PDA

View Full Version : Tavuk yetiştiriciliği




Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

üzüm
07-01-2009, 12:10
Tavuk beslemek istiyorum ama bu konuda hiç bilgim yok.

- Tavuk kümesi (nasıl olmalı, ebatları, havalandırma, vs...)
- Tavukların beslenmesi (kendi yetiştirdiklerim ile beslemek istiyorum, yaz ve kış için neler ekmeliyim)
- Tavukların sağlıklı olması için yapılması, dikkat edilmesi gereken işler nelerdir.
- Tavuklar kaç sene yaşar, her gün yumurtlar mı, tavuk-horoz oranı nedir veya bunun gibi bilgilere ihtiyacım var.

Güneş gören ve otlayan, doğal yem yiyen tavuğun yumurtasını ve gübresini elde etmek istiyorum, bunun için neler yapmalıyım?




dubief
07-01-2009, 12:18
Kümesi cereyan almayan biyer olmalı. Bakılan bahçe bol yeşillikli geniş olmalı. Suları taze olmalı. Buğday, mısır, yulaf ve fiy ile beslendiğinde verim ve sağlıkları çok güzel olur. Bende 12 yaşında bile tavuk var ama yaşlandıkça verimleri düşer. 20 tane tavuğa bir horoz düşer.

üzüm
07-01-2009, 12:55
Sayın dubief, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ama ben tavuğun "t"sini bile bilmediğim için bazı sorularım var.

Kümes kuytuda olacak; güneş görmesi gerekir mi yoksa kümes için gölge yer mi daha uygun?

Buğday, mısır, yulaf ve fiy tavukların beslenmesi için yeterli mi? Bu yiyecekler yazın soldurulup mu veriliyor?

Tavuklar içın zararlı olabilecek otlar, bitkiler var mı, varsa tavuklar bunları bilir mi?

İneklere tuz veriliyor diye biliyorum, tavuklara da bu tip dışarıdan verilecek besinler var mı?

Tekrar teşekkür ederim.

hosseda
07-01-2009, 13:08
Sayın uzum,
Sürekli bahçe yaşamına eriştiğimde( nasipse tabii) ilk yapacağım işlerden bir tanesine değinmişsiniz. Size bir konuda bilgi aktarayım. Yaz sonu idi bir tanıdığımın mandalin bahçesinde demir çerçeveler içinde kaliteli çit örgü telleri ile iyi bir ustaya yaptırılmış kümes gördüm. İlgi ile yanına yöneldim vakit geç olmuşdu ve karanlık çöküyordu. Kümesde tavuk göremedim biraz daha yaklaşınca tüm tavukların kümes yanındaki mandalin ağaçlarında tünediklerini farkettim. Bahçenin sahibi tavukların gecelemek için kümese girmediklerini ve tüm geceyi ağaçlarda geçirdiklerini söyledi. Sebebi ise kümesin üç tarafının açık olması imiş ( bir taraf dayandığı duvar sebebi ile kapalı idi.). Yani kümesde mutlaka sadece girişi olan her tarafı kapalı bir alan yapmak gerekli imiş. Ben bu bilgiyi önemli bulup saklamış idim kendimde, size de aktarmakta yarar gördüm.

Çocukluğumun geçtiği ev bahçeli idi, uyduruk bir kümesimiz ve tavuklarımız ile bir adet horozumuz vardı. Onların bakımı ve beslenmesi için özel hiçbir şey yapılmazdı diye hatırlıyorum. Bizim artıklarımızla beslenirlerdi, arada darı alınırdı onlara.

Aman vakit kaybetmeyin ve bize de tecrübelerinizi aktarın lütfen.
Hoşçakalın.

Cumhur Tonba
07-01-2009, 13:39
Sayın uzum. Siz bahçenizde amatörce, kendi ihtiyaçlarınız için mi yetiştirecek siniz?
Yoksa daha kapsmlı bir tavukculuk mu yapacak sınız? Önce bu konuyu bir aydınlatır mısınız?
Saygılarımla.

tugo
07-01-2009, 14:10
Kapalı bölümün dam kısmının, iç temizliği yapabilmek amacıyla, kolayca kaldırılıp konulabilir bir tarzda yapılması gerektiğini düşünüyorum.

üzüm
07-01-2009, 14:27
Sayın Cumhur Tonba, tavuğu kendi ihtiyacım için yetiştirmek isiyorum; tavukçuluk yapmak için değil.

Sayın hosseda, tavukların kapalı yere ihtiyaçları olduğunu bilmiyordum. Mandalina ağacına tüneyen tavuklar çok hoşuma gitti. Ağaçlara tüneyebildiklerini de oğrenmiş oldum. Teşekkür ederim.

üzüm
07-01-2009, 14:37
Kapalı bölümün dam kısmının, iç temizliği yapabilmek amacıyla, kolayca kaldırılıp konulabilir bir tarzda yapılması gerektiğini düşünüyorum.

O zaman hafif bir çatı olması lazım, kolay açılabilen türden.

Cahilliğimi bağışlayın, damı açıp yumurtayı buradan mı alacağım yoksa kapısından elimi uzatıp mı alacağım.:o

İklimsiz
07-01-2009, 14:39
Çocukluğumun köyde geçen yıllarından anımsadığım kadarıyla tavuklar "tünek" denilen, kümes içersinde yüksekçe bir çıtada geceliyor.

İncir ağacında gecelediklerini de hatırlıyorum.

MeyveliTepe
07-01-2009, 14:40
Sn.uzum,
Kumes için hem kapalı hem de açık (üstü kapalı yanı, önü açık) bir yere ihtiyacınız olacak. Kapalı ve açık bölüm arasında tavukların geçebileceği küçük bir kapı, açık bölüm ve kapalı bölüme de sizin dışarıdan girebileceğiniz ayrıca kapılar gerekir. Her iki bölüme de uygun tünekler yapmalısınız. Folluklar kapalı bölümde, tercihan dış kapıyı açıp kolayca yumurtaları alabileceğiniz bir şekilde ve yerde değil de tavukların tünekten geçerek ulaşabilecekleri bir yerde olmalı.

Her iki bölümün zeminini sık sık temizlemek gerekir (işin en tatsız tarafı). Bu yüzden temizlik işini kolay yapabilecek bir tasarım işinize yarar.

Açık bölümdeki kümes telini sansar, gelincik ve tilki gibi yırtıcıların giremiyeceği şekilde yapmalısınız. Söz gelimi, telin dışından toprağı kazıp içeriye girememeliler. Tek kat kümes teli de yırtıcıları durdurmaya yetmeyecektir.

Tavuklar, her türlü tahılın yanı sıra yeşillik de severler. Hatta yemiyecekleri bir şey yok gibidir. Bu yüzden beslemekte güçlük çekmezsiniz.

Kolay gelsin.

MeyveliTepe
07-01-2009, 14:43
Bir not daha. Eve ve çoğunlukla vakit geçirdiğiniz mekana çok yakın olmamasına, geneldeki hakim hava akışının kümesten eve doğru olmamasına dikkat etmekte fayda var.

nariçi
07-01-2009, 14:50
Bizim kümeste 10 tane tavuk ve bir horaz var. Horaz birden fazla olursa kavga ederler. Ağaçlara tüneme yazın olabilir. Kümesleri varsa illa tüneyecek diye birşey yok. Kümesi güvensiz bulurlarsa kendilerini korumak için ağaçdallarına çıkarlar. Hergün kümesin ağzının kapatılması sabah açılması gerekir. Bizimkiler tel örgü kafes içinde ve onun içinde de kapalı kümes var. Kışın açıkta kalırlarsa donar ölürler.

üzüm
07-01-2009, 16:16
Çocukluğumun köyde geçen yıllarından anımsadığım kadarıyla tavuklar "tünek" denilen, kümes içersinde yüksekçe bir çıtada geceliyor.
...
Acaba tavuklara uygun tünek çapı ne kadardır.

...
Açık bölümdeki kümes telini sansar, gelincik ve tilki gibi yırtıcıların giremiyeceği şekilde yapmalısınız. Söz gelimi, telin dışından toprağı kazıp içeriye girememeliler. Tek kat kümes teli de yırtıcıları durdurmaya yetmeyecektir.

Bende bu yırtıcıların hepsi ve dahasıda var. Acaba yılan için ne gibi önlem almak gerekir. İki kat kümes teli yılanı engeller mi?

...
Tavuklar, her türlü tahılın yanı sıra yeşillik de severler. Hatta yemiyecekleri bir şey yok gibidir. Bu yüzden beslemekte güçlük çekmezsiniz.

Bahçede sebzede yetiştiriyorum. Tavuklardan sebzelerimi korumam mı gerekiyor? Yeşillikleri korumaya aldım diyelim, peki tavuk domates, biber, fasulye vb. bitkilere zarar verir mi?


(Eminim tavuk yetiştirmeye başladıktan sonra bu sorularıma çok güleceğim, ben ne sorular sormuşum diye... Ama konu hakkında bir fikrim olmayınca böyle sorular sorabiliyorum)


... Kışın açıkta kalırlarsa donar ölürler.

Kışı geçirmeleri için kapalı kümes yeterli olur mu? Örneğin lamba gibi basit bir ısı kaynağı kullanmam gerekir mi? (Kümese elektrik çekeyim mi?)

Todor
07-01-2009, 16:55
Tünekler yerden 2 m yüksekte olmalı. Fakat arada bir basamak daha olursa daha iyi olur. Civcivler o yüksekliğe zıplayamaz. 5X5 bir çıtanın köşeleri yuvarlatılmalı. Daire kesitli tünekler hayvanlar kendilerini sabitleyemediği için bütün gece yorulmalarına sebep olur. Keskin köşeler ise ayaklarını yaralar. Hayvan başına 40 cm diye hesap etmelisiniz. Tünekler birbirlerinin üzerine gelmemeli. Yoksa yukarıdaki hayvan, alttakinin üzerine pisler.

Kümese ısıtma gerekmez. İyi beslenen hayvanlar soğuktan kolay kolay etkilenmezler. Kuru olmaları daha önemli.

Folluklar (tavuğun yumurtlayacağı yer) 50X50X30 olmalı. 30 cm derinliğin 20 cm'i saman, talaş gibi malzemelerle doldurulmalı. 10 cm yumurtaların veya yeni civcivlerin tavuğun altından düşmesini engellemeye yeter. Tavuk kuluçka değilse veya altında civciv yoksa, folluğun İçinde her zaman bir tane fol ismi verilen yumurta bulunmalı ki tavuklar aynı yere yumurtlasın. Tavuklar normal şartlarda yumurtladıkları yere pislemezler. o yüzden içine koyacağınız samanı çok uzun yıllar kullanacaksınız. İlk zaman tavuğa horoz gösterecek nereye yumurtlayacağını. Tavuk başına bir folluk en sağlıklısıdır. Ama 3 tavuğa görede hesap yapabilirsiniz. Böyle durumlarda biri yumurtlamak için ötekinin kalkmasını bekler.

İyi bir yumurta tavuğu örneğin playmouth senede 500 adete kadar yumurtlayabilir. Ama siz bunu günde bir tane diye hesap edin çünkü 500 rakkamı çeşitli katkılı yemlerle elde edlien rakkamlar. Yumurtaları günlük toplamak zorunda değilsiniz. Fakat 8-10 yumurta biriktiği zaman tavuk gurk olup, üstlerine yatmak isteyebilir. O yüzden çok biriktirmemekte fayda var. Gurk olduğunu kafası aşağıda, kanatları açık şekilde dolaşarak çıkardığı gurk seslerinden anlayablirsiniz.

nariçi
07-01-2009, 17:08
Bizim kümes yerde, içine girilebiliyor. Tabanı beton, zaten gübresi yalıtkan. Tavan ve duvarlar da yalıtkanlı olmalı. Ben tavana önce tahta, üstüne sünger onun üstüne naylon örtü ve beton yaptım. Düşük yükseklik 70cm. yüksek taraf bir metre civarında. İç genişlik 1x1 metre içinde bir kapıyabitişik yumurtalık bölmesi yaptım, bir tavuk sığıyor. Yan duvar larda iki tahta monte ettim. Bazıları oralara tünüyor bazıları yerde yatıyor.

Tel kafesler küçük aralıklı olacak sansar kedi v.s. girmemeli, benimkine giyorlar.

Ancak her zaman ilgilenmek gerekiyor, kapalı olunca yem, su ihtiyaçlarını aksatmamak gerekiyor. Maliyeti merket yumurtasından daha pahalıya geliyor. Eti zaten sert oluyor, geç pişiyor.

hosseda
07-01-2009, 17:13
Sayın uzum,
Kümesler yılanın en sevdiği yerlerden biriymiş. Bunu köyde duydum. Taze yumurtaya pek düşkün olurlarmış. Benimde zamanı geldiğinde ne yaparım diye düşündüğüm bir husus bu. Tavuğu sadece yumurtası için istemiyorum. Haşereye (akrep, örümcek gibi zararlılar ) karşı da büyük koruma sağladığına eminim ama bu arada yılanları da bahçeye davet etmek var galiba işin içinde.
Hoşçakalın.

nariçi
07-01-2009, 17:17
Sayın hoşseda, yılanlar terke edilmiş kümese gelirler. Yani gündüzleri tavuk olmayan. Bizim bahçede 1,5 m. boz yılanlar vardı, kümeste hiç görmedim. son zamanlarda bahçede de görünmez oldular. Zaten tavuklar her türlü haşerat ve böcekleri yerler.

cemo
07-01-2009, 17:35
Sn Üzüm, bu başlığı açmakla ne iyi ettiniz.
Bende hep bir kümesim olsun istemiştim yıllardır. Tecrübeli arkadaşlardan öğrenip, bu bahar kümes yapmaya çalışacağım bende.
Arkadaşımın annesi, tavukların altını temizlemek zor oluyor diye, karton kutular seriyor ve sık sık değiştiriyor.
Şimdiden kolay gelsin diyorum.

nariçi
07-01-2009, 17:40
Kümesi temizlemek yıl da bir defa yetiyor; Gübresini, ağıza bir maske, bir de çıta ucuna çekme tahtası çakarsanız, kapısından çekersiniz.

cemo
07-01-2009, 17:42
Bir defa temizlersek kokmaz mı sevgili nariçi.
Konu komşu şikayetci olmaz mı.

Ferda Ülkümen
07-01-2009, 17:58
Gurk olduğunu kafası aşağıda, kanatları açık şekilde dolaşarak çıkardığı gurk seslerinden anlayablirsiniz.

Tavuklar gurk olduğunda, babaannem tavuğu ayaklarından tutup ters çevirerek suya batırıp çıkarırdı.

Kuluçkaya yatmaktan vazgeçerlermiydi? onu hatırlamıyorum.

nariçi
07-01-2009, 18:01
Evlere mümkün olduğunca uzak yapacaksınız, Birde Eskişehir fazla rutubetli olmaz nisbi nem düşüktür çabuk kurur. Bizim kümesin için devamlı kuru gübreli, belki kışın bir-iki ay hemen kurumayabilir. Rüzgar yönünü tesbit ederek yapmak lazım. Bizim evin ikiyüz metre uzağında büyük baş ahır var, 50 metre kot yüksekliği farkı da varken, arada bir rüzgar nedeniyle koku geliyor. Kırsal kesimde ilçe de olsa normal karşılanıyor.

cemo
07-01-2009, 18:05
Ahh öyle dönümlerce arsam olsa, tabii yaparım uzağa kümesi..ama alan dar:(

nariçi
07-01-2009, 18:06
Suya batırmakla pek geçmiyor gibi, işte en büyük sorun kuluçka ve sonrası. Kapalı kümeste bütün tavuklar yumurta üstüne yatmak istiyorlar. Bazan iki üç tavuk aynı yumurta üstünde yatıyorlar. Kümes dışında kuluçka yatınca, civcivleri ile bahçeye zarar veriyorlar daha sonrada kümese koyulunca eski tavuklarla kavga başlıyor, anlaşmaları çok zor.

Cumhur Tonba
07-01-2009, 18:31
Sayın uzum. Siz herhalde 10-15 kadar tavuk besleyeceksiniz. Bunun yanında et tavuğu olacak mı? Yer olarak evinizin bahçesi mi? Sebzeleri de evin bahçesinde yetiştiriyorsunuz herhalde. Aynı benim bahçem gibi. Size 2x2 **** 2x3 artık yerinizin konumuna göre yeterli gelebilir. 3 tarafı kapalı, müsaitse güneş gören tarafı açık olabilir. Yükseklik kafanızı çarpmayacak kadar olsa yeter. Tünek olarak Bilek kalınlığında sopalar kullansanız kafidir. Yerden 1 metre yükseklik yeterli olur. Size pratik olark kullanmanız için söylüyorum. 2 adet taksi dış lastiği ni kümesin sota bir yerine koyabilirsiniz.
Çatı yı duruma göre ayarlarsınız. Ön cephe de bir kapı. İsterseniz girebileceğiniz kadar, isterseniz 1.65x80 cm. keyfinize göre yaparsınız. Kapının yanındaki duvarı 1 mt. Yükseklikte bırakıp, çatıya kadar kuşlarında giremiyeceiğ bir telle kapatabilirsiniz. Gezinme yeri için 30x25 ebatında bir alt kapakla giriş çıkışını sağlayabilirsiniz. Bilmiyorum onlara ne kadar yer ayıracaksınız.
Biliyorsunuz. Ülkemizde kuş Gribi hastalığı ciddi bir tehlike arz ediyor. Gerçi benim kümesim kuş yuvası gibi. Ben kuşlarıda bol bol besliyorum.
Besin değeri olarak fenni yemle beslenen tavukların yumurtaları ile, köy tavuğunun yumurtaları arasında bir fark yok gibidir.
Gezinen, solucan-ot-böcek- gübre v.s. yiyen tavuğun yumurtası ****** daha lezzetli olur. Aslında yazılacak çok şey var. Yine yazışırız.
Selamlar. Kolay gelsin.
Gübre si hemen kurur. Ben senede **** 2 senede bir temizliyorum. Altlık olarak kalıyor.

alice
07-01-2009, 19:08
Bende bu yırtıcıların hepsi ve dahasıda var. Acaba yılan için ne gibi önlem almak gerekir. İki kat kümes teli yılanı engeller mi?



