View Full Version : Yaban Asması (Clematis sp.)
Sayfalar :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Adalet Yağcı
24-05-2010, 08:41
...Coca Cola gibi bir sırrın var...
Yılmaz bey, keşke bir sırrım olsa da sizlerle paylaşsam, bildiğim, denediğim her şeyi paylaşıyorum zaten ;)
Bir kaç tohum bırakıp geri kalanını kesmeyi düşünüyorum ben de.
Dün o kadar yoğundum ki, ona sıra gelmedi, günün yarısı yağmurlu geçti zaten, geri kalan yarısında da fotoğraf çektim :D
Yılmaz Yalçın
24-05-2010, 09:13
Yılmaz bey, keşke bir sırrım olsa da sizlerle paylaşsam, bildiğim, denediğim her şeyi paylaşıyorum zaten ;)
Bir kaç tohum bırakıp geri kalanını kesmeyi düşünüyorum ben de.
Dün o kadar yoğundum ki, ona sıra gelmedi, günün yarısı yağmurlu geçti zaten, geri kalan yarısında da fotoğraf çektim :D
Ablacığım yapraklarına su uygulaması yapıyor musun?
Adalet Yağcı
24-05-2010, 09:58
Yapraklara su uygulaması yapmam mı gerekiyor, ben kendi haline bırakıyorum, çiçeklere su değirmemeye gayret ediyorum, ıslak görüntü, yağmurdan sonra fotoğrafladığım için.
Yılmaz Yalçın
24-05-2010, 10:04
Yapraklara su uygulaması yapmam mı gerekiyor, ben kendi haline bırakıyorum, çiçeklere su değirmemeye gayret ediyorum, ıslak görüntü, yağmurdan sonra fotoğrafladığım için.
Evet yapraklar ıslak görünüyordu:)Clematisler kışlar ne kadar sert geçerse o kadar coşuyormuş:)
degerli iel77.
Yardim elinizi uzatmaniza sevindim. O halde bir sorun yok / Cinsimiz belli> Clematis piilu,:)
Benimki soluk benizli kalmis sizinkilerin arasinda. Gunesden fazla kacirdim herhalde.
Bugun Istanbul piril piril. Hafifden gunese cikartmayi deneyecegim. Umarim rengi kendine gelir.
Hepinizin cicekleri cok ama cok hos...
Yılmaz Yalçın
25-05-2010, 20:19
benim clematisim de Adalet hanımın ki gibi olacak mı acaba? daha 20 günlük multi blue
Kesinlikle olacak ama bunun için yerine alışması köklerini güçlendirmesi gerekiyor..Gelecek yıl daha çok tomurcuk verecek...Murat Plevneli üstadımız clematisi yerine dikince üst ucundan elimizle biraz kopartmamızı böylece kök kısmının gelişmesinin daha sağlıklı olacağını ve bu işlemin clematisin güçlenmesi sağlayacağını söylemiş eski yazılarında..
Clematis çiçeklerindeki renk değişkliğini bir arkadaşımız da paylaşmıştı. Bu Clematisin çiçekleri 4 yapraklı, geçen yıl rengi daha çok maviydi şimdiyse ise yanındaki Mor-Pembe karışımlı çiçekliyle hemen hemen aynı tonda çiçekler açtı. Ya Ortanca gibi toprak yumuşaklığına göre renk değiştiriyor ya da Sardunya gibi yanında dikili olandan etkileniyor diyeceğim ancak Snow Queen de onlarla beraber dikili, çiçek rengi hiç değişmedi. Sebebini bilemiyorum ama bu rengi daha güzel oldu. :)
Üstteki iki çiçek geçen yıl mavi açanlar, alttakiler ise benim ilk göz ağrım dediğim Clematisim.
147133
Renkler tamamen diğeriyle aynı olmuş. Bu rengini daha çok sevdim. :)
147134
Geçen yıl bu renkteymiş, farkı şimdi daha çok gördüm.
147144
Yılmaz Yalçın
26-05-2010, 09:30
Clematis çiçeklerindeki renk değişkliğini bir arkadaşımız da paylaşmıştı. Bu Clematisin çiçekleri 4 yapraklı, geçen yıl rengi daha çok maviydi şimdiyse ise yanındaki Mor-Pembe karışımlı çiçekliyle hemen hemen aynı tonda çiçekler açtı. Ya Ortanca gibi toprak yumuşaklığına göre renk değiştiriyor ya da Sardunya gibi yanında dikili olandan etkileniyor diyeceğim ancak Snow Queen de onlarla beraber dikili, çiçek rengi hiç değişmedi. Sebebini bilemiyorum ama bu rengi daha güzel oldu. :)
Üstteki iki çiçek geçen yıl mavi açanlar, alttakiler ise benim ilk göz ağrım dediğim Clematisim.
147133
Renkler tamamen diğeriyle aynı olmuş. Bu rengini daha çok sevdim. :)
147134
Geçen yıl bu renkteymiş, farkı şimdi daha çok gördüm.
147144
Sevgili Limon,
Size katılıyorum clematisler renk değiştirebiliyor..Benim de geçen yıl patlıcam moru açan clematislerim bu yıl biraz daha vişne çürüğü rengine döndü..
Bitkiyi daha bol gunes alan bir bolgeye yerlestirdim. Resimledigim cicek renginde degisiklik olmadi. Gunun moda deyimi ile `pudra mavisi` sirin bir renk.
Bitmedi.. Daha da ilginc bir olayla karsilastim. Diger tomurcuklar patladi. Ve o cicek digerinden farkli. Renk olarak farkli sekil olarak da farkli.
Ilk cicek katmerli idi yeni gelisenler yalin kat. Farkli iki cins gibiler.
Bitmedi.. Bu acan cicekler nasil besleniyorlar gelisiyorlar anlamam mumkun degil. Dallari zedelenmis koptu kopacaklar...
Pillerimin sarji olsun mutlaka sizlerle paylasacagim.
Yılmaz Yalçın
26-05-2010, 10:43
Bitkiyi daha bol gunes alan bir bolgeye yerlestirdim. Resimledigim cicek renginde degisiklik olmadi. Gunun moda deyimi ile `pudra mavisi` sirin bir renk.
Bitmedi.. Daha da ilginc bir olayla karsilastim. Diger tomurcuklar patladi. Ve o cicek digerinden farkli. Renk olarak farkli sekil olarak da farkli.
Ilk cicek katmerli idi yeni gelisenler yalin kat. Farkli iki cins gibiler.
Bitmedi.. Bu acan cicekler nasil besleniyorlar gelisiyorlar anlamam mumkun degil. Dallari zedelenmis koptu kopacaklar...
Pillerimin sarji olsun mutlaka sizlerle paylasacagim.
Gizemli çiçekler clematisler:)Benim piilunun ilk çiçeği katmersiz ve pudra mavisi açtı:)Şimdi açık pembeye döndü rengi:)Sihirbaz çiçeği diyesim geliyor:)
Adalet Yağcı
26-05-2010, 10:47
Yine bir Limon klasiği, çok ama çok güzeller. (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=147133&d=1274857140)
Aynısından iki yıl önce almıştım, ortadaki kırmızımsı şerit yok şimdi, düz koyu mor olarak açıyor.
147151
Adalet Hanim.renkler cok hos olmus.
Ayni saksi. ayni kok.. Ama birbirlerinden farkli cicekler..
Yeni acanlar utangac sanki. Ebatlari da kuculmus..:(
http://i130.photobucket.com/albums/p258/forumh/11.jpg
Resimde sorun varsa beni ikaz edin tekrar.
Adalet Yağcı
26-05-2010, 12:40
Limon'cuğum, clematisleri ikişer üçer renk aynı yere dikmek güzel bir fikir, tabi çiçeklenme sıraları da uygun olmalı.
Sevgili Fizban, link açılmıyor, tekrar dener misiniz?
Şimdi açıldı, sanırım bende bir problem oluştu.
Çok hoş çiçeklenmişler, güle güle büyütün.
Yılmaz Yalçın
26-05-2010, 12:59
Limon'cuğum, clematisleri ikişer üçer renk aynı yere dikmek güzel bir fikir, tabi çiçeklenme sıraları da uygun olmalı.
Sevgili Fizban, link açılmıyor, tekrar dener misiniz?
Şimdi açıldı, sanırım bende bir problem oluştu.
Çok hoş çiçeklenmişler, güle güle büyütün.
Kesinlikle haklısın Adalet Abla,
Ben vişne çürüğü renkli clematisimle açık pembe olanı birlikte diktim ama inatla açmamakta direniyor açık pembe olan:)
Interneti seviyorum.
Asagidaki sayfa benim gibi yeni baslayan ve hevesliler icin oldukca faydali.
Clematislerin hangi dönemde açmasını istiyorsunuz?
Kokulu mu istersiniz, kokusuz mu?
Katmerlı mi olsun katmersız mı?
Hangi renk sizi cezbediyor?
Tam gölge, tam güneş, kuzey cephe vs..
Tüm bu soruların cevabını bulabiliyorsunuz.Paylaşmak istedim.
Adalet Hanım: Hap kadar küçük bir cam önüm var. Orada ne derece başarılı olacağım şüpheli.!Ama bir şeyi yeter ki seviniz, şartlar ne olursa olsun size mutluluk veriyor.!
Üzerindeki tomurcuklar zaten satın aldığımda vardı. Şimdilik açıyorlar. Esas bundan sonraki bakımını yapabilecek miyim bakalım...
Biran evvel besin vermeye başlamam lazım.
Merak ederseniz, arama yapabileceğiniz sayfa linki aşağıda:
http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clempicsearch.cfm
Yılmaz Yalçın
27-05-2010, 13:26
Yaban asması Ankara'da bahçede yetişir mi acaba? Yeni aldığım bir tane yaban asmam var şu an balkonda, bahçe düzenlemesi yapılırken dışarıya almayı düşünüyorum. Teşekkür ederim.
Yetişir ancak güneş alması gerekli...Kışın donlardan etkilenmez clematis bilakis seviyor soğukları:)
Benimki katsız ve minik , adını bilmiyorum .
Bilen varsa söylesin lütfen :p
Güngör Salman
27-05-2010, 21:58
Dün izmitteydim, Satı Uğurtan'ın evine iki adım uzaklıktaki ormandan Clematis.
Vildan Sönmez
27-05-2010, 22:25
Satı Hanım bahçesine alsın, üretsin biz sıraya gireriz...;););)
Ben Kıyıköy'den beyaz çok güzel bir orman sarmaşığı çelik ektim, önce tutmuş gibi yaptı, sonra kurudu.:(:(:(
Sevgili Adalet Yağcı, yerinde görmenizi isterim gerçekten çok güzel her yer mora bezenmiş ablama söylerim çelik alır tohumda çoktu geçen yıl.
Arkadaslar,
Istanbul un 2 gunluk sicaginda piilum bayildi. Olacak is degil!:(
Kendileri revirde..
Yabanci forumlardan okuduklarimi uyguladim.
Ani hava degisimi bitkiyi strese sokabiliyormus. Tabii olay bu mu ...emin degilim.
Bir diger sebep ise , clematislerde en cok rastlanan cansizlik hastaligi. Ben bayginlik diye kendimce bir tanimlamada bulundum.
Yukaridakilerden hangisi acaba diye dusunmeye gerek yok. Yapilacak sey ayni.
Bogumlarindan bitkiyi kesiyoruz. Bozulmus yapraklari atiyoruz.
Bunu yaptiktan 2 gun sonra kivrimindan yeni filizlenme basladi.
Devamini getirebilirsem bir daha bayilmama hedefli buyuruz.
Siz de deneyin arzu ederseniz. Su noktada yapilacak farkli bir is yok benim anladigimca...
Filizleri bir ara resimlerim.
Yılmaz Yalçın
28-05-2010, 10:02
Arkadaşlar hava aşırı sıcak olunca toprak hızla nem kaybediyor ve clematislerin kökleri tahrip oluyor..Clematisler susuzluğa direnci olmayan,hemen bu durumda kuruyabilen bitkiler..Ben geçen yıl 2 clematisimin birisini mantardan diğerini de aşırı sıcaktan kaybettim..Bu yıl ise B5A kullanmaya başladım ve sıcaklara rağmen clematislerim coştu geçen yıla göre yaprak boyutu da çok büyük..Yapraklar canlı ve sürgünler daha fazla..B5A nın clematislerimde gözlemlediğim en önemli özelliği ise bitkinin susuzluğa karşı direncini arttırdı ve bu nedenle clematisin kurumasına engel oldu..Ayrıca kök sistemini geliştirmesi sayesinde bitkinin mantarlara karşı direncini arttırdı..Kısacası clematisi olan herkese öneririm özellikle aşırı sıcak bölgelerde yaşayanlar edinmeli..
Yılmaz Yalçın
28-05-2010, 12:12
Benimki katsız ve minik , adını bilmiyorum .
Bilen varsa söylesin lütfen :p
Clematisiniz jakmani:)Bende de var aynı türden:)
Yılmaz Yalçın
28-05-2010, 20:49
b5a nereden temin ettiniz arkadaşlar ben eminönünde sordum aradım adını dahi duymamışlar
farklı organik gübrelerde paketleri kilo ile bana fazla geldi fiyatıda ebatıda :(
Sevgili İris,
Buradan Selahattin Yılmaz ile iletişime geçerek alabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=643273#post643273
Yılmaz Yalçın
30-05-2010, 13:50
Sn Yılmaz Bey,
B5A nedir?
Organik sıvı gübre.Clematislerde kullanıyorum ve çok olumlu sonuçlar alıyorum.
Eser İlhan
31-05-2010, 09:19
Bu bahar Bauhaus'dan aldığım Gladys picard da çiçeklerini gösteriyor :))
Bir gece evvel bu denli sihhatli olan bitkinin , ertesi gun ogle saatlerinde bayilmasi, üzücü olmuştu.
http://i130.photobucket.com/albums/p258/forumh/Picture006.jpg
Bıtkiyi sulamayı kestim fısfısla yarı gölgede nem sağlamaya çalıştım.
Yeni filizlenme şimdilik iyi gidiyor.
http://i130.photobucket.com/albums/p258/forumh/Picture014.jpg
Yılmaz Yalçın
31-05-2010, 15:32
Geçen yıl ben de yaşamıştım bu olumsuzlukları,clematislerde arada oluyor böyle şeyler..Ama kurusa da yeniden canlanıyor..Ben 6 ay beklemiştim yeniden sürgün vermesini.
Yılmaz Yalçın
31-05-2010, 20:35
Geçen sene diktiğim fakat yaşatmayı başaramadığım begonvilimi sökmüştüm. Yerine asma bile düşünürken Samsun Baumax'ta clematisleri görünce çok sevindim ve bir tane Multi Blue aldım dün bahçeme kökü gölgeye gelecek şekilde,leonardit ve bol miktarda kurumuş begonvil yaprağı karışımlı toprağa diktim ve ilk suyunu verdim yarın malçlama yaparak köklerini iyice sağlama almayı düşünüyorum.
Güle güle büyütün:)Samsunlu biri olarak clematisin oralarda da satılmasına çok sevindim:)Multi blue İstanbul'da bile kalmamışken:)Karadeniz iklimi clematis için oldukça idealdir...
selam b5a ayı siteden okudum fakat memnun olanda var olmayanda tereddüde düştüm
eminönünde 20 20 20 oranında gübre satılıyordu sorup alayım diye düşündüm bu oranlar klamatis icin uygunmu
birde orkideler icin özel gübre satılıyor hangisini tavsiye edersiniz
Tecrübeli arkadaşlarımızın cevaplarını beklerken, boş durmak olmaz diyerek yabancı sitelerden edindiğim bilgileri paylaşmak isterim.
"Domates gubresi,gul besini veya 5-10-10 kabul edilir gubreleme cesitleridir.
Clematislerin cabuk buyumesini istiyorsak, iyi koklendirilmislerine dikkat edin.
Clematisler alkali toprağı severler.
Ev yapımı Clematis gübresi:
1 kutu bira
I cup ingiliz tuzu(magnesium sulfate)
1/2 cup ammoniac
2 cup su
cup:250 gr civarı su bardağı"
1galon: 3.80 litre
1/2 oz: 355 ml
1 galon suya 1/2 oz bu karışımı katıyorlar ve 2 haftada bir uyguluyorlarmış.
Açıkçası Clematislerimi yetiştirmeyi öğrendiğimde denemeyi düşünüyorum
Yılmaz Yalçın
31-05-2010, 23:05
Tecrübeli arkadaşlarımızın cevaplarını beklerken, boş durmak olmaz diyerek yabancı sitelerden edindiğim bilgileri paylaşmak isterim.
"Domates gubresi,gul besini veya 5-10-10 kabul edilir gubreleme cesitleridir.
Clematislerin cabuk buyumesini istiyorsak, iyi koklendirilmislerine dikkat edin.
Clematisler alkali toprağı severler.
Ev yapımı Clematis gübresi:
1 kutu bira
I cup ingiliz tuzu(magnesium sulfate)
1/2 cup ammoniac
2 cup su
cup:250 gr civarı su bardağı"
1galon: 3.80 litre
1/2 oz: 355 ml
1 galon suya 1/2 oz bu karışımı katıyorlar ve 2 haftada bir uyguluyorlarmış.
Açıkçası Clematislerimi yetiştirmeyi öğrendiğimde denemeyi düşünüyorum
Sevgili İris41,
Fizban Arkadaşımız çok anlamlı tercüme yapmış clematisin sitesinden:)İsterseniz clematis için uygun olan ''5-10-10'' karışımı gübreyi kullanın..
Ama açıkcası ben geçen yıldan bu yana çeşitli gübreler kullanmama rağmen clematisimin aniden kuruyup gitmesine engel olamadım..6 aydır kullanıyorum düzenli olarak ve diğer gübrelerden farkını oldukça rahat gördüm..İlla alın demiyorum zaten birisinin alıp almamasından da bir çıkarım olamaz..Ama eğer yanlış bir sonuç almış olsaydım kimseden çekinmeden burada anlatırdım...Yukarıda siyah punto ile vurguladığım bölümdeki gibi B5A clematisin kök gelişimini sağlayarak mantar hastalığı ve susuzluğa karşı clematisin direncini arttırıyor ve ani kurumaların önüne geçiyor..Geçen yaz 3 kez clematislerin çeşitli gübreler kullanmama rağmen kurumuştu bu aylardaki sıcaklarda...Ama bu yıl bırakın kurumayı gövdeler kalın ve sağlıklı hatta yaprak boyutları bile çok büyük asma gibi yaprakları oldu clematislerimin:)Benim 6 aydır gözlemlediklerim bu...
hbayraktar
01-06-2010, 22:31
Acaba clematis sadece sarılıcı mıdır?
Bu kadar uzayabilen bir bitkiyi, bir duvarın üzerinden çağıl çağıl akarken düşünmek hoşuma gitti, sizce sarkıcı olarak kullanılabilir mi?
Acaba clematis sadece sarılıcı mıdır?
Bu kadar uzayabilen bir bitkiyi, bir duvarın üzerinden çağıl çağıl akarken düşünmek hoşuma gitti, sizce sarkıcı olarak kullanılabilir mi?
Neden olmasın ?
Bu gün gördüm - birileri duvardan biberiye bile sarkıtmış .
Clematis çiçekli bir şelale gibi olur .
Bence çok iyi fikir , hatta ben bu fikrinize telif istemiyorsanız , kullanmayı planlıyorum :p
hbayraktar
03-06-2010, 02:11
Sarkıtmayı planladığım duvar yüksekliği 3,5-4 mt genişliği ise 3 mt, bu duvarı burada bulunmayan clematisle doldurana kadar-ki bulamadığım için tohumdan yetiştirmeye çalışacağım, durum ortada. Siz o vakte kadar muhtemelen resimlerinizle beni çıldırtmış olursunuz, böylece telif ortadan kalkar :D
Bu arada clematis tohumu sipariş eden oldumu hiç yurt dışından veya tohumdan yetiştirmeyi başarabilen, genelde tek cins tohum bulabiliyorum, çeşit yapmaya kalkınca anormal fiyatlara gelmeye başlıyor toplamlar :(
acemifüsun
03-06-2010, 02:18
Sevgili Adalet hanım tohumdan çimlendirdi. En az 3 ay çimlenme için süre veriliyor, başarılar:)
Benol Hazaroğlu
03-06-2010, 13:58
multi blue den ne zaman nasıl çelik alabilirim.bilen arkadaşın yorumlarını rica ediyorum.
Sarkıtmayı planladığım duvar yüksekliği 3,5-4 mt genişliği ise 3 mt, bu duvarı burada bulunmayan clematisle doldurana kadar-ki bulamadığım için tohumdan yetiştirmeye çalışacağım, durum ortada. Siz o vakte kadar muhtemelen resimlerinizle beni çıldırtmış olursunuz, böylece telif ortadan kalkar :D
Bu arada clematis tohumu sipariş eden oldumu hiç yurt dışından veya tohumdan yetiştirmeyi başarabilen, genelde tek cins tohum bulabiliyorum, çeşit yapmaya kalkınca anormal fiyatlara gelmeye başlıyor toplamlar :(
Ben aldım , hem tohum , hem canlı bitki .
