PDA

View Full Version : Yaban Asması (Clematis sp.)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Jezebel
21-06-2011, 19:15
...benimki sadece beyin fırtınası ve öğrenme-gelişme isteği...:o

Ama belki şunu söyleyebilirim :

"Yazdıklarımı evde sakın denemeyin. Bitkilerinizde kalıcı hasar meydana gelebilir.":D:D

Saygılar

Evet biz amatör oldumuzu içimize sindirmiş kimseleriz:p
Gaza gelip "doku kültürü" , "klonlama" gibi işleri bile evinde deneyen arkadaşlar oldu;)
Maalesef haddini aşmak her zaman başarı ile sonuçlanmıyor.
"Ben nacizane boyumu aşan işlerden vazgeçtim" desemde, inanmayın;)
Belli olmaz...
Saygılar.

Terra
21-06-2011, 23:51
4) Bu bitkiyi fotograflama şansınız oldu mu?

Sayın Drhegeli,
Ne yazıkki fotoğraf makinem de yanımda olmasına rağmen çekmemişim. Üzerinde çiçek olmadığı için sanırım aklıma gelmedi. Ama gördüğüm yer Hatay'da Titus tünelinden yürüyerek yukarıdaki kaya mezarlarına doğru giderken ki patikanın üzeri. O tarafa yolu düşen olur da, bahsettiğim patikanın ağaçların altından geçtiği, su oluklarından suların aktığı kesiminden geçerken sağ taraftaki ağaçların üzerine doğru dikkatli bakarsa farkedebilir :) Belki aramızda bir Hatay'lı vardır?
Saygılar,

drhegeli
22-06-2011, 10:17
Belki aramızda bir Hatay'lı vardır?

Sn Terra,
bir sonraki sorum da yeri, mevkiisi olacaktı ki siz yazmışsınız zaten. Belki aramızda bir Hatay'lı vardır... Belki bir gün yolumuz düşer... Belki ülkemizdeki endemik clematisleri arşivleme çalışması yaparız...

cemo
22-06-2011, 10:24
Yabani clematis, benin bahcemde ve yan arazide mevcut.
Bu bitkinin adı nedir başlığında sorduğumda, yabani tür clematis olduğu söylendi.
Fotoğrafını çekip eklerim en kısa zamanda.

jineop
22-06-2011, 14:34
TUBİVES te kayıtlı 5 tür clematis var. Endemik olan yok.
Clematis vitalba
Clematis flammula
Clematis orientalis
Clematis viticella
Clematis cirrhosa

Terra
22-06-2011, 17:36
Integrifolia'lar ilk çiçeklerini açmaya başladı. Aşağıdakiler sırasıyla Alba ve Rosea, arkadaşlık etsin diye en sona Tangutica'yı da ekliyorum.

jineop
22-06-2011, 19:02
Sevgili Cemo,
clematis vitalba Ereğli de çok yaygın . Devlet hastanesinin alt tarafındaki duvar komple metrelerce onunla doluydu.

iris41
22-06-2011, 22:11
Yabani formda klamatisler yetiştirilmeye degermi? ufacık albenisiz renksiz belgrat ormanlarında agaclara sarılmış klamatisleri hatırlıyorum şahsen balkonumda istemem dogal ortamında daha mutlular bana göre :D

cemo
22-06-2011, 23:10
Sevgili Cemo,
clematis vitalba Ereğli de çok yaygın . Devlet hastanesinin alt tarafındaki duvar komple metrelerce onunla doluydu.

Sevgili lir
Pences köyüne giderken, yolda bir koku hissedince arabayı park etmiştim ben. Tabii o zamanlar clematis nedir bilmiyordum. Şimdi biliyorum ki, o koku ağaca sarılmış clematisten geliyordu. O köye, umarım koku zamanı giderim yine.
Tabii devlet hastanesine de:)

cemo
22-06-2011, 23:14
Yabani formda klamatisler yetiştirilmeye degermi? ufacık albenisiz renksiz belgrat ormanlarında agaclara sarılmış klamatisleri hatırlıyorum şahsen balkonumda istemem dogal ortamında daha mutlular bana göre :D
O yabanide bir koku var ki, koklasanız görselleri söker atarsınız:) Çiçekler gösterişsiz ama koku süper.

jineop
23-06-2011, 09:44
Sevgili Terra,
tanguitica süper , kırmızı olanda çok hoş. O da çalı formuna yakın mı ? Düzenli durmaları için yuvarlak hale getirdiğim teli 3 noktadan toprağa 30 cm.den tespitledim. Geçen sene dilini bilmediğimden ruzgarla çok kırılmıştı .

Terra
23-06-2011, 17:16
Sevgili Terra,
tanguitica süper , kırmızı olanda çok hoş. O da çalı formuna yakın mı ? Düzenli durmaları için yuvarlak hale getirdiğim teli 3 noktadan toprağa 30 cm.den tespitledim. Geçen sene dilini bilmediğimden ruzgarla çok kırılmıştı .

Evet Sayın Lir, Rosea ve Alba da çalı formundalar.

füsunANK
24-06-2011, 21:05
Yine de, yazılanlar için harcanan emeğe saygı adına mesajların (kabaca da olsa) gözden geçirilmesinin gerektiğini düşünüyorum. ...
Elbetteki gözden geçirilmeli. Ben de mesajları okuyorum. Ama bahsettiğim şey konuların ayrılması, genel bilgiye çabuk ulaşılması . Genel bilgilerin bir başlık altında toplanıp, konunun sabitlenip mesaja kapatılması güzel olur diye düşünmekteyim :o Biz gene diğer başlık ( Mesela ''Clematis hakkında bilgi paylaşımı'' ) altında clemetis sohbetleri yapıp, kendi tecrübelerimizi paylaşalım.

Bunu istemek benim haddime değil. Sizden az önce gelmiş bir misafir olarak ancak "Hoşgeldiniz" diyebilirim...

Ben de '' Hoşbulduk '' derim :)

nurguldk
26-06-2011, 19:03
Bu Clematislerin isimleri konusuna artık pek fazla kafa yormuyorum. Çünkü resmine ismine bakıp aldığınız türler Clematiste genelde uyumlu olmuyor. Çiçek açıyor bakıyorsunuz ki rengi farklı, şekli farklı. Çok fazla hibrit tür bulunduğundan olsa gerek.

Ve benim Clematisler..

228323

228324

228325

228326

228327[/QUOTE]

nurguldk
26-06-2011, 19:07
Devam..

228329

228330

228331

228332

228333

Bazılarında henüz tomurcuk yok. Sanırım geç çiçeklenenelerden.

jineop
27-06-2011, 11:27
Merhaba,
clematisler açmaya devam:p

Terra
27-06-2011, 13:41
Bu hoş Pazartesi merhabası için sayın Lir ve nurguldk'ya teşekkürler. Çok güzel fotograflar gerçekten.
Sayın nurguldk, eminim isimler konusunda yardımcı olacak üyeler vardır, resimlerinizden Warshawska Nike, Hagley Hybrid, MultiBlue benim seçebildiklerim. Eklenti 228333'dekinin, aldığınızdaki adı neydi? Çok hoş görünüyor. Tanıyan var mı?

jineop
27-06-2011, 14:32
Bu hoş Pazartesi merhabası için sayın Lir ve nurguldk'ya teşekkürler. Çok güzel fotograflar gerçekten.
Sayın nurguldk, eminim isimler konusunda yardımcı olacak üyeler vardır, resimlerinizden Warshawska Nike, Hagley Hybrid, MultiBlue benim seçebildiklerim. Eklenti 228333'dekinin, aldığınızdaki adı neydi? Çok hoş görünüyor. Tanıyan var mı?

Aynı patlıcan çiçeğine benziyor. Bir araştırmalı:confused:

Yılmaz Yalçın
27-06-2011, 16:32
Sevgili Yılmaz Yalçın,
canınızı lütfen sıkmayınız. Bu işleri yapanlar ne yazık ki bizlerle aynı duygu ve sevgiyi yaşamıyorlar. O yüzden önemsemiyorlar. İlk clematisime kavuştuğum an yaşadığım mutluluğu hiç unutamam. Bu yüzden tüm sevenlerin bu güzelliğe kavuşması için elimden gelen herşeyi yapmaya çalışıyorum. Sevgiyle...

Sevgili Lir,
Haklısınız ancak birisi size söz vermişse ve sözünde durmuyorsa inanın o zaman gerçekten üzülüyorsunuz.Söz vermese sorun değil hiç dikkate almassınız.Ama herkesi kendiniz gibi bilince bir anlam veremiyorsunuz olanlara.Neyse artık temenni edelim de olmayan türlerden de inşallah yakında gelir:)Bu arada 2052 no'lu mesajınızdaki ilk clematisin yanında sarılı olan beyaz çiçekli bitki nedir?

jineop
27-06-2011, 16:46
Sevgili Lir,
Bu arada 2052 no'lu mesajınızdaki ilk clematisin yanında sarılı olan beyaz çiçekli bitki nedir?

Solanum jasminoides

iris41
27-06-2011, 22:20
sevgili yılmaz üzülmeyin her şeyde bir hayır vardır demek kısmet degilmiş saglık olsun.
Bir cicegin gözüne bakıp kuru bir dalı öve öve bitiremiyordum 3 ay sürgün 3 ay tomurcuk beklenirmi :p şimdi tadına doyum olmuyor klamatis cok özel bir bitki

Tura
28-06-2011, 08:53
Bu yüzden tüm sevenlerin bu güzelliğe kavuşması için elimden gelen herşeyi yapmaya çalışıyorum.
Evet yapıyorsunuz. Size ve Sayın Jezebe'e çok teşekkür ederim.

228973

228974

jineop
28-06-2011, 09:16
Sevgili Tura,
mutluluk işte bu. Yıllarca katlanarak artan güzellik karşısında clematise esaretiniz giderek artacak ve clematislerinizde artacak. Ama hiçbir zaman ilk sevdanızın yerini tutmayacak.
Seneye en az 3-5 kat fazla çiçekle karşılayacaklar sizi. Diblerini gölgede olmasına ve toprağın nemli ve geçirgen olmasına dikkat çok önemli.
Eşinize sevgiler, selamlar...

jineop
28-06-2011, 16:11
Aynı patlıcan çiçeğine benziyor. Bir araştırmalı:confused:

Clematis Blue Angel

nurguldk
28-06-2011, 16:11
Sevgili nurguldk ,
isimlerin önemi sadece budama ve pozisyon açısından önemli. Tüm clematisleriniz sevgi içinde bize gülümsüyorlar. Ellerinize sağlık...

Teşekkür ederim Sevgili Lir, sizinkilere baksınlar da biraz örnek alsınlar diye koydum :))

Merak etmeyin hepsinin isimleri dibinde plastik kaşıktan fidan etiketlerinde yazılı :)

nurguldk
28-06-2011, 16:22

Hepsinin fidan etiketleri var. Bir ara isimleriyle birlikte eklerim :)
Eklentidekinin adı Blue Angel. Pembenin Hagley Hybrid olmadığını hatırlıyorum.

ciceksever70
29-06-2011, 06:59
Arkadaslar sevgili Limon`un sayfasinda da sormustum ancak o da yardimci olamadi armandii ilk aldigimda cok mutlu mesut büyüyüp yeni dallar cikarirken yaklasik bir ay önce bu hale geldi. Yerini sevmemistir diye degistirdim ancak su anda bir degisiklik yok. Böyle gördükce dibinden budamak geliyor icimden ama bir hata yapmis olmaktan korkuyorum. O kadar heves etmistim burada cok da pahali satiliyor, marketten aldigim 2 euroluklar kocaman olurken bu perisan halde.

jineop
29-06-2011, 08:52
Arkadaslar sevgili Limon`un sayfasinda da sormustum ancak o da yardimci olamadi armandii ilk aldigimda cok mutlu mesut büyüyüp yeni dallar cikarirken yaklasik bir ay önce bu hale geldi. Yerini sevmemistir diye degistirdim ancak su anda bir degisiklik yok. Böyle gördükce dibinden budamak geliyor icimden ama bir hata yapmis olmaktan korkuyorum. O kadar heves etmistim burada cok da pahali satiliyor, marketten aldigim 2 euroluklar kocaman olurken bu perisan halde.

Sevgili ciceksever70,
Öncelikle armandinin diğer clematislerden farklı olarak -5 altında soğuklardan etkilenebileceğini, rüzgarı sevmediğini yarı gölge tercih ettiğini yazmak istiyorum. Direnajı iyi olmayan ve yüzeyde kalan iyi hazırlanmamış toprağa ekim yapılanlarda sizin yaşadığınız tarzda bozulmalar olabiliyormuş. Aynı sorunu apple blossomda yaşadım. Direk güneş alan ve rüzgara maruz kalan yaprakları bu şekilde oldu. Bitkinizi budamayın, ölü yaprakları(sararmış yapraklar) ve kurumuş uç varsa sadece onları bitkiden uzaklastırın. Rüzgarsız, yarı gölge ve en az derinliği 50 cm olan ve iyi hazırlanmış süzek toprağa üst kısım yaklaşık 15 cm kadar topraga gömülecek şekilde yerleştirin. Yalnız siz bitkinin yerini yeni değiştirdiğiniz için onu tekrar rahatsız etmeyin. Yüzeyel ekmiş olma ihtimalinizi düşünerek ve dondan korumak amaçlı olarakta, kök etrafını plastik çitlerle yuvarlak çevirip üstte 15 cm kadar torf, bahçe toprağı ve gübre karışımı ekleyip destekleyin. Ve bu yeni yaptığınız toprağa 4-5 tane paslı çivi saplayın. Sararan tüm yaprakları makasla kesin ve sonra bekleyin derim. Benim apple keyifli, umarım sana da faydası olur. Sevgiyle...

ciceksever70
29-06-2011, 09:21
Sevgili ciceksever70,
Öncelikle armandinin diğer clematislerden farklı olarak -5 altında soğuklardan etkilenebileceğini, rüzgarı sevmediğini yarı gölge tercih ettiğini yazmak istiyorum. Direnajı iyi olmayan ve yüzeyde kalan iyi hazırlanmamış toprağa ekim yapılanlarda sizin yaşadığınız tarzda bozulmalar olabiliyormuş. Aynı sorunu apple blossomda yaşadım. Direk güneş alan ve rüzgara maruz kalan yaprakları bu şekilde oldu. Bitkinizi budamayın, ölü yaprakları(sararmış yapraklar) ve kurumuş uç varsa sadece onları bitkiden uzaklastırın. Rüzgarsız, yarı gölge ve en az derinliği 50 cm olan ve iyi hazırlanmış süzek toprağa üst kısım yaklaşık 15 cm kadar topraga gömülecek şekilde yerleştirin. Yalnız siz bitkinin yerini yeni değiştirdiğiniz için onu tekrar rahatsız etmeyin. Yüzeyel ekmiş olma ihtimalinizi düşünerek ve dondan korumak amaçlı olarakta, kök etrafını plastik çitlerle yuvarlak çevirip üstte 15 cm kadar torf, bahçe toprağı ve gübre karışımı ekleyip destekleyin. Ve bu yeni yaptığınız toprağa 4-5 tane paslı çivi saplayın. Sararan tüm yaprakları makasla kesin ve sonra bekleyin derim. Benim apple keyifli, umarım sana da faydası olur. Sevgiyle...

Yanit icin cok tesekkür ederim sevgili lir. Evet bulundugu ilk yer cok günes aliyordu, kökleri malcla kapanmis da olsa yapraklari tüm gün günes altindaydi ve tabii ki rüzgârdan da nasibini aldi. Simdi biraz daha korunakli bir yere calilarin arkasina dogru ektim, olabildigince de derin cukur kazip yine köklerini malcladim. Kötü olan yapraklari kesip bekleyecegim artik. Bitkiler yasamak istedikleri yeri kendileri seciyorlar. Sevgiler...

drhegeli
29-06-2011, 23:15
Bahçeşehir Gölet mevkii Yürüyüş Parkuru kenarıdaki çitlerde, yakalaşık 250 metre boyunca uzanan bir hazine...
İsimlerini biliyor musunuz ?

jineop
29-06-2011, 23:43
Sn. dregeli
Hoşgeldiniz.
250 metre boyunca aman allahım demiş olmalısınız. Clematis x durandii ve Clematis 'Comtesse de Bouchaud' gördüm sanki...
Teşekkürler.