Bahçede sebzede yetiştiriyorum. Tavuklardan sebzelerimi korumam mı gerekiyor? Yeşillikleri korumaya aldım diyelim, peki tavuk domates, biber, fasulye vb. bitkilere zarar verir mi?





Sayın Üzüm,
yılan tavuğu ve kediyi görsünde kaçmasın.Aklı varsa kaçsın veya kaçmasın doğal ve ucuz yem olur. :D

Yıllar önce bizimde vardı bir kaç tane tavuğumuz,bazıları kümesten kaçıp sebze bahçemizi talan ederlerdi , sağlam ne marul ne lahana kalırdı, kanatları uzadıkça makasla kısaltırdık.

Mısırla beslenmeyen tavuğa tavuk mu derim ben, mısırla beslemelisiniz.

Cumhur Tonba
07-01-2009, 20:34
Evet uzum. Yılanlar keşke gelse. Güzel bir yem olur.
Bahçenizi talan ederler. Bahçenizi korumalısınız.
Yumurta tavuğuna günlül 130 gr. Yem yeter. Sizde hazırlayabilirsiniz.
İlerde yumurtalar ince kabuklu **** kabuksuz çıkarsa mermer tozu kullanabilirsiniz.
8-10 litrelik otomatik suluk işinizi, rahatca görür. Birde yemlik yeterli olur.
Aklınıza geleni sorun.

Todor
07-01-2009, 20:52
Tavuklar gurk olduğunda, babaannem tavuğu ayaklarından tutup ters çevirerek suya batırıp çıkarırdı.

Kuluçkaya yatmaktan vazgeçerlermiydi? onu hatırlamıyorum.

Soğuk su tavuğun gurk olmasını engelliyor. Bunun aksine, acı biber, çiğ ekmek hamuru ve ya bira mayası gurk olmasını sağlıyor. Sanırım hayvanın iç ısısı le ilgili bir olay.

BoncukZ
07-01-2009, 21:22
Sayın uzum merhabalar. Bizimde tavuklarımız vardı bir zamanlar. Yaylada tavuklarımızı bazen atmacalar kapıp götürürdü:(. Yılanlardan değil de;tilki, sansar, atmaca, kartal gibi yaramaz birkaç hayvandan korumanız gerekebilir. Umarım böyle birşeyle karşılaşmazsınız ve hayallerinizi biran önce gerçekleştirirsiniz;). SAYGILAR;)...

efe-can
07-01-2009, 22:40
Sn uzum,
İlk tavuk alırken çevredeki köylerden alıp başlayabilirsiniz. Uyum daha kolay olur. Eğer ilkbaharda hazir civciv alırsanız dikkat ediniz. Pazarlarda satılan civcivler genelde ıskarta dediğimizden. Genelde aşısız olurlar uzun yaşamaz hemen ölür. En kötüsü mikrop taşırlar diğer sağlıklı hayvanlarınızda hastalanır. İllaki hazır civciv alırsanız etlik/yumurtalık ilk edepta 20 gün kadar diğer tavuklardan tecrit ediniz. Sularına aspirin atınız. Eğer ileriki zamanlarda tavukların kanatları düşer tüyleri kabarıp hastalanırsa; ayrı bir yerde tecrit ediniz. Sabah akşam ağzını açıp aspirin veya yarım antibiyotik verin. Genelde düzelir. En önemlisi kümese sık sık sönmemiş kireç atınız.
Sebze ekerseniz yeme şansınız yok. Sebze bölümünü tel örgü içine almalısınız. Çünkü tavuk herşeyi yer.
*Kuluçkayı ayrı bir mekanda yatırın. Aynı ortamda olursa altına 10 yumurta koyarsınız ama diğerleri gelir yanına yumurta yapar, birde bakmışınız 30-40 yumurta olmuş. Yinede siz altına koyduğunuz yumurtaları keçeli kalemle işaretleyin.
*Kışın gurk olursa gurk yattığı alana geceleri bir ampul sarkıtın. Yoksa yumurtalar çıkmaz.
* Evden uzak olsun yazın sinek yapar.
* En güzeli ise kendi yetiştirdiğin tavukların etini yedikten sonra dışarıdan alınan tavuk etini yiyemezsin.
*Beslemek için fırınlarda satılmayan bayat ekmekleri çok ucuza alabilirsiniz. Temiz bir kaba ıslatın çok severek yerler. (KÜFLÜ OLMASIN ) Çok alırsanız parçalara bölüp kurutabilirsiniz. Kuruduktan sosnra hava alan bir çuvala koyup depolayabilirsiniz.
* Başka sorunuz var ise yanıtlayalaım. Kolay gelsin.Seelamlar.......

alice
09-01-2009, 19:46
Daha önceleri bizimde vardı tavuklarımız ve ördeklerimiz vardı. Yine olsun istiyorum hem de çok. Kuş gribi çıktıktan sonra kanatlı hayvan besleme düşüncemi erteliyorum. İnşallah bu hastalık bahara doğru yine ortaya çıkmaz da cesaretlenip bende bir kümes kursam.Çocukluktan kalma bir özlem, sabah horoz sesiyle uyanmak, sebzelere dadanmış tavukları kış kışlamak....

üzüm
09-01-2009, 22:02
Bu başlığı açarken bu kadar çok bilgiyi hemen elde edeceğimi düşünmemiştim. Tekrar tekrar mesajları okudum; bir ara paniğe de kapıldım, acaba yapabilecek miyim diye... Uzun süreden beri tavuk yetiştirmek istiyordum ama cesaret edemiyordum. Umarım bu yaz benimde tavuklarım olur.

Şimdilik eti için tavuk yetiştirmeyi düşünmüyorum, ileride duruma bakacağım (tavuklara isim vermekten vazgeçer miyim bilmiyorum).

Sormak istediğim bir kaç soru var :

- Benim gibi acemi birisi tavuk yetiştirmek isterse başlangıçta civciv mi almalı yoksa tavuk mu? (bulabilirsem köyden alacağım)

- Civciv ve tavuğun yedikleri aynı mıdır? Yani civciv önceki mesajlarda bahsedilen yiyeceklerin hepsini yiyebilir mi?

- Mermer tozu acaba kalsiyum eksikliği için mi kullanılıyor? Bunun yerine kullanabileceğim başka bir şey var mı?

- Tavuklara yem kaç defa ve hangi zamanlarda verilir? Civcivler içinde aynı mıdır?
(bahçede yağmurlara bağlı olmakla beraber mayıs sonu - ekim ortası haricinde bolca yeşil yabani ot olur. )

Kümes yapmaya başlayınca daha bir çok sorum olacak galiba. Tavukları telef etmemem için başka bilgiler varsa lütfen yazın.

Kudret
09-01-2009, 22:20
Şimdilik eti için tavuk yetiştirmeyi düşünmüyorum, ileride duruma bakacağım (tavuklara isim vermekten vazgeçer miyim bilmiyorum).

Yaklaşık iki yıldan beri tavuk sahibiyim. Ancak sorularınıza net cevap verecek kadar bilgi sahibi değilim malesef.

Saksılı bitkilerde yabani ot mücadelesi için iyi bir çözüm. Aç kalmadıkları sürece bitkiye zarar vermiyorlar. Sadece saksıdaki körpe otları yiyorlar. Kısacası tavuklar benim otla mücadele ekibim.:))

Ancak isim verme konusunda benimde sıkıntım var. Tavuğu aldığım kişinin adını koyuyorum. Aslında kimden aldığımı unutmamak için yapıyorum bunu ama aldığım kişinin yanında koyduğum ismi söylememek için (yanlış anlaşılıyor) bayağı dikkat etmem gerekiyor. :D

efe-can
09-01-2009, 22:33
- Aşılı civciv alınmalıdır. Hemen doğaya bırakılmamalıdır. Kapalı bir alanda 1-1,5 ay kadar bakılmalıdır. Geceleri üşürlerse birbirine sokulup yatarlar ve ölebilirler. İç anadoluda Nisan-Mayıs aylarında alınabilir.
-İlk önce yemcilerden civciv yemi satılır. Aralarına buğday ve mısır kırması-küfsüz bayat ekmek (ıslatılmış) verilir.
- Sabah- akşam yem verilebilir. Aslında tavuklar hiç doymaz. Durmadan yerler. Doğadanda beslenirler. Bahçenin bir köşesine yonca falan ekerseniz yerler. Çimleri kısaltırlar. Sonuç olarak herşeyi yer.
-Kümese Sönmemiş kireç serpiştiriseniz hem sterilize olur hemde tavuklar kalsiyum ihtiyacını karşılar.
- Serbest dolaşırlarsa evin çevresinde hiç böcek bırakmazlar.
-Selamlar

berduray
09-01-2009, 22:36
Ben tahmin etmiştim, gözünüzün korkacağını da ortalık sakinleşsin diye bekledim:)

Arkadaşlar bir anda teknik konulara girince böyle ürkmeniz normal.

Siz de benim acemisiniz ben deneyimlerimi yazayım, siz fikir sahibi olun.

Bodrum'da yaz aylarının korkulu rüyası akrepler.


Sürekli bahçede oynayan iki küçük kızım olunca, etrafa kimyasal ilaç dökmektense doğal yoldan kurtulalım bu börtü böcekten diye (yerli arkadaşların nasihatıyla) köy pazarından 2 tavuk alarak işe başladık.

Kendim ızgara gibi çapraz çakılmış,ince çıtalardan 1m.ye, 3m.ebadında kutu gibi bir şey çaktım.

Altını da dışkıların dökülmesi için ızgara şeklinde yaptım ve dört ayağın altını da kare takozlarla yükselttim.

Yani tavukları dışkıyla temastan kesmek amacıyla.

Birkaç gün tavukların yerine alışması için kümese kapadım, böyle yapmazsanız kaçıp giderler.

Birkaç gün kümesten etrafa bakınır, yeni yerlerine alışırlar.

Önlerine yoğurt kabında su ve pazardan aldığım buğdaydan koydum. Yemcilerde darı, mısır, yulaf, arpa gibi çeşitli alternatifler var.


Birkaç gün sonra sabahları açtım, yemledim, akşam olunca da yemledim kapattım.

Yemi kümese dökerek yeni evlerine iyice alışmasını sağladım.

Her gün sularını tazeledim, öğle için şayet gezebilecekleri, bahçe, yeşillik, tarla vs. varsa yemlemenize gerek yok.

Onlar kendi yemlerini bulur, etraftaki böceği, örümceği, akrebi, ufak tefek yılanı temizlerler.
Doğal olarak gayet organik olarak beslenirler.

Onlar bana ben onlara alışmış, mutlu mesut yaşarken(ortalıkta böcek kalmadı sağolsunlar) tavukların ektra yumurta da vermesi fikri cazip geldi.

Bunun için 1 horoz almam gerekiyormuş, onu da aldık. O da evin erkeği olarak tavukları hemen sahiplendi, yem bulunca yemedi, yedirdi, akşam olunca hadi kümese der gibi öttü, topladı onları etrafına.

Benim tavuklar birer ikişer yumurtlamaya da başladı derken havalar ısındı benim tavuk yumurtayı kesti, yani ben öyle sandım.

Gizli bir yere yumurtalarını biriktirmiş meğer, gurk gurk demeye başladı.

Hamilelik, lohusalık derken 21. günde civcivlerimiz oldu.

Ama anne olamayan diğer tavuk üvey annelik yapmaya , rahatsız etmeye başlayınca, onlara annesi ile yaşayacağı ayrı bir yer yaptım.

Bilgisizliğimden yoğurt kovasıyla koyduğum suyun içinde buldum birini bir sabah, öyle üzüldüm ki...Meğer daha yayvan bir tasa koymam gerekirmiş suyu, düşünemedim işte...

Bir de içine bir taş koydum yıkayıp, civciv hem tası devirmedi böylece hem de suyunu içince taşı basamak olarak kullanıp kolayca çıktı, tasın içinden.

Yem olarak hem civciv yemleri (normal yemleri ince öğütüyorlar, genelde buğday, mısır karışık olur)satılıyor, hem evdeki kullanılmayan irmik, taşlı bulgur işe yarar.

Horoz onlara babalık yaptı yemlenmeyi, böcek öldürmeyi öğretti, anne tavuk da kol , kanat gerdi. Civcivler büyüyüp, aileye karıştı anne tavuk da bir süre sonra gurklamayı bıraktı, sanırım lohusalık devri, depresyonu bitti, yeniden hayat döndü.

Tekrar yumurtlamaya başladı.

Sonra ben köy tavuğunun tadını öğrendim bir gün, yumurtlamayanı kestim, yedim, başka civcivler aldım, başka tavuk, başka horoz derken yıllar geçiverdi, biraz tecrübe edindim.


Civcivle başlamak riskli, onları hayata hazırlayacak,kediden, köpekten koruyacak anne yok. Tavukla başlamak daha iyidir.

Ben mermer tozu hiç kullanmadım, zaten bahçede gezip, güzel yemlenirse gerek kalmaz.


Ben köy yumurtasının kabuğunu kırmada daha zorlanıyorum, inanın market yumurtasının kabuklarından daha sert oluyor.


Merak ettiğin başka şeyler varsa, dilim döndüğünce anlatırım.

kaju
09-01-2009, 23:56
Birisinden duymuştum ne kadar doğru bilmiyorum. Tavuklar kışın yumurtlamazmış. Kışın Yumurta alabilmek için yeme kırmızı pul biber karıştırılır demişti.

Kudret
10-01-2009, 00:01
Geçtiğimiz kış boyunca tavuklarımızın hepsi kesintisiz yumurtlamıştı. Bu kış isehiç yumurtlamadılar. Acı biber tavsiyesini bende alıp denedim bir ay kadar önce. Ancak fayda etmedi.

Bende tavuk yetiştiren bir arkadaştan aldığım bilgiyi paylaşayım. Kırmızı salçalık biber yiyen tavukların yumurtasının sarısı, kırmızı oluyormuş.

berduray
10-01-2009, 11:56
Isıyla alakalı, tavuk çiftliklerinde kış mevsiminde de sabit ısı olduğu için hayvanlar deli gibi yumurtlamak zorunda kalıyor, dur durak bilmeden...

zooteknist
10-01-2009, 19:23
Sıcaklık tavukların yumurtlaması için önemli bir faktör. Ama tavukların yumurtlamaya başlamaları için yanlış hatırlamıyorsam günde en az 14 saat gün ışığı görmeleri gerekir. Tavukların Bahar aylarında günlerin uzamaya başlamasıyla yumurtaya başlamasının sebeplerinden biri de budur. Tavuk çiftliklerinde kış mevsiminde otomatik aydınlatma için düzenekler ve florasan lambalar kullanılır. Yumurta sarısı rengini koyuluk olarak belirlemek biraz da bizim elimizdedir. Ve büyük ölçüde tavuğun yediği yem ile alakalıdır. Fakat yumurta sarısının yumurtanın besin değeri ile bir alakası yoktur. Açık sarı renkteki yumurta sarısı ile koyu sarı yumurta sarısı arasında besin değeri açısından fark yoktur.

nariçi
10-01-2009, 20:00
Sayın berduray benim deneyimleri sanki O da aynı yaşamış. Ama ben yeni civciv (feriklerle) eskileri uyuştıramıyorum. Eski ev sahipleri sonra gelenleri koymuyor, kekerek yaralıyorlar. Yumurtlaması için mısır verin. Bizimkiler sonbaharda yumurtayı kesmişlerdi. Şimdi mısır veriyorum iki haftadır yumurtluyorlar.

mahon67
10-01-2009, 21:32
Tavuk meraklılarının bu siteye göz atması iyi olabilir.

http://www.parkhayvancilik.com/

http://www.parkhayvancilik.com/tavuk.htm

kaju
10-01-2009, 23:57
http://www.ideas-4-pets.com/articles/wp-content/uploads/2008/05/rs709s.jpg
Bende özendim. İki tavuk alsam mı diye düşünmeye başladım. :)

tolgahann
11-01-2009, 01:04
Ben bu yaz iki tane civciv aldım,çok sevimliydiler.15-20 gün kadar evde kutu içinde besledim ama büyüdükçe kutudan çıkmaya başladılar bende bahçeye tellerden amatör bir kümes yaptım.Ertesi gün civcivlerime yemek vermek için gittiğim de bahçede civcivlerin kanatlarını ve bacaklarını bulabildim.Kediler gece olunca civcivleri zalimce katletmişler meğersem. :(:(:(
1,2 hafta olayın şokunu atlatamadım.Belki o kümesi daha dayanıklı yapabilseydim civcivlerim hala gıdaklıyor olucaktı.Bu yüzden kafes yaparken Kedilere karşı dayanıklılığını iyice kontrol edin lütfen.!

semmasi
11-01-2009, 01:34
vallaha iyice özendiriyorsunuz adamı:D.fakat benim bir dezavantajım var.biz ancak yazın gidebiliyoruz çünkü çok soğuk oluyor imrahor köyü kışın.babama kalsa tası tarağı toplayıp yerleşmeyi düşünüyor oraya.bi yandan ise annem dere kenarındaki küçük su yılanlarını görünce artık bi akşam bile kalmaya yanaşmıyor.anlayacağınız bizim işler karışık ama yetiştirenlere ne mutlu.
nerede bi kaç tavuk ve kaz göreyim doğup büyüdüğüm memleketim güzel karadeniz geliyor aklıma.:(

k0900
12-01-2009, 20:38
Oğlum mayıs ayında küçük bir kümes yaptı 2 de paçalı civciv aldı , ekim sonuna kadar bahçede dolaştılar büyüdüler kış yaklaşınca bir arkadaşımız köyüne götürdü.
Kümesimiz portatif , kenara aldık bahara tekrar civciv alacağız.
Aslında kene dedikodusu bizi hareketlendirmişti.Onlar bizi köpeklerimizde kedilerden onları korudular.

kaju
13-01-2009, 08:58
Bilirsiniz kuşlar çok bitlenen hayvanlardan. Tavuk da bit %90 olur. Bununla nasıl başa çıkılır ?

berduray
13-01-2009, 14:12
Tüylerinin aralarına, kanatların altına azıcık DDT diye duydum, aman dikkat fazlası zehirler.

