Bağlan

View Full Version : Tavuk yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Badee
17-12-2010, 23:33
Öncelikle bana yumurtlama ıle alakalı cevap yazan arkadaslara tesekkürler ederim.Gelelim benim yumurtlamayan tavuga vallahı benım fonluk yumurtlama yerı dısarda ayrı bır alanda inan bana yanından ble gecmiyor horoz gibi dolanıyor mübarek.İri yarı diye ilk baharda gülk yatırırım diye bırakmayı düsünüyorum bakalım.Ben kücükkende meraklı idim beslerdim onun icin tecrübem cok bu konuda yumurtlıcak tavuk genelde kümesten salı verdiğinizde yüzünde göz cevresinde kızarma olur buna dikkat edin birde cok gıı gıık giye sesler cıkartır uzatarak cıkarır o sesleri bunun anlamı tavuk yumurtlayacak yerini begenmıyordur bucok sık görülür yabana atmayın derim.Onun ıcınde bazı tavuklar gidip kel alaka yerler bulup oralara yumurtlarlar.Öyleki benim yıllar önce ziraat tavugum vardı beyaz ve ibikli neyapsa beğenirsiniz evin ilersinde bir kum yığını vardı tepe gibi onun ortasına mağarara gibi cocuklar oyun oynarken oyuk yapmıslar baya büyük sen gir onun ıcıne hergün oraya git yumurtla bende diyorum tavuk yumurtlamıyor meğer oraya yumurtluyormus birgün raslantı yaz aylarının bası böyle dolanıyorum bir baktım tavuk ordan cıkıyor gidip bir baktım sen oraya yumurtaları istifle 18 tane yumurta vardı.Simdi bir arkadasımız yazmıskı tavuğumu kunduz kapıyor yiyiyormus demis.Arkadaslar kunduzlar tavuk yemezler onların baslıca besini balıktır inan bana o köpek veya tavukların hantalsa gelincik denen illet ola bilir ama eğer tavukların hantal ve kendini savunamıcak cinstense neden böyle dedim onuda acıklıyım hint kırması ile saf köy tavukları gelincikle basa cıkarlar onlara yanasamaz ama hantal ankara tavugu cinsi ise o cinsler biraz salak olur onları halleder.Birde tavuklarının tilki cakal tarafından yendiğinden sikayet eden arkadaslara hint veya kırması veya denizli cinsi tavuklar almalarını öneririm onları yakalayamaz.Nerden biliyorum derseniz bende bir hint var ama uysal bisey ferik ikide denizli kırması ferik var ama denizliler süpeli horozada benzemeye basladılar neyse konuya gelicem bunlar güvercin gibiler inanın dısarı bıraktımmı resmen 2 metreden fazla sıcrayarak oynuyorlar.Bir diyer arkadas tavuklarım dısarda kalıyor donmalarından korkuyorum demis tavuklar cok olan üstü fırtına olmadıgı sürece ölmezler dısarda unutmayın doğa familasından gelen bir hayvan bunlar.Ama sunuda unutmayın tür zamanı kısa gelmıs tavuk öle bılır dısarda.Ama genede aksamları hava kararınca yakala yuvaya sok onları cünki genede ayazdan üsüte bılırler.Zaten eğer girmiyorlarsa demekki dısarda bırakılıyorlarmıs daha evel ondan gırmıyorlar demektir ama sen genede gece yakala iceri al.Bir süre sonra alısıp giriceklerdir.Bir arkadasta tavuklar eskı yenı kavga edıyor demis o dert suan bendede var emin ol sonradan aldıgım tavuga kümesin ağa tavugu dar ediyor kümesi bende limon kasasından onun aksam gırıp yata bılıcegı bir yer yaptırdım oraya kendi aksam oldumu gırıyor ufak bir kapak var onu kapıyoruz yatıyor onun ıcınde enaltına cuval attım üstünede talas serdim orda mutlu mesut yatıyor napıyım kıyamadım dövmesine zamanla bir birlerine dısarda uyum sağlıcaklarını düsünerek bekliyorum.Tavuklarında birinin yumurtladıgını dıyerının yumurtlamadıgını hangisinin yumurtladıgını öğrenmek isteyen arkadasada sunu öneririm.Günlük hergün yumurtluyorsa tavuk süpelendiğini kümeste bırak diyerini baska kümese al bisey olmaz iki günde cözülür olay eğer iki gün icinde ikiside yumurtlamazsa sonra yer deyiştir böylece hangisi kümeste iken yumurtlarsa anlamıs olursun.Ben tavuklara karsı asırı bir ilgim vardı kücüklükten buyana cok inceledim.Yaptıgım is gereği arkadaslarım ne alaka diye sasırırlardı ama ben sevıyorum nebiliyim.Sunu tekrardan söylemek gerekirse tavuk normal sartlarda soğuktan dolayı kümeste ölmez asırı bir sekilde kümes ceryan yapmıyorsa tabi.Birde sunu eklıyım arkadaslar ben bolu abantta yasıyorum burası biraz sosyete yeri öyle tavuk mavuk bulmak pazarlarda imakansız onun icin siz sanslısınız alabılıyorsunuz biz arastırıp bulup alıyoruz iki tavuk alıcam bulamıyorum inanın okadar zor bulmak burda.

ercanuyar
20-12-2010, 11:19
verdiğin bilgiler için çok teşekkürler çok yararlı benim bir sorum daha olucak benim tavuklarım ferik oldukları için daha yumurtlarını yemenin tadına varamadım ancak doğada serbest gezindikleri için yumurta yapmaya başladıkları zaman benim bilmediğim yerlere yumurta yapmalarını nasıl engellerim

Badee
20-12-2010, 20:22
verdiğin bilgiler için çok teşekkürler çok yararlı benim bir sorum daha olucak benim tavuklarım ferik oldukları için daha yumurtlarını yemenin tadına varamadım ancak doğada serbest gezindikleri için yumurta yapmaya başladıkları zaman benim bilmediğim yerlere yumurta yapmalarını nasıl engellerim

Hepsimi ferik yumurtlayan tavukların yokmu varsa onu takıp eder o yumurtlarken onu takıp edıp oda aynı yere yumurtlar yanı ona örnek olcak daha yetıskın yumurtlayan tavuk varsa onun yumurtladıgı yerı ızleyıp oda aynı yere yapar.Süpelendıgın zaman yumurta yerı kumeste deyılse bırtane yumurta koyarsın folluga ona heveslenır yumurtlar.Ama engarantısı bakıp takıp edıcegı yetıskın ablası yetıskın tavuklar varsa onlardan görerek yapar.

nariçi
20-12-2010, 22:05
Sevgili Badee, geniş bilgilendirme için teşekkür ederim.
Ben de zaten her akşam yakalıp kapalı kümese koyuyorum. Bir türlü alışamadılar. Belki de içeride başka bir horoz olduğundandır.

ercanuyar
20-12-2010, 22:54
Hepsimi ferik yumurtlayan tavukların yokmu varsa onu takıp eder o yumurtlarken onu takıp edıp oda aynı yere yumurtlar yanı ona örnek olcak daha yetıskın yumurtlayan tavuk varsa onun yumurtladıgı yerı ızleyıp oda aynı yere yapar.Süpelendıgın zaman yumurta yerı kumeste deyılse bırtane yumurta koyarsın folluga ona heveslenır yumurtlar.Ama engarantısı bakıp takıp edıcegı yetıskın ablası yetıskın tavuklar varsa onlardan görerek yapar.

hepsi de ferik. güzel bir yer hazırladım yumurtlamaları için cocuk bekler gibi yumurta bekliyoruz oraya yumurta mı koysam acaba? belki ilham alırlar:)

miou
21-12-2010, 22:50
[QUOTE=hosseda;341431]Sayın uzum,
Sürekli bahçe yaşamına eriştiğimde( nasipse tabii) ilk yapacağım işlerden bir tanesine değinmişsiniz. Size bir konuda bilgi aktarayım. Yaz sonu idi bir tanıdığımın mandalin bahçesinde demir çerçeveler içinde kaliteli çit örgü telleri ile iyi bir ustaya yaptırılmış kümes gördüm. İlgi ile yanına yöneldim vakit geç olmuşdu ve karanlık çöküyordu. Kümesde tavuk göremedim biraz daha yaklaşınca tüm tavukların kümes yanındaki mandalin ağaçlarında tünediklerini farkettim. Bahçenin sahibi tavukların gecelemek için kümese girmediklerini ve tüm geceyi ağaçlarda geçirdiklerini söyledi. Sebebi ise kümesin üç tarafının açık olması imiş ( bir taraf dayandığı duvar sebebi ile kapalı idi.). Yani kümesde mutlaka sadece girişi olan her tarafı kapalı bir alan yapmak gerekli imiş. Ben bu bilgiyi önemli bulup saklamış idim kendimde, size de aktarmakta yarar gördüm.

Sayın Hoşseda tecrübesini aktarmış, cok teşekkür ederim.
42 sayfadan fazla yorum okudum ama bulabildiğim tek cevap ilk sayfadaydı :(
Yine de şüphelerimin gittiğini söyleyemem.
Açık arazide yaşıyoruz, etraf tarla ve orman. Çit yok, tel yok. Tavuklar bütün gün istediği gibi yayılıyor.
Kapısı güneye bakan kümesin yerini değiştirdik, şimdi kapısı kuzeye bakıyor böylece balkondan bakınca görebiliyoruz. Arkası kontra, üç tarafı aralıklı tahta. Kümesi taşıyınca ilk 3 akşam tavuklar kümesin eski yerinde toplandı, onları yemleyerek kovalayarak yeni kümese alıştırdık. Akşam güneş batmadan kümese giriyorlar. Bu arada dışarıdan tavuk almadık. Aylar içinde birkaç tanesini kaybettik, komşulardan bazıları kendi tavuklarını köpeğe kaptırmış, görmüşler, bizimkilerin de akıbetinin aynı olduğunu sanıyorum. Köyde sahipsiz köpekler başıboş geziyor. Bizimkiler cins tavuk değil, uzun bacakları var ve hızlı koşuyorlar, atlet gibiler : )
1 horoz, 2 tavuk ve bu iki tavuğun yavruları, 7 aylık falan..
Bodrum'da kışlar pek sert geçmez. Ama 3-4 gün önce fırtına oldu, şiddetli rüzgâr ve yağmur.. Çok sayıda zeytin ağacının dalı koptu. Ertesi akşam tavuklardan biri kümese girmemiş, kümesin üstündeki harup ağacına tünemiş. Ertesi akşam iki tanesi, dün de 3 tanesi ağaca tünedi.
Acaba horoz yeni gelişen horoz namzetlerini dışlıyor mu diye düşündüm ama horoz namzetleri içeride, ağaçtakiler dişi.
Bu kadar zaman sonra birdenbire içlerinden bazılarının ağaçta gecelemeye başlamasına anlam veremiyorum.
*Kış yüzündense, kümes ağaçtan daha korunaklı.
*Eğer onları bir şey korkuttu ise, neden sadece 3 tanesi ağaçta?

Badee
22-12-2010, 02:00
[QUOTE=hosseda;341431]Sayın uzum,
Sürekli bahçe yaşamına eriştiğimde( nasipse tabii) ilk yapacağım işlerden bir tanesine değinmişsiniz. Size bir konuda bilgi aktarayım. Yaz sonu idi bir tanıdığımın mandalin bahçesinde demir çerçeveler içinde kaliteli çit örgü telleri ile iyi bir ustaya yaptırılmış kümes gördüm. İlgi ile yanına yöneldim vakit geç olmuşdu ve karanlık çöküyordu. Kümesde tavuk göremedim biraz daha yaklaşınca tüm tavukların kümes yanındaki mandalin ağaçlarında tünediklerini farkettim. Bahçenin sahibi tavukların gecelemek için kümese girmediklerini ve tüm geceyi ağaçlarda geçirdiklerini söyledi. Sebebi ise kümesin üç tarafının açık olması imiş ( bir taraf dayandığı duvar sebebi ile kapalı idi.). Yani kümesde mutlaka sadece girişi olan her tarafı kapalı bir alan yapmak gerekli imiş. Ben bu bilgiyi önemli bulup saklamış idim kendimde, size de aktarmakta yarar gördüm.

Sayın Hoşseda tecrübesini aktarmış, cok teşekkür ederim.
42 sayfadan fazla yorum okudum ama bulabildiğim tek cevap ilk sayfadaydı :(
Yine de şüphelerimin gittiğini söyleyemem.
Açık arazide yaşıyoruz, etraf tarla ve orman. Çit yok, tel yok. Tavuklar bütün gün istediği gibi yayılıyor.
Kapısı güneye bakan kümesin yerini değiştirdik, şimdi kapısı kuzeye bakıyor böylece balkondan bakınca görebiliyoruz. Arkası kontra, üç tarafı aralıklı tahta. Kümesi taşıyınca ilk 3 akşam tavuklar kümesin eski yerinde toplandı, onları yemleyerek kovalayarak yeni kümese alıştırdık. Akşam güneş batmadan kümese giriyorlar. Bu arada dışarıdan tavuk almadık. Aylar içinde birkaç tanesini kaybettik, komşulardan bazıları kendi tavuklarını köpeğe kaptırmış, görmüşler, bizimkilerin de akıbetinin aynı olduğunu sanıyorum. Köyde sahipsiz köpekler başıboş geziyor. Bizimkiler cins tavuk değil, uzun bacakları var ve hızlı koşuyorlar, atlet gibiler : )
1 horoz, 2 tavuk ve bu iki tavuğun yavruları, 7 aylık falan..
Bodrum'da kışlar pek sert geçmez. Ama 3-4 gün önce fırtına oldu, şiddetli rüzgâr ve yağmur.. Çok sayıda zeytin ağacının dalı koptu. Ertesi akşam tavuklardan biri kümese girmemiş, kümesin üstündeki harup ağacına tünemiş. Ertesi akşam iki tanesi, dün de 3 tanesi ağaca tünedi.
Acaba horoz yeni gelişen horoz namzetlerini dışlıyor mu diye düşündüm ama horoz namzetleri içeride, ağaçtakiler dişi.
Bu kadar zaman sonra birdenbire içlerinden bazılarının ağaçta gecelemeye başlamasına anlam veremiyorum.
*Kış yüzündense, kümes ağaçtan daha korunaklı.
*Eğer onları bir şey korkuttu ise, neden sadece 3 tanesi ağaçta?

Buna sebep 3 sey ola bılır bırıncı kuvetlı olan ıhtımal erıskın ve baskın tavuktan korkuyor ola bılırler.İkincisi ise kümeste büyük fare gıbı bısey görmüs olmalarıdır.Son ıhtımal ıse kumsete ıslaklık veya ayaklarının cok üsümeside onları ıslaktan yuksek kalmaya itebilir.Ama birinci ihtimal daha ağır basıyor.Buna cözüm basıt onların tünedikleri dal bellidir mutlaka ona tünemek isterler o dalı kes yere yakınlarını özelıkle ozaman bundan uzak dururlar aksamlarıda cok beklemeden kendın ıcerı sok onların gırmesını bekleme bır ıkı hafta böyle yaparsan artık unuturlar bunu.3 tarafı acık kümes kimin bilmem ama orada yasayan tavukların felc olması veya üsütmesı muhtemel kacınılmaz olur.Tavukları kar yağmur öldürmez berki ama rüzgar öldürür.Dediğim gibi ağaca tüneyen tavukları erken iceri sokun hava kararmadan ayrica o dalları yere yakın olanlarını kesi verin.

miou
24-12-2010, 00:45
Teşekkürler Sayın Badee..
Ayrıntıya girmeyeyim, kısaca bunu engelleyecek şekilde budama yapmak olanaksız.
Ben tavukların ağaçta gecelemesini engellemeye değil, sebebini anlamaya çalışıyorum. Sebebi bulursam çözüm bulmak daha kolay olur : )
Tek sorun, etrafta sansar varsa (şimdiye kadar görmedim ama) tavukların daha büyük tehlike altında olması. Tavuklar gece göremez ama sansarlar gece avlanır ve ağaçta cambazlık yapabilir. Yani bir sebepten kümese girmekten korkuyorlarsa, yağmurdan kaçarken doluya tutulabilirler.
Kümeste iki anaç tavuk var. İkisinin de yavruları aynı çağda. Arazide hepsi birarada geziyor. Eskiden ayrı da gezerlerdi ama birkaç tanesi kaybolduktan sonra, artık birbirlerinden hiç ayrılmıyorlar. Şimdiye kadar ikisinin arasında **** yavrularla herhangi bir anlaşmazlık olmadı. Horoz olmayan kümeste dominant bir tavuk olduğunu duymuştum ama, horozlu kümeslerde dişiler arasında bir anlaşmazlık olabilir mi bilmiyorum. Kümese en son arkadaşımın iki civcivini yerleştirmiştik, önce çekinik davrandılar ama bir hafta sonra onları bile kabullenmişlerdi. Neden sadece 3 tanesi diye düşünüyorum. Yani dişilerden bir kısmı halâ içeride.
Tünekler yerden 1m. yüksek, yani ayakları üşümüyordur sanırım.
Bir de; daha önce folluklar temiz olurdu ama son zamanlarda bazıları folluklarda geceliyor, dışkı biriktiği için follukları boşaltıp yeniden ot doldurmam gerekiyor, deli oluyorum. Bunu da anlamadım.

Halil Önen
24-12-2010, 11:26
................
Ben tavukların ağaçta gecelemesini engellemeye değil, sebebini anlamaya çalışıyorum. Sebebi bulursam çözüm bulmak daha kolay olur : )
.........

Tünemek birçok kanıtlı gibi tavukların da genlerinde var. Mandalin vb. ağaçları tercih etmelerinin sebebi kendilerini soğuktan koruması, gizlenmelerini sağlaması ve güvenli hissetmeleriyle ilgilidir.

Tavukların _daha çok civcivlerin _ kümes ortamında ölme sebeblerinden bir soğuktan değil, soğuktan dolayı birbirlerine sokulmaları hatta üst üste çıkmaları ve alttakilerin havasız kalmasıdır.

Ağaçlar güvensizse orada da tünemezler, aşırı rüzgar ve soğuktan etkilenirler. Aniden bastıran olumsuz hava koşullarını düşünemezler. Sığınacak yer _açık kümes_ bulmazlarsa ölebilirler.

Köy yerlerinde tavukların _avlu içinde_ ağaçlarda tünedikleri görülür. Bu alışkanlığında vazgeçirmek için sık sık ağçlardan inmeye ve kümese diğerleri ile birlikte girmeye zorlanır. Bir süre sonra sürü psikolojisine uyarlar.

Bazılarının follukta yatma ihtiyacı, yumurta yapma isteği, keyfine, rahatına düşkünlük, alfa olma, vb. istekleridir. Folluğun yeri tüneme mesafesinden ayrı, kapı girişi gibi rahatsız edici ve güvensiz yerde olmalı. Orası sadece sıkışanların tercih ettiği yer olmalı.:)

Kümeslerin yakınına ahır gübresi yığılmalı. İçine saman karıştırılımalı, dere çakılı konmalı.
Tavuklar eşelenmeyi sever. İri kumda banyo yapmakla üzerilerindeki zararlı konukcuları kovarlar.

Küçük çakıl taşlarını yutarlar ve taşlıklarındaki sindirimi kolaylaştırırlar. Besin bozulmalarını engel olurlar. Dışkıları daha katı olur.Taşlıklarındaki taşlar aynı zamanda onları soğuktan korur.

Badee
24-12-2010, 12:55
Halil sana katılıyorum aynen.Sunları söylemekte fayda var eğer yumurta yaptıkları yerde dıskı oluyorsa önceden olmuyorsa sımdı oluyorsa kümeste genc ferik veya civcivlerin dominat tavuklardan kacıp oraya yattıklarından dolayı olabılır.Onlar genc oldukları icin biraz sorumsuz olurlar.Tavukların ağacta yatmalarının enbüyük sebebide daha önceki beslendıklerı yerdeki sorumsuzluktan ileri gelir tavuklar köy yerlerınde bası bos bırakıldıkları ıcın aksamları kontröl edılmeden kümeslerının kapısı kapandıgı icin kümes dısında ağacta yatan tavuklar olur ve bunlar bunu alıskanlık haline getirirler.Seninkilerde böyle bir gecmise sahip olabilirler.Ayrıca kümesinde dominant tavuklar varsa onların hısmından korktukları icinde orayı tercih etmeleri muhtemel olasılıklardandır.Bundan caydırmak icin o dallara bir iki tane iple hafıf sarkıcak sekilde posetler bağla posetler kıpırdadıgı icin cekiniceklerdir ürküp oraya cıkmayacaklardır.Sizler sanslısınız orda tavuk satın alma sansınız var bizim buralarda tavuk bulmak zor satısı yasak besleyen azkisi var onlarda kolay kolay satmıyorlar bulsam bir iki tane ferik alıcam ama yok.Ancak ilk baharda gülk olan tavugumu kuluckaya yatırırsam yenı ferik ve civcivler elde etme sansım var.Onun icinde daha horoz olamamıs ufaklık var birtane 4 bucuk aylık onu beklıyorum.Birde ben hic takıp etmedim bir horoz kac ayda yetiskin olur bilgisi olan varmı?

thares
24-12-2010, 16:28
Sayın Halil ÖNEN Bey
Verdiğiniz bilgiler gayet anlaşılır ve bilimsel olmuş tebrik ederim.
Saygılar

bahtiyar02
24-12-2010, 17:17
" Kümeslerin yakınına ahır gübresi yığılmalı. İçine saman karıştırılımalı, dere çakılı konmalı.
Tavuklar eşelenmeyi sever. İri kumda banyo yapmakla üzerilerindeki zararlı konukcuları kovarlar."

Sevgili Halil Önen bey tüm açıklamalarınız aydınlatıcı. Ancak yukarıda belirttiğiniz açıklamalara katılmıyorum. Ahır gübresi yığılması tavuklara faydadan çok zarar verir.Tavuklar daha çok Kül veya toprakları üzerindeki parazitleri atmak için kullanır. Saman dahaçok bit pire gibi asalakların üremesinde çok rahat ortam sağlar. Kümeste tüneklerin yapılması ve kümeslerin mümkün mertebe çok sık temizlenmesi ve kuru olması sağlanmalıdır.
Saygılar

Halil Önen
24-12-2010, 23:27
" Kümeslerin yakınına ahır gübresi yığılmalı. İçine saman karıştırılımalı, dere çakılı konmalı.
Tavuklar eşelenmeyi sever. İri kumda banyo yapmakla üzerilerindeki zararlı konukcuları kovarlar."

Sevgili Halil Önen bey tüm açıklamalarınız aydınlatıcı. Ancak yukarıda belirttiğiniz açıklamalara katılmıyorum. Ahır gübresi yığılması tavuklara faydadan çok zarar verir.Tavuklar daha çok Kül veya toprakları üzerindeki parazitleri atmak için kullanır. Saman dahaçok bit pire gibi asalakların üremesinde çok rahat ortam sağlar. Kümeste tüneklerin yapılması ve kümeslerin mümkün mertebe çok sık temizlenmesi ve kuru olması sağlanmalıdır.
Saygılar

Sevgili bahtiyar,

bu karışımı kümesin içinde koymuyoruz. Elbette kümes temiz tutulmalı ve sık sık temizlenmeli.

Ama ben külü unutmuşum.

Ahır gübresi + saman + iri taşlı kum + kül karışımı tavuklar için çok idealdir.
Açık alanda tavuk gübresi ve saman etraftaki börtü_ böçeği çağırmak içindir. Tavuklar bu ziyafeti kazanmak için emek verirler.

Hatta kül, bit ve pirelenmemeleri için, kümesin içine ve folluklara da konmalı. Sepilmeli.

Bit ve pire kapalı alan _ kümes_ ortamında çok olur. Tavuklara buradan geçer.

