View Full Version : Tavuk yetiştiriciliği
Sayfalar :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
http://inlinethumb10.webshots.com/46793/2935827060105083838S600x600Q85.jpg
08 Mart 2010 Pazartesi
Horoz ve Tavuklarım
Ayrıntılar http://thares.blogcu.com
Evet. Bu da bi başka yakışıklı :)
merhaba horozunuz bir harika tebrikler,peki tekmi eşi varmı
Bu aralar pek görünmeyen güneşin tadını çıkarıyorlar :)
merhaba sayın A.Şahin elinizde bulunan bu türün yumurtalarını temin etmemiz mümkünmüdür ?
Sayın Hasan Hüseyin,
Sizdeki tavuk miktarına göre 3 horoz çok fazla;en iyi olanı kendinize ayırıp diğer 2 tanesini ya takas(Tavukla) **** kesip yemekten başka çare yok.Bende 2 tane brahma horoz vardı.Zaman zaman dövüşürlerdi.Bir gün biri diğerini öldürdü.Ben farkına varamadım bile.Emeki bir insan olarak bu yaşta ağladım.
Bu ay sonuna doğru yeşil-mavi yumurtalardan birkaç tane sizden satınalabilirim.Gurk tavuğun altına yatırmak üzere.Adresinizi veya tel no özelden bildirebilirseniz uğrar elden alabilirim.
beyzagıda
07-03-2010, 17:16
Tavuklarımın yanında kaz beslemek istiyorum kaz besleyen arkadaşlar varsa bilgi birikimlerinden faydalanabilirmiyim kaz alımını nerden yapabilirim
hasan hüseyin
08-03-2010, 03:49
sayın hasan hüseyin,
sizdeki tavuk miktarına göre 3 horoz çok fazla;en iyi olanı kendinize ayırıp diğer 2 tanesini ya takas(tavukla) **** kesip yemekten başka çare yok.bende 2 tane brahma horoz vardı.zaman zaman dövüşürlerdi.bir gün biri diğerini öldürdü.ben farkına varamadım bile.emeki bir insan olarak bu yaşta ağladım.
Bu ay sonuna doğru yeşil-mavi yumurtalardan birkaç tane sizden satınalabilirim.gurk tavuğun altına yatırmak üzere.adresinizi veya tel no özelden bildirebilirseniz uğrar elden alabilirim.
elbette olur
hasan hüseyin
08-03-2010, 03:51
Mavi yumurta vermiyorlar tavuklarımda sadece yeşil yumurta alıyorum
ORİJİNİ ............................................... GÜNEY AMERİKA
RENKLERİ.................................BEYAZ - SİYAH YABAN RENKLERİ
SENELİK YUMURTA ADEDİ.......... 170 ADET
YUMURTA RENGİ.............................. YEŞİL - MAVİ
ERKEK AĞIRLIK.................................. 2000 Gram
DİŞİ AĞIRLIK.................................... 1600 Gram
TEPE TÜYLERİ................................... YOK
SAKAL............................................. ....... VAR
BACAK TÜYÜ...................................... YOK
TIRNAK............................................ ..... 4 ADET
İBİK.............................................. .......... KÜÇÜK BEZELYE TİPİ
ÖZELLİKLERİ
ARAUCANAS LAR ÇEŞİTLİ RENKLERDE OLABİLMEKTEDİR HATTA AYNI RENKTE DİŞİ VE ERKEKTEN DEĞİŞİK RENKLERDE YAVRULAR ALMAK BU CİNSLERDE MÜMKÜNDÜR ŞÜPHESİZ ARAUCANAS IN EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ YUMURTASININ RENGİ YEŞİL VE TONLARI OLMASIDIR UFAK VE ORTA BOY OLMAK ÜZERE İKİ CİNSİ VARDIR HOROZLARIN VE TAVUKLARIN ÇENE ALTINDA SAKALLARI BAŞIN İKİ YANINA KADAR BÜYÜYEBİLİR HAREKETLİ HAYVANLARDIR.
< Kaynak > (http://www.parkhayvancilik.com/araucanas.htm)
Araucanas Horoz:
128999
Araucanas Yumurta:
129000
Yumurta üreticileri yeşil yumurtlayan tavuktan habersiz
İzmirli iki vatandaş, “Amerikan tavuğu” olarak bilinen, “araucana” cinsi ve yeşil yumurtlayan tavuğu yumurta üreticilerine anlatamıyor.
Yumurta sektörünü elinde tutan firma yöneticilerin dahi bilmediği “yeşil yumurtlayan tavuk” dünyada nesli tükenmek üzere olan bir tavuk cinsi. Konudan haberdar olan marketler ise, şimdiden yeşil yumurtaları satmaya hazır ama astım başta olmak üzere bir çok hastalığa deva bu yumurtaları üretecek firma bulunamıyor.
Dünyada ırkı yok olma noktasına gelen araucana tavuklarına, İzmir’de amatör besicilik yapan iki vatandaş sahip. Çevrelerinde büyük ilgi gören yeşil yumurtaları yumurta firmalarına anlatmalarına rağmen inandıramayan iki besici, firmalara bu tavuklardan verebileceklerini söylüyor. İzmir’in Menderes ilçesinde ve Bornova ilçesinin Yaka köyünde oturan iki vatandaş, “yeşil yumurta” yumurtlayan tavukların çiftliklerde üretilmesini istiyor. Birçok yumurta üreticisiyle görüşen ve olumsuz cevap alan araucana tavuğu üreticileri, büyük marketlerin haftalık binlerce yumurta siparişine ise maddi yetersizlikten dolayı cevap veremiyor. Yeşil yumurtaların özellikle astım hastalığına iyi geldiğini belirten iki üretici, ülke pazarına yeşil yumurta sokmayı deneyecek üreticilere aracuana çifti verebileceklerini söylüyor.
Menderes’te oturan ve 25–30 tane araucana tavuk ve horozu bulunan Seyran Demirci, 4 yıldır bu tavukları beslediğini kaydetti. Araucana cinsi tavuk ve horozları çoğaltmada ilk zamanlar zorlandığını belirten Demirci, bir çok marketin kendisine binlerce yeşil yumurta siparişi verdiğini ancak maddi imkanı olmadığından talepleri karşılamayadığını ifade etti. Araucanalardan iyi besleme yapıldığında 365 gün yumurta alınabildiğini, hattâ bazı zamanlar günde iki üç defa yumurtladıklarını kaydeden Demirci, “Bu tavukların yumurtaları çok ilgi topluyor. Alsancak’ta yumurtaları bir markete götürdüğümde, haftalık 2–3 bin tane satabileceklerini söylediler. Hattâ yumurtalar yeşil olduğundan, adını ‘şirin yumurtalar’ koyacaklarını belirttiler ama benim üretim yapabilmem için maddi gücüm yok. Bir de ülkemizde bu tavuk cinsi bilinmiyor. Bırakın yumurta üreticilerini, üniversiteler bile bu cinsi bilmiyor.” diye konuştu.
Yaka köyünde oturan Ahmet Fahri Ekim ise kendisinde çok fazla araucana cinsi tavuk bulunmadığını ama üretim yapacak horozu olmadığından bugüne kadar tavukları çoğaltamadığını belirtti. Yıllardır araucana cinsi horoz aradığını aktaran Ekim, Demirci’nin kendisine horoz vereceğini ifade etti.
İzmir Fuarı Hayvanat Bahçesi Zootekni Uzmanı Eylem İlacan, anavatanı Hindistan olan ve 16. yüzyılın ortalarında Güney Amerika’da formları geliştirilen araucana cinsi tavukların yumurtalarının mavi, gri veya yeşil olabildiğini söyledi. Bu tavuk cinsinin diğer birçok ülkenin ilgisini çektiğini açıklayan İlacan, 1930’larda İngiltere’de de üzerinde çalışıldığını ve yumurta veriminin yıllık 180 ile 200 adet arasında değiştiğini vurguladı. İlacan, “İngiltere’de yapılan çalışmalar sonunda yıllık yumurta verimi 180 adet olarak elde edildi.” şeklinde konuştu. Bıldırcın yumurtasının bronşit, solunum yolları ve kan kanserine iyi geldiğinin söylendiğine dikkat çeken İlacan, yeşil yumurtaların da tahlilleri yapıldıktan sonra piyasaya sürülebileceğini ifade etti.
Ege Üniversitesi Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Koçak da yeşil yumurtaların tavuğun fizyolojisiyle bağdaşmadığını söylemenin yanlış olacağını ifade etti. Prof. Dr. Koçak, “Araucana, bizim Denizli horozu gibi yerli bir ırk. Bunların ıslah çalışmaları dünyada devam ediyor. Almanya denemeye aldı ama basit bir deneydi, başarılı olamadı. Yeşil yumurtaların piyasada satılması ise firmaları ilgilendiriyor, çünkü bazı ülkeler beyaz, bazıları kahverengi tonlu yumurtaları yemeyi seviyor. Yeşil yumurta da pazarda kendine yer bulabilir.” dedi.
Yeşil yumurtlayan tavuğu ilk defa duyduğunu söyleyen Yaymacı Tavukçuluk Üretim Sorumlusu Aylin Ülker, firmalarının günlük 5 bin karton, yani 150 bin adet yumurta pazarladığına dikkat çekerek, kendi yetiştirdikleri bir tavuğun ortalama 16–20 ay yaşadığını ve bir yılda 250 adet yumurtladığını açıkladı. Ülker, yeşil yumurtaların besin değerlerinin ölçümünden sonra olumlu sonuç alınması durumunda, iyi bir reklam kampanyasıyla satışının yapılabileceğini vurguladı.
ARAUCANA CİNSİ TAVUĞUN ÖZELLİKLERİ
Anavatanı Hindistan ve Amerika olan araucanaların çok çeşitli renkleri var. Süt beyaz, kahverengi, siyah ve kül rengi bunlardan bazıları. Amerika’da birçok ırkın birleşiminden meydana gelen bir tavuk cinsi olan araucananın küçük ve büyük boyları var ama en önemli özelliği, yumurta renginin yeşil tonlarında olması. Bilinen tavuklar gibi kuyruğu olmayan araucanaların ayakları da yeşil ve tüylü. Araucanaların etleri yağlı değil. Beyaz et sadece göğüs kısımlarında bulunuyor, diğer tarafları yağsız ve sert etlerden oluşuyor. Yumurtasında kolesterol yok ve vitamin değerinin 10 bıldırcın yumurtasına bedel olduğu iddia ediliyor. Aracuanaların tüyleri de aylık kesilip kullanılıyor.
Mustafa Yüksel / İzmir
< Kaynak > (http://arsiv.zaman.com.tr/2003/10/24/ege/h11.htm)
Araucanas Tavuk:
129002
Araucanas Yumurta:
129001
* Not: Yukarıdaki metin ve resimler konu içinde adı geçen adreslerden alıntılanmıştır.
Bu cinsi zamanında beslemiş birisi olarak aktarabileceğim küçük bir tecrübe olarak; Bu cinsin tavuk ya da horozunu kendi cinsinden olmayan bir tavuk veya horozla eş etseniz dahi yumurtaları yeşil renkte olmaya devam eder.
Fakat yumurtalardan dünyaya gelen civcivler bu cinsin özelliklerini tam manasıyla taşımazlar.
Bu cins ve diğer tüm cinsler için mümkün olduğunca "Melezleme"den kaçınınız.Beslediğiniz hayvanların "Kendi" cinsleri ile eş olmalarına özen gösteriniz. Saygılar.
yasarugur
08-03-2010, 17:03
Tavuklar da yumurtalar da güzel görünüyor ,kümesim olsa da beslesem...
Sayın yasarugur;
Hayvan beslemek gerçekten çok güzel bir uğraş,Birde böyle değişik ırkları besliyebiliyorsanız değmeyin keyfinize... İnşallah sizinde temenniniz birgün gerçek olur ;)
Sayın hasanhüseyin;
Hemşehriyiz sanırsam selam öncelikle mesajınız dikkatimi çekti.Yeşil yumurtacı tavuklarınızı Kocaeliden mi temin ettiniz? Mümkünse resimlerini buraya yükleyebilirmisiniz?
Saygılar.
hasan hüseyin
09-03-2010, 01:22
sayın yasarugur;
hayvan beslemek gerçekten çok güzel bir uğraş,birde böyle değişik ırkları besliyebiliyorsanız değmeyin keyfinize... Inşallah sizinde temenniniz birgün gerçek olur ;)
sayın hasanhüseyin;
hemşehriyiz sanırsam selam öncelikle mesajınız dikkatimi çekti.yeşil yumurtacı tavuklarınızı kocaeliden mi temin ettiniz? Mümkünse resimlerini buraya yükleyebilirmisiniz?
Saygılar.
tabii ki yüklerim .bu aralar biraz yoğunum da ilk fırsatta resimlerini çekip yükleyeceğim
hasan hüseyin
09-03-2010, 01:23
sayın yasarugur;
hayvan beslemek gerçekten çok güzel bir uğraş,birde böyle değişik ırkları besliyebiliyorsanız değmeyin keyfinize... Inşallah sizinde temenniniz birgün gerçek olur ;)
sayın hasanhüseyin;
hemşehriyiz sanırsam selam öncelikle mesajınız dikkatimi çekti.yeşil yumurtacı tavuklarınızı kocaeliden mi temin ettiniz? Mümkünse resimlerini buraya yükleyebilirmisiniz?
Saygılar.
sevgili arnavut
bu arada verdiğin detaylı bilgiler ve resimler için çok teşekkür ederim.
sevgili arnavut
bu arada verdiğin detaylı bilgiler ve resimler için çok teşekkür ederim.
Sayın hasan hüseyin;
Rica ederim,Burada bulunduğum sürece kendimin beslediği,Varlıklarını bildiğim ve popüler olan tüm kanatlı ve süs formu cinslerini tanıtmaya elimden geldiği ölçüde yardımcı olmaya çalışacağım.
Musait olduğunuz zamanda sizinde fotoğralarınız bekliyoruz.
Saygılar.
gurbik67
09-03-2010, 17:17
tavuk beslemek aslında zevkle yapılacak uğraşların başında gelmektedir.
tavuk yattığı yerden kazandıran belki tek hayvan. ancak kümesi geniş olmalı ayakları toprağa basmalı,amatörce beslenmek isteniyorsa birazda topraktan geçinmeli.
işte ozaman lezzetli yumurtanın tadına varılır.
Arkadaşlar sizce bir kümeste iki horoz olabilirmi çok dövüşürlermi biri ligorin melezi biride hint horozu hinte güvenemiyorum ne yapmalıyım sizce
bende yeni başladım tavuk beslemeye 5 tavuğum var biri hint 2 si köy diyer 2 si dev koşin 2 de horozum var biri dev koşin diyeri köy horozu hint tavuğum kümeste terör estiriyor bu diyer tavukların yumurlamasını etkilermi çünkü hepsini dövüyor
Hint horozlarınında bir özelliği budur sn yekadam dövüşçü olması
Arkadaşlar sizce bir kümeste iki horoz olabilirmi çok dövüşürlermi biri ligorin melezi biride hint horozu hinte güvenemiyorum ne yapmalıyım sizce
Sn 38 sinan, hint horozları karşılık vermeyene kanat açmazlar, ligorin kafa tutmazsa hin horozu asaletinden onunla fazla ilgilenmez.
İki horozun aynı kafeste olamasının sakıncası damızlık civciv üretmek amaçlı besliyorsan kuluçkadan çıkan civcivler melez olurlar.
Berktuna
09-03-2010, 23:35
Merhabalar,ben de yeni katıldım. Evimizin önünde bir arsa satın aldık. Eşimle beraber burada ticari olarak tavuk yetiştirmek , sebze meyve üretimi ve satışını yapmak istiyoruz... Bu amaçla bilgi yönünden sitenin bilgilerini okudum ve katılmaya karar verdim...tekrar merhabalar....
Sayın Arkadaşlar;
Hint horozu diye tabir ettiğimiz dövüşcü ırkla diğer ırkları yanyana koymamanız kümesin huzur ve menfaatine olacaktır.Hint horozları doğası gereği kavgacı yapıdadır,Bunu daha civcivlerken birbirleri ile yaptıkları oyundan anlayabilirsiniz.Oyun kimi zaman o kadar sertleşirki başlarında yaralar meydana gelir.Şahsi görüşüm yumurta verimi için beslediğiniz normal ırkların yanında ve tabii ki yeriniz musaitse bu ırkı beslememenizdir.Hint horozu sadece horozlara değil tavuklara da vurabilir buda yumurta veriminde olumsuzluğa neden olacaktır.Saygılar.
Sayın Berktuna;
Aramıza hoşgeldiniz, Almış olduğunuz arazi hayırlı uğurlu olur inşallah ve düşlediklerinizi gerçekleştirirsiniz.Ticari amaçlı yumurta üretiminde bulunacaksanız, Leghorn ve Mini - Leghorn (Hafif ırk),New Hampshire, Plymouth Rock, Rhode Island Red yerli ırklardan Atak,Atak-S ırkları hakkında bilgi edinmeniz menfaatinize olacaktır.
Ayrıca bu ırkları edinmede sıkıntı yaşıyorsanız size en yakın, Tarım Kredi Kooperatifine giderek konu hakkında bilgi alabilirsiniz.Tam da şu zamanlarda önceden alınan talep doğrultusunda civciv ve palaz satışları olmakta.Benim yumurta için beslediğim ırk Light Sussex'dir.
Saygılar.
Sayın hasan hüseyin;
Bu sene Araucana yumurtası koymamayı hedefliyordum makinama ama sizin mesajınız vesile oldu buna bir posta koymuş bulundum;)
Araucana (Yeşil yumurtacı) yumurtaları:
129190
129191
Bunun sonrasında da inşallah civcivlerin resmini paylaşırım.
Saygılar.
Berktuna
10-03-2010, 09:02
Teşekkürler. Hoş bulduk... Eşimle ben biraz aceleciyizdir.. şu anda 45 tane tavuk 3 tanede horozumuz var. Bu tavukları köy pazarından edremit ve ivrindi den temin ettik. şu anda günde 10 adete yakın yumurta alıyoruz. Bahsettiğiniz tavukları nerden satın alabiliriz. Kuluçka makinasıda satın almak istiyoruz. Tam otomatik olması gerekiyor. Manuel olarak yapacak vakit olmadığı için. 2.5 yaşında oğlum var. Ondan vakit ve fırsat bulduğumuz sürece....
mandalina
10-03-2010, 12:31
Sayın hasan hüseyin;
Bu sene Araucana yumurtası koymamayı hedefliyordum makinama ama sizin mesajınız vesile oldu buna bir posta koymuş bulundum;)
Araucana (Yeşil yumurtacı) yumurtaları:
129190
129191
Bunun sonrasında da inşallah civcivlerin resmini paylaşırım.
Saygılar.
Merhabalar bu aracuanasların yumurtalarından satıyormusunuz.
Teşekkürler. Hoş bulduk... Eşimle ben biraz aceleciyizdir.. şu anda 45 tane tavuk 3 tanede horozumuz var. Bu tavukları köy pazarından edremit ve ivrindi den temin ettik. şu anda günde 10 adete yakın yumurta alıyoruz. Bahsettiğiniz tavukları nerden satın alabiliriz. Kuluçka makinasıda satın almak istiyoruz. Tam otomatik olması gerekiyor. Manuel olarak yapacak vakit olmadığı için. 2.5 yaşında oğlum var. Ondan vakit ve fırsat bulduğumuz sürece....
Sayın Berktuna;
Siz girişiminizde bulunmuşsunuz zaten tavuk ve horozlarını zaiyat vermeden yetiştirisiniz umarım.Köy yumurtası üretmek istiyorsanız "Köy tavuğu" diye tabir ettiğimiz yerli çoğunluklada kırma ırkı semt ve köy pazarlarında rahatlıkla bulabilirsiniz. Benim önceki mesajda bahsettiğim yabancı ırk yumurta tavuklarını internette biraz araştırma yaparak bu işi yapan "3 ve ya 5" çiftlikten, Amatör veya profesyonel üretimini yapan yetiştiricilerden bulabilirsiniz. Benim nacizane önerim aradaki fiyat farkını önemsemem diyorsanız internette siteleri bulunan hobi çiftliklerinden edinmeniz. Yerli ırklara gelince ( Atak, Atak-S v.b.) onları da dediğim gibi, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çoğu yetiştirmekte oradan temin edebilirsiniz.
Aynı şekilde kuluçka makinası içinde sinbad,çimuka v.s. firmaların internet sitelerine bakabilir fikir alabilirsiniz.Bu konuda da benim nacizane önerim sıfır kuluçka makinası almaktansa, Bir hevesle alınıp çok az kullanılıp daha sonra kenarıya atılan büyük miktarda kuluçka makinası var.Biraz araştırma yaparsanız internette bunlarada ulaşırsınız.
Çocuğunuza Allah uzun ömürler versin, Sizin gibi hayvan ve doğa meraklısı bir ailede yaşadığı için çok şanslı.
Saygılar.
Merhabalar bu aracuanasların yumurtalarından satıyormusunuz.
Sayın Mandalina;
Ben şuan itibari ile ticari olarak uğraş vermiyorum. Şayet ben ihtiyaçlarımı karşıladıktan sonra elimde kalan olursa seve seve size hediye edebilirim.
Çok acil edinmem gerek diyorsanız muhtelif sitelerde de ilanları mevcut fakat.
Saygılar.
benim hint horozum var demedim hint tavuğum var dedim ve buna çözüm arıyorum ama yinede cevap verdiğiniz için sağolun
benim hint horozum var demedim hint tavuğum var dedim ve buna çözüm arıyorum ama yinede cevap verdiğiniz için sağolun
Sayın yekadam;
Sanırım yanlış anlaşılma olmuş öleyse, Fakat mantık aynı bence çünkü vakti zamanında beslediğim bazı hint tavukları yanlarındaki horozlara kafa tutuyor,Hatta zaman zaman kaçırdıkları dahi oluyordu.Bu istisnai bir durum olmakla beraber hint tavuğunuzu diğer tavuklarınızın yanına koyabilirsiniz.Kişisel görüşüm şartlar musaitse ayrı beslemekte fayda vardır.
Saygılar.
Berktuna
11-03-2010, 12:21
Sayın Berktuna;
Siz girişiminizde bulunmuşsunuz zaten tavuk ve horozlarını zaiyat vermeden yetiştirisiniz umarım.Köy yumurtası üretmek istiyorsanız "Köy tavuğu" diye tabir ettiğimiz yerli çoğunluklada kırma ırkı semt ve köy pazarlarında rahatlıkla bulabilirsiniz. Benim önceki mesajda bahsettiğim yabancı ırk yumurta tavuklarını internette biraz araştırma yaparak bu işi yapan "3 ve ya 5" çiftlikten, Amatör veya profesyonel üretimini yapan yetiştiricilerden bulabilirsiniz. Benim nacizane önerim aradaki fiyat farkını önemsemem diyorsanız internette siteleri bulunan hobi çiftliklerinden edinmeniz. Yerli ırklara gelince ( Atak, Atak-S v.b.) onları da dediğim gibi, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çoğu yetiştirmekte oradan temin edebilirsiniz.