Todor
13-01-2009, 15:35
DDT eskiden her derde deva olarak görülürdü fakat şimdi yasak. Çeşitli marka ve uygulama formlarında, dış parazitler için ilaçlar var. Bunlar veterinerlerde ve hayvan ilaçları satan eczanelerde bulunur. DDT zaten bulmazsınızda, bulsanız bile bitlenince kendi kafanıza böcek ilacı sıkmakla aynı şey.

köy yumurtasının kabuğunu kırmada daha zorlanıyorum
Normal şartlarda dölsüz bir yumurta 1 sene kadar bozulmadan durur. Fakat yumurtanın tazeleğini en pratik olarak zor kırılmasından ve sarısının yoğunluğundan, patlamamasından anlarsınız. Bayat yumurta daha kırılırken patlar. Bu doğada sağlanmış bir dengedir. Folluğun içindeki yumurtalar birbirlerine çarparak kırılmasın diye böyle bir önlem alınmıştır. Ama bayat yumurtadan civciv çıkma şansı daha düşüktür ve onun için follukta ufak bir baderede ilk o kırılır ve hayvanın altında boşuna yer işgal etmez.

Bir kaç pratik bilgi:

Horoz olmayan kümeslerde tavuk yumurtlar fakat horoz kümesin bekçisidir. Atmaca, kedi vs gibi dışarıdan gelen saldırılarda kümesi korur, yabancı tavukların kümese karışmasını, kendi tavuklarının kaybolmasını engeller. Tavuklara yem bulur ve adil bir şekilde paylaştırır. Bazı horozlar çok sert karakterli olurlar ve sizi bile kümese yaklaştırmazlar.

Döllü yumurta daha lezzetlidir. Fakat raf ömrü azalır. Yumurtanın yıkanmasına gerek yoktur. Ama illa yıkanması gerekiyorsa tüketileceği zaman yıkanmalıdır. Çünkü yıkanan yumurta daha çabuk bayatlar.

Tavuklarda kuluçka süresi 21 gün, ördeklerde ve kazlarda 28 gündür. İyi bir tavuk bir seferde 25 adet kendi yumurtasının üzerine yatar ve hepsinden civciv çıkartabilir. Eğer altına ördek yumurtası konulacaksa bu sayı yarı yarıya düşer çünkü ördek yumurtası daha iridir. Fakat daha sonra ördek civcivi suya girdiğinde tavuk çok fazla panikler.

Kuluçka ısısı 38-39 derece, nem %80 civarında olmalı. Günde 4 kere çeyrek tur yatay ekseni etrafında döndürülmelidir. Böylece içerideki civciv hep aynı noktaya temas ederek kabuğa yapışmaz. Normal şartlarda bunu tavuk yapar ama evde kendiniz civciv çıkartmak isterseniz bunlara dikkat etmelisiniz.

Tavuklar esas olarak tane yemle beslenirler ve bunları ilk olarak taşlık ismi verilen organlarında sindirmeye başlarlar. Organa taşlık isminin verilmesi bir çeşit değirmen işlevi görüp, küçük taşlar yardımıya besinlerin parçalanmasını sağladığı içindir. Bu yüzden tavuklar yerde buldukları taşları yutarlar. Etrafta bulabilecekleri küçük taş parçaları yoksa tavuklar tane yemleri sindiremezler. Bu taşlar ortalama yeşil mercimek büyüklüğünde olmalıdır.

Bazı tavuklarda kanabilizim olabilir. Yani yamyamlık. Bunlar kümesin diğer bireylerini yaralar ve kanlarını içer, yarayı devamlı büyüterek en sonunda diğer bireyin ölmesine sebebiyet verir. Bu tip davranış gösterenler derhal kümesten uzaklaştırılmalıdır çünkü bu diğer tavuklar tarafından da taklit edilmeye başlar.

berduray
13-01-2009, 15:51
Sayın Todor çok teşekkürler paylaştığınız bilgiler için.

Normal şartlarda 1 sene taze kalabilirmiş demek yumurta.

Benim tavuk kuluçka için yumurta biriktirdiğinde bunlar bayattır civciv çıkmaz diye düşünmüştüm.

Mantıken günde 1 yumurta yaptığından 10 yumurtanın üzerine yatmak istese ilk yumurta 10 günlük olacağından bayatlamıştır artık ondan civciv çıkmaz demiştim, demek yanlış biliyor muşum?

Ama zaten yine de sadece 1 yumurtadan civciv çıkmıştı...

nariçi
13-01-2009, 17:01
Ben tavuğun altına keklik yumurtası koydum, bir aydan fazla kaldırmadım gene çıkaramadı.

alpaykurtcu
15-01-2009, 01:13
Merhaba arkadaşlar,
Ben döllenmiş yumurta ile döllenmemiş yumurtanın ayırt edilip edilemiyeceğini merak ettim, fark edilebiliyormu acaba ...

habibe
15-01-2009, 08:53
Benim merak ettiğim ise, yumurtanın dış kabuğunun rengini belirleyen ne?.

RIFAT67
15-01-2009, 19:50
Merhabalar,

Bende amatörce tavuk besliyorum. Evin bahçesinde köpek kulubesini tavuk kümesine çevirdim. İlk başta civciv alıp büyüttüm, 1 horoz ve 3 tavuğum oldu. 6-7 ay sonrada yumurtlamaya başladılar. Günlük yumurta sayısını arttırmak için bir gezi sırasında bir köyden 2 adet daha genç tavuk aldım kümese kattım. Yalnız benim horoz bu yeni tavukları hırpalıyor, yem yedirmiyor. 2 hafta oldu alışırlar diye düşünüyorum ama bir gelişme olmadı horozun tavrında. Bu konuda ne yapabilirim, bilgisi olan varmı?

Bu arada imkanı olanlara tavsiye ederim, günlük taze ve koyu kırmızı yumurta yemek iyi oluyor.

Rıfat

efe-can
15-01-2009, 22:14
Sn Nariçi;
Tavuğun altındaki keklik yumurtaları çıksa bile, keklik yavrularını büyütmek çok zor. Kolay kolay yemezler. En kısa zamanda da ortalardan kaybolur. Öyle hızlı kaybolurlar ki ayağını bassan göremezsin.
Ben kuluçka makinasında çıkarmıştım ama büyütemedim. Yormayın kendinizi. Selamlar....

efe-can
15-01-2009, 22:19
Sn Rıfat67;
Yeni gelenleri kümeste horozun göreceği bir yere tel örgü içine al. Fiziki olarak temas etmesin. Zamanla alışır. Çünkü bir horoz haremine çok tavuk almak ister. Yeni gelenleri zor kabul ederler. Pek paylaşımcı değiller. Zamanla alışır merak etmeyin.Selamlar.

MeyveliTepe
15-01-2009, 23:32
Benim merak ettiğim ise, yumurtanın dış kabuğunun rengini belirleyen ne?.

Yanlış hatırlamıyorsam tavuğun rengiydi.

Todor
16-01-2009, 15:54
Yumurtanın rengini belirleyen faktör, tavuğun ırkıdır. Beslenmesi ile alakası yoktur. Kümesinize yeni bir tavuk, horoz ve ya başka bir hayvan katacağınız zaman ya da yerlerini değiştireceiniz zaman, gece olmasını bekleyin. Sabah sürü uyum içinde uyanacaktır.

MeyveliTepe
16-01-2009, 18:44
Doğrudur, koyu renk ırklarda yumurta sarı, açık renk ırklarda da beyaz oluyor. Irklar karıştığında da herhalde hangisi baskınsa öyle oluyordur.

Todor
16-01-2009, 21:23
http://www.ansi.okstate.edu/poultry/chickens/

Bu linkte tüm tavuk ırklarını, yıllık yumurta sayılarını, yumurta renklerini, ilistrasyonlarını, canlı ağırlıklarını bulabilirsiniz. Diğer kümes hayvanları ve tüm çiftlik hayvanları mavcuttur. Benim çok uzun süredir faydalandığım bir sitedir.

En sevdiğim ırk brahma : http://www.ansi.okstate.edu/poultry/chickens/brahma/index.htm

MeyveliTepe
16-01-2009, 21:39
Sn.Todor,
Türkiyede hangi ırka ait civcivleri nereden bulabiliyoruz, bilginiz var mı?
Teşekkürler

Todor
16-01-2009, 21:51
İstanbulda çiçek pazarının orda evcil hayvan dükkanlarında çeşitli ırkların yetişkinleri, palazları satılıyor. Bazı evcil hayvan satan firmalarda da palaz satıyorlar ama çok para istiyorlar. Yetişkin almak daha mantıklı oluyor.

Ama esas bazı firmalar döllü yumurta satıyorlar ve aynı firmaların ev tipi kuluçka makinaları da var. 30-100 yumurtalık, elektrik sobası kadar aletler. İsterseniz tek tip yumurta alabilceğiniz gibi, karışımlarda alabiliyorsunuz. Kargo ile de gönderiyorlar.

Mesela : http://www.cift-el.com/default.aspx?pid=22465

berduray
16-01-2009, 22:03
Teşekkürler sayın Todor ,bu bilgi benim için şahane oldu.

Çünki 10 fol yumurtadan sadece 1 civciv elde etmekten çok sıkılmıştım.

Firmaya hobi setlerinin fiatını öğrenmek için mail attım, uygun bir şeyse 10 yumurtalık kuluçka makinesi almak istiyorum.

İnsan köy tavuğunun tadını alınca , market tavukları tatsız , tuzsuz geliyor.

Keser keser yerim şahane...

MeyveliTepe
16-01-2009, 22:13
Teşekkürler. Bu link epey faydalı olacak gibi.

Çocukluğumda senelerce tavuk besledik. 2 yılda bir yeni civcivlerle kümesi tazelerdik.
Çok iyi yumurtlayan küçük beyaz bir ırk vardı. Leghorn sanırım. Bir de et için yetiştirdiğimiz, 5-6 kilo gelen bir ırk vardı. İsmini hatırlamıyorum. Onlar da beyazdı. Bir kaç kez plymouth barrel yetiştirmiştik. New Hampshire Red cinsleri tavuklarımız her zaman olurdu. En çok onları severdim.

Civcivleri babam bulurdu nasıl buluyorduysa. Rahmetli ziraatçıydı, biliyordu herhalde nereden bulunacağını. Civcivler palazlanıp kümese konacak hale gelinceye kadar mukavva kutuların içinde, tüyleninceye kadar sallandırılan bir ampulun ısıtıcılığında hiç fire vermeden büyütmeyi iyice öğrenmiştik.

En iyi civciv alma zamanını Mart başı gibi hatırlıyorum. Böylece Mayıs başında iyice palazlanmış civcivler kümese konabilir.

Seneye bir kümes yapmayı planlıyorum. Belki sn.Üzüm bu baharda yararlanır bütün bunlardan.

berduray
16-01-2009, 22:29
A o beyazları biliyorum burda et tavuğu diyorlar, sürekli yem yemekten artık yürüyemez hale geliyor penguen gibi gidiyor.

Hatta yemliği açıkta bırakınca çatladığı bile oluyormuş.

Todor
16-01-2009, 22:44
Etlik beyaz ırk broiler, yumurtalık beyaz ırk ligorin (leghorn) ve etlik 5-6 kilo gelenleri de brahma ve ya dev chochin olarak tahmin ediyorum.

MeyveliTepe
17-01-2009, 18:55
Linkte ilginç bir kümes tasarım (http://www.backyardchickens.com/web/viewblog.php?id=3415)ı var. Hoşuma gitti. Bizim kümesi bundan yararlanarak yapabilirim diye düşünüyorum.

RIFAT67
18-01-2009, 20:23
Sn Rıfat67;
Yeni gelenleri kümeste horozun göreceği bir yere tel örgü içine al. Fiziki olarak temas etmesin. Zamanla alışır. Çünkü bir horoz haremine çok tavuk almak ister. Yeni gelenleri zor kabul ederler. Pek paylaşımcı değiller. Zamanla alışır merak etmeyin.Selamlar.

Sayın Efe-Can, bilgi için teşekkürler.

Bahsetiğiniz gibi ayırdım, bir müddet sonra tekrar bir araya getirecegim.

Rıfat

yolac
29-01-2009, 18:25
Arkadaşlar,
Yazılanları,resimleri verilen siteleri büyük bir keyifle izlemekteyim.
Üçbeş tavuğum benim de oldu nihayet.Zor buldum ve toparladım.Ancak benim niyetim maksimum 7-8 adet fakat değişik cinslerde olması.
Bu baharda 2-3 adet değişik cinslerden İstanbul,Kocaeli civarlarında nerelerden bulabilirim.Bu konuda bilgi verilirse sevinirim.
Herşey gönlünüzce olsun...

okutkan
08-02-2009, 13:58
Bana danışmak isterseniz msn adresim cusas_03@hotmail.com
Küçüklüğümden beri civciv besleyip büyütüyorum. Tavuk-horoz larla ilgili gereken herşeyi biliyorum. REsimlerdeki Horoz ve tavukları civciken almıştım. Şimdi horoz bana bile efelik yapıo:D

http://img444.imageshack.us/my.php?image=98575243jd7.jpg
http://img444.imageshack.us/my.php?image=39992425ij8.jpg
http://img14.imageshack.us/my.php?image=80275199js0.jpg
http://img444.imageshack.us/my.php?image=41552507ta5.jpg

Todor
08-02-2009, 14:22
Fotoğraflarınızı foruma yüklemenizi rica ediyoruz. Ama ilk olarak forum kurallarını okuyunuz. Hoşgeldiniz.

Kudret
08-02-2009, 17:52
Fotoğraflardaki (Resimlerdeki) Horoz ve tavukları civciken almıştım. Şimdi horoz bana bile efelik yapıo:D

Ben sahibine efelik yapan horozlardan pek hoşlanmıyorum.:p O yüzden Dev Koşhin (cochin) cinsi horozumu çok seviyorum. İnsancıl ve cana yakın. ;) :D

berduray
08-02-2009, 18:39
Bu başlık çok kışkırtıcı olmaya başladı.

bahtiyar02
09-02-2009, 19:42
sevgili dostlar bende dev koşin,brahma, berat ve fizan tavukları besliyorum.ayrıca dört adet bıldırcınım var.evde bulunan hobi amaçlı kuluçka makinemlede tavuklarımı çoğaltmaya çalışıyorum.işte 02 Ocak 2009 doğumlu çivcivlerim.;)
saygılarımla

berduray
09-02-2009, 20:45
Ne kadardır kullanıyorsunuz makinayı? Memnun musunuz? Kaça almıştınız, ne zaman?

Biraz arka arkaya sordum galiba...

Civcivleri görüp imrenmemek mümkün mü? Maşaallah...

Ben de almak isterdim kuluçka makinesi ama 250 ytl imiş.

Todor
09-02-2009, 20:52
250 iyi rakkam. Çünkü içinde zamanlayıcı var, ısıtıcı var, termostat var, ayrıca günde belirli sayıda (en az 4 kez) yumurtaları döndüren bir sistem ve bir motor var. Bunların maliyetini hesaplayınca 250 az bile.:)

merakli57
10-02-2009, 00:47
sn bahtiyar02 bende kuluçka makinası aldım 100ytl ama 4 seferde ancak 3 ördek çıkartabildim ekim ayında 2 adet 5 subattada 1 adet ayrıca 2 dişi 2 erkek ördeğim var her gün 2 yumurta alıyorum ama yumurtalardan yavru alamıyorum şimdi yeni dijital termostet aldım bakalı ne olacak kış yumurtaların döl durumu nasıl acaba

bahtiyar02
10-02-2009, 10:05
sevgili berduray...yaklaşık 2 yıldır makineyi kullanıyorum gayet memnunum.Makinemi 100tl aldım.Makinem manuvel yani elle çevirmeli. yumurta çevirmelerini günde 3 kez yapıyorum nem oranını kendim ayarlıyorum.benim gibi birkaç dostum kendi makinelerini kendileri yaptı.piyasada 100tl ile 600tl arası hobi yani küçük makineler veya tam otomotik kuluçka makineleri mevcut.bazı sitelerde kendin yap başlığıyla uygulamalı makine yapımları var.istenirse kendinizde yapabilirsiniz.