Yukarıdaki karışım açık ortamdadır. Bu karışımda olmazlar. Zaten bit ve pire
haziran ve temmuz ayı gibi olur. Her zaman değil.

O zaman da kümesten sabahları çıkarken yakalanır, kanatlarının altına pamukla [/B[B]]zeytin yağı sürülür. (Kimyasal _ zehirli_ toz kullanmaktan çok iyidir, ama zahmetlidir)

Kümeste ya da kapalı ortamda bit ve pire ile mücadele için_ sabah tavuklar terkettiğinde_ kül +toz kükürt+sönmemiş toz kireç karışımı kalınca serpilmeli, kümesin kapısı açık bir telle ile kapatılmalı, tavuklar girmesin diye.

Akşama doğru kümes temizlenmeli. Buradaki amaç içeride bulunan zararlıları etkisiz hale getirmek ve dışarı çıkmaya zorlamaktır.

Ben kümeste hijyeni sağlamak, bit, pire ve diğer zararlı konukcularla mücadele için, ema spreylemeyi, ema ile kepekten yapılmış bukaşiyi serpmeyi düşünüyorum. Hatta yukarıdaki karışıma ( ahır gübresi+taşlı kum+kül+saman)
bukaşi kepek de karıştırılmalı diye düşünüyorum.

Sn. Doğasever' e sormak gerekiyor, ema ve bukaşi kepeğin, tavukta yumurta verimini ve beslenmesine ne gibi olumlu etkisinin tecrübe edildiğini.

cihan06
25-12-2010, 17:38
arkadaslar *** sıteye ben yenı uye oldum ve beyendım yorumlarınızı bısey danısmak ıstıyorum tavuk beslemeye bu sene basladım koy tavugu ve sus tavugu beslıyorum koy tavuklarımda galıba solunum yolu hastalıgı basladı ses cıkartıp duruyor 3 **** 4 tanesı .Sus tavukları ıse burun akıntısı ve halsısılık var bazısında otme var antıbıyotık aldım fayda yok aspırın attım yok vıtamın kullandım fayda yok ne yapmam gerekıyor bana yol gosterırsenız sevınırım

Badee
25-12-2010, 21:28
arkadaslar *** sıteye ben yenı uye oldum ve beyendım yorumlarınızı bısey danısmak ıstıyorum tavuk beslemeye bu sene basladım koy tavugu ve sus tavugu beslıyorum koy tavuklarımda galıba solunum yolu hastalıgı basladı ses cıkartıp duruyor 3 **** 4 tanesı .Sus tavukları ıse burun akıntısı ve halsısılık var bazısında otme var antıbıyotık aldım fayda yok aspırın attım yok vıtamın kullandım fayda yok ne yapmam gerekıyor bana yol gosterırsenız sevınırım

Hemen o rahatsız olanlarla olmayanları ayır.Sonra git bir kuscu veya balık satan soplara sarı toz varmıs de kusların suyuna konuyormus ondan istiyorum de tavuklardakı rahatsızlıgıda anlat onlar bılırler zaten vericeklerini.Bu ötüyor dedıklerın hapsırma gibimi ses cıkarıyorlar? öyle ise onlar soğuk almıs dıyerleri ceryanda kalmıslar kümseleri ceryan yapan bir yerde olmalı.Kümesi iyice korunaklı yap mümkünse etrafını naylon bıranda ıle kople ger giris kapıları haric.Bu ilacı al sularına kat düzelıceklerdir.

Badee
25-12-2010, 21:38
Şunuda ilave etmek isterimki ben kümeste yem bırakmıyorum.Gündüz dısarı cıkarırken bolca yem atıyorum önlerıne dısarda yiyorlar bunlada yetinmiyorum aksamdan mutfakta yemekte kullanıcagım domateslerin kabuklarını inceden kıyıp verıyorum ardından bir elin yarısı kadar bayat ekmeği ufak parcaladıktan sonra önlerıne atıyorum.Son olarakta bir demet lahana veya kıvırcık veya marol atıyorum bahceye önlerıne bolca deyişik vitamın almaları icin yapıyorum bunu cünki kıs ayında bağısıklık sistemlerı güclü olmazsa iyi beslenemezlerse hasta olma olanakları var.Yetiskin iki tavugum üc tane büyüme evresi bitmemis 4 bucuk aylık feriğim var.İyi beslendıklerı tüylerinin parlaklıgından bile belli oluyor.Demem oki kıs aylarında tavuklara alternatifli beslemek bolca beslemek ve karma yedırmek lazım cesitli seylerı yerlerse daha diri ve direncli olurlar.

cihan06
26-12-2010, 16:40
ilac satan yerlere gıttım antıbıyotıkle sarı bı vıtamın verdı ama fayda etmedi şimdi eczaneden normal antıbıyotık aldım ıkı gundur onları verıyorum sularında. özel olrak pazarlardan yesıllık topluyorum(marul-maydonoz-ıspanak vs) ihmal etmıyorum toplayıcı gıbı oldum walla . cp nın yumurta yemını feriklere ise cpnın 5111 cıccıv yemını kullanıyorum bu yemler ıyı deyılmı bolcada verıyorum sularını gunluk deyıstırıyorum

gökceada
27-12-2010, 02:15
Merhabalar,
Bir arkadasim anlatmisti. Amcasi emekli olunca köy benzeri bir sahil kiyisina yerlesmis.Bir de koyun almis hem sütü icin, hemde oyalanmak icin. Koyun icin güzel bir barinak yapip koyunun altina birde samandan yatak yapmis. Ne varki ne zaman baksa koyun samandan yatakta degil, yerde yatiyor. Samandan yatagi barinaktan cikarip,hayvani endi dogalligina birakmasi icin konu,komsunun uyari ve cabalari cok gec sonuc vermis.

Simdi gelelim tavuk meselesine. Bir kere üc tarafi acik kümes olmaz.Akdenizin sicak ikliminde, cereyen yapmayacak sekilde daha havadar kümesler olabilir. Ama üc tarafi aciksa, müsade edin dördüncü tarafida acik olsun.

Tavuklar , 1- Kümeslerinde kendilerini güvende hissetmek isterler (bizlerin evimizde istedigimiz gibi) 2- Kümes büyüklügü icine koyulan tavuk sayisina uygun olmali. 3- Kümeslerin ici, ayni kus kafeslerinin ici gibi ,tavuklarin tüneyecegi (dalllar) cikintilar,salonlar vb. sekilde düzenlenmeli. Tavuklar tüm geceyi yerde up uzun yatarak ve hatta sirt,sirta vererek asla gecirmezler. Illaki onlarin bir birlerinden belli mesafede tüneyip uyuyacagi sekilde düzenlenmeli kümesler.

Tavuk **** tavuklar, kümesleri yerine agac dallarina tünüyor ve orda uyuyorlarsa bunun tek sebebi, kümeslerinde tüneyecek kosullarin olmamasidir. Yoksa hic bir tavuk, baska tavuktan **** horozdan koruyor diye kümesi terketmez. Onla koklasir,gagalasir ve biz insanlardan daha cabik ve iyi anlasirlar. Yeterki kümesleri onlara özgü sartlara sahip olsun.

addo
27-12-2010, 10:50
tıkır tıkır yumurtlayan tavuklarım havaların soğumasıyla 2 günde tık diye yumurtadan kesildiler.bu sene beni hiç markete muhtaç etmediler onları çok seviyorum

Badee
27-12-2010, 15:04
tıkır tıkır yumurtlayan tavuklarım havaların soğumasıyla 2 günde tık diye yumurtadan kesildiler.bu sene beni hiç markete muhtaç etmediler onları çok seviyorum

Çok sanslısın ozaman sen bızımkılere okadar bakıyoruz zaten ıkı yetıskın tavuk var onunda bırı 3 aydır yumurtlamıyor berkı daha fazla dıyerıde aralıklarla yumurtluyor sanırım yaslandılar brde yağlandılar sanırım.Diyer üc tanede genc ferik var onlarında yumurtlama zamanına var daha sanırım 4 bucuk aylık anca varlar.Birde diyer arkadas demiski tavuklar kümesteki tavuklardan korktugu ıcın ağaca tünemez demis tünerler canım bazı tavuklar domınattır ve asla inadından vaz gecmezler kümese istemedıklerı tavuk gırdıkce ona kümesi dar ederler horozda baskın deyildir o tavuga karsı sonuc ölüme bile varan sonuclar ola bılır.Birde tavuklar kısın yumurtayı keserler aralıklar vererek yumurtlarlar buda alıskanlıklarından uzak kalmalarının sonucudur.Mesela yazın devamlı dısarda olabılırken kısın yağmurlu gunlerde yeterınce gezemezler günler kısaldıgı ıcın yumurta olusumuna zaman kısıtlı kalır vb seylerden dolayı aralıklarla yumurtlarlar.Ya bızım burda öyle bulamıyoruz tavuk satın almak ıcın sparıs verıyorsun getiriyorlar öyle pazarda felan yok yasak.

efe-can
29-12-2010, 16:12
Sn Addo;

Siz soğuk bir bölgede yaşıyorsunuz. İzmirde bile bu mevsimde (aralık-şubat) arası tavuklar yumurta yapmaz. Daha çok yem tüketmelerine karşın yumurta yapmazlar.
Bunun için yattığı yerin sıcak olması gerekir. İç/ doğu Anadolu'da tavuklar genelde inek ahırlarında gecelerler. Ahır sıcak olur. Yumurta yaparlar ama diğer mevsimlere göre daha azdır. Enerjilerini daha çok ısınmaya harcadıklarından sanırım.
Benim 40 adet yumurtlaması gereken tavuğum var; günde ortalama bes adet yumurta alıyorum. Hem yem veriyorum hem bahçe taza ot dolu. Akşama kadar biçiyorlar.
Selamlar..

addo
29-12-2010, 17:36
havalar gündüzleri soğuk olmasa geceleri sularını dondurcak hale geldi benimkiler 10 tane bugün tekrardan 4 tane yumurtlamışlar. inek olmadığı için kümeste kendi kendilerine ısınıyorlar.

çilekçi_eren
04-01-2011, 19:41
arkadaşlar ben yeni civciv beslemeye başladım ve kümesleri haftada bir temizlememe rağman pis kokuyo ne yapmalıyım?

cihan_as
04-01-2011, 21:40
Zeolit bulabilirsen kullan pis kokuyu önler. Pet shop, akvaryumcularda bulabilirsin, fazla para ödeme çok pahalı değil(2 sene önce 15 kg 10 tl almıştım) Deniz kumu büyüklüğünde, olanları kullanabilirsin.

ercanuyar
05-01-2011, 18:47
selamlar yumurta tavuğuna verilen yemlerde ve et tavuğuna verilen yemlerde neler var acaba?

çilekçi_eren
07-01-2011, 11:05
sn. cihan.as teşekkürler

Delimus
07-01-2011, 17:34
Biz kümesi ayda bir kireçliyoruz, hijyen için tavsiye ederim çilekçi eren.
Kokusuz kümes biraz zor ancak bol saman ve sık temizlikle önüne geçilebilir ,inek dışkısı daha fazla olmasına rağmen benze ağırın kokusu kümesten daha iyi :)

Halil Önen
07-01-2011, 20:51
abi(yaş olarak benden büyük olduğun için) benim tavuklar 3 aydır yumurta yapmıyorlar mısırla besliyordum sonra burda yazılanlardan sonra mısırı kestim buğday veriyorum bir aydır hala yumurta yok ne yapmalıyım içinde büyük tavuk ta var küçük yani bir yıllık ne yapmalıyım bu yağlanma meselesi ne bana cevap yazarmısın yumurta almam için ne yapmalıyım

selamlar

Tavukta yağlanmanın dolayısıyla yumurta yapmamasının en önemli sebebi mısır verilmesidir.

Mısır tane halinde değil ezilerek verilmelidir. Buna kırık buğday ya da ezilmiş buğday kırılmış mısır ile karıştırılır verilir.

Bu karışım ara sıra _ 3_4 günde bir gibi _verilir. Yoksa yağlanma yapar.

Tavukta yağlanmayı önlemenin bir yolu_ ya da yağlanmışsa gidermenin_ bir yolu;

iri kepeğe ( buğday kavuzu, yemcilerde satılır, ucuzdur) su karıştırıp lapa şeklinde verilmesi gerekir.

(Sn. fatih01 özelden sormuştun burada yazdım)

Saygılar

ercanuyar
08-01-2011, 07:33
teşekkürler

fatihz01
10-01-2011, 07:34
Halil bey çok teşekkür ederim verdiğidiğiniz bilgilerden dolayı

selamlar

AÇakıcı
11-01-2011, 02:54
Kümeslerdeki koku için; Etkin Mikroorganizma http://www.emturkey.com/ kullanabilirsiniz

ak_love
16-01-2011, 08:38
selamun aleyküm değerli arkadaşlar benım bir arkadaşım var o yumurda tavuk işi yapmak isdiyor köy tavuğu 7000 m2 yerde bu işi yabacak kaç tavukla başlamasını önerırsınız çiftlık şeklinde balamak isdiyor kaç metre kara kümes yapmalı tavuklar hanki ırkdan olmalı tavsiyenız ne bu önde yem işi vs selamlar

AÇakıcı
16-01-2011, 21:17
Arkadaşım, sanırım 200mt2 bile yeterli olur.

Badee
18-01-2011, 16:18
*** cok sevincliyim yumurtlamaya taavuga birden azim geldi gün asırı yumurtlamaya basladı.Ayrıca 3 feriğiöim biri cok ilginc bir sekilde yumurtladı şok oldum.Söyle anlatıyım 5 bucuk aylık feriklerim ibikli beyaz ferik olgun tavuk kümesi acar acmaz yumurta yerine kostu ilginc olan ibikli beyaz ferikte onun pesınden gidip aynı foluga girip yanına yattı bende sandım öylesine giriyor yanına cünki bir iki gündür icine girip cıkıyordu öylesine sonra 3-4 dakika icinde genc ferik cıktı sandım heveslendı girdi sonra cıktı olgun olan hala icerde diye bakmadım sonra oda cıkınca bir baktım aaa iki yumurta var follukta cok sasırdım ve sevindim.Sanırım o beyaz ibiği büyük olan hanı beyaz kivrik ibikli tavuklardan sunu söylemek isterim cok güzel bir duygu bu kendı büyüttüğün feriğin yumurtlaması cok hosbisey.Bir iki tavuk sever erken yumurtladıgını ama bunun nedenini iyi beslenmeden dolayı erken yumurtaya düsme oldugunu söylediler.Neyse darası basınıza arkadaslar...

thares
19-01-2011, 16:19
Tebrikler Badee
Feriklerinize Bol Yumurtalı Sağlıklı Günler

mavikartal5
19-01-2011, 19:55
sayın üzüm,
ekmeklerde tuz olur fazla vermeyin,
bir de yazın kuluçkaya yatmaları için mutlaka horoz da olmalı kümeste.
kuluçkadan sonra yumurtadan çıkan ilk civcive benim rumuzumu verir misiniz?
küçük mavi kartal...:D
saygılarrrrrrrrrr

addo
20-01-2011, 18:40
hayırlı olsun badee darısı benim feriklere 8 aylık oldular ha bugün ha yarın bende bekliyorum biraz tembel çıktı benimkiler ilk yumurtalarını saklamayı düşünüyorum

addo
21-01-2011, 18:53
tavuklarım ısı yalıtımlarımda kullanılan beyaz köpüklerden yiyorlar hemde büyük bir iştahla bunun zararı olurmu ve bu köpüklerin ana maddesi nedir yardım edermisiniz.

Badee
21-01-2011, 20:01
tavuklarım ısı yalıtımlarımda kullanılan beyaz köpüklerden yiyorlar hemde büyük bir iştahla bunun zararı olurmu ve bu köpüklerin ana maddesi nedir yardım edermisiniz.

Tavuklar onu cok severler ve durdurmazsan sürekli yerler o köpükleri yemelerinde sakınca yok ama genede karınlarını onla doyurmalarına izin verme nerde ise o köpükler ordan kaldır sakla. yoksa hergün yerler vesevdıklerı biseydir o.Benimkiler yesillik olarak ne bulurlarsa yiyorlar desem inanın.Amaköpük gibi seyleri yedirmiyorum ******.Ama sunu yapıyorum aksam içeri sokucam zaman ekmeklerı bir kaseye dorayıp icine sabahki cayın suyundan ilave edip harmanlıyorum dısarı cıkar cıkmaz kosuyorlar deli gibi yanıma ozaman.Bunu yapmamın sebebi aksam sıkı tok bir karınla uyumaları ve sağlık acısından gözlerınde olusa bılıcek hastalıklara karsı cay suyu ile önlem almıs oluyorum.

Badee
21-01-2011, 20:04
hayırlı olsun badee darısı benim feriklere 8 aylık oldular ha bugün ha yarın bende bekliyorum biraz tembel çıktı benimkiler ilk yumurtalarını saklamayı düşünüyorum

Ben ıkı seyın farkına vardım yumurtaya gelmeye baslayan tavuk öncelerı bir ıkı gun önceden baslayarak yumurta folluklarının ıcıne gırıp cıkmaya baslarlar ayrıca uzun uzun gıııık gııık dıye sesler cıkarırlar ayrıca baska tavuk yanlarına yaklastıgında tipik cökme hareketlerı varya onu yaparlar ve kafalarının göz cevresınde görünen yerde kızarmalar olur.Birde follukta mutlaka bir yumurta bulundur devamlı heveslensınler...

addo
21-01-2011, 20:41
köpüğü ben vermedim dışardan bulmuşlar karınlarıda tok zaten zevk için yiyorlar biri almış ağzına diğerleri peşinde koşturuyorlar.feriklerinde 3 tanesinin ibikleri kızarmaya başladı diğer belirtileri henüz görmedim çay suyuda ilginç bir fikir

çilekçi_eren
23-01-2011, 19:39
arkadaşlar özellikle istanbuldakiler: ben gazi mahallesinde oturuyorum ve kırmızı köy tavuğu almak istiyorum ama 30 liradan aşağı yok stanbulda nereden ucuza alabilirim. lütfen yardımm. çünkü 10 tane alıcam

nariçi
24-01-2011, 17:07
sayın üzüm,
ekmeklerde tuz olur fazla vermeyin,
bir de yazın kuluçkaya yatmaları için mutlaka horoz da olmalı kümeste.
kuluçkadan sonra yumurtadan çıkan ilk civcive benim rumuzumu verir misiniz?
küçük mavi kartal...:D
saygılarrrrrrrrrr

Ekmek neden verilmemeli? Tuz ne yapar?

Biz genelde bayat veya artan ekmekleri tavuklara veriyoruz.:mad:

Badee
24-01-2011, 19:26
arkadaşlar özellikle istanbuldakiler: ben gazi mahallesinde oturuyorum ve kırmızı köy tavuğu almak istiyorum ama 30 liradan aşağı yok stanbulda nereden ucuza alabilirim. lütfen yardımm. çünkü 10 tane alıcam

Arkadasım internete bir yerde gördum istanbulda bir petsopta satılıyor 15 tl mi 20 tl mi ne tanesi orada okumustum adam kendi yetistiriyormus kendı yerindede satıyor.Bak söyle yap bir adres yazıcam sana ordan adreslerden arastır googleden bulursun sana yakın yerden satan birini.Olmadı anadolu yakasında toptan daha ucuz alabılıcegın yerler var ümraniyede sanırım bir petsop satıyordur mutlaka.Birde kartalda bir pazar varmıs orada satılıyormus haberin olsun.

Badee
24-01-2011, 19:30
Ekmek neden verilmemeli? Tuz ne yapar?

Biz genelde bayat veya artan ekmekleri tavuklara veriyoruz.:mad:

Ekmek tavuga bisey yapmaz ıslatı verin arkadaslar helede simdi kıs cok ıhtıyacları var tok kalmaya sadece yemle tavuk gücsüz düser benim tavuklarım feriklerim yumurtlamaya basladı ben sabah buğday veriyorum pesınden el kadar kuru ekmegı parcalayıp atıyorum önlerıne sonra bir avuc yesilik atıyorum önlerıne aksamda caydan kalmıs suyla ekmek ıslatıp verıyorum iceri alıcam zaman ardından bır mıktar buğday koyuyorum yemliklerine girince onu yiyip yatıyorlar sonra.Verin bol bol yedirin tavuklarınız üsümesin karnı tok tavuk üsümez.Ayrıca tuzu tek basına vermedıgınız sürece bisey yapmaz onuda kımse yapmaz her halde tutup tuzu tavuklara kımse vermez akıl ısı deyil.Ama yemek artıgındakı veya ekmektekı tuz bisey yapmaz tavuğa verin.Tuzu tek basına vermediginiz sürece bisey olmaz tek basına verdiğiniz an sakat olur ölüm yasanır iyi geceler.Feriklerimin biri haric hepsi yumurtluyor oda bır zaman sonra yumurtlar onlardan görerek.

cihan_as
24-01-2011, 21:03
Sn badee, çay'dan kalan suyun yumurta verimine faydası varmı? Çay suyu sizin özel olarak edindiğiniz bilgilermi.
Ben yarın ilk işim onlara semaver de çay bile demlerim , yeterki yumurta yapsınlar:)

Badee
25-01-2011, 15:43
Sn badee, çay'dan kalan suyun yumurta verimine faydası varmı? Çay suyu sizin özel olarak edindiğiniz bilgilermi.
Ben yarın ilk işim onlara semaver de çay bile demlerim , yeterki yumurta yapsınlar:)

Vallahi semavere felan gerek yok ben sabahki cayın suyunu dökmüyorum ekmegi parcalayıp üstünede cay suyunu koyuyorum emebiliceği kadar sonra harmanlıyorum aksam iceri koymadan önce kümesteki yemliklerine koyuyorum deli oluyorlar onu yemek icin onu bitirdilermi ayarınca biraz buğday atıyorum yemliklerine sonra kapıyorum.İşin ilginci benim yumurtlama yerim kümesin dısında ve sabah erken acmadıgım ıcın bu ara ben acana kadar kümese yumurtlamaya basladılar buda beni kızdırıyor daha erken acıp bunun önüne gecmeyı denicem.Cünki ulu orta kümese yumurtluyor ferikler böyle alısmasınlar ortalık yere kümese yumurtlamaya.Faydası oluyormu cay suyunun dersen bana kalırsa oluyor cok hafıf ılık oluyor zaten buda havanın soğuk olmasından hayvanlara iyi geliyor ve yumurtayı soğuktan dolayı kesmiyorlar gibi geliyor.Tavuk yumurtlaması ıcın ne yapmalıyım dersen kümes genis ise icine limon kasarı koy kasanın ıcıne güzelce bildiğimiz cuvallar var beyaz onlardan ser ve bırak onun faydası oluyor neden diye sorma benımkıler ilk cuvallı folluga yumurtladılar dene derim.Yanlız cuvalın üstüne hafıf cok az saman at.

nariçi
25-01-2011, 20:34
Teşekkür ederim. Dengeli beslemeye daha önem vermeli. Bizimkiler devamlı kapalıda kalıyorlar. Kapalı kümes önünde örgü tel (kafes) var 6 m2 lik orada gezinip duruyorlar. Verdiğim yem dışında yiyecek yok.

Yem olarak değişik buğday, mısır ve büyükbaş hayvan yemi veriyorum. Bunlara ilave olarak mutfak artıkları.

15 tavuk var feriklerle birlikte günde 3-5 yumurta ancak oluyor. Bazı melezler var, kuluçka yatmayı da bilmiyorlar, onları mevsim gelmeden keseceğim.

cihan_as
26-01-2011, 01:11
İş yerindeki çay ocagında kalan çay suyunu deniyecegim. Bilgi paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum.