Aynı şekilde kuluçka makinası içinde sinbad,çimuka v.s. firmaların internet sitelerine bakabilir fikir alabilirsiniz.Bu konuda da benim nacizane önerim sıfır kuluçka makinası almaktansa, Bir hevesle alınıp çok az kullanılıp daha sonra kenarıya atılan büyük miktarda kuluçka makinası var.Biraz araştırma yaparsanız internette bunlarada ulaşırsınız.
Çocuğunuza Allah uzun ömürler versin, Sizin gibi hayvan ve doğa meraklısı bir ailede yaşadığı için çok şanslı.
Saygılar.
İlginiz için teşekkür ederim. Edremit tarım kredi kooperatifi aradım söylediğiniz üzere. kendileri tavuk satışı yapmıyorlarmış fakat yapan bir iki firma varmış önümüzdeki hafta ziyaret edip kendilerini bizi birileriyle tanıştıracak.Ayrıca birde tarım ilçe müdürlüğü ne gideceğiz Edremit de. Kuluçka Makinelerını ve fiyatlarını şöyle bir araştırdım biz 150 -200 kadar yumurta kapasiteli bir Makina sorduk tam otomatik neredeyse 1.500 buluyor . Diğer kişilerin el yapımı olanlara da baktım çok basitler yani sanki hemen elinde kalacakmış gibi köpükten kutu veya ahşaptan kutu yapmışlar. Alıp iki gün sonra bozulsun yıpransın veya deformo olsun birşey istemiyoruz...
ESENLİKLER....
Berktuna
11-03-2010, 12:26
KÜMESİN tabanını beton yaptık üstüne altlık koyup pislikleri ayaklarına değmesin diye düşünüyoruz. Doğru mudur tecrübelerinize dayanarak...Bizim tavuklarımız folluğa gitmek ve gece yatarken içeride bulunuyorlar. Yani sabah 8 de açıp akşam hava kararana kadar doğada lar.
İlginiz için teşekkür ederim. Edremit tarım kredi kooperatifi aradım söylediğiniz üzere. kendileri tavuk satışı yapmıyorlarmış fakat yapan bir iki firma varmış önümüzdeki hafta ziyaret edip kendilerini bizi birileriyle tanıştıracak.Ayrıca birde tarım ilçe müdürlüğü ne gideceğiz Edremit de. Kuluçka Makinelerını ve fiyatlarını şöyle bir araştırdım biz 150 -200 kadar yumurta kapasiteli bir Makina sorduk tam otomatik neredeyse 1.500 buluyor . Diğer kişilerin el yapımı olanlara da baktım çok basitler yani sanki hemen elinde kalacakmış gibi köpükten kutu veya ahşaptan kutu yapmışlar. Alıp iki gün sonra bozulsun yıpransın veya deformo olsun birşey istemiyoruz...
ESENLİKLER....
Sayın Berktuna;
Tarım Kredi Kooperatifine giderek doğru bir davranışta bulunmuşsunuz fakat şansınıza orada üretim yapılmıyor demekki.Ben Kocaelinde ikamet ediyorum ve burada neredeyse tüm ilçelerdeki, Tarım Kredi Kooperatiflerinde üretim yapılıyor.Siz sezon girmeden önce gidip sipariş veriyorsunuz ( Ör: 50 Adet Atak yumurtalık civciv) bu kurumlarda civciv satıışı başladığında size geri dönüyorlar.Dediğiniz gibi, Tarım Kredi Kooperatifindeki çalışanlar sizi en doğru yere yönlendireceklerdir.
Kuluçka makinası içinde izlenimleriniz doğru fakat benim size anlatmaya çalıştığım internet üzerinden 2.el makinalara bakmanızdı.Sıfır olarak 1.500 YTL civarında dediğiniz makinanın bir ya da iki kez çıkım alınmış ve kenara atılmış 2.eli 200-400 YTL fiyat aralığında bulunuyor.Bu tarz makinala ilanlarına bakarsanız internette sizin için daha faydalı olacaktır (Bıldırcın üretme sevdasıyla bu işlere girişip daha sonra bırakanlara bakmanızı tavsiye ederim özellikle).
O da olmadı çözümlerimiz bitmiyor tabii ki ;) En yakın zamanda (Vaktimin el verdiği ölçüde) kuluçka makinasının yapımını A'dan Z'ye anlatacağım bir konu açmayı düşünüyorum.Sayın memet, kendiside kuluçkahane işletmiş ve engin bilgilerini diğer konuda bizimle paylaşmakta bu arkadaşlarımız sayesinde ve forumumuzdaki tüm ilgili arkadaşların sayesindeen iyisini yapacağımıza şüphem yok.Bu sayede sanırım sizinde kuluçka makinası arayışlarınıza çözüm bulabiliriz.
Büyütülecek ya da çekinilecek birşey yok sonuçta az el becerisi az zaman gerisi zaten kendiliğinden olacaktır...
KÜMESİN tabanını beton yaptık üstüne altlık koyup pislikleri ayaklarına değmesin diye düşünüyoruz. Doğru mudur tecrübelerinize dayanarak...Bizim tavuklarımız folluğa gitmek ve gece yatarken içeride bulunuyorlar. Yani sabah 8 de açıp akşam hava kararana kadar doğada lar.
Sayın Berktuna;
Doğrudur kesinlikle şu açıdan biliyorumki ayağı yere (Islağa) basan hayvanla basmayan hayvanın hastalıktan tutunda yumurta verimine kadar herşeyinde farklılık oluşuyor.
Kümeste dikkat etmeniz gerekenleri kabaca sıralarsak;
*Kuru zemin
*Havadar ortam
*Kümesin boyutuna göre ölçülendirilmiş güneş alan cepheden havalandırma alanı ("Sağlam" kafes teli ile olabilir) Kışın bu bölge naylon ya da benzerleriyle kapatılabilir.
Bunlara ilaveten kafesin alt kısmını ızgara şeklinde değilde yerden 40-50 cm yukarıya ızgara şeklinde tünek yaparsanız, Kafesin altınada kalın talaş (Planya talaşı deniyor) koyarsanız hem temizlikte hemde zeminin kuruluğu açısından fayda sağlamış olursunuz.Temizlik yaptığınızda ıslanan ve pislenen talaşı kümes dışına alır yerini yenisi ile değiştirebilirsiniz.
Şayet mümkün olursa kümesinizin ve hayvanlarınızın fotoğrafını yüklerseniz daha net önerilerde bulunabiliriz.
Hayvanlarınızın doğada olması gerçekten çok faydalı.Hem topraktan her türlü vitamini alır ihtiyaçlarını giderirler hemde yumurtalarınızın tadı kokusu değişir...
Saygılar.
Berktuna
11-03-2010, 22:56
Sayın Berktuna;
Tarım Kredi Kooperatifine giderek doğru bir davranışta bulunmuşsunuz fakat şansınıza orada üretim yapılmıyor demekki.Ben Kocaelinde ikamet ediyorum ve burada neredeyse tüm ilçelerdeki, Tarım Kredi Kooperatiflerinde üretim yapılıyor.Siz sezon girmeden önce gidip sipariş veriyorsunuz ( Ör: 50 Adet Atak yumurtalık civciv) bu kurumlarda civciv satıışı başladığında size geri dönüyorlar.Dediğiniz gibi, Tarım Kredi Kooperatifindeki çalışanlar sizi en doğru yere yönlendireceklerdir.
Kuluçka makinası içinde izlenimleriniz doğru fakat benim size anlatmaya çalıştığım internet üzerinden 2.el makinalara bakmanızdı.Sıfır olarak 1.500 YTL civarında dediğiniz makinanın bir ya da iki kez çıkım alınmış ve kenara atılmış 2.eli 200-400 YTL fiyat aralığında bulunuyor.Bu tarz makinala ilanlarına bakarsanız internette sizin için daha faydalı olacaktır (Bıldırcın üretme sevdasıyla bu işlere girişip daha sonra bırakanlara bakmanızı tavsiye ederim özellikle).
O da olmadı çözümlerimiz bitmiyor tabii ki ;) En yakın zamanda (Vaktimin el verdiği ölçüde) kuluçka makinasının yapımını A'dan Z'ye anlatacağım bir konu açmayı düşünüyorum.Sayın memet, kendiside kuluçkahane işletmiş ve engin bilgilerini diğer konuda bizimle paylaşmakta bu arkadaşlarımız sayesinde ve forumumuzdaki tüm ilgili arkadaşların sayesindeen iyisini yapacağımıza şüphem yok.Bu sayede sanırım sizinde kuluçka makinası arayışlarınıza çözüm bulabiliriz.
Büyütülecek ya da çekinilecek birşey yok sonuçta az el becerisi az zaman gerisi zaten kendiliğinden olacaktır...
Dediğiniz üzere ikinci el ilanlara bakıyorum. Fazla yok ama bakınmaya , araştırmaya devam... inanır mısınız 1 haftadır bilgisayarda tavuklarla ilgili bilgilere bakmaktan öyle olmuşum ki gece rüyamda bile tavukları görüyorum... hemde güzel iyi cinsleri ve bir sürü tavuğu bir arada... Birde bıldırcın üretmek için alanlara bakın dediniz yalnız ben tavuk üreteceğim. İkisi farklı değil mi?
Berktuna
11-03-2010, 23:11
Sayın Berktuna;
Doğrudur kesinlikle şu açıdan biliyorumki ayağı yere (Islağa) basan hayvanla basmayan hayvanın hastalıktan tutunda yumurta verimine kadar herşeyinde farklılık oluşuyor.
Kümeste dikkat etmeniz gerekenleri kabaca sıralarsak;
*Kuru zemin
*Havadar ortam
*Kümesin boyutuna göre ölçülendirilmiş güneş alan cepheden havalandırma alanı ("Sağlam" kafes teli ile olabilir) Kışın bu bölge naylon ya da benzerleriyle kapatılabilir.
Bunlara ilaveten kafesin alt kısmını ızgara şeklinde değilde yerden 40-50 cm yukarıya ızgara şeklinde tünek yaparsanız, Kafesin altınada kalın talaş (Planya talaşı deniyor) koyarsanız hem temizlikte hemde zeminin kuruluğu açısından fayda sağlamış olursunuz.Temizlik yaptığınızda ıslanan ve pislenen talaşı kümes dışına alır yerini yenisi ile değiştirebilirsiniz.
Şayet mümkün olursa kümesinizin ve hayvanlarınızın fotoğrafını yüklerseniz daha net önerilerde bulunabiliriz.
Hayvanlarınızın doğada olması gerçekten çok faydalı.Hem topraktan her türlü vitamini alır ihtiyaçlarını giderirler hemde yumurtalarınızın tadı kokusu değişir...
Saygılar.
Sayın Arnavut,
Kümesimiz 3.5 metre ye 7 metre uzunluğunda 2 metre yüksekliğinde duvarları tuğla üstü ahşap çatı ve merban ile kaplı çift taraflı olarak yerden 160 da camları olan bir kümestir. Resimlerini ilk fırsatta gönderirim. Birde tavukların resmini gönderirim bakarsınız içlerinde cins olanını. KÜMESİN ZEMİNİNE ALTLIK KOYMAYALIM MI DİYORSUNUZ TALAŞ DAHAMI ETKİLİDİR. Suluk ve yemlik için hangisi daha kullanışlıdır. Yemliğe de ihtiyaç var mı ? Sabah akşam yem verirken çağırıp bizzat kendimiz veriyoruz yemlerini. Semt pazarından da gidişimizde yerdeki sebze artıklarını ücretsiz alıyoruz yemin yanında takviye sebzede alıyorlar.
Sayın Arnavut,
Kümesimiz 3.5 metre ye 7 metre uzunluğunda 2 metre yüksekliğinde duvarları tuğla üstü ahşap çatı ve merban ile kaplı çift taraflı olarak yerden 160 da camları olan bir kümestir. Resimlerini ilk fırsatta gönderirim. Birde tavukların resmini gönderirim bakarsınız içlerinde cins olanını. KÜMESİN ZEMİNİNE ALTLIK KOYMAYALIM MI DİYORSUNUZ TALAŞ DAHAMI ETKİLİDİR. Suluk ve yemlik için hangisi daha kullanışlıdır. Yemliğe de ihtiyaç var mı ? Sabah akşam yem verirken çağırıp bizzat kendimiz veriyoruz yemlerini. Semt pazarından da gidişimizde yerdeki sebze artıklarını ücretsiz alıyoruz yemin yanında takviye sebzede alıyorlar.
Sayın Berktuna;
Kümesinizin büyüklüğü kanatlı yetiştirmek için gayet olumlu görünüyor.Resimleri yükleyebildiğiniz zaman tabii ki kğmes ve tavuk cinsleriniz hakkında yorumda bulunabiliriz.Kümesin alt zeminine talaş koymanızı ben temizlik açısından önerdim.Izgara da yapabilirsiniz mümkündür fakat temzilik esnasında çıkarıp tekrar yerine yerleştirmek zemin + ızgara temizliği yapmak zor olabilir.Talaş yaptığınız takdirde talaşı süpürerek yenisini sermeniz daha pratik olacaktır.Ondan ziyade talaş hayvanlarınızın altını kuru tutacak dışkıdan kaynaklanan pis havayı ve ıslanmayı büyük ölçüde elemine edecektir.Kış aylarındaki yararı ise tavuklarınızın direk toprak veya betona basmayarak daha sıcak bir ortamda yaşamalarını sağlayacaktır.Büyük çiftliklerde benim gözlemlediğim yere kalınlığı 5-10 cm. aralığında serilen talaş olmuştur.Anladığım kadarıyla meraklı bir yetiştiricisiniz bende buna istinaden size söz vermemekle birlikte ara ara Burhaniye, Savaştepe, Bandirma taraflarına gelmekteyim.Belki birgün bir çayınızı içer size birkaç cins süs tavuğu civciv veya yarkası getirebilirim :) Çorbada bizimde tuzumuz olmuş olur...
Saygılar.
Dediğiniz üzere ikinci el ilanlara bakıyorum. Fazla yok ama bakınmaya , araştırmaya devam... inanır mısınız 1 haftadır bilgisayarda tavuklarla ilgili bilgilere bakmaktan öyle olmuşum ki gece rüyamda bile tavukları görüyorum... hemde güzel iyi cinsleri ve bir sürü tavuğu bir arada... Birde bıldırcın üretmek için alanlara bakın dediniz yalnız ben tavuk üreteceğim. İkisi farklı değil mi?
Sayın Berktuna;
İnanın çok var haddinden çok hemde.Bu kanatlı sevgisi ve yetiştirme arzusu bir hastalık gibi bence ama güzel bir hastalık ;) Gecenin kör karanlığında kalkar bazen kümese gider ya da makinadaki yumurtaların durumuna bakarım bende zaman zaman.İnşallah sizinde yakın zamanda cins ve güzel hayvanlarınız olur ki olmaması içinde bir olumsuzluk göremiyorum ben.Zaten rüyalarınız ve cins konusunda bir önceki mesajda nacizane birşeyler yazdım.Konumuza dönersek evet bıldırcın üretmekte tıpkı tavuk üretmek gibidir aradaki tek fark tavuk 19-21 gün, Bıldırcın 16-18 gün aralığında yumurtadan çıkar.Isı ve nem konusunda bir sıkıntı olmaz hatta kanatlıların %95 oranındakilerinin yumurtasını aynı kuluçka makinasında çıkarabilirsiniz.Örnekse Kaz,Ördek,Hindi,Sülün,Keklik,Tavuskuşu,Bıldırcın v.s. liste uzar gider.Devekuşunun gereksinimleri biraz farklı bildiğim kadarıyla onuda ben denemedim zaten henüz;) Bıldırcın işi yapmak isteyenlerin ilanlarına bakın dememde ki amaçta buydu zaten anlayacağınız gibi bıldırcın çıkım süresi itibarı ile en erken kuluçkadan çıkan türlerden biridir ve iyi bakıldığı takdirde yumurtadan çıkan bıldırcın 45-55 gün gibi çok kısa bir sürede kendisi ergen ve yumurta verebilecek olgunluğa ulaşır.İşte bu nedenlerden dolayı çoğu insan bıldırcın üretmek için bir hevesle bu işe giriyor ve çoğu çabuk sıkılıp ( Kanımca hayvan sevgisi olmadan sadece ticari bir kaynak olarak görüyorlar) bu uğraştan feragat ediyorlar.Hal böyle oluncada kullanılmamış çok az kullanılmış yığınla kuluçka makinası kıyıda köşede satılmayı bekliyor. Arama şeklini biraz daha değiştirirsek siz el yapımı makinalarada yönelebilirsiniz hem piyasadan uygun olur hemde istediğiniz özellikleri ekletebilirsiniz.
Kuluçka Makinası için : Şu Adrese (http://www.sahibinden.com/tam_otamatik_kulucka_makinasi-48WQQaXQQ17794812WQQpXQQdisplayitem?)
Kuluçka bilgisi, Cinsler ve Üreticiler için : Şu Adrese (http://www.kulucka.net)
Bakmanızda fayda olabileceğiniz düşünüyorum.
Saygılar.
Cumhur Tonba
13-03-2010, 00:41
Sayın Berktuna,
Talaş ya da Saman. Bilmiyorum yakın çevrenizde köy varmı. Alta 5-10 cm. kalınlıkta sermenize gerek yok. Çok ince serin. Tavuk dışkıları üzerinde brikince tekrar ince bir şekilde kaplayın. Ben Gönen'de Tahirova Türk-Alman çiftliğinde teknik eleman olarak çalışırke bu şekilde yapardık. Şu anda da Uzunköprüde de köyde kümesimiz var. İnan ayda bir saman serpiyorum biraz üzerlerine. Ve senede bir defa biriken altlığı alıyorum. İsterseniz daha uzun ve tavsilatlı yazabilirim.
Selam ve saygılar.
Berktuna
13-03-2010, 01:30
Sayın Berktuna;
Kümesinizin büyüklüğü kanatlı yetiştirmek için gayet olumlu görünüyor.Resimleri yükleyebildiğiniz zaman tabii ki kğmes ve tavuk cinsleriniz hakkında yorumda bulunabiliriz.Kümesin alt zeminine talaş koymanızı ben temizlik açısından önerdim.Izgara da yapabilirsiniz mümkündür fakat temzilik esnasında çıkarıp tekrar yerine yerleştirmek zemin + ızgara temizliği yapmak zor olabilir.Talaş yaptığınız takdirde talaşı süpürerek yenisini sermeniz daha pratik olacaktır.Ondan ziyade talaş hayvanlarınızın altını kuru tutacak dışkıdan kaynaklanan pis havayı ve ıslanmayı büyük ölçüde elemine edecektir.Kış aylarındaki yararı ise tavuklarınızın direk toprak veya betona basmayarak daha sıcak bir ortamda yaşamalarını sağlayacaktır.Büyük çiftliklerde benim gözlemlediğim yere kalınlığı 5-10 cm. aralığında serilen talaş olmuştur.Anladığım kadarıyla meraklı bir yetiştiricisiniz bende buna istinaden size söz vermemekle birlikte ara ara Burhaniye, Savaştepe, Bandirma taraflarına gelmekteyim.Belki birgün bir çayınızı içer size birkaç cins süs tavuğu civciv veya yarkası getirebilirim :) Çorbada bizimde tuzumuz olmuş olur...
Saygılar.
sayın Arnavut,
İnanın çok mutlu ve memnun oluruz eşim ve ben..güre ye geldiğinizde kavurmacılar köyü sarıkız şenliğinin yapıldığı gelin çamının olduğu yer derseniz..antik bir köy burası..taş evdir evimiz.Başımızın üstünde yeriniz vardır.ızgarayı dışkısını gübrede kullanayım diye düşünüyordum.Talaş dökersem gübresini kullanamam.diye düşünüyorum..
Sayın Berktuna;
Allah bir zeval vermesse gelmekten o güzel memlekeri görmekten,tanımaktan bende çok mutlu olurum.Dediğim gibi inşallah balıkesir güzergahıma sizide not ediyorum iyi dilekleriniz için teşekkürlerimi sunuyorum. Tavuk gübresini bahçeye sebze ekimi ya da meyve diplerine sermeyi düşünüyorsanız bir problem olacağını sanmam talaştan sebep.Biz yıllardır yakın civardaki tavuk besihanelerinden bahçeye gübre getirttirir bunu sereriz sonuçta talaş parçalarıda gübre olarak toprağa karışıyor zamanla.Sebze için kullanacaksanız ben size güvercin gübresi yollarım, Bence en etkili ve kuvvetli organik bitki besini, Şerbet yapıp diplerine dökersiniz bitkiler nasıl coşuyor siz bile şaşırırsınız ondan sonra :) Demokrasinin en güzel yanıda bu çarelerin tükenmemesi...
Saygılar.
mandalina
13-03-2010, 09:03
Sayın Mandalina;
Ben şuan itibari ile ticari olarak uğraş vermiyorum. Şayet ben ihtiyaçlarımı karşıladıktan sonra elimde kalan olursa seve seve size hediye edebilirim.
Çok acil edinmem gerek diyorsanız muhtelif sitelerde de ilanları mevcut fakat.
Saygılar.
Fazla birşey istemiyorum zaten 5-6 tane olsa bana yeterli.
beyzagıda
13-03-2010, 09:56
sayın berktuna tavuk gübresini talaşla **** samanla karışmış olarak kullanmak sadece gübre kullanmaktan daha verimli ve faydalıdır topragınızın organik madde içerigini güçlendirmiş olursunuz biz tarla ve bahçelerimizde sedece talaş veya samanı bile sürmeden önce topraga karıştırmak maksatıyla topragın üzerine yayıp o şekilde sürüyoruz sizede tavsiyem tavuklarınızın altına talaş veya saman serpmeniz gübresinide o şekilde kullanmanız saygılar
Berktuna
13-03-2010, 23:42
Sayın Berktuna;
Allah bir zeval vermesse gelmekten o güzel memlekeri görmekten,tanımaktan bende çok mutlu olurum.Dediğim gibi inşallah balıkesir güzergahıma sizide not ediyorum iyi dilekleriniz için teşekkürlerimi sunuyorum. Tavuk gübresini bahçeye sebze ekimi ya da meyve diplerine sermeyi düşünüyorsanız bir problem olacağını sanmam talaştan sebep.Biz yıllardır yakın civardaki tavuk besihanelerinden bahçeye gübre getirttirir bunu sereriz sonuçta talaş parçalarıda gübre olarak toprağa karışıyor zamanla.Sebze için kullanacaksanız ben size güvercin gübresi yollarım, Bence en etkili ve kuvvetli organik bitki besini, Şerbet yapıp diplerine dökersiniz bitkiler nasıl coşuyor siz bile şaşırırsınız ondan sonra :) Demokrasinin en güzel yanıda bu çarelerin tükenmemesi...
Saygılar.
