PDA

View Full Version : Tavuk yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15]

shenile
04-05-2017, 08:33
Kaynanam bu sabah gidip yunurtalarin birisini kirmis bakmis ve icinde civciv ölmüs gelisimi tamamlanmamis 9 tane yumurta ve hepsi buyuk ihtimalle boyle.
Bu nasil olabilir ya hepsi dolluydu laki gelisimi tamamlanmamis gercekten cok üzuldum ya Tavugun 21 gun oturmasina deymedi :( ilk defa boyle birsey oldu yeri sicak altinda talas ve saman vardi gunde 1 defa cikiyordu oda banyo yapmak icin biraz gezmek icin yoksa hep yerindeydi sasirdim ya.
Evdeki gobek fitigi olan civcivimi sabah kaybettim elimden gelen herseyi yaptim olmadi ayagi kalkacak hali yoktu cunku.
Bu senenin ilk kuluckamdan aldigim sonuc hüsran oldu.

Ege.Aksoy
05-05-2017, 18:11
Herkese iyi akşamlar bende amatör olarak geçen yıl yurt dışında aldığım 10 yumurta kapasiteli kuluçka makinesine 13 mart 2017 tarihinde 10 yumurta koydum 2 nisan 2017 tarihinde 9 tane civcivim oldu sizlerle paylaşmak istedim

Ege.Aksoy
05-05-2017, 18:17
bu resimlerde devamı

Ege.Aksoy
05-05-2017, 18:21
yanlız cinslerini bilmiyorum

Ege.Aksoy
05-05-2017, 18:27
Pazar günü kayın validemin bahçesine amatörce kümes yaptım

Ege.Aksoy
05-05-2017, 18:31
Yeni yumurtalar buldum biri yeşil olmak üzere bu defa 7 tane 25/04/2017 tarihi itibaren bakalım bunlardan nasıl civcivler çıkacak

aydemiraydın
06-05-2017, 07:12

kümesin hava alan bi yerini göremedim. içerde sıcaklık kaç dereceleri buluyor?

latif.07
06-05-2017, 14:34

Bahçe kümesinin 4 tarafından en az 1 tarafının telle açık olması lazım, ya sıcaktan nefessiz kalır ölürler **** hastalanıp ölürler bir tarafına tel takınız.

Ege.Aksoy
08-05-2017, 17:55
Bahçe kümesinin 4 tarafından en az 1 tarafının telle açık olması lazım, ya sıcaktan nefessiz kalır ölürler **** hastalanıp ölürler bir tarafına tel takınız.

Çok sağol arkadaşım, öndeki cam gibi görünen pleksi üzerinde 50 adet delik var, ama haklısın bu hafta sonu gittiğimde içeride 35 derece sıcaklık vardı. Kümesin önünü tel çevirip kapısını gündüzleri açık bırakmayı sadece akşamları kapatmayı düşünüyorum eğer bir aksilik olmaz ise onuda bu hafta sonu yapacağım sizce uygun olurmu? Şimdiden yardımın için teşekkür ederim.

latif.07
08-05-2017, 20:58
Çok sağol arkadaşım, öndeki cam gibi görünen pleksi üzerinde 50 adet delik var, ama haklısın bu hafta sonu gittiğimde içeride 35 derece sıcaklık vardı. Kümesin önünü tel çevirip kapısını gündüzleri açık bırakmayı sadece akşamları kapatmayı düşünüyorum eğer bir aksilik olmaz ise onuda bu hafta sonu yapacağım sizce uygun olurmu? Şimdiden yardımın için teşekkür ederim.

Anladığım kadarıyla kümesinize telden küçük bir bahçe yapıcaksınız. Benim demek istedigim kümesinizde o camlı bölmeyi söküp oraya tel takın delikleri küçük ama kalın bir telden olsun (sansar gelincik kıramayacak kadar sağlam bir tel) kümesin içine hava girsin ve ayrıca imkanınız varsa kümesin başka bir yerine 1 avuç büyüklüğünde 2. bir delik delin ve oraya da tel takın malum önümüz yaz hava sirkilasyonu şart, akşamları bile sıcak oluyor.
Haziran sonu temmuz gibi civcivleriniz artık tavuk olurlar ve insanlık hali hayvanları o kümeste unutursanız bahçeye çıkamazlarsa 50 tane delik onların nefes almalarına kesinlikle yetmez içeride sıcaklık artar oksijen almak zorlaşır ve hayvanlarınızı kaybedersiniz.

Ege.Aksoy
09-05-2017, 18:19
Anladığım kadarıyla kümesinize telden küçük bir bahçe yapıcaksınız. Benim demek istedigim kümesinizde o camlı bölmeyi söküp oraya tel takın delikleri küçük ama kalın bir telden olsun (sansar gelincik kıramayacak kadar sağlam bir tel) kümesin içine hava girsin ve ayrıca imkanınız varsa kümesin başka bir yerine 1 avuç büyüklüğünde 2. bir delik delin ve oraya da tel takın malum önümüz yaz hava sirkilasyonu şart, akşamları bile sıcak oluyor.
Haziran sonu temmuz gibi civcivleriniz artık tavuk olurlar ve insanlık hali hayvanları o kümeste unutursanız bahçeye çıkamazlarsa 50 tane delik onların nefes almalarına kesinlikle yetmez içeride sıcaklık artar oksijen almak zorlaşır ve hayvanlarınızı kaybedersiniz.

Çok sağol dostum yazdıklarını uygulayacağım tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Aklına gelen farklı şeyler olursa paylaşmanı bekliyorum.

shenile
12-05-2017, 08:13
Merhaba arkadaslar birsey sorcam dun baska bir tavugun yumurtalarin ustune yatti gurk oldu sandik hic kalkmadi sabaha kadar. Sabah kalkti ve hala oturmadi yunurtalarin ustune o yumurtalar bozulmusmudur oyle kalip 1 veya 2 gun sonra otursa olur mu yoksa yumurtalar cöp mü oldu simdi???? Bu konuda yardimci olursaniz sevinirim

Baobab
12-05-2017, 10:19
Değerli arkadaşlar ben de uzun süredir bahçeli bir evde sebze ve tavuk yetiştirmek istiyordum. Bir süre sonra bahçeli bir ev taşınınca, yaptığım ilk işlerden biri de demonte bir kümes siparişi vermek oldu. (resim 1)

Son derece şirin bir kümes, ancak, şimdi olsa tuğladan bir kümes yapmayı tercih ederdim. Ankara gibi kışları soğuk geçen bir yerde bu ahşap kümese bayağı izolasyon yapmam gerekecek sanırım. Ayrıca, kapalı kısmı olan 2. Kattaki bölme de 6 tavuk için çok küçük kalıyor. Fiyatı da oldukça pahalıya geliyor tuğladan küçük bir kümes yapmaya kıyasla.

Kümesi sipariş edip monte etmeye başlarken, yurt dışından, tavuk yetiştiriciliği ile ilgili bazı kitaplar sipariş ettim. Özellikle şu resimdekinden çok faydalandığımı söyleyebilirim. (resim 2) Benimkisi gibi küçük bir bahçede az sayıda tavuk besleyecek olanlar için bir çok pratik bilgi mevcut içinde.

Daha sonra, bulunduğum semtte, gene kendi bahçesinde tavuk yetiştirip satan bir adam buldum ve ondan 2 tane cüce koşin süs tavuğu ile gene cüce koşin bir tane horoz aldım. Ardından suluklarını, yemliklerini, 25 kilo kadar buğday-yumurta yemi aldım, veterinere uğrayıp sularına karıştırmak için vitamin-mineral karışımı ve zaman zaman kafeslerini-tavukları dezenfekte etmek için ilaç aldım.

Ardından demonte kümesin montajını tamamladım, ailecek yeni evlerine taşındılar. (resim 3) İnanılmaz şirin hayvanlardı. Bu arada onlara baktıkça öğrendim ki, horoz olmak gayet zor ve sorumluluk isteyen bir iş. Kafese yem attığımda, horoz ilk önce tavuklara yedirip sonra kendisi yiyordu. Ayrıca, ne zaman kafese kedi köpek yanaşsa, kendisini hemen öne atıyor, haremini savunmaya geçiyordu. Yumurta verimleri çok değildi genellikle. Tavuklar 2-3 günde bir kez küçücük bir yumurta veriyorlardı.

Ancak, bir süre sonra benim horoz oldukça erken ötmeye başladı. Komşular rahatsız olup bir şey söylemeseler de, her sabah saat 5’te horoz sesiyle uyanmaktan sıkılınca, 2 tavuk ve 1 horozdan oluşan aileyi gene aynı semtte oturan birisine satıp o para ile 5 tane lohman cinsi tavuk aldım. (resim 4).

Resimlerden göreceğiniz üzere, ilk aldığım 3 tane cüce koşin, ahşap kümesin kendi küçük bahçesinde yaşayıp, üst kattaki kapalı bölmede de istirahate çekilmekteydiler. Ancak, her ne kadar bu kümesin ilanında “10 tavukluk” diye yazmaktaysa da, lohman cinsi 5 tane iri tavuk gelince anladım ki bu küçük bahçeli ahşap kümes normal tavuklara çok küçük geliyor. Bunun üzerine apar topar bahçede 16m2’lik bir alanı panel çitle çevirip, ahşap kümesi ve tavukları buraya taşıdım. Ayrıca üstelerine tel gerdim. Tam her şey yolunda derken bir de baktım ki içeride kediler fink atıyor. Panel çitin tel aralıkları kedilerin geçebileceği kadar büyükmüş. bunun üzerine gidip bir top kümes teli aldım, bütün panel çitin etrafını ayrıca bir de kümes teli ile kapattım. Sanırım, eğer en başta sadece birkaç sopa dikip etrafını kümes teli ile çevirseydim, çok daha ucuza mal olacaktı. Üstelik, bu 16 m2’lik alanda yağmur yağdığında her yer çamur olduğundan ve bu durumda 5 tane tavuğum pek kaçacak yer bulamadığından, bu sefer de bu alanın çatısını yapıp yağmurdan kardan ıslanmalarını önlemek gibi bir durum ortaya çıktı. her ne kadar üstlerinde 1 metre eninde idareten küçük bir çatı varsa da, yağmur yağınca kesinlikle yeterli gelmiyor. (bakın böyle böyle bahçeye yeni bir ev inşa etmeye doğru ilerliyorum. Tavuk beslemenin bir faydası daha! ;)

Bugünlerde fiyat araştırması yapıyorum, muhtemelen bütün çatıyı eternit ile kapattıracağım.

Ancak, tavuk maceram bu 5 lohman tavukla da sona ermedi. Bir süre sonra, maalesef bu yeni tavuk seçimimin de yanlış olduğunu fark ettim. Adeta nazi kampından kurtulmuş gibiydiler. Gagalarının üst kısımları kesik, yürüyemeyen, pek canlılık emaresi göstermeyen, yumuşak bir şeyler yemeye alıştıklarından buğday mısır gibi sert yiyecekleri yiyemeyen ve en kötüsü de yumurtlamayan tavuklardı bunlar.

Bu durum karşısında tekrar bütün lohmanları bir kutuya koyup, bana satan adama götürdüm ve paramı geri aldım.

Tam şimdi ne yapacağım diye düşünürken, bir arkadaşım, “tavukçuluk araştırma enstitüsü” diye bir yer olduğunu (Ankara), orada aşılı sertifikalı tavuklar satıldığını söyledi. Ben de bu sefer oraya gidip 7-8 aylık 6 tane plymouth rock cinsi tavuk aldım. Şimdi onlara bakmakla meşgulüm ve çok memnunum. (resim 5). 6 tavuktan günde 4 tane yumurta alıyorum ve ayrıca son derece cana yakın tavuklar. Adeta arkadaş gibi olduk.

İlginç bir şekilde, tavuk arkadaşlarım mutfaktaki artıkları, soğan, elma kabuklarını vs “yüksek kaliteli” diye satılan buğday ve yumurta yeminden çok daha fazla seviyorlar. Hatta bahçede topladığım yabani otlara bile daha fazla bayılıyorlar. Ben de o yüzden bu hazır yumurta yemi işinden vazgeçmeyi planlıyorum elimdekiler bitince. Zaten mutfak artıkları vs yetip de artıyor bile.

Bu arada sürekli tavuklarla ve bahçe ile ilgilenmenin, karşılığında dünyanın en taze ve protein değeri yüksek yumurtalarını yemenin verdiği mutluluk çok fazla. Bahçesi olan bütün arkadaşlara tavsiye ediyorum.

Selam ve sevgiler.

Hestia
21-05-2017, 10:44
Arkadaşlar selam,

Gördüğüm kadarıyla konu eskisi kadar aktif değil ancak benim gibi yeni başlayan arkadaşlar da vardır umuduyla girişiyorum.

Yaklaşık 8 senedir doğa ile iç içe yaşamamıza rağmen nihayet bu yıl kümes girişiminde bulunduk.

Kümesi tuğladan kendimiz ördük. Henüz sıva vs. yapmadım, sanırım hastalıkları önlemek için pürüzsüz bir yüzey olması gerekli, bu nedenle yakında onu da yapacağım. Biraz aceleye geldi, yavaş yavaş geliştirip düzenleyeceğim.

Yakın bir komşumdan 13 tane austrolorp civcivi aldım. Bir de Sultan adında onlara analık eden sussex var. Sultan'ı civcivler büyüyünce geri vereceğim. Şimdilik minikler yerlerine alışana kadar onları korusun kollasın.

Yaklaşık bir haftadır bendeler. Civciv yemi alma dedi amca, almadım ben de: kırık Mısır, buğday, pişmiş yumurta ve yeşillikle besliyorum. Yumurtayı kabuğu ile vermememi tavsiye etti bir dostum, onun tavsiyesine de uyacağım.

Sizlerden de Öneriler ve tavsiyeler almak isterim. Saygılar.

Ege.Aksoy
23-05-2017, 15:51
Yeni yumurtalar buldum biri yeşil olmak üzere bu defa 7 tane 25/04/2017 tarihi itibaren bakalım bunlardan nasıl civcivler çıkacak

Geçen hafta çıktılar

Ege.Aksoy
23-05-2017, 15:55
Geçen hafta çıktılar

Şimdide ataks cinsi 9 adet yumurta koydum haydi hayırlısı

sulo18
23-05-2017, 21:46
Swlemun aleykum abilerim benim 1.5 aylik civcilerim var nedendese yuzleri bembeyaz oluyulyo hep dusunuyolor ne yapmam lazim yardimci olursanız sevinirim bugun bitanesi olmus buldum elimde hiprodoksi var bide vitamin var

Ege.Aksoy
24-05-2017, 17:07
Arkadaşlar selam,

Gördüğüm kadarıyla konu eskisi kadar aktif değil ancak benim gibi yeni başlayan arkadaşlar da vardır umuduyla girişiyorum.

Yaklaşık 8 senedir doğa ile iç içe yaşamamıza rağmen nihayet bu yıl kümes girişiminde bulunduk.

Kümesi tuğladan kendimiz ördük. Henüz sıva vs. yapmadım, sanırım hastalıkları önlemek için pürüzsüz bir yüzey olması gerekli, bu nedenle yakında onu da yapacağım. Biraz aceleye geldi, yavaş yavaş geliştirip düzenleyeceğim.

