confetti’, C. alpina, C. montana, C. orientalis, C. viticella (tam dayanıklı değil ama müsamaha edermiş), C. integrifolia, C. macropetala, C. tangutica.

Umarım yukarıdaki bilgiler yararlı olur.

Selamlar, sevgiler

Jezebel
27-06-2012, 16:46
Bu gün çiçekte gördüğüm tüm clematisler.
Etiketleri yoktu...

312811

312812

312813

312814

312815

;)

Jezebel
27-06-2012, 16:50
Devamı...

:rolleyes:

FatihBahce
27-06-2012, 16:51
dünya1,
Avrupa Çiçekçilik evime yakın olduğundan iş çıkışı sizin için uğrayayım dedim.
Aşağıda resimler var. İsimleri konusunda yardımcı olamıyacağım çünkü etiketleri yok. Onlarda isimlerine tam vakıf değil. Ancak eflatun, beyaz, bordo, mor,pembe, kırmızı v.b. renklerle , ters açan gibi sıfatlarla tarif edebilirsiniz. Geri kalan kısmı Gönül Hanımla konuşmanız gerekir.

FatihBahce
27-06-2012, 16:55
Diğerleri:

Jezebel
27-06-2012, 16:58
Etketsiz olmaları iyi olmadı

312826

312827

312828

312829

312830

Mavi kampanula şeklinde olanın kokulu olduğunu söylemem lazım;)

Jezebel
27-06-2012, 17:04
Etiketinde Clematis 'Teshio' yazan iki bitki vardı.
Benol hanım için araştırdım;)

312833

Kendisi karar versin, ben düşüp bayılacağım çünkü;)

FatihBahce
27-06-2012, 17:07
Kokulu olandan ben koku alamadım. Belki geliştikten sonra kokuyordur.

Jezebel
27-06-2012, 17:17
Birkaç resim daha kaldı, haksızlık olmasın onlara da;)

312834

312835

Tangutica bulamadım, açmış geçmiş, 1.5 cm boyunda açan başka bir sarı clematis vardı...
Gönül hanıma telefon bıraktım, hatta kendisi ilgili herkesin arayıp telefon bırakıp ilglendiği türü yazdırmasını rica etti. Almanya'dan alım yaparken yol göstermesi bakımından...

acemifüsun
27-06-2012, 18:20
Tanguticanın kartını gördüğümü çok iyi hatırlıyorum. Aynı şekilde sevgili Ayşiş de gördüğünü telefonda söylemişti:)

Benol Hazaroğlu
27-06-2012, 19:19
Benol Hanım,

Clematis'e gelen hastalık sanıyorum Clematis Wilt. Clematis solduran da diyebiliriz.

Bu seneye kadar, yani onbeş senedir, hiç başıma gelmemiş idi.

Ama bu sene Clematis texensis 'Princess Diana' da kuruyan birkaç sürgün gördüm. Kontrol etmedim ama galiba aynı dert.

Akşam eve dönünce kontrol edeceğim.

Benim bu konularda en güvendiğim kaynak Royal Horticultural Society nin Advice (http://apps.rhs.org.uk/advicesearch/) (=Başvuru) sayfalarıdır.

Clematis Wilt (http://apps.rhs.org.uk/advicesearch/profile.aspx?pid=125)hakkında da oraya baktım.

Özetle şunları söylüyor:

Bir mantar hastalığıdır. Özellikle büyük çiçekli clematis lere zarar verirmiş
Bitkiyi hızlı sarar, bazı ağır durumlarda bitkiyi öldürebilirmiş.
Bazen de bitkinin konumu ve iyi kök geliştirememesinden dolayı stresten de benzer bu sararma olabilirmiş.

Herhangi bir ilaç tedavisi yok.

Öncelikle clematisi kök stresinden kurtarmak için derin, organik madde ile zengin bir toprağa dikmeyi ve malçlamayı öneriyor.

Eğer mantardan şüpheleniyorsanız, kararan sürgünleri tam sağlıklı bir yerin üzerinden veya dipten kesin ve mantarın bulaşmaması için yok edin (=Yakın) diye tavsiye ediyor.

Genel olarak bitki dipten yeni sağlıklı sürgünler verirmiş.

Ayrıca bu hastalığa dayanıklı cinsleri tercih edin de derler.