Badee
26-01-2011, 12:18
Vallahi köydeki insanların coğuna sasıyorum tavuk beslemıyor adamlar köy yerındede tavuk beslemiceklerse ne anlamı var.Ben burda gezicekleri kadar bir bahce alanı yaptım iyi kötü orda dolanıyorlar gündüz 3-4 saat sonra kümese alıyorum cünki devamlı icerde kalan tavuk sitres olur.Ben bir tavuktan 3 yavru büyüttüm ferik yaptım simdi yumurtaya düstüler işte burda öyle tavuk bulmak kolay deyil.Pazarda felan satısı yok burası lüks biraz ondan bulamazsın kolay kolay.Köy yeri olsa coğaltırım inanın cünki alan cok olur ozaman gezinmek icin.

nariçi
26-01-2011, 12:36
Buralarda da arayınca bulamazsınız, ben iki üç yıl buluncaya kadar bekledim. Tesadüfen pazara satmak için getirmiş olanlardan aldım. Çevreyi çok tırtıklayıp kazdıkları için serbest bırakamıyorum.

Köylüler devamlı yemleyerek beslemek istemiyorlar, kendiliğinden bedava beslensin istiyorlar, bunun için de serbest bırakıyorlar. Bu seferde avluları, ev girişleri devamlı açık kaldığından her yere gübre bırakıyorlar. Bu durum pis olarak görüldüğü için beslenmiyor olabilir.

cihan_as
27-01-2011, 10:12
Kuş gribi bahane edilerek köy tavukları toplatıldı. Kuş gribi söylentileri çıkmadan önce, köylünün elinde yumurta ve et verimi olan hastalıklara dayanıklı tavuklar vardı, bahar ayları geldiği zaman pazarlarda çok miktarda köy yumurtası bulunuyordu, bunun önüne geçmek için kuş gribi bahane edilerek yumurta verimi yüksek tavuklar yok edildi.
Köylünün hevesi merakı kaçtı onlarda hazıra alıştılar.

nariçi
27-01-2011, 10:58
Kuş gribi sansasyonel kampanyası sırasında tavuk yetiştircileri STK larından birinin başkanına soruyorlar, sektörünüze yeterli destek oldumu mealindeki bir soruyla. O da iyi oldu ama daha yeterli değil, eldeki verimden düşük tavukları piyasaya satmadan bunların iflakı için devlet desteği istediklerini söyledi ve bu destek de verildi.

Badee
27-01-2011, 16:43
Kus gırıbı koca bir yalandı cünki amacları yerli ırkı yok etmek ınsanları 8 büyük tavuk sirketinin elne bırakmak ve bunların karına kar sağlamaktan baska bisey deyildi.Oysaki Karadenizde göc yolu olmadıgını ve oraya hasyalık ulasmasının imkansız oldugunu herkes cok ıyı bılıyordu.Ayrıca devlet yapıcı olmadı yıkıcı oldu kolaya kacıp canlı canlı yaktılar hayvanları yerli soy tükenmeye yüs tutarken iki gurup kazandı birincisi büyük et ve yumurta üretici 8 sirket ikincisi ülkemize kacak hint tavuk ve horozu sokan kisiler.Ki bu cins tavuklar bizim tavuklarımız kadar verimli deyiller gec yumurtaya düsüp cılıs yapıları ile etinden faydalanamıcak kadar zayıf bir ırk oysa bizim yerli ankara tavugu, denizli tavuk horozu, gerze tavuk horozu yok olmaya yüz tuttu.Benim ibikli ankara beyaz feriklerim yumurtaya düstüler ama bir tane devsirme hint kırması ferikte hala tık yok. Ayrıca birde gerze kırması tavugum var yetiskin kocaman yumurtluyor diyerlerınden cok daha iri oluyor yumurtası onun ıcın elimizdeki zenginliği korumak ıcın tavuk alırkende dikkat etmek gerekıyor.

fernan
28-01-2011, 22:22
Sayın arkadaşlar ,
Beyaz Çin kazı ile Zibrit , Lang Shan cinsi süs tavuklarından besleyen ya da üreten var mı ?
Var ise foğraflarını görmek mümkün mü ? Selamlar...

idcevi
28-01-2011, 23:12
Tavuklarım birbirlerinin tüylerini yolup yiyorlar. Tüyü yolunan tavuğun canının yandığını görebiliyorum. Altı Tavuk bir horoz, önü tel kapalı kafes kapalı yerde kalıyorlar. Her gün dışarı çıkarıyorum. Besin eksikliği ya da fazlalığı gibi bir durum olabilir mi acaba, yapabileceğim bir şey var mı? Bilgisi olan arkadaşlar varsa, bilgilendirirse sevinirim.
Teşekkürler...

thares
29-01-2011, 07:07
Tavuklarım birbirlerinin tüylerini yolup yiyorlar. Tüyü yolunan tavuğun canının yandığını görebiliyorum. Altı Tavuk bir horoz, önü tel kapalı kafes kapalı yerde kalıyorlar. Her gün dışarı çıkarıyorum. Besin eksikliği ya da fazlalığı gibi bir durum olabilir mi acaba, yapabileceğim bir şey var mı? Bilgisi olan arkadaşlar varsa, bilgilendirirse sevinirim.
Teşekkürler...

Geçmiş Olsun. Tüy yeme işlemi ilk başladığında bunu başlatan baskın tavuğu kümesten kısa süreli uzaklaştıra bilseydiniz bu sorunu yaşamazdınız.
Şimdi öncelikle yapmanız gereken tavukların gagalarını tırnak makasıyla kesmenizdir bırakın kanasın gagaları. Tüy yeme işlemini yapan yaşlı tavuklardır genellikle. Mümkünse baskın ve yaşlı tavukları kümesten başka bir kümese alın. Takip edin hangi tavuk tüy yemeye devam ederse onun gagasını azıcık daha kesin.
SAYGILAR

çiftçi5234
29-01-2011, 19:05
Merhaba sevgili ağaçlar.net kullanıcıları,
ben çiftçi5234 buraya 29 Ocak 2011 tarihinde üye oldum ve bundan sevinç duyuyorum görüşmek dileğiyle

idcevi
29-01-2011, 21:30
Geçmiş Olsun. Tüy yeme işlemi ilk başladığında bunu başlatan baskın tavuğu kümesten kısa süreli uzaklaştıra bilseydiniz bu sorunu yaşamazdınız.
Şimdi öncelikle yapmanız gereken tavukların gagalarını tırnak makasıyla kesmenizdir bırakın kanasın gagaları. Tüy yeme işlemini yapan yaşlı tavuklardır genellikle. Mümkünse baskın ve yaşlı tavukları kümesten başka bir kümese alın. Takip edin hangi tavuk tüy yemeye devam ederse onun gagasını azıcık daha kesin.
SAYGILAR

Teşekkür ederim sayın Thares. Yarın onlara kıyabilirsem ilk işim gagalarını kesmek olacak. Tüyleri yenen hayvanlar çıplak kaldılar resmen sırtında ve bacaklarının altında hiç tüy kalmadı gariplerin :(

addo
29-01-2011, 22:32
sayın tharesin dediği gibi tüy yiyen tek bir tavuksa onu ayrı yere koyun bir kaç gün tavuklar onu unutsun daha sonra diğerlerinin yanına koyduğunuzda onu yabancılayıp dövecekleri için biraz daha çekingen olur diğerlerine fazla yanasamayacağı için tüy yemeyi terk edebilir.gagalarını kesmek sadece yaralanmalarını en aza indirgemek için çare olabilir gagaları kesikkende tavuklar tüy yiyebiliyor

Badee
29-01-2011, 23:07
Ya yanlıs anlamayın ama ben gaga kesme olayına karsıyım tavuklar tas toplama sorunu yasarlar bu bır beslenırken topraktakı ufak mınerallerı alamazlar buda yumurtalarının ıcınde lekeler olusturur kabuklarındada tassı lekeler olusur.Ayrıca dılını kese bılırsın yanlıslıkla bence baska cözüm dene takas yap kesıcılerle veya tüylere limon sür huylandır onları yanı tavugun tadından hoslanmadıgı bısey sür cözüm olucaktır.Her tavuk tüy yemez senın tavukların cınsıde merakımı cektı.Ama gaga kesme ısını bırdaha düsün derim yazık.Hepsı yemıyordur zaten yıyen bır tane vardır onu bul hallet.

addo
29-01-2011, 23:07
feriklerimin birinin gözünde sulunma olmuş ağzında beyaz beyaz yaralar çıkmış iştahı görüntüsü (gözdeki sulanma hariç) hareketliği gayet yerinde pratik bir çözüm veya ilaç önerebilirmisiniz yardımlarınızı bekliyorum

çiftçi5234
30-01-2011, 13:26
arkadaşlar birşey soracaktım ama folluk için uygun boyutlarda içinde saman olmak şartıyla leğen kullanabilirmiyim

çiftçi5234
30-01-2011, 14:03
arkadaşlar kümeslerinizin resimlerini koyarsanız sevinirim

dynamicman
30-01-2011, 15:30
Herkese Selam.
Yaklaşık 1 aydır yumurtaları kırılmış, yarı yenmiş veya tamamen yenmiş buluyorum. Bu sorunu yaşayan ya da neden oluştuğunu ve çözümünü bilen arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Teşekkür ederim.

addo
30-01-2011, 18:17
arkadaşlar birşey soracaktım ama folluk için uygun boyutlarda içinde saman olmak şartıyla leğen kullanabilirmiyim

olur neden olmasın ama leğeni sabitlemen gerekir yoksa ters çevrilir tavuğun kafasına geçer yumurtaları kırılır.leğenin tabanınada uygun boyut karton koyabilirsin veya tavukların tırnaklarına takılmayacak bir bezde koyabilirsin samanı didik didik ettikleri için ben tercih etmiyorum.

addo
30-01-2011, 18:25
Herkese Selam.
Yaklaşık 1 aydır yumurtaları kırılmış, yarı yenmiş veya tamamen yenmiş buluyorum. Bu sorunu yaşayan ya da neden oluştuğunu ve çözümünü bilen arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Teşekkür ederim.

sorunun nedenini senin bulman gerekiyor. bir tane sağlam yumurta koyup bekleyeciksin yumurtaya tepkileri ne olcak tavukların kendileri kırıp yiyorsa direk saldıracaklardır yumurtaya. görebilcekleri yere koyarsan daha hızlı sonuç alırsın.follukları sert bir zeminse girip çıktıkçada kırılabilir tavuklar kırıp yumurtayı asla affetmezler hemen yerler.eğer sağlam yumurtaya tepki vermezseler başka hayvanlar olabilir ama onlarda tavuklarıda öldürürler.

cihan_as
30-01-2011, 19:14
feriklerimin birinin gözünde sulunma olmuş ağzında beyaz beyaz yaralar çıkmış iştahı görüntüsü (gözdeki sulanma hariç) hareketliği gayet yerinde pratik bir çözüm veya ilaç önerebilirmisiniz yardımlarınızı bekliyorum

Sarmısak kabuklarını soy, bir cini hergün yutdur. Yanına yardımcı bul tavuğu tutarken sen gagasını aç bogazına bırak elinle biraz yutması için yardımcı ol.
Ben denedim birkaç gün sonra normale döndü.

idcevi
30-01-2011, 21:40
Yeni satın aldığım kuluçka makinasına ilk defa yumurta koydum ve merakla sonucu bekliyordum. 21. gün bitiminde hiç bir hareket yoktu ama ben gene de beklemeye devam ettim. 23. günün sabahı baktığımda bir tanesi çıkmıştı. Akşama kadar 6 tane çıktı ve döllü yumurtaların yaklaşık %60'ı (8/14) bir şekilde bir yerlerinden kırılmışlardı. Sabaha kadar onlar ve belki diğerleri de çıkar ümidiyle gittim hiç birisi çıkamamış. 24. günün sonunda artık sona geldik düşüncesiyle hepsine de tek tek baktım; Kırık yumurtalarda gagasını dışarı çıkarmış ama devamı gelmemiş o şekilde ölmüş. 5 tanesi de hiç kırılmadan içinde içinde ölmüşler. Sadece bir tanesi hiç kırık olmadığı halde canlıydı o da ben açtığım için öldü tabii ki.
Sorum; Acaba ben nerede hata yaptım da böyle oldu?
Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim. Yaptım olmadı deyip bırakmayı düşünmüyorum. Telafi edilebilecek hata yapıyorsam düzelteyim ki hem civcivlerime hem de bana yazık olmasın.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Arnavut
31-01-2011, 00:56

Sayın addo;

Geçmiş olsun diyorum öncelikle fakat sadece yazdıklarınıza bakarak bir teşhiste bulunmanın çok zor olduğunu biliyorsunuz.Söylediklerinze bakılırsa sorun (Ferik olduğu için daha da yatkın) bir çeşit nezle ve kronikleştiği takdirde (Ki ağız içinde beyazlanmalar var demişsiniz umuyorum ki pamukçuk şeklinde olmasın) halk arasında "Çiçek" denen kanatlı ve bilimum hayvanın azılısı olan hastalığa işarettir.

Öncelikli yapmanız gereken şeyler;
*Hasta olan hayvanı "kuru,rüzgardan korunaklı ve ıslanmayacağı) bir yere almak.
*Etken bir antibiyotik "Coxidin (Ben güvercinler için olan Ronidazole kullanırım bu gibi durumlarda) v.s. kullanmak.
*Zengin bir yem rejimi uygulamak ve önünde devamlı taze su bulundurmak.

Sonrası umuyorum ki güzel olacaktır. Fakat dediğim gibi öncelik olarak hasta hayvan/ları kümesinizde ki diğer hayvanlarınızdan ayrı izole bir yere alıp tedavilerini orada gerçekleştirin.Şayet dediğim gibi çiçek hastalığı var ise çok bulaşıcı olup diğer hayvanlarınızıda derinden etkiler, Sonra çok üzülürsünüz.

Saygılar.

Arnavut
31-01-2011, 01:04
Yeni satın aldığım kuluçka makinasına ilk defa yumurta koydum ve merakla sonucu bekliyordum. 21. gün bitiminde hiç bir hareket yoktu ama ben gene de beklemeye devam ettim. 23. günün sabahı baktığımda bir tanesi çıkmıştı. Akşama kadar 6 tane çıktı ve döllü yumurtaların yaklaşık %60'ı (8/14) bir şekilde bir yerlerinden kırılmışlardı. Sabaha kadar onlar ve belki diğerleri de çıkar ümidiyle gittim hiç birisi çıkamamış. 24. günün sonunda artık sona geldik düşüncesiyle hepsine de tek tek baktım; Kırık yumurtalarda gagasını dışarı çıkarmış ama devamı gelmemiş o şekilde ölmüş. 5 tanesi de hiç kırılmadan içinde içinde ölmüşler. Sadece bir tanesi hiç kırık olmadığı halde canlıydı o da ben açtığım için öldü tabii ki.
Sorum; Acaba ben nerede hata yaptım da böyle oldu?
Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim. Yaptım olmadı deyip bırakmayı düşünmüyorum. Telafi edilebilecek hata yapıyorsam düzelteyim ki hem civcivlerime hem de bana yazık olmasın.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Sayın idcevi;

Size de geçmiş olsun diyorum ve sorununuz kanaatimce "Meraklı Kuluçkacı Sıkıntıs"dır.:p Literatürde böyle birşey yok tabii ki fakat yazdıklarınıza bakarsak sorun tamamen "nem yetersizliği"nden kaynaklanıyor gibi görünüyor.Kuluçka makinesi ile ilk başlarda olağan sıkıntılar fakat zamanla rayına girecektir.Sizin yapmanız gereken makinanız manuel ya da otomatikmi bilmiyorum ama eğer manuelse sadece çevirme sırasında makinanızın kapısını açın (Mümkünse bir aparat yapın direkt dışarıdan kapıyı açmadan müdahale edin) otomatikse hiçbir şekilde çıkımdan önce kapıyı açıp kapatmayın.

Not: Hafif çatlamış yumurtaları kesinlikle elle açıp çıkartmaya uğraşmayın!!! Kabuğu açma anında kanama olursa o civciv öldü demektir.Buda nacizane genel bir hatırlatma.

Saygılar.

Arnavut
31-01-2011, 01:08
Bu arada tekrardan herkese selam ve saygılar arkadaşlar.
Bazı nedenlerden dolayı bu güzel platforumuzdan ve arkadaşlardan uzak kaldım.
Umuyorum ki paylaşmaya devam edeceğiz...;)

Saygılar.

idcevi
31-01-2011, 08:13
Sayın Arnavut,
Cevabınız için teşekkür ederim.
Dediklerinize katılıyorum. Çok meraklı olduğum doğru:)
Makina otomatik, buharı dışardan veriyorum ve 60 cıvarında tutmaya çalışıyorum.
21 gün dolana kadar içine değişizk zamanlarda yeni yumurtalar koymak için birkaç kere açtım. Havalar soğuk olduğu için 1 dakika açık kalsa sıcaklık 25'lere kadar düşüyor.
Bir de şunu düşünüyorum; Gelişme dönemindeki yumurtalar ile çıkım dönemindeki yumurtaların neme ihtiyaçları farklı olduğunu biliyorum. Son günlerde çoğaltmak lazım ama gelişimdekilere zararı olur diye 60'dan yukarı çıkarmadım. Demek ki yapılacak iş aynı makinada birkaç tur civciv çıkarmak değil, hepsi de çıkana kadar yeni yumurta koymamak. Deneme yanılma yoluyla ve tecrübeli arkadaşların tecrübelerinden faydalanarak bu işi öğreneceğiz inşallah, pes etmek yok :)

Delimus
31-01-2011, 16:47
Son kunduz saldırısından sonra 1 horoz 1 tavuklu kümseime , Yeni 3 tane tavuk aldık, kümesim 4 tavuk 1 horoz oldu 2-3 hafta olmuştur sanırım öncesi 2 yumurta alıyorduk şuan hiç vermiyorlar veya 1 tane, acı biberli yemleme yaptık ,soğuktur dedik naylonla kümesi kapattık, kırma arpa ile besliyoruz yeşillik marulda bolca yiyorlar , ne yapsak nafile tavsiyesi olan varsa bekliyorum...
Düzenli saatte besliyoruz, Soğuklardan diyecem ama geçen sene diğer tavuklarımdan iyi kötü yumurta alıyordum 5-6 tavuktan hiç olmadı 2 -3 yumurta geliyordu.
Başka bir yerede yumurtlamıyorlar...

addo
31-01-2011, 17:46
sayın cihan_as ve arnavut verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim sağolun.sarmısağı denedim ve antibiyotikte veriyorum hastalıkta ilerme yok diğerleri gayet sağlıklı hasta olan iki taneyi ayrı bir yere koydum ağzındaki yaralar bugün azalmaya başlamış gözlerindede kızarıklık kaldı iştahları yerinde.kardeşlerinden biride bügün yumurtaya başlamış umarım tez zamanda sağlıklarına kavuşup kardeşleriyle yumurta yarışına girerler:)

Badee
01-02-2011, 00:22
Öncelikle kulucka makınasında cıvcıv yatıran arkadasımıza sunu söyleyım kuluckayı bu mevsımde yatırmasan ıyı edersın cünki etten püften seylere zıyan olur yumurtalar sıcaklıgı makına bıle aynı sevıyede tutması zor.Ayrıca cıvcıvler ne yazıkkı yumurtanın kabukları normal tavuk altındakı gıbı nemlenıp ıcelmedıgınden sertlesmıs buda yavruların kabukları kırma basarısını gösterememelerıne sebep olmus.Bence biraz daha beklemende fayda var ayrıca doğal yoldan kuluckaya yatırsan daha iyi bence.Gelelim yumurtadan kesilen tavuklara tavuklar eğer yenı gelmıslerse sık sık yumurtadan kesılmelerı normal bu mevsımde ama bır yıllık bır tavuk olsalar kesılmezler ortama daha ıyı adepte oldukları ıcın.Birde bu mevsımde ferikleri olanlar yasadı gün asırıda olsa onlar yumurtlar soğuk sıcak dinlemezler en zınde oldukları günler bu günler.Benim yetiskin bir tavugum gün asırı yumurtlarken 3 feriğimden biri harıc diyer ıkısı bazen gün asırmadan bazen gün asırı yumurtluyorlar.Bende elımden geldıgı kadar mümkünse pılav artıgından tutun makarna ekmek ıslagı gıbı seylerı ılıtıp verip cok üsümemelerını saglıyorum.Bolca yedırıyorum doyuruyorum.Kümese erken sokuyorum cünki bu havalar cok soğuk tavugun farkında varmadan göz nezlesı olma ıhtımalı var onun ıcın bır ıkı saat dolanıyorlar sonra cuk kümese sokup ıkı avuc yem yemlıklerıne koyup kapıyorum.Zaten o bır ıkı saatlik gezi saatını öğleye denk getiriyorumkı tavuklar genelde 10-ile öğleden sonra 2 arası yumurtlarlar.öğle dısarı cıkarırken bıraz yem atıyorum biraz ekmek ıslagı veya ne varsa yemek artıgı domates kabugu ne varsa onu ekmekle harmanlıyorum ıcıne ılık cay suyu ılave edıp cok cıvıtmadan verıyorum deli oluyorlar yemek ıcın.İster ınanın ıster ınanmayın bazen bıtırınce daha yokmu der gıbı gıklıyorlar bana bakıyorlar.Yanlız ferıklerın bırı erken cıkarmazsam kümese yumurtluyor buda benı cok sınır edıyor.Benım yumurtlama yerım bılerek kümesin dısında cunki ıcınde oldumu tavuklar yumurtayı sansa bır kırdılarmı bır tadına baktılarmı eyvah eyvah ondan sonra süreklı kırar ıcerler yumurtalarını.Yumurtaları kırılan arkadaslara tavsıyem kumsele yumurta yapma yerını aynı alanda yapmayın.Cünki bir tavuk kümes dısında yumurta yerınde yumurtasını yapar cıkar gıder ama kümese yaptımı meraklı komsular o yumurtayı kurcalar ve bırı kırdımı sansa aldınız basınıza bela.Onun ıcın mümkünse kümeste olmasın yumurtlama yerı illa kümsete olcaksa ozaman biraz yüksek yapın ayaklarının altında olmasın.Ve en önemlısı eğer kümsete yumurta yenmeye baslanmıs ise ozaman o yıyenı bulun yoksa asla saglam yumurta kalmaz ve buldugunuzda onu hemen yolcu yapın baska care yok.Bu arada ıkı aksamdı kümesımın kapısına köpekler gelıyor fark edıp balkona cıkıp kovalıyorum hıc böyle bısey olmazdı havalar soğdu soğalı bu ıkı gundur buna denk gelmeye basladım.Son olarak ağzında yarası olan tavugun sahıbı arkadasım onu dıyerlerınden ayır sularını ortak kullanmasınlar.Ayrıca o hastalıgı gecene kadar o tavuk yumurtlarsa bıle yeme ekmeğe bula pısır mümkünse ona yedir.O hastalık ıcınde sarı toz var ondan al sularına kat ve ıcsınler.Yanlız dıkkatlı ol o tozu verdıkten sonra yumurtlasalar bıle hastalık yok olana kadar normal su vermeye baslayana kadar yumurtalarını kullanma.

çiftçi5234
01-02-2011, 14:54
sayın msafakbey füme renkli tavuğunuzun bir plymouth ile tepeli bir süs tavuğu melezi olduğunu düşünüyorum saygılar

Arnavut
01-02-2011, 21:44
Sayın Badee;

Emekte bulunup paylaştığınız bilgiler için teşekkürler.Katıldığım ve katılmadığım noktalar var ama genelinde güzel bir makale ;) Değinmek istediğim, Dediğiniz gibi doğal kuluçka her zaman daha iyi ve avantajlıdır.Fakat belirli özelliklerde ya da sayıca az nadir hayvanlar besliyorsanız verimli olduğu birkaç aylık dönemide kuluçkayla geçirtemiyorsunuz.. Bu yönden bakıldığında kuluçka makinasının faydaları saymakla bitmez emin olun. Köpek konusunada dikkat edin kümesi sağlamlaştırın bence çünkü kümese saldırmaya geldiklerinde sanırsınız ki canavar oluyorlar.Önlerine ne gelirse parçalamaya uğraşır allem eder kallem eder kümese girerler.O yüzden muhtelif çürük çarık yerler var ise elden geçirmek mantıklı olur.