Yakın bir komşumdan 13 tane austrolorp civcivi aldım. Bir de Sultan adında onlara analık eden sussex var. Sultan'ı civcivler büyüyünce geri vereceğim. Şimdilik minikler yerlerine alışana kadar onları korusun kollasın.

Yaklaşık bir haftadır bendeler. Civciv yemi alma dedi amca, almadım ben de: kırık Mısır, buğday, pişmiş yumurta ve yeşillikle besliyorum. Yumurtayı kabuğu ile vermememi tavsiye etti bir dostum, onun tavsiyesine de uyacağım.

Sizlerden de Öneriler ve tavsiyeler almak isterim. Saygılar.

Selam arkadaşım bende senin gibi amatörce birşeyler yapmaya çalışıyorum öncelikle latif.07 rumuzlu arkadaşımız ile iletime geçmeni tavsiye ederim.

mister73
25-05-2017, 08:06
Değerli arkadaşlar ben de uzun süredir bahçeli bir evde sebze ve tavuk yetiştirmek istiyordum. Bir süre sonra bahçeli bir ev taşınınca, yaptığım ilk işlerden biri de demonte bir kümes siparişi vermek oldu. (resim 1)

...

Selam ve sevgiler.

Merhaba, tecrübe paylaşımı için çok teşekkürler. Gördüğüm kadarıyla epey bir mücadele etmişsiniz ama nihayetinde mutlu sona ulaşmanız beni de sevindirdi. Kısmetse bu yaz bahçeli evimize taşınmayı ve bir kümes kurmayı ben de düşünüyorum.

Çok ses yaptığı için horozdan vazgeçmeniz ve hazır kümesi tavsiye etmemeniz bana da yol gösterici oldu. Zira o hazır kümesleri ben de biraz araştırmıştım ve hoşuma da gitmişti ama biraz pahalı geldi. Ayrıca küçüklüğümden beri rahmetli babamın yaptığı her kümeste mutlaka horoz olurdu, ama o zamanlar ilçedeydik ve hemen herkesin kümesi vardı :)

Ben de Ankara'dayım ve merak ettiğim bir diğer konu yazın komşuları rahatsız edecek derecede koku yapıp yapmadığı. Varsa bu konuda tecrübesi olan arkadaşların fikirlerini almak isterim.

Kafamdaki plan şu şekilde; mutfak balkonunun altında kalan alanın etrafını tuğla ve tel ile çevirip içine 3-4 adet tavuk koymak. Amaç tabi ki de sağlıklı yumurta yemek. Tavuk cinsi olarak bahsedilen plymouth rock uygun olur sanırım veya yakındaki köyden de alabilirim ama pek anlamadığım için yumurtlamayan bir tür alma ihtimalim de var:( Gerçi yumurtlamazsa geri getireceğimi baştan söylersem belki problem olmaz. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Herkese sağlıklı bol yumurtalı kümesler...

Erdem 01
25-05-2017, 10:38
Ağaçlar net te Sera bölümünde sera kurulum projeleri son sayfasında ve diğer yerlerde PVC su borusundan Sera örnekleri ve videoları var. Bahçenize bu örneklere göre Kümesler yapabilirsiniz. Alt kısmına kemirgenlerin girmeyeceği çit tel, kum teli çevirip üstüne hava pencereleri olan branda veya naylon geçirebilirsiniz. Tel çit toprağın 20-30 cm altına girerse toprağı kazıp girmeleri önlenir. Yaz Kış içinde rahatça dolaşıp temizlenir.

Ege.Aksoy
28-05-2017, 18:11
[QUOTE=Ege.Aksoy;150588http://www.agaclar.net/forum/images/editor/menupop.gif4]Pazar günü kayın validemin bahçesine amatörce kümes yaptım[/QUOTE

Artık büyüdüler.

Ege.Aksoy
28-05-2017, 18:13
[QUOTE=Ege.Aksoy;150588http://www.agaclar.net/forum/images/editor/menupop.gif4]Pazar günü kayın validemin bahçesine amatörce kümes yaptım[/QUOTE

Artık büyüdüler.

Hestia
28-05-2017, 18:31
Bugün ilk kez kümesten çıktık kontrollü biçimde, 4 kedimiz de bize eşlik etti. Anladık ki bizim bu alanı çevirmemiz gerekecek.

Uysal01
29-05-2017, 00:16
649618

649619

649620Fidanlarla uğraşırken,tavuk yetiştirmeyede meraklandık.

Zekoş
06-06-2017, 21:25
Merhaba arkadaslar.. Daha önceden buradan sormuş oldugum bir soruyu yine kendim cevaplamak istiyorum;)
Gecen sene makineden cıkmıs civcivlerin gurk olup olamayacağını sormustum.Bu sene ataks melezi tavugum gurk oldu ve 9 yumurtadan 6 tane çıkardı mutlulugu tarif edilmez..seyretmeye doyum olmuyor ;)..Telefondan girdigim icin resimlerini paylasamıyorum malesef...Ve böylece bu konuda tecrübe edinerek konuya acıklık getirmis olduk;)

latif.07
07-06-2017, 00:00
Merhaba arkadaslar.. Daha önceden buradan sormuş oldugum bir soruyu yine kendim cevaplamak istiyorum;)
Gecen sene makineden cıkmıs civcivlerin gurk olup olamayacağını sormustum.Bu sene ataks melezi tavugum gurk oldu ve 9 yumurtadan 6 tane çıkardı mutlulugu tarif edilmez..seyretmeye doyum olmuyor ;)..Telefondan girdigim icin resimlerini paylasamıyorum malesef...Ve böylece bu konuda tecrübe edinerek konuya acıklık getirmis olduk;)

Yeni civcivleriniz hayırlı olsun diyelim o zaman ;) Sarı ingiliz(hint) tavugu ile kırmızı agırlıklı köy horozunu melezlerseniz çok iyi bir anaç elde edebilirsiniz

Bazen sagda solda duyuyorum makine civcivi gurk olmaz ya da
gurk olmuyor diye böyle bir şey yok arkadaşlar. Hayvanın dna sında zaten belli bir olgunluga ulaşınca yumurtlamak belli bir süre sonrada o yumurtaların üstüne yatmak var o civciv makine civcivi de olsa ördek altındada çıksa ya da tavuk altındada çıksa dna sında ne varsa onu yapıcaktır. Sadece makine civcivlerinde istisna olmakla birlikte 100 civcivden 1 tanesi oda genellikle horoz oluyor küçük çocuklara rahatsızlık verebiliyor nedeni de dogdugu günden beri insanları yemlik suluk gibi yanında zararsız olarak gördügü için ama anne altında çıkarsa annesi insanlardan kaçtıgı için oda kaçıyor. Makine civcivinden çıkan tavuklar daha zeki oluyorlar bunu da ısının daha düzenli oluşuna veriyorum, şahsi görüşüm makine tavukları beyinlerini daha iyi kullanıyorlar.

muratcolak
07-06-2017, 03:13
Memlekette kus gribikabusu hortluyo gibi..Bolgemizde bir kac koyde kanatlilar toplu olarak yok edildi..

Zekoş
07-06-2017, 07:54
Tesekkür ederim Sayın Latif 07 ;)
Dedginizi yapmak isterdim ama burda fazla tavuk besleyen yok..Tavugun altina konulacak yumurtanin günlük olmasi gerekiyormus.Yani internetten getirmekte riskli çıkmayabilir.Sadece 2 adet hint tavugu yumurtasi bulabilmistim cok sükür onlarda cıktı.Cocuklugumdan hatırladigim kadariyla tavuk civcivlerinin yanina yaklastirmazdi bu tavuk cok uysal..Normalde yakalayamazdik bu tavugu simdi kendini bile sevdiriyor:)
Tavuk deyip gecmemek lazım o bile yasama ayrı bir tat katıyor..

Poizer
12-07-2017, 13:52
Şimdide ataks cinsi 9 adet yumurta koydum haydi hayırlısı

Bu cihazı nereden temin edebiliriz?

latif.07
12-07-2017, 16:56
Bu cihazı nereden temin edebiliriz?

googleye kuluçka makinesi ya da hobi kuluçka makinesi yazarsanız çıkar ama almışken 48 lik olanı almanızı tavsiye edebilirim

dremre
27-07-2017, 09:22
Kuluçka Makinası | Kuluçka Aksesuarları | Bıldırcın Kafesi | Kulucka.com (http://www.kulucka.com) sitesi var bir çok malzemeyi burada bulabilirsiniz. ayrıca sahibinden.com sitesinde de denk gelebilir.

Zekoş
04-08-2017, 09:07
Arkadaslar gurka yatırdığım tavugum 4 civciv cıkardı ve 1 ay baktıktan sonra bıraktı.Civcivlerini gagaladigi icin bende diger tavukların icine koydum.Ama tavuklar unuttuklari icinmidir yabanci saniyorlar galiba; cok dövüyorlar.Böyle bir durumda ne yapmam gerekir?

ahaknet
28-08-2017, 13:31
Merhabalar, öncelikle 118 sayfayı okudum. Bir çok bilgi edindikten sonra bende kanatlı ailesine merak salarak bahçemde küçük bir kümes yapmaya karar verdim. Biraz araştırma yaptıktan sonra kümes modeline karar verdim. Ankara'da kış şartlarına uygun olması amacıyla dış kaplama çam kereste ara bölme taşyünü iç kaplama OSB oldu. Kümes duvar kalınlığı 12 cm, 3 taraflı pencere, 1 adet bahçeye açılan (tavuklar icin)dikey sürgülü kapı, 1 adet kapalı alan kümes temizlik kapısı ve ana bahçeye açılan kapı var. Kümes 10x10cm kalas üzerine kurulu. Kapalı kümes ölçüsü en 90cm boy 105cm yükseklik ön 110cm arka 80cm. Kümes yüksekliği 165cm. Toplam kümes içi telli gezinme alanı 1x2,5m ve 200m2 bahce. 5 adet TAE'den 1 yaşında çilli plymouth cinsi tavuk aldım.Yaklaşık 12 gündür bizimle yaşıyorlar.

Kısa açıklamadan sonra sıra soruma geldi. İlk defa tavuk yetiştirmeye çalışıyorum. İlk 3 gün toplamda 6 yumurta verdikten sonra daha yumurta vermediler. Yem olarak buğday, sebze ve meyve verdim. Son 2-3 gün ise yumurta yemi alarak onu vermeye başladım, hala icraat yok. Kümese alışmaları ne kadar sürer. Yumurtlaması için ne yapabilirim.
Kümesin resmi:

MeyveliTepe
28-08-2017, 13:59
Merhabalar, öncelikle 118 sayfayı okudum. Bir çok bilgi edindikten sonra bende kanatlı ailesine merak salarak bahçemde küçük bir kümes yapmaya karar verdim. Biraz araştırma yaptıktan sonra kümes modeline karar verdim. Ankara'da kış şartlarına uygun olması amacıyla dış kaplama çam kereste ara bölme taşyünü iç kaplama OSB oldu. Kümes duvar kalınlığı 12 cm, 3 taraflı pencere, 1 adet bahçeye açılan (tavuklar icin)dikey sürgülü kapı, 1 adet kapalı alan kümes temizlik kapısı ve ana bahçeye açılan kapı var. Kümes 10x10cm kalas üzerine kurulu. Kapalı kümes ölçüsü en 90cm boy 105cm yükseklik ön 110cm arka 80cm. Kümes yüksekliği 165cm. Toplam kümes içi telli gezinme alanı 1x2,5m ve 200m2 bahce. 5 adet TAE'den 1 yaşında çilli plymouth cinsi tavuk aldım.Yaklaşık 12 gündür bizimle yaşıyorlar. En kısa zamanda resim gelecek.

Kısa açıklamadan sonra sıra soruma geldi. İlk defa tavuk yetiştirmeye çalışıyorum. İlk 3 gün toplamda 6 yumurta verdikten sonra daha yumurta vermediler. Yem olarak buğday, sebze ve meyve verdim. Son 2-3 gün ise yumurta yemi alarak onu vermeye başladım, hala icraat yok. Kümese alışmaları ne kadar sürer. Yumurtlaması için ne yapabilirim.

Kümes yapacaksanız, hatta hali hazırda bir kümesiniz zaten varsa da buradaki yazıyı (http://blog.meyvelitepe.org/2017/08/28/kumes-ve-tavuk-bitleriyle-zehirsiz-mucadele/) okumak faydalıolabilir.

Şehirli
29-08-2017, 10:25
Bende bir tavuk besleyen olarak TAE aldığınız tavuklar günü saatinde düzenli hazır yemlerden yedikleri için alışmışlardır o yemlere. Doğal yesin, besleyip gezdirdiğiniz, bahçeden yesin dediğiniz, TAE aldığınız çilli plymouth tavuklardan 2, 3 ay yumurta alamazsınız. Bence onları kesin yiğin :) Ataks tavukları bulun onları besleyin.
2 Senedir TAE, ordan burdan tavuk alıp besleyen birisi olarak yazıyorum.

Sagun
01-09-2017, 08:08
Tavuklar yeni bir kümese geldiklerinde strese girerler. benim de tecrübe ve gözlemlerime göre yaklaşık bu süre 20 gün sürebilir. sonra yumurta verimi düzelmeye başlar. kümese farklı tür tavuklar da ekleyebilirsiniz. heyecan farklılık katar.

Sagun
03-10-2017, 19:38
iki yıl önce mücadele edip yok ettiğimizi sandığım kırmızı tavuk biti istilası tekrarladı. kümes beton ve tuğladan yapılma. dışı sıvalı ancak iç kısmı sıvasız. tabanı toprak. tünemeleri için de tahta tünek var.
tavukları dışarı çıkarıp önce kümes içerisine ateş yaktım. ateşi içeride gezdirdim. daha sonra altlarındaki pisliği kürekle alıp el arabası ile çok uzak bir yere attım. tünek tahtalarının üzerindeki pislikleri kazırken onların aralarında nasıl saklandıklarını ve ne kadar fazla olduklarını gördüm. dışarda yaktığım ateşte tezek yakar gibi onları yaktım. tünek tahtalarına da mazot sıkıp yine alevle üttüm. yumurtlamak için koyduğumunuz plastik kasanın içinde oluklarında da yuvalanmışlardı. onu tamamen yaktım kaybettim.
sonra içeriye karalastik yakıp dumanladım. mazot püskürttüm ulaşabildğim yerlere. ancak bütün bunlara rağmen biliyorum ki tamamen yok olmazlar. en azından sayılarını azaltmış oldum diye düşünüyorum.
şimdi benim anlamadığım atalarımız yüzlerce yıldır tavuk besliyorlar ahırda kümeste. acaba bu kırmızı tavuk biti o zamanlarda da var mıydı. yoksa yakın zamanlarda mı ortaya çıktı. çünkü köylülerden sorduklarım kendi tavuklarında böyle birşey görmediklerini söylüyorlar.