Tohum geldi , nemli toprağa alındı bekliyor . Canlısı henüz gelmedi .
Satıcıların dükkanlarını gezin , bazen bir iki çeşit oluyor .
Veya tohum paslaşması olabilir .
Duvar söz konusu olunca öncelikle hızlı uzayan bir tür seçin ,
diğer bitkileriniz uzayana kadar .
Ben asma diktim , baya ilk yıl kamufle etti . Bu sene asmayı kısacık budadım .
Şimdi yasemindi , Passifloraydı , böğürtlendi ,Clematis de aralarına katıldı ;)
2 çeşit clematis daha ekleniyorClematis Armandii 'Appleblossom' ve Clematis integrifolia bells de eklenecek , çikolata sarmaşığım da eklenirse duvar çit görüntüsünden eser kalmaz ;)
Adalet Yağcı
04-06-2010, 10:19
Haklısınız Jezebel, clematisin taliplisi çok, ben bununla baş edebileceğimi sanmıyorum.
En iyisi, "Tohumdan clematis yetiştirme" başlığında tüm ayrıntıları takip ederek herkesin kendisinin yetiştirmesi.
Hepimiz deneyimlerimizi paylaşırız, değişik mevsimlerde ve rakım/iklimlerde deneriz, hangisinden daha iyi netice alabiliyorsak o şekilde devam ederiz.
149125
149126
149127
149128
Nihayet yükleyebildim :)
Buyrun, miniş clematislerim.
Bu kadar uzun yoldan sanırım Clematis için fazla , şu anda canlı ama bundan sonra bozulur mu bilmiyorum . Bir gecede bile durum değişebiliyor .
150738
Umarım bozulmaz . Etrafına 5 adet destek çubuğu koymuşlar korumak için .
k_donmez
10-06-2010, 11:50
Yan yana diktiğim iki clematisten biri tomurcukta. 10 tane kadar tomurcuk var. En irileri fotoğraftaki. Bunlar Warszawska Nike ve Multi Blue türleriydi. Tomurcuk hangisinin bilmiyorum. Açınca göreceğiz.
Yılmaz Yalçın
10-06-2010, 14:25
Yan yana diktiğim iki clematisten biri tomurcukta. 10 tane kadar tomurcuk var. En irileri fotoğraftaki. Bunlar Warszawska Nike ve Multi Blue türleriydi. Tomurcuk hangisinin bilmiyorum. Açınca göreceğiz.
Warszawska Nike olduğuna eminim büyük tomurcugun:)Çünkü en büyük çiçek çapına sahip clematislerden birine sahipsiniz çok şanslısınız:)
Haklısınız Jezebel, clematisin taliplisi çok, ben bununla baş edebileceğimi sanmıyorum.
En iyisi, "Tohumdan clematis yetiştirme" başlığında tüm ayrıntıları takip ederek herkesin kendisinin yetiştirmesi.
Hepimiz deneyimlerimizi paylaşırız, değişik mevsimlerde ve rakım/iklimlerde deneriz, hangisinden daha iyi netice alabiliyorsak o şekilde devam ederiz.
149125
149126
149127
149128
Nihayet yükleyebildim :)
Buyrun, miniş clematislerim.
Tohum olarak ta istemiştim.Blue bird macropetala bunları hemen eksem mi?
Clematis armandii ( Apple Blossom Clematis ) geldi . Sapasağlam .
Ben de saksısını değiştirsem mi yoksa alışsın mı ortama ne dersiniz?
Benim ki john paul II rengi çok hoşuma gitmişti.
Yılmaz Yalçın
10-06-2010, 18:40
Fotoğraflarını heyecanla bekliyoruz:)Çelik takası için hazır olalım:)Bence saksısını değiştirin ki bitki sürgün versin...20 Litrelik saksı gerekir en az.Üzerine de çam kabuğu malçı ile kapatın..Çiçeklenmesi geçmiş mi yoksa tomurcuk varmı?
Eser İlhan
10-06-2010, 19:03
Benim ki de az önce geldi .Süper yollamışlar en ufak bir zedelenme yok inanılmaz .
Kaç gece uykularım kaçtı Amerikadan gelene kadar ölür diyordum .Çok mutluyum :)
Merhaba Hatice Hanım, Clematisinizi güle güle büyütün. Amerikadan ne şekilde getirttiniz? ebay yoluyla mı? Ödemeyi PayPal ile mi yaptınız, paket doğrudan eve mi geldi, yoksa paket postanesinden mi aldınız? Biraz bilgi verebilir misiniz? Ben de denemek isterdim doğrusu :))
Merhaba Hatice Hanım, Clematisinizi güle güle büyütün. Amerikadan ne şekilde getirttiniz? ebay yoluyla mı? Ödemeyi PayPal ile mi yaptınız, paket doğrudan eve mi geldi, yoksa paket postanesinden mi aldınız? Biraz bilgi verebilir misiniz? Ben de denemek isterdim doğrusu :))
Merhaba sevgili iel77 Amozon comdan geldi.Ödemeyi kredi kartıyla oğlum yaptı.Eve teslim .4 günde geldi.Ben akşama daha detaylı bilgi alıp tekrar yazarım Saksıyı 2 tarafından koli bantıyla sarmışlar .Bu şekilde hiç toprak dökülmemiş .Karton kutunun içi beyaz köpük kırpıntısıyla doluydu .Yan yatırmışlar kargonun içine ,şahane geldi .Çok şaşırdım .Hiç bu kadar mükemmel geleceğini tahmin etmiyordum .Bu hafta 2 tane daha isteyeceğim:))
Fotoğraflarını heyecanla bekliyoruz:)Çelik takası için hazır olalım:)Bence saksısını değiştirin ki bitki sürgün versin...20 Litrelik saksı gerekir en az.Üzerine de çam kabuğu malçı ile kapatın..Çiçeklenmesi geçmiş mi yoksa tomurcuk varmı?
Yok bu bence daha taze bir fidan ,Boyu tam bir karış ,şu anda çelik alınacak dal yok ama 1 ay sonra kesin olur .İlk çelik senin :)
(Üzerine de çam kabuğu malçı ile kapatın.)Bunu nasıl yapacağım ?
Hatice Hanım,merak edip internette aradım ama bulamadım.Sizde resmi var mı?
Joy Perfume Fragrant Himelayan diye bakın
Adalet Yağcı
10-06-2010, 19:25
Sevgili Jezebel ve Hatice hanım, güle güle büyütün clematislerinizi.
O heyecanı bilirim, ne kadar mutlu olmuşsunuzdur.
Hatice hanım, saksıyı hemen değiştirmeyin, zaten bitkiniz yorulmuştur, çok uzak yollardan geldi.
Bir kaç gün bekleyin, kendine gelsin, sonra da büyük saksıya alırsınız, saksıya aldıktan sonra ben aspirinli su vermiştim, çok iyi geldiğini gözlemledim, ama siz bilirsiniz.
Sevgili clematisseverler, tohumlarınızı biriktirmeye başlayın, lütfen her bitkinin tohumunu ayrı biriktirin, üzerine adını yazmayı unutmayın.
Clematis tohum bankası (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21289)başlığımız açıldı, sevgili Hatice hanıma tohumlarınızı gönderebilirsiniz, tabi iyice olgunlaştıktan sonra.
Yılmaz Yalçın
10-06-2010, 19:39
İşte benim aşkım bu linkte:)Kesinlikle birgün benim olacak:)
http://www.amazon.com/1-Clematis-Sweet-Autumn-Vine/dp/B000PCXN1Q/ref=sr_1_8?ie=UTF8&s=garden&qid=1276180272&sr=1-8
Yılmaz Yalçın
10-06-2010, 19:58
Çok güzelmiş Yılmaz bey, hemen girişimlere başlayın :)
Sonbaharda açıyor ve inanılmaz kokusu varmış..Üstelik en arsız bitkilerden çok hızlı gelişiyormuş:)Çiçek abla bu clematisi tohumdan üretelim:)
Adalet Yağcı
10-06-2010, 20:38
Tamam üretelim de, ortada daha clematis yok ki tohumu olsun :)
Siz bitkiyi alın, çiçeklerini açtırın, tohumlarını olgunlaştırsın, bizler de üretime geçelim.
Bu arada, clematisleri daldırma yöntemi ile çoğaltan bir çok arkadaşımız var, böylesi çelik almaktan daha güvenli olabilir.
İşte benim aşkım bu linkte:)Kesinlikle birgün benim olacak:)
http://www.amazon.com/1-Clematis-Sweet-Autumn-Vine/dp/B000PCXN1Q/ref=sr_1_8?ie=UTF8&s=garden&qid=1276180272&sr=1-8
15 tohum toplam 8 dolara geliyor . Bakın isterseniz .
Yılmaz Yalçın
11-06-2010, 00:07
Jakmani vino ve madam la colture birlikte:)
Bunu ben de çok okuyorum Yılmaz Bey: "Sweet Autumn "
Yurt dışından getirtebileceğim uygun fiyatlı bir yer bulamadım daha ne yazık ki.
Yılmaz Yalçın
11-06-2010, 00:24
Bunu ben de çok okuyorum Yılmaz Bey: "Sweet Autumn "
Yurt dışından getirtebileceğim uygun fiyatlı bir yer bulamadım daha ne yazık ki.
Tohumda epey fiyatlıymış bence fidan alabiliriz uygun fiyata:)
Ben zaten tohumdan yapamam herhalde. Canlıyı bile zor ayakta tutuyorum biliyorsunuz.
Bu arada.. Yedi canlı imis. yasatacagım herhalde...:)
Burada http://cgi.ebay.com/Clematis-terniflora-Sweet-Autumn-Potently-Fragrant-/150452636390?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2307ad0ae6
25 tohum 5 dolar , belki 2-3 tane çimlenir !?
Yılmaz Bey,
Ne kadar güzel olmuşlar.Elinize sağlık. Oldukça uzunlar.Bunlar geçen sene kuruyanlar değil, değil mi?
Yılmaz Yalçın
11-06-2010, 10:03
Ben zaten tohumdan yapamam herhalde. Canlıyı bile zor ayakta tutuyorum biliyorsunuz.
Bu arada.. Yedi canlı imis. yasatacagım herhalde...:)
Evet öyler kurudu diyorsun ama bir bakmışsın kuru dallar sürgün veriyor:)
Yılmaz Yalçın
11-06-2010, 10:04
Burada http://cgi.ebay.com/Clematis-terniflora-Sweet-Autumn-Potently-Fragrant-/150452636390?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2307ad0ae6
25 tohum 5 dolar , belki 2-3 tane çimlenir !?
Çimlenmesi çok uzun sürüyor ve yüzdesi çok düşük o yüzden sabır gerektiriyor:)
Yılmaz Yalçın
11-06-2010, 10:05
Yılmaz Bey,
Ne kadar güzel olmuşlar.Elinize sağlık. Oldukça uzunlar.Bunlar geçen sene kuruyanlar değil, değil mi?
Evet vişne çürüğü renginde olan geçen yıl kurumuştu 6 ay boyunca yok oldu sonra aniden sürgün verdi:)Şimdi sürgün ve çiçekte bol bol...
İstanbuldaki arkadaşlar Bauhause Beylikdüzündeki clemantis var bilginiz olsun .ben 5 tane aldım .4.90 TL bilginiz olsun .
bagatelle
jackmanii
montena var.rubens
Çeşitler bunlar ,sağlık durumları iyi
bende clematislerimi çoğaltmak istiyorum. nasıl olacak bu bilmem. hiç kıskançlığım yoktu
yeni huylar mı ediniyorum ne. sadece multi blue
Köklendirip değişeceğiz :)
Ben hepsinden ektim bakalım köklenecek mi?:))
Yilmaz Bey,
Sevinip buraya resimlediğim clematis in üzerine fis fis yaptim. Ne hikmet ise!
Bir de ne göreyim. O güzelim filiz de kurumuş. Geçen sefer de yaprakları fıslamıştım galiba. Dayanamayıp bayılmıştı güzelim çiçek..
Bu defa dipden kestim. 1 hafta sonra tam saksı toprağını boşaltacaktım ki, minik bir yeşillik bana bakıyor. Şimdi korkumdan elimi bile sürmüyorum.
Meraklı ve yaşamaya hevesli. Boyu uzuyor:)))
demem şu ki, artık kurumuş gibi görünen bir dalım bile kalmadı:)) Son şansım!!
Hhatice arkadaşımızın güzel haberini de değerlendirmek lazım. Fiyat çok uygun..
Yılmaz Yalçın
12-06-2010, 08:34
Yilmaz Bey,
Sevinip buraya resimlediğim clematis in üzerine fis fis yaptim. Ne hikmet ise!
Bir de ne göreyim. O güzelim filiz de kurumuş. Geçen sefer de yaprakları fıslamıştım galiba. Dayanamayıp bayılmıştı güzelim çiçek..
Bu defa dipden kestim. 1 hafta sonra tam saksı toprağını boşaltacaktım ki, minik bir yeşillik bana bakıyor. Şimdi korkumdan elimi bile sürmüyorum.
Meraklı ve yaşamaya hevesli. Boyu uzuyor:)))
demem şu ki, artık kurumuş gibi görünen bir dalım bile kalmadı:)) Son şansım!!
Hhatice arkadaşımızın güzel haberini de değerlendirmek lazım. Fiyat çok uygun..
Sevgili Fizban,
Clematisler yapraklarına ve sürgünlerine su fıslatmadan hoşlanmıyorlar...Hatta sularken gövdesine su değmemesi de gereklidir.Kök kısmının etrafındaki toprak nemli olsun yeter:)İnatçidir yaşamak için:)
Eser İlhan
12-06-2010, 09:07
Benim bahçemde otomatik sulama var, sulanırken kaçınılmaz olarak clematisler de ıslanıyor. Ama şimdiye kadar kötü bir durumla (çok şükür ki) karşılaşmadım. Umarım bu hep böyle devam eder :)
klamatisim yeni yerini sevdi sanırım bol bol cicekleniyor;)
bugün kozyatağı bauhaus daydım. 6 küsura indirmişler. didiklediklerimle gözüme çarpanlar şöyle:
Genelde çiçeklenme mevsimi geçmiş olanlar kalmış. Ama sağı solu itiştirerek araştırırsanız birkaç tane yaz süresince açanlara rastlanıyor.
Durumlarını anlamak, birbirlerinden ayırmak apayrı bir iş. Dolanıp durmuşlar.
Çekiştirsem bir türlü, koparsam.. rezalet!!
1 tane comtesse de bouchaud kalmıştı. Orta halli.Dayanamadım artık o benim oldu:)
Bir de,Fallopia diye bir tür vardı."Fallopia Baldschuanica"
Uzaktan neye benziyor biliyor musunuz?
"autumn sweet clematis (C. paniculata)"
Yılmaz Bey, bu cins ile siz de ilgileniyordunuz sanırım. Bakın ikizini buldum didiklerken. O da benim artık!!:)
152259
Sevgili Hatice Hanım, amazondan clematis getirtmekle ilgili verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim.Bir de yol ne kadat tuttu, hatırlıyor musunuz? Geçmiş zamanlarda amazon.de adresinden kitap getirtmiştim, oldukça yüksek yol paraları ödediğimi hatırlıyorum.
Sevgili iel77 yol parası 20 tl tuttu .Amaiçinde çok ağır kitaplar da vardı.Toplu geldiği için bize uygun geldi.Oğlumun 4 tane hukuk kitabı vardı .Başka istediği şeylerde vardı .3 kutu yapmışlardı 20 tl uygundu :)Orada adresi var .Önce o adrese geliyor .Bu sebeple daha uygun getittiriyor.Arkadaşlar yazmışlar Kozyatağı Bauhause 'tada varmış .Sanırım artık yurt dışına sipariş etmemize gerek kalmayacak.
Yılmaz Yalçın
12-06-2010, 23:18
Yok bu bence daha taze bir fidan ,Boyu tam bir karış ,şu anda çelik alınacak dal yok ama 1 ay sonra kesin olur .İlk çelik senin :)
(Üzerine de çam kabuğu malçı ile kapatın.)Bunu nasıl yapacağım ?
Ablacığım bu mesajını yeni farkettim:)
Çam ağacının gevrek kabuğunu toprağın üzerini kapatacak şekilde bir sıra yerleştir sonra da iğne yapraklarını kabuğun üzerine bol miktarda koy ve sürekli nemli tut..Göreceksin ki gölgede de tutarsan kök kısmını clematisin daha iyi gelişecek...Clematisinin keyfinin yerinde ve sağlıklı olduğunu çıplak gözle gözlemleyebilirsin..Eğer yaprakları zamanla daha büyük oluşuyorsa keyfi yerindedir:)
drhegeli
13-06-2010, 14:32
C. jackmanii
acemifüsun
13-06-2010, 15:14
Dün kokulu clematis de vardı. açma mevsimi geçtiği için almadım.
Dallardan bazılarını kırmışım dün taşırken. Atmadım suya koydum. Ya da sizce ne yapmalıyım? belki yaşatabilirim.
Bende bir çelik köklendirme hormonuna batırılıp, torfa dikildi, serada bir aydır duruyor. Köklendirme tabletiniz varsa benden daha iyi şartlar sağlamış olursunuz:)
drhegeli
14-06-2010, 10:13
C. Warszawska Nike
nurcanaybay
14-06-2010, 13:29
Sn.Drhegeli ;
renkleri çok güzel ,elinize sağlık.
Benim C.piilu ilk çiçeğini açtı ,fakat o kadar küçük ki...yine de tomurcuğunu büyütüp
çiçeklenmesi iyiye işaret diye düşünüyorum.Burası o kadar sıcak ki bazen çiçekleri fazla zorladığımızı düşünüp üzülüyorum.
k_donmez
14-06-2010, 18:44
Warszawska Nike'ta ilk tomurcuk açmaya başladı. Sayın Drhegeli çiçekler uzun süre kalıyor mu? 10 civarında tomurcuk var. Sizinkiler hep birlikte açmış gibi duruyor. Ancak yukarıdaki dışındaki tomurcuklar daha küçükler.
C. Warszawska Nike
Bu çeşidin rengi bordo değil miydi? Satış başlığında rengini bordo olarak görmüştüm. Sizinki mor. Çekimden mi kaynaklanıyor?
Yılmaz Yalçın
14-06-2010, 22:10
Bu çeşidin rengi bordo değil miydi? Satış başlığında rengini bordo olarak görmüştüm. Sizinki mor. Çekimden mi kaynaklanıyor?
Sevgili Uzman,
Çekimden kaynaklanıyor..Benimkilerde patcıcan moru renginde yansıyor çekimde..Bazen de renk değiştirebiliyorlar..Gizemli bir bitki olduğu kesin:)Sizinkiler ne alemdeler yeni aldıklarınız?
acemifüsun
14-06-2010, 22:15
Sevgili uzman16 bu cinsten C. Warszawska Nike
bende de var, şu an çiçekli, rengi tam olarak koyu mor,patlıcan moru diyebilirim:)
drhegeli
15-06-2010, 08:57
Sn uzman16,
resimdeki clematisi iş yerimin bahçesine dikmiştim. Çiçek rengi aynı fotografta göründüğü gibi... 863 numaralı mesajdaki clematisi ise oturduğum sitenin bahçesine dikmiştim. O daha bir bordo...
İş yerindeki daha çok ışık alıyor, belki etkiliyordur...
Adalet Yağcı
15-06-2010, 09:35
Tam bir aydır çiçekleri üstünde, daha da kalacağa benziyor.
Bu tür (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=147535&d=1274993864)ün adını hatırlayamadım, yaylada bir yere kaydetmiştim, daha sonra yazarım.
Sanırım bu kadar uzun süreli çiçekli kalan clematis olmadı.
zerrinsrt
15-06-2010, 11:39
Bununla birlikte açan ve hala çiçekli olan diğer ikisi,warsvawsk nike, palish sprit. Aynı şartlarda olmalarına rağmen,diğerlerinin çiçekleri çoktan bitti.
Bu ikisinde hala tomurcuk var. Özellikle palish sprit çok çabuk büyüdü hatmi ağacını kapladı. En çok çiçeğide o açtı. Hatmi mosmor görünüyor.
zerrinsrt
15-06-2010, 22:12
Ancak resimledim. Yanlızca 3.resim mayıs ayında çekilmişti. Diğerleri 15 haziranda çektim. 3. resimdeki Clematisin tek bir tomurcuğu bile kalmadı.
Aman Zerrinciğim bu ne güzellik , hatmi ağacı Clematis ağacına dönmüş ;)
Siz buna ne verdiniz de böyle oldu ?
zerrinsrt
16-06-2010, 10:24
Sevgili jezebel, kışa girerken bolca koyun gübresi verdim. Baharda 20 20 20 gübre atmıştım. Özel bir şey yapmadım.