Terra
30-06-2011, 07:14
Hepsinin fidan etiketleri var. Bir ara isimleriyle birlikte eklerim :)
Eklentidekinin adı Blue Angel. Pembenin Hagley Hybrid olmadığını hatırlıyorum.

Güle güle büyütün. Blue Angel çok hoş görünüyor. Nereden almıştınız?

Terra
30-06-2011, 07:20
Sn. dregeli
Hoşgeldiniz.
250 metre boyunca aman allahım demiş olmalısınız. Clematis x durandii ve Clematis 'Comtesse de Bouchaud' gördüm sanki...
Teşekkürler.

Haklısınız Sayın Lir pembeler kesinlikle "Comtesse de Bouchaud", ama maviler "Jackmanii" de olabilir.
Peyzajını yapanlara tebrikler. Bir süre sonra içi açılan tüm yürüyüşçüler bu çiçekleri sorup soruşturmaya başlar:)

drhegeli
30-06-2011, 09:47
Haklısınız Sayın Lir pembeler kesinlikle "Comtesse de Bouchaud", ama maviler "Jackmanii" de olabilir.
Peyzajını yapanlara tebrikler. Bir süre sonra içi açılan tüm yürüyüşçüler bu çiçekleri sorup soruşturmaya başlar:)

Haklısınız sayın Terra, maviler C.Jackmanii. Fotografta mavi görünüyorlar ama gerçek renkleri mor... Sorun fotograf makinesinin yetersizliği; kesinlikle benim beceriksizliğim değil...:D
Peysaja ben de bayıldım. Altta yaseminlerin kokusu, üstte uzayıp giden renk çümbüşü... Telefon açıp belediyedekileri tebrik ettim...

Yılmaz Yalçın
30-06-2011, 12:57
Evet harika düşünmüş belediye:)Geçenlerde Büyükşehir Belediyesinin Alibeyköy Fidanlığına gittim ve orada bir yetkili ile tanıştım.Dedim ki her yıl bir sürü masraf yapıp mevsimlik çiçekleri dikme derdi ile uğraşacağınıza caddelere ve yol kenarlarına bol bol pervane çiçekli yasemin(arap yasemini) ve clematis dikseniz mevsimliklerden daha hesaplı olur hem de kokusu ve renk cümbüşü ile caddeler renklenir dedim.İstanbul'un iklimi bu iki bitki türünü kaldırır hem de kışa dayanıklılar dedim.Ama malesef yetkili clematis ve pervane çiçekli yasemini hatırlayamadı:(

Terra
30-06-2011, 17:31
Bu arada yeni favorim Filbahri. Geçenlerde komşu bir evden gelen kokuya yönelince, kocaman, Clematis Montana'ya benzer çiçekleri olan bir çalı gördüm. Kokusu yaseminle limon arası. Dönüp kitapları karıştırınca, Filbahri olduğunu gördüm. Bu çalıyı eski bahçelerden hep duyardım ama dikkatimi çekmemişti. Çiçekleri Clematis'e çok benziyor. Eminim dibine ekilecek Clematis'lerle çok uyumlu olur, özellikle mavi ya da sarı tonlarıyla. Ama ne yazıkki fidesini sorduğum yerlerde bulamadım. Ben de bir iki dal kopardım köklendirmeye çalışıyorum.

jineop
01-07-2011, 12:10
Merhaba,
bunu tanıyan var mı?

nurguldk
01-07-2011, 12:31
Merhaba,
bunu tanıyan var mı?

Sevgili lir,
Benimkilerden 228327 nolu resimdeki Clematise çok benziyor. İlk alırken resminde rengi koyu kırmızı kadifemsiydi ve 6 yapraklı. İlk çiçeklerini koyu mor tonlarında açtı (Cemo ile birlikte almıştık, onunki de mor açmış) Yalnız sonradan gelen çiçekler kırmızı bordo rengine yaklaştı. Adı Clematis voluceau..

Terra
01-07-2011, 13:05
Clematis Mevsimi sürüyor. Paylaşmamak olmaz :)

bettyycim
01-07-2011, 13:08
Tam bir görsel şölen harika :D en sağ üst köşedeki clematisin adı nedir acaba Sayın Terra :confused:

Terra
01-07-2011, 13:46
Tam bir görsel şölen harika :D en sağ üst köşedeki clematisin adı nedir acaba Sayın Terra :confused:

Sayın Bettycim, o Integrifolia Rosea. Çalı formunda bir Clematis. Geçen baharda Eminönü'nden almıştım.
Bu arada resmin etiketlisini de koyuyorum. Saygılar,

drhegeli
01-07-2011, 14:01
Sayın Bettycim, o Integrifolia Rosea. Çalı formunda bir Clematis. Geçen baharda Eminönü'nden almıştım.
Bu arada resmin etiketlisini de koyuyorum. Saygılar,
Clematis 'Comtesse de Bouchaud' pembe renkli değil miydi?

gilan
01-07-2011, 14:02
Merhaba,
bunu tanıyan var mı?

Ben Clematis Warszawska Nike'a benzettim.
Şu resimdekine bayağı benziyor sanki: http://www.lwg.bayern.de/gartenbau/baumschulen/22279/clematis__warszawska_nike__.gif

Terra
01-07-2011, 14:13
Clematis 'Comtesse de Bouchaud' pembe renkli değil miydi?

Sayın Drhegeli, dikkatiniz için teşekürler. Elim sürçmüş. Ms.Cholmondeley olacak doğrusu.

drhegeli
01-07-2011, 14:31
Sayın Drhegeli, dikkatiniz için teşekürler. Elim sürçmüş. Ms.Cholmondeley olacak doğrusu.

Mrs.Cholmondeley
Büyük çiçekleri ve çok hoş bir mavisi var. Bazen katmerli açabildiği söyleniyor. Size hiç denk geldi mi?

Terra
01-07-2011, 14:48
Mrs.Cholmondeley
Büyük çiçekleri ve çok hoş bir mavisi var. Bazen katmerli açabildiği söyleniyor. Size hiç denk geldi mi?

Ms. Cholmondeley çok yeni daha bahçemde, bu bahar ektim. Ama epey gayretli bir tür, hemen boylanıp açmaya başladı. Katmerli açarsa pek hoş olur.

drhegeli
01-07-2011, 15:19
Bir C.'Fortunei' x C.'Jackmanii' hibridi...

Katmerli açması rutin ve sürekli değil... Yakalarsanız keyfini çıkartın...

bettyycim
01-07-2011, 15:59
Arkadaşlar gittigidiyor da Clematis Montana "Tetra Rose" satışı gördüm ilgilenen arkadaşların dikkatine ;)

jineop
01-07-2011, 15:59
Sevgili Gilan,
resimle aynı görünüyor. Teşekkür ederim. W. Nike yetiştiren arkadaşlara sormak istiyorum.
İlk çiçekler büyük ve koyu mor, sonrakiler bordoya dönüyor mu?

jineop
01-07-2011, 16:26
Clematis wyevale,
açmaya başladı.

Jezebel
01-07-2011, 16:29
Sevgili lir, Warshawska Nike harfiyen dediğin gibi oldu bende önce mor sonra bordo...
Çiçek ömrü diğer cinslere göre daha uzun diyebiilirim.
C.wyevale'nin rengi güzelmiş, kendisi küçük çiçekli olsa da çok zarif.

drhegeli
01-07-2011, 16:32
Sevgili Gilan,
resimle aynı görünüyor. Teşekkür ederim. W. Nike yetiştiren arkadaşlara sormak istiyorum.

Bendekilerin rengi değişmiyor, ancak ebatları küçülüyor...

drhegeli
01-07-2011, 16:37
Merhaba,
bunu tanıyan var mı?

C. W. Nike için fazla kırmızı, C.Voluceau daha olası...

Terra
01-07-2011, 17:15
Clematis wyevale,
açmaya başladı.

Güle güle büyütün. Ne yazıkki geçen sene bahçemde çok sağlıklı görünen Wyevale, bu bahar ortadan kayboldu. Neyi yanlış yaptım bilemedim. Belki kış ağır geldi. Siz nasıl bir ortamda yetiştirdiniz?
Hafif bir de kokusu vardı, ama Clematis'den çok bordür bitkisini andırıyordu.

acemifüsun
01-07-2011, 17:16
Sevgili Gilan,

Sevgili lir bende W.Nike var. Benimkinin renkleri aynı, koyu mor, hiç değişmedi, geçen yıl da bu yıl da. Geçen yıl ilk geldiğinde çiçekler çok büyük değildi, fakat bu bahar ilk açan çiçekler oldukça büyüktü. Benimki saksıda ve çok yoğun bir şekilde çiçeklendiği için daha sonra çiçeklerin hafif küçülmesi olağan diye düşünüyorum.

jineop
02-07-2011, 00:04
Sevgili lir, Warshawska Nike harfiyen dediğin gibi oldu bende önce mor sonra bordo...
Çiçek ömrü diğer cinslere göre daha uzun diyebiilirim.
C.wyevale'nin rengi güzelmiş, kendisi küçük çiçekli olsa da çok zarif.

Sevgili arkadaşım,
seni yine aramızda görmek çok güzel. Tekrar geçmiş olsun. C. wyevale kocaman yaprakları olan çiçekleri küçük sıradan bir çalı. Kartındaki resme büyülenmiş almıştım. Çiçek açınca biraz hayal kırıklığı yaşamadım desem yalan olur. Dona dayanıklı kış mevsiminde şov yapan soğanlıların olduğu alanlar için ideal bir seçim olabilir.

jineop
02-07-2011, 00:15
Bendekilerin rengi değişmiyor, ancak ebatları küçülüyor...

Sn dregeli cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Renkler değişik çıkabiliyor. Gerçeğe uygun olmasına özen gösterdim ama yarın daha dikkatli çekim yaparım.
Sizlerle paylaşmak istediğim diğer clematisim multiblue diye aldığım multiblueye benzemeyen clematis. İlk çiçeklerini verdiğinde klasik clematis yapraklarına sahipken şimdi yaprak rengi ve şekli değişmeye başladı. Ve yeni tomurcuklar var. Acaba diyorum bazı hibrit türlerde bitki gençken hibride edildiği türlerden baskın olana benziyor sonra büyüdükçe hibrit türün özelliklerine sahip oluyor. Merakla izliyorum. Çünkü yapraklar son derece sağlıklı rengi biraz daha açık ve kenarlarını düzenli çevreleyen yeşil- kahverengi bir görüntü var. Macropetala nın yapraklarına benziyor.

jineop
02-07-2011, 00:22
Güle güle büyütün. Ne yazıkki geçen sene bahçemde çok sağlıklı görünen Wyevale, bu bahar ortadan kayboldu. Neyi yanlış yaptım bilemedim. Belki kış ağır geldi. Siz nasıl bir ortamda yetiştirdiniz?
Hafif bir de kokusu vardı, ama Clematis'den çok bordür bitkisini andırıyordu.

Gerçekten güzel kokulu, -12 lere rahat dayandı. Yarı gölgede. Nisanda ve kışa girerken organik bitki desteği vermiştim. Özel bir uygulama yapmadım.

Huri_
02-07-2011, 19:52
Sevgili Huri;
Öncelikle sitemize hoş geldiniz.

Clematis çok ilginç bir bitki, kök yapısı çok güçlü, gördüğünüz o yeşerme bitkinizin canlı olduğunu gösteriyor, gözünüz aydın.

Bitkinizin toprak yüzeyini ağaç kabukları vb. bir şeyle koruyun, bitkinin toprağını güneşten korumak gerekiyor.
Dalları güneş görebilir.

Clematis almak için İstanbul'daki bir yakınınızdan yardım isteyebilirsiniz.
Her yıl Mart Nisan aylarında Bauhaus a çok çeşitli clematisler gelir, bir çoğumuz oradan aldık.
Ayrıca Fidanistanbul (http://www.fidanistanbul.com/grup/dis-mekan-sus-bitkileri.html) firmasından adrese teslim kargo ile isteyebilirsiniz.
Sevgiler.

sonsuz teşekkürler bu sayfayı tesadüfen buldum ve teşekkür edememıştım sanırım sagolunuz

gilan
03-07-2011, 10:31
C. W. Nike için fazla kırmızı, C.Voluceau daha olası...

Voluceau ile de çiçeğin göbek yapısı hiç benzemiyor. :rolleyes:

drhegeli
03-07-2011, 14:16
Voluceau ile de çiçeğin göbek yapısı hiç benzemiyor.

Clematis Voluceau
Kaynak : Magnus Johnson : The Genus Clematis 2001, Sayfa 850.

"...çiçekleri.... ilk açışlarında koyu mor-kırmızıdır, sonraları daha mor-menekşeye dönüşür. Farklı mevsim ve ışık durumlarında renk değişebilir. Arka yüzü, grimsi ve kırmızı orta damarlıdır."

Sevgili lir,
çiçeğinin bir arka yüz fotografı sanırım sorunumuzu çözecektir.

drhegeli
03-07-2011, 15:36
Kaynak : Magnus Johnson, The Genus Clematis 2001, Sayfa 796

"...Yapraklar tekil veya üçlü, oldukça koyu yeşil, gençken hafif bronza çalar. Yaprakçıklar şekli dar-yumarta biçimli ile mızrak biçimli arasında değişir...."

jineop
03-07-2011, 15:37
Merhaba arkadaşlar,
hepinize teşekkür ederim. Harikasınız diye bağırdım biraz önce. Geçen hafta çiçeğin resmini dış ortamda ve güneşte çekmiştim. Ve rengin doğru çıkmasına gayret etmiştim. Yağmurdan sonra renk braz koyulaşmış. Ve çiçeği koparıp içeride arka yüzü çektim. Önceki resmide az renklendirip tam aynı rengi birebir buldum. Şu an tam doğru oldu.
Sevgili dregeli bakın arka yüze ;)

jineop
03-07-2011, 15:41

"...Yapraklar tekil veya üçlü, oldukça koyu yeşil, gençken hafif bronza çalar. Yaprakçıklar şekli dar-yumarta biçimli ile mızrak biçimli arasında değişir...."

Evet yapraklar tıpatıp böyle. Yeni tomurcuklar supriz yapıp bakalım gerçek multiblue gibi açacak mı :confused:
Teşekkür ederim.

drhegeli
03-07-2011, 16:08
İnternetten bu Voluceau resmini bulabildim ve biraz büyüttüm. Kırmızı orta-damar görülebiliyor. Belki Sn nurguldk kendi çiçeğinin resmini yükler?

Sevgili lir,

sizinki güzel bir W.Nike :)

jineop
03-07-2011, 16:23
Sevgili dregeli ,
çok teşekkür ederim.

Tura
06-07-2011, 12:33
Clematisleri yeni yerlerine taşıdım. Oldukça süzek bir toprak ( Humuslu toprak+Cocepeat+dere kumu+toprak+keçi gübresi+ enzim)
Kök etrafına volkanik kum serdim. Semiz otu çiçeği (Portulaca oleracea) diktim. Kedi Tırnağı+karanfil+menekşe diktim.Kök kısmı sanırım oldukça serin olacak. Dal kısmı ise güneş olduğu sürece güneşte olacak.
İşte resimleri.

231488

231489

231490

231491

231492

Adalet Yağcı
06-07-2011, 17:09
Bu sene de güzel açtılar, daha doğrusu açmışlar ben görmedim, yayla komşularım sağolsunlar fotoğraflarını göndermişler.

Açık renk olan sarılıcı türde, çiçekleri bir aydan fazla kalıyor üzerinde, rengi açık mavi ile eflatun arası.
Aynı yerde üç ayrı renk var.

231586

nurguldk
06-07-2011, 17:19
Sevgili Gilan,

W.Nike bende de rengi değişmiyor. Voluceau nun da yeni çiçeklerini en kısa zamanda yükleyeceğim.