Sagun
03-10-2017, 19:42
yavrular 2,5 aylıklar büyümeleri fena değil. daha önceki bit salgınında bir kısmı ölmüş. yaşayanlarda büyüme geriliği olmuştu.
658416

658417

MeyveliTepe
03-10-2017, 21:47
...
şimdi benim anlamadığım atalarımız yüzlerce yıldır tavuk besliyorlar ahırda kümeste. acaba bu kırmızı tavuk biti o zamanlarda da var mıydı. yoksa yakın zamanlarda mı ortaya çıktı. çünkü köylülerden sorduklarım kendi tavuklarında böyle birşey görmediklerini söylüyorlar.

Görmediklerini söylemeleri normal, çünkü görmüyorlar. Buraya (http://blog.meyvelitepe.org/2017/08/28/kumes-ve-tavuk-bitleriyle-zehirsiz-mucadele/)bir göz atın.

m24860
05-12-2017, 17:09
imdat ,2 ay önce 6tavuk bir horoz aldık,1dönüm bahçe de tahsis ettik onlara,2 gündür şahinler 3-4metre bahcenin üzerinden alçaktan uçmaya başladılar ,ne yapayim,korkutmak için havalı tabanca geçiyor aklımdan,sadece hafiften vurmak,korkutup bir
daha göz dikmesinler tavuklarima, neyapayim,bir tanesine bile bir şey olursa canım çok acir ,yardım edin lütfen !!!

latif.07
05-12-2017, 19:10
imdat ,2 ay önce 6tavuk bir horoz aldık,1dönüm bahçe de tahsis ettik onlara,2 gündür şahinler 3-4metre bahcenin üzerinden alçaktan uçmaya başladılar ,ne yapayim,korkutmak için havalı tabanca geçiyor aklımdan,sadece hafiften vurmak,korkutup bir
daha göz dikmesinler tavuklarima, neyapayim,bir tanesine bile bir şey olursa canım çok acir ,yardım edin lütfen !!!

Havalı tabanca ile şahini vuramazsınız, havalı tüfek(en iyisinden) dürbünlü olsa bile çok iyi atıcı olmanız gerekir ondada yukarlarda hava akımları olacagından merminin yönü degişir.
Sizin yapmanız gereken ses fişegi ile şahinleri korkutmak olabilir. Ses fişeklerinin ucundan mermi gitmez siz şahine nişan alır sıkarsınız güçlü bir ses çıkardıgı için şahinler korkar giderler/gidebilirler. Güvercin besleyen arkadaşlarım ses fişegi kullanıyor sonuçtan memnunlar hatta bazıları kurusıkı silah sıkıyorlar havaya etkili oldugunu söylüyorlar.

m24860
06-12-2017, 12:39
Ses fişeği iyi fikir ,şahinler e zarar vermek istemem ,inşallah tavuklarim korkmaz çok .teşekkürler .

Sagun
06-12-2017, 21:57
şahin tavuğu götürebilir mi? kartal olsa belki ama şahin zor. bahçede ağaç varsa tavuklar onun altına kaçarlar en kötüsü. yani o havadakiler gerçekten şahinse korkmaya gerek yok bence.

bulentonan
10-04-2018, 11:41
Herkese Merhabalar,

Kalabalıktan kaçmak ve doğaya yakın olmak için İstanbul'dan Ege'ye göçen biriyim. Genişçe bir bahçede yabancı bir web sitesinden esinlenerek yaptığım seyyar kümesime 5 tavuk 1 horoz aldım.

Birkaç gündür bu güzel forumu izliyorum, pek çok şey öğrensem de horozumun ve tavuklarımın cinsini anlayamadım. Aldığım kişi de, az çok ilgili olanlar da cevap veremedi.

Hem ilk mesajımı paylaşayım, hem de başlıktaki soruyu sorayım istedim.

Musa Gündoğan
10-04-2018, 14:08
Açık ve Net Denizli Horozu değildir.

daha detaylı görmeniz için LÜTFEN İNCELEYİN (http://www.pamukkale.gov.tr/tr/235Denizli-Horozu)

latif.07
10-04-2018, 14:29
Herkese Merhabalar,

Kalabalıktan kaçmak ve doğaya yakın olmak için İstanbul'dan Ege'ye göçen biriyim. Genişçe bir bahçede yabancı bir web sitesinden esinlenerek yaptığım seyyar kümesime 5 tavuk 1 horoz aldım.

Birkaç gündür bu güzel forumu izliyorum, pek çok şey öğrensem de horozumun ve tavuklarımın cinsini anlayamadım. Aldığım kişi de, az çok ilgili olanlar da cevap veremedi.

Hem ilk mesajımı paylaşayım, hem de başlıktaki soruyu sorayım istedim.

Denizli Horozuyla uzaktan yakından alakası yok, dedesinin dedesinin dedesi bile denizli horozu horozu degil. Bu horoz tipik standart köy horozu ama asil köy horozu da degil eski genlerinde kırmızı koşin geni olabilir yani bana o gen var gibi geldi, düz beton bir zeminde resimi olsaydı belki eski atarında cüce koşin geni olabilir diyebilirdim çünkü horozun boyu ufak duruyor kuyruguda toplu ve kısa.

blick
10-04-2018, 14:35
merhaba sayın bulentonan

Tavukların cinsi Ataks ve Plymouth gibi geldi bana.

Musa Gündoğan
10-04-2018, 15:23
arkadaşlar biz de köyümüze tavuk düşünüyoruz. lakin bizim için etinden çok yumurtası daha önemli. evimizin oradaki marketten serbest dolaşan çiftlik yumurtası alıyoruz. tadı vs. her şeyiyle çok güzel yumurtalar.

Benim merak ettiğim en büyük yumurtaya sahip olan türler hangileridir. çünkü benim aldığım yumurtanın minimumu 85 gr civarında geliyor. ve tanesi 70 kuruş. hatta bazıları 90 gr gibi büyük rakamlarda. bu yumurtayı yumurtlayabilen türler hangileridir?

MeyveliTepe
10-04-2018, 15:40
Marketten aldığınız yumurtadan memnunsanız niye yumurta için tavuk beslemeyi düşünüyorsunuz ki?

Musa Gündoğan
10-04-2018, 15:48
Marketten aldığınız yumurtadan memnunsanız niye yumurta için tavuk beslemeyi düşünüyorsunuz ki?

şöyle ki Tavukları Annem ve Babam için düşünüyoruz. toprakla ve hayvanlarla uğraşmak onların sağlığını çok olumlu etkiledi. Babam ın mesleği ağır bir meslek olduğu için onu da zorla bıraktırarak artık köyde bahçe vs. işlere yönlendirdik. çok keyif aldılar bir de tavuk olsa vs. dediklerinden dolayı tavuk bakacaklarsa da varsa böyle büyük yumurta veren ırk soruyum da ona göre temin edeyim diye düşündüm.

Haaa bir de yalan söylemeyeyim bahçeye yanlarına gittiğimizde yumurtayı kümesinden yiyelim düşüncesindeyim. (Mandıra Filozofu filmindeki gibi )

MeyveliTepe
10-04-2018, 16:23
Tamam o zaman :) Yoksa ulaşabildiğiniz beğendiğiniz yumurta varsa tavuk bakma, kümes temizlemenin zahmetine girilmez, onun için yazdım.

Yumurta büyüklüğü tavuğun cinsinden çok yaşları ve beslenmesiyle ilgili bir durum.

bulentonan
10-04-2018, 20:13
latif.07, Musa Gündoğan, blick isimli değerli arkadaşlara verdikleri yanıtlardan dolayı teşekkür ederim. Horozumun Denizli Horozu olmadığını, tavuklarımın da Ataks ve Plymouth olabileceği fikrine sahip oldum.

g.c.
11-04-2018, 08:06
Verimli olmasından bahisle Lohman Brown öneriyorlar sevgili Musa Gündoğan. Yumurta büyüklüğü ise MeyveliTepe üstadın dediği gibi direkt olarak tavuğun yaşı ve yedikleri etkiliyor. 27 adet tavuğu olan çalışma arkadaşımın bahçesinde aynı cins tavuklar aynı yemle beslenmesine rağmen yaşlı olan 2 adet tavuğun yumurtaları direkt XXL olarak çıkıyor :)

Ama tavuk işini iyice araştır derim. Özellikle kümesin hijyenini sağlamak çok eziyetli ve bir yerden sonra neredeyse imkansız gibi bir hal alıyor o yüzden en baştan PVCden mümkün olduğunca yararlanarak kümes dizayn etmek gerek. Yemi para ile almaya kalktığında 1 çuval organik tavuk yemi 80-TL civarlarında, bununla koruma da ayrı bir dert oluyor.

Hiç kolay iş değilmiş hobi maksatlı kümes yapmak :) Yapanlara saygılarımı sunuyorum..

Musa Gündoğan
11-04-2018, 08:18
g.c. bende meyvelitepenin o tavuklarla bu kadar uğraşmasından sonra benim gözüm zaten korkmuştu. hele hele her 10 günde bir kümesi temizlemek ayrı bir zahmet. yem konusunda köyümüzde çalılık bitkiler çok olmasından dolayı şanslı sayılırız. okuduğum bir kitapta(yanlış hatırlamıyorsam "ekin sapı devrimi") meyveli çalılar tavukları besleyecek çok fazla tohum ve meyve üretiyor. bahçemizin etrafında bu türden güzel çalılar var. hatta bahçemizden böcekler eksik olmaz. yani tam organik :)

Sagun
11-04-2018, 10:45
sayın bülentonan tavukların biri plymouth gibi. diğerleri kırmaya benziyor. horozda ise leghorn ve rhode island red karışımı gibi. yani saf ırka pek benzemiyor.

Şenşakrak
17-07-2018, 09:17
Arkadaşlar 199 sayfayı yaklaşık 4 günde tek tek tüm yazıları okudum emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler ve inanılmaz bilgiler edindim. Yakında az sayıda tavukla bende aranızda olma niyetindeyim. Şu güzel konu böyle sessiz sedasız bir köşede beklememeli hadi haraketlendirelim artık...

Şenşakrak
17-07-2018, 14:24
Arkadaşlar bir sdorum olacak, şimdi ben istanbulun göbeğinde yaşıyorum ve burada ötüp konu komşuyu rahatsız edebilme olasılığından dolayı horoz olmadan 4-5 tavukluk bir salma kümes kurmayı düşünüyorum. Evimin yaklaşık 60-70 metrekare bahçesi var. Sorum şu ki horoz olmadan tavuklar bir aradamı takılırlar hani horoz başlarındayken bunları toplarya hepsi sürü gibi gezinir horoz olmadan da bu böylemi olur yoksa her biri bir tarafamı dağılır sürü psikolojisi sergilemezlermi? Ardından ikinci sorum var. Tavuk kanar çırparak nekadar yükseklikteki bir telin üzerinden atlayabilir? bahçemin yola bakan tarafında duvar var ancak komşu bahçeye sınır olan tarafta 50 cm kadar bir set var sadece oraya tel çekmeyi düşünüyorum ancak uçup gitmesinler istiyorum çünkü komşunun duvarı hiç yok uçan tavuk komşu bahçeden yola çıkar ezilmese bile direk alıp götürür birileri. Bunu engellemek için telin yüksekliği ne olmalı? Yardımcı olursanız sevinirim. Kümesimdeki tavukların yumurtacı ırk istiyorum o sebeple sussex düşünüyorum ki istersem etinden de randıman alabileyim. Saygılar.

Ayrıca,

http://i.hizliresim.com/Q2adDy.jpg (http://hizliresim.com/Q2adDy)

Arkadaşlar youtubede bir videoda gördüm bu sevimlileri, acaba adı sanı nedir bilen varsa yardımcı olabilirmi acaba?

Aşağıda linkini paylaştığım videonun en başındalar..
https://www.youtube.com/watch?v=Fmi9BciYTbQ

selim_50
17-07-2018, 14:36
geçen yıl ziraat odasının getirdiği tavuklardan 10 adet ataks 10 adet lohman brawn tavuk aldım, hiç doymuyorlar, sürekli peşinde geziyorlar, arabayı dahi yiyecekler, tansiyonunuz düşse iki dakika baygınlık geçirseniz emin olun ki iki dakikada sizi dahi yiyebilirler, sonuçta bu tavuk işinden nefret ettim, yem vermek için eğildiğinizde dikkat edin gözünüzü gagalamasınlar, küçük çocuk var ise yanlarına yanaştırmayın.

Manifesto
20-07-2018, 11:35
Horoz olmaması sorun değil.Yumurtalarınız dölsüz olur o kadar.Tavuklar dağılmaz merak etmeyin.
Susex iyi bir çeşit.
Çit tel mevzuuna gelince yükseklik 2 m. olsun ama telin üst kenarına zıpladığında ayağını basabileceği ahşap gibi her hangi bir meteryal olmasın.Olursa önce oraya sonra dışarıya ı kaçar.

Şenşakrak
20-07-2018, 15:30
Çok teşekkürler bende 1buçuk metre yaparım diye düşünüyordum ama 2 metrelik tel alayım ozaman.

Musa Gündoğan
21-07-2018, 08:04
merhaba arkadaşlar,
geçenlerde bir tavuklar için yem yetiştiricisi ve ithalatcısı bir arkadaşla konuştuk. bu zamanlar tavuk yetiştiriciliği için kesinlikle UYGUN DEĞİL dedi. yem fiyatları çok yüksek olduğundan maliyetler çok yüksek o sebeple pek çok kişi de ucuza kaçtığından hastalık çok fazla oluyormuş. hasta olunca da tüm tavuklara ilaç filan çok para oluyor dedi.

yani ben pek anlamasam da işin uzmanından tavsiyeleri size söylemek istedim.

Not: kendisinin çok imkanı olmasına rağmen tavuk yetiştirme işine girmiyor.

aydemiraydın
21-07-2018, 09:02
merhaba arkadaşlar,
geçenlerde bir tavuklar için yem yetiştiricisi ve ithalatcısı bir arkadaşla konuştuk. bu zamanlar tavuk yetiştiriciliği için kesinlikle UYGUN DEĞİL dedi. yem fiyatları çok yüksek olduğundan maliyetler çok yüksek o sebeple pek çok kişi de ucuza kaçtığından hastalık çok fazla oluyormuş. hasta olunca da tüm tavuklara ilaç filan çok para oluyor dedi.

yani ben pek anlamasam da işin uzmanından tavsiyeleri size söylemek istedim.

Not: kendisinin çok imkanı olmasına rağmen tavuk yetiştirme işine girmiyor.

tavukçuluğu evin ihtiyacı kadar yaparsanız sorun yok hobi olur. ticaretini yaparsanız fobi olur.

piyasadaki köy tavuğu diye satılan yumurtaların çoğu çiftlik çıkması . bu işi dürüst yapanlar hep iflas edip aradığını bulamadığı için bıraktılar.