Saygılar.

çiftçi5234
02-02-2011, 12:56
addo arkadaşım çok sağol bilgilerin için sorularıma ilk sen cevap verdin ilgilendiğin için tekrar sağol

burakyal
02-02-2011, 15:35
Merhabalar

aranıza yeni katıldım ve çok kararsızım

hiç tecrübem olmadığı halde 10 dönüm arazi üzerinde açıkta yumurta tavukçuluğu yapmak istiyorum başlangıç olarak 300 tavuk düşündüm kümes olayını çözdüm ama tavuk cinsi konusunda kararsızım.Bana yardımcı olursanız çok memnun olurum hatta hediye yumurta bile gönderirim :).
Şimdiden teşekkür ederim yardımlarınıza

çiftçi5234
02-02-2011, 15:45
merhaba burakyal
öncelikle hoşgeldin
tavuk cinsi olarak plymouth rock tavuğu öneririm

MeteAkdoganlar
04-02-2011, 17:09
Arkdaşlar selamlar,
Özlemişim bu forumu. Umarım hepiniz çok iyisinizdir. Benim bir tavuğum gurk olmak istiyor gibi ses çıkarıyor, fakat henüz yumurtaların üstüne yatmadı. Yumurtaların üstüne yatsın diye yumurtaları kümesten almamaya başladım. Arkadaşlar benim asıl sorum şu: Kümesim yapılırken kapalı yapıldı. Yanda 2 küçük penceresi var, az güneş alıyor. Kümesimin az güneş alması tavuğumun gurk olmasını engeller mi? Yeni kümes yapmam çok zor, ne dersiniz 2 küçük pencereden gelen güneş ışığı tavuğun gurk yatması için yeterli gelir mi?

MeteAkdoganlar
04-02-2011, 17:16
Burakyal arkadaşım,
Ben şu an köy tavuğu besliyorum, iyi beslersem her gün yumurtlayan bile var. Tamamen iyi beslenmesiyle ilgili. Fakat seninki gibi byük çaplı yetiştiricilik için
En iyi yumurta veren tavuk cinsleri:
Plymouth
Legorin
Brahma
Denizli
diye biliyorum.

ertuğrulkayran
07-02-2011, 13:51
sayın thares gurk tavuğunun cinsini öğrenebilirmiyim:confused:

ertuğrulkayran
07-02-2011, 13:55
cinsi türken.İyi bir tavuk cinsi yumurta verimi yüksek ayrıca et verimi de yüksek.

ertuğrulkayran
07-02-2011, 14:03
değerli dostlar bunun cinsi nedir acaba birde tavuk mu horoz mudur çok teşekkürler kümes yapımım bitmiştir birazdan resimlerini paylaşacağım herkese mutlu günler

bence bu bir denizli (çünkü bacakları siyah) ve bir horoz

ertuğrulkayran
07-02-2011, 14:14
sevgili berduray bildiğimiz yumurta renklerinden farklı birde yeşil yumurta var.Bu tavuk yumurtasından dolayı ülkemizde yeşil yumurtacı olarak isimlendirilir.
verdiğiniz bilgiler için ayrıca çok teşekkür ederim.saygılar

ARAUCANAS(YEŞİL YUMURTACI)

ORİJİNİ ............................................... GÜNEY AMERİKA

RENKLERİ.................................BEYAZ - SİYAH YABAN RENKLERİ

SENELİK YUMURTA ADEDİ.......... 170 ADET

YUMURTA RENGİ.............................. YEŞİL - MAVİ

ERKEK AĞIRLIK.................................. 2000 Gram

DİŞİ AĞIRLIK.................................... 1600 Gram

TEPE TÜYLERİ................................... YOK

SAKAL............................................. ....... VAR

BACAK TÜYÜ...................................... YOK

TIRNAK............................................ ..... 4 ADET

İBİK.............................................. .......... KÜÇÜK BEZELYE TİPİ

ÖZELLİKLERİ

ARAUCANAS LAR ÇEŞİTLİ RENKLERDE OLABİLMEKTEDİR HATTA AYNI RENKTE DİŞİ VE ERKEKTEN DEĞİŞİK RENKLERDE YAVRULAR ALMAK BU CİNSLERDE MÜMKÜNDÜR ŞÜPHESİZ ARAUCANAS IN EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ YUMURTASININ RENGİ YEŞİL VE TONLARI OLMASIDIR UFAK VE ORTA BOY OLMAK ÜZERE İKİ CİNSİ VARDIR HOROZLARIN VE TAVUKLARIN ÇENE ALTINDA SAKALLARI BAŞIN İKİ YANINA KADAR BÜYÜYEBİLİR HAREKETLİ HAYVANLARDIR.

KAYNAK:http://www.parkhayvancilik.com/araucanas.htm

RESİM KAYNAK:http://www.alibabaciftligi.com/tavuk/araucanas.html

sayın bahtiyar02 o birinci resimdeki horoz cinsi araucanas değil o bir kuyruksuz horoz bizim köyde ona güdül horoz derler.

glatyotör
08-02-2011, 02:26
arkdaşlar bir sorum olacak tavuklarıma buğdayın yanında mısrda vermeyi düşünüyorum mısır ortalama kaç lira ?

kenan durgac
11-02-2011, 21:24
İzmirde damızlık olabilecek yumurtacı tavuk ve horoz satan arkadaşlarla irtibata geçmek isterim... Saygılar 0541 950 46 57 Kenan DURGAÇ

cihan_as
12-02-2011, 08:22
Sn kenan durgac, civcivden büyütmek istersen Pınarbaşı semtinde satan yer var, sarı ve siyah ırk ben alıp büyütmedim ama çevremde civcivden büyütenler var, yumurta verimi iyi olduğunu söylüyorlar, nisan aylarında bende alacağım.
Pazar günleri tepecik semtinde güvercin pazarı kuruluyor oraya köy tavukları geliyor oradan alabilirsin.
Bugün pınarbaşı semtine gidecegim tamızlık yumurtacı tavuk varsa fiyatlarını sorayım satış yapan firmanın tlf size iletirim.

kenan durgac
12-02-2011, 17:06
Cihan bey ilginize teşekkür ederim. Geçen pazar tepecikte kurulan pazardan 6 tavuk bir horoz aldım. 3 gündür tavukların ikisi yattı kalkamıyorlar yerlerinden, yürüyemiyolar. Çok üzüldüm can çekişiyolar desem yeridir. O kadar özenerek seçtim ama sonuç malum. Hani ucuza da almadım. İnşallah diğerlerine bir şey olmaz. Yarın tekrar gideceğim. Öğrenene kadar bayağı terleyeceğiz alaşılan. Aspirin yutturdum. Aldığımda gayet sağlıklı idiler ne olu anlamadım sanki ayakları felç olmuş gibi hissiz kalkmaya yelteniyo ama olmuyor. Öneri ve eleştiri yapacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

cihan_as
12-02-2011, 18:10
Pınarbaşın'da 9 haftalık sarı yumurtacı ırkı fiyatı 7 tl 2 ay sonra yumurtaya gelir diyor, bizim bakımla çiflik bakımı arasında en az 2 ay geçikme olabilir, 6 ay sonra yumurta alabiliriz.
Civciv satışları ay sonunda başlıyacakmış, firmanın adresini veryim başka ilgilenen arkadaşlar olabilir.
ortavh.com/iletisim.html
Yarın tepecik pazarına kaz yumurtası için gidecegim saat 9 da orada olurum.
özelinize tlf bırakıyorum.

kerem001
12-02-2011, 18:10
Arkadaşlar geçen yaz 2 tane civciv aldım biri horoz biri tavuk çıktı gayet iyi bakıyorum ama tavuk yumurtlamaya başlamadı kış olduğu içinmi acaba 8 aylık filan oldu ne zaman yumurtlar lütfen bilgi

cihan_as
12-02-2011, 18:29
Çok iyi baktıgın için yağlanmış olabilir yumurta yapmasını engelliyor, yumurta yemi vermeye başla, aynı sorunu bende yaşadım fabrika yemek artıklarıyla besledim tavukların heryeri yağ baglamış, bu aylarda yumurta yapması gerekiyordu yumurta yapmakta zorlanıyor.

kerem001
12-02-2011, 18:50
Peki buğday haricinde ne vermeliyim?

dremre
12-02-2011, 21:51
Arkadaşlar,
Elinde kaz civcivi olup satmak isteyen arkadaşlar varsa benimle irtibata geçerlerse sevinirim. Bu yıl kaz beslemek istiyorum. Komşumda var çok özeniyorum ama bana satmıyor. Bir de kazla hindi nasıl geçinir? Kazlara ayrı bir yer mi yapmalıyım? Saygılarımla

unal09
12-02-2011, 21:51
selamlar
aranıza yeni katıldım.8 tavuk 2 horozum var yeni yumurtlamaya başladılar ama bi türlü holluk beğenemiyorlar bi sürü holluk yaptım içine talaş falan koydum ama onlar bildiklerinden şaşmıyorlar bahçede fayans tezgah var gidip lavabonun 2 tarafına fyansın üstüne yumurtluyorlar hatta biri işi abarttı gidip duvarın üstüne yumurtladı.****** tezgaha düşen yumurta kırıldı.yaptığım folluklara bu tavukları nasıl alıştırabilirim bilgisi olan varmı acaba.. yoksa yumurtaların yarısı çatlayıp telef oluyor.

addo
12-02-2011, 22:10
Arkadaşlar,
Elinde kaz civcivi olup satmak isteyen arkadaşlar varsa benimle irtibata geçerlerse sevinirim. Bu yıl kaz beslemek istiyorum. Komşumda var çok özeniyorum ama bana satmıyor. Bir de kazla hindi nasıl geçinir? Kazlara ayrı bir yer mi yapmalıyım? Saygılarımla

kümesteyken geçimsiz olurlar her ne kadar hindiler tüneğe çıksada yere indiklerinde didik didik ederler yem yerken gagalarlar.ama dışarıda pek sataşmazlar birbirlerine.kazların yavruları varken çok agresif olurlar sahiplerine biler saldırırlar ayrı bir kümes yaparsan hem sen hemde hindiler rahat eder.

addo
12-02-2011, 22:15
selamlar
aranıza yeni katıldım.8 tavuk 2 horozum var yeni yumurtlamaya başladılar ama bi türlü holluk beğenemiyorlar bi sürü holluk yaptım içine talaş falan koydum ama onlar bildiklerinden şaşmıyorlar bahçede fayans tezgah var gidip lavabonun 2 tarafına fyansın üstüne yumurtluyorlar hatta biri işi abarttı gidip duvarın üstüne yumurtladı.****** tezgaha düşen yumurta kırıldı.yaptığım folluklara bu tavukları nasıl alıştırabilirim bilgisi olan varmı acaba.. yoksa yumurtaların yarısı çatlayıp telef oluyor.

follukları kümesin içine yaptıysan üç dört gün yumurtlayana kadar dışarı bırakma içeri yumurtlasınlar follukları içine yumurta koyarak biraz daha cazip hale getirebilirsin bide follukları kümeste daha köşe yerlere koyarsan iyi olur

addo
12-02-2011, 22:22
Arkadaşlar geçen yaz 2 tane civciv aldım biri horoz biri tavuk çıktı gayet iyi bakıyorum ama tavuk yumurtlamaya başlamadı kış olduğu içinmi acaba 8 aylık filan oldu ne zaman yumurtlar lütfen bilgi

tavuğun ibiğinde kızarma başlar gııııkgıııııııııııkk diye sesler çıkarır horozla çiftleşir eskiye oranla daha şişmanlar bu belirtiler varsa yakın bir zamanda yumurtlamaya başlar merak etme

kerem001
13-02-2011, 16:46
Zaten ilk defa bu sabah gııııkgıııııık diye ses çıkardı

kenan durgac
13-02-2011, 19:44
İzmirde sağlıklı genç ligorin arıyorum. İlgilinen arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

kenan durgac
13-02-2011, 19:47
Ağaç Net üyesi Cihan bey'e bugünkü ilgisinden dolayı siz üyeler nezdinde tekrar tekrar teşekkür ederim.

Badee
13-02-2011, 20:19
Şimdi bak benı iyi dinle yapıcagın seyler sunlar kümesin ufaksa kumesin yakınına büyükse içine kenar bır yere limon kasalarından iki kasayı birlestiroyoruzya hanı ağız ağıza bakar seklınde gıre bılıceklerı seklıde koy bundan ıkıtane yap sonra ıcıne tavukların ustune yumurtlamak ıcın can attıgı bildiğimiz cuvallar varya patates cuvalları hanı 15- 20 kıloluk onlardan güzelce ıcıne yay dısarı tasmıcak sekılde ve icine bir tane yumurta at ıcınde kalsın onlar oraya gırıp yumurtlarlar mutlaka bunu dene tavuklar buna yumurtlamaya bayılır emin ol basarılı olucaksın.8 aylık feriği olan ama yumurtlamayan arkadas aynısını sende yap heveslenıcektır ne zaman o kasanın ıcıne gırıp ayakları ıle cuvalı germeye calısırsa anlakı yuurtlıcak oraya.Bırde genc tavuklar yaglanmaz arkadaslar 1 bucuk yasını gecmıs tavuklar asırı sekılde aksam sabah mısır verılırse yemek artıkları verılırse yaglanır yoksa yaglanmaz.Artı ben sabah cıkarınca ıslak ekmek verırım her gun bellı bır mıktar veya yemek artıkları ayrıca dısardalarken yesıllık atarım önlerıne ayrıca enson bıraz bugday atarım bırakırım.Sonra ıcerı sokarkende aynı sekılde yıyıp bıtıreceklerı kadar bugday koyarım kumestekı yemlıklerıne yer yatarlar budur olay.Birde cok dısarda tutamıyorsanız bıle musaıt deyılse bıle sızın gözetımınızde bırazda olsa dolansınlar dısarda strese gırerler yoksa.

cihan_as
13-02-2011, 21:07
Sn kenan durgac, ağaçlar net üyeleri her konuda bilgilerini esirgemeden paylaşıyorlar.
Sizinle bugün ilk defa pazar yerinde tanışma fırsatı buldum , satın aldıgınız tavuklarla ilgili bilgim dahilinde size yardımcı olmaya çalıştım. Bende size çok teşekkür ediyorum.

Didimli
13-02-2011, 21:28
arkadaşlar selam...
benim tavuklar var ama cinslerini bilmiyorum bilenlerden yardım bekliyorum. özellikle 2.resimdeki rengi sarıgibi olan 6 ay önce civciv olarak aldım 15 gündür yumurtluyor ve devamlı 15 günde bir gün ara verdi sadece.eğer kuluçkaya yatarlarsa hangisinden çoğaltayım hangisi iyi cins.2 adet de horoz var hangisi iyi cins ise onu iyi cins tavukla ayırmayı düşünüyorum. şimdiden teşekkürler..
http://www.demirtaspen.com\1.jpg

http://www.demirtaspen.com\2.jpg

http://www.demirtaspen.com\3.jpg

http://www.demirtaspen.com\4.jpg

http://www.demirtaspen.com\5.jpg

http://www.demirtaspen.com\6.jpg

cihan_as
13-02-2011, 21:58
Maşallah tavukların sağlıklı, hiç ayrım yapmadan 4 ayrı tavukların yumurtasından kuluçkaya yatır, değişik renkte civcilerin olur.

Didimli
13-02-2011, 22:05
Maşallah tavukların sağlıklı, hiç ayrım yapmadan 4 ayrı tavukların yumurtasından kuluçkaya yatır, değişik renkte civcilerin olur.

ilginize teşekkür ederim sağlıklı olmaları için elimden geldiğince onları iyi bakmaya çalışıyorum ama 1. resimdeki siyah tavuk ta resimdede görülen beyazlıklar olmaya başladı. acaba doğalmı yoksa bi hastalık belirtisimi bilemiyorum.yaşı hakkında bilgim yok çünki sadece o bahçeme başka bi yerden tavuk olarak geldi.diğerlerini civcivden yetiştirdim.geldiğin de tüylerinde bu beyazlıklar yok idi.insanların ihtiyarlayınca saçı ağardığı gibi acaba bu da ihtiyarda ondan mı diyorum :)

cihan_as
14-02-2011, 19:12
Tüğ dökümünden sonra yerine yeni tüğler beyaz olarak çkmış olabilir.

köylüahmet
14-02-2011, 19:50
tavuk besilemek isteyen **** besleyenlere kısa bir bilgi hava şartarının ağır gitmemesi ve yavaş yavaş mart ayına gelmemiz münasebetiyle tavuklar gurk olmaya başlamıştır topladıhınız yumurtaları horlukta bırakınız gurk tavuklarınız olabiilir bu mevsimde çıkan civcivler sağlık açısından çok iyi oluyolar tavuk gurga yatınca yerini diher tavuklardan ayıra bilir veya çıkınca ayırırsanız iyi olur ayrıca bu mevsimde çıkan civcilerin tavuk olma olasılığı yüksek bilginize

köylüahmet
14-02-2011, 19:53
ilk horoz daha iyi büyümüş ama tavukların hepsi iyi yumurtam büyük ve olsun seri dersen herzaman siyah tavuk makbuldur ayrıca kurk altına farklı farklı koyman döllü yumurtaları denk getirme olasılıhınıda ortaya koyar ayrıca yeni yumurtlamaya başlayan ir tavuk en az 40 gün yumurtladıktan sonra yumurtalarını koyarsan daha verim yüksek alırsın

köylüahmet
14-02-2011, 19:56
Didimli tüy dökümü veya dökülen yolunan tüylerin yerine çıkıyor ayrıca tavuha baktım en fazla 16aylık

alihan34
14-02-2011, 21:14
Maşallah tavuklarınız çok sağlıklı görünüyor. Biz köyde iken gurk yatacak tavukları daha sakin ve karanlık yerde gurka yatırırlar diye görmüştüm. Gurk tavuğunu diğerlerinden ayırırlar ve yemini suyunu önüne koyarlardı. Tavuk yumurtaları soğutmadan yemlenir ve tekrar yumurtaların üzerine yatardı. Böylece yumurtalardan cılk çıkma oranını da düşürmüş olursunuz.

MeteAkdoganlar
15-02-2011, 16:31
Didimli tavukların da horoz da çok güzel, bence bu tavukların yumurtalarıyla devam et. Maşallah bu arada.

Arkadaşlar benim bir tavuğum gurk yattı ama çok sorunlu oldu. 5-6 gün önce yumurtaların üstüne yatmaya başlayınca altındaki yumurtaları 13'e tamamladım. yalnız gurk çok hırçın, yanına yaklaştığım için üstünde yattığı yumurtaların birini gagasıyla sinirinden bilerek kırdı, çok kızgın bir tavuk. Ben de onu diğer tavuklardan ayırdım, yalnız bkaç yumurtayı folluktan düşürdü, çatlak göremedim ama soğumadan hemen geri altına koydum. Bir de tavuk su içerken bir kaç yumurtanın üstüne su kabını devirdi. Ama hemen geri üstüne yattı. Neyseki yumurtalar çok ıslanmamıştı. Gurk her sabah kendi yerinden 5 dakikalığına kalkıp önüne koyduğum su ve yemi yiyor hemen geri yatıyor. Sizce yumurtaların folluktan düşmesi(kontrol ettim çatlak görünmüyor üzerinde) ve üstüne su damlaması civcivlerin çıkmasını engeller mi?

MeteAkdoganlar
15-02-2011, 16:33
Gurkun yumurtaları bütün felaketleri geçirdi anlayacağınız:)

addo
15-02-2011, 19:41
su kabını devirdi diyorsun tavuğun yattığı yer ıslanmadıkça problem değil.yumurtlarda zaten kırılmamış onlarada bişey olmaz merak etme.felaketler için geçmiş olsun başlangıç kötü olmuş ama sonu güzel olur inşallah

Badee
15-02-2011, 19:42
Bu resimlerdeki ilk siyah olan tavuk gerze kırması yanı yerlı tavuk o ıyıdır.Ayrıca ılk görülen horoz saf horoz kırma deyıl onun cınsıde iyidir.Fakat son resimdeki tavuğun aynı ibik seklinden olan horoz arıyorum ben ama bulamadım.

alihan34
15-02-2011, 20:04
Didimli tavukların da horoz da çok güzel, bence bu tavukların yumurtalarıyla devam et. Maşallah bu arada.

Arkadaşlar benim bir tavuğum gurk yattı ama çok sorunlu oldu. 5-6 gün önce yumurtaların üstüne yatmaya başlayınca altındaki yumurtaları 13'e tamamladım. yalnız gurk çok hırçın, yanına yaklaştığım için üstünde yattığı yumurtaların birini gagasıyla sinirinden bilerek kırdı, çok kızgın bir tavuk. Ben de onu diğer tavuklardan ayırdım, yalnız bkaç yumurtayı folluktan düşürdü, çatlak göremedim ama soğumadan hemen geri altına koydum. Bir de tavuk su içerken bir kaç yumurtanın üstüne su kabını devirdi. Ama hemen geri üstüne yattı. Neyseki yumurtalar çok ıslanmamıştı. Gurk her sabah kendi yerinden 5 dakikalığına kalkıp önüne koyduğum su ve yemi yiyor hemen geri yatıyor. Sizce yumurtaların folluktan düşmesi(kontrol ettim çatlak görünmüyor üzerinde) ve üstüne su damlaması civcivlerin çıkmasını engeller mi?

Hırçın olması güzel bir anne olacağına işaret. Yavrularını her türlü tehlikeye karşı gözü kara koruyacaktır. Yumurtalar için de endişelenme. Eğer kırık yok ise bir sakınca yok demektir.

MeteAkdoganlar
16-02-2011, 07:43
Addo, Alihan teşekkür ederim içim rahatladı, yumurtaları iyi koruyor şu an inşallah martın başlarında civcivler çıkacak, yerinden kalkmadığı için 2 güne bir ben kendim çıkarıp gezmesini sağlıyorum, inşallah sonuna kadar böyle gider, teşkkürler cevaplarınız için:)

kenan durgac
16-02-2011, 19:29
***. doğru konu başlığınamı yazıyorum bilemedim ama sorunuma yazacağınız cevaplar benim için çok önemli. 15 gün önce eskiden güvercin beslenmiş bir kümesi onardım. Tavuk beslemeye karar verdim. Köy tavuklarını alırken çok dikkat ederek ve seçerek almama rağmen eve gelişinin 2-3. gününde hastalanıyolar. Önce boğazlarında hırlama oluyo ertesi gününde gözleri hafif hafif akmaya, ağırlaşmaya 3. günde ise yürüyememeye başlıyolar. 11 tavuğumun 5 tanesi de böyle oldu. Ayırmaktan bıktım artık herşeyden şüphelenmeye başladım. Şuan 2 tanesi hiç yürüyemiyo kaldırıyorum bırakıyorum yatıp kalıyolar. Lütfen yardım edin böyle her türlü ilacı temin ederim yeterki böyle çaresiz kalmasınlar çok acıyorum. Hele birde bu edepsiz horoz yokmu rahat bırakmıyo özellikle de onları. Ne yapmalıyım yarın kümesi ve bahçeyi komple badana yapacağım bunun sebebi nedir neler yapmalıyım.

addo
16-02-2011, 20:24
geçmiş olsun bu felç olayını güvercinlerde görmüştüm güvercin besleyen birilerinden bilgi almanı tavsiye ederim.aynı kümesi kullanacaksan güvercinlere ait ne varsa imha etmeni öneririm(tünek yuva vs.)tabanınada bolca kireç dök toz halinde umarım tez zamanda sağlıklarına kavuşurlar sizde mutlu olursunuz.internetten baktığım kadarıyla Pasteurelosis diye bir bakteriymiş belki buda işinize yarıyabilir

alihan34
16-02-2011, 22:27
Hasta olan tavuklara aspirin içir. Ayrıca addo nun dediği gibi güvercinlere ait ne varsa imha et ve her tarafı badana ile boya ve kirçle de yerleri dezenfekte et. Bir müddet horozu da uzak tut:) Tabi diğer sağlam tavukları da. Ayrıca kanatlılar konusunda ihtisas sahibi bir veterinerle görüşmeni de tavsiye ederim. Tekrar geçmiş olsun.