Sevgili Lir, sizinki diğerleri gibi çok hoşmuş :)) Benimki dolularda kırıla kırıla ufacık kaldı. Üzerinde 4-5 çiçek var sadece. Ama seneye sanırım çok daha güzel olacak herbiri..

jineop
06-07-2011, 20:10
Sevgili Tura,
Bizim clematisler sizin gösterdiğiniz özen ve düzen yüzünden kıskanıp bize kapris yapacaklar...
Ellerinize sağlık. Seneye daha güzel, sonraki seneler ise sürekli bakmaktan kendinizi alamayacak ve 'Allahım bu nasıl güzellik diyeceksiniz'.
Haksızmıyım arkadaşlar...
Bu nasıl güzellik...

jineop
06-07-2011, 20:14
W.Nike bende de rengi değişmiyor. Voluceau nun da yeni çiçeklerini en kısa zamanda yükleyeceğim.

Sevgili Lir, sizinki diğerleri gibi çok hoşmuş :)) Benimki dolularda kırıla kırıla ufacık kaldı. Üzerinde 4-5 çiçek var sadece. Ama seneye sanırım çok daha güzel olacak herbiri..

Sevgili nurguldk,
3.senede forma girmeye başlıyorlar. Hepsi çok güzel...

jineop
06-07-2011, 20:20

Bu şekilde mi?

jineop
06-07-2011, 20:39
Gururum...
nihayet 3. yılında clematis çeliğim açtı. O bir Jackmaniiymiş..

jineop
06-07-2011, 20:43
Clematis çalılarım...

jineop
07-07-2011, 11:30
Hepinize çok teşekkür ederim. Sizinkiler daha güzel, daha da çok çiçeklenir inşallah.
Rouge cardinal tekrar açıyor. Tohumlarıyla birlikte...

jineop
07-07-2011, 11:52
Clematis montana rubens çok sayıda yan kol vererek yaklaşık 3 metrelik alanı neredeyse doldurdu. Bu uç sürgünlerin 2 tanesini dregelinin tavsiyesiyle daldırma yaptım. Uç kısımda bozulma yok, büyümeye devam. 2 sürgünün yeri daldırmaya da sardırmaya da uygun değildi. Onları çelikledim. Montanalar kesinlikle sıcak sevmiyorlar. Yaseminlere sardırdığım montanalar yasemin çiçek kokusundan sanki rahatsız olmuş gibi yapraklarında hafif pörsümeler gördüm. Suyu arttırdım, diblerine hafif toprak ilave edip, kalın ağaç kabuğu serdim. Şimdi toparlamış görünüyorlar. Yaseminin açmasıyla meydana geldiği için güzel kokudan kendilerini kaybettiler sanırım. Sadece varsayım, böyle bir şeyin varlığına dair bir bulgu bulamadım. Suyla kısa sürede toplanmaları, su eksikliğinden olduğunu düşündürdü. Montanın yeni dallarına arkadaşlık etsin diye yıldız çadırlarını kullandım. Pek zarifler:p

drhegeli
07-07-2011, 13:18
Bu şekilde mi?

Kırmızı daire içindeki yapraklar kitabın tarif ettiği gibi.. Mavi dairelerdekiler ise loblu yapraklar... Ben böyle bir kayda rastlamadım. C. Multi Blue yetiştiren arkadaşlar belki yaprak fotograflarını eklerler... Çiçeklerini de görmek lazım...
231831

Kaynaklar, C.Multi Blue'nun C.The President'in bir sport'u olduğunu söylüyor. Seslisözlük'te sport'a baktım. Mutant, hilkat garibesi diyor...:)

jineop
07-07-2011, 13:43
Kırmızı daire içindeki yapraklar kitabın tarif ettiği gibi.. Mavi dairelerdekiler ise loblu yapraklar... Ben böyle bir kayda rastlamadım. C. Multi Blue yetiştiren arkadaşlar belki yaprak fotograflarını eklerler... Çiçeklerini de görmek lazım...
231831

Kaynaklar, C.Multi Blue'nun C.The President'in bir sport'u olduğunu söylüyor. Seslisözlük'te sport'a baktım. Mutant, hilkat garibesi diyor...:)

İlk açan çiçekler tamamiyle The presidentin aynısı;)

drhegeli
07-07-2011, 13:56
Hele bu yapraklar... Loblu değil boynuzlu sanki...

acemifüsun
07-07-2011, 15:07
Bizim komşu serçeler ev yapma telaşı ile geçen yıl 3 cins yayılıcı kekiğimi hiç ettiler.Geçen gün Muehlenbeckia'ye saldırdılar, onu evin içine almak zorunda kaldım. Dün de Clematisime dadanmışlar, evlerine çalı, çıpı topluyorlar ama W.Nike'ın dipten kuvvetli bir dalını kırmışlar. Bende hemen o daldan 4 çelik yaptım, bakalım bu yıl ne kadar başarılı olabileceğim?:)

jineop
07-07-2011, 15:39
Bizim komşu serçeler ev yapma telaşı ile geçen yıl 3 cins yayılıcı kekiğimi hiç ettiler.Geçen gün Muehlenbeckia'ye saldırdılar, onu evin içine almak zorunda kaldım. Dün de Clematisime dadanmışlar, evlerine çalı, çıpı topluyorlar ama W.Nike'ın dipten kuvvetli bir dalını kırmışlar. Bende hemen o daldan 4 çelik yaptım, bakalım bu yıl ne kadar başarılı olabileceğim?:)

Bol şans arkadaşım. Ben çelikleme işi için bahçemin iki arka ölü boşluğunu kullanıyorum. Gölge , humus ağırlıklı ve nemli bir bölge. Yaklaşık 75 cm kare şeklinde 2 ada tarzında. Çeliklenmede hiç zorluk çekmedim. Başlangıçta 4-5 yaprak verdikten sonra iş bitti sanıp saksıya aldım. Bunların hepsi gitti. Kesinlikle acele etmemek lazım. Beklediğim bütün çelikler sorunsuz . Yeterli kök sistemi olmadan açmadıklarını düşünüyorum. Suda kesinlikle denemeyin. Şu an vermiculit ve ponza taşı ayrı ve birlikte Akebia ile birlikte bir deneme içindeyim. Daha kısa sürede çimlenme için. Bakalım ne olacak. Sevgiler.

jineop
07-07-2011, 15:40
Hele bu yapraklar... Loblu değil boynuzlu sanki...

Boynuzlu gelincik gibi, boynuzlu clematisim mi olacak???:p

drhegeli
07-07-2011, 15:49
Boynuzlu gelincik gibi, boynuzlu clematisim mi olacak???:p

Yeni bir tür belki?... Kaydettirir, adınızı verirsiniz... Clematis "Lir"...:)

acemifüsun
07-07-2011, 15:49
Bol şans arkadaşım. Ben çelikleme işi için bahçemin iki arka ölü boşluğunu kullanıyorum. Gölge , humus ağırlıklı ve nemli bir bölge. Yaklaşık 75 cm kare şeklinde 2 ada tarzında. Çeliklenmede hiç zorluk çekmedim. Başlangıçta 4-5 yaprak verdikten sonra iş bitti sanıp saksıya aldım. Bunların hepsi gitti. Kesinlikle acele etmemek lazım. Beklediğim bütün çelikler sorunsuz . Yeterli kök sistemi olmadan açmadıklarını düşünüyorum. Suda kesinlikle denemeyin. Şu an vermiculit ve ponza taşı ayrı ve birlikte Akebia ile birlikte bir deneme içindeyim. Daha kısa sürede çimlenme için. Bakalım ne olacak. Sevgiler.

Sevgili lir vermiculitte köklendirmede deneyimlerinizi heyecanla bekliyorum:) Çelikleri pet şişelere Baltık sphagnum torfuna, köklendirici hormona batırıp diktim. Köklerin iyice gelişmesini bu şekilde çok iyi izleyebiliyorum:) Geçen yaz da yaklaşık 1 ay iyice köklendikten sonra saksıya almıştım:) Koyu gölgede şişelerin ağzı kapalı duracaklar. En az 10 gün hiç açmayacağım , daha sonra arada açar havalandırırım.
Maalesef bahçem olmadığı için ancak bu şekilde deneyebiliyorum:) İnşallah başarılı olurum da arkadaşlarımla paylaşabilirim:) Sevgiler.

drhegeli
07-07-2011, 16:47
Ya da Clematis dregeli, farkeden siz olduğunuza göre isim hakkı size düşer:p

Sevgili lir,
çok naziksiniz... Ama bu adı ben, sarı büyük çiçekli, yaprak dökmeyen, yediveren ve kokulu clematism için ayırdım...:)

Şaka bir yana, aşağıdakini tanıyabildiniz mi?

jineop
07-07-2011, 17:07
Sevgili lir,
çok naziksiniz... Ama bu adı ben, sarı büyük çiçekli, yaprak dökmeyen, yediveren ve kokulu clematism için ayırdım...:)

Şaka bir yana, aşağıdakini tanıyabildiniz mi?

Clematis Multi Blue yeni hibridi bu. Çok ama çok güzel .

drhegeli
07-07-2011, 17:13
Clematis Multi Blue yeni hibridi bu. Çok ama çok güzel .

Hibridi değil C Multi Blue sport'u :

Clematis 'Belle of Taranaki'

-------------------------------------------

Sport için Türkçe bir sözcük var mı?

Benol Hazaroğlu
08-07-2011, 08:28
Bendeki yaprak modeli bu.

Benol Hazaroğlu
08-07-2011, 08:45
Geçen sene aldığım Multu Blue bu sene açmada çok geç kaldı. Uzayan tek dalda küçük bir tomurcuk yeni oluştu. Geçen mayısta aldığımda 5 tomurcuğu vardı çok güzel katlı açtı ve mayıs sonunda çiçekleri bitti.

Dillerini çözmek çok kolay değil.

jineop
08-07-2011, 20:33
Sevgili Benol Hanım teşekkürler. Benimkinin alt yaprakları böyle ama yaklaşık yarım metreden sonra bu değişmeye başlıyor. Sevgiler...

jineop
08-07-2011, 20:42
Hibridi değil C Multi Blue sport'u :

Clematis 'Belle of Taranaki'

-------------------------------------------

Sport için Türkçe bir sözcük var mı?

Değşinme gibi yani devşirme... Sanıyorum hücre DNA sında oluşturulan iyi bir mutasyonla farklı bir güzellik. Tam anlam bulamadım. Devşirmeyi yakıştırdım:D

Benol Hazaroğlu
08-07-2011, 22:02
Sevgili Benol Hanım teşekkürler. Benimkinin alt yaprakları böyle ama yaklaşık yarım metreden sonra bu değişmeye başlıyor. Sevgiler...

Boyu 1.5 metre tek dal tam ucunda küçücük bir tomurcuk.Geçensene aslına uygun açmıştı bu sene meraktayım ne açacak diye.

jineop
09-07-2011, 10:27
Sevgili arkadaşlar,
C. Princess Diana kartlı ama benzetemediğimiz tekrar açıyor.

jineop
09-07-2011, 11:09
Gözlerimize çektiğin bu mahteşem görüntüye teşekkürler. Benimkiler tek daldan böyle bir görüntüyü sunamazlar herhalde.

Sevgili Benol,
3 düzenli ve tipine uygun budamadan sonra böyle oldular. Üstlerine topraktı, humustu derken toprak yükseldi. O kibrit çöpü gibi ince 4-5 yan kol şimdi oldu yaklaşık işaret parmağı kalınlığında :p
Diğer yandan görüntüsü...

Sevgi Durul
09-07-2011, 11:12
Çok güzel sevgili lir. Peki şimdi biz budamayı ne zaman ve nasıl yapacağız? Ki güçlensinler ve bol açsınlar.

drhegeli
09-07-2011, 12:09
Sevgili drhegeli,
multibluenin kartı var, üretici firma ve ürün kodu işe yarar mı?
Teşekkürler...

C. Princess Diana kartlı ama benzetemediğimiz tekrar açıyor

-Belli ki kartlar, karışıklığa neden olabiliyor. (Satıcı özensiz olunca...) Multi Blue için çiçeklerini beklemek gerekecek galiba...

-Ne yazık ki bitkiniz Princess Diana değil... Boy, şekil, renk... Hiçbiri uymuyor... W.Nike'a benziyor sanki... Sizde bir W.Nike :) var, karşılaştırma yapabilirsiniz...

-Eh, siz bir Princess Diana hakettiniz. Ben de bir tane var... Yeni dkim... Sürgünlerini vermeye başladı... Becerir de çelikten üretebilirsem; sözüm olsun, size ulaştıracağım...

jineop
09-07-2011, 12:42
-Belli ki kartlar, karışıklığa neden olabiliyor. (Satıcı özensiz olunca...) Multi Blue için çiçeklerini beklemek gerekecek galiba...

-Ne yazık ki bitkiniz Princess Diana değil... Boy, şekil, renk... Hiçbiri uymuyor... W.Nike'a benziyor sanki... Sizde bir W.Nike :) var, karşılaştırma yapabilirsiniz...

-Eh, siz bir Princess Diana hakettiniz. Ben de bir tane var... Yeni dkim... Sürgünlerini vermeye başladı... Becerir de çelikten üretebilirsem; sözüm olsun, size ulaştıracağım...

Sevgili dregeli,
çiçeklerinin benzerliği dikkatimi çekmişti. Ama daha küçük , renk daha kırmızı , tomurcuktan çiçeğe geçişi farklı, yaprakları daha küçük.
Bizim W. Nike olduğuna karar verdiğimizin ilk çiçekleri tekrar ekliyorum. Hatta Ernest Markham sanıyordum, çiçekleri giderek değiştiği için sizlere de sordum. Galiba bu bölgede iki farklı clematis var. Çünkü ben hep çelikleri ilk zamanlar kazaya kurban gitmesin diye clematislerin diblerine yakın yerlere yapmıştım. Muhtemelen o çeliklerden biri tutunca iki ayrı clematisin tek dalları bir clematis gibi duruyor. Bundan şüphelenip dibe ve bitkinin kollarına iyice bakmış ayrı bitki olduklarına dair bir bulgu görememiştim.
Princess Diana için çok sevinirim. Çok teşekkür ederim.

jineop
09-07-2011, 12:49
Çok güzel sevgili lir. Peki şimdi biz budamayı ne zaman ve nasıl yapacağız? Ki güçlensinler ve bol açsınlar.

Sevgili SDurul,
kartlarının arkasında makas işareti var. Orada uzunluk ve zaman yazıyor.
Piluu 2., Jackmanii 3. grubta.
Şubat- Mart aylarında piluuyu aşağıdaki ilk şekle, Jackmaniyi yine aynı aylarda 25-30cm den budayabilirsiniz. Grup2 için farklı yazılar var, ilk budama için 25-30 cm diyenler, bitkinin uzunluğunun yarısı kadar yazılanlar var. Ben 2 karışa yakın dal ayrımının bitiminden budamıştım.
Sevgiler.

drhegeli
09-07-2011, 13:06
Hatta Ernest Markham sanıyordum...

Kaynaklar :
http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clemdetail.cfm?dbkey=162
http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clemdetail.cfm?dbkey=593

Clematis 'Ernest Markham' : Sarı-kahverengi anterler... Filament-anter birleşke yeri kırmızı-mor... Grup 2

Clematis 'Warszawska Nike' : Sarı anterler, sarı-yeşil filamentler... Grup 3

Grup 3'tekiler yalnız yeni sürgünlerden çiçek verir. Grup 2'dekiler ise hem yeni hem eski sürgünlerden çiçek verir.

Benol Hazaroğlu
09-07-2011, 13:15
Ya benim ki Jakmani mi?

Benol Hazaroğlu
09-07-2011, 13:17
Resim bu.

drhegeli
09-07-2011, 13:18
Ya benim ki Jakmani mi?

Evet, hem de çok güzel bir Jackmanii...

Benol Hazaroğlu
09-07-2011, 13:20
Etiketi Polish spirit.

Benol Hazaroğlu
09-07-2011, 13:23
Arkası böyle damarlı. Bol sürgün veren tek Clematisimç henüz çiçekleri bitmedi.

drhegeli
09-07-2011, 15:09
Etiketi Polish spirit.

Kaynaklar :
http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clemdetail.cfm?dbkey=237
http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clemdetail.cfm?dbkey=579
232795

Clematis 'Jackmanii' : Beyaz veya bej anter, mor-kırmızı filament-anter bileşke yeri (connective)...