Yunus-tavşan
29-07-2018, 09:34
Arkadaşlar merhaba bende aranıza yeni katıldım.

yakupcemil
24-08-2018, 21:32
https://i.hizliresim.com/pnVXma.jpg
https://i.hizliresim.com/RDR1bR.jpg
https://i.hizliresim.com/3zJv1M.jpg
https://i.hizliresim.com/WDRg68.jpg
https://i.hizliresim.com/6NGrlv.jpg
Süs tavuğu ve yumurta tavuğu karışık olmak üzere karma bir kümesim var. Özellikle wyandotte,brahma,ataks ve australorp tavuk ırklarına hayranım. Her bir ırkın kendine ait farkı özellikleri olsa da, temininde en zorladığım ırk şüphesiz atakslar çünkü; hibrit bir ırk olması sebebiyle kendim üretemiyorum. Ataks tavuk fiyatları (https://suslukanat.com/ataks-tavuk-irki-ve-ozellikleri/) noktasında da piyasad birçok farklı fiyat aralığının olması ikileme süreklemiyor değil. Bu durum australorp ve wyandotte tavuk ırklarında daha sabit. Uzun sayılabilecek bir süredir kümes hayvanlarıyla uğraştığımdan dolayı az da olsa gelir elde edilecek bir düzeye ve tecrübeye geldim. Yardımcı olabileceğim arkadaşlar iletişime geçerse sevinirim.

maze87
30-08-2018, 22:55
Merhaba konu çok aktif değil sanırım ama bende hobi olarak 1 tavuk 1 horoz aldım tavuk yaşını doldurmuş horoz da 5-6 aylık bunlara kğmes yaptım tavuk kümese giriyor ama horozun girmesine izin vermiyor horoz kümese yaklaşınca. Kümesin içindeki tavuk onu kovalamaya başlıyor bu durum ne zamana kadar böyle devam eder horoz ötmüyor daha acaba öymeye başlayınca bu son bulur mu ? Tavuk bahçede de rahat bırakmıyor horozu yem koyuyorum tavuk yemiyor horoz yiyor ama horuzun yemesine de izin vermiyor başlıyor kovalamaya .

yakupcemil
01-09-2018, 16:22
Merhaba konu çok aktif değil sanırım ama bende hobi olarak 1 tavuk 1 horoz aldım tavuk yaşını doldurmuş horoz da 5-6 aylık bunlara kğmes yaptım tavuk kümese giriyor ama horozun girmesine izin vermiyor horoz kümese yaklaşınca. Kümesin içindeki tavuk onu kovalamaya başlıyor bu durum ne zamana kadar böyle devam eder horoz ötmüyor daha acaba öymeye başlayınca bu son bulur mu ? Tavuk bahçede de rahat bırakmıyor horozu yem koyuyorum tavuk yemiyor horoz yiyor ama horuzun yemesine de izin vermiyor başlıyor kovalamaya .

Daha önce bu tarz bir problem ile karşılaşmadım fakat daha horoz olmamış hayvanların tavuklar tarafından tartaklandığını gördüm. Muhtemelen horoz ötmeye başladığında durum düzelecektir.

maze87
01-09-2018, 16:38
Daha önce bu tarz bir problem ile karşılaşmadım fakat daha horoz olmamış hayvanların tavuklar tarafından tartaklandığını gördüm. Muhtemelen horoz ötmeye başladığında durum düzelecektir.

İnşallah düzelir horozun büyümesini beklicem artık 1-2 ay daha

Sagun
09-09-2018, 22:38
Horoz ile tavuğun kümesini ötene kadar ayırırsanız daha çabuk galip gelecektir tavuğa. Sürekli aynı kumeste dayak yemeye devam ederse biraz daha yavaş olur.

maze87
16-09-2018, 02:38
Arkadaşlar istanbul horuzu ile hint horozu aynı mı yolsa farklı ırklar mıdır

Sagun
18-09-2018, 21:24
İstanbul horozu diye yeni bir ırk mı çıktı ��. İstanbul horozu olarak kastettiğiniz tam olarak nedir acaba.

maze87
20-09-2018, 20:24
İstanbul horozu diye yeni bir ırk mı çıktı ��. İstanbul horozu olarak kastettiğiniz tam olarak nedir acaba.

Çukurova adana taraflarımda hint horozlarına istanbul horozu diyoruz eskiden şimdi nasış bilmiyorum

Tavukf
27-09-2018, 16:26
Tavuklarım ya da horozlarim bir bilgim yok onda da ve kaç aylık olduklarını da bilmiyorum acaba bana yardımci olur musunuz kaç aylık olabilirler ne zaman yumurtlarlar ve horoz tavuk hangisi mesajlarınızi bekliyorum.

MeyveliTepe
27-09-2018, 17:34
Tavuklarım ya da horozlarim bir bilgim yok onda da ve kaç aylık olduklarını da bilmiyorum acaba bana yardımci olur musunuz kaç aylık olabilirler ne zaman yumurtlarlar ve horoz tavuk hangisi mesajlarınızi bekliyorum.

Tavuklarınız ve horozlarınız bir aylıktan 96 aylığa kadar herhangi bir aylık olabilirler. Tavuk olanlar cinsine, beslenmesine ve yaşama koşullarına bağlı olarak 6-7 aylıkken yumurtaya başlarlar.

yakupcemil
10-11-2018, 08:18
Bu başlık altında birçok faydalı bilgi vardı, ben de süs tavukları (https://suslukanat.com/category/sus-tavuklari/) kapsamında beslenen Brahma tavuk ırkı için birkaç kritik noktaya değinmek istiyorum. Besicilikle uğraşan hemen herkesin bildiği üzere Brahma tavuk (https://suslukanat.com/brahma-tavuk-ve-ozellikleri/) ırkı fiziksel özellikleri, renkleri ile dikkat çeker. Bunun yanı sıra yılda en azından bir kez gurk düşme özelliğine sahip olan Brahmalar (https://suslukanat.com/brahma-tavuk-ve-ozellikleri/), uygun kümes şartlarında doğru yemlerle beslenmediği takdirde maksimum büyüklüğe ulaşamaz. Bu nedenle brahma besicilerinin hassas bir ırk olması sebebiyle daha dikkatli davranması gerekir.

sulo18
14-11-2018, 07:41
Arkadaar ispen tavuklarım çiflesiyor geyeliyor ama yurtlamiyor yumurtamasi icin ne yapmam lazın takviye vitamin varmı bilginize

Asoo
14-11-2018, 09:41
Tavuk çiftliği olan bir tanıdığımdan kesime 20 gün kala gelen üç adet broilerim var. ( Hikayesi şöyle: http://www.agaclar.net/forum/1552101-post159.htm ) Şu sıralar bencileyin köy hayatına alışmaya çalışıyorlar. Başka bir deyişle tavuk olmayı öğreniyorlar.

Sorum şu:

Yumurta yapmaya kadar işi ilerletebilirler mi? Yoksa Tavukluğun gereklerini tam olarak yerine getiremeden erken yaşta ölürler mi?

latif.07
18-11-2018, 14:52
Tavuk çiftliği olan bir tanıdığımdan kesime 20 gün kala gelen üç adet broilerim var. ( Hikayesi şöyle: http://www.agaclar.net/forum/1552101-post159.htm ) Şu sıralar bencileyin köy hayatına alışmaya çalışıyorlar. Başka bir deyişle tavuk olmayı öğreniyorlar.

Sorum şu:

Yumurta yapmaya kadar işi ilerletebilirler mi? Yoksa Tavukluğun gereklerini tam olarak yerine getiremeden erken yaşta ölürler mi?

bizde yaklaşık 27-28 tane civcivi vardı sonra büyüdüler tavuk, horoz oldular. işlerimizin yogunluğundan kesemedik ve yumurtladılar ;) ama sonra kalp krizi geçirmeye başladılar nefes alamıyorlardı 2-3 tanesi en azından bu şekilde rahatsızlandı ölmeden kestik. sonra hepsini kestik, yani yumurtlarlar ama çok acı çekiyorlar yürüyemez oluyorlar bacakları rahatsızlanıyor veya bir taşın kenarında nefes alamaz konuma gelip saklanıp ölüyorlar en iyisi onlara bu acıyı çektirmemek ve kesmek diye düşünüyorum ama içlerinden yumurtlayanlar olmuştu. bazılarının yumurtalıkları yağlanırsa yumurtlayamıyor yani kısır gibi yaşıyorlar diye duymuştum bizdede bu şekilde yumurtlamadan yaşayanlar vardı zamanla bacakları eğildiği için kestik. gene siz bilirsiniz.

Asoo
18-11-2018, 16:21
Sn. Latif.07 verdiğiniz bilgi ve aktardığınız tecrübe için teşekkürler.

Ev hayvanı gibi alışmaya başladık. Elimizden besleniyorlar.

Hepten alışmadan peyderpey kesmeye başlayalım.☹️

Sagun
24-11-2018, 01:10
Benim de bu konudaki tecrübem, küçük bir haftalık civcivken aldığımız 2 adet beyaz Etlik civciv in biri yaklaşık 2 kiloya ulaşmıştı. Çırpınarak ölürken kestim. Diğeri daha fazla yaşadı iri boyutlara ulaştı, ancak hayvan yaklaşık 75 cm yükseklik ten aşağıya atladığı için bacağı kırıldı. Onu da kestik. Yumurtlasalar bile 2. Yaşını çoğu göremiyor.

Asoo
24-11-2018, 05:20
Teşekkürler Sagun.

Tabiatta hayvanlar çok amaçlı çakı gibi. Ama bu ticari hibrit türlerde bir taraf parlatılırken, diğer özellikler hiç önemsenmiyor.

Belki biraz abartılı gelebilir ama modern insan da bu kadar sert olmasa da bir ıslaha tâbi tutuluyor gibi.

Sagun
28-11-2018, 22:49
Sayın Asoo broilere göre bir nebze daha köy tavuguna yakın olan kırmızı etlikler var. Piyasada sasso diye biliniyor onlar doğal ortama biraz daha iyi uyum sağlıyor ve kemik yapıları daha güçlü.

kuzey5555
11-12-2018, 19:00
bu forumu yeni buldum yumrta tavukçuluğu ile ilgili bazı fikirleirm ve araştırmalarım var tecrübeli insanlara fikirlerimi danışmak istedim aslında bir başlık açacaktım ama yeni üye olduğum için açamadım yetkisi olan varsa başlık haline getirebilirse sevinirim..

ilkbahara doğru istiridye mantarı yetiştiriciliğine başlayacağım. 300 metre kare tesisimiz olacak. bu işi yapan insanlar atık kompostlarını gübre olarak veriyor ya da solucan gübresi işi yapanlara bırakıyor..
ben 2 dönüm arazinin 300 metre karesini mantarhane olarak değerlendireceğim 300 metre kare de diğer işlere yetecektir. 1 dönüme yakın boş bir arazi kalacak. başka insanlara danıştım fikrimi olumlu buldular ancak ben yinede burda sormak tecrübeli insanların fikrini almak istedim... fikir şu..
100 metrekare bir mantarhanenin atığı aşşa yukarı 7 ton oluyor bu atığın içeriği kireç, mantar(dolayısıyla protein), saman, kepek gibi ürünler. 200-300 kadar tavuk alıp kümesin önündeki alana bu kompostu sersem. hem kompostun içeriği hemde zamanla oluşacak böcekler 200-300 tavuğun besin ihtiyacını karşılamaya yeter mi. 1. sorun bu. 2. sorun da mantar komostundan tavuklara bir hastalık bulaşıp bulaşmayacağı ama bunu daha sonra bir veterinere sorarak halletmek lazım.. fikrim pek çok kişi tarafından çok olumlu bulundu. hem yem masrafının ortadan kalkması hem atık kompostun değerlendirirlmesi. toprağa zarar verilmemesi gibi avantajları büyük. olursa burdan diğer tavuk üreticileri de faydalanır kanaatindeyim. 1 çoval yeme 50 lira vereceklerine mantar üreticilerinden 500 liraya 7-8 ton kompost temin edebilirler. zira çoğu üretici atık kompostu bedavaya veriyor.

Rampi
29-01-2019, 01:22
*** arkadaslar, benim gurkta bir tavugum var, 24.gun oldu ama daha hic bir ses yok, altindaki yumurtalari alip yenisini koysam olurmu? Tavuk hic kalkmak istemiyor. Altindaki yumurtalara baktim, cogu bosdu ama 7 tanesi dolu. Sizce beklemelimiyim yoksa ne yapmaliyim..

Başkurt79
29-01-2019, 10:46
Güzel ve doğru tespit teşekkürler

Zekoş
29-01-2019, 13:30
Sn.Rampi birkac kez civciv cikartma tecrübeme dayanarak bildiklerimi söyleyim.Tavuk altinda yumurta oldugu sürece hic kalkmak istemez civcivler ciksa 1 yumurta kalsa onun icin bile yatar.22.günden itibaren cikmayan olursa biz elle mudahale ediyorduk.Çünkü kabugu catlatamayan civciv icinde ölüyor.Büyük ihtimalle sizin civcivlerde oyle olabilir.Şahsen üzüldüm..Yeniden yumurta koymaniz tavuga eziyet olur gibi geliyor.Mümkünse yeni cikmis civciv bulup altina koyabilirsiniz.Benim tavuk az cikarmisti..ilave ettik kabul etti;) yine de siz bilirsiniz..

Emin79
09-02-2019, 14:45
Ayrıca tavuklarınızın üreyip çoğalmasını istiyorsanız muhtemelen birer kuluçka makinesine ihtiyacınız olacaktır. Bildiğim kaliteli bir kuluçka makinesi size önerebilirim. Geçenlerde yeni bir firmanın ürettiği Albertini adında bir kuluçka makinesi gördüm. Gerçekten güzel yapmışlar. Ve yüksek performanslı makinelerdi. Ziyaret etmek isterseniz aşağıda adresini bırakıyorum.
https://www.kulucka-makine.com/product-category/online-magaza/

siflera12
10-02-2019, 10:09
Benim tavuklar yumurtalarını yiyip duruyor ben evden çıkasaya kadar yemiş oluyorlar [emoji58][emoji19][emoji17]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Resulgur
11-02-2019, 07:36
Benim tavuklar yumurtalarını yiyip duruyor ben evden çıkasaya kadar yemiş oluyorlar [emoji58][emoji19][emoji17]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildiSn. Siflera12 tavuklar kalsiyum ihtiyacından dolayı kendi yumurtasını yemesi muhtemel, siz yumurta kabuklarını ezip yemlerine karıştırın. Sorun çözülecektir. [emoji4]

SM-A720F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12
11-02-2019, 07:37
Sn. Siflera12 tavuklar kalsiyum ihtiyacından dolayı kendi yumurtasını yemesi muhtemel, siz yumurta kabuklarını ezip yemlerine karıştırın. Sorun çözülecektir. [emoji4]

SM-A720F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildiTeşekkür ederim [emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Zekoş
17-02-2019, 09:38
Merhabalar...bir arkadaşım kulucka makinesi almış.İnternetten ve cevresinden edindigi bilgilere göre bu mevsimde çıkımlar pek sağlıklı olmazmış.Yumurtadan cok civcivlerin ziyan olmasindan korkuyor.Mutlaka aranizda tecrübe etmis arkadaslarımız vardır.Yardimcı olursaniz cok seviniriz☺

Muda
17-02-2019, 09:52
İyi bir kuluçka makinesi ise neden sağlıklı olmasın. Tavuk çiftlikleri yılın her mevsiminde civciv çıkartıyorlar. Tek sıkıntı kuluçka makinesinin bulunduğu odada sıcaklıkların yüksek ve alçak olmaması. Ben çok eskiden bu nedenle ısıtılmayan oda içerisinde amatör bir kuluçka makinesi ile yavru çıkartmıştım. Diğer arkadaşlar yavru çıkartamamıştı. Isı ölçme yerini yumurtaların tam ortasından yapmıştım. Makina amatör olduğu için tabi ki sağlıksız yavrular da çıktı. Yavrular çıktıktan sonra anneleri olmadığı için genelde bir kutu içerisine eski ısı veren akkor lambalardan kullanılıyor. Ancak onlar yavruların gözlerini yüksek ışıktan bozduğu için iki kere suluboya ile fazla ışık vermeyecek kadar boyamak gerekiyor. Yavrular erken çıktıkları için gelişmeleri de yazın iyi olacaktır.