Kış aylarında bir dalı toprağa düşmüş, orada köklemmiş. Hatmide iki kök var.
k_donmez
16-06-2010, 10:45
Sayın Zerrinsrt ellerinize sağlık. Sayın Zerrinsrt'nin görüntülerinden sonra yavan kalabilir, ancak Warszawska Nike ilk çiçeği açtı. Sayın Yılmaz Yalçın haklı çıktı.
Hala uykuda olan Montanalardan birinin kök ve gövde birleşme bölümünde yoğun yeşerme var. Sanırım Temmuz'da uyanacak. Bunda da Sayın Yılmaz Yalçın haklı çıkacak gibi. :p
zerrinsrt
16-06-2010, 14:51
Sayın k dönmez,warszawska nike, çok güzel ve uzun süre çiçek açınca 1 ay önce kırmızısını da aldım. Açınca yine mor çıktı. Kırmızı diye alıpta mor çıkan ikinci clematis.
Benim sahip olmaya çalıştığım clematis sizde, rengi gerçekten çok güzel. İyi günlerde büyütün.
k_donmez
16-06-2010, 15:06
Sayın Zerrinsrt
Dilekleriniz için teşekkür ederim. Ben de sizin clematislerin gelişmişliğine ve çiçek yoğunluğuna hayran kaldım. Halen uyanmayan Montana'lardan birinin çiçekleri de 3. sıradaki resimde yer alandan olacak. Eğer uyanırsa.
Siz de iyi günlerde ve bol çiçekli büyütün.
Benol Hazaroğlu
17-06-2010, 15:55
sevgili zerrinstr
polish spritin çiçekli resmini koyabilirmisiniz. çiçeğini görmeden buradn fidanlıkta buldum aldım. henüz tomurcuk yok. hangi ay çiçek mevsimi bilmiyorum .gelişimi iyi.
Benol Hazaroğlu
17-06-2010, 16:02
hatmideki o mu yoksa?
zerrinsrt
17-06-2010, 17:52
Evet hatmideki polish sprit. Mayıs ortalarında açmaya başladı, hala tomurcuk var.
Dün bir apartmanın bahçesinde gördüğüm clematisi sizlerle paylaşıyorum.
Apartman bahçesinin kıyıda köşede kalmış bir yerine dikmişler.
Görür görmez fotoğrafladım.
Çiçekler mavi renkli, 6-7 cm çapında ve ortaları sarı. Sarı kısımlar tam açınca daha güzel görünebilir.
154211
Bizler clematis bulmak için deli olurken, bazıları elindekinin farkında değil.
Tohum baktım üzerinde var mı diye ama galiba daha beklemek lazım.
Sağ arka kısımda görünen tohum oluşturacak kısım değil mi?
154213
Manolya ağacını sarması için geçen yıl diktiğim "Clematis Madame le Coultre" Manolyalarla beraber çiçeklendi. Aslında eşzamanlı açmaları için dikmemiştim, daha erken açması gerekiyordu ama böyle de seyretmesi pek keyifli oldu. :) "Madame le Coultre" çiçek çapı büyük olan türlenden birisi.
154252
154233
Benol Hazaroğlu
19-06-2010, 15:31
[attach]154309[/at
tach]
ardabora
19-06-2010, 19:54
Dün bir apartmanın bahçesinde gördüğüm clematisi sizlerle paylaşıyorum.
Apartman bahçesinin kıyıda köşede kalmış bir yerine dikmişler.
Görür görmez fotoğrafladım.
Çiçekler mavi renkli, 6-7 cm çapında ve ortaları sarı. Sarı kısımlar tam açınca daha güzel görünebilir.
154211
Bizler clematis bulmak için deli olurken, bazıları elindekinin farkında değil.
Tohum baktım üzerinde var mı diye ama galiba daha beklemek lazım.
Sağ arka kısımda görünen tohum oluşturacak kısım değil mi?
154213
Yaprak ve çiçek yapısı itibariyle benim clematisimle aynı...rengi de aynı ama benim fotoğraf makinem moru maviye çeviriyor ne hikmetse...
İki kere yanlışlıkla ağaca tutturayım derken tepesini kırınca sanırım tomurcuklanması gecikti. Ama bir bakıma da iyi olmuş, bitki daha bir güçlendi ve iri çiçek açtı.
Geçen sonbahar bu sarmaşığı olduğu gibi yere yatırıp toprağa gömmüştüm. Bu bahar hafifçe eşeleyince dalın köklenmiş olduğunu görünce uygun yerinden kesmiştim. Ana bitki bu ama diğeri hiç sürgün vermedi, kurudu herhalde. Şimdi deneyeyim çelik işini diyorum ama bakıyorum bakıyorum çelik alacak bir dal göremiyorum doğrusu.
Tohum çimlendirmedeki başarılarınızı görünce benim koyu mor olan türden iki tane en iri olanının tohumunu bıraktım üzerinde, gelişip kurumalarını bekliyorum. Bu iki beyazı da bırakayım. Snow Queen'leri daha önceden kesmiş bulundum, onun çiçekleri de çok iriydi keşke bıraksaymışım.
Armandii diğer türlere göre daha güçlü gövde yapısına sahip, çelik denemesini onla da yapacağım.
Eser İlhan
20-06-2010, 18:16
Cuma günü Beylikdüzü Bauhaus'dan bir tane Clematis bijou (bodur clematis)aldım. Hemen haber veremedim,çünkü haftasonlarını geçirdiğim yerde ne yazık ki internetim yok.
Çok güzeldiler fiatları da yaklaşık14 TL idi. Ben alırken 15-20 saksı daha vardı. İlgilenenler Bauhauslara hemen baksınlar, belki hala vardır.
O bir Kontes.
`comtesse de Bouchaud`
http://i130.photobucket.com/albums/p258/forumh/DSCN0497.jpg
Ciceklenmenin bitmemesi mi lazim acaba... Ozelliklerine bakarsak 7-9 aylar cicekli evresi..
Simdiye kadar henuz clematislerimi ciceklendiremedim. Ayakta tutmasini ogrenebildim sadece.. Uzerinde varolan tomurcuktu bu. Yani benim hicbir katkim olmadi.
Bundan sonra actirmak icin gerekli beslenmelerine egilmek niyetindeyim.Saksida bakim zor. Bahce gibi performans alinmasi biraz gucmus. Bu guclugun ne kadarini gogusliyebilecegiz bakalim..Birtek Piilu saksiya uyumlu. Sukur yakinda revirden cikacak kendileri.. Kuzey cephesi ona yaradi....
Ne kadar yol alabilecegimi cok merak ediyorum dogrusu..:)
Adalet Yağcı
21-06-2010, 12:30
Benim uzayıp giden clematisim (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=153929&d=1276849685) buna çok benziyor, çiçekleri çok uzun süre açık kalıyor.
Alırken üzerinde ismi yoktu, dolayısı ile adını bilmiyordum.
Uzamayı seven bir tür olmalı.
nurcanaybay
22-06-2010, 11:35
2 clematis'imin yapraklarının alt yüzeyin de ,farklı zamanlar da ve görünüşü farklı
yumurtalara rastladım.Bunun dışın da ne olduğunu bilmediğim bir zararlı ,yaprakların üzerin de siyah nokta şeklin de pisliklerini bırakıyor.Aynı noktalar aslanağızlarını tamamen kurutmuştu.Sivrisineğe benzeyen ,uzun bacaklı ve çift dolaşan bir zararlı dan şüpheleniyorum :)
Aynı durumları gözleyen arkadaşlar var ise bilgilerini bizlerle paylaşabilir mi ..
acemifüsun
22-06-2010, 15:01
Sevgili Nurcan hanım yumurtaların ve yaprakların durumunu yakından gösteren fotoğraf ekleseniz, deneyimli arkadaşlarımız fikir verirler :)
Bunların renkleri sanırım ısı ve ışık ile ilintili.
Şeker pembesi çiçek, artık pastel eflatun olarak yaşamını sürdürüyor.
Çiçeği biraz daha güneşe aldım renk değişti????
Bilmece gibi...
Merhaba, foruma yeni katıldım. Bahçemde 30 civarında Clematis türü var. Son zamanlarda bunlara C.Texensis türlerinden de eklemek istiyorum. Ama ne yazıkki ne Ankara'da ne de İstanbul'da çiçekçilerde rastlamadım. Yalova çiçekçilerine de sordurdum ama onlarda da yok. Yurt dışındaki sitelerde ise Türkiye'ye shipping yapan bir yer bulamadım. Tavsiyeniz olursa sevinirim.
Zeki Yağlı
25-06-2010, 22:03
Merhaba, foruma yeni katıldım. Bahçemde 30 civarında Clematis türü var. Son zamanlarda bunlara C.Texensis türlerinden de eklemek istiyorum. Ama ne yazıkki ne Ankara'da ne de İstanbul'da çiçekçilerde rastlamadım. Yalova çiçekçilerine de sordurdum ama onlarda da yok. Yurt dışındaki sitelerde ise Türkiye'ye shipping yapan bir yer bulamadım. Tavsiyeniz olursa sevinirim.
Sayın Terra,
Ben 8-9 yıl önce İngilltere'den http://www.thorncroftclematis.co.uk den getirtmiştim, diğer satıcıların aksine hiçbir belge istememişlerdi. Çeşitleri de gayet iyi.
Bir de orayı deneyin isterseniz.
Selamlar
Yılmaz Yalçın
25-06-2010, 22:55
Hoşgeldiniz foruma..Clematislerinizi fotoğraflar ve bu güzellikleri bizimle paylaşırsanız seviniriz.Bu forumda clematis hakkında eminim sizden de birşeyler öğreneceğiz.
k_donmez
26-06-2010, 22:47
Değerli Arkadaşlar
Aşağıdaki linkte, türlerine göre clematislerin budanma zaman ve yöntemlerini gösteren bir PDF belgesi var. Bu belgenin son kısmındaki bölümün bir tercümesinin yapılarak buraya eklenmesini sağlarsak hepimiz yararlanabiliriz.
http://www.donahuesclematis.com/pruning.pdf
Anladığım kadarıyla clematisler 3 gruba ayrılıyor. Bunların budama zamanları ve şekilleri farklı. Orijinal metin aşağıdaki gibi. Bu metin düzgün ve anlaşılır şekilde tercüme edilirse, yukarıdaki linkten kendi clematis türünüzü bulup onu göre budayabilirsiniz.
PRUNINGTECHNIQUES
1. This group of clematis produce their flowers directly from old stems and, therefore, pruning must not be done until right after all
flowering has been completed. Prune this group by removing all dead and weak stems immediately after flowering. Large established
plants over 15 feet are normally not pruned, especially if they are growing in trees. All stems at this time should be tied into position
on their trellis or other host. Also, if the Clematis has outgrown their space the correct and only time to prune to size is right after
flowering is done. After pruning new growth will begin, this being the stems for next year's flowers.
2. In this group all first flowering comes from last season's ripened stems. In early Spring watch for swelling leaf buds beginning to
show. Cut all dead material off above these swelling buds. Be sure all growth is tied to trellis, etc. at this time. Do not tie too tightly,
so growth can begin and not hampered by tying too tight or cracking these stems.
3. This group blooms later and from new growth. This group should be pruned in February or March as new leaf buds begin to show
low on the plant. All dead material above these buds should be removed at this time. Clean out any old foliage or foliage with mildew
at this time also.
Sayın Yağlı, link için çok teşekkürler. Gerçekten de Türkiye'ye dağıtımları var, ayrıca bir çok Texensis türünü de satıyorlar.
http://www.thorncroftclematis.co.uk/shop/product.php?xProd=701&xSec=41
Bu sitede çok çeşit var. Renkler ve cinsleri çok güzel.
Ankara'da Clematis Armandii yetiştirmeyi başaran oldu mu acaba? Geçen sene başarısız bir deneme yapmıştım. Bu yıl ikinci kez daha kuytu bir köşede deniyorum, bitki yine kötüye gidiyor sanırım.
Benim bahçemde clematis armandi var. Geçen yıl -15 dereceyi gördü. Bu yıl az sayıda çiçek açtı. Oldukça sağlıklı görünüyor.
Sayın Zerrinsrt, bahçenin hangi bölümüne diktiniz? Duvar kenarımı, açıkta mı? Ekerken özel bir şeye dikkat ettiniz mi, örneğin çok mu derine ektiniz?
Anlıyorum en kısa zamanda fotoğrafları bekliyoruz.Clematis armandi kokulu ve güzel bir tür İstanbul'da Sevgili Limon'un armandisi oldukça neşeliydi bu yıl..
Deneme amaçlı bahçemdeki en eski Clematis'lerden birisinin fotoğrafını gönderiyorum, Ville de Lyon. Çiçeğinin çok pastel gül kurusu bir rengi var, özellikle andazit duvarla birleştiğinde çok sanatsal görünüyor. Uzun süre komşular yapma çiçek zannettiler.
zerrinsrt
28-06-2010, 13:47
Benim bahçemde clematis armandi var. Geçen yıl -15 dereceyi gördü. Bu yıl az sayıda çiçek açtı. Oldukça sağlıklı görünüyor.
Sayın Terra sanıyorum fotoğraf yükleyememeniz sitedeki şu an olan problemden.
Haklıymışsınız, şimdi yükleyebiliyorum. Bir kaç resim daha paylaşıyorum. Baska bir Ville de Lyon, Tangutica, Heraclifolia Wyevale ve Jakmanii (zamanında aldığımda mor clematis diye satmışlardı, yani etiketi yoktu, önce koyu mordu, bu yıl yağışlardan sonra mavileşti, yaprak görünümü ve rengi tipik jakmanii'ye benzediği öyle olduğunu varsaydım). Ayrıca bu yıl MultiBlue ve President'ta küçük birer Jakmanii görünümüne büründüler, hala değişimlerini izliyorum.
Saygılar,
hbayraktar
28-06-2010, 14:50
Sn. k donmez,
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=643649&postcount=912 de grupların budama şekillerini kaynaktan özetlemiştim, kendi clematisinizin grubunu herhangi bir siteden (mesela: http://www.clematis.com.pl) bularak pruning kısmındaki kodunu buradan eşleştirip, verdiğiniz link çevrilene kadar uygun budama şeklini öğrenebilirsiniz.
k_donmez
28-06-2010, 15:18
Warszawska nike çiçekleri ve yapraklarını döken çiçekten geriye kalan bölüm. Sanırım tohumlar boş.
Bahçemizdeki Clematis'lerin fotograflarını paylaşmaya devam ediyorum. Umarım sıkmıyorumdur sizi, ama istek sizden geldi:)
Bijou, Comtesse de Bouchaud, Dr. Ruppel, Ernest Markham ve Gladys Picard'a ilave olarak aşağıda da Hagley Hybrid, Montana Mayleen, ilk Clematisimiz Nelly Moder (ama hala en kısası kaldı), Piuii de aşağıda:
President, Rouge Cardinal, Warsawska Nike, Westerplatte ve Integrifolia Alba (cep telefonuyla pek iyi çıkmadı) da ekte.
Bu da, bir türlü yerini sevemeyen Armandii.
k_donmez
28-06-2010, 20:56
Sayın Acemifüsun,
Sayın Adalet Yağcı'nın tohum bankası başlığındaki anlatımına dayanarak boş olduklarını tahmin ediyorum. Dolu iseler gelecek yıl başka çiçek ekmem. :p
Yılmaz Yalçın
28-06-2010, 21:53
Sevgili Terra,
Bize clematis yetiştirmede püf noktaları anlatır mısınız tecrübeleriniz ışığında?
Sevgili Terra,
Bize clematis yetiştirmede püf noktaları anlatır mısınız tecrübeleriniz ışığında?
Sayın Yılmaz Yalçın,
****** yaşadığım deneyimlerimi paylaşmayı çok isterim, ama benim deneyimim çelikle ya da tohumla Clematis yetiştirmek gibi karmaşık konuları içermiyor, bu gibi konularda forumda çok ciddi deneyimlerini paylaşmış arkadaşlar. Daha 4-5 sene önce Clematis yetiştirmeye başladım, ve böyle bir bitkiyi anlayabilmek için gerçekten yıllar gerektiğini farkettim, neyseki çok güzel kitaplar ve internette çok zengin bilgi içeren siteler var. Ektiğim Clematis fidelerine sadece kitaplarda yazdığı şekilde iyi bakmaya çalışmaktan ibaret benim deneyimim. Gördüğüm kadarı ile bakımlarındaki en önemli püf noktası, topraklarının sürekli nemli kalmasını sağlamak. Bitkinin kök kısmını güneşten korumak da gerçekten faydalı. Bitkinin dibine Ortanca, Hosta, Calla gibi büyük yapraklı bitkiler ekmek, ya da sadece gölge yapacak küçük bir çit bile dikmek faydalı oluyor. Ayrıca sanırım Clematis'lerin çoğu yarı gölgede daha mutlu oluyor. Tam güneşte ekili Clematis'ler daha küçük çiçek açarken, gölgedekiler iri iri çiçekler açıyor. Ben ayrıca çam yongaları ile malçlama da yaptım, sanırım bunu da sevdiler.
Clematislerin dalları ince ve yaprakları az olabildiği için, belirli bir alanı Clematis ile kaplamak uzun süre alıyor, çiçeğin sürekli güçlenmesini beklemek lazım. Ayrıca, uzayan dalları, tekrar aşağı, yana, sağa, sola, yukarı şeklinde bir çerçeve üzerinde dolaştırmanın da faydası oluyor, yayıldığı alan genişliyor. Başka bir Clematis'in üzerine ya da nispeten yavaş büyüyen başka bir bitkinin üzerine gelişecek şekilde ektiğinizde de elde edilen sonuç güzel oluyor. Sarmaşık güller ve Yasemin şimdiye kadar rastladığım en uygun ortamlardı. Hanımeli ve Amerikan sarmaşığı ise en uygun olmayanları. Clematis'ten daha hızlı büyüyen bitkiler gelişen çiçekleri bastırıyor. Amerikan sarmaşığı üzerine ektiğim Dr. Ruppel açmadı diye söylenirken, sarmaşığı budadığımda altında hiç farkedilemeyen öbek öbek çiçekler çıktı. Bunun üzerine budama sıklığını artırdım. Ama aynı yöntem Hanımeli'nin dibine ektiğim Hagley Hybrid'de pek işlemedi, çiçekler budamaya rağmen sürekli altta kaldı. Bunun üzerine Clematis'in yerini değiştirdim.
Türlerine göre veya bahçedeki yerlerine göre bazen çok farklı da davranabiliyorlar. Leylak ağacının altına bir tarafa Tangutica, diğer tarafa ise Comtesse de Bouchad ektim. Yaz ortasında Comtesse de Bouchad birden kurudu, tangutica ise daha da istilacı hale geldi. Bir sonraki ilkbahar kuruyan Clematis'in tekrar çıkmasını bekledim ama çıkmadı. Öte yandan yaz ortasında yerini değiştirdiğim Ms. Bateman'da birden kurudu, ama bir sonraki sene yerden bir sürü yeni sürgün fışkırdı.
Clematis kitaplarında en öenmli konulardan birisi de 3 gruptan oluşan budama teknikleridir. Ben zaten cılız olan bu bitkileri budamaya hiç kıyamadım. Yalnız bazı türler, örneğin Jackmanii, sezon sonunda tamamen kuruyor, ilkbaharda da bu kuruyan sürgünlerin sağından solundan yeşermek yerine, kök bölgesinnden kuşkonmaz'a benzer yeni sürgünlerle canlanıyor. Bu durumda, zaten kurumuş olan dalları toprak hizasından kesip çıkarıyorum.
Gübreleme için fırsat oldukça ilkbaharda yanmış çiftlik gübresi, ve granül Ortanca besini ya da Gül besininden birer avuç veriyorum. açıkçası her ikisinden de verdim, sonuç başarılı oldu. Henüz daha Clematis'e özel verilen formüllerden denemedim.
Clematis'ler de yaşadığım en ciddi sorun salyangozların yeni sürgün ve çiçeklere verdiği zarar oldu. Gece sulama yapmazsanız ve yağmurlar azalınca bu sorun da düzeliyor. Nelly Moser'da ilginç bir durum var. Her ilkbahar çiçekler en alt dallarda açıyor ve hali hazırda uzamış üstü tomurcuk dolu üst dallar birden sararıp kuruyor. Bitkinin kalanı sağlıklı gelişimine devam ediyor. Ama 50 cm.'i bitki pek geçmiyor. Böylece doğal bir cüce Nelly Moser türü oluşmuş oldu. Henüz derdini çözemedim. Diğer sorunum da, bir önceki mesajımda belirttiğim Armandii için bahçede doğru yeri bulamamam, bu türü bir türlü memnun edemedim. Kokulu olduğu için özellikle ve ısrarla deniyorum. Bu arada montana türleri de hiç azımsanmayacak kadar kokulu. Özellikle Clematis Montana Mayleen'in karanfil ile yasemin arası çok keskin hoş bir kokusu var, ne yazıkki çiçeklenme süresi çok kısa.