Özellikle hassas olanlar: Clematis ‘Henryi’, ‘Vyvyan Pennell’, ‘Mrs N. Thompson’, ‘Duchess of Edinburgh’, ‘William Kennett’, ‘Marie Boisselot/Madame le Coultre’, ‘Ernest Markham’

Dayanıklı olanlar: Clematis ‘Avant Garde’, ‘Bonanza’, ‘Confetti’, C. alpina, C. montana, C. orientalis, C. viticella (tam dayanıklı değil ama müsamaha edermiş), C. integrifolia, C. macropetala, C. tangutica.

Umarım yukarıdaki bilgiler yararlı olur.

Selamlar, sevgiler

Sayın Zeki Yağlı, Sevgili Jineop,

Yalnız olmadığımı bilmek beni sevindirdi ama sizin Clematislere de üzülmedim değil.

Soruma her ikinizde çok hızlı yanıt verdiğiniz için teşekkürler. Ben de bu çok sevdiğim çiçeklerin dilini çözmek için devamlı çevrilmiş sayfaları tarıyorum. Hemde saatlerce.

Arkadaşlardan ricam lütfen hastalık ve ilaçlama deneyimlerini burada paylaşsınlar.

Jezebel
27-06-2012, 21:25
Benim bahçeye gelen yeni Clematis, boyu 130 cm var;)

312920

312921

adı yazmıyordu...

Terra
27-06-2012, 21:41
Arkadaşlardan ricam lütfen hastalık ve ilaçlama deneyimlerini burada paylaşsınlar.

Sayın Benol,
Benim de bu yıl Nelly Moser'ım açamadan wilt oldu. Bir yıl onluyor, sonraki yıl olmuyor. Çaresi hemen budamak. Bir sonraki yıl hiç bir şey olmamış gibi çıkıyor. Ancak, Jackmanii'de hiç rastlamadım. Bir kez yeni ektiğim bir Jackmanii de olmuştu, sonradan kökünün bir şekilde zarar gördüğünü farketmiştim. Ayrıca tarif ettiğiniz powdery mildew'da (külleme) olabilir. Geçen sene Texensis Spp. ve Ville de Lyon da olmuştu. Bir sonraki yıl ortadan kayboluyor.
Saygılar,

Terra
27-06-2012, 21:42
Benim bahçeye gelen yeni Clematis, boyu 130 cm var;)

Sayın Jezebel, Integrifolia Rosea'ya benziyor. Elinizdeki tırmanıcı değil, çalı türü mü?

Jezebel
27-06-2012, 21:49
Tırmanıcı bir tür sn.Terra.
Çiçeği üzerinde olunca bahçeye dikmeyip saksıda bıraktım.
Teşekürler.

Terra
27-06-2012, 21:57
Tangutica bulamadım, açmış geçmiş, ...

Sayın Jezebel, her ne kadar sarı renkli zil şekli ile Tangutica çekici görünse de, kalın dalları diğer Clematis'ler kadar zarif değil, yapraklarının yabani bir görüntüsü var. Çiçekleri küçük. Tek tek fotoğrafını çekince çok güzel, ama bitkinin geneli hantal durabiliyor. Çok yayılmacı. Bahçede iyi bir yer bulamazsanız, diğer bitkileri bastıracak kadar yayılabiliyor.
Güzel bir uygulamasını bir çiftlik evinin duvarında görmüştüm, sanırım Tangutica Bill McKenzie'ydi, benimkinden farklı ve böyle tek başına kullanıldığında daha hoş görünüyordu, koskoca evin tüm duvarını kaplamıştı.
Bu arada geçen sene bazı arkadaşlara fide göndermiştim, tutan hiç olmadı mı?
Saygılar,

Terra
27-06-2012, 22:03
Tırmanıcı bir tür sn.Terra.
Çiçeği üzerinde olunca bahçeye dikmeyip saksıda bıraktım.
Teşekürler.

O zaman daha da güzel, Texensis Duches of Albany ya da Etoile Rose olabilirler. Zaten daha yukarıdaki resimlerdeki pembe küçük çanak şeklinde olanlar da Texensis Rosy Pagoda'ya benziyor. Türkiye'de Texensis bulmak neredeyse imkansız, umarım öyledirler.

karalale
27-06-2012, 22:40
Konu C. Tangutica olunca yazayim dedim. Benimki nin ikinci yazi bu. Gecen sene bahar da kücük bir fide olarak dikmistim. Inanilmaz büyüdü. Ben de yerini yanlis sectigimi düsünüyorum ama bu satten sonra degistirebilirmiyim bilemiyorum. Yesillik olarak begeniyorum, evet cicekler kücük ama yogun ciceklendigin de hos gözüküyor. Kimi tohum yapmaya calisirken, kimi yeni yeni olusuyor. Uzun bir süre cicekli kalacak gibi gözüküyor... Bakalim yan yana diktigim C. Alpina nin acmasina izin verecekmi? ;)