Zekoş
17-02-2019, 17:48
Sn.Muda bu konuda benim aklıma ilk gelen şey; nasıl ki bitkiyi kışın yetistirmek zahmetliyse civciv de öyle olur diye düsünmüstüm.
Makinenin oldugu ortam sıcaklıgı da mı onemli? Hic aklıma gelmemisti.Evvelki sene bir tanıdık şubatta cıkartmisti.150 adet 50 tane cikmis.Acil il dısına cikmasi gerektiginden bize bırakmisti.Kutu icinde lambayla baktık ama hic gözlerinde hasar olmamısti..Ya da biz farkına varamadık..

sulo18
23-02-2019, 21:52
Sizce suanda gurk tavuk var bastirmalımıyımbirde ispenc yumurtasi koycam altına 15 adet tabuk koy

berkay3993
18-03-2019, 01:42
35 tane tavuğum 2 tane horozum var. Tavuklar yumurtluyor ama yumurtladıktan sonra yumurtaları yiyorlar. Yumurtaları yememelerini nasıl sağlayabilirim? Yardımcı olur musunuz?

ferther
18-03-2019, 12:04
35 tane tavuğum 2 tane horozum var. Tavuklar yumurtluyor ama yumurtladıktan sonra yumurtaları yiyorlar. Yumurtaları yememelerini nasıl sağlayabilirim? Yardımcı olur musunuz?

Tavuklar beslenme sorunu nedeniyle yumurtaları yiyor olabilir. Bunun için gıda takviyesi, yumurta yemi vermek gerekebilir.

Bir de plastik folluklar var, tavuk yumurtlayınca yumurta kapalı bölmeye yuvarlanıyor. Tavuk ulaşııp yiyemiyor, yumurta temiz kalıyor. Bu folluklar denenebilir. 40TL civarında.

TUĞRULÜNAL
27-03-2019, 02:54
Sn.Muda bu konuda benim aklıma ilk gelen şey; nasıl ki bitkiyi kışın yetistirmek zahmetliyse civciv de öyle olur diye düsünmüstüm.
Makinenin oldugu ortam sıcaklıgı da mı onemli? Hic aklıma gelmemisti.Evvelki sene bir tanıdık şubatta cıkartmisti.150 adet 50 tane cikmis.Acil il dısına cikmasi gerektiginden bize bırakmisti.Kutu icinde lambayla baktık ama hiç gözlerinde hasar olmamısti..Ya da biz farkına varamadık..

Merhaba
Yaz-kış civciv çıkartılabilir.Kışın dezavantajı , civcivler soğuğu hiç sevmez.İshal olur ve ölürler.Onu için ilk 15 gün epey sıcak tutulması lazım.36,5 buçuk derece sıcaklıkta yumurtadan çıktıkları için,ani derece değişikliklerine karşı dirençleri yoktur.Isıları kademeli olarak azaltılması lazım.
Civcivler için, temiz hava - temiz su - sıcak ortam olduğu sürece yaz - kış farketmez.

berkay3993
07-04-2019, 18:33
Tavuklar beslenme sorunu nedeniyle yumurtaları yiyor olabilir. Bunun için gıda takviyesi, yumurta yemi vermek gerekebilir.

Bir de plastik folluklar var, tavuk yumurtlayınca yumurta kapalı bölmeye yuvarlanıyor. Tavuk ulaşııp yiyemiyor, yumurta temiz kalıyor. Bu folluklar denenebilir. 40TL civarında.
Yem konusunda sıkıntı çektiklerini düşünmüyorum. Bahçede yoncada otluyorlar ve ekstra olarak buğday tohumu ve sanırım yarma yem deniyor buğday ayçiçeği mısır karışımı veriyoruz. Ayrıca farkettim ki yeni aldığımız tavuklar yiyor sadece..

Yusuf:P
21-04-2019, 20:05
Arkadaşlar Merhaba Benim Tavuğum Gurk Düştü Ama Kuluçkaya Yatmıyor Yalancı Gurk Diyorlar Ama Aynı Gurk Gibi Davranıyor Göğüs Tüyleri Döküldü , Kümesteki Diğer Tavuklarla Geçinemiyor, Gurk Gurk Sesler Çıkarıyor Ve Yanına Gidince Tüylerini Kabartıyor Ben Tavuğumun Kuluçkaya Yatması İçin Ne Yapabilirim Yardımcı Olurmusunuz Lütfen ??

dremre
25-10-2019, 13:30
Selamlar değerli forum sakinleri, elinde kaliteli rhode island red ırkı damızlığı olan arkadaşlardan varsa kuluçkalık yumurta almak istiyorum. Elinde bu ırktan damızlıkları olan arkadaşlar bana özelden mesajla ulaşabilirlerse sevinirim.

Demirhan72
01-06-2020, 18:00
Arkadaslar foto nasıl atabılırım

derin35
01-06-2020, 18:02
Arkadaslar foto nasıl atabılırım

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

Buradan faydalanabilirsiniz.

Demirhan72
01-06-2020, 18:05
Cıvcıvler ıcın dogal antibiyotik

Demirhan72
01-06-2020, 21:39
Arkadaslar 30 a yakın 1 aylık cıvcıvlerım var ama bazıları küçük kalmıs gelişmiyorlar vıtamın ilacı cıvcıv yemi vermeme rağmen gelişmiyorlar nedeni ne acaba ne yapmam gerek

gaseker
02-06-2020, 10:05
İyi bir yumurta tavuğu örneğin playmouth senede 500 adete kadar yumurtlayabilir. Ama siz bunu günde bir tane diye hesap edin çünkü 500 rakkamı çeşitli katkılı yemlerle elde edlien rakkamlar. Yumurtaları günlük toplamak zorunda değilsiniz. Fakat 8-10 yumurta biriktiği zaman tavuk gurk olup, üstlerine yatmak isteyebilir. O yüzden çok biriktirmemekte fayda var. Gurk olduğunu kafası aşağıda, kanatları açık şekilde dolaşarak çıkardığı gurk seslerinden anlayablirsiniz.

11 sene sonra bir mesaj alıntılamak ilginç ama yıllık 500 yumurta görünce gözlerim açıldı. Tavuk değil playmouth araba bile hangi yemi versen, 24 saat ışıkta tutsan 500 yumurta veremez, en iyi ırklar kafeste ve suni ışıklandırmayla 320 yi anca bulur gezen tavuk formunda 250-300 arası bile iyidir diye biliyorum, eğer 500 yumurta diye birşey varsa detayını merak ettim doğrusu.

Benim 13 tavuğum var (en iyi yumurta ırklarından beyaz Ligorin) günlük 10-12 yumurta alıyoruz işi bilenler gıpta ile bakıyor.

musa_ekrem
09-06-2020, 10:08
Yeni yazı gelir mi bilmem :) Yazılacak yeni çok şey birikti aslında. Sonbahar gelsin de düşünürüz artık.

GDO'suz da rasyon tutturuluyor. Yerli mısır kırması, buğday, soyulmuş arpa ve soyulmuş yulaf karışımı her daim önlerinde. Bunun protein oranı %10 civarında. Ayrıca tavuk sayısına göre belirli bir gramda GDO'suz soya kıymasını ıslatıp yine belirli bir gramda hamsi ununu karıştırıyorum. Buna iki avuç da soyulmuş arpa-yulaf karışımı ekliyorum ki hacim artsın, balık unu daha iyi mamaya yapışsın.

Bu karışımda bir tutam saf kalsiyum karbonat ve iki tutam da toz tatlı kırmızı biber var. Bu mamadan günde bir kere hazırlıyorum, 1 saat içinde bitiriyorlar. Böylelikle protein oranı %19-20 civarına geliyor.

Bir de, günde bir kere asker sineği larvası veriyorum. Tavuk başına 10-15 kadar düşüyor. Bunu hesaba dahil etmiyorum, ekstra. Balık ununun yanısıra hayvansal amino asitler vb. desteği oluyor, diğer yediklerinin sindirilmesine faydası olur diye düşünüyorum.

Her gün bir süre dışarı da çıkıyorlar, orada da ot böcek ne buldularsa ekstra.

Ayrıca A ve E vitaminlerince zengin vitamin kompleksi de gün aşırı veriyorum.

Hiç bu kadar itinalı tavuk bakmadıydım :)

Merhaba, bilgilendirme için teşekkür ederim. Bende ilk defa tavuk yetiştiriyorum. Light Sussex cinsi. 3,5 dekar bahçemde ot ve böcek ile besleniyorlar. 1 Mısır kırması, 2 buğday, 2 arpa kırması ve 1 yulaf karışımı sürekli önlerinde. Ancak bitkisel protein bulma konusunda sıkıntı yaşıyorum. Şuan sadece pamuk küspesi bulabildim. Onunda yarardan çok zararı olacak sanırım. Yonca'yı da sadece saman formunda bulabildim, yonca peletini neredeyse hiç kimse bilmiyor. Eski kollu kıyma makinelerinin kol tarafına akülü vidalama takıp öndeki diski kalınlaştırıp yoncayı zeytinyağı veya pekmez gibi bir ürünler harmanlayıp kendi peletimi yapmayı deneyeceğim ancak bu aralar vakit bulamıyorum. Siz GDO'suz soya demişsiniz, internetten baktığımda 10 kg alımda kg fiyatı 15 TL. Hem fiyatı hemde soyaya yabancı olduğum için bunun yerine kg fiyatı 6-8 TL civarında mercimek kullanamaz mıyız? Başka alternatif öneriniz var mı ?

Teşekkürler iyi günler.

SUSSEXLİGHT
10-06-2020, 20:24
Arkadaşlar tavuklarım ne yapsam gurk olmadılar 3 4 tanesi gurk gurk yapıyor yunurtlamıyor ama nisandan beri tık yok. ne yapmalıyım

SUSSEXLİGHT
11-06-2020, 21:27
Bu konuya yazanın tavuğu gurk oluyor herhalde :D Galiba bu gün tavuğum gurk oldu. Bu forumda bir şey var. Bir türlü yatıramayan bir arkadaşa daha denk gelmiştim oda 2gün sonra yatırmıştı :D

MeyveliTepe
11-06-2020, 22:33
Merhaba, bilgilendirme için teşekkür ederim. Bende ilk defa tavuk yetiştiriyorum. Light Sussex cinsi. 3,5 dekar bahçemde ot ve böcek ile besleniyorlar. 1 Mısır kırması, 2 buğday, 2 arpa kırması ve 1 yulaf karışımı sürekli önlerinde. Ancak bitkisel protein bulma konusunda sıkıntı yaşıyorum. Şuan sadece pamuk küspesi bulabildim. Onunda yarardan çok zararı olacak sanırım. Yonca'yı da sadece saman formunda bulabildim, yonca peletini neredeyse hiç kimse bilmiyor. Eski kollu kıyma makinelerinin kol tarafına akülü vidalama takıp öndeki diski kalınlaştırıp yoncayı zeytinyağı veya pekmez gibi bir ürünler harmanlayıp kendi peletimi yapmayı deneyeceğim ancak bu aralar vakit bulamıyorum. Siz GDO'suz soya demişsiniz, internetten baktığımda 10 kg alımda kg fiyatı 15 TL. Hem fiyatı hemde soyaya yabancı olduğum için bunun yerine kg fiyatı 6-8 TL civarında mercimek kullanamaz mıyız? Başka alternatif öneriniz var mı ?

Teşekkürler iyi günler.

Baklagillerin hepsi yüksek oranda protein içerir. Mercimeği çimlendirerek verebilirsiniz. Alışıp yerlerse %26-30 civarında protein içerir. GDO'suz soya kıyması ve yağı alınmış soya unu %55 civarında protein içeriyor. Buğday gluteni %75 civarında protein. Ayçiçeği %26 protein. Başka pek çok şey de olabilir. Ancak bu durumda yağ oranına da dikkat etmek lazım. Aynı zamanda yüksek yağ da içeriyorsa bu defa yağ fazla gelir. Ayçiçeği küspesi bulunursa hem yağı alınmış hem de proteini yüksek.

Demirhan72
19-06-2020, 19:44
Arkadaslar kac tane tavuk kac horoz bilgilendirir senız sevinirim

MustafaTepe
07-12-2020, 15:23
https://youtu.be/R0wdsf7ZoMg

Amatörce civciv yetiştirme

MustafaTepe
07-12-2020, 15:41
Günlük yumurta ihtiyacımızı karşılayan sevimli dostlarımız

Ekmekleri ıslatsak daha uygun olurdu gibi geliyor bana. Bir de ıslatılan ekmeği hamur hline getiriken içine soğan sarımsak doğrasak bir başka sefere rkmeğe sirke katsak sonraki sefere limon sıksak arada aspirin eritip versek güzel olur

MustafaTepe
13-12-2020, 16:49
Protein ihtiyacını bakın nasıl karşılıyoruz
https://m.youtube.com/watch?v=tfgs9h1j0Ec&feature=share&fbclid=IwAR2jpioSODUdV-ht_KUDjXAczI3ecPjnBTJN8K9elibo0GSe2qMEFLlAgG8

Altın kuluçka
19-12-2020, 14:36
Merhabalar
Kaz yetiştirmek isteyenler için faydalı olabilecek bir yazı paylaşmak istiyorum:

https://kazcifligi.home.blog/2020/12/10/kaz-yetistirme-kosullari-nelerdir/

Çanakkaleli
24-01-2021, 00:26
Herkese iyi forumlar. Organik tavukçuluk ile ilgili belli bir konu bulamadım. Bilen biri yönlendirirse sevinirim. Aydında küçük çaplı bu konuyla ilgileniyorum. Hem bilgi paylaşımı hem de ürün paylaşımı açısından birbirimize yararlı oluruz diye düşünüyorum

Asoo
24-01-2021, 13:19
Herkese iyi forumlar. Organik tavukçuluk ile ilgili belli bir konu bulamadım. Bilen biri yönlendirirse sevinirim. Aydında küçük çaplı bu konuyla ilgileniyorum. Hem bilgi paylaşımı hem de ürün paylaşımı açısından birbirimize yararlı oluruz diye düşünüyorum

Bildiğim kadarı ile organik tavukçuluk yapan kimse yok forumda. Ama organik ayarında yumurta ve et tavukçuluğu yapmaya çalışan üyelerimiz var. Biri de benim.

http://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/21206.htm

Böyle bir başlık var. Hortlatıp devam edebilirsiniz.