Clematis 'Polish Spirit' : Koyu kırmızı anter... günümüzde vicitella yerine jackmanii türü olarak sınıflandırılma eğilimindedir...

Sevgili Benol Hanım,
sonuçta anterleri beyaz ise 'Jackmanii', kırmızı ise 'Polish Spirit'... Bana uzaktan 'Jackmanii gibi geldi, ama siz daha yakınsınız :)...
İkisi de Grup 3... Budaması aynı...

---------------------------------------------------------------------------
Daha anlaşılır olma kaygısıyla bir stamen çizimi ekliyorum.
A : Ön yüz
B : Arka yüz
a : Anter
c : Bileşke yeri (connective)
f : Filament
232803
Bu da canlı hali...(Clematis değildir.)232806

Büyüteç edinmeden clematis yetiştirilir mi hiç...:D

drhegeli
09-07-2011, 16:59
İnternetten yakın çekim iki fotograf... Biri Clematis 'Jackmanii', diğeri Clematis 'Polish Spirit'

Hangisi hangisi...?

Benol Hazaroğlu
09-07-2011, 17:10
Sanırım 2.si etiket doğru gibi. Tam ortası dolgun ve koyu bordoya çalan renkte etiket vicitella grup yazıyor.

Benol Hazaroğlu
09-07-2011, 17:28
Ortası beyaz anter olan ve de isimsiz clematisim bu. Renk böyle değil mor.
Offff şu isimleri neden yanlış ve eksik yazarlar ki.

Terra
10-07-2011, 20:37
İstanbul çiçekçilerinde Clematis durumu:
Eminönü çiçek pazarı: sadece 1 satıcıda 1 tane Multi Blue var
Büyük Çamlıca Fidanlığı: Şile yolunda 5-6 tane etiketi olmayan yani hangi tür olduğu belirsiz Clematis var. Yalova şubelerinde Montana varmış.
Garden Center, Kartal: 4-5 tane büyük saksılı Integrifolia Hakuree var. Biraz pahalı 27 TL istiyorlar. Ama değebilecek kadar sağlıklı ve gür bitkiler. 5-10 tane de etiketinde "Clematis, Ak Asma" yazan türü belirsiz Clematis var. İçlerinde bir tanesinin "Nelly Moser" etiketi var, doğruysa tabi.
Yeni başlayan, türe önem vermeyen, ya da Clematis bulamayan arkadaşlar değerlendirebilirler.

Not-1: Ankara'lılar olarak bir gözümüz sizin çiçekçilerin üzerinde:)
Not-2: Bu arada Kartal Garden Center'ın köşesinden Çevre yoluna doğru çıkarken güzel küçük bir fidanlık daha var. Orada Clematis ne yazıkki yok, ama fidanların arasında uyuklayan koca koca köpekler var. Girecekseniz mutlaka ön kapıdan girin, ya da benim gibi yan kapıyı kullanırsanız 1-2 metre arkanızda havladıklarında kalbinize dikkat edin.

drhegeli
12-07-2011, 07:59
Ortası beyaz anter olan ve de isimsiz clematisim bu. Renk böyle değil mor.
Offff şu isimleri neden yanlış ve eksik yazarlar ki.

Fotograf flu çıkmış, birşey söylemek zor...

Terra
13-07-2011, 12:23
Merhaba,
bugün fidanlıkla konuştum ne yazıkki ellerinde armandi dışında kalmamış. Küçük boy armandiler 45lira olarak söylenildi. Armandiler şimdi açmayacaklarına göre satmaları kolay olmayacaktır. Kışa doğru daha uygun fiyata belki alınabilir. Sevgiyle.

Sayın Lir. Benim ikinci Armandii'm de Ankara'nın kuru ve rüzgarlı ortamına dayanamadı kurudu. Bahsettiğiniz fidanlık hangisidir, yolunuz düşerse elerinde hala var mı sorabilirmisiniz. Bulursam bu sefer de yüksekçe bir duvara arkasını verip dikmeyi deneyeceğim.
Saygılar,

Terra
14-07-2011, 18:01
Clematisler açmaya devam ediyor, ben de paylaşayım istiyorum. Resimlerini çekmediğim Montana Elizabeth, Hagley Hybrid, Margaret Hunt ve Hakuree ile bu sene ortalığa çıkmayan Montana Superba, Armandii, Heraclifolia Wyevale aşağıda yoklar.
ikinci resim Voluceau, ön ve arka yüzü, ayrı bir tartışmaya konu olduğundan, ayrıca ekledim.
Saygılar,

Terra

Benol Hazaroğlu
15-07-2011, 09:30
Geçen sene alındı. 5 çiçek vermişti. Solgunluk hastalığına yakalandı budandı.
Bu sene tek dalı var en ucunda 1 çiçek verdi. Mutasyona uğramamış.

ciceksever70
16-07-2011, 16:35
Yerini degistirip daha korumali yere aldigim armandii yeni bir sürgün vermis. Cok sevindim.

Yılmaz Yalçın
17-07-2011, 19:54
Sevgili Lir,
Son armandiler Sevgili Terra ve Sevim4'e hayırlı olsun:)Böylece clematisleri ülkemizin değişik bölgelerine yaymış bulundunuz.Umarım bol çelikle bütün bahçelerde yaygınlaşır bu muhteşem çiçek.Bu çabalarınıza imreniyorum.Size clematis derneği ödül verirse hiç şaşırmam.
Cuma günü Çamlıca Fidanlığı'ndaydım ve Ağaçlar Netten geldiğimi söylediğimde içerideki müşteri temsilcisi bayan inanılmaz bir ilgi gösterdi.Demekki saygımlığımız gerçekten çok güzel.Sevgili Malina'ya buradan çok teşekkür ederiz:)Benim multi blue 2 metrelik sürgün verdikten sonra nihayet ilk çiçeğini açtı:)Fotoğraf makinesi geldiğinde fotoğraflayacağım.

Terra
17-07-2011, 20:24
Merhaba,
Sevgili Terra armandiniz yarın yola çıkmaya hazır .

Sayın Lir, çok teşekkürler. Armandii'ye elimden geldiğince iyi bakacağım. Bu sefer hazırlıklıyım. Kendisine derin ve sıcak bir duvar dibi hazırladım. Ayrıca dün gidip Potasyumu %36 olan gübre buldum.
Ayrıca duruma da şaştım kaldım, geçen hafta Alemdağ'da Büyük Çamlıca fidanlığı'ndaydım ve bana değil Armandii, doğru dürüst etiketli bir Clematis bile göstermemişlerdi. Keşke gitmeden önce sizlere danışsaydım, böylece sizi de zahmete sokmazdım.
Saygılar,

jineop
17-07-2011, 21:25
Arkadaşım bu bakışı çok iyi bilirim, iltifat say ;)
Bu yaşta hala bir çiçek için heyecan duyup kapılarda bekleyebilen kimsenin yüreği
hiç kirlenmemiş ve çok güzel.
Bütün emeklerin için teşekkürler, sağ ol, var ol;)

Sen de sağol, güzel arkadaşım.

jineop
17-07-2011, 21:44
Sayın Lir, çok teşekkürler. Armandii'ye elimden geldiğince iyi bakacağım. Bu sefer hazırlıklıyım. Kendisine derin ve sıcak bir duvar dibi hazırladım. Ayrıca dün gidip Potasyumu %36 olan gübre buldum.
Ayrıca duruma da şaştım kaldım, geçen hafta Alemdağ'da Büyük Çamlıca fidanlığı'ndaydım ve bana değil Armandii, doğru dürüst etiketli bir Clematis bile göstermemişlerdi. Keşke gitmeden önce sizlere danışsaydım, böylece sizi de zahmete sokmazdım.
Saygılar,

Sevgili Terra,
sizin armandiniz olgun, güçlü , kuvvetli. Koca kışı bizimkilerle (-12) korunmasız geçiren armadii. 2 yıl önce gelen ve o zaman 120 lira fiyat biçilen , benimde pahalı bulup almadığım armandii. Sizi üzeceğini sanmam, toprakla buluşunca çok hızlı büyüyecektir. Ashva geçen sefer almıştım. Ashva, justa, Jackmanii 12 lira. Ben de 10 liraya almıştım. Diğerleri gelişkin clematisler onları 35 olarak söyledi. Ama 30' a indi.
Bugün çiçekleri üstünde Cholmondeley aldım. Yazmayı unuttum, bir tane daha Cholmondeley var. Çok hoş açık mavi. Yarın resimlerim.
Fidanlık bana çok uzak yaklaşık 40 km:o O taraflara yaklaştığım zamanlarda uğruyorum. Bugün ayrıca çok güzel lupinlerin tohumlarını toplama fırsatım oldu, bu da benim karım. Hem sizin mutluluğunuz, hem yeni clematisim ve tohumlarım. Daha keyiflisi olamaz.
Sakın sizin armandiinizi 120 liraya aldığımı sanmayın, yurtdışından bile ucuza geldi. Ben size aldığımın 2 katı para vermiştim. Bu da sizin kısmetiniz. Güle güle keyifle büyütün.
Sevgiler.

Terra
17-07-2011, 21:45
Hadi hayırlısı, yeni birşey öğreneceğim gibi...
Niye ki?

Sayın Drhegeli,
Geçenlerde İngiltere'den Taylor's Clematis ile yazıştım. Clematis'ler için en çok tavsiye ettikleri domates gübresi. Ben gül gübresi kullandığımı söyleyince, o da olabilir, çünkü onda da potash (K2O) oranı yüksek cevabını aldım.
Ankara'da domates gübresi bulamadım. Ama yaptığım aramalarda genelde domates için NPK değerlerinde K (yani potash) için %40 civarı kullanıldığını farkettim.
Sonradan aklıma, geçen bahar tüm Clematis'leri Gül gübresi ile beslediğim, ama sona kalan Jackmanii ve Tangutica'yı K oranı yüksek genel maksat gübresi ile beslediğimi hatırladım. Şu anda her ikisi de kontrolden çıkmış bir şekilde çiçeklenmiş durumdalar. İnternet sitelerinden birisinde, Clematis'lerin dibine saf potash döken birisinin inanılmaz sonuçlardan bahsetmesi de tuz biber oldu.
Bunun üzerine Ulus'a gidip en yüksek K oranlı gübreyi sordum, onlar da %36 olan bir kutu verdiler. Bunu neye tavsiye edersiniz dediğimde, "domates filan" cevabını aldım. Bu arada Clematis'ler için bahar aylarında en çok kullanılan gübre "bone meal", kemik tozu, yani doğal fosfat. Ankara'da yine bunun satıldığı bir yer bulamadım. Hatta sorunca benim deli olduğumu düşündüler. Domates gübrelerinde P oranı %20 civarında, yani fosfat ihtiyaçları da karşılanmış oluyor. Tavuk kemiklerini kurutup havanda döverek bunu evde yapan ve çok memnun olan çılgın Amerika'lı Clematis dostları da var (bu arada ben de mutfağa girmekten men edilmeyi bile göze alıp gizlice kemik biriktirme kararı da aldım:).
Sizin önerdiğiniz başka bir yöntem varsa, paylaşırsanız çok memnun olurum.
Saygılar,

Terra
17-07-2011, 21:48
...Güle güle keyifle büyütün.
Sevgiler.

Sevgili Lir, tekrar çok teşekkürler. Bu arada Ms.Cholmondeley'i çok seveceksiniz. Çok tamahkar ve çok cömert bir tür. Üstü çiçek dolu oluyor.

jineop
17-07-2011, 22:21
Sayın Drhegeli,
Geçenlerde İngiltere'den Taylor's Clematis ile yazıştım. Clematis'ler için en çok tavsiye ettikleri domates gübresi. Ben gül gübresi kullandığımı söyleyince, o da olabilir, çünkü onda da potash (K2O) oranı yüksek cevabını aldım.
Ankara'da domates gübresi bulamadım. Ama yaptığım aramalarda genelde domates için NPK değerlerinde K (yani potash) için %40 civarı kullanıldığını farkettim.
Sonradan aklıma, geçen bahar tüm Clematis'leri Gül gübresi ile beslediğim, ama sona kalan Jackmanii ve Tangutica'yı K oranı yüksek genel maksat gübresi ile beslediğimi hatırladım. Şu anda her ikisi de kontrolden çıkmış bir şekilde çiçeklenmiş durumdalar. İnternet sitelerinden birisinde, Clematis'lerin dibine saf potash döken birisinin inanılmaz sonuçlardan bahsetmesi de tuz biber oldu.
Bunun üzerine Ulus'a gidip en yüksek K oranlı gübreyi sordum, onlar da %36 olan bir kutu verdiler. Bunu neye tavsiye edersiniz dediğimde, "domates filan" cevabını aldım. Bu arada Clematis'ler için bahar aylarında en çok kullanılan gübre "bone meal", kemik tozu, yani doğal fosfat. Ankara'da yine bunun satıldığı bir yer bulamadım. Hatta sorunca benim deli olduğumu düşündüler. Domates gübrelerinde P oranı %20 civarında, yani fosfat ihtiyaçları da karşılanmış oluyor. Tavuk kemiklerini kurutup havanda döverek bunu evde yapan ve çok memnun olan çılgın Amerika'lı Clematis dostları da var (bu arada ben de mutfağa girmekten men edilmeyi bile göze alıp gizlice kemik biriktirme kararı da aldım:).
Sizin önerdiğiniz başka bir yöntem varsa, paylaşırsanız çok memnun olurum.
Saygılar,

Sevgili Terra,
zaman zaman bizim antiseptik , dezenfektan olarak kullandığımız permasol tableti kullanıyorum. Örneğin çelikleri beklettiğim suya, kötüleşen bitkilerin suyuna gibi. Bir tablette 250 mg Potasyum permanganat var. Organik tarımda fungusit ve bakterisit olarak kullanılıyor. Bana Jezebell soğanlı bitkiler için önermişti. Biraz araştırınca çok işe yaradığını gördüm. Suyun dezenfeksiyonu için zorunlu hallerde 1 litreye 500 mgr yani 2 tablet konulduğunu okudum. Yaprak sararması yaşadığım dönemlerde 5 litre suya 1 tablet atıp, hem yapraklara hem de toprağa bu sudan kullandım ve faydasını gördüm. Demek potasyumdan dolayıymış;)
Yeni birşeyler öğrenmek çok güzel, teşekkür ederim.

Terra
17-07-2011, 22:49
Sevgili Terra,
zaman zaman bizim antiseptik , dezenfektan olarak kullandığımız permasol tableti kullanıyorum. Örneğin çelikleri beklettiğim suya, kötüleşen bitkilerin suyuna gibi. Bir tablette 250 mg Potasyum permanganat var. Organik tarımda fungusit ve bakterisit olarak kullanılıyor. Bana Jezebell soğanlı bitkiler için önermişti. Biraz araştırınca çok işe yaradığını gördüm. Suyun dezenfeksiyonu için zorunlu hallerde 1 litreye 500 mgr yani 2 tablet konulduğunu okudum. Yaprak sararması yaşadığım dönemlerde 5 litre suya 1 tablet atıp, hem yapraklara hem de toprağa bu sudan kullandım ve faydasını gördüm. Demek potasyumdan dolayıymış;)
Yeni birşeyler öğrenmek çok güzel, teşekkür ederim.