Bir de Clematis çok ilginç bir çiçek. Benim bahçem ev ile birlikte toplam 20 m. x 20 m.'lik bir bahçe. Diğerleri ile karşılaştırıldığında küçük sayılır. Şu anda 30 civarında Clematis ekili, rahatlıkla diğer bitkileri etkilemeden bir 70 tane daha ekilir. Küçük alanlara çok sayıda ekilebiliyor, ve o kadar çok çeşidi var ki. İnsan elinde olmadan saplantı halinde bulabildiği her türü bahçesine sığdırmaya çalışıyor.
Herkese eğlenceli bir yaz dilerim, tüm emekler aslında geçirilecek vakti daha renkli kılmak için.
Saygılar,
Terra
Yılmaz Yalçın
30-06-2010, 09:17
Sayın Yılmaz Yalçın,
****** yaşadığım deneyimlerimi paylaşmayı çok isterim, ama benim deneyimim çelikle ya da tohumla Clematis yetiştirmek gibi karmaşık konuları içermiyor, bu gibi konularda forumda çok ciddi deneyimlerini paylaşmış arkadaşlar. Daha 4-5 sene önce Clematis yetiştirmeye başladım, ve böyle bir bitkiyi anlayabilmek için gerçekten yıllar gerektiğini farkettim, neyseki çok güzel kitaplar ve internette çok zengin bilgi içeren siteler var. Ektiğim Clematis fidelerine sadece kitaplarda yazdığı şekilde iyi bakmaya çalışmaktan ibaret benim deneyimim. Gördüğüm kadarı ile bakımlarındaki en önemli püf noktası, topraklarının sürekli nemli kalmasını sağlamak. Bitkinin kök kısmını güneşten korumak da gerçekten faydalı. Bitkinin dibine Ortanca, Hosta, Calla gibi büyük yapraklı bitkiler ekmek, ya da sadece gölge yapacak küçük bir çit bile dikmek faydalı oluyor. Ayrıca sanırım Clematis'lerin çoğu yarı gölgede daha mutlu oluyor. Tam güneşte ekili Clematis'ler daha küçük çiçek açarken, gölgedekiler iri iri çiçekler açıyor. Ben ayrıca çam yongaları ile malçlama da yaptım, sanırım bunu da sevdiler.
Clematislerin dalları ince ve yaprakları az olabildiği için, belirli bir alanı Clematis ile kaplamak uzun süre alıyor, çiçeğin sürekli güçlenmesini beklemek lazım. Ayrıca, uzayan dalları, tekrar aşağı, yana, sağa, sola, yukarı şeklinde bir çerçeve üzerinde dolaştırmanın da faydası oluyor, yayıldığı alan genişliyor. Başka bir Clematis'in üzerine ya da nispeten yavaş büyüyen başka bir bitkinin üzerine gelişecek şekilde ektiğinizde de elde edilen sonuç güzel oluyor. Sarmaşık güller ve Yasemin şimdiye kadar rastladığım en uygun ortamlardı. Hanımeli ve Amerikan sarmaşığı ise en uygun olmayanları. Clematis'ten daha hızlı büyüyen bitkiler gelişen çiçekleri bastırıyor. Amerikan sarmaşığı üzerine ektiğim Dr. Ruppel açmadı diye söylenirken, sarmaşığı budadığımda altında hiç farkedilemeyen öbek öbek çiçekler çıktı. Bunun üzerine budama sıklığını artırdım. Ama aynı yöntem Hanımeli'nin dibine ektiğim Hagley Hybrid'de pek işlemedi, çiçekler budamaya rağmen sürekli altta kaldı. Bunun üzerine Clematis'in yerini değiştirdim.
Türlerine göre veya bahçedeki yerlerine göre bazen çok farklı da davranabiliyorlar. Leylak ağacının altına bir tarafa Tangutica, diğer tarafa ise Comtesse de Bouchad ektim. Yaz ortasında Comtesse de Bouchad birden kurudu, tangutica ise daha da istilacı hale geldi. Bir sonraki ilkbahar kuruyan Clematis'in tekrar çıkmasını bekledim ama çıkmadı. Öte yandan yaz ortasında yerini değiştirdiğim Ms. Bateman'da birden kurudu, ama bir sonraki sene yerden bir sürü yeni sürgün fışkırdı.
Clematis kitaplarında en öenmli konulardan birisi de 3 gruptan oluşan budama teknikleridir. Ben zaten cılız olan bu bitkileri budamaya hiç kıyamadım. Yalnız bazı türler, örneğin Jackmanii, sezon sonunda tamamen kuruyor, ilkbaharda da bu kuruyan sürgünlerin sağından solundan yeşermek yerine, kök bölgesinnden kuşkonmaz'a benzer yeni sürgünlerle canlanıyor. Bu durumda, zaten kurumuş olan dalları toprak hizasından kesip çıkarıyorum.
Gübreleme için fırsat oldukça ilkbaharda yanmış çiftlik gübresi, ve granül Ortanca besini ya da Gül besininden birer avuç veriyorum. açıkçası her ikisinden de verdim, sonuç başarılı oldu. Henüz daha Clematis'e özel verilen formüllerden denemedim.
Clematis'ler de yaşadığım en ciddi sorun salyangozların yeni sürgün ve çiçeklere verdiği zarar oldu. Gece sulama yapmazsanız ve yağmurlar azalınca bu sorun da düzeliyor. Nelly Moser'da ilginç bir durum var. Her ilkbahar çiçekler en alt dallarda açıyor ve hali hazırda uzamış üstü tomurcuk dolu üst dallar birden sararıp kuruyor. Bitkinin kalanı sağlıklı gelişimine devam ediyor. Ama 50 cm.'i bitki pek geçmiyor. Böylece doğal bir cüce Nelly Moser türü oluşmuş oldu. Henüz derdini çözemedim. Diğer sorunum da, bir önceki mesajımda belirttiğim Armandii için bahçede doğru yeri bulamamam, bu türü bir türlü memnun edemedim. Kokulu olduğu için özellikle ve ısrarla deniyorum. Bu arada montana türleri de hiç azımsanmayacak kadar kokulu. Özellikle Clematis Montana Mayleen'in karanfil ile yasemin arası çok keskin hoş bir kokusu var, ne yazıkki çiçeklenme süresi çok kısa.
Bir de Clematis çok ilginç bir çiçek. Benim bahçem ev ile birlikte toplam 20 m. x 20 m.'lik bir bahçe. Diğerleri ile karşılaştırıldığında küçük sayılır. Şu anda 30 civarında Clematis ekili, rahatlıkla diğer bitkileri etkilemeden bir 70 tane daha ekilir. Küçük alanlara çok sayıda ekilebiliyor, ve o kadar çok çeşidi var ki. İnsan elinde olmadan saplantı halinde bulabildiği her türü bahçesine sığdırmaya çalışıyor.
Herkese eğlenceli bir yaz dilerim, tüm emekler aslında geçirilecek vakti daha renkli kılmak için.
Saygılar,
Terra
1-Bir sonraki ilkbahar kuruyan Clematis'in tekrar çıkmasını bekledim ama çıkmadı.
2- [/B]Öte yandan yaz ortasında yerini değiştirdiğim Ms. Bateman'da birden kurudu, ama bir sonraki sene yerden bir sürü yeni sürgün fışkırdı.
3-Yalnız bazı türler, örneğin Jackmanii, sezon sonunda tamamen kuruyor, ilkbaharda da bu kuruyan sürgünlerin sağından solundan yeşermek yerine, kök bölgesinnden kuşkonmaz'a benzer yeni sürgünlerle canlanıyor.
Sevgili Terra,
Tespitlerimiz aynı ve forumda paylaşılan sorunlar.Clematislerin yeni sürgünlerinin tomurcuk oluşturduktan ya da çiçek açtıktan hemen sonra aniden kuruması sorununu çözemedik henüz gizemini koruyor..Benim daha çok yeni diktiğim türler bu problem ile karşı karşıya kalıyor..Mesela 2 ay önce bahçeye diktiğim multi blue boy attı ve 1,5 metre oldu ve bir tomurcuk verdi ancak aniden soluverdi o sürgün ve şuan kurudu..Hemen kesip attım o sürgünü..Yine 2 yıl önce diktiğim montana türü clematisim çok gelişmişken aniden Ağustos ortası tamamen kurudu ve bir daha sürgün vermedi.Jacmani vino türü clematisim de dediğiniz gibi 6 ay sonra gövdeden değil de başka bir yerden topraktan sürgün verdi.Böyle ani kurumaların nedenlerini ve çözümlerini bulmuş olsak işimiz daha kolay olacak..En önemli tespitlerimden birisi de güneş ışığının ypğunluğuna göre yıldan yıla çiçeklerin renk değişimi..Sizi de clematis tohum bankasına yatırımda bulunmaya davet ediyoruz:)Eşsiz güzelikte koleksiyonunuzdan çeşitli tohuımlar paylaşırsanız bizimle seviniriz..
acemifüsun
30-06-2010, 18:14
Sn. terra deneyimlerinizi detaylı bir şekilde açıklamışsınız, çok teşekkürler:)
Ben de bu bahar 3 farklı cinsi büyük bir saksıda balkonda yetiştirmeye çalışıyorum. Piilu'yu az kalsın çürütüyordum, arkadaşımın önerisiyle toprağından arındırıp, çürüyen kökleri kesip, temizledim, steril toprağa diktim ve oksijenli su ile suladım, yeni sürgün verdi, şimdi keyfi fena değil.
Onlara alışıncaya, dillerini çözünceye kadar epey huzursuz olacağım:)
Ortanca ve gül besininden verdiğinizi belirtmişsiniz, bunlar demir ağırlıklı gübreler değil mi?
1-Bir sonraki ilkbahar kuruyan Clematis'in tekrar çıkmasını bekledim ama çıkmadı.
2- [/B]Öte yandan yaz ortasında yerini değiştirdiğim Ms. Bateman'da birden kurudu, ama bir sonraki sene yerden bir sürü yeni sürgün fışkırdı.
3-Yalnız bazı türler, örneğin Jackmanii, sezon sonunda tamamen kuruyor, ilkbaharda da bu kuruyan sürgünlerin sağından solundan yeşermek yerine, kök bölgesinnden kuşkonmaz'a benzer yeni sürgünlerle canlanıyor.
Sevgili Terra,
Tespitlerimiz aynı ve forumda paylaşılan sorunlar.Clematislerin yeni sürgünlerinin tomurcuk oluşturduktan ya da çiçek açtıktan hemen sonra aniden kuruması sorununu çözemedik henüz gizemini koruyor..Benim daha çok yeni diktiğim türler bu problem ile karşı karşıya kalıyor..Mesela 2 ay önce bahçeye diktiğim multi blue boy attı ve 1,5 metre oldu ve bir tomurcuk verdi ancak aniden soluverdi o sürgün ve şuan kurudu..Hemen kesip attım o sürgünü..Yine 2 yıl önce diktiğim montana türü clematisim çok gelişmişken aniden Ağustos ortası tamamen kurudu ve bir daha sürgün vermedi.Jacmani vino türü clematisim de dediğiniz gibi 6 ay sonra gövdeden değil de başka bir yerden topraktan sürgün verdi.Böyle ani kurumaların nedenlerini ve çözümlerini bulmuş olsak işimiz daha kolay olacak..En önemli tespitlerimden birisi de güneş ışığının ypğunluğuna göre yıldan yıla çiçeklerin renk değişimi..Sizi de clematis tohum bankasına yatırımda bulunmaya davet ediyoruz:)Eşsiz güzelikte koleksiyonunuzdan çeşitli tohuımlar paylaşırsanız bizimle seviniriz..
Yılmaz bey,
Seve seve tohum bankasına yatırımda bulunurum. Ama bendeki bir çok cins melez. Bildiğim kadarı ile melezler tohumdan yetiştirilemiyor. Ayrıca Clematis komşu bir çiçeğin polenleri ile tozlanmışsa başka sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bendeki bir kitaptan gördüğüm kadarı ile tohumdan üretilen türlerin listesi şu şekilde:
- C. Alpina
- C. Campaniflora
- C. Chiisanensis
- C. Crysochoma
- C. Crispa
- C. Flammula
- C. Fusca
- C. Integrifolia (bende 3 cins var)
- C. Japonica
- C. Koreana
- C. Macropetala
- C. Montana (bende 4 cins var)
- C. Napaulensis
- C. Orientalis
- C. Pitcheri
- C. Recta
- C. Rehderiana
- C. Serratifolia
- C. Songarica
- C. Tangutica (bende var)
- C. Viorna
- C. Virginiana
- C. Viticella
Tohum toplamayı da, sonbaharda tohum başlıklarının tam yeşilden kahverengiye dönmeye başladığı sırada yapmayı öneriyorlar.
Thohum bankası ile ilgili daha detaylı bir bilgi var mıdır (sanırım forumun önceki sayfalarına bakmak gerekecek)?
Nihayet, sizde varmış.
Bende bundan istiyorum ama hiç bir yerde göremedim.
Sayın Güngör Salman,
Tangutica müthiş yayılmacı karakterde bir bitki, seviyelendirme (layering) metodu ile fide alabileceğimi düşünüyorum. Deneyeyim, başarılı olursa size de gönderirim. Olmazsa sonbaharda tohum almayı başarırsam onu gönderirim.
Yılmaz Yalçın
01-07-2010, 22:16
Yılmaz bey,
Seve seve tohum bankasına yatırımda bulunurum. Ama bendeki bir çok cins melez. Bildiğim kadarı ile melezler tohumdan yetiştirilemiyor. Ayrıca Clematis komşu bir çiçeğin polenleri ile tozlanmışsa başka sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bendeki bir kitaptan gördüğüm kadarı ile tohumdan üretilen türlerin listesi şu şekilde:
- C. Alpina
- C. Campaniflora
- C. Chiisanensis
- C. Crysochoma
- C. Crispa
- C. Flammula
- C. Fusca
- C. Japonica
- C. Koreana
- C. Macropetala
- C. Napaulensis
- C. Orientalis
- C. Pitcheri
- C. Recta
- C. Rehderiana
- C. Serratifolia
- C. Songarica
- C. Viorna
- C. Virginiana
- C. Viticella
Tohum toplamayı da, sonbaharda tohum başlıklarının tam yeşilden kahverengiye dönmeye başladığı sırada yapmayı öneriyorlar.
Thohum bankası ile ilgili daha detaylı bir bilgi var mıdır (sanırım forumun önceki sayfalarına bakmak gerekecek)?
Sevgili Terra,
Linkini aşağıda verdiğim başlıkta clematis tohum bankası hakkında bilgi edinebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21289
Sn. terra deneyimlerinizi detaylı bir şekilde açıklamışsınız, çok teşekkürler:)
Ben de bu bahar 3 farklı cinsi büyük bir saksıda balkonda yetiştirmeye çalışıyorum. Piilu'yu az kalsın çürütüyordum, arkadaşımın önerisiyle toprağından arındırıp, çürüyen kökleri kesip, temizledim, steril toprağa diktim ve oksijenli su ile suladım, yeni sürgün verdi, şimdi keyfi fena değil.
Onlara alışıncaya, dillerini çözünceye kadar epey huzursuz olacağım:)
Ortanca ve gül besininden verdiğinizi belirtmişsiniz, bunlar demir ağırlıklı gübreler değil mi?
Açıkçası içeriğini bilmiyorum. Ama daha çok kullandığım gül gübresi ve Vilmorin marka kullanıyorum (sarı bir paketi var, Google'da Vilmorin Gül Besini dediğinizde paketinin resmi de geliyor, yapı marketlerde var).
Bu arada az önce biraz araştırınca yabancı forumlarda da Clematis'lerde çiftlik gübresi dışında, gül ve domates gübresinin başarılı sonuçları olduğu paylaşılmış.
Merhaba acemifüsun,
Bende yeni başladım Clematislere. 2 aylık bir sendeleme süreci geçirdim. Geçirdim diyorum ,galiba ayakta durmaya başladım artık.
Öncelikle, saksıda yetiştirmek ile toprakta yetiştirmek farklı oluyor.Saksının ve toprak üstünün güneşden korunması gerekiyor. Toprak üstünü yaprak ya da çim ile kaplama şansım oldu, yararını da gördüğüm için yazabiliyorum.
Saksının güneşten korunması ise çok daha önemli. Saksının ve toprağın ısınması köklerin gelişimini etkiliyor.Saksıyı birşeylerin arkasına gizlemek de pek etkili olmuyor. Sonuç olarak sıcak hava bir şekilde saksıyı ve toprağı ısıtmaya devam edebiliyor..
Pamuklu eski bir kumaşı saksının iç kısmına sardım. Sonrası bildiğimiz şekli ile bitkiyi ektim.aslında ekerken kök çevresini de besleyici maddeler koyuluyormuş ama.. artık seneye... O bez, toprak ile saksının arasında bir çeşit ısı yalıtımı vazifesi görüyor. Toprağın kısmen serin kalmasını sağlıyor.Hatta fazla sıcaklarda sadece bezi nemlendirmek için dikkatli sulama yapıyorum.
Saksı dışını ise, rulo halinde satılan strafordan yapılmış yalıtım malzemesi ile korudum.
Aradan geçen 20 günde, bariz gelişme oldu.
Bilmem faydalı olabildi mi bunlar size?
k_donmez
02-07-2010, 15:06
Multi blue'da tomurcuklanma başladı. Yeni yaprakların tamamı açık yeşil tonda. Sayın Yılmaz Yalçın'ın belirttiği gibi kuruma oluşabilir diye de korkuyorum. Bitkiyi daha canlı tutabilmek için bir öneriniz var mı?
k_donmez
02-07-2010, 15:35
Bahçede dikili. Aldığımda 50-60 cm boydaydı. Şimdi 2 metreye yaklaştı. Bahçeye diktiğimden bu yana çıkan yaprakların rengi daha açık ve solgun gibi. En alttan iki üç yaprak kümesi de sararıp kurudu. Uzaması durdu. Tomurcuk oluşumu var. Warszawska nike ile yan yana diktim. Onda bir sorun yok. Çiçeklendi ve yaprak renkleri de güzel.
Yılmaz Yalçın
02-07-2010, 16:02
Bahçede dikili. Aldığımda 50-60 cm boydaydı. Şimdi 2 metreye yaklaştı. Bahçeye diktiğimden bu yana çıkan yaprakların rengi daha açık ve solgun gibi. En alttan iki üç yaprak kümesi de sararıp kurudu. Uzaması durdu. Tomurcuk oluşumu var. Warszawska nike ile yan yana diktim. Onda bir sorun yok. Çiçeklendi ve yaprak renkleri de güzel.
Clematis Fizban Arkadaşımızın bir çevirisine göre yarı gölgede çok iyi gelişiyormuş.Çok güneş alan bir yer ise solgunluk oluşabiliyor.Bunun dışında kök bölgesini çam ağacı kabukları ,iğne yaprakları gibi nemin uçmasını engelleyici malzeme ile örterseniz çok iyi olur.Ama gözlemime göre clematisler ilk dikildikleri yıl huysuz ve güçsüz olabiliyor aniden kurumalar,yaprak solmaları görülebiliyor.Ama gelecek yıl çok daha güçlü bir clematisiniz olacaktır eminim..Mantar oluşumunu engelleyici sıvı gübreler kullanırsanız daha az zararla bu yılı atlatırsınız diye düşünüyorum..Mesela benim de bu yıl diktiğim multi blue 1 metre boylandı ve tomurcuk oluştu tam sevinirken aniden o sürgün ve tomurcuk kuruyup gitti:(Şimdi yeniden sürgün vermeye başladı.
Sürgünlerin kuruması calcium ya da potassium eksikliği diye okudum.
Denememek ne kelime! Yarın Eminönüne inip, belirlediğim birkaç takviyeyi alabilirsem, denemelerimi paylaşırım.
Dolana dolana bu iş olacak!!:)
Tekrar olacak belki ama ,saksıya içten izolasyon yapmak tahminler ötesi gelişme sağlıyor.
Bir ara izolasyonlu olan ve olmayanı resimlerim.
Yılmaz Yalçın
02-07-2010, 21:09
Sürgünlerin kuruması calcium ya da potassium eksikliği diye okudum.
Denememek ne kelime! Yarın Eminönüne inip, belirlediğim birkaç takviyeyi alabilirsem, denemelerimi paylaşırım.
Dolana dolana bu iş olacak!!:)
Tekrar olacak belki ama ,saksıya içten izolasyon yapmak tahminler ötesi gelişme sağlıyor.
Bir ara izolasyonlu olan ve olmayanı resimlerim.
Sevgili Fizban,
Güzel bir bilgi bizim için..Sürgünlerin kurumasını engellemek açısından.Peki calcium ve potasyum içeren tavsiye edilen gübre adı öğrenebildiniz mi?
Eger organik dusunursek karsima bone meal cikiyor. 5-12-0- iceriginde % 22 calcium varmis. Ayni zamanda guzel fosfor kaynagi...
Tabii bir dolu calcium nitrate-calcium phosphate v.s de var.
Burada onemli olan calciumu vermekten ote,topraga uygunlugu diger maddeler ile durumu. Bazilari birbirlerini bagliyorlar. Istedigimiz kadar verelim faydasi yok.