Sayın Arnavut,verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...evet karar verdik kesinlikle talaş ve saman koyacağız.Ayrıca gelmeniz yeterli....bu güzel bilgilerden sonra...esen kalın...
Berktuna
13-03-2010, 23:43
teşekkürler.......
Fazla birşey istemiyorum zaten 5-6 tane olsa bana yeterli.
Sayın Mandalina;
Talebinizi değerlendireceğim daha öncede söylediğim gibi.Siz bana, Nisan ayında hatırlatırsanız yardımcı olmaya çalışırım.
Saygılar.
Sayın Arnavut,verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...evet karar verdik kesinlikle talaş ve saman koyacağız.Ayrıca gelmeniz yeterli....bu güzel bilgilerden sonra...esen kalın...
Sayın Berktuna;
Elimizden gelen birşey olduysa ne mutlu, Dediğim gibi hayat nelere gebedir bilinmez.Siz verdiğimiz nacizane önerileri en iyi şekilde değerlendireceksinizdir zaten.Tavukçuluk alanında da zamanla en iyiyi en güzeli yapacağınıza inanıyorum.
Gönderdiğim mesajlar içinde 790. mesaja tekrar göz gezdirmenizi ve adı geçen kaynakları araştırmanızı tavsiye ediyorum.Daha tatminkar bilgilere vakıf olabilirsiniz.
Saygılar.
Berktuna
15-03-2010, 00:31
Sayın Berktuna;
Elimizden gelen birşey olduysa ne mutlu, Dediğim gibi hayat nelere gebedir bilinmez.Siz verdiğimiz nacizane önerileri en iyi şekilde değerlendireceksinizdir zaten.Tavukçuluk alanında da zamanla en iyiyi en güzeli yapacağınıza inanıyorum.
Gönderdiğim mesajlar içinde 790. mesaja tekrar göz gezdirmenizi ve adı geçen kaynakları araştırmanızı tavsiye ediyorum.Daha tatminkar bilgilere vakıf olabilirsiniz.
Saygılar.
Verdiğiniz sitelerden teklif aldım 850 den aşağıya fiyat yok...bilemiyoruz. Pimapenci bir arkadaşımız oda bıldırcın kuluçka makinası yapmış.Salı günü gidip bir bilgi edineceğiz.dediğiniz üzere talaş kullanacağız zeminde.Ve sebzelerde gübre olarak kullanacağız.Baştan ilk mesajdan itibaren inceledim.Siz peki şuan da ne işle iştikal ediyorsunuz. Tavuk yetiştiriyorsunuz dimi?
Sayın Berktuna;
Siz doğrama işleri yapan arkadaşınızla görüşüp bilgi edininiz ben sizi yinede bir kaç adrese daha yönlendireceğim. Ben elektronik sektöründeyim kendimde Elektronik&Haberleşme (Telsiz Zabiti) teknikeriyim.Ben sadece tavuk değil; Kaz,Ördek,Hindi,Süs Tavuğu Çeşitleri,Güvercin,Bıldırcın,Köpek v.s. üretiyorum ama satmıyorum :) Hobi amaçlı uğraşıyorum.Şuan kuluçka makinamda 350 adet yumurta var.Bir aksilik olmazsa inşallah bu cuma çıkımlar başlayacak.Resimleri yine buradan sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Merak ettiğiniz ve yardımcı olabileceğim her konuda paylaşıma,paylaşmaya açığım.
Saygılar.
Berktuna
15-03-2010, 23:48
Sayın Berktuna;
Siz doğrama işleri yapan arkadaşınızla görüşüp bilgi edininiz ben sizi yinede bir kaç adrese daha yönlendireceğim. Ben elektronik sektöründeyim kendimde Elektronik&Haberleşme (Telsiz Zabiti) teknikeriyim.Ben sadece tavuk değil; Kaz,Ördek,Hindi,Süs Tavuğu Çeşitleri,Güvercin,Bıldırcın,Köpek v.s. üretiyorum ama satmıyorum :) Hobi amaçlı uğraşıyorum.Şuan kuluçka makinamda 350 adet yumurta var.Bir aksilik olmazsa inşallah bu cuma çıkımlar başlayacak.Resimleri yine buradan sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Merak ettiğiniz ve yardımcı olabileceğim her konuda paylaşıma,paylaşmaya açığım.
Saygılar.
iyi geceler,
peki siz makina nızı kendinz mi yaptınız?resimleri en kısa sürede yükleyeceğim.kümesin kapısını ve penceresini neden yapayım? 2 tavuumuz dünden beri yatıyorlar hiç kalkmıyorlar.ne yapacaımve ayrıca yeni kümese gececekler o yüzden gurka yatırmayayım mı?
iyi geceler,
peki siz makina nızı kendinz mi yaptınız?resimleri en kısa sürede yükleyeceğim.kümesin kapısını ve penceresini neden yapayım? 2 tavuumuz dünden beri yatıyorlar hiç kalkmıyorlar.ne yapacaımve ayrıca yeni kümese gececekler o yüzden gurka yatırmayayım mı?
Sayın Berktuna;
Kuluçka makinamı geçen yıl kendim yaptım.İlk yıl (Sezon deniyor) 600-700 arası civciv çıkarttım.Çoğunu da eşe dosta dağıttım.Şuanda da belirttiğim gibi 350 adet makinada çıkmayı bekleyen civciv var.Makinamla ilgili birkaç resmi şu adreste (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=591044&postcount=21) bulabilirsiniz.Kümesin kapısını ve penceresini elinizde bulunan herhangi bir malzemeden yapabilirsiniz (Pencerelerin camlı ve dışından kafes teli çakılı olması,Kapının tercihen metalden olup köpek,sansar v.s. gibi zararlılara karşı daha mukavemetli olmasını önerebilirim). Aslında kullanacağınız malzemeden çok kümesin havalandırmasının iyi olması pencere ve kapınızı bu esasa göre yapmanız sizin menfaatinize olacaktır.
Yatan iki tavuğunuz ise fıtratlarının gereğini yerine getirerek yeni canlılar meydana getirme çabasında olabilir,Hayırlı olsun;) Eğer gurk olup olmadığından tam emin değilseniz çok çağdaş olmayan fakat eskiden beri bilinen birkaç yöntem önereyim;
1-)Gurk olduğundan şüphelendiğiniz folda yatan tavuğunuzu alıp yere bırakın eğer hareket etmeden bıraktığınız gibi bir süre yerde de oturmaya devam ediyorsa tam manasıyla gurk olmuştur.
2-)Gurk olduğundan şüphelendiğiniz folda yatan tavuğunuzu alıp horozun yanına koyun.Horoz kur yaptığında önünde eğilmek yerine kaçarak uzaklaşıyorsa ya da horoza dikleniyorsa yine muhtemelen gurk olmuştur.
3-)Ve en kısa yöntem gurk olduğundan şüphelendiğiniz tavuğunuzun altına bir adet deneme amaçlı yumurta koyup ayrı bir folluğa koyun.Şayet kalkmadan birkaç gün yumurtanın üzerine oturuyorsa, Tavuğun ebadına göre 9-13 -/+ yumurta koyarak tamamen folluğa oturmasını sağlayın.
Ayrıca gurk olan tavuklarınız için 100 cm. x 100cm. ebadında takribi 50cm. yüksekliğinde tercihen ön kısmı ince kafes telinden yapılmış sandıklar yapıp içine folluk koyarak kullanabilirsiniz.Bunun avantajı gurk olan tavuğu başka tavuk ya da horozlar rahatsız edemez.Gurk olan tavuğun foluna başka tavuklar gelip yumurtlamaz neticesinde aralarında 5-10 gün arası çıkım farkı olan civcivler meydana gelmez.Bu metodla civcivleriniz çıktıktan sonra bakımı ve koruması daha kolay olmuş olur.Sizde tavuklarınızın kümesini değiştirseniz dahi gurk olan tavuk ve civcivlerinin rahatını bozmamış olursunuz;)
Saygılar.
Sayın Berktuna,
Talaş ya da Saman. Bilmiyorum yakın çevrenizde köy varmı. Alta 5-10 cm. kalınlıkta sermenize gerek yok. Çok ince serin. Tavuk dışkıları üzerinde brikince tekrar ince bir şekilde kaplayın. Ben Gönen'de Tahirova Türk-Alman çiftliğinde teknik eleman olarak çalışırke bu şekilde yapardık. Şu anda da Uzunköprüde de köyde kümesimiz var. İnan ayda bir saman serpiyorum biraz üzerlerine. Ve senede bir defa biriken altlığı alıyorum. İsterseniz daha uzun ve tavsilatlı yazabilirim.
Selam ve saygılar.
Sevgili Cumhur Tonba
Ben kümese talaş seriyorum 5 cm kadar..cok cabuk ıslatıyorlar. 15 günde sıyırıyorum altından. Yeniden talaş seriyorum. Sizin dediğiniz şekilde, sürekli üstüne saman atarsam daha sonra temİZlemek zor olmaz mı. Daha ayrıntılı anlatırsanız cok sevinirim.
Ayrıca cıkan talaş gübre karışımını siyah poşetlere koyup bekletiyorum. Ağaç ve güllerin dibine dökeceğim. Ne kadar dökmem gerektiğini bilmiyorum, yakarım bitkileri diye korkuyorum. Bu konuda da bilgi veririmisiniz.
Teşekkür ederim
Berktuna
17-03-2010, 00:28
Sayın Berktuna;
Kuluçka makinamı geçen yıl kendim yaptım.İlk yıl (Sezon deniyor) 600-700 arası civciv çıkarttım.Çoğunu da eşe dosta dağıttım.Şuanda da belirttiğim gibi 350 adet makinada çıkmayı bekleyen civciv var.Makinamla ilgili birkaç resmi şu adreste (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=591044&postcount=21) bulabilirsiniz.Kümesin kapısını ve penceresini elinizde bulunan herhangi bir malzemeden yapabilirsiniz (Pencerelerin camlı ve dışından kafes teli çakılı olması,Kapının tercihen metalden olup köpek,sansar v.s. gibi zararlılara karşı daha mukavemetli olmasını önerebilirim). Aslında kullanacağınız malzemeden çok kümesin havalandırmasının iyi olması pencere ve kapınızı bu esasa göre yapmanız sizin menfaatinize olacaktır.
Yatan iki tavuğunuz ise fıtratlarının gereğini yerine getirerek yeni canlılar meydana getirme çabasında olabilir,Hayırlı olsun;) Eğer gurk olup olmadığından tam emin değilseniz çok çağdaş olmayan fakat eskiden beri bilinen birkaç yöntem önereyim;
1-)Gurk olduğundan şüphelendiğiniz folda yatan tavuğunuzu alıp yere bırakın eğer hareket etmeden bıraktığınız gibi bir süre yerde de oturmaya devam ediyorsa tam manasıyla gurk olmuştur.
2-)Gurk olduğundan şüphelendiğiniz folda yatan tavuğunuzu alıp horozun yanına koyun.Horoz kur yaptığında önünde eğilmek yerine kaçarak uzaklaşıyorsa ya da horoza dikleniyorsa yine muhtemelen gurk olmuştur.
3-)Ve en kısa yöntem gurk olduğundan şüphelendiğiniz tavuğunuzun altına bir adet deneme amaçlı yumurta koyup ayrı bir folluğa koyun.Şayet kalkmadan birkaç gün yumurtanın üzerine oturuyorsa, Tavuğun ebadına göre 9-13 -/+ yumurta koyarak tamamen folluğa oturmasını sağlayın.
Ayrıca gurk olan tavuklarınız için 100 cm. x 100cm. ebadında takribi 50cm. yüksekliğinde tercihen ön kısmı ince kafes telinden yapılmış sandıklar yapıp içine folluk koyarak kullanabilirsiniz.Bunun avantajı gurk olan tavuğu başka tavuk ya da horozlar rahatsız edemez.Gurk olan tavuğun foluna başka tavuklar gelip yumurtlamaz neticesinde aralarında 5-10 gün arası çıkım farkı olan civcivler meydana gelmez.Bu metodla civcivleriniz çıktıktan sonra bakımı ve koruması daha kolay olmuş olur.Sizde tavuklarınızın kümesini değiştirseniz dahi gurk olan tavuk ve civcivlerinin rahatını bozmamış olursunuz;)
Saygılar.
Sayın Arnavut;
kuluçka makinası ndan memnunsunuz ve verim aldınız.
2 tavuğumuz buğün 3 gün oldu yemek vermek için kaldırdığımızda hiç istifini bozmadılar.herbinini altına 5 yumurta koyduk azmı çokmu acaba? bakalım süre dolunca ne yapacağız*
Sayın Berktuna;
Kuluçka makinamdan memnunum, El yapımı bir makina olmasına karşın %80-90 oranında verim aldım.Bugün itibarıyla piyasadaki çoğu profesyonel makinadan bu randumanı almak güçtür. Gurk tavuklarınız için ise hayırlı olsun diyorum :) Üretimde ilk adımı atmışsınız...
Önceki mesajlarda belirttiğim gibi şayet mümkünse gurk tavuklarınız için ayrı ( 1m. x 1m. telli sandık ) bir yer yapabiliyorsanız oraya alın çok faydası olacaktır. Altlarına koyduğunuz yumurta sayısı bence az, Gurk tavuğun ırkına ve büyüklüğüne göre 9 - 13 arası (Sayıyı arttırabilirsiniz) yumurta koymanız ve bu yumurtaların hepsini aynı gün koymanız daha iyi olacaktır. Tavuğununuz yumurta kapasitesini anlamak için altına dediğim miktarlarda yumurta koyun, Tavuk oturup hepsini kaplıyor dışarıda yumurta kalmıyorsa tamamdır. Fakat dışarıda yumurta kalıyorsa o zaman yumurta çok gelmiş demektir.Altından fazla yumurtaları alarak uygun sayıya getirebilirsiniz.Kuluçka süresi bitiminde inşallah güzel civcivlerinizi burada paylaşırsınız. Saygılar.
Berktuna
17-03-2010, 12:08
Sayın Berktuna;
Kuluçka makinamdan memnunum, El yapımı bir makina olmasına karşın %80-90 oranında verim aldım.Bugün itibarıyla piyasadaki çoğu profesyonel makinadan bu randumanı almak güçtür. Gurk tavuklarınız için ise hayırlı olsun diyorum :) Üretimde ilk adımı atmışsınız...
Önceki mesajlarda belirttiğim gibi şayet mümkünse gurk tavuklarınız için ayrı ( 1m. x 1m. telli sandık ) bir yer yapabiliyorsanız oraya alın çok faydası olacaktır. Altlarına koyduğunuz yumurta sayısı bence az, Gurk tavuğun ırkına ve büyüklüğüne göre 9 - 13 arası (Sayıyı arttırabilirsiniz) yumurta koymanız ve bu yumurtaların hepsini aynı gün koymanız daha iyi olacaktır. Tavuğununuz yumurta kapasitesini anlamak için altına dediğim miktarlarda yumurta koyun, Tavuk oturup hepsini kaplıyor dışarıda yumurta kalmıyorsa tamamdır. Fakat dışarıda yumurta kalıyorsa o zaman yumurta çok gelmiş demektir.Altından fazla yumurtaları alarak uygun sayıya getirebilirsiniz.Kuluçka süresi bitiminde inşallah güzel civcivlerinizi burada paylaşırsınız. Saygılar.
evet kesinlikle çok heyecanlıyız.inşallah hiçbirisi ölmezde yoksa kahrolurum ben.
3.günde ilave yumurtalar koysak birşey olur mu? sanırım gurk olan tavuklarımız köy tavuğu .hep o sandığın içindemi duracaklar.işaretlemeye gerek yok o zman dimi
Berktuna
17-03-2010, 14:55
evet kesinlikle çok heyecanlıyız.inşallah hiçbirisi ölmezde yoksa kahrolurum ben.
3.günde ilave yumurtalar koysak birşey olur mu? sanırım gurk olan tavuklarımız köy tavuğu .hep o sandığın içindemi duracaklar.işaretlemeye gerek yok o zman dimi
7 tane yumurta koyduk tam geliyor bizim köy tavukları çok büyük değil hatta 8 ci yumurta kenarda kaldı
7 tane yumurta koyduk tam geliyor bizim köy tavukları çok büyük değil hatta 8 ci yumurta kenarda kaldı
Sayın Berktuna;
Madem tavuklarınız küçük siz o yumurtaları düz hesap 9 yapın :)
Dediğim gibi ayrı bir yerde oturtmaya bakın gurk tavuğunuzu.Başka tavuklar gelip yanına yumurta yapmasın.Diğer yumurtalarıda 3 gün sonra koymayın bence, Erken olan yumurtalardan civciv çıkınca tavuk kalkar ve civcivlerin peşine gezer kalan yumurtalar büyük ihtimal zayi olur.Siz gurk tavuklarınızın altındaki 2-3 günlük yumurtalarınız alıp afiyetle yiyin;) Daha sonra 18-20 adet yumurta biriktirip aynı anda gurk tavuklarınızın altına koyun.Daha sağlıklı ve sıhhatli olacaktır. Saygılar.
Berktuna
17-03-2010, 16:35
Sayın Berktuna;
Madem tavuklarınız küçük siz o yumurtaları düz hesap 9 yapın :)
Dediğim gibi ayrı bir yerde oturtmaya bakın gurk tavuğunuzu.Başka tavuklar gelip yanına yumurta yapmasın.Diğer yumurtalarıda 3 gün sonra koymayın bence, Erken olan yumurtalardan civciv çıkınca tavuk kalkar ve civcivlerin peşine gezer kalan yumurtalar büyük ihtimal zayi olur.Siz gurk tavuklarınızın altındaki 2-3 günlük yumurtalarınız alıp afiyetle yiyin;) Daha sonra 18-20 adet yumurta biriktirip aynı anda gurk tavuklarınızın altına koyun.Daha sağlıklı ve sıhhatli olacaktır. Saygılar.
şimdi o zaman yumurta ilave etmiyeyim çünkü 3 gün buğün bitti
başka gurk olacak tavuğun altınamı 15-20 yumurta koyayım dışarı taşmazmı ozaman
yarın ilk iş eşim ayrı iki sandık yapacak 2 gurkda olan tavuk var
önü telli olup hiç çıkmayacakmı kapalımı olacak tavuk biz nasıl yemeğini vereceğiz pekii.çok soru sordum dimi ama mazur görün hiç bilmiyorum.herşey için çok teşekkürler
şimdi o zaman yumurta ilave etmiyeyim çünkü 3 gün buğün bitti
başka gurk olacak tavuğun altınamı 15-20 yumurta koyayım dışarı taşmazmı ozaman
yarın ilk iş eşim ayrı iki sandık yapacak 2 gurkda olan tavuk var
önü telli olup hiç çıkmayacakmı kapalımı olacak tavuk biz nasıl yemeğini vereceğiz pekii.çok soru sordum dimi ama mazur görün hiç bilmiyorum.herşey için çok teşekkürler
Sayın Berktuna;
:p Heyecanınız benide mutlu ediyor gerçekten... Tamam o zaman baştan başlayıp tekrar kendimce önerilerimi yazacağım. Şuanda iki adet gurk olmuş tavuğunuz var değil mi? Şayet öyleyse:
* Gurk tavuğunuz her ortamda yumurtaya yatabilir fakat sakin ortamlarda bu işlemi gerçekleştirmesi daha sağlıklı olacaktır.Yani kümesinizdeki folluğunda kendi haline bıraksanız da civciv çıkartır ama yanına gelip başka tavuklar yumurtlar, Kavga eder, Altındaki yumurtalar kırılabilir, Yumurtadan çıkan civcivler ezilebilir v.s.. Kuluçka sandığı önerimi bu yüzden yaptım.
-Sandık 100 cm x 100 cm ebatında 50 cm yüksekliğinde olursa yeterli olur.Bu sandığı dizayn ederken üç tarafını, altını ve üstünü tamamen kapalı ön kısmının ise yarısını dayanıklı kafes teliyle(İnce aralıklı max. 2x2cm., Köpek ya da kedinin yırtamayacağı, Civcivin çıkamayacağı şekilde) kalan yarısını ise kapı olarak dizayn etmenizde fayda olacaktır.Yani bildiğiniz mini kümes olacak içine yine folluk, yemlik ve suluk koyup gurk tavuğunuzu kendi halinde keyf yapmaya bırakabilirsiniz. Bu arada üstünü su geçirmeyecek şekilde kapamayı unutmayın (Çatı) :p
* Aynı şekilde yine iki gurk tavuğunuz olduğunu varsayarak, Altlarındaki oturdukları yumurtaları alın. Kümesinizden aldığınız günlük yumurtaları, Serin ve güneş görmeyen (Buzdolabı olmaz) bir yerde bir kabın içine az saman ya da kum doldurarak yumurtalarınızı biriktirin (Şuanki hava koşullarında bu şekilde on güne kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz yumurtalarınızı).Tavuklarınızın küçük olduğunu söylediniz bende dokuz adet yumurta koymanızı öneriyorum. Yani 9 x 2 = 18 adet yumurtayı bu şekilde bir kenarda biriktirin. Kırk küsür tavuğunuz vardı yanlış hatırlamıyorsam, Bu sayıda yumurta biriktirmeniz birkaç gün sürer en fazla.
Sonuç olarak 18 adet günlük yumurtayı biriktirdiyseniz, Kuluçka kümeslerinizi yapıp içlerine folluğu, yemi ve suyu koyduysanız işlem tamamlanmış demektir. Folluklara dokuzar adet yumurtalayı koyup üstünede gurk tavuklarınızı yerleştirin.Şimdi 21 gün sayıp civcivlerinizin yumurtadan çıkışına şahit olmaktan başka yapacak birşey kalmadı ;)
Saygılar.
Bizim bekçi bu yöntemi uyguluyormuş,kümeslerimiz farklı yerlerde bugün gördüm onlar bir sandığı ters çevirip tavuk ayağa bile kalkamıyor halde yem ve suyunu yanına koymuşlar.21 gün sonrada civciv aldıklarını belirtti.Gine sonucu burdan yazarım.
merhabalar, yardımınıza ihtiyacım var. tavuğumuz gurk oluyo sanırım. 2 gündür follukta uzun süre yatmaya başladı.ara sıra kalkıp dolaşıyor.gurk sesleride çıkarıyor.ama hala yumurtlamaya devam ediyor. gurk olunca yumurtlamaz diye biliyorum. çok da acemiyiz bilemedik acaba yumurtaları folluğa koysakmı?yoksa yumurtadan kesilmesinimi bekleyelim?
Bizim bekçi bu yöntemi uyguluyormuş,kümeslerimiz farklı yerlerde bugün gördüm onlar bir sandığı ters çevirip tavuk ayağa bile kalkamıyor halde yem ve suyunu yanına koymuşlar.21 gün sonrada civciv aldıklarını belirtti.Gine sonucu burdan yazarım.