Sevgili Lir,
Bu arada Potash olarak adlandırılan şey, her ne kadar K2O olarak belirtilse de, gübre olarak kullanılan bu madde değilmiş aslında. Potasyum Klorür (KCl), Potasyum Sülfat (K2SO4), Potasyum Karbonat, Potasyum Magnesyum Sülfat gibi Potasyum tuzları gübre olarak kullanılıyormuş.
Diğer yandan potash'ın anlamı "pot" ve "ash" kelimelerinden geliyormuş, yani "kap" ve "kül". Eskiden potash yapmak için odun yakılıp kül haline getirilir, bu kül suyla karıştırılıp büyük demir kaplarda beyaz bir toz haline gelene kadar damıtılırmış. Kabın dibinde kalan bu toz potasyum karbonat'mış. Yani önümüzdeki bahara biraz da odun külü biriktirip kurban seçtiğimiz bir Clematis'de denemek lazım:)
Potasyum permanganat dediğiniz gibi bir dezanfektan, bitkinin çevresindeki mantarları ve zararlı bakterileri yok ettiği için mi, yoksa içerdiği potasyum nedeniyle mi yararlı oldu, bir uzmana danışmak lazım.
Bu arada Armandii'nize nasıl bakıyorsunuz paylaşırsanız çok sevinirim, nasıl bir yerde ekili, ne kadar güneş alıyor, ne kadar suluyorsunuz, ne kadar derine ektiniz, vb. İki güzel Armandii fidesini ne yazıkki kuruttuktan sonra, bu türün diğerlerine hiç benzemediğini düşünmeye başladım, ve bu sefer çok temkinli olmak istiyorum.
Ayrıca yeni bir şeyler öğrenmek gerçekten güzel, artık permasol tablet edinmek şart oldu, yaprak sararmasında ilk deneyeceğim bu olacak:)
İyi akşamlar,

Sevgi Durul
17-07-2011, 23:02
Clematisimdeki oluşumlar tomurcuk sanırım. :p Sevgili lir, bu piliu sandığım clematis. Yoksa karıştırdım mı?

234605

jineop
17-07-2011, 23:17
Clematisimdeki oluşumlar tomurcuk sanırım. :p Sevgili lir, bu piliu sandığım clematis. Yoksa karıştırdım mı?

234605

Sevgili SDurul,
bu piluu, tomurcuk boyu daha kısa ve tombul;)

Tura
18-07-2011, 07:21
Bu arada Clematis'ler için bahar aylarında en çok kullanılan gübre "bone meal", kemik tozu, yani doğal fosfat. Ankara'da yine bunun satıldığı bir yer bulamadım. bu arada ben de mutfağa girmekten men edilmeyi bile göze alıp gizlice kemik biriktirme kararı da aldım:)

Adres bilğilerinizi gönderin. Size '' Kemik Tozu'' Göndereceğim.

jineop
18-07-2011, 10:19
Sevgili Lir,
Bu arada Potash olarak adlandırılan şey, her ne kadar K2O olarak belirtilse de, gübre olarak kullanılan bu madde değilmiş aslında. Potasyum Klorür (KCl), Potasyum Sülfat (K2SO4), Potasyum Karbonat, Potasyum Magnesyum Sülfat gibi Potasyum tuzları gübre olarak kullanılıyormuş.
Diğer yandan potash'ın anlamı "pot" ve "ash" kelimelerinden geliyormuş, yani "kap" ve "kül". Eskiden potash yapmak için odun yakılıp kül haline getirilir, bu kül suyla karıştırılıp büyük demir kaplarda beyaz bir toz haline gelene kadar damıtılırmış. Kabın dibinde kalan bu toz potasyum karbonat'mış. Yani önümüzdeki bahara biraz da odun külü biriktirip kurban seçtiğimiz bir Clematis'de denemek lazım:)
Potasyum permanganat dediğiniz gibi bir dezanfektan, bitkinin çevresindeki mantarları ve zararlı bakterileri yok ettiği için mi, yoksa içerdiği potasyum nedeniyle mi yararlı oldu, bir uzmana danışmak lazım.
Bu arada Armandii'nize nasıl bakıyorsunuz paylaşırsanız çok sevinirim, nasıl bir yerde ekili, ne kadar güneş alıyor, ne kadar suluyorsunuz, ne kadar derine ektiniz, vb. İki güzel Armandii fidesini ne yazıkki kuruttuktan sonra, bu türün diğerlerine hiç benzemediğini düşünmeye başladım, ve bu sefer çok temkinli olmak istiyorum.
Ayrıca yeni bir şeyler öğrenmek gerçekten güzel, artık permasol tablet edinmek şart oldu, yaprak sararmasında ilk deneyeceğim bu olacak:)
İyi akşamlar,

Sevgili Terra,
Clematis armandii apple kök ve gövdesinin alt 1/3 ü gölgede. Diğer clematisler kadar suyu çok sevmiyor. Kontrol ederek suluyorum. Zengin ve süzek toprakta. İlk toprağa girdikten sonra 1 ay kadar kısa sürede yaklaşık yarım metre büyüdü. Belki daha fazla. Sonra durdu, çiçeklendi. Çiçekleri çabuk geçti. Ama kokusu güzeldi. Bir süre uyuduktan sonra son 1 aydır yine hızlı büyümeye geçti. Yeni ve iyi toprağa ekili olduğu için vitamin takviyesi yapmadım. Rüzgarı ve direk güneşi sevmiyor. Mutlaka destek istiyor. Kendiliğinden sarılmaya meyilli değil.
Umarım faydalı olur.
Sevgiler.

jineop
18-07-2011, 10:22
Odun külünü kamkat, manolya , mandalina da denedim. Bir arkadaşım turunçgillere kürek kürek verdiklerini söylemişti. Çok faydasını da gördüm. Evde oluştukça hiç çöpe atmam. Bahçenin çeşitli yerlerine döküyorum.

Terra
18-07-2011, 10:49
Sevgili Terra,
Clematis armandii apple kök ve gövdesinin alt 1/3 ü gölgede. Diğer clematisler kadar suyu çok sevmiyor. Kontrol ederek suluyorum. Zengin ve süzek toprakta. İlk toprağa girdikten sonra 1 ay kadar kısa sürede yaklaşık yarım metre büyüdü. Belki daha fazla. Sonra durdu, çiçeklendi. Çiçekleri çabuk geçti. Ama kokusu güzeldi. Bir süre uyuduktan sonra son 1 aydır yine hızlı büyümeye geçti. Yeni ve iyi toprağa ekili olduğu için vitamin takviyesi yapmadım. Rüzgarı ve direk güneşi sevmiyor. Mutlaka destek istiyor. Kendiliğinden sarılmaya meyilli değil.
Umarım faydalı olur.
Sevgiler.

Sevgili Lir, seçtiğim dikim bölgesi bu özelikleri taşıyor görünüyor. Tek sıkıntı otomatik sulama olan bir bölge burası, ama yine de bahçenin en kurak bölümü.
Bir sorum daha olacak size. Bazı Clematis'leri saksından çıkardıktan sonra daha derin bir çukura dikilmesi tavsiye ediliyor, ama Armandii için mevcut derinliği neyse o derinlikte ekin diye bir açıklama gördüm. Bu açıklama, sık rastladığım "bitki sağlıksızsa daha derine ekin" açıklamaları ile çelişiyor. Siz nasıl ekmiştiniz?
Bu arada size göndermiş olduğum e-posta mesajımı aldınız mı acaba?
Saygılar,

jineop
18-07-2011, 11:04
Sevgili Lir, seçtiğim dikim bölgesi bu özelikleri taşıyor görünüyor. Tek sıkıntı otomatik sulama olan bir bölge burası, ama yine de bahçenin en kurak bölümü.
Bir sorum daha olacak size. Bazı Clematis'leri saksından çıkardıktan sonra daha derin bir çukura dikilmesi tavsiye ediliyor, ama Armandii için mevcut derinliği neyse o derinlikte ekin diye bir açıklama gördüm. Bu açıklama, sık rastladığım "bitki sağlıksızsa daha derine ekin" açıklamaları ile çelişiyor. Siz nasıl ekmiştiniz?
Bu arada size göndermiş olduğum e-posta mesajımı aldınız mı acaba?
Saygılar,

Mailleriniz aldım. Üstünde ayrıntılı bilgilendirme kartı var. Ben 40- 50 cm kadar toprağı işlemiş. Saksıdan çıkardığım seviyenıin 2-3 parmak daha toprakta kalacak şekilde ekmiştim.

drhegeli
18-07-2011, 13:08
Birkaç yeri gözden geçirdim. Bakalım karıştırmadan özetleyebilecek miyim?

1) İngiliz Clematis Derneği (British Clematis Society), kemik tozu (bone meal) öneriyor.
http://www.britishclematis.org.uk/planting.htm
2) Uluslararası Clematis Derneği (International Clematis Society), gül gübresi, domates gübresi, inek gübresi, NPK (5-10-10), osmocote olur diyor.
http://clematisinternational.com/questoc03.html
3) Amerikan Clematis Derneği (American Clematis Society) marka önermiş :
GRO-POWER FLOWER 'N' BLOOM (NPK 3-12-12) ile başlayıp GRO-POWER ALL PURPOSE (NPK 5-3-1) ile devam edin diyor.
http://clematis.org/learn/page/basics
4) Taylor Clematis ve Thorncroft Clematis potasyum ağırlıklı gübreleme öneriyor.
http://www.taylorsclematis.co.uk/plant-care.html
http://www.thorncroftclematis.co.uk/howtogrow.htm
5) Ştefan Baba, Osmocote 5-6M önermiş. "Nisan ortalarında, bitkinin etrafında, 5-10cm derinliğinde 2-3 delik açın ve içine 10gr kadar (çay kaşığı dolusu) gübre koyun."demiş
http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/

Kemik tozu, gül gübresi ve domates gübresine baktım :

KEMİK TOZU
Şu linkte var :
http://www.magicplant.net/449-bone-meal-kemik-tozu-npk-4-12-0.html
NPK (4-12-0) olarak verilmiş. Yabancı kaynaklar da fosfor ve kalsiyum kaynağı olarak veriyor. Ancak bir yerde DELİ DANA HASTALIĞI'na karşı uyarıyor.
http://www.smilinggardener.com/organic-gardening-advice-for-planting/bone-meal-for-plants

GÜL GÜBRESİ
Değişik formülasyonlar var. Yabancı sitelerde NPK 4-3-2 veya 6-6-4 oranlarını gördüm. Ülkemiz de ise fosforu hayli yüksek, Botanica firmasının "Gül Çoşturan" isimli ürününü biliyorum.

DOMATES GÜBRESİ
Yine değişik ürünler var. NPK 4-4,5-8, NPK 5-5-7, NPK 3-4-6 rastladığım formülasyonlar. Ülkemiz de ise potasyumu yüksek, yine Botanica firmasının "Ortanca Çoşturan" isimli ürününü biliyorum.

OSMOCOTE
Uluslararası Clematis Derneği'nin de bahsettiği, kontrollü salgılanan-uzun etkili bir gübre. Değişik formülasyonları var. Avantajı, bitkinin ihtiyacı olduğu dönemde aradığı besini bulabilmesi... Dezavantajı, ambalajlarının profesyonel kullanım için olması... (25kg/paket...300-350 TL/paket)
Hollanda'daki üreticilerin bu ürünü kullandıklarını biliyorum. Türkiye'de ilgili 2 site buldum :
http://www.rito.com.tr/gubre1.htm
http://www.caglayantarim.com.tr/urunlerimiz.php

ÖZET
Azotu nispeten daha az, fosfor ile potasyumu birbirine yakın ve iz elemenler içeren bir gübre yararlı olacak gibi geldi bana... Sn Terra uygular ise, potasyum ağırlıklı gübrelemenin etkilerini izlemek ilginç olacak...

Yılmaz Yalçın
18-07-2011, 14:19
Arkadaşlar,
Ben bu yıl gül coşturan verdiğim 2 clematisim de epey coştu.Küçük çiçekli clematisim nerdeyse 50 tane tomurcuk verdi.Halen de bir yandan sürgün verirken bir yandan da tomurcuklanma devam ediyor.

Terra
18-07-2011, 14:27
Birkaç yeri gözden geçirdim. Bakalım karıştırmadan özetleyebilecek miyim?...

Sayın Drhegeli,
Bu kadar kıymetli bilgiyi bir paragraf hale getirmişsiniz, kimbilir ne kadar sürelik araştırmanızın sonucu. Paylaştığınız için çok teşekkürler. Elinize sağlık.
Sizin verdiğiniz bilgilerden biraz sonra Potasyum ağırlıklı gübrelemeyi Armandii'ye uygulamamaya karar verdim, riskli görünüyor. Ama seçtiğim bir gruba uygulayıp sonucu sizlerle paylaşacağım. Armandii de şimdilik sadece çiftlik gübresi kullanacağım.
Bu arada Jackmani'de kullandığım genel amaçlı gübrenin kutusunu buldum, Vilmorin'in NPK 8-13-13 bileşiğiymiş.
Kullandığım Gül Gübresi'nin ise K değeri 10.
Saygılar,

Terra
18-07-2011, 14:46
Daha fazla potasyum içerikli gübre kullanılan Clematis'ler;
Jackmanii, her bir çiçeği yaklaşık bir Lilyum büyüklüğünde.
Tangutica, sarılı olduğu çit yetmedi, yakındaki bir leylak'ı ele geçirdi, yetmedi yer örtücü olmaya karar verdi, yabani menekşe ve hostaların arasında dolanıyor.
Tangutica'nın sarı zilleri pek çok misafiri de ağırlıyor.

bettyycim
18-07-2011, 16:18
Aradaşlar birde www.smoothgarden.com adresine bakın orada da değişik ürünler var ;)

Terra
19-07-2011, 11:48
Merhaba,
Sevgili Terra armandiniz yarın yola çıkmaya hazır .

Sayın Lir, Çok teşekkürler. Armandii ulaştı, keyfi yerinde görünüyor.

jineop
20-07-2011, 10:35
Clematis montanayı çimlendirmeyi başardım, sanırım:p

jineop
20-07-2011, 19:03
Sevgili Lir

Büyük Çamlıca fidanlığı çekmeköydeki mi? Telefon açtım gönderemiyorlar. Ben de bir arkadaşıma rica ettim, doğru adresi vermem lazım.

Sevgili Benol,
linke tıklarsan en doğrusu olur. Sevgiler.

http://www.mahallesicaddesi.com/yer/3287/buyuk-camlica-fidanligi.html

FIRUZAN
21-07-2011, 09:15
Merhaba bahçemdeki clematisimin son durumu
çok çiçekli görünmüyor formdaki arkadaşlarınki gibi ama sağlıklı kökü gölgede ama
komşumun asmasının gölgesinde sanırım güneşi az gördüğü açin az çiçekleniyor.
Bu arada ben de componun gül gübresini dün kenarına serpip suladım bakalım faydası olacak mı ?

FIRUZAN
21-07-2011, 09:17
Bir şey sormak istiyorum sizce kenarındaki melisamı çıkarmalı mıyım? her sene donuyor ve bu zamana kadar büyüyor eylül gibi çiçekleniyor ,clematisin büyümesini etkiler mi?
teşekkürler

jineop
21-07-2011, 12:08
Bir şey sormak istiyorum sizce kenarındaki melisamı çıkarmalı mıyım? her sene donuyor ve bu zamana kadar büyüyor eylül gibi çiçekleniyor ,clematisin büyümesini etkiler mi?
teşekkürler

Merhaba,
bence clematisteki çiçeklenme en fazla çiçeğin yaşı ve uygun budama yapılıp yapılmaması ile ilgili. Kök sistemleri çok kuvvetli. Ekmeden önce derin ve toprağı iyi işlediyseniz melisanın sorun yapacağını sanmıyorum. Bitkiniz son derece sağlıklı görünüyor. Sevgiler.

jineop
21-07-2011, 12:13
Clematis montana çeliği vermiculitte 3. haftasının bitiminde kuvvetli 3 kök vermiş. Çelik boyu bir karış. Üst uç dallanma yerinin bitiminden 2 cm. Alt düz uç yaklaşık 4 cm.

drhegeli
21-07-2011, 12:23
...3. haftasında kuvvetli 3 kök ...

Sevgili Lir,

Tohumu ektikten sonraki 3. hafta mı, yoksa çimlendikten sonraki 3.hafta mı?

Not : Madeni para 50 kuruşa daha çok benziyor...:D

jineop
21-07-2011, 12:56
Sevgili Lir,

Tohumu ektikten sonraki 3. hafta mı, yoksa çimlendikten sonraki 3.hafta mı?

Not : Madeni para 50 kuruşa daha çok benziyor...:D

Baktım 50 kuruşmuş:D
Teşekkürler...
Düzelteceğim. Hatta ayrıntılı ayrı yazacağım, sağolun.

jineop
21-07-2011, 13:07
Clematis montananın ilk oluşan tohumları gelişi güzel en yakın iyi topraklı saksıya yaklaşık 1,5-2 ay önce ekilmişti.