Todor dostumun dediği gibi şayet tam otomotik bir makineye sahip olmak isterseniz ekonomik olarak biz hobiciler için pahallı gelebilir.

sevgili merakli57 dostum.ördeklerin kuluçka dönemi 28 gündür bunun yanında kış şartlarında kümes sıcaksa yumurtlamaları devam eder.yumurtaların döllü olması tüm hayvanların sağlıklı beslenmeleri-hava şartları en önemlisi erkek ördeğin yumurtayı döllemesi.genelde genç cinslerde ilk yumurtalar boş çıka biliyor.bildiğim kadarıyla ördeklerde yumurtaların döllenme oranları diğer türlere göre bayağı yüksektir.
makinenizde ısı sabit değilse nem ve çevirme zamanında yapılmazsa yumurtaların bozulmasına sebep olur.makineniz hakında ön bilgi verirseniz daha çok yardımımız dokunacağına inanıyorum.saygılar

berduray
10-02-2009, 14:12
Ben bir bakayım şu kendin yap sitelerine, teşekkürler verdiğiniz bilgiler için Sayın Bahtiyar.

berduray
10-02-2009, 14:54
Benim merak ettiğim ise, yumurtanın dış kabuğunun rengini belirleyen ne?.


Tavuklar niçin sarı veya beyaz gibi farklı renkte yumurtlarlar?

--------------------------------------------------------------------------------

Yumurta kabukları, beyazdan kahverenginin değişik tonlarına kadar farklılık gösterebilir. Bu, tamamen tavuğun genetik yapısına bağlıdır. Yani, tavuğun beslenmesiyle ya da besin değeriyle ilgili değil. Kahverengi kabuk, yumurta oluşumu sırasında tavuğun kabuğunda boya maddesi depolanması sonucu ortaya çıkar. Kahverengi boya maddesi, hemoglobinin bozulma ürünü olan �oopophyrin�dir. Beyaz Leghorn cinsi tavukların yumurtalarının kabuk rengi beyazdır. Rhode Island, New Hamshire ve Plymouth cinsi tavukların yumurtaları ise, kahverenginin değişik tonlarında olurlar. Hangi tavuğun, ne renk yumurta yumurtlayacağını önceden tahmin etmek mümkün. Eğer tavuğun �kulak memesi� beyazsa, yumurtası da beyaz; eğer kırmızıysa, yumurtası da daha koyu renkli olur.

bahtiyar02
10-02-2009, 22:30
sevgili berduray bildiğimiz yumurta renklerinden farklı birde yeşil yumurta var.Bu tavuk yumurtasından dolayı ülkemizde yeşil yumurtacı olarak isimlendirilir.
verdiğiniz bilgiler için ayrıca çok teşekkür ederim.saygılar

ARAUCANAS(YEŞİL YUMURTACI)

ORİJİNİ ............................................... GÜNEY AMERİKA

RENKLERİ.................................BEYAZ - SİYAH YABAN RENKLERİ

SENELİK YUMURTA ADEDİ.......... 170 ADET

YUMURTA RENGİ.............................. YEŞİL - MAVİ

ERKEK AĞIRLIK.................................. 2000 Gram

DİŞİ AĞIRLIK.................................... 1600 Gram

TEPE TÜYLERİ................................... YOK

SAKAL............................................. ....... VAR

BACAK TÜYÜ...................................... YOK

TIRNAK............................................ ..... 4 ADET

İBİK.............................................. .......... KÜÇÜK BEZELYE TİPİ



ÖZELLİKLERİ

ARAUCANAS LAR ÇEŞİTLİ RENKLERDE OLABİLMEKTEDİR HATTA AYNI RENKTE DİŞİ VE ERKEKTEN DEĞİŞİK RENKLERDE YAVRULAR ALMAK BU CİNSLERDE MÜMKÜNDÜR ŞÜPHESİZ ARAUCANAS IN EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ YUMURTASININ RENGİ YEŞİL VE TONLARI OLMASIDIR UFAK VE ORTA BOY OLMAK ÜZERE İKİ CİNSİ VARDIR HOROZLARIN VE TAVUKLARIN ÇENE ALTINDA SAKALLARI BAŞIN İKİ YANINA KADAR BÜYÜYEBİLİR HAREKETLİ HAYVANLARDIR.

KAYNAK:http://www.parkhayvancilik.com/araucanas.htm

RESİM KAYNAK:http://www.alibabaciftligi.com/tavuk/araucanas.html

habibe
11-02-2009, 08:36
Eğer tavuğun kulak memesi beyazsa, yumurtası da beyaz;
eğer kırmızıysa, yumurtası da daha koyu renkli olur. muş. Çok teşekkür ederim Berduray
Şimdi de şunu düşündüm. Acaba beyaz kabuklu yumurtayı mı tercih etmeli?.
Koyu renkli olan yumurta da hemoglobin bozukluğu sonucuna varırsak?.
(bu da yumurta mı tavuktan,tavuk mu yumurtadan çıkar durumuna benzedi )

berduray
11-02-2009, 10:53
Öncelikle Sayın Bahtiyar'a bilgi aktardığı için teşekkür ederim, yeşil yumurtanın varlığından haberdar oldum, bir de bundan temin edeyim gibi bir fikre de sahip oldum sayesinde, şimdilik nasıl olacak bilmiyorum da...


Konu epey ilerlemişken ben hala kuluçka makinasında kaldım.

Nette ev yapımı ıceboxdan, kontrplağa kadar çeşit mevcut. Ama beni çok aşan teknik konular var.Havalandırma fanı, çevirme teknikleri, termostat benim bunları yapmam zor, elektrik konularında hiç anlamam.



Bir forumda da göz attığım sayfalar içinde elektrikli battaniye kullanma fikri vardı. Bana en yakın seçenek bu gibi geldi.


(Forumdaki konular yaklaşık 100 sayfaydı hepsini okumama mümkün değildi.)



Ama çekincelerim var, şayet elektrik işinden anlayan arkadaşlar varsa bilgi verebilir mi?

Başta şunu belirteyim elektrik ve nemin bir arada olmaması gerektiğinin bilincindeyim. Ama kuluçka süresinde neme de ihtiyaç var. Bunu bir şekilde battaniyeye asla temas ettirmeden hallettim diyelim.

Peki bu elektikli battaniye 21 gün süreyle nonstop çalışacağı için bir problem olur mu?

Diyelim ılık ayarda 21 gün prizde kalınca kontakt, priz , kablo ısınması yapar mı?


(...ki eşimin bu konuda şiddetli itirazları var ve benim de neden olmasın şeklinde karşı itirazlarım ; mantıklı bir biçimde ikna edilmem lazım)

Elektrikli battaniyenin ılık ayarı olması gereken kuluçka ısısını sağlar mı?

Bendeki battaniyede şu bilgiler var 220 volt, 80 watt.

Acil bilgilenmem lazım, fikirlerinizi bekliyorum.

Todor
11-02-2009, 17:10
Ben aklımın erdiğince cevap vereyim. Kaliteli bir elektirkli battaniye nemden sudan etkilenmez. Bu battaniyenin kullanım klavuzunda belirtilir. Düşün ki, battaniyeyi yaşlı bir hastada kullandınız. Hasta altını ıslatırsa çarpılacak mı? Hayır, elektirkli battanbiye rutubetten ve sıvıdan etkilenmez.

Elektirkli battaniyenizi 365 gün boyunca çalıştırabilirsiniz. Bir problem olmaz.

Elektirk tesisatınızın kalitesine bağlı olarak kontak yapabilir. Ortalama bir tesisatda böyle bir sorun olmaz.

Elektrikli battaniyenin sağlıyacağı ısı, dış ortam ısısı ile doğru orantılıdır.

Ortam çok soğukta olsa, çok sıcakta olsa civcivleriniz ölecektir. gece oda ısısı diyelim ki 10 dereceye düştü. Sizin battaniyeniz aynı güçte ısıtmaya devam ediyor. Yumurtaların sıcaklığı 20 dereceye düşecek. Civcivleriniz ölecek. Öğle vakti oda sıcaklığı 27 dereceye çıkacak, yumurtalarınız 50 dererceyi görecek. Civcivleriniz gene ölecek.

Önemli olan belirli bir sıcaklıkta sabir tutabilmek. Yanlış hatırlamıyo isem bu sıcaklık 38-40 C dereceydi. İkinci faktör rutubet, üçüncü faktör hareket.

Eğer ben günde 3-4 kere elimle yumurtaları yarım tur döndüreceğim derseniz, 200W bir termostatlı akvaryum ıstıcısı alın. Gerekli ısı derecesine ayarlayın, su dolu bir kavanoza uygun şekilde yerleştirin. Böylece sabit sıcaklık ve rutubet sorununu halledersiniz. Bütün sistemi ve yumurtaları bir strafor kutu içine yerleştirin. Size yumurtaları elle çevirmek kalır. %50 fireyi göze alın.

1-2 saat elektikler kesilirse civcivleriniz gene ölecektir. Kavanozdaki su azalınca üzerine su ilave etmezseniz ısıtıcı yanar, civcivler gene ölür. Civcivler çok kolay ölür.

Civcivler çıktıktıktan sonra termostatı 24 dereceye ayarlayarak civcivleri aynı düzenekte büyütebilrsiniz. İlaveten bir de ışık gerekecektir.

En iyisi ve en temizi bir tane gurk olmuş tavuk ve döllü yumurta satın alın ve bırakın kendisi çıkarsın. O hem ısısını, hem rutubetini, hem çevirmesini kendisi halleder. Civcivler çıktığında da onları bi güzel gezdirir, karnını doyurur.

berduray
11-02-2009, 22:13
Valla bu iş bu kadar hassas terazideyse PES diyorum, ben pazardan civciv almaya devam edeyim, ve satıcılara da çok pahalı demeyeyim, cık cık...

berduray
11-02-2009, 22:20
Peki 1 soru daha normalde gurk olmayan bir tavuk gurk yaptırılabilir mi?

Yani tabiat ananın doğal döngüsüne müdahale edilebilir mi? Bu mümkün mü?

A.Şahin
11-02-2009, 22:58
Genelde çoğu köy tavuğu **** melez ırklar kuluçkaya yatmaya meyillidir. Bu bahar ve yaz aylarında daha sık olur. Eğer tavuğunuz gurk değilse bile follukta fazla yumurta bıraktığınız takdirde sıcak aylarda gurk olur.Önemli olan devamlı aynı yere yumurtlaması yani yerini değiştirmediğiniz sürece yumurtlamayı kestiği an kuluçkaya yatar. Makine işiyle şimdilik uğraşmayın derim çünkü bunun için gerçekten deneyim gerekiyor. Ama yinede tecrubelerim dahilinde el yapımı makine konusunda yardımcı olurum. En iyisi kuluçkaya sık yatan bir cins ile başlayın en kolay ve doğal olanı :) bunun için en çok bulunan hintler biçilmiş kaftan. Brahma, chochin,ispenç,habeş bunlarda yaz kış demez çok sık kuluçkaya yatar.

berduray
11-02-2009, 23:29
Çok teknik olmayabilirse..(.ne demekse ) yani uygulayabileceğim bir projeyse çünki elektrik, elektronik bilgim "0" dinlemek isterim.

Nette biraz okudum ve daha okurken daraldım, voltlar, amperler , termostat ayarları bana mars kadar uzak...

Biz kızlarımıza organik tavuk eti yedirerek büyütmek istiyoruz ve evdeki 3 tavuğu en ekonomik nasıl çoğaltabiliriz peşindeyiz.

Piyasada şu an en ucuz kuluçka makinesi 250 ytl'den başlayıp, yumurta kapasitesine göre 600-700'e varıyor.

Evde çok teknik olmayan yapabileceğim bir şey var mı ? onun araştırmasındayım, aslında battaniye güvenilir bir şey miş ama eşim ikna olmadı, yangın çıkabilir endişesi var...

berduray
11-02-2009, 23:48
Yazdığım bir sayfa yazı fırtınanın azizliğine uğradı, tekrar kaybolmaması adına en kestirme yoldan cevabımı yazayım.

Bodrum mevsim itibariyle bahar ayının pek az yaşandığı bir yer.

Kuluçkaya 10 yumurtayla yatan tavuk sadece birini çıkarabiliyor. Köylü aniden bastıran sıcaklar sebebiyle sarı kıvrım denilen bir olayın olduğunu söylüyor.

Diğerleri cılk, kokmuş yumurta olarak kalıyor.

Niyetim şimdilik serin giden havalarda elimdeki 2 tavukla kuluçka dönemini atlatabilmek ve kızlarıma tamamen organik tavuk ve yumurtası yedirebilmek.

Bu kadar soruyu ondan soruyorum.

Vakit ayıran herkese teşekkür ederim.

A.Şahin
12-02-2009, 00:46
Tavuk sayınızı arttırmalısın 5-10 tane olmalı tabi bırde horoz. Benim ocak şubat ayında bile kuluçkaya yatan tavuklarım var yani yazın sıcak olur diyorsanız kışında yatar mutlaka ama yazınki kadar çok olmaz. Kuluçkaya yatan tavuğu folluğuyla başka bir yere alabilirsiniz sıcaktan koruma amaçlı , bu merdiven altı bile olabilir karanlık, serin vs.. Her zaman öncelikle tavukla deneyin derim.
El yapımı makine içinse; sadece tavuk ve bıldırcın yumurtası cıkarabileceğiniz bi tarif verebilirim. Gerekli olan malzemeler : kabin( eskimiş bi buzdoladı ısı yalıtımı bakımındanda çok iyi iş görecektir) , termostat (ısıyı belli ayarda tutacak) ,küçük bir fan( kabine ısıyı eşit olarak yayacak), ısıtıcı( birkac ampül **** elektrikli soba ısıtıcısı veya elektrikli battaniye telide bu işi görür). Yumurtaları koyacak bir kaç viyol (pencere sinekliği şeklinde fanın srikülasyonunu engellemeyecek şekilde). Termometre ve nemi sağlayacak su kapları. En önemli şey ısı,nem, yumurtaları hareket ettirmek (günde en az üç kez) ve temiz hava.

bahtiyar02
13-02-2009, 18:54
sevgili berduray şayet geniş kapsamlı tavuklarla ve kuluçka makinesi ilgili bir site sorarsanız size benimde üyesi olduğum www.kulucka.net adresini kesinlikle tavsiye ederim.bitki derseniz agaclar.net ama tavuklar içinse kulucka net derim.her türlü sorularınızın cevabını bulabileceğiniz bir ortam.tamamen hobicilerin bulunduğu bir site.
saygılar

Beyaz Gece
13-02-2009, 19:09
Bu başlık çok kışkırtıcı olmaya başladı.

katılıyorum :/
acaba bizdemi basak ne :P
ev arkdaşlarım kesin onlardan önce beni keserler

berduray
13-02-2009, 19:53
Evet göz attım ve evde kuluçka makinası yapabilir miyim fikrine bu siteden bulaştım zaten ama zor, bakalım bulacağım uygun bir makine.

Teşekkürler.

Faruk
13-02-2009, 20:18
Bahtiyar bey kuluçkayla ilgili verdiğiniz net sayfası çok güzel baya yararlı bilgiler var teşekkürler...

berduray
14-02-2009, 00:21
Benim yaptığım kısa araştırma neticesi şu en ekonomik satıcı Burdur'daki.

Ama Sayın Bahtiyar'ın üye olduğu forumda makineden muzdarip olanlar olduğunu okudum. Piyasanın epey altında bir fiat olması zaten aklıma kılçık düşürmüştü.

Şimdi kararsız kaldım anlayacağınız, aramızda dediğim makinayı alan, kullanan , memnun olan, olmayan görüş belirtebilir mi?

Cumhur Tonba
15-02-2009, 21:16
Peki 1 soru daha normalde gurk olmayan bir tavuk gurk yaptırılabilir mi?

Yani tabiat ananın doğal döngüsüne müdahale edilebilir mi? Bu mümkün mü?

Sayın Berduray.
Bunun birkaç yolu var. Bu soru final imtahan sorumuzdu.

1. Yumurtalar Tavuğu yatıracagğınız yere konur. Tavuğun üstüne ayakta kalşamıyacağı kadar bir sepetle örtülür. Mecburen yatar. Zaten yumurtalar ısınınca analık içgüdüsü ile genellikle kakmaz. Sepeti alabilirsiniz.

2. Tavuk ayaklarından tutularak başınızı üstünde 10-15 kere çevrilir. Sersemler. Yumurtaların üzerine bırakılır. Yine yukardaki gib olur.

3. Tavuğa biraz rakı içirirsiniz. Sarhoş olur. Ayakta duramaz. Ayılıncaya kadar yumurtalar ısınmış olur. Aynı sonuç.

Bunlar şaka niyetine yazdığımı zannetmeyin. Gerçek.
Saygılarımla.

bahtiyar02
15-02-2009, 22:25
sevgili faruktalas çok teşekkür ederim aslında tavuklar konusunda türkiyede belli başlı bir kaç firma üretip satıyor bunlar..
http://www.alibabaciftligi.com/
http://www.parkhayvancilik.com/ bu iki siteyide tavuklar konusunda öneririm.

sevgili berduray. inanın nette araştırdığınızda bir çok kişi makine üretip satıyor veya kendisi hobi amaçlı kendisi kullanıyor.makinelere gelince evet yerli imalat olarak www.devpet.com firması da makine üretiyor. genel mahiyette bitkiler ile ilgili ürünlerini firmayı incelediğinizde göreceksiniz.
ithal makinelere oranan aynı makine özellikleri ama fiyatları daha uygun gibi.
bahsettiğim sitede yani www.kulucka.net adresindeki dostlarımızda değişik türde kendilerinin yaptığı makineleri kullanmaktadırlar.saygılar

bahtiyar02
15-02-2009, 22:36
Orjinal Mesaj Sahibi berduray
Peki 1 soru daha normalde gurk olmayan bir tavuk gurk yaptırılabilir mi?