Sayın Delimus;
Benim kuluçka sandığı önerim sadece gurk tavuk rahat bir ortamda bulunması, Zararlılara ( Kedi, Köpek, Sansar v.s.) karşı güvende olması için.Ayrıca çıkan civcivler kuluçka sandığı gibi korunaklı bir ortamda belirli boya kadar büyütülürlerse zaiyat oranıda en aza çekilmiş olur.Dediğim gibi aksi takdirde her koşulda gurk tavuk yumurtaya yatırılabilir.
Sizin bekçinizin yaptığınıda hiç haz etmedim işin doğrusu... Sonuçta tavuk gurk dahi olsa hergün mutlaka bahçeye salınmalı gezip,eşelenmesi sağlanmalıdır.Burada bu bilgileri paylaşmaktaki amacımız, Kanatlı sever değerli arkadaşlarımızın tecrübelerinden faydalanıp hayvanlarımızı en doğru ve verimli şekilde yetiştirmeye çalışmamızdır.Paylaşımınızdan dolayı teşekkür ediyor gelişmeleri aktarmanızı bekliyoruz. Saygılar.
merhabalar, yardımınıza ihtiyacım var. tavuğumuz gurk oluyo sanırım. 2 gündür follukta uzun süre yatmaya başladı.ara sıra kalkıp dolaşıyor.gurk sesleride çıkarıyor.ama hala yumurtlamaya devam ediyor. gurk olunca yumurtlamaz diye biliyorum. çok da acemiyiz bilemedik acaba yumurtaları folluğa koysakmı?yoksa yumurtadan kesilmesinimi bekleyelim?
Sayın doğaa;
Görüyorum ki sizide tatlı bir telaş sarmış...;) Tabii ki elimizden geldiğince yardım etmeye, görüş ve önerilerimiz sunmaya çalışacağız sizin içinde. Anlattıklarınıza bakarsak tavuğunuz gurk olma yolunda evet hayırlı olsun.Benim görüşüm bir kaç gün daha yumurtlayacak daha sonra tamamen oturacaktır.Sizede tavsiyem sayın Berktunaya dediğim gibi mümkünse tavuğunuzu ayrı bir yerde altına alabileceği kadar günlük yumurtayı aynı anda koyarak kuluçkaya yatırmanız olacaktır.Tavukların gurk olduklarını anlamak için birkaç eski ve pratik yöntemi birkaç mesaj önce paylaştım, Siz de oradan bakarak faydalanabilirsiniz.Gelişmeleri bizlerede aktarırsanız memnun oluruz, Kolay gelsin.
* Not: Sayın Arkadaşlar, Gurk tavuklarınızın altına günlük yumurtaları koyunuzdan kastım tavukların altından hemen alıp gurk tavuğun altına koyun demek değildir.Yumurtalarınız alıp birkaç mesaj önce bahsettiğim saklama koşullarında saklamanız ve "Dinlendirmenizdir".Şuanki hava şartlarında 10 güne kadar yumurtalar dışarda uygun koşullarda bekletilebilir.Daha sonra gurk tavuğun altına tek seferde konulur.Bu şekilde yaptığınızda erken ve geç çıkımdan kaynaklanan zaiyatı en aza indirgemiş olursunuz.
Saygılar.
alperen55
18-03-2010, 08:19
Yanlış hatırlamıyorsam tavuğun rengiydi.
bence tavun rengi değil genetiğidir renkte bir genetiktir ama unutmayın sadecebir tanesidir halbuki tavuk ta bir çok genetik özellik vardır saygılar..
Sayın Arnavut çok teşekkür ederim cevap verdiğiniz için...Biraz erken oldu ama biz yumurtaları bugün folluğa koyduk. Bakalım hayırlısı artık...;) Kızımız bütün gün yattı. Sadece bir kere kalkıp bahçede dolaştı, yemini yedi ,suyunu içti. 20 gün nasıl geçicek bilmiyorum. ;)
Tavuğumuzun cinsi nedir acaba bilen varsa söyleyebilir mi? ben nette araştırdım ama kesin bir fikre sahip olamadım.
Sayın Arnavut çok teşekkür ederim cevap verdiğiniz için...Biraz erken oldu ama biz yumurtaları bugün folluğa koyduk. Bakalım hayırlısı artık...;) Kızımız bütün gün yattı. Sadece bir kere kalkıp bahçede dolaştı, yemini yedi ,suyunu içti. 20 gün nasıl geçicek bilmiyorum. ;)
Tavuğumuzun cinsi nedir acaba bilen varsa söyleyebilir mi? ben nette araştırdım ama kesin bir fikre sahip olamadım.
Sayın Doğaa;
Rica ederim yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bizlere... Tavuğunuzun maşallahı var iyi bakılmış görünüyor.İnşallah 21 gün sonra kazasız belasız civcivlerinizde tavuğunuzun peşinde dolaştıklarını göreceksiniz ;) Siz bir tavuk ve altındaki on küsür yumurta için nasıl heyecanlanıyorsunuz değil mi? Benim makinamda 350 adet yumurta var ve bu akşam çıkmaya başlayacaklar:p Anlatmak istediğim heyecanınızı paylaşıyor ve nasıl bir duygu olduğunu bildiğimi belirtmeye çalışıyorum ;) Tavuğunuzun cinsine gelince resimlerden tam anlaşılmıyor ama halis mulis köy tavuğu gibi görünüyor diyebilirim.Horozunun da ise sanki bir miktar hint horozu karışımı varmış gibi geldi bana ama hayvanlarınız genel olarak güzel, Tüyleri kadar hayrını görünüz...
Saygılar.
Sayın Berktuna;
Peki sizin kuluçka maceranızda geldiğiniz son durum nedir? Hangi aşamadayız?
Saygılar.
Sn. Arnavut;
Heyecanınızı anlayabiliyorum, ben de çok gece uykularımın kaçtığını biliyorum, çok keyifli bi durum. Çıkımda bizi fotoğrafsız bırakmayın :) Makine de neler var?
Berktuna
19-03-2010, 00:31
Sayın Berktuna;
Peki sizin kuluçka maceranızda geldiğiniz son durum nedir? Hangi aşamadayız?
Saygılar.
bahçede biraz fide hazırlama işlerimiz vardı. o yüzden araştırdık ama henüz maliyet hesaplarıını yapamadık.birde iik tavuğumuz haricinde üçüncü tacuğumuzda
gezinip geliyor ve oturuyor.yarın bakacağız eğer yine oturursa yumurtalardan altına koyacağız.10 tane şu anda bekliyor.izinde hayırlı ve bol olsun..hadi bakalım sizde dedemi oluyorsunuz.gurk yatan tavuğu resmini çekine rahatsız olmazmı? teşekkürler bilgileriniz ve bizimle paylaştığınız için.
.
Berktuna
19-03-2010, 00:46
Sayın Berktuna;
:p Heyecanınız benide mutlu ediyor gerçekten... Tamam o zaman baştan başlayıp tekrar kendimce önerilerimi yazacağım. Şuanda iki adet gurk olmuş tavuğunuz var değil mi? Şayet öyleyse:
* Gurk tavuğunuz her ortamda yumurtaya yatabilir fakat sakin ortamlarda bu işlemi gerçekleştirmesi daha sağlıklı olacaktır.Yani kümesinizdeki folluğunda kendi haline bıraksanız da civciv çıkartır ama yanına gelip başka tavuklar yumurtlar, Kavga eder, Altındaki yumurtalar kırılabilir, Yumurtadan çıkan civcivler ezilebilir v.s.. Kuluçka sandığı önerimi bu yüzden yaptım.
-Sandık 100 cm x 100 cm ebatında 50 cm yüksekliğinde olursa yeterli olur.Bu sandığı dizayn ederken üç tarafını, altını ve üstünü tamamen kapalı ön kısmının ise yarısını dayanıklı kafes teliyle(İnce aralıklı max. 2x2cm., Köpek ya da kedinin yırtamayacağı, Civcivin çıkamayacağı şekilde) kalan yarısını ise kapı olarak dizayn etmenizde fayda olacaktır.Yani bildiğiniz mini kümes olacak içine yine folluk, yemlik ve suluk koyup gurk tavuğunuzu kendi halinde keyf yapmaya bırakabilirsiniz. Bu arada üstünü su geçirmeyecek şekilde kapamayı unutmayın (Çatı) :p
* Aynı şekilde yine iki gurk tavuğunuz olduğunu varsayarak, Altlarındaki oturdukları yumurtaları alın. Kümesinizden aldığınız günlük yumurtaları, Serin ve güneş görmeyen (Buzdolabı olmaz) bir yerde bir kabın içine az saman ya da kum doldurarak yumurtalarınızı biriktirin (Şuanki hava koşullarında bu şekilde on güne kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz yumurtalarınızı).Tavuklarınızın küçük olduğunu söylediniz bende dokuz adet yumurta koymanızı öneriyorum. Yani 9 x 2 = 18 adet yumurtayı bu şekilde bir kenarda biriktirin. Kırk küsür tavuğunuz vardı yanlış hatırlamıyorsam, Bu sayıda yumurta biriktirmeniz birkaç gün sürer en fazla.
Sonuç olarak 18 adet günlük yumurtayı biriktirdiyseniz, Kuluçka kümeslerinizi yapıp içlerine folluğu, yemi ve suyu koyduysanız işlem tamamlanmış demektir. Folluklara dokuzar adet yumurtalayı koyup üstünede gurk tavuklarınızı yerleştirin.Şimdi 21 gün sayıp civcivlerinizin yumurtadan çıkışına şahit olmaktan başka yapacak birşey kalmadı ;)
Saygılar.
sayın mandalina,
18 yumurta yeni gurk olacak tavuk için dimi.önce gurk olanlar mevcut yumurtalarıyla devam edecekler.
birde kendilerine çalıların arasında yer ediniyorlar etraftan yumurta topluyoruz.ama hakikaten bambaşka bir uğraşmış.
Sayın Doğaa;
Rica ederim yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bizlere... Tavuğunuzun maşallahı var iyi bakılmış görünüyor.İnşallah 21 gün sonra kazasız belasız civcivlerinizde tavuğunuzun peşinde dolaştıklarını göreceksiniz ;) Siz bir tavuk ve altındaki on küsür yumurta için nasıl heyecanlanıyorsunuz değil mi? Benim makinamda 350 adet yumurta var ve bu akşam çıkmaya başlayacaklar:p Anlatmak istediğim heyecanınızı paylaşıyor ve nasıl bir duygu olduğunu bildiğimi belirtmeye çalışıyorum ;) Tavuğunuzun cinsine gelince resimlerden tam anlaşılmıyor ama halis mulis köy tavuğu gibi görünüyor diyebilirim.Horozunun da ise sanki bir miktar hint horozu karışımı varmış gibi geldi bana ama hayvanlarınız genel olarak güzel, Tüyleri kadar hayrını görünüz...
Saygılar.
çok teşekkür ederim.;) size de hayırlı olsun. şu an çoğu çıkmıştır heralde...ne güzel bir heyecan...;)
Sn. Arnavut;
Heyecanınızı anlayabiliyorum, ben de çok gece uykularımın kaçtığını biliyorum, çok keyifli bi durum. Çıkımda bizi fotoğrafsız bırakmayın :) Makine de neler var?
Sayın A.Şahin;
Gece bende makinayı teftiş için gidiyorum genelikle, Makinadan çokca civciv çıkardım ilk anlardaki heyecan tabi çok başkaydı :) Makinada ne cinsler var derseniz, İlk posta yumurta koyduğum için yarısı normal köy yumurtası, Kalanı ise Brahma, İspenç, Cüce Koçin, Denizli, Hint, Aracaunas, Phoenix, Bıldırcın ve bir miktarda ördek yumurtası mavcut.Çıkımlar başladı fotoğrafları burada sizlerle paylaşacağım inşallah.Siz de neler var faaliyette? :)
Saygılar.
sayın mandalina,
18 yumurta yeni gurk olacak tavuk için dimi.önce gurk olanlar mevcut yumurtalarıyla devam edecekler.
birde kendilerine çalıların arasında yer ediniyorlar etraftan yumurta topluyoruz.ama hakikaten bambaşka bir uğraşmış.
Sayın Berktuna;
Şöyle diyelim bir tavuğun altına 9 ile 13 yumurta koyuluyor genelde ( Yaşlı, Anaç tavuklarda bu sayı 15 ile 17 yumurtaya çıkabiliyor). Dediğim gibi tavuğun boyutuna göre onu siz ayarlayacaksınız ister 9 adet isterseniz daha fazla yumurta koyacaksınız.Siz iki gurk tavuğum var dediğiniz için ben 18 yumurta hesabı yapmıştım.Normalde orta boy bir tavuğun altına yukarıda belirttiğim oranda (9 adet) yumurta koyarsanız kafii gelir.
Çalılıkların arasına ya da kümeste follukları haricinde yumurta yapmalarına değinecek olursak, Bu sorunuda tavuklarınızı birkaç gün kümeste tutup salmayarak, Folluklarına alışıp yumurtlamalarını sağlayarak çözebilirsiniz.
Folluk sayısını arttırmanızda da fayda olacaktır.Bunun bir standartı olmamakla birlikte üç tavuk başına bir folluk düşecek şekilde kümesinizi dizayn edebilirsiniz.
Saygılar.
çok teşekkür ederim.;) size de hayırlı olsun. şu an çoğu çıkmıştır heralde...ne güzel bir heyecan...;)
Sayın Doğaa; Teşekkür ederim evet çıkımlar devam ediyor, Çoğu olmasada bir kısmı yumurtadan çıkmış vaziyette civcivlerin. Dediğim gibi en kısa zamanda burada paylaşmaya çalışacağım.Darısı sizinkilerin başına :)
Saygılar.
Sayın A.Şahin;
Gece bende makinayı teftiş için gidiyorum genelikle, Makinadan çokca civciv çıkardım ilk anlardaki heyecan tabi çok başkaydı :) Makinada ne cinsler var derseniz, İlk posta yumurta koyduğum için yarısı normal köy yumurtası, Kalanı ise Brahma, İspenç, Cüce Koçin, Denizli, Hint, Aracaunas, Phoenix, Bıldırcın ve bir miktarda ördek yumurtası mavcut.Çıkımlar başladı fotoğrafları burada sizlerle paylaşacağım inşallah.Siz de neler var faaliyette? :)
Saygılar.
Maşallah epey çeşit varmış umarım hepsi sağlıklı bi şekilde kuluçka dönemini atlatıp yetişkin olurlar. Bende makinede çıkacak olan yok hiç kendi hallerine bıraktım, doğal yolla :) Fizan, brahma, habeş ve beçler var. Ama daha kuluçkaya yatan yok, havalar ısınınca artacaktır.
Berktuna
19-03-2010, 23:41
Sayın Berktuna;
Şöyle diyelim bir tavuğun altına 9 ile 13 yumurta koyuluyor genelde ( Yaşlı, Anaç tavuklarda bu sayı 15 ile 17 yumurtaya çıkabiliyor). Dediğim gibi tavuğun boyutuna göre onu siz ayarlayacaksınız ister 9 adet isterseniz daha fazla yumurta koyacaksınız.Siz iki gurk tavuğum var dediğiniz için ben 18 yumurta hesabı yapmıştım.Normalde orta boy bir tavuğun altına yukarıda belirttiğim oranda (9 adet) yumurta koyarsanız kafii gelir.
Çalılıkların arasına ya da kümeste follukları haricinde yumurta yapmalarına değinecek olursak, Bu sorunuda tavuklarınızı birkaç gün kümeste tutup salmayarak, Folluklarına alışıp yumurtlamalarını sağlayarak çözebilirsiniz.
Folluk sayısını arttırmanızda da fayda olacaktır.Bunun bir standartı olmamakla birlikte üç tavuk başına bir folluk düşecek şekilde kümesinizi dizayn edebilirsiniz.
Saygılar.
sayın arnavut,buğün 3.cü tavukda gurka yattı.9-10 adet herbininin altına yerleştirdik
toprakda eşiniyorlar güneş banyosu yapıyorlar gördükleri ilk yerdede yumurtalarını bırakıyorlar arkadan bizler topluyoruz
hasan hüseyin
20-03-2010, 03:36
tavuklarımın resimleri ama galiba yüklemeyi beceremedim. oldum olası şu bilgisayarı iyi kullanamıyorum
hasan hüseyin
20-03-2010, 03:39
şu bahsettiğim yeşil yumurtlayan tavuklar
hasan hüseyin
20-03-2010, 03:42
gece kümeste fener tutarak falan çekmeye çalıştımda iyi de çıkmadı resimler
hasan hüseyin
20-03-2010, 03:46
inşallah daha iyi resim çekip gönderirim
Sayın hasan hüseyin kardeşim,
Maşallah,hepsi birbirinden güzeller.
İnşallah tüyleri kadar yavruları da olur.
Herşey gönlünce olsun.
hasan hüseyin
21-03-2010, 04:38
[QUOTE=yolac;600937]Sayın hasan hüseyin kardeşim,
Maşallah,hepsi birbirinden güzeller.
İnşallah tüyleri kadar yavruları da olur.
Herşey gönlünce olsun
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. SAĞOLASIN. BÖYLE BİR FORUMDAN MUTLULUĞUMUZU PAYLAŞIYOR OLMAMIZ HAYATIMA RENK KATTI. ARTIK TAVUKLARIMI BURADAKİ HERKESİN YANİ HEPİMİZİN TAVUKLARI OLARAK GÖRÜYORUM. HER ARKADAŞIN YAŞADIĞI YENİ DENEYİMLER HEYECANLAR BENİM İÇİN DE BİR HEYECAN OLUYOR. TAVUKLARIM KONUSUNDA KENDİMİ HİÇ YALNIZ HİSSETMİYORUM. ÇEVREMDE TAVUK BESLEMEMİ TEPKİYLE KARŞILAYANLAR VAR. AMA ARTIK SİZLERLE PAYLAŞTIKÇA MORAL BULUYORUM. ALLAH HEPİNİZE GÖNLÜNÜZE GÖRE VERSİN..
faruk5525
21-03-2010, 09:03
yeni 1horoz 2tavuk aldım köy tavukları bahçeye kaldırım taşlarıyla derme çatma kümes yaptım bunları bahçeye çevreye nasıl alıştırıcam horozun bacagını baglasam 1 hafta alışırlarmı kaçıyorlar telden atlayıp
yeni 1horoz 2tavuk aldım köy tavukları bahçeye kaldırım taşlarıyla derme çatma kümes yaptım bunları bahçeye çevreye nasıl alıştırıcam horozun bacagını baglasam 1 hafta alışırlarmı kaçıyorlar telden atlayıp
Ayaklarını bağlamayınız.isterseniz telden atlamalarını önlemek için,birer kanatlarını azcık kesebilirsiniz.Onlar bahçeye alışıncaya kadar kesilen kanatları da büyümüş olur.Sabah akşam yemlerini de verdikçe iyice ortama alışmış olurlar.
faruk5525
21-03-2010, 11:44
yolac deniyece inşallah kaçmazlar yakalaması zor oluyor
faruk5525
21-03-2010, 13:08
arkadaşlar aklıma bişey geldi güvercinlerin ayaklarına künye takıyorlar tavuklara civcivier e takılırmı bişey olmaz dimi hem başka tavuklarla karışmazlar daha kolay tanırız ne dersini z yapan varmı tavularan ayaklarına künye
http://inlinethumb23.webshots.com/43734/2495588270105083838S600x600Q85.jpg
Horoz ve Tavuklarım 8
21 Mart 2010
Nevruz
arkadaşlar aklıma bişey geldi güvercinlerin ayaklarına künye takıyorlar tavuklara civcivier e takılırmı bişey olmaz dimi hem başka tavuklarla karışmazlar daha kolay tanırız ne dersini z yapan varmı tavularan ayaklarına künye
Sayın Faruk5525;
Dediğiniz künyeleme işlemi; Kanaryalar ve Posta güvercinleriyle birlikte bayağı yol kat etti.Bu hayvanlarda künyeleme 0-7 gün arasında yapılmakta olup ayak bilekleri çok fazla gelişmemektedir.Dolayısı ile büyüyüp ergen olduklarında da bu bileklikler ayaklarına bir engel teşkil etmezler.Fakat aynı olayı tavuklarda denersek sanırım o ayak bilezikleri civcivlerin kafasından dahi geçecektir :) Bu ırk yetiştiricileri zaten bir federasyona bağlı olup hepsinin üye numaraları vardır.Ayak bileziklerinede bu üye numarası, hayvanın doğum tarihi, yetiştirildiği şehir v.s. yazar.Benim görüşüm şayet tavuklarınızı karıştırıyorsanız kanat altlarına kına ya da sprey boya ile işaret yapabilirsiniz.Bu şekilde bir nebze karışıklığın önüne geçilebilir sanıyorum. Ayrıca çok detaylı bilgiye sahip olmamakla birlikte, Tarım ve Köy İşleri Başkanlığının düzenlediği yeni karar göre kümes ortamında beslenen tüm yaban hayvanlarının ( Sülün, Keklik, Turaç v.s.) beslenmesi, alım ve satımı için künyeleme zorunluluğu getirilmiştir.Bence çokda iyi olmuştur, Bu yolla doğadan kaçak yollarla hayvan yakalama, Uygunsuz koşullarda besleme, Faiş oranlarda fiyatla alım-satım işlemininde önüne geçilinebilecektir.
Sayın Hasan Hüseyin;
Sizin hayvanlarınızda çok güzel tüyleri kadar hayrını görünüz.Hayvanlarınız köy tavuğu olarak tabir ettiğimiz cins olmakla birlikte Aracuana (Yeşil Yumurtacı) kırması olduğunu tahmin ediyorum.Yumurta yapıyorlarsa ya da yapmaya başlayınca daha net anlayacaksınızdır.
Arkadaşlar bugün itibarı ile kuluçka makinamda civcivler çıkmaya başladı. Yakında bu güzel görüntüleri sizlerle paylaşacağım :)
Saygılar.
Arkadaşlar 26 Haziran 2009 tarihinde yumurtadan çıkan civcivlerim den bir tanesi
29 Ocak 2010 tarihinde yumurtlamaya başladı.
Bir hafta içinde diğerleri de yumurtlamaya başladılar diğerleri dediğim hepsi 4 tavuk bir horoz.
Benim sizlerle paylaşmak istediğim konu köy tavuğu olarak adlandırılan bu tavuklarım haftada 4 gün 4 adet haftada 3 gün 3 adet yumurtluyorlar yani 4 haftadır bu böyle devam ediyor her gün çetele tutuyorum istisna olmadı. Köy tavuğu denilen bu cins böyle yumurtluyorsa legorn denilen veya ataks denilen yumurtacı cinsler 7 gün 4 adet mi yumurtlayacaklar.