Badee
17-02-2011, 13:28
***. doğru konu başlığınamı yazıyorum bilemedim ama sorunuma yazacağınız cevaplar benim için çok önemli. 15 gün önce eskiden güvercin beslenmiş bir kümesi onardım. Tavuk beslemeye karar verdim. Köy tavuklarını alırken çok dikkat ederek ve seçerek almama rağmen eve gelişinin 2-3. gününde hastalanıyolar. Önce boğazlarında hırlama oluyo ertesi gününde gözleri hafif hafif akmaya, ağırlaşmaya 3. günde ise yürüyememeye başlıyolar. 11 tavuğumun 5 tanesi de böyle oldu. Ayırmaktan bıktım artık herşeyden şüphelenmeye başladım. Şuan 2 tanesi hiç yürüyemiyo kaldırıyorum bırakıyorum yatıp kalıyolar. Lütfen yardım edin böyle her türlü ilacı temin ederim yeterki böyle çaresiz kalmasınlar çok acıyorum. Hele birde bu edepsiz horoz yokmu rahat bırakmıyo özellikle de onları. Ne yapmalıyım yarın kümesi ve bahçeyi komple badana yapacağım bunun sebebi nedir neler yapmalıyım.

Benim sana tavsıyem kümeste rüsgar alan bir yer olmalı oraları kapat sonra temiz kuru toprak bul onu ser kümese güzelce üstüne kirec serpele ardından git bir balık yağı al ve hasta olanlara yuttur.Ve sarı tos var suya karıstırılan ondan alıp sularına karıstır.Nerde yasıyorsun bılmem ama muthelemen cok soğuk bır yer olsa gerek.Ayrıca hasta olanlara cay suyunu ılıt ıcıne seker karıstır bıraz hafıf ılık cay suyunu parcalanmıs bır el kadar ekmeğin üstünde gezdır bır kase veya tavakta ısla yoğur bu hasta olanlara yedır.Düzelırler mümkünse kümesi ayır.Sunu söyleyım bu dedıgın hayvanlar sana hasta gelmısler zaten o satın aldıgın yerde cok ceryanda kalmıslar ve muhtemelen üstüne birde ayaklarını baglayıp kutuya koyulup getırılmıse bu hastalıgı tetıklemıstır.Tavuk satın alırken ayaklarını baglatıp yarı bas asagı kutuya yerlestırtmeyın bu hasta olmalarının bırıncı nedenı cunki burunlarına basınc oluyor hayvanların ve burundan nefes alamadıkca ağzından sular gelmeye baslıyor sonrasıda malum yolda bıraz uzunsa al basına belayı.Son olarak iyi günles gördüğün gün o hasta olanları söyle güzel günes alan bır yere koy. bol bol güneslensınler.Tekrar etmek gerekırse onlar ordan hasta gelmıs.Dediklerimi yaparsan düzelıceklerdır.

kenan durgac
17-02-2011, 20:29
***. Öncelikle önerileriniz için teşekkür ederim. Benim olan biten herşeyden çıkardığım sonuçlar ise şöyle. 1) İlk parti aldığım tavuklardan bir ya da bir kaçı hastaydı ama onlardan 1 tanesi hala yatalak yinede dirayetli ölmedi ikinci parti aldığım 2 tanesi öldü. hasta almış olabilirim 2) Yüksek ihtimal kümeste önceden güvercin beslenmişti zaten hastalık varmış diyorum 3) Kümeste hava akımı yani cereyan var sanırım tel kafes olan bölümler sayesinde şifayı kaptılar çünkü çok kısa sürede hastalandılar gelmelerinin 2. günü İlk günden itibaren hep sularını hergün değiştirdim, hastalara aspirin yutturdum yarın diğer hepsine yutturacağım, hipradox-si adında bir damla aldım bugün hepsinin damla damla verdim yarın yine vereceğim, sularına bir ilaç verdi bir arkadaş ishal olmalarını engellemek içinmiş, kümesin her tarafını badana yaptım artık yapacak bişi kalmadı bekleyip göreceğim. Hipradox bitene kadar devam edeceğim aspirine devam artık gerisi allaha kaldı. Ne zor işmiş bu yahu hemen hemen her evcil hayvandan besledim tavuk en zoru sanırım.

kenan durgac
17-02-2011, 20:34
Özellikle 5 tanesi var eğer onlarda ölürse yıkacağım beton kümesi bahçenin başka yerine hareket edebilen muhteşem bir kümes yapacağım. Şimdiden planlarını hazırladım. Bugün cihan beyden fotoğraf yükleme olayını öğrendim. Bu gibi sorunları yaşayan ve yaşayacak diğer arkadaşlar için tüm ayrıntıları anlatmaya çalışacağım...

Badee
18-02-2011, 13:22
Yahu dediğim gibi işte tel örgülü yer var kümeste ve sen bunu nasıl ihmal ettin kısın o acık yerden giren rüzgar hayvanları mahfetmis işte hırıltıda vardır onlarda kesın yahu o telli kesimi yaz gelene kadar naylon branda ile kapa aaa resmen hayvanlara kıymıs bu.Bu mevsimde kümes sarıp sarmalanır gece üsümesinler diye sen nasıl tel örgülü alanı acık brakırsın hemen kapat orayı düzelirler.Belliki hayvanlar her gece rüzgardan dayak yemis felc olmus ayakları.Orayı kapa bol bol yedır icin öyle ikide bir eline alıp aspirin maspirin sokusturma ağızlarına sitrese girer tavuklar ve ölürler aniden. sularına at ne atıcaksan tavukları fazla elleme onlar güvercin deyil.Bu arada benim tavukları büyüten yaslı tavuk 4-5 gündür yumurtlamıyor arkadaslar ve bugun baktım biraz dolandı felan sonra gitti bir köseye yattı belliki artık cabuk yoruluyor.Sımdı su hergün yumurtlayan ferıklerımın yavrularını almak ıcın sanırım kısa süre icin horoz almam lazım gülk zamanına kadar tutup enazından tutucak yumurtalar almam lazım onlardan horozlu onun ıcınde bir iyi cins horoz arıyorum bakalım bır ıkı ay tavukların biri gülk olup yatırana kadar enazından.Size tavsıyem hint cinsi ferik tavuk civciv beslemeyın yazık emegınıze dıyer ıkı ferik tıkır tıkır yumurtlarken diyer hint kırması ferik hala yumurtlamadı ve düsünün onlardan bir ay daha büyük oldugu halde onun ıcın yumurta ıcın yapıcaksanız beyaz tavuklar var ibikleri sarkan onlardan coğaltın besleyın amacınız yumurta ıse benım ıkı beyaz var bırı büyük sarkık ıbıklı dıyerı normak uzunlukta ıbıklı ıkısıde yumurtluyor.Yanlız o ikili yaramaz cocuklar gıbı arkamı dönemeye gelmıyor hemen fırar edıp uzaklara gıdıyorlar onun ıcın tavukları bır ıkı saat sabah bir saat aksam üzeri cıkarıp sokuyorum.

glatyotör
18-02-2011, 18:59
tavuk besilemek isteyen **** besleyenlere kısa bir bilgi hava şartarının ağır gitmemesi ve yavaş yavaş mart ayına gelmemiz münasebetiyle tavuklar gurk olmaya başlamıştır topladıhınız yumurtaları horlukta bırakınız gurk tavuklarınız olabiilir bu mevsimde çıkan civcivler sağlık açısından çok iyi oluyolar tavuk gurga yatınca yerini diher tavuklardan ayıra bilir veya çıkınca ayırırsanız iyi olur ayrıca bu mevsimde çıkan civcilerin tavuk olma olasılığı yüksek bilginize

sayın ahmet bey yumurtaları follukta bırakınca cılk olmazlarmı yani cılk derken yumurta ne yenir nede civciv çıkar onun için biraz tereddütteyim bu havalarda bursada gündüz sıcak geceler soğuk oluyor onun için dedim cevaplarsanız sevinirim.

glatyotör
18-02-2011, 19:11
arkadaşlar bir sorum olacak; ben yazın tavuklarımdan birini gurka yatırmıştım bir tane civciv çıktı oda ölüydü tavuğu aldığım kişiye göre tavuğun gurka bastığı sandığın altından soğuk geldiğini ve yumurtaların ondan çıkmadığını söyledi ve bana altına saman üstüne bir bez parçası gibi bişey koy yumurtalarıda bez parçasının üstüne koy dedi ama daha önce okudum bi mesajda küçük tanecikli samanın bile yumurta içindeki civcivlerin oksijen almasını engelleyebileceğini okumuştum sizce bez parçasıda koysam nefes alma olaylarında problem yaşarlarmı bide ayrıyeten bir sorum daha olacak yine kümesin içine ama folluktan farklı bir sandığın içine saman koyup tavuğu gurka yatırsam diğer tavuklar rahatsız ederlermi farklı bi yerde yatırırsamda tavuğu unutup tavuğa civcivlere zarar verebileceklerinden korkuyorum sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim.

Badee
18-02-2011, 20:13
arkadaşlar bir sorum olacak; ben yazın tavuklarımdan birini gurka yatırmıştım bir tane civciv çıktı oda ölüydü tavuğu aldığım kişiye göre tavuğun gurka bastığı sandığın altından soğuk geldiğini ve yumurtaların ondan çıkmadığını söyledi ve bana altına saman üstüne bir bez parçası gibi bişey koy yumurtalarıda bez parçasının üstüne koy dedi ama daha önce okudum bi mesajda küçük tanecikli samanın bile yumurta içindeki civcivlerin oksijen almasını engelleyebileceğini okumuştum sizce bez parçasıda koysam nefes alma olaylarında problem yaşarlarmı bide ayrıyeten bir sorum daha olacak yine kümesin içine ama folluktan farklı bir sandığın içine saman koyup tavuğu gurka yatırsam diğer tavuklar rahatsız ederlermi farklı bi yerde yatırırsamda tavuğu unutup tavuğa civcivlere zarar verebileceklerinden korkuyorum sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim.

Bunu sana söyleyen sallamıs sakın yapma bez tavugun tırnaklarına takılır toplanır yumurtaların kırılma sebebi olur.Sen simdi söyle yap bak limon kasarsı iki tane bul ıkısınıde ağız ağıza bakıcak sekilde koy o aradakı yer gırıp cıkma yeri oluyor zaten bunları bılırsın.Şimdi içine gelince bu bildiğimiz cuvallar varya patates cucalları onu yay tasmıcak sekilde üstüne samanı ser güzelce ve yumurtaları koy tavuk bayılıcaktır oraya tavugun gülk yatıcagı yer defalarca söyledım yanlız kala bılıcegı bir yer olmalı baska tavuklarla ıc ıce gürk yatırmak yanlıs tavugu döve bılırler horoz varsa rahatsız edıp yumurtalarını kıra bılırler.Ayrıca tavugu sitrese sokarlar ana olmaya hazırlanan tavuk her hareketten huylanır.Sakın rüzgar almıcağı ıcınden cıkıp suyunu yemını yıyıp ayaklarını acıp yata bılıcegı bır yere koyki gayet sağlıklı cıksın yavrular.Tavukların zaten gırıp cıkacagı saatler hep bellıdır o saate günde bır kere cıkar dıskısını yapar yemını suyunu icer yatar sende arada yoklarsın olup bıter.Ama dedıgım gıbı kapalı bodrum gıbı veya baska seylerın gıremıyecegı soğuk rüzgar almıcak bır yere yap.

glatyotör
18-02-2011, 22:53
Bunu sana söyleyen sallamıs sakın yapma bez tavugun tırnaklarına takılır toplanır yumurtaların kırılma sebebi olur.Sen simdi söyle yap bak limon kasarsı iki tane bul ıkısınıde ağız ağıza bakıcak sekilde koy o aradakı yer gırıp cıkma yeri oluyor zaten bunları bılırsın.Şimdi içine gelince bu bildiğimiz cuvallar varya patates cucalları onu yay tasmıcak sekilde üstüne samanı ser güzelce ve yumurtaları koy tavuk bayılıcaktır oraya tavugun gülk yatıcagı yer defalarca söyledım yanlız kala bılıcegı bir yer olmalı baska tavuklarla ıc ıce gürk yatırmak yanlıs tavugu döve bılırler horoz varsa rahatsız edıp yumurtalarını kıra bılırler.Ayrıca tavugu sitrese sokarlar ana olmaya hazırlanan tavuk her hareketten huylanır.Sakın rüzgar almıcağı ıcınden cıkıp suyunu yemını yıyıp ayaklarını acıp yata bılıcegı bır yere koyki gayet sağlıklı cıksın yavrular.Tavukların zaten gırıp cıkacagı saatler hep bellıdır o saate günde bır kere cıkar dıskısını yapar yemını suyunu icer yatar sende arada yoklarsın olup bıter.Ama dedıgım gıbı kapalı bodrum gıbı veya baska seylerın gıremıyecegı soğuk rüzgar almıcak bır yere yap.

sayın bade cevabınız için teşekkürler ortamın soğuk olması yumurtaları etkilemezmi ?

glatyotör
18-02-2011, 22:58
bir sorum daha olucak mesela ben gurk tavuğun altına yumurta koyucam kendi kümesimdeki tavukların yumurtalarını ama sorun ise yumurtalar döllenmiş döllenmemiş nerden anlayabilirim tavukların her yumurtladıkları yumurtayı kümesteki horoz döllermi

alihan34
18-02-2011, 23:50
Kümeste horoz varsa ve tavuk sayısı fazla değilse yumurtalar döllü olacaktır.

kerem001
19-02-2011, 10:27
Tavuğumu bugun eve aldım ev sıcaktı tavuğu koyduğum kutunun içinde tavuk yatmaya çalıştı acaba yumurtlamayamı başlayacak.

addo
19-02-2011, 11:12
glatyotör tavuğu tam takır bomboş bir sandığa yatırdıysan zeminde düz ise tavuk yumurtaları çevirirken bi oyana bi buyana dağırlır tavuk toplayıp altına alamaz bunun için çıkmamıştır civcivlerin ince samanın içine yumurtalar gömüldüğü için tercih edilmez. tohumlu yumurtada alihan dediği gibi tavuk ve horoz sayısı dengedeyse büyük ihtimalle tohumlu olur yumurtalar.

addo
19-02-2011, 11:14
kerem tavuğun evde ne işi var yumurtlaycaksa o kendine yer bulur.neyse güzel haberlerini bekliyoruz

msafak
19-02-2011, 13:01
merhaba,

Yumurtası yeşil olan tavuğun hasta olduğu söylenir. Bu konuda bilgisi olan var mı

kerem001
19-02-2011, 18:21
Tavuğu babaanneme göstermek için eve almıştım sobada yanıyordu bir anda baktım yatmaya çalışıyor.

glatyotör
19-02-2011, 18:22
glatyotör tavuğu tam takır bomboş bir sandığa yatırdıysan zeminde düz ise tavuk yumurtaları çevirirken bi oyana bi buyana dağırlır tavuk toplayıp altına alamaz bunun için çıkmamıştır civcivlerin ince samanın içine yumurtalar gömüldüğü için tercih edilmez. tohumlu yumurtada alihan dediği gibi tavuk ve horoz sayısı dengedeyse büyük ihtimalle tohumlu olur yumurtalar.

dedeiğiniz doğru acamiliğimizin bedelini yaşadık hani ufak sandıklar olurya kenarları 5 santim kadar öyle sandığa basmıştı tavuk üstünede yatınca samanlar kenarlara dağıldı vede yumurtalar sadece tahtanın üstünde duruyodu alttan soğuk yedi bana kalırsa yumurtalar cevabınız için teşekkürler.

glatyotör
19-02-2011, 18:25
Kümeste horoz varsa ve tavuk sayısı fazla değilse yumurtalar döllü olacaktır.

bende kanatlı olarak 3 tavuk bir horoz var tavuklarımın üçüde yumurtluyor sizce yavaş yavaş yumurta biriktirmeye başlasammı yoksa daha erken mi
ayrıyeten cevabınız için teşekkürler sayın alihan.

Müdürün Bahçesi
19-02-2011, 19:37
ewet faruk5525 bende de var o horoz dan bunu yazmadan önce bizim komuşuya saldırdı kadın bayılıyordu neden oluyo bunlar onlara ziraat horozu diolar bizim burda

Kardeşim Sinan ;Yazılarınıza göz misafiri oldum,bende yedi seneden beri tavuk,horoz besliyorum.Civcivlerimi kendi tavuklarımı kuluçkaya yatırıp üretiyorum.Saldırma olayı horozların ırkından kaynaklandığını tahmin ediyorum,iki-üç horoz bir arada olunca brbirleriyle çok kavga ediyorlar.Ben saldırma ve kavga olayını önlemek için suluklarının içine ara sıra birazcık tuz atıyorum.Nispeten önledim.

addo
19-02-2011, 19:51
kerem babannen tavuğunun yumurtlayıp yumurtlamayacağı konusunda aydınlatmıştır seni

kerem001
19-02-2011, 20:56
Evet zamanında oda beslemişti ama kötu hava koşulları nedeniyle yumurtlamıyor bence sıcağı görünce hemen yatmaya başladı çünkü

lodos_
19-02-2011, 21:17
Tavukların yumurtlaması bir çok etkene bağlıdır uygun yer,ısı,uygun zaman ve beslenme gibi.
Gündüzlerin uzaması yeterli yem yemesi ve tavuğun yaşının uygun olması halinde yumurtlamaması zor.Kümesin iyi güneş ışığı alması follukların kuru olması sıkışık olmaması gerekir.Birden fazla horoz bulundurmak iyi ancak kavga etmelerini engellemek ne yaparsanız yapın oldukça zor.Özellikle hint ve yerli horozlar çok daha sert kanatlılar.
Ziraat/kuluçka makinasından çıkan horozları bir arada besleyebilirsiniz onlar sert olmadıkları için kavga etseler bile birbirlerini fazla hırpalamazlar.

Didimli
19-02-2011, 22:50
Özellikle 5 tanesi var eğer onlarda ölürse yıkacağım beton kümesi bahçenin başka yerine hareket edebilen muhteşem bir kümes yapacağım. Şimdiden planlarını hazırladım. Bugün cihan beyden fotoğraf yükleme olayını öğrendim. Bu gibi sorunları yaşayan ve yaşayacak diğer arkadaşlar için tüm ayrıntıları anlatmaya çalışacağım...

tavuk ların sağlığı ve verimli yumurtlaması için kümes çok önemli ben pek çok plan ve uğraştan sonra şöyle bi çözüm buldum ve tavuklarım bunu yaptık tan 1 hafta sonra yumurtlamaya başladılar
http://www.demirtaspen.com/kms.jpg

faruk5525
20-02-2011, 10:49
4 tavuk 1 horoz var makinaya 40 yumurta koymak istiyorum yumurtaları kaç gün bekletirsem follukta civciv cıkar uzun bekletirsem folllukta yuumrtları sonra makinaya koysam civciv çıkarmı çıkmazmı

idcevi
20-02-2011, 21:26
Dilerim bu süre 25 günden az değildir. Havalar soğuk olduğu için bir şey olmaz düşüncesiyle 25 günlük yumurtaları makinaya koydum. Sonucu 18 gün sonra söyleyebilirim:)
Bir de "buzdolabına konan yumurtadan civciv çıkmaz" diye bilinir, ben denedim hepsi de gayet sağlıklı civciv oldular. Buzdolabının 2-8 derece arası sıcaklığı, civcivlerin canlılığına zarar vermiyor demek ki.
Tavuk ve horozların kavga etmeleri cinsleri ile ilgilidir diye düşünüyorum. Playmouth kırması bir tavuğum vardı kavgacı diye çıkardım elimden ama yumurtalarından çıkan bir horoz, kümesteki bütün canlıları canlarından bezdiriyor. Kıyıp kesemiyorum da...

alihan34
21-02-2011, 20:18
Tavuğu babaanneme göstermek için eve almıştım sobada yanıyordu bir anda baktım yatmaya çalışıyor.

Bence hayvancağız üşümüş. Sıcacık sobayı görünce gevşemiştir. Şöyle gerine gerine bir yatayım demiştir:D Şaka bir yana tavuk yumurtlamak için kendine emin, rahat, kuytu, sakin bir yer arar. Eğer böyle bir ortam bulursa yumurtlayabilir.

addo
22-02-2011, 18:12
yumurtaların bekleme süresinde 20 güne kadar problem olmuyor ama 20 günü geçenlerde tohumlu olsa bile ya hiç gelişme olmuyor ya da embiriyo gelişimini tamamlamadan yumurtanın içinde ölüyor.saklama koşullarında ise ben 10 ila 15 derece arasında saklamıştım ve yumurtaları günlük veya 2 günde bir çevirmiştim çevirme yapmazsan yumurtanın sarısının kabuğa yapışması söz konusu oluyor.

faruk5525 yumurtları folluktan başka bir yerde bekletmeni öneririm.

kenan durgac
23-02-2011, 06:00
Merhaba herkese. 4 tavuk zaiyatından sonra sanırım kümesimi rayına oturtabildim. Tamamını kireçle badanaladım, boyadım denecek kadar dezenfektan püskürttüm heryerine, sularına hidrafox kattım içirdim, toz kireç döktüm bahçe dahil ve en son olarak ise keneson adında haşerat tozunu heryere döktüm. Nihayet kümesin kapısını açtığımda uyuz uyuz durmak yerine sağa sola kaçışan canlı kanlı horoz ve tavuklarım oldu. 6 Tavuk bir horozum var. İnşallah bu pazar sitedeki iki üyemizden yetişkin tavuk ve horozlar alacağım.

kenan durgac
23-02-2011, 06:04
bu arada iki gün üst üste yumurta buldum kümeste sanırım havalar düzelince bu sayı yükselecek. Ama bir sorum var ben çeşitlilik olsun zengin besin kaynağı olsun diye arpa, mısır, buğday ve yumurta yemini karışık olarak veriyorum. Sadece mısırı çok severek yiyorlar. Herkez yumurta yemini tavsiye ediyor. Diğerlerini vermeyip sadece yumurta yemi versem bu hayvancıklar aç kalmaz mı?

efe-can
23-02-2011, 17:49
Kuluçka makinesine 20 yumurta koymuştum 7 adet civciv çıktı şimdi 10 günlük oldu.
Yeni yaptığım kuluçka makinesine ise 88 adet yumurta koydum
Sonucunu bekliyorum.

idcevi
23-02-2011, 22:03
Kuluçka makinesine 20 yumurta koymuştum 7 adet civciv çıktı şimdi 10 günlük oldu.
Sonucunu bekliyorum.

Tebrik ederim Efe-Can arkadaş. Dilerim bu turda 80 adet civciviniz çıkar. Benim sonucuma göre sizinkisi süper. Ben toplamda 80 yumurta koymuştum sadece 7 adet civciv çıktı. İlk turda yeterince tecrübe edindiğimi düşünerek, makina üzerinde de bazı tadilatlar yaparak ikinci turda 183 yumurta koydum. Sonuç aynı olursa yandığımın resmidir:) Dilerim bu sefer güzel çıkım alabilirim, hayırlısı. 17 Şubat akşamı koymuştum, sabırsızlıkla bekliyorum bakalım.

alihan34
25-02-2011, 09:33
Sonucunu bekliyorum.