`Clematislerin en onemli sorunu fungus e yakalaniyoruz. Tedavisini bilemedigimiz gibi ,bitki de kuvvetli saglikli olmadigindan yeni surgun ya da yapraklar oluyor.`
Bu benim tahminim. Bugun ziraat muhendislerine teyit ettirebilirsem yol dogru demektir.O zaman is kolaylasir. Semayi alir yola devam ederiz..
Asagidaki tablo bana gore fazla profesyonel ama yine de birseylere dikkat cektirtiyor.
Sanirim daha saglikli bilgilerle size donme sansim olabilecek bugun..
157499
acemifüsun
03-07-2010, 13:33
Burada onemli olan calciumu vermekten ote,topraga uygunlugu diger maddeler ile durumu. Bazilari birbirlerini bagliyorlar. Istedigimiz kadar verelim faydasi yok.
Sevgili fizban bu sorunu humus çözmez mi? Toprağa humus karıştırsak?
acemifüsun;
Yazındaki bilgide haklısın. Google dan öğrendiğim kadarı ile humuslu toprak tercih!!
Benim bahsetmek istediğim o değil. Calcıum oranı fazla olunca bu defa topraktaki diğer besinler tutulup kalıyorlarmış.Calcium uygulamalarında toprak Ph ı takip edilmeli diye bilgiler okudum hep.
Calcium un en doğal kaynağı yumurta kabuğu. Kuruttuktan sonra iyice ezip toprağa koyuyorlar. Ama calcium sulfate suda çözülmüyor??
En iyi çözüleni calcium nitrate mış.
Calcium ammonium nitrate ise en çok tercih edileni. İçinde%27 N,% 8 calcium var.
Bir de bone meal. Kemik tozu. % 33 calcium bulunuyormuş.
Calcium eksikliğinin en çok görüldüğü vakalar ise:
1-sürgünlerin ölmesi
2-kök uçlarının ölmesi
3-zayıf gövde
Yanlız calcium un fazlalığı da zararlı..
Mine Hanım'ın bir karışımı vardı. süt ve su.
süt de calcium olduğunu düşünerek yarın biraz sütlenecekler..
sonuçları yine paylaşırım, henüz bu doğru denecek bir durum yok..
Tek emin olduğum Mine Hanım ın tarifi. Düşünmeden uygulayacağım..
Ek: potassium için 2 öneri var:
1-çiçeklenme öncesi birkaç hafta potassium nitrate
2-olgunluk evresinde potassium sulfate
henüz uygulamadım daha..
sadece alfalfa ve seewed verdim. Memnunlar!!
günebakan
04-07-2010, 11:39
Sonunda mor olan da açtı yanılmıyorsam adı presıdent. Rengi mavi gibi çıkmış ama mavi değil:)
157742
157963
157964
Sevgili Snowman'den aldığım clematislerden biri daha açtı.
Ah Yılmaz'cığım bu aralar çiçeklerin isimlerini unutuyorum ,google dan şimdi baktım ,ville de iyon olduğunu hatırladım. Bu aralar çekirge saldırısına maruz kalmasına rağmen ville açtı ,dikkat edersen en alttaki çiçeğin bir kısmını yemişler, nelly moser ında bütün gonca ve yaprakları yenik, kimyasal bahçede kullanmak istemiyorum, bakalım buna ne çare bulacağız.
Yılmaz Yalçın
05-07-2010, 13:03
Ah Yılmaz'cığım bu aralar çiçeklerin isimlerini unutuyorum ,google dan şimdi baktım ,ville de iyon olduğunu hatırladım. Bu aralar çekirge saldırısına maruz kalmasına rağmen ville açtı ,dikkat edersen en alttaki çiçeğin bir kısmını yemişler, nelly moser ında bütün gonca ve yaprakları yenik, kimyasal bahçede kullanmak istemiyorum, bakalım buna ne çare bulacağız.
Bu aralar çekirge,tırtıl ve güve sayısında Türkiye genelinde artış olmuş..Benimde bahçede tırtıl istilası var ve clematislerimin yapraklarını yiyorlar.Gerçi clematislerim şuan dinlenme aşamasında çiçeklenmeleri bitti:(Clematisleri aldığınızda kaç cm uzunluğundaydı ve tomurcuklu muydu?
Sevgili Yılmaz,geldiklerinde 60cm le 55 cm civarın da oldukça sağlıklı idiler,yanlış yazarsam kusura bakma madam e cloutre (beyaz) olanı daha gelişkin ve üzerinde tomurcukları vardı iki tanesi açmıştı, bilmediğim sebepten tabii bu eşim faktörüde olabilir üst kuru dallarındaki sürgünler çiçeklerin hemen üstünden kayboldu,şimdi onda dört yaprak ve iki çiçek tohumu var,eşime onlara yaklaşmasını yasakladım çünkü elinde budama makasıyla bahçede devamlı dolaşıyor.
Benol Hazaroğlu
05-07-2010, 18:27
Multi Blue ikinci daldan taze sürgün verdi.1. 2 tomurcuklu dalın yaprakları ve tomurcuklar çok sönük oldu. Sorunu yaşayan arkadaşlar var mı acaba.Tomurcuklar büyümüyor.Zararlı görünmüyor.Nedenini çok merak ediyorum.Bahçede ve kökü gölgede.
Yılmaz Yalçın
05-07-2010, 22:26
Multi Blue ikinci daldan taze sürgün verdi.1. 2 tomurcuklu dalın yaprakları ve tomurcuklar çok sönük oldu. Sorunu yaşayan arkadaşlar var mı acaba.Tomurcuklar büyümüyor.Zararlı görünmüyor.Nedenini çok merak ediyorum.Bahçede ve kökü gölgede.
Sevgili Benol Hazaroğlu,
Hiç endişe etmeyin çünkü aynı durum bende de oldu hatta daha vahimi:(2 metre sürgün veren multi blue 1 adet tomurcuk verdi,tomurcuk bir süre aynı boyutta kaldıktan sonra sürgünle birlikte aniden kurudu ve kesmek zorunda kaldım.Dikildikleri ilk yıl böyle sorunlar sık oluyor..1,5 yıl önce diktiğim jacmani vinoda ilk yıl 3 kez böyle sorunlar oluştu ama şimdi oldukça güçlü ve bol çiçek veriyor.
Benol Hazaroğlu
06-07-2010, 05:20
Çok teşekkür ederim.Ben bu sene diktim.İlk çiçeği muhteşemdi.Çiçek tohuma geçti hemen yanından 2 tomurcuk daha verdi. Ne olduysa o sırada oldu tomurcukları koparsam mı acaba?
Yılmaz Yalçın
06-07-2010, 09:08
Çok teşekkür ederim.Ben bu sene diktim.İlk çiçeği muhteşemdi.Çiçek tohuma geçti hemen yanından 2 tomurcuk daha verdi. Ne olduysa o sırada oldu tomurcukları koparsam mı acaba?
Eğer tomurcuk boynunu bükmüşse ve yapraklarda kuruma gibi cansızlık belirtisi varsa sürgünü solduğu yerden kesip uzaklaştırın..Ama eğer tomurcuk başı dik duruyorsa o zaman bekleyin derim açma şansı olabilir.
Benol Hazaroğlu
07-07-2010, 19:13
Hemen tomurcukları koparttım. Algo Vital Plus verdim biraz bekleyelim bakalım.
Sürgünlerin kararıp ölmesi durdu. Yeşeren 2 sürgün de bu defa yaşıyor.
Çevreyi sodyum bikarbonat (kabartma tozu) ile fısfısladım.kabartma tozunu oldukça az koydum. Birkaç gün içinde gövdedeki kararan kısımlar kaybolmaya başladı.
Kelp ve alfaalfa ile düşük dozda yaptığım besleme oldukça faydalı oldu.
Yani, nitrogen potassium fosfor verdim. Fosfor oranı düşük.
Hoş hepsinin oranlarını düşük tuttum.
Vitamin amino asit zengini kelp in faydası yazdıkları kadar varmış.İçinde hormonal değerler de var.
Kelp ,bir şekli ile deniz yosunu tozu.
Zeki Yağlı
09-07-2010, 11:22
Merhaba,
Bir süredir gruba clematis lerimi tanıtmak ve bu konudaki deneyimlerimi paylaşmak istiyordum.
Önce biraz bahçemi tanıtmayı yola koyayım dedim. Ancak sıra geldi.
Clematisleri ben de çok seviyorum ve bahçem de önemli yer veriyorum.
Clematislerimi yanılmıyorsam 2001 yılında http://www.thorncroftclematis.co.uk den temin ettim. Yaklaşık 10 tane. Türkiyeye göndermek için nazlanmadılar. Uçak kargo ile çabucak geldi.
Baharda çabuk çiçeklenip geçmemesi için yaz mevsiminde daha uzun açanlardan seçtim. Yalnız Clematis viticella ve Clematis texensis türlerinden seçtim.
Clematisten alınacak keyfi artırmak için onu doğru konuma yerleştimek çok önemli. Ben, çiçekler arkasını bahçeye dönmemesi, başka bitkiler veya duvarlar arasında kaybolmaması, tüm görkemleri ile kendilerini gösterebilmeleri için neredeyse hepsini birkaç kere yer değiştirmek zorunda kaldım.
Her yer değiştirdiğimde bitki bir sene geri kaldı ama ben genelde amacıma ulaştım.
Çok beğendim iki tanesi hariç; onları uygun yerlere koymadığım ve sık yer değiştirdiğim için kaybettim.
Şu andaki durumlarına gelmesi neredeyse on yıl aldı. Şu andaki durumlarında çok memnunum.
Sizlere teker teker sizlere onları tanıtayım.
Clematis viticella 'Etoile Violette'
Bahçemdeki en şanslı clematis bu; hiç yer değiştimedi. Kendisini gösterebilmesi için konumu en uygun olan da bu.
Her sene sonbaharda odunsu dallarını çitin üst seviyesinden kesiyoruz, baharda da yatay gerdirdiğimiz tellere sağa ve sola doğru sarıyoruz. Kökler yaklaşık orta yerde. Dokuz senedir hiç aksatmadan açıyor.
İşte size 2 fotoğrafı:
5 Haziran 2010:
160183
20 Haziran 2010
160186
Zeki Yağlı
09-07-2010, 12:46
Zeki bey, çok harika clematisleri bende çok seviyorum.
Şimdilik kendi bahçem yok ama saksıdada olsa clematis sahibi olmak istiyorm.
İşallah benim de olur.
Sevgiler.
Sevim hanım niye saksıda yetiştimek istiyorsunuz?
Clematis leri saksıda yetiştirmek çok zor olması lazım. Bitki cinsine göre 4 ila 5 metre büyüyor. O kafa saksıya çok büyük gelir, devrilmemesi için çok iyi bağlamak lazım.
Kış soğuğundan korkuyorsanız bence korkmayın. En çok clematis'i Polonyalılar üretiyor. Orası sizin ordan daha soğuk olmalı.
Tek yapılacak şey kışın kökte su birikmesini engellemek. Onun için de birazcık yüksek bir tarha dikmek ve köke geçirgen kumlu yanmış gübresi bol toprak koymak.
Tekrar bir düşünün.
Selamlar
Zeki Yağlı
09-07-2010, 13:06
Sevgili Zeki Bey,
bize yakın plandan clematislerinizin yeni fotoğraflarını sunma şansınız olursa çok seviniriz:)Halen çiçekli mi acaba?Son sorum da clematisler için sıvı gübre kullanıyor musunuz,kullanıyorsanız ismini yazar mısınız?
Yılmaz bey, Etoile Violette' in komple görüntüsü beni daha çok etkilediği için yakın plan çekmeyi unutuyorum. Ama 2002 de çekilmiş bir yakın plan buldum PC de onu ekliyorum.
160187
Şu anda daha ama hala çiçek var.
Gübre olarak hazır bir gübrem yok. Elimdekilerden P ve K sı daha yüksek, örneğin 10-20-20 gibi bir karışım yapmaya çalışıyorum. Çiçek öneminde de 2-3 hafta da bir defa vermeye çalışıyorum.
Selamlar
Zeki Yağlı
09-07-2010, 13:24
Bahçemdeki başka şanslı bir clematis:
Clematis viticella 'Madame Julia Correvon'. Onun da yeri geldiğinden beri değişmedi:)
Bu clematis i bahçenin demir çitine sardırdım. Yan taraf yeşil alan. Tüm öğleden sonra güneş o taradtan geliyor. Clematis her iki tarafa da ama daha çok dış tarafa doğru daha çok çiçek açıyor:
Bahçe içinden:
159060
Dışarıdan görüntü:
159058
Biraz daha yakın plan:
159059
Daha yakın planını bu hafta sonu çekmeye açlışacağım
Zeki Yağlı
09-07-2010, 14:17
Sayın Zeki Yağlı
Ne muhteşem görüntüler bunlar.Sizi kutlarım.Bende bu sene başladı Clematis aşkı.Acaba böyle görüntüye kavuşmasını görebilecekmiyim diye düşünüyorum.Henüz 3 tane oldular ve tek kökler.Nasıl çoğaltacağım, nasıl gür görüntüye kavuşacak bunlar diye her bulduğumu okuyorum.Karşısına geçin bol bol seyredin. Bizi de resimsiz bırakmayın.iyi günler.
Benol hanım,
Clematis leri ayaklarını gölgede, kendisini güneşte tutun ve sabredin. Doğru bir yer seçin, birkaç sene yerinden kıpırdatmayın.
Sizin oraların ikliminde orman gülleri bile kıskanabilir:)
Selamlar
Adalet Yağcı
09-07-2010, 14:27
Zeki bey, sizi tebrik ediyorum, hepimizi kıskandıracak kadar güzel clematisler yetiştirmişsiniz.
Sizden ricam;bolca tohum toplayın, ben tohumdan yetiştirmeyi başardım, hepimizin renk renk clematisleri olsun.
Topladığımız tohumları Clematis tohum bankası (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21289&highlight=clematis+tohum+bankas%FD)nda paylaşıma açacağız Son baharda.
Yardımlarınızı esirgemeyeceğinizi umuyorum.
Sevgiler.
Yılmaz Yalçın
09-07-2010, 14:35
Yılmaz bey, Jackmanii nin komple görüntüsü beni daha çok etkilediği için yakın plan çekmeyi unutuyorum. Ama 2002 de çekilmiş bir yakın plan buldum PC de onu ekliyorum.
159054
Şu anda daha ama hala çiçek var.
Gübre olarak hazır bir gübrem yok. Elimdekilerden P ve K sı daha yüksek, örneğin 10-20-20 gibi bir karışım yapmaya çalışıyorum. Çiçek öneminde de 2-3 hafta da bir defa vermeye çalışıyorum.
Selamlar
Tavsiyelerinizi dikkate alacağım:)İlk işim bahsettiğiniz gübre karışımını bulmak olacak.Peki hiç sizin clematislerinizde sürgünlerin aniden kuruması ve solması gibi bir sorun oluştu mu?Ya da clematislerinizden birisi kuruyup öldü mü?
Zeki Yağlı
09-07-2010, 14:46
Üçüncü şanslı clematisim Clematis viticella 'Jackmanii' . Bu da şanslı çünkü bunun da yerini başından beri değiştirmedim.
Üstelik, bu seneye kadar, clematislerimin, yanlarındaki kıymetli ağaç ve çalılarıma sarmasına izin vermiyordum.
'Jackmanii' nin solunda Pittosporum çit var, onu sarmasını her zaman teşvik ettim ama önündeki Parrotia persica ya sarmasına izin vermedim.
Bu sene kıydım. 'Jackmaii' bu durumdan çok hoşnut:) Bakalım Parrotia persica bu duruma ne diyecek, güzel sonbahar renklerini sunacak mı?
Huzurlarınızda Clematis viticella 'Jackmanii':
160188
160189
160190
Zeki Yağlı
09-07-2010, 15:12
Zeki bey, sizi tebrik ediyorum, hepimizi kıskandıracak kadar güzel clematisler yetiştirmişsiniz.
Sizden ricam;bolca tohum toplayın, ben tohumdan yetiştirmeyi başardım, hepimizin renk renk clematisleri olsun.
Topladığımız tohumları Clematis tohum bankası (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21289&highlight=clematis+tohum+bankas%FD)nda paylaşıma açacağız Son baharda.
Yardımlarınızı esirgemeyeceğinizi umuyorum.
Sevgiler.
Adalet hanım teşekkür ederim.
Tohumları toplarım tamam da benim clematis ler 'soylu soplu asilzdaze':)
Yani adı tescilli melez. Tohumdan üretilenler aynı güzellikte gelmez genellikle. Bazen daha güzeli de gelebilir. denemeye değer.
Bildiğiniz gibi bunların aynısını yalnız çelik veya daldırma yöntemiyle üretmek mümkün.
Ben ikisini de daha denemedim. Ama bu sene de vaktini geçirdim. İnşallah seneye.
Tohumlardan mutlaka toplayıp bankaya göndereceğim.
Selamlar sevgiler
acemifüsun
09-07-2010, 23:17
Arkadaşlar sayın Terra da kitapta clematislerin sadece aşağıdaki türlerinin tohumdan üretilebildiğinin bilgisini vermiş. Bence bu bilgileri de tohum bankası için değerlendirelim.
Yılmaz bey,
- C. Alpina
- C. Campaniflora
- C. Chiisanensis
- C. Crysochoma
- C. Crispa
- C. Flammula
- C. Fusca
- C. Japonica
- C. Koreana
- C. Macropetala
- C. Napaulensis
- C. Orientalis
- C. Pitcheri
- C. Recta
- C. Rehderiana
- C. Serratifolia
- C. Songarica
- C. Viorna
- C. Virginiana
- C. Viticella
Zeki Yağlı
10-07-2010, 12:25
Clematis viticella lara devam.
Şimdi tanıtacağımın adı Clematis viticella 'Venosa Violacea': mor damarlı diye tercüme edilebilir.
Şimdiki yeri ikinci yeri. Daha önce dibine diktiğim bir Magnolia soulangeana'ya kıyıp sardıramamıştım.
Kendini göstersin diye güneşli bir yere üç kamıştan bir askı çatıp ona astım. Şimdi yerini çok sevdi.
159356
159357
159358
Zeki Yağlı
10-07-2010, 12:36
Clematis viticella ların belki de en çok bilinenin Clematis viticella 'Ville de Lyon' dur. Fransa nın Lyon şehrinin adı verilmiş.
Bahçede onu altuni servi (Cupressus macrocarpa aurea) ya sardırdım.
Biraz aralarda kaldığı için tüm ihtişamı ile görünmüyor ama mevsimi bayağı uzun sürüyor:
159359
159360
159361
159362
159363
[QUOTE=Zeki Yağlı;670546]Clematis viticella ların belki de en çok bilinenin Clematis viticella 'Ville de Lyon' dur. Fransa nın Lyon şehrinin adı verilmiş.
Bahçede onu altuni servi (Cupressus macrocarpa aurea) ya sardırdım.
Biraz aralarda kaldığı için tüm ihtişamı ile görünmüyor ama mevsimi bayağı uzun sürüyor:
Zeki Bey,
Hayalimizdeki Clematis bahçesini oluşturmuşsunuz. Hepsi çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar, üstüne üstlük çok değişik türleriniz de var. Texensis türlerinin de fotoğraflarını paylaşabilirmisiniz. Bir süredir yana yana bu türden edinmeye çalışıyorum, ama biraz hassas olduklarından Ankara'da yetiştirmeyi becerebilecekmiyim bilmiyorum. Türkiye'de yetiştirmiş birisinin deneyimlerini dinlemek çok yararlı olacak.
Saygılar,
Zeki Yağlı
12-07-2010, 13:02
Texensis türlerinin de fotoğraflarını paylaşabilirmisiniz. Bir süredir yana yana bu türden edinmeye çalışıyorum, ama biraz hassas olduklarından Ankara'da yetiştirmeyi becerebilecekmiyim bilmiyorum. Türkiye'de yetiştirmiş birisinin deneyimlerini dinlemek çok yararlı olacak.
Saygılar,
Onlara sıra gelmesine az kalmıştı.
Size önce Clematis texensis 'Princess Diana' yı tanıtayım.
Texensis türü clematislein çiçekleri başlangıç ta lale gibi oluşuyor. Daha zarif ve nahif. Çok çok güzeller.
'Princess Diana' ilk diktiğim yerde kendisini yeterince gösteremedi diye yerini değiştirdim. Üç kamıştan çatma askıya aldım. Tabii bir sene gecikti.
Hemen yanında da bir Acer palmatum atropurpureum vardı. İlk sene onun üzerine sarmasına izin vermedim. Ama bu sene beni dinlemedi, ben de ısrar etmedim.
Sanmıyorum başka bir prenses bir Acer'in üzerine böyle güzel uzanmış olsun:)
Yalnız bu sene başım maymuncuk böceği (Vine weevil) ile dertte.
Mücadeleyi erken ve yeterli yapmadım. Prensesimin tadını pek beğendiler namussuzlar. O kısmını gelecek sene daha iyi çözmem lazım.
İşte Clematis texensis 'Princess Diana':
159763
159759
159766
159767
159762
Yılmaz Yalçın
12-07-2010, 13:20
Onlara sıra gelmesine az kalmıştı.