Kesinlikle bakımla alakalı bir olay ancak bence köy tavuğu diye hor görülen yerli tavuk ırkımızın verimi hiçte küçümsenecek bir ırk değil diye düşünüyorum.
beyzagıda
23-03-2010, 14:38
satın thares benimde 2 adet köy tavugum 1 adet de köy horozum var 6 aylık olduklarında 13 şubat 2010 itibariyle yumurtaya başladılar ve bu güne kadar haftanın 7 günü hiç aksatmadan yumurtladılar ******* köy tavukları küçümsenmeyecek bir ırk olmakla beraber baktıgınız zaman haftada hergün size yumurta verebiliyorlar artı olarakta her ortama ayak uydurabildikleri gibi gurk olma yetenekleride çok iyi
Arkadaşlar 26 Haziran 2009 tarihinde yumurtadan çıkan civcivlerim den bir tanesi
29 Ocak 2010 tarihinde yumurtlamaya başladı.
Bir hafta içinde diğerleri de yumurtlamaya başladılar diğerleri dediğim hepsi 4 tavuk bir horoz.
Benim sizlerle paylaşmak istediğim konu köy tavuğu olarak adlandırılan bu tavuklarım haftada 4 gün 4 adet haftada 3 gün 3 adet yumurtluyorlar yani 4 haftadır bu böyle devam ediyor her gün çetele tutuyorum istisna olmadı. Köy tavuğu denilen bu cins böyle yumurtluyorsa legorn denilen veya ataks denilen yumurtacı cinsler 7 gün 4 adet mi yumurtlayacaklar.
Kesinlikle bakımla alakalı bir olay ancak bence köy tavuğu diye hor görülen yerli tavuk ırkımızın verimi hiçte küçümsenecek bir ırk değil diye düşünüyorum.
Sayın Thares;
Muhtelif sitelerde ve kendi bloğunuzda çalışmalarınız takip ediyorum.Gerçekten takdire şayen bir uygulama sizin yaptığınız.Kanatlı sevgisi ve ilgisinin had safhada olduğunu tahmin ediyorum.Şimdi konumuza dönersek sizin ve Sayın Beyzagıda'nında bahsettiği gibi köy tavukları bana göre kanatlıların performans türleri."Köy Tavuğu" diye adlandırdığımız tür bulunduğu yörenin tüm selektif işlemlerine maruz kalarak adapte olmuş, Diğer hassas türlere göre bakım maliyeti düşük bir uğraş.Benimde kişisel kanaatim şayet yumurta verimi için tavuk besleyecekseniz ve lükse kaçmak istemiyorsanız beslemeniz gereken kesinlikle köy tavuğu olmalıdır.
Saygılar.
Merakımı bağışlayın ama sizlerin bir konuda fikrinizi almak isterim.
Forumda bir arkadaşımızın yani Sn wshıky nin arpa çimlendirme ile ilgili başlığı sanırım hepiniz okumuşsunuzdur.Benim aklımada şu gelmişti.Örneğin tavuk beslerken hayvanların yeşillik ihtiyacını (bulunduğu yerde yayılamıyorsa ) gidermek için arpa veya buğdayı çimlendirerek tavuklara versek acaba neler kazanabiliriz.Kazanç derken ****** yumurta ve etin lezzeti ile ilgili bahsediyorum.Saygılarımla
Sayın Thares;
Benimde kişisel kanaatim şayet yumurta verimi için tavuk besleyecekseniz ve lükse kaçmak istemiyorsanız beslemeniz gereken kesinlikle köy tavuğu olmalıdır.
Saygılar.
Efendim Aklın Yolu Birdir.
Saygılar Bizden
beyzagıda
24-03-2010, 12:06
sayın akcan67 mutfak artıklarınızla (marul ıspanak gibi)yeşilliklerle tavuklarınızın yeşillik ihtiyacınızı karşılayabilirisiniz ama illede çimlendirmeyi deneyecegim derseniz tavuklar o şekildeki çimlenmiş arpa buldayıda severek yiyorlar
Berktuna
24-03-2010, 14:58
ben özellikle tavuklarıma pazardan yere atılan sebze kabuklarından ücretsiz alarak yan ilave olarakda veriyorum.
bulabilirseniz yonca uygun bir yeşilliktir,hem yumurtanın lezzetini arttırır.bunun dışında ille de yeşillik ihtiyacı diye bir şey yoktur tavuklar için.
Berktuna
26-03-2010, 23:16
Arkadaşlar,tavuklarımın ve horozlarımın resimlerini göstermek istiyorum.nasıl resim ekleyeceğim bilgilendirirseniz sevinirim.
Berktuna
26-03-2010, 23:54
Işte sırayla elemanlarımız....
Berktuna
27-03-2010, 00:03
Resimler devammm...
Çok uygun bi alanda, huzur içinde yaşayan tavuklarınız var, maşallah :)
Berktuna
27-03-2010, 00:19
Teşekkürler, resimlerin altına yazıyı da nasıl yazacağımı hallettim mi tamamdır.
Berktuna
27-03-2010, 00:22
Tavukların etrafındaki bitkiler kekik ve rezene...
Tavuğukmu horozmu olduğunu nasıl anlarız? Tavuklarımızı köy tavuğu diye aldık acaba cinsleri varmı?
Tavuğukmu horozmu olduğunu nasıl anlarız? Tavuklarımızı köy tavuğu diye aldık acaba cinsleri varmı?
İlk sorunuzda ciddi olmadığınızı düşünüyorum :) Tavuklarınız çok sağlıklı görünen köy tavuğu, cins değiller. Çevresindeki yeşilliklerden dolayı koyu sarı renkli yumurtaları olacağından eminim. ;)
Arkadaşlar merhaba,
Tavuk ve horoz alacağım, Eminönü çiçek pazarında tavuk ve horoz satıyorlar, buradan almak doğrumudur, **** önereceğiniz yer var mı ?
faruk5525
27-03-2010, 11:21
anadolu yakasında samandırada araba pazarında satıyorlarmış çok ucuza
mandalina
27-03-2010, 15:56
Arkadaşlar merhaba,
Tavuk ve horoz alacağım, Eminönü çiçek pazarında tavuk ve horoz satıyorlar, buradan almak doğrumudur, **** önereceğiniz yer var mı ?
Merhaba bende satılık tavuk var.1,5 yaşındalar birisi dev koşin diğeride aynı boylarda kırma ırk köy tavuğu.İlgilenirseniz ekleyin görüşelim
limon79_@hotmail.com
[http://inlinethumb48.webshots.com/44847/2507889330105083838S600x600Q85.jpg
Önceleri yeşillik yiyorlardı, ama bahar yüzünü gösterdikçe börtü böcek ne buluyorlarsa yiyorlar
Ali_askn
27-03-2010, 21:40
arkadaşlarım abilerim bnde oturdugumuz evin garajında tavuk besliyorum alalı bir hafta oldu 1 horoz 2 tavuk iki günde bir yumurta topluyorum folluktan.acaba tavularım gezmeden dolaşmadan burada gurk olurmu ?? yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler.
Eğer tavuklarınızın cinsleri hint veya hint kırmasıysa büyük ihtimalle gurk olurlar.
Ancak hibrit cins denilen yumurta tavuklarındansa gurk olmaları azıcık zor olur.
Ali_askn
28-03-2010, 17:32
peki sn thares ben vgs den kuluçka makinesi sipariş ettim. bunda civciv çıkaracagım benim yerim kapalı alan gezip dolaşma yayılma ihtimalleri yok civcvlerimin gelişimlerini burada tamamlayabilirmiyim.yani büyürlermi??
peki sn thares ben vgs den kuluçka makinesi sipariş ettim. bunda civciv çıkaracagım benim yerim kapalı alan gezip dolaşma yayılma ihtimalleri yok civcvlerimin gelişimlerini burada tamamlayabilirmiyim.yani büyürlermi??
Kesinlikle Evet Büyürler
VGS Kuluçka Makinalarının Performansının Çok iyi Olduğunu Biliyorum Şimdiden Hayırlı Olsun
http://inlinethumb40.webshots.com/45927/2370238920105083838S600x600Q85.jpg
28 Mart 2010 Pazar
Ali_askn
28-03-2010, 18:50
Kesinlikle Evet Büyürler
VGS Kuluçka Makinalarının Performansının Çok iyi Olduğunu Biliyorum Şimdiden Hayırlı Olsun
sn tahres bilgileriniz için size minnettarım çok teşekkürler.
Berktuna
29-03-2010, 12:50
pardon neden ciddi olmadığım izlenimi verdim acaba?
çünkü ayaklarında paçalı olanlar , başında sanki şemsiye gibi olan cinsler varda oyüzden sordum. daha yeni resimlerden gönderirim.
Bazı hayvanlarda tam yetişkin formuna ulaşmadan anlamak zordur. Tavuk mu horoz mu şüpheye düştüğünüz zaman, mahmuzlarından ve kuyruk uzunluğundan anlayabilirsiniz. Tavuk ise ayaklarının arkasında mahmuz olmaz. Horozlarda 4üncü aydan itibaren mahmuzlar belirmeye başlar.
Fakat daha küçükkende anlmanın yolları vardır. Grup içindeki davranışlarından, kanatlardaki tüylerden erkekler belli olur fakat bunun için bir miktar tecrübe gerekir. Genelde erkek civcivler daha bir dikilirler. İlla ki istisnalar olur, hele köy tavuğu besliyorsanız kaç ırkın karıştığı belli olmadığı için çok çeşitli civcivler çıkar.
Geçen bir arkadaşa iki adet yarka verdim, bütün yetişkin tavuk horozlarını dövmüşler. Oysa yeni bir kümese girdikleri için, kabul edilene kadar diğer tavuklar tarafından kovalanmaları gerekiyordu. Arkadaş bunlar horoz mu diye sordu ve ciddi bir soruydu çünkü tavukların bu kadar baskın olması çok nadirdir.
Sol üst köşede gözüken siyah tavuğun ve kızıl horozun civcivi idiler.
132738
Ali_askn
29-03-2010, 18:13
arkadaşlar aranızda gaziantepte oturup bana döllü kaz,tavuk,hindi vs yumurtası satabilecek arakadaşlar varsa lütfen yazsınlar makinem geldi ama yumurta bulamıyorum makineye koyacak yardımmm :(
Sayın Arkadaşlar;
Gönderdiğiniz resimler ve sunduğunuz bilgiler için hepinize teşekkür ederim. Sayın Berktuna, Sayın Thares, Sayın Todor kanatlılarınızın maşallahı var çok diri ve iyi bakımlı hepside, Tüyleri kadar hayırlarını görünüz. Son zamanlarda kuluşka makinamdaki yoğun faaliyetten dolayı foruma zaman ayıramadım.Bu akşam yeni çıkan civcivlerin resimlerini eklemeye çalışacağım.
Bu arada, Sayın Askn; Şu adres (http://www.kulucka.net/index.php?board=71.0) sanırım sizin için faydalı olacaktır. Malum adreste, Gaziantep yöremizden çok sayıda yetiştirici mevcut size yardımda bulucaklardır;).
Sanırım yeni bir yetiştiricisiniz benden size nacizane bir tavsiye makinanızdan civciv çıkarmaya başlamadan önce çıkacak civcivler için yer yapmanızı öneririm.Her zaman söylemekte fayda olacağını düşünüyorum önce beslediğiniz kanatlılar için yer, Daha sonra bu kanatlıları edininiz.
Saygılar.
Ali_askn
29-03-2010, 19:54
Sayın Arkadaşlar;
Gönderdiğiniz resimler ve sunduğunuz bilgiler için hepinize teşekkür ederim. Sayın Berktuna, Sayın Thares, Sayın Todor kanatlılarınızın maşallahı var çok diri ve iyi bakımlı hepside, Tüyleri kadar hayırlarını görünüz. Son zamanlarda kuluşka makinamdaki yoğun faaliyetten dolayı foruma zaman ayıramadım.Bu akşam yeni çıkan civcivlerin resimlerini eklemeye çalışacağım.
Bu arada, Sayın Askn; Şu adres (http://www.kulucka.net/index.php?board=71.0) sanırım sizin için faydalı olacaktır. Malum adreste, Gaziantep yöremizden çok sayıda yetiştirici mevcut size yardımda bulucaklardır;).
Sanırım yeni bir yetiştiricisiniz benden size nacizane bir tavsiye makinanızdan civciv çıkarmaya başlamadan önce çıkacak civcivler için yer yapmanızı öneririm.Her zaman söylemekte fayda olacağını düşünüyorum önce beslediğiniz kanatlılar için yer, Daha sonra bu kanatlıları edininiz.
Saygılar.
Abi biliglerin için sağol evet yeni başlayacagım yerimi hazırladı herşeyim hazır ama tek sorun yumurta yok
ligth sussex
30-03-2010, 21:19
Tavuklardan bir tanesi gurk oldu kuluçka yatırdım. 10 Gün geçti kalktı, hazır yumurtalar da bozuldu. Ben de kendisini diğer tavukların yanına koydum.
Buna yalancı kurk olmak diyorlar. Civciv çıkaracak gerçek kuluçka yatacaklarını nasıl anlayacağız?
Merhabalar..
Ben siteye yeni üye oldum ve aranıza katıldım.Bu başlık altındaki yazılanların hepsini okudum hakikatten çok güzel şeyler yazmış arkadaşlar çok yardımcı konular ve çok fadalanılacak bilgiler bütün emeği geçen arkadaşlara çok teşekkür ederim.
Bu konuyu seçmem merakımdandır acaba sayın Nariçi arkadaşım neler yaptı civciv alabildi çok merak ettim beni bilgilendirirse çok memnun olurum şimdiden Teşşekkürler
Saygılar...
merhaba aranıza yeni katıldım çok güzel bilgiler var forumda ben sıfırdan kümes yapmak istiyorum bir çok bilgiye değinilmiş yalnız çatı sı hakkında nasıl yapmam daha iyi olur kiremit/ondülin vs.birde kümesi olan arkadaşlar resimleri paylaşabilirlerse benim için iyi örnek olur diye düşünüyorum teşekkürler.
berduray
31-03-2010, 12:53
Benim piliçlerimde de var yalancı gurkluk..ben dış gebelik diyorum.
Bir süre sonra geçiyor, özellikle geçen sene yumurtadan çıkıp bu sene yeni yeni ergen olan piliçlerimde oluyor, 1 sene sonra artık onlar da tecrübeli mi oluyor ne oluyor dış gebelik geçiyor,tam gebelik oluyor.
Ondan sonra da yumurtaları asla terketmiyorlar.
Ben hemen yumurta koymuyorum altlarına, dört, beş gün bekliyorum.
Aksi takdirde altındaki yumurtaları yemeye başlıyor.
Bir haftaya kadar gurklama geçmezse ve sık sık yumurtaların üzerinde kalkmazsa tam gurk oluyor.
arkadaşlar aranızda karsta oturan warmı ? varsa benimle irtibata geçsin lütfen
haktan289@hotmail.com
berduray
02-04-2010, 16:01
Geçen sene yumurtadan çıkan, bu sena anne olmaya karar veren piliçim maalesef bu işi beceremedi.
Sanırım yumurtaları çevirmede ihmalkar davrandı, çoğu yumurta telef oldu.
Bu gün bir civcivi daha yumurtayı azıcık kırabilmiş, ölü bulduk.
Çok üzücü bir durum.
Umarım seneye daha tecrübeli davranır.
Bizim bekçinin zorla tavuğun üzerinde tahta sandıkla yatırdığı yumurtalardan 6-7 tane çıkım almış sabah annelerinin peşinde geziyorlardı.Fire ve netice hakkında ne yazıkki net cevap veremiyorum çünki saymamışlar yarıyarıya deyip geçti.Sanırım 10-12 yumurta koymuşlar.
merhaba aranıza yeni katıldım çok güzel bilgiler var forumda ben sıfırdan kümes yapmak istiyorum bir çok bilgiye değinilmiş yalnız çatı sı hakkında nasıl yapmam daha iyi olur kiremit/ondülin vs.birde kümesi olan arkadaşlar resimleri paylaşabilirlerse benim için iyi örnek olur diye düşünüyorum teşekkürler.
Sayın Dkc;
Aramıza hoş geldiniz, Kümesinizi sıfırdan inşa etmeyi düşünüyorsanız burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18497) sizin için faydalı olabilecek bilgiler mevcut.Çatı için benim nacizane önerim ise "ahşap" olacaktır. Yapacağınız çatı iskeletinin üzerine kalın bir branda ya da naylon serip üzerinede ince bir strafor ( Paketi 10 TL civarı) koyup örtücü olarakta ondulin, saç ya da kiremit tercih edebilirsiniz.Bu şekilde inşaa ederseniz kışın soğuktan yazın ise sıcaktan bir nebze korumuş olursunuz kanatlılarınızı.Musait olduğum bir zamanda sizin için kümes fotoğraflarıda eklemeye çalışacağım.
Saygılar.
Sayın Dkc;
Aramıza hoş geldiniz, Kümesinizi sıfırdan inşa etmeyi düşünüyorsanız burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18497) sizin için faydalı olabilecek bilgiler mevcut.Çatı için benim nacizane önerim ise "ahşap" olacaktır. Yapacağınız çatı iskeletinin üzerine kalın bir branda ya da naylon serip üzerinede ince bir strafor ( Paketi 10 TL civarı) koyup örtücü olarakta ondulin, saç ya da kiremit tercih edebilirsiniz.Bu şekilde inşaa ederseniz kışın soğuktan yazın ise sıcaktan bir nebze korumuş olursunuz kanatlılarınızı.Musait olduğum bir zamanda sizin için kümes fotoğraflarıda eklemeye çalışacağım.
Saygılar.
sayın arnavut:
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim netten araştırdım aynı ondülin biçiminde altına oturacak şekilde strafor varmış onu kullanmayı düşünüyorum ahşap iskeletin üzerine. ön cephesine de 3 sıra tuğla yapıp üstüne tel örgü kullanacağım. kümesin ufak bir kısmını bölüp keklik te koymayı düşünüyorum uzunluğu toplam beşbuçuk metre olacak kümesin.resimleri eklerseniz sevinirim
tekrar teşekkür ederim.saygılar
köpekler tavuklara zarar verirmi iki tane husky köpek olucak yetişkin kpekler alıştırmak zor olacak herhalde
berduray
04-04-2010, 10:13
Kurt asıllılar doğası gereği vahşi olabiliyor.
Bende alman kurdu vardı, yavru iken horozdan kaçıp nereye gireceğini bilemiyordu.
Ama aylar geçip büyüyünce tavukların peşine düşmeye başladı.
Köpeğimiz bağlı iken sorun yok havlayıp, havlayıp oturuyor ama gezinsin diye açtığımızda kıyamet kopuyordu.
Horozu ağzından zor almıştım...
Dikkat edin derim...
04 Nisan 2010 Pazar
Horozum ve Tavuklarım Baharın Tadını Çıkarıyorlar
Kurt asıllılar doğası gereği vahşi olabiliyor.
Bende alman kurdu vardı, yavru iken horozdan kaçıp nereye gireceğini bilemiyordu.
Ama aylar geçip büyüyünce tavukların peşine düşmeye başladı.
Köpeğimiz bağlı iken sorun yok havlayıp, havlayıp oturuyor ama gezinsin diye açtığımızda kıyamet kopuyordu.
Horozu ağzından zor almıştım...
Dikkat edin derim...
sn.berduran
tavuklar salınıkken köpekleri bağlı tutmak en iyi çözüm herhalde
ne kadar güzeller maşallah.
Sayın Thares;
Tavuklarınız ve horozunuz çok güzel ve bakımlı sizi tebrik ederim.Doğada kapalı tutmayarak beslemenin faydaları olsa gerek.Bulunduğum şehirde (Kocaeli) ortalık fırtına, rüzgar, yağmur orada ise maşallah hava günlük güneşlik.Bu bakımdan da siz ve kanatlılarınız şanslısınız bu güzel bahar gününün zevk-i sefasını sürüyorsunuz :).
Saygılar.
herkese merhaba
kümes yapımında örnek alınabilecek kümes fotoğrafları paylaşabilirmiyiz?
Berktuna
06-04-2010, 21:47
herkese iyi akşamlar,
benimde gurka yatan tavuğumun yumurtalarını diğer tavuklar aynı yere yumurtlamak istediler veya diğer tavuklar tarafından kırıldı ve onunda tavuğumuz kalktı yumurtalarımız telef oldu ...çok üzgünüz ******...
buğün öğleden sonra itibariylede beyaz köy tavuğumuzdan birisi çok durgun yemek yemiyor ancak zorla kış kış denince ve yapılınca yavaş yavaş gidiyor yalnız göz bebekleri parlak...ne yapmam gerekir yardımcı olursanız sevinirim...
herkese merhaba
kümes yapımında örnek alınabilecek kümes fotoğrafları paylaşabilirmiyiz?
Sayın Dkc;
Merhaba, Tabii ki paylaşabiliriz. Geçen mesajımda da belirttiğim gibi size yön vermesi açısından bazı fotoğraflar ekleyeceğim.Diğer arkadaşlarımızında geçmiş mesajlarda eklemiş oldukları çok güzel kümes fotoğrafları ve bilgiler mevcut bir göz atmanızı öneririm;).
Saygılar.
Sayın Thares;
Tavuklarınız ve horozunuz çok güzel ve bakımlı sizi tebrik ederim.Doğada kapalı tutmayarak beslemenin faydaları olsa gerek.Bulunduğum şehirde (Kocaeli) ortalık fırtına, rüzgar, yağmur orada ise maşallah hava günlük güneşlik.Bu bakımdan da siz ve kanatlılarınız şanslısınız bu güzel bahar gününün zevk-i sefasını sürüyorsunuz :).
Saygılar.
Arkadaşım bizde yağmur yağsın diye dualar ediyoruz
merhabalar , tavukların birbirini gagalamamaları için yapabileceğimiz birşey varmı acaba? komşumuz tavuğunu bize emanet etti. bu tavuk bir iki gündür sürekli bizim tavuğu gagalıyor.ne yapabiliriz? zamanla alışırlar mı birbirlerine?
bir de daha önce gurk tavuğumuz olduğunu yazmıştım. 3 gün önce civcivlerimiz çıktı. bahçe de anneleriyle dolaşırlarken yanlarında durmak gerekiyor mu? yalnız bıraksak anneleri kedilerden, kargalardan vb.. şeylerden korurmu?
şimdiden teşekkürler...
merhabalar , tavukların birbirini gagalamamaları için yapabileceğimiz birşey varmı acaba? komşumuz tavuğunu bize emanet etti. bu tavuk bir iki gündür sürekli bizim tavuğu gagalıyor.ne yapabiliriz? zamanla alışırlar mı birbirlerine?
bir de daha önce gurk tavuğumuz olduğunu yazmıştım. 3 gün önce civcivlerimiz çıktı. bahçe de anneleriyle dolaşırlarken yanlarında durmak gerekiyor mu? yalnız bıraksak anneleri kedilerden, kargalardan vb.. şeylerden korurmu?
şimdiden teşekkürler...
Sayın doğaa;
Anlattıklarınıza bakılırsa kümesinizdeki olayın sebebi, Yabancı bir tavuğun kümese dahil olmasından ibaret.Zamanla alışacak kavga etmeyeceklerdir fakat siz isterseniz önlem olarak yinede ayrı bir yerde besleyebilirsiniz.