Benol Hazaroğlu
21-07-2011, 14:53
Taze tohumlar daha çabuk çimleniyor o zaman. Soğuk katlamaya gerek yok.

jineop
22-07-2011, 18:36
Sevgili dregeli,
kim demiş havai daldırma olmaz diye:D
Clematis montanayıı siz dedikten sonra daldırma yapmıştım. 2 gün önce kontrol ettim. Köklenmiş. :p
Sonra hemen 2 tane daha havada saksıya daldırma yaptım. Montana rubens isterseniz yollıyabilirim... Teşekkürler.

jineop
22-07-2011, 18:41
Multi Blue olmayan tekrar açtı, çiçeklerinde değişiklik yok. Orta- küçük boy çiçekli güzel bir clematisim olmuş.

iris41
22-07-2011, 20:11
Klamatisimin tohumlarında belirgin şişmeler var :p sanırım tohum tuttu

Tura
25-07-2011, 05:49
236334

236335

236336

236337

236338

Clematis adamda son durum. Warszawska Nike çiçeklerini hiç esirğemiyor. Biri sönüyor biri açıyor.

jineop
25-07-2011, 07:54
236334

236335

236336

236337

236338

Clematis adamda son durum. Warszawska Nike çiçeklerini hiç esirğemiyor. Biri sönüyor biri açıyor.

Sevgili Tura,
bu ada çok konuşulacak. Armandii, justa ve ashvanız bakım altında. Dün size ve Benol Hanıma (Armandi yerine çok gelişmiş Comtess De Bougart) aldım. Armandiler çok iyi durumda. Diğerleri hepsi birbirlerine dolanmış olduğu için ayırmışlar ve çoğu kırık kırpık olmuş. Dün onların kırıklarını temizledim, saksılarını değiştirip toprak ilave ettim. Güzelce en uygun yerlerine kadar budadım, tespitledim. Adam olmaya başladıktan sonra sizlere yollıyacağım. Fidanlıkta dolaşırken geçen seneden kala 2 tane daha armandii arkalarda buldum. İsteyen arkadaşlar kaçırmasın. 2 Armandii , sayısız isimsiz, 2 tane The President, 2 tane Barbara Jackmanii, 2 tane Justa, 3 tane jackmanii, 2 tane Comtess de Bougard, Multiblue etiketi olan ama olmayan çok güzel açmış son resimlediğim clematisin aynısı var. Etiketsiz olanlar önceden saksıya geçirilmiş güzel uzun çubukla tespıit edilmişler ve çok güzel büyümüşler.

jineop
25-07-2011, 07:58
Sevgili Tura,
Hagley Hibrit çok iyi görünüyor. Siyaha yakın renkte olan hangisi?

jineop
25-07-2011, 08:04
İlk göz bebeğim Jackmanii, nasıl sarıldıysa kendine kalp şekli vermiş:D

jineop
25-07-2011, 08:21
Sitenin ilk tutan clematis çeliklerinin ikincisi açtı. İlki Jackmaniiymiş, çok sevdiğim karşı komşumun bahçesine kendi ellerimle götürdüm. İkincisi John Paul2 'miş. Nasıl sevindim anlatamam. Onu bana clematisleri sevdiren, illa al diye tutturan çok sevdiğim Adalet Ablama hediye etmek istiyorum. Jackmaniiyi yerinden sökerken gördüğüm köklenme karşısında çok şaşırdım. Çok güçlü, büyük kök yapısı var. Çok güçlü bitkiler.

drhegeli
25-07-2011, 11:01
...kim demiş havai daldırma olmaz diye...Montana rubens isterseniz yollayabilirim...

Sevgili lir,

yeşil ellerinize sağlık...Bizleri umutlandırıyorsunuz, ileriye taşıyorsunuz... Saksıya havai daldırma (pardon basit daldırma, sevgili jezebel kızmasın...:D) yönteminiz de zeka dolu...
Bende C.montana rubens var. Teşekkür ederim. Eminim bir başka bahçede yerini bulacaktır.

Multi Blue olmayan tekrar açtı...
Sanırım bitkiniz özüne dönmüş : "C. The President" . Ne gam! Wim Snoeijer'in dediği gibi "Bitkilerin aslında bir isme ihtiyacı yok..."

...Jackmanii nasıl sarıldıysa kendine kalp şekli vermiş...
Bitkilerinizin size nasıl bir mesaj vermelerini bekliyordunuz... Lütfen üzerinize alının...

drhegeli
25-07-2011, 11:15
Aşağıdaki linkte J. van Zoest Fidanlığı'nın yeni tanıtım 2011 model clematisleri var.

http://www.clematisinfo.nl/1024_768/

Sevgi Durul
25-07-2011, 23:45
Sevgili lir, piluu açtı. Tamamdır değil mi? Teyit etmek istedim. Sevgiler...

236566

jineop
26-07-2011, 09:58
Sevgili SDurul,
çok güzel, takip eden çiçekler katmerli olabiliyor. Sevgiler...

Terra
26-07-2011, 11:10
İngiltere'nin güneyinde bir kasabada kaldırım kenarında rastladığım bir dost: Sokak Clematis'i...
Yakında bizim çiçeklerin uçuşan tohumları bu tür sürprizler yaparsa şaşmayalım:)

drhegeli
26-07-2011, 11:42
İngiltere'nin güneyinde bir kasabada kaldırım kenarında rastladığım bir dost: Sokak Clematis'i...
Yakında bizim çiçeklerin uçuşan tohumları bu tür sürprizler yaparsa şaşmayalım:)

C. x durandii'ye benziyor.

Terra
26-07-2011, 12:00
C. x durandii'ye benziyor.

Haklısınız Sayın drhegeli, bana da öyle geldi.

jineop
26-07-2011, 12:10
Merhaba,
bizler diblerini güzel kapattığımız için haliyle uzak noktalarda rastgele çimlenmelere kalıyor iş. Durandii pek güzelmiş. Yerinden söküp bahçeye atmak geliyor insanın içinden:o

drhegeli
26-07-2011, 12:58
[QUOTE]lir... Yerinden söküp bahçeye atmak geliyor insanın içinden...[QUOTE]

Kazara tohumdan yetişmiş olması konusunda şüphelerim var... Ülkenin İngiltere olması (çiçeğe böceğe bulamış kişi sayısı çok fazla), clemtisin durandii olması (en dayanıklılardan birisi) nedeniyle bu işte bir hayırsever parmağı var gibi geldi bana...

jineop
26-07-2011, 13:23
[QUOTE]lir... Yerinden söküp bahçeye atmak geliyor insanın içinden...[QUOTE]

Kazara tohumdan yetişmiş olması konusunda şüphelerim var... Ülkenin İngiltere olması (çiçeğe böceğe bulamış kişi sayısı çok fazla), clemtisin durandii olması (en dayanıklılardan birisi) nedeniyle bu işte bir hayırsever parmağı var gibi geldi bana...

Bahçenin ilk yılında sabah sefası tohumu alıp ekmiştim. O kadar çok tohum verdi ki dağıt dağıt bitmedi. Ben de bizim sokağın bütün sokak lambalarının dibine kalan tohumları ektim. Çoğu büyüyemedi , ya da koparıldı. Ama 4 yıldır 3 direkte ısrarla her sene kendiliğinden çıkıp açıyorlar. Belki zamanla o kadar çok çelikten clematisimiz olur biz de alır sokaklara dikeriz. Ya da birlikte örneğin Yıldız Parkını clematislendirelim kampanyası başlatıp , hepimiz kazma- kürekle clematislerimizi genel parklara dikeriz. Bunlar yapılabilir, ve çok güzel olur.

Tura
28-07-2011, 06:07
237050

Bu kızımıza ne olmuş. :(

kopshtar
28-07-2011, 08:50
Sıcaktan yaprakları kavrulmuş gibi görünüyor. Benim güllerde de aynı problem var. Açar açmaz uçları yanıyor.

jineop
28-07-2011, 14:36
Clematis montananın ilk oluşan tohumları gelişi güzel en yakın iyi topraklı saksıya yaklaşık 1,5-2 ay önce ekilmişti.

Bu çimlenme artık yok. Bu fotoğrafı takiben uçta ince bir gelişim oluştu, uzama oldu. Dün bahçıvan günümüzdü. Sabah merakla başına gittiğimde yoktu. Yabani ot muamelesi gördüğünden şüpheleniyorum.

Benol Hazaroğlu
28-07-2011, 17:21
Ebaydan komşumun kızı vasıtasıyla istedim. 5 günde geldi. Büyüklüğü 25cm.

Benol Hazaroğlu
28-07-2011, 17:23
Starlight.

jineop
28-07-2011, 19:41

Güle güle büyütün. Bol büyük geç çiçekleri olur umarım. Toplam maliyetini bizlerle paylaşırsanız çok sevinirim. Sevgiler.

jineop
28-07-2011, 19:47
237050

Bu kızımıza ne olmuş. :(

Merhaba,
aşırı rüzgarlarda iyi tespit edilmediyse, sağa sola çarpıncada bu şekilde olabiliyor. Yani benimkilerde öyle olduğunu düşünmüştüm. Sevgiler, selamlar.

Benol Hazaroğlu
28-07-2011, 21:59
Güle güle büyütün. Bol büyük geç çiçekleri olur umarım. Toplam maliyetini bizlerle paylaşırsanız çok sevinirim. Sevgiler.

17TL canım.

Tura
29-07-2011, 06:57
Merhaba,
aşırı rüzgarlarda iyi tespit edilmediyse, sağa sola çarpıncada bu şekilde olabiliyor. Yani benimkilerde öyle olduğunu düşünmüştüm. Sevgiler, selamlar.

Teşekkür ederim. O gün çok rüzgarlı bir gündü.

drhegeli
30-07-2011, 07:14
Clematis 'Warszawska Nike' 237387

Ve yakın çekim stamenleri....237388

Etrafta görülen beyaz tanecikler toz değil polen...

drhegeli
30-07-2011, 07:31
45 gün kadar önce yurtdışından yaklaşık 80cm ve üzeri çiçekli olarak aldığım clematislerimin bazıları tekrar çiçeklendi. Daha kolay taşıyabilmek için topraklarını yıkayıp, 20-30 cm'ye kadar budamıştım. Şimdiki boyları 1m cıvarında...

Clematis TEMPTATION 'Zotemp'
237390

Clematis 'Fascination'
237391

drhegeli
30-07-2011, 07:34
Hadi bunu tanıyın bakalım...

(Dikkat, tuzak sorudur!)

jineop
30-07-2011, 09:08
Sevgili dregeli
Clematis 'Fascination'
çok güzelmiş. Onlarca clematis içinden neleri aldığınızı çok merak ediyordum:o
Sanırım resimdeki de Jackmanii'nin albinolu hali :cool:

Eser İlhan
31-07-2011, 07:39

Benol Hanım,güle güle büyütün ;) hangi ülkenin ebay'ından geldi? (Ben ebaydan çok sık olarak mineral alıyorum ve genellikle Almanya ve İngiltere'yi kullanıyorum da o yüzden soruyorum) Belki ben de deneyebilirim ;)

Benol Hazaroğlu
31-07-2011, 09:03
İngiltere.

Sevgi Durul
31-07-2011, 15:52
Piilu ikinci çiçeğini de açtı.

237556

237557

rodoslu
02-08-2011, 09:04
Bu da benim clematisim The President..Boyun küçük ama çok çiçek verdi..Hemen yanındaki Ville De lyon Fakat boyu kocaman oldu bir tane bile açmadı :((

drhegeli
06-08-2011, 12:08
Sorduğum bitki C. x durandii idi. İlk fotografta görülen tomurcuğun da açmasını bekledim... Son durum bu...
238890

Yakın çekimleri de böyle... Sanki birbirinin fotograf negatifi gibi..
238891
238892

drhegeli
06-08-2011, 14:17
Hastalık veya ölüm olmasın... Gerisi kolay... Sevgili Jezebel'i dahil olmaya zorlayacak bir hatayı nasıl olsa yapacağız...:)

Yeni dikimlerden bir tanesi daha çiçeklendi.
Clematis 'Shin-shigyoku'

drhegeli
07-08-2011, 16:58
sorduğum bitki c. X durandii idi. Ilk fotografta görülen tomurcuğun da açmasını bekledim... Son durum bu...
Eklenti 238890

yakın çekimleri de böyle... Sanki birbirinin fotograf negatifi gibi..
Eklenti 238891
eklenti 238892

Aşağıdaki resimdeki çiçekler tek bir bitkiye aittir. Tek kök üzerinde üç farklı çiçek... Yorumu olan var mı?

239098

jineop
08-08-2011, 03:45
Aşağıdaki resimdeki çiçekler tek bir bitkiye aittir. Tek kök üzerinde üç farklı çiçek... Yorumu olan var mı?

239098

Genç olgun ve yaşlı

jineop
08-08-2011, 10:54

239098
Ayrıca ısı ve ışık önemli. Tam güneş alan clematisler daha açık renk açarken, gölgede olanlar daha koyu renk açabiliyor.
Benim hakuree de arada beyazların yanında mora yakın çiçelerde açtı. İnternette mor Jackmaniinin aynı dalda beyaz açtığını neden tartışmasında yanlış hatırlamıyorsam hangi türün sportu ise bazen ona benzer açabildiğini yazıyordu.

rodoslu
08-08-2011, 12:22
Merhaba,geçenlerde resmini yüklediğim The President'i kırdım :((((((((((((((
Sarıldığı çubuğu yenisi ile değiştireyim derken kırıldı, çok üzüldüm.Şu anda 6-7 cm.lik yapraksız bir sap şeklinde, offf umarım canlanır...

Kırılan dalları üçe ayırıp, perlite diktim. Bu konuda deneyimli arkadaşlara soruyorum, köklenme ihtimali var mıdır? Varsa bu yöntem doğru mudur?

rodoslu
08-08-2011, 12:24
Pardon resim yüklemeyi unutmuşum bu şekilde diktim perlite

jineop
08-08-2011, 12:30
Sevgili rodoslu, canlanır hatta çok güzelleşir. Perlitte cemo köklendirmişti. Gölgeye almayı unutmayın ve çok uzun olmuşlar. Önceki sayfalarda dregeli şekil olarak vermişti. Önerilen şekilde kısaltın, kestiğiniz uç kısımlarınıda yine çelikleyin. Elinize sağlık.

Benol Hazaroğlu
08-08-2011, 17:35
Geçen sene bir çelik köklendirebilmiştim. Bu sene yeşil yapraklı dikdiğim her çelik 3 gün sonra kararıyor. Bazıları pet seralı bazıları açık. Perlitte denemem, toprakta denemem var.Saplarıda karardığı için tutmalarından ümitli değilim.

Bir yerde hata yapıyorum ama nerede? Perlitte fazla mı su veriyorum. Ölçüsü ne olmalı bilmiyorum.

Üstelik sapını çizip, hormonada batırıyorum.

acemifüsun
08-08-2011, 17:47
Geçen sene bir çelik köklendirebilmiştim. Bu sene yeşil yapraklı dikdiğim her çelik 3 gün sonra kararıyor. Bazıları pet seralı bazıları açık. Perlitte denemem, toprakta denemem var.Saplarıda karardığı için tutmalarından ümitli değilim.

Bir yerde hata yapıyorum ama nerede? Perlitte fazla mı su veriyorum. Ölçüsü ne olmalı bilmiyorum.

Üstelik sapını çizip, hormonada batırıyorum.
Sevgili Benol hanım ben de geçen yıl 2 çelik köklendirmiştim, fakat bir ay önce aldığım 4 çelik de maalesef aynı sizin belirttiğiniz gibi gövdeler karardı, başarısız oldum:(

drhegeli
09-08-2011, 08:50
Pardon resim yüklemeyi unutmuşum bu şekilde diktim perlite

Sn Rodoslu,

bu şekilde tutması zor. Çok uzunlar ve çok fazla yaprak var. Çelik alabildiği sıvıdan fazlasını yapraklarından kaybedecektir. Linkteki fotografta görüldüğü gibi tek boğum ve tek yaprak bırakın. Hatta büyük ise yaprağın yarısını kesebilirsiniz. Üzerini mutlaka kapatın, ki nem kaybı olmasın. Ya bir pet şişe ile, veya naylon ile. Aydınlık ama direkt güneş almayan bir yerde tutun. Arada açar havalandırır ve toprağın (tercihan perlitin) nemini kontrol edersiniz. Köklenmesi 2-3 ayı bulacaktır.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=823146&postcount=82

Bir de dikmeden önce çeliği, varsa köklendirme hormonuna ama mutlaka fungusite batırın öyle dikin. Yukarıda arkadaşların bahsettiği sap kararmasının nedeni mantardır. Bu durumda başarısızlık söz konusudur...

drhegeli
09-08-2011, 09:18
Ayrıca ısı ve ışık önemli. ...