Size önce Clematis texensis 'Princess Diana' yı tanıtayım.
Texensis türü clematislein çiçekleri başlangıç ta lale gibi oluşuyor. Daha zarif ve nahif. Çok çok güzeller.
'Princess Diana' ilk diktiğim yerde kendisini yeterince gösteremedi diye yerini değiştirdim. Üç kamıştan çatma askıya aldım. Tabii bir sene gecikti.
Hemen yanında da bir Acer palmatum atropurpureum vardı. İlk sene onun üzerine sarmasına izin vermedim. Ama bu sene beni dinlemedi, ben de ısrar etmedim.
Sanmıyorum başka bir prenses bir Acer'in üzerine böyle güzel uzanmış olsun:)
Yalnız bu sene başım maymuncuk böceği (Vine weevil) ile dertte.
Mücadeleyi erken ve yeterli yapmadım. Prensesimin tadını pek beğendiler namussuzlar. O kısmını gelecek sene daha iyi çözmem lazım.
İşte Clematis texensis 'Princess Diana':
159763
159759
159766
159767
159762
Elinize sağlık Zeki Bey bu güzelliklerle gözümüz doyuyor ama maşallah diyorum hemen:)En çok istediğim türlerden birisi bu tür yani Clematis texensis 'Princess Diana' ve sonbaharda açan kokulu tür olan sweet Autunm
Zeki Yağlı
12-07-2010, 13:38
İkinci texensis'im Clematis texensis 'Gravety Beauty'.
O da başka ağaçların arasında/arkasında kalmıştı. Ayrıca sırtını da bahçeye dönmüş dışarıya (güneşin geldiği yere) bakıyordu.
Onun da yerini bu sene değiştirdim. Gelecek sene çok daha güzel fotoğraflarını koyabileceğimi sanıyorum.
Size bir iki eski, bir iki de bu senki fotoğraflarından göstereyim:
Eski yerinden:
159770
159769
Yeni yerinden:
159772
159771
Zeki Yağlı
12-07-2010, 13:41
Elinize sağlık Zeki Bey bu güzelliklerle gözümüz doyuyor ama maşallah diyorum hemen:)En çok istediğim türlerden birisi bu tür yani Clematis texensis 'Princess Diana' ve sonbaharda açan kokulu tür olan sweet Autunm
Yılmaz bey,
Bu özel clematisler tohumdan orijinal gelmezler.
Ya yetişkinini denk getireceksiniz. Ya da seneye çelik deneyeceğiz, ondan sonraki üçüncü senede açacaklar:(
Selamlar
Zeki Yağlı
12-07-2010, 15:25
Zeki Bey,
İşte şimdi ciddi kıskandım. Texensis'leriniz muhteşem. Güle güle büyütün.
Sevgili terra,
Aman kıskanmayın!
Ben sizin benim gibi on seneye kalmadan bizlere çok müthiş bir clematis bahçesi göstereceğinizi biliyorum.
Bu arada belki siz biliyorsunuz ama benim şimdiye kadar rastladığım en müthiş clematis yetiştiricisi Polonya da:
http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/
Benim bildiğim perakende satış yapmıyorlar.
Ama bu siteden daha muhteşem ve derli toplu clematis ve diğer sarmaşık sitesi görmedim.
Umarım keytif alırsınız.
Selamlar
Zeki bey,haklısınız.
Bahsettiğiniz siteyi biliyorum, dediğiniz gibi toptan çalışıyorlar. Polonya'lıların milli çiçeği Clematis. Çok güzel texensis'ler de satıyorlar. Ben ne yazıkki bunu geçen ilkbahar Polonya'da bir toplantıya gittikten sonra dönüşte öğrendim:)
Zeki Yağlı
13-07-2010, 11:19
Bugün sevgili terra dostumuzdan aşağıdaki özel bir mesajı aldım.
Zeki bey,
Sabah resimlerinize tekrar bakıyordum. Gerçekten çok güzeller, benim bahçem açısından çok ümit verici hislere kapıldım. Bu arada bizim gibi ne bulursak onu değil, seçici davranıp çok guzel türleri bulup bir araya getirdiğiniz için de tebrikler.
Ama, sanırım resimlerin ikisinin isimlendirmesinde bir sorun var. Jackmanii dediğiniz sanırım Etoile Violette, Etoile Violette dediğiniz ise Jackmanii.
Saygılar,
Ben clematislerimin adlarını satın aldıklarımda üzerilerinde gelen etiketlerden hatırlıyorum. Artık gönderenler mi etiketi yanlış yere koydular ben mi karıştırdım bilmiyorum.
Ama sevgili terra'nın haklı olduğunu http://www.clematis.com.pl sitesini inceleyince gördüm.
Kendisini dikkati ve özeni için kutluyorum ve düzeltme imkanı verdiği için teşekkür ediyorum.
Şimdi hemen ilgili mesajlara gidip gerekli düzeltmeleri yapacağım.
Selamlar
Bahçede en son açan (4-5 gün oldu) Clematis Miss Bateman oldu.
Yılmaz Yalçın
13-07-2010, 17:11
Bahçede en son açan (4-5 gün oldu) Clematis Miss Bateman oldu.
Çok masum bir beyaz:)Benim clematislerim dinlenmede bir aydır nerdeyse:)Hiç kıpırtı ve sürgün yok şuan..Sağlıklı görünüyorlar gerçi..Clematisleri ilk diktiğiniz yıllarda da sürekli açtılar mı yoksa belli bir yıldan sonra mı bol çiçeklendiler bunu merak ettim?
Çok masum bir beyaz:)Benim clematislerim dinlenmede bir aydır nerdeyse:)Hiç kıpırtı ve sürgün yok şuan..Sağlıklı görünüyorlar gerçi..Clematisleri ilk diktiğiniz yıllarda da sürekli açtılar mı yoksa belli bir yıldan sonra mı bol çiçeklendiler bunu merak ettim?
Yılmaz bey, Clematis'ler her yıl bir öncekine göre daha fazla çiçek açıyor. Bazı cinsler ilkbaharda çok büyük çiçek açıyor, yazın ikinci bir çiçeklenme dönemi daha oluyor, ama bu sefer çiçekleri neredeyse 5'te 1 daha küçük açıyor (örneğin Ville de Lyon). Bazıları ise yukarıdaki beyaz gibi Temmuz sonuna doğru hatta sonbaharda açmaya başlıyor. Hoş kitaplarda geç açıyor denilenler bende erken açtı, erkenciler geç açtı. Sanırım iklime göre huyları da değişiyor.
Sanırım sizin ektikleriniz erkenci türler, yani çiçeklenme döneminden sonra ekmiş olabilirsiniz. Örneğin Montana'lar erken açıyor, Ankara'da Mayıs gibi. Bu sene açmayan Clematis'leriniz varsa bile önümüzdeki yıl bol miktarda çiçeğiniz olacaktır (az önce sitedeki bahçenizi ziyaret ettim Clematisleriniz yerlerini çok sevmiş ve çok güzel açmışlar).
k_donmez
17-07-2010, 13:36
Multi blue, tomurcukta iken tamamen kurudu. Aynen Sayın Yılmaz Yalçın'ın anlattığı gibi.
Yılmaz Yalçın
17-07-2010, 16:56
Multi blue, tomurcukta iken tamamen kurudu. Aynen Sayın Yılmaz Yalçın'ın anlattığı gibi.
Sevgili Kdönmez,
Demekki bütün multi blue clematislerde görülen bir sorun bu..Nasıl olsa tekrar sürgün verecek oyüzden toprak izasından yukarıya doğru 25 cm kadar bırakıp kalan kısmı budayın..Dibini hafif çapalayıp fungusit verebilirseniz çok iyi olur..
Benol Hazaroğlu
18-07-2010, 19:08
Evet benimkide aynen öyle oldu.2.tomurcuğu açarken kurudu.Kestim.Şimdi yeni sürgünde bir tomurcuk daha var.Böyle giderse nasıl yoğun bir çiçek oluşturabileceğim bilmiyorum.
Yılmaz Yalçın
18-07-2010, 19:19
Clematisi ilk aldığımızda saksıya veya toprağa aktardığımız zaman hemen baş kısmını elimizle kopartmamız gerekiyormuş.Bu işlemle clematisin bir süre sürgün vermesi engellenip kök kısmının gelişmesi sağlanıyor ve bitki sağlıklı gelişiyormuş.
Benol Hazaroğlu
19-07-2010, 18:26
İmdat 2. sürgünde aynı oldu.O da mı koparılacak.Tam tomurcuk verdi sürgün taptaze idi 1 günde söndü.
Yılmaz Yalçın
19-07-2010, 18:52
İmdat 2. sürgünde aynı oldu.O da mı koparılacak.Tam tomurcuk verdi sürgün taptaze idi 1 günde söndü.
Evet hepimizde aynı sorun oluştu..Bence o sürgünü komple kopartın ve atın..Fungusit alıp yapraktan ve kökten uygulayın..Fungusit markasını ''Bir bilene soralım''bölümünde Mine Pakkaner'e sorabilirsiniz.Böylece bizde bilgilenmiş oluruz.
Beyaz clematisimin her yanı tomurcuk dolu. Birkaç tanesinin bu hafta açmasını bekliyorum. Fazla uzun dalları da 4 farklı yere daldırdım. Birkaç ay içerisinde köklenmesini umuyorum.
Nisan ayında daldırma uyguladığım clematis madame le coultre köklendi. Ana saksının haricinde 2 tane ayrı kök oluştu. Böylece 3 tane oldular. Daldırma yöntemiyle çok kolay köklendiler. Üstelik 2 saksıdaki çiçek bile açtı. Yalnız bu defa açan çiçeklerin boyutları 14 cm. olan eski boyutlarından daha küçük.
Ayrıca snowman77'den aldığım 4 adet clematisin hepsi ( 2 tane ville de lyon, 1 adet multi blue ve 1 adet warzawska nike) gayet sağlıklılar. Hepsinin toprağını değiştirip saksılardaki solucanlardan ve yumurtalarından temizledim. Gübre verdim. Hızla büyüyorlar.
Multi blue geldiğinde hiç yaprağı olmayan bir karış boyunda kuru bir görünümdeydi. Baktım 2 kök, hemen ayırdım. İyi ki ayırmışım şimdi iki saksıdaki de yeşerdi, üstelik birinde 20 cm. boyunda olmasına rağmen tomurcuk oluştu. (Kupkuru görüntüsüne aldanmamak gerekli. ;))
Bu arada bir arkadaşıma İngiltere'den 4 tane clematis getirttim. Florida siebildii, ville de lyon(2 tane) ve adını unuttuğum iri mor çiçekli ödüllü bir tür. Üzerlerinde etiket yok. Hangisi olduklarını çiçek açmadan öğrenemeyeceğim. Bir tanesi kurudu. Umarım bu (http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.taylorsclematis.co.uk/images/D/Sieboldii-01.jpg&imgrefurl=http://www.taylorsclematis.co.uk/clematis-sieboldii.html&h=675&w=450&sz=94&tbnid=XjqJGdj3MUU_kM:&tbnh=138&tbnw=92&prev=/images%3Fq%3Dclematis%2Bsieboldii&hl=tr&usg=__wxuXHaFxwimvzsR7sNsUuJ9YY8o=&sa=X&ei=45JSTJfWJ5SSOKLVpJ4O&ved=0CCkQ9QEwAw) değildir. Zira en çok istediğim olan Florida Sieboldii kuruduysa gerçekten üzüleceğim. Köklerine baktım, umut yok gibi ama yine de atmayıp bekleyeceğim. Bakalım hangisi ! :confused:
Onlar da sürgün veriyor ve hızla gelişiyorlar.
Geçen sene aldığım piilu da kökleri 2 tane olduğunu görünce ayırdıklarımdan. Kardeşim hemen el koydu birine. İyice kurumuştu. Dipten 5 cm. olacak şekilde 2 hafta önce budamıştım. Şu an öyle çok sürgün verdi ki çok güzel görünüyor.
Clematislerim çiçek açtıkça sizlerle paylaşacağım.
Yılmaz Yalçın
30-07-2010, 11:14
Nisan ayında daldırma uyguladığım clematis madame le coultre köklendi. Ana saksının haricinde 2 tane ayrı kök oluştu. Böylece 3 tane oldular. Daldırma yöntemiyle çok kolay köklendiler. Üstelik 2 saksıdaki çiçek bile açtı. Yalnız bu defa açan çiçeklerin boyutları 14 cm. olan eski boyutlarından daha küçük.
Ayrıca snowman77'den aldığım 4 adet clematisin hepsi ( 2 tane ville de lyon, 1 adet multi blue ve 1 adet warzawska nike) gayet sağlıklılar. Hepsinin toprağını değiştirip saksılardaki solucanlardan ve yumurtalarından temizledim. Gübre verdim. Hızla büyüyorlar.
Multi blue geldiğinde hiç yaprağı olmayan bir karış boyunda kuru bir görünümdeydi. Baktım 2 kök, hemen ayırdım. İyi ki ayırmışım şimdi iki saksıdaki de yeşerdi, üstelik birinde 20 cm. boyunda olmasına rağmen tomurcuk oluştu. (Kupkuru görüntüsüne aldanmamak gerekli. ;))
Bu arada bir arkadaşıma İngiltere'den 4 tane clematis getirttim. Florida siebildii, ville de lyon(2 tane) ve adını unuttuğum iri mor çiçekli ödüllü bir tür. Üzerlerinde etiket yok. Hangisi olduklarını çiçek açmadan öğrenemeyeceğim. Bir tanesi kurudu. Umarım bu (http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.taylorsclematis.co.uk/images/D/Sieboldii-01.jpg&imgrefurl=http://www.taylorsclematis.co.uk/clematis-sieboldii.html&h=675&w=450&sz=94&tbnid=XjqJGdj3MUU_kM:&tbnh=138&tbnw=92&prev=/images%3Fq%3Dclematis%2Bsieboldii&hl=tr&usg=__wxuXHaFxwimvzsR7sNsUuJ9YY8o=&sa=X&ei=45JSTJfWJ5SSOKLVpJ4O&ved=0CCkQ9QEwAw) değildir. Zira en çok istediğim olan Florida Sieboldii kuruduysa gerçekten üzüleceğim. Köklerine baktım, umut yok gibi ama yine de atmayıp bekleyeceğim. Bakalım hangisi ! :confused:
Onlar da sürgün veriyor ve hızla gelişiyorlar.
Geçen sene aldığım piilu da kökleri 2 tane olduğunu görünce ayırdıklarımdan. Kardeşim hemen el koydu birine. İyice kurumuştu. Dipten 5 cm. olacak şekilde 2 hafta önce budamıştım. Şu an öyle çok sürgün verdi ki çok güzel görünüyor.
Sevgili Uzman16,
Öncelikle yeni clematisleriniz hayırlı olsun:)Kuruyana hiç üzülmeyin ve bekleyin en çok 3 ay içinde yeniden sürgün verecektir.Daldırma yöntemi demekki işe yarıyor.Ben de şimdi daldırmak istiyorum tüm dalları..Merak ettiğim 2 kök olduğunu nerden anlıyorsunuz clematisin?Zira ben de en garanti çoğaltma yolu olan kökten çoğaltmayı denemek istiyorum.
Zeki Yağlı
30-07-2010, 12:07
Vakit darlığından sizlerle paylaşamadığım üç clematisim daha var. Bugün onlarıda tanıtayım sizlere:
Biri Clematis 'Bleketny Aniol' (=Mavi Melek) gerçeğe yakın rengi ile:
163401
Mavi melek, farklı bir açıdan ve makine ayarlı dolayısyla orijinalinden biraz farklı bir renkte:
163402
Bu da bir Clematis viticella, ama adını unuttum. Thorncroft'ta güzel bir hikaye uydurmuşlardı. Bilmem Mr. X kilisenin bahçesinden geçerken bir ot gibi farketmiş de, alıp yetiştirmiş de,.. falan diye. Gerçek adını buluncaya kadar Öksüz diyebiliriz. Çiçeği çok gösterişli değil ama bu sene 'Etoile Violette' ile en uzun ve bol açan oldu:
163403
Çok sevdiğim diğer bir clematisim 'Pagoda'. Adıyla uyumlu.
Bu sene etrafındaki ağaçların büyümesi ile gölgede kaldı çok hastalıklı bir görünüm aldı:
163404
Önceki seneler böyle idi:
163405
Ne kadar farklı değil mi?
Bu sene hemen onun yerini değiştirmeliyim.
İngiltere'den gelen yukarıdaki mesajda adını hatırlayamadığım clematisim bundan (http://www.gardencrossings.com/plantname/Clematis-Beauty-of-Worcester).
Beauty of worcester.
4 taneden 1 tanesine (şimdilik) kurudu diyorum.
Bakalım sağlam olanlardan biri bu mu!...
Sevgili Uzman16,
Öncelikle yeni clematisleriniz hayırlı olsun:)Kuruyana hiç üzülmeyin ve bekleyin en çok 3 ay içinde yeniden sürgün verecektir.Daldırma yöntemi demekki işe yarıyor.Ben de şimdi daldırmak istiyorum tüm dalları..Merak ettiğim 2 kök olduğunu nerden anlıyorsunuz clematisin?Zira ben de en garanti çoğaltma yolu olan kökten çoğaltmayı denemek istiyorum.
Teşekkürler Günebakan. Hepimizin çok çok clematisi olsun diyorum.;)
Yılmaz Bey,
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=621141&postcount=760) mesajdaki turuncu iki saksının arkasındaki daha küçük olan siyah saksıda clematisim vardı. Uzayan dalları sağdaki ve soldaki turuncu saksılara 2 farklı yerden dalırdım. Yani turuncu saksılara 2 farklı yerden 2 farklı dal toplamda 4 dal daldırdım. Saksıları 2 ay hiç oynatmadım, dalları da rüzgarda ya da herhangi bir harekette çıkmasın diye gevşek olarak germeden daldırdım..
2 hafta önce baktığımda 2 tanesi köklenmişti. Ana gövdeden keserek ayırdım. Şu an 2 tanesi daha köklenme için toprakta bekliyor. 1 olan clematisim 3 oldu, 5 olmasını bekliyorum.
Zeki Bey,
Ellerinize sağlık. Hayranlıkla bahçenizi izliyorum.
Clematisleriniz müthiş. Ne çok çeşit, ne güzel görüntüler.
Harikalar.
Çok teşekkürler.
Merak ettim bunlar kaç kök? Örneğin mavi melek o görüntüyü kaç kök ile verdi? Bu görüntüleri sağlamak için pek çok kök olmalı diye düşünüyorum.
Sevgili Zeki Bey verdiğiniz bilgiler ve resimler gerçekten harika :)Kıskanmadım hevesim arttı .Hepsine kocaman maşallah yalnız ;
Ben ikisini de daha denemedim. Ama bu sene de vaktini geçirdim.
Demişsiniz. Benim 10 gün önce daldırdığım clemantisim yaprak veriyor .Vakti ne zaman bilmiyorum ama bence siz de deneyin .Paylaşmanın en büyüğünü sizde gördüm ve hayran kaldım .Toplantıdaki fideleri unutmam mümkün değil
Sevgiler
Benol Hazaroğlu
31-07-2010, 10:20
Bahçeye diktiğim Multi Blue kuru dal kaldı.Çok üzgünüm.gözünün içine bakıyordum. Topraktan alıp köklerini kontrol edip saksıya alsam mı acaba? Saksıdaki kuru dall olarak aldığım Polish sprit coştu. Tomurcuk dolu üzeri onuda bahçeye almak istiyorum zamanı ne zaman bilmiyorum.Clematisleri çok sevdim. çok sıhhatli olmasalarda Bağhaustan Montana rubens ve Gladys picard aldım şimdi sürgündeler.Multi Blue mi kurtarabilsem sevineceğim.
Benol Hazaroğlu
02-08-2010, 09:26
163852
Polish Sprit açtı belki mevsimi değil çiçekleri küçük.
hüsnüyusuf
03-08-2010, 18:24
Burada (http://www.fidanistanbul.com/kategori/ithal-sus-bitkisi-fideleri-perakende.html) satışı yapılıyor. Bu sıcaklarda dikim biraz riskli olabilir. Bitkiyi kaybedebilirsiniz.
Adalet Yağcı
03-08-2010, 19:21
Çok güzeller,ellerinize sağlık,bende bulabilsem çok sevinirim,ama Mersin'deki seralarda hiç değişik çiçek yok.Nasıl bulabilirim bana da öğretin ,minnet duyarım.
Perihan hanım, ben de ilk clematislerimi Fidanistanbul'dan almıştım, çok iyi geliştiler.
Size tavsiyem Şubat Mart gibi alın ve hemen yerine dikin daha sağlıklı gelişeceklerdir.
Şimdi alacağınız fideler sizi pek mutlu etmezler.
Demişim 30 Temmuz'da yazdığım mesajımda.