Gurk olan tavuğunuz içinde bana sorarsanız üç günlük civcivlerle birlikte (3 Günlük civcivleri) bahçeye salmanız pek sağlıklı değil.10-15 günlük olana kadar kapalı ve muhafazalı bir yerde besleyiniz.Sonrasında ise (Hava şartları elverişli ise) bahçeye salıp kollamalısınız, 40-45 günlük olduklarında sıkıntı olmayacaktır.Fakat her yaşta civciv ve tavukların düşmanları var ve kollamak, gözetmek faydalı olacaktır.
Saygılar.
Sayın tavuk sever forum sakinleri...
Sizce en iyi etlik ve kombine tavuk ırkı hangisidir? yumurtalık için leghorn'dan daha iyi bir ırk var mı?
Etlik için broiler, yumurta için de dediğiniz gibi leghorn en uygun ırktır.
broiler dediğiniz şu 45 günde kesime gelen tavuklar değil mi? onların genetiği ile oynandığını duymuştum. doğru mudur?
Genetik yapısı hakkında bir bilgim yok, 45 günde kesime geliyor ama tamamen hazır piliç besi yemi ile beslemezseniz biraz daha geç olgunlaşıyor ve daha lezzetli bi hal alıyor (çayır, çimen, arpa, buğday, mısır vs.). Genetik yapısında bir bozukluk var mı, ondan kaynaklanabilecek bi zarar verebilir mi insan sağlığına bilmiyorum ama en azından beslenme şekli doğal ağırlıkta olursa bu ihtimaller azalabilir diye düşünüyorum.
ben bu konuyu araştırayım kesin birşeyler bulursam buradan yazarım
Broyler terimi İngilizce'de et tavukçuluğunun genel ifadesi için kullanılan broiler'in telaffuzudur sadece.Yumurta tavukçuluğu için ise layer ifadesi kullanılır ama bu ifade broyler sözü gibi pek günlük dilimizde yerleşmemiştir.
Soframıza gelen 45 günde yaklaşık 2,5 kg canlı ağırlığa erişen tavuklar genleriyle oynayarak değil hayvan ıslahı dediğimiz alanda genetik biliminin de katkısıyla elde edilen hatlardır.Irk ifadesi her ne kadar kullanılsa da bilimsel olarak yanlıştır,doğrusu hattır.Yani Cornish ırktır ama bundan çeşitli yetiştirme yöntemleriyle elde edilen Ross,Cobb,Hubard vs isimli tavuklara hat denir.Ticari yumurta tavukları içinse Leghorn ırktır bu ırktan elde edilen Hisex,İsa Brown,İsa White,Babcock vs ise leghorn'dan elde edilen hatlardır.Bu hatların elde edilişi çok zordur,çok masraflıdır ve uzun yıllar alır.
Sonuç olarak bizim pazardan,halden et pilici diye alacağımız %99 ross,cobb'tur vs.Yumurta pilici diye alacağımız da Hisex,Babcok,İsa Brown'dur yani.
Bu yukarda bahsettiklerim ticari kazanç elde etmek için geliştirilen tavuklardır.Bunların dışında yerli ırktan olan tavukları ise çevrenizde,daha çok köylerde bulabilirsiniz.
Yerli ırktan olanlar zor,yetersiz koşullara ve hastalıklara dayanıklıdır ama verimleri düşüktür.Ticari olarak geliştirilenler ise hastalıklara dayanıksız,hassas ama uygun koşullarda yüksek verim verirler.Tercih size kalmış sonuçta.
Sayın Rasko,
öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Yanlış anladıysam lütfen beni düzeltin... belli ırktan elde edilen hatlar bir nevi gdo gibi değil mi? eğer gdo ise de şu an insan sağlığı için zararsızmış gibi görünebilmekle birlikte kümülatif etkisinin ne olacağı tam olarak kestirilemez. bu sitede birşeyler paylaşan insanların bence odak noktasının doğal yaşam olduğu düşünülürse broiler olarak saydığınız hatlar yerine köy tavuğu, sussex, maran, pleymuth rock gibi ırkları etlik olarak kullanmak daha sağlıklı olabilir ne dersiniz?
Sayın Rasko,
öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Yanlış anladıysam lütfen beni düzeltin... belli ırktan elde edilen hatlar bir nevi gdo gibi değil mi? eğer gdo ise de şu an insan sağlığı için zararsızmış gibi görünebilmekle birlikte kümülatif etkisinin ne olacağı tam olarak kestirilemez. bu sitede birşeyler paylaşan insanların bence odak noktasının doğal yaşam olduğu düşünülürse broiler olarak saydığınız hatlar yerine köy tavuğu, sussex, maran, pleymuth rock gibi ırkları etlik olarak kullanmak daha sağlıklı olabilir ne dersiniz?
ırklardan elde edilen hatların ne gdo ile alakası var ne de genleriyle oynanma gibi bir durum var.hatların elde edilmesini basitçe izah etmek gerekirse;bir kümesteki 3000 tavuktan en verimli 100 tanesini seçmek,sonra bunların yavruları arasında tekrar seçmek ve bu işlemi birkaç kez daha yapınca en üstün özelliklere sahip bir grup hayvan elde etmektir.Görüldüğü üzere burda öyle laboratuarda genlerle oynama veya gdo ile ilgili bir durum yok.
gdo şurda devreye giriyor;şimdi bizim marketten aldığımız piliçlerin yemlerinde %80-90 mısır ve soya kullanılıyor.Ve bu mısır ve soyaların büyük çoğunluğu gdo'lu tohumlardan elde ediliyor.Sonuçta yemden hayvanın etine,etten bizim vücudumuza geçiyor gdo'lar.
ben artık maalesef yüzde yüz doğal veya organik bir beslenme yapabileceğimize inanıyorum.ama tabi bunu ne kadar sağlarsak sonuçta yine de faydalıdır ve öyle olması için de gayret etmeliyiz.
köy tavuğu ya da yerli tavuklar elbette önemli ama daha çok neyle beslendikleri önemli.buğday,arpa gibi gdo uygulanmayan yem hammaddeleri ile doğadaki olanaklarla hayvanları beslemek en iyisi.belki az sayıda olur hayvanımız,belki 45 günde değil de 100 günde kesime gelir ama en sağlıklısının bu olduğunu düşünüyorum.broiler civcivlerini de bu yöntemle beslerseniz aynı fayda görülebilir.
Sayın rasko,
Birşey soracağım. Şimdi biz bilimsel çalışmalarda sıçanları kullanırız genellikle bilirsiniz. hepsi aynı yapıya sahip olsun diye de (çünkü bir ilacın etkisinin vs ölçerken benzer özellikteki bireylerdeki etkisi değerlendirilmelidir) kardeş çiftleşmesine gideriz. anladığım kadarıyla bu hat yaratımı da bu tarz birşey, yani kısmen doğal gdo :) dediğiniz gibi teoride bu hat yaratımı sağlığa zararsız gibi duruyor. yemi de en güzeli herhalde kendimizin yetiştirmesi. ama hala bu broiler hatları konusunda içim çok rahat değil. daha önceki tecrübelerime göre bir konuda içim rahat değilse orada bir sorun çıkar. örnek aspirin, oral antidiyabetikler, antipsikotikler... son çalışmalar bu ilaçların eskisi kadar masum olmadığını ortaya koydu ki ben öğrenciliğimden beri bu ilaçlara kuşkuyla yaklaşıyordum, broiler konusuna da kuşkuyla yaklaşıyorum. zamanla neyin ne olduğunu daha iyi anlayacağız sanırım. ama ben yine de broiler yetiştirmeyeceğim ve etlik düzgün bir ırk yetiştirebildiğim andan itibaren marketlerden tavuk almayacağım.
Sayın rasko,
Sizin kendi samimi fikriniz olarak broiler alıp yetiştirmek ve çocuklarınıza/sevdiklerinize yedirmek içinizi rahat ettirir mi? Bu arada siz tavuk yetiştiriyor musunuz? yetiştiriyorsanız elinizde hangi ırklar var?
Tabi bu broiler yetiştirme konusunda diğer pratik tecrübesi benden çok çok daha fazla olan arkadaşların da görüşlerini merak ediyorum. kimlerin broiler konusunda içi rahat, kimler rahatsız ve neden?
Grand grand parent-->Grand parent-->Parent-->Broiler.
Basitçe broylerlerin elde ediliş şeması budur,herhangi bir laboratuar müdahalesi yok.Tamamen verim ve diğer özelliklerine göre yapılan seleksiyon çalışmaları sonucu elde edilen ebeveynlerden broiler elde ediliyor.Bitkisel üretimdeki hibrid tohum meselesine benzer bir konu.Bir defa ürün alırsınız onlardan da.Broylerden de yumurta alamayacağınız gibi.
Türkiye'nin kendine ait broyleri yoktur,bunların damızlıkları yurtdışından gelir.Büyük firmalar damızlığı dışardan getirir,bunlardan elde ettikleri civcivleri yetiştirerek etlik piliç olarak kesim ve satışını yapar.Ama yumurta tavuğu olarak kendimize ait Atabey ve Atak hatları var,her ne kadar verim özellikleri olarak yabancı hatlara göre geri düzeyde olsa da.
Ben kendim yetiştirmedim,ama bu işi yapan firmalarda mesleğim gereği çalıştım.
İnsan sağlığı açısından dediğim gibi gdolu yemlerle beslemezseniz yerli ırk olmuş,broyler olmuş farketmez.Tabi bunlar imkan meselesi.Bir de gdo'dan ne kadar sakınırsanız sakının yüzde yüz kaçılamayacağını düşünüyorum.İnsanlar yeni duydu bu gdo meselesini ama on yılı aşkın süredir zaten vardı.Ve biz büyüdük kirlendi doğa maalesef...
haklısınız, gdo yıllardır ortalıkta. birçok çocuk mamalar vasıtasıyla aldı. ama belki daha çok geç kalmış sayılmayız. insan vücudundaki tüm proteinler yaklaşık 6 yılda bir tamamen değişir. eğer petrol ürünü tüketilmeyen bir yerde (yani kısaca yol olmayacak traktör vs olmayacak, yüksek gerilim hattı olmayacak hatta mümkünse cep telefonu, tv ve radyo yayını bile ulaşamayacak) 6 yıl tamamen doğal beslenebilirseniz. o zaman tamamen yenilenirsiniz. kim yapabilir bilmem ama yapabilene doğa zaten ufak bir plaket ayarlar :)
en iyisi dağın başına çıkıp kendi hayvanını sebzeni meyveni yetiştirmek
tabi bu arada doğal ilaçlar konusuna hakim olmak eh birazda cerrahi bilmek gerekiyor sanırım. dağın başında gereğinde apandisitten bile rahatlıkla ölünebilir. biraz utopik oldu herhalde ama... insan neyle yaşar
bond_2750
14-04-2010, 16:06
ya arkadaşlar bi sorum olucak.. kurka yatan tavuk yumurtlar mı..?
ek bilgi olarak 10 gün kurka yattı daha sonra kalktı şimdi gurk sesi çıkarıyor ama yatmıyor ve yumurtluyor kurka yatan tavuk yumurtlamaz diye biliyordum.. Ne yapabilirim ACİL YARDIM..!!
mandalina
15-04-2010, 12:52
Mehaba arkadaşlar süs tavuk civcivleri (ispenç,japones,cüce koşin) arayan olursa yardımcı olabilirim.Tanesi 10 lira.Toplu alımda 7,5 liradır.İstanbul dışında talepte bulunmayın lütfen.Civcivler 15 günlüktür.
msn : limon79_1@hotmail.com
ya arkadaşlar bi sorum olucak.. kurka yatan tavuk yumurtlar mı..?
ek bilgi olarak 10 gün kurka yattı daha sonra kalktı şimdi gurk sesi çıkarıyor ama yatmıyor ve yumurtluyor kurka yatan tavuk yumurtlamaz diye biliyordum.. Ne yapabilirim ACİL YARDIM..!!
Sayın Bond_2750;
Gurk olan tavuk yumurtlar fakat gurk'a oturan tavuk genelde yumurtlamaz.Yani yumurtaya oturttuktan sonra yumurta yapmaya devam ediyorsa tam gurk olmamış demektir.Eski ve yeni yumurtaları ayırt etmek için pratik bir yöntem olarak tavuğun altına koyduğunuz yumurtaları işaretleyebilirsiniz.Daha sonra üstüne yumurta yaparsa o taze yumurtaları altından almanız kolaylaşacaktır.
Gurk tavuğunuzun yumurtadan kalkmasına gelirsek emin olmamakla birlikte yumurta kosası olmuş demektir.Bir nevi yalancı gebelikte diyebiliriz;).Bu durumda yapacak çok fazla birşey olmasa gerek.Kalkan tavuğunuzun altındaki yumurtaları başka bir gurk tavuğunuz varsa onun altına transfer edebilir ya da kuluçka makinesi mevcut ise ona nakledebilirsiniz (Bu işlemleri yaparken minimum zamanda halletmelisiniz tabii ki).
Saygılar.
136874
[ATTACH]136875[/ATTACH
kümesimin son hali kiremit ve tel işleri kaldı onlarıda ilk fırsatta yapıcam
önerilecek noktalar olursa beklerim.
herkese saygılar.
hergün bazen de gün aşırı yumurtlayan tavuğum son 5 gündür yumurtlamıyor. sağlıklı görünüyor. gurk da değil sanırım, zaten altında yumurta da yok. sizce neden olabilir?
Horoz ve Tavuklarım 20 Nisan 2010 Salı
selamlar bu gün sabah kümesi açmaya gittiğimiz de 2 haftadır yatan gurk tavugumuzun cesediyle karşılaştık çok üzüldüm ama sebebini bulamadım 11 yumurta vardı pazartesi cıkması gerekiyordu civcivlerin yumurtaları soğumuştu kırdım 1 tanesi hariç hepsi doluydu :(
wolf man
20-04-2010, 20:33
sayın gezegen gurk tavuğunun yemini suyunu eksik etmediysen, sebebi bit olabilir.
yok hayır etmedim hatta arada kendisi kalkıp geziniyordu bit olmasıda zayıf ihtimal ama olabilir teşekkür ederim
Cumhur Tonba
20-04-2010, 22:54
Peki boynunda bir ısırme falan varmıy dı? Bazen Bizim burada Gelinkadın denilen ve sincaba benzer bir hayvan var. Bazen kümesleri kırıp geçiriyor. Kafadan ısırıp bırakıyor. Bazılarını sadece boğuyor. Bir ihtimal bu da aklıma geldi.
Sayın Dkc;
Kümesiniz bitince eminim çok güzel olacak o haldeki fotoğraflarınıda paylaşmanızı bekliyorum.
Çatı kaplama ve tel işlerinizin kaldığını belirtmişsiniz, Kafes telini yaparken seçiminizde çok dikkat etmenizi öneriyorum.Mümkünse sağlam ve dar gözenekli tel seçin, Kedi, Köpek, Tilki, Sansar, Yabani kuşlar v.s. kümesinizin içine giremesin (Özellikle köpek ve kediler adi telleri yırtarak kümese girip kanatlılara büyük zarar verebiliyor).Baştan işi sağlam tuttuğunuz takdirde ileride oluşacak sorunları büyük oranda bertaraf etmiş olacaksınız.
Çatı için ise mümkünse kullanacağınız malzemenin altına ince bir kaplama malzemesi (Naylon, Branda, Strafor, Cam yünü v.s. ) koymanızı tavsiye ederim.Hem çatının akıtması halinde kümese su girmesini hem de sıcak ve soğuk havanın izolesinde önemli katkısı olacaktır. Kolaylıklar diliyorum, Saygılar.
selamlar bu gün sabah kümesi açmaya gittiğimiz de 2 haftadır yatan gurk tavugumuzun cesediyle karşılaştık çok üzüldüm ama sebebini bulamadım 11 yumurta vardı pazartesi cıkması gerekiyordu civcivlerin yumurtaları soğumuştu kırdım 1 tanesi hariç hepsi doluydu :(
Sayın Gezegen;
Gurk tavuğunuz için gerçekten üzüldüm, Tavuk bir tarafa yumurtanın içinde oluşup ölmüş civcivleriniz için bir kat daha fazla üzüldüm.
Sayın WolfMan'ında belirttiği gibi tavuğunuz büyük olasılıkla bit nedeni ile ölmüştür.Yumurtalara dikkatlice baktıysanız üzerinde çok sayıda siyah noktalar olduğunu gözlemlemişsinizdir zaten.Gurk tavuklarda çok görülen bir problem ve önlem almak gerekmekte.Malumunuzdur ki gurk olan hayvanın vücut ısısı aşırı derecede yükseliyor, Bitin barınma ve üremesi için sıcak dolayısı ile gurk tavukların vücudu, follukları bulunmaz mekanlar haline geliyor.
Veterinerlerde ve veteriner ilaçları satan eczanelerde bit için çok geniş ürün yelpazesi mevcut, Danışıldığı takdirde yönlendireceklerdir.Bu şekilde önlem alarak bit olayına çözüm bulunabilir.Sadece gurk tavuk değil diğer kanatlılarınız ve kümeslerinizide bit sorununa karşı periyodik olarak ilaçlamak faydalı olacaktır.
Benim siz kanatlı sever arkadaşlara nacizane önerim, Gurk olan hayvanlarınız için mevcut kümesinizden ve diğer kanatlılarınızdan bağımsız mümkünse önü kafes teli ile kapatılmış (Havalandırma ve ışık açısından) çıkım sandıkları yapmanız veya edinmeniz. 1mt. x 1mt. x 1mt. şeklinde dediğim gibi her tarafı kapalı önü kafes telli küp biçiminde bir sandık kuluçka için çok faydalı olacaktır.
Hayvanlarınızı diğer kanatlılarınızla aynı ortamda, temizliği yeterli olmayan ya da aşırı karanlık olan ortamlarda kuluçkaya yatırmamanızı öneririm.
Saygılar.
bir şey soracağım. gurk tavuğu ayırınca geri dönüşte problem yaşamaz mı? ben hastalanır gibi olan bir tavuğu diğerlerinden 4 gün ayırdım. geri döndüğünde dövdüler. buna nasıl bir çözüm önerirsiniz?
Tavuklar sürüdeki arkadaşlarını çabuk unutuyorlar :) Ben de bazen istediğim erkek ve dişiden yavru almak için bir kaçını ayırıyorum. Geri getirip eski ortamına koyduğumda bir kac gün anlaşmazlık çıkıyor. Onların yokluğunda üstünlük dengeleri değişiyor, mecburen bir kaçı eziklenince eski halini alıyor kümes. :) Tavuksa; çok uzatmıyorlar ama horozsa biraz kanlı bitebiliyor. :s
yumurtalara dikkat etmedim ama bir daha gurk tavuk olursa ayırayım ve bu ilaçlama konusuna iyide dikkat etmem gerekiyor anladığım kadarı ile ama yapa bilirsem kuluçka makinası yapmayı planlıyorum .
tek sorunum ben burada bahçivan olarak kalıyorum kendi arazim değil yarın patron güle güle dediğinde hayvanlarım ortada kalır ondan fazla açılmakta istemiyorum
Sayın Dkc;
Kümesiniz bitince eminim çok güzel olacak o haldeki fotoğraflarınıda paylaşmanızı bekliyorum.
Çatı kaplama ve tel işlerinizin kaldığını belirtmişsiniz, Kafes telini yaparken seçiminizde çok dikkat etmenizi öneriyorum.Mümkünse sağlam ve dar gözenekli tel seçin, Kedi, Köpek, Tilki, Sansar, Yabani kuşlar v.s. kümesinizin içine giremesin (Özellikle köpek ve kediler adi telleri yırtarak kümese girip kanatlılara büyük zarar verebiliyor).Baştan işi sağlam tuttuğunuz takdirde ileride oluşacak sorunları büyük oranda bertaraf etmiş olacaksınız.
Çatı için ise mümkünse kullanacağınız malzemenin altına ince bir kaplama malzemesi (Naylon, Branda, Strafor, Cam yünü v.s. ) koymanızı tavsiye ederim.Hem çatının akıtması halinde kümese su girmesini hem de sıcak ve soğuk havanın izolesinde önemli katkısı olacaktır. Kolaylıklar diliyorum, Saygılar.
sayın: arnavut
*fotoğrafları memnuniyetle paylaşacağım"
*kafes teli ni dediğiniz gibi dar gözenekli olanından aldım zımba makinasıyla çakacağım teli ön cepheye.
*çatı altı tahtalarının üzerine ise evlerde yere döşenen kalın bir malzeme döşedim bu haliyle bile çok sağlam oldu geçen gün yağmur yağdığında içeriye üzerinde bir şey (kiremit/ondülin) olmadığı halde su geçirmemiş.
önerdiğiniz gibi sıcak soğuk ve yağmur açısından korunaklı oldu.
bilgiler için teşekkürler ederim
saygılar..
bir şey soracağım. gurk tavuğu ayırınca geri dönüşte problem yaşamaz mı? ben hastalanır gibi olan bir tavuğu diğerlerinden 4 gün ayırdım. geri döndüğünde dövdüler. buna nasıl bir çözüm önerirsiniz?
Gurk tavuğun kümese dönüşü hasta olarak ayırdığınız tavuğun kümese dönüşü gibi olmaz, Gurk tavuk kümeste her zaman statü olarak diğer tavuklardan üstündür. Ancak çıkan civcivleri hemen gurk tavuktan ayırır kümese gönderirseniz zayıf düşmüş olan gurk tavuk statüsünü kümeste tam olarak koruyamaz
hasan hüseyin
24-04-2010, 01:40
SUNİ TAVUKLA ALAKALI
bir sitede gördüğüm bir yazı hoşuma gitti sizlerle paylaşmak istedim
Devleştirilmiş civciv eti yemeyin obeziteden ve pekçok sağlık sorunundan uzak kalın. Belki çok daha önemlisi, bu dehşetli günaha ortak olmayın. Bu çeşit hayvan yetiştiriciliği haramdır. Allahın yarattığı değiştiriliyor. Sünnetullah zerre kadar umursanmıyor hiçe sayılıyor. Peygamber efendimizin bu meselelerle ilgili sözleri asla dikkate alınmıyor.
Birkaç haftada mantar gibi gelişen türden tavuk daha doğrusu devleştirilmiş civciv eti şimdi artık her yerde satılıyor. Piyasada sadece bunlardan satılır, normal tavuk eti yoktur. Bu kof etler ne tavuk etidir ne de piliç etidir! Bunlar 40 – 50 günde devleştirilmiş civcivlerin etleridir.