Yani tabiat ananın doğal döngüsüne müdahale edilebilir mi? Bu mümkün mü?

sevgili berduray ben bu güne kadar çok uğraşmama rağmen tavuklarımın hiç biri tabi yollar dışında gurk olmadığı halde zorla gurka yatıramadım. hatta halk dilinde yumurta gurku denilen geçici bir gurk döneminde dahi tavuklar yumurtaya yatmadı.24 saat kapalı kaldı yumurtalaın çoğunu kırmıştı.benim bildiğim hiç bir tavuk zorla gurkka yatırılamaz.
saygılar

Todor
15-02-2009, 23:11
Kırmızı biber, bira mayası, ekmek hamuru, tavuğun kuluçkaya gelmesini sağlayabilir.

kaju
15-02-2009, 23:59
Biraz özel hayata karışmış gibi olucam ama ben tavuk ve horoz'un ilişkisini hiç anlamıyorum. Civciv olması için horoz şart ama nasıl oluyor? :)
Civcivleri leylekler mi getiriyor? :)

Todor
16-02-2009, 00:16
Dişi eşey hücresi yumurta, erkek eşey hücresi spermle döllenir ya da partenogenetik olarak uyarılır. Yumurta, spermleri kendine çekmek için bazı özel kimyasallar salgılar. Yumurtanın mukopolisakkrit dış kısmının salgıladığı bu kimyasala Fertilizin denir. Her yumurta hücresi, kendi türüne uygun fertilizin maddesi salgılar.

Eğer yumurta suyu kılcal bir boru içersine konursa, spermalar bu kılcal borunun ağzında toplanır. Bu kemotropizm hareketidir. Döllenme sırasında sperm yumurtaya değer değmez, Antifertilizin denilen maddeyi salgılarak yumurta fertilizini nötralize eder.

Döllenme sırasında akrozomdan salınan "Hyaluronidaz" enzimi ile yumurtanın dışındaki Corona radiata'yı eriterek spermin yumurtaya ulaşması sağlanır. Sperm yumurta içersine girer girmez, girdiği yerden başlayarak bir döllenme zarı oluşturur. Buna Kabuk Tepkimesi denir. Bu tepkimenin nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemekle beraber, deneysel olarak bu zar kaldırıldığında birçok spermanın yumurtaya girmesine olanak tanır.

Kural olarak bir yumurtaya bir sperma girer, (Monospermi), fakat bazı hayvan gruplarında birden fazla sayıda sperm yumurtaya girebilir (Polispermi). Döllenme zarı oluştuktan sonra hiçbir sperm yumurtaya giremez. Birleşme sırasında iğ iplikleri çekirdeğe yaklaşır ve daha sonra ikiye ayrılarak birbirinden uzaklaşır. İğ ipliklerinin oluşumu mayozu ve segmentasyonu başlatır. Normalde yumurta hücresinin geçirgen olmayan zarı, döllenme sonrasında geçirgen hale gelir ve metabolik aktivitesini arttırır. Yumurta, hücre içindeki depo besinleri kullandıktan sonra, zar aracılığıyla madde alış verişi yapmaya başlar. Döllenme öncesinde bulunmayan enzimlerin sentezine ve protein sentezine başlanır. Böylece segmentasyon başlar ve gelişme devam eder

Kaynak (http://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6llenme)

Selahattin Yılmaz
16-02-2009, 00:16
Sevgili kaju bu sorunuzu google (http://www.google.com.tr/search?q=tavu%C4%9Fun+d%C3%B6llenmesi&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a) ye sorsanız daha net cevaplar elde edersiniz. Şimdi ortalık yerde leyleğin civcivleri tavuğa nasıl horoz aracılığı ile teslim etttiğini (http://volkanderinbay.net/tarimnet/tavuk.asp?konuno=5) mi anlatalım yani.

kaju
16-02-2009, 00:41
Google da arattım elbette ama bulamadım.
Doğal bir doğa olayını sormamın tepki alacağını düşünmedim. Ahlaki sınırlar içinde, bilimsel terimleri ile paylaşılabileceğini düşünmüştüm. Kötü bir niyetle sormadım.

bahtiyar02
16-02-2009, 08:58
sevgili Todor.. inanın bahsettiğiniz (Kırmızı biber, bira mayası, ekmek hamuru,)bunları kullandım başarılı olamayıncada piyasada gurk tavuk satın aldım.bu gurk olayından dolayo 80 adet yumurtayı telef ettim.sonuçta hobi amaçlı bir kuluçka makinesi aldım.şimdilik memnunum.
saygılar

Faruk
16-02-2009, 19:07
Bence de gurk olmayan bir tavuğu zorla gurka yatırmak çok anlamsız ve yapılmaması gereken bir durum sanki işkence gibi. Bunu bir yakınımız hindi de denemişti başarılı da olmuştu ama bana göre değil. Doğal yollardan gulk olmasını beklemekten başka şans yok.

Faruk
16-02-2009, 19:13
Bir anaç tavuğun yumurtadan yavruları çıktığı anlarda yanına piyasada satıla civcivlerden konulduğu anda onuda yavrusu gibi benimsemesi ve kendi yavrularından ayırmaması bana çok ilginç geliyor. Bana birisi bu durumu açıklayabilir mi? Zira yan komşumuz geçen sene anaç tavuğunun yanına tavuğun kendi 2 yavrusu haricin de 20 tane piyasada satılan beyaz civciv kodu ve anaç tavuk bu 20 yavruyu kedilerle baş ederek bir kısmını büyüttü.

berduray
18-02-2009, 15:01
Kırmızı biber, bira mayası, ekmek hamuru, tavuğun kuluçkaya gelmesini sağlayabilir.

Nasıl yapılır detay lütfeder misiniz?.

Kırmızı acı biberi yemine mi karıştıracağım? Acı diye yememezlik yaparlar mı?

Hamuru yoğurup önüne mi koyayım? Midesine dokunmaz mı?

Bira mayası dediğiniz bildiğimiz kuru maya mı? suyuna mı katacağım , aydınlatır mısınız?

10 Kadar yumurta topladım komşulardan filan folluğa koydum ama3-4 tavuğun dönüp baktığı yok. Benim hayvanlarda analık içgüdüsü kalmamış, onları motive etmem lazım.

Todor
18-02-2009, 18:44
Kırmızı biberi yemlerine karıştırın.
Mayalı ekmek hamurunu kurutun, ufalayıp, yemlerine karıştırın.
Bira mayasını su ile karıştırın, buğdayı bir gece bu karışımda bekletin.
Yukarıda saydıklarımdan sadece bir tanesini bir kez uygulayın. Daha fazla yaparsanız, yumurta kanallarının yağlanmasına ve tavuğun yumurtlamamasına yol açarsınız.

Tavuklarınızın analık içgüdüsü vardır. Sadece doğru koşulların gerçekleşmesini bekliyorlardır.

Kuluçkaya gelirlerse gelirler, gelmezlerse gelmezler. Yapacak çok bir şey yok. Fakat 10 yumurta az. Daha fazla yumurta koyablirsiniz, 25e kadar yolu var. Sayıyı az buldukları için yatmıyor olabilirler. Yumurtaları tavukların her zaman yumurtladığı folluğa koyun ve bekleyin. Kendileri gerekli sayıya ulaşınca yatarlar.

berduray
18-02-2009, 20:04
Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim, deneyeceğim.

Faruk
18-02-2009, 23:48
Todor bilgileriniz çok ilginç geldi bana. Siz bu yöntemleri ayrı ayrı denediniz mi?
Üst komşumuzun tavukları doğal yoldan hiç bir yöntem uygulamadan yaz kış gurka yatıyorlar.

Todor
19-02-2009, 05:11
Bu yöntemleri köylülerden öğrendim. Onların kullandıkları yöntemler. Benim de 10 yumurtayı bir arda görünce gurk olan tavuklarım vardı ama o ırkı kaybettim. Ya tilki kaptı ya atmaca kaptı. Ama son 3 senedir hiç kaptırmıyorum. Çünkü çok iyi bir köpeğim var, atmacaya bile saldırıyor.

bahtiyar02
19-02-2009, 07:57
genel mahiyette bazı tavuklar tabiri caisse cins oluyor.örenek:kendi yavrusu olmadığı halde çok iyi bir bakıcı anne oluyorlar.çok gurk olanlar vardır.ama ne yazık ben hiç denk gelmedim.kuluçka makinemde çıkan 4 adet civcive 3 aylık civciv çok güzel annelik yaptı.
hindilerin zorla kuluçkaya yatırılabiliyor.bendeki hindiyi tavuk yumurtası koydum civcivler çıktıktan sonra civcivleri aldım altına tekrar kuluçkaya yatırdım. ama kesinlikle tavsiye etmem hindinin çok zayıfladığını ve kendisini toparlamak için uzun bir süre iyi bakılması gerektirir.bence tavuk veya diğer türleri zorla gurka yatırmak yanlış bir yöntem.onun için kuluçka makinesi aldım kullanıyorum.tavuklarda telef olmuyor.
saygılar

yolac
19-02-2009, 16:36
Sayın Bahtiyar 02,
10 Şubat 09 tarih 80 no.lu mesajınızdaki,yeşil yumurta ve o güzelim horoz ve
tavuklarınızı gördüm.Zevkleriniz için sizi gönülden kutluyor,tebrik ediyorum.
Bildirdiğiniz sitelerden o tavukları 1,2 adet gibi az miktarda sipariş verilebilirmiyiz ,yeşil yumurta satışları da yok galiba.Benim tavuklardan biri ocakta diğeri şubatta gurk oldular.Mevsim kış olduğundan yatırmadım.

Her şey gönlünüzce olsun.

enes58
20-02-2009, 21:06
vgs kuluçka makineleri çok güzel hobi olanları

bahtiyar02
20-02-2009, 22:26
sevgili yolac dostum iyi dileklerin için çok teşekkür ederim.. yeşil yumurtacı benimde elimde yok ancak http://www.alibabaciftligi.com/ adresinde var bende nisanı bekliyorum.burda istediğiniz adeti söylediğinde sahibi ALİ Bey sağolsun gönderiyor.iletişim bilgilerinde telefonu var aradığınızda rahatlıkla cevap verecek ve yardım edeceğine inanıyorum.saygılar

berduray
21-02-2009, 12:26
Baktım elimde biramayası kalmamış, ben de Cumhur Bey'in mesajını da dikkate alarak 1 kutu birayı biraz yemle karıştırıp bir gece beklettim.


Ertesi sabah ve akşam bu yemden verdim.

Komşulardan da yumurta buldum sayı şu an 18 ama hala folluğa bakan yok, aylak aylak gezmeye devam ediyorlar.

Birkaç gün daha bekleyelim bakalım etkili olacak mı?

(Cumhur Bey'in dediği gibi) Olmazsa bir çilingir sofrası kuracağım artık onlara kümese yakın bir yerde:)

yolac
21-02-2009, 14:25
Sevgili bahtiyar 02 kardeşim,
Alakanıza candan teşekkürler,Nisanı iple çekiyorum.
Kalın sağlıcakla

Kudret
21-02-2009, 16:15
Çocukluğumdan hatırladığım, yumurtaların üstüne tavuğu oturtup sepet kapatırlardı. Acaba bu gurk olması için mi yoksa ikide bir yumurtaların üstünden kalkmasın diyemi yaparlardı?

berduray
21-02-2009, 16:15
Bende sorular biter mi?


Şu ellerimle Denizli'lerden civciv iken dolar üzerinden getirip, büyüttüğüm şahane yaratık neden kısacık öter?

Irkının özelliğini mi yansıtır öterken, yoksa etraftaki detone, soyu sopu belli olmayan karışık horozlardan etkilenip kendine göre bir ötüş mü bulur?

Hakikaten horozlar birbirlerinin sesini mi taklit eder, ne olursa olsun kendi cinsi gibi mi öter?

onuruygun
22-02-2009, 03:31
Nasipse yeni evin inşaatı tamamen Mayıs gibi bitiyor ve sonunda bu beton yığınından kurtulup bahçeli eve kavuşuyorum. Bahçeli bir eve geçmek, tavuk kümesi kurmak babamla benim hayalimiz diyebilirim. Konuda emeği geçen, bilgisini paylaşan herkese çok teşekkürler.

Bir de aklıma takılan bir nokta var. Ördekler ile tavuklar aynı kafeste olur mu yoksa ayrı bir yer yapsam daha mı uygun olur? Aralarında kavga dövüş olur mu?(özellikle horozdan yana korkum var)

Tavuk yumurtasının döllenip döllenmediğini, içinde civciv olup olmadığını nasıl anlarız? (Tavaya yumurtayı kırıp 2-3 cm'lik civciv cenini görmeyi kimse istemez)

enes58
22-02-2009, 16:45
Pazarda satılan beyaz civcivlerin cinsi ne acaba?

berduray
22-02-2009, 17:39
Profesyoneller için döllü yumurtayı gösteren lambalar var ama amatör olarak nasıl anlaşılır bilemiyorum?

Bu konuda yazışırken değişik kuluçka makinası ticareti yapan linkler verilmişti, oradan detaylı araştırma yapabilirsiniz.

berduray
01-03-2009, 14:48
Horozumla ilgili soruya cevabı olan yok galiba...


Bira mı işe yaradı, yoksa zamanı mıydı bilemeyeceğim, benim kız dün kuluçkaya yattı.

22 yumurta var ve bir tanesi çift sarılı olan yumurtalardan.


Şu halde;

Çift sarılı yumurtadan ikiz civciv çıkar mı?

ufuk22
01-03-2009, 17:21
bende bu çok merak ederdim bence 1 tane çıkcak çünkü 2 civciv 1 yumurtaya sıgmaz

Faruk
02-03-2009, 22:32
Maşallah Berduray 22 yumurta üstüne yatması müthiş bir şey. 22 yumurtanın hepsinden civciv çıkarsa çok müthiş olur galiba...

bahtiyar02
06-03-2009, 12:45
sevgili berduray yumurtalarda çift sarılı genelde denk geliniyor.ama yavru alındığını hiç duymadım.yumurtaların çift sarılı olması hormanal olabileceğini okumuştum.bende şimdiden merak ettim.sonuçları sabırsızlıkla bekliyeceğim.saygılar.

Todor
06-03-2009, 15:24
Yumrutalar döllü mü? Genelde çift sarılı yumrutalar marketlerde, şarküterilerde satılıyor ve dölsüz oluyorlar.

thares
17-03-2009, 18:16
Meğerse Herkes Tavuk Yetiştiriciliğinden Anlıyormuş
Bilgilerinizi Paylaştığınız İçin Hepinize Teşekkürederim

berduray
17-03-2009, 18:36
Afedersiniz arkadaşlar, burayı kaçırmışım, son forum ayarlamalarından sonra yeni mesaj olmadığını sanıyordum.


Sayın Todor'un sorusu yumurtalar döllü mü? Öyle olmasını umuyorum, gözlemlediğim kadarıyla gayet normal periyodda giden bir cinsel yaşamları var.


Benim kümeste 2 horoz var, yan komşumda da 2-3 tane horoz var, arada karışık da gezdikleri oluyor, bahçe etrafında.


Fakat son günlerde dikkatimi çeken bir şey var, tavuk bazı yumurtaları kenara ayırır gibi...

Folluğa her baktığımda 2- 3 tanenin folun dış kısmında kaldığını gördüm.

Ben öğle vakti yem attığımda yem için dışarı çıkıyor ve ben tekrar yumurtaları biraraya topluyorum, tabi tüm yumurtalardan civciv beklemiyorum da acaba yanlış mı yapıyorum.

Tavuk içgüdüsel, tanrısal vs. sebeblerle civcivin oluşmadığı yumurtaları ayırma yönünde meyilli olabilir mi?

Geçen sene kuluçkaya yatan tavuğum özenle tüm yumurtaları altına toplamaya gayret etmişti halbuki...

Bu o yumurtalardan civciv hissetmediği için mi, yoksa ara ara kendi düzenince değiştirir mi?

Havalandırmak için ara ara değiştiriyor olabilir mi? Yumurtalara işaret koymadığım için bilemiyorum tam olarak hangileri dışlayıp, hangileri altına topladığını...


Tecrübelerini paylaşacak olan dostlara minnettarım...

Ben yumurtaları biraraya toplamak için dahi olsa hiç ellemeyeyim mi? Onun kendince bir düzeni var mıdır?

nariçi
20-03-2009, 17:42
Berduray haklısın bende merak ediyorum. Bazı yumurtaları folluktan atıyorlar.
Bir sorun daha var. Birbirlerinin tüylerini yiyorlar. Bazan tüleri neredeyse hiç kalmıyor. Birinin kuruğunu yolmuşlar. Acaba vitamin eksikliği mi var. Kapalı kalıyorlar. Mısır buğday ve hayvan yemi veriyorum. Bu sorunu bilen arkadaşların bilgilendirmesini rica ediyorum.

berduray
20-03-2009, 20:01
Valla benimkiler sabahın köründen akşamın karanlığına dek tarlada geziyorlar.

Vitaminsizliğin neden olduğu kanısında değilim, olsa olsa kıskançlıktır. Ben de var bir ensesi çıplak, horozun ilgi göstermesini diğerleri hazmedemeyip gagalamışlardır.

Burada bir laf öğrendim, kumalık tavuktan kalmadır diye, ordan sistemin hiyerarşisini çözün artık:)

nariçi
20-03-2009, 20:08
Horozları kıskandıkları doğru da tavuklarında tüyünü yolup kel ediyorlar, onu anlamıyorum.

berduray
20-03-2009, 21:55
Bütün gün kapalı kalmaları iyi değil, nette baktım biraz, kalabalık kümes, yetersiz ışık, kafes yorgunluğu vs... bir sürü sebep var.

Gezebileceği kadar bir alanı telle çevirseniz, mümkünse... yazık tabi hayvan, kapan kapan strese giriyordur.

Gerçi ne şekilde , nasıl yaşadıklarını bilmiyorum ama...