Multi Blue ile bu sabah selamlaştık. 25-30 cm. boyu ile açıverdi. Rengini daha açık mavi bekliyordum biraz koyu geldi bana. Fotoğraftaki güneşteki hali. Aslında daha mor gibi sanki.
164172
164171
Madame le coultre da 2. defa açıyor.
164173
Ville de Leonlar da tomurcuklanmaya başladılar. Sanırım 1 hafta -10 gün sonra onun da çiçeklerini göreceğim.
Bu akşam dışarısı çok rüzgarlı, eh ben de clematislerimi içeri aldım.
Ama o da ne!!! Meğer multi blue arkadan böyle görünüyormuş.:eek:
(Bir an bu da yeni bir tür mü diye tereddüte düştüm.:dilli:)
164543
Benim dört çeşit bir yerde dikili olan Clematislerimden "Ville de Lyon" lar bu yıl açmadılar. En iri çiçek açan türlerdendi ama sanırım kurudu.
Bu arada kış sonunda çiçek açan "Armandii" inanılmaz boy atıp, gelişiyor. Tam güneşte, hatta çatıdaki mebranın üzerine uzanmış, sıcağa bana mısın demiyor.
Bir de daha önce gölgedekiler daha mutlu dediğim için yanıldığımı yazmak istiyorum. Adını hatırlamadığım ama küçük dört yapraklı mavi çiçek açan türden 2 kök almıştım. Birisini gölgeye (Ortancaların yanına) birini tam güneşe dikmiştim. Gölgedeki açmayı bitirdiği halde tam güneştekinin üzerinde hemen her gün en az 10 çiçek oluyor. Halen de yeni tomurcuklar vermeye devam ediyor. Armandii de tam güneşte. Gölgedekilerin yaprakları kurumaya başladı, sonbaharda oradaki dört kökü Armandii nin yanına geçirmeye karar verdim.
Kıskandım. Benimki kuru dal kaldı. Çok sıhhatli görünüyordu, çözemedim sırrını.
Benimki de geldiğinde kupkuru bir dal idi. Oysa hemen toparlandı ve çiçek açtı. Sizinki de düzelecektir. Burada yazılanlara göre sizinki gibi olup da düzelen pek çok clematis var.
Şu an bana İngiltere'den gelenlerden iki tanesi kuru görünümde ama sanki birinin üzerinde (yaprak çıkış yerinde) toplu iğne başı kadar bir kabartı var. Umutluyum
Sabırla bekleyeceğiz. ;)
Sevgili Limon, Ville de Lyon'ların çiçekleri büyük mü açıyor? Çiçek sayısı çok mu?
Armandiyi fotoğraflaman mümkün mü?
Güneş konusunda yazdıkların acaba türleriyle alakalı olabilir mi? Grup 1, Grup2 ve Grup 3 olarak ayrılanların özelliklerine göre olabilir.
"Ville de Lyon" oldukça iri çiçek açıyordu. Geçen yıl Mayıs ayında çok güzel açmıştı ama bu yıl hiç açmadı. Sanırım kurudu o kök. Hepsini seviyorum ama rengiyle göz alıcı bir türdü. "SnowQueen" i ölçmüştüm 30 cm kadardı çiçek çapı, Lyon da onun kadar var.
164704
"Armandii" yi fotoğrafladım, yarın yüklerim.
Adalet Yağcı
06-08-2010, 18:15
Şahaneler, hepsi de, sevgili Uzman16 ve Limon, budama yapıyormusunuz?
Benim Rouge Cardinal ve Snow Queenin boyları 3 metreyi geçti, Son baharda budasam mı diye düşünüyorum, ne dersiniz?
Biraz önce Snow Queen'in budamasını okudum, tesadüfe bakın. :) Derin budanırsa çiçek açmsı engellenirmiş, sadece tepe budaması uygunmuş. Ben bunu yaşayarak gördüm. Bu bahar üzeri tomurcukluyken yanlışlıkla bitkiyi toprağa yakın yerinden kesince, yeniden büyümesini bekledim, çok iri ama 3-4 tanecik çiçek açtı. Ve çok geç çiçeklendi. Seneye hiç ellemeyeceğim.
Armandii yi de hiç budamayacağım.
Sn Zekı Yağlı bey in clematisleri sarmış gitmiş. Çok ta güzel duruyor, biz neden budamayı düşünüyoruz Adalet. Bırakalım büyüsün.
"Armandii" nin şimdiki durumu. Boyu 4 metreye ulaşmıştır. 1,5 metre kadar tek dal halinde çıkıyor, yukardan bir çok dallanma yapıyor.
165712
Teşekkürler sevgili Limon fotoğraf için.
Yaprakları diğer clematis türlerinden çok farklı. İlginç.
İnternetten bulduğum bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.
CLEMATIS (RANUNCULACEAE) Orman Asmaları, Akasma
Yaprağını döker.
Nisan'dan Eylül'e kadar çiçeklenir.
Görkemli çiçeklenmeleri sayesinde, Clematis’ler en güzel ve dayanıklı tırmanıcı bitkiler arasında yer alırlar. Genellikle büyük çiçekli ve küçük çiçekli Clematis’ler olarak sınıflandırılırlar. Fakat biz burada ilk grubu, bir de asıl çiçeklenme dönemine göre de inceleyeceğiz.
BÜYÜK ÇİÇEKLİ CLEMATIS’LER
(10-15 cm çapta çiçekleri olanlar)
Bu grubun en iyi çeşitleri, farklı türler arasında yapılan melezleme çalışmalarıyla elde edilmiş olanlarıdır. Bu Clematis’ler ortalama ya da oldukça gür olmalarıyla, üç yaprakçıktan oluşan yapraklarıyla, sarınıcı yaprak sapları sayesinde esnek sürgünlerini desteklere tutturmalarıyla karakterize olurlar. Çiçeklerinin, taç yaprakların yerini tutan, canlı renklerde, 4-8 adet çanak yaprağı vardır. Çenek yapraklar genellikle zarifçe dalgalıdır.
İLKBAHARDA ÇİÇEKLENEN CLEMATIS’LER
Clematis patens ve Clematis lanuginosa’dan elde edilmiş olan bu çeşitler, Mayıs-Haziran aylarında yoğun bir şekilde çiçeklenirler. Hatta bazen yaz süresince bile, az da olsa çiçeklenebilirler. Çiçekleri bir önceki sonbahardan itibaren oluşmaya başlar; bu yüzden Mart ayında gerçekleştirilen budama basit bir temizlemeden ibaret olmalıdır. İlk çiçeklenmeden sonra yeni bir budama yapılır ve her sürgünün 1/3’ü ya da yarısı budanır. Hiç budanmaması bile mümkündür.
Çeşitleri:
‘Bee’s Jubilee’. Henüz bulunmuş, Nelly Moser’e benzer bir çeşittir. Fakat daha canlı bir renktedir.
‘Lasurstern’. Koyu mavi çiçeklidir.
‘Nelly Moser’. Ortasında karmen rengi bir şerit bulunan, pembe çiçekli bir çeşittir.
‘The President’. Koyu mor çiçeklidir.
‘Vyvyan Pennell’. İlk çiçeklenmede bol katmerli, daha sonrakinde katmersiz olan, açık mor renkli çiçekleri vardır, vs....
YAZIN ÇİÇEKLENEN CLEMATIS’LER
Clematis x Jackmanii ve Clematis Viticella’dan elde edilmiş olan bu bitkiler, daha gürdürler ve Haziran'dan Eylül'e kadar, yazın çiçeklenirler. Bu gruba dahil olan bitkilerde, çiçekler o yılın sürgünü üzerinde belirdiği için, derin bir mart budaması yapılabilir. Her sürgün derin bir biçimde, 2 ya da 3 boğum arasından olacak şekilde kesilir. Yeni vejetasyon, ilkbahar sırasında gelişecektir. Bu çeşitler, özel kataloglarda daha çok yer alırlar:
‘Comtesse de Bouchaud’. Pembe çiçeklidir.
‘Ernest Markham’. Karmen renkli çiçeklidir.
‘Gipsy Queen’. Mor çiçeklidir.
‘Hagley’. Açık pembe çiçeklidir.
‘Jackmanii’. Mor çiçeklidir. Çok bol çiçek verir ve çok güçlü bir bitkidir.
‘Duchess of Edinburgh’. Katmerli beyaz çiçekleri vardır.
‘Perle d’Azur’. Mavi çiçeklidir.
‘Ville de Lyon’. Koyu kırmızı çiçeklidir, vs...
Görkemli, büyük çiçekli Clematis’ler, mantıklı ebatlarda bir gelişim gösterdikleri için, pek çok bahçede yer alırlar. Eğer uygun bir kafesle tutunmaları desteklenirse, zarif ve sıcak bir şekilde duvarları, pergolaları, çardakları ve kemerleri süsleyeceklerdir. Renkleri, birbiriyle uyum sağlayacak ya da kontrast oluşturacak şekilde doğru seçildiği taktirde, kendileriyle ya da tırmanıcı güllerle birlikte kullanılabilirler.
Dikimleri biraz özen gerektiren bir işlemdir. 50 cm derinliğinde bir çukur kazmak gerekir. Bu çukurun dibine iyi bir drenaj oluşturulur. Çukur, hafif kireçli ya da kireçsiz, hafif yapılı bahçe toprağı ve çürük toprağı ya da kuru gübre karışımıyla doldurulur.
Topraklı kök kısmı, gövdenin birkaç santimlik kısmı da toprak altında kalacak şekilde çukura yerleştirilir. Bu yüzeysel kök oluşturmasına imkan verecektir. Ardından toprağın sıkışması için bolca sulama yapılır. Clematis, kökünü güneşten korumak amacıyla, alçak boylu bir çalının önüne dikilebilir. Çetin geçen bir kış mevsimi söz konusu olduğunda, bitkinin kökü, havalar düzelir düzelmez kaldırılacak olan bir yaprak örtüsüyle korunmalıdır.
KÜÇÜK ÇİÇEKLİ CLEMATIS’LER
(5-8 cm çapta çiçekleri vardır)
ilkbahar çiçeklenmeleri çok yoğundur. Aynı gürlükte fakat diğer gruba oranla, daha az güzel bitkilerdir.
CLEMATIS ALPINA
Birleşik yapraklı tırmanıcı bir bitkidir. Nisan – Mayıs aylarında, lavanta-mavi renkli, çan şeklindeki küçük çiçekleri belirir. ‘Pamela Jackmann’ çeşidinin mavi ve beyaz, ‘Ruby’ çeşidinin ise, beyaz göbekli canlı pembe renkte çiçekleri vardır.
CLEMATIS MONTANA
5-6 m ve daha üzeri uzunlukta sürgünler üretir. Nisan sonu ve Mayıs ayında, 5-6 cm çapında beyaz çiçeklerle tamamen kaplanan, birbirine dolaşmış sarınıcı sürgünleriyle, oldukça yoğun bir bitkidir. ‘Rubens’ ve ‘Tetrarose’çeşitleri de aynı şekilde oldukça bol çiçeklidirler. Biraz daha büyük, pembe renkli çiçekleri vardır.
CLEMATIS TANGUTICA
Daha az gürlükte olan bu tür (2-3 m), çiçeklenmenin başında kapalı olan sonradan Haziran'da genişçe açılan, çan şeklindeki, altın sarısı, sarkık çiçekleriyle karakterize olur. Son derece etkileyici, gümüşi renkli küçük tutamlar oluşturan, ipeğimsi tüylerle kaplı meyveleri vardır. Golden Tiarra Kugotia çeşidinin, koyu renkli etaminlerinin görünmesini sağlayacak şekilde dışa doğru kıvrık taç yaprakları olan, harika altın sarısı çiçekleri vardır. Küçük çiçekli Clematis’ler, duvarları, kafesleri güzelce süslerler. Fakat Clematis montana’ya yeterli genişlikte bir alan ayrılması gereklidir. Güneşli ortamlardaki, iyi drene olan, her çeşit bahçe toprağında yetişirler. Hatta hafif gölge ortamlarda da barınabilirler. Budanmaları sürgünlerde hafif bir temizleme yapılmasından ibarettir.
CLEMATIS VITICELLA
Orta boyutlarda çiçekleri olan bu Clematis, genellikle bol çiçek veren, güçlü bir çalıdır. Çiçeklenmesi Temmuz'dan Eylül'e kadar sürer. Türün çiçekleri, mor renktedir. ‘Madame Julia Correvon’ ve ‘Royal Velours’ çeşitlerinin, koyu kırmızı tüyleri olan, lal kırmızı çiçekleri vardır.
Kaynak (http://www.floraburada.com/PlantBankShowDemo.aspx)
Yılmaz Yalçın
16-08-2010, 16:18
İnternetten bulduğum bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.
CLEMATIS (RANUNCULACEAE) Orman Asmaları, Akasma
Yaprağını döker.
Nisan'dan Eylül'e kadar çiçeklenir.
Görkemli çiçeklenmeleri sayesinde, Clematis�ler en güzel ve dayanıklı tırmanıcı bitkiler arasında yer alırlar. Genellikle büyük çiçekli ve küçük çiçekli Clematis�ler olarak sınıflandırılırlar. Fakat biz burada ilk grubu, bir de asıl çiçeklenme dönemine göre de inceleyeceğiz.
BÜYÜK ÇİÇEKLİ CLEMATIS�LER
(10-15 cm çapta çiçekleri olanlar)
Bu grubun en iyi çeşitleri, farklı türler arasında yapılan melezleme çalışmalarıyla elde edilmiş olanlarıdır. Bu Clematis�ler ortalama ya da oldukça gür olmalarıyla, üç yaprakçıktan oluşan yapraklarıyla, sarınıcı yaprak sapları sayesinde esnek sürgünlerini desteklere tutturmalarıyla karakterize olurlar. Çiçeklerinin, taç yaprakların yerini tutan, canlı renklerde, 4-8 adet çanak yaprağı vardır. Çenek yapraklar genellikle zarifçe dalgalıdır.
İLKBAHARDA ÇİÇEKLENEN CLEMATIS�LER
Clematis patens ve Clematis lanuginosa�dan elde edilmiş olan bu çeşitler, Mayıs-Haziran aylarında yoğun bir şekilde çiçeklenirler. Hatta bazen yaz süresince bile, az da olsa çiçeklenebilirler. Çiçekleri bir önceki sonbahardan itibaren oluşmaya başlar; bu yüzden Mart ayında gerçekleştirilen budama basit bir temizlemeden ibaret olmalıdır. İlk çiçeklenmeden sonra yeni bir budama yapılır ve her sürgünün 1/3�ü ya da yarısı budanır. Hiç budanmaması bile mümkündür.
Çeşitleri:
�Bee�s Jubilee�. Henüz bulunmuş, Nelly Moser�e benzer bir çeşittir. Fakat daha canlı bir renktedir.
�Lasurstern�. Koyu mavi çiçeklidir.
�Nelly Moser�. Ortasında karmen rengi bir şerit bulunan, pembe çiçekli bir çeşittir.
�The President�. Koyu mor çiçeklidir.
�Vyvyan Pennell�. İlk çiçeklenmede bol katmerli, daha sonrakinde katmersiz olan, açık mor renkli çiçekleri vardır, vs....
YAZIN ÇİÇEKLENEN CLEMATIS�LER
Clematis x Jackmanii ve Clematis Viticella�dan elde edilmiş olan bu bitkiler, daha gürdürler ve Haziran'dan Eylül'e kadar, yazın çiçeklenirler. Bu gruba dahil olan bitkilerde, çiçekler o yılın sürgünü üzerinde belirdiği için, derin bir mart budaması yapılabilir. Her sürgün derin bir biçimde, 2 ya da 3 boğum arasından olacak şekilde kesilir. Yeni vejetasyon, ilkbahar sırasında gelişecektir. Bu çeşitler, özel kataloglarda daha çok yer alırlar:
�Comtesse de Bouchaud�. Pembe çiçeklidir.
�Ernest Markham�. Karmen renkli çiçeklidir.
�Gipsy Queen�. Mor çiçeklidir.
�Hagley�. Açık pembe çiçeklidir.
�Jackmanii�. Mor çiçeklidir. Çok bol çiçek verir ve çok güçlü bir bitkidir.
�Duchess of Edinburgh�. Katmerli beyaz çiçekleri vardır.
�Perle d�Azur�. Mavi çiçeklidir.
�Ville de Lyon�. Koyu kırmızı çiçeklidir, vs...
Görkemli, büyük çiçekli Clematis�ler, mantıklı ebatlarda bir gelişim gösterdikleri için, pek çok bahçede yer alırlar. Eğer uygun bir kafesle tutunmaları desteklenirse, zarif ve sıcak bir şekilde duvarları, pergolaları, çardakları ve kemerleri süsleyeceklerdir. Renkleri, birbiriyle uyum sağlayacak ya da kontrast oluşturacak şekilde doğru seçildiği taktirde, kendileriyle ya da tırmanıcı güllerle birlikte kullanılabilirler.
Dikimleri biraz özen gerektiren bir işlemdir. 50 cm derinliğinde bir çukur kazmak gerekir. Bu çukurun dibine iyi bir drenaj oluşturulur. Çukur, hafif kireçli ya da kireçsiz, hafif yapılı bahçe toprağı ve çürük toprağı ya da kuru gübre karışımıyla doldurulur.
Topraklı kök kısmı, gövdenin birkaç santimlik kısmı da toprak altında kalacak şekilde çukura yerleştirilir. Bu yüzeysel kök oluşturmasına imkan verecektir. Ardından toprağın sıkışması için bolca sulama yapılır. Clematis, kökünü güneşten korumak amacıyla, alçak boylu bir çalının önüne dikilebilir. Çetin geçen bir kış mevsimi söz konusu olduğunda, bitkinin kökü, havalar düzelir düzelmez kaldırılacak olan bir yaprak örtüsüyle korunmalıdır.
KÜÇÜK ÇİÇEKLİ CLEMATIS�LER
(5-8 cm çapta çiçekleri vardır)
ilkbahar çiçeklenmeleri çok yoğundur. Aynı gürlükte fakat diğer gruba oranla, daha az güzel bitkilerdir.
CLEMATIS ALPINA
Birleşik yapraklı tırmanıcı bir bitkidir. Nisan � Mayıs aylarında, lavanta-mavi renkli, çan şeklindeki küçük çiçekleri belirir. �Pamela Jackmann� çeşidinin mavi ve beyaz, �Ruby� çeşidinin ise, beyaz göbekli canlı pembe renkte çiçekleri vardır.
CLEMATIS MONTANA
5-6 m ve daha üzeri uzunlukta sürgünler üretir. Nisan sonu ve Mayıs ayında, 5-6 cm çapında beyaz çiçeklerle tamamen kaplanan, birbirine dolaşmış sarınıcı sürgünleriyle, oldukça yoğun bir bitkidir. �Rubens� ve �Tetrarose�çeşitleri de aynı şekilde oldukça bol çiçeklidirler. Biraz daha büyük, pembe renkli çiçekleri vardır.
CLEMATIS TANGUTICA
Daha az gürlükte olan bu tür (2-3 m), çiçeklenmenin başında kapalı olan sonradan Haziran'da genişçe açılan, çan şeklindeki, altın sarısı, sarkık çiçekleriyle karakterize olur. Son derece etkileyici, gümüşi renkli küçük tutamlar oluşturan, ipeğimsi tüylerle kaplı meyveleri vardır. Golden Tiarra Kugotia çeşidinin, koyu renkli etaminlerinin görünmesini sağlayacak şekilde dışa doğru kıvrık taç yaprakları olan, harika altın sarısı çiçekleri vardır. Küçük çiçekli Clematis�ler, duvarları, kafesleri güzelce süslerler. Fakat Clematis montana�ya yeterli genişlikte bir alan ayrılması gereklidir. Güneşli ortamlardaki, iyi drene olan, her çeşit bahçe toprağında yetişirler. Hatta hafif gölge ortamlarda da barınabilirler. Budanmaları sürgünlerde hafif bir temizleme yapılmasından ibarettir.
CLEMATIS VITICELLA
Orta boyutlarda çiçekleri olan bu Clematis, genellikle bol çiçek veren, güçlü bir çalıdır. Çiçeklenmesi Temmuz'dan Eylül'e kadar sürer. Türün çiçekleri, mor renktedir. �Madame Julia Correvon� ve �Royal Velours� çeşitlerinin, koyu kırmızı tüyleri olan, lal kırmızı çiçekleri vardır.
Kaynak (http://www.floraburada.com/PlantBankShowDemo.aspx)
Sevgili Uzman16,
Elinize ve emeğinize sağlık...Bu tür bilgilere ihtiyacımız vardı.
acemifüsun
16-08-2010, 20:46
Biri sevgili Jezebelin hediyesi, diğeri bende olan bir cins, iki clematis çeliğim pet şişede cocopeatde yaklaşık 2-3 ayda köklendi:) Saksıya yatırdığım dal maalesef olmadı, o çürümüş.Köklenenleri görünce cesaretlenip, aşka geldim, dün de yeni bir çelik aldım, bakalım o ne olacak?:)
Sevgili Acemifüsun, havaların sıcak olduğu bu günlerde sizinki de köklenecektir. Kolay gelsin.
acemifüsun
17-08-2010, 17:09
Sevgili uzman16 teşekkür ederim, zaten iki tanesi köklendi, şimdi bir tane daha köklendirmek için çelik deniyorum:)
"Armandii" nin şimdiki durumu. Boyu 4 metreye ulaşmıştır. 1,5 metre kadar tek dal halinde çıkıyor, yukardan bir çok dallanma yapıyor.