Çok güzel bir makine yapmışsınız. Tebrik ederim. Umarım civciv çıkarma kapasitesi oldukça yuksek olur. Size bir sorum olacak. Yumurtalar günde kaç defa çevrilmesi gerekiyor ve bunun için belli bir periyodik saat sıralaması var mı?

Halil Önen
25-02-2011, 12:11
Sonucunu bekliyorum.

efe-can, tebrikler kendim yaptım diyorsun. Bize de _ fotolu anlatımla_ öğretir misin?

Bizim müdürün bahçesine de lazım, 150 tl. miş piyasada kuluçka makinesi, ortak alalım diyorduk. Hani öğrenmiş de oluruz, gibisinden...

Badee
25-02-2011, 16:17
bu arada iki gün üst üste yumurta buldum kümeste sanırım havalar düzelince bu sayı yükselecek. Ama bir sorum var ben çeşitlilik olsun zengin besin kaynağı olsun diye arpa, mısır, buğday ve yumurta yemini karışık olarak veriyorum. Sadece mısırı çok severek yiyorlar. Herkez yumurta yemini tavsiye ediyor. Diğerlerini vermeyip sadece yumurta yemi versem bu hayvancıklar aç kalmaz mı?

Kenan öncelikle ben kümesin icinde tüneme yeri göremedim yoksa yap ayrıca cok büyük deyil orası tavuk sayısını artırma bence sıkıntı yasarlar.Ayrıca gene kümese yumurtlama yeri yaptınmı yoksa düz yeremı yapıyorlar eğer öyle ise hemen kümesin dısına ufak bir folluk yap hadda bir iki tane icinede yumurta at devamlı durucak yumurta orda oraya yumurtlamaya alısınlar saatlerını ayarlarlar oraya yumjurtlarlar daha heveslı olurlar.Yoksa kümese öylesine düz zemine yumurtluyorlarsa bu kötüye işaret bir gün yanlıslıkla yumurta kırılır ve bir tadına bakarlar ondan sonra devamlı kırıp ıcmeye baslarlar yumurtayı sana diyim onun ıcın önlem al kümesin dısında yumurtlama yeri yap mümkün derecede alan varsa iceriyede bir limon kasası at kasanın ıcıne cuval ser güzelce yay sonra üstüne saman koy ve kümese koydugun kasanın ıcıne yumurta koyma orda kıra bılırler ama dısarıya yaptıgına koy.Bak dıyorum bu cok önemlı yoksa tavuklar yumurtla sıkıntısı cekerler kalabalıkta rahatsız olur sitrese girerler.Kümesin kücükse mutlaka dısarı yap ve onların yumutlama saatlerı bellıdır o saate kadar kümesin kapısını ac.

kenan durgac
26-02-2011, 09:41
Bade hn. kümesimdeki en eski tavuk 20 günlük daha yeniler alışamadılar sanırım henüz. Tünek sorunu, yer sorunu yok hepsi orantılı. Bazı temel sorunlarımı halletim sanırım tek ve en önemli sorunum beslenmeleri; ben çeşitlilik olsun zengin besin kaynağı olsun diye arpa, mısır, buğday ve yumurta yemini karışık olarak veriyorum. Sadece mısırı çok severek yiyorlar. Herkez yumurta yemini tavsiye ediyor. Diğerlerini vermeyip sadece yumurta yemi versem bu hayvancıklar aç kalmaz mı? Günde en az 2 saat bahçeyi talan etmelerine izin veriyorum.(Bahçemde ağaç harici ektiğim bitki yok çünkü) Acaba sadece buğday mı vermeliyim?

efe-can
26-02-2011, 21:21
Sn İdcevi, Halil Önen;
En kısa zamanda geniş anlatımlı ve fotoğraflı size arz edeceğim. Bende 20 adet yumurta alan emanet bir makine var. 7 adet civciv çıkardı. Makine İtalyan malı ama bence problemler var. Nem oranı yükselmiyor. Bir de tam çıkım zamanı civciv yumurtayı delince yakın üflemeden dolayı kırık alan cok kuruyor ve civcivi hapsediyor, zar kemik gibi oluyor. Civciv boğulup kalıyor. Çıkan civcivlerin hepsine ben yardım ettim. Sistemde ısıtıcı ve fan tek noktada toplanmış ve üstten üflüyor. Su en altta ve nem yükselmiyor.

Kendim eski bir dipfirizden yaptım. En alta 4 adet lamba koydum 200v ile çalışan bir vantilatör koydum. Devresini elektronik termostata bağladım. Nem ölçeri ise İÇ-DIŞ ISI VE NEM ÖLÇEN bir alet aldım makinenin içine koydum. Max-38 Min 36 dereceye ayarladım. Termostat iki haneli olduğundan öyle yaptım. Sonuç iyi olmaz ise termostatı değiştireceğim.

Yalnız bir problem var; termostatın ısı değeri 38 i gösterdiğinde diğer nem ölçer ve ısı ölçerin değeri 36 derece birde civalı termometre koydum oda 36 derece gösteriyor. Bu denemenin sonucunda neticeyi göreceğim öna göre karar vereceğim.

Biz 1967 yılında gaz lambası ile çalışan bir kuluçka makinesi almıştık. 300 yumurtalık onda yumurtaları günde iki defa el ile üzerine sıcak su serperek nemlendiriyordum ve %70 başarı sağlamıştım.
Selamlar

Badee
27-02-2011, 03:59
Bade hn. kümesimdeki en eski tavuk 20 günlük daha yeniler alışamadılar sanırım henüz. Tünek sorunu, yer sorunu yok hepsi orantılı. Bazı temel sorunlarımı halletim sanırım tek ve en önemli sorunum beslenmeleri; ben çeşitlilik olsun zengin besin kaynağı olsun diye arpa, mısır, buğday ve yumurta yemini karışık olarak veriyorum. Sadece mısırı çok severek yiyorlar. Herkez yumurta yemini tavsiye ediyor. Diğerlerini vermeyip sadece yumurta yemi versem bu hayvancıklar aç kalmaz mı? Günde en az 2 saat bahçeyi talan etmelerine izin veriyorum.(Bahçemde ağaç harici ektiğim bitki yok çünkü) Acaba sadece buğday mı vermeliyim?

Bak kardesim arpa marpa yumurta yemi bunlar fasa fiso seyler.Birincisi arpa felan yağlandırır onları olmaz ikincisi yumurta yemi dediğin seyin ölü hayvanlardan yapıldıgına katı olarak kullanıldıgına dair bir cok haber cıktı o yemi daha verim almak icin kullanıyorlar bizim gibi tavuk severlere uymaz bu.Doğal yumurta elde etmek isterken fabrikalar icin yapılmıs yumurta yemi kullanmak mantıksız.Senin yapıcagın sey sudur. Sabah ne zaman cıkarıyorsan bir avuc mısır at onu yesinler ondan sonra evde artık yemek memek makarna benzerı pılav gibi seyler varsa ver yoksa mutlaka bayat etkem oluyordur iki üc günde bir ıslatıp ekmek vere bilirsin onun harıcınde övün olarak sabah cıkardıgında ve aksam sokarken veya ne zaman sokuyorsan buğdayı ver onlar yer onun dısında nasıl bir yerde yasıyorsun bılmem ama yeslıklık bulup verırsen cok severler mesela otlar cok oluyor cayırlık cimenlık alanda onlardan yolup getirip vere bilirsin lahana kıvırcık marol verme imkanın varsa ver yeslık cok severler ve yumurta verimin artar.Tavukların yumurtasının tadını artırmak ıstıyorsan mısırı bellı ölcüde tavuk adedine göre ver sende 5 tane varmıs bir avuc kadar günde atarsan yeter onun faydası yumurtanın lezeti ve sarısının koyu olmasına neden olur hosunuza gider.Ama cok verme ozaman yağlandırır.Bu dediklerimi yapıyorum ben iki feriğim tıkır tıkır yumurtluyorlar hergun ücüncü ferik hint kırması o hala diyerlerinden bir ay büyük olmasına rağmen yumurtlamaya baslamadı cinsinden sanırım.Bu ücü haricinde birde anaları var o ara ara yumurtluyor etine yagına dolgun o 2 kilo gelir kestircem kıyamıyorum emektarım feriklerin anası kıyamıyorum bakalım hele ilk bahar gelsinde eğer erken gülk olmaz yumurta verimi düzelmezse onu ya kestiricem **** satıcam birine mecburen.Bak o yumurtlayan iki feriğim kümesi öğlene doğru acıyorum acar acmaz kosuyorlar yumurtlama yerine bir tur yatıyorlar sonra kalkıp tekar atıgım yem yeslıklerden dısarda yıyıp az dolanıp tekrar yumurtluyorlar.Birde sularını sıkca deyiştirin tavukların pıs bırakmayın tavuklar hastalıgı sularından alır temiz tutun.Ben suluk diye su orta boy yağurt kablarından yapıyorum nedeni sıkca yenisi ile deyiştirme fırsatı oluyor taviye ederim.

glatyotör
27-02-2011, 14:08
arkadaşlar tavuğum gurk dye sesler çıkarıyor hatta follukta yumrtaya bastı sonra yumurtlayarak kalktı halada öyle bnde yumurta biriktirmye başladım gurk olunca bastırırım diye ama bilmediğim bişey var folluk gördüğüm yumurtayı alım istifliyorum döllü mü dölsüzmü bilmiyorum tavuğun altına koyarım sonra civciv çıkmaz i kere gurk tavuğum yattı civciv çıkaramadı tekrar bu olayı yaşamk istemiyorum acele cevaplarınızı bekliyorum lüftfen yardım edin.

kerem001
27-02-2011, 16:18
Eğer kümeste horoz varsa büyük ihtimal yumurtalarda döllü olacaktır bu konuda bir sorun olmaz

idcevi
27-02-2011, 20:26
Sayın efe-can
Paylaşımınız için teşekkürler.
Bu işler sanırım biraz da tecrübe işi;
Bana tam otomatik diye bir kuluçka makinası sattılar, yumurtaları koydum birkaç günde bir açıp bakmak dışında aynen dediklerini yaptım sonuç %10 çıkım. Dışardan bir buhar makinası 21 gün boyunca sürekli içeriye buhar üfledi. Hem analog hem dijital iki adet nem ölçer vardı. Analog olan 60 gösterirken dijital olan 85 gösteriyordu analog olana inanmam istendi, öyle yaptım. Günde 5 litre su bitiyordu, makina suyun içinde kaldı.

Bu kötü deneyimden sonra dijital termostat gibi dijital nem ölçer bir cihaz aldım. Analog olan %50 gösteriyor dijital olan %60. Nem %60'a ulaştığında buhar makinasının elektriğini kesior, 60'ın altına indiğinde de elektrik veriyor. Önceki turda günde 5 litre suyu bir günde bitirirken bu turda 5 litre su tam bir hafta yetti. Belki bu yüzden bugün 10. gün tamamlandı makinanın altında su falan oluşmadı.

Sıcaklıkta da benim dijital gösterge 1-1,5 derece aşağı gösteriyordu ona inanarak verdikleri termostatı 39 dereceye çıkardım, 10 kadarının kabuğu kırdığı halde çıkamaması yüksek sıcaklık ve yüksek nemden oldu sanırım. Yeni bir dijital termostat aldım. Sıcaklık 37,7 ye sabitlendi hiç aşağıya ya da yukarıya oynamıyor. 100 wattlık 4 ampulü söndürmek yerine enerjilerini kısıyor, o yüzden makinanın içi sürekli aydınlık ve derece sabit.

Bir de gözetleme camını çift cam yaptım. Benim niyetim buharlanma olmasın içeriyi görebileyim düşüncesiydi, öyle de oldu ama belki de sıcaklık açısından faydası da oldu, bilmiyorum.

Bütün bu olumlu göstergelere inanarak toplamda 183 yumurtayı koydum. Döllülük oranı %80 çıksa, bunların da %80'i sağlıkla çıksa 11 gün sonra 117 adet sağlıklı civciv umut ediyorum.

Hayat her zaman matematik ile tam uyumlu değil biliyorum ama gene de benim beklentim bu :)

kerem001
28-02-2011, 17:01
Arkadaşlar bu sabah kümese gittiğimde horoz yerde yatıyordu dışarı çıkartıp baktım ama ayağının üzerine basamıyor yuvada zaten tek horoz o birde tavuk var ne yapmalıyım acil yardım lütfen...

addo
28-02-2011, 17:50
kırılmışmı ayağı

kerem001
28-02-2011, 18:29
Kırılmamış galiba gerçi anlayamam ama böyle ben kaldırınca ayakta duruyor.Ayağının kırıldığını nasıl anlayabilim ki?

addo
28-02-2011, 18:42
ayağının üstüne basıyor dediğine göre kırılmamaştır. incitmeden kontrol et belki bir şey batmıştır ya da tünekten altlarken incinmiştir

kerem001
28-02-2011, 19:06
Peki birşey yapmam gerekiyormu?

addo
28-02-2011, 19:17
kırık olmadığına eminsen sorun olmaz. iyileşene kadar tüneğe ya da yüksek yerlere çıkıp atlamasını önlersen iyi olur

kenan durgac
01-03-2011, 09:59
***. Bahçeme yapacağım kafes yüksekliğini ne kadar yapmam lazım malum atlayıp dışarı çıkmalarını istemiyorum. Üstü açık kalacak ama yanları komple yükselteceğim. Mesela 2 mt ye uçabilirler mi ? Kanatlarını kesmek istemediğimden bahçe duvarlarını da yükselteceğim.

kerem001
01-03-2011, 17:02
Horozu bugünde inceledim sağ ayağının üzerini basıyor ama sol ayağının üzerine basmıyor sağ ayağı kırılmış olabilirmi kırıldıysa ne yapmalıyım?

addo
01-03-2011, 20:26
kırılıp kırılmadığını burdan sana söyleyemeyiz. sen anlamıyorsan yakın çevrenden birine ya da veterinere götür. eğer sen kırılan yeri bulabilirsen bir bez parçasının üzerine biraz hamur sür kenarlarınada dondurma çubuğu veya başka ufak çöp koyup sararsın.

efe-can
03-03-2011, 12:33
Sn İdcevi;

Cihazlar İster dıgıtal ister analog olsun sonuç olarak bu cihazlar üretim sonucunda KALİBERE ediliyormu bilmiyoruz. Ya da sensörün hassasiyeti nedir onuda bilmiyoruz. Bizler deneme-yanılma yönetmiyle neticeye varacağız.
Şu anda benim makinede üç adet termometre var. Birisi analog diğeri dıgıtal biride termostatın kendisi. Üçün de de farklı değerler gösteriyor. Ör: Termostatın değeri 37, analog 36 diğer dıgıtal ise 35.5 gösteriyor. Bu çıkım sonucunda yeni bir ayar çekeceğiz.

Ben bu makineyi eski bir derin dondurucudan yaptım. Nemi ayarlamak için 4 lambanın haricinde bir adet akvaryum ısıtıcısını iki litrelik bir kavanoza koydum. Onun tepesinde bir ayar çubuğu var. Nemi onunla ayarladım. Ayrıca Lamba ve pervanenin arkasına yayvan bir plastik kapta su koydum. Tam 9 gündür çalışıyor bir defa su ilave ettim. (DİKKAT: Sizde böyle bir uygulama yaparsanız su ilave ederken su sıcak olsun. Yoksa ısıtıcının cam tüpü patlar )

Daha önceki mesajımda kısaca paylaşmıştım. 1967 yılında MKE nin üretmiş olduğu bir kuluçka makinesi almıştık. (bir heves ) 300 yumurtalık.Gaz ocağına benzer bir ısıtıcısı ve buna bağlı basit bit kalorifer sistemi, analog bir termometre vardı. Nemlendirme ve çevirmeyi elle yaptım. Buna rağmen %70 e yakın başarı sağlamıştım. O zaman 12 yaşımda idim. Sıcaklığını sürekli gaz ocağının fitilini aşağı yukarı çevirerek ayarlamıştım.

Buhar makinesini kulanmaktansa akvaryum ısıtıcısı daha sağlıklı diyorum.

Yeni aldığınız termostatın MERKA VE MODELİ EDERİ nedir acaba ?
Saygılarımla

idcevi
03-03-2011, 22:59
Sayın efe-can
Kalibre konusunda çok haklısınız. İzmir'de bir kalibrasyon firması buldum fiyatını sordum cihazin kendisinden pahalı. O yüzden, kalibrasyona para vermediğimiz sürece sizin de dediğiniz gibi bizdeki cihazın doğru gösterdiğine inanarak deneme yanılma yolu ile doğruyu bulmaya çalışacağız ama bu arada epeyce yumurtaya zarar vereceğiz hem de maliyetli olacak. Yapılacak bir şey maalesef yok:(

Aldığım cihazların markası eforstar ve her ikisi de 130 TL.

Bir önceki mesajımda %80 döllü çıkar, onların da %80'i canlı çıkarsa diye umudumu belirtmiştim. 112 yumurta için 13. günde döl kontrolü yaptım. Maalesef 39 tanesi kesin boş, geri kalanların içinden de çıkabilir daha. Oran en az %35. Yapılacak şey döllülerin çıkmasını temenni etmek artık :)

1984 yılında Artvin'de sağlık memuru olarak çalışıyordum. Sizin kuluçka makinası gibi bizim de ev tüpü ile çalışan buzdolabımız vardı. Ben ilk orada görmüştüm. Tüp bitince değiştirip ilk alevi veriyorsun sonra tp bitene kadar yanarak soğutma yapıyordu. Sıcaklık ile soğukluk sağlamak hala bana garip gelir :)

Akvaryum ısıtıcısı öneriniz için teşekkür ederim ama hiç görmedim, sizde görme şansım olursa yapılabilir,neden olmasın. Bir şekilde daha verimli olanını bulmaya çalışıyoruz nasılsa...

eski tohum
05-03-2011, 01:37
tavuklarım bir süredir yumurtlamıyor?
kış mevsiminden dolayı mı? yoksa yaşlanmış olabilirler mi?

bittersweet
06-03-2011, 23:12
merhaba arkadaşlar,

siteyi yeni keşfettim ve çok beğendim... ve bir sorum olacak sizlere:)

bizim 4 tavuk 1 horozumuz var bahçeli bir evde yetiştiriyoruz ve bahçemizin bir kısmını tarla olarak kullanıyoruz birkaç ay önce bahçedeki sebzelere zarar vermesin diye çit yaptırdık ama artık üstünden uçabiliyorlar... çitin yüksekliği 1 metreden fazla üzerine ek yapmak da istemiyoruz açıkçası...

eskiler tavukların kanatlarının ucundaki tüyleri kesiyorlarmış sanırım ama nasıl bir yöntemdir bilmiyorum... tavuklara bir zararı olur mu sorunumuzu çözer mi?

yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...

thares
07-03-2011, 08:51
merhaba arkadaşlar,

siteyi yeni keşfettim ve çok beğendim... ve bir sorum olacak sizlere:)

bizim 4 tavuk 1 horozumuz var bahçeli bir evde yetiştiriyoruz ve bahçemizin bir kısmını tarla olarak kullanıyoruz birkaç ay önce bahçedeki sebzelere zarar vermesin diye çit yaptırdık ama artık üstünden uçabiliyorlar... çitin yüksekliği 1 metreden fazla üzerine ek yapmak da istemiyoruz açıkçası...

eskiler tavukların kanatlarının ucundaki tüyleri kesiyorlarmış sanırım ama nasıl bir yöntemdir bilmiyorum... tavuklara bir zararı olur mu sorunumuzu çözer mi?

yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...

Tavuğun kanadının sadece bir tanesinin uçlarından 3 santimetrelik kısmını kesiyorsunuz artık uçamıyor. Ancak şunu unutmayın tavuklarınız ve horozunuz eskisi gibi uçamayacağı için köpeklerin ve benzeri hayvanların saldırılarından kendilerini koruyamazlar ,yüksekte olan tüneklerine çıkamazlar, folluklar yüksekteyse çıkıp yumurtlayamazlar bunu hiç bir zaman unutmayınız.

glatyotör
09-03-2011, 10:16
arkadaşlar ben tavuğumu eski küçük kümeste gurka yatırmayı düşünüyorum ama diğer tavuklar o tavuğun yanına gelirse tavuk rahatsız olurmu kümsesin önüne salmalık gibi 1 metrakare yer yapsam tavuğum gezip dışkılaması için yeterli olurmu cevaplarınızı bekliyorum...

bittersweet
09-03-2011, 10:25
Tavuğun kanadının sadece bir tanesinin uçlarından 3 santimetrelik kısmını kesiyorsunuz artık uçamıyor. Ancak şunu unutmayın tavuklarınız ve horozunuz eskisi gibi uçamayacağı için köpeklerin ve benzeri hayvanların saldırılarından kendilerini koruyamazlar ,yüksekte olan tüneklerine çıkamazlar, folluklar yüksekteyse çıkıp yumurtlayamazlar bunu hiç bir zaman unutmayınız.

çok sağol abi:) çok yardımcı oldun... evimiz bayaa korunaklı köpek vs. giremiyor zaten bir de horozun kanadını kesmeyeyim diyorum ekstrem bir durum olursa korur tavukları:)

efe-can
09-03-2011, 22:00
Sn Glatyotör
Tavuğun gereksinmesi sadece dıskılamak, yemek, içmek değil. Kanatlatını çırpar, yumuşak bir toprak bulunca orada bir güzel banyo yapar taş toprak yer vs vs.

Kuluçka alanı açık ise;
Diğer tavuk ve horozlarınız onu rahatsız eder. Diğer tavuklar gider onun yanına yumurta yapar, horozlar taciz eder. Bu arada yumurtalar kırılır. En önemlisi siz bu olanlardan sonra üzülürsünüz.
En iyisi kapısı kapalı bir gurk odacığına kapatın. Günce bir defa günün sıcak saatlerinde yumurtanın üzerinden yavaşça dışarıya bırakın. Yemini yedirin suyunu içsin diğer gereksinimlerini halletsin. Bu arada kuluçka evine bakın; zira diğer tavuklar horozlar dağıtabilir. Sonra tavuk girsin yerine kapısını kapatın. İlk günlerde yerini şaşırabilir. Yanlış yere oturursa siz onu ürkütmeden kendi yumurtalarının üzerine koyun.

Not: Kuluçka kafesi nemsiz olsun. Saman veya kuru ot koyun altına. Çok koymayın ki yumurtalar saman içinde kaybolmasın.

Kolay gelsin

idcevi
10-03-2011, 09:34
20. günün sonunda 73 yumurtadan 4 adet sağlıklı görünen civciv. Bu akşam 21 gün tamamlanıyor, bakalım ne olacak. Bir terslik olmazsa 21. gün sonu raporunu gene yazarım buradan.

Kuluçka yatan tavuğu kesinlikle diğerlerinden ayırmak gerekiyor; Diğer tavuklar onun yanına girip yumurtluyorlar. Başka tavuk girme olasılığı varsa ilk koyduğunuz yumurtaları kesinlikle işaretleyin. Sonradan yumurtaların hiç birini yerinden alamıyorsunuz.

glatyotör
10-03-2011, 11:08
Sn Glatyotör
Tavuğun gereksinmesi sadece dıskılamak, yemek, içmek değil. Kanatlatını çırpar, yumuşak bir toprak bulunca orada bir güzel banyo yapar taş toprak yer vs vs.