Sistem baska resim yüklememe izin vermedi :(

jineop
27-06-2012, 22:46
Sayın Jezebel, her ne kadar sarı renkli zil şekli ile Tangutica çekici görünse de, kalın dalları diğer Clematis'ler kadar zarif değil, yapraklarının yabani bir görüntüsü var. Çiçekleri küçük. Tek tek fotoğrafını çekince çok güzel, ama bitkinin geneli hantal durabiliyor. Çok yayılmacı. Bahçede iyi bir yer bulamazsanız, diğer bitkileri bastıracak kadar yayılabiliyor.
Güzel bir uygulamasını bir çiftlik evinin duvarında görmüştüm, sanırım Tangutica Bill McKenzie'ydi, benimkinden farklı ve böyle tek başına kullanıldığında daha hoş görünüyordu, koskoca evin tüm duvarını kaplamıştı.
Bu arada geçen sene bazı arkadaşlara fide göndermiştim, tutan hiç olmadı mı?
Saygılar,

Sevgili Terra, ne yazık ki ikiside tutmadı:(

FatihBahce
28-06-2012, 08:13
dünya1 ve Benol Hanım,
Evime yakın olduğundan Avrupa Çiçekçiliğe akşam yine uğrayabilirim.
Ben 7, Jesebel 18 resim çekmişiz.

Eğer telefonda Gönül Hanıma izah etmekte zoralanırsaız sırasını bildirin ayırtayım sizin için.

Jezebel
28-06-2012, 09:11
Clematis 'Niobe', Clematis 'Yuki komachi' ve 1 çilli sardunya Benol hanıma hazır edildi.
Güle güle büyütsün.;)

gultar
28-06-2012, 09:41
Bu da bendeki son güzel. Küçük çiçekli değişik bir renk koyu fuşya gibi. Çok tomurcuklu. Yerini sevdi iştahlı, adını bilen varsa öğrenmek isterim.

Jezebel
28-06-2012, 13:45
O zaman daha da güzel, Texensis Duches of Albany ya da Etoile Rose olabilirler. Zaten daha yukarıdaki resimlerdeki pembe küçük çanak şeklinde olanlar da Texensis Rosy Pagoda'ya benziyor. Türkiye'de Texensis bulmak neredeyse imkansız, umarım öyledirler.

Dokunuşta çiçek sert, plastik misali kaskatı, bunun bir anlamı var mı bilmiyorum.
Gövde ince narin diğer Clematislere benzer.
Rengi tam pembe sayılmaz , kırmızı/ pembe/ kahve karışımı gibi, açık kiremit rengi denebilir.
Umarım söylediğiniz türdendir.
Adı her ne olursa olsun , görür görmez "bu benim"dedim ve çok seviyorum.

Terra
28-06-2012, 14:58
Bizim Prenses Diana da açtı sonunda. Komşusu Jackmani duruma pek sevinmiş görünüyor, onu da paylaşayım dedim. Bir de gün batımında Margaret Hunt silueti.

jineop
28-06-2012, 15:09
Bu da bendeki son güzel. Küçük çiçekli değişik bir renk koyu fuşya gibi. Çok tomurcuklu. Yerini sevdi iştahlı, adını bilen varsa öğrenmek isterim.

Clematis Clematis viticella purpurea sanırım. Çok güzel, ellerinize sağlık...

Terra
28-06-2012, 17:21
Dokunuşta çiçek sert, plastik misali kaskatı, bunun bir anlamı var mı bilmiyorum...

Bu durumda Texensis olma olasılığı yüksek. Texensis'lerin çiçekleri genelde sert oluyor, kabuk misali. Bence internette texensis türlerine bir göz atın. Etoile Violet ve Duches of Albany'nin resimlerini ekledim. Tarifiniz Etoile Violet'e daha çok benziyor. Ama en iyi gözlemi siz yaparsınız. Ayrıca, adı, türü, rengi her ne olursa olsun, bahçenizdeki her Clematis çok değerli. Güle güle büyütün, bin tane çiçek açsın:)

gultar
28-06-2012, 17:28
Sn. jineop, çok teşekkür ederim yorumunuz için .çiçeğim Clematis Aromatica.