Not: Bir pdf linkiyle bismillah dedim bile.

Selins1
11-03-2021, 14:05
Eğer hint Horozu yetiştirmek istiyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim:

https://horozlardunyasi.blogspot.com/2021/03/hint-horozu-cinsleri.html

Minik Serçecik
04-06-2021, 16:07
Karıncaların tavuklara saldırdığını ilk defa duydum Maviş, ilginçmiş. Civcivlerin karınca yediklerinde hastalandıklarını duymuştum daha önce.

Sansar da çok tehlikeli bir hayvan, iğne deliğinden geçiyor derler bizim burda. ;) Bir defa annemlerin kümese girdi, sabaha karşı tavuk seslerine uyandık. Hemen babam kümese koşup kapıyı açtı, fırladı gitti sansar. Birkaç dakikada 2 tavuğu boğmuş, birini de bayılmıştı. Sansar genelde boğuyor ama yemiyor galiba.
Yemezle ama kanını emerler bir tavuğun
Vardı bu hafta civciv çıkacak ti onu
Öldürmüş gece bı yumurta kırılmış içinde civciv embriyosu vardı ve bu tavugumda. Dün kayboldu ya köpek yaptı ya da sansar. Bizim bu kediyide köpek öldürmüş buradaki kediler tavuk yemiyo hatta gelip tavuklara attığımız bayat ekmekleriyio onlarla beraber su felah iciyo

Minik Serçecik
04-06-2021, 16:13
Belki de türleri küçüktür teyzemin civcivleri vardı benimkiler den 3-4 hafta büyüktü ama benimkiler
Kocaman olmuştu onunkiler minik kalmıştı türünden dolayısı mesela benimkiler daha önce yumurtladi ama oninkiler hala düzenli yumurtlamayor türü otu olduğu icinmis

kazımşerif
10-06-2021, 16:05
Tavuk beslemek istiyorum ama bu konuda hiç bilgim yok.

- Tavuk kümesi (nasıl olmalı, ebatları, havalandırma, vs...)
- Tavukların beslenmesi (kendi yetiştirdiklerim ile beslemek istiyorum, yaz ve kış için neler ekmeliyim)
- Tavukların sağlıklı olması için yapılması, dikkat edilmesi gereken işler nelerdir.
- Tavuklar kaç sene yaşar, her gün yumurtlar mı, tavuk-horoz oranı nedir veya bunun gibi bilgilere ihtiyacım var.

Güneş gören ve otlayan, doğal yem yiyen tavuğun yumurtasını ve gübresini elde etmek istiyorum, bunun için neler yapmalıyım?

Merhabalar. Geçenlerde bu konuyla ilgili okuduğum bir yazıyı sizinle paylaşmak isterim. Faydalı olacağanı umuyorum.

https://horozlardunyasi.blogspot.com/2021/05/tavuk-bakm-ve-yetisticiligi.html

HoRozNuri28
24-07-2021, 22:23
Merhaba ben horozumun cinsini merak ediyorum zamaninda 3 ataks tavukla beraber ziraatten almıştık fakat ataksların horozu olmadığını öğrendim sicze bir cinsi varmıdır varsa nedir.Birde 3-4 aydır bende sizce kaç aylıktır geldiğinde ferik denmişti.

Protesto
15-08-2021, 12:18

Teşekkürler iyi günler.

Musa Bey;

pamuk küspesi yumurtlayan tavuklarda kullanılmamalı. antibesinsel faktör olan gossipol, yumurta iç kalitesine ciddi zarar verir.
yonca ise iyi paketlenmediğinde, küf faktörü nedeniyle tam bir saatli bombadır. tarlada, sınırlı olarak yeşil olarak tüketmeleri daha doğrudur.

diyetiniz tamamen enerji kaynaklarında oluşmakta olup, protein oranları yumurtacıların ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde değildir.
sürekli bulunabilen iyi kaliteli bir ayçiçek küspesi, gezen tavuklar için idealdir.

Zekoş
19-09-2021, 23:00
Merhaba ben horozumun cinsini merak ediyorum zamaninda 3 ataks tavukla beraber ziraatten almıştık fakat ataksların horozu olmadığını öğrendim sicze bir cinsi varmıdır varsa nedir.Birde 3-4 aydır bende sizce kaç aylıktır geldiğinde ferik denmişti.
Ben pleymut cinsine benzettim.Hatta horoz degil de tavuga daha cok benziyor.

Altın kuluçka
01-12-2021, 12:10
tavukçuluk sektörü için böyle haberler iyi. bölgedeki üreticiler bile bizden ihracat yapmak zorundalar.
ilk sipariş 50 bin ton ama böyle giderse bu devamlı olacak.
��

https://t24.com.tr/haber/turkiye-den-iran-a-tavuk-eti-ve-yumurta-ihracati-devam-edecek-mi,997253

mister73
08-12-2021, 20:10
Arkadaşlar merhaba. Bugün kümeste ölü bir fare buldum. Kafası kan içindeydi, muhtemelen horoz ve tavuklar yapmış. Eldivenle aldım, kediye verdim.

İlk defa başıma geldiği için biraz endişelendim; ne yapmak lazım?

Çamfıstığı
09-12-2021, 04:26
Hiç birşey yapmanıza gerek yok zaten horoz ve tavuklar hallederler.

aydemiraydın
09-12-2021, 09:41
Arkadaşlar merhaba. Bugün kümeste ölü bir fare buldum. Kafası kan içindeydi, muhtemelen horoz ve tavuklar yapmış. Eldivenle aldım, kediye verdim.

İlk defa başıma geldiği için biraz endişelendim; ne yapmak lazım?

farelerin giriş yerlerini tıkayın. avcı kediniz varsa geceleyin kümese girmesi için bi kaç saat kapıyı açık bırakın. gece kümese bakın yemlikler fare doludur.

mister73
09-12-2021, 12:01
farelerin giriş yerlerini tıkayın. avcı kediniz varsa geceleyin kümese girmesi için bi kaç saat kapıyı açık bırakın. gece kümese bakın yemlikler fare doludur.

Evet zaten yaptığım ilk iş tel/demir kapıdaki deforme olan bölümü kapatmak oldu. Kümesi kurduğum 2018’den beri sansar tehlikesine karşı hiç bir açıklık bırakmamaya çalışıyorum; çok şükür bu olay hariç başka bir vukuat olmadı.

Geceleri bazen ilaçlama için kümese girdiğim oluyor ancak hiç fare görmedim. Çok büyük bir kümes değil, sadece bir tane yerden yüksek silindirik yemlik var. Bir dahaki ilaçlamada bizim kediyi de yanıma alayım bari ;)

MeyveliTepe
09-12-2021, 17:18
Evet zaten yaptığım ilk iş tel/demir kapıdaki deforme olan bölümü kapatmak oldu. Kümesi kurduğum 2018’den beri sansar tehlikesine karşı hiç bir açıklık bırakmamaya çalışıyorum; çok şükür bu olay hariç başka bir vukuat olmadı.

Geceleri bazen ilaçlama için kümese girdiğim oluyor ancak hiç fare görmedim. Çok büyük bir kümes değil, sadece bir tane yerden yüksek silindirik yemlik var. Bir dahaki ilaçlamada bizim kediyi de yanıma alayım bari ;)

Kümesin bir kısmında bile toprak zemin varsa (ki olmalı) engel olamazsınız.

Girip çıktıkları delikleri bulup hortumla su basarsanız oralardan kaçışırlar. Tavuklar da başında bekleyip çıkanı avlarlar.

Yemlikleriniz farelerin tırmanabileceği veya zıplayabileceği durumda olmamalı. Varsa kapalı bölümü temiz tutmak gerek, onlardan beslenirler.

mister73
09-12-2021, 17:37
Kümesin bir kısmında bile toprak zemin varsa (ki olmalı) engel olamazsınız.

Girip çıktıkları delikleri bulup hortumla su basarsanız oralardan kaçışırlar. Tavuklar da başında bekleyip çıkanı avlarlar.

Yemlikleriniz farelerin tırmanabileceği veya zıplayabileceği durumda olmamalı. Varsa kapalı bölümü temiz tutmak gerek, onlardan beslenirler.

Evet zeminin hemen hemen dörtte üçü toprak ama hiç delik görmedim; ne kümesin içinde ne de yakın çevresinde.

Yemlik hem askılı hem de ters çevrilmiş bir kovanın üstüne oturtulmuş vaziyette yerden yüksek ama sadece toz toprak dolmasın içine diye; farenin çok rahat tırmanabileceğini düşünüyorum :o Zemine temas eden kısmını iptal edebilirim belki.

Kapalı yeri temiz tutmaya çalışıyorum ama çok sık temizleyemediğim için birikmeler olabiliyor. Kastettiğiniz farelerin tavuk dışkısını da yedikleri mi, tam anlayamadım?

Cennet46
09-12-2021, 19:22
Doğal yumurta için hangi tür tavuk besleyelim ?

Asoo
09-12-2021, 20:22

Tavuk cinsinden ziyade vereceğiniz yem ve gezebilecekleri alan önemli.

Mesela:

http://www.agaclar.net/forum/1611762-post143.htm

http://www.agaclar.net/forum/1596221-post9.htm

Aşağıdaki mesajda bahsedilen tavuklar genelde hobicilere önerilenler.

http://www.agaclar.net/forum/1611112-post140.htm

Cennet46
09-12-2021, 20:37
Tavuk cinsinden ziyade vereceğiniz yem ve gezebilecekleri alan önemli.

Mesela:

http://www.agaclar.net/forum/1611762-post143.htm

http://www.agaclar.net/forum/1596221-post9.htm

Aşağıdaki mesajda bahsedilen tavuklar genelde hobicilere önerilenler.

http://www.agaclar.net/forum/1611112-post140.htm

İnceleyeyim.Tesekkur ederim

MeyveliTepe
09-12-2021, 21:07
Evet zeminin hemen hemen dörtte üçü toprak ama hiç delik görmedim; ne kümesin içinde ne de yakın çevresinde.

Yemlik hem askılı hem de ters çevrilmiş bir kovanın üstüne oturtulmuş vaziyette yerden yüksek ama sadece toz toprak dolmasın içine diye; farenin çok rahat tırmanabileceğini düşünüyorum :o Zemine temas eden kısmını iptal edebilirim belki.

Kapalı yeri temiz tutmaya çalışıyorum ama çok sık temizleyemediğim için birikmeler olabiliyor. Kastettiğiniz farelerin tavuk dışkısını da yedikleri mi, tam anlayamadım?

Delik ille vardır, iyi araştırın. Evet, tavuk dışkılarını da yerler.
Yemlikleri en az 25-30 santim yükseğe yukarıdan tel ile asın. Kovaya çok rahat tırmanırlar.

mister73
10-12-2021, 11:26
Delik ille vardır, iyi araştırın. Evet, tavuk dışkılarını da yerler.
Yemlikleri en az 25-30 santim yükseğe yukarıdan tel ile asın. Kovaya çok rahat tırmanırlar.

İşin ilginç yanı aylardır kümesin biraz uzağında neredeyse tamamen açıkta bir sundurmanın altında duran buğday kepeği, mısır küspesi ve kemik unu çuvallarına dokunan yok; bu saydıklarım küçük hırsızların ilgisini mi çekmiyor yoksa zoru mu seviyorlar :)

aydemiraydın
10-12-2021, 12:34

atak çeşidi iyi seçimdir.

Zekoş
10-12-2021, 13:33
Merhabalar..benim sorum da biraz uzmanlik biraz tecrübe isteyebilir..yine de cevabini bulabilirim ümisindeyim..Bu sene satin aldigim kuluckalik yumurtalarin cogu horoz cıktı.Tabi sıradan köy horozu olmayinca bir de guzel cinsler olunca insan kesmeye kıyamıyor.Elimde tatli bas belasi 3 horoz var.ikisi silver brakel dedikleri bildiginiz japon ninjası..elimden yem yiyor ama yakalamak ne mümkün resmen ucuyor..digeri de tepesini goremeyen balerin gibi yurüyen gugullu:)
Benim merak ettigim horozlarin cikan civcivdeki rolü..Ne kadar baskın oluyorlar? Tavuklardan gurk olursa bunlarla cogaltmayi dusunuyorum..Tek sorunum kucuk civcivleri. öldürecek gibi dövmeleri:( meburen ayri bakiyorum.Acaba cektigim zahmete deger mi? Benim istedigim aaf ırk degil zaten farkli guzel cinsler olsun.Belki bitkilerdeki gibi ıslah edilme bunlarda da olabilir diye düsündüm acikcası:))

MeyveliTepe
10-12-2021, 14:01
merhabalar..benim sorum da biraz uzmanlik biraz tecrübe isteyebilir..yine de cevabini bulabilirim ümisindeyim..bu sene satin aldigim kuluckalik yumurtalarin cogu horoz cıktı.tabi sıradan köy horozu olmayinca bir de guzel cinsler olunca insan kesmeye kıyamıyor.elimde tatli bas belasi 3 horoz var.ikisi silver brakel dedikleri bildiginiz japon ninjası..elimden yem yiyor ama yakalamak ne mümkün resmen ucuyor..digeri de tepesini goremeyen balerin gibi yurüyen gugullu:)
benim merak ettigim horozlarin cikan civcivdeki rolü..ne kadar baskın oluyorlar? Tavuklardan gurk olursa bunlarla cogaltmayi dusunuyorum..tek sorunum kucuk civcivleri. öldürecek gibi dövmeleri:( meburen ayri bakiyorum.acaba cektigim zahmete deger mi? Benim istedigim aaf ırk degil zaten farkli guzel cinsler olsun.belki bitkilerdeki gibi ıslah edilme bunlarda da olabilir diye düsündüm acikcası:))

%50

mister73
10-12-2021, 14:01
Merhabalar..benim sorum da biraz uzmanlik biraz tecrübe isteyebilir..yine de cevabini bulabilirim ümisindeyim..Bu sene satin aldigim kuluckalik yumurtalarin cogu horoz cıktı.Tabi sıradan köy horozu olmayinca bir de guzel cinsler olunca insan kesmeye kıyamıyor.Elimde tatli bas belasi 3 horoz var.ikisi silver brakel dedikleri bildiginiz japon ninjası..elimden yem yiyor ama yakalamak ne mümkün resmen ucuyor..digeri de tepesini goremeyen balerin gibi yurüyen gugullu:)
Benim merak ettigim horozlarin cikan civcivdeki rolü..Ne kadar baskın oluyorlar? Tavuklardan gurk olursa bunlarla cogaltmayi dusunuyorum..Tek sorunum kucuk civcivleri. öldürecek gibi dövmeleri:( meburen ayri bakiyorum.Acaba cektigim zahmete deger mi? Benim istedigim aaf ırk degil zaten farkli guzel cinsler olsun.Belki bitkilerdeki gibi ıslah edilme bunlarda da olabilir diye düsündüm acikcası:))

Horoz fazlalığı biraz can sıkıcı ama yapacak bir şey yok sn. Zekoş. Genlerin baskın ve çekinik olanları var ama bildiğim kadarıyla bu kaynağın cinsiyetiyle değil de o genin kontrol ettiği karakterin özelliğiyle ilgili; yani horozun veya tavuğun baskınlığı kabaca yarı yarıya gibi...