İşte tavuk diye yediğiniz devleştirilmiş bir civciv örneği! Henüz 45 günlük ve o artık asla yürüyemeyecek. Çünkü kemikleri minik bir civcivin kemik yapısıyla aynı durumda ve yaşta olup o kemikler o cüsseyi artık taşıyamıyor. Kesip satmasalar yaşayamaz. Kütürüm olarak da hayatına devam edemez zira kesilmezlerse obez hastalarının sahip olacağı her türlü hastalığa sahip olmuş veya derhal olacak durumdadır. Bunlar 45 günlük olduklarında fazla vakit kaybetmeden kesilir satışa sunulur.Civciv eti tüccarları bu sapıklığa bir bahane bulmuşlar: Güya bu ahlak dışı olan ve Allah rızasına hiç uygun olmayan tarzda ürettikleri civcivlerin kof etleri çok daha sağlıklıymış!
Oysa yediğiniz o devleştirilmiş civcivler doğuştan obezite hastasıdır.
Bu etlerden yiyen insanların çocukları obeziteye yakalanıyor. Nereden bakarsanız bakın tavuk endüstrisi baş kellelerinin her sözü yalandır. Madem onların kof etleri daha sağlıklı, peki niçin şimdi halkımızın et yiyemeyip tavuk sandığı civciv etlerini çok daha fazla yediği günümüzde her çeşit hastalıklar artıyor? Neden obezite her geçen gün çok büyük bir hızla artıyor? Sebebi obez civcivlerin etlerindeki obezite yapıcı maddelerdir.
Onların genleriyle oynanmış, cinsi dejenere edilmiş, doğuştan obezite hastası olmaları sağlanmış, bu bir. İkincisi, onlara yedirilen özel yemler obeziteyi arttıran maddelerle doludur! Bu iki sebebin her biri tek başına bile çocuklarımızı obez yapmaya yeter.
Aksini kim ispat edebilir? Aşağıdaki problemleri çözebileceklerini sanan Allahsız imansız paragözlere hodri meydan diyorum.
1- Bu tavukların genleriyle oynanmamıştır diyorsanız özel yemlerin obezite yapıcı etkisini itiraf etmelisiniz.
2- Yemlerinin obezite yapıcı etkisi yoktur diyecekseniz peki o hayvanlar niçin diğer tür tavukların civcivleri gibi değil? Niçin durmadan yiyorlar?
3- Bunlar gece gündüz ışık altında beslendikleri için çabuk büyüyorlar demeyin çünkü diğer cinslerde aynı şey olmuyor.
4- Onların cinsleri öyledir, 40 – 50 günde çabuk büyürler diyecekseniz hiç demeyin, çünkü:
Sizin civcivleriniz normal yemlerle yetiştirilseler ve geceleri uyusalar hiç de öyle olmuyor, 4 ayda ancak kayda değer bir gelişim gösterebiliyorlar!
5- 40 / 50 günde büyümüyorlar sadece civcivlerin kasları mantar gibi büyüyor artıyor, ama yine gerçek birer civcivdirler. Bunların cüsseleri normal bir tavuktan bile büyüktür ama kemiklerinin hacimleri ve boyutları biraz gelişmiş gibi görünse bile kemikleri ancak kendi yaşıtı normal civcivlerin kemikleriyle tamamen aynı olgunluktadır.
Yukardaki 5 maddenin çözümünü nasıl yapabilirler, sapıklıklarını nasıl savunabilirler merak ediyorum.
cihan_as
26-04-2010, 23:05
Denizli horozu ve tavuklarım.
berduray
01-05-2010, 12:36
Anneanne oldum.
Maşallah
Allah Nazarlardan Saklasın Çok Güzeller
Sayın Berduray,
Maşallah! Hayırlı olsun Allah gelinliklerini, damatlıklarını göstersin :)
Cinsleri nedir bu şirin yavruların?
faruk5525
02-05-2010, 18:13
tavuklarla ördekler aynı kümeste yaşarlarmı yoksa kavga ederlermi???
qokhanyilmaz
02-05-2010, 18:39
SUNİ TAVUKLA ALAKALI
bir sitede gördüğüm bir yazı hoşuma gitti sizlerle paylaşmak istedim
Devleştirilmiş civciv eti yemeyin obeziteden ve pekçok sağlık sorunundan uzak kalın. Belki çok daha önemlisi, bu dehşetli günaha ortak olmayın. Bu çeşit hayvan yetiştiriciliği haramdır. Allahın yarattığı değiştiriliyor. Sünnetullah zerre kadar umursanmıyor hiçe sayılıyor. Peygamber efendimizin bu meselelerle ilgili sözleri asla dikkate alınmıyor.
Birkaç haftada mantar gibi gelişen türden tavuk daha doğrusu devleştirilmiş civciv eti şimdi artık her yerde satılıyor. Piyasada sadece bunlardan satılır, normal tavuk eti yoktur. Bu kof etler ne tavuk etidir ne de piliç etidir! Bunlar 40 – 50 günde devleştirilmiş civcivlerin etleridir.
İşte tavuk diye yediğiniz devleştirilmiş bir civciv örneği! Henüz 45 günlük ve o artık asla yürüyemeyecek. Çünkü kemikleri minik bir civcivin kemik yapısıyla aynı durumda ve yaşta olup o kemikler o cüsseyi artık taşıyamıyor. Kesip satmasalar yaşayamaz. Kütürüm olarak da hayatına devam edemez zira kesilmezlerse obez hastalarının sahip olacağı her türlü hastalığa sahip olmuş veya derhal olacak durumdadır. Bunlar 45 günlük olduklarında fazla vakit kaybetmeden kesilir satışa sunulur.Civciv eti tüccarları bu sapıklığa bir bahane bulmuşlar: Güya bu ahlak dışı olan ve Allah rızasına hiç uygun olmayan tarzda ürettikleri civcivlerin kof etleri çok daha sağlıklıymış!
Oysa yediğiniz o devleştirilmiş civcivler doğuştan obezite hastasıdır.
Bu etlerden yiyen insanların çocukları obeziteye yakalanıyor. Nereden bakarsanız bakın tavuk endüstrisi baş kellelerinin her sözü yalandır. Madem onların kof etleri daha sağlıklı, peki niçin şimdi halkımızın et yiyemeyip tavuk sandığı civciv etlerini çok daha fazla yediği günümüzde her çeşit hastalıklar artıyor? Neden obezite her geçen gün çok büyük bir hızla artıyor? Sebebi obez civcivlerin etlerindeki obezite yapıcı maddelerdir.
Onların genleriyle oynanmış, cinsi dejenere edilmiş, doğuştan obezite hastası olmaları sağlanmış, bu bir. İkincisi, onlara yedirilen özel yemler obeziteyi arttıran maddelerle doludur! Bu iki sebebin her biri tek başına bile çocuklarımızı obez yapmaya yeter.
Aksini kim ispat edebilir? Aşağıdaki problemleri çözebileceklerini sanan Allahsız imansız paragözlere hodri meydan diyorum.
1- Bu tavukların genleriyle oynanmamıştır diyorsanız özel yemlerin obezite yapıcı etkisini itiraf etmelisiniz.
2- Yemlerinin obezite yapıcı etkisi yoktur diyecekseniz peki o hayvanlar niçin diğer tür tavukların civcivleri gibi değil? Niçin durmadan yiyorlar?
3- Bunlar gece gündüz ışık altında beslendikleri için çabuk büyüyorlar demeyin çünkü diğer cinslerde aynı şey olmuyor.
4- Onların cinsleri öyledir, 40 – 50 günde çabuk büyürler diyecekseniz hiç demeyin, çünkü:
Sizin civcivleriniz normal yemlerle yetiştirilseler ve geceleri uyusalar hiç de öyle olmuyor, 4 ayda ancak kayda değer bir gelişim gösterebiliyorlar!
5- 40 / 50 günde büyümüyorlar sadece civcivlerin kasları mantar gibi büyüyor artıyor, ama yine gerçek birer civcivdirler. Bunların cüsseleri normal bir tavuktan bile büyüktür ama kemiklerinin hacimleri ve boyutları biraz gelişmiş gibi görünse bile kemikleri ancak kendi yaşıtı normal civcivlerin kemikleriyle tamamen aynı olgunluktadır.
Yukardaki 5 maddenin çözümünü nasıl yapabilirler, sapıklıklarını nasıl savunabilirler merak ediyorum.
Bence eleştrileriniz bilimsel bir üslupla olmalı ve aydınlatıcı temellere dayanmalı. Binlerce insanın ailesini doyurduğu binlercesine ekmek kapısı olmuş bir sektörü 5 maddeyle bitirmeye kalkmak anlamsız. Varsa bu tavuklara yönelik ispat edilebilir iddialarınız bunları paylaşmalısınız .
sonunda kümese ilk kanatlılarımı aldım tavuk ve civcivler bıldırcın ve ördek
140894
140895
140896
tavuklarla ördekler aynı kümeste yaşarlarmı yoksa kavga ederlermi???
aynı soruyu bende soracağım sadece bir yetişkin tavuk var on tane civcivi 3 yavru ördeği yanlarına koysam kavga ederlermi ?
merhaba değerli dostlar bende tavuk yetiştirmeye karar verdim ama hiç bilgim yok, bu forumu ve çeşitli diğer kaynaklardan edindiğim bilgiler var sadece bu kadar ,ama yinede pes etmek yok kümesimi inşa ediyorum az işi kaldı en kısa zamanda fotoları yüklerim daha çok görüşeceğiz burdan ben istanbul tuzla civarında oturuyorum önümüz deki hafta inşallah kümese ilk tavukları koyacağım ben yumurta amaçlı düşünüyorum şöyle 15 adet tavuk tabikide civcileride olsun istiyorum kümes kapasitem herhalde 30 olur en fazla tam bilmiyorum 5-6 metrekare kapalı alanı var şimdi ben ne cinsi alayım ve kaç horoz olsun acaba birde tuzlaya yakın nereye gideyim cins tavukları almak için teşekkür ederim herkese birde unutmadan hepsine birebir folluk lazım olurmu yoksa ortaya 3-4 adet yeter mi 4-5 metrekare düşünürsek en fazla kaç tavuk olur burda rahatsız olamadan hayvanlar
metrekareye herhalde 4 tavuk olur, folluk her 3 tavuğa 1 tane yeter, İstanbul'da bildiğim kadarıyla Alibabaciftliği var. 2 aylık tavukları biraz pahalı satıyor ama siz bilirsiniz. Sahibinden.com var. 15 tavuğa 1 horoz yeter. Daha güzel bilgileri bu sitedeki daha yetkin arkadaşlar verirler sanırım. Saygılarımla
teşekkürler dremre bakalım anadolu yakasında bir yerler bulmam lazım
SUNİ TAVUKLA ALAKALI
bir sitede gördüğüm bir yazı hoşuma gitti sizlerle paylaşmak istedim
Devleştirilmiş civciv eti yemeyin obeziteden ve pekçok sağlık sorunundan uzak kalın. Belki çok daha önemlisi, bu dehşetli günaha ortak olmayın. Bu çeşit hayvan yetiştiriciliği haramdır. Allahın yarattığı değiştiriliyor. Sünnetullah zerre kadar umursanmıyor hiçe sayılıyor. Peygamber efendimizin bu meselelerle ilgili sözleri asla dikkate alınmıyor.
Birkaç haftada mantar gibi gelişen türden tavuk daha doğrusu devleştirilmiş civciv eti şimdi artık her yerde satılıyor. Piyasada sadece bunlardan satılır, normal tavuk eti yoktur. Bu kof etler ne tavuk etidir ne de piliç etidir! Bunlar 40 – 50 günde devleştirilmiş civcivlerin etleridir.
İşte tavuk diye yediğiniz devleştirilmiş bir civciv örneği! Henüz 45 günlük ve o artık asla yürüyemeyecek. Çünkü kemikleri minik bir civcivin kemik yapısıyla aynı durumda ve yaşta olup o kemikler o cüsseyi artık taşıyamıyor. Kesip satmasalar yaşayamaz. Kütürüm olarak da hayatına devam edemez zira kesilmezlerse obez hastalarının sahip olacağı her türlü hastalığa sahip olmuş veya derhal olacak durumdadır. Bunlar 45 günlük olduklarında fazla vakit kaybetmeden kesilir satışa sunulur.Civciv eti tüccarları bu sapıklığa bir bahane bulmuşlar: Güya bu ahlak dışı olan ve Allah rızasına hiç uygun olmayan tarzda ürettikleri civcivlerin kof etleri çok daha sağlıklıymış!
Oysa yediğiniz o devleştirilmiş civcivler doğuştan obezite hastasıdır.
Bu etlerden yiyen insanların çocukları obeziteye yakalanıyor. Nereden bakarsanız bakın tavuk endüstrisi baş kellelerinin her sözü yalandır. Madem onların kof etleri daha sağlıklı, peki niçin şimdi halkımızın et yiyemeyip tavuk sandığı civciv etlerini çok daha fazla yediği günümüzde her çeşit hastalıklar artıyor? Neden obezite her geçen gün çok büyük bir hızla artıyor? Sebebi obez civcivlerin etlerindeki obezite yapıcı maddelerdir.
Onların genleriyle oynanmış, cinsi dejenere edilmiş, doğuştan obezite hastası olmaları sağlanmış, bu bir. İkincisi, onlara yedirilen özel yemler obeziteyi arttıran maddelerle doludur! Bu iki sebebin her biri tek başına bile çocuklarımızı obez yapmaya yeter.
Aksini kim ispat edebilir? Aşağıdaki problemleri çözebileceklerini sanan Allahsız imansız paragözlere hodri meydan diyorum.
1- Bu tavukların genleriyle oynanmamıştır diyorsanız özel yemlerin obezite yapıcı etkisini itiraf etmelisiniz.
2- Yemlerinin obezite yapıcı etkisi yoktur diyecekseniz peki o hayvanlar niçin diğer tür tavukların civcivleri gibi değil? Niçin durmadan yiyorlar?
3- Bunlar gece gündüz ışık altında beslendikleri için çabuk büyüyorlar demeyin çünkü diğer cinslerde aynı şey olmuyor.
4- Onların cinsleri öyledir, 40 – 50 günde çabuk büyürler diyecekseniz hiç demeyin, çünkü:
Sizin civcivleriniz normal yemlerle yetiştirilseler ve geceleri uyusalar hiç de öyle olmuyor, 4 ayda ancak kayda değer bir gelişim gösterebiliyorlar!
5- 40 / 50 günde büyümüyorlar sadece civcivlerin kasları mantar gibi büyüyor artıyor, ama yine gerçek birer civcivdirler. Bunların cüsseleri normal bir tavuktan bile büyüktür ama kemiklerinin hacimleri ve boyutları biraz gelişmiş gibi görünse bile kemikleri ancak kendi yaşıtı normal civcivlerin kemikleriyle tamamen aynı olgunluktadır.
Yukardaki 5 maddenin çözümünü nasıl yapabilirler, sapıklıklarını nasıl savunabilirler merak ediyorum.
Soruları kendiniz sormuşsunuz kendiniz cevaplamışsınız.Konuyu da sapıklık noktasına getirmişsiniz bravo.Biraz genetik falan okuyun diyecem ama boşverin vaktinizi boşa harcamayın okumayın sapıklık dersiniz siz ona da.Bilim denilen ne ki zaten külliyen yalan dolan sapık işi hep.
S Güngör
03-05-2010, 23:35
Döllü yumurta aramaktayım. Gurkuk yatan tavuğun altına koymak için. Şimdiden 2 tane yatan var. Cins yumurta tavuğu istiyorum. Eskiden küçük civcivler satarlardı pazarda, gece tavuğun altına koyardık. >Hemencecik alışırlardı birbirlerine. Kuş gribi vakasından sonra denk gelmedim civciv satan yere. Var mı bilgisi olan..
bende arıyorum ama ,tavuk cins olsun ataks ligorin pleymut bu 3 cins çok hoşuma gidiyor bunlardan alacağım anadolu yakasında tavsiye edeceğiniz kişi veya pazarlar arıyorum gidip gezip hatta başka değişik türlerdende alacağım yerleri bilen varsa lütfen paylaşssın bizahmet
bende arıyorum ama ,tavuk cins olsun ataks ligorin pleymut bu 3 cins çok hoşuma gidiyor bunlardan alacağım anadolu yakasında tavsiye edeceğiniz kişi veya pazarlar arıyorum gidip gezip hatta başka değişik türlerdende alacağım yerleri bilen varsa lütfen paylaşssın bizahmet
Selam Kocaeli de ligorin satan birini biliyorum bende ondan almıştım. Verdiği tavuklardan memnun kaldım. Günlük yumurtluyorlar maşallah...
berduray
07-05-2010, 16:53
Sayın Berduray,
Maşallah! Hayırlı olsun Allah gelinliklerini, damatlıklarını göstersin :)
Cinsleri nedir bu şirin yavruların?
İyi dilekleriniz için sizlere teşekkür ederim arkadaşlar, ama cinsi hakkında bir fikrim yok.
Selam Kocaeli de ligorin satan birini biliyorum bende ondan almıştım. Verdiği tavuklardan memnun kaldım. Günlük yumurtluyorlar maşallah...
selamlar bu sahibinden com da ilanı olan alibey mi acaba dedi yerim ismetpaşa stadın orada tel 0506 ile başlıyor
faruk5525
08-05-2010, 09:24
pazardan küçük civcivler alıcam bahçedeki kümesde besliyecem kümes gece soguk olur diye 5veya 6 mum yaksam kümeste sabaha yansalar aynı ampül gibi kokusundan bişey olurmu hayvanlara
faruk5525
08-05-2010, 09:38
pazardan küçük civcivler alıcam bahçedeki kümesde besliyecem kümes gece soguk olur diye 5veya 6 mum yaksam kümeste sabaha yansalar aynı ampül gibi kokusundan bişey olurmu hayvanlara
Sayın Faruk5525,
Aman ısıtayım derken civcivleri yakmayasınız hem kümesi hem civcivleri.
Bu sene biraz şanssız başlasam da; yinede iyi civcivlerim çıktı. :)
Hay Maşallah!
Sayın Şahin umarım hepsinin tüyleri kadar hayırlarını görürsünüz. :)
Maşallah
A Şahin Bey
İnşaAllah Sağlıklı Büyürler Tavukların Yumurtalarını Horozlarının Öttükleriyle Mutlu Olursunuz
Çok Sağlıklı ve Güzel Görünüyorlar
Emeklerinize Sağlık
selamlar bu sahibinden com da ilanı olan alibey mi acaba dedi yerim ismetpaşa stadın orada tel 0506 ile başlıyor
Selam
Evet dediğiniz gibi Ali bey,
Hatta dün gittim 7 adet daha ligorin ferik aldım yakında yumurtlamaya başlayacaklar...
Teşekkür ederim iyi dilekleriniz için. Umarım herkes için bol civcivli bi yaz olur. :)
Bu sene biraz şanssız başlasam da; yinede iyi civcivlerim çıktı. :)
Abi çok çirkin şeyler bunlar"nazar değmesin diye dedim".İnşallah çoğalırlar ve mutluluğunuz artar.
16 Mayıs 2010
Horoz ve Tavuklarım
merhabalar dostlar 3 gün önce 5 adet ligorin aldım fakat daha 1 tane yumurtladılar ,yumurta yemi hiç almadım daha ,satan kişi yumurta yemi vereceksin demişti acaba vermesem doğal yayılsa ve buğdayla hiç yumurtlamaz mı bu cins
ligth sussex
18-05-2010, 17:32
SN AHMET58
1.Hayvanların en azından yerine alışması için 5 gün ile 1 hafta zaman tanımak gerek
2.Hayvanların yumurtlaması için en az 5,6 aylık olmaları gerek
3.Hayvanların tüy dökümünde olmamaları gerekir.
Bunlar yumurtlama şartları. Sade buğday veya yemek artıkları ile beslesende yumurtlarlar,fakat randıman olmaz. Çünkü yumurtlaması için gerekli besinlerin hepsi bu yemde mevcut olduğundan bu yemle beslediğin takdirde hem yumurtlamada randıman alırsın hem de hayvan daha sağlıklı ve besili olur.
SN AHMET58
1.Hayvanların en azından yerine alışması için 5 gün ile 1 hafta zaman tanımak gerek
2.Hayvanların yumurtlaması için en az 5,6 aylık olmaları gerek
3.Hayvanların tüy dökümünde olmamaları gerekir.
Bunlar yumurtlama şartları. Sade buğday veya yemek artıkları ile beslesende yumurtlarlar,fakat randıman olmaz. Çünkü yumurtlaması için gerekli besinlerin hepsi bu yemde mevcut olduğundan bu yemle beslediğin takdirde hem yumurtlamada randıman alırsın hem de hayvan daha sağlıklı ve besili olur.
çok saolasın ligth sussex değerli bilgileriniz için birde civcivler için sıkıntım var ben bu işlere yeni başladım o bakımdam maruz görün civciv büyütme kafesi yaptım burda bakıyorum 1-2 civcivde popo tarafında yara gibi kemre gibi bir şeyler oluşmuş ve çıkmıyor diğerleri tertemiz bu hastlık mıdır canım sıkıldı ne yapmam lazım bilgileri olan tüm dostlardan yardım bekliyorum
Bizde köyde tavuk besliyoruz.
Şu pempe uzun tüylü olan nası güzel birşeydir öyle yahu
Nerden bulabilirim onun civcivlerinden babannemi biraz şaşırtmak istiyorum da :D
çok saolasın ligth sussex değerli bilgileriniz için birde civcivler için sıkıntım var ben bu işlere yeni başladım o bakımdam maruz görün civciv büyütme kafesi yaptım burda bakıyorum 1-2 civcivde popo tarafında yara gibi kemre gibi bir şeyler oluşmuş ve çıkmıyor diğerleri tertemiz bu hastlık mıdır canım sıkıldı ne yapmam lazım bilgileri olan tüm dostlardan yardım bekliyorum
muhtemelen civciv dışkısına oturmuştur ve yapışmıştır. az zorlarsanız çıkar. canı biraz acır ama sonra rahatlar. benim bir civcivde olmuştu. inanın hayvan doğru dürüst tuvalete çıkamıyordu. çıkarır çıkarmaz fışkırır tarzda yaptı rahatladı.
Merhaba arkadaşlar,
civcivlerim yumurtasan çıkınca sağ ayakları felç oluyor .neden kaynaklanıyor acaba
Merhaba arkadaşlar,
civcivlerim yumurtasan çıkınca sağ ayakları felç oluyor .neden kaynaklanıyor acaba
kalıcı felç mi sonra düzeliyor mu?
merhaba arkadaşlar geçen cumartesi eminönünden 15 adet civciv aldım 5 horoz dedi 10 tavuk bugün cuma kalan 7 ama onlarında durumu perişan neden anlamadım yerlerini yeni yaptım ısı kontrol altında acaba düşükmü blimiyorum 3 ampul yanıyor 23 26 derece arası yemleri civcivyemi verdim ben diyorumki altları telli ve açık ordan soğukmu yediler acaba ilaç ne verilir vitamin falan hiçbilgimyok tekrar alayımmı bilmiyorum pazarda satılanlar cinslerindenmidir nedir herkeste bu sorunlar var ne yapmam lazım neden böyle ölümler çok oluyor tavsilerinizi önerilerinizi bekliyorum bazen satılık ilanlarda görüyorum düz zeminde altlarında talaş var ne işe yarar bumu lazım acaba anlamadım gitti
cihan_as
20-05-2010, 22:31
Merhaba arkadaşlar,
civcivlerim yumurtasan çıkınca sağ ayakları felç oluyor .neden kaynaklanıyor acaba
Civcivler yumurtadan çıktıklarında ayakları zeminin kaygan oluşundan ayrılıyor kalça çıkıkları oluşuyor, bir daha ayaklarını toparlayamıyorlar.