Terra
28-06-2012, 17:32
Konu C. Tangutica olunca yazayim dedim...

Bizim Tangutica'da aynı tür Hosta'larla birlikte yaşıyor. Gerçekten yakışıyorlar. Tangutica, Avant Garde, Jackmanii, Prenses Diana, Hosta, filbahri, leylak, yabani menekşe, kekik, lilyum, calla, vb. karmakarışık bir ortamda hep birlikteler. Bu da bizimkinin son resmi.

Jezebel
28-06-2012, 18:44
Bu durumda Texensis olma olasılığı yüksek. Texensis'lerin çiçekleri genelde sert oluyor, kabuk misali. Bence internette texensis türlerine bir göz atın. Etoile Violet ve Duches of Albany'nin resimlerini ekledim. Tarifiniz Etoile Violet'e daha çok benziyor. Ama en iyi gözlemi siz yaparsınız. Ayrıca, adı, türü, rengi her ne olursa olsun, bahçenizdeki her Clematis çok değerli. Güle güle büyütün, bin tane çiçek açsın:)

Ben de öğlenden beri resmleri kıyaslıyorum, haklısınız;)
Benim için bin çiçek açması yeterli olur...

Bizim Tangutica'da ...

Tangutica' nız güzelmiş.

odogal
28-06-2012, 20:22
Arkadaşlar, bu bitki çelikle köklendiriliyor mu? En uygun tarih ne zaman?

günebakan
28-06-2012, 21:31
Bayan cholmondoley ilk çiçeğini ben yokken açmış ikinciyi bana saklamış sizinkiler kadar güzel değil ama yine de clematis:)

313296

Sevgi Durul
29-06-2012, 12:17
Jackmani ikinci senesinde çıldırdı, ama yine bir yakın çekimle seyrinize...

313444

Benol Hazaroğlu
29-06-2012, 12:25
Bayan cholmondoley ilk çiçeğini ben yokken açmış ikinciyi bana saklamış sizinkiler kadar güzel değil ama yine de clematis:)

313296

1 sene sonra seyretmeye doyamayacaksın. Ne yazık ki erkenci tür.
Hazirana çiçek kalmadı.

Benol Hazaroğlu
29-06-2012, 14:36
2 ayrı Clematis.

Benol Hazaroğlu
29-06-2012, 14:38
Bir de bu. Sizce aynı Clematis mi?

günebakan
29-06-2012, 16:45
Teşekkür ederim sayın Terra bu clematisi bu sene aldım eminim çok güzel çiçekleneceğinden yalnız bahçede değil balkonda saksıda olacak:)

Sevgili Benol hanım erkenci dediniz ama bu haziranda açtı çiçeklerini neden acaba?

Benol Hazaroğlu
29-06-2012, 17:06
Dillerini çözmeye çalışıyoruz.
Ben de Starlight var. Mayısta açması gerekirken Martta açtı.

jineop
30-06-2012, 23:02
Bir de bu. Sizce aynı Clematis mi?

İki ayrı clematis sanırım Benolcum. 2. ya da ilk fotografta üstte tek olan Margaret Hunt;) Her iki çiçeğin yaprak arkalarına bakabilir misin?

Jezebel
01-07-2012, 07:53
Dillerini çözmeye çalışıyoruz.
Ben de Starlight var. Mayısta açması gerekirken Martta açtı.

Clematislerin Türkiye'ye uyarlanmış açma listesni sizler yapacaksınız sevgili jineop.
Düne kadar Türkiye'de Clematis yoktu, bilgiler Avrupa ülkelerine göre,
bizim iklim kuşağı daha sıcak, erken açmaları doğal.
Elinde Clematisi olan herkes adını ve açma zamanını bildirirse Türkiyeye özel bir kaynak olur.;)
Bizlere bakıp bakıp kıskanmak kalıyor:p

Benol Hazaroğlu
01-07-2012, 08:08
Günaydın,
Kıskanmak niye. Canın sıkıldı mı git Avrupa çiçekçiliğe al bir Clematis.
Artık bu kadar talepten sonra çeşidi artırırlar.

Tura
01-07-2012, 09:15
...Bizlere bakıp bakıp

Şöyle düzelttim.

Bizlere de bakıp bakıp almak kalıyor.