Ayrı besliyorum dediğiniz sanırım genç civcivlerdir; zira tavuk ve horozların bir arada bulunması lazım ;)

Zekoş
10-12-2021, 14:55
Sn.Mister73 ve Sn.Meyvelitepe tesrkkür ederim.O zaman şansım yarı yarıya..denemeye deger☺
Evet Sn.Mister73 civcivlerden ayrı bahcedeler..Ama ne yapip edip oradan cikmayi basariyorlar.Bende kumese hapsetmek istemedigimden bir kovalamacadir gidiyor..sevilmeseler bunlarin kahrı kesinlikle cekilmez😅

MeyveliTepe
10-12-2021, 16:17
Sn.Mister73 ve Sn.Meyvelitepe tesrkkür ederim.O zaman şansım yarı yarıya..denemeye deger☺
Evet Sn.Mister73 civcivlerden ayrı bahcedeler..Ama ne yapip edip oradan cikmayi basariyorlar.Bende kumese hapsetmek istemedigimden bir kovalamacadir gidiyor..sevilmeseler bunlarin kahrı kesinlikle cekilmez😅

Burada mendel yasaları çalışır. Aynı anne ve babadan belli bir sayıda (söz gelimi 10) yumurta alıp, bunlardan çıkan civcivler arasında (aynı olmayacaklardır), seçmece yaparak birkaç nesil devam ettirmeniz gerekir. Bunun için anne ve babanın da izole olması, süreç içinde seçili çiftleri hep izole tutmanız gerekir.

Karışık kümeste çok rastgele olur.

Zekoş
10-12-2021, 16:25
Sn.Meyvelitepe gercek cins yumurta satıcıları oyle yapıyormus ama onda bile risk olabilecegi aklima gelmemisti.Rastgele olmasi farketmez benim icin..Yeni edindiklerim beyaz australorp cinsi civcivler..Wiyandotte cinsi horozda var.Eminim beyazli guzel desenler çıkacak ortaya😊

Asoo
10-12-2021, 17:15
Bu sene ben de kuluçka makinası aldım. Evde olmadığım bir zaman uzunca bir süre elektrik kesildi. Sadece 4 civciv çıktı. Anaç tavuklarımı da kaybettiğim için tavuk çıkmaları için gözlerinin içine bakıyordum. Dördü de tavuk oldular.

Ama daha önce dışarıdan aldığım civcivlerde %70 e yakın horoz çıkmıştı. Bir ara yanlış hatırlamıyorsam 12 tane horuzum oldu.

Biraz yedik, biraz komşulara hediye ettik, hala 5 tane horoz var. Hem tavukları yıpratıyorlar, hem de hiç durmadan kavga ediyorlar. Üretim düşünmüyorsak bir şekilde azaltmak gerekiyor.

Civcivden yetiştirmenin en sıkıntılı tarafı horoz fazlalığı. Maalesef horoz çıkımlarını engellemenin veya azaltmanın bir yolu yok.

Daha çok beyaz et tüketmek en iyi çözüm.

Zekoş
10-12-2021, 17:28
Sn.Asoo bende kulicka makinesi heveslisiydim ama birkac denememden sonra tövbe ettim diyebilirim.Cok dikkat ve tecrübe istiyor.Onca canın telef olması cok üzücü:(
En güzeli gurka yatkın cinslerden edinmek horoz cikma ihtimalide kalkiyor.Senede birkez yatirilmis olsa hem devamı saglanır hem civciv özlemi giderilir.Inanirmisiniz bahar gelince aklima ilk gelen civcivler oluyor😅

Cennet46
10-12-2021, 17:33
Bu sene ben de kuluçka makinası aldım. Evde olmadığım bir zaman uzunca bir süre elektrik kesildi. Sadece 4 civciv çıktı. Anaç tavuklarımı da kaybettiğim için tavuk çıkmaları için gözlerinin içine bakıyordum. Dördü de tavuk oldular.

Ama daha önce dışarıdan aldığım civcivlerde %70 e yakın horoz çıkmıştı. Bir ara yanlış hatırlamıyorsam 12 tane horuzum oldu.

Biraz yedik, biraz komşulara hediye ettik, hala 5 tane horoz var. Hem tavukları yıpratıyorlar, hem de hiç durmadan kavga ediyorlar. Üretim düşünmüyorsak bir şekilde azaltmak gerekiyor.

Civcivden yetiştirmenin en sıkıntılı tarafı horoz fazlalığı. Maalesef horoz çıkımlarını engellemenin veya azaltmanın bir yolu yok.

Daha çok beyaz et tüketmek en iyi çözüm.
Dışarıdan alınanların erkek çıkması normal gibi .Sanırım tavuk olacakları ayiriyorlar .Öyle bir şey izlemiştim .

Asoo
10-12-2021, 18:59
Dışarıdan alınanların erkek çıkması normal gibi .Sanırım tavuk olacakları ayiriyorlar .Öyle bir şey izlemiştim .

Civcivken cinsiyet ayrımını büyük kuluçkahaneler yapabiliyor. Uzmanları var ama onlar da hata edebiliyor. İlk aldığım 53 yarkanın yumurtlamasını beklerken biri ötmeye başlamıştı. :D

Ben hobicilerden almıştım. Rır civcivde satıcının elindeki tüm civcivleri almıştım. Sanırım şanssızlıkla alakalı.

mister73
10-12-2021, 22:16
Sn.Asoo bende kulicka makinesi heveslisiydim ama birkac denememden sonra tövbe ettim diyebilirim.Cok dikkat ve tecrübe istiyor.Onca canın telef olması cok üzücü:(
En güzeli gurka yatkın cinslerden edinmek horoz cikma ihtimalide kalkiyor.Senede birkez yatirilmis olsa hem devamı saglanır hem civciv özlemi giderilir.Inanirmisiniz bahar gelince aklima ilk gelen civcivler oluyor[emoji28]

Gurk yatırınca horoz çıkma ihtimali nasıl kalkıyor biraz açar mısınız sn. Zekoş; bana göre halâ %50.

mister73
10-12-2021, 22:23
Civcivken cinsiyet ayrımını büyük kuluçkahaneler yapabiliyor. Uzmanları var ama onlar da hata edebiliyor. İlk aldığım 53 yarkanın yumurtlamasını beklerken biri ötmeye başlamıştı. :D

Ben hobicilerden almıştım. Rır civcivde satıcının elindeki tüm civcivleri almıştım. Sanırım şanssızlıkla alakalı.

İyi bir gözlem yeteneği gerekiyor yani sadece teorik bilgi yeterli olmuyor. Ben cinsiyet ayrımı konusunda epey bir tecrübe kazandım diyebilirim. Civciv doğduktan sonraki iki üç günden başlayıp büyüdükçe farklı yöntemler kullanılarak gayet sağlıklı tahminler yapılabiliyor ama dediğiniz gibi hiç bir zaman %100 isabet olmuyor.

Zekoş
10-12-2021, 22:33
Gurk yatırınca horoz çıkma ihtimali nasıl kalkıyor biraz açar mısınız sn. Zekoş; bana göre halâ %50.

Sn.Mister73 düsüncelerimi tam ifade edememisim sanirim yanlis anlamissinız;)
Benim demek istedigim hint , wiyandotte gibi gurka yatkin ferik ya da tavuk almak en dogrusu.(makine ihtiyacıni ortadan kaldirmak icin)boylelikle horoz cıkma derdi de olmaz..Büyümüs halde alınca cinsiyeti de belli olur manasinda demistim😅

Asoo
10-12-2021, 23:39
Köye yerleşince farkettim ki, pek çok hayvanın dişisi daha faydalı ve değerli, erkeği güzel. Ama alışılagelmiş kültürümüz kadını güzel bulurken erkeğe değer veriyor.

Alışılagelmiş değerlerin hep sorgulanmaya muhtaç olduğunu düşünürüm.

Yoksa insanoğlunda da erkeğin güzel, kadının daha faydalı ve değerli olduğunu mu nakşetmeliyiz kültürümüze?

(Gecenin bu saatinde, horoz fazlalığından nerelere geldim böyle?)

MeyveliTepe
10-12-2021, 23:59
Üretilip satılan yarkalarda horozlar ayıklanmış oluyor. Az miktarda bırakıyorlar içlerinde. Bu yıl güya 15 tavuk, 1 horoz yarka aldım, horoz diye verdikleri ilk önce yumurtladı. Neticesi, horoz yok, 16 tavuk var. Sıkıntı yok, kümes sakin, yumurta verimi ortalama 15/16. Lakin gurk olduklarında vazgeçireceğiz mecburen.

Cennet46
11-12-2021, 06:48
Biz horoz olunca seviniyoruz genelde gurgdan cikanlarda .Çünkü horoz kesilip rahatlıkla yenebiliyor.Tavuga gelince yumurtadan dolayı kesemiyoruz .

bardacık
11-12-2021, 19:12
Acaba tavuklara uygun tünek çapı ne kadardır.

Bahçede sebzede yetiştiriyorum. Tavuklardan sebzelerimi korumam mı gerekiyor? Yeşillikleri korumaya aldım diyelim, peki tavuk domates, biber, fasulye vb. bitkilere zarar verir mi?

Tavukları sebze yetiştirdiğiniz yerden uzak tutmazsanız hiç bir sebze yetiştiremezsiniz. Fidelerin büyümesine bile izin vermeyeceklerdir.

mister73
13-01-2022, 06:46
Mevsimine göre bahçeden elde edilen, meyveler, sebzeler, yenebilir yapraklar, yonca, muhtelif otlar vs.gibi taze yiyeceklerin yanısıra, kabuğu soyulmuş ve kırılmış yulaf, arpa, çavdar, kırık buğday ve mısır, gdo'suz soya kıyması toplamda %16,5 protein içerecek şekilde tartılıp karıştırılıp 3 günlük lakto fermentasyona sokuluyor. Bu yiyeceğe günlük öğün hazırlanırken ayrıca biraz tuz, kalsiyum laktat (veya kalsiyum karbonat), zerdeçal, kırmızı biber, sumak, lutein (kadife çiçeği özütü) ve biraz vitamin karışımı eklenip homojen hale getiriliyor. Tavuk başına günde 110 gr kadar bu karışımı veriyorum. Ayrıca kuru yem olarak organik sertifikalı bir yem karışımı da önlerinde oluyor. Bundan da tavuk başına 50-60 gr kadar tüketiyorlar. Ayrıca buğday ve yerli mısır kırığına, yıkanıp kurutulmuş yumurta kabuklarını ufalayarak karıştırıyorum, bu karışım da her daim önlerinde oluyor. Doymayan bundan da yiyiyor. Sıcak mevsimde ilave olarak asker sineği larvaları üretip iki günde bir verebiliyorum.

Bu beslenmede ana yiyecek, yukarıda bahsettiğim fermente tahıl karışımı ve buna eklenen doğal baharatlar oluyor.

Bu beslenme düzeninde hayvanların ihtiyaç duydukları besin fazlasıyla karşılanıyor, ilave olarak bağışıklık sistemleri, dirençleri yüksek tutuluyor, fermente yemin içerdiği ağırlıklı L.Plantarum probiyotik içerik sayesinde salmonella, e.coli vb. patojenler uzak tutulmuş oluyor.

Yumurta verimi 16 tavukta 13-18 mertebesinde (çift sarılıları iki sayıyorum).

Not: Fermente yem miktarı kullanılan tahılın kuru ağırlığı değil, fermentasyon sonunda elde edilen ıslak ağırlık. Yani günlük 110 gram fermente yemin aslında 50-60 gr kadar kuru ağırlığı var. Fermentasyon, süreçte ortaya çıkan çeşitli enzimler vasıtasıyla yemin sindirilebilirliğini arttırıp ilave vitaminlerin (özellikle B grubu vitaminler) ortaya çıkmasını sağladığı için karışımın kuru halinin besin değerini çok arttırıyor. Bu yüzden hayvanlara verilen kuru madde oranı standart olarak zikredilen kuru yem miktarlarından daha düşük ama besin değeri daha yüksek oluyor.

Üç sorum var; birincisi lakto fermantasyona bırakacağınız karışımın içinde yeşil sebze, yapraklarla beraber buğday, mısır gibi tahıllar da var anladığım kadarıyla. Bakteri ilave ederken ayrıca su veya başka bir sıvı ekliyor musunuz bu karışıma, yoksa kendi suyunu mu salıyor? İkincisi, bu işlem için nasıl bir kap kullanıyorsunuz, ağzı kapaklı beş/on litrelik plastik kavanoz tarzı bir kap uygun olur mu?

Üçüncüsü, yukarıda belirtilen karışımın içindeki tahılların haricinde organik sertifikalı kuru yem dediğiniz nedir; hazır satılan yumurta yemi, gelişim yemi gibi bir ürün mü?

Not: Aslında alıntıladığım bu lakto fermantasyon konusunu başka bir başlıkta anlatmıştınız ama buradan devam etsin diye sorumu burada sordum.

MeyveliTepe
13-01-2022, 10:09
Fermente ettiğim tahıllarda yeşil yaprak yok, sadece tahıllar var. Hepsi soyulmuş ve kırılmış, tozsuz olarak arpa, çavdar, yulaf, buğday ve mısır var. Ayrıca gdo'suz soya kıyması var. Bunlara biraz da (15-20 gr) kalsiyum laktat ilave ediyorum. Tahıların her birinin miktarı 350-500 gr arasında değişiyor (toplam %16,5 protein oranını tutturacak şekilde).

Fermantasyon için iki tane 10 litrelik pet kavanoz kullanıyorum. Önce bir kavanoza bu malzemeleri koyup kuru olarak karıştırıyorum. Başlatıcı olarak iyice olgunlaşmış, üstünde kef-küf olmayan bir turşudan yarım çay bardağı kadar alıp üstüne ılık su ekleyip kavanozdak karışımın üzerine döküyorum. Toplam ılık su miktarı, toplam tahıl miktarına göre 1:1,2 (tahıl:su) olacak şekilde ayarlıyorum. Kapağını sıkıca kapatıp oda sıcaklığında bir yere koyuyorum. Burada 3 gün duruyor. Bu sürede tahıl iyice fermente oluyor, suyu da içine çekmiş oluyor. pH 4 mertebesine kadar iniyor. Dördüncü günden itibaren bu kavanozu serin bir yere çıkartıp günlük öğünler halinde kavanozdan kepçe ile başka bir kaba alıyorum. Bu malzeme 3 gün yetiyor. Bir kavanozu tavuklara vermeye başlayınca, diğer kavanozu aynı şekilde hazırlıyorum. Başladığım kavanoz bittiğinde diğeri hazır oluyor.

Fermantasyon başlatıcı olarak önceki kavanozdan biraz sıvı alınarak da kullanılabilir ama ben suyu ona göre ilave etmiş olduğum için alınabilir sıvı olmuyor pek.