Todor
21-03-2009, 06:28
Gerçi daha mevsimi değil ama, tavuk biti olursada tüylerini yolarlar.
Kuluçkaya yatmış tavuğun, folluktan attığı yumurtalar ya dölsüzdür ya bayattır.

berduray
21-03-2009, 11:30
Emin misiniz, Sayın Todor? o yumurtalardan birine bakmak için kırarsam, içinden oluşmakta olan embriyo çıkarsa çok üzülürüm, ne yapayım?

Merak ta ediyorum çok...

Todor
21-03-2009, 14:46
Kurcalarsanız üzülme şansınız var. Ama 15 gün daha beklerseniz çıkacak civcivler çıkacak, boş **** ölü embiriyo olanlar çıkmayacaktır. Beklemenizi öneririrm.

ufuk1255
21-03-2009, 15:00
kuluçka.net sitesine beklerim hepinizi çok güzel şeyler var

berduray
21-03-2009, 15:01
Peki dokunmuyorum o halde 21 günün dolmasına bir kaç gün kaldı zaten, sabredelim, o halde.

Peki bir konuda daha fikrinizi almak isterim, burada kuluçkadan çıkan civcivler , tavuğun kuluçkaya devam etmesi, (kalan yumurtaların üzerine yatması için ), anneden ayrılıp ayrı yerde tutuluyor, bir kaç gün sonra çıkan kalanlarla birlikte tüm aile biraraya getiriliyor.

Ben de böyle bir yöntem düşündüm , bazı yumurtalar sonradan koyuldu çünki, hepsi aynı gün çıkmayabilir, bir kaç gün aralıkla çıkarlar diye düşünüyorum.

Bir kaç gün evde bakabilirim ilk çıkan civcivlere...ne dersiniz?

Çünki tavuk; civciv çıkınca kalan yumurtalara aldırmadan, kuluçka olayını bitiriyor sanırım.

Tabi benimkiler farazi düşünceler, henüz civciv çıkar mı çıkmaz mı onu bile bilmiyorum, belki yumurtaların hepsi döllü bile olmayabilir.

Şunu da merak etmekteyim (netten biraz okudum tavuk sitelerini ama tatmin olmadım);

Döl olayı günlük müdür? Tavuğun o gün yumurtladığı yumurtanın döllü olması için aynı gün yumurtlama öncesi döllenmesi şartmıdır, ya da diyelim tavuk dün döllendi, bu günki yumurtayı döllenmiş kabul edebilir miyiz?

Todor
21-03-2009, 17:02
İlk civciv çıktıktan sonra, tavuk bir kaç gün daha kuluçkada yatıyor. Zaten 21 gün ortalama bir değerdir. Esasen 18-24 gün arasında sürer kuluçka.

Civcivleri evde bakacaksanız sıcaklığa ve rutubete dikkat etmeniz gerekiyor. Altları kuru olmalı, yanlış hatırlamıyorsam sıcaklık 28 derece civarıda olmalı. Eğer ortam civcivler için sıcaksa, civcivler kutunun köşelerine doğru dağılır. Fakat ortam civcivler için soğuksa, bir araya toplanırlar.

Civcivlere ilk 12 saat bir yiyecek vermemelisiniz. Henüz bağısaklarında yumurta sarısı vardır ve onunla beslenebilirler. Daha sonra haşlanmış bir yumurtanın sarısını ezerek verebilirsiniz. Sütlü ekmekde çok severek yiyeckleri, besleyici bir yemdir. Yavaş yavaş civciv büyütme yemine geçmelisiniz.

Civciv büyütme yemleri iki çeşittir. Etlik ve yumurtalık olanlar. Siz tavuklarınızı ne amaçla büyütüyorsanız o doğrultuda beslemelisiniz.

Civcivleri tekrardan tavuğun altına koyacaksanız, bunu gece tavuk uyurken yapmalısnız. Yoksa tavuk, kendi civcivleri bile olsa, daha sonradan katılan civcivleri öldürür.

Tavuğun altına bir kaç parti yumurta koymak bence yanlış. Çünkü tavuk kuluçkada yattığı sürece doğru düzgün beslenmez. Bu yüzden kuluçka süresi, uzadıkça, hayvan zorlanacaktır. Diğer yandan kuluçkada yatsın, ben kendim onu beslerim, suyunu veririrm derseniz, bu sefer tavuk yumurtaların üzerinden hiç kalkmaz ve bozulmalarına sebeb olur. Çünkü yumurtaların arada soğumaya ihtiyacı var.

Döllenme olayında, sanıyorum olay daha öncesine dayanıyor. Eğer bir tavuğu bir horozla çiftleştirip, sadece ikisinin civcivini almak istiyorsanız, 1 ay boyunca tecrit etmelisiniz. Yoksa önceki döllenmelerin civcivleri çıkabiliyor.

berduray
21-03-2009, 17:18
Aklıma bile gelmeyen çok ince konulara değinmişsiniz, mesela evlatlıktan reddetme olayını düşünmemiştim bile, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.

Bilmediğimiz şeyler var, lütfen tüm dostlar aktarmaya devam etsin, bize ışık tutarlar.

Hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın!

berduray
21-03-2009, 18:33
Ben bu olaya fazlaca mı taktım ne?

ufuk1255
21-03-2009, 18:57
evet ya bırakın tavugu rahatlıkla civciv çıkarsın bizim köyde vardı tavugumuz hiç yumurtlamıyodu takip ettik yumurtalarını bulamadık bi baktıkki civcivleerle çıkmış geliyo yani rahat bırakın

berduray
21-03-2009, 20:49
Bilinçlenmeye çalışan bir üreticiyim diyelim, keşke sizin kadar rahat olabilsem...

ufuk1255
21-03-2009, 21:17
olun

thares
22-03-2009, 17:03
Berduray haklısın bende merak ediyorum. Bazı yumurtaları folluktan atıyorlar.


Bir sorun daha var. Birbirlerinin tüylerini yiyorlar. Bazan tüleri neredeyse hiç kalmıyor. Birinin kuruğunu yolmuşlar. Acaba vitamin eksikliği mi var. Kapalı kalıyorlar. Mısır buğday ve hayvan yemi veriyorum. Bu sorunu bilen arkadaşların bilgilendirmesini rica ediyorum.



Kanibalizm
Tavukların birbirlerini gagalaması ve yaralanmasına sebep olan bir hastalıktır. Sebebi tam olarak bilinmemektedir. Özellikle kalabalık, sıcak ve çok güçlü ışık kaynakları ile aydınlatılan kümeslerde görülür. Yemlerinin iyi olmaması, tuz başta olmak üzere bazı mineral maddelerin eksik verilmesi de kanibalizm hastalığına neden olur.

Hastalık görülen kümeslerde tavuklar birbirlerinin tüylerini yolmaya, gagalamaya başlarlar. Tavuklar yaralanır. Hastalık olan kümeslerde yemlerin daha iyi ve bol verilmesi, içme suyuna tuz konulması, sıkışıklığın önlenmesi ve iyice havalandırılarak sıcaklığın azaltılması gerekir. Yaralı hayvanlar ayrılıp yaralı tedavi edilmelidir.

Tuzun verillişi (FİKRET Kardeşimizin Önerisi) ancak veriliş biçimi suya katarak değil yeme az miktarda konarak verilir. Suya koyduğunuzda hayvanlar isal olurlar. Kanibalizim daha da artar eğer kapalı kümeste ise tavuklarınız camlara kırmızı şeffaf kâğıt koyun çünkü o zaman kanı göremezler ayrıca çok kalabalık sürülerde de olur protein düzeyini artırın ve yemlerine yulaf serpin

nariçi
22-03-2009, 17:16
Sabahları kümesi geç açıyorum, Sabah 8, 9'u buluyor. Yoksa kapalı kümes dışında kafes telden 2x6 genişliğinde ve 1,5 m. yüksekliğinde alanları var. Besin önerilerinizi dikkate alacağım bakalım belki faydası olur.

thares
22-03-2009, 17:20
Bende sorular biter mi?


Şu ellerimle Denizli'lerden civciv iken dolar üzerinden getirip, büyüttüğüm şahane yaratık neden kısacık öter?

Irkının özelliğini mi yansıtır öterken, yoksa etraftaki detone, soyu sopu belli olmayan karışık horozlardan etkilenip kendine göre bir ötüş mü bulur?

Hakikaten horozlar birbirlerinin sesini mi taklit eder, ne olursa olsun kendi cinsi gibi mi öter?





Çok Üzgünüm Ancak Sizin Horozunuz Denizli Cinsi Değil Çok Üzgünüm

Denizli Horozu'nda görünüş canlı; bacaklar, boyun uzun ve kuvvetli göğüs geniş ve derin; kuyruk dik başa doğru meyilli olmalıdır. Tavukta da aynı özellikler aranır. Denizli horozlarının birinci yılda ötüş uzunlukları 20-25 sn olmaktadır.

Fiziki Özelliklerini Görmeniz Açısından Altdaki Fotoğrafı Gönderiyorum

Fotoğraf Bana Ait Değil

http://www.resimler.tv/data/media/254/denizli-horozu.jpg

berduray
22-03-2009, 22:22
Sahi mi , peki bendekinin cinsi ne acaba, bilen var mı, tüh yıkıldı hayallerim...Yalancı satıcı...

berduray
28-03-2009, 12:30
Sizlere hem iyi hem kötü haberim var.

İyi haber şu benim torunlar yavaş yavaş çıkmaya başladı.

Ancaaaakk...2 civcivimi ellemedeim annesinin yanındaydı, sabah kontrol ettiğimde ölmüşlerdi, havalar gece daha da serin olduğundan , bu sabah çıkan 3 tanesini hemen evin içine aldım, hatta birinin kabuğunu kırmasına hafiften yardım ettim.

Ancak o kadar bitkin, cansızlar ki, ayağa kalkmaya dermanları yok.

Yaklaşık 24 saat oldu kabuktan çıkalı, şekerli su vermeye çalışıyorum ama kafasını tutamıyor.

Ne yapmalıyım, ne etmeliyim, bir ilaç filan,aspirin, ne bileyim, balıkyağı vs... ne verebilirim, onları ayağa kaldıracak?

Todor
28-03-2009, 16:10
Hay Allah. Aklıma üşüyor olabilecekleri geliyor. Ortam ısısı nasıl, ortam yeterli sıcaklığa sahipte olsa, civcivler ıslaksa üşürler.

berduray
28-03-2009, 17:35
Sobanın dibindeler Sayın Todor, yünlü bir bezde de hafiften sarmaladım ama solunumları bile zor, ne yapacağımı şaşırdım.

Üzerine de gittim bir kalbur aldım nalburdan, bir de tülbent örttüm kalburun üzerine.



Vicdanımla doğanın işine karışma arasında kaldım.

Hiç ellemeseydim ne olurdu bilmem, sabah ikisini öyle cansız görünce...

Ama bulundukları yer kümesten kat kat sıcak...

Üşümekten ölmüş olabileceklerini düşündüğümden aldım eve.

Bunları ne ayağa kaldırır, öylece yatıyorlar üçüde..Cılız, cansız bir-iki cik cik o kadar...

nariçi
28-03-2009, 18:44
Oda sıcaklığı başka anne sıcaklığı başka! Kanatları altında belli nem ve sıcaklığı almaları lazım. Kuru hava olursa da olmaz. Müsait durum varsa anneleri ile birlikte tutun.

berduray
28-03-2009, 18:49
Annesinin yanında ikisi öldü, bunları kaybetmeyi göze alamam, kızlar beni öldürür, öyle seviyorlar ki...Tabi ki kalburun üstünden.

Başka önerisi olan?

Todor
28-03-2009, 22:24
Civcivlerin ısı ihtiyaçları

69504

berduray
28-03-2009, 22:30
Düşündüm, gece sobanın sönme ihtimali yüksek, malum Bodrum'da kömür kullanmak yasak.

Küçük bir leğene hırka serip, içine bir ampul sallandırdım, kumaşlarla da iyice sardım.

Pipetle, birkaç damla tarhana çorbası, bir, iki saat sonra da az ballı birkaç damla süt verdim nazikçe.

Umarım sabah kötü bir sürprizle karşılaşmam.

Gelişmeleri bildiririm.


Valla prematüre bebek gibi bakım istiyorlar.

Nariel
29-03-2009, 12:05
Sevgili berduray, civcivlerin son durumu nasıl acaba? Yaşıyorlar mı?

berduray
29-03-2009, 17:32
Seçim sebebiyle şimdi girebildim siteye, 2 saat kuyruktaydık, git, gel derken.

Maalesef sabah kalktığımda 2 tanesi yaşamıyordu.

Elde kaldı 1...

Nariel
29-03-2009, 18:45
Tüh, üzüldüm.. Yaşayan civciv, fotoğraflarda daha gürbüz gözüken sarı civciv mi acaba? Diğer ikisi çok cılız gözüküyordu..

berduray
29-03-2009, 19:31
Evet. Biz de çok üzgünüz, ne yapsak yaşatamadık.

Bugün birkaç yaşlı ve tecrübeli teyzeyle konuştum, bilgi öğrenmeye çalıştım, bu mevsimde olan civcivin cılız olacağını, yaşamasının zor olacağını söylediler.

Bakalım birkaç yumurta daha var, umudumuz onlarda.

yolac
02-04-2009, 15:47
Sayın Ferhat 41,
Kanatlılarla ilgili olduğunuzu öğrenince(böğürtlen konularındaki yazılarınızdan);acaba benim aradığım yeşil yumurta yapan tavuk,dev cochin,brahma,vb gibi tavuklardan siz yetiştiriyormusunuz.**** İzmit te yetiştirip satan bildiğiniz yer var mı?
Teşekkürler...

apprentice
03-04-2009, 09:51
Dün iş çıkışında eve döndüğümde odanın birisinden civciv sesi geliyordu. Kısa bir aramadan sonra mukavva kutunun içerisindeki civcivleri buldum. Özellikle ufak oğlum pazarda civcivlerin başından ayrılmadığı için hanım da almak zorunda kalmış.

Bir süre sonra parktan dönen benim civcivler "Baba Civciv Aldık Biz" diyerek koşa koşa yanıma geldiler. Birlikte biraz sevdik, susam, köftelik bulgur, su falan verdik. GAyet sağlıklılar. Ufaklığın civcivlere olan ilgisi bir başka. Avcuna alıp öpüyor. Apartmanda belli bir zamandan sonra büyütmek zor, o yüzden bugün köye giderken yanlarında götürüp anneanne lerine teslim edecekler.

ferhat41
04-04-2009, 23:46
Yarı otomatik bilgisayar destekli kümes konusunda yardımcı olabilirim.Az maliyetle bahçene küçük tavuk çiftliğinizi kurun.Bana (bieftecnology@hotmail.com) adresinden ulaşabilirsiniz.Bilgilerimi sizinle paylaymaktan memnun olurum teşekkürler.Elektrik,eloktronik,mekanik,bilgisayar destekli kontrol yazılımına kadar her konuda yardımcı olurum.Her konuda döküman verebilirim.

thares
09-04-2009, 06:22
Arkadaşlar acaba tavukların gurk olma sürecini hızlandırmanın yolunu bilen arkadaşlar bizimle paylaşırlar mı lütfen

ferhat41
10-04-2009, 18:52
Güzel bir kafes balkon için.

thares
19-04-2009, 19:28
http://inlinethumb45.webshots.com/28844/2404730220103321437S600x600Q85.jpg

cihan_as
20-04-2009, 20:32
Sayın thares, kısa sürede gurk olasını istiyorsanız fotoğrafda ekli olan hint cinsi
beslemelisiniz.
12, 13 yumurta yaptıktan sonra kesin gurk oluyorlar.

aydın
22-04-2009, 01:18
Arkadaşlar, dayım çatıda hobi amaçlı olarak bıldırcın besliyor. Fakat bu yıl ne yaptıysa (yumurtadan yavru üretmek için) dişi yumurtaların üzerine gurk olmamış. Ne yapmam gerekiyor diye sordu. Bilen varsa bilgilerini paylaşmasını sizden rica edeceğim.

ferhat41
22-04-2009, 19:39
Dayının bıldırcınları makina çıkışlıdır yani kuluçka makinasından çıkmadır ayrıca yumurtaları aldıysa gurk olmaz üç beş taneyi bırakıp diğerlerini alsın gurk olur kuluçkadan çıkanlar hariç tabikide.

aydın
23-04-2009, 00:38
Ferhat Bey Teşekkür ederim cevabınız için,
Büyük ihtimalle Eminönü'nden almıştır. Yani kuluçka makinası bıldırcınıdır. Kesinlikle gurka yatmaz değil mi?

thares
23-04-2009, 11:40
Hint pilici aldım henüz yumurtlamaya başlamadı cihan as kardeşim bu yıl çok geç kaldım
ilginiz için teşekkürler
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun

ferhat41
23-04-2009, 15:51
makina çıkışlı yatmaz silah dayarsan belki zor ama yinede.

denizined
23-04-2009, 18:50
Normal şartlarda yumurtadan çıkmış bıldırcın temin edebilecek arkadaş varmı.?

ferhat41
23-04-2009, 19:45
Kocaeli/kandıra en iyi adres ıntoko com girerseniz gerekli açıklama var

denizined
24-04-2009, 16:49
Teşekkürler sayın ferhat41 verdiginiz linkte bulamadım satış yapılan bölümü,siz yardımcı ola bilirmisiniz?

chimonanthus
25-04-2009, 14:14
Pazar civcivleri genelde yedikleri hormanal aşı yüzünden kuluçkaya yatmazlar.
Oysa salıklı bir tavuk yılda 1 ila iki kere kuluçkaya yatar.
Hatta bağzı cinsler yılda 4 kez dahi yatabiliyor.
Bu yüzden eğer tavuk beslemek isiyorsanız köy tavuğundan vaz geçmeyin .
Bulamayan arkadaşlar varsa ben seve seve gönderebilirim.Her gün aksatmadan yumurtlar ve her bahar ayı da kuluçka yatar.