Haklısın sevgili lir. C. durandii, devleşen lingustrumların arasında fazlasıyla gölgede kaldı. Az ışık nedeniyle çiçeklerin rengi oturmadı, tepalları soluk hatta beyaz kaldı. İlginç olan, üstteki beyaz çiçeğin stamenlerinin de renginin farklılaşması...

acemifüsun
09-08-2011, 10:08
Sn Rodoslu,

bu şekilde tutması zor. Çok uzunlar ve çok fazla yaprak var. Çelik alabildiği sıvıdan fazlasını yapraklarından kaybedecektir. Linkteki fotografta görüldüğü gibi tek boğum ve tek yaprak bırakın. Hatta büyük ise yaprağın yarısını kesebilirsiniz. Üzerini mutlaka kapatın, ki nem kaybı olmasın. Ya bir pet şişe ile, veya naylon ile. Aydınlık ama direkt güneş almayan bir yerde tutun. Arada açar havalandırır ve toprağın (tercihan perlitin) nemini kontrol edersiniz. Köklenmesi 2-3 ayı bulacaktır.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=823146&postcount=82

Bir de dikmeden önce çeliği, varsa köklendirme hormonuna ama mutlaka fungusite batırın öyle dikin. Yukarıda arkadaşların bahsettiği sap kararmasının nedeni mantardır. Bu durumda başarısızlık söz konusudur...

Sn.drhegeli fungusit hiç aklıma gelmemişti, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim:)

Benol Hazaroğlu
09-08-2011, 10:14
Ben galiba perlitin suyunu ayarlayamıyorum. Sayfayı baştan sona tekrar okuyorum. Çelik istenildiği şekilde alıyorum.
Bu sıcaklarda pet sera şart mı?

drhegeli
09-08-2011, 10:26
Bu sıcaklarda pet sera şart mı?

Çelik gövdesini kısa tutmak, yaprak sayısını azaltmak ve üzerini kapatmadaki amaç çeliğin nem kaybetmesini engellemek. Ki ısı arttıkça nem kaybı da artar. Bu yüzden çeliğin üstünü kapatmak başarı oranını arttıracaktır.

rodoslu
09-08-2011, 10:29
Evet fungusit çok iyi...
Teşekkürler sayın drhegeli, çeliklerin boylarını ve yapraklarını kısaltmıştım. Fungusite batırıp üzerini de kapatayım.

drhegeli
09-08-2011, 11:23
Kapalı ortam, nem, ısı ve zedelenmiş bir doku... Bunların hepsi enfeksiyona davetiye; besiyeri gibi... Patojenler her yerde... Toprakta, kullandığımız makasta, havada, suda, ellerimizde, çeliğin kendisinde... Bunları çeliğimizden ne kadar uzak tutarsak başarı şansımız o kadar artar :
-Çıplak elle çalışıyorsak, işleme başlamadan önce ellerimizi dezenfektan sabun ile yıkamak...
-Kullandığımız makası dezenfekte etmek... (Çamaşır suyunda bekletmek gibi...)
-Kaynamış soğumuş su kullanmak...
-Yetiştirme ortamı olarak toprak yerine bulaşık olma olasılıkları daha az olan malzemeler kullanmak : perlit, vermikülit, zeolit, taş yünü ; hatta sevgili jezebel'in (kulakları çınlasın) bahsettiği kedi kumu (diatomit) gibi... Toprak kullanacaksak sterilize etmek...(Fırında 180 derecede 20 dakika)
-Fungisit kullanmak...

Biraz zahmetli gibi görünüyor ama, köklenmiş bir çeliğin mutluluğunu hangi kredi kartı verebilir...:)

Benol Hazaroğlu
09-08-2011, 12:18
Bu faydalı bilgilere çok teşekkür ederim.

bettyycim
20-08-2011, 22:31
Arkadaşlar Pendikteki sera da Clematis campanifolara vardı 2 saksı ilgilenenlere duyurulu çiçekliydi :D

jineop
21-08-2011, 12:11
Arkadaşlar Pendikteki sera da Clematis campanifolara vardı 2 saksı ilgilenenlere duyurulu çiçekliydi :D

Onlar çalı clematislerden geçen seneden kalan C. integrifolia Hakuree olanlar. 30 lira ama 25 liraya iniyorlar. Benim beyaz laleler. Çok gösterişli olduklarını bu seneye kadar düşünmüyordum. Hala çiçekli olması hoşuma gider yaptı.

jineop
21-08-2011, 22:06
Hoşgeldin lir.

Bu sayfa biraz öksüz kaldı. Clematislerinde bitiş zamanı geldi demekki.

Yok yok ashvalar tomurcukta :)

jineop
21-08-2011, 22:08
Biraz daha geniş bir yerim olsaydı kesinlikle kacırmazdım sizdeki beyaz laleler cok hoşuma gitmişti lir
Örneğin sümbül ya da laleniz varsa birlikte ekebilirsiniz. Biri biter diğeri başlar.;)

jineop
22-08-2011, 11:10
Sevgili lir.

Bu çok güzel haber. Geç açan bir Clematisim var demek ki.
1 değil 2 tane var:) Justayı unutmayın.

iris41
22-08-2011, 22:13
Benim klamatis hala acıyor sizdeki durum nedir?

Sevgi Durul
22-08-2011, 22:25
Piiludan sonra jackmani de çiçeğini gösterdi. Sevgili lir'e teşekkürlerimle...

242200

Tura
23-08-2011, 07:25
Açmaz olurmu. Bunlar çok hamarat.

242223

242224

jineop
23-08-2011, 09:50
Harika görünüyorlar.
Daldırma yaptığım clematis montanlardan bir tanesini dün anasından ayırdım. Yapraklarında en ufak bir solma olmamış. Çeliklediğim montanalardan da 3 tanesi tutmuş görünüyor. :D

Terra
23-08-2011, 18:57
Bizim bahçedeki son Clematis havadisleri de şu şekilde:
Montana Pink Perfection Ağustos ortasında geç kalmış iki tane çiçek açarak şaşırttı. Margaret Hunt uzun bir tembellik döneminden sonra ilk tomurcuğunu verdi (belki yüksek potasyumun sonucudur?). Ville de Lyon 3. turda, President, Ernest Markham, Westerplatte, Jackmanii, Integrifolia grubu 2. turdalar.
Bu arada Gladys Picard esrarengiz bir şekilde kurudu. Yerini değiştirmeye çalışırken hırpaladığım Voluceau da sanırım kurudu. Ayrıca yurtdışından getirdiğim çıplak kök Rehderiana ne yazıkki tutmadı. Francis Rivis ve Flammula da hiç hoş durumda değiller. Yeni misafirler Texensis Spp., Lady Diana, Sir Trevor Lawrence, Avant Garde, Betty Corning ve Triternata Rubromarginata hayatlarından memnun görünüyor. Sayın Lir'in gönderdiği Armandii hayatından çok memnun, yerini sevdi sanırım, her tarafından yeni dallar fışkırdı.
Bu yaz aldığım çeliklerden Tangutica'ların neredeyse tamamı, 5-6 tane Mme Cholmondoley, 1-2 tane Ville de Lyon, 1 tane Montana Elizabeth köklendi. Bazıları komşu bahçelere gitti bile. Diğer sonuçları bekliyorum merakla. Bu arada bahçenin dışındaki parke yolun kenarında, taşlar arasından çıkmış bir sürü Tangutica fidesi gördüm (gerçekten bizde de sokak Clematis'i olmuş oldu böylece). Tohumları uygun şartlarda gerçekten çimleniyor demekki. Tevekkeli bu türü "Invasive Plants" (işgalci bitkiler) listesine boşuna eklememişler.
Bu arada tavsiye edebileceğim iki tane yeni Clematis kitabı okudum:
1- Clematis, Christopher Lloyd
2- Everyones Clematis - The Montanas, John Howells
Özelikle Lloyd'un kitabı eski bir klasik. Clematis çoğaltmak için aşı yöntemi meğerse en yaygın kullanılan yöntemmiş. Viticella ya da Vitalba gibi çabuk çimlenen tohumlarla üretilen gövdelere, diğer Clematis'ler aşılanıyormuş. Bir süre sonra yeni Clematis kök yapısını ele geçiriyormuş. Denemeye değer.
Saygılar,

Terra

jineop
28-08-2011, 18:50
Sayın Terra,
çok ve değişik clematisleriniz var. Keyife büyütün. Clematis wyevale beni utandırdı. Her dal yaklaşık 75cm cıvarında ve 10cm de çiçek boğumu. Fotoğraf istediğim gibi olmadı ama gerçekten güzel bir duruşu var. Diğerleri de tek tük açıyorlar. Sadece Adalet Ablanın Bahçesine yüklediğim , çelikten yetişen bol çiçeklendi. Montana rubenste tek tük tomurcuk var. Selamlar.

Terra
28-08-2011, 21:04
Sayın Terra,
çok ve değişik clematisleriniz var. Keyife büyütün. Clematis wyevale beni utandırdı. Her dal yaklaşık 75cm cıvarında ve 10cm de çiçek boğumu. Fotoğraf istediğim gibi olmadı ama gerçekten güzel bir duruşu var. Diğerleri de tek tük açıyorlar. Sadece Adalet Ablanın Bahçesine yüklediğim , çelikten yetişen bol çiçeklendi. Montana rubenste tek tük tomurcuk var. Selamlar.

Sayın Lir,
Maşallah Wyevale'iniz çok güzel. Umarım ileride çoğaltmayı da başarırsınız. Benimkinin hala nasıl birden kaybolduğunu anlayamadım, kışın toprak altında fazla mesai yapan yumuşakçalardan şüpheleniyorum.
Bir önceki mesajda adı geçenlerin çoğu yeni geldi. Bu arada kötü durumdaki Francis Rivis tamamen kurudu. Ama kurumadan önce aldığım üç cılız çelik hala canlı. Umarım tutar.
Adalet Hanım, bu arada benim yeni misafirlerin ikisi kokulu, Betty Corning ve Triternata Rubromarginata. Umarım ileride bol bol açar ve çoğalırlar:) Ayrıca Sayın Lir'in Wyevale'i de kokulu olarak bilinen Clematis'lerden.
Saygılar,

Terra

Jezebel
29-08-2011, 13:56
Bu gün İzmir Baumaxx' a gittim. Clematis "Blue Angel" vardı sadece 20 liraya.
İyi durumda.

Terra
29-08-2011, 20:52
Bu gün İzmir Baumaxx' a gittim. Clematis "Blue Angel" vardı sadece 20 liraya.
İyi durumda.

Sayın Jezebel, aldınız mı bilmiyorum ama forumda bu türe sahip arkadaşlar resmini paylaşmıştı. Oldukça güzel bir rengi var. Kaçırmayın bence.

Terra
30-08-2011, 06:59
Sayın Terra;
Muhteşem bir koleksiyona sahipsiniz, dilerim kalanları sağlıkla yaşatabilirsiniz.

Clematis cinslerinin arasında kokulu olanlar var tabii, ama hepsi değil, bunu kast etmiştim :)
Sevgiler.

Adalet Hn., çok teşekkürler. Gerçekten de koleksiyon güzel bir tanım. Bu çiçekte insanın içindeki koleksiyon ruhunu tetikleyen bir şey var sahiden. Hatta bazı Clematis kitaplarını Antika Koleksiyoncuları Klubü bastırmış. Farkına varmadan bizler de kapıldık bu tutkuya sanırım, o yüzden küçücük bahçelerimizi çeşitleriyle doldurduk bile. Bizde olmayan bir tür satıldığını duyunca hemen adrenalin katsayımız artıyor. Bir komşum bendekileri beğenip gidip kendisine 3 tane Bauhaus'tan almıştı, bahçesinde tırmandıracak yer olmadığı için yüksek direkler dikmiş, üzerine de enine ikişer yatay parça çakmış, telgraf direği gibi görünüyor, ama ne kadar şık durduğunu tarif etmek zor. Yakında onu da harıl harıl Clematis toplarken görürüz herhalde.

Bu arada koku konusunda haklısınız, benim de bahçeye ekme önceliğim hep kokuydu. Buna ilk istisnam Ortanca'ydı, ikincisi Clematis oldu. Bu nedenle de Clematis'leri yasemin, gül, hanımeli, karanfil, lilyum, hosta gibi kokulu çiçeklerin arasına karıştırmaya, bulabilirsem kokusuz köşelerdekilerin aralarına kokulu Clematis türlerini ekmeye çalışıyorum. Sonuçta yaz bahçesi rengarenk olmalı ama bu yetmez aynı zamanda da mis gibi kokmalı.

Herkesin Bayramı kutlu olsun.

jineop
31-08-2011, 07:40
Sn Terra,
C. wyevaleyi önümüzdeki bahar başlangıcında ilk surgunlerini vermeye başlamadan yan sürgünle çoğaltmayı sizin için deneyeceğim. Selamlar.

Çelikten yetiştirdiğim John Paul II muhteşem...

Benol Hazaroğlu
01-09-2011, 14:46
Muhteşem ötesi. Bir çelik kaç yılda bu kadar büyüyebildi.

jineop
01-09-2011, 15:41
Muhteşem ötesi. Bir çelik kaç yılda bu kadar büyüyebildi.

3. yılın başında açtı, bir o kadar da tomurcuk var. :p

jineop
01-09-2011, 15:57
Arkadaşlar,Şeker bayramınız kutlu olsun.İyi tatiller.

Güle sarılmış resimlerini çok beğeniyorum.

http://clematis.org/explore/gallery/album/29-Claudia-Roller-s-Clematis-Photos-Part-3

http://clematis.org/explore/gallery/album/42-Barbara-Adams-Garden

Nette ibrelilere sardırılmış resimleri görmüştüm. Benim W. nike ve montana rubens güle sardırılmış. Şimdi W. nike nin bir dalını spiral serviye sardırmayı düşünüyorum:p
Geçen sene kırılan bir tomurcuklu dalı öylesine elma ağacının dibine belki çiçeğini görebilirim diye daldırıvermiştim. Tuttu:p:p:p Onu ordan hiç ellemeyi düşünmüyorum. Çok büyütmeden düzenli budayarak gövdesinde bırakmayı düşünüyorum. Nedendir bilinmez, bu ağaç diblerini çok seviyor clematisler. Jezebele yetiştirdiğim Jackmanide aynı şekilde büyümüştü.

Benol Hazaroğlu
01-09-2011, 17:15
Benim çelikler neden tutmuyor. Ağlayacağım. İsteyen arkadaşlara gönderebilirim diye her türlüsünü denedim pet seta yaptıklarımdan sıfır netice. 2 dal toprağa daldırdım onlardan ümitliyim.

Hülya
01-09-2011, 19:50
[QUOTE=lir;854474]Nette ibrelilere sardırılmış resimleri görmüştüm. Benim W. nike ve montana rubens güle sardırılmış. Şimdi W. nike nin bir dalını spiral serviye sardırmayı düşünüyorum:p

Sevgili Lir.Sizin de Clematisleriniz yanındaki bitkilerle çok uyumlu görünüyorlar.

Brüksel ve çevre şehirlerde {kızım öğrenciydi] gezdiğimiz günlerde genellikle güllere sarılmış Clematislerin görüntülerini çok seyretmiş ve beğenmiştim.Hele ağaçlara sarılmış olanlar da ayrı güzellikteydiler.
Üretmek de ayrı bir zevk,siz bu konuda çok başarılısınız.
Ben de daldırma yaparak,yeni fidan elde edebildim.Bebek Clematisimi çok seviyorum.[Multi blue]:)
Selamlar.

iris41
01-09-2011, 20:22
Bayram tatilini kısada olsa köyümde gecirdim . Kastamonunun dagı taşı yabani klamatis kaynıyor beyaz ufak katmerli ve yogun cicekli sadece koku yok .Neredeyse agacları bile kaplamış :eek:

Terra
02-09-2011, 08:00
Montana Pink Perfection açmaya devam ediyor. Çelikleri de tuttu.