Ayaklarının bir tanesi arkaya doğru yerde sürünür vaziyette kalıyor.
merhaba arkadaşlar geçen cumartesi eminönünden 15 adet civciv aldım 5 horoz dedi 10 tavuk bugün cuma kalan 7 ama onlarında durumu perişan neden anlamadım yerlerini yeni yaptım ısı kontrol altında acaba düşükmü blimiyorum 3 ampul yanıyor 23 26 derece arası yemleri civcivyemi verdim ben diyorumki altları telli ve açık ordan soğukmu yediler acaba ilaç ne verilir vitamin falan hiçbilgimyok tekrar alayımmı bilmiyorum pazarda satılanlar cinslerindenmidir nedir herkeste bu sorunlar var ne yapmam lazım neden böyle ölümler çok oluyor tavsilerinizi önerilerinizi bekliyorum bazen satılık ilanlarda görüyorum düz zeminde altlarında talaş var ne işe yarar bumu lazım acaba anlamadım gitti
Altlarının boşlukta olduğu bi kafes ortamı için en az bir aylık olmaları lazım, kendilerini ısıtamazlar.
merhaba arkadaşlar geçen cumartesi eminönünden 15 adet civciv aldım 5 horoz dedi 10 tavuk bugün cuma kalan 7 ama onlarında durumu perişan neden anlamadım yerlerini yeni yaptım ısı kontrol altında acaba düşükmü blimiyorum 3 ampul yanıyor 23 26 derece arası yemleri civcivyemi verdim ben diyorumki altları telli ve açık ordan soğukmu yediler acaba ilaç ne verilir vitamin falan hiçbilgimyok tekrar alayımmı bilmiyorum pazarda satılanlar cinslerindenmidir nedir herkeste bu sorunlar var ne yapmam lazım neden böyle ölümler çok oluyor tavsilerinizi önerilerinizi bekliyorum bazen satılık ilanlarda görüyorum düz zeminde altlarında talaş var ne işe yarar bumu lazım acaba anlamadım gitti
ben civcivleri yumurtadan çıkınca 24 saat makinada bekletip sonra altı telli sisteme alıyorum. ancak altı telli sistemin sadece 1 yönü açık oradan da dışkı tepsisi çıkarılıyor. yem veriliyor. suluk nipel sitemi ile sağlanıyor. gündüzleri tek 60w, gece 60 + 75w 1'er ampul yakıyorum. çok şükür ampul voltlarını ayarladıktan sonra civciv telefatı vermedim.
bugüne kadar hasta civcive ne ilaç verdimse fayda etmedi.
sayın dremre,
felç düzelmiyor,biz birkaç gün sonra acı çekmesin diye içimiz yana yana kesiyoruz.
Büyük ihtimal sayın Cihan as'ın 961 nolu iletide belirttiği gibidir. yumurtadan çıktıkları ve sonrasında yaşadıkları zeminin kaygan olmamasına dikkat etmek lazım herhalde. zemine keçe vs gibi birşey yapıştırmak işe yarayabilir.
cihan_as
21-05-2010, 21:39
Brahma horozum ve civcivi.
limon_sever
21-05-2010, 22:34
9 mayısta aldığım civcivler o zaman çekmiştim fotolarını yeni yükleyebildim pcye. Şimdi biraz daha büyüdüler 7 tanelerdi bitanesi öldü, biri de hiç büyümüyo durmadan ishal durumda aydınlatmaları iyi sıcak ortamdalar sorun ne olabilir? kahverengi olan civciv yumurtacı diğerleri etlik civcivlerim.
değerli dostlar bunun cinsi nedir acaba birde tavuk mu horoz mudur çok teşekkürler kümes yapımım bitmiştir birazdan resimlerini paylaşacağım herkese mutlu günler
Horoz (olacak büyüdüğünde) ;)
cihan_as
23-05-2010, 20:46
Sn ahmet58, denizli civcivlerinin ayakları ve göz çevresi siyah oluyor, tahminen denizli veya buna yakın kırma olabilir.
Ayak ve vücut hatlarına bakıldığında horoz olma ihtimali var.
Harika bir horoz olacak
çok teşekkürler inşallah dediğiniz gibi olur bana tavuk diye sattıdılar ama ben biraz hırçın gördüğüm için siz bilenlere sorma gereği duydum
Sn ahmet58, denizli civcivlerinin ayakları ve göz çevresi siyah oluyor, tahminen denizli veya buna yakın kırma olabilir.
Ayak ve vücut hatlarına bakıldığında horoz olma ihtimali var.
saolun değerli yorumlarınız için
Horoz (olacak büyüdüğünde) ;)
teşekkürler kesin horoz o zaman
Sayın Ahmet58,
Denizlide bildiğim kadarıyla bacak rengi siyahtır. Bu civcivinizde ayaklara doğru beyazlaşma var. Muhtemelen denizli kırması ve benden daha konuya hakim arkadaşların belirttiği gibi fiziki özellikleri horoz olacakmış gibi duruyor. Güle güle büyütün.
Sayın Ahmet58,
Denizlide bildiğim kadarıyla bacak rengi siyahtır. Bu civcivinizde ayaklara doğru beyazlaşma var. Muhtemelen denizli kırması ve benden daha konuya hakim arkadaşların belirttiği gibi fiziki özellikleri horoz olacakmış gibi duruyor. Güle güle büyütün.
teşekkürler inşallah herkese mutlu sağlıklı büyütmeler birde horoz kaç aylık iken bir tavuğu döllü yumurtlatmaya sebeb olur
ligth sussex
24-05-2010, 09:50
benim deneyimim ötmeye ilk başladığından sonra
mehmetsalar
24-05-2010, 14:07
s.a arkadaş güzel yazmışsın ama bende karışık 50 kadar tavuk var yaklaşık 20 tanesi her gördüğü yumurtaya yatıyordu hepsini 13 er yumurtayla yatırdım suyunu yemini koyup kasalara yerleştirdim ama 4 tanesi hariç hepsi hiç çıkarmadı ikisi yem su yememiş sanki yatıyor gibi geldi ama malesef öldü halbuki 16 nisanda 11 tane çıkaran hint vardı onuda köpek yedi yavruları elimde besledim 7 tanesi yaşıyor benimde hiç bilgim yok hobi başladım sayılır sonradan kazanç amaçlı düşündüm ama hayal kırıklığı yaşadım
mehmetsalar
24-05-2010, 14:17
s.a iyi günler ayni şey benimde başıma geldi 22 tavuk gitti çalmadık kapı bırakmadım h.h.kları derneği bile karışmayız dediler o köpekten bişekilde kurtul yolunu bul! dediler hayret içindeyim sizede geçmiş olsun
mehmetsalar
24-05-2010, 14:33
benimde hiç bilgim yok bende öyle yaptım ama malesef yem su yememiş ben yatıyo sandım öldü
2 aylık civcivlere yem dışında gelişimini hızlandırması kilo aldırması için neler verilebilir ?
benim deneyimim ötmeye ilk başladığından sonra
acaba kaç aya kadar öter ,bu horoz tavuk 6 ayda yumurtluyor ama horoz konusunda net bir ay yok galiba
acaba kaç aya kadar öter ,bu horoz tavuk 6 ayda yumurtluyor ama horoz konusunda net bir ay yok galiba
Ahmet58 horozların ötüm zamanları kendi aralarında değişiklik gösterir. En erkeni 2,5 ayda başlar 3-5-7 diye devam eder. Hatta bende bir horoz vardı 8 aylıkken ötmüştü. birde horozların erken ötüp ötmemesine kümeste veya yakın civarda baskın bir horozun bulunmasıda etki yapıyor. Ama horoz ne kadar geç öterse gelişimi okadar daha iyi oluyor. Ötmesi için acele etme bence. :)
[QUOTE=ugur29;645019]Ahmet58 horozların ötüm zamanları kendi aralarında değişiklik gösterir. En erkeni 2,5 ayda başlar 3-5-7 diye devam eder. Hatta bende bir horoz vardı 8 aylıkken ötmüştü. birde horozların erken ötüp ötmemesine kümeste veya yakın civarda baskın bir horozun bulunmasıda etki yapıyor. Ama horoz ne kadar geç öterse gelişimi okadar daha iyi oluyor. Ötmesi için acele etme bence
uğur29 değerli yorumlarını için teşekkürler ben ötmesi için acele etmiyorum yanlış anlaşılma olmasında ben çiftleşmeye başlayıp döllü yumurtaya sebebiyet vermesi için çok aceleciyim çünkü dışardan horoz almak istemedim kendim yetiştireceğim ilk defa yetiştireceğimden ne zaman olur bu halleri bilmiyorum bir dostumuz demişti ötmeye başlayıca olur diye o bakımdan ötüş aklınızda kalmış ama ben farklı ötüşden yanayım
limon_sever
28-05-2010, 16:02
9 mayısta aldığım civcivler o zaman çekmiştim fotolarını yeni yükleyebildim pcye. Şimdi biraz daha büyüdüler 7 tanelerdi bitanesi öldü, biri de hiç büyümüyo durmadan ishal durumda aydınlatmaları iyi sıcak ortamdalar sorun ne olabilir? kahverengi olan civciv yumurtacı diğerleri etlik civcivlerim.
civcivlerim biraz daha büyüdü 23 mayısta çekmiştim fotolarını ;)
Maşallah, güle güle büyütün.
Dogasever
28-05-2010, 19:06
Tilkiye karşı alınabilecek pratik bir önlem bilen var mı? Maalesef, çok sevdiğim 3 tavuk ve 1 horozumu öldürdü. Geriye 1 horozla 2 tavuk kaldı. Hiç olmazsa bunları kaybetmeyeyim. Selamlar
Tilkiye karşı alınabilecek pratik bir önlem bilen var mı? Maalesef, çok sevdiğim 3 tavuk ve 1 horozumu öldürdü. Geriye 1 horozla 2 tavuk kaldı. Hiç olmazsa bunları kaybetmeyeyim. Selamlar
Geçmiş olsun. En pratik ve kalıcı yolu korunaklı bi kümes... :)
Civcivler ve tavuklar karanlık kümeste iki gün kapalı kalsalar zarar görürler mi? Acil bir yanıt bekliyorum ona göre hareket edeceğim.
Dogasever
30-05-2010, 13:56
Civcivler ve tavuklar karanlık kümeste iki gün kapalı kalsalar zarar görürler mi? Acil bir yanıt bekliyorum ona göre hareket edeceğim.
Tabii ki doğal bir durum değil ama zarar göreceklerini sanmıyorum. Ben 1 gün bırakmak zorunda kalmıştım. Sadece canlarının sıkılacagını sanıyorum ama bu sürenin büyük bir bölümünü uyuyarak geçireceklerdir. Yine de çok zorunlu kalmadıkça kapalı bırakmamakta fayda var. İçerde bir miktar aydınlık varsa, bu bile yeterli olabilir. Eğer bir miktar aydınlık varsa, mutlaka içerde su ve yem bırakın derim.
Bence kardeşim en önemlisi havalandırma ve sıcak olmamalı ışık olursa da arkadaşın dediği gibi su kesinlikle yem azda olsa olmalı.
beyzagıda
02-06-2010, 22:50
Arkadaşlar benim iki adet köy tavugum var dün itibari ile tavugumun birisinin folluktan kalkmadıgını gördüm dün akşama kadar hiç kalkmadı akşamdan sonra yem yemek için kalktı bu esnada altında 7 adet yumurta oldugunu gördüm elimde bulunan 4 tane yumurtayıda ilave ettim biraz bekledim yem yiyip su içtikten sonra tekrar yumurtaların üzerine oturdu benim sondan koyduklarımıda gagsıyla altına aldı bu sabah yine otururken gördüm ögleden sonra kalkmış bahçede gezinirken gördüm baya aralıklarla baktım durdum tekrar oturdumuki diye ama bir daha hiç oturmadı benim tavuk yalancı gurkmu olmuş olabilir yoksa bu yaptıgı normalmidir yumurtaları almadım hala follukta duruyor ne yapmamı önerirsiniz bilgili arkadaşlardan yardım bekliyorum saygılar.
Bu zaman zaman kuluçkaya yatan cins tavuklarda görülen bir durum. Bazen birkaç gün yatıp kalkarlar. Kendisini hazır hissettiğinde kalkmadan yumurta üzeride kuluçkaya kalacaktır. Dışkısının irileşmesinden , tüylerinin kabarmasından ,sesindeki cırtlak tondan anlayabilirsiniz aslında.
Beklemenizi öneririm .Tavuğunuzun yemlik yakınlarına sönmüş kireç parçacıkları ufalayıp atabilirsiniz. Biraz ince kumda faydalı olur. Köylülerde gördüğüm bir yöntem de şu .Tavuğun yalancı gurk olup olmadığını anlamak için bir kova suya tavuğu batırıp çıkarırlar. Tavuk gerçekten kuluçkaya yatacaksa halinde bir değişim olmaz. Ama yalancı gurk durumundaysa hemen düzelir ve normal davranıp yumurtlamaya devam eder.
merhaba değerli dostlar civciler için iyi bit ilacı ihtiyacı doğdu benim gözlemlediğim kadarıyla civcivlere gece bit geliyor uyuşuşuk uyuşuk geziyorlar sonra küt diye can çekişerek gidiyor bu araştırmalarıma göre kesin olmamak şartı ile bitten oluyor benim sizlerden bit ilacı önerilerinizi bekliyorum teşekkürler 55 civcivden yarısı gitti daha ilaçcı alamadım ne alayım
Strips denen bir ilaç var ,tüm kümes hayvanlarında kanatlılarda güvenle kullanılır ve en garantili sonuçları verir.
Paravet denen bir dış parazit giderici toz karışımı var.O ise daha çok kanatlılarda iyi sonuç verir.
Asuntol isminde toz ilaç malzemesi de vardır.Rahatlıkla uygulayın.
Strips denen bir ilaç var ,tüm kümes hayvanlarında kanatlılarda güvenle kullanılır ve en garantili sonuçları verir.
Paravet denen bir dış parazit giderici toz karışımı var.O ise daha çok kanatlılarda iyi sonuç verir.
Asuntol isminde toz ilaç malzemesi de vardır.Rahatlıkla uygulayın.
teşekürler ümit79 ama hangisini alayım civcivlere kulanacağım en etkili olanı söylersen seninde kulanıp memnun kaldığın
Bu saydıklarımın hepsi bit probleminde etkili ve ucuz kimyasallardır.Paravet kanatlı cinslerde en faydalı olan. Daha önceki yıllarda tavuk ve hindi civcivlerime bit bulaştığında BLOTIC denen geniş etki alanlı bir dış parazit ilacı kullanmıştım.
Ben salmayı ve kümesi bolca ilaçladım ve civcivleri birkaç gün sonra tekrar salmaya aldım. Az miktarlı kullanabilirim derseniz spreyleme yoluyla da civcivlere blotıc kullanabilirsiniz. Fakat unutmayın ki kullanacağınız malzeme direkt olarak bir zehir ve uzman nezaretinde yapılması gerekir. Bu yüzden deriye spreyleme yönteminde genellikle sonuç zehirlenme ve buna bağlı ölümler olur..
Civicivleri kapadığınız kümesi blotic ile birkaç gün ilaçlayın .İlaçlama esnasında içeride yem , su ve bunların kapları bulunmamasına dikkat edin. Civicivleriniz kesinlikle kümesten uzak olmalıdır. Deriye çabuk nufuz eden bir ilaç olduğu için anlık ve çabuk zehirleme yapar. Ağzınızda maske ellerinizde koruyucu eldiven mutlaka olsun.
İlacın derişim şekli bir litre suya 1ml hesabıyla yapılır.Sprey tankınızda ki su litre bazında ne kadar ise her bir litreye 1 ml blotıc zehir katmalısınız . Fiyatıda gayet makuldur. 100 cc lik bir şişe blotıc sanırım 6 lira gibi bir fiyata sahip.
İlacın fiyatı sizi yanıltmasın kuvvetli bir ilaçtır. Çabuk zehirlenme yapar.
Hatırladığım bir başka şeyde köylü kadınları civcivlerin en çok bit barındıran bölgeleri olan sırt ve kanat içlerine zeytinyağı sürerek bitleri öldürürlerdi.Özellikle civcivlerde saf zeytinyağı hiç sorunsuz ve etkili bir ilaç olarak kullanılırdı.
Geçmiş olsun...
Bu saydıklarımın hepsi bit probleminde etkili ve ucuz kimyasallardır.Paravet kanatlı cinslerde en faydalı olan. Daha önceki yıllarda tavuk ve hindi civcivlerime bit bulaştığında BLOTIC denen geniş etki alanlı bir dış parazit ilacı kullanmıştım.
Ben salmayı ve kümesi bolca ilaçladım ve civcivleri birkaç gün sonra tekrar salmaya aldım. Az miktarlı kullanabilirim derseniz spreyleme yoluyla da civcivlere blotıc kullanabilirsiniz. Fakat unutmayın ki kullanacağınız malzeme direkt olarak bir zehir ve uzman nezaretinde yapılması gerekir. Bu yüzden deriye spreyleme yönteminde genellikle sonuç zehirlenme ve buna bağlı ölümler olur..
Civicivleri kapadığınız kümesi blotic ile birkaç gün ilaçlayın .İlaçlama esnasında içeride yem , su ve bunların kapları bulunmamasına dikkat edin. Civicivleriniz kesinlikle kümesten uzak olmalıdır. Deriye çabuk nufuz eden bir ilaç olduğu için anlık ve çabuk zehirleme yapar. Ağzınızda maske ellerinizde koruyucu eldiven mutlaka olsun.
İlacın derişim şekli bir litre suya 1ml hesabıyla yapılır.Sprey tankınızda ki su litre bazında ne kadar ise her bir litreye 1 ml blotıc zehir katmalısınız . Fiyatıda gayet makuldur. 100 cc lik bir şişe blotıc sanırım 6 lira gibi bir fiyata sahip.
İlacın fiyatı sizi yanıltmasın kuvvetli bir ilaçtır. Çabuk zehirlenme yapar.
Hatırladığım bir başka şeyde köylü kadınları civcivlerin en çok bit barındıran bölgeleri olan sırt ve kanat içlerine zeytinyağı sürerek bitleri öldürürlerdi.Özellikle civcivlerde saf zeytinyağı hiç sorunsuz ve etkili bir ilaç olarak kullanılırdı.
Geçmiş olsun...
çok teşekkürler ağzınıza elinize sağlık inşallah uygulayacağım bu civciv ölümleri beni mahvetti ama bu işi ya becereceğim ya becereceğim bu arada telef fazla oluyor ama en iyi şartları sunuyorum onlara ,elbet bulacağım siz değerli bilgili ,dostlardan bir şeyler kaparsak bu iş olacak bit işi bu anlattınız ilaç herhalde tavuklara iyi gelir kümese dış mekana ama anladığım kadarıyla siz daha iyi bilirsiniz civcivlere dediğiniz gibi ağır gelir zeytinyağı işini deneyebilirim bulundukları yeride BLOTIC ile ilaçlarım
Sevgili Ahmet 58 civcivlerin bulunduğu mekanı ilaçladığınızda zaten en önemli bitlenme unsurunu yok etmiş olacaksınız...Dolayısıyle bit sadece civcivlerin üzerinde kalacak.
Bitler kümeslerin dip köşe yerlerinde daha fazla birikir ,ürer ve yumurtlarlar. Kümesinizi de düzenli temizlerseniz bitlerle birlikte birçok başka problemide aşarsınız.
Eğer civcivleri çok fazla sulandırılmış blotıc ile spreylerseniz ki takribi 5 lt suya 2ml (enjektörle kolayca ölçekleyebilirsiniz)ya da iyisimi bir kova, leğen gibi bir kabın içinde daldırma usulu bitlerden daha hızlı kurtulursunuz..
Eğer civcivleri daldırma yaparsanız elinizin su geçirmez eldivenli olmasına ve civcivlerin kafasının bu karışıma girmesine ve yutmalarına müsade etmemelisiniz.
Aslında çok fazla bit mücadele yöntemi var ama en kesin sonuç veren daha çok işinize yarayacaktır.
Sevgiler saygılar..
arkadaşlar benim 3 tavuğum vardı bu sabah sansar öldürmüş cok üzücü bir olaydı insan cok üzülüyor tekrar tavuk almayı düşünüyorum inşallah onlara birşey olmaz
Çok üzücü sansar bir yere dadanırsa sürekli uğrar. Köylülerden dinlediğim bir hikayede mutlaka avlandığı yere idrar yapar ve o kokuya gelirmiş. Tavuklarınızı muhafaza ettiğiniz yeri mümkün olduğunca hiçbir giriş çıkış kalmayacak şekilde , deliklerini kapatmanız faydalı olur.
selamınaleyküm ben hobi amaçlı bir kuluçka makinası yaptım 12 tavuk yumurtası koydum 4 tanesi bozuk çıktı 3 tanesinden civciv çıktı geriye kalan 5 tane yumurtada ise civcivler gelişimini tamamlamış birtek karın boşluğunu dolduran sarıyı içine çekip yumurtadan çıkması kalmıştı ama çıkamadan içinde ölmüşlerdi acaba neden çıkmasına saatler kala bu civcivler yumurta içinde çıkamadan ölmüşlerdi ilk 20 günlük sıcaklığım 37.5 ile 37.7 21. gün ise 36.5 ile 36.7 arasındaydı nemim ilk 18 gün %60 ile %65 arası son üç gün ise %70 ile %75 arası idi çıkıma üç dört gün kala yumurtaları çok kez elime aldım binevi çevirmemem gerektiği halde çevirmiş gibi oldum acaba sebebi bu mu cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim
selamınaleyküm ben hobi amaçlı bir kuluçka makinası yaptım 12 tavuk yumurtası koydum 4 tanesi bozuk çıktı 3 tanesinden civciv çıktı geriye kalan 5 tane yumurtada ise civcivler gelişimini tamamlamış birtek karın boşluğunu dolduran sarıyı içine çekip yumurtadan çıkması kalmıştı ama çıkamadan içinde ölmüşlerdi acaba neden çıkmasına saatler kala bu civcivler yumurta içinde çıkamadan ölmüşlerdi ilk 20 günlük sıcaklığım 37.5 ile 37.7 21. gün ise 36.5 ile 36.7 arasındaydı nemim ilk 18 gün %60 ile %65 arası son üç gün ise %70 ile %75 arası idi çıkıma üç dört gün kala yumurtaları çok kez elime aldım binevi çevirmemem gerektiği halde çevirmiş gibi oldum acaba sebebi bu mu cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.