Kuluçka alanı açık ise;
Diğer tavuk ve horozlarınız onu rahatsız eder. Diğer tavuklar gider onun yanına yumurta yapar, horozlar taciz eder. Bu arada yumurtalar kırılır. En önemlisi siz bu olanlardan sonra üzülürsünüz.
En iyisi kapısı kapalı bir gurk odacığına kapatın. Günce bir defa günün sıcak saatlerinde yumurtanın üzerinden yavaşça dışarıya bırakın. Yemini yedirin suyunu içsin diğer gereksinimlerini halletsin. Bu arada kuluçka evine bakın; zira diğer tavuklar horozlar dağıtabilir. Sonra tavuk girsin yerine kapısını kapatın. İlk günlerde yerini şaşırabilir. Yanlış yere oturursa siz onu ürkütmeden kendi yumurtalarının üzerine koyun.

Not: Kuluçka kafesi nemsiz olsun. Saman veya kuru ot koyun altına. Çok koymayın ki yumurtalar saman içinde kaybolmasın.

Kolay gelsin

cevabınız için teşekkürler zaten yiğrnime güercinyeri yeri çin yaptığım seyyar kümesi tavuğun gurka yattığı kümesin ağzına koydumu önünde salmalık gibi bişey olucak ve yahut telden yeri ayrı olacak şekilde normal tavukların olduğu kümse montalasam problem çıkarmı bu arada cevabınız için çok teşekkürler :D

idcevi
10-03-2011, 22:50
21. günün sonunda 73 yumurtadan 12 adet sağlıklı görünen civciv ve 25 kadar kabuğunu kırmış çıkma çalışması yapan civcivler. İlk çıkanlardan 7 tanesini makinadan çıkarıp uygun yere naklettim.
Yarın sabaha hayırlısı artık...

kenan durgac
11-03-2011, 06:59
Sayın İdcevi şuanki heyecanınızı tahmin edebiliyorum. Şimdiden sağlıklı büyümelerini dilerim. Sizin kuluçka makinasını inceledim bu makinalar hakkında ayrıntılı bilgi topluyorum meslek gereği bende bir tane ele emeği göz nuru kuluçka makinası yapmayı deneyeceğim. Bu arada sizden aldığım tavuklar için tekrar tekrar teşekkür ederim maşallah çok sağlıklılar ve görevlerini iyi yapıyolar. İlk köye gittiğim gün size de tekrar uğrayacağım inşallah.

idcevi
11-03-2011, 23:50
Sayın kenan durgac,
Benden aldığınız hayvanların sağlıklı şekilde hayatlarına devam ediyor olmalarını duymak hem sizin adınıza hem de kendi adıma sevindirici. Alışveriş olması şart değil, kapımız her zaman açık, uygun olduğunuzda her zaman gelebilirsiniz, beklerim. Kuluçka makinasını kendisi yapan ve civciv çıkaran insanlar var, bir kaç makinanın modelini ve işleyişini inceledikten sonra elbette siz de yapabilirsiniz. Ben de ilk başta kendim yapmayı düşündüm gerekli parçalarını aldım ancak hiç makina modeli görmediğim için çevirme sistemine aklım ermedi :(

Belki bu işte çok yeni olduğum için çok heyecanlıyım, o yüzden sürekli gözlerim onların üzerinde :) 22. günün sonunda 34 adet sağlıklı görünen civciv, kırmış çıkmaya çalışanlar ve hiç kırılmamış yumurtalar. 24. gün bitimine kadar beklemeyi düşünüyorum. Bakalım, hayırlısı...

glatyotör
12-03-2011, 19:05
arkadaşlar bugün bir tanıdığımızın çiftliğinden 1 köy tavuğu 2 de ligorin tavuk aldım ama bu ligorin cinsi ile ilgili pek bi bilgim yok benim diğer tavuklarda köy tavuğu ligorinlerde onlarla beraber gezip dolaşıp köpeklerden kendisini savunabilirmi bu konuda beni bilgilendirirseniz çok sevinirim cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

dremre
16-03-2011, 00:05
Ligorin aslen italya kökenli bir ırk. Yıllık yumurta sayıları 300 civarında ve ticari yumurtacı hatlarda kullanılan bir ırk. neredeyse hiç gurk olmazlar, iri beyaz yumurta yaparlar. yaşlandıkça tavukların ibikleri uzar. Piyasada genellikle 1 yıl yumurta fabrikasında deliler gibi yumurtlamış tavukları mevcuttur. Umarım tanesini 5ytl veya altına almışsınızdır çünkü fabrika çıkışı ligorinlerin piyasası bu civardadır. fabrika çıkışı olanların genellikle gagası kesilmiş olur. eğer iyi bir besiye çekerseniz sizin için de bol yumurta yaparlar :) Ancak fabrika çıkışı ligorinler kendilerini doğada pek savunamazlar, hele fabrikadan ilk çıktıklarında koşacak halleri bile olmaz. tabi sizin aldıklarınızın durumunu tam bilemiyorum.

glatyotör
16-03-2011, 20:02
[QUOTE=dremre;769095]Ligorin aslen italya kökenli bir ırk. Yıllık yumurta sayıları 300 civarında ve ticari yumurtacı hatlarda kullanılan bir ırk. neredeyse hiç gurk olmazlar, iri beyaz yumurta yaparlar. yaşlandıkça tavukların ibikleri uzar. Piyasada genellikle 1 yıl yumurta fabrikasında deliler gibi yumurtlamış tavukları mevcuttur. Umarım tanesini 5ytl veya altına almışsınızdır çünkü fabrika çıkışı ligorinlerin piyasası bu civardadır. fabrika çıkışı olanların genellikle gagası kesilmiş olur. eğer iyi bir besiye çekerseniz sizin için de bol yumurta yaparlar :) Ancak fabrika çıkışı ligorinler kendilerini doğada pek savunamazlar, hele fabrikadan ilk çıktıklarında koşacak halleri bile olmaz. tabi sizin aldıklarınızın durumunu tam bilemiyorum.[/QUOT
cevabınız için çok teşekürler onları geri verdik çünkü onlar kümes tavğu köpekler kolayca yakalarlar onu onun yerine bi tane daha köy tavuğu aldım şimdi 1 horoz 5 tavuk var gün de iki veya 3 yumurta alıyorum tavuklarımdan biri gurk ama deneme diye yatırdım yumurtaların üstüne gezinmeyede diye çıkıyo 1 2 saat geziyo tekrar yatıyo şimdi ise hiç yatmıyo ne yapmam gerekiyor onu nasıl gurk yapıp adam gibi yumurların üstünden kalkmamasını sağlamalıyım lütfen acil cevap...

addo
16-03-2011, 20:53
hiç yatmıyorsa artık yapacak bişey yok. diğer tavukları görebileceği yere yatırdıysan onlara heveslenip vazgeçmiş olabilir.

Badee
16-03-2011, 21:07
Benim bildiğiniz gibi 4 tavugum var bir anne 3 yavruları ıdı kıs feriği idiler ıkısı bır ayı gectı yumurtluyor annelerıde yumurtluyor ara vererek yavrular gun asırı yumurtluyor yanlız farklı bır yumurta koymustum bu hint kırması uzun boyunlu o ferık nedense yumurtlamaya hala baslamadı nedenını bılmıyor 8 ayı gectı dıyer ıkı normal ferıkler yumurtlamaya basladılar ama onda tıkyok.Sımdı gelelım asıl mevzuya.Benım bu yumurtlayan ıkı rahat durmuyorlardı gunduz bahce duvarından atlayıp dolanmaya baslamıslardı cocuk gıbı yaramazlık yapıp ılgınc bır sekılde ben eve gelırken ısten benı görunce hemen ıcerı sıcrıyorlardı.Baktım olucak gıbı deyıl arkadaslar zaten kus gıbıler yakalamak ımkansız bır bana yaklasıyorlar baskasına deyıl yaklasmak ucuyorlar.Neyse annelerı ve dıyer hınt kırması hıc bahceden cıkmazken bu ıkı haydut ortalıgı turluyorlar.Ikı gun önce bu ıkısının kanat uclarını kestım bahceden cımmasınlar dıye.Ama bırde bana sorun ıcım acıdı elım gıtmedı ama mecburum işe gidiyorum malum cıkarken bahceye salıyorum etraf duvarlarla cevrılı genıs bır bahce evın arka kısmında onlara özel herseylerını verıp gıdıyorum malum aksama anca gelıyorum mecburdum ve kestım kanat uclarını sımdı bahceden cıkamıyorlar annelerı ve kardeslerının yanındalar ıkı gundur geldıgımde ama hala üzülüyorum sankı haksızlık yapmısım gıbı gelıyor onlara ama onların saglıgı ıcın bunu yapmam gerektı.Inanırmısınız sankı üzülmüs gibiler o duvara bakıp atlayamıcaklarını kanat cırparak anlıyorlar sankı gıdıp duvarın dıbıne kanatlarını vırpıp kanatlarının kesık oldugunu anlayıp gerı dönuyorlar sankı ama onlar ıcınde ıyı oldu bu kümeste tutmak zorunda kalıcaktım yoksa böylece dısarda bıraka bılıyorum emın bır sekılde.

limon_sever
16-03-2011, 23:01
Açık kümesimi kış geldiği zaman naylonlarla örtmüştüm. Acaba ne zaman açmalıyım malum bahar geldi. Ama anlık hava değişimleri yüzünden açıp açmamakta tereddüt yaşıyorum.

faruk5525
17-03-2011, 19:30
tavugumun sırt tüyleri ytolunda hayvan çok korkak sürekli kaçıyo halsiz kümesten çıkmıyo 3 tavuk var 3 hortoz var acaba bit mi var atvuklarımda

addo
17-03-2011, 20:57
bit işi değil bu 3 horoz 3 tavuğa çok fazla 1 tane horoz bıraksan yeter.çiftleşirken yıpratıyorlar tüylerini dikkat et incitirseler tavuğu kabuksuz bile yumurtlar.

efe-can
19-03-2011, 16:03
Resimdekiler (Anneler-Babalar ve Yeni Ürünler)

Delimus
19-03-2011, 18:34
Ben geçen pazardan 6 bıldırcın aldım, 4'ü öldü , 2 si 4 gün önce sonra 1 tane diğer gün 1 tane şimdi 2 tane kaldı, nerede hata yapıyorum bilmiyorum , Havalar sıcak gidiyor kapalı yerde lambada yakıyorum suyunu değiştiriyorum .Acaba yemlemede mi hatalıyım , civciv yemi veriyorum günde 3 kere bir tutam . Altlarıda kuru.

Arnavut
20-03-2011, 00:21
Resimdekiler (Anneler-Babalar ve Yeni Ürünler)

Sayın efe-can;

İkinci resimde civcivlerin altığı bence çok olumsuz.O altlığı (Gazete kağıdı) kaldırıp kafesi güzelce kurutup, Havalandırma ihtimaliniz yok mu? Bunu yaptıktan sonra takribi 4-5 cm kalınlığında, Kalın talaş (Marangozlar da planya talaşı diye geçiyor) sererseniz çok çok sağlıklı olacaktır.Ki bazı civcivlerin bayağı ıslandığı görünüyor bu durumda, Bu civcivler son derece olumsuz bir durum.Ayrıca suluğu da yere koymak yerine civcivlerin göğüs hizasında havaya kaldırıp asarsanız su dökülme problemi de ortadan kalkacaktır.Civcivlerin gelişimi için hijyenik ve ölümden uzak bir ortam sağlamış olursunuz..

Örnek:

Saygılar.

efe-can
20-03-2011, 12:09
Sn Arnavut;

Uyarınız için çok teşekkür ederim. En kısa zamanda uygulamaya geçeceğim.
Selamlar

Arnavut
20-03-2011, 19:35
Sn Arnavut;

Uyarınız için çok teşekkür ederim. En kısa zamanda uygulamaya geçeceğim.
Selamlar

Sayın efe-can;

Rica ederim, Beslediğimiz hayvanların sağlığını sıhhatini korumak en büyük vazifemiz olmalı.Malum ki bu canlıların ne ağzı ne dili var dertlerini anlatmak için...

Bir başka nacizane önerim ise (Tecrübeyle sabittir), Civcivlerin ısıtmasını siz de benim gibi ampul yardımıyla yapıyorsunuz göründüğü kadarıyla?

* Bu resimde kullandığınız duy plastik aksamlı bir duy.Bunu da porselen bir duy ile değiştirmenizi şiddetle tavsiye ederim ki her yerde kolaylıkla ve ucuza bulunabilen bir malzeme.
Plastik duy kullanmanın dez avantajları; Duy çok ısındığında (Ki devamlı yandığı için ısınması muhtemel) ampulun metal kısmı ile duyun plastik kısmı birbirine yapışıyor.Bunun sonucunda devamlı sigorta atması daha ziyade ve hiç istemeyeceğimiz sonuç olan yangına kadar gidebiliyor işin ucu... Fakat porselen duy kullanımında böyle bir sıkıntı olmuyor.

* Bir başka konu ise; Ampul ile ısıtmalı düzeneklerde asla bir tek ampul kullanmayın.Bir adet 100W ampul kullanacağınız yerde en az iki adet 40W ampul (Ya da istenilen ısıya kaç watt'lık ampul ile ulaşılıyorsa; 40W+40W ya da 25W+25W+25W+25W v.b.) kullanın.Bunu yapmamızdaki avantaj ise; Özellikle geceleri (Gündüze göre daha az gözlem yapılıyor) hava daha soğuk ve civcivler çok yeni olduğu için herhangi bir ampul patlaması durumunda maalesef ki zaiyat çok olabiliyor.Fakat daha fazla ampul kullanımında biri arızalansa da diğerleri, Fark edilene kadar civcivlerin yaşamasını sağlayacaktır...

Ben tecrübe ettiğim şeyleri bir nebze aktarmak istedim umarım faydası dokunan arkadaşlar olur..

Saygılar.

Ghengistr
20-03-2011, 22:20
Arkadaslar farkli irklardan olan yumurta tavuklari ayni kumeste uyumlu yasarlarmi ?

Arnavut
21-03-2011, 09:15
Arkadaslar farkli irklardan olan yumurta tavuklari ayni kumeste uyumlu yasarlarmi ?

Yumurta tavukları genelde sakin mizaçlı hayvanlardır, Aynı ortamda farklı cinsleri bir arada yetiştirebilirsiniz.Fakat bir çok farklı cins ( Ya da sayıda) horozu aynı ortamda yetiştirmenizi pek tavsiye etmem...

Saygılar.

Mavi_ay
25-03-2011, 22:33
Merhaba arkadaşlar forumu yeni keşfettim ve bir çoğunuzun müzdarip olduğu ortak bir sorunu gördüm termostat sıkıntısı. bu tarz termostatları bir avuç para veriyoruz ve istenilen sonucu alamıyoruz. ilk başlarda bende aynı sorundan şikayetçiydim internette profesyonel kuluçka makinaları ve odalarında dijital termostat yerine elektronik termostat kullanıldığını duydum. Aklımda bir ışık parladı ve kendimi çok samimi olduğumum elektronik , fizik ve matematiği yutmuş bir abimin yanında aldım ve durumu izah ettim oda bana wheatson köprüsü tekniğini kullanarak (Bu teknikle uçak kanatarı kontrol edilir ) yanılma payı 1.000.000 da sıfır olan direneç , role ve opamlardan (karşılaştırıcı) oluşan 37.7 dereceye çakılı bir devre yaptı devrede ekran yok gerek duymadı maliyetide çok düşük. siz sadece piyasadaki en hassas proplardan olan pt 100 alıp bağlıyorsunuz. ihtiyacı olan olursa bana pm atsın benim sorunum bu elektronik termostat ile ortadan kalktı 300 sülün yumurtasından 260 tane çıkım aldım çıkmayan 40 yumurtayıda döllülük oranından zaiat verdiğimize inanıyorum.

cihan_as
26-03-2011, 00:18
Sn Mavi ay, fiyat konusunda açıklama yapabilirmisin.

cihan_as
26-03-2011, 00:33
Sn mavi ay, kuluçka makinasın'da kullanılan çakılı sevre termostat ile ilgili sizinle nasıl görüşebilirim, ben altındag semtinde oturuyorum ,özelime adres bilgilerinizi yazarsanız gelebilirim.
Cumartesi günü gıda çarşısın'dan dijital gösterge li termostat alacaktım, almadan önce sizin bahsetdiğiniz termostatla ilgili bilgi edinmek istıyorum.

Mavi_ay
27-03-2011, 09:44
size pm attım görüşebiliriz

faruk5525
27-03-2011, 11:53
tavugum ayagı çok şişmiş üzerine basamıyor hangi ilaçı öneririsiniz

157aydeniz
31-03-2011, 01:39
şimdi benim bir horoz var ama hiç ötmüyor 9 aylık oldu ama hala tık yok...:(:(:(

thares
31-03-2011, 08:42
şimdi benim bir horoz var ama hiç ötmüyor 9 aylık oldu ama hala tık yok...:(:(:(

Ne Kadar Şanslı Olduğunuzu Biliyormusunuz

alectoris
31-03-2011, 08:56
Tavugumuzun biri gurka yatmıstı. İki gunde bir kumese ugrayıp yem takviyesi yapıyordum.

Gecen gun bir baktık gurk tavuk yerinden kalkmıs. Yumurtaların yerinde de yeller esiyor.

Acaba tavuklardan bir **** bir kacı yurmurtaları yedi mi yoksa baska bir canlı (gelincik sansar vb.) yumurtaları tasıdı mı emin olamadım. gerci sansar girse galiba yumurtalardan önce tavukları hallederdi değil mi?

Peki gelincik tavuklara ya da yumurtaya zarar verir mi?

Kumeste yumurta yiyen bir **** bir kac tavuk varsa bunların hangi tavuklar oldugunu nasıl anlayabiliriz?

157aydeniz
31-03-2011, 12:58
bana bu tavukların hangi cins olduklarını söyleyecek varmı....

thares
31-03-2011, 16:26
Tavugumuzun biri gurka yatmıstı. İki gunde bir kumese ugrayıp yem takviyesi yapıyordum.

Gecen gun bir baktık gurk tavuk yerinden kalkmıs. Yumurtaların yerinde de yeller esiyor.

Acaba tavuklardan bir **** bir kacı yurmurtaları yedi mi yoksa baska bir canlı (gelincik sansar vb.) yumurtaları tasıdı mı emin olamadım. gerci sansar girse galiba yumurtalardan önce tavukları hallederdi değil mi?

Peki gelincik tavuklara ya da yumurtaya zarar verir mi?

Kumeste yumurta yiyen bir **** bir kac tavuk varsa bunların hangi tavuklar oldugunu nasıl anlayabiliriz?

Eğer tavuklarınız yumurta yiyorsa hepisi yiyordur bunun tesbiti gayet kolaydır. Bir tane yumurta koyarsınız kümese bir dakika gözlersiniz ve gözünüzle görmüş olursunuz.

157aydeniz
31-03-2011, 16:53
şimdi 9 aylık ama ötmeyen horozun resmi...

Safranlı
01-04-2011, 12:25
Kümesteki toplam horoz fazla ise büyük horozlar baskın ıse yenı yetısenkler pasıf kalırlar
süreklı ezılırler buyüzden fazla acele etmezler
buyuk horozların olmadıgı bır ortamda aynı gun öterler
yeterkı kendılerıne güven duyabılsınler çöplügün horozunun kendısı oldugunu anladıgında görün siz onu

157aydeniz
01-04-2011, 15:15
lütfen bu tavukların hangi cins olduklarını bana yazarmısınız...

Arnavut
01-04-2011, 18:26
lütfen bu tavukların hangi cins olduklarını bana yazarmısınız...

Sayın 157aydeniz;

Tavuklarınız ve horozunuz gerçekten güzel bakılmışlar tebrik ederim sizi.Cins olarak, Resimlere bakılarak söylenebilecek şey her hangi bir özel cinse mensup olmadıkları (Halk arasında ki deyimle "Köy tavuğu").Fakat tavuklarınızın, et ve yumurta yönünden sizi tatmin edeceğine şüpheniz olmasın;)Horoz hakkında ise arkadaşların söylediklerine katılmakla beraber bana sanki daha tam "HOROZ" olmamış gibi geldi? Onunda eli kulağındadır..;)

Saygılar.

157aydeniz
01-04-2011, 22:06
Peki bu tavuklar gurk olurmu...Ve bu horoz aynı tavuk gibi sesi ince çıkıyor ve bazı tavuklardan dayak yiyor.kümeste bi tane daha horoz var ve bu onu devamlı dövüyor onun yanına bile yaklaşmıyor.acaba çok korktuğu için stres yapıp onun için büyümesi yavaşmı oluyor.başka yerde tavuk görünce çiftleşiyor ama kümesteki tavuklarla çiftleşemiyor.şimdiye kadar hiç ötmedi 9 aylık şu an civcivken beri besliyorum civcivkende çok durgundu pek ses çıkarmıyodu.Acaba horozu tek başına farklı bir yerde beslesem düzelirmi....CEVAPLARINIZI BEKLİYORUM???

Badee
04-04-2011, 21:38
Peki bu tavuklar gurk olurmu...Ve bu horoz aynı tavuk gibi sesi ince çıkıyor ve bazı tavuklardan dayak yiyor.kümeste bi tane daha horoz var ve bu onu devamlı dövüyor onun yanına bile yaklaşmıyor.acaba çok korktuğu için stres yapıp onun için büyümesi yavaşmı oluyor.başka yerde tavuk görünce çiftleşiyor ama kümesteki tavuklarla çiftleşemiyor.şimdiye kadar hiç ötmedi 9 aylık şu an civcivken beri besliyorum civcivkende çok durgundu pek ses çıkarmıyodu.Acaba horozu tek başına farklı bir yerde beslesem düzelirmi....CEVAPLARINIZI BEKLİYORUM???

Arkadasım horozun daha gelısımını tamamlamamıs bır ay ıcınde öter bunu dert etme okadar zaten baskada horozun varmıs.Tavuklarında tüylerı cok hırpalanmıs onları cokmu ellıyorsunuz horozlarmı hırpalıyor bılemıyorum ama cok yıpranmıs gıbıler.Ayrıca tavuklarının gülük olabılır olucak ırktan tavuklar cunkı.Ayrıca gülük tavuk yanlız bır yere yatırılır onun oldugu yere baska tavuk gırmesı engellenır yemı suyu yakınına konur o yer ıhtıyacını görür yatar.Gülük olmus tavugu yatırdıgın yerde fazla rahatsız etmemek lazım yoksa sıtrese gırer...Masallah 4 tavugum var hergun tıkır tıkır yumurtluyorlar nazar deymesın ama ıyı bakıldıkları ıcın gunluk yumurtluyorlar yoksa gun asırı yaparlardı.Neyse horoz bende alıcaktım gülük yatırırsam horozlu yumurta sorunu yasamayım dıye ama burası sosyetık bır yer abantın cevredekı vıllalar rahatsız olur dıye alamıyorum bırı bısey derse kaldıramam cunkı ama horozlu yumurta bırınden bulup alıcaz artık hazır mecburen...

fatihz01
05-04-2011, 08:14
Arkadaşlar bıldırcın yumurtasını gurk tavuğun altına koyarsak yavru çıkarmı veya bunu daha önce deneyen arkadaş varmı?

Saygılar.

nesecik
05-04-2011, 10:13
Civciv almak istiyorum ama eskisi gibi pazarlarda bulamıyorum. Satışının kaldırıldığını söyleyenler var. Forumda civciv satışı yapan arkadaşlarım var mı?

157aydeniz
07-04-2011, 03:14
Benim bazı tavuklarım yumurtladıktan sonra yumurtasının üzerine oturuyor en az yarım saat oturuyor sonra hiçbirşey olmamış gibi dışarı çıkıp geziyor...Bende böyle yaptığını görünce yumurtaları folluktan almamaya karar verdim.Şimdi 5 tane yumurta var folluğunda tavuklar yumurta yaptıkça yumurtaları değiştire değiştire follukta birikmesini sağlıyacam.Bunu yaparsam tavuk gurk olabilirmi...Ve folluğunda en az kaç yumurta olması gerekiyor...Cevaplarınızı bekliyorum...şimdiden teşekkürler...