165712
Çiçekleri kokulu mu hakikaten ?
3 ay önce aldım , hala canlanmadı , hiç bir hareket yok :(
Gelecek kış sonuna doğru birden uzamaya başlayacaktır. Çiçekleri tam açılmadan kokmuyor ancak açıldığında hanımeline benzer şahane kokusunu yayıyor. Hele öğlen güneşi vurduğunda kokusu etrafa yayılıyor. Çiçekleri ve tomurcukları o kadar yoğun oluyor ki bakmaya doyamıyorsunuz.
Ben de geçen yıl yaz başında alıp diktiğimde hiç hareket olmadı ancak kışın ortalarından sonra birden yeni sürgünler verip, yüzlerce tomurcuk verdi.
Çok beğeneceğinize eminim. (Fotoğrafı 25 Martta çekmişim)
166442
Nefis ,
yaprakları bile diğer Clematisin iki katı .
Benimki Clematis armandii - 'Apple Blossom' uçuk pembe renkli ...
Umarım uzar ve açar ;)ben beklemeye razıyım.
Yaprakları diğer Clematislerden çok farklı. Daha koyu yeşil, şekli farklı, dokusu çok daha sert(manolya yaprağı gibi), kışın yaprak dökmüyor.
Benim bitkim alttan 1,5 metre kadar bölümüne kadar çıplak tek gövde halinde uzamış, dallanma ve yapraklanma oradan sonra başlıyor, bu sıcaklarda bile tam güneşte olmasına rağmen uzamaya ve yeni sürgünler vermeye devam ediyor.
Çıkardığım sonuca göre, ilk diktiğim yıl bir hareket olmazken 2.yıl yerine adapte olduktan sonra büyüme hızı oldukça fazla. Gördüğüm hiç bir zararlısı ve hastalığı olmadı.
Sizin, -diğer zor bitkilerdeki başarınıza bakarak- çok daha güzel bakacağınıza ve gelecek Martta daha bol çiçekleriyle karşılaşacağınızdan eminim.
Adalet Yağcı
18-08-2010, 15:25
Sevgili Limon, Snow Quen için haklısınız, diğerlerine benzemiyor, özgürce uzayıp gitme eğiliminde, yani budama yok :)
Sevgili Uzman16, verdiğiniz bilgileri kaydettim, Martta usulüne göre budanacaklar, bilgi için teşekkürler.
Cemo'cuğum, daha önce budama yapmıştın, iyi sonuç aldığını söylemiştin, dip sürgünleri için uygun bir budamanın daha doğru olacağını düşünüyorum.
.
Sizin, -diğer zor bitkilerdeki başarınıza bakarak- çok daha güzel bakacağınıza ve gelecek Martta daha bol çiçekleriyle karşılaşacağınızdan eminim.
Sevgili Limon ,
dileklerin için sağ ol .
Benim bitkim saksıda , toprağa nakletmek için uygun olan zaman nedir ?
Ben kasımda düşünmüştüm ama ...
Bu Clematis de benim için zor bitki halini aldı .
Yolda kırılmış , geç farkettim , kırık yeri atel yaptım , kurumadı ama 2 yaprak kaldı şimdi kırığın altında yeni sürgün gördüm de ;) derin bir " of "çektim ...
Ölecek diye üzülmüştüm .
" Elma çiçeği " rengi çok hoşuma gider , herdem yeşil ve kokulu olması beni çok cezbetmişti alırken :p
Clematisle ilgili yabancı siteleri gezerken budama bilgilerinin olduğu bu (http://www.rasadnikilic.com/Klematisi/Orezivanje_klematisa.htm) sayfa ilgimi çekti.
Nazımın geçtiği bir akrabamdan çevirmesini rica ettim, sağolsun çevirdi.
Bu bilgileri paylaşıyorum. :cool:
Clematisler 3 gruba ayrılıyorlar.
CLEMATİS BUDAMA
1.Grup: Bu grup küçük çiçekli ve erken açan clematisleri kapsar. Bu grupta bir sene sonra dallarda çiçek çıkar. İlk sene budama yapılmaz. Bu dallar ve çiçekler kesilmemeli. İhtiyaç var ise sadece Nisan ayında çok az kesilir. Yani kurumuş olan ya da kışın hasar gören dallar kesilir. Kesme geç yapılırsa çiçekler çıkmayacaktır, bunun için zamanında yani sadece Nisan ayında kesilmeli.
166952
2.Grup : Büyük çiçekli ve erken çiçek açan clematisleri kapsar. Bu clematisler kış sonuna ya da Mart ayında budanmalıdır. Bu clematis türünde budama kendi yüksekliğin yarısına kadar kesilerek yapılır.
166953
3.Grup: Büyük çiçekli ve geç çiçek açan clematisleri kapsar. Bu clematis kışın sonuna doğru ya da Mart ayında budanır. Budama sonrası toprak üzerinde 30-40 cm kalır.
166954
Başka bir siteden de türlerin gruplamasını listeledim.
Bu liste geliştirilebilir.
Grup 1:
EARLY SENSATION
MACROPETALA
MACROPETALA WHITE SWAN
MONTANA ELIZABETH
MONTANA GRANDIFLORA
ARMANDİİ
GRUP 2:
BEES JUBILE
BLUE LIGHT
CARNABY
DR. RUPPEL
ELSA SPAETH
ETOIL DE MOLICORNE
FLORIDA ALBA PLENA
FLORIDA SIEBOLDİİ
GILLIAN BLADES
KIRI TE KANAWA
MADAME LE COULTRE
MATKA SIEDLİSKA
MIS BATEMAN
MONTANA SUNRISE
MOONLIGHT YELLOW QUENN
MRS. CHOLMONDELEY
MULTI BLUE
NIOBE
PIILU
THE PRESIDENT
VILLE DE LYON (Grup2-3)
VYVYAN PENNEL
WARZAWSKA NIKE
XERXES
GRUP 3:
BLUE ANGEL
COMTESSE DE BOUCHAUD
DOROTHY VALTON
ERNEST MARKHAM
HUGLEY HYBRID
INTEGRIFOLIA
JACKMANII
JOHN PAUL II
MADAME JULIA CORREVON
PINK FANTASY
PRINCESS DIANA
ROUGE CARDINAL
STAR OF INDIA
TANGUTICA
VIOLA
VITICELLA HYBR. POLISH SPIRIT
VITICELLA ETOILE VIOLETTE
VITICELLA MINUET
VITICELLA PURPUREA PLENA ELEGANS
VITICELLA RUBRA
Clematis armandii - 'Apple Blossom'
Yeni sürgün iyice kendini belli etti , ikinci de kendini gösterdi .
Yaşasım .
Ville de lyon dün ilk kez çiçek açtı. Çiçeği biraz küçük. Gerçi saksısı da küçük. Bakalım tohum tutacak mı!
167736
Yılmaz Yalçın
25-08-2010, 11:14
Ville de lyon dün ilk kez çiçek açtı. Çiçeği biraz küçük. Gerçi saksısı da küçük. Bakalım tohum tutacak mı!
167736
Hayırlı olsun çok güzel masum bir görüntüsü var:)Ne güzel bir türmüş..En kısa zamanda alacağım bende:)Bu ayda clematisler yeniden sürgüne geçiyorlar..Benimkiler sürgünde bakalım çiçek açacak mı?
Adalet Yağcı
25-08-2010, 12:17
Benim clematislerim hem sürgün hem de tomurcuk veriyor, sıcaklardan çok sarsıldı, her gün bolca suladım ama sıcak ve inşaat tozundan mahvoldu yavrucaklarım.
Sevgili Uzman16, Ville de Lyon bu sene sürekli açtı bende, çok verimli bir tür.
Yılmaz Bey, ben bu sene geç de olsa Snowman77'den 2 tane ville de lyon aldım. Rengi çok güzel, tavsiye ederim.
Üzeri tomurcuklu, aslında tüm clemaris türlerim tomurcukta.
Adalet Hanım, sizin clematislerinize hele cardinal rouge ve president/ vyvan pennel (adını tam bilmediğim eflatuna) facebookta bakıp bakıp iç geçirip tekrar bakıyorum. :o
Hemen hemen tüm clematislerim tomurcukta. Multi blue 2 defa açtı. Piilu, warzavsky nike, madame le coultre da 2. defa tomurcuklu.
Beauty of worcester (http://www.google.com.tr/images?hl=tr&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1024&bih=605&q=Beauty%20of%20worcester&tbs=isch:1)açtı.
167746
Seneye hepsini bahçeye aktaracağım, o zaman daha iyi gelişeceklerdir.
Aslında çoğalttığımız clematislerimizi de değiştirebiliriz. Seneye bunu da gündemimize alalım. :cool:
Benol Hazaroğlu
25-08-2010, 16:06
snowman 77 botanik denizinde satış yapıyor.
Tesadüfen gördüm.
ardabora
05-09-2010, 14:40
26 haziranda Bauhous'tan 6.90 tl.ye zavallı bir clematis aldım,hanımellerinin arasında sıkışıp kalmıştı. Görüntüsü öyle acıklıydı ki sanırım bu yüzden kimse satın almamış.
İncecik zayıf bir gövdesi ve sadece 4 minicik yaprağı vardı garibimin.Minicik bir saksıya dikilmişti,bu yüzden büyüyememiş.
Saksısını değiştirdikten sonra coştu ve 5 hafta sonra ilk çiçeklerini açtı.
Clematis 'Dorothy Walton'
Samsun ve civarindaki meraklilara duyrurlur; Baumax'ta Clematisler 4,90 TL'ye inmis. Oldukca bakimsiz gorunuyorlardi ama dayanamadim gorebildigim 9 renkten de aldim!
Benol Hazaroğlu
06-09-2010, 19:29
3 tane clematisim daha saksıda, şimdi toprağa geçirebilirmiyim acaba?
Geçirebilirsiniz. Ya da bahara kadar balkonda bekletir Mart gibi bahçeye aktarırsınız.
Bahçede hızla gelişecektir.
Gülbeşeker
11-09-2010, 23:22
haziranda aldığım clementis piulim temmuzda tamamen öldü sanıyordum sulamaya devam ettim bir ay sonra tekrar filizlendi şimdi tomurcukları bile var vanda havalar seinledi bakalım tomurcuklar açacakmı ilginç bir çiçek ne yapıp ne yapmıyacağı pek belli olmuyor **** bir iki aydır tanışmışlığımız var diye ben daha hyunu suyunu anlayamadım
Aslında çok kolay kökleniyor.Tek dikkat edilmesi gereken 3-4 dalın çıktığı boğumdan ekme.k ,tek dal olarak ektiklerim tutmadı ama boğumlu olanlar hemen köklendi
Ben de bu clematisi çelikten köklendirmeyi beceremedim:o
Perlite dikersen kolay kökleniyor, Güngör.
Perlite diktiğim 4 çelikten 2 tanesi, yaprak vermeye başladı.;)
Güngör Hanım, yalnız değilsiniz. :) Ama bu ayların havai köklendirme için tam zamanı olduğunu düşünüyorum. Denemeye devam...
Haziran sonunda uçlardan aldığım üç çeliğin biri tutmuştu ama ağustosta sulamayınca kurudu.
Sayın Salman,
Size söz verdiğim Tangutica fidesi sanırım tutmuş. Adresinizi gönderirseniz bahçeye gittiğimde paketleyip kargoya verebilirim.
Saygılar,
Sayın Güngör Salman,
Tangutica müthiş yayılmacı karakterde bir bitki, seviyelendirme (layering) metodu ile fide alabileceğimi düşünüyorum. Deneyeyim, başarılı olursa size de gönderirim. Olmazsa sonbaharda tohum almayı başarırsam onu gönderirim.
Gülbeşeker
18-09-2010, 18:29
geldikten sonra iki üç çiçek açıp ölen piilum bir ay sonra tekrar filizlendi ve şimdi çiçekte
Adalet Yağcı
18-09-2010, 21:57
Sanırım clematisiniz evrim geçirmiş :)
Çok güzel çiçeklenmiş gözünüz aydın sevgili Gülbeşeker.
Foruma ve galeriye yüklediğimiz fotoğrafların flu olmaması gerektiği hakkında bir çok uyarıya rastladım.
Gülbeşeker
19-09-2010, 20:13
teşekkürler sevim hanım serin ortamı seviyor sanırım balkonumun kuzey tarafına bıraktım aradabir marketlerde satılan çiçek coşturan veriyorum
Adalet Yağcı
20-09-2010, 08:05
Hiç şüpheniz olmasın, Nisandan itibaren çiçeklerini görmeye başlarsınız.
Bu sene Bauhaustan bir Multi Blue de ben kapmak istiyorum, bir tane de Dr. Ruppel.
Artık o güzellikleri netten değil pencereden bakınca görmek istiyorum .
Bende o ikisi oldu şimdi , en sağlıklıları da onlar zaten ( Multi Blue ve Dr. Ruppel ).
Maviler artıyor ;)
Su içinde 1.5 ayda köklendiğini öğrendim ya , artık korkum kalmadı .
Sadece çeliği iyi seçmek gerekiyor ;)
acemifüsun
20-09-2010, 16:09
Dün hemen bir çelik alıp suya koydum:) Çelik seçimini bir kez daha anlatır mısın Jezebelciğim?
nurcanaybay
22-09-2010, 18:46
İzmir'li arkadaşlar ;
clematis'leriniz ne kadar süre güneş görüyor ya da görüyor mu ve saksı dakileri kaç gün de bir suluyorsunuz bilgi verirseniz memnun olurum.
Ben de multi blue ve piilu var.İki ayrı sksı da ve yanların da birer tane de pasiflora dikili.
Pasiflora'lar sorunsuzca büyüdüler ,fakat clematislerin her ikisi de kuru bir daldan ibaret.
Yeşerir belki diye ellemiyeceğim ama pasifloraları ayırsam mı diye düşünüyorum.Ne dersiniz ?
acemifüsun
22-09-2010, 19:20
Sevgili Nurcan hanım benimkiler 4 kök olarak, yaklaşık 35-40 ltlik büyük bir saksıdalar. Güneye bakan balkonda , fakat tüm yaz boyunca saksı ve dallar dahil hiç güneş almadılar. Kışın da aynı yerde duracaklar ama bu sefer biraz güneş görecekler. Havaların biraz serinlemesiyle 4 cinsde de hareket başladı, hızlı bir şekilde yeni sürgünler ve yapraklar veriyorlar. Kuru zannettiğimiz kahverengi dallardan yeni sürgünler çıkarması gerçekten çok ilginç. Sulamayı çok sıcaklarda bile hergün yapmadım. Şimdi de 3günde bir yapıyorum. Topraktan gövdenin başladığı yere cocopeat yığdım, çok memnun kaldı:)
nurcanaybay
22-09-2010, 21:34
Füsun hanım ;
benim saksılar dan biri çok az diğeri hemen hiç güneş almadı .İkisinin de yaprakları kahverengileşip kurudu.Yine de umutluyum.
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.
Gülbeşeker
22-09-2010, 21:37
ben clementisime bir iki sefer hümik asit verdim çiçek renkleri o yüzden mor olabilirmi acaba
acemifüsun
22-09-2010, 21:54
Nurcan hanım benim piiluda da benzer sorun olmuştu. Sevgili Jezebelin önerisiyle onu büyük saksıdan çıkartıp, çeşmenin altında topraklarından arındırıp, çürüyen kökleri kesip atıp, oksjenli su ile iyice yıkadıktan sonra, steril cocopeata geçirmiştim. Bitki hemen kendine geldi ve sürgün verdi. Daha sonra aspirinli su takviyesiyle normale döndü.
Bir ay önce çelikten köklendirdiğim ve kök yapısının ne kadar güçlü olduğunu görünce çok şaşırdığım clematisin de yaprakları sararıp, kurudu, fakat bir süre sonra onun yeni sürgün vereceğinden artık şüphem yok. Clematisler zaman zaman atağa geçip, bazende kurumuş görüntüsü veren ilginç bitkiler:)
nurcanaybay
23-09-2010, 11:43
Pek çoğumuz aynı şeyi yaşadığı için ben de umudumu koruyorum.Şu an dokunmaya cesaret edemiyorum ,havaların serinlemesi ile değişiklik olacak mı gözlemliyeceğim.:)
günebakan
23-09-2010, 12:11
Sevgili Nurcan hanım bence de dokunmayın çünkü clematislerin kökleri oldukça güçlü. Biraz bekleyin yeşil yaprakları görürsünüz:)
Bence bu aydan sonra artık yeşermez ama gelecek bahara kuru dallardan da dipten de sürgün verebilir. Neden saksıda tutuyorsunuz?
hüsnüyusuf
23-09-2010, 21:27
Yaban asmalarında renk değişimi oluyormuş gerçekten. Ben de görünce inanamadım. Temmuz ayında ilk fotoğraftaki gibi açmıştı. Çiçekleri bittikten sonra artık açmaz derken son bir hamleyle eylülde bir tomurcuğunu daha gösterdi. İkinci fotoğrafta olduğu gibi daha koyu mor açtı. İlginç bir durum oldu. Bundan böyle hep bu şekilde açsa keşke diyorum ama eminim daha sonra eski haline dönecek.
94901
172618
ciceksever70
24-09-2010, 06:58
Sn.Jezebel ;
tohum dan yetiştirdiğim passiflora cerula ,diğerinin de aynı tür olduğu söylendi ,gerçekten çok hızlı büyüyor.Clematis de hareketlenme olur ise hemen ayırırım.
Teşekkürler.
Bende de clematis ile birlikte diktigim passiflora careula var cok büyüdü ama ikinci yili olmasina ragmen hic cicek acmadi. Simdi mesajlari okuyunca bahcede en güzel acan clematisime zarari olur mu korkusuna kapildim. Belki kendisi de yeterince kök salamadigi icin acmiyordur. Ekili olduklari yerdeki toprak cok derin degil cünkü. Ah bir de onu sökme isi cikti simdi. Sökmesi bir sey degil de artik ekecek yer bulamiyorum bahcede.
heroflera
04-10-2010, 10:32
Ben tohumdan üretiyorum. Herhangi bir problem yaşamadım. Kolayca çimleniyor. Her çeşidi için böyle midir bilemem.
nasıl yaptıgını detaylı anlatırmısın sevgili todor.Dün 8 ay önce almanyadan bir tanıdığımın getirdiği tohumları ektim, ama tohumlar sanki boş gibi... böyle tok değildi.Allaha dua ederek(ölüye can veren rabbim)benim clematislerede can ver dedim;)) insallah kabul olur.....amin.
heroflera
06-10-2010, 11:12
Bu kadar uzun yoldan sanırım Clematis için fazla , şu anda canlı ama bundan sonra bozulur mu bilmiyorum . Bir gecede bile durum değişebiliyor .
150738
Umarım bozulmaz . Etrafına 5 adet destek çubuğu koymuşlar korumak için .
Merak etmeyin ..benimkilerde almanyadan geldi birisi tamamen hırpalanmış ve dalları kırılmıştı en güzel o gelişti şimdi balkonumu kapladı neredeyse..
k_donmez
10-10-2010, 22:03
Warszawska nike yeniden tomurcuklandı. Büyüyen ilk tomurcuk son günlerdeki soğukların etkisiyle 3 gündür açmaya çalışıyor. Diğer 3 türden 2 montana ile multi blue ise uyanamadılar. Tekrar kış geldi. Artık onlardan umudumu kestim.
heroflera
11-10-2010, 15:10
Arkadaşlar hava aşırı sıcak olunca toprak hızla nem kaybediyor ve clematislerin kökleri tahrip oluyor..Clematisler susuzluğa direnci olmayan,hemen bu durumda kuruyabilen bitkiler..Ben geçen yıl 2 clematisimin birisini mantardan diğerini de aşırı sıcaktan kaybettim..Bu yıl ise B5A kullanmaya başladım ve sıcaklara rağmen clematislerim coştu geçen yıla göre yaprak boyutu da çok büyük..Yapraklar canlı ve sürgünler daha fazla..B5A nın clematislerimde gözlemlediğim en önemli özelliği ise bitkinin susuzluğa karşı direncini arttırdı ve bu nedenle clematisin kurumasına engel oldu..Ayrıca kök sistemini geliştirmesi sayesinde bitkinin mantarlara karşı direncini arttırdı..Kısacası clematisi olan herkese öneririm özellikle aşırı sıcak bölgelerde yaşayanlar edinmeli..
B5 A tam olarak nedir ve nerde bulabiliriz?
Yılmaz Yalçın
11-10-2010, 16:04
B5 A tam olarak nedir ve nerde bulabiliriz?
Bu linkte cevabı ve satışı bulunuyor.İncelerseniz gerekli bilgileri temin edebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8839
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.