3 adet kuluçkaya girmiş ama yer olmadığı için yatamayan tavuğum var.Köy yumurtaları ile birlikte istanbul içi arkadaşlara ücretsiz gönderebilirim :)

thares
25-04-2009, 16:43
chimonanthus Kardeş bizde Anadolu da köy tavuğu bulamıyoruz gurk tavuk bulamıyoruz siz Maşallah İstanbul da gurk tavuk ve köy tavuğu yumurtası dağıtıyorsunuz ben size maşallah diyorum her şey gönlünüzce olsun efendim

denizined
25-04-2009, 16:46
Sayın chimonanthus tavuklarınıza ben talip ola bilirmiyim?

chimonanthus
25-04-2009, 19:52
19 tanesi birden yatınca yer kalmadı bende dağıtayım birkaç tane dedim.Zaten ne kadar dağıtırsam onlar okadar çabuk çuğalıyor:D

Denized arkadaşım ankara biraz uzak değilmi?

yolac
25-04-2009, 22:31
Sayın Chimonanthus,
Ben çok meraklıyım 5 adet tavuğum var ama bir türlü gurk olmuyorlar nedendir bilemiyorum.Hepsi de yumurtluyor.Yani yumurtaya ihtiyacım yok.Fakat bedeli mukabilinde bir adet iri gurk olan tavuğunuzdan almak isterim.
Ayrıca sizde acaba boynu kel olan cins varmıdır.Hele bir de o gurk olmuşsa deymeyin keyfimize o zaman.
Aa şu anda hatırıma geldi ,bendeki yumurtalardan sizinkilerle takas yapabilirsek farklı cins civcivler de elde edebiliriz herhalde.
Özelden adres bilgilerimize ulaşabiliriz,**** uygun görürseniz ben GSM no.mu özelinize yazabilirim.
Herşey gönlünüzce olsun...

cemo
25-04-2009, 22:37
Tavuklarımdan biri gurk oldu, 15 yumurta koyup yatırdık bakalım anne adayımızı:)
Şimdiden beni bir heyecan bastı. Hayırlısı diyerek, gün saymaya başladım bile:)

yaman_
25-04-2009, 23:46
Ben acemı bir tavuk yetiştiricisiyim, geçen yıl başladım. Ama çok zevkli ve bahçedeki tüketim fazlası veya ezik kartlaşmış sebze meyvenın tüketimi adına çok yararlı. Marketten alınan yumurtalarla kıyaslanamayacak lezzetli, kokusuz... Sonuçta suni yem vermiyorsanız çok sağlıklı.
Kümeste kullanılacak telin ölçüsü konusunda şunu söyleyebilirim, serçe girmeyecek kadar sık olmalı...pek çok hastalık serçeler vasıtasıyla tavuklara geçiyormuş. Yem yemek ve su içmek için gelen serçeler ortak kullanılan suluk ve yemliklerle tavuklara hastalık taşıyormuş.

mandalina
27-04-2009, 10:48
19 tanesi birden yatınca yer kalmadı bende dağıtayım birkaç tane dedim.Zaten ne kadar dağıtırsam onlar okadar çabuk çuğalıyor:D

Denized arkadaşım ankara biraz uzak değilmi?


Yaşadığınız yer gerçekten çok güzel ve çiftlik tarzında büyük bir yer olsa gerek.Fide dağıtımında da söz ettiğin onca meyve ağacı da bunu doğrular nitelikte.Yaşadığınız yeri görmek çok güzel olurdu.;)

chimonanthus
27-04-2009, 12:19
Çoğu fidanımız daha küçük ama genede uğraşması bile zevk verici.Ve tavuklar yüzünden çimsiz kel bir bahçemiz var :) sadece fidan yani öyle büyük bir yer değil.Sanırım bir dönüm filan yaklaşık.Genede etrafımızdaki her ev bahçeli .
Merak ettiyseniz buyrun gelin silivrinin dışında oturuyoruz.Her zaman bekleriz.
Denizi de çok güzeldir buranın ;)

denizined
27-04-2009, 13:11
[Denized arkadaşım ankara biraz uzak değilmi?[/QUOTE]

Sayın chimonanthus,evet oldulça uzak kargoyla mümkün oluyormu..saygılar.

Hakan KINACI
27-04-2009, 13:20
Benim merak ettiğim ise; en büyük yumurtayı hangi cins tavuklar yapıyor. Özellikle 70 gr üstü ve çift sarılı olanları...

Bağdadi
27-04-2009, 14:02
Uzman veya veteriner değilim önce bunu belirtmeliyim. Uzun yıllar çeşitli tavuk ırkları yetiştirdim.Benim bildiğim en iri yumurtayı (Minorka) sonra Legorn yapıyor.Rastgele melezlerdende çok iri boyutlu yumurta yapanlara rastladım.Herkese selamlar.

mandalina
27-04-2009, 15:42
[Denized arkadaşım ankara biraz uzak değilmi?

Sayın chimonanthus,evet oldulça uzak kargoyla mümkün oluyormu..saygılar.[/QUOTE]

Kargolar canlı hayvan satışı yapmıyorlar...:(

yolac
27-04-2009, 16:55
Sayın Chimonanthus,
Ben Silivri yi çok iyi bilirim hemen trafiğin arkasında deniz kenarında Körfezkentte 5 sene öncesine kadar yazlığımız vardı.Sonra sattık.
Fidan ve tavuk yetiştirmek çok güzel bir şey.

thares
27-04-2009, 18:59
chimonanthus tavuklara yem olarak ne veriyorsunuz tavuklarınızın 19 adedinin birden gurk olması yedikleri yemden kaynaklanmış olabilirmi acaba

mandalina
28-04-2009, 09:03
Arkadaşlar, dayım çatıda hobi amaçlı olarak bıldırcın besliyor. Fakat bu yıl ne yaptıysa (yumurtadan yavru üretmek için) dişi yumurtaların üzerine gurk olmamış. Ne yapmam gerekiyor diye sordu. Bilen varsa bilgilerini paylaşmasını sizden rica edeceğim.

Sevgili Hasan bey evcil olarak beslenen bıldırcınlar kuluçkaya yatmazlar.Ancak doğada avlanan bıldırcınların kuluçkaya yatma durumu vardır.Eğer doğadan yakalayabilirseniz kuluçkaya yatacaktır, ama beslediğiniz bıldırcıların kuluçkaya yatmasını hiç beklemeyin...Saygılar...

ferhat41
28-04-2009, 19:23
Doğadan bıldırcın yakalamak bana baya hoş geldi ama out bi durum ortalıkta kanatlı gribi kol geziyor yani ölüme gel demek olmazmı sayın mandalina.sonuçta bıldırcında göç eder.

karagoz
28-04-2009, 20:02
imkanıznız varsa yetiştirin.her gün taze yumurta yemek gibisi var mı

chimonanthus
29-04-2009, 13:33
chimonanthus tavuklara yem olarak ne veriyorsunuz tavuklarınızın 19 adedinin birden gurk olması yedikleri yemden kaynaklanmış olabilirmi acaba

Herkes gibi sıradan yemler buğday arpa yulaf ve kırk mısır.Ama çok gezip bol otluyorlar ondan olabilir belki ;)

kaju
01-05-2009, 12:24
Sevgili Hasan bey evcil olarak beslenen bıldırcınlar kuluçkaya yatmazlar.Ancak doğada avlanan bıldırcınların kuluçkaya yatma durumu vardır.Eğer doğadan yakalayabilirseniz kuluçkaya yatacaktır, ama beslediğiniz bıldırcıların kuluçkaya yatmasını hiç beklemeyin...Saygılar...

Bu çok ilginç. Neden kuluçkaya yatmıyorlar?

aydın
01-05-2009, 14:22
Sn. Ferhat Bey ve sevgili mandalina, bilgiler için çok teşekkür ederim. Evet yıllar önce babam 4-5 tane beyaz sanayi tavuğu almıştı. Çok kötü durumdaydılar. Ama biz normal yemle besledikten sonra düzeldi ve yumurtlamaya tekrar başladılar. Fakat ne yaptıysak gurka yatmadılar. Demek ki kuluçka makinesinden çıkanlarda gurka yatma olayı yok. Hemen yan komşumuzun onlarca köy tavuğu vardı ve neredeyse hepsi siyah tonlu renklerde idi. Onlar bir senede 100'e yakın civciv yetiştirlerdi.
Birkaç sene önceki kuş gribi söylentilerinden sonra belediye zoruyla bu köy tavukları ''şehrin göbeğinde olmaz'' korkusu ile itlaf edildi.:(

denizined
02-05-2009, 11:37
Benim tavuğumda 6 gündür 12 yumurtanın üzerinde yatıyor, merakla bekliyorum civcivlerin çıkmasını..

mandalina
02-05-2009, 12:59
Benim tavuğumda 6 gündür 12 yumurtanın üzerinde yatıyor, merakla bekliyorum civcivlerin çıkmasını..


Hayırlı olsun benim tavuğumda 3-4 gün önce anne oldu...Bu aradan tavuğun altındaki saman çok ince sanırım.Onun yerine biraz daha halın saman koyabilirsen iyi olur.İnce saman yumurtaların gözneklerini tıkayıp hava almasını engelleyebilir.

kaju
02-05-2009, 13:09
Şu güzelliklere bakın. Ben sizi yerim. Yanlış anlamayın piliç çevirme olarak değil. :) Kıyamam ya çok tatlılar.
Sayın mandalina maşallah hepsine. :)

Faruk
02-05-2009, 13:14
Sayın Mandalina hakikaten çok şirinler. İnsanın baktıkça bakası geliyor. Bu forumda ki sevgili dostlar lütfen böyle güzelliklerin resimlerinden bizleri mahrum etmeyin...

evrim
02-05-2009, 14:34
Çok tatlılar ya . Maşallah hepsine. Civcivleri çok seviyorum ama besleyemiyorum. Köpeklerimiz çok olduğu için civcivle aynı yerde yaşamaları tehlikeli :) Sn mandalina inşallah hiç zaiyatsız hepsini büyütürsünüz ve yumurtalarını yemek kısmet olsun :D Afiyet olsun .

kaju
02-05-2009, 14:53
Civcivlerin hangisi tavuk hangisi horoz olacak ayırt edebiliyor musunuz?

mandalina
02-05-2009, 16:10
Civcivlerin hangisi tavuk hangisi horoz olacak ayırt edebiliyor musunuz?

Maalesef epey bi tecrübe isteyen bir beceri bu.Bazen tutturabiliyorum ama tabki yanıldığımda oldu.

mandalina
02-05-2009, 16:13
Teşekkürler arkadaşlar.Beğendiyseniz sizler için daha net ve daha fotojenik resimlerinide ekleyeyim.Bir de bunlara bakın...;)

aydın
02-05-2009, 16:22
Sn. mandalina;
Civcivleriniz çok güzel. Bayıldım, çok şekerler. Valla insanı özendiriyorsunuz bu işlere ;)

mandalina
02-05-2009, 16:37
Sn. mandalina;
Civcivleriniz çok güzel. Bayıldım, çok şekerler. Valla insanı özendiriyorsunuz bu işlere ;)

Valla bence özenin hatta imkanınız varsa besleyin.Ayrıca belirteyim bu civcivler normal köy tavuğu değiildir arkadaşlar.Hepsi saf ırk süs tavuğudur.:eek:

denizined
02-05-2009, 17:29
Teşekkürler sayın Mandalina,saman için uyarılarınızı dikkate alacagım tek sorun kalın samanla degiştirdigim zamn tavuk yumurtalara tekrar yatarmı.Ayrıca sizin civcivlerde bir harika...

Faruk
02-05-2009, 18:09
Tü tü tüüüüü 41 kere maşşallah Sayın Mandalina. Bu ne güzel ne şeker fotolar öyle. Olmaz olmaz kabul etmiyoruz birde anne tavuk yanlarında iken çekilen fotolarıda istiyoruz Sayın Mandalina...

thares
02-05-2009, 18:57
mandalina Kardeşim
İnşallah sağlıkla büyütürsünüz. Fotoğraftaki civcivleriniz çok sağlıklı görünüyorlar. Dilerim hep sağlıklı olurlar. Emeklerinize sağlık çok sevindim dilerim yumurtlayışlarını ve ötüşlerini de duyarsınız tebrikler

kaju
02-05-2009, 19:02
Son fotoğraftakinin bakışlarına bakın kesin horoz olucak yaramaz. :)

berduray
02-05-2009, 20:45
Bu gün kızım bahçeden seslendi;anne horozun ibiği kanıyor diye, koştum zavallı darmadağın olmuş halde, sersem sersem kaçacak yer arıyor.

Şimdiye dek kardeş kardeş geçinen iki horozum yemişler birbirlerini, bakayım, neyi var neyi derken bir daha girmesinler mi birbirlerine.

Ayırdım aceleyle nerdeyse bana da saldıracak velet.

Yaralının ibiğine antibiyotikli krem sürdüm yem, su koydum ayrı kümese kapattım.

Eşim işe giderken açmış haberim yok, yine kıyamet dışarda, zavallıyı öyle sindirmiş ki bahçenin birköşesine sokmuş kafayı yine damla damla kan...of içim ezildi resmen.

Her zaman güçlü olan kazanmaz!!!

O kızgınlıkla bıçağı kaptığım gibi..Şimdi buzlukta pişme sırasını bekliyor.

Yaralı horozum yavaş yavaş toparladı, bugün pek neşeliydi kendine güveni yerine geldi, eskisi gibi ötmeye başladı.

En makul çözüm buydu, arkamı döndüğüm anda birbirlerine giriyorlardı.

thares
02-05-2009, 21:47
Berduray Kardeş keşke şu düşman kardeşlerin fotoğraflarını görebilseydik
Horozların en büyük görevi kümeste yeteri kadar tavuğu kuluçkada çıkacak şekilde yumurta yapmalarını sağlamaktır. Tavuklarda en güçlü ve sağlıklı horozla çiftleşirler sanırım siz en güçlü olanı kestiniz

Faruk
02-05-2009, 23:45
Çok iyi yapmışsın Sevgili Berduray. Ellerine sağlık. Bu dağdan gelip bağdakini kovmak meselesine dönüşmüş. Bizimde önceki yıllardan komşumuzun yavrudan yetişen horozu kümesin yaşlı horozunu çok döverdi aklıma o geldi...

mandalina
04-05-2009, 09:33
Teşekkürler sayın Mandalina,saman için uyarılarınızı dikkate alacagım tek sorun kalın samanla degiştirdigim zamn tavuk yumurtalara tekrar yatarmı.Ayrıca sizin civcivlerde bir harika...


****** yatar sayın denizined..

mandalina
04-05-2009, 09:34
Tü tü tüüüüü 41 kere maşşallah Sayın Mandalina. Bu ne güzel ne şeker fotolar öyle. Olmaz olmaz kabul etmiyoruz birde anne tavuk yanlarında iken çekilen fotolarıda istiyoruz Sayın Mandalina...

Peki inandırıcı gelemdi sanırım sn Faruk.En kısa zamanda anneleriyle birlikte olan aile fotolarınıda ekleyeceğim...

kaju
04-05-2009, 12:40
Cumartesi günü dayanamadım kuzenimle pazardan 5 tane civciv aldık. İncinmesinler diye elimize dahi almadık. Bu sabah hepsi öldü. :( Pazarda satılan civcivler neden hemen ölüyor? Sağlıklı civciv alabileceğimiz bir yer var mıdır?

mandalina
04-05-2009, 14:07
Cumartesi günü dayanamadım kuzenimle pazardan 5 tane civciv aldık. İncinmesinler diye elimize dahi almadık. Bu sabah hepsi öldü. :( Pazarda satılan civcivler neden hemen ölüyor? Sağlıklı civciv alabileceğimiz bir yer var mıdır?


Neden ölüyorlar?.

1-Su içerlerken ıslanmış olabilirler.Civcivlerin ayakları ve göğüsleri ıslandığında tekrar kurutulsa bile yaşama şansları azalıyor...Hemen hastalanabiliyorlar.
2-Akşamları hava dahada soğuk olduğu için üşüdüklerinden ölmüş olabilirler.
3-Hastalıklı oldukları için ölmüş olabilirler.