Günlük öğüne, biraz vitamin, ayrıca biraz daha (birer tatlı kaşığı tepeleme) kalsiyum laktat, kırmızı biber, sumak, zerdeçal, bir tatlı kaşığı kadife çiçeği özütü (lutein), çok az da tuz, ekleyip iyice karıştırıp eklediklerimi homojen dağıtıyorum. Bu haliyle tavukların önüne koyuyorum.

Taze yaprak ve otları ayrıca veriyorum, fermantasyon ile alakası yok.

Kuru yem olarak Sadova'nın organik sertifikalı bir yemi var. Ondan veriyorum. (Ağustosta 25 kilosu 130 liraydı, şimdi 245 lira olmuş).

Bu besleme düzeni yumurta lezzetini de bambaşka bir şey yaptı. Daha önce o kadar tavuk baktım, hiç bu kadar lezzetli yumurta yememiştik. Yumurta verdiklerimiz de tekrar alabilmek için sıraya giriyorlar. Lezzet zannederim lutein'den geliyor. Yumurta sarısı rengi ideal koyu sarılıkta oluyor ama renkten de bağımsız çok lezzetli oluyor. Bunun sebebi o bir tatlı kaşığı lutein'de gizli galiba. Lutein'i, yumurta ile beraber yiyenler de alıyor. Bu malzeme çok pahalı ama yumurtayı başka bir şey yaptığı için değer bence.

mister73
13-01-2022, 12:52
Tamam şimdi daha bi netleşti. Daha önce aldığım bir bakteri kültürüm vardı, yem ve sularına karıştırdığım, onu kontrol ettim içinde en az üç dört çeşit lacto bascillius varmış, sevindim. Şimdilik onunla başladım ama ev turşusu daha sürdürülebilir geldi bana da...

Sadova’nın bir yemini ben de bir süre kullandım, organik sertifikalı mıydı hatırlamıyorum, değildi sanırım ama Keskinoğlu’na fason üretim yapan kuzenim hazır yemlerden uzak durmamı tavsiye edince tamamen bıraktım. Fermente etmeksizin hazırladığım bir karışımı veriyorum; tabi mutfak ve bahçeden mevsimine göre değişen yeşillik ve kuru tahılla birlikte. Bundan sonra karışımı fermente edip vermeyi düşünüyorum. Çok teşekkürler...

MeyveliTepe
13-01-2022, 15:28
Hazır satılan probiyotik şaselerine de satıcılarına da hiç güvenmiyorum, ayak üstünde 40 yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmişler. O şaselerin canlı kültür oldukları da şüpheli, fermantasyonda kullanıp canlı hallerini mikroskop altında görmedikçe inanmam. Yaptığınız sağlıklı turşu en garantilisidir.

Sadova'nın bir sürü yemi var. Sadece bir tanesi sertifikalı. Neticede bu da bir karışım. Siz de hazırlayabilirsiniz fakat iş proteinde düğümleniyor. GDO'suz soya kıyması çok pahalı oldu. Organik soya küspesi de perakende bulunmuyor. Kabuksuz ayçiçeği küspesi bulunsa o da olur ama kabuklusu var, o da tavuklara olmaz.

saleri
14-01-2022, 15:44
Sn Meyvelitepe . Lutein özütünü kendiniz mi yapıyorsunuz ?

MeyveliTepe
14-01-2022, 16:45
Sn Meyvelitepe . Lutein özütünü kendiniz mi yapıyorsunuz ?

Keşke yapabilsem. Tonlarca kadife çiçeği lazım :)

Muda
18-01-2022, 14:59
http://www.turkomp.gov.tr/component_result-lutein-48

Sitede 100 gramda bulunan lutein oranları verilmiş.
En fazla oranlar ebegümeci, maydanoz, ıspanak, ısırgan kara lahanada bulunmakta imiş. Kendi göz sağlığımız için de değerli luteini ayrıca fazla üretip tavuklar için de yetiştirip doğrayıp verilebilir.

Lutein
Belirteç:LUTN
Birim:µg - Mikrogram
Method:
Bileşen değerleri gıdanın yenilebilir 100 g'ı içindir.
Gıda Grup Ortalama
Ebegümeci -12768 µg
Maydanoz - 11558 µg
Ispanak - 10012 µg
Isırgan - 9467 µg
Lahana, kara - 6814 µg
Rezene, kök, sap -4833 µg
Pazı - 4781 µg
Dereotu 3837 µg
Nane 3178 µg
Tere 2899 µg
Semizotu 2438 µg
Marul, kıvırcık, salata 1767 µg
Roka 1762 µg
Kuşkonmaz 1588 µg
Marul, uzun yapraklı 1148 µg
Kereviz, sap 1028 µg
Mısır, tatlı 833 µg
Bezelye 727 µg
Soğan, taze, kök, sap 701 µg
Brokoli 552 µg
Yaprak sarma, zeytinyağlı 508 µg
Kabak, yazlık, koyu yeşil 504 µg
Börülce 472 µg
Marul, baş salata, Iceberg 441 µg
Biber, süs, turşuluk 406 µg
Yumurta, tavuk, sarı 387 µg
Biber, kırmızı, California Wonder tipi 381 µg
Badem, kabuklu, tatlı, çağla 348 µg
Kivi 300 µg
Fasulye 292 µg
Pastırma çemeni, Kayseri 289 µg
Biber, sivri 277 µg
Havuç, turuncu 277 µg
Sarımsak, kök, sap 272 µg
Yaprak sarma, zeytinyağlı, Bursa270 µg
Bakla 260 µg
Kabak, yazlık, sakız, açık yeşil 235 µg
Yumurta, tavuk, tam 208 µg
Kabak, kışlık, balkabağı 197 µg
Yaprak sarma, zeytinyağlı, Tokat 196 µg
Lahana, Brüksel 192 µg
Yaprak sarma, etli, Safranbolu 172 µg
Biber, dolma 170 µg
Bamya 158

mister73
24-01-2022, 15:15
Hazır satılan probiyotik şaselerine de satıcılarına da hiç güvenmiyorum, ayak üstünde 40 yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmişler. O şaselerin canlı kültür oldukları da şüpheli, fermantasyonda kullanıp canlı hallerini mikroskop altında görmedikçe inanmam. Yaptığınız sağlıklı turşu en garantilisidir.

Sadova'nın bir sürü yemi var. Sadece bir tanesi sertifikalı. Neticede bu da bir karışım. Siz de hazırlayabilirsiniz fakat iş proteinde düğümleniyor. GDO'suz soya kıyması çok pahalı oldu. Organik soya küspesi de perakende bulunmuyor. Kabuksuz ayçiçeği küspesi bulunsa o da olur ama kabuklusu var, o da tavuklara olmaz.

17 Ocak'ta kurduğum lakto fermantasyon kabını bugün açtım. Hazır bakteri solüsyonu kullandığımı daha önce yazmıştım, ancak başlangıçta bir yanlış anlama sonucu mutfak artığı olarak patates kabuklarını da tahıllarla beraber eklemiştim ;)

Sonuç bence olumlu, tavuklar da sevdi :p Ama yine de nasıl bir ürün elde edilmesi gerektiğini tam olarak bilmediğim için tarif edeyim, belki düzeltmem gereken yerler olabilir; görüntüsü normal tahıl bulamacı gibi; kokusu daha önce bu sitede "Enzim" başlığında öğrenip yaptığım enzimin kokusuna benzer ferah bir kokusu var, yani öyle bozulmuş-kokuşmuş bir durumda değil. Bir de kapağı ara ara açıp biriken gazı boşalttım, yoksa basınç çok artacakmış gibi geldi.

Sanırım su oranını biraz fazla tuttuğum için bende biraz su arttı, dolayısıyla yeni bidonları artan bu suyla kurdum. Eksik-fazla yaptığım bir şey varsa tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum. Mesela gaz çıkışı sırasında havayla teması önlemek için enzim yapımında kullandığımıza benzer bir düzenek kurmaya gerek var mı?

Sağlıcakla...

MeyveliTepe
24-01-2022, 17:06
Sadece tahıl karışımı kullanmak gerekiyor. Bu tür fermantasyonda patates veya başka sebze artığı kullanılmıyor. 2-3 defa yapınca su oranını tam olarak ayarlarsınız. Kabaca 1:2 tahıl:su gibi oluyor. Çorba gibi olmasın. Ilık su kullanmak (40 derece civarı) ve oda sıcaklığında bir yere almak da önemli.

Bu fermantasyon 3 günlük, fazlası çok fazla laktik asit üremesine sebep olur. 3 gün sonunda pH 4 oluyor.

Sadece tahıldan yapınca çok fazla bir gaz çıkışı olmuyor. Gazını almak gibi bir şeyi yapmam hiç gerekmiyor, 3 gün sonunda en fazla fıs diye bir ses çıkıyor. Yani, hava kilidine filan gerek yok. Fermantasyonda başlatıcı bakteri olarak Lactobacillus Plantarum önem kazanıyor. Kısa sürede hızlı fermentasyonda sahnelerin astsolistidir :) Olgunlaşmış turşuda en son kalan asite dayanıklı probiyotiktir. Bu yüzden kolay ve garantili olduğu için turşu suyu demiştim.

Kalsiyum eklentisini de başta kuru olarak tahıla karıştırmak, asitik ortamda kalsiyumun da çözünüp yarayışlılığının artmasını sağlıyor.

Eklenen tahıl dışı şeyler, lactobacillus yerine S. cerevisiae mayalarının hakim olup alkol üretmesine sebep olabilir. Buna dikkat edilmeli. Kokusunda alkol kokusu sezilirse dikkatli olunmalı. Alkol tavuklara toksiktir.

mister73
25-01-2022, 08:16
Sanırım ılık su ve oda sıcaklığında bekletme detayını atlamışım. Çünkü yem karma/hazırlama işlemini soğuklardan dolayı evin bodrumunda yapıyorum ve elimin altında bulunsun diye kavanozları da burada tutuyordum, haliyle oda sıcaklığında değil. Muhtemelen bu sıcaklıktaki bakteri faaliyeti yavaşlayacağı için 3 günden fazla bekletmiş olmam umarım fazla bir olumsuzluk çıkarmamıştır; bir dahakine dikkat ederim inşallah.

PH ölçümü yapmadım kaç olması gerektiğini de tam olarak bilemiyorum ama fermente ürünü ayrıca kemik unu, sumak, pul biber gibi ilave ürünlerle karıştırarak verdiğim için dengelenmiş oluyordur diye düşünüyorum.

kazımşerif
27-01-2022, 15:06
Selamlar! tavuk bakımı ve yetiştiriciliği için aşağıda bazı yöntemler Paylaştım. Okumanızı öneririm.

Tavuk Bakımı Ve Yetişticiliği
Yerli tavuklar birçok cinse kıyasla hastalığa ve soğuğa dayanıklıdır ve bu şekilde kümes hayvanı yetiştirmek ve para kazanmak için iyi bir seçenektir. Yerli veya yerel tavuk, hem yumurtlama hem de et üretimi için uygundur ve endüstriyel tavukların aksine çoğu alanda yetiştirilebilir.

Tabii ki, her iki ticari amaç için (yumurtlama veya piliç) yerli tavuklar, onlardan maksimum üretim verimliliği elde etmek için genetik modifikasyona tabi tutulmuştur. Yerli kümes hayvanı yetiştiriciliği de düşük sermaye ile başlatılabilir ve zamanla genişletilebilir.

Tavuk Bakımı amaçları:
Eğer tavuk bakımına ve yetiştiriciliğiyle uğraşmak istiyorsanız herşeyden önce nasıl ve ne amaçla bu işi yapmak istediğinizi anlamanız gerekir.
Genellikle 3 amaçtan dolayı tavuk yetiştirilir:
Yumurta Üretimi
Et üretimi
Yumurtlamak ve Üremek amaçlı
Bunlardan her biri kendine özel araçlar ve malzemeleri gerektirir. O yüzden ilk başta nasıl bir yetiştirici başlamak istediğinize bir bakın ve daha sonra ona göre malzemeler ve araçları satın alın.
Tavuk Yetiştiriciliği için gereken malzemeler ve ekipmanlar:
Yerli bir tavuk çiftliği kurmak için bazı ekipman satın almanız gerekir. Bu işte en önemli ön koşul elektrik, su ve gaz gibi imkanların bulunduğu bir salon sağlanmasıdır. Diğer gerekli ekipmanlar arasında ısıtma ve soğutma sistemi, havalandırma sistemi, su kaynağı, besleme ve içme suyu, aydınlatma sistemi ve yumurtlama folluk bulunmaktadır.

Yerli yumurtalık tavukları yetiştirmek için gereken en yüksek maliyet, kümes hayvanı çiftliğine ait olacaktır. Bunun için araziniz ve salonunuz varsa, biraz sermayeye ihtiyacınız olacak. Ayrıca, bu işte, tavuk yemi, yakıt ve elektrik maliyetleri ve ilaç maliyetleri sağlamak için bir miktar sabit sermaye düşünmelisiniz.

Arazi: Yerel bir kümes hayvanı çiftliği edinmek için çoğu insan daha ucuz olan kırsal ve uzak bölgeleri tercih ediyor. Yerli kümes hayvanı yetiştirme salonunun yeri yerleşim alanlarından uzak olmalı ve diğer yetiştirme birimlerinden yeterince uzakta olmalıdır.

Yazının devamı için bu adrese tıklayınızı:
https://horozlardunyasi.blogspot.com/2021/05/tavuk-bakm-ve-yetisticiligi.html

Ecekayit94
18-07-2023, 21:07
Herkese merhaba,
Bugün bize 10 adet boyalı civciv hediye edildi. Dehşet içerisindeyiz, bu hayvanlar nasıl boyadan kurtarılabilir? İnternette bu eziyete uğrayan civcivlerin en fazla 3 gün içerisinde öldüğü yazıyor, kaç günlük oldukları hakkında bir fikrim yok. Ayrıca civcivlerin suya temas etmemesi gerekiyormuş, bu sebeple yıkamayacağız ve yarın veterinere götüreceğiz. Bildiğiniz bir çözüm veya dikkat etmemiz gereken bir şey var mıdır? Bahçemizde bir yer ayarlayabiliriz ancak bakımını bilmiyoruz. Şimdiden herkese teşekkür ederim.

laedri09
09-08-2023, 14:33
Ne yazık ki var öyle bir durum. Eğer uygun koşulları sağlarsanız elinizde 10 adet horoz olur çünkü genelde tavukları ayırıyorlar. Civciv yemleri satılıyor mısır ununa benzer onunla veya ufak taneli tahıllarla besleyebilirsiniz. Sıcaklık çok önemli. Geceleri serin ortama koyacaksanız bir pet şişeye sıcak su doldurup yanlarına koyabilirsiniz. Kutuda beslemeye kalkmayın. Bahçeniz müsaitse ufak bir kümes yapabilirsiniz fakat büyüyünce geniş bir alana ihtiyacınız olacak. Ayrıca kuş , kedi gibi yırtıcılardan da korumanız lazım. Kümes yapacaksanız mutlaka üstü kapalı olsun. Gece dışarıda tutacaksanız mutlaka kapalı alanda ve sıcak tutun. 1 ayın sonunda boyaları nispi olarak azalıyor ve tüyleri belirmeye başlıyor. Kolaylıklar dilerim.