Terra
02-09-2011, 08:01
Tangutica çiçekleri solsa bile değişik güzellikler sunabiliyor. Tohumları üç hafta dolmadan çimlendi.

Terra
02-09-2011, 08:11
Bunlar da Eylül bahçesinin açmış olan diğer Clematisleri:
Margaret Hunt - ilk kez açtı.
Integrifolia Alba - yerden alıp büyük saksıya geçirdim, tüm yaz üstünden çiçek eksik olmadı.
Integrifolia Rosea - İkinci tur açtı ama küçük bahçe canavarlarının ısırıklarından kurtulamadı.
Ville de Lyon - Kaçıncı tur açıyor takip edemedim, ama çiçekler gittikçe küçüldü.
Comtesse de Bouchoud - Tüm yaz sürekli açık 1-2 çiçek vardı üzerinde. Kendisine Sayın Lir'in Jean Paul II'sini rol model olarak tavsiye ettim:)

Güler
02-09-2011, 08:59
Güllü Kameriyenin bir ucuna yerleştirdiğim clematislerde halâ çiçekler var. Bu mevsimde açmalarını seyretmek bile güzel.

243548

243549

Terra
02-09-2011, 10:29
Bu da Ernest Markham'ın yıldız pozu:)

bettyycim
02-09-2011, 11:46
Clematis Montana 'Fragrant Spring' 2.çiçeğini açıyor çok hafif bir kokusu var yasemine benziyor kokusu ;)

acemifüsun
02-09-2011, 15:18
Sayın Terra ellerinize sağlık:) Çeliklere sera yöntemi uyguladınız mı? Aşamalarını bizimle paylaşır mısınız?

Terra
02-09-2011, 17:10
Sayın Terra ellerinize sağlık:) Çeliklere sera yöntemi uyguladınız mı? Aşamalarını bizimle paylaşır mısınız?

Sayın acemifüsun,
Ne yazıkki fazla vakit ayıramadığım için sera yöntemi ya da soğuk yastık gibi yöntemleri deneyemedim. Sadece gölgede olacakları ve otomatik sulamadan sürekli istifade edebilecekleri bir yerde, aldığım çelikleri köklendirmeyi destekleyen organik güçlü bir sıvı gübrede (adı aklımda değil sonra paylaşırım mutlaka) 1-2 dakika bekletip, torf-mil-perlit karışımı içeren küçük saksılara ektim. Fungusid de kullanamadım. Bazı türlerde neredeyse hiç başarılı olamadım. Örneğin Jackmanii çelikleri hemen karardılar, Nely Moser kurudu, vs. Ama onlardan aldığım çelikler yeterince körpe değildi, belki ondandır. Alınan dallar ne kadar körpe ve büyüme temposu hızlı olursa o kadar başarılı olunuyor. Bazı türlerde başarı oranı %100'e yakın oldu. İlginç olan, bir çok kitap, çelik için alınan dalın en yumuşak üst kısmının atılmasını söylüyor. Ben de genelde öyle yaptım, ama sadece 1-2 çelik çıkarabildiğim türlerde en yumuşak tepe kısmını da kıyamadım ve ektim. İlginç bir şekilde bu fideler, üst kısımdan büyümeye devam ettiler, yani daha çabuk köklendiler. Belki de sadece tesadüftür.
Çeliklerin tam ortadan dikine ikiye ayrılması ile, hem daha fazla üretim, hem de daha yüksek başarı elde edilebildiğini okudum. Bir dahaki sefere bu yöntemi de deneyeceğim, belki bu arada sizler de denersiniz.
Yapı marketlerde satılan büyük şeffaf kutulardan birisini toprağa gömüp, şeffaf kapaklı bir soğuk yastık niyetine kullanabileceğimi düşünüyorum, deneyebilirsem sonuçlarını paylaşırım.
Saygılar,

Terra

jineop
02-09-2011, 19:16
Sn. Terra,
harikasınız, tüm paylaşımlarınız için teşekkürler... Montana çok kolay tutuyor. Çelikten yetiştirebildiklerim
C. Jackmanii
C. John PaulII
C. Hagley Hibrit
C. Montana
C. Piluu ( daha açmadı ama piluu diye hatırlıyorum)

Adalet Yağcı
03-09-2011, 10:11
Çeliklerin tam ortadan dikine ikiye ayrılması ile, hem daha fazla üretim, hem de daha yüksek başarı elde edilebildiğini okudum. Bir dahaki sefere bu yöntemi de deneyeceğim, belki bu arada sizler de denersiniz.

Sayın Terra,
Clematis çeliklerinin pek çoğu öyle ince dallı ki, bunları ortadan(dikey)ayırmak neredeyse imkansız.
Kalın çeliklerde olabilir belki ama, özellikle üst dallardan çelik aldığımız için biraz zor görünüyor, ne dersiniz?

Terra
03-09-2011, 22:27
Sayın Terra,
Clematis çeliklerinin pek çoğu öyle ince dallı ki, bunları ortadan(dikey)ayırmak neredeyse imkansız ... , özellikle üst dallardan çelik aldığımız için biraz zor görünüyor, ne dersiniz?

Adalet Hn., ne yazıkki henüz denemedim, ama resimlerde gördüğüm kadarı ile yapılabilir görünüyor. Yalnız kesimi oldukça keskin bir şeyle yapmak lazım, örneklerde eski tür traş jileti kullanılmış. Ayrıca dediğiniz kadar ince dallarda bu yöntemi uygulamak mümkün olmayabilir.
Saygılar,

Terra

Terra
03-09-2011, 22:33
Bayram tatilini kısada olsa köyümde gecirdim . Kastamonunun dagı taşı yabani klamatis kaynıyor beyaz ufak katmerli ve yogun cicekli sadece koku yok .Neredeyse agacları bile kaplamış :eek:

Sayın iris41,
Bahsettiğiniz katmerli yabani Clematis aşağıdaki resimdeki mi? Farklımıydı?
Saygılar,

Terra

bettyycim
04-09-2011, 20:26
Ben de bugün yabani clematis buldum, enfes kokulu idi ;) tam bir ıhlamur çiçeği kokusu bayıldım, çiçekleri gösterişsiz ama kokusu için değer :D

Terra
04-09-2011, 22:15
Ben de bugün yabani clematis buldum, enfes kokulu idi ;) tam bir ıhlamur çiçeği kokusu bayıldım, çiçekleri gösterişsiz ama kokusu için değer :D

Sayın Bettycim,
Muhteşem görünüyorlar. Çoğaltabilirseniz talibim:)

bettyycim
04-09-2011, 22:26
5-6 tane çelik aldım, bolcada tohum bakalım olursa neden olmasın çelikde yollayabilirim resmen bir devdi ana bitki ;)

neşride
06-09-2011, 09:58
Aynı tür yabani clematisten Tekirdağ - uçmakdere arasında buldum. Daha önce yabani clematis'in mor renkli iki çeşidini köyümüzün girişinde bulmuş, çelik alıp köklendirememiştim.

Bu kez bu türden, toprağa değip, kendiliğinden köklenmiş olanlarından aldım. Bolca da tohum almıştım, ama Tekirdağ'da unuttum maalesef tohumları. Fidelerden birini saksıya birini de bahçeye diktim. Her ikisi de Tekirdağ'da.

Saksıya diktiğim, bildiğimiz asma gövdesi gibi odunsu bir gövdenin üzerinden yapraklanmıştı. Bu sefer umutluyum, ama iş biraz da kızkardeşime düşüyor.

Kokusu çok güzel, hafif ıhlamurumsuydu.

neşride
06-09-2011, 10:13
Benim aldığım yabani Clematis'in tohumları böyleydi. Doğada gördüğüm Clematisleri artık hemen tanıyorum ama, henüz bir Clematis'im bile yok :(

Eğer tohumdan üretmeyi denemek isteyen olursa kızkardeşimden tohumları Ankara'ya göndermesini isteyebilirim.

jineop
06-09-2011, 11:58
Sayın Bettycim,
Muhteşem görünüyorlar. Çoğaltabilirseniz talibim:)

Sevgili Terra , istediğinizi bilmiyordum. Karadeniz de o kadar çoktur ki ...
Haber veririm. Sevgiler...
Justa, W. Nike ve Ashva
Ashva ve Justa orta -küçük çiçekli

Terra
06-09-2011, 12:38
...Karadeniz de o kadar çoktur ki ...Ashva ve Justa orta -küçük çiçekli
Ashva ve Justa çok güzel görünüyorlar. Elinize sağlık.
Ben bahçeye kokulu Clematis'ler de getirmek istiyordum. Bu nedenle bu yaz İngiltere'den çıplak kök Flammula (Türkiye'de doğal olarak yetişiyormuş, hatta Bettycim'in paylaştığı kokulu bitki Flammula'yı da andırıyor) ve kardeşi sayılan Triternata x Rubromarginata almıştım. Kapalı ortamda iki haftada 40-50 cm.'e ulaştılar. Bunun üzerine bahçeye gölgeye çıkardım, her ikisinin de dalları bir kaç saat içinde pörsüdü. Sulamaya devam ettim, iki hafta sonunda alttan tekrar sürgün verdiler. Bunun üzerine toprağa geçirdim. Yine her ikisi de soldu. Şimdi iki haftayı geçtik ama ses seda hala yok. Pek nazlılar yani.
Diğer Clematis'lere göre gösterişsiz olmalarına rağmen, kokularının müthiş olduğu söyleniyor. Bahçede aşı ve melez denemek için böyle yerel, güçlü ve ilkel türlerin de olması ilginç olabilir.
Saygılar,

Terra

bettyycim
06-09-2011, 12:45
Kokuları gerçekten çok güzel ıhlamur çiçekleri açtığı zaman aldığınız kokunun aynı ve toplayıp bardağa koyduğum çiçekler mutfakta dutuyor ama kokuları salondan bile duyuluyor ;)

Terra
06-09-2011, 14:00
Kokuları gerçekten çok güzel ıhlamur çiçekleri açtığı zaman aldığınız kokunun aynı ve toplayıp bardağa koyduğum çiçekler mutfakta dutuyor ama kokuları salondan bile duyuluyor ;)

Açıkçası kokulu olanın Flammula olduğunu tahmin ediyorum. Flammula için yakındaki insanın içini bayacak kadar çok kokulu olduğu, bu nedenle mümkünse bahçenin uzak bir köşesine dikilmesi gerektiği yazıyor. Sonbahar bahçesindeki en baskın kokunun onun kokusu olduğu söyleniyor. Bu durum sizin tarifinizle de uyuşuyor.
Hem Vitalba, hem de Flammula'nın Türkiye'de Marmara, Orta Karadeniz, Ege, Akdeniz bölgesinde yetiştiği söyleniyor. Flammula, Vitalba'dan kısa bir süre sonra çiçek açıyormuş.
Flammula gelin buketlerinde de kullanılıyormuş, ilaç yapımında da. Pek çok kişi Vitalba ile Flammula'yı ayırt etmekte zorlanıyormuş. İlginç olan, Charles Darwin de Vitalba ve Flammula üzerinde deneyler yapmış.

Terra
06-09-2011, 15:35
Sevgili Terra,
Tanguticalar geldi, çok teşekkür ederim. Sevgiler...

Sağlam ulaşmalarına çok sevindim. Biraz boyunları bükülmüş, umarım sulanınca toparlanırlar.
Güle güle büyütün:)

Terra
06-09-2011, 15:44
Güllü Kameriyenin bir ucuna yerleştirdiğim clematislerde halâ çiçekler var. Bu mevsimde açmalarını seyretmek bile güzel.

243548

243549

Sayın Güler, forumdaki "Clematis" başlığımızı size borçluyuz sanırım. Agaçlar.Net'teki en aktif başlıklardan da birisi. Sizi aramızda görmek çok güzel.
Saygılar,

Terra

Benol Hazaroğlu
06-09-2011, 17:47
Yabanı Clematis buralarda çok fazla. Sitemin dışında çalılıkların, fındıklıkların arasında çok büyümüş ve açmışlardı. Ama arkadaşların yazdıkları gibi şu anda çiçekli değiller. Onlar çiçeklerini Haziranda açtı ve bitirdiler sadece tohumları var.
Yazıldığı gibi yaklaşınca yoğun bir ıhlamur çiçeği kokusu var. Üzgünüm benim ilgi alanıma girmiyorlar tohum toplayabilirim, isteyene çelik deneyebilirim.

Terra
07-09-2011, 08:48
5-6 tane çelik aldım, bolcada tohum bakalım olursa neden olmasın çelikde yollayabilirim resmen bir devdi ana bitki ;)

Sayın bettycim,
Mesaja ekleyemediğim çizimi buraya koyuyorum. Pek Clematis'e benzemedi ama çelik almakta fikir verir diye umuyorum.
Aslında resimde birer yaprak görünen boğumlarda üçer yaprak oluyor. Çeliklerin tepesinde iki taraflı yer alan üç yapraklı dalların birisini kesiyorsunuz. Kalan üç yaprağın da ortadakini kesiyorsunuz. Eğer yapraklar büyükse tek bir yaprak, hatta yarım yaprak da bırakabiliyorsunuz.
Aslında Sayın Drhegeli bu konuda güzel bir açıklama ve çizim paylaşmıştı ama yerini bulamadığım için size referans veremedim. Bulursanız daha iyi anlaşılır.
Saygılar,

bettyycim
07-09-2011, 09:14
Çok teşekkür ederim Sevgili Terra mesaj alınmıştır :D Dr.hegelinin de çizimi görmüştüm, şimdi tekrar dönüp bakarım .

iris41
07-09-2011, 21:35
Bu yabani klamatisler bögürtlenleri cokmu seviyor anlamış degilim bettyycim fotografları sanki ben cekmişim tek fark koku yok ve cicekler cok daha yogun ic bölgesi katlı .
Bu arada Tanguticamın fotosunu hafta sonu cekerim :D tekrar teşekkürler Terra

bettyycim
08-09-2011, 08:36
Evet sevgili iris41, genelede böğürtlenlerle içli dışlı oluyorlar. Resme gelince bende bazen arkadaşların resmini görünce ben çekmişim hissine kapılıyorum :D

iris41
08-09-2011, 21:25
Sayın terra yüklediginiz resimdekinden farklıydı sanırım sanırım diyorum cünkü öbek öbek okadar cok acmış haldelerki sanki farklı gibi :rolleyes:
onların yanına köye başka renk ve cins clamatis diksem normal yolla tohum baglasa acaba farklı cinsler cıkarmı iklimi uygun tohum baglama süper

Terra
09-09-2011, 09:19
...yüklediginiz resimdekinden farklıydı ...
... köye başka renk ve cins clamatis diksem normal yolla tohum baglasa acaba farklı cinsler cıkarmı ...

Bence kendiniz gidemiyorsanız bile hemen bir fotoğrafını çektirin. Eğer farklıysa yepyeni bir tür olabilir.
Yakınlardaki başka clematis'lerle tozlanıp bambaşka türler ortaya çıkma ihtimali her zaman var tabi. Aynı kromozom yapısına sahip bitkilerde böyle melezleşmeler olabiliyor. Flammula ile Viticella arasında böyle hibritler var mesela. Ama bu biraz bilet almadan bekleyip belki bir piyango bileti bulurum ikramiye de bana çıkar demek gibi birşey. Ama olmuyor değil, bir çok tür böyle tesadüfler ve şansın sonucu bulunmuş. Öte yandan yapay tozlama ile yeni türler araştırmak çok zor ve sabır isteyen bir iş. Labaratuvar koşularında hibrit çalışmaları yapan bir çiçekçi her yıl 20.000 hibrit tohum ektiklerini, bunların içinden 10 yıl sonunda sadece 1 veya 2 tane pazara yeni Clematis türü sürebildiklerini söylüyor.
Saygılar,

Terra