Jezebel
01-07-2012, 10:52
Lafın gelişi söyledm, " kıskançlığı" 35 yıl önce ameliyatla aldırmıştım ;)
Dünyanın şu anki haliyle gerçekten arzu edip de elde edilemiyecek bitki yok.
Bir yol mutlaka var, bazen uzun, bazen kısa, bazen dolanbaçlı...
Clematiste yer sorunu da yok.
Avrupa çiçekçlik de profil değiştirecek umarım,(sardunyadan clematise) bu yoğun ilgi karşısında ;)

drhegeli
01-07-2012, 11:53
Avrupa çiçekçlik de profil değiştirecek umarım,(sardunyadan clematise) bu yoğun ilgi karşısında ;)

Avrupa Çiçekçilik'in seneye bu işi sürdürebileceğinden şüpheliyim. Daha etiketlerin önemini (çiçeklenme zamanı, budama ihtiyacı) bile idrak edememişler. Kaldı ki daha hastalıkları, bakım gereksinimleri var. Ellerindeki clematis stoğunu gelecek seneye taşıyabileceklerini sanmıyorum. Kendilerine konu başlığımızı baştan sona okumalarını tavsiye ederim.:cool:

Jezebel
01-07-2012, 13:05
Hakkınız var, adını bilmediğiniz bir clematisi nasıl budayacaksınız...
Yine de ilgiyi canlı tutmak için biz İzmirli üyelere görev düşüyor.
Ben ayda 1-2 gidip hem açacak olanları resmederim, birer-ikişer de bitki alırım;)

FatihBahce
01-07-2012, 14:26
Aslında getirtirken etiketleri varmış ancak taşıma sırasında sağa sola dağılmış. Ellerinde bir sürü etiket var. Katalogla hangisi hangisinin çözmeye çalışıyorlar. Gönül Hanım hiç bilgisiz değil. Ben de geçen gün 2 adet daha aldım ve etiketlere ve beraber kataloğa bakarak 3 sipariş daha verdim. Çiçeği çıktığında beni arayacaklar. Birkaç ay sonra da 2013 sezonu Almanya'ya toplu sipariş vermeyi düşünüyor.

Budama konusu benim de kafama takıldı. Bu konunun başındaki yazıda ilk alındığında 20 cme kadar budanması gerekir diye bir yazı var. Çiçeklere nasıl kıyap da budanacak?

gultar
02-07-2012, 17:04
Bir bitkide iki farklı çiçek biri katmerli dipğeri yalın kat .

jineop
02-07-2012, 22:30
Bir bitkide iki farklı çiçek biri katmerli dipğeri yalın kat .

Clematis aromatica zannetsenizde bu kesinlikle Clematis viticella 'Purpurea Plena Elegans' :D

gultar
02-07-2012, 22:57
Clematis aromatica zannetsenizde bu kesinlikle Clematis viticella 'Purpurea Plena Elegans' :D

Evet Sn.jineop, ta kendisi. İlk açan ççek 4 yaprak ve yalındı. Nette araştırdım clematis aromaticaya çok benziyordu bu nedenle o ismi kabullendim.
Çok teşekkür ederim. Doğruyu buldum sayenizde.

acemifüsun
03-07-2012, 15:07
Avrupa Çiçekçilik'in seneye bu işi sürdürebileceğinden şüpheliyim. Daha etiketlerin önemini (çiçeklenme zamanı, budama ihtiyacı) bile idrak edememişler. Kaldı ki daha hastalıkları, bakım gereksinimleri var. Ellerindeki clematis stoğunu gelecek seneye taşıyabileceklerini sanmıyorum. Kendilerine konu başlığımızı baştan sona okumalarını tavsiye ederim.:cool:

Sevgili drhegeli Avrupa Çiçekçilik Clematisleri saksılara geçirirken, Gönül hanım'ın eşinin ani vefatı dolayısıyla etiketlerin karışması oldu:( Gönül hanım Almanyada yıllarca clematis yetiştirmiş, bitkiye yabancı değil. Ayrıca soyunduğu işi ciddiye alan, başarıyla götürebilen bir kişi.

Benol Hazaroğlu
04-07-2012, 09:28
İlk baktığım sayfa lütfen boş kalmasın.
Clematisi açan arkadaşlar resim lütfen.

karalale
04-07-2012, 09:39
Tamam... Az önce cektigim fotograf, C. Nelly Moser ikinciye cicekleniyor. Iki metre yukar da...

Ayrica C. Viticella Plena Elegans ve C. Tangutica hala yogun cicekliler...:D