Yılmazbaşkan
07-04-2011, 09:25
Arkadaşlar bu türlü konularda bilgi sahibi olmak için
http://www.kulucka.net/index.php
isimli internet sitesine bakmanızı tavsiye ederim. Türkiye nin en uzman kuluçkacıları bu sitedeler.
Fatih kardeşim, bıldırcın yumurtalarını tavuk altında çıkaramazsınız çünkü bıldırcın yumurtasının kabuğu çok hassas olduğundan tavuk bu yumurtaları ezebilir, ayrıca yumurtaların boyutları çok ufak olduğundan tavuk bu yumurtaları çeviremez ya da çevirirken birbirine çarparak kırabilir. Eğer illaki tavuk altına atacağım diyorsanız küçük cüsseli halk arasında çin tavuğu denen tavuk cinslerinin altına koymanız gerekecektir.
Aydeniz kardeşim, 9 aydır ötmeyi beceremeyen ve gelişimini tamamlayamayan horozu kesmenizi tavsiye ederim. Çünkü hayvanın rahatsızlığı mevcut. tam gelişmeyen, hastalık geçirmiş sonra iyileşmiş hayvanların damızlık olarak kullanılması tavsiye edilmez. ayrıca hollukta bir tane yumurta veya yumurta benzeri cisim (plastik top, taş vs) bırakınız gerisini alınız. Tavuk gurk olduğunda yumurtayı keser ve ötüşü değişir, ayrıca saatlerce oturduğu yerden kalkmaz. Sizin 5 veya 10 yumurta bırakmanız onun gurk olmasını etkilemez.
Saygılarımla...

addo
07-04-2011, 21:08
gurk olmaları tavuktan tavuğa değişir.kimi tavuk folluktan yumurtaları alsan bile yatıyor.ama follukta 5-6 tane yumurta bırakmak çok işe yarıyor (tabi gurk olmasını istiyorsanız) benim hiç kuluçkaya yatmayan 3 tavuğum bile gurk oldu geçen sene.

addo
07-04-2011, 21:19
tavuğum kabuksuz yumurtluyor yumurtanın uc tarafıda tam kapanmıyor göbek kordonuna benzer uzun bir zar oluyor yumurtlarken yırtılıyor. kalsiyum tablet verdim yumurta kabuğu verdim kemik ezip verdim dışarda istediği gibi dolaşıyor yaşlıda değil başka önerisi olan varmı arkadaşlar.

Halil Önen
07-04-2011, 22:28
Arkadasım horozun daha gelısımını tamamlamamıs bır ay ıcınde öter bunu dert etme okadar zaten baskada horozun varmıs.

Tavuklarında tüylerı cok hırpalanmıs onları cokmu ellıyorsunuz horozlarmı hırpalıyor bılemıyorum ama cok yıpranmıs gıbıler.

Ayrıca tavuklarının gülük olabılır olucak ırktan tavuklar cunkı.
Ayrıca gülük tavuk yanlız bır yere yatırılır onun oldugu yere baska tavuk gırmesı engellenır yemı suyu yakınına konur o yer ıhtıyacını görür yatar.

Gülük olmus tavugu yatırdıgın yerde fazla rahatsız etmemek lazım yoksa sıtrese gırer...

Masallah 4 tavugum var hergun tıkır tıkır yumurtluyorlar nazar deymesın ama ıyı bakıldıkları ıcın gunluk yumurtluyorlar yoksa gun asırı yaparlardı.

Neyse horoz bende alıcaktım gülük yatırırsam horozlu yumurta sorunu yasamayım dıye ama burası sosyetık bır yer abantın cevredekı vıllalar rahatsız olur dıye alamıyorum bırı bısey derse kaldıramam cunkı ama horozlu yumurta bırınden bulup alıcaz artık hazır mecburen...

Sn. Badee,

tecrübeye dayanan çok önemli bilgiler veriyorsunuz. Teşekkürler..

Tam 61 iletiniz var ve hepsi bu sayfada, tavuk yetiştircilğinde... Sitenin tam altında oturdunuz kaldınız _ güllük gibi_ :), bir merdiven bile yukarıya çıkmadınız... tavukların beslendiği bahçeniz çok küçük mü? Onlar için sebzeler[/B[B]] yetiştiriyor musunuz?

Saygılar

limon_sever
10-04-2011, 16:46
Sitenin tam altında oturdunuz kaldınız _ güllük gibi_ :)
Çok yaşayın :)

157aydeniz
10-04-2011, 18:35
Benim tavuğum bu gün gurk oldu dün yumurta yapmıştı bu günde yumurtladı ben tavukları açtığımda o yumurtaların üstüne yatıyordu.sonra tavuklar dışarı çıkınca o da 15 dakika sonra yumurtaların üstünden kalkıp dışarı çıktı.Ama hiç gurk gurk diye ses çıkarmıyordu sonra baktığımda yumurtaların orada bekliyordu horoz yanına gelince gurk gurk diye ses çıkarmaya başladı.Daha bugün yeni gurk sesi çıkarıyor ama yumurtluyor devamlı gurk sesi çıkarmıyor bazen çıkarıyor onu diğerlerinden ayrı bir kümese koydum folluğuna 10 tane yumurta koydum ama daha oturmadı acaba daha yumurtlayacak yumurtaları olduğu için mi yumurtaların üstüne yatmıyor yoksa benmi yumurtaların üstüne tavuğu yatırmam lazım yoksa kendisi mi yumurtaları görüp üstüne yatar....Bilgilendirirseniz sevinirim...

Badee
12-04-2011, 23:40
Sayın Halil önen öncelikle bir yere oturmam ben merak etmeyin.Ayrıca anadoluda kuluckaya yatıcak tavuklara söylenen isimler bölgelere göre deyişir.Karadenizde ve boluda güllük derler ic anadoluda egede gürk derler trakyada gülk derler.Türkcemin bozuklugundan dolayı bunu yazdıysanız herkesin türkcesi iyi olmaya bilir helede yurt dısında yasamısanız.Ayrıca burası türk dil kurumu sınav yeri ise bilemicem.Kendim su ürünleri mezunuyum ve bir cok hayvan yetistiriciliği yaptım kanarya üretimi yaptım ufak capta iki üc cifti ürettim coğalttım deneme ve gözlem icin.Yazın oldugu gibi kısında muhabet kusu yavrusu alına bilicegini ve bunun denemesinide yaptım bir kıs boyunca 37 yavru alarak türkiyede bir ilkin altına imza attım.Tavuk konusundada bircok cinsi beslendim gözlemledim ve sonuc olarak tüm cinlerin ortak noktalarını ve verim oranını yükseltmenin yollarını buldum.Bir iki örnekte tavuklar icin vermek gerekirse tavugunuz yumurtlamıyorsa örneğin yumurtlamasını ıstedıgınız kasa veya foluga bildiğimiz patates cuvaları vardır veya un veya seker onu düzgünce yayarsanız oraya icine arzunuza göre birde yumurta atarsanız basarılı olursunuz yumurtlamasında bundaki incelık cuval düzgünce yayıldıgında tavuk onun ıcıne girer ayakları ile onu saga sola germeye baslar bunu yapmaya basladıgında anlayınkı yumurtlaması yakındır bır ıkı gun icinde. Tavuklarınızın sitressiz ve düzgün yumurtlamasını istiyorsanız tavuklara arada sekerli yiyicekler verin azmiktardada olsa mesela iki adet (iki parca) bisküvi gibi sekerli olsunda yer onlar bayılır.Nedenı bilimsel bir gercektir cikolata veya sekerli yiyicekler sitresi azaltır mutlu olmasını saglar hayvanın huzurlu yasar.Diyeceksiniz ne alaka tavuk insanmı inanın bana sitrese giren bir tavuk yumurtadan kesilir sık yumurtlamaz devamlı huzursuz olur tedirgin olur tüylerinde sorunlar olur vb.Tavuklarınız dısarı cıkma sansı varsa bir tuttam tavuk adedine göre mısır atın bir avuc kadar cıktıklarında yem harici bu onların yumurtalarının daha besin degerini artırır ve daha kırmızı olmasını sağlar.Kısacası gözlemlerimle edindiğim tecrübelerimi paylasıyorum insanlarla.Son olarak 157aydeniz arkadasım bir tavuk gülk,güllük,gürk olmussa zaten yumurtadan kesilmesi lazım.Buda su demek senın tavuk daha tam güllük olmamıs oldugunda anlarsın zaten hic kalmamaya baslar yumurta üstünden ozaman koyucagın yumurtaları koyarsın altına...

157aydeniz
13-04-2011, 14:45
2 hafta bir tane köy tavuğu aldım aldığım tavuk hep yüksek yerlere çıkıyor yumurtalamak için 2 tane diğer kömürlüğün üst kısmına çıkmış yumurtlamış ve yumurtalar kırılmış.diğer tavukların yumurtladığı yere yumurtlamıyor.bende o yüksek yere kasa koydum içinede talaş koydum oraya yumurtlasın diye oda yine çıktı tepeye onun içine girdi yumurtladı.benim sorum şu acaba tavuk güvenli sandığı yere yumurtluyor olabilirmi.ve o yumurtaları almassam tavuk yumurtaların biriktiğini görüp gurk olabilirmi.çünkü diğer tavuklar onun yumurtladığı yeri bilmiyor.diğer bir soruda tavuk yumurtaları biriktirmek içinmi diğerlerinden ayrı gizli bir yere yumurtlar...

limon_sever
14-04-2011, 13:28
Kara tavuğum dün böyleydi bugün daha kötü. Çok zayıflamıştı. Tüy dökümüne girmişti. Ne oldu anlayamadım birden kötüleşti. Ölecek sanırım :( :( :(

thares
14-04-2011, 17:17
Üzgünüm Sanırım Ümit Kalmamış Geçmiş Olsun

limon_sever
14-04-2011, 17:52
Malesef öldü :( :( :( :(

Mavi_ay
14-04-2011, 21:18
yem ve suluklarını değitirmeyi unutma hastalık varsa diğerlerine bulaşmasın kümesede kireç dök bir kaç gün sonra süpürürsün hyvanlar kireçten zehirlenmezler.

limon_sever
14-04-2011, 22:10
Dün toz kireç dökmüştüm. Suluklar ve yemlikleri değiştirmedim. Onları da değiştireyim. Çok üzüldüm ama 3-4 gün önce sapasağlamdı hiç bişeyi yoktu eceli mi geldi nedir anlamadım :(

157aydeniz
14-04-2011, 22:34
Arkadaşlar benim tavuğum dün dışarıda dolaşırken yavru bir fare gördüm ağzında.onu yedi acaba bi şey olurmu hastalık falan kaparmı acaba...

Mavi_ay
15-04-2011, 10:12
Tavuklar o dediğini herzaman yapar fare yılan buldumu götürür veba aşısı varsa tavuklarına bişey olmaz gerçi günümüzde veba hastalığı sık görülmüyor.

alectoris
15-04-2011, 14:09
Fare yiyen tavuk gördüm ama yılan sanki biraz büyük kaçar gibi. Yavru yılan olursa başka tabi. Solucan niyetine götürürler.

Yılanla sadece Hint tavukları baş edebilir diye düşünüyorum.

xemr
19-04-2011, 18:40
3 köy tavuğum 4 ligorin birde horozum var hepsi aynı kümesteler daha acemiyim 1 aydır beslemeye başladım ama köy tavuklarım hala gurk olmadılar bunun sebebi acaba hepsinin horozun ve ligorinlerin köy tavuklarıyla aynı kümeste olmasının etkisi varmı sizce **** ilerdemi olurlar olmaları için yapmam gereken birşey varmı acaba bu konuyla alakalı tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim bide yumurtaları alıyorum altlarından sadece 1 tane bırakıyorum

Halil Önen
20-04-2011, 00:02
Sayın Halil önen öncelikle bir yere oturmam ben merak etmeyin.

Ayrıca anadoluda kuluckaya yatıcak tavuklara söylenen isimler bölgelere göre deyişir.Karadenizde ve boluda güllük derler ic anadoluda egede gürk derler trakyada gülk derler.

Türkcemin bozuklugundan dolayı bunu yazdıysanız herkesin türkcesi iyi olmaya bilir helede yurt dısında yasamısanız.Ayrıca burası türk dil kurumu sınav yeri ise bilemicem.

Kendim su ürünleri mezunuyum ve bir cok hayvan yetistiriciliği yaptım kanarya üretimi yaptım ufak capta iki üc cifti ürettim coğalttım deneme ve gözlem icin.

Tavuk konusundada bircok cinsi beslendim gözlemledim ve sonuc olarak tüm cinlerin ortak noktalarını ve verim oranını yükseltmenin yollarını buldum.
...

Sevgili Badee,

yazdıklarınız tecrübeye bağlı değil ( ben öyle yazmıştım) aynı zamanda eğitimden gelen bilgiye de dayanıyormuş.

Bak buna daha çok sevindim.

''Güllük'' benzetmesi, sizden bilgi ve tecrübelerinizden daha çok yararlanma isteğimdendir, hep burada yazmanızdandır.

İletilerinizdeki karakter hatalarından değil şikayetim _ ki olamaz zaten_ ancak satır aralarının olmaması benim gibi dört gözlü ve görme kusurluların; aynı satırı bir daha okuyup 'ben bunu hatırlıyorum' dedirtmesindendir...:)

Saygılar

xemr
27-04-2011, 09:14
arkadaşlar 3 köy tavuğum var 1 ay önce aldım ve hala gurk olmadılar ne yapmam gerekiyor:(

demirdoven35
29-04-2011, 17:13
Herkese selamlar hobi amaçlı ve taze yumurta için evimizin bahçesinde tavuk beslemeyi düşünüyorum bu konuda İzmir'de güvenerek yumurta tavuğu alabileceğim neresi var acaba bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum

157aydeniz
01-05-2011, 01:32
benim tavuk 6 gündür yumurtaların üstüne yatıyor...acaba yumurtaların nem dengesini omu ayarlıyacak yoksa benim nemli toprakmı koymam lazım tavuğun eşinmesi için...daha önce okumuştum yazılarda çıkmasına 1 hafta kala nemli toprakta eşinmesi lazımmış yumurtaların kabuğunun yumuşaması için..sizce şimdimi koyayım yoksa çıkmasına 1 hafta kalamı koyayım...

thares
01-05-2011, 07:21
benim tavuk 6 gündür yumurtaların üstüne yatıyor...acaba yumurtaların nem dengesini omu ayarlıyacak yoksa benim nemli toprakmı koymam lazım tavuğun eşinmesi için...daha önce okumuştum yazılarda çıkmasına 1 hafta kala nemli toprakta eşinmesi lazımmış yumurtaların kabuğunun yumuşaması için..sizce şimdimi koyayım yoksa çıkmasına 1 hafta kalamı koyayım...

Tavuğa kesinlikle müdahale etmeyin o kendi işini bilir sadece tavuğun mümkünde günlük kalkışında geniş bir alanda gezmesi mümkünse her şeyi kendi bulur nem işini halleder ancak kümeste komple kapalı ise o zaman nemli toprakta isterse deşinmesi için son günler için koyabilirsiniz

m-elike
22-05-2011, 21:04
iyi geceler. bugün çok üzgünüm, sizinle paylaşmak istedim. 2 tavuk 1tane de horoz cüce süs tavuklarım vardı. Tavuğumun biri 4 gündür kuluçkada yatıyor. Bugün bahçeye gittiğimizde;kümesin etrafındaki gezinti alanının tellerinin parçalanmış ve 1 tavukla 1horozumun tüyleri ortalıkta uçuşurken bulduk. kuluçka yatan tavuğuma yetişememiş Allahtan; zavallıcıkta hala kuluçkaya yatmakla meşgul. İnşallah güzel civcivlerimiz olurda çillinin ve paşanın acısını unutturur.
Tel örgüler çok dayanıksızmış arkadaşlar; köpek ki% köpek telleri parçalamış. kümes yapacakların dikkatine. Biz eşimle kalın telle tekrar gezinti alanlarının etrafından geçtik.Tavukta olsa insan hepsine sevgiyle bağlanıyor hele kızım ;çilliyi isterim diye tutturdu. Bütün vahşi hayvanların kümeslerinizden uzak durması dileğiyle!! iyi geceler.

thares
23-05-2011, 08:21
iyi geceler. bugün çok üzgünüm, sizinle paylaşmak istedim. 2 tavuk 1tane de horoz cüce süs tavuklarım vardı. Tavuğumun biri 4 gündür kuluçkada yatıyor. Bugün bahçeye gittiğimizde;kümesin etrafındaki gezinti alanının tellerinin parçalanmış ve 1 tavukla 1horozumun tüyleri ortalıkta uçuşurken bulduk. kuluçka yatan tavuğuma yetişememiş Allahtan; zavallıcıkta hala kuluçkaya yatmakla meşgul. İnşallah güzel civcivlerimiz olurda çillinin ve paşanın acısını unutturur.
Tel örgüler çok dayanıksızmış arkadaşlar; köpek ki% köpek telleri parçalamış. kümes yapacakların dikkatine. Biz eşimle kalın telle tekrar gezinti alanlarının etrafından geçtik.Tavukta olsa insan hepsine sevgiyle bağlanıyor hele kızım ;çilliyi isterim diye tutturdu. Bütün vahşi hayvanların kümeslerinizden uzak durması dileğiyle!! iyi geceler.

Geçmiş Olsun Çok Üzüldüm
Kümesin tel olan kısımları kesinlikle köpek, gelincik, tilki gibi hayvanların parçalayamayacağı kadar sağlam tellerle yapılmalı.
Tekrar Geçmiş Olsun Gurk tavuğun yumurtaları ile beraber sağ olması teselli olmuş.

dremre
23-05-2011, 08:46

Çok geçmiş olsun. ben de benzer olaylar yaşadım. sonra sağlam tel kullanıp telin altını da betonun içine soktum rahat ettim. umarım yumurtalarınızdan sağlıklı civcivler çıkar da rahmetlilerin acısını bir nebze unutturur.

Delimus
23-05-2011, 22:29
Benim folluk 2 tane geçen 2 tavuğum gurktu 2 si aynı folluğa yatıyordu sonra civcivler çıktı 4 tane ne yazıkki 1 tanesi sağ fakat 2 si birden annelik ediyor civciv nereye giderse 2 tavukta dibinde :) bu normal mi ? Aslında diğerinin daha fazla yatması lazımdı başka tavukta 2 si yerine kalan diğer yumurtaların üstüne yatınca seslenmedim fakat 10 dan fazla yumurta var ne çıkan var nede biz yumurta yiyebiliyoruz. Folluğu böldük gine gidip diğer folluğa yapıyorlar ne tavsiye edersiniz böyle trafik çok karışıyor.Yeni folluğa nasıl alıştıracağız.

Dremre Çit teli kullanın kalın galvenizli , bizimde başımıza benzer olay gelince kalın çit telinden yaptık şuan rahatız fakat civcivler bu sefer kaçıyor aradan ona çıkmadan önlem alın yoksa annesi koruyamadığından telef olur.

m-elike
24-05-2011, 17:53
Derdime ortak olan tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim. Bizimde şu an tek tesellimiz kuluçkadaki yumurtalar. 11 tane yumurtamız var bir kaç tanesinin bile çıkması bizi çok teselli edecek.
Sn. delimus kalın teli ince telin üzerine çektik, umarım tellerde sorun olmaz.

glatyotör
24-05-2011, 20:29
arkadaşlar bir süre önce tavuklarıma hastalık geldi 5 tavuk bi horozum vardı hastalıktan sonra 2 tane tavuğum kaldı onlarda hastalanmasın diye büyük kümesten alıp gurk tavuk için yaptığım ufak kümese koydum travuklardan biride 1 aydır filan yalancı gurktu yumurtlasın diye koyduğum ufak folluğa iki günden beri düzenli bastı bugün kaldırdım altına 7 tane yumurta koydum çünkü tavuğun yapısı küçük tavuk istediği zaman gezinsin diye kümesin kapısını açmam gerekiyor ama öbür tavuk çıkar bu şekildede.benim asıl sorum gurk olmayan tavğu büyük kümese
koysam tabi iyice temizleyip altına kireçleyip tavuğu önceki kümese koysam yani tavukların hastalandığı kümese o tavuğada bişey olurmu çünkü daha tavuk alacağız sakatlık çıkmasın cevaplarınızı bekliyorum...

bittersweet
26-05-2011, 20:34
hepinize merhaba,

onceden yazmistim 4 tavuk 1 horozumuz var diye yanina iki tavuk daha almistik ama yaklasik 3-4 hafta once 1 tanesini yenmis kalanlari ise bogulmus bir halde bulduk... cok uzulduk o zaman, nasil oldu bilemiyoruz ama gelincik yapmistir diyorlar...

sonrasinda 4 tavuk 1 horoz aldik yeniden karsi komsumuzdan... ilk 1-2 gun disari kactilar ama sonra alismislardi yeni yerlerine ve yumurtlamaya da baslamislardi. gecen hafta sehir disindaydik ve komsumuza emanet ettik tavuklari...

geldigimiz gunun sabahi kumeste tavuklarin 1 tanesini olu bulduk ama hicbir yara bere veya bogusma belirtisi yoktu, diger yandan tavuklar yumurtlamayi da kestiler, ve son olarak da iki gecedir kumese girmeyi reddediyorlar annem resmen bagirta bagirta sokuyor tavuklari iceri...

sizce iceri neden girmiyor olabilirler?

olen tavugun basina ne gelmis olabilir?

ve yumurtadan kesilmelerinin sebebi ne olabilir?

yardimci olabilirseniz sevinirim cunku anlamiyoruz ne oldugunu...

alikök20
28-05-2011, 00:16
geceleri kümese sansar giriyor olabilir **** böyle bi hayvan bu hayvanın burnu girse geçiyor komşum çok uğraştı o hayvanla 2.5 3 cmde fazla boşluk kalmasın varsa köpek gibi bi imkanınız kümes yakınlarına bağlayın faydasını görürsünüz

Badee
28-05-2011, 13:30
Benim sorunum var ama nasıl cözücem bilmiyorum.Benim iki yasındakı tavugumun ağzında mantarcık gibi bisey cıktı benzer bisey yem yemesine su icmesine zorlanıyor yemlerı zor topluyor olusan mantarı özel cımzbızla aldım ordan ama kanadı.Ve kümesini ayırdım baska yere kapadım suyunu yemını koydum.Sanırım mantar olması lazım böyle ağzının bir bölümünde beyazımsız sarımsı sakat gibi biseydi o kütleyi oran temizledim ama bilmiyorum gene cıkarmı ilacıda varmı bilmem ama onun yumurtasını felan yemem iyice iyilesene kadar.Hasta gibi deyil ama ne olursa olsun ağzındakı o yara gecene kadar nooo. Artı genc feriklerden birinin bir sabah kafasındakı tüylerın birazı yok sekilde cıktı kümesten.Biseymi acaba daldı ona kafasındakı tüylerı kopardı diyede düsündüm sonra o kafasındakı cıplak kısım kanadı sımdı sakat bağladı gayet saglıklı gözüktüğü icinde bisey yapmayı düsünmedim.Sizce ikisi icinde neler yapmak lazım.?Yumurtalarında bir sorun olurmu sağlık acısından.Kafasında sorun olan 35 günü gectı o olalı eğer kötü bisey olsa sankı hastalanırdı gibime geliyo.

addo
29-05-2011, 21:19
bade ciprasid diye insanların kullandığı antibiyotik kullanmıştım hiç birsey kalmadı günlük yarısını veriyordum

kerem001
30-05-2011, 18:56
Tavuğum ilk kez bugün yumurtladı biraz halsiz neden?Birde bundan sonra ne yedirmeliyim?