Pazardan alınan civcivler ölecek diye birşey sözkonusu değil.Bende bir çok defa pazardan civciv aldım,İllaki ölen oldu tabi ama hepsi ölecek diye birşey yok.Eminönüne gidebilirseni çiçek ve hayvan pazarının girişinde satılıyor civciv.Benim şu anda yavruları olan tavuğumuda civcivken oradan almıştım.Gayet güzel ve çeşitli civcivler satılıyor orada.

efe-can
04-05-2009, 23:10
Tavuk Yetiştiricilere Pratik Bilgiler:

* Tavukların suluklarına zaman zaman birkaç aspirin koyun,
* Eğer kanatları düşer, veya tüyleri kabarmış bir durumda hareketsiz ise veya ayakları felç gibi yürümekte güçlük çekiyorsa: bilinki hastalanmıştır: Bu durumda diğerlerinden hemen ayırın ve güneş gören bir yere kapatın. Önüne yem ve su koyun. Sabah akşam sizin kullanmadığınız antibiyotiklerden yarım yarım yutturun. (ağzını açın ve gırtlağına doğru sokun ağzını kapatın o yutar) Antibiyotik şurup şeklinde ise enjektörle ağzına akıtın.
* Yine suyuna bir kaç aspirin koyun.
* Hastaladığında sabah akşam yarım aspirini yutturun.
* Dişarıdan yeni civciv aldıysanız sıcak bir ortamda gecelesin. Kutıya bır ampul sarkıtabilirsiniz. Diğer tavuklardan en az onbeş gün ayrı ortamda tutun. Ceivciv yeminin yanıda suyuna seker koyabilirsiniz. Arada sırada suyuna bir kaç aspirin atın.
* Köy tavuğu ve ondan üreyen civcivler bir çok hastalıklara karşı oldukça dayanıklıdır.
* Gurk tavuğun altına 10-12 adet yumurta koyarsanız iyi olur. Fazla konduğunda ısıtamaz ve devamlı bir kaçı yarı dişarıda kalır. Hep aynı yumurtalar dışarıda kalmayacağından cenin ölür ve hedeflenenden daha az ceivciv alırsınız.
* Çok üretim yapmak istersenız bir karı-koca hindi alın. Hindi her seferdinde 0rtalama 30 adet yumartayı çıkarabilir.( hindi kendi yumurtaları ile birlikte gurk yatacaksa: hindi yumurtasının kuluşka süresi 28-30 gün, tavuk ise 21 gündür. Böyle olunda tavuk yumurtasını bir haafta geç koymak lazım.
* Hindi kuluçka esnasına dışarıya az çıkar. Genellikle aç kalır. Bazen altındaki yumurtaları yer. Bunu önlemek için ara sıra yumurta haşlayın (katı olmasın) kabuğu ile birlikte önüne diğer yemlerin üstüne koyun. Kabuğu ile birlikte yer.
* Tavuğunuzun kuluçka olmasını istiyorsanız ekşi hamur mayası yedirin.
*Tavuğunuz Temmuz-Ağiustos aylarında kuluşkaya yatmış ise ve sıcak bölgede oturuyorsanız: tavuğun kalkmadığı durumlarda size yumurtaların üzerinden atın dişariya. Yoksa yumurtalar aşırı sıcaktan pişer ve çıkmaz. veya siz onu serin bir yerde kuluçkaya yatmasını sağlayın.
Kolay gelsin.Selamlar

perilimerili
06-05-2009, 13:34
Bu başlığı bulmam çok iyi oldu. Baştan sona tüm yazılanları okudum, resimlere baktım :) Daha henüz tavuk bakıp büyütecek ne yerim (9. kat bir apartman dairesi) ne de cesaretim var ama bu işi ciddi ciddi öğrenmek istediğimden tüm bilgileri içiyorum desem yeridir :)

Benim hayalim bir evin ihtiyacını karşılayacak (ve belki yumurta konusunda satmak için biraz fazlası da olabilir) yumurta ve et için tavuk yetiştirmek. Sanırım bu işlerde yeni olduğum için horozsuz bir kümesle başlayıp önce yumurta işinden başlayarak ayaklarımı ıslatacak ve sonra bu et işine gireceğim. Kendine-yeterli bir yaşam sürmek isteyen ve vejeteryan olmayan biri için en nihayetinde bir et kaynağı önemli.

Ancak bu durumda bir problem çıkıyor. Horoz olan kümeste yumurta almayı sürdürmek yumurtalar döllü mü dölsüz mü probleminden ötürü biraz işleri karıştırıyor. Bu durumda ne önerilir? Benim aklıma gelen iki ayrı cinsle, iki ayrı kümes olarak devam etmek. Yani gurk olma yetisini kaybetmiş, eti için yetiştirilip 3-4 ayda çok şişmayan türden tavuklar horozsuz bir kümeste; köy tavuğu tipinde hala gurk olan tavuklar horoz ile bir kümeste... Ancak bir süre sonra gurk olmayanların kökü kurayacak olduğundan bu çözümde pek tutmuyor. Bu tip bir sorun başka nasıl çözülür?

Kaldı ki sebze ve çiçek ekmeyi de istiyorum. O zaman bu linkteki (http://home.centurytel.net/thecitychicken/tractors.html) hareket kabiliyeti olan ve 3-4 gün de yerleri değişebilen tavuklar hep içinde olduğu halde dışarıda imişler gibi bir imkan sunan (ve yer değiştiği için çimi vsyi kelleştirmeyen) traktör kümes önerir misiniz?

Ayrıca bu işlere çok meraklıyım ama akrep ve yılandan çok korkuyorum; serbest olmaları bu korkumdan emin kılacak belki ama ya sebze bahçem ne olacak?

kartal7
06-05-2009, 20:11
Arkadaşlar, acil yardım !!!

Benim tavuk 10 nisanda 3 tane civciv çıkartmıştı.Az civciv çıkmasının sebebi yumurtaların horozsuz yumurtalarla karışmasıdır.Bu 3 civcivden 2 'sini kedi kaptı.kalan 1 taneyi kedi kapmasın diye evde besliyorum.tavuğum civcivleri gittikten sonra tekrar gurka yattı.Hatta kümesin köşesine samanlardan kendine yer yapmış öbür tavukların yumurtalarınıda altına almış yatıyordu.sonra ben tavuğu ayrı bir yere 10 yumurtayla yatırdım.tavuk hala yumurtalara yatıyor.Eğer olursa 11 mayısta civcivlerim çıkacak.

Size sorularım;
1-tavuğum daha yeni civciv çıkarmışken tekrar civciv çıkarabilirmi ??? (15 gündür yumurtalara basıyor) :confused:

2-eğer tavuğumdan az civciv çıkarsa **** hiç çıkmazsa pazardan 2-3 tane civciv alıp 21. gün gece tavuk görmeden altına koysam kabullenir mi ??? (kabullenir diye duydum ama emin değilim):confused:

Faruk
06-05-2009, 21:13
Sayın Kartal geçen yıl komşum pazardan aldığı 20 ye yakın civcivi anaç tavuk görmeden karanlıkta yumurtadan yeni çıkan civcivlerinin yanına yerleştirdi. Anaç tavuk kendi yavrusu gibi büyüttü. Bana da çok ilginç gelmişti...

berduray
06-05-2009, 22:53
Hem tavuklarım var, hem de ufak ta olsa bir bahçem.

Bahçemi telle çevirdiğim için tavuklar giremiyor.Tek çözüm bu, yoksa tavuk affetmez.
Linkteki kümes önerileri çok güzel, neden olmasın, umarım hayalinizdeki eve ve bahçeye kavuşup tavuk yetiştirmeye başlarsınız, hazır taze bir horozu bu gece mideye indirmiş biri olarak öneririm valla.


Sayın Kartal7 tavuk tekrar kuluçkaya yatıp, civciv verebilir de bu sürekli gezinip, yemleyen bir hayvan için uzun bir süreç, 2 dönem üst üste kuluçka hayvanı zorluyor.
İğne ipliğe dönüyor, huysuz aksi bir şey oluyor.

kaju
07-05-2009, 07:45
15-20 derece olan bir evin içinde civcivler artı bir ısıtma isterler mi?
Birde merak ettim. Diyelim ki normal tavuğunuz ve paçalı cins bir horozunuz var bunlar civcileri nasıl olur?

berduray
07-05-2009, 16:48
Konuya baştan itibaren hızlı bir göz atarsanız Sayın Todor'un yüklediği bir ısı tablosu var dı.

denizined
07-05-2009, 17:48
Arkadaştan aldıgım civcivler bir tanesinin boynunda hiç tüy yok cinsini bilen arkadaş varmı?

thares
07-05-2009, 19:03
Tavuk Yetiştiricilere Pratik Bilgiler:

* Tavuğunuzun kuluçka olmasını istiyorsanız ekşi hamur mayası yedirin.
Kolay gelsin.Selamlar


efe-can Bey Sadece Bu Görüşünüze Katılmıyorum İki Tavuk Üzerinde 3 er Hafta Denedim Hiç Bir Sonuç Alamadım

karagoz
07-05-2009, 19:37
taze yumurta gibisi varmı imkanınız varsa yetiştirin

berduray
07-05-2009, 22:53
Ben yemi geceden bir kutu birayla karıştırıp 2 gün yedirdim, 2 gün sonra kuluçkaya yattı ama zamanı mı denk gelmişti, biranın mı etkisi bilemiyorum.

Bilimsel bir deney değildi yani.

efe-can
07-05-2009, 23:25
Sn Thares:

" Ekşi mayalı hamur " vs bir kaç yöntem var. Fakat bu tez'im bilimsel bir temele dayanmıyor. Çocukluğum bu tür şeylerle geçti. 1964 ylında 11-12 yaşlarında idim. İlk defa kuluçka makinesinde civciv çıkardım. MKE yapımı 300 yumurtalık bir makine idi ve gaz lambası ile çalışırdı. o zaman köyde bana " Niyazi' nin oğlu kafayı yemiş, makinede çülük çıkaracakmış dediler" sonra ev ziyarete döndü. Öykü biraz uzun...........

Ben sürekli kendi bahçemde yaşarım ortalama 50 kadar tavuğum var. Genelde kendim üretirim. Hazır tavuk eti yemem.

Ben birkaç sefer denedim oldu. İki çay kaşığı rakı içirdim, ayaklarından tutup salladım. Gece yumurtların üzerine koydum üzerini kapattım. Sonra yerine alıştı ve çıkardı.

Belki benimki bir raslantı da olmuş olabilir.
Selamlar.

thares
08-05-2009, 06:15
Efe- Can Bey anlıyorum bende geçen yıl gurk olan tavuğuma ekşi hamur, tarhana, acı kırmızı biber türü gıdalar yedirdim yumurtlama hızı arttı her iki tavuğunda diğer söylediğiniz yöntemi denemedim sanki tavuğa eziyet etmiş olacağımdan korktum.
Sonuçta 07.05.2009 Perşembe günü itibariyle bir arkadaşımdan gurk tavuk aldım ve 12 yumurta bastırdım. Şimdi korkum ekşi hamur, tarhana, acı kırmızı biber türü gıdalar yedirdiğim tavuklarda gurk olmaları.
Bekleyip göreceğim.
Sağlıkla Kalın Açıklamalarınız İçin Teşekkürler Efe- Can Bey

kaju
08-05-2009, 08:05
Pazardan alınan civcivler öldükten sonra kuzenim Eminönünden 5 tane paçalı, tepeli karışık civciv alıp geldi. Sanırım cinsleri farklı olduğu için 2 tanesi biraz daha iri. Diğerleri yumurta kadarlar. Kazasız 2 gece geçirdik. Dün afedersiniz biri ishal gibiydi. Şekerli su verdim düzeldi.
Bir sayfada 25 derece sıcaklık gerekli yazıyordu. Evin sıcaklığı 18-21 derece arasında değişiyor. Gündüzleri bir masa lambası yaktım. Geceleri bir örtüye sardım. Suya ayaklarını sokmasınlar diye kuş kafesinden kalma suluk kullanıyorum. İşin ilginci geldiklerinde birbirlerini tanımıyorlardı. Denemek için 2 tanesini ayırıyorum. Tek başlarına değiller ama hemen diğerlerini arıyorlar.
Bazen avucuma alıyorum. Ayakları buz gibi ama kendileri ateş gibi. Bu üşüyorlar mı demek oluyor?
Ölmemeleri için daha ne yapabilirim bilmiyorum.

bahtiyar02
08-05-2009, 14:03
Sevgili dostlar tavukları değişik uygulamalarla kuluçkaya yatırılması bana çok ilginç geldi.bence bir çok uygulama tamamen tesadüf eseri oluşanlardır.Genel yapı itibariyle tavukların yılda 1-2 kez kuluçkaya yattığı bilinmektedir.Kuluçka makinesinden çıkan tavuk civcivlerini 2-3 gün sonunda kendi yaptığım bakım kafesinde büyük suluk(Kanaryalar için) ve bir adet yemlik ve 60'lık ampül ile ısıtıp bakımını yapıyorum.önemli olan bence ısı+yem.yem olarak bayat ekmeği robotta çekip içine haşlanmış yumurtayı rendeleyip veriyorum.ayrıca kanarya ve muhabet yemi veriyorum.haşlanmış tek başına rendeleyipte verdiğim oluyor.

sevgili denizined çıplak boyunlu civcivin türü Türken Süs Tavuğu. gerekli bilgi ve resimleri
www.alibabaciftligi.com/tavuk/images/turken3b.png adresinde bulabilirsiniz. saygılar

kaju
08-05-2009, 15:59
Boynu çıplak olan tavuklardan bizim vardı. Küçük bir cins ama korkunç görünürlerdi. 7-8 yaşlarındaydım horozları hep beni kovalardı. Onlar yüzünden hala en korktuğum hayvanlardan biri horozdur.

denizined
08-05-2009, 16:06
Çok teşekkür ederim verdiginiz bilgi için sayın bahtiyar02,boynu çıplak tavugun civcivi sevimli haklısınız büyüğüdüğü zaman sevimli görünmüyor.

erkam mehmet
09-05-2009, 14:12
merhaba arkadaşlar bn 14 yaşındayım ve köy tavugu yetiştiriyorum gurk um az oluyor ve izmirde cins tavuk nerde satılıyor veya yumurtası

erkam mehmet
09-05-2009, 14:21
berduray bey tavuknları hangi yöntemlerle kısa sürede gurk yatırabilirim

aydın
09-05-2009, 17:32
Dayanamadım.
Bugün ben de Eminönü'nden 2 tane civciv aldım. Yeğenim sevinçten havalara uçtu:p
Özellikle uyardım tavuk olanı verin diye. Bakalım ne çıkacak bahtımıza;). Ama yem almayı unutmuşum.:(
Benimkisi de iş işte. Neyse ki annem imdada yetişti. Bulgura bayıldılar. Biri köy tavuğuna benziyor. (:

thares
09-05-2009, 18:23
tavukları hangi yöntemlerle kısa sürede gurk yatırabilirim

İki tane tavuğu gurk yapmak için bu sene 6 hafta uğraşmış bir büyüğünüz olarak gurk olmuş bir tavuk temin etmeye çalışın.

Sinarit
09-05-2009, 22:14
Pazarda satılan beyaz civcivlerin cinsi ne acaba?

bende merak ettim.

cihan_as
09-05-2009, 23:01
merhaba arkadaşlar bn 14 yaşındayım ve köy tavugu yetiştiriyorum gurk um az oluyor ve izmirde cins tavuk nerde satılıyor veya yumurtası

Köy tavukları uzun süre yumurta yaptıkları için gurk olmaları gecikiyor.
Yapman gereken sabırla beklemen, hollukta yumurta bıraktıgında yumurtalara zarar vermiyorsalar holluktan yumurtaları alma çok yumurta gördüklerinde yatmaya başlıyacaklardır.
Hint horozu tavuk ve yumurtalarını istiyorsan verebilirim.

bahtiyar02
10-05-2009, 21:09
Hasn Tahsin bey dostum Annenizin eline sağlık.yem olarak bayat somunu robotta çekip verebilirsiniz veya haşlanmış yumurtayıda rendeleyip verebilirsiniz.hatta ekmekle karıştırıpta verebilirsiniz.yumurtayı tek verdiğiniz taktirde gelişimleri daha hızlı olur.saygılar

aydın
11-05-2009, 00:50
Bahtiyar Bey sağolun. Verdiğiniz talimatlara uymaya çalışacağım. Gayet sağlıklılar. Şimdiden kutuyu aşmaya çalışıyolar:p

mandalina
11-05-2009, 09:26
Hayırlı olsun Hasan bey, güle güle büyütün miniklerinizi...

Ben tavuğumun gurk olması için hiç birşey yedirmedim.Yaptığım tek şek sadece yumurtalarını folluktan almamak oldu.Yaklaşık 6-7 yumurta bırakıyordum ve 15 gün sonunda bir tane kabuksuz yumurta yaparak gurk yatmaya başladı.Şu anda sağlıklı 7 tane yavrusu var zaten daha önce resimlerini yayınlamıştım...

berduray
11-05-2009, 11:06
Teknik olarak yumurtlayıp, biriken yumurtaların üzerine yatarlar, etrafta yumurta alabileceğiniz komşularınız varsa onlardan temin edin.

Dikkat edeceğiniz nokta horozu olan bir kümesten yumurta almak, yani yumurtanın döllü olması gerekir.

Diğer husus ta yumurta buzdolabına girip, çıkmamalı.

Ayrıca takip etmek lazım bazen biriken yumurtaları yedikleri de oluyor.

Sinarit
11-05-2009, 13:02
şöyle 100 tl ye alabileceğimiz otomatik bir makine yokmu,makineleri araştırdım fiyatlar çok uçuk.

berduray
11-05-2009, 14:18
Yok maalesef ben de araştırdım, ucuz etin suyu yavan misali, ucuz makinelerde ayarları siz yapmak zorundasınız ve en ufak ısı, nem, çevirme hatasında tüm emekler boşa...

En ucuz otomatik makine gurk tavuk diye düşünüyorum:)

Sinarit
11-05-2009, 15:55
haklısınız neyse biraz daha para biriktiriceğiz anlaşılan. :)

thares
15-05-2009, 23:00
http://www.gerze.net/Picture/gerze.horozu.jpg

Arkadaşlar bu Gerze Hacı Kadın Tavuğu ve Horozundan yetiştiren hiç kimse yokmu aranızda.

kaju
17-05-2009, 12:36
Civcivler kaç ay sonra tavuk veya horoz olur?
Kaç aylıkken yumurtlamaya başlarlar?

bahtiyar02
17-05-2009, 20:12
sevgili thares bir çift parkhayvancılıktan almıştım.horozu çok ürkek ve hareketli.brahma ve dev koşinler rahatlık vermeyince dişi öldü. horozuda kesmek zorunda kaldım.saygılar.

kaju
17-05-2009, 21:47
Civcivlerin kuyrukları varsa horoz mu olacaklardır?

Canikim
17-05-2009, 22:44
Civcivlerin kuyrukları varsa horoz mu olacaklardır?

Tavuk olacak.